TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN"

Transkriptio

1 TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä lonkan tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea lonkan nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy aivan normaaliin niveleen. Perimmäistä syytä nivelrikon syntymiselle ei tiedetä, mutta altistavia tekijöitä voivat olla ikääntyminen, vammat, niveltulehdukset, raskas ruumiillinen työ ja toistuva kuormitus, ylipaino sekä perinnölliset tekijät. Yleisimpiä nivelrikon oireita ovat aristus, kipu tai kankeus nivelessä, leposärky ja rajoittunut liikuntakyky. Oireita voidaan hoitaa tekonivelen asettamisella, mikäli ne haittaavat merkittävästi jokapäiväistä elämää. Leikkauksen jälkeen kivut lonkkanivelestä helpottuvat ja nivelen liikkuvuus paranee. Näin ollen myös liikkuminen ja päivittäiset toiminnot helpottuvat. Ennen leikkaushoitoa tulee oireita kuitenkin pyrkiä lievittämään konservatiivisin keinoin, kuten lääkehoidolla, liikunnalla, painonpudotuksella ja apuvälineillä. Myös fysikaalisista hoidoista saattaa olla apua. TEKONIVELEN ASETTAMINEN Lonkan tekonivel muodostuu kahdesta osasta: lantioluuhun kiinnitettävästä kuppiosasta ja reisiluun pään ja kaulan korvaavasta metallisesta varsiosasta. Tekonivelellä korvattu lonkkanivel Metallinen/Muovinen kuppiosa Metallinen varsiosa Normaali lonkkanivel Lantio Reisiluun pää Reisiluun kaula Reisiluu Leikkaus tehdään ns. selkäpuudutuksessa. Varsiosaa asetettaessa reisiluun pää ja kaula poistetaan ja keinonivelen varsi upotetaan reisiluun sisään. Se voidaan kiinnittää ns. luusementillä, mutta usein nuoremmilla henkilöillä käytetään sementitöntä kiinnitystapaa. Lantioluusta poistetaan nivelkuopan rusto ja siihen asetetaan kuppiosa joko sementillä tai ilman. Leikkauksen yhteydessä haavan viereen laitetaan letku (= dreeni), josta pääsee valumaan ylimääräinen vuoto pois.

2 Tekonivelleikkaukseen valmistautuminen alkaa kuukausia ennen varsinaista leikkausta. Leikkaus on rasite elimistölle ja vaatii mahdollisimman hyvän terveydentilan. Tekonivel on vieras esine elimistössä, johon muuten elimistössä olevat bakteerit veriteitse herkästi hakeutuvat ja saattavat aiheuttaa vakavan leikkauksen jälkeisen komplikaation, tekonivelinfektion eli tulehduksen. Tulehdusten ehkäisy tulee aloittaa jo ennen leikkausta ja se jatkuu myös leikkauksen jälkeen. Tulehdukset kuten virtsatietulehdus, poskiontelotulehdus ja tulehtunut iho / ihorikkeymät ovat esteitä leikkaukselle, siksi ne on hoidettava kuntoon ennen leikkausta. Osa tekonivelleikkausten jälkitulehduksista johtuu suun alueen bakteereista, joten erityisesti on kiinnitettävä huomiota hampaiden hoitoon. PERUSSAIRAUKSIEN HOITO Perussairauksien (diabetes, sydän ja verisuonisairaudet ym.) hyvä tasapaino vähentää leikkausriskejä, nopeuttaa leikkauksesta toipumista ja paluuta normaaliin elämään. Perussairauksien hoito ja niihin liittyvät tutkimukset on tehtävä hyvissä ajoin ennen leikkausta, näistä asioista on hyvä keskustella oman lääkärin kanssa. Verensokeritasapainolla on merkitystä haavan paranemiselle. Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset kuten Marevan ja Plavix on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Myös tietyt reumalääkkeet sekä syövänhoidossa käytettävät lääkkeet vaikuttavat verenvuotoriskiin ja ne on tauotettava ennen leikkausta. HAMPAIDEN JA SUUN HOITO Hampaat ja suun kunto tulee tarkastuttaa hammaslääkärillä ennen leikkausta. Hampaiden ja suun tarkastamisesta saatte erillisen ohjeen. Pelkkä hammaslääkärin suorittama tutkimus ja hoito eivät kuitenkaan riitä. Voitte itse ennaltaehkäistä omilla ruokailutottumuksilla ja kotihoidolla hammassairauksien syntymistä ja vähentää siten tekonivelleikkaukseen liittyvää tulehdusriskiä. Säännölliset vuositarkastukset ovat pitkällä aikavälillä halvin ja tuloksellisin tapa pitää suun terveydentila hyvänä. IHON HOITO Ihon hygieniasta huolehtiminen ennen leikkausta on tärkeää bakteeritulehdusten ehkäisyn kannalta. Suurimman osan sairaalainfektioista aiheuttavat bakteerit, jotka ovat peräisin potilaan omalta iholta tai limakalvolta, tämän vuoksi kaikki ihon infektiot tulee hoitaa ennen leikkausta. Säärihaavat, painehaavat, märkänäppylät, ihottumat, palovammat, rikkinäiset varpaanvälit yms. voivat estää tekonivelleikkauksen. Mikäli podette kroonista ihosairautta tai ihottumaa, ihon tulee olla mahdollisimman rauhallisessa vaiheessa ennen leikkausta. Ihonne kunto tarkistetaan päiväkäynnin yhteydessä sekä ennen leikkausta.

