Prosessistabiloinnilla pilaantuneet ruoppausmassat hyötykäyttöön STABLE LIFE06 ENV/FIN/000195

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Prosessistabiloinnilla pilaantuneet ruoppausmassat hyötykäyttöön STABLE LIFE06 ENV/FIN/000195"

Transkriptio

1 Prosessistabiloinnilla pilaantuneet ruoppausmassat hyötykäyttöön STABLE LIFE06 ENV/FIN/000195

2 Tausta hankkeelle Pilaantuneet sedimentit satamissa ja meriväylillä ovat nousseet viime vuosina yhä keskeisemmäksi kansainväliseksi ongelmaksi. Euroopassa ruopataan vuosittain noin 200 miljoonaa m 3 maamassoja, joista suurin osa on saastuneita sedimenttejä (SedNet - European Sediment Research Network). Taloudellisesti ja ympäristöllisesti hyvää ratkaisua pilaantuneiden massojen käsittelemiseksi ei ole helppo löytää Erityisesti TBT (tributyylitina) -pitoisuudelle asetetut tiukat rajat lisäävät merkittävästi käsiteltävien massojen määrää. Pilaantuneet ruoppaussedimentit luokitellaan enimmäkseen ongelmajätteeksi, jonka käsittely on tarkoin säädeltyä, kallista ja ongelmallista.

3 LIFE06 ENV/FIN/ eli STABLE Menetelmäkehitys TBT-saastuneiden sedimenttien ruoppaukseen on LIFE Ympäristö -rahoituksen saanut hanke (lyhytnimeltään STABLE), jonka tarkoituksena on demonstroida uusi ympäristöystävällinen ja kustannustehokas stabilointimenetelmä pilaantuneiden sedimenttien käsittelyyn. Uutta menetelmää kutsutaan prosessistabiloinniksi. Hankkeen kohdealueet, joissa menetelmää testataan, ovat Pansion Sotasatama ja Aurajoen alajuoksu Turussa. Rahoitushakemus tehtiin marraskuussa 2005 ja hanke käynnistyi keväällä Rahoitussopimus komission kanssa tehtiin syksyllä 2006.

4 STABLE-hanke lyhyesti Hankkeen rahoittajat ovat Turun Satama ja EU:n Lifeympäristörahasto sekä hankkeen projektikonsortio: Terramare Oy, Biomaa Oy, Fortum Power and Heat Oyj ja Varsinais-Suomen liitto Hankkeen tutkimus ja suunnittelu: Ramboll Finland Oy Koko hankkeen budjetti on noin 4 miljoonaa euroa. STABLE-projekti alkoi ja sen päättymispäivä on

5 STABLE-hankkeella on viisi päätehtävää Sideainereseptointi. Sideaineen tulee täyttää seuraavat vaatimukset: - Ruoppausmassan sisältämien haitta-aineiden, erityisesti TBT:n, sitominen niukkaliukoiseen muotoon - Stabiloitavan ruoppausmassan tulee täyttää satamakenttärakenteelta edellytettävät tekniset vaatimukset Prosessistabiloinnin testaus, ohjaaminen ja valvominen ruoppauksesta stabilointiin. Prosessistabiloinnin laadunvarmistukseen kuuluu mm. laadunvalvontanäytteidenotto sijoitusaltaan vedestä ja stabiloidusta ruoppausmassasta sekä sijoitusaltaan ulkopuolelta meren pohjasedimentistä. Stabilointimenetelmien ja niiden vaihtoehtoratkaisujen elinkaariarviointi (LCA), jossa arvioidaan menetelmien taloudellisia sekä ympäristölle aiheutuvia vaikutuksia. Projektissa syntyneiden tulosten ja tiedon levitys Euroopassa. Tiedonlevityksen välineitä ovat esimerkiksi projektin verkkosivut, konferenssiesitelmät, julkaisut, lehdistötiedotteet. Raportointi EY:lle

6

7 Ruoppauksen lähtökohdat

8 Millainen on Aurajoki Oripää Pääuoman pituus 70 km Kokonaiskaltevuus n. 1m / 1 km Valuma-alueen pinta-ala 885 km2 Valuma-alueesta peltoa 40 %, järviä 0,2 % (Savojärvi 1,1 km2) Koskia 11 kpl pääuomassa Virtaamat Halistenkoskella alivirtaama 0 m 3 /s, keskivirtaama 7,0 m 3 /s, ylivirtaama. 286 m 3 /s Savojärvi Turku Pöytyä Järvijoki Lieto Aura Savijoki

9 Turun Satama vuotta kauppaa ja merenkulkua Sataman sijainti Aurajoen suussa pakotti jo varhain ryhtymään ruoppaustoimenpiteisiin riittävän kulkusyvyyden saamiseksi. Ensimmäinen virallinen satamaorganisaatio oli vuonna 1739 perustettu ruoppauskunta, josta kasvoi vähitellen satamahallinto. Turun Satama on kilpailukykyinen kuljetuslogistiikan palvelukeskus, joka sijaitsee osana Pohjolan kolmiota. Skandinavian, Venäjän ja Keski- Euroopan yhdistävä Turku on ainoa suomalainen satama, joka pystyy palvelemaan junia, rekkoja, kontteja ja trailereita. Turun Satama on erikoistunut matkustaja- ja suuryksikköliikenteeseen. Turun kautta kulkee vuosittain yli neljä miljoonaa tonnia tavaraa ja yli neljä miljoonaa matkustajaa. Jotta satama-alue säilyy liikennöintikelpoisena, sedimenttien ruoppaus on välttämätöntä. Turun Satamalla on lakiin perustuva velvoite pitää väylät ja satama-altaat vaadituissa syvyyksissä.

10 Mistä ruopattavat massat tulevat? Turun Sataman vesialueita madaltavat: - Aurajoen tuoma liete: Aurajoen virtaus kuljettaa sedimentoituvaa materiaalia jokisuistoon jopa m 3 vuodessa - alusten potkurivirrat, alusten ja luonnon aiheuttama eroosio, maan nousu Kunnossapitoruoppauksen tarve on n irto-m /v. Uudisruoppauksen syitä ovat väyläparannukset, merimerkit, laiturityömaat ja massanvaihdot täyttötöiden yhteydessä Uudisruoppausten määrä vaihtelee tarpeiden mukaan.

11 Turun sataman hoitovastuuseen kuuluvat - Pääväylä, jonka pituus on 6,1 km ja kulkusyvyys 10,0 m. - Pansion väylä, jonka pituus on 3,6 km ja kulkusyvyys 9,0 m, - Pohjoissalmen 2,0 m syvä veneilyreitti, pituus 3,2 km. - Pitkäsalmen 2,1 m syvä veneväylä, pituus 3,7 km. - Satama-allas ja laitureiden edusta - Aurajoki, alajuoksulta Martinsillalle saakka.

12 Miten luokitellaan massan läjityskelpoisuus? Ympäristöministeriön antamassa sedimenttien ruoppausja läjitysohjeessa määritellään ruopattavan sedimentin laatukriteerit läjityskelpoisuuden arviointia varten. Arviointia varten esitetään kaksi haitta-ainetasoa: alempi taso 1 ja ylempi taso 2. Laatukriteerien perusteella ruoppausmassan läjityskelpoisuus luokitellaan seuraavasti: - Haitaton ruoppausmassa on haitta-aine-pitoisuuksiltaan alemman tason (taso 1) alittava ruoppausmassa, josta aiheutuvia haittoja voidaan yleisesti pitää kemiallisen laadun puolesta meriympäristölle merkityksettöminä. Ruoppausmassa on mereen läjityskelpoista.

13 Miten luokitellaan massan läjityskelpoisuus? - Mahdollisesti pilaantunut on ruoppausmassa, jonka haittaainepitoisuudet asettuvat tasojen 1 ja 2 väliin (ns. harmaa alue). Läjityskelpoisuus arvioitava tapauskohtaisesti. - Ruoppausmassa on pilaantunut kun sen haitta-ainepitoisuus ylittää tason 2. Ruoppausmassa on tällöin pääsääntöisesti mereen läjityskelvotonta (voidaan sijoittaa mereen, jos maalle sijoittamisen vaihtoehto on ympäristön kannalta huonompi ratkaisu). Nyt ruoppauksen kohteena Aurajoessa ovat sellaiset alueet, joita vesiliikenne ja kesän 2009 Tall Ships Races tarvitsevat. Näiden alueiden massat on luokiteltu mereen läjityskelvottomiksi.

14 Miksi Aurajokisuun pohjasedimentit ovat pilaantuneita? Aurajoen sedimenttien haitta-aineet ovat lähtöisin yhteiskunnan toiminnoista (telakka, liikenne, maatalous, asuminen teollisuus jne.) Aurajoessa suurin ongelma on aikoinaan telakkateollisuudesta joen pohjasedimentteihin joutuneet haitta-aineet, kuten eräät raskasmetallit ja tinayhdiste TBT. (keskimääräiset TBT-pitoisuudet kuiva-aineessa ovat > 200 µg/kg). TBT on synteettinen organotinayhdiste, jota on käytetty erityisesti veneiden ja laivojen pohjamaaleissa, joiden tarkoituksena on ollut estää kasvillisuuden ja pieneliöstön kiinnittyminen aluksen pohjaan. Nyt TBT-pitoiset maalit ovat maailmanlaajuisesti käyttökiellossa, joten ongelmana ovat lähinnä vanhat pitoisuudet

15 Miten pilaantuneita Aurajokisuun pohjasedimentit ovat? Pilaantuneita massoja on löytynyt paikoitellen vanhan telakkaalueen edustalta, satama-laitureiden läheisyydestä ja vierasvenesatamasta Raskasmetalleista kupari, lyijy, nikkeli ja sinkki ylittävät eräissä yksittäispisteissä tason 2. Pääasiassa arvot ovat ns. harmaalla alueella eli tasojen 1 ja 2 välissä. Orgaanisten yhdisteiden osalta ylittää tributyylitina(tbt)-pitoisuus yleisesti tason 2 ja PCB-pitoisuus ylittää tason 2 vanhan telakkaalueen edustalla. Pitkäjänteisellä ympäristötyöllä on saatu tuloksia aikaan, sillä haittaaineiden pitoisuudet sedimenteissä ovat ajan myötä selvästi vähentyneet.

16 Sedimentin haitta-ainepitoisuudet Kesällä 2008 Aurajoen ruopattavilta alueilta tehtiin sedimenttitutkimus haitta-ainepitoisuuksien selvittämiseksi (Golder Associates 2008). Kaikilla pisteillä pohja-aines oli virtauksille alttiina, koostuen saviliejusta. Näytteitä otettiin 23 pisteestä pintasedimentistä (0-20 cm). Kaikissa näytteissä esiintyi orgaanista tinaa (TBT) yli ruoppaus- ja läjitysohjeen tason 1 (mahdollisesti pilaantunut) ja kolmessa pisteessä pitoisuus ylitti tason 2 (pilaantunut). Suurimmassa osassa näytepisteitä sedimentissä oli tributyylitinan lisäksi sen hajoamistuotteita, monobutyylitinaa ja dibutyylitinaa. Sen sijaan trifenyylitinaa todettiin vain kolmessa näytteessä. Kaikkiaan yhdeksässä tutkimuspisteessä esiintyi pilaantuneeksi luokitellun rajan ylittävä pitoisuus jotain tutkituista haitta-aineista. Tributyylitinan lisäksi tason 2 ylittäviä pitoisuuksia esiintyi kuparin, nikkelin ja sinkin osalta.

17 Esimerkki sedimenttitutkimuspöytäkirjasta

18 Kartta pilaantuneista alueista

19 Lupa-asiat

20 Aurajoen ruoppausta koskevat lupa-asiat Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antanut lupapäätöksen, joka koskee Aurajoen alajuoksun ruoppaamista ja töiden aloittamista ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Turun Sataman on tarkoitus ruopata Aurajokea 10 vuoden aikana siten, että ruoppausmassojen kokonaismäärä on enintään m³. Pohjasedimenttien tilanne Aurajoessa muuttuu jatkuvasti joen tuoman lietteen, joen liikennöinnin ja luonnonvirtausten johdosta. Ruoppaus toteutetaan vaiheittain tärkeysjärjestyksessä. Suunnitelman mukaan Turun Satama ilmoittaa kunkin ruoppausvuoden alkupuoliskolla valvontaviranomaisena toimivalle Lounais-Suomen ympäristökeskukselle kyseisenä vuonna ruopattavaksi suunnitellun alueen, jolta otetaan tarvittavat näytteet haitta-ainepitoisuuksien määrittämiseksi

21 Keskeisimmät lupamääräykset 1 Ruoppausmassoja ei saa läjittää vesialueelle. Ruoppausmassat on sijoitettava paikkaan, jolla on asiamukainen lupa kyseisten massojen sijoittamiseen. Työt on suoritettava välisenä aina niin, että niistä aiheutuu mahdollisimman vähän haittaa tai häiriötä vesiympäristölle ja sen käytölle sekä käyttäen sellaisia työmenetelmiä, että veden samentuminen ja sedimentin sekoittuminen veteen on mahdollisimman vähäistä. Ruoppauksista ja massojen sijoituksesta on vuosittain laadittava suunnitelma aikatauluineen. Suunnitelma on toimitettava huhtikuun loppuun mennessä Lounais- Suomen ympäristökeskukselle ja annettava tiedoksi Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

22 Keskeisimmät lupamääräykset 2 Luvansaajan on tarkkailtava ruoppauksen vaikutuksia vesiympäristöön Lounais- Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla ja kalataloudellisia vaikutuksia Varsinais-Suomen Työvoima- ja elinkeinokeskuksen hyväksymällä tavalla. Työt on aloitettava 2 vuoden kuluessa ja saatettava olennaisilta osin loppuun 6 vuoden kuluessa siitä lukien, kun tämä päätös on saanut lainvoiman uhalla että lupa raukeaa. Ympäristölupa myöntää Turun Satamalle luvan aloittaa tämän lupapäätöksen mukaiset työt ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Tämä päätös korvaa Länsi-Suomen vesioikeuden antaman päätöksen siltä osin kuin päätöksessä on kysymys ruoppausalueista, joiden ruoppaamiseen on tällä päätöksellä myönnetty lupa.

23 Pansioon rakennettavan pilaantuneiden massojen stabilointialtaan poikkarit

24 Pansioon rakennettavan stabilointialtaan suunnitelma

25 Pansioon rakennettu pilaantuneiden massojen stabilointiallas

26 Pansion penkereen rakentamista koskevat lupa-asiat Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antanut lupapäätöksen ruoppausja täyttötöiden suorittamiseksi Pansion sataman alueella ja massojen läjittämiseksi mereen Rajakarin alueella sekä töiden aloittamiseen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista. Hankkeeseen sisältyi allaspenkereen rakentaminen Kakolan jätevesipuhdistamon rakennustyömaalta tulevasta tunnelilouhoksesta. Penkereen rakentamiseen käytettiin massaa m³. Ruopattavaa massaa oli noin irto-m³. Tästä määrästä noin irto-m³ sijoitettiin altaan pohjukkaan silttiverholla eristettyyn tilaan. Loput massat sijoitettiin Rajakarin läjitysalueelle. Pengertyö toteutettiin normaalina päätypenkereenä.

27 Keskeisimmät lupamääräykset Luvan saajan on toimitettava hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista ympäristökeskukselle hyväksyttäväksi pilaantuneiden ruoppausmassojen kuorimista, käsittelyä ja sijoittamista taikka massojen muuta käsittelyä koskeva suunnitelma. Luvansaajan on tarkkailtava hankkeen vaikutuksia meriympäristöön Lounais-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla ja kalataloudellisia vaikutuksia Varsinais- Suomen Työvoima- ja elinkeinokeskuksen hyväksymällä tavalla. Työt on aloitettava 3 vuoden kuluessa siitä lukien, kun tämä päätös on tullut lainvoimaiseksi uhalla, että lupa raukeaa. Turun Satamalle myönnettiin lupa aloittaa työt ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista.

28 Pilaantuneen massan käsittelyä koskevat lupa-asiat Pilaantuneen ruoppausmassan käsittelemiseksi prosessistabiloinnilla Pansion eristyspengeraltaaseen liittyy kolme ympäristölupaviraston päätöstä: koetoimintalupa, ympäristölupa, pilaantuneiden sedimenttien prosessistabilointisuunnitelman hyväksyminen Prosessistabilointi käynnistyi koetoiminnalla, josta Turun Satama teki ilmoituksen Länsi-Suomen ympäristölupavirastoon Länsi- Suomen ympäristölupavirasto antoi ilmoituksen perusteella päätöksen

29 Koetoimintalupapäätöksen (2007) keskeisimmät määräykset Stabiloitava ruoppausmassamäärä saa olla enintään irto-m³. Koetoiminnassa saa käyttää ainoastaan Pansion sotasataman tai Aker Finnyardsin Pernon väylän ruoppausmassoja. Sideaineina saa stabiloinnissa käyttää sementin ja Fortumin Naantalin voimalaitoksen lentotuhkan seosta. Stabilointi ja massan sijoittaminen saa kestää enintään yhden kuukauden yhtäjaksoisena työaikana. Koetoiminnan laadunvarmistus on tehtävä hakemukseen liitetyn suunnitelman mukaisesti. Prosessistabiloinnin laitevikojen aikana stabilointi voidaan tehdä hakemuksen täydennyksenä esitetyn varasuunnitelman mukaisesti. Koetoiminnasta on tehtävä loppuraportti koetoiminnan päästöistä ja vaikutuksista mereen. Turun Sataman on nimettävä koetoiminnan vastuuhenkilö, joka huolehtii tämän päätöksen määräysten noudattamisesta.

30 Ympäristöluvan (2008) keskeiset määräykset 1 Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antanut ympäristöluvan pilaantuneiden ruoppausmassojen sijoittamiseksi Pansion eristyspengeraltaaseen sekä luvan panna päätös täytäntöön muutoksenhausta huolimatta. Länsi-Suomen ympäristölupavirasto hyväksyi stabilointia koskevan lupamääräyksen 9 mukaisen pilaantuneiden sedimenttien prosessistabilointisuunnitelman. Ympäristöluvan keskeisimmät lupamääräykset ovat seuraavat: Pansion eristyspengeraltaaseen saa sijoittaa sataman rakentamisessa hyödynnettäväksi Aurajoesta ruopattavia vaarallisia aineita sisältäviä massoja sekä Pernon väylältä ruopattavia vaarallisia aineita sisältäviä massoja yhteensä enintään m³itd.

31 Ympäristöluvan (2008) keskeiset määräykset 2 Penkereen vedenläpäisevyyden pienentämiseksi ja työn aikana kulkeutuvan kiintoaineksen pidättämiseksi penkereen altaanpuoleiseen luiskaan on tehtävä 0,5 m paksuinen hiekkakerros, joka ulottuu penkereen harjalta 3 m syvyyteen. Lisäksi hiekkakerroksen alle tai päälle on asennettava suodatinkangas. Stabiloinnin valmistuttua massojen päälle on levitettävä suodatinkangas, 0,5 m hiekkatäyttö ja louhostäyttö hakemuksen mukaisesti. Esikuormituksen jälkeen valmiin satamakentän pinta on muotoiltava niin, että pintavedet kerääntyvät sadevesikaivoihin. Lisäksi pintarakenteeseen on tehtävä salaojia, joita pitkin pinta-sadevedet kerätään sadevesikaivoihin ennen niiden johtamista mereen. Kenttä on pinnoitettava vettä läpäisemättömällä kerroksella, kuten asfaltilla. Stabilointi ja kentän esikuormitus on tehtävä loppuun kolmen vuoden kuluessa tämän päätöksen antamisesta. Altaaseen sijoitettavat massat on stabiloitava prosessistabilointimenetelmällä. Prosessistabilointimenetelmän häiriötilanteessa voidaan tilapäisesti käyttää massastabilointimenetelmää, mistä on ilmoitettava aina erikseen valvovalle viranomaiselle. Stabiloidun massan vedenläpäisevyys saa olla enintään 5x10-8 m/s.

32 Ympäristöluvan (2008) keskeiset määräykset 3 Stabiloinnin sideaineina voidaan käyttää sementtiä sekä hyödyntää jätteistä lentotuhkaa ja masuunikuonaa tai vastaavaa. Stabiloinnin sideaineet on välivarastoitava hakemuksen mukaisesti siten, ettei varastoinnista aiheudu pölyämistä eikä aineita pääse valumaan mereen eikä maaperään. Koetoiminnan tulosten perusteella tulee laatia stabilointisuunnitelma, jossa esitetään työn aikataulut, stabiloinnissa käytettävät aineet, niiden laatu ja seossuhteet, stabilointikokeiden, haitta-aineiden diffuusiotestien ja vedenläpäisevyyskokeiden tulokset. Lisäksi suunnitelman tulee sisältää tarkkailuohjelma työn laadun varmistamiseksi, johon kuuluu sideaineiden tasaisen sekoittumisen, stabiloitavuuden, stabiloidun massan puristuslujuuden ja vedenläpäisevyyden tarkkailu. Suunnitelma on toimitettava hyväksytettäväksi ennen töiden aloittamista Länsi-Suomen ympäristölupavirastolle ja tiedoksi Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ja Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle.

33 Ympäristöluvan (2008) keskeiset määräykset 4 Hankkeen vaikutuksia tulee tarkkailla merialueella kahdessa pisteessä noin 50 m päässä altaasta. Stabiloitavien massojen alkuperästä, määrästä, sijoituksesta, stabiloinnin ajankohdista, käytetystä stabilointimenetelmästä, käytetyistä sideainemääristä ja niiden laadusta sekä laadunvarmennukseen liittyvästä näytteenotosta on pidettävä kirjaa. Raportissa tulee ilmetä lisäksi stabiloitujen massojen haitta-aineet ja niiden määrät sekä niiden aiheuttama vuosittainen kuormitus mereen. Pilaantuneiden massojen loppusijoitusalueen xyz-koordinaatit on määriteltävä. Loppusijoitusalue on merkittävä alueen kiinteistökarttoihin ja tuleviin kaavoihin erityisalueeksi. Turun Sataman on nimettävä vastuuhenkilö, joka vastaa tämän päätöksen määräysten noudattamisesta.

34 Pilotointi

35 Työnjako Turun kaupunki omistaa ruoppaus- ja läjitysalueen. Vesialueet ja Pansion läjitysalue kuuluvat Turun Sataman hallinnolliseen alueeseen. Turun Satama tekee LIFE- STABLE hankkeesta erillään osan ruoppauksesta (n proomu-m 3 ) omalla ruoppauskalustollaan. STABLE -hankkeessa Terramare Oy ruoppausurakoitsijana tekee ruoppaustyön ja ruopatun massan siirron proomuilla ruoppausalueelta Pansioon sekä purkaa massan massastabilointilaitoksen vastaanottosuppiloon. Biomaa Oy stabilointiurakoitsijana tekee ruoppausmassan prosessistabiloinnin sekä stabiloinnin laadunvarmistuksen yhdessä Rambollin kanssa Fortum Power and Heat Oy toimittaa stabiloinnissa tarvittavan lentotuhkan Ramboll Finland Oy hankkeen alihankkijana tekee stabilointisuunnitelman yhdessä Biomaan kanssa, määrittelee laboratoriotutkimuksin ruoppausmassan stabiloinnin reseptit sekä hoitaa laadunvarmistuksen yhdessä urakoitsijoiden kanssa (koordinointi, ohjaus ja tulosten käsittely)

36 Turun Sataman ruoppauskalusto Kahmariruoppaaja Ahmatti vm. 1987, pituus 26m, leveys 11m, nostoteho 20 tn., kahmari: 3kpl 3m³, Aurajoen ruoppauksessa käytössä ympäristökahmari 3,5 m³ Proomut Heta, vm.1986, vetoisuus 300m³, pituus 39m, leveys 7.5m Hanna, vm.1990, vetoisuus 300m³, pituus 42m, leveys 7.5m 7-proomu varalla, vm. 1961, vetoisuus 120m³, leveys 6.85m, pituus 27m yhteysvene Apu II, vm. 1973, pituus 7.5m Hinaajapalvelu Yksityinen varustamo Idäntie Ky - Österled Kb, hinaaja Uitto I, Kemi I ja Zaritsa Aleksandra vara-aluksina

37 Turun Sataman ruoppauskalusto: Kahmariruoppaaja Ahmatti (sininen kone)

38 Terramare Oy:n kalusto ja tehtävät Ruopattava määrä on noin proomu-m³. Tehtäviin kuuluu ruoppauksen lisäksi massan kuljetus ja purku stabilointilaitteeseen Pansioon. Käytössä kahmariruoppaaja Kahmari, joka on varustettu ympäristökauhalla. Kauhan leikkaus- pinta-ala on 16,5 m2 ja tilavuus 6,9 m3. Kaksi hinattavaa lastialusta (proomua) Ada 6 ja Ada 8.

39 Ympäristökauhan toimintaperiaate

40 Ruoppausmassojen kuljetusreitti

41 Biomaa Oy vastaa prosessistabiloinnista ja tehtävään sisältyy: Reaaliaikainen kirjanpito tilanteesta eli stabiloidun massan määrästä kuutioina. Stabiloitavan massan määrä on korkeintaan m³. Stabilointialtaan luiskan 0,5 m:n hiekkakerros suodatinkankaineen Altaan päälle tuleva suodatinkangas ja 0,5 m hiekkapatja Laadunvarmennus myös stabiloinnin aikana Stabilointi tapahtuu Tätä edelsi koestabilointi v. 2007

42 Koestabilointi 2007 Stabilointi toteutettiin välisenä aikana. Koetoiminnan aikana testattiin kehitteillä olevaa prosessistabilointitekniikkaa, mutta suurin osa sedimenteistä käsiteltiin massastabiloimalla, koska massastabilointi oli sään kylmenemisen (< 0 C) vuoksi toimivampi menetelmä. Prosessistabilointilaitteisto oli pilottilaitteisto, jolla testattiin menetelmän toimivuutta ja saavutettavaa laatua. Testauksen antamia tietoja käytettiin täysimittaisen prosessistabilointilaitteiston rakentamisessa. Resepteinä käytettiin stabiloituvuustutkimuksissa määritettyjä sideainemääriä. Laatututkimukset toteutettiin suunnitelmien mukaisesti

43 Koestabiloinnin 2007 toteutus Prosessistabilointi Pilaantunut massa ruopattiin Pansion sotasatamasta ympäristökauhalla (kuva 1) Ruoppauksen laadunvalvontaa kuvassa 2. Sotasatamasta ruopattu sedimentti kuljetettiin proomulla (tilavuus 150 m 3 ) läjitysaltaan viereen (kuva 3) Massa nostettiin kaivinkoneella prosessistabilointilaitteiston syöttösuppiloon (kuva 4). Syöttösuppilossa oli täryllä varustettu välppä(# 5 cm) Sideaineiden eli yleissementin ja lentotuhkan painesyöttimet (kuva 5)oli yhdistetty suoraan syöttösuppiloon (kuva 6) Ruoppausmassa ja sideaineet esisekoitettiin ruuvisekoittimessa (kuva 6) Esisekoitettu massa sekoitettiin rumpusekoittimessa, joka oli modifioitu seulamurskaimesta (kuva 7). Rumpusekoittimesta sekoitettu massa siirrettiin ruuvilla ulos. Sekoitettu massa siirrettiin pyöräkuormaajalla sijoitusaltaaseen (kuva 8)

44 Prosessitabiloinnin periaatekuva B) Proomukuljetus Pansioon läjitysaltaalle A) Ruoppaus C) Ruoppausmassan siirto proomusta prosessistabilointiyksikköön ja sideaineseoksen syöttäminen ruoppausmassaan Sideaineen syöttö Ruoppausmassan ja sideaineen seos Ruoppausmassa Ruoppausmassan ja sideaineen tehokas sekoittuminen kierrerakenteessa PROOMU Ruoppausmassan pumppaus Ruoppausmassan ja sideaineseoksen syöttöputki VP ± 0.00 PENGER- TÄYTTÖ; sekalouhe STABILOITU RUOPPAUSMASSA D) Ruoppausmassan ja sideaineen seos uppovaletaan Pansion läjitysaltaaseen

45 Koestabilointi 2007 Massastabilointi Pilaantunut massa ruopattiin Pansion sotasatamasta ympäristökauhalla Sotasatamasta ruopattu sedimentti kuljetettiin proomulla) läjitysaltaan viereen Ruoppausmassa stabiloitiin proomussa kaivinkoneeseen kiinnitetyllä massastabilointilaitteella, johon sideaineensyöttö on kytketty. Koetoiminnan aikana testattiin kahta erilaista sekoitinkärkeä Stabiloitu massa nostettiin proomusta sekoituskentälle, josta massa siirrettiin läjitysaltaaseen pyöräkuormaajalla

46 Koestabiloinnin tuloksia Ympäristökauha toimi odotetulla tavalla Prosessistabiloinnin kehittäminen jatkuvatoimiseksi prosessiksi edellyttää laitteiston kehitystyötä. Yksittäisissä näytteissä prosessistabiloinnin sekoitustulos oli tasalaatuisempaa kuin massastabiloinnissa. Ulkopuoliselta merialueelta otettujen sedimenttinäytteiden organotinapitoisuuksissa ei havaittu stabiloinnista ja täyttötöistä aiheutuvia muutoksia. Sijoitusaltaassa pitoisuudet kohosivat lievästi täyttötöiden aikana, mutta vaikutus oli lyhytaikainen ja pitoisuudet alittivat ekologiset tavoitearvot.

