KANGASALAN KUNNAN LAUSUNTO SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLISEN SELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTISTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "20.9.2012 KANGASALAN KUNNAN LAUSUNTO SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLISEN SELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTISTA"

Transkriptio

1 KANGASALAN KUNTA KANGASALAN KUNNAN LAUSUNTO SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLISEN SELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTISTA Suun terveydenhuollon seudullinen selvityshanke on ollut tarpeellinen. Tampereen kaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelman yksi painopiste on suun terveydenhuollon toiminnan seudullinen kehittäminen. Kuntien suun terveydenhuollon toiminnassa jo vuosia jatkuneiden haasteiden lisäksi vuonna 2014 kuntarajat ylittävän vapaan hoitoon hakeutumisen on arvioitu näkyvän erityisesti hammashoidon toimialalla ja toimivan ajurina myös muuhun terveydenhuollon hoitoon hakeutumisessa. Suun terveydenhuollon selvityshankkeen tavoitteena oli löytää seudullinen toimintamalli, jonka avulla voidaan turvata kaupunkiseudun kutien suun terveydenhuollon voimavarat ja laadukkaat palvelut. Loppuraportissa on analysoitu Tampereen kaupunkiseudun nykytilaa ja siinä on tuotu esille kuntien yhteisiä ongelmia ja kehittämistarpeita. Nykytilan kartoituksen mukaan kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon ongelmia ovat: 1) väestönkasvua seurannut palvelutarpeen kasvu ja palvelujen kysynnän jatkuva kasvu tulevaisuudessa, 2) kuntien erilainen kyky vastata lainsäädännön vaatimuksiin, 3) useimmissa kunnissa jo vuosia jatkunut hammaslääkärivaje, 4) keskeisimpänä ongelmana usean kunnan johtamisvaje suun terveydenhuollossa, joka tulisi ratkaista seudullisella organisoitumisella sekä 5) tähänastisen suun terveydenhuollon yhteistyön vähäisyys. Selvityksen perusteella yhteisen organisaation mahdollisuuksina on nähty asiakkaiden hoitoon pääsyn turvaaminen sekä yhteisen koulutustoiminnan ja yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Toimintatapojen uudistamisesta hyötyisivät kaikki kunnat. Seudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on myös keskustellut vaihtoehtoisista organisointimalleista ja rakenteiden kyvystä ratkaista suun terveydenhuollon ongelmat. Vahvimmiksi malleiksi on todettu isäntäkuntapohjainen kunnallinen liikelaitos ja kuntien yhteinen liikelaitoskuntayhtymä.

2 KANGASALAN KUNTA Kangasalan kunta pitää suun terveyspalvelujen yhteisen organisaation muodostamista perusteltuna, mutta katsoo, että asia vaatii vielä jatkoselvittelyä. Loppuraportti painottuu nykytilan analysointiin. Uudelleen organisoitumisen vaikutuksesta tarvitaan tarkempaa selvitystä esim. kuntatalouden ja asiakkaiden näkökulmasta. Vaikutusten arviointi muuhun sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja niiden palvelujärjestelmään sekä kustannusselvitys puuttuvat. Kangasala haluaa olla mukana suun terveyspalvelujen seudullisen organisoinnin jatkoselvittelyssä. Lopullinen päätös osallistumisesta suun terveydenhuollon seudulliseen yhteiseen organisointiin voidaan tehdä vasta jatkoselvityksen ja valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennepäätöksen jälkeen.

3 LEMPÄÄLÄN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLINEN SELVITYSHANKE, LOPPURAPORTTI 3153/03/030/2012 SOSTE Lempäälän kunnalle on saapunut lausuntopyyntö koskien suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraporttia. Asiaa koskevassa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän seutuhallituksen pöytäkirjan otteessa todetaan seuraavaa: "Tampereen kaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelman yksi painopiste on suun terveydenhuollon toiminnan seudullinen kehittäminen. Kuntien suun terveydenhuollon toiminnassa jo vuosia jatkuneiden haasteiden lisäksi vuonna 2014 kuntarajat ylittävän vapaan hoitoon hakeutumisen ennakoidaan näkyvän erityisesti hammashoidon toimialalla. Selvityshanke käynnistyi ja se eteni hankkeen järjestäytymisen jälkeen kaupunkiseudun kuntien nykytilan kartoitukseen. Nykytilaa kuvaava aineisto kerättiin suun terveydenhuollon toimintatilastojen ja henkilöhaastattelujen avulla. Nykytilan kartoituksen mukaan kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon ongelmia ovat: 1. Väestönkasvua seurannut palvelutarpeen kasvu 2. Kuntien kyky vastata lainsäädännön vaatimuksiin: asiakkaiden hoitoon pääsyn aikarajoissa on kuntien välisiä, merkittäviä eroja. 3. Kuntiin muodostuneet hoitojonot ja jonojen hallinta: helmikuussa 2012 kaupunkiseudun kuntien hoitojonoissa oli yhteensä asiakasta. 4. Kunnissa jo vuosia jatkunut hammaslääkärivaje: työvoimavaje näkyy erityisesti hammaslääkärien ja erikoishammaslääkärien henkilöstövajeena, jonka vuoksi mm. lasten ja nuorten oikomishoidon palvelujen saatavuus on vaikeutunut. 5. Kuntien johtamisvaje suun terveydenhuollossa: toukokuussa 2012 kolmesta kaupunkiseudun kunnasta puuttui ylihammaslääkäri. Johtamisvaje vaikeuttaa suun terveydenhuollon toiminnan pitkän aikavälin tavoitteellista kehittämistä. 6. Kuntien suun terveydenhuollon yhteistyön vähäisyys: yhteistyö on kehittymätöntä vaikka haasteet ovat kaikissa kunnissa yhteneväisiä. Tunnistettuja ongelmia arvioitiin kuntayhteistyön näkökulmasta, jolloin yhteistyön tiivistämisen nähdään vaikuttavan positiivisesti työnantajaimagoon, asiakkaiden saamaan palveluun, ammatillisen osaamisen vahvistumiseen sekä henkilöstön sitoutumiseen terveyskeskustyöhön. Seudullisen toimintamallin mahdollisuuksina nähdään lisäksi jonottomat kaupunkiseudun kunnat, asiakkuuksiin

4 LEMPÄÄLÄN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus perustuvat uudet toimintamallit, yhdessä organisoitu koulutus- ja kehittämistoiminta sekä yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Ilman kokoavia toimia tulevaisuuden uhkien arvioitiin realisoituvan. Hankkeessa selvitettiin mahdolliset yhteistyömallit, joita ovat verkostotyöskentely, yhteinen osakeyhtiö tai liikelaitoskuntayhtymä, isäntäkuntamallin mukainen kunnallinen liikelaitos. Myös osuuskuntamallista keskusteltiin. Eri yhteistyömalleja arvioitiin suhteessa asiakkaisiin, henkilöstöön, prosessien sujuvuuteen, kuntatalouteen ja kuntademokratiaan. Työskentelyn perusteella ohjausryhmässä muodostui hankkeen aikana yhteinen näkemys siitä, että verkostomallin tai verkostomaisen yhteistyön avulla ei voida ratkaista suun terveydenhuollon nykytilan ongelmia ja tulevaisuuden haasteita. Ongelmista keskeisin on toimialan johtamisvaje, joka tulisi ratkaista yhteisellä seudullisella organisoitumisella. Jäljelle jääneiden vaihtoehtoisten organisointimallien analyysia syvennettiin palvelutuotannon sekä myös kunnan järjestämisvastuun näkökulmasta. Asiantuntijoiden avulla on pyritty lisäämään näkemyksiä eri toimintamallien vaikutuksista palvelutuotantoon ja toiminnan järjestämisvastuuseen. Seudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on keskustellut vaihtoehtoisista organisointimalleista ja niiden kyvystä ratkaista suun terveydenhuollon ongelmat. Vahvimmiksi malleiksi todettiin alustavasti isäntäkuntapohjainen kunnallinen liikelaitos ja kuntien yhteinen liikelaitoskuntayhtymä. Perusteena yhteisen organisaation kokoamiselle liikelaitosmuotoon tai liikelaitoskuntayhtymämuotoon on erityisesti palkkaus- ja työaikamallien kehittäminen joustavimmiksi. Tarpeen takana on toimialalla esiintyvä jatkuva valtakunnallinen seudullinen kilpailu suun terveydenhuollon henkilöstöstä ja siten palveluiden turvaaminen Tampereen kaupunkiseudulla. Toinen peruste tuotannon rakentamiselle liikelaitosperusteisesti on toimialan nopeaa reagointikykyä vaativa luonne. Erityisesti vuonna 2014 tapahtuvan vapaan, kuntarajat ylittävän terveysasemavalinnan ennustetaan heijastuvan Tampereen kaupunkiseudulla myös suun terveydenhuollon palveluihin jonotilanteen kunnittaisen epätasaisuuden vuoksi. Tästä syystä yhteisen tuotannon tarpeellisuus korostuu myös potilastietohallinnon näkökulmasta. Osakeyhtiömallia ei nähty tässä kehitysvaiheessa vielä mahdollisena toiminnan organisoinnin mallina. Toiminnan yhteinen organisointi, järjestämisvastuukysymys sekä omistajaohjaukseen liittyvät asiat ovat kuitenkin poliittisia päätöksiä ja vaativat kuntien kannanottoja. Suun terveydenhuollon kehittämishankkeen ohjausryhmä on kokouksissaan ja todennut, että suun terveydenhuollon kokoamiselle yhteen organisaatioon seudulla on toiminnalliset perusteet.

5 LEMPÄÄLÄN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus Seudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on kokouksessaan todennut toiminnallisesti tarpeelliseksi edetä kohti seudullista suun terveydenhuoltoa ja esittänyt edelleen päätettäväksi, että yhteisen organisaation jatkovalmistelutoimet tehtäisiin liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjilta. Kuntajohtajakokous päätti asiasta, kuten esitetään seutuhallitukselle. " Loppuraportti on oheismateriaalina. Lisätiedot: ylilääkäri Tarja Marjamäki, puh Ehdotus SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA esittää kunnanhallitukselle, että se antaisi suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportista seuraavan lausunnon: Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvä ja perusteellinen. Loppuraportissa tuodaan selkeästi esille Tampereen kaupunkiseudun kuntien yhteiset ongelmat, kehittämistarpeet ja useassa kunnassa oleva johtamisvaje. Loppuraportin perusteella verkostomaisella toimintatavalla ei tulevaisuudessakaan kyetä vastaamaan kuntien lisääntyviin palveluiden tuottamishaasteisiin. Selvityksen perusteella yhteisen organisaation mahdollisuuksina nähdään asiakkaiden hoitoon pääsyn turvaaminen sekä yhteisen koulutustoiminnan ja yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollossa on selvityksen perusteella jo osassa kuntia kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja (mm. suuhygienistin aikojen sähköinen ajanvaraus) ja uudistettu työnjakoa ja resurssien kohdentamista. Uusien toimintatapojen käyttöönotosta hyötyisivät kaikki kunnat. Nykyistä vahvempaa yhteistyötä tarvitaan kaupunkiseudun kuntien kesken myös, jotta alueella oleva suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuudessa suunnitelmallisesti poistettua. Seudullisen suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää, niin että muodostetaan yhteinen palvelutuotanto-organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta, jolloin järjestämisvastuu jää kuntiin. SOSTE Täytäntöönpano: ote Kunnanhallitus Päätös SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti. SOSTE /AP/ap KHAL 252

6 LEMPÄÄLÄN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus Ehdotus KUNNANHALLITUS hyväksyy sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksen ja antaa suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportista seuraavan lausunnon: Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvä ja perusteellinen. Loppuraportissa tuodaan selkeästi esille Tampereen kaupunkiseudun kuntien yhteiset ongelmat, kehittämistarpeet ja useassa kunnassa oleva johtamisvaje. Loppuraportin perusteella verkostomaisella toimintatavalla ei tulevaisuudessakaan kyetä vastaamaan kuntien lisääntyviin palveluiden tuottamishaasteisiin. Selvityksen perusteella yhteisen organisaation mahdollisuuksina nähdään asiakkaiden hoitoon pääsyn turvaaminen sekä yhteisen koulutustoiminnan ja yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollossa on selvityksen perusteella jo osassa kuntia kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja (mm. suuhygienistin aikojen sähköinen ajanvaraus) ja uudistettu työnjakoa ja resurssien kohdentamista. Uusien toimintatapojen käyttöönotosta hyötyisivät kaikki kunnat. Nykyistä vahvempaa yhteistyötä tarvitaan kaupunkiseudun kuntien kesken myös, jotta alueella oleva suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuudessa suunnitelmallisesti poistettua. Seudullisen suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää, niin että muodostetaan yhteinen palvelutuotanto-organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta, jolloin järjestämisvastuu jää kuntiin. HALL Keskustelun kuluessa esittelijä, kunnanjohtaja Olli Viitasaari, täydensi päätösehdotustaan siten, että KUNNANHALLITUS merkitsee lisäksi tiedoksi, että Lempäälässä on tehty hanketta kiirehtivä valtuustoaloite Päätös KUNNANHALLITUS hyväksyi täydennetyn päätösehdotuksen yksimielisesti. Merkittiin, että toimistopäällikkö Topi Tolvanen saapui kokoukseen pykälän käsittelyn aikana klo Tolvanen ryhtyi kokouksen pöytäkirjan pitäjäksi seuraavasta pykälästä alkaen. Otteen oikeaksi todistaa Lempäälässä 3. päivänä lokakuuta 2012, virallisesti Raila Lehtimäki Raila Lehtimäki johdon sihteeri

7 LEMPÄÄLÄN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus MUUTOKSENHAKUKIELTO Oikaisuvaatimus/Kunnallisvalitus Muutoksen hakukielto ja sen peruste Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, kuntalain 91 :n nojalla tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta. Muu peruste, mikä Liitetään otteeseen / päätökseen

8 LAUSUNTOPYYNTÖ SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLISEN SELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTISTA Tampereen kaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelman yksi painopistealue on suun terveydenhuollon toiminnan seudullinen kehittäminen. Selvityshanke käynnistyi ja hankkeen loppuraportti on julkaistu Loppuraportti on esityslistan liitteenä. Seutuhallitus on päättänyt omalta osaltaan hyväksyä loppuraportin ja pyytää jäsenkuntien lausunnot mennessä. Lausunto: Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvä ja perusteellinen. Sen keskeisenä tavoitteena on ollut löytää seudullinen toimintamalli, jonka avulla voidaan turvata kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon voimavarat ja laadukkaat palvelut. Loppuraportissa tuodaan esiin suun terveydenhuollon nykyiset ongelmat, kuten palvelujen kysynnän jatkuva kasvu ja siitä seuraavat hoitojonot, hoitojonojen hallintaongelmat sekä hoitojen viivästyminen. Aikuisväestön hoitoon pääsyssä on myös merkittäviä eroja kuntien kesken ja erityisesti hammaslääkäripula haittaa toimintaa. Kunnissa on myös pulaa suun terveydenhuollon johtajista ja suun terveydenhuollon yhteistyö kuntien kesken on ollut vähäistä. Selvityksen perusteella kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollossa on jo osassa kuntia kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja ja uudistettu työnjakoa sekä resurssien kohdentamista. Näiden mallien käyttöönotosta hyötyisivät kaikki kunnat. Nykyistä vahvempaa yhteistyötä tarvitaan kuntien kesken myös siksi, että alueella oleva suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuudessa poistettua. Vuonna 2014 tapahtuva kuntarajat ylittävä terveysaseman valinnanvapaus lisää todennäköisesti palvelujen käyttöä yli kuntarajojen, koska tällä hetkellä palvelutarjonnassa on eroa kuntien kesken. Selvityksen perusteella yhden organisaation ja johtajan alla työskentelyllä voidaan parhaiten turvata toiminnan pitkän aikavälin suunnittelu ja substanssin toiminnallinen kehittäminen. Siten voidaan parhaiten turvata suun terveydenhuollon asiakkaiden hoitoon pääsy, kehittää erikoishoitoa ja tuottaa laadukasta palvelua unohtamatta kuitenkaan kustannustehokkuutta. Seudullisen suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää niin, että muodostetaan yhteinen palvelutuotanto organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta. (avoterveydenhuollon ylilääkäri Mauri Jokinen) Pkj: Päätös: Perusturvalautakunta päättää antaa em. lausunnon Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän seutuhallitukselle. Ehdotus hyväksyttiin.

9

10 ORIVEDEN KAUPUNKI Paivays Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymii Seutusihteeri Juhani Pohjonen S atakunnankatu 18 A TAMPERE Oriveden kaupungin lausunto suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportista Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvii ja selkeii kokonaisuus. loppuraportissa tuodaan esiin hlvin suun terveydenhuollon nykyiset ongelmat, kuten palvelujen kysynniin jatkuva kasvu ja siitd seuraavat hoitojonot, hoitojonojen hallintaongelmat sekii hoitojen viiviistyminen. Nykyistli vahvempaa yhteistydtd tarvitaan kuntien kesken myds siksi, ettii alueella oleva suun terveydenhuollon koulutusvaje saataisiin poistettua. Vuorura 2014 tapahtuva kuntarajat ylifiava terveysaseman valinnanvapaus lisiiii todenn?ikdisesti palvelujen kayftda yli kuntarajojen, koska tzillti hetkellii palvelutarjonnassa on eroa kuntien kesken. Selvityksen perusteella yhden organisaation alla ty6skentelyllii voidaan parhaiten taata toiminnan pitkiin aikaviilin suunnittelu ja kehittiiminen. Nliin voidaan parhaiten turvata suun terveydenhuollon asiakkaiden hoitoon pii?isy, kehittiid erikoishoitoa ja tuottaa laadukkaita kustannustehokkaita palveluj a. Oriveden kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyviit vuosina 2013 ja 2014 Oriveden ja Tampereen muodostamalle yhteistoiminta-alueelle, jossa Tampereen kaupunki toimii isiint?ikunta. Suun terveydenhuollon palvelut siirtyviit uudelle yhteistoiminta-alueelle alkaen ja tiilldin palveluiden jiirjestiimisesta vastaa Tampereen kaupunki. Oriveden kaupunki pitiiii suun terveydenhuollon palveluiden yhteisen organisaation muodostamista monilta osin hy<idyllisenii, mutta asia vaatii vielii jatkoselvittely.i. Raportissa ei ole otettu kantaa mm. kustannusvaikutuksiin. Suun terveydenhuollon jtirjestiiminen eri organisaatiossa kuin muun sosiaali- ja terveydenhuollon on ongelmallista. Lisiiksi Oriveden kannalta on huomioitava Tampere- Orivesi yhteistoiminta-alue, minkd johdosta Oriveden tulee olla suun terveydenhuollossa samassa organisaatiossa kuin Tampere. Kansalliset linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon kehittiimisen suhteen ovat Postiosoite: ORIVEDEN KAUPUNKI orrvesl Kayntlosoite: Keskustle 23 Sahkooostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@odvesi.fi Puhelinvaihde / Info: t lt Kaupungintalon taksi:

