Toimintakäsikirja on perehdyttämisasiakirja, jonka avulla uudet toimijat saavat tietoa jaoston toimintavoista ja heidät voidaan opastaa tehtäviinsä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintakäsikirja on perehdyttämisasiakirja, jonka avulla uudet toimijat saavat tietoa jaoston toimintavoista ja heidät voidaan opastaa tehtäviinsä."

Transkriptio

1 ÄHTÄRIN URHEILIJAT Yleisurheilu TOIMINTAKÄSIKIRJA Johdanto Ähtärin Urheilijat on vuonna 1920 perustettu urheilun yleisseura, johon kuuluu myös kyläosasto Ähtärinrannan Kisa. Ähtärin Urheilijoiden päälajit ovat tällä hetkellä yleisurheilu, hiihto ja suunnistus. Ähtärin Urheilijat on Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun jäsenseura sekä seurassa harrastettavien lajien kautta ko. lajiliittojen jäsenseura. ÄhtU on Ähtärin suurin urheiluseura. Sen jäsenmäärä on n Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsen se on. Toiminnassaan yleisurheilujaosto noudattaa ÄhtU:n toimintasääntöjä. Toimintakäsikirjan tavoitteena on selkiyttää yleisurheilujaoston toimintatapoja sekä määrittää tavoitteet ja vastuualueet jaoston toiminnassa. Tavoitteena on kuvata miten ja miksi yleisurheilujaosto toimii ja päättää asioista. Toimintakäsikirja on perehdyttämisasiakirja, jonka avulla uudet toimijat saavat tietoa jaoston toimintavoista ja heidät voidaan opastaa tehtäviinsä. Seuran arvot, visio ja toiminta-ajatus Arvot Monipuolisuus: tarjoamme mahdollisuuden toimia harrastajana ja kilpailijana, valmentajana, toimitsijana sekä tukijana. Aktiivisuus: järjestämme monipuolista toimintaa, harjoituksia ja kisoja sekä osallistumme joukolla kisoihin. Avoimuus: tuemme avointa ilmapiiriä, kannustamme toisiamme ja arvostamme kilpakumppaneita ja huolehdimme selkeästä tiedottamisesta. Visio ÄhtU on yleisurheilussa valioluokan seura, jonka tavoitteena on sijoittua EPU:n sisu- ja pm-pisteissä vuosittain kuuden parhaan seuran joukkoon. ÄhtU on aktiivinen liikuntaharrastuksen ja urheilun edistäjä, joka pyrkii saamaan mukaan uusia toimijoita.

2 Toiminta-ajatus Yleisurheilutoiminnan tarkoituksena on edistää liikuntaharrastusta siten, että mahdollisimman moni seuran jäsen voi harrastaa kunto-, kilpa- tai huippu-urheilua edellytystensä ja tarpeidensa mukaisesti tai toimia muuten yleisurheilun parissa. Organisaatio Ähtärin Urheilijat ry:n korkein päättävä elin on yhdistyksen sääntöjen mukaan seuran yleinen kokous, tavallisesti syys- ja kevätkokous. Syyskokouksessa valitaan seuralle johtokunta ja puheenjohtaja. Syyskokous myös päättää missä urheilulajeissa seura toimii. Seuran sisällä eri urheilulajien varsinaista toimintaa pyörittävät lajijaostot. Jaostot päättävät sisäisestä toiminnastaan kuitenkin siten, että seuran johtokunta vahvistaa jaoston tekemät oikeustoimet. Jaostot toimivat itsenäisesti omilla budjeteillaan, joskin niiden toimintaa ohjaa ja valvoo juridisen vastuun kantava seuran johtokunta. Yleisurheilujaosto Yleisurheilujaostoon kuuluvat puheenjohtaja, sihteeri, valmennus- ja nuorisopäällikkö, taloudenhoitaja, kilpailu- sekä kunniakierrosvastaavat. Tarvittaessa jaosto voi nimetä myös muita vastuuhenkilöitä. Jaoston toimihenkilöiden tehtäväkuvat: Puheenjohtaja - toimii puheenjohtajana jaoston kokouksissa - laatii kokouskutsut ja esityslistat yhdessä sihteerin kanssa - valmistelee toimintasuunnitelman ja toimintakertomuksen - toimii seuran edustajana yleisurheilupiirin kokouksissa - palkitsemistilaisuuden suunnittelu ja muistamiset - vastaa Kunniakierroksen toteuttamisesta - rekrytoi uusia toimijoita Sihteeri - laatii kokousten pöytäkirjat - laatii kokouskutsut ja esityslistat yhdessä pj:n kanssa - huolehtii Kunniakierros-tallennuksesta Valmennuspäällikkö - suunnittelee harjoitukset ja toteuttaa ne yhdessä valmennustiimin kanssa - varaa harjoitusvuorot ja hankkii tarvittavia urheiluvälineitä - huolehtii leirityksiin hakeutumiset - huolehtii ohjaaja- valmentajakoulutuksiin hakeutumiset - huolehtii SM-kisojen ilmoittautumiset ja majoitukset - kykyjen etsintä

