LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI"

Transkriptio

1 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, Jämsä puh: LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

2 2 (11) YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkauksessa kuluneet nivelpinnat korvataan yleensä muovista ja metallista valmistetulla tekonivelellä. Lonkan tekonivelen osat ovat kuppi, nuppi ja varsi. Kupin liukupinta on muovia tai keraamia. Nupin materiaali on metallia tai keraamia. Tekonivelmallin valinnan suorittaa leikkaava ortopedi jokaiselle yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat mm. luun laatu ja nivelen rakenteiden koko esim. ydinontelon koko. Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on poistaa kipua, helpottaa liikkumista sekä palauttaa työ- ja toimintakykyä. Lopullinen leikkaustulos on nähtävissä noin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta. VERENKIERRON VILKASTUTTAMINEN Verenkierron vilkastuminen nopeuttaa puuduteaineiden poistumista elimistöstä, ehkäisee laskimotukosten syntymistä ja nopeuttaa haava-alueen parantumista. Alla olevilla harjoituksilla vaikutetaan verenkierron vilkastumiseen alaraajoissa. Harjoitukset aloitetaan sairaalassa ja niitä tehdään tunnin välein valveilla ollessa. Ensimmäisinä päivinä pohkeiden verenkiertoa tehostetaan koukistamalla ja ojentamalla nilkkoja. Nilkkojen liikettä toistetaan tehokkaasti 20 kertaa. Reisilihaksia jännitetään painamalla polvitaivetta alustaa vasten välillä rentouttaen. Jännityksiä tehdään 5 kertaa. Pakaralihaksia jännitetään puristamalla niitä yhteen välillä rentouttaen. Jännityksiä tehdään 5 kertaa.

3 3 (11) Hengitystä tehostetaan vetämällä nenän kautta keuhkot täyteen ilmaa ja puhaltamalla ilma suun kautta ulos. Tehostettua hengitystä tehdään 2-3 kertaa. Kotona verenkierron vilkastumisesta huolehtii jalkeilla oleminen, liikkuminen ja liikeharjoitteet. Leikkauksen jälkeen pakaran alueella ja koko jalassa saattaa olla turvotusta ja kipua. Hoitona käytetään kylmäpakkausta minuuttia kerrallaan ja useita kertoja päivässä. VARAUS- JA LIIKEHARJOITUSOHJEET Leikkauksen jälkeen potilaalle annetaan yksilölliset varaus- ja liikeharjoitusohjeet. Varaaminen sallitaan yleensä täydellä painolla. Toisinaan kuitenkin esim. tekonivelen asennon säilymisen varmistamiseksi tai mahdollisen pehmytkudosrakenteiden korjaamisen takia suositellaan joko puolipaino- tai raajanpainovarausta 6-8 viikon ajan. Leikkauksen aikana lonkan tekonivelen tukevuus arvioidaan. Mikäli nivel on tukeva, voidaan sallia lonkan liikkeet kivun sallimissa rajoissa. Mikäli nivel pyrkii kampeamaan pois paikoiltaan ja pehmytkudosrakenteiden sulku on haastavaa esimerkiksi uusintatekonivelleikkauksen yhteydessä, rajoitetaan lonkan sisäkiertoa ja lähentämistä sekä lonkan koukistamista yli 90 asteen, sekä näiden liikkeiden samanaikaista yhdistelmää 6 viikon ajan. Leikkauksen jälkeen voi olla kivun mukaan selällään tai kylkimakuulla terveellä kyljellä tyyny jalkojen välissä. Leikatulle kyljelle voi kääntyä kun haava on parantunut. Istua voi normaalikorkuisella tuolilla. LIIKUNTA JA APUVÄLINEET Leikatulle jalalle saa varata kävellessä. Kävelyn apuvälineenä käytetään kyynärsauvoja tai rollaattoria tyypillisesti 2-6 viikkoa leikkauksen jälkeen omien tuntemusten mukaan. Liikkumisen apuvälineestä luovutaan, kun pystytään ontumatta kävelemään. Sukanvetolaitetta ja tarttumapihtejä käytetään 6 viikkoa leikkauksesta. WCistuimen ja sängynjalankorotuksia voi käyttää tarvittaessa. Kenkiä pukiessa hyvä apuväline on pitkä kenkälusikka.

4 4 (11) Leikatulla jalalla ponnistamista lonkka koukistuneena vältetään 6 viikon ajan leikkauksesta (esim. autoon mennessä ja autosta pois noustessa, istumasta seisomaan noustessa). Lonkkaleikkauksen jälkeen autolla ajon voi aloittaa, kun voi luotettavasti painaa kaasua ja jarrua. Alkuvaiheen liikunnaksi sopivat lyhyet kävelylenkit ja arkiset askareet. Kävelymatkaa lisätään vähitellen tuntemusten mukaan. Kuntoutumisen edistymiseksi on tärkeää myös levätä. Kuntopyörällä ajamisen ilman vastusta ja satula korkealla sekä kevyen vesijumpan voi aloittaa, kun hakaset on poistettu ja haava on parantunut. 6 viikon jälkeen liikuntaa lisätään asteittain. Sopivia liikuntamuotoja ovat uinti, hiihto, tanssi, sauvakävely ja kuntosaliharjoittelu. Kuntosaliharjoittelu aloitetaan pienillä painoilla. Lonkkaleikkauksen jälkeen ei suositella jalkaprässin käyttöä tai kyykkyjen tekemistä vapailla painoilla. Polkupyöräilyn voi aloittaa 2 kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen yhdyntä on mahdollista aloittaa 3 viikon kuluttua huomioiden lonkan liikerajoitukset ja välttäen lonkan ääriasentoja. VUOTEESTA ISTUMAANNOUSU Vuoteesta noustaan 6 viikon ajan terveen puolen kautta kuvan osoittamalla tavalla.

5 5 (11) SUKANVETOLAITTEEN KÄYTTÖ 6 viikon ajan sukka puetaan jalkaan sukanvetolaitteen avulla kuvan osoittamalla tavalla. LIIKEHARJOITUKSET TEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEEN Ensimmäisten viikkojen aikana keskitytään lonkan liikkuvuuden lisäämiseen ja lihasten toiminnan palauttamiseen. Osastolla ohjattuja liikeharjoituksia jatketaan kotona 3 kertaa päivässä. Liikkeet aloitetaan 3-5 toistolla. Toipumisen edistyessä toistojen määrää lisätään asteittain LONKAN KOUKISTUSHARJOITUS SELINMAKUULLA Leikattua lonkka vedetään koukkuun ja ojennetaan suoraksi jalkapohja alustalla.

6 6 (11) LONKAN ULKOKIERTOHARJOITUS SELINMAKUULLA Lonkat ja polvet vedetään koukkuun jalkapohjat alustalla. Polvia viedään erilleen ja palautetaan takaisin keskiasentoon. Reiden sisäosan lihaksia voidaan venyttää pitämällä polvet erillään sekuntia. LONKAN KOUKISTAJIEN VENYTYSHARJOITUS SELINMAKUULLA Leikattu jalka siirretään vuoteen reunan yli kuvan osoittamaan venytysasentoon. Venytystä voidaan tehostaa koukistamalla venytettävän jalan polvea.

7 7 (11) LONKAN KOUKISTUSHARJOITUS SEISTEN Leikattua lonkkaa ja polvea vedetään koukkuun ja lasketaan alas. LONKAN OJENNUSHARJOITUS SEISTEN Leikattua jalkaa tuodaan taaksepäin pakaralihasta jännittäen. Liikettä tehdessä on tärkeää huomioida ylävartalon hyvä suora asento.

8 8 (11) LONKAN LOITONNUSHARJOITUS SEISTEN Leikatulla jalalla otetaan askel sivulle, paino siirretään leikatulle jalalle. Leikatulla jalalla seistessä pidetään lantion keskiasento pakaralihasta jännittämällä. Tämän jälkeen jalka tuodaan takaisin toisen jalan viereen. KYYKISTYSHARJOITUS SEISTEN Lonkkia ja polvia koukistetaan kuten tuolille istuttaessa. Kyykistysasennosta ojentaudutaan suoraksi käyttämällä polvien ojentaja- ja pakaralihaksia. Liikettä tehdessä on tärkeää, että jalat ovat keskiasennossa ja paino on tasaisesti molemmilla jaloilla. LONKAN KOUKISTAJALIHASTEN VENYTYSHARJOITUS SEISTEN Leikattua alaraajaa siirretään askel taaksepäin jalka suorana. Edessä olevaa jalkaa koukistetaan polvesta ja vartalo ojennetaan suoraksi. Venytystä tehdään 2-3 kertaa noin 30 sekuntia kerrallaan.

9 9 (11) LIIKEHARJOITUKSET 6 VIIKON KULUTTUA TEKONIVELLEIKKAUKSESTA REIDEN ETUOSAN VENYTYS VATSAMAKUULLA Polvea koukistetaan vetämällä kantapäätä kohti pakaraa lantion ja reiden pysyessä alustalla. Venytys tuntuu reiden etuosassa. Venytystä tehostetaan jännittämällä pakaraa. Venytystä tehdään 2-3 kertaa noin 30 sekuntia kerrallaan. LONKAN OJENNUSHARJOITUS VATSAMAKUULLA Jalkaa nostetaan suorana irti alustalta pakaralihasta jännittämällä. Lantio pysyy liikkeen aikana alustassa. Liikettä tehdään 5-10 kerran sarja. Sarjaa toistetaan 2-3 kertaa.

10 10 (11) KYYNÄRSAUVAKÄVELY Kyynärsauvoja siirretään yhtä aikaa eteen ja leikattu jalka viedään sauvojen väliin. Leikatulle jalalle saa varata kivun mukaan. Leikkaamattomalla jalalla otetaan askel kyynärsauvojen ohi jolloin askelmitta pysyy samana molemmilla jaloilla.

11 11 (11) PORRASKÄVELY Portaita ylöspäin mennessä leikkaamaton jalka nostetaan ylemmälle portaalle. Leikkaamattomalla jalalla ponnistetaan ja leikattu jalka tuodaan toisen jalan viereen samalle askelmalle yhdessä kyynärsauvojen kanssa. Portaita alaspäin tullessa molemmat kyynärsauvat siirretään alemmalle portaalle ja leikatulla jalalla otetaan askel sauvojen väliin. Leikkaamaton jalka tuodaan toisen jalan viereen samalle askelmalle.

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita lonkan tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää lonkan tekonivelleikkauksen jälkeistä kuntoutumista. Ohjauksen avulla voit itse osallistua aktiivisesti kuntoutumiseen.

Lisätiedot

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Polven nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkaus opas Lonkan tekonivelleikkaus 25 Tervetuloa Ortoniin. Tämä opas on hyvä lukea ennen lonkan tekoniveleen liittyvän hoitojakson alkua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus

Lonkan tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Lonkan tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S

P O T I L A A N O P A S. Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus. Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S P O T I L A A N O P A S Olkapään Nilkan tekonivelleikkaus Liikkumisen iloa! P O T I L A A N O P A S Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. 2 P o t i l a a n

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Polven tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tekonivelleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tekonivelleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus OPA S Polven tekonivelleikkaus 25 Tervetuloa Ortoniin. Tämä opas on hyvä lukea ennen polven tekoniveleen liittyvän hoitojakson alkua. Orton on tuki- ja liikuntaelinsairauksien sekä kivunhoidon erikoisasiantuntija

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Polvi kuntoon!... 3 Yleistä polven tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4 Tulehdusten

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus

Polven tekonivelleikkaus lääkäriasema sairaala kuntoutus Polven tekonivelleikkaus Potilaan opas Elämäsi kuntoon 1 ORTON Orton on Helsingin Ruskeasuolla sijaitseva ortopedian erikoissairaala. Tarjoamme eri puolilta Suomea tuleville

Lisätiedot

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle lonkan Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle

Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. opas potilaalle Peijaksen sairaala POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS opas potilaalle polven Tervetuloa ikkaukseen tekonivelle airaalaan! Peijaksen s Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa teitä valmistautumaan tulevaan leikkaukseenne

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

Selätä selkäkipu. Ikäihmisen selkäopas

Selätä selkäkipu. Ikäihmisen selkäopas Selätä selkäkipu Ikäihmisen selkäopas Oppaan sisältö Arvoisa oppaan käyttäjä s. 3 Et ole yksin kipusi kanssa s. 4 Liike on lääke s. 5 Sinun selkäsi s. 6 Harjoittelemalla selätät kivun s. 7 Ennen harjoituksia

Lisätiedot

METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA!

METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA! Method Martta METHOD MARTTA -RYHTIOHJELMALLA SAAT HYVÄÄ OLOA KOKO KEHOLLE. JOKA MARTALLE NOPEIN KAUNISTAVA KOHOTUSKÄSITTELY ON HYMY JA HYVÄ RYHTI IÄSTÄ RIIPPUMATTA! 2 Method Martta Method Martta Tässä

Lisätiedot

PIENI ON SUURTA. - liikunnasta apua arkeen

PIENI ON SUURTA. - liikunnasta apua arkeen PIENI ON SUURTA - liikunnasta apua arkeen Aloittelijan kotivoimistelu... ja hyviä vinkkejä myös muille. Alkuun pääsee pienillä teoilla. Säännöllinen harjoittelu tekee mestarin. 1 perusasioita osteoporoosista

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi Tervetuloa Tervetuloa Ortopedisen osaamiskeskuksen lonkan tekonivelleikkauspotilaalle tarkoitettuun potilasoppaaseen. Sivuston tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta

Lisätiedot

KKI -kunto-opas Lonkat kuntoon 1

KKI -kunto-opas Lonkat kuntoon 1 1 KI -kunto-opas Lonkat kuntoon Lähde liikkeelle! LÄHDE LIIKKEELLE! Ensimmäisten viikkojen aikana totutetaan heikompia lihaksia harjoitusliikkeisiin. Mikäli käytössäsi on liikkumisen apuväline tai tarvitset

Lisätiedot

Lonkan lähennys istuen (reiden lähentäjälihas, hoikkalihas ja harjannelihas)

Lonkan lähennys istuen (reiden lähentäjälihas, hoikkalihas ja harjannelihas) 2-6 kuukautta amputaatiosta: ensiproteesi Tässä vaiheessa on aika aloittaa vaativammat harjoitteet, joilla tähdätään vartalon kokonaisvaltaisempaan vahvistukseen, tasapainon hallitsemiseen seisoma-asennossa

Lisätiedot

Tämän kirjasen ovat toimittaneet

Tämän kirjasen ovat toimittaneet HOIDA selkääsi 1 Tämän kirjasen ovat toimittaneet Karl-August Lindgren Dosentti, ylilääkäri, fysiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Kuntoutus ORTON Olavi Airaksinen Dosentti, ylilääkäri, fysiatrian

Lisätiedot

www.kivuton.info Tämän kirjasen ovat toimittaneet

www.kivuton.info Tämän kirjasen ovat toimittaneet HOIDA selkääsi 1 Tämän kirjasen ovat toimittaneet Karl-August Lindgren Dosentti, ylilääkäri, fysiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri Kuntoutus ORTON Olavi Airaksinen Dosentti, ylilääkäri, fysiatrian

Lisätiedot

Perthes. Kuntoutusopas. Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö

Perthes. Kuntoutusopas. Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö Perthes Kuntoutusopas Invalidiliiton Harvinaiset-yksikkö Invalidiliiton julkaisuja HARVINAISET- OPASSARJA Kuntoutusopas Perthes Sisältö Invalidiliiton Harvinaiset -yksikön esipuhe Oppaan laatijan esipuhe

Lisätiedot

SELKOESITE LIIKUNTA JA PARKINSONIN TAUTI

SELKOESITE LIIKUNTA JA PARKINSONIN TAUTI SELKOESITE LIIKUNTA JA PARKINSONIN TAUTI SELKOESITE Liikunta ja Parkinsonin tauti 2014 Fysioterapeutit Salla Koivunen, Ulla Nurmi, Tanja Virtanen, Taina Piittisjärvi ja Pia Eklund Materiaali tuotettu yhteistyössä

Lisätiedot

POTILASOPAS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSESTA

POTILASOPAS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSESTA POTILASOPAS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSESTA Hoitotyön koulutusohjelma, sairaanhoitaja Opinnäytetyö 31.10.2007 Milja Liuhanen Heli Nieminen Henna Rajala Venla Rönkkö HELSINGIN AMMATTIKORKEAKOULU STADIA Sosiaali-

Lisätiedot

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena Venyttelyopas 2009 Ohjeet ja kuvatekstit: Anne Hämäläinen Kuvat: Mike Sirén Venyttelyopas 2009 Disclaimer: Tekijä ei ole liikunta-alan asiantuntija. Seuraavat ohjeet ja neuvot ovat sovellettavissa omalla

Lisätiedot

Tietoa proteesin käyttäjälle

Tietoa proteesin käyttäjälle Tietoa proteesin käyttäjälle RUSKEASUO HAKANIEMI Kiskontie 1, 00280 Helsinki Siltasaarenkatu 11, 00530 Helsinki Puh 020 743 1810 Fax 020 743 1818 Puh 020 743 1800 fax 020 743 1808. E-mail: ruskeasuo@soleusproteor.fi

Lisätiedot

Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund. Odottavan selkä

Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund. Odottavan selkä Suomen Selkäliitto Finlands Ryggförbund Odottavan selkä Onnittelut sinulle tuleva äiti! On tärkeää, että jatkat terveellisiä elämäntapoja ja liikuntaa raskaana ollessasikin. Raskaus ei ole este kuntoilun

Lisätiedot