47 Koestabiloinnin tuloksia Kohteista otetuista näytteistä määritettiin sideainepitoisuus ja puristuslujuus. Prosessistabilointi antaa homogeenisemman l. tasalaatuisemman sekoitustuloksen kuin massastabilointi. Prosessistabiloinnin tulosten perusteella on todettavissa sideainelisäyksen vaikuttavan suoraan puristuslujuuteen, ts. siinä sideaine hyödynnetään paremmin kuin massastabiloinnissa. Massastabiloinnissa tulosten hajonta on huomattavampi, ja sideaineita joudutaan yliannostelemaan. Ca-content (Niton XRF) [ppm] Process stabilisation Mass stabilisation, a Mass stabilisation, b Process stabilisation: y = 37,536x ,2 R 2 = 0, axial compression strenght [kpa]

48 Koestabiloinnin tuloksia 3 ja 6 kk lujittuneista seurantanäytteistä määritettiin vedenläpäisevyydet, lujuudet ja haitta-aineiden liukoisuudet. Vedenläpäisevyydet olivat hyvin alhaisia, kaatopaikkojen pintarakenteiden tiivistyskerroksen tasoa Lujuudet vaihtelivat yksittäisissä näytteissä, mutta aikalujittuminen oli selvästi havaittavissa verrattaessa 1 kk, 3 kk ja 6 kk keskimääräisiä lujuuksia keskenään. Haitta-aineiden liukoisuudet olivat hyvin alhaisia ja alittivat ekologiset tavoitearvot selvästi

49 Prosessistabilointi 2008

50 Stabilointisuunnitelma STABLE hankkeen stabiloinnin urakka-aika on Urakka-aikana on tarkoitus stabiloida vähintään m 3 Aurajoelta ruopattuja pilaantuneita ruoppausmassoja (luvan sallima enimmäismäärä on m 3 ). Pernon väylän pilaantuneita sedimenttejä ei ruopata ja stabiloida ko. urakka-aikana. Prosessistabiloinnin tavoite on 100 m 3 /h eli m 3 /vko Erillisen tarkkailuohjelman mukaisesti toteutetaan stabilointiin liittyvä laaduntarkkailu (ruoppausmassa, sideaineresepti, sekoitustyö, puristuslujuus, vedenläpäisevyys, haitta-aineiden aiheuttaman kuormituksen tarkkailu, laadunvalvonta valmiista rakenteesta)

51 Ruoppaukseen liittyvät seurantatutkimukset Vesistövaikutusten tarkkailututkimukset Hankealueen sameutta seurataan ennen työn aloittamista ja työn aikana läpivirtausja profiilimenetelmällä. Vesistötöiden aikana mittauksia tehdään noin kuukauden välein, mittauskertojen määräksi on suunniteltu 3 kpl. Läpivirtausmenetelmässä mittaukset tehdään Luode Consulting Oy:n alukseen asennetun järjestelmän avulla, jolloin mitataan veden sameus-, lämpötila- ja suolapitoisuusarvot yhdessä GPS-pohjaisen paikkatiedon kanssa kerran sekunnissa aluksen liikkuessa. Profiilimenetelmällä saadaan selville alueen vesimassojen kerrostuneisuus. Mittauspisteet 2008 latitudi [ P] longitudi [ I]

52 Ruoppaukseen liittyvät seurantatutkimukset Vesistövaikutusten tarkkailututkimukset - tuloksia Luode Consulting Oy:n raportti: Aurajoen ruoppaustöiden aiheuttama sameuden leviäminen työkohteiden ympäristössä vuonna lokakuun väliraportti: Taustamittausten ( ) aikaan Aurajoen edustan vesimassat olivat samentuneita aina Ruissalon länsikärjen ja Iso-Pukin saaren tasalle saakka. Tämä näkyi sekä läpivirtauskartoituksen että vertikaaliluotausten tuloksissa. Korkeimmat yksittäiset arvot taustamittauksissa näkyivät varsinaisella Aurajoen uomaosuudella, missä mitattiin yleisesti noin NTU yksikön sameusarvoja (yksi NTU yksikkö vastaa noin 1 mg/l kiintoainepitoisuutta). Myös läpivirtauskartoituksissa näkyi sama vaiheittuminen jokiveden ja meriveden välillä.

53 Ruoppaukseen liittyvät seurantatutkimukset Vesistövaikutusten tarkkailututkimukset - tuloksia Ruoppaustöiden aikaiset mittaukset : Aurajoen virtaama oli mittauksia edeltäneellä viikolla keskimäärin yli viisinkertainen verrattuna kesäkuussa tehtyihin taustamittauksiin, mikä näkyi selvästi yleisenä sameustason nousuna erityisesti pintakerroksessa. Samentuneita vesimassoja havaittiin myös Hirvensalon ja Uittamon välisessä salmessa. Mittauspäivänä ruoppaustöitä tehtiin kahdessa pisteessä Aurajoella mikä aiheutti paikallista samentumaa aivan ruoppauspaikan välittömässä läheisyydessä. Aurajoen taustasameus oli kuitenkin noin 100 NTU yksikön tasolla mikä ei poikennut merkittävästi ruoppaustöistä aiheutuvasta sameudesta. Mittausten perusteella ei ruoppaustöiden havaittu aiheuttaneen merkittävää sameustason nousua, johtuen savisameiden jokivesien aiheuttamasta voimakkaasta luontaisesta sameudesta mittausalueella.

54 Veden sameus Aurajoki-Ruissalo linjalla NTU NTU syvyys [m] NTU NTU etäisyys pisteestä 1 [m] 0 NTU 0 Veden sameus Aurajoki-Ruissalo linjalla NTU Vesialueen sameuden poikkileikkaus Aurajoelta - Pohjois-Airistolle kulkevaa linjaa pitkin ennen ruoppauksia (yläkuva) ja ruoppaustöiden aikana (alakuva syvyys [m] ruoppauspaikka 1 ruoppauspaikka 2 75 NTU 50 NTU 25 NTU etäisyys pisteestä 1 [m] 0 NTU

55 Sameus NTU 75 NTU latitudi [ P] NTU 25 NTU longitudi [ I] 0 NTU Sameus Pintaveden sameus ennen ruoppauksia (yläkuva) ja ruoppaustöiden aikana (alakuva). latitudi [ P] NTU 75 NTU 50 NTU 25 NTU longitudi [ I] 0 NTU

56 Ruoppaukseen liittyvät seurantatutkimukset Kalataloustarkkailu Kalataloustarkkailu käsittää orgaanisten tinayhdisteiden ja niiden hajoamistuotteiden analysoinnin Aurajoesta pyydettyjen ahventen lihas- ja maksanäytteistä. Näytteenotto tapahtuu ennen ruoppauksen alkamista niinä vuosina, kun töitä tehdään ja yksi vuosi töiden päättymisen jälkeen. Näytepaikat ovat Aurajoki Halistenkosken yläpuolelta ja toinen paikka alajuoksulla ruoppausten vaikutusalueella. Näytemäärä on 10 ahventa / näytepaikka / vuosi.

57 Ruoppaukseen liittyvät seurantatutkimukset Tulostietoja ensimmäisestä kalataloustarkkailusta Kesällä 2008 Aurajoen alaosalla ahvenissa todetut pitoisuudet osoittivat hyvin alueen kulttuurivaikutteisen luonteen ja toisaalta sen, että yläpuolisella vertailualueella ihmistoimintojen vaikutukset ovat tässä tarkastelussa selvästi vähäisempiä. Täällä kalat olivat jokseenkin puhtaita tai puhtaita. Satama-alueelta pyydystettyihin kaloihin oli selvästi kertynyt orgaanista tinaa, jota myös alueen pintasedimentissä esiintyy yleisesti. Kalojen maksassa pitoisuudet olivat moninkertaisia lihaksen arvoihin verrattuna. Etenkin trifenyylitinaa siinä oli runsaasti. Orgaanisten tinojen summapitoisuuden keskiarvo kalojen lihaksessa oli samaa suuruusluokkaa rannikkovesien ahvenissa todettuun yleiseen tasoon verrattuna.

58 TBT, µg/kg tp. TPT µg/kg tp. 120,00 700,00 100,00 80,00 60,00 40,00 20,00 600,00 500,00 400,00 300,00 200,00 100,00 0, , Näyte Näyte Kesällä 2008 Aurajoen alaosasta (satama-alue) kerättyjen ahventen lihaksesta ja maksasta analysoitujen TBT- ja TPT pitoisuuksien keskiarvot ja 95 % luottamusvälit. Näyte 1= lihas ja näyte 2= maksa. Satama-alueelta pyydystettyjen ahventen lihaksessa TBT- pitoisuuden keskiarvo oli 11 ± 4 µg/kg tuorepainoa (tp.) kohti. Vastaavat maksan TBT- arvot olivat 75 ± 34 µg/kg tp. TPT:aa lihaksessa oli 54 ± 25 µg/kg tp. ja maksassa 426 ± 230 µg/kg tp. Aurajoen yläpuolisella vertailualueella (Halisten padon yläpuoli) ahventen lihaksessa ei esiintynyt tributyylitinaa (TBT) ja maksassa pitoisuudet olivat erittäin pieniä. Pieniä pitoisuuksia trifenyylitinaa (TPT) esiintyi lihaksessa ja maksassa kahdessa näytteessä kymmenestä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on arvioinut, että orgaanisten tinayhdisteiden (OT) pitoisuus (summa: TBT, TPT, DBT ja DOT) ei saisi ylittää siedettävää päivittäistä saantimäärää eli 0,25 µg ihmisen painokiloa kohti. Siten 60 kg painavan henkilön suurin sallittu altistumisannos näille orgaanisille tinayhdisteille olisi 15 µg päivässä. Tässä aineistossa Aurajoen alaosalta pyydystettyjen ahventen lihaksessa todettujen summapitoisuuksien perusteella kyseinen enimmäissaantimäärä täyttyisi syömällä noin 0,3 kg kalaa päivässä.