11 ORIVEDEN KAUPUNKI Piiviys korostaneet sit?i, ettii perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon jiirjestiimisessii tulee pyrkiti eheyteen. Jiirjestiimisvastuu niiiden kokonaisuuksien osalta tulisi olla yhdellii ja samalla taholla. Koska sosiaali- ja terveydenhuollon jrirjestiimistd ja rahoitusta koskeva lainsiiiidiinndnuudistus on valmisteluvaiheessa, tulisi suun terveydenhuollon seudullisen organisoinnin ja&ovalmistelun osalta odottaa kansallisia linjauksia sekii kuntauudistuksesta ettii sosiaali- ia tervevdenhuollon nalvelurakenteen uudistamisesta. Postiosoite: ORIVEDEN KAUPUNKI PL OR VESI Keyntiosoite: Kesk$tle 23 Sahkooostiosoitte t ovat muotoa: otunlml.sukunlml@orlvesl.fi Puhelinvaihde / Info: I t 1 Kaupungintalon faksi:

12 Pirkkalan kunta Lausunto 1 (2) Dnro 577/2012 Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seutusihteeri Juhani Pohjonen Satakunnankatu 18 A TAMPERE Pirkkalan kunnan lausunto suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportista Suun terveydenhuollon seudullinen selvityshanke on ollut tarpeellinen, koska kaikilla Tampereen kaupunkiseudun kunnilla on haasteita järjestää ja toteuttaa suun terveydenhuollon palveluja. Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus käynnisti suun terveydenhuollon kehittämishankkeen syksyllä Seutuhallitus määritteli kehittämishankkeen tavoitteeksi löytää seudullinen ratkaisumalli, joka hyödyntää nykyistä tehokkaammin Tampereen kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon voimavaroja ja turvaa palvelujen laadun ja saatavuuden jatkossa. Selvityshankkeen loppuraportti on erityisesti nykytilan selvityksen osalta perusteellinen. Nykytilan kartoitusosio tuo selkeästi esille suun terveydenhuollon palveluiden tämän hetkiset ongelmat ja kehittämistarpeet. Vaikka kuntien tilanteet vaihtelevat ja kaikki ongelmat eivät kosketa samalla tavalla kaikkia kuntia, on yhteenveto Tampereen kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon ongelmista ja haasteista kuitenkin oikea. Raportin mukaan Pirkkalan kunnan keskeisimmät ongelmat liittyvät johtamisvajeeseen, hammaslääkäreiden saatavuuteen ja hoitoon pääsyn aikarajoihin. Hoitojonon puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, etteivät kuntalaiset joutuisi odottamaan vastaanotolle pääsyä. Keskimääräinen odotusaika hammaslääkärin vastaanotolle on raportin laatimisvaiheessa ollut Pirkkalassa 3-4 kuukautta. Ylihammaslääkärin vakanssi on hoidettu sijaisjärjestelyin vuodesta 2010 alkaen. Ylihammaslääkärivaje vaikuttaa erityisesti toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Vuonna 2014 toteutuvan perusterveydenhuollon vapaan hoitoon hakeutumisen oletetaan vaikuttavan erityisesti suun terveydenhuollon palvelujen kysyntää. Kunnilla on tällä hetkellä erilaisia hoitoon pääsyn kriteerejä esimerkiksi oikomishoidossa. Samoin suun terveydenhuollon sisäinen työnjako vaihtelee kuntien välillä. Joissakin kunnissa tietyn potilasryhmän palvelu järjestetään suuhygienistin työnä mutta toisessa kunnassa palvelun antaa hammaslääkäri. Näiden toimintakäytäntöjen selkiyttäminen ja/tai yhdenmukaistaminen on tarpeen ennen vapaan hoitoon hakeutumisen alkamista. Pirkkalan kunta Lentoasemantie 60 Puhelin (03) (vaihde) perusturvatoimenkirjaamo@pirkkala.fi Y-tunnus Perusturvaosasto Pirkkala Faksi (03) etunimi.sukunimi@pirkkala.fi

13 2 (2) Selvitystyön perusteella osassa kaupunkiseudun kuntia on jo kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja (mm. suuhygienistin aikojen sähköinen ajanvaraus) sekä uudistettu työnjakoa ja resurssien oikeaa kohdentamista. Kaikki kunnat hyötyisivät uusien toimintatapojen käyttöönotosta. Kaupunkiseudun kuntien välillä tarvitaan myös nykyistä vahvempaa yhteistyötä, jotta suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuudessa suunnitelmallisesti poistettua. Selvitystyössä on määritelty seudullisen toimintamallin tavoitteet, jotka ovat suun terveydenhuollon johtamisen kehittäminen, palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden turvaaminen, osaavan työvoiman saaminen sekä koulutuksen ja yhteistyön kehittäminen. Pirkkalan kunnan mielestä loppuraportissa esitetyt seudullisen toimintamallin tavoitteet vastaavat toimialan keskeisiin haasteisiin. Hankkeessa selvitettiin toimeksiannon mukaisesti mahdollisia yhteistyömalleja. Hankkeessa selvitetyt yhteistyömallit olivat verkostotyöskentely, osakeyhtiö, kunnallinen liikelaitos (isäntäkunta), liikelaitoskuntayhtymä ja osuuskunta. Tarkemman selvittelyn perusteella yhteistyömallien ulkopuolelle jäivät verkostomainen toimintatapa, osuuskuntamalli ja osakeyhtiö. Vahvimmiksi mahdollisiksi organisaatiomalleiksi todettiin kunnallinen liikelaitos ja liikelaitoskuntayhtymä. Pirkkalan kunta yhtyy näkemykseen, jonka mukaan verkostomaisella yhteistyöllä ei kyetä vastaamaan toimialan haasteisiin. Kunnilla olisi ollut tämä mahdollisuus käytettävänään jo vuosia. Myös osuuskuntamalli ja osakeyhtiö ovat tämän hetkisessä toimialan kehitysvaiheessa ja kuntien yleisessä tilanteessa poissuljettuja. Jatkovalmisteluissa tarkemmin selvitettäviä yhteistyömalleja ovat palvelutuotanto-organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) ja liikelaitoskuntayhtymä -malli. Jälkimmäisessä mallissa järjestämisvastuu jää kuntiin. Suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää mahdollisimman pikaisesti, jotta kuntien tämän hetkisiin ja vuoden 2014 vapaan hakeutumisen mukanaan tuomiin palvelutuotannon haasteisiin vastaaminen ei viivästy. Pirkkalan kunta haluaa olla mukana suun terveydenhuollon palveluiden seudullisen järjestämisen jatkoselvittelyissä. Lopullinen päätös osallistumisesta suun terveydenhuollon seudulliseen organisaatioon tehdään jatkoselvityksen valmistuttua.

14 TAMPERE Lausunto (luonnos) 1 (2) Kaupunginhallitus Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Satakunnankatu 18 A Tampere Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän lausuntopyyntö Tampereen kaupungin lausunto suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportista Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on monessa suhteessa ansiokas ja onnistunut asiakirja. Raportti antaa kattavan kuvan Tampereen kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon nykytilasta, organisatorista ongelmista ja tulevaisuuden haasteista. Raportin analyysit kuntien heikosta hoitojonojen hallinnasta, palvelutarpeen kasvusta sekä työvoima- ja johtamisvajeesta ovat kaikki kiistämättömiä tosiasioita. Loppuraportin tultua jo hyväksyttyä sellaisenaan kaupunkiseudun kuntayhtymän seutuhallituksessa raportin taustoitus- tai analyysiosiota koskeville yksityiskohtaisille kommenteille ei voida katsoa olevan tilausta. Näin ollen nyt esitetyt näkemykset painottuvat loppuraportin johtopäätöksiin ja toimenpidesuosituksiin. Loppuraportissa esitettyjen näkemysten mukaan seudun kuntien suun terveydenhuolto tulisi koota yhden organisaation alle. Vahvimmiksi organisointivaihtoehdoiksi raportissa on esitetty joko kunnallista liikelaitosta tai liikelaitoskuntayhtymää. Erityisenä perusteena liikelaitosmuodolle on käytetty palkkaus- ja työaikamallien kehittämistä nykyistä joustavimmiksi. Kansalliset linjaukset sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisen suhteen ovat viime vuosina ainakin yhdeltä osin olleet varsin yksiselitteisiä: sekä perusterveydenhuollon että sosiaalihuollon järjestämisessä tulee pyrkiä eheyteen. Järjestämisvastuun näiden kokonaisuuksien osalta tulisi olla yhdellä ja samalla taholla. Terveydenhuoltolaki lähtee siitä, että suun terveydenhuolto on osa kunnan järjestämää perusterveydenhuoltoa (kansanterveystyötä). Näin ollen mahdollisuudet rakentaa isäntäkuntamallin mukainen organisaatio, jossa esimerkiksi Tampereen kaupunki ottaisi vastuun myös kehyskuntien suun terveydenhuollosta ja kehyskunnat vastaisivat muusta perusterveydenhuollosta itsenäisesti, ovat nykylainsäädännön valossa vähintäänkin kyseenalaiset. Lisäksi kansanterveyslain (66/1972) 5 4 momentissa todetaan seuraavasti: Jos tämän lain mukainen tehtävä on annettu kuntayhtymän tehtäväksi, sen hoidettavaksi on annettava myös kansanterveystyötä koskevien muiden lakien mukaiset tehtävät. Tästä poiketen jäsenkunta voi päätöksensä mukaisesti hoitaa ympäristöterveydenhuollon tai työterveyshuollon tehtävät muullakin tavalla itse tai alueellisesti yhteistyössä muiden kuntien tai kuntayhtymien kanssa. Käytännössä tämä lainkohta sulkee liikelaitoskuntayhtymän pois laskuista. Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Faksi kirjaamo@tampere.fi PL 487 Aleksis Kiven TAMPERE katu C Y-tunnus