3 VIRTSATIETULEHDUKSET JA NIIDEN HOITO Virtsatietulehdus on este tekonivelleikkaukselle. Tulehduksen oireita ovat muun muassa kirvely virtsatessa tai virtsan paha haju. Mahdollisen virtsatietulehduksen toteamiseksi ja hoitamiseksi tulee Teidän antaa virtsanäyte ennen leikkaukseen tuloa. Mikäli Teillä todetaan virtsatietulehdus, hoidetaan se antibiootein ennen leikkausta. Päiväkäynnillä saatte tarvittaessa reseptin antibioottikuuria varten. LIIKUNTA Ennen leikkaushoitoa liikuntaa tulisi jatkaa vaivojen sallimissa rajoissa. Lonkan kuormitusta voitte keventää esim. kävelykepillä, kyynärsauvoilla tai rollaattorilla. Liikkumalla säännöllisesti säilytätte lihasvoiman ja pystytte pitämään nivelten liikeradat kunnossa ja ehkäisette virheasentoja, samalla nopeutatte omaa leikkauksen jälkeistä paranemista. Sopivia kuntoilulajeja nivelrikkopotilaille yleensä ovat uinti tai vesivoimistelu, pyöräily, hiihto, kävely pehmeällä alustalla sekä voimistelu. PAINONHALLINTA Huomattava ylipaino on tärkeä haavatulehdukselle altistava tekijä sekä vaikeuttaa leikkauksen teknistä suorittamista, myös iho-ongelmien riski (painehaavat, hautumat) kasvaa. Ylipaino pitkittää leikkauksesta toipumisaikaa sekä lisää laskimotukoksen riskiä. Painonhallinta on erittäin tärkeää myös leikkauksen jälkeen tekonivelen pitkäaikaispysyvyyden kannalta, sillä runsas ylipaino lyhentää tekonivelen käyttöikää. Mikäli Teillä on ylipainoa, suosittelemme painonpudotusta. Juuri ennen leikkausta toteutettu huomattava laihduttaminen ei ole suotavaa, ettei elimistön ravitsemustila häiriinny liikaa. Painoa on varsin vaikea tiputtaa, jos liikkuminen on vaikeaa. Pysyvään painonpudotukseen päästään pitkällä aikavälillä. Laihdutus- ja ruokavalio-ohjeita voitte tiedustella oman paikkakunnan terveyskeskuksesta. TUPAKOINTI JA ALKOHOLI Tupakointi hidastaa haavojen paranemista ja lisää näin myös tulehdusriskiä verenkierron huonontuessa leikkaushaavalla. Tupakoinnin lopettaminen hyvissä ajoin, viimeistään kuukausi ennen leikkausta on suositeltavaa. Apuna tupakoinnin lopettamisessa vieroitusoireiden lievittämisessä voitte käyttää kaupasta saatavia nikotiinilaastareita ja -purukumeja. Voitte kysyä oman terveyskeskuksen lääkäriltä neuvoja tupakoinnin lopettamiseen. Myös alkoholismin aiheuttama elimistön yleinen heikentynyt tila yhdistyneenä monesti huonoon hygienian hoitoon lisää infektioriskiä. Tekonivelleikkausta ei tehdä päihtyneelle, lisäksi vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

