Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle"

Transkriptio

1 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa että kotona. Jos käytätte Plavix tai Marevan lääkitystä tai Teillä on insuliinihoitoinen diabetes, ottakaa yhteyttä kirurgian jonohoitajaan arkisin klo puh Paksusuolen rakenne ja toiminta Paksusuolen pituus on noin metri ja se alkaa oikealta alavatsalta. Paksusuolen alkupäätä sanotaan umpisuoleksi. Siinä sijaitsee myös umpilisäke. Ensin paksusuoli nousee ensin ylös (nouseva paksusuoli) ja kulkee sitten vatsaontelon poikki vasemmalle puolelle (poikittainen paksusuoli). Sen jälkeen se kääntyy uudelleen alas (laskeva paksusuoli) ja muuttuu S-muotoisen kaarteen (sigmasuoli) jälkeen peräsuoleksi. Paksusuolen rakenne on havainnollistettuna kuvassa 1. Kuva 1. Paksusuolen sijainti ja rakenne Paksusuolessa suurin osa suolen sisällön nesteestä imeytyy takaisin elimistöön. Lisäksi sieltä imeytyy erilaisia suoloja. Paksusuolessa on runsaasti bakteereita, jotka pilkkovat mm. niitä ravinnonosia, joita elimistö ei itse pysty hajottamaan. Bakteerit muuttavat ne ravintoaineiksi, jotka voivat imeytyä ja joita myös suolen limakalvo voi käyttää hyväkseen.

2 2 (7) 2. Paksusuolen leikkaus Teillä on todettu paksusuolessa leikkaushoitoa vaativa sairaus. Tavoitteena on poistaa suolesta se osa, jossa sairaus on. Tyypillisiä paksusuolileikkauksia ovat esimerkiksi paksusuolen oikeantai vasemmanpuolen poisto sekä sigmasuolen poisto. Poistettu paksusuolen osa otetaan näytepalaksi ja lähetetään tarkempaan mikroskooppiseen tutkimukseen. Tutkimustuloksen valmistuminen kestää noin 2 viikkoa. Lääkäri kertoo tuloksen Teille viimeistään jälkitarkastuksen yhteydessä. Saavutte osastolle joko leikkausta edeltävänä päivänä tai leikkauspäivän aamuna. Teillä on mahdollisuus keskustella leikkaavan lääkärin kanssa joko leikkausta edeltävänä päivänä tai leikkauspäivän aamuna. Voitte vapaasti kysyä häneltä leikkaukseen liittyvistä asioista. Halutessanne läheisenne voivat olla keskustelussa mukana. Leikkaus tehdään nukutuksessa joko tähystysleikkauksena tai perinteisenä eli avoleikkauksena. Lääkäri neuvottelee kanssanne Teille parhaiten soveltuvasta leikkausmenetelmästä. Joissain tapauksissa tähystysleikkauksen aikana voi kuitenkin ilmetä, että leikkaus ei ole turvallista tehdä tähystämällä. Tällöin leikkaus muutetaan avoimeksi. Tähystysleikkauksessa vatsaan tehdään poistettavan paksusuolen osasta riippuen 3-4 pistohaavaa ja yksi hieman pidempi haava. Pistohaavojen kautta vatsaonteloon viedään tähystin sekä tarvittavat leikkausvälineet ja pidemmän haavan kautta poistetaan sairas paksusuolen osa. Avoleikkauksessa haava tehdään keski- ja alavatsan alueelle. Leikkauksen tehnyt lääkäri kertoo Teille leikkauksesta ja leikkauslöydöksestä tarkemmin leikkauksen jälkeisenä aamuna. 3. Leikkausvalmistelut Leikkausta edeltävänä päivänä voitte pääsääntöisesti syödä ja juoda normaalisti klo 24:00 saakka. Joissakin tapauksissa leikkaukseen valmistautuminen edellyttää suolen tyhjäämistä tyhjennysaineella tai peräruiskeella, tiedon saa poliklinikalla tai jonohoitajan ottaessa teihin yhteyttä. Leikkausta edeltävänä iltana tai leikkauspäivän iltana teille aloitetaan vatsan alueelle pistoksena annettava verenohennushoito leikkaukseen ja nukutukseen liittyvän laskimotukosriskin vähentämiseksi. Pistoshoito jatkuu ainakin sairaalassa olon ajan ja kuukauden ajan kotona, jos kasvain on pahanlaatuinen. Pistosopetus tapahtuu osastolla.