15 TAMPERE Lausunto (luonnos) 2 (2) Kaupunginhallitus Nykyisen lainsäädännön puitteissa ainoaksi vaihtoehdoksi jäisikin yhteisen tuotanto-organisaation perustaminen. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kuntien nykyinen suun terveydenhuollon henkilöstö siirtyisi perustettavan organisaation palvelukseen, mutta kunnat järjestämisvastuunsa mukaisesti edelleen itsenäisesti määrittelisivät kuntalaisilleen tarjottavien palveluiden laadun ja määrän. Tampereen kaupungin näkökulmasta tämänkaltaiseen jatkovalmisteluun mukaan lähtemistä ei voida pitää tarkoituksenmukaisena tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä ja rahoitusta koskeva lainsäädännönuudistus on valmisteluvaiheessa. Suun terveydenhuollon seudullisen organisoinnin jatkovalmistelun tuleekin odottaa kansallisia linjauksia sekä kuntauudistuksesta että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisesta. Asiaan palaaminen tuonnempana ei ole poissuljettua. Tampereen kaupunginhallitus Postiosoite Käyntiosoite Puhelin Faksi kirjaamo@tampere.fi PL 487 Aleksis Kiven TAMPERE katu C Y-tunnus

16 Kokouspäivämäärä Sivu Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus LAUSUNTO SUUN TERVEYDENHUOLLON SEUDULLISEN SELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTISTA Sos.- ja terv.ltk 60 Tampereen kaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisohjelman yksi painopiste on suun terveydenhuollon toiminnan seudullinen kehittäminen. Kuntien suun terveydenhuollon toiminnassa jo vuosia jatkuneiden haasteiden lisäksi vuonna 2014 kuntarajat ylittävän vapaan hoitoon hakeutumisen ennakoidaan näkyvän erityisesti hammashoidon toimialalla. Suun terveydenhuollon selvityshanke käynnistyi ja se eteni hankkeen järjestäytymisen jälkeen kaupunkiseudun kuntien nykytilan kartoitukseen. Nykytilaa kuvaava aineisto kerättiin suun terveydenhuollon toimintatilastojen ja henkilöhaastattelujen avulla. Nykytilan kartoituksen mukaan kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollon ongelmia ovat: 1. Väestön kasvua seurannut palvelutarpeen kasvu 2. Kuntien kyky vastata lainsäädännön vaatimuksiin: asiakkaiden hoitoon pääsyn aikarajoissa on kuntien välisiä, merkittäviä eroja. 3. Kuntiin muodostuneet hoitojonot ja jonojen hallinta: helmikuussa 2012 kaupunkiseudun kuntien hoitojonoissa oli yhteensä asiakasta. 4. Kunnissa jo vuosia jatkunut hammaslääkärivaje: työvoimavaje näkyy erityisesti hammaslääkärien ja erikoishammaslääkärien henkilöstövajeena, jonka vuoksi mm. lasten ja nuorten oikomishoidon palvelujen saatavuus on vaikeutunut. 5. Kuntien johtamisvaje suun terveydenhuollossa: toukokuussa 2012 kolmesta kaupunkiseudun kunnasta puuttui ylihammaslääkäri. Johtamisvaje vaikeuttaa suun terveydenhuollon toiminnan pitkän aikavälin tavoitteellista kehittämistä. 6. Kuntien suun terveydenhuollon yhteistyön vähäisyys: yhteistyö on kehittymätöntä vaikka haasteet ovat kaikissa kunnissa yhteneväisiä. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet Toimikunta Lautakunta Hallitus Valtuusto

17 Kokouspäivämäärä Sivu Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus Tunnistettuja ongelmia arvioitiin kuntayhteistyön näkökulmasta, jolloin yhteistyön tiivistämisen nähdään vaikuttavan positiivisesti työnantajaimagoon, asiakkaiden saamaan palveluun, ammatillisen osaamisen vahvistumiseen sekä henkilöstön sitoutumiseen terveyskeskustyöhön. Seudullisen toimintamallin mahdollisuuksina nähdään lisäksi jonottomat kaupunkiseudun kunnat, asiakkuuksiin perustuvat uudet toimintamallit, yhdessä organisoitu koulutus- ja kehittämistoiminta sekä yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Ilman kokoavia toimia tulevaisuuden uhkien arvioitiin realisoituvan. Hankkeessa selvitettiin mahdolliset yhteistyömallit, joita ovat verkostotyöskentely, yhteinen osakeyhtiö tai liikelaitoskuntayhtymä, isäntäkuntamallin mukainen kunnallinen liikelaitos. Myös osuuskuntamallista keskusteltiin. Eri yhteistyömalleja arvioitiin suhteessa asiakkaisiin, henkilöstöön, prosessien sujuvuuteen, kuntatalouteen ja kuntademokratiaan. Työskentelyn perusteella ohjausryhmässä muodostui hankkeen aikana yhteinen näkemys siitä, että verkostomallin tai verkostomaisen yhteistyön avulla ei voida ratkaista suun terveydenhuollon nykytilan ongelmia ja tulevaisuuden haasteita. Ongelmista keskeisin on toimialan johtamisvaje, joka tulisi ratkaista yhteisellä seudullisella organisoitumisella. Jäljelle jääneiden vaihtoehtoisten organisointimallien analyysia syvennettiin palvelutuotannon sekä myös kunnan järjestämisvastuun näkökulmasta. Asiantuntijoiden avulla on pyritty lisäämään näkemyksiä eri toimintamallien vaikutuksista palvelutuotantoon ja toiminnan järjestämisvastuuseen. Seudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on keskustellut vaihtoehtoisista organisointimalleista ja niiden kyvystä ratkaista suun terveydenhuollon ongelmat. Vahvimmiksi malleiksi todettiin alustavasti isäntäkuntapohjainen kunnallinen liikelaitos ja kuntien yhteinen liikelaitoskuntayhtymä. Perusteena yhteisen organisaation kokoamiselle liikelaitosmuotoon tai liikelaitoskuntayhtymämuotoon on erityisesti palkkaus- ja työaikamallien kehittäminen joustavimmiksi. Tarpeen takana on toimialalla esiintyvä jatkuva valtakunnallinen seudullinen kilpailu suun terveydenhuollon henkilöstöstä ja siten palveluiden turvaaminen Tampereen kaupunkiseudulla. Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet Toimikunta Lautakunta Hallitus Valtuusto

18 Kokouspäivämäärä Sivu Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus Toinen peruste tuotannon rakentamiselle liikelaitosperusteisesti on toimialan nopeaa reagointikykyä vaativa luonne. Erityisesti vuonna 2014 tapahtuvan vapaan, kuntarajat ylittävän terveysasemavalinnan ennustetaan heijastuvan Tampereen kaupunkiseudulla myös suun terveydenhuollon palveluihin jonotilanteen kunnittaisen epätasaisuuden vuoksi. Tästä syystä yhteisen tuotannon tarpeellisuus korostuu myös potilastietohallinnon näkökulmasta. Osakeyhtiömallia ei nähty tässä kehitysvaiheessa vielä mahdollisena toiminnan organisoinnin mallina. Toiminnan yhteinen organisointi, järjestämisvastuukysymys sekä omistajaohjaukseen liittyvät asiat ovat kuitenkin poliittisia päätöksiä ja vaativat kuntien kannanottoja. Suun terveydenhuollon kehittämishankkeen ohjausryhmä on kokouksissaan ja todennut, että suun terveydenhuollon kokoamiselle yhteen organisaatioon seudulla on toiminnalliset perusteet. Seudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on kokouksessaan todennut toiminnallisesti tarpeelliseksi edetä kohti seudullista suun terveydenhuoltoa ja esittänyt edelleen päätettäväksi, että yhteisen organisaation jatkovalmistelutoimet tehtäisiin liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjilta. Tampereen kaupunkiseudun seutuhallitus on kokouksessaan päättänyt omalta osaltaan hyväksyä loppuraportin ja pyytänyt jäsenkuntien lausunnon loppuraportista mennessä. Tampereen kehyskuntien sosiaali- ja terveydenhuollon johtavien viranhaltijoiden näkemykset loppuraportista ovat yhtenevät. Liite 1: Suun terveydenhuollon seudullinen selvityshanke, loppuraportti Sosiaali- ja terveystoimen johtaja: Sosiaali- ja terveyslautakunta ehdottaa kunnanhallitukselle, että se antaa suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankeen loppuraportista seuraavan lausunnon: Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet Toimikunta Lautakunta Hallitus Valtuusto