3 Nuorisopäällikkö - suunnittelee lasten urheilukoulun toteuttamisen - suunnittelee LUK:n ohjelman ja kisat ja rekrytoi ohjaajat Taloudenhoitaja - huolehtii maksujen maksamisesta, laskutuksesta ja talouden seuraamisesta - laatii jaoston talousarvion - hankkii palkinnot kisoihin ja kauden palkitsemistilaisuuteen - varmistaa, että ilmoittautumismaksut on maksettu jaoston tilille - maksaa ilmoittautumismaksut sisuhuipentumiin, pm- ja SM-kisoihin Kilpailuvastaava - huolehtii jaoston päättämien kilpailujen hakemisesta - seuran kilpailukalenterin suunnittelu - vastaa tuomarikoulutuksesta - laatii kilpailuaikataulut - huolehtii tulospalvelusta kilpailujen aikana ja toimittaa kilpailujen tulokset median edustajille Toimitsijavastaava - huolehtii, että seuran järjestämissä kisoissa on tarpeeksi toimitsijoita Kioskivastaava - hankkii myytävät tuotteet kesän ensimmäiseen kisaan - laatii vuorolistan kioskissa työskenteleville ja opastaa kioskivuorossa olevia Tiedotusvastaava - huolehtii jaoston nettisivuista - tekee lehdistötiedotteita - kutsuu toimittajia kisoihin ja muihin tapahtumiin - vastaa jaoston tiedotuslehden julkaisemisesta Joukkuevastaava - kokoaa joukkueet sisuhuipentumiin ja seuracup-kisoihin - tekee yhteistyötä Ähtärin koulujen kanssa tiedottamisessa ja joukkueiden keräämisessä Toimintasuunnitelma ja talousarvio Syksyllä ennen seuran syyskokousta jaosto tekee seuraavalle vuodelle toimintasuunnitelman ja talousarvion. Toimintasuunnitelman valmistelee jaoston pj ja talousarvioin taloudenhoitaja ennen niiden käsittelyä jaostossa.

4 Valmentajat ja ohjaajat Valmentajia ja ohjaajia seura pyrkii kouluttamaan pitkällä tähtäimellä. Jaoston toimijat rekrytoivat aktiivisesti uusia ohjaajia. Tavoitteena on, että kaikki ohjaajat ja valmentajat ovat koulutettuja urheilukouluohjaajista aikuisten valmentajiin saakka. Lasten urheiluohjaajia koulutetaan keskimäärin 3 henkilöä / vuosi, nuorten ohjaajia 1 henkilö / vuosi ja nuorisovalmennuskurssille pyritään saamaan henkilö joka toinen vuosi. Luodaan valmennustiimi, joka suunnittelee nuorisovalmennuksen. Lasten urheilukoulu ja yleisurheiluharjoitukset Kesällä pyöritetään lasten urheilukoulua 5-12-vuotiaille keskuskentällä aina tiistaisin. LUK alkaa toukokuun puolessa välissä ja se jatkuu koulujen kesälomien loppuun saakka. Tämän lisäksi pidetään yli 12 -vuotiaille yleisurheiluharjoituksia kahdesti viikossa sekä kesällä että talvella. Luodaan lapsille ja nuorille selkeä nousujohteinen urapolku. Kesällä harjoitukset pidetään tiistaina ja torstaina, talvella Sedun Koulutien tiloissa maanantaisin ja torstaisin. Maksut ja kulukorvaukset Lasten urheilukoulusta peritään 30 :n osallistumismaksun. Sisaralennus on 50 %. Urheilukoulumaksu sisältää urheilukoulutuotteen, vakuutuksen ja yu-lisenssin. Yleisurheiluharjoituksista ei ole peritty maksua. Jaosto päättää vuosittain, maksaako se edustajiensa ilmoittautumismaksut yleisurheilukisoihin. Lasten urheilukoulun vetäjille maksetaan stipendit kauden jälkeen. Valmentajille ja jaoston toimihenkilöille maksetaan jaoston päättämä kulukorvaus. Jaosto maksaa myös urheilijoiden majoittumiskulut ja osan matkakustannuksista SM-kisoihin. Stipendijärjestelmä Yli 15-vuotiaiden eli 16-sarjalaisten ja sitä vanhempien harjoittelua on jaosto tukenut stipendeillä. Stipendit on jaettu viiteen eri ryhmään. Yu-jaosto on päättänyt vuosittain myönnettävien stipendien suuruuden ja luokittelun. Päätökseen vaikuttaa myös jaoston taloudellinen tilanne ja urheilijoiden määrä. Stipendiryhmät: 1. ryhmä Kalevan Kisojen mitali 2. ryhmä Pisteillä Kalevan Kisoissa tai maaotteluedustus 3. ryhmä Yleisen sarjan A-luokka tai Nuorten sarjojen A-luokka ja SM-pistesija

5 4. ryhmä Yleisen sarjan pm-mitali Nuorten sarjojen A-luokka 15-sarjan joukkuemitali 5. ryhmä Yleisen sarjan tai nuorten sarjojen B-luokka Kaikkien ryhmien urheilijan tulee myös harjoitella ohjelmoidusti ja tavoitteellisesti. Urheilija voi nousta korkeampaan ryhmään, jos kesän aikana ylemmän ryhmän kriteerit täyttyvät. Edustusasut Yhtenäiset edustusasut ovat merkittäviä seuran näkyvyydelle, imagolle ja seurahengelle. Uusia kilpailu- ja verryttelyasuja tilataan omakustannushintaan vuosittain aina keväisin maalis-huhtikuussa. Jaosto suosittelee edustusasujen käyttöä kaikissa kilpailuissa. SMkisoissa seuran edustusasu on pakollinen. Kilpailutoiminta Ähtärin Urheilijat on aktiivinen kilpailujen järjestäjä. Vuosittain haetaan vähintään yhtä pmtason kilpailua järjestettäväksi. Sen lisäksi on vakiintunut käytäntö ollut järjestää ainakin seuraavat kilpailut vuoden aikana: - hallikilpailut oman seuran lapsille maaliskuussa - urheilukoululaisille kolme kuukausikisaa sekä lasten olympialaiset - Viiskunta-kisat - yhdet piirikunnalliset tai kansalliset kilpailut - Kiekuu-cupin osakilpailu Pm-kilpailuihin ja sisuhuipentumiin kootaan mahdollisimman suuri ja tasokas joukkue. Vattenfall-seuracup on seuralle tärkeä kilpailu ja siihen osallistutaan täydellä joukkueella. Urheilijoita kannustetaan osallistumaan myös juoksukoulu-sarjan kilpailuihin ja cup-kisoihin. Kilpailu-uraa aloitteleville suositellaan lähikunnissa kisailtavia Viiskunta-kisoja. Toimitsijat LUK-kuukausikisoissa toimitsijoina toimivat LUK-ohjaajat lasten vanhempien avustamina. Muissa kilpailuissa (piirin myöntämät kilpailut) toimitsijoina ovat koulutetut lajituomarit. Koulutus ÄhtU osallistuu v Varaslähtö tulevaisuuteen seuratoimintakoulutukseen. Koulutuksessa on mukana 4 osallistujaa. Lasten urheilukoulun ohjaajat suorittavat lasten yleisurheiluohjaajakurssin tai muun vastaavan kurssin. Jaosto tarjoaa mahdollisuuden osallistua nuorten yleisurheiluohjaajakurssille ja valmentajatutkinnoille. Keväällä 2012 järjestetään yleisurheilutuomarikoulutus, johon on tavoitteena saada vähintään 10 osallistujaa.

6 Palkitseminen Kauden palkitsemistilaisuus pidetään yleensä lokakuussa ennen uuden harjoittelukauden alkamista. Palkitaan mm. paras yleisurheilija, vuoden nuoret, vuoden sisu-urheilijat, kunniakierroskerääjät, seuratoimijat, vuoden valmentaja sekä kaikki nuoret, jotka ovat osallistuneet vähintään seuracup-kisoihin tai sisuhuipentumiin. Erikseen muistetaan urheilijoita SM- ja arvokisamenestyksestä ja yleisurheilutoimijoita heidän merkkipäivinään. Varainhankinta Jaoston tärkeimmät varainhankintakeinot ovat Kunniakierros, kaupungin avustus, kilpailuja kioskitulot, talkootulot, mainokset seura-asuissa ja tiedotuslehdessä. Tiedotus Jaosto julkaisee keväisin tiedotuslehden, jossa kerrotaan mm. kesän harjoitusajat ja tärkeimmät kilpailut. Harjoituksista ja kilpailuista ja niihin ilmoittautumisista tiedotetaan urheilukentän ilmoitustaululla, paikallislehdessä ja seuran nettisivuilla. Kilpailujen tulokset julkaistaan nettisivuilla ja paikallislehdessä.