Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa"

Transkriptio

1 Satelliittiseuranta kasvattaisi autoilijan verokuormaa Mitä oikeasti tiedämme kilometripohjaisesta autoverosta ja autojen satelliittiseurannasta sen määrittämiseksi? Juha Partanen Autotoimittaja +Auto-sivujen tuottaja

2 Omituiset taustalähtökohdat asetettiin Jorma Ollilan työryhmä, jolla annettiin hyvin asenteellinen nimi Oikeudenmukainen ja älykäs liikenne. - Liikenteen verotus ja ohjaus Työryhmän kokoonpanossa on virkamiehiä ja teknologiayritysten edustajia, ei autonkäyttäjien edustusta, Ollilaa voi pitää jäävinä. - Työryhmä lähti mukamas Puhtaalta pöydältä. Voimakas lobbaus ja hyväksyttävyyden hakeminen leimasi työtä. Enemmän poliittista kuin tieteellistä lähestymiskulmaa. Kriittiset tahot on leimattu tunteellisiksi vastustajiksi. Työryhmä luovutti loppuraporttinsa, joka jätti monia kysymyksiä avoimiksi ja monia perusteita perustelematta.

3 Lähtötilanne: autovero ja ajoneuvovero 2011 ajoneuvoverokertymä 760 milj. Perusvero + käyttövoimavero ha, pa, ka 3,5 milj. ajoneuvoa eli keskimäärin 217 /kpl/v 2011 autoverokertymä 1,07 mrd. Autokanta autoverovelvolliset ajoneuvot (ha, pa) 3,34 milj. kpl Autoveroa keskimäärin 320 /ajoneuvo/v Yhteensä autovero ja ajoneuvovero 537 /ajoneuvo/v

4 Lähtötilanne: polttoainevero Tuotto vuonna 2011 oli 2,4 mrd. + alv Myynti 2,16 milj. m3 bensiini, 2,87 milj. m3 diesel Polttoaineveron nosto 10 snt/l tuottaa 500 milj.

5 Kuinka paljon autoverosta vuodessa kertyvän 1,07 miljardin euron keräämisestä kannattaa maksaa? Pitäisikö ajoneuvoveron perusverosta /v hankkiutua eroon? Voidaanko käyttövoimaverosta luopua ilman polttoaineveron muuttamista? Onko tievero vähemmän tasavero kuin polttoainevero, ajoneuvovero ja autovero? Pitkääkö meidän kerätä 1,3 miljardia euroa autoveroja ja maksaa 0,3 miljardia keräämisestä että saamme miljardin tuottoa? Verojen keräämisen pitäisi tapahtua mahdollisimman edullisesti. Työryhmän linjauksen mukaisesti oltaisiin rakentamassa sitä varten isoa hallintoa. Jos satelliittipohjaiseen järjestelmään mentäisiin, Euroopassa pitäisi olla yhtenäinen järjestelmä. Mitä järkeä siinä olisi, että EU:ssa olisi kaksikymmentä erilaista keräys- ja laskutusjärjestelmää.

6 Nykyverojärjestelmä ja kilometriverojärjestelmä Kilometriveron kolme eri osaa korvaisi autoveron ja ajoneuvoveron

7 Miksi kilometripohjainen vero? Fossiilisten polttoaineiden myynti vähenee Tekniikan kehitys pienentää autojen bensiinin ja dieselöljyn kulutusta. Varsinkin hybridiautojen myötä osa autoja liikuttavasta energiasta tulee sähköstä. Valtiovalta pelkää sähköautobuumia turhaan, sillä esimerkiksi Norjan buumi perustuu erilaiseen verotukseen ja muun muassa tietullietuihin. Liikenneministeri haluaa vähentää autoilua Puheet joukkoliikenteeseen siirtymisestä eivät ole realistisia, uudenlainen kilpailutus merkitsee päinvastoin linja-autoliikenteen verkoston harvenemista. Siirtyminen polkupyöräilyyn auton sijaan ei senkään vertaa realistista. Käytännössä halutaan vähentää ihmisten liikkumista.

8 Miksi kilometripohjainen vero? Automaahantuojat kannattavat ajatusta Maahantuojat haluavat autoveron pois uuden auton hinnasta. He uskovat autojen myynnin kasvuun tätä kautta. Toisaalta vaihtoautojen arvon putoaminen voi pitää edullisissa ajokeissa välirahan yhtä suurena kuin aiemmin. Autokaupan kannalta vaarana on, että kilometripohjainen verotus vähentää autoilua ja tarve uusien autojen ostamiseen vähenee. Ajatus yhteiskunnan roolista palveluntuottajana Autot ja autoilijat eivät tarvitse julkisen vallan infrastruktuuria, koska palvelut tulevat muutenkin ja nopeammin kuin satelliittiseuranta. Työryhmä itsekin myöntää, että suuri osa liikenteen älykkäistä palveluista toteutuu kilometripohjaisesta verosta riippumatta. Valtiovalta hyvin todennäköisesti sotkisi ja toisi tehottomuutta palvelujen kehittymiseen.

9 Miksi kilometripohjainen vero? Saada liikennepoliittinen ohjausinstrumentti Työryhmä viittaa kansainvälisiin tutkimuksiin, että liikenteen taloudellinen ohjaus tiivistää yhdyskuntarakennetta, jonka seurauksena liikennejärjestelmä tehostuu. Kilometripohjaisen verotuksen taustalla on siis halu saada pakattua suomalaiset asumaan tiiviimmin siis tyhjentämään haja-asutusalueita ja käytännössä pakottaa suomalaiset asumaan ahtaammin kalliimmilla neliöhinnoilla, jotka kilpailun myötä edelleen nousisivat. Elätellään toiveita uusien tuotteiden luomisesta Työryhmä arvioi, että Suomelle realistinen tavoite olisi saavuttaa yksi prosentti maailman älyliikenteen liikevaihdosta: vuonna 2019 noin miljardi euroa. Uskoo, ken tahtoo. Työryhmä huomauttaa kainosti, että yksi edellytys työpaikkojen syntymiselle Suomeen on luonnollisesti se, että suomalaiset yritykset pärjäävät kansainvälisessä kilpailussa.

10 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Satelliittiseurannan infrastruktuuri vie rahaa Järjestelmän kehittäminen maksaisi 130 miljoonaa euroa, mikä Hollannin kokemusten perusteella vaikuttaa toiveajattelulta Julkisen vallan IT-hankkeet eivät ole pysyneet budjetissaan Jokainen autoilija joutuisi kustantamaan laitteen autoonsa ja maksamaan sen käytöstä vuosimaksua Satelliittiseurannan käyttökustannukset Käyttökustannuksiksi työryhmä on arvioinut 130 euroa Lisää julkista hallintoa eli uutta byrokratiaa ja lisää sen kustannuksia.

11 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Autoveron joutuisi maksamaan kahteen kertaan Nekin autot joista on maksettu autovero, joutuisivat maksamaan kilometripohjaista veroa. Uusien autojen hinnat eivät putoaisi koko vero-osuutta. Vaihtoautojen hyvityshinnat putoavat uusien autojen hinnan laskiessa, joten väliraha uuteen autoon vaihdettaessa tuskin muuttuisi oleellisesti. Vanhoilla autoilla ajavat joutuisivat maksamaan uusien autojen ostajien verot Eniten hyötyisivät kaikkein kalliimpien autojen ostajat. Mitä halvemmalla autolla ajaa, sitä vähemmän hyötyy ja niin kauan kuin käyttää nykyistä autoaan, maksaa joka tapauksessa lisää.

12 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Työryhmä ymmällään vaikutustarkastelussaan Työryhmä itsekin myöntää että verotulovaatimus on ristiriidassa taloudellisen ohjauksen periaatteiden kanssa. Kun taloudellisella ohjauksella kuten korkeammalla hinnalla pyritään vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen, hinnoittelun tavoite kuten ajamisen väheneminen voi toteutua. Samalla toivottu käyttäytyminen vähentäisi verotuloja ja jos valtio tässä tilanteessa nostaa veroja paikatakseen menetyksiä, kuluttajaa ikään kuin rangaistaan siitä, että hän on toiminut toivotusti. Tämän takia työryhmä ilmoittaa, ettei ota kantaa fiskaalisten vaatimusten ja taloudellisen ohjauksen väliseen suhteeseen.

13 Miksi autoilun verokuorma kasvaisi? Vaikutustarkastelu suomeksi sanottuna Työryhmä fiskaalisten vaatimusten ja taloudellisen ohjauksen välisestä suhteesta tulisi käydä yhteiskuntapoliittinen keskustelu. Samalla työryhmä toteamus, että kuluttajaa ikään kuin rangaistaan siitä, että hän on toiminut toivotusti, kertoo, että järjestelmällä vähennettäisiin autoilua mutta koska verotulot eivät saisi vähentyä, jäljelle jäävästä autoilusta pitäisi maksaa yhtä korkeampi hinta. Käytännössä tämä johtaisi verokierteeseen, joka päättyisi siihen, että lopulta juuri kenelläkään ei olisi enää varaa ajaa autolla.

14 Tässä asia tulee selväksi Esitetyssä järjestelmässä kansalaiset harkitsevat omaa liikkumistaan tarkemmin, jolloin liikenteen kokonaismäärä hieman laskee nykyisestä. Kokonaisverokertymä ei kuitenkaan pienene, sillä tämä liikkumisen muutos on otettu huomioon kilometrimaksun tasoissa.

15 Kansalaiset ymmärtävät kilometriveron ongelmat. Heillä on järkevämpiä näkökohtia ja ratkaisumalleja.

16 Perusteettomia perusteluja Ollilan ryhmän esityksen työllisyysvaikutuksia tulisi lähinnä julkiselle sektorille, jolta pitäisi vähentää väkeä, ja hyvin mahdollisesti ulkomaisille laite- ja järjestelmätoimittajille, koska hankinnat pitäisi kilpailuttaa EUtasolla. Työryhmän esityksessä kilometrimaksua perustellaan liikenteen haittavaikutusten vähentämisellä, mutta vaikutukset perustuvat vain liikennesuoritteen vähentämiseen, eivät nimenomaan kilometrimaksun vaikutukseen, liikennettä voidaan haluttaessa vähentää monilla muillakin pakkokeinoilla. Ryhmän esityksessä liioitellaan muiden maiden vastaavia toimia, vastaavanlaisia hankkeita ei tiettävästi ole ollut vireillä kuin Hollannissa, jossa järjestelmän investointikustannukset aikavälillä arvioitiin 3,6 miljardiksi ja käyttökustannukset 2,1 miljardiksi euroksi. Siellä järjestelmä hylättiin liian kalliina, kun äänestäjät pääsivät ajankohtaan osuneiden vaalien vuoksi vaikuttamaan asiaan.

17 Entä vaihtoehdot? Matkamittareita katsastuksessa lukemalla Ajokilometrit voidaan katsoa autosta, säästyttäisiin infrastruktuurin rakennus- ja ylläpitokustannuksilta ja keruukustannusten suhteettomalta nousulta. Korkeampi vuosittainen käyttömaksu Jos uusissa autoissa oleva autovero halutaan poistaa, se kompensoituisi arviolta 350 euron vuosimaksulla. Öljyala haluaa myös sähkön verottamista Öljyalan Keskusliitto on ehdottanut, että bensiini, diesel, kaasu, vety ja sähkö laitettaisiin autojen polttoaineena verotuksellisesti samalle viivalle. Mutta, jos Suomi haluaisi olla edistyksellinen maa, sen pitäisi suosia esimerkiksi vetyautoja, jotka ovat päästöttömiä.

18 Entä polttoaineveron nostaminen? Autoliiton laskelmien mukaan 10 snt/l tuottaa 500 milj. eur Jos korotus +17 snt/l + alv, 1,06 mrd. /v + Ympäristövero + Ajosuorite vaikuttaa + Ajoneuvo + Harmonisoitu kansainvälisesti käytettävä + Ohjaa pienempään käyttöön + Ajo-olosuhteet vaikuttavat (liikenteen sujuvuus) + Halpa kerätä - Vaikuttaa kaikkiin kustannuksiin Shellin hallituksen puheenjohtaja työryhmän puheenjohtajana osoittaa, että vaihtoehtoja ei haluttu tarkastella puolueettomasti.

19 Miksi pitäisi tietää, missä on ajettu? Syrjäseudulla ajelu olisi halvempaa Ollilan ryhmän esityksessä halvempia alueita on niin vähän että sillä ei ole merkitystä, mutta satelliittiseurantaa voisi käyttää aluepolitiikan käsikassarana. Verotuksellinen ketunhäntä kainalossa Peukaloruuvi verotuksen kiristämiseen tai esimerkiksi autojen poistamiseen vaikkapa Helsingin kantakaupungista. Aivan muu käyttö kuin mistä kerrottu Olisiko taustalla halua käyttää seurantaa esimerkiksi nopeusvalvontaan?

20 Miksi pitäisi tietää, missä on ajettu? 10 euroa kilometriltä: ruuhka-ajoista tuli varakkaiden hupia Jos esimerkiksi ruuhka-ajat määriteltäisiin muita kalliimmiksi ajoajoiksi niin vähävaraisimmat autoilijat joutuisivat jättämään ajamisen silloin väliin. Kesämökkielämä loppuisi suomalaisilta Valtavat kerrannaisvaikutukset kesämökkikunnille

21 Täydentävä lausuma Ollilan työryhmän raportin selväjärkisin osa on sen lopussa oleva valtiovarainministeriön Merja Sandellin täydentävä lausuma. Useat eri tahot ovat sitä mieltä, että olennaista olisi selvittää kilometriveron dynaamiset vaikutukset. Ne voisivat tulla suomalaisille todella kalliiksi ja hyydyttää koko maan.

22 Täydentävän lausuman huomioita Verotus on tehokasta silloin, kun se ei vääristä kotitalouksien ja yritysten valintoja. Ajettujen kilometrien mukaan määräytyvään veroon verovelvollinen pystyisi itse vaikuttamaan, mikä liikkuvuutta vähentämällä heikentäisi talouden tehokkuutta. Jatkotyössä olisi arvioitava myös kilometriveron vaikutuksia esimerkiksi työvoiman liikkuvuuteen tai taloudellisiin aktiviteetteihin. Kilometriveron hiilidioksidiosakaan ei välttämättä estäisi kilometriveroa suosimasta kalliita ja päästöltään isompia autoja. Ulkomaisista autoista Suomen teillä tulisi uusia ongelmia yhdenvertaisuuden nimissä niitäkin tulisi verottaa, mutta miten?

23 Verotuksen ei pitäisi olla liiketoimintaa Autoliiton toimitusjohtajan Pasi Niemisen kanssa on helppo olla samaa mieltä, että verotuksen perusperiaatteisiin ei kuulu varojen kerääminen liiketoiminnan kehittämiseen. Verotus ei voi olla riskibisnes, jota tehdään ja kiristetään uusien tuotteiden kehittämisen nimissä. Tuotekehitykselle pitää olla omat rahoituskanavat, verotusta ei pidä suunnitella se ehdoilla: On hyvä kysymys, kannattaisiko suomalaisten edes lähteä tekemään omaa järjestelmää vai olisiko edullisempaa hankkia muualla toimivaksi nkoettu ja mahdollisesti eurooppalaisittain harmonisoitu systeemi? Suomessa kalliit IT-hankkeet julkisen hallinnon helmasynti, kustannukset karkaavat ja valmista ei tule.

24 Mukavaa matkaa! Juha Partanen Taloustaidon autotoimittaja +Auto-sivujen tuottaja Moottori-lehden ex-päätoimittaja Atoyn sekä Osaset- ja Autofit-ketjujen ex-markkinointijohtaja Shellin ja Volvo Trucksin viestintää Taitomyllyn ex-asiakkuusjohtajana Veronmaksajain Keskusliitto ry Kalevankatu 4, Helsinki Puh

Tieliikenteen verotus Suomessa ja EU:ssa - Haasteet ja ongelmat

Tieliikenteen verotus Suomessa ja EU:ssa - Haasteet ja ongelmat Tieliikenteen verotus Suomessa ja EU:ssa - Haasteet ja ongelmat Yritysjuridiikka Maisterin tutkinnon tutkielma Lauri Pajunen 2010 Laskentatoimen ja rahoituksen laitos Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

Kansallisen kilometriperusteisen tienkäyttömaksun oikeudenmukaisuus

Kansallisen kilometriperusteisen tienkäyttömaksun oikeudenmukaisuus Kansallisen kilometriperusteisen tienkäyttömaksun oikeudenmukaisuus Leni Järvenpää Kansantaloustiede Valtiotieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto Pro gradu -tutkielma Helmikuu 2011 Helsingin yliopisto

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi autoverolakia. Verotaulukon rakennetta muutettaisiin veron ohjausvaikutuksen

Lisätiedot

Vihreämpi tapa kuljettaa.

Vihreämpi tapa kuljettaa. 1 2014 Vihreämpi tapa kuljettaa. Kapellskär Maarianhamina Turku Helsinki Tukholma Paldiski Tallinn Riika Tallink-konsernin laivasto on keski-iältään yksi maailman nuorimmista matkustaja- ja rahtilaivastoista.

Lisätiedot

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014

Teknologian tutkimuskeskus VTT. Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Teknologian tutkimuskeskus VTT Low Carbon Finland 2050 -platform ja SUSER -hankkeet: kuluttajakysely, kevät 2014 Taustatietoja tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteet ja kohderyhmä Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA. Henri Paloniemi. Asumisen verotus Suomessa

TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA. Henri Paloniemi. Asumisen verotus Suomessa TALOUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Henri Paloniemi Asumisen verotus Suomessa Gradu Laskentatoimen koulutusohjelma Elokuu 2013 OULUN YLIOPISTO Taloustieteiden tiedekunta TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ Yksikkö Laskentatoimen

Lisätiedot

Uusi suunta verouudistukselle

Uusi suunta verouudistukselle Uusi suunta verouudistukselle 4 3 2,9 2 1,8 1 0,7 0-1 -2-3 -0,5-0,9-1,2-1,9-1,9-2,2-4 -5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10-3,9 30 20 10 0 10,5 11,0 11,4 11,8 12,1 12,5 13,2 14,2 15,1 15,1 6,9 6,5 6,5 6,4 6,6 6,8 6,5

Lisätiedot

TASAVERO. Yksinkertainen, oikeudenmukainen ja kasvua tukeva verojärjestelmä. Martti Nyberg

TASAVERO. Yksinkertainen, oikeudenmukainen ja kasvua tukeva verojärjestelmä. Martti Nyberg TASAVERO Yksinkertainen, oikeudenmukainen ja kasvua tukeva verojärjestelmä Martti Nyberg www.eva.fi EVAn kotisivuilla raportteja, puheita ja artikkeleita suomeksi ja englanniksi Kustantaja: Taloustieto

Lisätiedot

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite

Visio. Kansan valta. Haluamme energian säilyvän hyvinvoinnin perustana ja elinkeinoelämän kilpailutekijänä. s. 2. Energiateollisuus ry:n ilmoitusliite Visio Kuvitus: Daniel Jernberg 6 suomella on hyvät saumat ottaa osuutensa nopeasti kasvavista energiateknologiamarkkinoista. Renewa on jo aloittanut ottamisen. Kansan valta Puhemies Sauli Niinistö kehottaa

Lisätiedot

EKOLOGINEN VEROUUDISTUS

EKOLOGINEN VEROUUDISTUS Kari Aarnos EKOLOGINEN VEROUUDISTUS Ympäristöverot energian kulutuksen ja liikenteen ohjauskeinona EKOLOGINEN VEROUUDISTUS Kari Aarnos EKOLOGINEN VEROUUDISTUS Ympäristöverot energian kulutuksen ja liikenteen

Lisätiedot

Tulevaisuuden valinta

Tulevaisuuden valinta Tulevaisuuden valinta Verot ja yhteiskuntakeskustelu vuoden 2011 eduskuntavaalien alla Ajatushautomo Lokus 1 2 3 Sisältö Johdanto...6 Luku 1. Edward Andersson Suomen voimassa oleva verojärjestelmä sekä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvoverolain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvoverolakia siten, että ajoneuvoveron perusveron tasoa korotettaisiin verotuottojen lisäämiseksi

Lisätiedot

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Hyvän veropolitiikan periaatteet. VATT Analyysi

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Hyvän veropolitiikan periaatteet. VATT Analyysi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Hyvän veropolitiikan periaatteet VATT Analyysi Julkaisut 63 Kesäkuu 2013 VATT ANALYYSI Hyvän veropolitiikan periaatteet VATT-työryhmä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain sekä ajoneuvoverolain liitteen muuttamisesta

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain sekä ajoneuvoverolain liitteen muuttamisesta 1 LUONNOS Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi autoverolain sekä ajoneuvoverolain liitteen muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi autoverolakia ja ajoneuvoverolakia.

Lisätiedot

Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS. Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta

Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS. Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä HYVINVOINTIVALTIOTA VAHVISTAVA VEROUUDISTUSEHDOTUS Laskelmia verokertymästä ja tulonjaosta Jaakko Kiander ja Jukka Pirttilä / Kalevi Sorsa -säätiö rs Kansi ja ulkoasu:

Lisätiedot

VEROILLA JA VAROILLA. LähiTapiolan keskustelunavaus terveys- ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta sekä rahoituksen vaihtoehdoista Suomessa

VEROILLA JA VAROILLA. LähiTapiolan keskustelunavaus terveys- ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta sekä rahoituksen vaihtoehdoista Suomessa VEROILLA JA VAROILLA LähiTapiolan keskustelunavaus terveys- ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuudesta sekä rahoituksen vaihtoehdoista Suomessa B Esipuhe MINKÄLAISIIN JULKISIIN TERVEYSPALVELUIHIN meillä

Lisätiedot

ILMASTONMUUTOS ja. Kansainvälisten suomalaisyritysten näkemyksiä. Ole Johansson, Mikael Lilius, Jussi Pesonen, Juha Rantanen, Sakari Tamminen

ILMASTONMUUTOS ja. Kansainvälisten suomalaisyritysten näkemyksiä. Ole Johansson, Mikael Lilius, Jussi Pesonen, Juha Rantanen, Sakari Tamminen ILMASTONMUUTOS ja yritykset Kansainvälisten suomalaisyritysten näkemyksiä Ole Johansson, Mikael Lilius, Jussi Pesonen, Juha Rantanen, Sakari Tamminen www.eva.fi EVAn kotisivuilla raportteja, puheita ja

Lisätiedot

21.5.2014 TOIMI-seminaari. Mallilukija toimituksen työkaluna. Merja Helle Aalto ARTS MCRG-tutkimusryhmä

21.5.2014 TOIMI-seminaari. Mallilukija toimituksen työkaluna. Merja Helle Aalto ARTS MCRG-tutkimusryhmä 21.5.2014 TOIMI-seminaari Mallilukija toimituksen työkaluna Merja Helle Aalto ARTS MCRG-tutkimusryhmä TOIMI-hanke Tekesin rahoittama 2013-4 Mediakonseptien kehittäminen, johtaminen, työn organisointi ja

Lisätiedot

Asumisen verotuksesta

Asumisen verotuksesta Asumisen verotuksesta 79 Asumisen verotuksesta Niku Mää änen 1 Johdanto Omistusasunto on useimpien kotitalouksien ylivoimaisesti tärkein yksi äinen varallisuuserä: Noin 60 prosentilla suomalaisista kotitalouksista

Lisätiedot

28.8.2013. Keskustelupöytäkirjaan on kirjattu vain ne kaupunginvaltuuston esityslistan asiakohdat, joissa on käytetty puheenvuoro.

28.8.2013. Keskustelupöytäkirjaan on kirjattu vain ne kaupunginvaltuuston esityslistan asiakohdat, joissa on käytetty puheenvuoro. HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO HELSINGFORS STADSFULLMÄKTIGE KESKUSTELU- PÖYTÄKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINVALTUUSTO Keskustelupöytäkirja 12 2013 Kokousaika: klo 18.00 20.16 Kokouspaikka: Vanha Raatihuone, Aleksanterinkatu

Lisätiedot

AUTOJEN JÄLKIMARKKINOINTITOIMINNAN TULEVAISUUDEN SKENAARIOT

AUTOJEN JÄLKIMARKKINOINTITOIMINNAN TULEVAISUUDEN SKENAARIOT Anna Toiva, KTM AUTOJEN JÄLKIMARKKINOINTITOIMINNAN TULEVAISUUDEN SKENAARIOT Millainen Suomi on vuosina 2015 2020 ja mitä merkitystä sillä on autojen jälkimarkkinointitoiminnalle Suomessa? SATL:n raportti

Lisätiedot

Iloisen veronmaksajan riemunkiljahduksia

Iloisen veronmaksajan riemunkiljahduksia Iloisen veronmaksajan riemunkiljahduksia Kuinka verotusta yksinkertaistetaan ja tehostetaan. Juha Peltoniemi (6. tammikuuta 2015) Sisällys 1 Johdanto...1 2 Kansainvälinen verotusyhteistyö...1 3 Verolait

Lisätiedot

Asenne voiko kone vastata palvelusta? Miten julkiset IT-hankinnat tulisi toteuttaa? Digitaalisuus luo mahdollisuuden uudenlaiselle liiketoiminnalle

Asenne voiko kone vastata palvelusta? Miten julkiset IT-hankinnat tulisi toteuttaa? Digitaalisuus luo mahdollisuuden uudenlaiselle liiketoiminnalle N:O 02 SOLITA THINK TANKIN LOPPURAPORTTI 2 SYYSKUU 2014 04 06 08 16 ESIPUHE THINK TANK -RYHMÄN JÄSENET JULKISHALLINTO JA DIGITALISAATIO MISSÄ MENNÄÄN VUONNA 2014 Julkishallintoa leimaa tehottomuus ja yhteistyön

Lisätiedot

Maailma muuttuu miten Suomen kilpailukyky sopeutetaan? Terhon ryhmän loppuraportti

Maailma muuttuu miten Suomen kilpailukyky sopeutetaan? Terhon ryhmän loppuraportti Maailma muuttuu miten Suomen kilpailukyky sopeutetaan? Terhon ryhmän loppuraportti 1 Saatesanat Työryhmän jäsenet: Sampo Terho, MEP, talousvaliokunnan jäsen Pekka Sinisalo, kotimaanavustaja Jannica Jääskeläinen,

Lisätiedot

Matkaopas markkinatalouteen

Matkaopas markkinatalouteen Kim Wrange Matkaopas markkinatalouteen KARELIA-AmmAttIKoRKEAKouLu Karelia-ammattikorkeakoulun julkaisuja B:32 Matkaopas markkinatalouteen Kim Wrange KARELIA-ammattikorkeakoulu 2014 Julkaisusarja B:32 Vastaava

Lisätiedot

S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O

S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O Paikallisliikenne S U O M E N P A I K A L L I S L I I K E N N E L I I T T O Paikallisliikenne 3/2008 Arki paremmaksi 3 Joukkoliikenteeseen satsaaminen on kannattava sijoitus 4 Joukkoliikenne paremmin huomioon

Lisätiedot

Oikea palkka KYMMENEN TOTUUTTA TULOEROISTA. Lauri Tähtinen Antti Törmänen

Oikea palkka KYMMENEN TOTUUTTA TULOEROISTA. Lauri Tähtinen Antti Törmänen Oikea palkka KYMMENEN TOTUUTTA TULOEROISTA Lauri Tähtinen Antti Törmänen Kustantaja: Taloustieto Oy Ulkoasu: Monentekijät Oy / Kirsi Sundell Kannen kuva: Tuomo Kostet Painopaikka: Unigrafia, Helsinki 2013

Lisätiedot

TASAVEROSTAKO VALLITSEVA VEROTUSMUOTO SUOMEEN?

TASAVEROSTAKO VALLITSEVA VEROTUSMUOTO SUOMEEN? Pro Gradu -tutkielma TASAVEROSTAKO VALLITSEVA VEROTUSMUOTO SUOMEEN? Tutkimus tasaveron kannattajien ja vastustajien argumentoinnista julkisessa keskustelussa Ilkka Honkasalo Jyväskylän yliopisto Yhteiskuntatieteiden

Lisätiedot

HE 125/2014 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 125/2014 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi autoverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi autoverolakia. Takseille myönnettävä autove- tilanteita, joissa Liikenteen

Lisätiedot

Rautatien aika. Rautatien aika RAIDERYHMÄ

Rautatien aika. Rautatien aika RAIDERYHMÄ Rautatien aika Pamfletti Suomen raideliikennepolitiikasta Rautatieliikenteellä olisi Suomessa selvästi nykyistä suuremmat mahdollisuudet, jos ne haluttaisiin käyttää. Junalla voitaisiin hoitaa kannattavaa

Lisätiedot