19 Kokouspäivämäärä Sivu Sosiaali- ja terveyslautakunta Kunnanhallitus Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvä ja perusteellinen. Loppuraportissa tuodaan selkeästi esille Tampereen kaupunkiseudun kuntien yhteiset ongelmat, kehittämistarpeet ja useassa kunnassa oleva johtamisvaje. Loppuraportin perusteella verkostomaisella toimintatavalla ei tulevaisuudessakaan kyetä vastaamaan kuntien lisääntyviin palveluiden tuottamishaasteisiin. Selvityksen perusteella yhteisen organisaation mahdollisuuksina nähdään asiakkaiden hoitoon pääsyn turvaaminen sekä yhteisen koulutustoiminnan ja yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollossa on selvityksen perusteella jo osassa kuntia kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja (mm. suuhygienistin aikojen sähköinen ajanvaraus) ja uudistettu työnjakoa ja resurssien kohdentamista. Uusien toimintatapojen käyttöönotosta hyötyisivät kaikki kunnat. Nykyistä vahvempaa yhteistyötä tarvitaan kaupunkiseudun kuntien kesken myös, jotta alueella oleva suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuudessa suunnitelmallisesti poistettua. Seudullisen suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää, niin että muodostetaan yhteinen palvelutuotanto-organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta, jolloin järjestämisvastuu jää kuntiin. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti Kh 162 / Liite n:o 1 / 162 Suun terveydenhuollon seudullinen selvityshanke, loppuraportti Kunnanjohtaja: Kunnanhallitus yhtyy sosiaali- ja terveyslautakunnan yksimieliseen lausuntoon. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. TIEDOKSI: - Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä/seutuhallitus - sosiaali- ja terveyslautakunta Pöytäkirjan tarkastajien nimikirjaimet Toimikunta Lautakunta Hallitus Valtuusto

20 Kaupunginhallitus Lausunto suun terveydenhuollon seudullisesta selvityshankkeesta 617/08.088/2012 KAUPHALL 373 Perusturvajohtaja Kari Virta Tampereen kaupunkiseudun yhteitoiminnassa on valmistunut loppuraportti suun terveydenhuollon seudullisesta toiminnasta. Lähtökohtana selvitykselle on ollut se, että jo useiden vuosien ajan kaupunkiseudun kaikissa kunnissa on ollut ongelmia suun terveydenhuollon palvelujen järjestämisessä. Lisäksi vuoden 2014 alusta toteutuva vapaa hoitoon hakeutuminen mahdollistuu ja sen ennakoidaan erityisesti näkyvän suun terveydenhuollon toimialalla. Selvityshanke käynnistyi ja valmistui kesäkuussa Seutuhallitus päätti pyytää kuntien lausuntoa lop pu ra por tis ta mennessä. Seudun kuntien suun terveydenhuollon ongelmia ovat: 1. väestönkasvua seurannut palvelutarpeen kasvu, 2. kuntien kyky vastata lainsäädännön vaatimuksiin hoitoon pääsyn aikarajoissa vaihtelee, 3. kuntiin muodostuneet hoitojonot, helmikuussa 2012 yhteensä 5366 asiakasta, 4. kunnissa vuosia jatkunut hammaslääkärivaje, 5. johtamisvaje suun terveydenhuollossa: toukokuussa 2012 kolmesta kaupunkiseudun kunnasta puuttui yliham maslääkäri, 6. kuntien suun terveydenhuollon yhteistyön vähäisyys. Erityisesti edellä mainittuja ongelmia arvioitiin kuntayhteistyön näkökulmasta. Seudullisella yhteistoimintamallilla nähtiin mahdolliseksi jonottomat kunnat, asiakkuuksiin perustuvat uudet toimintamallit, yhdessä organisoitu koulutus- ja kehittämistoiminta sekä yhteisenn erikoishoidon kehittäminen. Yhteistyön tiivistämisen nähtiin vaikuttavan positiivisesti myös suun terveydenhuollon työnantajaimagoon ja henkilöstön sitoutumiseen terveryskeskustyöhön sekä sitä kautta asiakkaiden saamaan palveluun ja ammatillisen osaamisen vahvistumiseen. Hankkeessa selvitettiin mahdolliset yhteistyömallit, joita ovat: - verkostotyöskentely, - yhteinen osakeyhtiö, - liikelaitoskuntayhtymä, - isäntäkuntaliikelaitos, tai

21 - osuuskunta. Asiantuntijoiden avulla selvitettiin organisointivaihtoehdot ja vahvvimmiksi niistä nähtiin joko isäntäkuntapohjainen kunnallinen liikelaitos tai liikelaitoskuntayhtymä. Perusteena tälle on ennen muuta palkkaus- ja työaikajärjestelmien muuttaminen joustavammaksi. Tämä on tärkeää ottaen huomioon jatkuva kilpailu suun terveydenhuollon henkilöstöstä. Tampereen kaupunkiseudun sosiaali- ja terveydenhuollon työryhmä on käsitellyt hanke-esitystä ja katsonut tarpeelliseksi edetä kohti seudullista suun terveydnehuollon organisaatiota siten, että jatkovalmistelu suoritettaisiin liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta. Hankkeen loppuraportti on pykälän oheismateriaalina. Oheismateriaali - Suun terveydenhuollon seudullinen selvityshanke, loppuraportti Lisätiedot Perusturvajohtaja Kari Virta (kari.virta@ylojarvi.fi) Ylihammaslääkäri Tarja Niemi (tarja.t.niemi@ylojarvi.fi) Kaupunginjohtaja ehdottaa Ylöjärven kaupunginhallitus päättää lausuntonaan todeta seuraavaa: Suun terveydenhuollon seudullisen selvityshankkeen loppuraportti on hyvä ja perusteellinen. Loppuraportissa tuodaan selkeästi esille Tampereen kaupunkiseudun kuntien yhteiset ongelmat, kehittämistarpeet ja useassa kunnassa oleva johtamisvaje. Loppuraportin perusteella verkostomaisella toimintatavalla ei tulevaisuudessakaan kyetä vastaamaan kuntien lisääntyviin palveluiden tuottamishaasteisiin. Selvityksen perusteella yhteisen organisaation mahdollisuuksina nähdään asiakkaiden hoitoon pääsyn turvaaminen sekä yhteisen koulutustoiminnan ja yhteisen erikoishoidon kehittäminen. Kaupunkiseudun kuntien suun terveydenhuollossa on selvityksen perusteella jo osassa kuntia kehitetty hyviä asiakaslähtöisiä toimintamalleja (mm. suuhygienistin aikojen sähköinen ajanvaraus) ja uudistettu työnjakoa ja resurssien kohdentamista. Uusien toimintatapojen käyttöönotosta hyötyisivät kaikki kunnat. Nykyistä vahvempaa yhteistyötä tarvitaan kaupunkiseudun kuntien kesken myös, jotta alueella ole va suun terveydenhuollon koulutusvaje saadaan tulevaisuu dessa suunnitelmallisesti poistettua.

22 Seudullisen suun terveydenhuollon organisoinnin jatkovalmistelut tulee käynnistää niin, että muodostetaan yhteinen palvelutuotanto-organisaatio liikelaitosmallin (isäntäkunta) tai liikelaitoskuntayhtymä -mallin pohjalta, jolloin järjestämisvastuu jää kuntiin. Päätös Hyväksyttiin

MUISTIO 1/2013 5.2.2013

MUISTIO 1/2013 5.2.2013 Aika: 5.2.2013 klo 13- Paikka: Osallistujat: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Marjamäki Tarja ylilääkäri Lempäälä, pj. Lemmetty Arto vs. tilaajapäällikkö Tampere

Lisätiedot

12.9.2012 klo 17.30 19.45 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila. Sivu

12.9.2012 klo 17.30 19.45 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila. Sivu Sosiaali- ja terveyslautakunta 6/2012 12.9.2012 klo 17.30 19.45 Terveyskeskuksen ruokasali/päivätoiminnan tila Sivu 55 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 105 56 PÖYTÄKIRJAN TARKISTAJIEN VALINTA 106

Lisätiedot

MUISTIO 7/2012 4.12.2012

MUISTIO 7/2012 4.12.2012 Aika: 4.12.2012 klo 13-15.10 Paikka: Osallistujat: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Marjamäki Tarja ylilääkäri Lempäälä, pj. Ahvenainen Jari tilaajapäällikkö

Lisätiedot

Seutuhallitus päätti 30.3.2011 pyytää kunnilta lausunnot periaateluonnoksesta. Lausuntopyynnössä kuntia pyydettiin pohtimaan seuraavia asioita:

Seutuhallitus päätti 30.3.2011 pyytää kunnilta lausunnot periaateluonnoksesta. Lausuntopyynnössä kuntia pyydettiin pohtimaan seuraavia asioita: Kaupunginhallitus 182 21.05.2012 Kehittämisjaosto 8 14.06.2012 SEUDULLISET PERIAATTEET YHDYSKUNTARAKENTEEN HAJAUTUMISEN EHKÄISEMISEKSI Khall 182 "Seutujohtaja Nurminen 14.4.2012 Tampereen kaupunkiseudun

Lisätiedot

MUISTIO 4/2012 28.6.2012

MUISTIO 4/2012 28.6.2012 Aika: 28.6.2012 klo 13 14.00 Paikka: Osallistujat: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Marjamäki Tarja ylilääkäri Lempäälä, pj. Ahvenainen Jari tilaajapäällikkö

Lisätiedot

TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA

TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA Perusturvalautakunta 28.4.2015 ( 39): Riihimäen seudun terveyskeskuksen yhtymähallitus

Lisätiedot

MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ MIKKELIN SEUDUN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 2013 MIKKELIN KAUPUNKI Mikkelin seudun sosiaali- ja terveyslautakunnan johtosääntö Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 3.12.2012 41 Voimaantulo: 01.01.2013

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 32 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kunnanhallitus 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen

Lisätiedot

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO

KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO Kunnanhallitus 61 21.02.2011 Valtuusto 23 28.03.2011 Kunnanhallitus 167 06.06.2011 Valtuusto 42 20.06.2011 KUNTA- JA PALVELURAKENNEMUUTOKSESTA ANNETUN LAIN MUUTOKSET JA KUNTIEN PÄÄTÖKSENTEKO KHALL 61 Valmistelija:

Lisätiedot

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen järjestämä keskustelutilaisuuden toisen asteen koulutuksen yhteistyöselvityksestä.

OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen järjestämä keskustelutilaisuuden toisen asteen koulutuksen yhteistyöselvityksestä. OAJ:n Pirkanmaan alueyhdistyksen järjestämä keskustelutilaisuuden toisen asteen koulutuksen yhteistyöselvityksestä. kehittämispäällikkö Juha Karvonen 17.3.2011 Selvitystyöhön kohteena olevat asiat 1. Kuvataan

Lisätiedot

TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON

TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON TERVEYDEN- JA VANHUSTENHUOLLON UUDISTAMISOHJELMA Päivitetty 13.9.2013 Hyväksytty: Kaupunginhallitus 15.10.2013 249 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...1 Työskentelyn vaiheet... 2 2 UUDISTAMISOHJELMAN PÄÄLINJAT...3 2.1

Lisätiedot

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Pöytäkirjanote Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 1 122 Lausuntopyyntö sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 22.9.2014 Sosiaali- ja terveysministeriön asettama sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen parlamentaarinen

Lisätiedot

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa

HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN. Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa HYVINVOIVA SUOMI HUOMENNAKIN Kunta- ja palvelurakenneuudistus sosiaali- ja terveydenhuollossa Kaikille oikeus terveelliseen ja turvalliseen elämään Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen lähtökohtana ovat

Lisätiedot

(Valmistelija: Kunnanjohtaja Karoliina Frank, p. 040 330 6002)

(Valmistelija: Kunnanjohtaja Karoliina Frank, p. 040 330 6002) LOPEN KUNNAN TERVEYSPALVELUT Kunnanhallitus 25.4.2016 ( 78): Lopen kunnanhallitus keskusteli kokouksessaan 30.3.2016 kohdassa muut asiat Lopen kunnan terveyspalveluista. Keskustelun pohjana oli kuntalaiskeskustelu

Lisätiedot

Hallintokuntien johtajat ja puheenjohtajat ottavat kantaa alustavasti.

Hallintokuntien johtajat ja puheenjohtajat ottavat kantaa alustavasti. Perusturvalautakunta 60 28.08.2014 Perusturvatoimen vuoden 2015 talousarvio (ohm 13 ja 14) Ptltk 60 Tase 28.4.2014 Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 18.12.2013 aikataulun, jonka mukaan menoraamia

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti Kunnanhallitus 252 01.10.2013 Kunnanhallitus 64 17.03.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti KH 01.10.2013 252 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 302/00.04.02/2013 81 Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta 2013-2016 Tiivistelmä Turun kaupunki on pyytänyt kuntia hyväksymään terveydenhuoltolain

Lisätiedot

1. Valtuutettu Veijo Oinosen aloite Aluehallintovirastolle selvittämään Ensihoidon palvelutasopäätöstä rautavaaralaisten osalta

1. Valtuutettu Veijo Oinosen aloite Aluehallintovirastolle selvittämään Ensihoidon palvelutasopäätöstä rautavaaralaisten osalta Kunnanvaltuusto 10 11.05.2015 Kunnanhallitus 132 25.05.2015 Kunnanhallitus 146 08.06.2015 Perusturvalautakunta 21 20.01.2016 Valtuutettujen aloitteet/valtuutettu Veijo Oinosen valtuustoaloite 11.5.2015

Lisätiedot

Maanantaina 22.4.2013 klo 9.00 10.00 ja 13.10-13.18. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Maanantaina 22.4.2013 klo 9.00 10.00 ja 13.10-13.18. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone ENONTEKIÖN KUNTA Kunnanhallitus Kokousaika Kokouspaikka PÖYTÄKIRJA Maanantaina 22.4.2013 klo 9.00 10.00 ja 13.10-13.18 Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla Sari Keskitalo pj olleet jäsenet

Lisätiedot

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Kunnanhallitus 00 0.03.07 Vanhusneuvosto 4 09.05.07 Kunnanhallitus 80 5.05.07 Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN SAIRAANHOITAJA- LÄÄKÄRIVASTAANOTTOJEN KESKITTÄMISSUUNNITELMA

RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN SAIRAANHOITAJA- LÄÄKÄRIVASTAANOTTOJEN KESKITTÄMISSUUNNITELMA RIIHIMÄEN SEUDUN TERVEYSKESKUKSEN SAIRAANHOITAJA- LÄÄKÄRIVASTAANOTTOJEN KESKITTÄMISSUUNNITELMA Perusturvalautakunta 25.11.2014 ( 111): Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä on käsitellyt Riihimäen

Lisätiedot

Terveydenhuollon lisätalousarvio

Terveydenhuollon lisätalousarvio Terveydenhuollon lisätalousarvio Stlk 13.4.2011, 85 Sosiaali- ja terveyslautakunta on kokouksessaan kaupunginhallituksen maaliskuussa tekemän päätöksen perusteella valmistellut terveydenhuollon lisätalousarvion.

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kaupunginhallitus 352 29.09.2014 Kaupunginvaltuusto 101 06.10.2014 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 489/20.200/2013 KAUPHALL 29.09.2014 352 Terveys-

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2011 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2011 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS MUISTIO 2/2011 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 17.2.2011 klo 14.00 17.03 Paikka RADISSON BLU PLAZA HOTEL Mikonkatu 23, Helsinki Osallistujat Nina Lehtinen Lempäälä puheenjohtaja (x) Leena Pajukoski Kangasala

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/2012 20.4.2012

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/2012 20.4.2012 Aika: Perjantai 20.4.2012 klo 13.25- Paikka: Juvenes Attila, Yliopistonkatu 38, Tampere Osallistujat: Kutsutut: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni päivähoidon johtaja Kangasala

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 65 13.3.2013 Asianro 302/00.04.02/2013 155 Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta 2013-2016 Tiivistelmä

Lisätiedot

JIK-HANKE. Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008

JIK-HANKE. Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008 JIK-HANKE Liikelaitoskuntayhtymän perustaminen 14.2.2008 Asialista NHG:n esittely Sosiaali- ja terveydenhuollon yleisiä haasteita Projektin sisältö Toimeksianto ja tavoitteet Toteutus Aikataulu Keskustelu

Lisätiedot

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Vammaisneuvosto 3 5.04.07 Kunnanhallitus 79 5.05.07 Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta 0.03.07 9 Perusturvan

Lisätiedot

VALTUUSTOALOITE SIIRTOLAPUUTARHATOIMINNAN MAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISESTÄ

VALTUUSTOALOITE SIIRTOLAPUUTARHATOIMINNAN MAHDOLLISUUKSIEN SELVITTÄMISESTÄ Kaupunginvaltuusto 92 01.07.2013 Kaupunginhallitus 275 19.08.2013 Kaupunginhallitus 88 16.03.2015 Tekninen lautakunta 94 28.10.2015 Kaupunginhallitus 80 29.03.2016 Kaupunginvaltuusto 18 25.04.2016 VALTUUSTOALOITE

Lisätiedot

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen

Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 449/00.04.01/2012 150 Raision yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen virka-ajan ulkopuolisen päivystyksen järjestäminen Tiivistelmä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Vastaus valtuustoaloitteeseen 2/2010: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen. Valtuustoaloitteita koskeva sääntely

Vastaus valtuustoaloitteeseen 2/2010: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen. Valtuustoaloitteita koskeva sääntely Perusturvalautakunta 65 4.0.03 Kunnanhallitus 488 8..03 Kunnanvaltuusto 68 9..03 Vastaus valtuustoaloitteeseen /00: Terveyskeskuksen ajanvarauksen parantaminen 04/06.0.00/0 Perusturvalautakunta 4.0.03

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista Valtuusto 4 10.02.2014 Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista 63/00.04.01/2013 KH 239 Kunnanhallitus 18.6.2013 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas Taustaa

Lisätiedot

Viranomainen Päivämäärä Sivu HIRVENSALMEN KUNTA 7.12.2015 PÖYTÄKIRJA Kunnanhallitus 235

Viranomainen Päivämäärä Sivu HIRVENSALMEN KUNTA 7.12.2015 PÖYTÄKIRJA Kunnanhallitus 235 Kunnanhallitus 235 Aika 7.12.2015 klo 16.00-16.17 Paikka Kunnanhallituksen kokoushuone Käsitellyt asiat 157 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 158 Pöytäkirjan tarkastajien valitseminen 159 Työjärjestyksen

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 18.01.2016 10 Pääministeri Juha Sipilän hallitus on

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta

Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 302/00.04.02/2013 65 Lausunto Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta 2013-2016 Tiivistelmä Turun kaupunki on pyytänyt kuntia hyväksymään terveydenhuoltolain

Lisätiedot

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013 KH:n henkilöstöjaosto 56 17.10.2013 Yhteistyötoimikunta 32 12.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 65 28.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 74 18.12.2013 KH:n henkilöstöjaosto 8 13.03.2014 Yhteistyötoimikunta 14 25.03.2014

Lisätiedot

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto Kunnanhallitus 10 18.01.2016 Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 18.01.2016 10 Pääministeri

Lisätiedot

Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa

Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa MYNÄMÄEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA Kunnanhallitus 275 29.09.2014 Kunnanvaltuusto 57 20.10.2014 Raision kaupunginvaltuuston esitys kuntajakoselvityksen tekemisestä Turun seudun läntisissä kunnissa 648/00.04.00/2014

Lisätiedot

Terveydenhuolto Etelä-Kymenlaaksossa

Terveydenhuolto Etelä-Kymenlaaksossa Terveydenhuolto Etelä-Kymenlaaksossa l Maakuntatilaisuus 22.4.2010 Kouvola Tauno Telaranta Palvelujohtaja Kotkan kaupunki 0400 659925 tauno.telaranta@kotka.fi Etelä-Kymenlaakso 87 371 asukasta 2 279 2,6%

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN TYÖSUUNNITELMA PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN Avainsanoja: kartta- ja paikkatiedot, tiedolla johtaminen, yhdyskuntarakenteen eheytyminen, karttapohjainen tieto,

Lisätiedot

Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä Heinonen Sinikka varapuheenjohtaja

Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä Heinonen Sinikka varapuheenjohtaja Iitin kunta Pöytäkirja 7/2013 1 Tarkastuslautakunta 18.11.2013 Aika Maanantai 18.11.2013 klo 18:00-20:30 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke ( Diasarja apuvälinehankkeen tämän hetkisestä tilanteesta on tarkoitettu yhteiseen käyttöön esim. yhteistoimintamenettelyyn liittyvää henkilöstön informointia

Lisätiedot

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Sosiaali- ja terveyslautakunta 69 18.09.2014 Kaupunginhallitus 375 29.09.2014 Kaupunginhallitus 383 06.10.2014 Kaupunginvaltuusto 61 13.10.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 92 13.11.2014 Lausunnon antaminen

Lisätiedot

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy

Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Palvelustrategia Miksi palvelustrategiaa tarvitaan? Väestö ikääntyy => palvelutarpeen tyydyttäminen Pula ja kilpailu tekijöistä kiihtyy Kuntatalous => tuloksellisuuden ja kustannustehokkuuden lisääminen

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 Sivu 8 () Valtuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 27.4.2016 kello 18.00 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET valtuutettua LIITE A varavaltuutettua

Lisätiedot

KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS

KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS KAARINAN JA PIIKKIÖN KUNTALIITOS Hyvinvointipalvelut Info 29.2.2008 Mitä muutos tarkoittaa Minulle? (Niskanen ja Murto 2000) Mitkä ovat muutoksen vaikutukset minuun? Miten muutos vaikuttaa työhöni? Miten

Lisätiedot

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys

Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula Seudun kuntarakenneselvitys 6.5.2014 Jarkko Majava (yhteyshenkilö) Johtava konsultti, FCG Konsultointi Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 22.5.2014 Page 1 Kuntarakenneselvityksen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Aika: 23.10.2015 klo 8.15-10.40 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Osallistujat Yli-Rajala Juha 122-124 konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala Joensuu Jaakko kansliapäällikkö

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Rakennustarkastaja antaa asiaan tarkemman esityksen kokouksessa.

Rakennustarkastaja antaa asiaan tarkemman esityksen kokouksessa. Teknisen lautakunnan lupajaosto 58 10.09.2009 Teknisen lautakunnan lupajaosto 78 09.12.2010 Teknisen lautakunnan lupajaosto 23 07.04.2011 Teknisen lautakunnan lupajaosto 28 05.05.2011 Teknisen lautakunnan

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 27.3.2009 klo 13.00 14.50 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 5/2008 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON ALATYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 5/2008 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON ALATYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2008 Aika 22.10.2008 klo 13.10 14.55 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Läsnä Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja (x) Raija Harju Kangasala 1. varapuheenjohtaja

Lisätiedot

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 1. Kunnanvaltuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 27.1.2016 klo 17.00

ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 1. Kunnanvaltuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 27.1.2016 klo 17.00 ENONTEKIÖN KUNTA ESITYSLISTA 1. Kunnanvaltuusto KOKOUSAIKA Keskiviikko 27.1.2016 klo 17.00 KOKOUSPAIKKA Kunnanvirasto, valtuustosali SAAPUVILLA Alamattila Jaakko Kimmel Miliza OLLEET JÄSENET Alatörmänen

Lisätiedot

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Sisällysluettelo 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 2 2 Lautakunnan kokoonpano... 2 3 Lautakunnan kokoukset... 2 4 Lautakunnan tehtävät... 2 5 Tilintarkastajan valinta...

Lisätiedot

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto

Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto Kunnanhallitus 10 18.01.2016 Kunnanvaltuusto 1 26.01.2016 Hallituksen linjaukset itsehallintoaluejaon perusteiksi ja sote-uudistuksen askelmerkeiksi, kunnanvaltuuston lausunto 557/05.00.00/2015 Kunnanhallitus

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 (7) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 (7) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 (7) Valtuusto KOKOUSAIKA Tiistai 2.2.2016 kello 18.00-18.45 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET 18 valtuutettua LIITE A

Lisätiedot

Kouvolan Veden toiminnan mahdollista yhtiöittämistä koskevan yhteistoimintamenettelyn jatkaminen

Kouvolan Veden toiminnan mahdollista yhtiöittämistä koskevan yhteistoimintamenettelyn jatkaminen Kouvolan Veden toiminnan mahdollista yhtiöittämistä koskevan yhteistoimintamenettelyn jatkaminen 2811/02.02.01/2013 Khkj 17.02.2014 9 Ote Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaoston pöytäkirjasta 11.11.2013

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi Perusturvalautakunta 17 02.03.2017 Kunnanhallitus 84 06.03.2017 Kunnanvaltuusto 19 13.03.2017 Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi 129/03.00/2017

Lisätiedot

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Lausunnon antamisen määräaika on 15.1.2016. Lausuntopyyntö ja valitus ovat kokonaisuudessaan nähtävänä kaupunginhallituksen kokouksessa. Kaupunginhallitus 10 11.01.2016 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valitukseen koskien valtuuston päätöstä vuoden 2016 talousarvion hyväksymisestä Poikeluksen päiväkodin sulkemisen osalta / Koskela

Lisätiedot

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi

Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto. www.mal-verkosto.fi Miten muilla kaupunkiseuduilla? Projektipäällikkö Kimmo Kurunmäki, MAL-verkosto www.mal-verkosto.fi Vaasan kaupunkiseudun rakennemalli 2040 -seminaari 16.10.2012 Menossa rakennemallien aktiiviset vuodet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunginvaltuusto 55 15.06.2015. 55 Asianro 1974/01.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunginvaltuusto 55 15.06.2015. 55 Asianro 1974/01.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta 24 22.4.2015 Kaupunginhallitus 160 18.5.2015 55 Asianro 1974/01.02.00/2015 Lausunto perhepäivähoitajien palkkausta koskevaan valtuustoaloitteeseen

Lisätiedot

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Pirkko Valtanen Tulosaluejohtaja, vammaispalvelut PHHYKY 2017 12 kunnan omistama kuntayhtymä 212 550 asukasta 7 500 työntekijää 703 M liikevaihtoa 5 toimialaa 2 liikelaitosta

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

Porin seudun kuntarakenneselvitys

Porin seudun kuntarakenneselvitys Porin seudun kuntarakenneselvitys Työvaliokunnan kokous 11.11.2013 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi Oy 12.11.2013 Page 1 Uuden kuntalain tuki demokratialle 1. Säilyttämällä kuntien oma päätös-

Lisätiedot

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan määräaikaisen viran muuttaminen toistaiseksi voimassaolevaksi

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan määräaikaisen viran muuttaminen toistaiseksi voimassaolevaksi Perusturvalautakunta 38 28.04.2016 Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan määräaikaisen viran muuttaminen toistaiseksi voimassaolevaksi Ptltk 38 Ptltk 25.09.2014 70 Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan virka

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle 11.12.2017 Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija, tukipalvelut Tanja Penninkangas, vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Sisältö Tausta Työryhmän raportti, kevät

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2013 1. Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 3 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 4

VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2013 1. Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 3 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 4 VESILAHDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Liikunta- ja nuorisolautakunta 13.02.2013 AIKA 13.2.2013 klo 18:20 21.00 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN

Lisätiedot

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN

PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN TYÖSUUNNITELMA 20.3.2014 PAIKKATIETOPOHJAISEN YHDYSKUNTARAKENTEEN SUUNNITTELUMENETELMÄN KEHITTÄMINEN Avainsanoja: kartta- ja paikkatiedot, tiedolla johtaminen, yhdyskuntarakenteen eheytyminen, karttapohjainen

Lisätiedot

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Kaupunginhallitus 373 06.10.2014 Kaupunginvaltuusto 92 13.10.2014 Lausunto sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta 518/00.01.00/2013 KHALL 06.10.2014 373 Seutukaupunkiverkoston

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/32 27.11.2013

Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Kaupunginvaltuusto Kj/32 27.11.2013 Helsingin kaupunki Esityslista 19/2013 1 (6) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 18.11.2013 1226 HEL 2013-007690 T 00 00 03 Päätös Kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/ Aika: 21.4.2017 klo 12-14 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. klo 13.30 asti Pikka Pauliina sivistysjohtaja

Lisätiedot

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kuntauudistus ja Kittilä Kuntalaisinfo 22.10.2013 Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kaikki mitä olet halunnut kysyä! Mikä on kuntauudistus ja mihin sitä tarvitaan? Miksi Kittilän kunta on mukana kuntauudistuksessa?