3 3 (7) Klo 24:00 lähtien Teidän tulee olla syömättä ja juomatta, sillä mahalaukun tulee olla leikkauksessa tyhjä nukutukseen liittyvän aspiraatioriskin (=mahalaukun sisällön joutuminen henkitorveen) vuoksi. Halutessanne saatte nukahtamislääkkeen riittävän levon ja unen turvaamiseksi. Tämä on tärkeää, jotta elimistönne saa levätä kunnolla ennen leikkausta. Leikkauspäivän aamuna saatte säännöllisesti käyttämänne lääkkeet nukutuslääkärin määräysten mukaisesti. Lisäksi saatte ennen leikkausosastolle vientiä nukutuslääkärin määräämän esilääkkeen tabletteina. Lääkityksen tarkoituksena on lievittää mahdollista jännitystänne. Koska leikkausalueen ihon puhtaus estää haavan tulehtumista, Teidän tulee leikkauspäivän aamuna käydä suihkussa sekä puhdistaa huolellisesti napa ja taivealueet. Ennen leikkausosastolle vientiä saatte pukea yllenne leikkauspaidan, housut sekä laskimotukosten syntyä estävät, verenkiertoa edistävät sukat. Mikäli leikkausalueellanne on ihokarvoja, henkilökunta poistaa ne ennen leikkausosastolle vientiänne. Teille laitetaan myös virtsakatetri, jotta virtsan eritystä voidaan seurata leikkauksen aikana. Katetri on myös tarpeen leikkauksen jälkeisessä kivunhoidossa käytettävän, selän epiduraalitilaan kipupumpulla annettavan kipulääkkeen vuoksi, sillä lääke saattaa vaikeuttaa virtsarakon normaalia toimintaa. 4. Leikkauksen jälkeinen hoito Leikkauksen jälkeen vointianne voidaan tarkkailla seuraavaan aamuun saakka heräämössä. Kun olette riittävästi toipunut nukutuksesta, Teidät siirretään takaisin vuodeosastolle. Lääkäri päättää kotiutumisestanne vointinne perusteella, mutta yleensä kotiutuminen tapahtuu, kun suolenne toiminta on käynnistynyt. Sairausloman pituus on yleensä noin kuukausi. 4.1 Hengityksen tehostaminen Voitte nopeuttaa nukutusaineiden poistumista elimistöstä, rentouttaa lihaksia, vähentää pahoinvointia ja lievittää kipua hengitystä tehostamalla. Sitä on hyvä harjoitella kotona jo ennen sairaalaan tuloa. Toistakaa harjoitusta 3-6 kertaa peräkkäin, 4-6 kertaa vuorokaudessa. Seuraavien ohjeiden avulla voitte tehostaa hengitystänne:

4 4 (7) Vetäkää nenän kautta rauhallisesti keuhkot täyteen ilmaa, jolloin vatsa kohoaa ja rintakehä laajenee. Hengittäkää ulos suun kautta tasaisesti ja pitkään, jolloin ylävatsa laskee ja rintakehä supistuu. Leikkauksen jälkeen hengitysteihin voi kertyä myös limaa. Sen poistaminen hengityksen tehostamisella ja yskimällä ehkäisee hengitystietulehdusten syntyä. Yskimisen helpottamiseksi leikkausaluetta voi tukea käsillä tai tyynyllä. 4.2 Vuoteesta istumaan nousu kyljen kautta (kuva 1) aiheuttaa leikkausalueelle vähiten venytystä ja kipua 1. Vetäkää selin makuulla ollessanne polvet koukkuun ja kääntykää kyljellenne. 2. Viekää jalat vuoteen reunan yli ja 3. työntäkää itsenne istumaan käsien avulla. Makuulle meno tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä. 4.3 Jalkojen verenkiertoa edistävät liikkeet Ehkäisevät nukutukseen ja leikkaukseen liittyvää laskimoverenkierron hidastumisesta aiheutuvaa alaraajojen laskimoiden veritulppariskiä. Voitte itse ehkäistä vuodelevon haittoja koukistamalla ja ojentamalla nilkkoja aina makuulla ollessanne vuorotahtiin kertaa peräkkäin. 4.4 Kivun hoito Jos Teille on laitettu kipupumppu niin kipulääkityksenne annetaan noin 1-2 vuorokauden ajan selän epiduraalitilaan. Kipupumpun poiston jälkeen kipulääkitys annetaan pistoksina tai tabletteina ja kapseleina. Mikäli Teillä ei ole kipupumppua, kipulääkitys annetaan aluksi pistoksina ja tabletteina tai kapseleina.

5 5 (7) Pyytäkää kipulääkettä aina kun tunnette siihen tarvetta - mieluummin ennen kuin kova kipu on päällä. Riittävän kipulääkityksen avulla tehokas hengittäminen sekä liikkuminen onnistuvat Teiltä paremmin. 4.5 Liikkuminen Liikkumisella on edullinen vaikutus toipumiseenne, sillä kävellessä hengitys syvenee, verenkierto vilkastuu, ilmavaivat vähenevät ja suolen toiminta normalisoituu. Osaston henkilökunta auttaa teidät jalkeille jo ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Lisätkää osastolla ollessanne liikkumista vointinne mukaan ja levätkää vain, kun olette väsynyt. Sairausloman aikana (noin 1 kk) tulee välttää vatsan alueelle kohdistuvaa ponnistelua ja kovaa rasitusta. Hyvää sairauslomanajan liikuntaa on kävely. Voitte kuitenkin lisätä rasitusta tuntemustenne mukaan ja liikkua mahdollisimman paljon rajoitukset huomioon ottaen. Autolla voitte ajaa heti, kun vointinne sen sallii. 4.6 Ravitsemus Koska nukutus ja leikkaus saattavat joskus aiheuttaa pahoinvointia, välitön leikkauksen jälkeinen ravitsemus tapahtuu laskimonsisäisenä nestetiputuksena. Ruokailun voitte aloittaa lääkärin ohjeiden mukaisesti. Ruokailu aloitetaan edeten juomisista ja liemiruuista vähitellen kohti normaalia ruokaa. Leikkauksen jälkeen ruokahalunne voi olla huono pitkäänkin. Yrittäkää omaa toipumistanne edistääksenne kuitenkin syödä ja juoda riittävästi. 4.7 Virtsarakon ja suolen toiminta Virtsakatetri poistetaan, kun epiduraalitilaan annettava kipulääkitys on lopetettu ja munuaistenne toiminta on vakiintunut. Leikkaus aiheuttaa aina jonkinasteista suolen toiminnan lamaantumista, minkä merkkeinä Teillä saattaa olla ilmavaivoja, vatsan turvottelua, pahoinvoinnintunnetta tai ummetusta. Suoliston normaalin toiminnan palautumista voitte edistää liikkumisella. Leikkauksen jälkeen muutokset suolen toiminnassa sekä ulostamistiheydessä ovat aluksi tavallisia, mutta toipumisen edetessä tilanne korjaantuu. Jos Teillä kuitenkin ilmenee jatkuvaa ripulia, verisiä ulosteita tai ummetusta, ottakaa yhteys lääkäriin.

6 6 (7) 4.8 Haavan ja ihon hoito Haavasidos poistetaan yleensä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen voitte käydä suihkussa normaalisti, eikä haavaa tarvitse erikseen suojata. Välttäkää kuitenkin haava-alueen hankaamista parin viikon ajan. Jos haava erittää, kannattaa päälle laittaa puhtaat harsotaitokset (ei muovilaastaria). Jos haavalle on sairaalassa jätetty haaveteippi, voitte poistaa sen saamienne ohjeiden mukaisesti. Ompeleiden poistoajan voitte varata terveyskeskuksestanne tai neuvolastanne. Saunaan voitte mennä parin päivän kuluttua ompeleiden poiston jälkeen, mutta löylyn ottaminen kannattaa aloittaa varovasti. Leikkauksiin liittyy aina tulehdusriski. Tulehdusta ehkäisevistä toimenpiteistä ja lääkkeistä huolimatta haavantulehdukset ovat mahdollisia. Tulehdusoireiden (aiempaa voimakkaampi kipu, turvotus tai kuumotus, märkäinen erite) ilmaantuessa, ottakaa yhteyttä terveyskeskukseenne tai työterveyshuoltoonne. 4.9 Muut mahdolliset tuntemukset Saatatte tuntea itsenne normaalia heikommaksi ja väsyneemmäksi myös kotona. Alussa aivan tavallisetkin askareet saattavat tuntua uuvuttavilta. Teillä voi olla myös keskittymis- tai nukahtamisvaikeuksia tai voitte tuntea itsenne masentuneeksi sairautenne vuoksi. Jos tunnette tarvetta keskustella sairaudestanne kuntoutusohjaajan kanssa, pyytäkää henkilökuntaamme järjestämään tapaaminen. 5. Kotiutus Lääkäri päättää kotiutumisestanne vointinne perusteella. Mikäli Teistä tuntuu, että tarvitsette kotona esimerkiksi ateria- tai kotisairaanhoitopalveluja, pyytäkää henkilökuntaamme ottamaan yhteys sosiaalityöntekijään. Hän auttaa Teitä asioiden järjestämisessä. Mikäli Teistä tuntuu siltä, että ette vielä kykene toimimaan kotona, voidaan jatkohoitonne järjestää myös kotikuntanne terveyskeskuksessa. Jälkitarkastus on vatsatautien poliklinikalla noin kuukauden kuluttua. Tarkemman ajan saatte kotiin lähtiessänne.