59 Sideainereseptointi (1) Sideainereseptit perustuvat ennakkotutkimuksiin, kuten: Akerin Pernon väylä, laboratoriotutkimus Akerin Pernon väylän stabiloituvuustutkimusten tulokset on esitetty raportissa Pernon väylän TBT-massojen kiinteyttäminen stabiloimalla, tekniset tutkimukset, Ramboll Finland Oy, Aurajoki, laboratoriotutkimus Stabiloituvuustutkimukset 2006 Koetoiminta 2007/ Pansion sotasatama, kenttätutkimus Koetoiminnan yhteydessä tehdyt stabiloituvuuden seurantatutkimustulokset on esitetty raportissa Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla, Ramboll Finland Oy,

60 Sideainereseptointi (2) Stabiloinnin sideaineisiin käytettiin seuraavia komponentteja: Yleis = Yleissementti (CEM II/A-M(S-LL) 42,5 N), Pika = Pikasementti (CEM I 52,5 R), KJ = Masuunikuonajauhe (KJ400), LT = Fortumin Naantalin kivihiilivoimalaitoksen lentotuhka (kostutettuna kasavälivarastoitu tai suoraan tuotannosta/siilosta otettu kuiva tuhka)

61 Sideainereseptointi (3) Esitutkimukset sideainevaihtoehtojen ja määrien testaus 1-axial compression strenght [kpa] Duration of curing 90 d, +8 C Duration of curing 180 d, +8 C Addition of PKT kg/m 3 Yleis50 + PKT150 Yleis50 + PKT200 Yleis50 + PKT250 Yleis = General cement PKT = Estonian oil shale fly ash Pika = Rapid cement KJ =Blast-furnace slag LT = coal fly ash Target level 100 kpa Yleis200 Yleis250 Pika45 + KJ105 + LT100 Amount of binder(s) [kg/m 3 ] Pika70 + KJ150 + LT100

62 Esitutkimukset pitkäaikaislujittumistuloksia Vaikeasti lujittuva w %, w2/04 w=237% Hh9,6% w2/04 (70Pika+150KJ+100LT) Sideainereseptointi (4) 28d 90d 180d/150d 536d Puristuslujuus [kpa] AJ10 (45Pika+105KJ+100LT) AJ10 (60Pika+105KJ+100LT) AJ10 (70Pika+105KJ+100LT) AJ10 (45Pika+150KJ+100LT) AJ10 (60Pika+150KJ+100LT) AJ10 (70Pika+150KJ+100LT) AJ10 (70Pika+150KJ+100LT) AJ12,14,15,9,10 (60Pika+105KJ+100LT) AJ12,14,15,9,10 (75Pika+105KJ+100LT) AJ12,14,15,9,10 (45Pika+150KJ+100LT) AJ12,14,15,9,10 (60Pika+150KJ+100LT) AJ12,14,15,9,10 (75Pika+150KJ+100LT) w2/04 (45Pika+105KJ+100LT)

63 Sideainereseptointi (5) Esitutkimukset vesipitoisuuden vaikutus puristuslujuuteen lujuus, 28 vrk (kpa) resepti: PIKA 70 +KJ LT 100; runkomateriaalit AJ1 AJ AJ2 Hh=7,2 7,7% 350 Hh=8,0 8,6% AJ3 AJ1 Hh=9,0 9,3% AJ8 Hh=6,1% 200 POIKKEAVIA 150 AJ7 AJ13 AJ10 AJ12 AJ4, AJ6 AJ AJ11 AJ14 AJ9 AJ w (%) Tässä on testattu yhden sideaineen vaikutusta eri näytteiden stabiloituvuuteen. Sedimenttinäytteet AJ 1 AJ 15 eroavat toisistaan mm. vesipitoisuuden ja hehkutushäviön osalta.

64 Sideainereseptointi (6) Esitutkimukset eri sedimenttimateriaalien lujuustutkimukset 1-axial compression strength [kpa] Effect of the Variation of Sediment Material on Strength 70Pika+150KJ+100LT Pika = Rapid cement KJ =Blast-furnace slag LT = coal fly ash from Fortum 28 d 90 d 150 d Tässä on testattu yhden sideaineen vaikutusta eri näytteiden stabiloituvuuteen pitkällä aikavälillä. Sedimenttinäytteet AJ 1 AJ 15 eroavat toisistaan mm. vesipitoisuuden ja hehkutushäviön osalta.

65 Sideainereseptointi (7) Aurajoen ruoppausmassan sideainereseptit Ruoppausalue Ruoppausmassan w [%] Sideaineresepti altaan yläosa 0 2 m [kg/m 3 ] Sideaineresepti altaan alaosa > 2 m [kg/m 3 ] Alue I ja II Pika+105KJ+100LT 45Pika+105KJ+100LT Pika+105KJ+100LT 50Pika+105KJ+100LT Alue III <260 55Pika+105KJ+100LT 45Pika+105KJ+100LT Pika+105KJ+100LT 50Pika+105KJ+100LT Alue IV* <220 45Pika+105KJ+100LT* 45Pika+105KJ+100LT* w = vesipitoisuus (määritetty näytteen sisältämän veden massan ja kuiva-aineksen massan suhteena ja ilmoitettu prosentteina) * seoksen sideainemäärää ja seossuhteita tarkastellaan vielä laboratoriotutkimusten perusteella, annettu sideaineresepti on maksimimäärä. Myös Pika+LT seos on mahdollinen osalla aluetta.

66 Sideainereseptointi (8) Käytännössä: Keskimääräinen puristuslujuustavoite 1-1,5 vuoden ikäisellä stabiloinnilla on: 180 kpa altaan yläosassa 0 2,0 m, 100 kpa altaan alaosassa syvemmällä kuin 2,0 m Kokonaissideainemäärä päätetään ruoppausalueen ja ruoppausmassan vesipitoisuuden perusteella. Rambollin laadunvalvoja antaa työn kuluessa ohjeet sideainemäärän lisäämiseen, mikäli esimerkiksi ruoppausmassan vesipitoisuus on huomattavasti suurempi kuin taulukoissa arvioidut. Sideaineseoksien aikalujittuminen on merkittävää: Todennäköisesti vuoden kuluttua ei saavuteta vielä kyseisiä lujuuksia, vaan vuoden lujittumisajan jälkeen on odotettavissa vielä 20 % lisäys puristuslujuuksissa, sillä aikalujittuminen käytettävillä sideaineseoksilla on hyvin merkittävää.

67 Prosessistabilointi - toimintaperiaate Ruoppausmassan syöttö proomuista aseman syöttötasolle Kostutetut sideaineet lentotuhkan hihnasyöttö SYÖTTÖTASO SEKOITUSTASO KÄSITELLYN MASSAN PURKUTASO Kuivat sideaineet siilo I masuunikuonajauhe siilo II pikasementti

68 Prosessistabilointi - toimintaperiaate (A) Ruoppausmassa syötetään proomuista aseman syöttötasolle, jossa esisekoitus ja homogenisointi Syöttötasolla annostellaan myös reseptin mukaiset sideainekomponentit (B) Ruoppausmassa ja sideaineet sekoitetaan paineistetussa kaksoisakselisekoittimessa (C) Käsitelty massa puretaan ja siirretään Pansion altaaseen A B C

69 Prosessistabilointi kokemuksia 11/08 Ruoppausmassan seassa oli runsaasti epäpuhtauksia aiheuttavat ajoittain ongelmia, tuotannon teho n m 3 /h Ruoppausmassan purussa käytetään kuorma-autoa ja erilaisia pumppaustekniikoita

70 Saavutettavat hyödyt Ympäristöhyödyt Lujittunut massa sitoo haitta-aineet niukkaliukoiseen muotoon. Prosessistabilointi on ympäristön kannalta turvallinen ruoppausmassojen käsittelymenetelmä, sillä haitta-aineet sitoutuvat tehokkaasti stabiloituun rakenteeseen tehokkaan sekoituksen ansiosta eikä haitallisia aineita sisältäviä suotovesiä kulkeudu vesistöön. Käytettävät teollisuuden sivutuotteet tehostavat haitallisten aineiden sitoutumista niukkaliukoiseen muotoon. Uuteen teknologiaan liittyy ruoppauksen toteuttaminen ns. ympäristökauhalla, jolloin saadaan hallitusti ja tarkasti kuorittua pilaantunut sedimentti mahdollisimman pienellä lisäveden sekoittumisella sedimenttiin. Näin saadaan pienemmällä sideainemäärällä stabiloituva massa. Ympäristökauhan sulkeutuva mekanismi vähentää myös ruopattavan vesialueen samentumista. Haitta-ainekuormitus Aurajoessa pienenee vähentäen myös Airistolle aiheutuvaa kuormitusta.

71 Saavutettavat hyödyt Hyödyt satamatoiminnalle Ruoppaukset puhdistavat Aurajoen pohjaa niiltä alueilta, joita eniten tarvitaan satamaliikenteen käyttöön. Laitureiden viereen ja väylille saadaan riittävästi syvyyttä. Pilaantuneet massat saadaan hyötykäyttöön Stabiloitu massa toimii satamakentän tekniset laatuvaatimukset täyttävänä täyttörakenteena. Näin syntyy uutta, tarpeellista satamakenttää.

72 Saavutettavat hyödyt Taloudelliset hyödyt Prosessistabiloinnissa sekoitus on perinteisiä stabilointimenetelmiä tehokkaampaa, joten ruoppausmassan käsittelyssä tarvittavaa sideainemäärää voidaan merkittävästi pienentää aiempiin menetelmiin verrattuna. Tämä aiheuttaa huomattavia kustannussäästöjä. Sideainekustannukset ovat koko menetelmän taloudellisuuden kannalta oleellinen tekijä. STABLE-projektissa on voitu osoittaa, että perusteellisella sideaineiden reseptointitutkimuksella, jossa hyödynnetään teollisuuden sivutuotteita mm. lentotuhkia ja kuonia, saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä. Koska ruoppausmassoja ei tarvitse kuljettaa kauas ruoppausalueelta, säästetään myös kuljetus- ja läjityskustannuksissa.

73 Tiedottaminen Hankkeesta on tuotettu suunnitelman mukaisesti Jatkuvasti päivitettävä web-sivusto ( DVD-esitys, power point -esitys Konferenssiesitelmiä ja artikkeleita, raportteja Tiedotustilaisuuksia ja tiedotteita medioille ja alan ammattilaisille hankkeen edetessä Hankkeen tiedotustaulu työmaalle

74 Jatkotoimet Tulevaisuuden näkymät Täydennetään kun suunnitelma on tehty projektin loppuvaiheessa

75 Jatkotoimet Mitä pitäisi kehittää Näytteenotto Yhteisläjityspaikat / massavarastot Lupa-asiat (Täydentyy projektin loppuvaiheessa )

Nro 53/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2006

Nro 53/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2006 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 53/2006/3 Dnro LSY 2006 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi Suomen ympäristölupaviraston Vuosaaren satama alueen pilaantuneiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 251

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 38/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 251 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 38/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 251 Annettu julkipanon jälkeen 4.10.2007 ASIA Turun Sataman Pansion sataman ruoppausmassan prosessistabilointia koskevan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 13 Lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle rakennusviraston hakemuksesta Verkkosaaren eteläosan rantarakentamiseksi,

Lisätiedot

JA MUITA MENETELMIÄ PILAANTUNEIDEN SEDIMENTTIEN KÄSITTELYYN. Päivi Seppänen, Golder Associates Oy

JA MUITA MENETELMIÄ PILAANTUNEIDEN SEDIMENTTIEN KÄSITTELYYN. Päivi Seppänen, Golder Associates Oy GEOTEKSTIILIALLAS JA MUITA MENETELMIÄ PILAANTUNEIDEN SEDIMENTTIEN KÄSITTELYYN Päivi Seppänen, Golder Associates Oy Käsittelymenetelmät ESITYKSEN RAKENNE Vedenpoistomenetelmät Puhdistusmenetelmät Sijoitusmenetelmät

Lisätiedot

Vastaanottaja Turun Satama. Asiakirjatyyppi Laadunseurantaraportti. Päivämäärä Elokuu, 2010 LIFE06 ENV/FIN/000195-STABLE TURUN SATAMA

Vastaanottaja Turun Satama. Asiakirjatyyppi Laadunseurantaraportti. Päivämäärä Elokuu, 2010 LIFE06 ENV/FIN/000195-STABLE TURUN SATAMA Vastaanottaja Turun Satama Asiakirjatyyppi Laadunseurantaraportti Päivämäärä Elokuu, 2010 LIFE06 ENV/FIN/000195-STABLE TURUN SATAMA PANSION STABILOINTIALTAAN LAADUNVALVONTA 2010 PANSION STABILOINTIALTAAN

Lisätiedot

Ramboll. Knowledge taking people further --- Turun satama. Pernon väylän TBT-massojen kiinteyttäminen stabiloimalla, tekniset tutkimukset

Ramboll. Knowledge taking people further --- Turun satama. Pernon väylän TBT-massojen kiinteyttäminen stabiloimalla, tekniset tutkimukset Ramboll Knowledge taking people further --- Pernon väylän TBT-massojen kiinteyttäminen stabiloimalla, tekniset tutkimukset Helmikuu 7 Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen Finland Puhelin: 020 755

Lisätiedot

EU-LIFE STABLE PROJEKTI. Ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Pansion altaaseen

EU-LIFE STABLE PROJEKTI. Ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Pansion altaaseen EU-LIFE STABLE PROJEKTI Ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Pansion altaaseen Pilotoinnin, ympäristöllisen ja teknisen laadun seurannan raportti Maaliskuu 2009 Viite 82112846-01 Versio I Pvm

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017

UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017 UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA INFRARAKENTAMISEN UUSI MATERIAALITEKNOLOGIA DEMONSTRAATIO-OHJELMA 2013-2017 TUOTEKEHITYS SUUNNITTELU -RAKENNUTTAMINEN 1 -ohjelman sisältö 2 UUMA-materiaalit maarakennuskäytössä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 55/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 224

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 55/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 224 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 55/2008/2 Dnro LSY 2008 Y 224 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2008 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston pilaantuneiden ruoppausmassojen sijoittamista

Lisätiedot

LIFE06 ENV/FIN/ STABLE DEMONSTRAATIOHANKKEEN LOPPURAPORTTI

LIFE06 ENV/FIN/ STABLE DEMONSTRAATIOHANKKEEN LOPPURAPORTTI LIFE06 ENV/FIN/000195-STABLE DEMONSTRAATIOHANKKEEN LOPPURAPORTTI LOPPURAPORTTI Päivämäärä 31.3.2009 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Merja Autiola Aino Maijala ja Harri Jyrävä Pentti Lahtinen LOPPURAPORTTI

Lisätiedot

Turun sataman TBTsedimenttien. liukoisuustutkimukset. Knowledge taking people further --- Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE

Turun sataman TBTsedimenttien. liukoisuustutkimukset. Knowledge taking people further --- Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE Ramboll Knowledge taking people further --- Turun sataman TBTsedimenttien liukoisuustutkimukset Modifioitu diffuusiotesti LIFE06 ENV/FIN/00195-STABLE Helmikuu 2007 Ramboll Vohlisaarentie 2 B 36760 Luopioinen

Lisätiedot

Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla

Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Knowledge taking people further --- EU LIFE STABLE PROJEKTI Esipilotti Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Laatututkimusraportti Helmikuu 2008 Vohlisaarentie 2 B

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017

UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017 UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA Seinäjoen itäinen ohikulkutie Vt19, tuhkarakentaminen UUSIOMATERIAALIT RAKENTAMISESSA -OHJELMA 2013-2017 Pääkaupunkiseudun alueseminaari 27.4.2015 www.uusiomaarakentaminen.fi

Lisätiedot

MASSASEMINAARI, HELSINGIN KAUPUNKI PUHTAIDEN KAIVUMAIDEN KÄSITTELYTEKNIIKAT

MASSASEMINAARI, HELSINGIN KAUPUNKI PUHTAIDEN KAIVUMAIDEN KÄSITTELYTEKNIIKAT Image size: 7,94 cm x 25,4 cm MASSASEMINAARI, HELSINGIN KAUPUNKI 2.11.2011 PUHTAIDEN KAIVUMAIDEN KÄSITTELYTEKNIIKAT Pentti Lahtinen pentti.lahtinen@ramboll.fi MASSOJEN KÄSITTELYLAITTEISTOJA Suomalaiset

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78. Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78. Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla, LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 41/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-78 Annettu julkipanon jälkeen 8.6.2004 ASIA HAKIJAT Vesialueen ja rannan ruoppaaminen tilan Huhtala RN:o 1:81 edustalla,

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.6.2018 P35903P001 Tarkkailusuunnitelma Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten

Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further Turun Satama Ruoppausmassojen meriläjityksen kalatalousvaikutusten tarkkailu 2007 Mateen haitta ainepitoisuudet 82117732 6.3.2008 Turun Satama Ruoppausmassojen

Lisätiedot

ENERGIA- JA METSÄTEOLLISUUDEN TUHKIEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS

ENERGIA- JA METSÄTEOLLISUUDEN TUHKIEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS ENERGIA- JA METSÄTEOLLISUUDEN TUHKIEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS NOORA LINDROOS, RAMBOLL FINLAND OY noora.lindroos@ramboll.fi TUTKIMUKSEN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Ohjausryhmä: Ympäristöministeriö Metsäteollisuus

Lisätiedot

Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen. Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa

Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen. Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen 1 Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa Ympäristölupavirastojen vesilain mukaisessa soveltamiskäytännössä

Lisätiedot

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma

Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Hämeenlinnan Myllyojan Kankaisten ja Siirin uomaosuuksien parannussuunnitelma Janne Ruokolainen Raportti nro 6/2015 Sisällys 1 Kohteen yleiskuvaus ja hankkeen tavoitteet... 2 2 Toimenpiteet... 2 2.1 Joutsiniementien

Lisätiedot

Tilannekatsaus RUOPPAUS- JA LÄJITYSOHJE

Tilannekatsaus RUOPPAUS- JA LÄJITYSOHJE Tilannekatsaus 18.3.2014 RUOPPAUS- JA LÄJITYSOHJE MISSÄ MENNÄÄN? YM:n asettaman työryhmän toimikausi päättyi 15.1.2014 20.2.2014 saapunut ohjeluonnos viimeiselle kierrokselle työryhmän sisällä, kommentointi

Lisätiedot

HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVEDEN PURKURAKENTEET

HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVEDEN PURKURAKENTEET Liite 18 30.1.2013 1 (6) FENNOVOIMA OY HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOKSEN JÄÄHDYTYSVEDEN PURKURAKENTEET VESISTÖ- JA POHJAELÄINTARKKAILUSUUNNITELMA 1 VESILUPAHAKEMUKSEN VESISTÖTARKKAILUSUUNNITELMA... 2 1.1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Pansion satama Eristyspengeraltaan rakentaminen Kiinteistöt: 853-66-38-7 ja 853-488-4-3 Kiinteistöjen omistaja: Turun kaupunki

Pansion satama Eristyspengeraltaan rakentaminen Kiinteistöt: 853-66-38-7 ja 853-488-4-3 Kiinteistöjen omistaja: Turun kaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 225/2012/1 Dnro ESAVI/315/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Haitta-aineiden sitoutuminen sedimenttien stabiloinnissa. Satamien ympäristöverkon teemapäivä,

Haitta-aineiden sitoutuminen sedimenttien stabiloinnissa. Satamien ympäristöverkon teemapäivä, Haitta-aineiden sitoutuminen sedimenttien stabiloinnissa Satamien ympäristöverkon teemapäivä, 31.10.2012 Noora Lindroos, Ramboll Finland Oy, noora.lindroos@ramboll.fi TUTKITUT MATERIAALIT SEDIMENTTINÄYTTEET

Lisätiedot

Rauman sataman pilaantuneiden ruoppausmassojen stabilointisuunnitelman hyväksyminen ja hakemus päätöksen täytäntöön panemiseksi muutoksenhausta

Rauman sataman pilaantuneiden ruoppausmassojen stabilointisuunnitelman hyväksyminen ja hakemus päätöksen täytäntöön panemiseksi muutoksenhausta Etelä-Suomi Päätös Nro 245/2012/2 Dnro ESAVI/71/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 ASIA Rauman sataman pilaantuneiden ruoppausmassojen stabilointisuunnitelman hyväksyminen ja hakemus päätöksen

Lisätiedot

UUMA2 UUMA2-VUOSISEMINAARI 14.11.2013 UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017. www.uusiomaarakentaminen.fi

UUMA2 UUMA2-VUOSISEMINAARI 14.11.2013 UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA OHJELMA 2013-2017. www.uusiomaarakentaminen.fi UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA -VUOSISEMINAARI 14.11.2013 www.uusiomaarakentaminen.fi koordinaattori: pentti.lahtinen@ramboll.fi UUSIOMATERIAALIT MAARAKENTAMISESSA INFRARAKENTAMISEN UUSI MATERIAALITEKNOLOGIA

Lisätiedot

Tilaisuuden sisältö ja aikataulu

Tilaisuuden sisältö ja aikataulu Tilaisuuden sisältö ja aikataulu Tilaisuuden avaus ja kahvit (klo 18:00 18:15) Väylän syventäminen hankeosa (klo 18:15 18:35) Sataman syventäminen hankeosa (klo 18:35 18:55) Vesistö- ja kalataloustarkkailu

Lisätiedot

1. JOHDANTO... 4. 6. VAARALLISTEN TINAYHDISTEIDEN (TBT, TPhT) KULKEUTUMINEN JA BIOLOGISET VAIKUTUKSET LOUNAISELLA RANNIKKOALUEELLA-TUTKIMUS...

1. JOHDANTO... 4. 6. VAARALLISTEN TINAYHDISTEIDEN (TBT, TPhT) KULKEUTUMINEN JA BIOLOGISET VAIKUTUKSET LOUNAISELLA RANNIKKOALUEELLA-TUTKIMUS... SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. MITÄ OVAT ORGAANISET TINAYHDISTEET?... 5 2.1 Käyttökohteet... 6 2.1.1 Antifouling-maalit... 7 2.2 Käyttökiellot Suomessa... 8 2.3 Orgaanisten tinayhdisteiden käyttäytyminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

Liite 10 31.1.2013 1 (5) FENNOVOIMA OY HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOSALUEEN MERILÄJITYSALUE VESISTÖ- JA POHJAELÄINTARKKAILUSUUNNITELMA

Liite 10 31.1.2013 1 (5) FENNOVOIMA OY HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOSALUEEN MERILÄJITYSALUE VESISTÖ- JA POHJAELÄINTARKKAILUSUUNNITELMA 31.1.2013 1 (5) FENNOVOIMA OY HANHIKIVEN YDINVOIMALAITOSALUEEN MERILÄJITYSALUE VESISTÖ- JA POHJAELÄINTARKKAILUSUUNNITELMA 1 VESILUPAHAKEMUKSEN VESISTÖTARKKAILUSUUNNITELMA... 2 1.1 Johdanto... 2 1.2 Mittausmenetelmät...

Lisätiedot

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula

KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa Sahatie, 35700 Vilppula HAKIJA Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood Vilppulan saha Sahatie 35700 Vilppula KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupunki, kiinteistörekisteritunnukset 508-401-3-259, 508-401-3-305, 508-401-3-337, osoitteessa

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula

Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula HAKIJA Metsä Board Oyj PL 20 02020 METSÄ KIINTEISTÖ Mänttä-Vilppulan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 508-405-9-472 osoitteessa Uittosalmentie Mänttä-Vilppula VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Vaasan kaupungin tekninen toimi Kuntatekniikka Antti Ruokonen 0.8.018 Sisällys 1. Johdanto. Hankkeen kuvaus. Vesistön ekologinen tila.

Lisätiedot

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA

Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA HAKIJA Rakennusliike Lapti Mannerheimintie 107 00280 HELSINKI KIINTEISTÖ Kangasalan kunnassa kiinteistörekisteritunnus 211-462-7-61 osoitteessa Tykkitie, 36240 KANGASALA VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA

PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA PUITESOPIMUSKILPAILUTUS PILAANTUNEEN MAAN YM. MATERIAALIN VASTAANOTOSTA JA LOPPUSIJOITUKSESTA Koonti tarjouspyynnön mukaisista osatarjouksista Taulukko 1. Vaakamaksu Vaakamaksu Yksikköhinta ( /kuorma)

Lisätiedot

päätöksen nro 23/2009/3 muuttaminen, Helsinki

päätöksen nro 23/2009/3 muuttaminen, Helsinki Etelä-Suomi Päätös Nro 50/2011/4 Dnro ESAVI/414/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.3.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston Helsingin kaupungille antaman vesialueen ruoppaamista,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA LUPAPÄÄTÖS Nro 2/11/2 Dnro PSAVI/130/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 1 ASIA LUVAN HAKIJA Kallijärven ruoppausalueen laajentaminen, Keminmaa Keminmaan kunta Kunnantie 3 94400 Keminmaa 2

Lisätiedot

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu

Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu HAKIJA Akaan kaupunki PL 34 37801 AKAA KIINTEISTÖ Akaan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 20-444-1-90 osoitteessa Kirkkokatu 14, 37830 AKAA Kiinteistön omistaa Viialan VPK VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla

Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Ramboll Knowledge taking people further --- EU LIFE STABLE PROJEKTI Esipilotti Sotasataman pilaantuneiden ruoppausmassojen käsittely prosessistabiloimalla Laatututkimusraportti Kesäkuu 2008 Ramboll Vohlisaarentie

Lisätiedot

213213 Komposiittistabilointi (KOST)

213213 Komposiittistabilointi (KOST) InfraRYL, TK242/TR4, Päivitys 19.3.2015/KM 1 213213 Komposiittistabilointi (KOST) Infra 2015 Määrämittausohje 2132. 213213.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit 213213.1.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit,

Lisätiedot

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN

VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN VESILAIN VAIKUTUS RUOPPAUKSEN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTUKSEEN Kari Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Salo 6.3.2013 Oikeus vesialueen ruoppaukseen VL 2:6: Lietteestä, matalikosta tai muusta niihin verrattavasta

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere HAKIJA Asunto Oy Tampereen Kalevan Elias Aleksis Kivenkatu 26 33200 Tampere KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-119-832-7 osoitteessa Sammonkatu 44 33530 Tampere Kiinteistön

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630 RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014 Väliraportti nro 116-14-7630 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy lähettää oheisena tulokset 13. 14.10.2014 tehdystä Rauman merialueen tarkkailututkimuksesta

Lisätiedot

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu,

Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, HAKIJA Ikaalisten kaupunki, Tekniset palvelut Kolmen Airon katu 3 39500 IKAALINEN KIINTEISTÖ Ikaalisten kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 143-1-13-4 osoitteessa Pärkonkatu, Ikaalinen VIREILLETULOPERUSTE

Lisätiedot

Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa. Marja Lehto, MTT

Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa. Marja Lehto, MTT Kestävästi Kiertoon - seminaari Lääkeainejäämät biokaasulaitosten lopputuotteissa Marja Lehto, MTT Orgaaniset haitta-aineet aineet Termillä tarkoitetaan erityyppisiä orgaanisia aineita, joilla on jokin

Lisätiedot

Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen

Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen Koekalastuskierroksen löydökset ja niiden merkitys kalojen käyttöön Eija-Riitta Venäläinen Kalojen raskasmetalli- ja hivenainemääritykset Maa- ja metsätalousministeriöltä toimeksianto 12.11.2012 laatia

Lisätiedot

Päätös. Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku

Päätös. Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/4 Dnro ESAVI/38/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Turun Satama MERKINTÄ Länsi-Suomen

Lisätiedot

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus.

EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU. Varsinais-Suomen ELY-keskus. EURAJOEN YLÄOSAN TULVASUOJELU Varsinais-Suomen ELY-keskus. 14.2.2019 Perustiedot Eurajoen yläosasta Eurajoen yläosaksi kutsutaan jokiosuutta Eurakoskelta Kauttualle, osuuden pituus 14 km. Pituuskaltevuus

Lisätiedot

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan

(Konela RN:o 1:39, Lallinen, Vehmaa) ja Asunto Oy Vehmaan Rautilan Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 3/2013/2 Dnro ESAVI/111/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2013 ASIA Rautilakeskuksen rannan kunnostaminen ja vesialueen ruoppaaminen, Vehmaa HAKIJAT Asunto Oy Vehmaan Rautilan

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE HAKIJA VVO Kodit Oy PL 40 00301 HELSINKI KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-102-11-6 osoitteessa Satakunnankatu 21, TAMPERE VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA

Lisätiedot

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS

KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS Vastaanottaja Nokian kaupunki, Asko Riihimäki Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti Päivämäärä 23.12.2013 KOHMALAN OSAYLEISKAAVA, NOKIA MAAPERÄN ARSEENIN TAUSTAPITOISUUSTUTKIMUS KOHMALAN OSAYLEISKAAVA-ALUE

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Vuosaaren sataman melumäki, Pilaantuneen maan. MUTKU Jukka Tengvall

Vuosaaren sataman melumäki, Pilaantuneen maan. MUTKU Jukka Tengvall Vuosaaren sataman melumäki, Pilaantuneen maan hyötykäyttö MUTKU 12.3.2009 Jukka Tengvall MELUMÄKI MELUMÄEN SIJAINTI 2 Vuosaaren sataman melumäki J. Tengvall 12.3.2009 3 Taustaa Vuosaaren satama-alueen

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla 16T-12.2 1 Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti v3, 22.1.2018 2 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KUORMITUKSET 1

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

KOKKOLAN VÄYLÄN JA SATAMAN SYVENTÄMINEN HANKKEEN TARKKAILU

KOKKOLAN VÄYLÄN JA SATAMAN SYVENTÄMINEN HANKKEEN TARKKAILU KOKKOLAN VÄYLÄN JA SATAMAN SYVENTÄMINEN HANKKEEN TARKKAILU Huomioitava seuraavat vaikutukset: Kalatalous Veden laatuun Linnusto Vedenalaiseen särkkä (Santapankki) Lisäksi Samentuman esto Jäähdytysveden

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 90/07/1 Dnro Psy-2007-y-72 Annettu julkipanon jälkeen 29.8.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Siirtoviemärin ja yhdysvesijohdon rakentaminen Levijärven alitse, Kittilä Levin Vesihuolto Oy PL 35 99131

Lisätiedot

Päätös Nro 6/2012/2 Dnro ESAVI/220/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 6/2012/2 Dnro ESAVI/220/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2012/2 Dnro ESAVI/220/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2012 ASIA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston päätöksen nro 99/2009/2 lupamääräyksen 6 mukainen Turun kantasataman

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008

KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila. Ari Hanski 16.12.2008 KRISTIINANKAUPUNGIN EDUSTAN MERITUULIPUISTO Merialueen nykytila Ari Hanski 16.12.2008 KESÄLLÄ 2008 TEHDYT SUUNNITTELUALUEEN VEDENALAISLUONNON INVENTOINNIT JA MUUT SELVITYKSET VAIKUTUSARVIOINNIN POHJAKSI

Lisätiedot

JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA. RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi

JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA. RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi UUSIOMATERIAALIT MAANRAKENNUKSESSA UUMA2-OHJELMA 2013-2017 Tavoite Tavoitteena on saada uusiomateriaalit

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 361 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 361 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 43/2006/4 Dnro LSY 2005 Y 361 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Sorvakon venetelakan veneväylän ja laiturialueen ruoppaaminen

Lisätiedot

Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi

Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Kuulutus 1 (1) 8.10.2018 2783/5723/2018 Esitys Juupajärven kunnostuksen (Seinäjoki) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Asia Siltala-Juupakylä kyläyhdistys ry on 2.10.2018 toimittanut Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 227 06.11.2013 942/11/01/00/2013. Rakennus- ja ympäristölautakunta 227. Asiakirjat

Rakennus- ja ympäristölautakunta 227 06.11.2013 942/11/01/00/2013. Rakennus- ja ympäristölautakunta 227. Asiakirjat Rakennus- ja ympäristölautakunta 227 06.11.2013 Lausunto / ympäristölupahakemus/ Hopeakivensataman alueen täytöt ja päällysrakenteet, jätemateriaalien hyödyntäminen, töiden aloittamislupa ennen päätöksen

Lisätiedot

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013

28.5.2013, ilmoitusta on täydennetty 17.6.2013 HAKIJA Elenia Oy PL 2 33901 TAMPERE KIINTEISTÖ Urjalan kunnassa kiinteistörekisteritunnukset 887-409-29-0 ja 887-409-2-71 osoitteessa Ratapihantie 18, 31700 Urjala As Kiinteistön 887-409-29-0 omistaa Elenia

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (7) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 357 Aluehallintoviraston päätös Vaskilahden vesialueen ruoppauksesta, täytöstä ja ruoppausmassojen läjittämisestä mereen ESAVI/1379/2016

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus lannoitevalmisteista annetun maa- ja metsätalousministeriön asetuksen muuttamisesta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 7/13 Päivämäärä Dnro 27.03.2013 731/14/2013 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 15.04.2013 toistaiseksi Muuttaa MMMa lannoitevalmisteista (24/11) liitettä I ja II,

Lisätiedot

TURUN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA P26359P001

TURUN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA P26359P001 SUUNNITTELU JA TEKNIIK K KA TURUN SATAMA OY Airiston yhteisläjitysalue Tutkimusten FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26359P001 1 (33) Arto Itkonen ja Paula Pitkäranta SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 1.1

Lisätiedot

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU

Alueellinen uusiomateriaalien edistämishanke, UUMA2 TURKU Tehtävänä on huolehtia Turun alueen perusenergian tuotannosta taloudellisesti ja tehokkaasti monipuolisella tuotantokapasiteetilla. TSE:n omistavat Fortum (49,5%), Turku Energia (39,5%), Raision kaupunki

Lisätiedot

Sipoonranta Oy, Lillören-Marina Ab ja Sipoon kunta

Sipoonranta Oy, Lillören-Marina Ab ja Sipoon kunta Etelä-Suomi Lupapäätös Nro 2/2010/4 Dnro ESAVI/75/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2010 ASIA LUVAN HAKIJAT Vesialueen täyttäminen, vesialueen ruoppaus ja rantamuurin rakentaminen sekä töiden aloittaminen

Lisätiedot

ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI

ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI Tuhkat hyötykäyttöön säästöjä päästöissä, luonnonvaroissa ja työmäärässä TkT Pentti Lahtinen, pentti.lahtinen@ramboll.fi UUMA 2010-2016 UUMA 2010 2016 VALTAKUNNALLINEN

Lisätiedot

LIFE06 ENV/FIN/000195 ELINKAARITARKASTELUT

LIFE06 ENV/FIN/000195 ELINKAARITARKASTELUT LIFE06 ENV/FIN/000195 Cement manufacturing Production of Industrial Residues /by-products Transport of dredging equipment to the site Transports Atmospheric emissions Energy (fuel etc.) Dredging Storage

Lisätiedot

Päätös Nro 20/2011/2 Dnro ESAVI/290/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 11.3.2011

Päätös Nro 20/2011/2 Dnro ESAVI/290/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 11.3.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 20/2011/2 Dnro ESAVI/290/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 11.3.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 58 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Liikelaitos Kokkolan

Lisätiedot

Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet

Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet Tornionjoen Suomen puoleisten pintavesien luokittelu ja ehdotetut lisätoimenpiteet Petri Liljaniemi Biologi Lapin ympäristökeskus 1 Vesistön ekologisen tilan luokittelu Biologiset tekijät Levät, vesikasvillisuus,

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 17.2.2015 1 Tavanomaisen jätteen kaatopaikka VNA kaatopaikoista

Lisätiedot

VEDENLAATU JA VIRTAUKSET HANHIKIVEN EDUSTAN MITTAUSPAIKOILLA RUOPPAUSKAUDELLA 2016

VEDENLAATU JA VIRTAUKSET HANHIKIVEN EDUSTAN MITTAUSPAIKOILLA RUOPPAUSKAUDELLA 2016 VEDENLAATU JA VIRTAUKSET HANHIKIVEN EDUSTAN MITTAUSPAIKOILLA RUOPPAUSKAUDELLA 2016 Lea Nikupeteri EHP-Tekniikka Oy 16.03.2017 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 2. RUOPPAUSTYÖT... 4 3. MITTAUKSET JA MITTALAITTEET...

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 19/10/2 Dnro ISAVI/18/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.2.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Rakentamisen maa-ainesjätteiden hyödyntäminen - MASA-asetus ja -taustaselvitys. Jussi Reinikainen / SYKE

Rakentamisen maa-ainesjätteiden hyödyntäminen - MASA-asetus ja -taustaselvitys. Jussi Reinikainen / SYKE Rakentamisen maa-ainesjätteiden hyödyntäminen - MASA-asetus ja -taustaselvitys Jussi Reinikainen / SYKE Esityksen sisältö MASA-asetuksen lähtökohdat MASA-taustaselvitys Yhteenveto 2 MASA-asetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Veera-hankkeen loppuseminaari 2.11.216 Janne Suomela Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Esityksen sisältö Yleistä alueen joista Jokien

Lisätiedot

Y M P Ä R I S T Ö M I N I S T E R I Ö

Y M P Ä R I S T Ö M I N I S T E R I Ö Y m p ä r i s t ö o p a s 117 Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohje Anvisning för muddring och deponering av muddermassor HELSINKI 2004........................... Y M P Ä R I S T Ö M I N I S T E R I Ö

Lisätiedot

Päätös. Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku

Päätös. Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Päätös Etelä-Suomi Nro 252/2010/4 Dnro ESAVI/420/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Turun Satama ARVIOINTIPYYNTÖ

Lisätiedot

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Antti Lindfors ja Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 13.6.2013 LUODE CONSULTING OY, SANDFALLINTIE 85, 21600 PARAINEN 2 Johdanto Tässä raportissa käsitellään

Lisätiedot

KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE

KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE PENTTI PAUKKONEN VALUHIEKAN HAITTA-AINETUTKIMUS KEHÄVALU OY Mattilanmäki 24 TAMPERE Työ nro 82102448 23.10.2002 VALUHIEKAN HAITTA-AINETUTKIMUS Kehävalu Oy 1 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2 2. TUTKIMUSKOHDE 2 2.1

Lisätiedot

Kuusakoski Oy:n rengasrouheen kaatopaikkakelpoisuus.

Kuusakoski Oy:n rengasrouheen kaatopaikkakelpoisuus. Kuusakoski Oy:n rengasrouheen kaatopaikkakelpoisuus. 2012 Envitop Oy Riihitie 5, 90240 Oulu Tel: 08375046 etunimi.sukunimi@envitop.com www.envitop.com 2/5 KUUSAKOSKI OY Janne Huovinen Oulu 1 Tausta Valtioneuvoston

Lisätiedot

Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke

Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke Evijärvi on jaettu viiteen eri vesiosakaskuntaan: Kirkonkylän, Lahdenkylän, Inankylän, Särkikylän ja Jokelankylän osakaskunnat (Kuva 1). Ruoppaukset toteutetaan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (5) 276 Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin kaupungin liikuntaviraston hakemuksesta HEL 2012-014235 T 11 01 01 Viite: Dnro ESAVI/165/04.09/2012

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360

HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Asiakirjatyyppi Tutkimusraportti ID 1 387 178 Päivämäärä 13.8.2015 HAUKILUOMA II ASEMAKAAVA-ALUE NRO 8360 PAIKOITUSALUEEN MAAPERÄN HAITTA-AINETUTKIMUS

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014

PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 50/2014/2 Dnro ISAVI/15/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 25.6.2014 ASIA HAKIJA Puhoksen makasiinilaiturin uusiminen ja valmistelulupa, Kitee Kiteen kaupunki HAKEMUS Kiteen kaupunki

Lisätiedot

KALKKIA MAAN STABILOINTIIN

KALKKIA MAAN STABILOINTIIN KALKKIA MAAN STABILOINTIIN Vakaasta kallioperästä vakaaseen maaperään SMA Mineral on Pohjoismaiden suurimpia kalkkituotteiden valmistajia. Meillä on pitkä kokemus kalkista ja kalkin käsittelystä. Luonnontuotteena

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 125/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-64. jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 125/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-64. jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 125/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-64 Annettu julkipanon jälkeen 28.12.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Ruoppaus- ja täyttötöiden suorittaminen Pansion Sataman alueella

Lisätiedot

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA

UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA Pyhtään kunta 20.4.2016 UIMAVESIPROFIILI HUUTJÄRVEN UIMARANTA 1. YHTEYSTIEDOT 1.1 Uimarannan omistaja ja Pyhtään kunta, Siltakyläntie 175, 49220 Siltakylä 1.2 Uimarannan päävastuullinen hoitaja ja 1.3

Lisätiedot

Uudenkaupungin väylän meriläjitysten sedimentaatiotutkimus

Uudenkaupungin väylän meriläjitysten sedimentaatiotutkimus Uudenkaupungin väylän meriläjitysten sedimentaatiotutkimus Vesiväyläpäivä Sito Parhaan ympäristön tekijät Tutkimuksen tausta ja tavoitteet Läjitysmassojen pysyvyys avainasemassa tutkittaessa meriläjitysten

Lisätiedot

KIMMO JÄRVINEN HYÖTYKÄYTTÖ- ESIMERKKINÄ JÄTKÄSAARI HELSINGISSÄ

KIMMO JÄRVINEN HYÖTYKÄYTTÖ- ESIMERKKINÄ JÄTKÄSAARI HELSINGISSÄ KIMMO JÄRVINEN HYÖTYKÄYTTÖ- ESIMERKKINÄ JÄTKÄSAARI HELSINGISSÄ Mutku-päivät 25.3.2015, Lahti SISÄLTÖ Jätkäsaaren historiaa Hyötykäytettäviä materiaaleja Pilaantuneet maat Haitta-ainepitoiset sedimenti

Lisätiedot

Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä

Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä Renotech Oy / Logistiikkaprojekti loppuesitelmä Tuhkan hyötykäyttöön liittyvän logistisen ketjun suunnittelu Ville-Pekka Johansson Projektiin liittyvä verkosto Renotech Oy Turun AMK Varsinais-Suomen liitto

Lisätiedot