4 PÄIVÄKÄYNTI SAIRAALASSA ENNEN LEIKKAUSTA Teille järjestetään päiväkäynti osastolle 2-3 viikkoa ennen tekonivelleikkausta. Päiväkäynnin tarkoituksena on vähentää mahdollisia leikkaukseen liittyviä riskejä ja selvittää leikkauskelpoisuutenne, minkä vuoksi Teistä otetaan ennakkoon tarvittavat laboratorio- ja röntgentutkimukset. Käynnillä tapaatte sairaanhoitajan, joka haastattelee Teitä ja kirjaa tarvittavat tiedot ylös. Sairaanhoitaja myös tutkii ihonne kunnon, joten varautukaa käynnille helposti riisuttavin ja puettavin vaattein. Käynnille tullessa Teillä tulee olla hammaslääkärin kirjallinen todistus mukana, ottakaa mukaan myös kaikki lääkereseptit tai voimassa oleva lääkelista. Tapaatte tarvittaessa päiväkäynnillä nukutuslääkärin, jonka kanssa voitte keskustella leikkaukseen, puudutukseen ja lääkitykseen liittyvistä seikoista. Nukutuslääkäri selvittää lopullisen leikkauskelpoisuuden sekä määrää tarvittavat lisätutkimukset. Ennen päiväkäynniltä kotiutumista sairaanhoitaja antaa Teille ohjeet mahdollisista lääkityksistä ennen leikkausta sekä ohjeet leikkaukseen tulemisesta. Fysioterapeutti tutkii ennen leikkausta fysiatrian poliklinikalla Teiltä lonkan liikkuvuuden ja lihasvoiman sekä tarkistaa kävelyn. Fysioterapeutti ohjaa myös: hengitysharjoitukset, joilla pyritään estämään keuhkokuumeen syntyminen verenkiertoa vilkastuttavat liikkeet, jotka estävät veritulpan syntymistä vuoteesta ylösnousun, tyynyn käytön ja sauvakävelyn Ennen sairaalaan tuloa on hyvä hakea terveyskeskuksesta kotiin lainaan tarvittavat apuvälineet: o kyynärsauvat (+ talvella jääpiikit) o WC-istuimen korotus o tuolin korotustyyny o sängynjalkojen korotuspalikat o sukanvetolaite o tarttumapihdit LEIKKAUKSEEN SAAPUMINEN Teidän on tultava sairaalaan leikkausaamuna, ellei päiväkäynnillä ole toisin sovittu. Ennen leikkausta Teidän on oltava syömättä ja juomatta yön yli leikkaukseen asti. Leikkauspäivän aamuna, ennen osastolle tuloa, Teidän on peseydyttävä suihkussa huolellisesti leikkausta varten. Ennen leikkaussaliin vientiä saatte rauhoittavan esilääkityksen.

5 LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO SAIRAALASSA Saatte kipulääkettä suun kautta tai pistoksina ja säännöllisesti suun kautta koko sairaalassaoloajan. Leikatusta lonkasta otetaan röntgenkuva seuraavana päivänä tekonivelen asennon tarkistamiseksi. Leikkauksessa asetettu dreeni poistetaan leikkauspäivän iltana tai seuraavana aamuna. Virtsakatetri poistetaan viimeistään toisena vuorokautena leikkauksesta. Leikatun puolen lonkassa tulee varoa yhtäaikaista koukistusta ja polven sisäänpäin kääntämistä erityisesti ensimmäisen kuuden viikon aikana, koska lonkkanivel voi tällöin mennä sijoiltaan. Selin makuulla jalkojen välissä pidetään tyynyä, jota on käytettävä myös käännyttäessä ja kyljellä maatessa sekä noustessa istumaan. Pitkään istumista on hyvä välttää muutama päivä leikkauksen jälkeen. Myöhemminkin on turvallista istua siten, että lonkka on ojennettuna ja jalkaterä on ulospäin käännettynä. Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä Teidät avustetaan ylös ja kävelemään apuvälineen avulla varauslupien mukaisesti. Fysioterapeutti ohjaa Teille alaraajojen aktiivisia liikeharjoituksia, joita tulisi myös tehdä kotona omatoimisesti. Tyynyä jalkojen välissä, sauvoja ja muita apuvälineitä on käytettävä ainakin ensimmäiseen kontrolliin saakka. Ennen kotiin lähtöä kerrataan kotivoimisteluohjelma, ohjataan tarvittaessa sauvakävely portaissa ja annetaan ohjausta apuvälineasioissa. Sairaalassaoloaika on noin 4 päivää. Ompeleet poistetaan 2 viikon kuluttua leikkauksesta. Sairaanhoitajalta saatte ohjeet haavanhoidosta sekä lääkityksestä leikkauksen jälkeen. Sairausloma-aika on ensisijaisesti 4 kk. Kyynärsauvat voitte jättää vähitellen pois, kun leikkauksesta on kulunut 6 viikkoa. Leikkauksen jälkeen tulette kontrolliin fysiatrian ja kirurgian poliklinikoille noin 2 kuukauden kuluttua. Tällöin otetaan myös röntgenkuva. Kontrollissa saatte ohjeita jatkokuntoutuksesta. SUOSITUKSIA TEKONIVELPOTILAALLE Oma aktiivinen ote leikkauksesta toipumiseen ja kuntoutumiseen on tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Jatkakaa fysioterapeutilta saamienne ohjeiden mukaista liikeharjoittelua. Lihastasapainosta tulisi huolehtia jatkossakin, koska hyvä lihastasapaino on oleellinen proteesin käyttöiän kannalta. Tekonivelleikkauksen jälkeen voimistelemalla ja venytyksillä nivelten liikelaajuudet paranevat ja lihaksien vahvistuessa voitte ennaltaehkäistä lonkkanivelen sijoiltaan menoa. Myös muut nivelet ja luut tarvitsevat säännöllistä kuormitusta voidakseen hyvin. Onnistunut lonkan tekonivelleikkaus antaa tulokseksi kivuttoman ja lähes normaalisti liikkuvan nivelen.

6 LIIKUNTA - liikkukaa säännöllisesti, valitkaa sopivat kuntoilulajit, kuten o o o kävely, sauvakävely, vaellus tai hiihto pyöräily (alastulo terveen jalan puolelta) uinti tai vesijumppa - välttäkää hyppimistä, kyykistymistä ääriasentoon ja raskaiden taakkojen kantamista - kontaktilajeja kuten pallopelejä tai pitkäkestoista ja rasittavaa liikuntaa ei suositella - varokaa liukastumista ja tarpeettomia riskejä - talvella kenkiin kannattaa hankkia liukuesteet - noudattakaa annettuja asentorajoituksia: o lonkan koukistusta ja samanaikaista kiertoa sisäänpäin tulee välttää, koska tällöin tekonivelen poispaikaltaan lähtemisen vaara on suurin (6 viikkoa leikkauksen jälkeen) Istuminen on turvallista korotetulla alustalla. Istukaa siten, että paino on tasaisesti molemmilla pakaroilla. Seisomaan noustessanne ponnistakaa terveellä jalalla ja pitäkää leikattu alaraaja polvesta ulospäin kiertyneenä. WC-istuimen koroke on tarpeellinen. Sen voi lainata omasta terveyskeskuksesta muutamaksi viikoksi kotiutumisen jälkeen. Tavallista tuolia korkeampi istuin, kuten keittiöjakkara, on edullinen lonkan ojennuksen säilymiselle myös istuttaessa. Jos sänky on liian matala, voitte lainata terveyskeskuksesta sängynjalkojen korotuspalikat. Sukkien pukemista varten voitte lainata terveyskeskuksesta sukanvetolaitteen. Kontrollin jälkeen voitte pukea sukan leikattuun jalkaan istuen alaraaja käännettynä ulospäin tai seisten polvi tuettuna tuolille.

7 Koska kaatuminen voi olla erittäin vaarallista leikatulle lonkalle, on sitä ehkäistävä parhaalla mahdollisella tavalla. Jalkineiden on oltava kunnolliset ja tukevat, myös sisätiloissa liikuttaessa. Liukastumista ja kaatumista aiheuttavat matot on syytä poistaa. Ulkona liikkumista varten on talvella tarpeen jääpiikit sauvoissa ja kunnon jalkineet, jotka eivät luista. AUTOLLA AJAMINEN Niin kauan kun käytätte sauvoja, suositellaan välttämään autolla ajoa. SUKUPUOLIELÄMÄ Tekonivel ei yleensä vaikuta sukupuolielämään. Muistakaa annetut lonkan asentorajoitukset. METALLINPALJASTIMET Tekonivel saattaa hälyttää metallinilmaisimessa. Mahdollisen hälytyksen syy tarkistetaan, ongelmia näissä tarkastuksissa ei ole. TEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEISET ONGELMAT JA SEURANTA Tekonivelleikatuista yli 90 %:lle voidaan antaa hyvä ennuste 10 vuoden aikavälillä. Vakavin leikkauksen jälkeinen ongelma liittyy märkäiseen tulehdukseen. Mikäli leikatussa raajassa on itsepintaista ja lisääntyvää kipua, turvotusta, nivelen liikkuvuus on huono tai Teillä on pitkittynyttä lämpöilyä ja tulehdusarvojen kohoamista, voidaan epäillä bakteeriinfektiota. Tällöin tulee nivelestä ottaa näytteet ennen antibioottihoidon aloittamista. Tutkimus ja hoidon aloitus tapahtuu aina tekonivelleikkauksen suorittaneessa sairaalassa. Tekonivel myös kuluu ajan saatossa ja sen irtoamista saattaa esiintyä. Tekonivel saattaa myös mennä pois paikaltaan, jolloin nivel joudutaan vetämään paikoilleen nukutuksessa. - Mikäli Teille ilmaantuu tekoniveleen oireita ennen ensimmäistä sovittua kontrollia, on välttämätöntä ottaa yhteyttä leikanneeseen lääkäriin, osastolle 7, kirurgian poliklinikalle tai päivystyspoliklinikalle. Antibioottihoidon aloitus tapahtuu vain ja ainoastaan keskussairaalassa. Paranemista leikatussa nivelessä tapahtuu pitkään. Toipumisaika leikkauksesta on 2-3 kuukautta, mutta nivelenne toiminta on parhaimmillaan vasta noin vuoden kuluttua leikkauksesta.

8 VOIMISTELUOHJELMA LEIKKAUKSEN JÄLKEEN Seuraavat liikesarjat suoritetaan vähintään kaksi kertaa päivässä. Suorituskertoja voit lisätä voinnin mukaan. 1. Koukista ja ojenna nilkkoja tehokkaasti pumpaten kertaa. 2. Hengitä nenän kautta syvään sisään ja suun kautta ulos niin, että vatsa nousee ja laskee hengityksen tahdissa. Toista 5 kertaa. 1 H 2 3. Jännitä pakarat, pidä jännitys 5 laskien, rentouta lihakset. Toista liike kertaa Vedä nilkat koukkuun ja paina samalla polvia alustaa vasten, pidä jännitys 5 laskien, rentouta lihakset. Toista kertaa.

9 5. Vedä polvi koukkuun jalkapohja alustalla ojenna suoraksi. Toista liike kertaa. Tee sama liike myös toisella jalalla Vie jalka suorana sivulle kantapää alustalla. Toista liike kertaa. Tee sama liike myös toisella jalalla. 7. Seiso ylävartalo suorana lantio lähellä pöytää. Vie jalkaa polvi suorana sivulle ja takaisin toisen jalan viereen Vie jalkaa polvi suorana taakse ja takaisin toisen jalan viereen Pidä lantio paikallaan. Tee liike vain leikatulla jalalla. Toista liike kertaa.

10 8. Selinmakuulla jalat koukussa ja lantion leveydellä toisistaan. Käännä jalkapohjat toisiaan kohti ja anna polvien aueta ulospäin. Pidä selkä kiinni alustassa koko liikkeen ajan. Toista liike kertaa. P PORRASKÄVELY KAINALO- TAI KYYNÄRSAUVOILLA Ylöspäin: Terve jalka ylemmälle portaalle. Sauvat ja leikattu jalka samalle portaalle perässä. Alaspäin: Sauvat ja leikattu jalka alemmalle portaalle. Terve jalka samalle portaalle perässä. s A L L L

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä polven tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea polven nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä.

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä. TYKS POTILASOHJE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä.

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 1 POLVI KUNTOON OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko

Lisätiedot

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla.

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla. TYKS POTILASOHJE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkaus Lonkan tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan nivelrikko eli lonkan kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman

Lisätiedot

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 1 Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Lonkka kuntoon!... 3 Yleistä lonkan tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN Jokitalo Marjaana, Mäkitaavola Anna-Lena, Söderlund Sanna & Tervaniemi Satu SISÄLLYSLUETTELO KUNTOUTUMINEN... 3 KORJAUSMATERIAALIT...

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen Mariankatu 16 20 I 67200 KOKKOLA I www.kpshp.fi Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Osasto 7 puh. (06) 826 4303 Fysiatrian osasto puh. (06) 826 4365 Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen HYVÄ

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Olkapään Polven tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa!

Olkapään Polven tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Olkapään Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n

Lisätiedot

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka 2012 Sisältö Hyvä tekonivelleikkauspotilas...2 Ennen leikkausta huomioitavaa...3 Leikkaus...3 Kantositeen

Lisätiedot

ssauskauaukk ivellei nivelleikiveeiknn teko teko teko äänan aplvenkn lkpo OL

ssauskauaukk ivellei nivelleikiveeiknn teko teko teko äänan aplvenkn lkpo OL P O T I L A A N O P A S Olkapään Lonkan Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i

Lisätiedot

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Reumaortopedia / VSSHP Olet tulossa sormen keskinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkauksessa kuluneet nivelpinnat korvataan yleensä

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Apuvälineiden käytön tavoitteena on tukea kuntoutujan itsenäistä selviytymistä leikkauksen jälkeen. Leikattua alaraajaa saa

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Polven tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4782 arkisin klo 9-12 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Yleistä

Lisätiedot

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Polven nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento,

Lisätiedot

tekonivelleikkaus Lonkan Liikkumisen iloa! Potilaan opas

tekonivelleikkaus Lonkan Liikkumisen iloa! Potilaan opas Lonkan tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta 4 Lepoasennot

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA VIII Valtakunnallinen tekonivelkirurgian kurssi 19.- 21.4.2017 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA Anne-Mari Henriksson Fysioterapeutti HOITOPROSESSIN KÄYNNISTYMINEN Kirjeellä tieto potilaalle lähetteen

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS Olet tulossa nilkan luudutusleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta sekä nilkan luudutusleikkaukseen liittyvästä hoidosta ja kuntoutumisesta.

Lisätiedot

LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE

LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 1 LONKKA KUNTOON OHJEITA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan nivelrikko eli

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen Vatsaleikatulle... Tämän oppaan tarkoituksena on antaa tietoa vatsa-leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Liikkuminen ja sopiva harjoittelu edistävät leikkauksesta toipumista. Liian varhain aloitettu

Lisätiedot

tekonivelleikkaus Polven Liikkumisen iloa! Potilaan opas

tekonivelleikkaus Polven Liikkumisen iloa! Potilaan opas Polven tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Sisältö Kuntoutuminen polven tekonivelleikkauksesta 4 Asentohoito

Lisätiedot

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Tekonivelleikkaus Vaativa leikkaus Hyvä yleisvointi Perussairauksien hyvä hoitotasapaino Potilaskohtaiset

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S P O T I L A A N O P A S Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n

Lisätiedot

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka 2 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka Olkapään tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa Teitä valmistautumaan olkapään tekonivelleikkaukseen.

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Ma-ti/To-Pe klo 8:30-9:30, Ma-Ti/To klo 13:30-14:30 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040

Lisätiedot

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS Olet tulossa jalkaterän korjausleikkaukseen ja/tai isovarpaan tyvinivelen luudutukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, jalkateräleikkaukseen

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Polvi kuntoon!... 3 Yleistä polven tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4 Tulehdusten

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita!

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! POTILAAN OPAS Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen olkapään tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Milloin apuun. tarvitaan. tekoniveliä?

Milloin apuun. tarvitaan. tekoniveliä? Milloin apuun tarvitaan tekoniveliä? Tekonivelleikkaus Tekonivelkirurgia on kallista Vuotuiset kustannukset on noin 1miljardin luokkaa Tekoniveliä asennetaan polviin, lonkkiin, olkapäihin, nilkkoihin,

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää lonkan tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen.

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 SELÄN LUUDUTUSLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE SELÄN RAKENNE Selkäranka muodostaa ihmisen "tukipilarin" ja se koostuu 33-34 nikamasta ja niiden välissä olevista välilevyistä. Selkärankaa tukevat nivelsiteet ja lihakset.

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE Postiosoite: Puhelin : (08) 315 2011 Internet: http://www.ppshp.fi/ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) YLEISTÄ

Lisätiedot

Tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen Tekonivelleikkauksen jälkeen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea toipumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen 5 Miten hoidan leikkaushaavaa kotona 5 Seuratkaa haavanne

Lisätiedot

Revisio-opas. Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta

Revisio-opas. Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta Revisio-opas Kuntoutuminen lonkan uusintaleikkauksesta ASKELEET ONNISTUNEESEEN KUNTOUTUMISEEN Sinulle on tehty lonkan tekonivelen uusintaleikkaus. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi annettujen ohjeiden

Lisätiedot

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas Olkanivelen tekonivelleikkauksen syynä on useimmiten reuma, nivelrikko, kiertäjäkalvosimen repeämään liittyvä kipu tai joku muu olkanivelen vaurio. Tekonivelleikkauksella

Lisätiedot

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tekonivelleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Hyvä selkäleikattu. Kuopion Yliopistollinen sairaala, Fysiatrian klinikka 2012 1

Hyvä selkäleikattu. Kuopion Yliopistollinen sairaala, Fysiatrian klinikka 2012 1 0 Hyvä selkäleikattu Tämän oppaan tarkoituksena on antaa tietoa selkäleikkauksesta ja leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Sopivalla harjoittelulla voit edistää toipumistasi. Liikkumattomuus tai liian

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus 1 Polven tekonivelleikkaus Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polven nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä. Perinnöllisillä tekijöillä

Lisätiedot

uusintaleikkaus Lonkan tekonivelen Liikkumisen iloa! Potilaan opas

uusintaleikkaus Lonkan tekonivelen Liikkumisen iloa! Potilaan opas Lonkan tekonivelen uusintaleikkaus Liikkumisen iloa! Potilaan opas Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen lonkan tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot

ENNEN LEIKKAUSTA ON HYVÄ HUOMIOIDA SEURAAVAT ASIAT

ENNEN LEIKKAUSTA ON HYVÄ HUOMIOIDA SEURAAVAT ASIAT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA OHJEITA RYSTYNIVELTEN TEKONIVELLEIKKAUKSESTA KUNTOUTUVALLE Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää rystynivelten tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

Sääriamputoitu: Supista lihaksia niin, että kuvittelet koukistavasi ja ojentavasi nilkkaa.

Sääriamputoitu: Supista lihaksia niin, että kuvittelet koukistavasi ja ojentavasi nilkkaa. 3-4 viikkoa amputaatiosta: silikonituppihoito Erityisesti alkuvaiheessa amputoitua raajaa tulisi harjoittaa päivittäin useita kertoja. Amputaatiotynkä tarvitsee aktiivisia lihassupistuksia verenkierron

Lisätiedot

Olkapään tekonivelleikkaus

Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään tekonivelleikkaus OHJEITA LEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILAALLE Julkaisija: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Toimitus: Tyks Tules-toimialue Ulkoasu ja taitto: Letterhead / Tuulevi Paakkanen Valokuvat:

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Miksi tekonivelleikkaukseen Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on toimintakyvyn rajoittuminen ja kipu Tekonivelleikkaus on paras käytettävissä

Lisätiedot

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle Myoomien embolisaatiohoito Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle 1 Opas toteutettu kätilötyön opinnäytetyönä Nella Tiihonen & Tanja Toivari Savonia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS

PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS Olet tulossa peukalon tyvinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, sekä peukalon

Lisätiedot

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE Sisällys 1. Johdanto 3 2. Normaali olan rakenne ja toiminta 4 3. Tavallisimmat vammat 5 4. Fysioterapia 5 5. Leikkaushoito 6 Leikkausta edeltävä haastattelu 6

Lisätiedot

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart)

Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart) Fysioterapia Fysioterapeutin ohjeita Olkanivelen rustorenkaan korjausleikkauspotilaalle (Bankart) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS

SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS Olet tulossa sorminivelen luudutusleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta sekä peukalon MCP-, IP -nivelen tai II-V -sormien

Lisätiedot

SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS

SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS Olet tulossa sormen keskinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, sekä keskinivelen

Lisätiedot

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Päivitetty 18.6.2019 TEKONIVELLEIKKAUKSEN TAVOITE Liikkumisen helpottuminen Kivun poistuminen Toimintakyvyn palautuminen

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje 2 Yleistä Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

Ohjeita nilkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan tekonivelleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

P O T I L A A N O P A S. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään harjoitusohjeita!

P O T I L A A N O P A S. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään harjoitusohjeita! P O T I L A A N O P A S Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään harjoitusohjeita! Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n o p a s K u n t o u t

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA OHJEITA SORMIEN KESKINIVELEN (pip- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUKSESTA KUNTOUTUVALLE Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää keskinivelen

Lisätiedot