7 7 (7) Jälkitarkastuksessa voitte keskustella lääkärin kanssa toipumiseenne liittyvistä asioista. Lisäksi lääkäri kertoo Teille leikkauksessa otettujen näytepalojen vastaukset ja mahdolliset jatkohoitosuunnitelmat. 6. Yhteydenotto Läheisenne voivat tiedustella vointianne osaston henkilökunnalta. Hoitonne ja osaston toiminnan kannalta on kuitenkin tarkoituksenmukaisinta, että he sopivat kanssanne, kuka heistä pitää yhteyttä henkilökuntaan. Läheisenne voivat vierailla luonanne vuodeosastolla vapaasti, mutta toivomme, että vierailut ajoitettaisiin klo väliselle ajalle. Lisäksi läheisenne voivat pitää teihin yhteyttä soittamalla suoraa potilaspaikkanne puhelimeen. Numeron saatte osastolle saavuttuanne. Potilastiedustelut, leikkaukseen valmistautumiseen ja osastolle saapumiseen liittyvät tiedustelut: puh. (06) Kirurgian jonohoitaja arkisin klo puh. (06) Ohje päivitetty 2/2010

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje päiväkirurgiseen sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle

Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle 1 (6) Potilasohje sappirakon poistoleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle

Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita virtsa-avanneleikkaukseen (Brickerin rakko) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle

Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle 1 (5) Potilasohje kilpirauhasleikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A 12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhasen poistoleikkaus Eturauhasen poistoleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Eturauhanen sijaitsee lantion pohjassa virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputkea. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteestä. Eturauhasen

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Virtsarakon poistoleikkaus virtsa-avanne (Bricker) Potilasohje

Virtsarakon poistoleikkaus virtsa-avanne (Bricker)   Potilasohje Virtsarakon poistoleikkaus virtsa-avanne (Bricker) www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Sinulla on todettu virtsarakon syöpä ja lääkärin kanssa käydyn neuvottelun jälkeen on hoidoksi valittu virtsarakon poistoleikkaus.

Lisätiedot

Virtsarakon poistoleikkaus Ortotooppinen ohutsuolesta tehty rakon korvike. Potilasohje

Virtsarakon poistoleikkaus Ortotooppinen ohutsuolesta tehty rakon korvike.   Potilasohje Virtsarakon poistoleikkaus Ortotooppinen ohutsuolesta tehty rakon korvike www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Sinulla on todettu virtsarakon syöpä ja lääkärin kanssa käydyn neuvottelun jälkeen on hoidoksi

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen

Palleahengitys Verenkierron vilkastuttaminen Yskiminen Vatsaleikatulle... Tämän oppaan tarkoituksena on antaa tietoa vatsa-leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta. Liikkuminen ja sopiva harjoittelu edistävät leikkauksesta toipumista. Liian varhain aloitettu

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

Mitä leikkausosastolla tapahtuu

Mitä leikkausosastolla tapahtuu Mitä leikkausosastolla tapahtuu Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu, kun olet täällä hoidettavana. Tiedämme, että moni jännittää

Lisätiedot

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito www.eksote.fi Olet tulossa leikkaukseen/toimenpiteeseen. Haluamme kertoa lyhyesti anestesiaan ja kivunhoitoon liittyvistä asioista. Kaikille potilaille asennetaan

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta 27.3.2012

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta 27.3.2012 Osasto 4 A OHUTSUOLIAVANNE POTILASOHJE 1 Sairautesi on osoittautunut sellaiseksi, että sitä voidaan auttaa leikkaushoidolla. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi tulevasta ohutsuoliavanneleikkauksesta

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Rintaontelon tähystys HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Rintaontelon tähystysleikkaus tehdään keuhkopussin, keuhkon tai välikarsinan sairauden luonteen selvittämiseksi

Lisätiedot

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle Myoomien embolisaatiohoito Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle 1 Opas toteutettu kätilötyön opinnäytetyönä Nella Tiihonen & Tanja Toivari Savonia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 1. Johdanto 2. Hoito osastolla 3. Hoito leikkauksen jälkeen 4. Fysioterapeutti hoidossa mukana 5. Oman hoidon merkitys 6. Rintaproteesiasiaa

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula VARHAINEN MOBILISAATIO vs. LIIKKUMATTOMUUS Varhainen mobilisaatio tarkoittaa varhaista

Lisätiedot

Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Palleatyrä HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 Palleatyrässä on kyse tilasta, jossa mahalaukusta osa työntyy pallealihaksessa olevan aukon kautta rintaontelon puolelle.

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta

POTILASOHJE 1 ennen leikkausta PAKSUSUOLIAVANNE POTILASOHJE 1 Sairautesi on osoittautunut sellaiseksi, että sitä voidaan auttaa leikkaushoidolla. Tämän potilasohjeen tarkoitus on lisätä tietoasi tulevasta paksusuoliavanneleikkauksesta

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI

hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI sen k u t e m m u Ohjeita hoitoon HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Mitä on ummetus? Ummetuksella tarkoitetaan harventunutta suolen toimintaa, johon liittyy ulostamisvaikeuksia. Se on hyvin yleinen

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Lonkka kuntoon!... 3 Yleistä lonkan tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Joskus synnytetään keisarileikkauksella

Joskus synnytetään keisarileikkauksella Joskus synnytetään keisarileikkauksella 1 Joskus synnytetään keisarileikkauksella On tilanteita, jolloin päädytään keisarileikkaukseen eli sectioon. Syyt leikkaukseen voivat johtua joko äidistä, sikiöstä

Lisätiedot

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita?

Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? '' Pitääkö murtunut jalkani leikata? Mitä röntgenkuvissa näkyy? Mitä laboratoriokokeet osoittavat? Pitääkö minun olla syömättä ennen laboratoriokokeita? Kuinka kauan kipsiä pidetään jalassa? Saako kipeälle

Lisätiedot

PD-katetrin juuren hoito

PD-katetrin juuren hoito PD-katetrin juuren hoito Potilasohje Tämä ohje on tarkoitettu sinulle, joka olet aloittamassa peritoneaalidialyysihoitoa. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 03//2015 Päivittäjä KL,ml Sisällys

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle Hengitysliitto Heli ry:n opas Tietoa keuhkoleikkaukseen menevälle 2 Keuhkoleikkaus Olet valmistautumassa keuhkoleikkaukseen, joka tehdään sairauden luonteen selvittämiseksi tai hoitamiseksi. Tässä oppaassa

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus

Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus eli ALARAAJOJEN ANGIOGRAFIA www.eksote.fi Alaraajavaltimoiden varjoainetutkimus Valtimoiden suonensisäistä varjoainekuvausta kutsutaan angiografiaksi. Varjoainekuvauksessa

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkauksessa kuluneet nivelpinnat korvataan yleensä

Lisätiedot

MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ

MEIDÄN VAUVAN SYNTYMÄPÄIVÄ Oulun yliopistollinen sairaala SYNNYTYKSET, NAISTENTAUDIT JA GENETIIKKA Tämä opas antaa tietoa suunnitellusta keisarileikkauksesta, siihen valmistautumisesta ja sen jälkeisestä ajasta. Suomessa keisarileikkauksia

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN EHKÄISYÄ VUODEOSASTOLLA HYGIENIAHOITAJA JAANA LEHTINEN MIKÄ ON HOITOON LIITTYVÄ INFEKTIO Potilaalla todetaan mikrobin aiheuttama paikallinen- tai yleisinfektio ei ollut

Lisätiedot

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008)

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) Kiitos, että olette päättänyt osallistua tutkimukseen, jossa selvitetään nivelrikkovaivaisten koirien

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE

TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE TERVETULOA LASTENKIRURGIAN VUODEOSASTOLLE 1 Satakunnan keskussairaala Sairaalantie 3, 28500 Pori Lastenkirurgia, osasto A2 Puh. (02) 627 7026 www.satshp.fi lastenkirurgian yksikön kotisivut OSASTOLLE

Lisätiedot

AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja

AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja AVOIN KEUHKOLEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja Vasemmassa keuhkossa on kaksi lohkoa ja oikeassa kolme. Keuhkoissa keuhkoputket jakaantuvat lukuisiin pieniin ilmateihin. Nämä päättyvät vielä pienempiin

Lisätiedot

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS 1(5) SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS Teille on varattu kaihileikkausaika oheisen ajanvarauskirjeen mukaan Vaasan keskussairaalan silmäyksikköön, joka sijaitsee A-rakennuksessa, 6. kerroksessa. Sairaanhoitaja soittaa

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Ma-ti/To-Pe klo 8:30-9:30, Ma-Ti/To klo 13:30-14:30 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040

Lisätiedot

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT

VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT VASTASYNTYNEIDEN LÄÄKKEETTÖMÄT KIVUNHOIDON MENETELMÄT 11.4.2016 OPAS VANHEMMILLE EFJKVF Joskus pienimmät asiat ottavat suurimman paikan sydämessäsi. A. A. Milne, Nalle Puh Emmi Ristanen, Laura Kolari &

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) potilasohje

LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) potilasohje 1/2 LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN (LEIKO) Esihaastattelu Ennen leikkausta sairaanhoitaja Leiko-yksiköstä (LEIKO = leikkaukseen kotoa) soittaa teille tai kutsuu teidät vastaanotolle. Tarkoituksena on varmistaa

Lisätiedot

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry

KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011. Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry KAKSIN ET OLE YKSIN Kivitippu 18.10.2011 Aluevastaava Sari Havela Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Minun tieni Siksi tahtoisin sanoa sinulle, joka hoidat omaistasi. Rakasta häntä Niin paljon, että rakastat

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö

Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja niiden käyttö Apuvälineiden käytön tavoitteena on tukea kuntoutujan itsenäistä selviytymistä leikkauksen jälkeen. Leikattua alaraajaa saa

Lisätiedot

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita nilkan luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää nilkan luudutuksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen.

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen. 1 (6) OSAAVA VIERIHOITAJA Vierihoitajalla tarkoitetaan tässä sitä, että potilaalla on jatkuva, ympärivuorokautinen hoito/valvonta, jonka toteuttaa kyseistä potilasta hoitamaan kutsuttu hoitaja. Hoitajalla

Lisätiedot

Synnytysosasto G1. www.eksote.fi

Synnytysosasto G1. www.eksote.fi Synnytysosasto G1 www.eksote.fi Synnytysosasto sijaitsee sairaalan 1. kerroksessa G-siivessä. Synnyttäjät tulevat kaikkina vuorokaudenaikoina synnytysosastolle sairaalan pääovesta. Ovi on lukittuna klo

Lisätiedot

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE

POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILASOPAS OLKAPÄÄLEIKKAUKSEEN TULEVALLE Sisällys 1. Johdanto 3 2. Normaali olan rakenne ja toiminta 4 3. Tavallisimmat vammat 5 4. Fysioterapia 5 5. Leikkaushoito 6 Leikkausta edeltävä haastattelu 6

Lisätiedot

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA VIII Valtakunnallinen tekonivelkirurgian kurssi 19.- 21.4.2017 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA Anne-Mari Henriksson Fysioterapeutti HOITOPROSESSIN KÄYNNISTYMINEN Kirjeellä tieto potilaalle lähetteen

Lisätiedot

KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Naistentaudit ja synnytykset Tarkastettu 20.12.2017 äiti poliklinikka KEISARILEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN 2 SISÄLTÖ KEISARILEIKKAUS ON YKSI TAPA SYNNYTTÄÄ 4 TULOHAASTATTELU PUHELIMITSE 4 LEIKKAUSVALMISTELUT

Lisätiedot

Syöpäpotilas ja kipu

Syöpäpotilas ja kipu Syöpäpotilas ja kipu Päivitys 04/2015 Päivittäjä HO,ms,mg Teksti Minna Selin ja Minna Grönman yhdessä Syöpätautien poliklinikan henkilökunnan kanssa Sisällys Lukijalle... 3 Mitä kipu on?... 4 Tiesitkö,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtausspinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme teille

Lisätiedot

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE

OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE OHJE VÄLILEVYTYRÄLEIKKAUSPOTILAALLE SELÄN RAKENNE Selkäranka muodostaa ihmisen "tukipilarin" ja se koostuu 33-34 nikamasta ja niiden välissä olevista välilevyistä. Selkärankaa tukevat nivelsiteet ja lihakset.

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Kirurgian vuodeosasto 4 / Pääty A Osasto sijaitsee sairaalan 4. kerroksessa. Osastolla hoidetaan gastroenterologian, urologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen Tekonivelleikkauksen jälkeen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea toipumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen 5 Miten hoidan leikkaushaavaa kotona 5 Seuratkaa haavanne

Lisätiedot

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä polven tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea polven nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet

Polven tekonivelleikatun. fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivelleikatun fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia

Lisätiedot

RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja

RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja RUOKATORVILEIKKAUS Rintaontelosairauksien linja Ruokatorven resektio eli ruokatorven osan poisto tehdään tavallisimmin ruokatorven syövän vuoksi. Syöpäleikkauksessa sekä kasvaimen sisältävä osa ruokatorvea

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 SELÄN LUUDUTUSLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

Stimulaattori kivun hoidossa

Stimulaattori kivun hoidossa OPAS Stimulaattori kivun hoidossa 1 Stimulaattorin osat ovat: Stimulaattori mikä se on? Stimulaattori on nykyisin yksi vakiintunut hoitovaihtoehto neuropaattisen eli hermovauriokivun hoidossa silloin,

Lisätiedot

Pään ja kaulan alueen syöpä - laaja syöpäleikkaus. Valmistautuminen leikkaukseen

Pään ja kaulan alueen syöpä - laaja syöpäleikkaus. Valmistautuminen leikkaukseen Pään ja kaulan alueen syöpä - laaja syöpäleikkaus Sinulla on todettu syöpätauti, joka vaatii leikkaushoitoa. Leikkauksen tarkoituksena on poistaa syöpäkasvain. Leikkauksen aiheuttama kudospuutos voidaan

Lisätiedot

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Tekonivelleikkaus Vaativa leikkaus Hyvä yleisvointi Perussairauksien hyvä hoitotasapaino Potilaskohtaiset

Lisätiedot

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 HIPEC-potilaan hoito Avanteenhoidon koulutuspäivät 1. 2.11.2018 Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 1 HIPEC Hyperthermic IntraPEritoneal Chemotherapy Hoitomuoto, jossa

Lisätiedot

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN

HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN HOITAJIEN OPASVIHKO LONKKAMURTUMAPOTILAAN KUNTOUTUMISTA TUKEVAAN HOITOTYÖHÖN Jokitalo Marjaana, Mäkitaavola Anna-Lena, Söderlund Sanna & Tervaniemi Satu SISÄLLYSLUETTELO KUNTOUTUMINEN... 3 KORJAUSMATERIAALIT...

Lisätiedot

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä.

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä. TYKS POTILASOHJE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä.

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg

OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE. Mitä leikkausosastolla tapahtuu. En del av Landstinget Gävleborg OPERATIIVINEN TOIMINTA-ALUE Mitä leikkausosastolla tapahtuu En del av Landstinget Gävleborg Tervetuloa leikkausosastolle Tämän esitteen tarkoituksena on kertoa sinulle lyhyesti, mitä osastollamme tapahtuu,

Lisätiedot

Sydämentahdistin potilasopas. Sisätautien osasto

Sydämentahdistin potilasopas. Sisätautien osasto Tahdistin potilasopas 1 (16) Sydämentahdistin potilasopas Sisätautien osasto Tahdistin potilasopas 2 (16) Sisältö 1. Terve sydän 2. Rytmihäiriöt 3. Tahdistimen toiminta 4. Valmistelu kotona / osastolla

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento,

Lisätiedot

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE Poistetun rinnan tilalle voidaan rakentaa uusi rinta useammalla tavalla ja kullekin potilaalle soveltuvin menetelmä suunnitellaan hoitavan plastiikkakirurgin

Lisätiedot

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla

Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla POTILASOHJE 1 (8) Vanhemmille, joiden raskaus jäi kesken 12-22 raskausviikolla Ohje päivitetty: POTILASOHJE 2 (8) Osanottomme menetyksenne vuoksi Olette saaneet juuri kuulla, että odottamanne vauva on

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot