Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8."

Transkriptio

1 Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS

2 1 1. TALOUDEN TOTEUTUMISEN YLEISKATSAUS Vuotta 2012 on eletty kansainvälisesti hyvin epävarmassa taloudellisessa tilanteessa ja epävarmuus jatkuu. Suomen kansantalous on hiipunut kohti taantumaa johtuen pääasiassa eurokriisistä ja sen seurausvaikutusten heijastumisesta maamme talouteen. Viennin väheneminen, investointien niukkuus ja yksityisen kulutuksen kasvun hidastuminen näkyvät talouden kasvuluvuissa. Osittain Suomen omat talouspoliittiset toimenpiteet vaikuttavat samansuuntaisesti. Eurokriisin hoitaminen on keskeisessä asemassa talouden kehityksen kääntämisessä suotuisammaksi myös Suomessa. On todennäköistä, että edessä on pitkä hitaan kasvun kausi. Taloustilanne 31.8., Tuotot Kulut Vuosikate Tulos Yllä olevassa kaaviossa on tarkasteltu kunnan talouden kokonaiskehitystä viimeisimmän viisivuotiskauden aikana. Se vertailee eräiden tunnuslukujen valossa kunnan taloustilannetta eri vuosina tilanteessa ilman jaksotuksia. Tarkastelu osoittaa talouden myönteisen kehityksen niin, että tilanne on tuloksella mitaten ollut tarkasteluajankohtana joka vuosi edellisvuotta parempi. Kuluvana vuonna tuloksen kehitys on ollut ennätyksellisen vahvaa, mutta siihen vaikuttaa merkittävästi verotulojen kertymisen etupainotteisuus viime vuoteen verrattuna. Toimintatuottojen ja kulujen väheneminen vuonna 2011 edellisvuotisesta johtui lomatoimen siirtymisestä Hämeenlinnan kaupungin hoidettavaksi ko. vuoden alusta lukien. Toimintatuottojen kasvu on tänä vuonna ollut 5,1 % ja toimintakulujen kasvu 3,1 %, mikä on varsin maltillinen arvioituun kuntien toimintakulujen keskimäärin 4,4 %:n vuotuiseen kasvuun verraten. Toimintakulujen kasvu on tiukalla menotaloudella ja kuntatalouden vaikeuksien yleisellä tiedostamisella saatu Lopella leikattua puoleen siitä, mitä se oli tarkastelukauden alkuvuosina. Isoimmissa menolajeissa kasvua on henkilöstökuluissa ollut 4,6 %, palvelujen ostoissa 2,2 % ja muissa toimintakuluissa 2,2 %. Merkittävää on, että asiakaspalvelujen ostoihin on käytetty vain 0,5 % enemmän kuin viime vuonna, mikä osaltaan on vaikuttanut myös siihen, että perusturvatoimen talousarvio on toteutunut hyvin. Loppuvuoden aikana terveydenhuollon kuntayhtymien talouden tukemiseen ja tasapainon saavuttamiseen jouduttaneen panostamaan lisää, mikä nostaa menolajin kasvuprosenttia ja myös pienentää tulosodotusta.

3 2 Toimintatuotot ovat alkuvuoden aikana kasvaneet edellisvuodesta kaikissa muissa tulolajeissa paitsi tuissa ja avustuksissa, mikä toisaalta merkitsee myös sitä, että tukeen tai avustukseen oikeuttavat menot ovat vähentyneet tätä enemmän. Voimakkainta kasvu on euromääräisesti ollut myyntituotoissa, mutta kasvu tulee pääosin sisäisen palvelutuotannon kautta. Prosentuaalisesti kasvu on ollut suurinta muissa toimintatuotoissa, paljolti käyttöomaisuuden myyntivoittojen kolmanneksen kasvun ansiosta. Edellä olevaan perustuen tuottojen ja kulujen erotusta mittaava toimintakate on kasvanut maltillisesti 2,6 % viime vuodesta. Vuosikate on toisen vuosikolmanneksen jälkeen euroa parempi kuin viime vuonna ja tulos tässä vaiheessa euroa ylijäämäinen. Se on tarkasteluajankohdan tilanteena ylivoimaisesti paras tällä vuosituhannella, paljolti hyvän verotulokehityksen ansiosta. Toisaalta ennakoitu asiakaspalvelujen ostojen kasvu mm. terveydenhuollon kuntayhtymien lisämaksuosuuksien takia leikkaa tulosodotusta. Talousarvioon verrattuna toimintatuottojen toteutuma on 66,1 % (vuonna ,2 %) ja toimintakulujen toteutuma 65,7 % (66,5 %). Merkittävimpien menolajien osalta on henkilöstökulujen toteutuma 68,0 %, kun se laskennallisesti voisi olla 68,5 %, ja palvelujen ostojen toteutuma 64,3 %. Talousarvio toteutuu alkuvuoden perusteella kokonaisuutena hyvin. Verotulot 31.8., Kunnallisvero Kiinteistövero Yhteisövero Kunnan verotulot ovat kuluvana vuonna kehittyneet budjetoitua paremmin ja etenkin kunnallisverotuloissa kasvu on ollut vahvaa. Toteutuma on budjetoitua parempi, sillä talousarvion verotuloarvio saavutetaan jo viime vuoden suuruisella kertymällä. Alustavat tiedot vuoden 2011 valmistuvasta verotuksesta ennakoivat verotuksen hyvää kokonaistoteutumaa budjetoituun nähden, joskin alkuvuoden 6,6 %:n kasvun arvioidaan koko vuoden tilanteessa kaventuvan noin puoleen. Kunnallisveron kertymä on alkuvuonna ollut 8,0 % parempi kuin viime vuonna, ennakonpidätyksissä kasvua on ollut 5,0 %. Ennakonpidätysten hyvään kertymään vaikuttaa muun ohella se, että kunnan asukasluku oli viime vuonna vahvassa kasvussa ja työllisyystilanne on kunnassa ollut keskimääräistä parempi. Arvio kunnallisveron tuoton kasvuksi viime vuoteen verrattuna on noin 4 %. Yhteisöveron tuotto on romahtanut yli viidenneksen, vähennystä 22,0 %. Yleisen taloustilanteen ongelmien lisäksi tähän vaikuttaa se, että kuntaryhmän jako-osuutta yhteisöveron tuotosta on pienennetty. Tämänhetkinen arvio on, että vuositasolla yhteisöverotuotto tulee prosentuaalisesti vähenemään jopa hieman alkuvuotta enemmän ja siten talousarvion verotuottoarviota ei saavuteta.

4 3 Talousarvioon verrattuna kunnallisveroa on kertynyt 78,3 % (vuonna ,5 %) ja yhteisöveroa 59,8 % (72,0 %) budjetoidusta. Kiinteistövero kertyy pääosin vasta loppuvuoden aikana, mutta ennakkotiedon mukaan sen tuotto tulee hieman ylittämään talousarviotavoitteen. Kokonaisuutena verotulot kertyvät tänä vuonna budjetoitua paremmin ja arvio vuositason kokonaiskasvuksi on 2,5-3 %. Vuoden 2010 alusta lukien toteutettiin valtionosuusuudistus, joka oli askel kohti yhden valtionosuuden järjestelmää. Tämän johdosta tarkastelu seuraavassa kaaviossa on myös aikaisempien vuosien osalta tehty valtionosuuksien kokonaismäärästä eli sektorikohtaiset valtionosuudet yhdistämällä. Valtionosuudet ovat kasvaneet alkuvuoden aikana edellisvuoteen verrattuna 6,7 %. Mikäli ei huomioida valtionosuuksien kautta tapahtuvaa verotulomenetysten kompensaatiota, kasvu on 3,2 %, mikä on vähemmän kuin kuntasektorin palvelutuotannon kustannusten keskimääräinen kasvuarvio. Kunnalle kompensoidaan kuluvana vuonna valtionosuuksissa vuosien verotulomenetyksiä kaikkiaan euroa. Talousarvioon suhteutettuna kertymä on ollut 68,4 % (vuonna ,2 %), mikä merkitsee sitä, että myös valtionosuuksien osalta talousarvio tulee toteutumaan hyvin. Valtionosuudet 31.8., Valtionosuudet yht Kunnan velkaantuneisuuden takia yleisen korkotason kehityksellä on huomattava merkitys. Tammi-elokuun toteutumana kunnan korkokulut ovat euromääräisesti olleet korkeimmillaan vuonna 2008 ( euroa), mihin verrattuna kuluvan vuoden toteutuma ( euroa) on yli puolet eli euroa pienempi. Yleinen korkotaso on tällä hetkellä kaiketikin historian alhaisimmalla tasolla siten, että kunnan vaihtuvakorkoisten lainojen perusteena yleisesti käytetty 6 kk euribor oli elo-syyskuun vaihteessa noin 0,7 prosenttiyksikköä matalampi kuin puoli vuotta aikaisemmin ja 1,2 prosenttiyksikköä matalampi kuin vuotta aikaisemmin. Sen takia, että lainojen korot olivat vuoden alkupuoliskolla viime vuonna tapahtuneen korkotason nousun takia korkeammat kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan, ovat korkokulut kasvaneet 5,5 %. Koska yleinen korkotaso on tänä vuonna merkittävästi laskenut, tulee talousarvio myös lainojen korkokulujen osalta toteutumaan hyvin. Niiden toteutuma elokuun lopussa oli 59,3 % (vuonna ,0 %). Alkuvuoden aikana on uutta pitkäaikaista lainaa otettu 2,0 M, minkä lisäksi maksuvalmiutta on turvattu korkotasoltaan edullisin lyhytaikaisin lainoin kuntatodistusohjelman puitteissa. Kunnanhallituksella on valtuudet kaikkiaan 4 miljoonan euron lainanottoon, mutta nykynäkymin käsittelyyn ei enää tänä vuonna tuoda lisälainanottoa. Tällöin kunnalla olisi vuoden lopussa pitkäaikaista lainaa runsaat 1,9 M vähemmän kuin viime vuoden tilinpäätöksessä.

