Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa"

Transkriptio

1 Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa Mitä oikeasti tiedämme kilometripohjaisesta autoverosta ja autojen satelliittiseurannasta sen määrittämiseksi? Juha Partanen Autotoimittaja +Auto-sivujen tuottaja

2 Omituiset taustalähtökohdat asetettiin Jorma Ollilan työryhmä, jolla annettiin hyvin asenteellinen nimi Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne. - Liikenteen verotus ja ohjaus Työryhmän kokoonpanossa on virkamiehiä ja teknologiayritysten edustajia, ei autonkäyttäjien edustusta, Ollilaa voi pitää jäävinä. - Työryhmä lähti mukamas Puhtaalta pöydältä. Voimakas lobbaus ja hyväksyttävyyden hakeminen leimasi työtä. Enemmän poliittista kuin tieteellistä lähestymiskulmaa. Kriittiset tahot on leimattu tunteellisiksi vastustajiksi. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa, joka jätti monia kysymyksiä avoimiksi ja monia perusteita perustelematta.

3 Lähtötilanne: autovero ja ajoneuvovero 2011 ajoneuvoverokertymä 760 milj. Perusvero + käyttövoimavero ha, pa, ka 3,5 milj. ajoneuvoa eli keskimäärin 217 /kpl/v 2011 autoverokertymä 1,07 mrd. Autokanta autoverovelvolliset ajoneuvot (ha, pa) 3,34 milj. kpl Autoveroa keskimäärin 320 /ajoneuvo/v Yhteensä autovero ja ajoneuvovero 537 /ajoneuvo/v

4 Lähtötilanne: polttoainevero Tuotto vuonna 2011 oli 2,4 mrd. + alv Myynti 2,16 milj. m3 bensiini, 2,87 milj. m3 diesel Polttoaineveron nosto 10 snt/l tuottaa 500 milj.

5 Kuinka paljon autoverosta vuodessa kertyvän 1,07 miljardin euron keräämisestä kannattaa maksaa? Pitäisikö ajoneuvoveron perusverosta /v hankkiutua eroon? Voidaanko käyttövoimaverosta luopua ilman polttoaineveron muuttamista? Onko tievero vähemmän tasavero kuin polttoainevero, ajoneuvovero ja autovero? Pitkääkö meidän kerätä 1,3 miljardia euroa autoveroja ja maksaa 0,3 miljardia keräämisestä että saamme miljardin tuottoa? Verojen keräämisen pitäisi tapahtua mahdollisimman edullisesti. Työryhmän linjauksen mukaisesti oltaisiin rakentamassa sitä varten isoa hallintoa. Jos satelliittipohjaiseen järjestelmään mentäisiin, Euroopassa pitäisi olla yhtenäinen järjestelmä. Mitä järkeä siinä olisi, että EU:ssa olisi kaksikymmentä erilaista keräys- ja laskutusjärjestelmää.

6 Nykyverojärjestelmä ja kilometriverojärjestelmä Kilometriveron kolme eri osaa korvaisi autoveron ja ajoneuvoveron

7 Miksi kilometripohjainen vero? Fossiilisten polttoaineiden myynti vähenee Tekniikan kehitys pienentää autojen bensiinin ja dieselöljyn kulutusta. Varsinkin hybridiautojen myötä osa autoja liikuttavasta energiasta tulee sähköstä. Valtiovalta pelkää sähköautobuumia turhaan, sillä esimerkiksi Norjan buumi perustuu erilaiseen verotukseen ja muun muassa tietullietuihin. Liikenneministeri haluaa vähentää autoilua Puheet joukkoliikenteeseen siirtymisestä eivät ole realistisia, uudenlainen kilpailutus merkitsee päinvastoin linja-autoliikenteen verkoston harvenemista. Siirtyminen polkupyöräilyyn auton sijaan ei senkään vertaa realistista. Käytännössä halutaan vähentää ihmisten liikkumista.

8 Miksi kilometripohjainen vero? Automaahantuojat kannattavat ajatusta Maahantuojat haluavat autoveron pois uuden auton hinnasta. He uskovat autojen myynnin kasvuun tätä kautta. Toisaalta vaihtoautojen arvon putoaminen voi pitää edullisissa ajokeissa välirahan yhtä suurena kuin aiemmin. Autokaupan kannalta vaarana on, että kilometripohjainen verotus vähentää autoilua ja tarve uusien autojen ostamiseen vähenee. Ajatus yhteiskunnan roolista palveluntuottajana Autot ja autoilijat eivät tarvitse julkisen vallan infrastruktuuria, koska palvelut tulevat muutenkin ja nopeammin kuin satelliittiseuranta. Työryhmä itsekin myöntää, että suuri osa liikenteen älykkäistä palveluista toteutuu kilometripohjaisesta verosta riippumatta. Valtiovalta hyvin todennäköisesti sotkisi ja toisi tehottomuutta palvelujen kehittymiseen.

9 Miksi kilometripohjainen vero? Saada liikennepoliittinen ohjausinstrumentti Työryhmä viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, että liikenteen taloudellinen ohjaus tiivistää yhdyskuntarakennetta, jonka seurauksena liikennejärjestelmä tehostuu. Kilometripohjaisen verotuksen taustalla on siis halu saada pakattua suomalaiset asumaan tiiviimmin siis tyhjentämään haja-asutusalueita ja käytännössä pakottaa suomalaiset asumaan ahtaammin kalliimmilla neliöhinnoilla, jotka kilpailun myötä edelleen nousisivat. Elätellään toiveita uusien tuotteiden luomisesta Työryhmä arvioi, että Suomelle realistinen tavoite olisi saavuttaa yksi prosentti maailman älyliikenteen liikevaihdosta: vuonna 2019 noin miljardi euroa. Uskoo, ken tahtoo. Työryhmä huomauttaa kainosti, että yksi edellytys työpaikkojen syntymiselle Suomeen on luonnollisesti se, että suomalaiset yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa.

