Polven tekonivelleikkaus. Potilasohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje"

Transkriptio

1 Polven tekonivelleikkaus Potilasohje

2 Yleistä Polven tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko, reuma, tulehdus, jokin tapaturma tai synnynnäinen vaiva. Tekonivelleikkauksen tavoitteena on liikkumisen helpottuminen, kivun poistuminen, toimintakyvyn palautuminen mahdollisimman hyväksi ja elämänlaadun parantuminen. Leikkauksessa kulunut nivel korvataan tekonivelellä. Ortopedi valitsee tekonivelmallin yksilöllisesti ja potilaskohtaisesti. Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa ja se kestää noin tunnin. Ensimmäisen kerran ortopediselle poliklinikalle saapuessasi tekonivelleikkaustarpeesi selvitetään ja sinulle kerrotaan leikkauksen riskeistä ja neuvotaan, miten leikkaukseen tulee valmistautua odotusaikana. Saat tietää leikkausajankohdan. Leikkausajankohdan lähestyessä Sinut kutsutaan leikkausta edeltävälle käynnille ortopedian poliklinikalle. Tutkimuspäivän aikana tapaat sairaanhoitajan ja tarvittaessa nukutuslääkärin. Sinusta otetaan tarvittaessa uusia röntgenkuvia ja lisäksi verikokeita. Käynnillä keskustellaan leikkaukseen liittyvistä asioista, varmistetaan leikkauskelpoisuutesi ja suunnitellaan leikkaus. Leikkauspäivän aamuna tulet operatiivisen potilaan LEIKO - vastaanottoyksikköön syömättä ja juomatta. Leikkausta edeltävällä käynnillä tarkastetaan käyttämäsi lääkitys, joten ajan tasalla oleva lääkelista tai reseptit pitää olla mukana. Samalla käynnillä saat kirjalliset ohjeet lääkityksestä ennen leikkausta. Erityistä huomiota kiinnitetään verenohennuslääkkeiden käyttöön (Marevan, Plavix ja aspiriinivalmisteet). Myös luontaislääkkeiden käytöstä tulee keskustella leikkaavan lääkärin kanssa. Omega-3 valmisteiden käyttö täytyy lopettaa heti kun leikkauspäätös on tehty.

3 Ohjeita polven tekonivelleikkaukseen valmistuvalle Polven tekonivelleikkaus on vaativa leikkaus ja siksi yleisvoinnin on oltava sellainen, että kestät leikkauksen ja jälkihoidon. Perussairauksien, kuten reuman, diabeteksen, astman, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kroonisten ihosairauksien on oltava mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta. Ravitsemus ja nautintoaineet Monipuolinen ravinto ja riittävä nesteiden nauttiminen ennen leikkausta ja sen jälkeen edistävät toipumista. Mikäli Sinulla on ylipainoa, sitä olisi hyvä saada pois. Ylipaino lisää leikkausriskejä ja hidastaa toipumista. Tarvittaessa saat paikkakuntasi terveyskeskuksesta laihdutus- ja ruokavalio-ohjeita. Lisää tietoa ravitsemuksesta saat osoitteesta Mikäli Sinulla on taipumusta ummetukseen, olisi hyvä toimittaa maha päivää ennen leikkausta, koska leikkauksen jälkeen käytettävät kipulääkkeet saattavat aiheuttaa ummetusta. Tarvittaessa apteekista voi ostaa ilman reseptiä saatavia pehmittäviä lääkkeitä, kuituvalmisteita ja pienoisperäruiskeita tai peräpuikkoja. Tupakointi heikentää verenkiertoa ja kudoshapetusta ja siten haittaa leikkaushaavan paranemista ja lisää infektioriskiä. On suotavaa, että lopetat tupakoinnin, kun leikkauspäätös on tehty. Lopettamisen tukena voit käyttää nikotiinilaastaria tai -purukumia. Sairaalamme on savuton sairaala. Keuhkosairauksien poliklinikalta on mahdollista saada yksilö- tai ryhmäohjausta tupakoinnin lopettamisesta. Ilmoittaudu ortopedian poliklinikan hoitajan kautta. Voit kysyä ohjausta ja neuvoa myös terveysasemaltasi terveydenhoitajalta/ työterveydestä.

4 Myös alkoholin käyttö hidastaa leikkauksesta toipumista ja lisää leikkausriskejä. Suun ja hampaiden hoito Terve suu on edellytys tekonivelleikkauksen onnistumiselle. Suu ja hampaat tulee hoitaa hyvissä ajoin ennen leikkausta. Hammaslääkärillä käynti on tarpeen siinäkin tapauksessa, että Sinulla on hammasproteesit. Ikenissä ja muualla suussa voi olla piilevänä tulehduspesäkkeitä, joiden havaitseminen vaatii sekä tutkimuksen että röntgenkuvauksen. Liikunta ja apuvälineet, fysioterapian ohjeita Päivittäinen liikkuminen voinnin mukaan on tärkeää, koska hyvä yleiskunto helpottaa toipumista leikkauksesta. Leikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet saat terveys- tai hyvinvointiaseman fysioterapia/apuvälinelainaamosta. Polvileikkauksen jälkeen tarvitset kyynärsauvat. Muut apuvälineet arvioidaan yksilöllisesti. Apuvälineet on haettava kotiin jo ennen leikkaukseen tuloa ja niiden käyttöä on hyvä harjoitella jo ennakkoon. Ennen leikkausta koti on järjestettävä siihen kuntoon, että siellä pärjää sairaalahoidon jälkeen. Esim. jos asuintilat ovat kahdessa kerroksessa, on pohdittava siirtääkö toipilasajaksi sängyn kerrokseen, jossa sijaitsevat oleskelu-, wc- ja peseytymistilat. On tärkeää, että varaat itsellesi ajan apuvälineiden lainaamista varten. Näin varmistat samalla että fysioterapeutilla on aikaa perehdyttää Sinut apuvälineiden käyttöön ja antaa leikkaukseen valmentavaa ohjausta. Eksoten fysioterapian palvelunumero/ajanvaraus puh Imatralla apuvälinelainaamon numero on ja lainaamo on avoinna klo 12:30 14:00. Lappeenrannan toimipisteessä Armilan apuvälinekeskuksessa ei aikaa tarvitse erikseen varata apuvälineiden

5 lainaamista varten. Armilan apuvälinelainaamon on avoinna ma klo 9 16, ti-to klo 8 16, pe ja aattoina klo Lappeenrannassa tekonivelleikkaukseen valmentava fysioterapeutin ohjaus tapahtuu keskitetysti Lappeenrannan terveysaseman Lehmuskodin toimipisteessä Armilankatu 33. Katso tarkemmin ajankohdat: /Terveyspalvelut/Ryhmätoiminta ja terveyden edistäminen/ Fysioterapeutin infot tekonivelleikkaukseen meneville. Eksoten verkkosivuilta löydät videot, joissa näytetään kotivoimisteluharjoituksia sekä sauvakävely- ja vuoteesta ylösnousuohjeita polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen meneville. Linkit videoihin löytyy Ohjeita kuntoutujalle. Kirjalliset ohjeet harjoituksiin ovat tämän oppaan liitteenä. Sairaalaan on hyvä ottaa mukaan kyynärsauvat ja tukevat, helposti puettavat sisäjalkineet. Kun tiedät leikkauspäivän, niin varaa itsellesi valmiiksi jatkofysioterapia-aika 2-3 viikon päähän leikkauksesta. Fysioterapian yhteystiedot löydät potilasohjeen lopusta. Tulehdusten ehkäisy ja hoito Tekonivel on vierasesine elimistössä ja tulehdukset voivat altistaa tekonivelinfektioille. On tärkeää, että kaikki tulehdussairaudet hoidetaan ennen leikkausta ja tulehdusten synty estetään. Mikäli epäilet, että Sinulla on jokin hoitoa vaativa tulehdus, ota yhteys terveysasemalle tarvittavan hoidon saamiseksi. Ennen leikkausta ihon tulee olla kunnossa. Ihon haavautumista, ihokarvojen poistamista ja ihon hankautumista on vältettävä. Jalkasilsa ja varpaiden välinen sienitulehdus on hoidettava kuntoon ennen leikkaukseen tuloa. Lisäksi kynsisieni tulee hoitaa vaikka se ei yleensä ole este leikkaukselle.

6 Leikkausesteitä ovat: - finnit, tulehtuneet ihottumat, kynsivallin tulehdus, ihorikot, säärihaavat sekä naarmut ja ruvet - hautuneet ihoalueet (rinnanaluset, nivustaipeet, varpaiden välit ja kainalot) Tekonivelleikkauksen jälkeenkin on erittäin tärkeää ehkäistä ja hoitaa mahdolliset tulehdukset, koska tulehdus saattaa levitä tekoniveleen esim. rikkoutuneesta ihosta tai suun limakalvoilta. Verenkierron edistäminen Leikkauksen jälkeen Sinulle aloitetaan verisuonitukoksia ehkäisevä lääkitys, koska leikkauksen jälkeen saattaa kehittyä laskimotukos. Laskimotukoksia ehkäistään myös liikkumalla. Leikkauksen jälkeen Leikkauksen jälkeen tavoitteena on lähteä kotiin suoraan osastolta. Olet ortopedian osastolla 3 päivää, jonka jälkeen kotiudut. Tarvittaessa Sinulle järjestetään jatkokuntoutuspaikka, jos et ole kotikuntoinen. Kotikuntoisuutta arvioidaan tiettyjen kriteerien perusteella, joiden tulee täyttyä. Niitä ovat esim. itsenäinen ja turvallinen liikkuminen, polven tekonivelleikkaukseen liittyvien liikerajoitusten noudattaminen, vuoteesta ylösnousu ja pukeutuminen itsenäisesti, itsenäinen hygienian hoito, lämpö alle 38 astetta, haavan normaali paranemisprosessi, kotikipulääkkeillä pärjääminen.

7 Ompeleet tai hakaset poistetaan haavalta 14 päivän kuluttua leikkauksesta. Huomioi polvileikkauksen jälkeiset rajoitukset. Haavanhoito-ohjeita saat osastolla ollessasi ja kotiutuessasi. Jos haavan paranemisessa on ongelmia, ota yhteyttä osastolle, josta kotiuduit. Kivunhoito Luustoon kohdistuvat leikkaukset voivat aiheuttaa voimakasta kipua, joka helpottuu kudosvaurion parannuttua. Kipukokemus on yksilöllinen. Toipumisesi kannalta hyvä kivunhoito on tärkeää. Kerro rohkeasti kipulääke tarpeesi. Proteesileikkauksen jälkeen kipua ei pystytä kokonaan poistamaan. Sitä pystytään lievittämään sekä lääkkeellisin että lääkkeettömin keinoin. Raajan kohoasento ja kylmähoito vähentävät turvotusta ja lievittävät kipua. Liikkeelle lähtiessä kipu voi voimistua ja lääkettä kannattaa ottaa ennen sitä. Nivel tarvitsee liikettä ja usein liike lievittää kipua. Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan kipulääkkein ja puudutuksin. Peruskipulääkkeenä käytetään parasetamolia, tulehduskipulääkkeitä, tarvittaessa opioideja ja mahdollisesti hermokipulääkkeitä. Kivun hoito perustuu omaan arviointiisi kivusta. Arvioinnissa käytetään numeraalista mittaustapaa 0-10 siten, että 0 tarkoittaa ei lainkaan kipua ja 10 tarkoittaa sietämätöntä kipua. On tärkeää, että kerrot rehellisesti oman kipuarvion hoitajalle, jolloin saat lääkettä ajoissa. Tavoitteena on pitää kipu lievänä tai kohtuullisena (<3-4). Kipulääkettä kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen kuin kipu yltyy kovaksi. On tärkeää, että olet itse aktiivinen ja pyydät lääkettä ajoissa, tarvittaessa myös yöllä. Kunnollisen kipulääkityksen avulla kuntoutumisesi edistyy paremmin.

8 Kuntoutuminen Oma aktiivinen ote leikkauksesta toipumiseen ja kuntoutumiseen on tärkeää hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Kuntoutus aloitetaan heti leikkauspäivän iltana tai sen jälkeisenä aamuna. Silloin harjoitellaan seisomaan nousua ja kävelyä Eva-kävelytelineen avulla. Myöhemmin harjoitellaan kävelyä kyynärsauvoin tasaisella ja portaissa. Polven liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoittelu aloitetaan ohjattuna mahdollisimman pian, harjoitukset jatkuvat omatoimisesti. Polvi on saatava koukistumaan ja varsinkin ojentumaan täysin. Polven alla ei saa pitää tyynyä, ettei polvi jää koukkuun. Päivittäisten perustoimintojen harjoittaminen, kuten ruokailu istuen vuoteen reunalla ja wc:ssä käynti kävellen apuvälineen turvin on tärkeää. Se nopeuttaa toipumista ja ehkäisee vuodelepoon liittyviltä haitoilta. Kotona jatkat kuntoutumista sairaalasta saamienne ohjeiden mukaan. Ennen kotiutumista fysioterapeutti keskustelee kanssasi jatkofysioterapiasta, joka tapahtuu pääsääntöisesti terveys- tai hyvinvointiaseman fysioterapiassa ja alkaa 2-3 viikon kuluttua leikkauksesta. Kyynärsauvoja tarvitset kävelyn tueksi noin kuuden viikon ajaksi. Autolla ajaminen Niin kauan kuin käytät sauvoja, suositellaan, että et aja autoa (noin 6 viikkoa). Seksuaalielämä Polven tekonivel ei yleensä vaikuta seksuaalielämään. Haava-alueen hankautumista on vältettävä haavan paranemisen ajan.

9 Jälkitarkastukset Jälkitarkastus on 2-3 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Mikäli tekonivelen suhteen on ongelmia ensi kuukausina leikkauksen jälkeen, voit ottaa suoraan yhteyttä leikanneeseen ortopediin. Kotiin Leikkauksen jälkeen voit tarvita kotona apua. Ennen leikkausta on hyvä suunnitella, miten tulet selviytymään kotona (esim. ruuanlaitto, siivoaminen ja kaupassa käynti). Mikäli et saa lähipiiriltäsi riittävästi apua, voit ottaa yhteyttä IsoApu toimistoon. Eksoten alueella Tuula Ihalainen p tai Riikka Värtö p sekä Imatralla toimisto klo 9-12 p tai Tytti Neuvonen p Hyvä tietää Tekonivel on vierasesine ihmisen elimistössä. Jatkossa on tärkeää tulehdusten ennaltaehkäisy ja hoito, ettei tekoniveleen tule tulehdusta muualta elimistöstä. Kun Sinulle suunnitellaan hammastoimenpiteitä tai esim. polikliinisiä tähystystoimenpiteitä, sinun tulee kertoa hoitavalle lääkärille tekonivelestäsi. Tekonivel toimii yleensä moitteetta vuosikaudet. Jos nivel toimii mielestäsi huonosti tai siinä on pitkään jatkuvaa itsepintaista kipua, ota yhteys ensin terveyskeskuslääkäriin, joka otattaa röntgenkuvat ja tarvittavat laboratoriotutkimukset infektion poissulkemiseksi ja laittaa lähetteen ortopedian poliklinikalle.

10 Painonhallinta on tärkeää tekonivelen pitkäaikaispysyvyyden kannalta. Runsas ylipaino lyhentää tekonivelen käyttöikää. Tekonivel saattaa hälyttää metallinilmaisimissa turvatarkastuksissa. Hälytyksen syy selvitetään ja ongelmia ei näissä tarkastuksissa yleensä ole eikä erillistä lääkärintodistusta elimistössä olevasta tekonivelestä tarvita. Tekonivelleikkauksista saat lisää tietoa mm. Suomen Nivelyhdistys ry:ltä, joka on Suomen Reumaliiton jäsenyhdistys ( Tekonivelleikkaukseen liittyvät riskit Polven tekonivelkirurgiaan liittyy aina infektion riski. Infektio voi olla pinnallinen haavainfektio tai ns. syvä tekoniveleen asti ulottuva infektio. Bakteeri voi päästä proteesiin leikkaussalin ilmasta, iholta tai veriteitse omasta kehosta, esim. hampaan juuren tulehduksesta. Infektion estämiseksi pyritään tekemään kaikki voitava: potilaan osuus on pitää ihonsa kunnossa (erityisesti taivealueet, nivuset, vatsan poimut ja varvasvälit) ja hoidattaa hampaansa sekä lopettaa tupakointi. Silti n. 0.5% potilaista eli yksi potilas kahdesta sadasta saa syvän, proteesiin ulottuvan infektion. Tällöin proteesi joudutaan toisessa leikkauksessa poistamaan ja uusi proteesi voidaan asentaa kolmannessa leikkauksessa jos infektio pitkän (3 kk) antibioottikuurin ansiosta on rauhoittunut. Jos leikkauksen jälkeen haava alkaa punoittaa, tai nousee kuumetta tai haava erittää verta, märkää tai kudosnestettä, on syytä ottaa yhteyttä leikanneeseen ortopediin, ortopedian poliklinikalle tai vuodeosasto A7:lle. Infektio on sen verran yleinen ongelma, että jo siitä syystä lievää nivelrikkoa ei pidä lähteä hoitamaan tekonivelleikkauksella. Polven nivelrikkoa on kahta eri tyyppiä: valtaosa on ns. länkisääristä (kuluma polven sisäsivulla) ja pieni vähemmistö on pihtipolvista (kuluma polven ulkosivulla).

11 Pihtipolvisen polven oikaisuun liittyy polven anatomian vuoksi lisääntynyt riski pohjehermon halvaukseen, josta onneksi 90% potilaista toipuu noin vuoden sisällä oireettomiksi, mutta valitettavasti osa jää pysyviksi. Muut polven tekoniveliin liittyvät komplikaatiot ovat harvinaisia. Tekonivel voi vuosien saatossa hiljalleen irrota, jolloin se joudutaan korvaamaan uudella proteesilla. Tekonivelen liukupinta on muovia, joka myös kuluu ajan myötä) ja joudutaan siksi vaihtamaan (ylipainoinen ihminen voi hidastaa tätä yksinkertaisesti laihduttamalla).

12 Tarkista ennen tekonivelleikkausta seuraavat asiat Perussairauteni ovat mahdollisimman hyvässä hoitotasapainossa Suuni on terve Ihoni on kunnossa Olen tauottanut Omega-3 valmisteet Olen lopettanut /vähentänyt tupakointia Olen välttänyt alkoholia Minulla on aika leikkauksen jälkeiseen fysioterapiaan varattuna - Eksoten fysioterapian palvelunumero/ajanvaraus puh Imatran fysioterapia puh Mietin leikkauksen jälkeisen kuntoutumiseni tavoitteet Olen miettinyt, miten pärjään kotona sairaalasta kotiutuessa Minulla on kotona leikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet ja olen harjoitellut niiden käyttöä Pidän huolta omasta yleiskunnosta ja toimintakyvystä harjoittamalla liikuntaa aktiivisesti ja säännöllisesti Olen lukenut huolellisesti lonkan tekonivelleikkaus potilasohjeen

13 Yhteystiedot Jos ilmenee kysyttävää: ennen leikkausta voit ottaa yhteyttä ortopedian poliklinikan hoidonvaraajaan puh. (05) tai sähköinen asiointi sivujen kautta. leikkauksen jälkeen voitte ottaa yhteyttä osastolle, jossa olitte hoidossa osasto A7 puh. (05) osasto A8 puh. (05) Fysioterapia: Eksoten fysioterapian palvelunumero/ajanvaraus puh. (05) , sähköinen asiointi sivujen tai - sivujen kautta. Imatran fysioterapian ajanvaraus puh

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus.   Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Polven tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Lonkan tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Lonkan tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat nivelrikko,

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 28.09.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 28.09.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje

Polven tekonivelleikkaus. www.eksote.fi. Potilasohje Polven tekonivelleikkaus www.eksote.fi Potilasohje 2 Yleistä Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento, liikerajoitukset

Lisätiedot

Olkapään tekonivelleikkaus. Potilasohje.

Olkapään tekonivelleikkaus. Potilasohje. Olkapään tekonivelleikkaus Potilasohje www.eksote.fi Yleistä Olkanivelen tekonivelleikkaukseen johtavia yleisimpiä syitä ovat nivelrikko eli kuluma, reuma, jännevammat ja tapaturmat. Myös aikaisemmat tapaturmat

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Polven tekonivelleikkaus tehdään, jos potilaan oma nivel on kulunut nivelrikon tai reuman takia. Polven jatkuva kipu, virheasento,

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1

Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Polven- ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan fysioterapia-info alkaen 20.1.2016 23.3.2016 1 Tekonivelleikkaus Vaativa leikkaus Hyvä yleisvointi Perussairauksien hyvä hoitotasapaino Potilaskohtaiset

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea polven/polvien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA. Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TERVETULOA Lapin Keskussairaalaan osastolle 4B OTTAKAA TÄMÄ OPAS MUKAANNE KUN TULETTE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN Tämän oppaan tarkoituksena on tukea lonkan/lonkkien tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO

POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO POLVEN JA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS INFO Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Päivitetty 18.6.2019 TEKONIVELLEIKKAUKSEN TAVOITE Liikkumisen helpottuminen Kivun poistuminen Toimintakyvyn palautuminen

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkaukseen on yleensä syynä nivelen kuluminen ja siitä johtuvat kivut ja liikerajoitukset. Kulumisen syitä ovat

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas

OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS. Potilaan opas OLKANIVELEN TEKONIVELLEIKKAUS Potilaan opas Olkanivelen tekonivelleikkauksen syynä on useimmiten reuma, nivelrikko, kiertäjäkalvosimen repeämään liittyvä kipu tai joku muu olkanivelen vaurio. Tekonivelleikkauksella

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA Ohjeita peukalon cmc-nivelen luudutusleikkauksesta kuntoutuvalle Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää peukalon cmc-nivelen luudutusleikkaukseen

Lisätiedot

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 02.06.2016 1

Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 02.06.2016 1 Polven ja lonkan tekonivelleikkaukseen tulevan info 02.06.2016 1 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkausjono Kutsu leikkaukseen Esikäynti 02.06.2016 2 Ennen tekonivelleikkausta Kartoitetaan terveydentila,

Lisätiedot

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä polven tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea polven nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA

TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA VIII Valtakunnallinen tekonivelkirurgian kurssi 19.- 21.4.2017 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS ENNEN LEIKKAUSTA Anne-Mari Henriksson Fysioterapeutti HOITOPROSESSIN KÄYNNISTYMINEN Kirjeellä tieto potilaalle lähetteen

Lisätiedot

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä.

Apuvälineet Teidän tulee ennen leikkaukseen tuloa hakea itsellenne kyynärsauvat omasta terveyskeskuksesta / apuvälineyksiköstä. TYKS POTILASOHJE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko eli polven kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman erityistä syytä.

Lisätiedot

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE

OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI 1 POLVI KUNTOON OHJEITA POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TULE- VILLE POTILAILLE POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksen yleisin syy on polvinivelen nivelrikko

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle

Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Ohjeita sormien keskinivelen (PIP- nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Reumaortopedia / VSSHP Olet tulossa sormen keskinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Ma-ti/To-Pe klo 8:30-9:30, Ma-Ti/To klo 13:30-14:30 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040

Lisätiedot

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla.

Kuvassa kulunut lonkkanivel on korvattu tekonivelellä eli endoproteesilla. TYKS POTILASOHJE LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkaus Lonkan tekonivelleikkauksen yleisin syy on lonkan nivelrikko eli lonkan kuluma. Nivelrikko kehittyy tavallisesti ikääntymisen myötä ilman

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun

tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Polven tekonivelleikkauksessa korvataan kuluneet nivelpinnat tekonivelellä, johon kuuluu metallinen reisiosa sekä metallinen ja muovinen sääriosa. Polven tekonivel kiinnitetään luuhun Leikkauksen tarkoituksena

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Lonkka kuntoon! Opas lonkan tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Lonkka kuntoon!... 3 Yleistä lonkan tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4

Lisätiedot

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005

Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri 1 Ohjeita lonkan pinnoiteproteesileikkaukseen tulevalle Potilasohje / i / Ortopedia / T225bhr2005 LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen

Lisätiedot

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen

Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Valmistautuminen tekonivelleikkaukseen ja siitä kuntoutuminen Miksi tekonivelleikkaukseen Yleisin syy tekonivelleikkaukselle on toimintakyvyn rajoittuminen ja kipu Tekonivelleikkaus on paras käytettävissä

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka / Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 16.1.2013 1 (9) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN

TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN TERVETULOA LONKAN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN YLEISTÄ NIVELRIKOSTA Teille on tarkoitus tehdä lonkan tekonivelleikkaus. Tavallisin syy tekonivelen asettamiselle on vaikea lonkan nivelrikko eli kuluma, jota kehittyy

Lisätiedot

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan.

Verenvuotoriskiin vaikuttavat lääkitykset ja luontaistuotteista Omega 3 on tauotettava ennen leikkausta erillisen ohjeen mukaan. Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4788 arkisin klo 9-11 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 SELÄN LUUDUTUSLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

Lisätiedot

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Polven nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi

Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi. Potilasohje. www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus - spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtausspinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme teille

Lisätiedot

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kyynärnivelen tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka 2012 Sisältö Hyvä tekonivelleikkauspotilas...2 Ennen leikkausta huomioitavaa...3 Leikkaus...3 Kantositeen

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri POTILASOHJE KUOPION YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Fysiatrian klinikka/ Ortopedian, traumatologian ja käsikirurgian klinikka 3.10.2012 1 (7) Postiosoite Käyntiosoite Puijon sairaala

Lisätiedot

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka

olkapään tekonivelleikkaukseen. tulevalle potilaalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka 2 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Ortopedian ja traumatologian klinikka Olkapään tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle Tämän ohjeen tarkoituksena on auttaa Teitä valmistautumaan olkapään tekonivelleikkaukseen.

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN

TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Hoidonvaraaja (06) 826 4782 arkisin klo 9-12 Kirurginen osasto 7 040 6534107 Fysiatria ja kuntoutuspalvelut 040 6534254 TEKONIVELLEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN Yleistä

Lisätiedot

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS HANKE 2009-2011 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS

NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS HANKE 2009-2011 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS NÄYTTÖÖN PERUSTUVA POTILASOHJAUS HANKE 2009-2011 TEKONIVELPOTILAAN OHJAUS Hanke- esittely Tekonivelpotilaan hoitoketju Mitä potilasohjaus on? Nivelrikko sairautena ja nivelrikon hoito polvi ja lonkka Käypähoitosuositukset

Lisätiedot

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS

NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS NILKAN LUUDUTUSLEIKKAUS Olet tulossa nilkan luudutusleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta sekä nilkan luudutusleikkaukseen liittyvästä hoidosta ja kuntoutumisesta.

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Potilasohje Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)epshp.fi Fysioterapia 2 (9) Lukijalle

Lisätiedot

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS

JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS JALKATERÄN KORJAUSLEIKKAUS Olet tulossa jalkaterän korjausleikkaukseen ja/tai isovarpaan tyvinivelen luudutukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, jalkateräleikkaukseen

Lisätiedot

Milloin apuun. tarvitaan. tekoniveliä?

Milloin apuun. tarvitaan. tekoniveliä? Milloin apuun tarvitaan tekoniveliä? Tekonivelleikkaus Tekonivelkirurgia on kallista Vuotuiset kustannukset on noin 1miljardin luokkaa Tekoniveliä asennetaan polviin, lonkkiin, olkapäihin, nilkkoihin,

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen

Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen Mariankatu 16 20 I 67200 KOKKOLA I www.kpshp.fi Kirurgian poliklinikka (06) 826 4293 Osasto 7 puh. (06) 826 4303 Fysiatrian osasto puh. (06) 826 4365 Tervetuloa olkanivelen puoliproteesileikkaukseen HYVÄ

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle

HYKS, Jorvin sairaala. Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle HYKS, Jorvin sairaala Polvi kuntoon! Opas polven tekonivelleikkauspotilaalle SISÄLLYS Polvi kuntoon!... 3 Yleistä polven tekonivelleikkauksesta... 3 Valmistautuminen leikkaukseen... 4 Yleiskunto... 4 Tulehdusten

Lisätiedot

Selän luudutusleikkaus. Potilasohje. www.eksote.fi

Selän luudutusleikkaus. Potilasohje. www.eksote.fi Selän luudutusleikkaus Potilasohje www.eksote.fi Selän luudutusleikkaus Teillä on todettu leikkaushoitoa vaativa selkävaiva. Tässä potilasohjeessa annamme tietoa selän luudutusleikkauksesta ja sen jälkeisestä

Lisätiedot

Tekonivelleikkauksen jälkeen

Tekonivelleikkauksen jälkeen Tekonivelleikkauksen jälkeen Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea toipumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Tekonivelleikkauksen jälkeen 5 Miten hoidan leikkaushaavaa kotona 5 Seuratkaa haavanne

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhasen poistoleikkaus Eturauhasen poistoleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Eturauhanen sijaitsee lantion pohjassa virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputkea. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteestä. Eturauhasen

Lisätiedot

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille

TERVETULOA TOIMENPITEESEEN. Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille TERVETULOA TOIMENPITEESEEN Kirjallinen opas kita- ja nielurisaleikkaukseen tulevien lasten vanhemmille Hyvä vanhempi Tämä opas on tarkoitettu Sinulle, kun lapsesi on tulossa kita- tai nielurisaleikkaukseen.

Lisätiedot

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 5 TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS Polven tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun

Lisätiedot

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje.

Lanneselän välilevytyrä. Potilasohje. Lanneselän välilevytyrä Potilasohje www.eksote.fi Lanneselän välilevytyrä Olette tulossa lanneselän välilevytyrän leikkaukseen. Tässä ohjeessa annamme Teille tietoa leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Lonkan tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS FYSIOTERAPIAOPAS OTA TÄMÄ OPAS MUKAAN TULLESSASI LEIKKAUKSEEN KUNTOUTUMISOHJEITA Polven tekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä sekä vähentää

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi

Tervetuloa. Lonkan ja polven nivelrikon hoitoketju. Lonkan nivelrikko ja sen hoito. Lonkan tekonivelleikkauspotilaan hoitoprosessi Tervetuloa Tervetuloa Ortopedisen osaamiskeskuksen lonkan tekonivelleikkauspotilaalle tarkoitettuun potilasoppaaseen. Sivuston tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta

Lisätiedot

SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS

SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS SORMEN KESKINIVELEN (PIP- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS Olet tulossa sormen keskinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, sekä keskinivelen

Lisätiedot

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN

NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN NILKKAMURTUMASTA KUNTOUTUMINEN Kuopion yliopistollinen sairaala Fysiatrian klinikka Ortopedian, traumatologian klinikka 1 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle... 3 Leikkaus... 3 Leikkauksen ja kipsauksen jälkeinen

Lisätiedot

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala

Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla. Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Selkäleikkausta edeltävä esikäynti Töölön sairaalan Monitoimipoliklinikalla Sairaanhoitaja Toni Broman, HUS Töölön sairaala Töölön sairaalan osasto 2 on 25- paikkainen vuodeosasto, jonka erikoisalana on

Lisätiedot

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 POLVEN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Polven tekonivelleikkauksessa polvinivelen kuluneet nivelpinnat korvataan

Lisätiedot

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä

Aivokasvainkoulutus Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Aivokasvainkoulutus 8.3.16 Hoidonsuunnittelija Johanna Hyyppä Pre.oper. kirjallinen info / ohjausmateriaali: Polilta ns. jonokirje (sisältää yleistä tietoa / ohjeita leikkausjonoon asetetulle potilaalle)

Lisätiedot

Olkapään tekonivelleikkaus

Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään tekonivelleikkaus OHJEITA LEIKKAUKSEEN TULEVALLE POTILAALLE Julkaisija: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Toimitus: Tyks Tules-toimialue Ulkoasu ja taitto: Letterhead / Tuulevi Paakkanen Valokuvat:

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE Postiosoite: Puhelin : (08) 315 2011 Internet: http://www.ppshp.fi/ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) YLEISTÄ

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala, fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin 06 415 4939 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Fysioterapia 2 (11) Lukijalle

Lisätiedot

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula

Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä. Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula Varhainen mobilisaatio vaatii saumatonta yhteistyötä Fysioterapeutti Jaana Koskinen, anestesiasairaanhoitaja Hannu Koivula VARHAINEN MOBILISAATIO vs. LIIKKUMATTOMUUS Varhainen mobilisaatio tarkoittaa varhaista

Lisätiedot

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 6

TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS. Sivu 1 / 6 TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS Lonkan tekonivelleikkauksella pyritään liikkumisen helpottumiseen, kipujen vähenemiseen, työ- ja toimintakyvyn palauttamiseen sekä elämänlaadun

Lisätiedot

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje.

Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi. Potilasohje. Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Potilasohje www.eksote.fi Selkäydinkanavan ahtaus spinaalistenoosi Teillä on todettu selkäydinkanavan ahtaus eli spinaalistenoosi. Tässä ohjeessa annamme Teille

Lisätiedot

Jos ette pysty tarkastamaan varpaanvälien kuntoa itse, suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla. Häneltä saatte tarvittaessa myös hoito-ohjeita.

Jos ette pysty tarkastamaan varpaanvälien kuntoa itse, suosittelemme käyntiä jalkojenhoitajalla. Häneltä saatte tarvittaessa myös hoito-ohjeita. TEKONIVELSAIRAALA COXA - POTILASOHJEET KYYNÄRTEKONIVELLEIKKAUS Kyynärtekonivelleikkauksella pyritään parantamaan käden toimintaa, vähentämään kipuja sekä parantamaan elämänlaatua. Kyynärtekonivelleikkauksen

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista

Usein kysyttyjä kysymyksiä nielurisaleikkauksista Tietoa nielurisaleikkauksesta Tämän tiedotteen tarkoituksena on auttaa potilasta voimaan mahdollisimman hyvin ja palaamaan normaaliin ruokavalioon ja normaaleihin aktiviteetteihin mahdollisimman nopeasti

Lisätiedot

Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS

Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS Opas leikkaukseen tulevalle OLKAPÄÄN TEKONIVELLEIKKAUS SISÄLTÖ 1. Olkapään tekonivelleikkaus...4 2. Valmistautuminen leikkaukseen...6 3. Leikkauspäivänä...8 4. Leikkauksen jälkeen...9 5. Kotiutumisen jälkeen...10

Lisätiedot

Ohjeita peukalon tyvinivelen (CMC nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle

Ohjeita peukalon tyvinivelen (CMC nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle Ohjeita peukalon tyvinivelen (CMC nivelen) tekonivelleikkaukseen tulevalle potilaalle Potilasohje / i / Reumaortopedia / VSSHP Olet tulossa peukalon tyvinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt

Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355. Synnyttänyt Keski-Pohjanmaan keskussairaala Synnytysosasto 3 Mariankatu 16-20, Kokkola puh. 06 826 4355 Synnyttänyt Synnyttänyt Sairaalasta kotiutuessasi ota itse yhteyttä oman neuvolan terveydenhoitajaan/ kätilöön

Lisätiedot

PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS

PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS PEUKALON TYVINIVELEN (CMC nivelen) TEKONIVELLEIKKAUS Olet tulossa peukalon tyvinivelen tekonivelleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta, sekä peukalon

Lisätiedot

COXA - Tekonivelkirurgian koti Hotelli Haaga

COXA - Tekonivelkirurgian koti Hotelli Haaga Suomen Golfseniorit ry 13.11.2018 COXA - Tekonivelkirurgian koti Hotelli Haaga Roope Tähkä Markkinointipäällikkö TEKONIVELSAIRAALA COXA Vuonna 2002 perustettu Coxa on julkisomisteinen osakeyhtio. Pohjoismaiden

Lisätiedot

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014

Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 Leikkauksen jälkeinen kuntoutuminen Fysioterapeutti Miia Pöntinen 26.9.2014 } Muutokset viimeisen 10 vuoden aikana fysioterapia keskittynyt päiväkirurgiassa enemmän ortopedisiin toimenpiteisiin } Leikkausmäärien

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI

LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 1 (11) Fysioterapia Sairaalantie 11, 42100 Jämsä puh: 040-482 6066 LONKAN TEKONIVELLEIKKAUS OPAS KUNTOUTUMISEN TUEKSI 2 (11) YLEISTÄ Lonkan tekonivelleikkauksessa kuluneet nivelpinnat korvataan yleensä

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

ENNEN LEIKKAUSTA ON HYVÄ HUOMIOIDA SEURAAVAT ASIAT

ENNEN LEIKKAUSTA ON HYVÄ HUOMIOIDA SEURAAVAT ASIAT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA OHJEITA RYSTYNIVELTEN TEKONIVELLEIKKAUKSESTA KUNTOUTUVALLE Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää rystynivelten tekonivelleikkaukseen

Lisätiedot

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito

Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito Anestesia ja leikkauksenjälkeinen kivunhoito www.eksote.fi Olet tulossa leikkaukseen/toimenpiteeseen. Haluamme kertoa lyhyesti anestesiaan ja kivunhoitoon liittyvistä asioista. Kaikille potilaille asennetaan

Lisätiedot

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013

Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio. sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 Rintasyöpäpotilaan ohjauskansio sh Hanna Määttä, LSHP Osasto 4B, 2013 1. Johdanto 2. Hoito osastolla 3. Hoito leikkauksen jälkeen 4. Fysioterapeutti hoidossa mukana 5. Oman hoidon merkitys 6. Rintaproteesiasiaa

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT

VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT EGENTLIGA OHJEITA SORMIEN KESKINIVELEN (pip- nivelen) TEKONIVELLEIKKAUKSESTA KUNTOUTUVALLE Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää keskinivelen

Lisätiedot

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle

Myoomien embolisaatiohoito. Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle Myoomien embolisaatiohoito Valmistautumis- ja kotihoito-ohje myoomaembolisaatioon tulevalle naiselle 1 Opas toteutettu kätilötyön opinnäytetyönä Nella Tiihonen & Tanja Toivari Savonia ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS

SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS SORMINIVELEN LUUDUTUSLEIKKAUS Olet tulossa sorminivelen luudutusleikkaukseen. Tästä ohjeesta löydät tietoa leikkaukseen valmistautumisesta, leikkauksesta sekä peukalon MCP-, IP -nivelen tai II-V -sormien

Lisätiedot

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE

RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE RINNAN REKONSTRUKTIOLEIKKAUS SELKÄKIELEKKEELLÄ -POTILASOHJE Poistetun rinnan tilalle voidaan rakentaa uusi rinta useammalla tavalla ja kullekin potilaalle soveltuvin menetelmä suunnitellaan hoitavan plastiikkakirurgin

Lisätiedot

LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT

LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT Milloin pitää olla huolissaan ja mitä voi tehdä? LEIKKAUSALUEEN INFEKTIOT 27.3.2019 Infektiolääkäri Kaisa Huotari, HUS, Peijaksen sairaala Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät, Jyväskylä LEIKKAUSALUEEN

Lisätiedot

Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus

Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus Varhaisvaiheen puhdistusleikkauksen tulokset lonkan ja polven tekonivelinfektion hoidossa - retrospektiivinen seurantatutkimus Markku Vuorinen, Kaisa Huotari, Ville Remes Lääketieteellinen tiedekunta,

Lisätiedot

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita!

POTILAAN OPAS. Olkapään tekonivelleikkaus. Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! POTILAAN OPAS Olkapään tekonivelleikkaus Olkapään/REVERSE harjoitusohjeita! Sisältö Tämän oppaan tarkoituksena on tukea kuntoutumistanne tekonivel leikkauksen jälkeen. Kuntoutuminen olkapään tekonivelleikkauksesta

Lisätiedot