5 4 Viime vuosien hyviin tilinpäätöksiin ja alkuvuoden tulokseen on päästy paljolti rahoituksellisten erien hyvän toteutuman lisäksi sen ansiosta, että palvelujen kysynnän viime aikojen kehitys etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialueella on ollut kunnalle myönteinen. Kunnan talouden liikkumavaran kapeuden johdosta tilanne on kuitenkin herkästi haavoittuvainen ja saattaa muuttua hyvinkin nopealla aikajänteellä. Terveydenhuollon kuntayhtymien menokehityksen lisäksi on ollut merkkejä siitä, että asiakaspalvelujen ostoihin on kohdistumassa paineita, mikä suoraan vaikuttaa taloudelliseen tulokseen. Ja kuten edellä on todettu, yleisen taloustilanteen kehitykseen ja siten myös verotulokehitykseen sisältyy epävarmuustekijöitä. Kuluvan vuoden tulos tulee olemaan ylijäämäinen, mikä on ehdottoman tärkeää kunnan taserakenteen vahvistamiseksi. Tärkeätä on kunnan käyttötalouden pitäminen maltillisena, mikä edellyttää tiukkaa budjettikuria ja talouden toteutuman jatkuvaa seurantaa. Päätöksenteossa on talouteen vaikuttavat tekijät pidettävä jatkuvasti keskeisinä esillä, jotta kehityksen myönteistä suuntaa ei katkaista. Kunnan talouden keskeinen ongelma on yhä velkaantuneisuus, mitä osoittavat kunnan taseen kautta laskettavat tunnusluvut. Tase kuvaa talouden kestokykyä pitemmällä aikajänteellä, joten taserakenteen parantaminen on välttämätöntä. Koska investointien määrä on lähivuosina taas kääntymässä nousuun, edellyttää velkamäärän vähentäminen selvästi ylijäämäisiä tilinpäätöksiä, jotta investointeja voidaan mahdollisimman paljon rahoittaa omalla tulorahoituksella. Talousarvion toteutumista tarkastellaan seuraavassa tehtäväalueittain sisältäen hallintokuntien toteutuma-arviot ja selvitykset niin talouden kuin tavoitteidenkin suhteen.

6 5 2. KÄYTTÖTALOUSOSAN TOTEUTUMINEN TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KESKUSVAALILAUTAKUNTA VAALIT Perustehtävä Valtiollisten ja kunnallisten vaalien sekä kansanäänestyksen järjestelytehtävät. Toteutuma Tasavallan presidentin ensimmäinen vaali toimitettiin ja toinen vaali Kunnan hallinnon henkilöstö vastasi moitteettomasti sujuneen presidentinvaalin hoitamisesta. Lopella äänestysprosentti ensimmäisessä vaalissa oli 73,7 ja toisessa vaalissa 69,0. Seuraavat vaalit ovat kunnallisvaalit, jotka toimitetaan sunnuntaina Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa ja ulkomailla Keskusvaalilautakunta aloitti kunnallisvaalityöskentelynsä Kunnallisvaaleihin valmistaudutaan testaamalla syys-lokakuussa ehdokastieto- ja laskentajärjestelmien uusia versioita oikeusministeriöiden ohjeiden mukaisesti. Lisäksi keskusvaalilautakunnan uusi puheenjohtaja, sihteeri ja yksi jäsenistä osallistuivat oikeusministeriön järjestämään kunnallisvaalien koulutustilaisuuteen. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,7 Toimintakate , ,8 Poistot

7 6 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: TARKASTUSLAUTAKUNTA TARKASTUSTOIMI Perustehtävä Kuntalain 9. luvussa on määritelty tarkastustoimen tehtävät, joita lautakunta ja tilintarkastaja toteuttavat: Tarkastuksen organisointi sekä tavoitteiden toteutumisen ja talouden tilan arviointi (Kuntalaki 71 ) Hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen laillisuuden sekä valtionosuusperusteiden oikeellisuuden ja sisäisen valvonnan toimivuuden varmistaminen (Kuntalaki 73 ja 75 ). TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet Kunnan toiminnan lainmukaisuuden ja luotettavuuden varmistaminen Valtuuston ja lautakuntien asettamien tavoitteiden toteutumisen arviointi Päätösten, tilinpäätöksen ja toiminnan laillisuustarkastus ja vastuuhenkilöiden kuuleminen Vuotuinen toimintakertomus ja tilinpäätös, vastuuhenkilöiden kuuleminen, vertailutietojen hyödyntäminen Toteutuma Tarkastuslautakunta on toteuttanut tavoitteen mukaista toimintaa työohjelmansa mukaisesti. Vuoden 2011 arvioinnin painopistealueet olivat rakennus- ja ympäristötoimen palvelut, teknisen toimen palvelut ja vesilaitos. Lisäksi lautakunta seurasi investointien toteuttamista, kunnan talouden tasapainoa ja ajankohtaisia asioita. Tarkastuslautakunnan suorittama arviointi sisältyy arviointikertomukseen, jonka lautakunta on jättänyt valtuustolle Samassa kokouksessa tilintarkastaja antoi tilintarkastuskertomuksen vuodelta Vuoden 2012 arviointityön käynnistäminen ja toteuttaminen ajoittuu raportointikauden jälkeen. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,6 Toimintakate , ,6 Poistot

8 7 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS KESKUSHALLINTO Perustehtävä Huolehtia osaltaan kunnan kehittämisestä, edunvalvonnasta ja johtamisjärjestelmän toimivuudesta sekä kunnan resursseista, joita tarvitaan kunnan kehittämisessä, viranomaistoimintojen hoidossa ja kunnan palvelutuotannossa. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistäminen 2. Toteutettavien rakenne- ja palvelutuotannon muutosselvitysten laadukas toteuttaminen Rakenne- ja palvelutuotannon muutosten onnistunut täytäntöönpano 3. Lopen Vuokratalot Oy:n talous kestävällä pohjalla suunnitelmakauden aikana Nuorten työpajatoiminta vakiinnutetaan Sote-organisaation toiminnallinen suunnitelma Yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut käyty ja tarvittavat täytäntöönpanopäätökset tehty Toteutetaan konsernineuvotteluissa hyväksyttyä toimenpideohjelmaa Työpajatoimintaan osallistuvien nuorten lukumäärä Täytäntöönpanosuunnitelma Pöytäkirjat ja päätökset, organisaatiota ja toimintaa vastaava talousarviorakenne Toteutetut toimenpiteet Hallintopäällikkö Kunnanjohtaja Talousjohtaja, hallintopäällikkö Talousjohtaja Toteutuma 1 Ajalla loppilaisia nuoria on ollut toimenpiteissä eri pajoilla yhteensä 20. Harjoittelujaksoja nuorilla on ollut 30. Toimintapäiviä on kertynyt yhteensä kpl. Sopimuksen mukaisesti HRAKS on luvannut tuottaa toimintapäivää Lopen kunnalle vuosittain. Puolivuosittainen toimintapäivätavoite on toimintapäivää. Käyttöasteeksi muodostuu 92 %. Työpajatoiminnan tehostamista ja vakiinnuttamista jatketaan edelleen vuoden 2012 aikana. Toteutuma 2 Riihimäen kaupunki sekä Lopen ja Hausjärven kunnat jatkavat kuluvan vuoden aikana tehtyjen päätösten nojalla perusterveydenhuollon palveluiden tuottamista Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän toimesta. Sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon integraatiota ei tällä hetkellä valmistella käynnissä olevien valtakunnallisten sote- ja kuntarakenneuudistusten valmistelun johdosta. Työtä sote-integraation toteuttamiseksi jatketaan, kun valtakunnalliset linjaukset on saatu.

9 8 Toteutuma 3 Lopen Vuokratalot Oy:n talouden tasapainottamista on jatkettu kuluvan vuoden aikana, konsernineuvotteluissa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Yhtiön saatavien perintää on tehostettu, omaisuutta myyty (Mäkitie 3:n rivitalo) ja Mäkitie 2:n mittava peruskorjausprojekti käynnistetty, tavoitteena talon käyttöasteen nostaminen. Toiminnalliset tavoitteet 1. Kunnan hallittu kasvu Kunnan asukasluvun ja yritysten määrän kehitys säilyy positiivisena Väkiluku ja palvelutarjonta Väkiluvun kasvu tasapainossa 0,5 1 % 2. Kunnan taajamissa Kaikissa kunnan (Kirkonkylä, Launonen, taajamissa myynnissä Läyliäinen) kunnan omakotitontteja kaavoittamia, kunnallistekniikalla varustettuja tontteja myynnissä 3. Koordinoitu ylikunnallinen yhteismarkkinointi 4. Käyttötalous tasapainossa kestävällä pohjalla siten, että - veroprosentti ei merkittävästi poikkea talousalueen kuntien yleisestä tasosta - maksut ja taksat eivät merkittävästi poikkea talousalueen kuntien yleisestä tasosta 5. Taloudellisesti kestävä investointisuunnitelma 6. Tarpeettomasta omaisuudesta luovutaan 7. Kunnan keskeisille palvelusuoritteille on laskettu hinta Seutukunnan yhteisen markkinoinnin tuloksellinen toteuttaminen Veroprosentit ennallaan Tarkistetut maksut ja taksat käyttöönotettu Taloudellisiin resursseihin sopeutettu investointisuunnitelma vuosille Toteutetaan talousarvion mukaiset talouden tervehdyttämistoimet Sosiaalisektorin palveluiden hinnoittelu sote-integraation toiminnallisen suunnittelun ohessa Kunnan asukasluku kasvaa, kunnassa toimivien yritysten määrä lisääntyy Toteutunut väkiluvun kasvu 15 myytyä/vuokrattua omakotitonttia Osallistuminen messuille, lehti-, tvym. markkinointiin, yhteinen matkailuesite 2012 Tulos > 0 Päivitetyt maksut ja taksat käytössä vuoden alusta / maksujen ja taksojen taso verrattuna talousalueen muut kunnat Suhteellisen velkaantuneisuuden tunnusluku paranee Talousarvion 2012 toimenpideohjelman toteutus Sote-palveluiden laskutushinta Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja, kehittämispäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Kehittämispäällikkö Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja

10 9 8. Kunnan velkamäärä kääntyy laskuun valtuustokauden loppuun mennessä Velkamäärä säilyy laskevana Talousjohtaja Toteutuma 1 Kunnan väkiluku oli elokuun lopussa Kunnan väkiluku on vähentynyt vuoden alusta 0,17 %. Kuntaan on muuttanut 295 henkilöä ja kunnasta on muuttanut pois 296 henkilöä. Lapsia on syntynyt 52 ja 65 kuntalaista on menehtynyt. Kunnan palvelutuotanto on tasapainossa kunnan väkilukuun nähden, peruspalvelut on pystytty tarjoamaan niitä tarvitseville. Toteutuma 2 Kunnassa on rakentamisvalmiita tontteja tarjolla jokaisessa kolmessa taajamassa. Omakotitalotontteja on myyty kolme ja vuokrattu kaksi. Toteutuma 3 Seutukunnan yhteismarkkinointia on toteutettu suunnitellusti Häme Markkinoi -hankkeen puitteissa yhdessä seudun muiden kuntien kanssa. Tv- ja internetmarkkinointikampanja toteutettiin kesällä Seudun yhteinen matkailuesite valmistuu suunnitellusti vuoden lopulla. Toteutuma 4 Kuluva vuosi on edennyt talouden näkökulmasta mitaten hyvin. Vuosi 2012 tulee toteutumaan talousarviota positiivisempana, tilinpäätös tulee olemaan reilusti ylijäämäinen. Tarkistetut maksut ja taksat ovat käytössä. Toteutuma 5 Vuoden 2012 investointisuunnitelma on mitoitettu kunnan taloudellisiin resursseihin niin, että kunnan velkaantuneisuus pienenee ja samalla suhteellisen velkaantuneisuuden tunnusluku paranee. Osa kuluvalle vuodelle suunnitelluista investoinneista painottuu toteutusteknisistä syistä suunniteltua enemmän vuodelle Toteutuma 6 Talousarviossa kirjatut kohteet ovat olleet koko kuluvan vuoden ajan myytävänä, mutta kiinteistöjä ei ole onnistuttu myymään. Kahdesta yksittäisestä asunto-osakehuoneistosta on tehty kauppa. Prammi on kunnanhallituksen päätöksellä vuokrattu yritystoimintaa varten, kun kohdetta ei ole saatu myytyä. Toteutuma 7 Hinnoittelutyön valmistelu on käynnistetty ja tavoitteena on, että vanhusten asumispalvelut ja kotipalvelu on hinnoiteltu vuoden loppuun mennessä. Toteutuma 8 Kunnan velkamäärä on ollut laskeva jo kahden vuoden ajan ja pitkäaikaisen velan määrä vähenee myös tänä vuonna. Myös taloussuunnitelman mukaan suunta säilyy laskevana.

11 10 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,8 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,9 Toimintakate , ,0 Poistot Hankkeet Kunnan hallinnoimat HÄJY 011 -projekti ja TOIMELIAAT KYLÄT -hanke päättyivät ja niistä jätettiin loppuraportit alkuvuoden aikana. Hankkeita toteutettiin projektisuunnitelmien mukaisesti ja niille asetetut tavoitteet saavutettiin pääosin. Toimeliaat kylät hankkeelle on käynnistynyt jatkohanke KyKyä (KYLÄT JA KUNNAT YHDESSÄ ÄLYKKÄÄSTI) Hausjärven kunnan hallinnoimana, sisältönä mm. osaamisen ja verkostoitumisen lisääminen, viestinnän tehostaminen ja asuinviihtyvyyden parantaminen. KYLÄLTÄ KIRKOLLE, KAUPPAAN JA KOULUUN seudullinen joukkoliikennekoordinaattorihanke päättyi elokuun lopussa. Projektin tarkoituksena oli kehittää ja tehostaa maaseudun joukkoliikennettä yhteistyössä kunnan, liikenneyrittäjien, paikallisten yrittäjien ja tärkeimpänä kuntalaisten kanssa. Tavoitteena oli saada turvattua ja kehittää peruspalveluyhteyksiä kuntien sisällä sekä lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta vaihtoehtoisena kulkumuotona arjen ja vapaa-ajan liikkumisessa. Kuntalaisen kannalta näkyvin saavutus oli joukkoliikenteen käyttöä tukevat kotisivut, Projektin tavoitteita ei kaikilta osin koettu riittävän läheisiksi ja hanke ei saanut täyteen projektipäätöksen edellyttämää yksityistä rahoitusosuutta. PIKKUPÄSSI 1 -hankkeessa selvitetään Hyvinkäältä Lopen kautta Karkkilaan kulkevan vanhan ratapohjan käyttömahdollisuuksia polkupyöräilyreittinä. Hankkeesta tiedottaminen ja maanomistajaselvitykset on saatu päätökseen ja käynnissä on maanomistajien haastatteluvaihe, jossa selvitetään maanomistajien suhtautumista mahdolliseen tulevaan reittiin. Maanomistajahaastatteluissa edetään Hyvinkäältä Lopen kautta Karkkilaan. Hanke on edennyt projektisuunnitelman mukaisesti.

12 11 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS HENKILÖSTÖHALLINTO Perustehtävä Lopen kunnan keskitettyyn henkilöstöhallintoon ja henkilöstöpolitiikan kehittämiseen sisältyvät keskitetty henkilöstökoulutus, yhteistoiminta, työsuojelu, työterveyshuolto sekä tyky-toiminta. Toimialaan kuuluvat myös työllistäminen ja palkkavaraukset. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistäminen 2. Henkilöstöpolitiikka ja -hallinto on suunnitelmallista ja perustuu henkilöstöstrategiaan Kunta työllistää pitkäaikaistyöttömiä 7 htv Henkilöstöstrategian mukaiset linjaukset ja ohjaukset käytössä kaikissa työyksiköissä Aktivoitujen ja työllistettyjen lkm/htv Henkilöstökyselyn tulos: esimiestyön käytännöt koetaan yhtenäisiksi Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Toteutuma 1 Pitkäaikaistyöttömien aktivoinnin ja työllistämisen tavoitteeksi asetettu 7 htv toteutuu tehtyjen toimenpiteiden ansiosta vuoden 2012 loppuun mennessä. Toteutuma 2 Viestintää vuonna 2011 kootuista ja päivitetyistä kunnan yhteisistä henkilöstöhallinnon ohjeista ja ohjeiden jatkokehittämistä jatketaan vuoden 2012 aikana. Toteumaa mittaava henkilöstökysely toteutetaan vuoden 2012 loppupuolella. Toiminnalliset tavoitteet 1. Selkeä ja oikeudenmukainen palkkausjärjestelmä 2. Onnistunut esimiestyö 3. Sähköinen rekrytointijärjestelmä käytössä 4. Rekrytointiohje käytössä 5. Suunnitelmallinen tyky-toiminta TVA- ja HTA-järjestelmien päivittäminen (seutukunnallisena yhteistyönä) Esimiesinfoja 4 Lähiesimiestyön kehittäminen Tehostetaan Kuntarekryn käyttöä (tavoite 100 %) Varmistetaan rekrytointija perehdytyskäytäntöjen toimivuus Tyky-toimintasuunnitelma Palkkausjärjestelmien kehittäminen toteutunut yhteistoiminnallisesti Toteutettujen infojen määrä/osallistujat Sähköisesti toteutettujen rekrytointien määrä Rekrytointien onnistuminen / kysely Lähtövaihtuvuus Suunnitelman mukaiset tapahtumat toteutettu Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö

13 12 6. Toimiva varhaisen puuttumisen malli 7. Henkilöstön poissaolojen määrä vähenee 8. Henkilöstöresurssit kohdennettu palvelutuotannon suhteen oikein Osatyökykyisten työntekijöiden työssä jatkamisen tukeminen Varhaisen puuttumisen käytänteet käytössä Henkilöstöresursseja arvioidaan palvelutuotannon tarpeen näkökulmasta Onnistuneet uudelleen sijoittumiset / ennenaikaiset eläköitymiset Henkilöstökyselyn tulokset Henkilöstömäärä/ hallintokunta verrattuna vuoteen 2010 Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Talousjohtaja, hallintopäällikkö Toteutuma 1 Työn vaativuuden arviointi (TVA) -tekijöiden päivittäminen on aloitettu yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa. Tehtävien vaativuuden arviointiin vaikuttavista tekijöistä on päästy yhteisymmärrykseen opetushenkilöstöön ja teknisen sopimuksen piiriin kuuluvien osalta. Päivitystyössä on huomioitu seutukunnalla käytössä tai kehitteillä olevat TVA-mallit. KVTES:in piiriin kuuluvien TVA-tekijöiden päivitystyö aloitetaan syyskaudella. Toteutuma 2 Vuoden 2012 ensimmäinen esimiesinfo, jossa käsiteltiin ajankohtaisia esimiehille suunnattuja ja yhtenäisiksi menettelytavoiksi linjattuja asioita, järjestettiin Esimiesinfoon osallistuivat lähes kaikki Lopen kunnan esimiehet. Tavoitteeksi asetettu neljä esimiesinfoa ei tule toteutumaan, mutta loppuvuoden aikana järjestetään vielä 1 2 esimiesinfoa. Toteutuma 3 Sähköinen rekrytointijärjestelmä (Kuntarekry) on käytössä rekrytointitilanteissa koko kunnassa 100- prosenttisesti. Lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt hoidetaan myös jatkossa ilman Kuntarekryä. Toteutuma 4 Rekrytoinnit toteutetaan yhtenäistä rekrytointiohjetta noudattaen. Vuoden 2012 aikana kaikki avoinna olleet työpaikat on saatu täytettyä. Muutama työntekijä on purkanut työsuhteensa koeaikana. Toteutuma 5 Uusi tyky-toimintasuunnitelma vuosille on hyväksytty kunnanhallituksessa ja se tuli voimaan Tyky-toimintasuunnitelma julkaistiin kunnan intranetissä ja sen valmistumisesta viestittiin koko henkilöstölle. Suunnitelmaan kirjattuja toimenpiteitä on lähdetty toteuttamaan aikataulujen mukaisesti. Toteutuma 6 Varhaisen puuttumisen mallin systemaattista käyttöä tuetaan ja jatketaan. Hallintopäällikkö on ollut tarvittaessa esimiesten tukena käytännön tilanteissa. Työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan on yhdeksi keskeisistä tavoitteista kirjattu osatyökykyisten työntekijöiden työssä jatkamisen tukeminen. Yhteistyötä Riihimäen työterveys ry:n kanssa tämän tavoitteen toteutumiseksi tiivistetään. Toteutuma 7 Toteumaa mittaava henkilöstökysely toteutetaan vuoden 2012 loppupuolella.

14 13 Toteutuma 8 Henkilöstöresurssien kohdentumista arvioidaan jatkuvasti pyrkimyksenä löytää palvelutuotannon kannalta mahdollisimman toimivat ja tarkoituksenmukaiset ratkaisut. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,8 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,8 Toimintakate , ,9 Poistot Poikkeamat talousarvioon 2012 Työterveyshuollon kustannukset muodostuvat arviolta euroa budjetoitua suuremmiksi. Kustannusten nousu johtuu viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lisääntyneestä työterveyspalvelujen käytöstä.

15 14 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS Perustehtävä Huolehtia kunnan alueen suunnitelmallisesta maankäytöstä yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen avulla siten, että kunnan alueen asumisen, yrittämisen, erilaisten palvelutoimintojen ja vapaa-ajan toiminta- ja sijoittumisedellytykset pystytään turvaamaan arvostaen ja huomioiden kunnan luonto- ja kulttuurimaisemalliset arvot. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Rakentamisvalmiit yritystontit Maanhankintasuunnitelma onnistumista kuvataan Valmis suunnitelma Kunnanjohtaja, kehittämispäällikkö Toteutuma 1 Maanhankintasuunnitelman laadinnan tarvetta käsitellään uuden kuntastrategian valmistelun yhteydessä. Maanhankintaa toteutetaan pitkälle aikavälille suunnitelmallisesti yleiskaavojen pohjalta. Toiminnalliset tavoitteet 1. Maankäytön kehityskuva Lopen maankäytön kehityskuvan laadinta 2. Tarpeita vastaava kaavoitus 3. Kunnan jokaisessa Maanhankintasuunnitelma taajamassa (Kirkonkylä, Launonen, Läyliäinen) kaavoitukseen (AO-rakentamiseen) sopivaa maata 4. Kaavoituksen Sujuva prosessikuvaus 5. Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelma kaavoitusprosessi Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelman valmistelu käynnissä Maankäytön kehityskuvan luonnos valmiina Hyväksytyt kaavat Valmis suunnitelma Hyväksytyt kaavat Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelman luonnos Maankäyttöpäällikkö Maankäyttöpäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Maankäyttöpäällikkö Toteutuma 1 Maankäytön kehityskuvan laadinnan tarvetta käsitellään uuden kuntastrategian valmistelun yhteydessä. Valmiit osayleiskaavat ohjaavat maankäyttöä. Toteutuma 2 Vuosittainen kaavoitusohjelma ohjaa kaavoitusta. Muiden mahdollisesti esille nousevien ja vireille tulevien kaavoitustarpeiden aikataulut tarkentuvat kaavoitustyön yhteydessä.

16 15 Toteutuma 3 Jokaisessa taajamassa on rakentamisvalmiita tontteja ja kaavoituksella asumistarkoitukseen jalostettavaa maata. Valmiit yleiskaavat ohjaavat taajamien kasvusuuntia ja niissä on huomioitu kunnan todennäköinen väestönkasvu. Toteutuma 4 Kunnan kaavoitusprosessia on tehostettu ja tehtävänkuvia täsmennetty. Vanhakosken asemakaava hyväksyttiin valtuustossa Jokiniemen Rauhala II alueen asemakaavoitus on luonnosvaiheessa. Toteutuma 5 Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelman laadinnan tarvetta käsitellään uuden kuntastrategian valmistelun yhteydessä. Valmiit osayleiskaavat ohjaavat maankäyttöä. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,7 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , Toimintakate , ,3 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Tulot toteutuvat arvioitua pienempinä johtuen yksityisten aloitteesta käynnistettyjen asema-/rantaasemakaavojen vähäisyydestä. Poikkeamat talousarvioon 2012 Kustannukset ovat toteutuneet alkuvuosipainotteisesti käynnissä olleisiin kaavaprosesseihin perustuen.

17 16 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAA- JA METSÄTILAT Perustehtävä Metsätalouden harjoittaminen talousmetsien osalta metsätaloussuunnitelman mukaisesti mahdollisimman hyvää taloudellista tulosta tehden. Kaava-alueiden puistometsiä hoidetaan luonto- ja virkistysarvoja sekä moninaiskäyttöä korostaen ja kuntalaisten toiveita kuunnellen. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Vuosien metsätaloussuunnitelman noudattaminen 2. Vuosittaisten hakkuiden toteuttaminen Suunnitelman toteuttaminen vuoden 2012 osalta Hakkuiden nettotulo Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja Toteutuma 1 Metsänhakkuita ja puistometsien hoitoa on toteutettu suunnitelman mukaisesti. Pääosa vuodelle 2012 suunnitelluista hakkuista ja metsänhoitotöistä on toteutettu kesällä ja syksyllä. Toteutuma 2 Suunnitellusta metsätuotosta on kertynyt elokuun lopussa 66,5 %. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,1 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,5 Toimintakate , ,7 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Metsänhakkuutuotot saavutetaan kuluvan vuoden aikana. Tontinmyyntitulojen lopullinen määrä selviää vuoden aikana toteutuneiden tonttikauppojen perusteella. Poikkeamat talousarvioon 2012 Vuoden 2011 lopun myrskyjen tuhot ovat aiheuttaneet ennakoimattomia raivaus- ja metsänhoitotöitä. Kyseiset yllättävät kustannukset pystytään kuitenkin pääosin kattamaan puustosta saaduilla tuloilla.

18 17 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS RUOKAPALVELUT Perustehtävä Tuottaa monipuolista, terveellistä ja maittavaa ruokaa asiakkaille taloudellisesti ja asiakaslähtöisesti sekä ohjata oikeisiin ruokatottumuksiin ja -tapoihin. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet valtuustokauden tavoite 1. Perustehtävän taloudellinen toteuttaminen 2. Asiakaspalautejärjestelmän luominen 3. Päiväkotien jakelukeittiöiden työntekijöiden tehtävänkuvien tarkistaminen Ruokalistat, budjetin seuranta, asiakaspalaute Toimiva asiakaspalautejärjestelmä valmis Valmiit tehtävänkuvaukset Ruokapalvelupäällikkö Ruokapalvelupäällikkö Ruokapalvelupäällikkö Toteutuma 1 Perustehtävän toteuttaminen on onnistunut tavoitteiden mukaisesti. Palautteen perusteella asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä saamiinsa ruokapalveluihin. Toteutuma 2 Asiakaspalvelujärjestelmän luominen on kesken. Todennäköisesti uutta järjestelmää ei saada luotua kuluvana vuonna ja palautteen keräämistä jatketaan vanhoilla tavoilla eli palautelaatikon ja kyselyjen avulla. Toteutuma 3 Päiväkotien jakelukeittiöiden työntekijöiden tehtävänkuvien päivitys on työn alla. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,5 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , Toimintakate , ,1 Poistot , ,1 Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Ruokapalvelun koneiden ja laitteiden huoltokulut sekä sijaisten tarve on ollut ennakoitua suurempaa, mikä tuo haasteita loppuvuoden talousarvion toteutumiseen.

19 18 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAATALOUDEN OHJAUS Perustehtävä EU:n yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän (IACS) paikallisviranomaistehtävät. Maatalouden tulo-, tuotanto- ja rakennepoliittiset tehtävät. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet 1. Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue toimintavalmis Valmistautuminen vuoden 2013 alusta voimaan astuvaan muutokseen Toimeenpanosuunnitelma Maataloussihteeri Toteutuma Valtuusto on hyväksynyt sopimuksen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostumisesta sekä maaseutuhallinnon palvelun tuottamisesta ja ostamisesta. Päätöksen mukaisesti Lopen kunta liittyy vuoden 2013 alusta lukien maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen, jossa Janakkalan kunta toimii isäntäkuntana ja jossa yksikön kustannuksista kukin liittyvä kunta vastaa omasta osuudestaan. Talousarvioehdotus on laadittu hallinnonmuutoksen mukaiseksi. Toimeenpanon yksityiskohdat määrää ja ohjeistaa isäntäkunta. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,0 Toimintakate , ,0 Poistot

20 19 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA RAKENNUSVALVONTA Perustehtävä Rakentamisen ohjaaminen siten, että saavutetaan mahdollisimman onnistunut rakennushanke käyttäjän ja ympäristön kannalta katsoen ja siten, että rakentaminen tapahtuu lainsäädännön, rakentamismääräysten, kaavoituksen ja tasapuolisen kohtelun vaatimusten mukaisesti. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Asiakaspalvelun/ajankäytön tehostaminen Luonnos laatukriteereiksi valmis Rakennustarkastaja Toteutuma Laatukriteerien laatiminen on aloitettu tehtävien ja toimintatapojen kartoituksella ja niiden kehittämistä on käytännön työssä tehty. Asiakirjaluonnoksen laatukriteereistä laadinta on aloitettu. Toiminnalliset tavoitteet 1. Neuvonta ja ohjeistus päivitetään Vuosipäivitys tehty Rakennustarkastaja Toteutuma Ohjeita rakentajalle jaetaan sekä paperiversiona rakennusvalvontatoimistosta että rakennusvalvonnan sivuilla internetissä. Internet-sivujen päivitys on aloitettu maaliskuussa ja tavoitteena on saada uudistus valmiiksi syksyllä. Ohjemonistetta on päivitetty viimeksi maaliskuussa muutoksia tehdään, kun tarvetta siihen ilmenee. Rakennusvalvonnan sivuja on täsmennetty ilmenneiden tarpeiden mukaan. Suunnittelijoiden kanssa käydään keskusteluja toimintatavoista joustavan ja tehokkaan palvelun edistämiseksi.

21 20 Mittarit ja tunnusluvut Rakennusluvat omakotitalot asemakaava-alueet muut alueet loma-asunnot ranta-asemakaava-alueet muut alueet Toimenpideluvat Toimenpideilmoitukset Poikkeamispäätökset Suunnittelutarveratkaisut Poikkeamislausunnot ympäristökeskukselle Resurssien asettamissa rajoissa rakennusaikaisia katselmuksia on pyritty vähentämään ja jättämään rakentamisen seuranta vastaavan työnjohtajan varaan. Katselmusten määrä myönnettyä rakennus- ja toimenpidelupaa kohti on tänä vuonna ollut 3,47 kpl. Vähennystä on tapahtunut perustus-, rakenne- ja hormikatselmusten osalla. Rakennuslupien määrä on vähentynyt edellisiin vuosiin verrattuna. Suurin vähennys on tapahtunut uusien omakotitalojen sekä loma-asuntojen osalla. Talousrakennusten, laajennusten yms. rakennuslupien määrä on säilynyt edellisen vuoden tasossa. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,8 Valmistus omaan käyttöön ,3 Toimintakulut , ,5 Toimintakate , ,6 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Tulot ovat jääneet arvioitua ja edellisiä vuosia pienemmäksi lupamäärän vähennyttyä. Poikkeamat talousarvioon 2012 Tuloarvio ei tule toteutumaan em. rakennuslupatilanteen johdosta.

22 21 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA YMPÄRISTÖNSUOJELU Perustehtävä Hoitaa ne tehtävät, jotka laissa ympäristönsuojelun hallinnosta (6 ) on asetettu kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäväksi. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Lopen kunnan ympäristön tilan seurantajärjestelmä käytössä Kunnan vesistöjen tilan ja luonnon monimuotoisuuden seurantajärjestelmän kehittäminen Seurantajärjestelmän perusrakenne valmis Ympäristöpäällikkö Toteutuma Seurantajärjestelmän kehittäminen on ollut pysähdyksissä toisella vuosikolmanneksella ympäristötoimen resurssivajeen takia. Työtä pyritään jatkamaan kolmannella vuosikolmanneksella talousarviossa asetetun sitovan tavoitteen ja käytettävissä olevan resurssin mukaisesti. Toiminnalliset tavoitteet 1. Lopen ilmastomuutoksen hillitsemisen toimenpidesuositukset 2. Materiaalien ja aineiden käyttö ja hankinnat Lopen ilmastomuutoksen hillitsemisen toimenpidesuositukset Materiaalien käytön ja hankinnan ohjeistuksen laatiminen Toimenpidesuositusten pitkälle valmisteltu luonnos valmis Ohjeistusluonnos valmis kunnan eri työyksiköiden kommentointia varten Ympäristöpäällikkö Ympäristöpäällikkö Toteutuma 1 Toimenpidesuositusten laatiminen on ollut pysähdyksissä toisella vuosikolmanneksella ympäristötoimen resurssivajeen takia. Pyrkimyksenä on muotoilla suositukset toimenpiteistä, jotka ovat Lopen kunnan henkiseen katsantokantaan ja fyysiseen infrastruktuuriin perustuva loppilainen tapa vastustaa ilmastonmuutosta. Toimenpidesuositusten kehittämistä pyritään jatkamaan kolmannella vuosikolmanneksella talousarviossa asetetun tavoitteen ja käytettävissä olevan resurssin mukaisesti. Toteutuma 2 Ohjeistuksen laatiminen on ollut pysähdyksissä ympäristötoimen resurssivajeen takia. Pyrkimyksenä on tavoitteen saavuttaminen loppuvuoden aikana.

23 22 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,6 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,4 Toimintakate , ,6 Poistot Hankkeet Lopen kunta on hakenut ja saanut ympäristöministeriöltä rahoituksen METSO-ohjelman mukaisen luontoinventoinnin tekemiseksi kunnan omistamissa metsissä. Inventoinnin suoritti asiantuntijakonsulttina Innofor Oy. Työ raportointeineen on valmistunut ja se on käsitelty ympäristö- ja rakennuslautakunnan elokuun kokouksessa. Lopen kunta on osallisena Vanajavesikeskus-hankkeen ensimmäisellä kolmen vuoden toimintajaksolla Kunnanhallituksen päätöksen mukainen rahoitusosuus on 1 euro/asukas/vuosi eli noin euroa vuodessa. Vanajavesikeskuksen toiminta on alkuvaiheessa, mutta lähtenyt kehittymään ripeästi. Etenkin vesiensuojelun edistämisen hankkeissa Vanajavesikeskuksen asiantuntemuksesta ja tuesta on jo ollut hyötyä Lopen kunnalle. Lopen kunta on osallisena Hiidenveden kunnostushankkeiden EU-rahoitteisessa jatkohankkeessa Kunta hyötyy hankkeesta Hiidenveden valuma-alueeseen kuuluvan Lopen etelälounaisen osan toteutuneiden ja toteutettavien selkeytysaltaiden ja vesiensuojeluneuvonnan muodossa. Vuotuinen rahoitusosuus on euroa ja se maksetaan ympäristönsuojelun tehtäväalueen budjetista.

24 23 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA/TERVEYSTOIMI TERVEYDENHUOLTO Perustehtävä Huolehtia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuudesta kunnan osoittamien taloudellisten resurssien puitteissa. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet 1. Hoitotakuun toteutuminen Hoitoonpääsyaika Perusturvajohtaja 2. Terveydenhuollon ja Joustava asiakaspalvelu Perusturvajohtaja perusturvan yhteistyö 3. Toimiva perusterveydenhuolto Terveydenhuoltopalvelujen Perusturvajohtaja saatavuus 4. Oikea hoidon porrastus Pienet sakkomaksut Perusturvajohtaja Toteutuma 1 Välitöntä yhteydensaantia puhelimella tarkasteltiin maaliskuussa 2012, jolloin se ei toteutunut tavoiteajassa. Tarkasteluajankohtana 72,73 % soittajista (tavoite 80 %) sai yhteyden ensi yrittämällä. Terveyskeskuksessa otettiin käyttöön takaisinsoittojärjestelmä toukokuun lopussa. Sen avulla puhelimella saavutettavuus on parantunut (95 99 % soittajille vastataan). Kiireettömän hoidon tarpeessa lääkäriaika järjestyi keskimäärin 5 vrk:n kuluttua ja sairaanhoitajalle 2 vrk. Toteutuma 2 SAS-työryhmä (selvitä, arvioi, sijoita) kokoontuu kerran viikossa ja toimii hyvin. Kotisairaanhoidon ja kotipalvelun yhteistyö toteutuu päivittäin kaikissa kotihoitotiimeissä yhteisten toimitilojen myötä. Tiimipalaverit, joissa arvioidaan yhteisten asiakkaiden hoidon ja palvelun tarvetta sekä tiimin työnjakoa, ovat toteutuneet vain satunnaisesti. Toteutuma 3 Edellä on kuvaus vastaanottopalveluiden saatavuudesta. Kotisairaanhoitoon ei ole ollut jonoa, asiakkaat pystytään ottamaan palveluiden piiriin tarpeen mukaan. Osastohoidossa pitkäaikaispaikalla on hoidettu ajalla keskimäärin 11 potilasta (39 % kaikista potilaista). Päivittäinen potilasvaihto on ollut keskimäärin 2,41. Kuormitusprosentti on tammi-elokuussa 2012 ollut keskimäärin 101 %. Toteutuma 4 Jatkohoidon odotuksen laskutettuja hoitopäiviä kertyi ajanjaksolla Lopen kunnalle yhteensä 12 pv, joista kertyi kustannuksia

25 24 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,2 Toimintakate , ,2 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Syyskuun lopussa oli terveyskeskuskuntayhtymän toimintatuottojen toteuma 74,3 % ja toimintakulujen toteuma 78,4 %. Kuntayhtymän vuosikate on syyskuun lopussa euroa. Suunniteltu tulos poistojen ( euroa) jälkeen on euroa alijäämäinen, mutta syyskuun tilanteen mukaan laskettuna alijäämä tulee olemaan budjetoitua määrää suurempi. Ennuste alijäämän määrästä koko vuodelle tehdään yhtymähallituksen lokakuun kokoukseen. Myös sairaanhoitopiirin kuntayhtymän talous toteutuu alkuvuoden perusteella tänä vuonna alijäämäisenä ilman jäsenkuntien lisäpanostusta. Poikkeamat talousarvioon 2012 Tavoitteena on edetä niin, että kuntayhtymien taloudet toteutuisivat kuluvana vuonna tasapainoisina eikä alijäämää enää syntyisi. Tasapainon saavuttaminen edellyttää jäsenkunnilta kuluvalle vuodelle lisämaksuosuuksia, joiden määrä selviää syksyn kuluessa. Terveyskeskuksessa kuntakohtaiset lisämaksuosuudet lasketaan tuotteistusjärjestelmästä saatavien tammi-elokuun suoritekertymien perusteella. Hankkeet Terveyskeskuskuntayhtymässä on meneillään ulkopuolisen rahoituksen turvin nk. Potku hanke (Potilas kuljettajan paikalle). Mediverkolle ulkoistettu Lopen vastaanotto on osallistunut siihen vähän. Osaston henkilöstölle on järjestetty oppisopimuksella vuoden kestävä täydennyskoulutus. Koulutusohjelmasta on vastannut Hyria koulutus Oy.

26 25 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA/SOSIAALITOIMI YLEISET SOSIAALIPALVELUT Perustehtävä Vastata koko sosiaalitoimen hallinnosta sekä tuottaa ja järjestää kuntalaisten tarvitsemat sosiaalihuollon palvelut. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Palveluverkon jatkuva arviointi Hyvinvointikertomuksen käyttöönoton valmistelu 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon uusi organisaatio 3. Sote-palveluverkkosuunnitelma 2020 Hyvinvointikertomus laadittavissa vuonna 2013 Toiminnalliset suunnitelmat valmiit Hyväksytty palveluverkkosuunnitelma Perusturvajohtaja / kunnan johtoryhmä Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Toteutuma 1 Edellisessä osavuosikatsauksessa todettiin, että hyvinvointikertomuksen laadinta tehdään maakunnallisena yhteistyönä Osaamiskeskus Pikassos ja sairaanhoitopiiri vastuutahoina. Tavoite ei ole edennyt ja kunnassa valmistellaan omaa hyvinvointikertomusta. Toteutuma 2 Ei ole toteutunut. Toteutuma 3 Sote-palveluverkkosuunnitelmaa valmistellaan yhdessä kunnan johdon ja terveyskeskuskuntayhtymän kanssa. Toiminnalliset tavoitteet 1. Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen 2. Palveluverkon jatkuva arviointi 3. Hallinto-, alue- ja kuntarajat ylittävä yhteistyö Lapsiperheiden perhetyön vahvistaminen: laaditaan lapsiperheiden kotipalvelun tarvekartoitus: kartoituksen perusteella päätetään resursoinnista lapsiperheiden kotipalvelutyöhön Kunnan päihde- ja mielenterveyspalvelujen kartoitus ja yhteistyön koordinointi eri toimijatahojen kesken Tuetaan hyvinvoinnin tavoitteiden sisältöjen toteuttamista Kartoituksen tulokset Riittävät avopalvelut ja ostopalvelujen parempi kohdentuminen vähentävät kustannuksia 10 % Sosiaalitoimen osallistuminen kaavoitusprosessiin Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja

27 26 4. Palveluverkon jatkuva arviointi Palveluverkon jatkuva arviointi / enintään keskimääräinen palvelun hinta Palvelun hinta verrattuna valtakunnalliseen tasoon Perusturvajohtaja Koko hallintokunnan yhteiset tavoitteet 5. Koulutustarpeen toimialatasoinen koordinointi 6. Sosiaalitoimen jory-työskentelyn kehittäminen 7. Seutukunnallisesti vertailukelpoiset maksut ja taksat Koulutussuunnitelman toteuttaminen Toimiva ja tuloksekas sosiaalitoimen jory-työskentely Seutukunnallisesti vertailukelpoiset maksut ja taksat Koulutussuunnitelma valmis Kokousten sisältö/muistiot Tarkistetut maksut ja taksat käytössä Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Toteutuma 1 Tarvekartoitus on valmis ja sen tulokset on esitelty perusturvalautakunnalle. Tavoitteena on, että vuoden 2013 alusta kunnassa otetaan käyttöön lapsiperheiden kotipalvelu palvelusetelin avulla. Toteutuma 2 Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien avopalveluja on lisätty kunnassa: vuonna 2011 on aloittanut työntekijä, jonka tehtäviin kuuluu mm. avopalvelujen asumisohjaus. Sosiaalityössä tehdään aktiivisesti yhteistyötä kuntayhtymän psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa sekä psykiatrisen poliklinikan työntekijöiden kanssa. Toimintakeskus Kuuselan sosiaalisen kuntoutuksen yksikkö toimii tärkeänä arjen tukena mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Yksi päihdeongelmainen on tällä hetkellä sijoitettuna pitkäaikaisiin asumispalveluihin. Kaikkien asumispalveluissa olevien asiakkaiden palveluntarve on kartoitettu käyttämällä RAVA- ja TOIMIarviointimenetelmiä. Osalle asiakkaista pyritään etsimään heidän tarpeitaan paremmin vastaava, kuntouttava asuinpaikka. Tavoitteena on, että asumispalvelut vastaisivat mahdollisimman hyvin asiakkaan todellisia tarpeita ja tavoitteena olisi itsenäinen asuminen. Perusturvajohtaja on jäsenenä seudullisessa päihde- ja mielenterveystyön kehittämistyöryhmässä. Toteutuma 3 Osallistumiselle ei ole ollut tarvetta. Toteutuma 4 Valtakunnallinen vertailutilasto vuodelta 2011 valmistuu loppuvuodesta. Toteutuma 5 Ei ole tehty. Toteutuma 6 Kokoukset on sovittu koko vuodelle etukäteen. Kokouksiin tehdään aina esityslista ja muistio.

28 27 Toteutuma 7 Perusturvalautakunta hyväksyy tarkistetut maksut ja taksat loppuvuodesta. Uudet maksut ja taksat tulevat voimaan pääsääntöisesti 1.1. Toimeentulotukiohjeistus on päivitetty seudullisena yhteistyönä Riihimäen ja Hausjärven kanssa, ja hyväksytty perusturvalautakunnassa Ohjeistusta tullaan tarkistamaan loppuvuoden 2012 aikana toimivuuden toteamiseksi. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,9 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,9 Toimintakate , ,5 Poistot ,0 Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Talousarvio tulee toteutumaan suunnitellusti koko tehtäväalueen tasolla, mutta lasten perhehoidon määrärahat ovat jo ylittyneet tilanteessa yhteensä euroa. Poikkeamat talousarvioon 2012 Lasten perhehoitoon on kulunut määrärahaa arvioitua enemmän. Perhehoitoon on tehty kolme uutta sijoitusta ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana. Loppusyksyllä on lisäksi jouduttu tekemään 2 kiireellistä sijoitusta kriisiperheisiin, sijoitusten jatko on vielä avoin. Myös lastensuojelun jälkihuollon kustannuspaikalla kustannukset ovat ylittyneet. Määrärahojen käyttö tasaantuu loppuvuotta kohti, jos jälkihuollossa olevien nuorten tilanne jatkuu yhteisesti laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Toisaalta rahaa on vastaavasti säästynyt lastenhuollon laitoshoidon kustannuspaikalta, kun pitkäaikaisia sijoituksia on päätetty onnistuneesti. Lisäksi tukiperhetoiminnan tehostamiseen on panostettu ja uusia tukiperheitä rekrytoitu. Tukihenkilötoiminta on parhainta ennaltaehkäisevää lastensuojelua ja se tuottaa suhteellisen vähillä kustannuksilla suuren hyödyn lapsen ja perheen arkeen. Hankkeet Lopen kunta on mukana Kuulas-hankkeessa. Kuulas-hankkeen tiimoilta on kehitelty uudenlaisia tapoja lastensuojelutarpeen arviointiin. Lisäksi hankerahoilla järjestetään huolen puheeksi ottamista koskevaa koulutusta alkuvuodesta Koulutus kohdentuu kaikkiin lasten ja nuorten kanssa toimiviin tahoihin.

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten Ohje 1 (6) Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten perusteet Valtionosuusjärjestelmän muutos koskettaa ensimmäisen kerran kuntia vuoden 2015 talousarvioiden osalta.

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.

Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4. Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4. 1 1. TALOUDEN TOTEUTUMISEN YLEISKATSAUS Taloustilanne 30.4., 1 000 15 000 11 000 7 000 3 000-1 000 Tuotot Kulut Vuosikate Tilikauden tulos 2008

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE

TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE TALOUSARVION 2014 TÄYTÄNTÖÖNPANO-OHJE 1. SITOVUUDEN MÄÄRITTELY Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava valtuuston hyväksymää talousarviota. Talousarvion käyttötalousosassa on asetettu kunnan

Lisätiedot

Kunnanhallituksen tulosalue

Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitus Käyttösuunnitelma 2016 1 Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitukseen nähden sitovia ovat vastuualueiden toimintakatteet. Vastuualueet: 1000 Yleishallinto, 1001 Yhteistoiminta, 1002 Elinkeinojen

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

TULOSTILIT (ULKOISET)

TULOSTILIT (ULKOISET) HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 20.5.2010 LIITE 3 TALOUSARVION SEURANTA 30.4.2010 TULOSLASKELMA Talousarvio on toteutumassa suunniteltua paremmin. HYRYNSALMEN KUNTA 30.4.2010 Tilinpäätös Talousarvio Toteutuma

Lisätiedot

Talousarvion toteumaraportti..-..

Talousarvion toteumaraportti..-.. Talousarvion toteumaraportti..-.. 4kk = 33,3% Kokonaisuutena huhtikuun lopussa talousarvio on toteutunut taloudellisesti ja toiminnallisesti pitkälti arvion mukaisesti. Viime vuoteen verrattuna vuosikate

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2015. Kaikkia tulosalueita sitovat tavoitteet v. 2015. 1. Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen

OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2015. Kaikkia tulosalueita sitovat tavoitteet v. 2015. 1. Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen OSAVUOSIKATSAUS 1-3/2015 Kaikkia tulosalueita sitovat tavoitteet v. 2015 1. Kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen Limingan kunta järjestää laadukkaat ja asukaslähtöiset lakisääteiset peruspalvelut. Muita

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2014 Kunnanhallitus 24.2.2014 ( 23): Verontilityslakiin viime vuonna tehdystä muutoksesta johtuva tilitysrytmin nopeutuminen vaikuttaa alkuvuoden verotilityksiin. Tammikuun verotilityksen

Lisätiedot

Pielisen Karjalan suhteellinen vuotuinen väestömuutos (pl Juuka)

Pielisen Karjalan suhteellinen vuotuinen väestömuutos (pl Juuka) prosenttia 12/ 1 (9) 31.12. Väestö Vuoden lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22 89, josta Lieksassa 11 77, Nurmeksessa 7998 ja Valtimolla 2.321 asukasta. Juuan väkimäärä oli 536. Pielisen Karjalan

Lisätiedot

Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019

Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019 Kunnanhallituksen talousarvioesitys 2019 Jaakko Kiiskilä kunnanjohtaja Eero Raittila talousjohtaja 19.11.2018 Esityksen sisältö 1. Toimintaympäristö 2. Strategia ja toiminnalliset painopistealueet 3. Tulopohja

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 233 22.8.2016 73 Tilausten toteutuminen 30.6.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 22.8.2016 233 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV 16.8.2007/RLÖ/hul.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan lain 10 :n mukaisen selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman keskeisten tietojen toimittaminen valtioneuvostolle

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013

Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013 Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-30.8.2013 Kinnulan kunta 01-09/2011 01-09/2012 TA 2013 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-09/2013

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

Kunnanhallitus 168 16.06.2009 Kunnanhallitus 179 21.07.2009 Kunnanhallitus 188 11.08.2009. Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen

Kunnanhallitus 168 16.06.2009 Kunnanhallitus 179 21.07.2009 Kunnanhallitus 188 11.08.2009. Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen 168 16.06.2009 179 21.07.2009 188 11.08.2009 Vuoden 2009 talousarvion muutosten hyväksyminen KHALL 168 Kunnankamreeri Kunnanvaltuusto on 22.12.2008 hyväksynyt talousarvion vuodelle 2009. Talousarvio osoittaa

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen

Talousarvion toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 294 Talousarvion toteutuminen 31.8.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 6.10.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2018 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 21.8.2017 TALOUSARVION 2018 SEKÄ VUOSIEN 2019 2020 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Kunnanhallitus 291 03.11.2014 Kunnanhallitus 3 12.01.2015. Henkilöstösäästöt 2015 634/02.02.00/2014. Kunnanhallitus 03.11.2014 291

Kunnanhallitus 291 03.11.2014 Kunnanhallitus 3 12.01.2015. Henkilöstösäästöt 2015 634/02.02.00/2014. Kunnanhallitus 03.11.2014 291 Kunnanhallitus 291 03.11.2014 Kunnanhallitus 3 12.01.2015 Henkilöstösäästöt 2015 634/02.02.00/2014 Kunnanhallitus 03.11.2014 291 Lautakuntien talousarvioehdotuksessa vuodelle 2015 toimintakate kasvaa -103,7

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma

Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta 103 13.10.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 110 19.10.2015 Sosiaali- ja terveysosaston vuoden 2016 talousarvio ja vuosien 2017-2018 taloussuunnitelma Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2015 Kunnanhallitus 23.2.2015 ( 45): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 0,8 % parempi kuin vuonna 2014. Kunnallisveron osalta kasvua oli 2,2 %, koko maassa 2,5 %. Helmikuun verotilitys

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma

Lohjan kaupunki. Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Lohjan kaupunki Kaupunkisuunnittelulautakunta TALOUSARVIO 2016 Käyttösuunnitelma Kaupunkisuunnittelulautakunta 8.12.2015 1 1 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET... 2 2 KAUPUNKISUUNNITTELULAUTAKUNNAN

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA

SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus Toimielimet SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA Yleinen taloudellinen tilanne Suomen bruttokansantuotteen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018

Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018 Asra 8.9.2015 Talousarvio ja taloussuunnitelma 2016-2018 Asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta Rakennusvalvonta Sivu 2 TP 2014 TA+muutokset 2015 TA 2016 2017 2018 Toimintatuotot 319 908 404 100 354 000

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko 2016 Talousjohtaja Anne Arvola 8.8.2016 *TP ENNUSTE 2016 ULKOISET ERÄT TOT 2012 TOT 2013 TOT 2014 TOT 2015 TA2016 ENNUSTE 2016 Toimintatuotot

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015

TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015 TORNION KAUPUNKI OSAVUOSIKATSAUS 3/2015 1.1.-30.9.2015 Kh:n käsittely 26.10.2015 SISÄLLYSLUETTELO Taloudellinen kehitys 1-3 Tuloslaskelman toteutumisvertailu 30.9.2015 4 Käyttötalousosan toteutumisvertailu

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

Talousarviomuutos 2015

Talousarviomuutos 2015 Kunnanhallitus 232 30.11.2015 Valtuusto 50 07.12.2015 Talousarviomuutos 2015 362/02.02.02/2015 Kunnanhallitus 30.11.2015 232 Valmistelija: kunnansihteeri Vuoden 2015 talousarvion muutosesitys perustuu

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 146 30.5.2016 48 Tilausten toteutuminen 31.3.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 30.5.2016 146 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Talouskatsaus

Talouskatsaus Salon kaupunki 235/00.04.01/2016 Talouskatsaus 2016-2017 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti Toiminnan ja talouden tasapaino Salon kaupungin toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina.

Lisätiedot

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut

Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 1 Vuoden 2006 talousarvion muutokset - perustelut 19100 Vaalit Tasavallan presidentin vaalien järjestämiseen saadaan valtionkorvausta 1,70 äänioikeutettua kohti. Kaksien vaalien osalta korvauksia kertyy

Lisätiedot

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080.

Lisätietoja: laskentapäällikkö Anna-Miia Liimatalta, puh.2071 tai talousjohtaja Pekka Kivilevolta, puh.2080. HALLINTOKUNTIEN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA Kunnanhallituksen antamat toimintakertomusta koskevat ohjeet Kuntalain 69 :n mukaan toimintakertomus on osa kunnan virallista tilinpäätöstä. Toimintakertomuksen

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014 Kuntien taloustietoja 214 (2) Lähde:Kuntaliitto 215, Kuntien tunnuslukutiedosto 23-214 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 23-214 11 Asukasluku indeksoituna (23=1) 15 1 95 9 85 8 75 Kemi 21-5 as. kunnat

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus Talouden seurantaraportti 1.1.-30.9.2018 Kaupunginhallitus 12.11.2018 1 Tilinpäätösennuste Toiminnantuotot ylittävät budjetoidun noin 5,4 m Maanmyyntitulot +2,0 m Elokaaren myyntivoitto +1,5 m Tuleva lastensuojelun

Lisätiedot

Strategian päivitys. kh 7.12.2015, 323 kv 14.12.2015, 71

Strategian päivitys. kh 7.12.2015, 323 kv 14.12.2015, 71 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Meän Ratekia 2016-2020 10 Aktiivinen ja palveluhenkinen kuntastrategia Strategian päivitys 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 kh 7.12.2015, 323 kv 14.12.2015, 71 24 1. Visio 2020 28

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459:

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 144/02.02.02/2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 1 KÄYTTÖTALOUS 1.1 Raportointi talousarvion toteutumasta Talousarvion toteutumista seurataan kuukausittaisella raportoinnilla, joka toteutetaan kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA

Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kuva Pirkko Kinnunen TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2019 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 20.8.2018 TALOUSARVION 2019 SEKÄ VUOSIEN 2019 2021 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Vuosivauhti viikoittain

Vuosivauhti viikoittain 1 3.6.215 Väestö Kesäkuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22.415, josta Lieksassa 12.9, Nurmeksessa 8.45 ja Valtimolla 2.361 asukasta. Juuan väkimäärä oli 5.117. Pielisen Karjalan väestökehitys

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

Talousarvio toteutuminen

Talousarvio toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 152 Talousarvio toteutuminen 30.4.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 25.5.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA

TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA TYÖRYHMÄN ESITYS A-KLINIKAN JA TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄN MIELENTERVEYSPALVELUJEN YHDISTYMISEN TOISESTA VAIHEESTA Perusturvalautakunta 28.4.2015 ( 39): Riihimäen seudun terveyskeskuksen yhtymähallitus

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 20.08.2015 Sivu 1 / 1 103 Rakennuslautakunnan vuoden 2015 seurantaraportti I (Kh) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT 1 OPETUS- JA VARHAISKASVASTUSPALVELUT YHTEENSÄ 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

(Valmistelija: Talousjohtaja Pekka Leppänen, p )

(Valmistelija: Talousjohtaja Pekka Leppänen, p ) VEROTILITYKSET VUONNA 2017 Kunnanhallitus 6.2.2017 ( 24): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 7,2 % heikompi kuin vuonna 2016. Tilitys oli kaikissa verolajeissa viimevuotista heikompi: kunnallisverotulot

Lisätiedot

Verotulojen toteutuminen ja ennuste

Verotulojen toteutuminen ja ennuste Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 316 Talousarvion toteutuminen 31.10.2015 Asianro 60/02.02.02/2015 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain lokakuun

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 Tulosalue 100 Vaalit Strategiset tavoitteet Operatiiviset tavoitteet Mittarit Vaalien toimittaminen ohjeiden mukaisesti määräajassa virheettömästi Hankitaan asianmukaiset välineet, koneet ja laitteet sekä

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Pauli Salonpää Aulis Hämäläinen Raili Linna Kari-Pekka Urpilainen Anita Urpilainen. Virpi Piispanen Manu Toikkanen Juha Urpilainen

Pauli Salonpää Aulis Hämäläinen Raili Linna Kari-Pekka Urpilainen Anita Urpilainen. Virpi Piispanen Manu Toikkanen Juha Urpilainen KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Sivu Nro 5/2013 1 Kokousaika Ti 9.4.2013 klo 16.00-17.44. Kokouspaikka Kinnulan kunnantalon valtuustosali Saapuvilla olleet Jäsenet jäsenet (merkintä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI Tiivistelmä

Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI Tiivistelmä 0 Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI 1.1. 30.4.2008 Tiivistelmä Yleinen taloudellinen kehitys TP 2007 TA 2008 30.4.2008 Bruttokansantuote 4,4 % 3,3 % 2,8 % Työttömyysaste 6,7

Lisätiedot

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen.

Kiinteistöverotilitys on vaikuttanut n euron verran vuoden 2016 syyskuun tulokseen. PÖYTYÄN KUNTA Talousraportti 9/2016 1 Tuloslaskelma 2016 2015 TOIMINTATUOTOT TA Muutos Ta+muut. Toteuma Tot-% Edv.tot Tot-% Myyntituotot 4 471 050 0 4 471 050 2 750 516 61,52 2 990 447 63,59 Maksutuotot

Lisätiedot

TP Ennuste Tähän tarvittaessa otsikko

TP Ennuste Tähän tarvittaessa otsikko TP Ennuste 2016 Tähän tarvittaessa otsikko vt talousjohtaja Jerry Retva 13.2.2017 Tuloslaskelma *TP ENNUSTE 2016 (vain todelliset kustannukset) ULKOISET ERÄT TOT 2011 TOT 2012 TOT 2013 TOT 2014 TOT 2015

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJELU, ASEMAKAAVOITUS JA MAANMITTAUS

YMPÄRISTÖNSUOJELU, ASEMAKAAVOITUS JA MAANMITTAUS YMPÄRISTÖNSUOJELU, ASEMAKAAVOITUS JA MAANMITTAUS KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA 24.9.2015 Toimielin: KAAVOITUS- JA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA Tehtäväalue: Ympäristönsuojelu Vastuuhenkilö: Ympäristöpäällikkö

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI YMPÄRISTÖVIRASTO tammi-kesäkuu 2015

NAANTALIN KAUPUNKI TOIMINTA- JA TALOUSRAPORTTI YMPÄRISTÖVIRASTO tammi-kesäkuu 2015 Virastopäällikön katsaus Strategisten ja operatiivisten tavoitteiden toteutuminen Tehtäväalueiden vastuuhenkilöiden antamien raporttien perusteella toiminta etenee kokonaisuutena suunnitellusti ja lähes

Lisätiedot

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta 1 (5) Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta Väestö Työllisyys Lokakuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 736 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 585,

Lisätiedot

Inkoo 2020 18.6.2015

Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoo 2020 18.6.2015 Inkoon missio Inkoon kunta luo edellytyksiä inkoolaisten hyvälle elämälle sekä tarjoaa yritystoiminnalle kilpailukykyisen toimintaympäristön. Kunta järjestää inkoolaisten peruspalvelut

Lisätiedot

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma

Talousarvio ja vuosien 2012-2013 taloussuunnitelma Vesihuoltolaitoksen johtokunta 4 19.01.2011 Vesihuoltolaitoksen johtokunnan käyttösuunnitelma vuodelle 2011 2/02.02.02/2010 VESI 4 Kuntalain mukaan kunnanvaltuuston hyväksymä talousarvio on kunnan kaikkia

Lisätiedot

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla

Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmes pääsi vuonna 2018 hyvään tulokseen kaupungin vahvalla toiminnalla Nurmeksen kaupungille vuosi 2018 vahvan perustoiminnan ansiosta hieman odotuksia parempi. Nurmeksen kaupungin tilinpäätös oli talousarviota

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 30.4.2017 2/YMPLA 24.5.2017 Katsausajankohtaa vastaavan käyttötalouden toteuman tulisi tasaisen kertymän mukaan olla 33,3 %. Kokonaisuutena ympäristölautakunnan käyttötalous

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä.

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. KUNTASTRATEGIA 2030 Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. SISÄLLYSLUETTELO 1 Nykytilan kuvaus ja toimintaympäristö...3 - Väestöennuste 2011 2030...4 - Kokonaisverotulojen kehitys 2000 2012...5

Lisätiedot

2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016

2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN LAUTAKUNTA 07.06.2016 2 HYKS-SAIRAANHOITOALUEEN TOIMINNAN JA TALOUDEN SEURANTARAPORTTI, TAMMI-HUHTIKUU 2016 19/02/02/00/08/2016 HYKS Lautakuntaa on tarkoitus tässä kokouksessa informoida

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallinto-osasto KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN TIEDOTE 24.3.2016

KAUHAVAN KAUPUNKI Hallinto-osasto KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN TIEDOTE 24.3.2016 1 KAUHAVAN TILINPÄÄTÖS SELVÄSTI YLIJÄÄMÄINEN Kauhavan kaupungin talousarvio vuodelle 2015 oli tarkistusten jälkeen lähes 0,6 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupunginhallitukselle 28.3.2016 esiteltävä vuoden

Lisätiedot

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus 3.6.2019 Enontekiön kunnan painelaskelmat (päivitetty 5/2019) Enontekiö Trendi: 2013-2018 TP 2016 TP 2017 TP2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Asukasluku

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-30.4.2014 Kinnulan kunta 01-04/2012 01-04/2013 TA 2014 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-04/2014

Lisätiedot