10 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Satelliittiseurannan infrastruktuuri vie rahaa Järjestelmän kehittäminen maksaisi 130 miljoonaa euroa, mikä Hollannin kokemusten perusteella vaikuttaa toiveajattelulta Julkisen vallan IT-hankkeet eivät ole pysyneet budjetissaan Jokainen autoilija joutuisi kustantamaan laitteen autoonsa ja maksamaan sen käytöstä vuosimaksua Satelliittiseurannan käyttökustannukset Käyttökustannuksiksi työryhmä on arvioinut 130 euroa Lisää julkista hallintoa eli uutta byrokratiaa ja lisää sen kustannuksia.

11 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Autoveron joutuisi maksamaan kahteen kertaan Nekin autot joista on maksettu autovero, joutuisivat maksamaan kilometripohjaista veroa. Uusien autojen hinnat eivät putoaisi koko vero-osuutta. Vaihtoautojen hyvityshinnat putoavat uusien autojen hinnan laskiessa, joten väliraha uuteen autoon vaihdettaessa tuskin muuttuisi oleellisesti. Vanhoilla autoilla ajavat joutuisivat maksamaan uusien autojen ostajien verot Eniten hyötyisivät kaikkein kalliimpien autojen ostajat. Mitä halvemmalla autolla ajaa, sitä vähemmän hyötyy ja niin kauan kuin käyttää nykyistä autoaan, maksaa joka tapauksessa lisää.

12 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Työryhmä ymmällään vaikutustarkastelussaan Työryhmä itsekin myöntää että verotulovaatimus on ristiriidassa taloudellisen ohjauksen periaatteiden kanssa. Kun taloudellisella ohjauksella kuten korkeammalla hinnalla pyritään vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen, hinnoittelun tavoite kuten ajamisen väheneminen voi toteutua. Samalla toivottu käyttäytyminen vähentäisi verotuloja ja jos valtio tässä tilanteessa nostaa veroja paikatakseen menetyksiä, kuluttajaa ikään kuin rangaistaan siitä, että hän on toiminut toivotusti. Tämän takia työryhmä ilmoittaa, ettei ota kantaa fiskaalisten vaatimusten ja taloudellisen ohjauksen väliseen suhteeseen.

13 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Vaikutustarkastelu suomeksi sanottuna Työryhmä fiskaalisten vaatimusten ja taloudellisen ohjauksen välisestä suhteesta tulisi käydä yhteiskuntapoliittinen keskustelu. Samalla työryhmä toteamus, että kuluttajaa ikään kuin rangaistaan siitä, että hän on toiminut toivotusti, kertoo, että järjestelmällä vähennettäisiin autoilua mutta koska verotulot eivät saisi vähentyä, jäljelle jäävästä autoilusta pitäisi maksaa yhtä korkeampi hinta. Käytännössä tämä johtaisi verokierteeseen, joka päättyisi siihen, että lopulta juuri kenelläkään ei olisi enää varaa ajaa autolla.

14 Tässä asia tulee selväksi Esitetyssä järjestelmässä kansalaiset harkitsevat omaa liikkumistaan tarkemmin, jolloin liikenteen kokonaismäärä hieman laskee nykyisestä. Kokonaisverokertymä ei kuitenkaan pienene, sillä tämä liikkumisen muutos on otettu huomioon kilometrimaksun tasoissa.

15 Kansalaiset ymmärtävät kilometriveron ongelmat. Heillä on järkevämpiä näkökohtia ja ratkaisumalleja.

16 Perusteettomia perusteluja Ollilan ryhmän esityksen työllisyysvaikutuksia tulisi lähinnä julkiselle sektorille, jolta pitäisi vähentää väkeä, ja hyvin mahdollisesti ulkomaisille laite- ja järjestelmätoimittajille, koska hankinnat pitäisi kilpailuttaa EUtasolla. Työryhmän esityksessä kilometrimaksua perustellaan liikenteen haittavaikutusten vähentämisellä, mutta vaikutukset perustuvat vain liikennesuoritteen vähentämiseen, eivät nimenomaan kilometrimaksun vaikutukseen, liikennettä voidaan haluttaessa vähentää monilla muillakin pakkokeinoilla. Ryhmän esityksessä liioitellaan muiden maiden vastaavia toimia, vastaavanlaisia hankkeita ei tiettävästi ole ollut vireillä kuin Hollannissa, jossa järjestelmän investointikustannukset aikavälillä arvioitiin 3,6 miljardiksi ja käyttökustannukset 2,1 miljardiksi euroksi. Siellä järjestelmä hylättiin liian kalliina, kun äänestäjät pääsivät ajankohtaan osuneiden vaalien vuoksi vaikuttamaan asiaan.

17 Entä vaihtoehdot? Matkamittareita katsastuksessa lukemalla Ajokilometrit voidaan katsoa autosta, säästyttäisiin infrastruktuurin rakennus- ja ylläpitokustannuksilta ja keruukustannusten suhteettomalta nousulta. Korkeampi vuosittainen käyttömaksu Jos uusissa autoissa oleva autovero halutaan poistaa, se kompensoituisi arviolta 350 euron vuosimaksulla. Öljyala haluaa myös sähkön verottamista Öljyalan Keskusliitto on ehdottanut, että bensiini, diesel, kaasu, vety ja sähkö laitettaisiin autojen polttoaineena verotuksellisesti samalle viivalle. Mutta, jos Suomi haluaisi olla edistyksellinen maa, sen pitäisi suosia esimerkiksi vetyautoja, jotka ovat päästöttömiä.

18 Entä polttoaineveron nostaminen? Autoliiton laskelmien mukaan 10 snt/l tuottaa 500 milj. eur Jos korotus +17 snt/l + alv, 1,06 mrd. /v + Ympäristövero + Ajosuorite vaikuttaa + Ajoneuvo + Harmonisoitu kansainvälisesti käytettävä + Ohjaa pienempään käyttöön + Ajo-olosuhteet vaikuttavat (liikenteen sujuvuus) + Halpa kerätä - Vaikuttaa kaikkiin kustannuksiin Shellin hallituksen puheenjohtaja työryhmän puheenjohtajana osoittaa, että vaihtoehtoja ei haluttu tarkastella puolueettomasti.