Lisätiedot

Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja

Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja Kaupunginhallitus 76 07.03.2011 SoTe -tilaajalautakunta 30 28.04.2011 Kuntalaisaloite/Pohjois-Kuoreveden asukkaille Ylä-Pirkanmaan terveydenhuoltoalueen palveluja 1651/06.00.00/2010 Khall 76 Valmistelija:

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/ Aika: 8.5.2014 klo 13.03-15.05 Paikka: Seututoimiston kokoushuone, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen johtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Yhtymäkokous kokouskutsu 3/ Yhtymäkokous kokouskutsu 3/2017 9.8.2017 Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän yhtymäkokous pidetään 9.8.2017 klo 12.00 alkaen, Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B. Tampereella

Lisätiedot

NOKIAN KAUPUNKI LISÄLISTA 4 2014

NOKIAN KAUPUNKI LISÄLISTA 4 2014 NOKIAN KAUPUNKI LISÄLISTA 4 2014 Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 KOKOUSTIEDOT Aika 16.6.2014 klo 18.00 Paikka Kaupungintalo, valtuustosali KÄSITELTÄVÄT ASIAT ASIA N:O SIVU 74 ERON MYÖNTÄMINEN TIMO VUORISALOLLE

Lisätiedot

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 VALTUUSTO 1.2.2016 SISÄLLYSLUETTELO

JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 VALTUUSTO 1.2.2016 SISÄLLYSLUETTELO JUUPAJOEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA... 3 3 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖN JA VALTIOVARAINMINISTERIÖN LAUSUNTOPYYNTÖ

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Raportti kuntaliitosselvityksen peruspalvelutyöryhmän työn etenemisestä. Soster 89 Valmistelija: osastopäällikkö Vuokko Hiljanen, puh. 014 2678 010.

Raportti kuntaliitosselvityksen peruspalvelutyöryhmän työn etenemisestä. Soster 89 Valmistelija: osastopäällikkö Vuokko Hiljanen, puh. 014 2678 010. Sosiaali- ja terveyslautakunta 89 19.10.2011 Sosiaali- ja terveyslautakunta 92 23.11.2011 Sosiaali- ja terveyslautakunta 103 14.12.2011 Sosiaali- ja terveyslautakunta 9 18.01.2012 Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

ROVANIEMI. PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä 12.05.2014. Sivu 1. Kaupunginhallitus SIVI: 917 /2014. 211 Kuntayhtymän liiketoiminnan yhtiöittäminen

ROVANIEMI. PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä 12.05.2014. Sivu 1. Kaupunginhallitus SIVI: 917 /2014. 211 Kuntayhtymän liiketoiminnan yhtiöittäminen ROVANIEMI Kaupunginhallitus SIVI: 917 /2014 PÖYTÄKIRJANOTE Kokouspäivämäärä 12.05.2014 Sivu 1 211 Kuntayhtymän liiketoiminnan yhtiöittäminen Kuntalain muutosten mukaan kunnan/kuntayhtymän on annettava

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto Valtuusto 4.3.2013 39 1. LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kh. 20.2.2013 51 Esityslistan liitteet 1-4 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan mukaan hallitus toteuttaa koko maan laajuisen

Lisätiedot

tehdä seuraavat vakanssijärjestelyt

tehdä seuraavat vakanssijärjestelyt Kunnanhallitus 76 16.02.2015 Kunnanhallitus 86 02.03.2015 Perusturvan toimialan uudet vakassit ja vakanssijärjestelyt 2015 21/01.01.00/2014 Kunnanhallitus 16.02.2015 76 Kunnanvaltuuston 29.11.2014 hyväksymään

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 49 PERUSTURVAPALVELUT / VUODEN 2015 TALOUSARVIO JA VUOSIEN

KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 49 PERUSTURVAPALVELUT / VUODEN 2015 TALOUSARVIO JA VUOSIEN PERUSTURVAJAOSTO PÖYTÄKIRJA 8/2014 Kokousaika 22.10.2014 klo 16.00 21.35 Kokouspaikka Käsiteltävät asiat Kunnantalo, Lapinjärventie 20A, Kirkonkylä KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN

Lisätiedot

MERIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA. KUNNANHALLITUS Nro 3 / 2016. KOKOUSAIKA 2.3.2016 kello 16.00-17.00

MERIJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA. KUNNANHALLITUS Nro 3 / 2016. KOKOUSAIKA 2.3.2016 kello 16.00-17.00 PÖYTÄKIRJA KUNNANHALLITUS Nro 3 / 2016 KOKOUSAIKA 2.3.2016 kello 16.00-17.00 KOKOUSPAIKKA: KUNNANTOIMISTO Jäsenet paikalla: Varajäsenet: paikalla: Nivala Kirsti, pj. x Keskikorpi Sointu - Sakko Antti,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011 AIKA 11.10.2011 klo 14.00 15.35 PAIKKA Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. OSALLISTUJAT Marjamäki Tarja perusturvajohtaja Nokia, pj. Hakari Kari kehitysjohtaja

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10. Kunnanhallitus 11.06.2015. Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05. Kirjasto, kirjaston sali.

Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10. Kunnanhallitus 11.06.2015. Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05. Kirjasto, kirjaston sali. Toivakan kunta Pöytäkirja 12/2015 1 / 10 Kunnanhallitus 11.06.2015 Aika 11.06.2015 klo 18:00-19:05 Paikka Kirjasto, kirjaston sali Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 166 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 167

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Tampereen yliopisto 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Timo Tiainen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema organisaatiossa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 20.09.2016 Sivu 1 / 1 307/2016 00.01.01 115 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset, kirjelmät ja selvitykset 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Elina Yli-Koski, puh. 046 877 1962 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet hyvinvointikuntayhtymälle

Strategiset tavoitteet hyvinvointikuntayhtymälle Kunnanhallitus 235 19.10.2015 Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän perussopimus, lausunto luonnoksesta 628/05.00.00/2015 Kunnanhallitus 19.10.2015 235 Päijät-Hämeen sote-valmistelun ohjausryhmä pyytää

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto NOKIAN KAUPUNGIN LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA

Kaupunginvaltuusto NOKIAN KAUPUNGIN LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kaupunginvaltuusto 4.3.2013 1 KAN/1224/2012 28 NOKIAN KAUPUNGIN LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kh 18.2.2013 76 Talousjohtaja Pasi Virtanen: Valtiovarainministeriö on 22.11.2012 päivätyllä kirjeellä

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRIN ULKOINEN ARVIOINTI

ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRIN ULKOINEN ARVIOINTI ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRIN ULKOINEN ARVIOINTI KH Etelä-Karjalan kuntajohtajien työvaliokunnan kokouksessa 6.6.2012 on käsitelty alla olevan kokouspöytäkirjan otteen mukaisesti Etelä-Karjalan

Lisätiedot

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen

Seutuhallituksen kokous Seutusihteeri Pohjonen Vuoden 2016 toiminnan toteutuminen 71 TALOUSARVIORAAMI VUODELLE 2017, EHDOTUS Seutusihteeri Pohjonen 28.4.2016 Seutuyhteistyön vuosisuunnittelua ohjaavat seutustrategia, rakennesuunnitelma 2040 ja MAL3-sopimus. Vuonna 2010 hyväksytty seutustrategia

Lisätiedot

15 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys kaupungin- ja kunnanhallituksille toimintavuodelta 2014

15 Sosiaali- ja potilasasiamiehen selvitys kaupungin- ja kunnanhallituksille toimintavuodelta 2014 Mäntyharju Pöytäkirja 3/2015 1 (9) Aika 30.06.2015, klo 16:07-16:58 Paikka Villa Aurora, Tervaniementie 2 Käsitellyt asiat 12 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 13 Pöytäkirjan tarkastus 14 Perusturvalautakunnan

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan lausunto Vaalijalan kehyssuunnitelmasta vuosille

Rautavaaran kunnan lausunto Vaalijalan kehyssuunnitelmasta vuosille Perusturvalautakunta 65 23.08.2016 Kunnanhallitus 205 05.09.2016 Rautavaaran kunnan lausunto Vaalijalan kehyssuunnitelmasta vuosille 2017-2019 Petu 23.08.2016 65 Vaalijalan kuntayhtymä pyytää 31.8.2016

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto. Konneveden kunnantalo, Konnevesisali. 3 varavaltuutettua KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 5/2014 Sivu 49 (61) Valtuusto KOKOUSAIKA Maanantai 17.11.2014 kello 18.00-18.20 KOKOUSPAIKKA Konneveden kunnantalo, Konnevesisali SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET 18 valtuutettua LIITE

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 () Kunnanhallitus

KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 () Kunnanhallitus KONNEVEDEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 1/2016 Sivu 1 () Kunnanhallitus KOKOUSAIKA Maanantai 25.1.2016 kello 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Konneveden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Eduskunnan perustuslakivaliokunta Helsinki 15.12.2014 pev@eduskunta.fi Asia: Svenska Finlands folkting järjestön lausunto hallituksen eduskunnalle antamasta esityksestä laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot