FIVA 11/01.00/2015. Julkinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2.3.2016 FIVA 11/01.00/2015. Julkinen"

Transkriptio

1 FINANSSIVALVONTA Muistio 1 (12) Liite 2. Lausuntoyhteenveto Finanssivalvonnan rahoitussektorin kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevista määräyksistä ja ohjeista Kooste lausunnoissa esitetyistä kommenteista Finanssivalvonnan vastaus Rakenne Finanssialan Keskusliitto (FK) kiinnittää huomiota, että esim. määräys- ja ohjekokoelman luku 5 ei sisällä kaikkia standardin kohtia auki purettuna. Ymmärrämme kuitenkin, että linjaus helpottaa määräysten ja ohjeiden ajan tasalla pitämistä, mikä on myös valvottavan etu. OP-ryhmän mielestä huomiona tulisi kiinnittää myös samaan aikaan voimaantulevaan kirjanpitolain uudistukseen, jonka tarkoituksena on helpottaa suurempien kirjanpitovelvollisten toimintaa sallimalla EU:n hyväksymien kansainvälisten IFRS-standardien välitön soveltaminen pörssiarvopaperien ja muiden rahoitusvälineiden sekä sijoituskiinteistöjen arvostamisessa. Näin ollen kansainvälisiä rahoitussektorille tärkeitä IFRS-standardeja ja vakavaraisuusasetusta tulisi olla mahdollista soveltaa sellaisenaan. Kaikki kansalliset poikkeamat näistä tulisi olla ohjeita, ei määräyksiä. Finanssivalvonnan (Fiva) tavoitteena on soveltaa määräyksissä ja ohjeissa (MOK) suoraan kaikkia niitä kansainvälisen tilinpäätösstandardeja (IFRS), joita luottolaitoslaki (LLL) edellyttää tai sallii noudatettavan. Näihin kohtiin on määräyksissä ja ohjeissa viitattu suoraan, eikä niitä siten esitetä määräyksinä tai ohjeina. Tämä menettely on valittu selkiyttämään MOK:n soveltamista ja asiasisältöä. Fiva toteaa, että päivitetyssä luottolaitoslain 12 luvussa on pantu täytäntöön uudistetun kirjanpitolain muutokset. Poikkeus kirjanpitolakiin on, että rahoitusvälineiden osalta kansainvälisiä tilinpäätösstandardeja on noudatettava. Siten LLL:iin sisällytettyjen IFRS-standardien osalta MOK ei sisällä määräyksiä vaan viittauksia kyseisiin IFRS-standardeihin. Määräyksissä ja ohjeissa voidaan viitata vain niihin IFRSstandardeihin, joita valvottavan tulee tai joita valvottava voi soveltaa (IAS 39, IFRS 13, IFRS 7, IAS 40 (käypä arvo) ja IAS 17(rahoitusleasing)) LLL:n perusteella. LLL 12 luvun 2 :n mukaan Fiva voi rajoittaa kansainvälisten tilinpäätös-standardien (IFRS 7) mukaisten liitetietojen esittämistä. Käytännössä tämä merkitsee, että kaikkia edellä mainittujen standardien arvostamis- ja kirjanpitovaatimuksia tulee noudattaa, mutta Finanssivalvonta on määräyksissään ja ohjeissaan rajoittanut liitetietovaatimuksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö valvottava voisi antaa IFRSstandardien vaatimat täydelliset liitetiedot.

2 FINANSSIVALVONTA Muistio 2 (12) OP-ryhmä kommentoi, että koska kaikkiin rahoitussektorilla sovellettaviin IFRS-standardikohtiin ei ole viitattu, toivoisimme epäselvyyksien välttämiseksi määräys- ja ohjekokoelmaan yhteenvetoa, jossa selostettaisiin merkittävimmät erot kansallisen kirjanpitosääntelyn ja IFRSstandardien välillä. Jos kirjanpitovelvollinen haluaa soveltaa IFRS-standardeja kokonaisuudessaan, se voi tehdä niin KPL 7a:3 perusteella. FK kiinnittää huomiota siihen, että IFRS 9 soveltamiseen valmistautuminen on toimialalla meneillään, joten FIVA:n tulisi antaa hyvissä ajoin tieto niistä IFRS 9 standardin kohdista, joita ei sovelleta. OP-Ryhmä kommentoi, että nyt luonnoksessa, aiemmin määräys- ja ohjekokoelman tapaan, oli annettu määräyksiä, jotka olisivat sitovia jo yleisen lainsäädännönkin perusteella (esim. tilinpäätössiirrot ja oman pääoman erät). Määräyksissä tulisi pitäytyä vain niihin määräyksiin, jotka ovat tarpeen toimialan erityispiirteiden johdosta. Fiva toteaa, että meneillä oleva MOK-päivitys koskee voimaan tulevia ja jo voimaan tulleita lakimuutoksia. Fiva toteaa, että luvut 11 Taseen ja tuloslaskelman kaavojen täyttäminen ja 12 Liitetiedot, perustuvat pankkien tilinpäätösdirektiivin mukaiseen kaavaan. Kun tavoitteena on yhdenmukainen ja vertailukelpoinen tilinpäätösinformaatio, on koko toimialaa koskevia sitovia määräyksiä tarpeen antaa. 1. Soveltamisala OP-ryhmä kommentoi, että kohtaan (1) tulisi lisätä valvottavaksi myös yhteenliittymän keskusyhteisö, johon määräyksiä ja ohjeita lähtökohtaisesti sovelletaan. Fiva toteaa, että yhteenliittymän keskusyhteisön osalta soveltamisalaa on selkiytetty luvussa 1.1 kohdissa (4) ja (5) Talletussuojarahasto- ja vakausmaksut FK toteaa, että kansallisesti ESMA:n ohje tulee sovellettavaksi vasta, kun kansallinen vanha talletussuojarahasto Fiva toteaa, että alaviite asiasta on lisätty. Lukuun on myös lisätty ohje vakausmaksujen kirjaamisesta.

3 FINANSSIVALVONTA Muistio 3 (12) (VTR) ei enää maksa talletussuojamaksuja pankkien puolesta. FK esittää, että asian tilaa selvennetään esim. alaviitteessä. Rahoitusleasing OP-ryhmä kommentoi, että määräys- ja ohjekokoelmassa tulisi selkeästi ottaa kantaa siihen, onko kirjanpitolain KPL 5 luku 5b sallima rahoitusleasingkäsittely IAS 17 mukaisesti sallittu vaihtoehto myös kansallisissa erillistilinpäätöksissä. Fiva toteaa, että tältä osin myös luottolaitoksiin ja sijoituspalveluyrityksiin sovelletaan suoraan kirjanpitolakia. Selkeyden vuoksi Fiva tulee kuitenkin lisäämään kohdat vuokralle antajan (luku 4) ja vuokralle ottajan (luku7) näkökulmasta. Näiden lisäksi lukuihin 11.4, Taseen kaavojen sekä 11.7 Tuloslaskelman kaavojen, sekä lukuihin , , ja Liitetietoihin on tehty tarvittavat lisäykset Valvottavan tietojärjestelmille asetettavat vaatimukset OP-ryhmä kommentoi, että ohje kohta (11) Valvottavan käyttämien kirjanpidon järjestelmien tulisi vastata valvottavien käyttämien rahoitusinstrumenttien monimuotoisuutta ja kompleksisuutta on hyvin yleinen ja mielestämme sen voisi poistaa itsestäänselvyytenä. Kirjanpitolain uusimisen yhteydessä uudistettiin Kirjanpitolain lukua 2 Liiketapahtumien kirjaamisesta ja kirjanpitoaineistosta, millä mahdollistettiin teknologisen kehityksen hyväksikäyttö, ilman viranomaisohjeita. Samassa yhteydessä tiukennettiin mm. kirjausketju(audit trail)vaatimusta KPL 2:6 :n mukaisesti. Rahoitustoiminnan luonteeseen kuuluu uusien, joskus monimutkaisten rahoitusinstrumenttien kehittäminen, käyttö ja myynti. Vaikka ohje onkin yleisellä tasolla, sillä halutaan korostaa pankkien vastuuta käytettävien järjestelmien toimivuudesta tuottaa kaikki tarvittava tieto ulkoista raportointia varten.

4 FINANSSIVALVONTA Muistio 4 (12) Siirtyminen sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamiseen OP-ryhmä kommentoi, että kohta on määräys, joka peruuttaisi kansallisesti IAS edellyttämän sijoituskiinteistöjen käyvän arvon tulosvaikutteisen kirjaamisen. Luottolaitoslain 12 luvun muutokset jättävät mahdollisuuden kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamiseen. Tämä IFRS-standardien mukainen kirjaustapa tulisi olla mahdollista myös kansallisissa tilinpäätöksissä. Kohta tulisi muuttaa suositukseksi tai ohjeeksi tai optioksi. OP-ryhmä esittää, että valittaessa sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostaminen, tulisi olla mahdollista soveltaa kansainvälisten IFRS-standardien kirjaustapaa kirjata käyvän arvon muutos tulosvaikutteisesti. Fivalle oli syntynyt käsitys, että kirjanpitolaki ei sallisi sijoituskiinteistön käyvän arvon muutosten merkitsemistä tuloslaskelmaan. Fivan tavoitteena on, että rahoitussektorilla olisi mahdollisimman sama tilinpäätössääntely kuin mitä yleinen kirjanpitolaki vaatii tai sallii, jollei rahoitussektorin toimialan luonteesta muuta johdu. KPL 5:2b :n tulkinnasta on keskusteltu TEM:n kanssa, minkä perusteella tulkinta on selkiintynyt, ja sijoituskiinteistön käyvän arvon muutokset merkitään tuloslaskelmaan. Tästä johtuen ko. määräyskohdat (3) ja (35) poistetaan. 4.5 Kirjanpitoaineiston säilyttäminen OP-ryhmä kommentoi kohdassa tulisi viitata myös kirjanpitolain säilyttämistä koskevaan KPL 2 luku 10 :ään ja Kirjanpitolautakunnan lausuntoon Kansainvälisen tilinpäätösstandardin IAS 39 soveltaminen FK esittää, että luvun 5.1 kohtaa (1) selkeytettäisiin siten, että siinä todettaisiin esim. seuraavasti Rahoitusinstrumenttien arvostamisessa ja suojauslaskennassa noudatetaan IAS 39-standardia, lukuun ottamatta kappaletta 9.2 ja IAS 39.9 aa-kohtaa. Jäljempänä on aukaistu standardin KPL koskee näiltä osin sellaisenaan kirjanpitovelvollista. Määräyksiin ja ohjeisiin on pyritty lisäämään ainoastaan sektorikohtaiset eritystarpeet. Fiva toteaa, että lausetta selkiinnytetään seuraavasti: Rahoitusinstrumenttien kirjanpito- ja tilinpäätöskäsittelyssä noudatetaan IAS 39-standardia lukuun ottamatta kappaletta IAS 39.2 (b)-(j)-kohtia sekä IAS 39.9 (aa)-kohtaa.

5 FINANSSIVALVONTA Muistio 5 (12) olennaisia kohtia standardin soveltamisen helpottamiseksi. 5.2 Rahoitusinstrumenttien määritelmät FK kiinnittää huomiota, että Luvussa 5 alakohdassa 6 todettaisiin esim., että Rahoitusinstrumentti-termi on synonyymi kirjanpitolain 5 luvun 2 a :n rahoitusväline- termille ja että Rahoitusinstrumentti voi olla rahoitusvara tai velka. IFRS/IAS-standardien ja kansallisen kirjanpitolain välillä on termiero. 6. Käypään arvoon arvostaminen OP-ryhmä esittää, että johdannaisvelkojen arvostamisessa tulisi ottaa huomioon omaa luottoriskiä koskeva oikaisu (Debit valuation adjustment, DVA) IFRS 13 mukaisesti lukuun ottamatta talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain alaisten yhtiöiden sisäisiä johdannaisia. Termien yhtäläisyys on vakiintunut rahoitussektorilla. Fiva toteaa kuitenkin, että selvyyden vuoksi lisätään kohtaan 5.2 otsikon alaviitteeseen seuraava lause: Näissä määryksissä ja ohjeissa rahoitusinstrumentti-termi vastaa sisällöllisesti luottolaitoslain rahoitusväline-termiä. Fiva toteaa, että annettu ohje koskee myös erillistilinpäätöstä. Yhteisön tulisi arvioida oikaisun olennaisuutta laatiessaan erillistilinpäätöstä. 7.1 Aineelliset hyödykkeet FK toteaa, että otsikon otsikon tulisi olla Sijoituskiinteistöt eikä Kiinteistöt ja kiinteistöosakkeet ja osuudet, koska otsikon alla olevat määräykset koskevat sijoituskiinteistöjä. Fiva toteaa, että luvun 7.1 Aineellisten hyödykkeiden otsikkorakennetta on muutettu yleisesti vastaamaan paremmin annetun sääntelyn sisältöä.

6 FINANSSIVALVONTA Muistio 6 (12) Sijoituskiinteistöt Myöhempi arvostaminen Kohdassa 13 todetaan, että käypään arvoon arvostamisessa tulisi huomioida kansainväliset arvonmääritysstandardit (IVS), jotka on julkaissut kansainvälinen arvonmääritysstandardeja antava komitea (IVSC). FK esittää, että alakohtaan lisättäisiin linkki voimassa olevaan standardiin ja sen kohtaan sijoituskiinteistön arvonmääritys. Standardia kehitetään ja muutoksista on tulossa konsultaatio vuonna Sijoituskiinteistöt-Hankintamenoon arvostaminen FK toteaa, että kohdan 17 mukaisesti hankintamenomallia soveltavien valvottavien on ilmoitettava sijoituskiinteistöomaisuutensa käypä arvo. Tällaista kohtaa ei kuitenkaan ole liitetietoja koskevissa määräyksissä Omassa käytössä olevat kiinteistöt ja kiinteistöyhteisöjen osakkeet ja osuudet FK toteaa, että 7 luvun kohta (30) on ristiriidassa KPL:n ja EVL:n säännösten kanssa. Käyttöomaisuuden arvoa ei voi FK:n käsityksen mukaan verrata markkina-arvoon ellei ole tarkoitus, että omassa käytössä oleva kiinteistö on tarkoitus realisoida. Omassa käytössä olevan kiinteistön arvon on sidoksissa sen käyttöarvoon osana liiketoimintaa (liiketoiminnan kassavirtoja). FK toteaa, että otsikon alta puuttuu määräys omassa käytössä olevan kiinteistöomaisuuden kirjaamisesta pois taseesta. Fiva toteaa, että linkki lisätään. Fiva toteaa, että kyseinen liitetieto on nyt otettu huomioon luvussa Siinä kohta (30) koskee käypään arvoon arvostettujen sijoituskiinteistöjen liitetietoja ja kohta (31) hankintamenoon arvostettujen sijoituskiinteistöjen liitetietoja. Samalla luvun otsikko on muutettu termiksi Sijoituskiinteistöt. Fiva toteaa, että kohta (30) muutetaan seuraavasti: Hankintamenoon arvostettujen omassa käytössä olevien kiinteistöjen osalta on arvioitava jokaisen tilinpäätöksen yhteydessä, onko mitään viitteitä siitä, että jonkin kiinteistön arvo on alentunut. Viitteitä arvon alentumisesta ovat merkittävä markkina-arvon alentumien, todisteet epäkuranttiudesta tai fyysisestä vahingoittumisesta. Fiva toteaa, että a.o kohta on suoraan kirjanpitolain käytännön soveltamista. Koska kirjanpitolaissa ei ole varsinaista nimenomaista säännöstä palautetaan kohta määräyksenä.

7 FINANSSIVALVONTA Muistio 7 (12) 8.1 Toimintakertomus Lainsäädäntö FK esittää, että otsikon 8.1. kohdassa 2 tulisi sisältää täsmällisemmät viittaukset sovellettaviin OYL ja OKL säännöksiin, vastaavasti 8.8 kohdassa (76) ja 8.9 kohdassa (77). 8.7 Vakavaraisuudesta esitettävät tiedot OP kommentoi, että lisäpääomavaatimusten (kiinteä lisäpääomavaatimus suhteessa kokonaisriskin määrään, muuttuva lisäpääomavaatimus suhteessa kokonaisriskin määrään sekä rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävän luottolaitoksen pääomavaatimus suhteessa kokonaisriskin määrään) esittäminen ei ole perusteltua, sillä ne perustuvat suoraan luottolaitoslakiin. Olennainen tieto lukijalle voisi olla kokonaispääomavaatimus euroina, minimivaateet ja lisäpääomavaatimukset yhteenlaskettuna Fiva toteaa, että sen pyrkimyksenä on ollut, että lakitekstiä ei toisteta. LLL:ssä 12 luvun 1 :ssä säädetään myös miltä osin toimintakertomukseen ei sovelleta OYL:n OKL:n säännöksiä. Fiva toteaa, että ainoastaan kiinteä lisäpääomavaatimus saadaan suoraan LLL:sta. Muuttuva lisäpääomavaatimus vahvistetaan käytännössä neljännesvuosittain, tästä vaatimuksesta LLL:stä annetaan ainoastaan tieto enimmäismäärästä (2.5%). Muusta rahoitusjärjestelmän kannalta merkittävien luottolaitoksia koskevasta lisäpääomavaatimuksesta saa LLL:sta ainoastaan tiedon lisävaatimusluokista (0%- 2%). Toimintakertomuksen lukijoille näiden uusien lisäpääomavaatimusten osalta saadaan avattua tärkeä tieto siitä paljonko mainitut lisäpääomavaatimukset kokonaisuudessaan ovat kyseisellä yhtiöllä, jotta vertailtavuus sekä riskiarviointi kilpailijoiden välillä olisi mahdollista. 11. Taseen kaavan täyttäminen Konserniavustus FK toteaa, että kohdassa 66 määrätään konserniavustuksen kirjaamisesta taseeseen verotusperäiseksi varaukseksi. Konserniavustus ei kuitenkaan ole verolainsäädännön mukainen varaus. Vaikka kyseinen kohta ei koske luottolaitoksia, on mielestämme tarpeen täsmentää, miten konserniavustuksesta muodostuneet tilinpäätössiirrot on tarkoitus purkaa taseesta ja miten ko. erä esitetään konsernitilinpäätöksessä. Fiva toteaa, että kohta on korjattu.

8 FINANSSIVALVONTA Muistio 8 (12) Johdannaissopimukset OP kommentoi, että Johdannaisiin liittyvät korkosaamiset ja velat tulisi olla mahdollista esittää samalla rivillä johdannaisten käyvän arvon kanssa. Näin johdannaisten arvo kuvaisi johdannaisten todellista käypää arvoa (ns. dirty arvoa), joka vastaisi myös IFRS 13 standardin käyvän arvon määritelmää. Osakepääoma/osuuspääoma/peruspääoma, vararahasto ja sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto FK esittää, että kohdassa 68, 69, 71 ja 78 tulisi viitata myös vastaaviin OKL säännöksiin, koska kohdan 67 mukaan ne koskevat myös osuuspääomaa 11.7 Negatiiviset korot OP kommentoi, että normaalisti rahoitusveloista kirjataan korkokulua, Vastaava negatiivinen korko kirjattaisiin korkotuottoihin. Silloinhan mitään ei oikaista OP kommentoi, että rahoitusvaroihin liittyvät negatiiviset korkotuotot esitetään korkokuluissa. Fiva toteaa, että kirjanpitovelvollinen voi esittää korkosaamiset ja velat joko johdannaissopimusten käyvän arvon yhteydessä tai erikseen siirtosaamisina ja velkoina. Perusteluna FINREP-raportoinnin käytäntö poistetaan määräys korkojen kirjaamisesta pelkästään siirtyviin eriin. Fivan käsityksenä on, että osuuskuntamuotoisissa laitoksissa osuusmaksu on nimellisarvoinen, eikä osuuspankkien säännöksissä ole säännöksiä liittymismaksuista, joka vastaisi ylikurssirahastoa. Yleisesti osakeyhtiömuotoisille yhtiöille ei voi enää syntyä lisää uutta ylikurssia. Kohta (71) koskee vain jo olemassa olevia eriä. Muita kommentoituja kohtia on täydennetty OKL:n säännöksillä. Fiva toteaa, että lausetta on selvennetty.

9 FINANSSIVALVONTA Muistio 9 (12) 11.7 Poistot OP-ryhmä kommentoi, että määräyksessä tulisi noudattaa kirjanpitolain 5 luvun 9 1 momentin sanamuotoa Jollei kirjanpitovelvollinen voi luotettavalla tavalla arvioida vaikutusaikaa, on liikearvo poistettava enintään kymmenessä vuodessa. Kirjanpitolain vaatimuksia ei tule tiukentaa. Luottolaitoslain 10 luvun 12 :n taloudellista asemaa koskevien tietojen julkistaminen: FK esittää, että määräyksiin lisätään oma kohta ko. liitetietovelvoitteisiin ja sisällön osalta viitattaisiin esim. EBA:n Q&A-vastauksiin. Ko tieto on kuitenkin osa liitetietoja (tilinpäätöksen yhteydessä ilmoitettavia). 12 Liitetiedot FK kommentoi, että kappaleesta 12 on poistettu mm. osuuspankkien jäsenten määrän esittämistä koskeva liitetietovaatimus. Onko tämä tehty tarkoituksella? Fiva toteaa, että kohtaa on selvennetty. Fiva toteaa, että kyseinen LLL 10 luvun 12 viittaa vakavaraisuusasetuksen ja vakavaraisuusdirektiivin kautta tulevaan säännöstöön. MOK:n luku 12 keskittyy tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen liitetietoihin. Lain perusteluissa tilinpäätöksen yhteydessä ilmoitettava -tieto viittaa toimintakertomukseen, liitetietoihin tai erilliseen dokumenttiin. Luvussa 8.7 Vakavaraisuudesta esitettävät tiedot on omaksi alaluvuksi eriytetty Taloudellista asemaa koskevien tietojen julkistaminen liittyen vakavaraisuuteen sekä lisätty alaluku Maakohtainen raportointi. Fiva toteaa, kuvun 12 Liitetiedot kohdassa (1) on viitattu Tilinpäätös- ja toimintakertomusa :ssä ja :ssä määriteltyihin tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen liitetietona esitettäviin tietoihin. Tämän lisäksi Fiva on kyseisessä luvussa 12 antanut lisämääräyksiä ja ohjeita. Ne tilinpäätös- ja toimintakertomusa:ssa määritellyt liitetiedot, joista ei ole annettu lisämääräystä tai ohjetta on jätetty pois toiston välttämiseksi.

10 FINANSSIVALVONTA Muistio 10 (12) , ja Alkuperäisen kirjaamisen yhteydessä käypään arvoon kirjatut rahoitusvarat ja -velat OP-ryhmä kommentoi, että Luvun 12.3 kohdissa (9), (18) ja (39) on toistoa ja samasta asiasta viittaukset hieman eri IFRS 7 pykäliin Järjestämätön saaminen FK esittää, että FIVA määrittää tilinpäätöksessä esitettäväksi tarkoitetun järjestämättömän saamisen. Liitetiedoissa kohdassa (15) on määrätty järjestämättömien saamisten määrän esittämisestä. Tarkoitetaanko tällä aiempaa määritelmää yli 90 pv erääntyneistä vai nykyistä raportoitavaksi määritettyä laajempaa järjestämättömien saamisten käsitettä? Tilinpäätöksessä esitettäväksi määrätty järjestämätön saaminen tulee määrittää Rahoitusvarojen ja velkojen käyvät arvot ja kirjanpitoarvot OP-ryhmä kommentoi, että IFRS 7 standardia ei lähtökohtaisesti sovelleta IAS tai IFRS 10 mukaisiin yhtiöihin (IFRS 7.3). Näin ollen näiden rahoitusvarojen ja velkojen käypiä arvoja ei tarvitse ilmoittaa (IFRS 7,25) edes liitetiedoissa. Mielestämme näille erille olisi vaikea luotettavasti määrittää käypää arvoa. Myöskin IFRS13.5 mukaan standardia sovelletaan vain silloin kun joku muu standardi vaatii käyvän arvon esittämistä. Mielestämme ko.erät tulisi poistaa yllä olevasta taulukosta. Fiva toteaa, että samat IFRS 7-kohdat sisältävät liitetietovaatimuksia niin rahoitusvarojen kuin velkojenkin osalta, minkä takia standardikohdat esitetään selkeyden ja lukijaystävällisyyden vuoksi niin rahoitusvaroja kuin velkoja koskevissa määräysten ja ohjeiden kohdissa. Fiva toteaa, että MOK:ssa viitataan Tilinpäätös- ja toimintakertomusa 17 1 momentin 16 kohtaan. Tilinpäätössääntely ei ole määritellyt varsinaista järjestämätöntä saamista. Vakavaraisuusasetuksen 575/2013 artiklassa 178 Vastapuolen maksukyvyttömyys sekä EBA ITS Forbearance and non-performing exposures on määrittely järjestämätön saaminen (non-performing exposure), josta kirjanpitovelvollinen voi hakea johtoa määritykseen. Finanssivalvonta toteaa. että esitetty taulukko (58) on rajattu koskemaan ainoastaan rahoitusinstrumentteja.

11 FINANSSIVALVONTA Muistio 11 (12) OP-ryhmä kommentoi, että Sijoituskiinteistöt määrätään kohdassa (17) arvostettavaksi IFRS 13 mukaan, jolloin ne ovat IFRS mukaisia toistuvasti käypään arvoon arvostettavia. Kuitenkaan sijoituskiinteistöjä ei ole lisätty yllä olevaan taulukkoon, joten hierarkiatietojen laajuus tulisi selvästi rajata IFRS 7:n alaisiin rahoitusinstrumentteihin tai vaihtoehtoisesti Tilinpäätös- ja toimintakertomusa 17 4)- kohtaan. FK esittää, että kappaleessa 12 esitettyjen liitetietovaatimuksten osalta toivoisimme selvyyden vuoksi Finanssivalvonnan harkitsevan myös uusien liitetietovaatimusten auki purkamista. Esimerkiksi kohdassa 55 ja 56 esitetyt vaatimukset ovat osittain päällekkäiset eikä kohdan 55 taulukko täytä kaikkia kohdassa 56 esitettäväksi määrättyjä tietoja. Finanssivalvonta toteaa, että kyseisiä liitetietojen kohtia (58) ja (59) on tältä osin selkiytetty koskemaan pelkästään rahoitusinstrumentteja. Vastaavia liitetietoja käypään arvoon arvostettavista sijoituskiinteistöistä on lisätty liitetiedon Sijoituskiinteistöt kohdan (30) yhteyteen Arvonalentumistappiot luotoista ja muista sitoumuksista sekä muista rahoitusvaroista OP-ryhmä kommentoi, että IAS 39 standardia sovelletaan pääsääntöisesti taseessa oleviin rahoitusvaroihin esim. takaussaamisiin. Sitä ei sovelleta yleensä taseen ulkopuolisiin eriin (IAS 39.2) poikkeuksena käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavat luottositoumukset (IAS 39.4). Taseen ulkopuolisista eristä voidaan kirjata tappio IAS 37standardin perusteella. Yllä oleva taulukko antaa ymmärtää, että arvonalentumisia kirjattaisiin kaikista tämän ohjeen luvun kohdassa (92) määritellyistä taseen ulkopuolisista eristä (takaukset, takuusitoumukset, pantit, Fiva toteaa, että terminologia kohdassa on yhdenmukaistettu luvun 11.4 Taseen ulkopuoliset sitoumukset kanssa.

12 FINANSSIVALVONTA Muistio 12 (12) kiinnitykset, kähyttämättömät luottojärjestelyt, talletuksentekosopimukset, merkintäsitoumukset jne.) Mielestämme taulukko tulisi rajata vain taseeseen kirjattuihin rahoitusvaroihin Liiketoiminta-alueita ja maantieteellisiä markkinaalueita koskevat tiedot FK esittää, että kohdasta (84) on poistettu tietojen olennaisuutta koskeva määräys. Onko siis kaikkien esitettävä tuottojen ym. jakautuminen, jos valvottavalla on vain yksi merkittävä liiketoiminta-alue ja se toimii ainoastaan Suomessa? 13. Raportointi Finanssivalvonnalle OP-ryhmä kommentoi, että toivovat kohdan 2 soveltamisalaan täsmennystä vaihtoehtorahastojen hoitajasta, joka ei ole rahastoyhtiö. Fiva toteaa, että olennaisuus-periaate on sisällytetty KPL 3 luvun 2a :ään. Fiva toteaa, että vaihtoehtorahastojen sääntely mukaan lukien tilinpäätösasiakirjojen toimittaminen sisältyy niiden omiin määräyksiin ja ohjeisiin 4/2014 luku Liitteet Taseen ja tuloslaskelman kaavat OP-ryhmä kommentoi, että liitteissä esitetyt tuloslaskelma- ja tasekaavat poikkeavat FINREP-raportoinnissa käytetyistä kaavoista. Tilinpäätös- ja toimintakertomusa 37 :n mukaan FINREP-raportointia voitaisiin käyttää kansallisessa tilinpäätöksessä siten kuin Finanssivalvonta määrää. Määräys- ja ohjekokoelmasta tulisi käydä selkeästi ilmi miten tämä tapahtuu Finanssivalvonta toteaa, että liitteissä esitetyt luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tuloslaskelma- ja tasekaavat perustuvat pankkidirektiivin mukaisiin kaavoihin. FINREP-kaavan soveltamisen ohjeita valmisteltiin edellisen MOK-päivityksen yhteydessä. Tällöin alalta saadun palautteen yhteydessä vain erittäin vähäinen määrä valvottavista ilmaisi kiinnostuksen FINREP-kaavan käyttämiseen. Yleisen palautteen perusteella asian valmistelu päätettiin Fivassa keskeyttää. Finanssivalvonta ei näe estettä sille, etteikö valvottava voisi soveltaa tilinpäätös- ja toimintakertomusa:n antamaa mahdollisuutta laatia ulkoinen tilinpäätös FINREP-kaavan mukaisesti.

Sisällys. Lukijalle... 13. Esipuhe 4. painokseen... 13

Sisällys. Lukijalle... 13. Esipuhe 4. painokseen... 13 Lukijalle................................................... 13 Esipuhe 4. painokseen................................... 13 1. Kirjanpitolainsäädännön rakenne.......................... 15 1.1 EU:n tilinpäätössäädökset...................................

Lisätiedot

OP Yksityiskohtaiset kommenttimme ja muutosehdotukset muutosmerkinnöin on esitetty liitteessä 1. Tarkennamme kommentteja tarvittaessa.

OP Yksityiskohtaiset kommenttimme ja muutosehdotukset muutosmerkinnöin on esitetty liitteessä 1. Tarkennamme kommentteja tarvittaessa. 1 (7) Finanssivalvonta Snellmaninkatu 6 PL 103 00101 Helsinki OP RYHMÄN KOMMENTIT FINANSSIVALVONNAN LUONNOKSEEN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET X/2016 RA- HOITUSSEKTORIN KIRJANPITO, TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS11/01.00/2015

Lisätiedot

Laki. vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta

Laki. vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta Laki vakuutusyhtiölain 8 ja 16 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vakuutusyhtiölain (521/2008) 8 luvun 4 :n 4 momentti, 8, 10, 11, 13, 19, 20, 23 ja 25, sellaisena kuin niistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Valtiovarainministeriön asetukseen (1478/2011) perustuvat rahoitussektorin taseen ja tuloslaskelman kaavat sekä liitetiedot Dnro FIVA 19/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS:

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS: 8.11.2013 1 (9) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7/2013 14.10.2013 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMALUONNOS: Valtiovarainministeriön asetukseen (1478/2011) perustuvat rahoitussektorin tasetta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2004 Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty kauppa- ja teollisuusministeriön esittelystä,

Lisätiedot

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016)

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016) Finanssivalvonnan pyyntö määräyksistä ja ohjeista 2/2016 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) /Pirjo Saarelainen Ilmoita mikäli tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA

VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI- MINTAKERTOMUKSESTA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistioluonnos 1(5) Rahoitusmarkkinaosasto 24.9.2015 VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVE- LUYRITYKSEN TILINPÄÄTÖKSESTÄ, KONSERNITILINPÄÄTÖKSESTÄ JA TOI-

Lisätiedot

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA

TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA Oy 30.6.2014 TALOUDELLISIA TIETOJA AJANJAKSOLTA 1.1.2014-30.6.2014 Tämä katsaus ei täytä First North -sääntöjen asettamia vaatimuksia puolivuotiskatsaukselle TULOSLASKELMA 01.01.2014-30.6.2014 01.01.-30.06.2014

Lisätiedot

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset

Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Finanssivalvonnan standardin 3.1 muutokset Tilinpäätös ja toimintakertomus Esityksen rakenne Nykyisen 3.1 Tilinpäätös ja toimintakertomus laajuus ja rakenne Uudet Fivan sääntelyn ohjeet Esitystekniset

Lisätiedot

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen

Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksen yhdisteleminen vakuutusyhtiön konsernitilinpäätökseen Annettu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 2004 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus vakuutusyrityksen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta

Lisätiedot

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2010 2012 1

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2010 2012 1 FI LIITE IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2010 2012 1 1 Kopiointi sallittu Euroopan talousalueella. Kaikki oikeudet pidätetään Euroopan talousalueen ulkopuolella lukuun ottamatta oikeutta kopioida

Lisätiedot

698/2014. Liite 1 LUOTTOLAITOKSEN TULOSLASKELMA. Korkotuotot Leasingtoiminnan nettotuotot Korkokulut KORKOKATE

698/2014. Liite 1 LUOTTOLAITOKSEN TULOSLASKELMA. Korkotuotot Leasingtoiminnan nettotuotot Korkokulut KORKOKATE 14 698/2014 Liite 1 LUOTTOLAITOKSEN TULOSLASKELMA Korkotuotot Leasingtoiminnan nettotuotot Korkokulut KORKOKATE Tuotot oman pääoman ehtoisista sijoituksista Samaan konserniin kuuluvista yrityksistä Omistusyhteysyrityksistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (8) Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus)

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014. 231/2014 Valtiovarainministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014. 231/2014 Valtiovarainministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2014 231/2014 Valtiovarainministeriön asetus rahastoyhtiön, sijoitusrahaston ja vaihtoehtorahaston tilinpäätökseen sisältyvän tuloslaskelman

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT 524 N:o 151 Liite I RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT TULOSLASKELMA Palkkiotuotot Hallinnointipalkkiot - Hallinnointipalkkioiden palautukset Merkintäpalkkiot Lunastuspalkkiot palkkiot Tuotot

Lisätiedot

Olisi tärkeää, että vanhasta määräys- ja ohjekokoelmasta poistettaisiin nyt näillä määräyksillä kumotut osuudet.

Olisi tärkeää, että vanhasta määräys- ja ohjekokoelmasta poistettaisiin nyt näillä määräyksillä kumotut osuudet. 1 FINANSSIVALVONNALLE (Dnro 11/01.00/2012) Finanssivalvonnan pyydettyä yhdistyksemme lausuntoa eläkesäätiöiden ja eläkekassojen kirjanpitoa, tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevista määräyksistä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (15) Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus)

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

N:o 89 257. Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA

N:o 89 257. Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA N:o 89 257 Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA I Luottolaitos- ja sijoituspalvelutoiminnan laskelma 1 Korkotuotot Korkokulut Rahoituskate Tuotot oman pääoman ehtoisista sijoituksista Palkkiotuotot Palkkiokulut

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle

PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PMA:n peruskaavat tuloslaskelmalle ja taseelle PIENYRITYKSEN KULULAJIKOHTAINEN TULOSLASKELMA 1. LIIKEVAIHTO 2. Valmiiden ja keskeneräisten tuotteiden varastojen muutos 3. Valmistus omaan käyttöön 4. Liiketoiminnan

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös 1.1.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 Tuloslaskelma Liitetieto 1.1.-31.12.2018 1.1.-31.12.2017 (EUR) Liikevaihto

Lisätiedot

Rahoitusinstrumentit Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority

Rahoitusinstrumentit Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority Rahoitusinstrumentit Esityksen sisältö 1 IFRS 9 Rahoitusinstrumentit ensimmäinen tilinpäätös 2018 2 Rahoitusinstrumentit: pääomien luokittelu taseessa (IAS 32) keskustelupaperi 3 IFRS 17 Vakuutussopimukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan kirjanpitoasetuksen (1339/1997) 1 luvun 1 :n 3 ja 4 momentti, 2 :n 3 ja 4 momentti, 5, 6 :n 4 momentti,

Lisätiedot

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8 Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8 KONSERNIN AVAAVA TASE 1.1.2006 FAS-tase IAS 39 IAS 19 IAS 16 IFRS- Korkojoh- Eläke- IAS 40 avaava tase 01.01.2006 dannaiset säätiö

Lisätiedot

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN 1 (5) LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN Liitetietoina on esitettävä: Tilinpäätöksen laatimista koskevat liitetiedot Liitetietoihin on sisällytettävä yhteenliittymän tilinpäätöksen laadintaperiaatteiden kuvaus,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2012

Määräykset ja ohjeet X/2012 Määräykset ja ohjeet X/2012 Kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus (Rahoitussektori) Dnro FIVA 9/01.00/2012 Antopäivä 11.9.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

1. Kuntarahoitus Oyj:n siirtyminen kansainväliseen tilinpäätöskäytäntöön

1. Kuntarahoitus Oyj:n siirtyminen kansainväliseen tilinpäätöskäytäntöön 1 (7) Kuntarahoitus Oyj:n siirtyminen kansainväliseen tilinpäätöskäytäntöön (International Financial Reporting Standards, IFRS) 1. Kuntarahoitus Oyj:n siirtyminen kansainväliseen tilinpäätöskäytäntöön

Lisätiedot

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2009 Tilikauden voitto oli 19,0 miljoonaa euroa. Tilikaudella yhtiö osti Sampo Pankilta 0,5 miljardin euron antolainakannan Tilikauden aikana

Lisätiedot

Esitys 1 (6) Luonnos Julkinen

Esitys 1 (6) Luonnos Julkinen Esitys 1 (6) Palaute vakuutusyhtiöiden, työeläkevakuutusyhtiöiden, vakuutusyhdistysten, vakuutusomistusyhteisöjen, kolmannen maan vakuutusyhtiöiden sivuliikkeiden ja lailla perustettujen eläkelaitosten,

Lisätiedot

3. 1 Tilinpäätös ja toimintakertomus 1 (10) LIITE 4, päivitys 18.12.2007 Dnro 7/120/2005 KONSERNITILINPÄÄTÖS

3. 1 Tilinpäätös ja toimintakertomus 1 (10) LIITE 4, päivitys 18.12.2007 Dnro 7/120/2005 KONSERNITILINPÄÄTÖS 3. 1 Tilinpäätös ja toimintakertomus 1 (10) LUOTTOLAITOKSEN KONSERNITASE Valtiovarainministeriön luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen tilinpäätöksestä ja konsernitilinpäätöksestä antaman asetuksen

Lisätiedot

LAUSUNTO LIITTYMISMAKSUJEN KIRJAAMISESTA KUNNAN JA KUNTAYHTYMÄN KIRJANPIDOSSA

LAUSUNTO LIITTYMISMAKSUJEN KIRJAAMISESTA KUNNAN JA KUNTAYHTYMÄN KIRJANPIDOSSA Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 65 31.3.2004 LAUSUNTO LIITTYMISMAKSUJEN KIRJAAMISESTA KUNNAN JA KUNTAYHTYMÄN KIRJANPIDOSSA Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on päättänyt antaa oma-aloitteisen

Lisätiedot

SUOMEN HELASTO OYJ:N SIIRTYMINEN IFRS-RAPORTOINTIIN

SUOMEN HELASTO OYJ:N SIIRTYMINEN IFRS-RAPORTOINTIIN 1(9) Pörssitiedote 14.3.2006 klo 9.00 SUOMEN HELASTO OYJ:N SIIRTYMINEN IFRS-RAPORTOINTIIN Suomen Helasto -konserni julkaisee ensimmäisen EU:ssa käyttöön hyväksyttyjen, kansainvälisten tilinpäätösstandardien

Lisätiedot

Kotimaisten sijoituspalveluyritysten konsernit, konsolidointiryhmät. Frekvenssi 90 > 20 pankkipäivää; Frekvenssi 365 > 1.3.

Kotimaisten sijoituspalveluyritysten konsernit, konsolidointiryhmät. Frekvenssi 90 > 20 pankkipäivää; Frekvenssi 365 > 1.3. VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (vrt. Liite 6) Annettu Tunniste Systeemitunnus 19.7.2007 1.9.2007 2.1.2., 2.2.2. A_L3b_s.XLS A 1 = Suomi 2 = English 3 = Svenska 243, 244 Kotimaisten sijoituspalveluyritysten

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2016-31.12.2016 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2017-31.12.2017 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

VIRANOMAISTULOSLASKELMA ja tuloslaskelman liitetaulukot

VIRANOMAISTULOSLASKELMA ja tuloslaskelman liitetaulukot VIRTI VIRNOMISYHTEISTYÖRYHMÄ Tiedonantajatasot: (vrt. Liite 6) Liite 3a, 3d _L3aL3d_s.XLS 1 = Suomi 2 = English 3 = Svenska 204/205, 213/214 236 260 Luottolaitoksen konserni/konsolidointiryhmä Omistusyhteisöt

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Johdanto... 15

SISÄLLYSLUETTELO. Johdanto... 15 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 15 1 luku Yleiset säännökset... 19 1 Oikeushenkilön kirjanpitovelvollisuus... 20 1 a Luonnollisen henkilön kirjanpitovelvollisuus.... 23 2 Kahdenkertainen kirjanpito... 27

Lisätiedot

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset

LIITE. IFRS-standardien vuosittaiset parannukset FI LIITE IFRS-standardien vuosittaiset parannukset 2011 2013 1 1 Kopiointi sallittu Euroopan talousalueella. Kaikki oikeudet pidätetään Euroopan talousalueen ulkopuolella lukuun ottamatta oikeutta kopioida

Lisätiedot

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti:

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti: TÄYDENNYS 1/12.5.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 3/2016, 2,00% 20.8.2021

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Informaatiologistiikka Liikevaihto 53,7 49,4 197,5 186,0 Liikevoitto/tappio -2,0-33,7 1,2-26,7 Liikevoitto-% -3,7 % -68,2 % 0,6 % -14,4 %

Informaatiologistiikka Liikevaihto 53,7 49,4 197,5 186,0 Liikevoitto/tappio -2,0-33,7 1,2-26,7 Liikevoitto-% -3,7 % -68,2 % 0,6 % -14,4 % 1/8 Liiketoimintaryhmien avainluvut miljoonaa euroa 10-12 10-12 1-12 1-12 2006 2005 2006 2005 Viestinvälitys Liikevaihto 236,1 232,3 841,7 825,7 Liikevoitto 36,3 30,3 104,3 106,3 Liikevoitto-% 15,4 % 13,0

Lisätiedot

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT

KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT KIRJANPITOASETUKSEN 1:3 :N AATTEELLISEN YHTEISÖN JA SÄÄTIÖN TULOSLASKELMA JA TASE -KAAVAT Aatteellisen yhteisön ja säätiön tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaan: Varsinainen toiminta a) Henkilöstökulut

Lisätiedot

N:o 614 1933. Osuus sijoitustoiminnan nettotuotosta

N:o 614 1933. Osuus sijoitustoiminnan nettotuotosta N:o 614 1933 TULOSLASKELMA Liite 1 I Vakuutustekninen laskelma Vahinkovakuutus 1) Vakuutusmaksutuotot Vakuutusmaksutulo Jälleenvakuuttajien osuus Vakuutusmaksuvastuun muutos Jälleenvakuuttajien osuus 2)

Lisätiedot

Alkuvuoden aikana pankin yhtiömuoto on muutettu osakeyhtiöstä (Oy) julkiseksi osakeyhtiöksi (Oyj).

Alkuvuoden aikana pankin yhtiömuoto on muutettu osakeyhtiöstä (Oy) julkiseksi osakeyhtiöksi (Oyj). OMA SÄÄSTÖPANKKI OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015 Vakavaraisuussuhde, %: 21,02 % (16,54 %) Liikevoitto (milj. eur): 10,2 (10,7) Varainhankinta (milj. eur): 1 480,7 (1 371,5) Koko luotonanto (milj.

Lisätiedot

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Korvaa Voimassa

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Korvaa Voimassa VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Annettu Korvaa Voimassa 29.2.2008 31.12.2007 alkaen AS SEGMENTTIKOHTAINEN TATU (IFRS) Neljännesvuosittain Palautuspäivä:

Lisätiedot

HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 1 (8) 12.11.2015 Talousvaliokunta HE 98/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI

Lisätiedot

Sisällys 7. Esipuhe 5. 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17. 2 Kirjanpitolain yleiset kirjanpitoa. kirjanpitoaineisto 29

Sisällys 7. Esipuhe 5. 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17. 2 Kirjanpitolain yleiset kirjanpitoa. kirjanpitoaineisto 29 Sisällys Esipuhe 5 Lyhenteet 15 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17 1.1 Asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ja tavallinen kiinteistöosakeyhtiö 17 1.2 Kiinteistöyhtiöihin sovellettava lainsäädäntö

Lisätiedot

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2012 YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2012 10.8.2012 KLO 09:15

YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2012 YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2012 10.8.2012 KLO 09:15 Yleiselektroniikka Oyj - Osavuosikatsaus YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-3.6.212 YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-3.6.212 1.8.212 KLO 9:15 - Liikevaihto 2,6 miljoonaa euroa (18,8

Lisätiedot

Oikaisuja Suomen säädöskokoelmaan. Suomen säädöskokoelmaan n:o 1752/2015 (Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta)

Oikaisuja Suomen säädöskokoelmaan. Suomen säädöskokoelmaan n:o 1752/2015 (Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta) Suomen säädöskokoelmaan n:o 1752/2015 (Valtioneuvoston asetus kirjanpitoasetuksen muuttamisesta) Sivulla 1, johtolauseessa on: kumotaan kirjanpitoasetuksen (1339/1997) 1 luvun 1 :n 3 ja 4 momentti, 2 :n

Lisätiedot

3402 N:o 1259. Liite 1 TULOSLASKELMA

3402 N:o 1259. Liite 1 TULOSLASKELMA 3402 N:o 1259 Liite 1 TULOSLASKELMA Korkotuotot Leasingtoiminnan nettotuotot Korkokulut RAHOITUSKATE Tuotot oman pääoman ehtoisista sijoituksista Samaan konserniin kuuluvista yrityksistä Omistusyhteysyrityksistä

Lisätiedot

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015 Asiakkaita: 44 724 (45 051), asiakasmäärä sisältää pankin omia palveluja käyttävät asiakkaat Vakavaraisuussuhde, %: 18,5 % (18,1%), katsauskauden

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Y-tunnus: 01.01.2018-31.12.2018 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2028 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2018-31.12.2018 Sisällysluettelo Toimintakertomus tilikaudelta

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 30.10.2012 1 (12) Finanssivalvonnalle FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta (FK) määräys- ja ohjekokoelman (MOK)

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2012

Määräykset ja ohjeet 2/2012 Määräykset ja ohjeet 2/2012 Vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja Dnro FIVA 10/01.00/2011 Antopäivä 23.2.2012 Voimaantulopäivä 31.12.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK)

HE98/2015. Finanssialan Keskusliitto (FK) HE98/2015 Finanssialan Keskusliitto (FK) 13.11.2015 1 HE98/2015 HALLITUKSEN ESITYS VAKUUTUSYHTIÖLAIN MUUTTAMISEKSI 1. FK katsoo, että STM:n olisi tullut laatia vain kirjanpitolain (KPL) muutoksista johtuvat

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Johdanto... 15. Yleiset säännökset... 19

Johdanto... 15. Yleiset säännökset... 19 Sisällys 1 2 Johdanto......................................... 15 Yleiset säännökset.................................. 19 KPL 1:1 Kirjanpitovelvollisuus................................ 19 Ensimmäinen momentti................................

Lisätiedot

Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi

Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Julkaisuvapaa 29.2.2008 klo 14.30 Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi Liikevoitto 9,5 miljoonaa euroa (4,8 milj. ), lainakanta 486,7 miljoonaa

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2015 1 6/2014 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 17 218 10 676 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 5 205 1 916 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta 30,2 % 17,9 % 19,0

Lisätiedot

Emoyhtiön osakkeenomistajien oman pääoman osuus 846,3 807,9 850,2 Vähemmistöosuus 0,0 0,0 0,0 OMA PÄÄOMA 846,3 807,9 850,2

Emoyhtiön osakkeenomistajien oman pääoman osuus 846,3 807,9 850,2 Vähemmistöosuus 0,0 0,0 0,0 OMA PÄÄOMA 846,3 807,9 850,2 Tase, konserni, milj. euroa 30.9.2010 30.9.2009 31.12.2009 VARAT PITKÄAIKAISET VARAT Aineettomat hyödykkeet 116,5 109,7 108,3 Liikearvo 768,6 686,8 685,4 Aineelliset hyödykkeet 688,5 577,8 619,5 Pitkäaikaiset

Lisätiedot

muutoksen perusteena voi myös olla tulonodotusten tai palvelutuotantokyvyn paraneminen.

muutoksen perusteena voi myös olla tulonodotusten tai palvelutuotantokyvyn paraneminen. Työ- ja elinkeinoministeriö LAUSUNTO 95 Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto 17.5.2010 1(6) Lausunto poistosuunnitelman tarkistamisesta 1 Lausuntopyyntö X:n hallinto-oikeus pyytää kuntajaoston lausuntoa A:n

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1 6/2016 1 6/2015 1 12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 10 370 17 218 27 442 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 647 5 205 6 471 Liikevoitto, % liikevaihdosta 6,2 % 30,2 % 23,6 %

Lisätiedot

Käyttöomaisuuden määrittely

Käyttöomaisuuden määrittely 1 (5) 8.70 IISALMEN KAUPUNGIN POISTOSUUNNITELMA 1.1.1997 LUKIEN Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.1996 134, tarkastettu kaupunginvaltuuston päätöksellä 25.3.2002 23 ja kaupunginvaltuuston päätöksellä

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008

1/8. Itella-konserni Tunnusluvut. Itella Oyj Osavuosikatsaus Q1/2008 1/8 Tunnusluvut 1-3 1-3 1-12 2008 2007 2007 Liikevaihto, milj. euroa 447,4 431,5 1 688,3 Liikevoitto, milj. euroa 33,3 45,9 101,8 Voitto ennen veroja, milj. euroa 35,3 48,2 109,5 Liikevoittoprosentti 7,4

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C00100. Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot

KIRJANPITO 22C00100. Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot KIRJANPITO 22C00100 Luento 3: Menojen jaksottaminen: Pysyvät vastaavat; poistot Luento 3 Pysyvät vastaavat: Esittäminen Jaksottaminen Poistosuunnitelma Pysyvien vastaavien myynti 2 PYSYVÄT VASTAAVAT Pysyvät

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2016

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus Dnro FIVA 11/01.00/2015 Antopäivä 9.3.2016 Voimaantulopäivä 29.3.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 151 faksi 09

Lisätiedot

HYY Tilinpäätöskoulutus

HYY Tilinpäätöskoulutus HYY Tilinpäätöskoulutus KHT Johanna Hilden Tilinpäätös Tilinpäätöksen vaiheet - Tilinpäätöksen vaiheet - Tilinpäätös tasekirjan perusvaatimukset - Tuloslaskelma - minne kirjaan mitäkin?! - Tase mikä se

Lisätiedot

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015

TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 TULOSTIEDOT 2 LAPPEENRANNAN ENERGIA OY VUOSIKERTOMUS 2015 KONSERNI Tuloslaskelma (1 000 ) 1.1. 31.12.2015 1.1. 31.12.2014 LIIKEVAIHTO 124 532 128 967 Valmistus omaan käyttöön 4 647 4 869 Liiketoiminnan

Lisätiedot

Aineettomiin hyödykkeisiin sisältyvät atk-ohjelmat on aktivoitu välittömään hankintamenoon ja niistä on tehty suunnitelman mukaiset poistot.

Aineettomiin hyödykkeisiin sisältyvät atk-ohjelmat on aktivoitu välittömään hankintamenoon ja niistä on tehty suunnitelman mukaiset poistot. Suomen Keskusta rp VÄLITILINTILINPÄÄTÖKSEN 1.1.-30.6.2010 LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAADINTAPERIAATTEET Välitinpäätös on tilintarkastamaton. Välitilinpäätöstietojen vertailukelpoisuus Välitilinpäätös

Lisätiedot

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR n tilinpäätös, FAS 1. Liikevaihto markkina-alueittain Asiakkaiden mukaan Suomi 6 693 9 897 Muut EU-maat 18 241 20 948 USA 194 9 800 Muut maat 8 386 10 290 Yhteensä 33 515 50 935 Liiketoiminnan muut tuotot

Lisätiedot

Emoyhtiön. tuloslaskelma, tase, rahavirtalaskelma ja liitetiedot

Emoyhtiön. tuloslaskelma, tase, rahavirtalaskelma ja liitetiedot Emoyhtiön tuloslaskelma, tase, rahavirtalaskelma ja liitetiedot 2011 COMPONENTA OYJ Panuntie 4, 00610 Helsinki /// Puh. 010 403 00, Fax 010 403 2721 /// www.componenta.com Kotipaikka Helsinki /// Y-tunnus

Lisätiedot

M 2016 % 2015 % Liikevaihto markkina-alueittain Suomi 541,3 98,6 531,0 98,5 Muut maat 7,8 1,4 8,3 1,5 Yhteensä 549,1 100,0 539,3 100,0

M 2016 % 2015 % Liikevaihto markkina-alueittain Suomi 541,3 98,6 531,0 98,5 Muut maat 7,8 1,4 8,3 1,5 Yhteensä 549,1 100,0 539,3 100,0 1. Liikevaihto M 2016 % 2015 % Liikevaihto toimialoittain Ympäristöpalvelut 257,0 46,8 226,8 42,1 Teollisuuspalvelut 52,5 9,6 73,6 13,6 Kiinteistöpalvelut 239,6 43,6 238,9 44,4 Yhteensä 549,1 100,0 539,3

Lisätiedot

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94 RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) LIITE I TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT Vakuusrahaston tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaisesti: TULOSLASKELMA 1.1.19xx - 31.12.19xx Varsinainen

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Raision yhtiökokous 23.3.2016

Raision yhtiökokous 23.3.2016 Raision yhtiökokous 23.3.2016 1 0,03 0,04 0,07 0,09 0,10 0,11 0,12 0,13 0,14 0,16* Hyvä osinkohistoria Keskiarvo +22 % +29% +11% +10% +9% +8% +8% +14% +75% +33% * 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy Y-tunnus: 0582075-3 Kotipaikka: Joensuu Säilytä 31.12.2024 asti Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

1 (6) Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO

1 (6) Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 1 (6) Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto LAUSUNTO 116 21.3.2017 LAUSUNTO SUOJAUSTARKOITUKSESSA TEHTYJEN KORONVAIHTOSOPIMUSTEN KÄSITTELYSTÄ KUNTIEN TILINPÄÄTÖKSESSÄ 1 Lausunnon peruste Kuntalain 112 :n mukaan

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta

SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015 Asiakkaita: 17 904 (17 984), asiakasmäärä sisältää pankin omia palveluja käyttävät asiakkaat Vakavaraisuussuhde, %: konserni 18,2 % (19,1 % ),

Lisätiedot

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016

Suomen Tilintarkastajat ry luonnos kommentoitavaksi 2.5.2016 Tämä tilintarkastuskertomusmalli on laadittu uudistetun ISA 700:n liitteessä olevan esimerkin 1 ja hallituksen esityksen (HE 70/2016) tilintarkastuslain muuttamisesta pohjalta. Tässä mallissa toimintakertomus

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2016

Määräykset ja ohjeet 2/2016 Määräykset ja ohjeet 2/2016 Rahoitussektorin kirjanpito, tilinpäätös ja toimintakertomus Dnro FIVA 11/01.00/2015 Antopäivä 9.3.2016 Voimaantulopäivä 29.3.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 151 faksi 09

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön määräys

Valtiovarainministeriön määräys VALTIOVARAINMINISTERIÖ Helsinki 19.1.2016 TM 1603 VM/23/00.00.00/2016 Valtiovarainministeriön määräys kirjanpitoyksikön tilinpäätöksen kaavoista ja liitteenä ilmoitettavista tiedoista Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Luento 8. Arvonmuutokset: Tulojen tulouttaminen tilikaudelle: Arvonkorotus Käypä arvo Arvonalentuminen.

Luento 8. Arvonmuutokset: Tulojen tulouttaminen tilikaudelle: Arvonkorotus Käypä arvo Arvonalentuminen. Luento 8 Arvonmuutokset: Arvonkorotus Käypä arvo Arvonalentuminen. Tulojen tulouttaminen tilikaudelle: Suoriteperuste Valmistusasteen mukainen tulouttaminen. 1 KIRJANPITO 22C00100 Luento 8a: Arvonmuutokset:

Lisätiedot

KIRJANPITO 22C00100. Ulkomaan rahan määräiset erät kirjanpidossa

KIRJANPITO 22C00100. Ulkomaan rahan määräiset erät kirjanpidossa KIRJANPITO 22C00100 Luento 7b: Ulkomaan rahan määräiset erät kirjanpidossa ULKOMAAN RAHAN MÄÄRÄISET ERÄT KIRJANPIDOSSA Kirjanpidossa käytettävä valuutta: KPL:ssa ei ole erityisiä säännöksiä käytettävästä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Ravintola Gumböle Oy

Ravintola Gumböle Oy Ravintola Gumböle Oy Gumbölentie 20 02770 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 2463691-9 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023 asti Tilinpäätöksen toteutti: Gumböle Golf

Lisätiedot

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT 1. LIIKEVAIHTO M 2014 % 2013 % Liikevaihto toimialoittain Ympäristöpalvelut 220,6 42,2 217,0 41,5 Teollisuuspalvelut 72,8 13,9 70,7 13,5 Kiinteistöpalvelut 229,1 43,9 235,4 45,0 Yhteensä 522,5 100,0 523,1

Lisätiedot

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT)

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Likvidit varat 1.1. Yleiset huomautukset FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Tämä on yhteenvetotaulukko, johon kootaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 412 artiklan

Lisätiedot

Yrittäjätilaisuus 24.11.2015 Kangasniemi-Sali Elmeri Linnera, KLT / Tietomylly Oy

Yrittäjätilaisuus 24.11.2015 Kangasniemi-Sali Elmeri Linnera, KLT / Tietomylly Oy Yrittäjätilaisuus 24.11.2015 Kangasniemi-Sali Elmeri Linnera, KLT / Tietomylly Oy Taustaa, esityksen lähtökohdat Uudet kokoluokat Menetelmäpykälät Tilinpäätös Liitetiedot Muut muutokset Tilinpäätösdirektiivi

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 98/2015 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 98/2015 vp) VASTINE 1(6) Tom Strandström 17.11.2015 Eduskunnan talousvaliokunnalle Viite: Kuulemistilaisuus 4.11.2015 ja 13.11.2015 sekä kirjalliset lausunnot Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vakuutusyhtiölain

Lisätiedot

ALUSTAVAT IFRS-VERTAILUTIEDOT V.2005 AVAAVASTA TASEESTA

ALUSTAVAT IFRS-VERTAILUTIEDOT V.2005 AVAAVASTA TASEESTA 12/2005 13.12.2005 ALUSTAVAT IFRS-VERTAILUTIEDOT V.2005 AVAAVASTA TASEESTA JULIUS TALLBERG-KIINTEISTÖT OYJ PÖRSSITIEDOTE 13.12.2005 ALUSTAVAT IFRS-VERTAILUTIEDOT VUODEN 2005 AVAAVASTA TASEESTA JA VUODEN

Lisätiedot

Palaute vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja tilinpäätöskäsittelymääräystä koskevaan lausuntopyyntöön

Palaute vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja tilinpäätöskäsittelymääräystä koskevaan lausuntopyyntöön 1 (6) Instituutiovalvonta Reija Anttila Palaute vastuuvelan suojaaminen, kirjanpito- ja tilinpäätöskäsittelymääräystä koskevaan lausuntopyyntöön Kooste annetuista lausunnoista FK toteaa, että soveltamisalan

Lisätiedot

Tilintarkastamaton FINNFOREST

Tilintarkastamaton FINNFOREST Lyhennetty TULOSLASKELMA (milj.euroa ) 1-3 /05 % 1-3 /04 % 1-12 /04 % Liikevaihto 467,6 100,0 469,9 100,0 1 922,6 100,0 Liiketoiminnan muut tuotot 1,6 4,0 14,2 Liiketoiminnan kulut 452,2 450,0 1842,7 Poistot

Lisätiedot

TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004

TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004 TALENTUM OYJ PÖRSSITIEDOTE 25.4.2005 KELLO 16.30 TALENTUM-KONSERNIN IFRS-STANDARDIEN MUKAINEN TALOUDELLINEN INFORMAATIO VUODELTA 2004 Talentum-konserni on 1.1.2005 siirtynyt taloudellisessa raportoinnissaan

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2018 Privanet Group -konserni 1-12/2018 1-12/2017 Muutos 7-12/2018 7-12/2017 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto, 1000 EUR 8 292 13 971-40,65 % 4

Lisätiedot

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007 KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Toimintakertomuksen rooli Toimintakertomus eriytetty tilinpäätöksestä kirjanpitolaissa Kirjanpitolaki ei edellytä pieniltä kirjanpitovelvollisilta

Lisätiedot