19 Miksi pitäisi tietää, missä on ajettu? Syrjäseudulla ajelu olisi halvempaa Ollilan ryhmän esityksessä halvempia alueita on niin vähän että sillä ei ole merkitystä, mutta satelliittiseurantaa voisi käyttää aluepolitiikan käsikassarana. Verotuksellinen ketunhäntä kainalossa Peukaloruuvi verotuksen kiristämiseen tai esimerkiksi autojen poistamiseen vaikkapa Helsingin kantakaupungista. Aivan muu käyttö kuin mistä kerrottu Olisiko taustalla halua käyttää seurantaa esimerkiksi nopeusvalvontaan?

20 Miksi pitäisi tietää, missä on ajettu? 10 euroa kilometriltä: ruuhka-ajoista tuli varakkaiden hupia Jos esimerkiksi ruuhka-ajat määriteltäisiin muita kalliimmiksi ajoajoiksi niin vähävaraisimmat autoilijat joutuisivat jättämään ajamisen silloin väliin. Kesämökkielämä loppuisi suomalaisilta Valtavat kerrannaisvaikutukset kesämökkikunnille

21 Täydentävä lausuma Ollilan työryhmän raportin selväjärkisin osa on sen lopussa oleva valtiovarainministeriön Merja Sandellin täydentävä lausuma. Useat eri tahot ovat sitä mieltä, että olennaista olisi selvittää kilometriveron dynaamiset vaikutukset. Ne voisivat tulla suomalaisille todella kalliiksi ja hyydyttää koko maan.

22 Täydentävän lausuman huomioita Verotus on tehokasta silloin, kun se ei vääristä kotitalouksien ja yritysten valintoja. Ajettujen kilometrien mukaan määräytyvään veroon verovelvollinen pystyisi itse vaikuttamaan, mikä liikkuvuutta vähentämällä heikentäisi talouden tehokkuutta. Jatkotyössä olisi arvioitava myös kilometriveron vaikutuksia esimerkiksi työvoiman liikkuvuuteen tai taloudellisiin aktiviteetteihin. Kilometriveron hiilidioksidiosakaan ei välttämättä estäisi kilometriveroa suosimasta kalliita ja päästöltään isompia autoja. Ulkomaisista autoista Suomen teillä tulisi uusia ongelmia yhdenvertaisuuden nimissä niitäkin tulisi verottaa, mutta miten?

23 Verotuksen ei pitäisi olla liiketoimintaa Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen kanssa on helppo olla samaa mieltä, että verotuksen perusperiaatteisiin ei kuulu varojen kerääminen liiketoiminnan kehittämiseen. Verotus ei voi olla riskibisnes, jota tehdään ja kiristetään uusien tuotteiden kehittämisen nimissä. Tuotekehitykselle pitää olla omat rahoituskanavat, verotusta ei pidä suunnitella se ehdoilla: On hyvä kysymys, kannattaisiko suomalaisten edes lähteä tekemään omaa järjestelmää vai olisiko edullisempaa hankkia muualla toimivaksi nkoettu ja mahdollisesti eurooppalaisittain harmonisoitu systeemi? Suomessa kalliit IT-hankkeet julkisen hallinnon helmasynti, kustannukset karkaavat ja valmista ei tule.

24 Mukavaa matkaa! Juha Partanen Taloustaidon autotoimittaja +Auto-sivujen tuottaja Moottori-lehden ex-päätoimittaja Atoyn sekä Osaset- ja Autofit-ketjujen ex-markkinointijohtaja Shellin ja Volvo Trucksin viestintää Taitomyllyn ex-asiakkuusjohtajana Veronmaksajain Keskusliitto ry Kalevankatu 4, Helsinki Puh

AUTOLIITTO. Arki tai loma. Matkassa mukana. Teollisuuden- ja Liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry 17.1.2014

AUTOLIITTO. Arki tai loma. Matkassa mukana. Teollisuuden- ja Liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry 17.1.2014 AUTOLIITTO Arki tai loma. Matkassa mukana. Teollisuuden- ja Liikkeenharjoittajain Seura Pamaus ry 17.1.2014 Autoliitto Vuodesta 1919 118 000 jäsentä (31.12.2013) 30 työntekijää (sis. AL-palvelut Oy:n)

Lisätiedot

Ajankohtaista liikenteen verotuksessa. Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011

Ajankohtaista liikenteen verotuksessa. Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011 Ajankohtaista liikenteen verotuksessa Hanne-Riikka Nalli Valtiovarainministeriö, vero-osasto 10.11.2011 Esityksen rakenne Hallitusohjelman kirjaukset Liikenteen verotuksen muutokset 2012 autovero ajoneuvoveron

Lisätiedot

Liikenneverotus. Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma

Liikenneverotus. Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma Liikenneverotus Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma 7.12.2017 Leo Parkkonen Liikenteen verotus Kokonaisuutena verotuksen painopistettä on

Lisätiedot

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja

Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Tiemaksujen selvittämisen motiiveja Sidosryhmäseminaari 12.6.2012 Tuomo Suvanto Työryhmän toimeksianto Selvittää, kuinka Suomessa tulisi edetä tiemaksujärjestelmien käyttöönotossa pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE

Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE Liikenne- ja viestintäministeriö TULEVAISUUDEN LIIKENNE TULEVAISUUDEN LIIKENNE KYSELYN TULOKSET Taloustutkimus Oy Pauliina Aho 24.8.2012 Tekninen johdanto 3 24.8.2012 1009 Liikenne- ja viestintäministeriö

Lisätiedot

Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen

Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen Maakuntahallitus 34 07.04.2014 Maakuntahallitus 49 05.05.2014 Lausunto oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittäneen työryhmän raportista MHS 07.04.2014 34 Esittelijän ehdotus lausunnoksi: Liikenne-

Lisätiedot

Toimenpiteitä päästövähennystavoitteeseen pääsemiseksi. Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä

Toimenpiteitä päästövähennystavoitteeseen pääsemiseksi. Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä Toimenpiteitä päästövähennystavoitteeseen pääsemiseksi Parlamentaarinen liikenneverkon rahoitusta arvioiva työryhmä 24.5.2017 Liikenteen päästövähennystavoitteiden saavuttaminen vaatii lisätoimia LUONNOS

Lisätiedot

Autojen verotuksesta sähköautojen kannalta. Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010

Autojen verotuksesta sähköautojen kannalta. Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010 Autojen verotuksesta sähköautojen kannalta Sähköautodemonstraatioiden työpaja 24.5.2010 AUTO- JA AJONEUVOVERO Autoveron veroprosentti on 1.1.2008 alusta lukien määräytynyt auton ominaishiilidioksidipäästön

Lisätiedot

Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario

Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Liikenteen CO2 päästöt 2030 Baseline skenaario Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä 15 14 Liikenteen CO 2 ekv. päästöt LIPASTO-baseline 14.6.2016 Kokous 23.3.2017 13

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 7.9.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä Toimikausi 9.4. 12.12.2018 Hiiletön liikenne Suomessa vuonna 2045 hyvää elämää, sujuvaa liikkumista ja kestävää liiketoimintaa. Puheenjohtaja: Juhani Damski

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä

Kohti päästötöntä liikennettä Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä Kohti päästötöntä liikennettä 2045 Saara Jääskeläinen, LVM Uusiutuvan energian päivä 23.1.2018 1 Liikenteen päästövähennystavoitteet energia- ja ilmastostrategiassa ja Kaisussa Liikenteen päästöjä tulee

Lisätiedot

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA

LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA Hallitus 78 15.04.2014 LAUSUNTO LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖLLE KOSKIEN OIKEUDENMUKAISTA JA ÄLYKÄSTÄ LIIKENNETTÄ SELVITTÄNEEN TYÖRYHMÄN LOPPURAPORTTIA 201/00.02.020/2012 Hallitus 78 Esittelijä Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 178/2017 vp - Autoverolain muutosesitys

Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 178/2017 vp - Autoverolain muutosesitys Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 178/2017 vp - Autoverolain muutosesitys 14.2.2018 Suomen Taksiliitto ry Timo Koskinen timo.koskinen@taksiliitto.fi 040 570 9070 Autoverolain muutos vääristäisi henkilökuljetusten

Lisätiedot

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta

Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta Kansallinen energia- ja ilmastostrategia Verotuksellisia näkökohtia 10.02.2017 Leo Parkkonen Eduskunnan valtiovarainvaliokunta Esityksen rakenne Nykyisen energia- ja liikenneverotuksen rakenne, tasot ja

Lisätiedot

Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy

Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy Autoilun verotuksen muutosnäkymät AKL Summit & Expo 2016 erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Oy Autoilun verotuksen näköpiirissä olevia muutoksia autoveron tason pieni aleneminen

Lisätiedot

Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen

Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen Autovero: autojen elinkaari, autojen määrä, vaikutus joukkoliikenteeseen TkT Kimmo Klemola Kemiantekniikan yliassistentti Lappeenrannan teknillinen yliopisto Eduskunta 15.11.2007 Suomessa myytyjen uusien

Lisätiedot

HE 34/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta. toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ry

HE 34/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta. toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ry HE 34/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ry 1 Lain myönteiset ja kielteiset vaikutukset vientipalautuksen helpottaminen on

Lisätiedot

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015

Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015. Talousvaliokunta 16.10.2015 Energiaverotuksen muutokset HE 34/2015 Talousvaliokunta Energiaverotus Yhdenmukaistettu energiaverodirektiivillä (EVD) Biopolttonesteet veronalaisia EVD:ssä Turpeen verotukseen ei sovelleta EVD:tä Sähköllä

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka. Jaakko Kiander

Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka. Jaakko Kiander Sosiaalisesti oikeudenmukainen ilmastopolitiikka Jaakko Kiander 28.10.2008 Selvityksen rakenne Ilmastopolitiikan tavoitteet Kuinka paljon kotitalouksien energiankulutusta pitää rajoittaa? Energian hinnan

Lisätiedot

Liikenneverotus Leo Parkkonen Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä

Liikenneverotus Leo Parkkonen Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä Liikenneverotus 23.03.2017 Leo Parkkonen Parlamentaarinen liikenneverkkotyöryhmä Esityksen rakenne Liikenneverotuksen rakenne, tasot ja toiminta Verotuotot Ajoneuvokannan kehitys Yhteenveto verojärjestelmästä

Lisätiedot

Älyliikenne ja sähköajoneuvot - synergioita ja yhtymäkohtia

Älyliikenne ja sähköajoneuvot - synergioita ja yhtymäkohtia Älyliikenne ja sähköajoneuvot - synergioita ja yhtymäkohtia ECV kick off tilaisuus 5.9.2012 Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Älyliikenne: mitä se on? Käytetään hyväksi tietoja viestintätekniikkaa liikennejärjestelmässä

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän loppuraportti 12.12.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitettiin ja arvioitiin keinoja, joilla kotimaan liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Ajoneuvoveron muutokset 2011. Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011

Ajoneuvoveron muutokset 2011. Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011 Ajoneuvoveron muutokset 2011 Palveluesimies Heli Tanninen 29.9.2011 Sisältö: Suomen päästövähennystavoitteet Perusveromuutos 2010 Energiaverouudistus Käyttövoimaveromuutos 1.1.2012 Käyttövoimaverotasojen

Lisätiedot

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla Säästä rahaa ja ympäristöä vähäpäästöisellä autoilulla Pysäköintialennus vähäpäästöisille henkilöautoille Saat 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista Helsingissä, jos omistat vähäpäästöisyyden kriteerit

Lisätiedot

Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita

Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita Autotuojat ry:n esittely ja autoalan ajankohtaisia asioita Antti Ruhanen Puheenjohtaja Autotuojat ry 25.6.2015 1 Autotuojat ry Perustettu 1925, nykyinen nimi vuodesta 1955 Edustaa käytännössä 100 % Suomen

Lisätiedot

Suomalaisten autoilu Tutkimus autoilusta ja auton valinnasta

Suomalaisten autoilu Tutkimus autoilusta ja auton valinnasta Suomalaisten autoilu 2019 Tutkimus autoilusta ja auton valinnasta Suomalaisten autoilu 2019 - näin tutkimus tehtiin tavoitteena koota kattavasti tietoa suomalaisten näkemyksistä autoiluun ja auton hankintaan

Lisätiedot

POLTTOAINEVEROTUKSEN KEHITTÄMINEN AUTOKAUPPIASPÄIVÄT 26.3.2010

POLTTOAINEVEROTUKSEN KEHITTÄMINEN AUTOKAUPPIASPÄIVÄT 26.3.2010 POLTTOAINEVEROTUKSEN KEHITTÄMINEN AUTOKAUPPIASPÄIVÄT 26.3.2010 Leo Parkkonen 26.3.2010 VM:N TOIMEKSIANTO VTT:LLE Energiatuotteiden ja niiden ympäristöhyötyjen kartoitus verotuksen kehittämiseksi Onko olemassa

Lisätiedot

Suomen Motoristit ry - Moottoripyörien autoveron alentamisen taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset päästöihin

Suomen Motoristit ry - Moottoripyörien autoveron alentamisen taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset päästöihin 1 (6) 13.11.2018 - Moottoripyörien autoveron alentamisen taloudelliset vaikutukset ja vaikutukset päästöihin vaatii moottoripyörien autoveron alentamista verotuksen epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi,

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 4.6.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä Toimikausi 9.4. 12.12.2018 Hiiletön liikenne Suomessa vuonna 2045 hyvää elämää, sujuvaa liikkumista ja kestävää liiketoimintaa. Puheenjohtaja: Juhani Damski

Lisätiedot

Suuresta mahdollisuudesta todeksi biokaasun edistäminen Suomessa.

Suuresta mahdollisuudesta todeksi biokaasun edistäminen Suomessa. Suuresta mahdollisuudesta todeksi biokaasun edistäminen Suomessa. Satakunnan biokaasu- ja energiapäivä 1.9.2016 BIOENERGIA RY TIIVISTETTYNÄ Historiamme ulottuu 70 vuoden taakse (Turveteollisuusliitto 1943,

Lisätiedot

Moottoripyöräilyn verotus, päästöt, sähkökäyttöiset 2- pyöräiset ja palvelumallit Suomessa. SMOTOn tutkimus 2018

Moottoripyöräilyn verotus, päästöt, sähkökäyttöiset 2- pyöräiset ja palvelumallit Suomessa. SMOTOn tutkimus 2018 Moottoripyöräilyn verotus, päästöt, sähkökäyttöiset 2- pyöräiset ja palvelumallit Suomessa SMOTOn tutkimus 2018 Suomalainen motoristi 2018 Omistaa keskimäärin 1,6 moottoripyörää Ajomäärä keskimäärin 7200

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 4.6.2018 Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä Toimikausi 9.4. 12.12.2018 Hiiletön liikenne Suomessa vuonna 2045 hyvää elämää, sujuvaa liikkumista ja kestävää liiketoimintaa. Puheenjohtaja: Juhani Damski

Lisätiedot

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta vuoteen 2030

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta vuoteen 2030 VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta vuoteen 2030 Liikenne- ja viestintävaliokunta 19.10.2017 MOOTTORILIIKENTEEN KESKUSJÄRJESTÖ RY Ari Herrala SKAL Moliken

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI TULOVEROLAIN 73 :N MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI TULOVEROLAIN 73 :N MUUTTAMISESTA VERONMAKSAJAIN KESKUSLIITTO RY LAUSUNTO Kalevankatu 4 00100 HELSINKI 27.7.2012 Valtiovarainministeriö Vero-osasto PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO E-mail Viite valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntö 12.7.2012

Lisätiedot

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla Säästä rahaa ja ympäristöä vähäpäästöisellä autoilulla Pysäköintialennus vähäpäästöisille henkilöautoille Vähäpäästöisyyden kriteerit (voimassa alkaen 1.1.2017) Saat 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista

Lisätiedot

Kansallinen energiaja ilmastostrategia

Kansallinen energiaja ilmastostrategia Kansallinen energiaja ilmastostrategia Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Petteri Kuuva Tervetuloa Hiilitieto ry:n seminaariin 21.3.2013 Tekniska, Helsinki Kansallinen energia- ja ilmastostrategia

Lisätiedot

Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät

Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät Bioenergia-alan linjaukset ja näkymät Esityksen sisältö Bioenergia ry Bioenergian näkymistä Ajankohtaisia aiheita LULUCF REDII Uusiutuvan sähköntuotannon tarjouskilpailu Metsähakkeen tuki Liikenteen päästövähennykset

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

17.4.2014. Liikenne- ja viestintäministeriö. Asia: Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne

17.4.2014. Liikenne- ja viestintäministeriö. Asia: Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne 17.4.2014 Liikenne- ja viestintäministeriö Asia: Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne Autoliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto tässä asiassa. Yleistä Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 3.2.2012

Lisätiedot

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen. vähentäminen. Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen. vähentäminen. Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Ilmansuojelupäivät 20.-21.8.2019 16.8.2019 1 Liikenteen kansalliset ilmastotavoitteet Suomen tulee

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO)

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma (ILPO) Harri Pursiainen, liikenne- ja viestintäministeriö TransEco tutkimusohjelman aloitusseminaari Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Kotimaan liikenteen ennakoitu päästökehitys ja tavoite vuoteen 2030 2 Liikenteen tavoitteet/keinot

Lisätiedot

Pohojalaasten Lupi Yrittäjyys kantaa Suomea. 10.2.2015 Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala

Pohojalaasten Lupi Yrittäjyys kantaa Suomea. 10.2.2015 Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Pohojalaasten Lupi Yrittäjyys kantaa Suomea 10.2.2015 Varatoimitusjohtaja Anssi Kujala 1 Järjestön keskeiset luvut ja tekijät Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 58 Jäsenyrityksiä

Lisätiedot

Energiateollisuus ry. Syysseminaari

Energiateollisuus ry. Syysseminaari Energiateollisuus ry Syysseminaari Juha Naukkarinen Kotitaloussähkön hinnan muodostus 30 snt/kwh 25 20 15 10 5 0 Bulgaria Viro Liettua Romania Kreikka Latvia Kroatia Turkki Ranska Suomi 2009 Puola Slovenia

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Liikenneneuvos Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti

Lisätiedot

Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta

Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta Hallituksen esitys Pariisin sopimuksen hyväksymisestä ja sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 14.10.2016 Johtava asiantuntija Ari Herrala,

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriö Tulevaisuuden liikenne Kysely kansalaisten mielipiteistä liittyen autoilun verotukseen

Liikenne- ja viestintäministeriö Tulevaisuuden liikenne Kysely kansalaisten mielipiteistä liittyen autoilun verotukseen Liikenne- ja viestintäministeriö Tulevaisuuden liikenne 2013 Kysely kansalaisten mielipiteistä liittyen autoilun verotukseen 19.7.2013 1. Johdanto Tässä raportissa esitetään liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

Miten autokannan päästöjä vähennetään?

Miten autokannan päästöjä vähennetään? Miten autokannan päästöjä vähennetään? Autoalan ilmasto- ja energialinjaukset Tero Kallio, Autotuojat ry Autokannan uudistaminen autoveron poistaminen vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvon alentaminen

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri

Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa. Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri Liikenteen linjaukset kansallisessa energia- ja ilmastostrategiassa Anne Berner Liikenne- ja viestintäministeri 24.11.2016 Kotimaan liikenteen khk-päästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti v. 2015

Lisätiedot

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen päästövähennystavoitteet ja keinot vuoteen 2030 Eleonoora Eilittä Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Eurooppa-neuvosto lokakuu 2014 : EU:n 2030 ilmasto- ja energiapolitiikan puitteet Pariisin

Lisätiedot

Heinäkuu 2009 SDP Kokoomus Keskus Vasem RKP Perus KD Vihreät muu ei ei ta misto suoma osaa äänes liitto lainen sanoa täisi puolue

Heinäkuu 2009 SDP Kokoomus Keskus Vasem RKP Perus KD Vihreät muu ei ei ta misto suoma osaa äänes liitto lainen sanoa täisi puolue TALOUSTUTKIMUS OY 20090728 13:48:37 TYÖ 5824.00 TAULUKKO 4001 np N-LUVUT itsellenne viisi mieluisinta Mieluisin ehdokas Esko Aho 1242 68 209 597 20 27 56 100 22-118 25 Martti Ahtisaari 1547 346 257 132

Lisätiedot

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Janne Peljo 17.10.2017 Sitran lausunto: VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin

Lisätiedot

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat

Liikkuminen ja jakamistalous. Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikkuminen ja jakamistalous Sonja Heikkilä Hankejohtaja, Liikkumisen palvelut OP Ryhmä, Uudet liiketoiminnat Liikenteessä on paljon parannettavaa Omistusauto on suuri investointi ja sen arvo laskee Yksityisautot

Lisätiedot

Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke. TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT

Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke. TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT Liikenteen energiahuollon uudet arvoketjut TOP-NEST hanke TransSmart-seminaari 2014 Nina Wessberg, erikoistutkija (Anna Leinonen, Anu Tuominen) VTT Top-Nest hanke Nordic Energy Research (NER) rahoitteinen

Lisätiedot

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Janne Peljo 18.10.2017 Sitran lausunto: VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin

Lisätiedot

Pikkuparlamentin auditorio, Kokonaistarkastelu

Pikkuparlamentin auditorio, Kokonaistarkastelu Pikkuparlamentin auditorio, 21.9.2018 Kokonaistarkastelu politiikkavaihtoehdoista: miten päästövähennykset saadaan aikaan Markku Ollikainen Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ympäristöekonomian professori,

Lisätiedot

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt taudin laatu ja lääkkeet vuoteen 2030

Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt taudin laatu ja lääkkeet vuoteen 2030 Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt taudin laatu ja lääkkeet vuoteen 2030 Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Energia- ja ilmastostrategia ja Kaisu EU:n komissio antoi ehdotuksensa eri

Lisätiedot

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009 Hallituksen kehysriihi Jyrki Katainen 24.3.2009 Lähivuosien talouskehitys erittäin heikkoa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 BKT, määrän muutos, % 0,9-5,0-1,4 3,3 2,5 1,8 Työllisyys,1000 henkilöä 2531 2420

Lisätiedot

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki

move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki move!2040 Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä? Jorma Haapamäki Miksi pääomasijoittaja kiinnostuisi liikenteestä Maailmalla on useita infraan sijoittavia rahastoja ja projektiyhtiöitä Infraan

Lisätiedot

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko

Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Kuljetuselinkeino ja kunnallinen päätöksenteko Elokuu 2012 * Puolue, jota edustan: Kansallinen Kokoomus Suomen Sosialidemokraattinen Perussuomalaiset Suomen Keskusta Vasemmistoliitto Vihreä liitto Suomen

Lisätiedot

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara

Asumisen näkymiä Helsingin seudulla. ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Asumisen näkymiä Helsingin seudulla ARY-seminaari 9.12.2008 Osmo Soininvaara Oikeisiin paikkoihin vai haluttuihin Missä ihmiset halauvat asua? Missä heidän pitäisi haluta? Onko ristiriitaa suunnittelijoiden

Lisätiedot

NASTARENGAS VR AUTOKERHO 68

NASTARENGAS VR AUTOKERHO 68 NASTARENGAS VR AUTOKERHO 68 JÄSENLEHTI 2015 Näistä leikkisästi kuvatuista tapahtumista kaikki sai alkunsa. VR Autokerho 68 ry:n toiminnassa tietenkin. Osaatko kertoa mistä tapahtumista on kyse. Laita tarinasi

Lisätiedot

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa

Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Ajankohtaista energia- ja ilmastopolitiikassa Päivi Myllykangas, EK Aluetoiminta 16.12.2010 Energia- ja ilmastopolitiikan kolme perustavoitetta Energian riittävyys ja toimitusvarmuus Kilpailukykyiset kustannukset

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

U 38/2017 vp Ehdotus direktiivin 1999/62/EY (eurovinjettidirektiivi) muuttamisesta ajoneuvoveron osalta

U 38/2017 vp Ehdotus direktiivin 1999/62/EY (eurovinjettidirektiivi) muuttamisesta ajoneuvoveron osalta U 38/2017 vp Ehdotus direktiivin 1999/62/EY (eurovinjettidirektiivi) muuttamisesta ajoneuvoveron osalta Liikenne- ja viestintävaliokunta 12.9.2017 Markus Teräväinen VM/VO Direktiivin nykyinen sisältö Eurovinjettidirektiivissä

Lisätiedot

Energian hinnat. Verotus nosti lämmitysenergian hintoja. 2013, 1. neljännes

Energian hinnat. Verotus nosti lämmitysenergian hintoja. 2013, 1. neljännes Energia 2013 Energian hinnat 2013, 1. neljännes Verotus nosti lämmitysenergian hintoja Energiantuotannossa käytettävien polttoaineiden verotus kiristyi vuoden alusta, mikä nosti erityisesti turpeen verotusta.

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Energia- ja ilmastostrategia ja liikenteen vaihtoehtoiset käyttövoimat Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 EU:n päästövähennystavoitteet EU:n komissio antoi heinäkuussa 2016 ehdotuksensa

Lisätiedot

Energia- ja ympäristöhaasteet

Energia- ja ympäristöhaasteet LIIKENTEEN TULEVAISUUDEN HAASTEET, SUURET MUUTOSTARPEET JA MAHDOLLISUUDET Kai Sipilä TransEco aloitusseminaari 4.11.2009 Energia- ja ympäristöhaasteet Liikennesektorin osalta erityisesti Lähipäästöt (tekniikka

Lisätiedot

Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena. Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto

Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena. Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto Biokaasun tulevaisuus liikennepolttoaineena Pohjoisen logistiikkafoorumi 28.1.2014 Markku Illikainen, biokaasun tuottaja, Oulun Jätehuolto Biokaasun hyödyntämiskaavio Ruskossa 2,0 milj. m 3 biokaasua (9

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunta Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus

Liikenne- ja viestintävaliokunta Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskus Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- ja etanolikonversioiden tuesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 21.11.217

Lisätiedot

SUOMALAISET TARVITSEVAT UUDEMPIA, TURVALLISEMPIA JA VÄHÄPÄÄSTÖISEMPIÄ AUTOJA

SUOMALAISET TARVITSEVAT UUDEMPIA, TURVALLISEMPIA JA VÄHÄPÄÄSTÖISEMPIÄ AUTOJA SUOMALAISET TARVITSEVAT UUDEMPIA, TURVALLISEMPIA JA VÄHÄPÄÄSTÖISEMPIÄ AUTOJA Keskihintaisessa uudessa autossa on veroa yli kolmasosa sen hinnasta. Suomessa onkin EU-maiden toiseksi korkein autovero. Moderni

Lisätiedot

Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen

Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen Autoveron sopeuttaminen pakokaasupäästöjen mittaustavan muutokseen Hallituksen esitys autoverolain liitteen muuttamisesta HE 276/218 vp Valtiovarainvaliokunta, verojaosto 7.12.218 Hanna Kalenoja Tieliikenteen

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Liitemateriaali Valtiovarainvaliokunta verojaosto 15.10.2014 Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Palvelualojen työnantajat PALTA ry Riitta Varpe PALTAn tunnusluvut Noin 1

Lisätiedot

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska

Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet. Petteri Huuska Helsinki hiilineutraaliksi -tavoitteet ja toimenpiteet Petteri Huuska Sähkönkulutuksen vähentäminen -tavoitteet Tavoite 1. Kotitalouksien sähkönkulutus pienenee 10 prosenttia asukasta kohti verrattuna

Lisätiedot

KAISU näkemyksiä. MmV kuuleminen Hannes Tuohiniitty

KAISU näkemyksiä. MmV kuuleminen Hannes Tuohiniitty KAISU näkemyksiä MmV kuuleminen 10.11.2017 Hannes Tuohiniitty Yleisiä huomioita Tärkeää että Suomessa pyritään konkreettisiin toimiin jo kuluvan vaalikauden aikana 2015-2019, joilla uskottavasti edetään

Lisätiedot

Uudet ajoneuvot Käytetyt ajoneuvot Yhteensä

Uudet ajoneuvot Käytetyt ajoneuvot Yhteensä 10. Muut verot 03. Autovero Momentille arvioidaan kertyvän 997 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu autoverolakiin (1482/1994). Vuoden 2008 alusta sekä uusien että käytettyjen henkilöautojen

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ

LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ LIIKKUMISEN OHJAUS YRITYKSISSÄ SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista suomalaisten

Lisätiedot

Kohti hiiletöntä ja puhdasta liikennettä Nollapäästöisyyden edistäminen

Kohti hiiletöntä ja puhdasta liikennettä Nollapäästöisyyden edistäminen Kohti hiiletöntä ja puhdasta liikennettä Nollapäästöisyyden edistäminen 2019-2023 1 Sähköisen liikenteen tavoitteita ja ohjaustoimenpiteitä Hiiletön liikenne - Ilmo 2045 Energia- ilmastostrategia 2030

Lisätiedot

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Autoilun ohjaaminen 22.2.2012, Björn Ziessler Visio Vastuullinen liikenne 20.2.2012 2 Toiminta-ajatus Kehitämme liikennejärjestelmän turvallisuutta. Edistämme liikenteen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi autoverolain muuttamisesta (HE 147/2007 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen

Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen Luonnonkaasuratkaisuilla puhtaampaan huomiseen Kaasun käytön valvojien neuvottelupäivät Maakaasun käyttäjäpäivät 13.14.9.2011, Tallinna Gasum Oy, Liikennepalvelut, Liiketoimintayksikön päällikkö Jussi

Lisätiedot

TransEco tutkimusohjelma 2009 2013

TransEco tutkimusohjelma 2009 2013 TransEco tutkimusohjelma 2009 2013 Suomi 2020 2030 toimintamallit Tiekartat & ohjauskeinot Nils Olof Nylund Viitekehys ja toimintaympäristö EU:n 20/20/20 tavoitteet vuodelle 2020 Valtioneuvoston pitkän

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 23.8.2019 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Marko Lehtonen Sisältö Puolivuosikatsaus 2019 Q2/2019 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

SYNNINPÄÄSTÖ KUNNANVOUDILLE

SYNNINPÄÄSTÖ KUNNANVOUDILLE SYNNINPÄÄSTÖ KUNNANVOUDILLE Kunnallisverotuksen taso ei nostata kapinaa; verotaakan kasvattamista vastustetaan Sarianna Toivonen Kunnallisverotuksen taso ei herätä suomalaisissa suuria intohimoja. Kansasta

Lisätiedot

Henkilöstölogistiikka suurtapahtumassa LAMK

Henkilöstölogistiikka suurtapahtumassa LAMK Henkilöstölogistiikka suurtapahtumassa Teemu Koistinen LAMK Henkilöstölogistiikka MM-kisat 2017 Lahti Yksityisautoilun vähentäminen kaupunkialueella Fokus: Lahden ulkopuolelta autolla tulevien kisaturistien

Lisätiedot

Paketti-, kuorma- ja linja-autojen tulevaisuuden käyttövoimat Autoalan tiekartta raskaan kaluston tulevaisuuden käyttövoimista

Paketti-, kuorma- ja linja-autojen tulevaisuuden käyttövoimat Autoalan tiekartta raskaan kaluston tulevaisuuden käyttövoimista Paketti-, kuorma- ja linja-autojen tulevaisuuden käyttövoimat Autoalan tiekartta raskaan kaluston tulevaisuuden käyttövoimista 9.5.2019 Kaksi tulevaisuuden kehityspolkua Perusennuste perusennusteessa ensirekisteröintikehitys

Lisätiedot

Ilmastobarometri 2019

Ilmastobarometri 2019 Ilmastobarometri 2019 Ilmastobarometri 2019 Tulokset 70 % suomalaisista: Ilmastokriisin ratkaisun on oltava seuraavan hallituskauden ja EU-puheenjohtajuuskauden kärkiteema. Suomalaiset haluavat ilmastokriisin

Lisätiedot

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010

CASE RUUHKAMAKSUT. Kaisa Leena Välipirtti. Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 CASE RUUHKAMAKSUT Kaisa Leena Välipirtti Paremman sääntelyn päivä 25.11.2010 Tienkäyttömaksuista Käyttäjäperusteisista liikenteen hinnoittelumalleista ja älykkäistä tiemaksujärjestelmistä maininta hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Liikennejärjestelmät energiatehokkaiksi. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikennejärjestelmät energiatehokkaiksi. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikennejärjestelmät energiatehokkaiksi Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Liikenteen energiankulutus ja khk-päästöt Tieliikenteen energiankulutus 1990-2017 Liikenteen khk-päästöt 1990-2017

Lisätiedot

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA

LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA LIIKKUMISEN OHJAUS KUNNAN TYÖPAIKALLA SUOMALAISET LIIKKEESSÄ Liikenne aiheuttaa viidenneksen (20%) Suomen hiilidoksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat viisinkertaiset junaan verrattuna Kaikista

Lisätiedot

Uudet ajoneuvot Käytetyt ajoneuvot Yhteensä

Uudet ajoneuvot Käytetyt ajoneuvot Yhteensä 10. Muut verot 03. Autovero Momentille arvioidaan kertyvän 993 000 000 euroa. S e l v i t y s o s a : Vero perustuu autoverolakiin (1482/1994). Vuoden 2008 alusta sekä uusien että käytettyjen henkilöautojen

Lisätiedot

Ilmastoasiat ja automatkailu pysyvä ristiriitako? Matkailuajoneuvotuojat ry:n neuvottelupäivät Autoliitto, Pasi Nieminen

Ilmastoasiat ja automatkailu pysyvä ristiriitako? Matkailuajoneuvotuojat ry:n neuvottelupäivät Autoliitto, Pasi Nieminen Ilmastoasiat ja automatkailu pysyvä ristiriitako? Matkailuajoneuvotuojat ry:n neuvottelupäivät Autoliitto, Pasi Nieminen Autoliitto 126 391 jäsentä (31.12.2018) 30 työntekijää (sis. AL-palvelut Oy:n) Autoliitto

Lisätiedot

1 Prosenttilaskenta ja verotus 3. 2 Hinnat ja rahan arvo 21. Indeksit 21 Euro ja muut valuutat 36 Kertaustehtäviä 43. 3 Lainat ja talletukset 48

1 Prosenttilaskenta ja verotus 3. 2 Hinnat ja rahan arvo 21. Indeksit 21 Euro ja muut valuutat 36 Kertaustehtäviä 43. 3 Lainat ja talletukset 48 Sisällysluettelo 1 Prosenttilaskenta ja verotus 3 Prosenttilaskenta 3 Verotus 12 Kertaustehtäviä 19 2 Hinnat ja rahan arvo 21 Indeksit 21 Euro ja muut valuutat 36 Kertaustehtäviä 43 3 Lainat ja talletukset

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 27. tammikuuta 2003 TYÖASIAKIRJA Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 92/81/ETY ja direktiivin 92/82/ETY muuttamisesta ammatillisiin

Lisätiedot

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi

BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Hankeohjelma biokaasun liikennekäytön kehittämiseksi BIOMODE Ohjelma toteutetaan Vaasan ja Seinäjoen seutujen yhteistyönä, johon osallistuvat alueen kaupungit ja kunnat sekä Merinova Oy ja Vaasan

Lisätiedot