Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4."

Transkriptio

1 Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 I OSAVUOSIKATSAUS

2 1 1. TALOUDEN TOTEUTUMISEN YLEISKATSAUS Taloustilanne 30.4., Tuotot Kulut Vuosikate Tilikauden tulos Kaavio vertailee kunnan talouden kehitystä eräiden tunnuslukujen kautta viisivuotisjaksolla tilanteessa ilman jaksotuksia. Tuottojen ja kulujen osalta eri vuosien välistä vertailua vääristää lomatoimen siirtyminen vuoden 2011 alusta lukien Hämeenlinnan kaupungin hoidettavaksi - sen johdosta sekä tuottojen että kulujen kokonaismäärä tuolloin väheni. Tarkempi toteutumavertailuraportti on tämän osavuosikatsauksen liitteenä. Toimintatuotot ovat alkuvuoden aikana kasvaneet edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 3,9 %. Toteutumavertailussa euromääräisesti eniten ovat kasvaneet myyntituotot, mutta se johtuu paljolti sisäisistä ruokapalvelujen ja kiinteistönhoidon kirjauksista. Ulkoisissa myyntituotoissa eniten kasvua on koulutoimen kotikuntakorvauksissa sekä metsänhakkuutuotoissa. Eedilän toiminnallinen muutos tehostetun palveluasumisen yksiköksi näkyy maksutuottojen kertymissä ja vuokratuottojen kasvuna. Tukien ja avustusten väheneminen selittyy osaltaan sillä, että kunnan hallinnoimat EU-projektit ovat päättyneet, muiden toimintatuottojen väheneminen sillä, että käyttöomaisuuden myyntivoittoja ei alkuvuoden aikana ole juurikaan kertynyt. Toimintakulujen kasvu on alkuvuoden aikana ollut 5,2 %, mikä on viime vuosina totuttua enemmän. Kasvun suuruuteen vaikuttaa paljolti henkilöstökulujen 7,6 %:n kasvu, mitä yleisellä tasolla selittää se, että palkkasopimuksiin perustuvat palkankorotukset maksettiin kuluvana vuonna heti vuoden alussa, kun viime vuonna korotusajankohta oli toukokuun alku. Myös muiden palvelujen ostoissa kasvu on ollut merkittävää, mikä osittain johtuu jo edellä tuottojen kohdalla todetuista sisäisistä kirjauksista. Niiden lisäksi euromääräisesti merkittävimmin ovat kasvaneet muut yhteistoimintaosuudet lähinnä työpajatoiminnan käynnistymiseen liittyen sekä Riihimäen vesilaitoksen suorittama jätevesilaskutus, jota viime vuonna ei tarkkailujaksolla tapahtunut. Muulta osin kasvua on ollut materiaalin ostoissa, jossa euromääräisesti eniten lämmitys- ja sähkökuluissa sekä elintarvikehankinnoissa. Vuoden 2012 talousarvioon verrattuna toimintakulujen toteutuma on 33,4 % (vuonna ,1 %) ja tuottojen toteutuma 33,5 % (32,4 %). Talousarvion tehtäväalueittaista toteutumista on tarkasteltu jäljempänä. Kuluvan vuoden ensimmäisen vuosikolmanneksen vuosikate on euroa parempi kuin viime vuonna ja tulos euroa ylijäämäinen, mikä on tarkasteluvuosien paras ensimmäisen vuosikolmanneksen jälkeen. Merkittävä tekijä tässä on ollut rahoituksellisten erien hyvä toteutuma, mitä tarkastellaan seuraavaksi. Todennäköistä on, että kehitys ei niiden osalta jatku yhtä hyvänä loppuvuoden aikana.

3 2 Verotulot 30.4., Kunnallisvero Kiinteistövero Yhteisövero Ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana verotulokertymä kasvoi edellisvuoteen verrattuna prosentuaalisesti 7,9 % ja alkuvuoden perusteella talousarvion verotuloarvio toteutuu hyvin. Kunnallisverotilitysten kasvuun vaikuttaa kuitenkin palkankorotusten ajoittuminen edellisvuodesta poiketen heti alkuvuoteen. Niin kunnallisvero- kuin yhteisöverotilitysten kasvun ennakoidaan pienenevän loppuvuotta kohden ja leikkaavan kasvuprosenttia. Toisaalta vuoden 2011 verotuksen ensimmäiset alustavat tulokehitystiedot ennakoivat sitä, että kunnallisverotuksen tulos olisi Lopelle hieman keskimääräistä parempi, mikä toteutuessaan vaikuttaa loppuvuoden tilitysoikaisuihin. Lisäksi kunnan työttömyysaste on jatkuvasti ollut keskimääräistä parempi ja väestökehitys hyvä, millä myös on positiivinen vaikutus kunnallisverotuloihin. Kunnallisveron kertymä on alkuvuonna ollut 8,1 % parempi kuin vuotta aikaisemmin. Ennakonpidätykset ovat kasvaneet 5,8 % ja aikaisempiin vuosiin kohdistuvat tilitykset, kuten viimeksi valmistuneen verotuksen perusteella saadut jäännösverot, 9,0 %. Valtakunnallisiin arvioihin perustuen kunnallisveron tilitysten kasvuksi vuositasolla on ennakoitu noin 4 %, jolloin talousarviotavoite ylittyy. Kuntien ryhmäosuutta yhteisöveron tuotosta korotetaan vuosina väliaikaisesti 5 prosenttiyksiköllä, vielä viime vuonna korotusprosentti oli 10. Yhteisöveron tilitykset ovat alkuvuoden aikana vähentyneet kaikkiaan 2,7 %, kuluvaan vuoteen kohdistuvat tilitykset 7,9 %. Vuositasolla yhteisöveron tilityksiin ennakoidaan selvää %:n vähennystä edellisvuoteen verrattuna. Saattaa olla, että talousarvion tuloodotus ei aivan toteudu, mutta sen euromääräinen vaikutus on kunnallisverotuloon verrattuna pieni. Talousarvioon verrattuna kunnallisveroa on kertynyt 40,1 % (vuonna ,6 %) ja yhteisöveroa 22,7 % (21,9 %) budjetoidusta. Kiinteistöveron tuotto on vielä tässä vaiheessa vähäinen. Verotulojen kokonaiskertymäarvio kuluvalle vuodelle ennakoi noin kolmen prosentin kasvua, mikä tukee hyvin talousarvion toteutumista.

4 3 Valtionosuudet 30.4., Valtionosuudet yht. Vaikka kuluvan vuoden valtionosuuksia leikattiin peräti 118 /asukas ( ), ovat valtionosuudet kasvaneet edellisvuoteen verrattuna 7,8 %, osaltaan valtionosuusperusteisiin tehtyjen tarkistusten ansiosta ja osaltaan siksi, että kuntiin lainsäädännön johdosta kohdistuvia veromenetyksiä kompensoidaan valtionosuuksien kautta. Talousarvioon verrattuna valtionosuuksien kertymä on ollut 34,5 % (vuonna ,6 %), joten talousarvio tulee valtionosuustulojen osalta toteutumaan hyvin. Kunnan velkaantuneisuuden takia yleisen korkotason kehityksellä on suuri merkitys. Korkotaso nousi viime vuonna loppuvuotta kohden, mutta kääntyi vuoden viimeisen neljänneksen aikana uudelleen laskuun, joka on jatkunut koko alkuvuoden ajan. Esimerkiksi kuuden kuukauden euribor-korko on nyt noin 0,75 % matalampi kuin vuosi sitten. Korkotason lasku näkyy maksettavissa lainakoroissa kuitenkin viiveellä ja sen takia korkokulut ovat kasvaneet edellisvuodesta kolmanneksen siitäkin huolimatta, että kunnan velkamäärää on saatu vähennettyä. Talousarviovalmistelussa korkotason arvioitiin ensin laskevan, mutta kääntyvän sen jälkeen vuoden loppua kohden loivaan kasvuun. Korkotason toteutunut lasku on ollut arvioitua suurempi ja myös korko-odotukset loppuvuotta kohden ovat arvioitua maltillisemmat, joten nykynäkymin talousarvion valmistelupohja on myös tältä osin pitävä. Alkuvuoden aikana ei ole otettu uutta pitkäaikaista lainaa, mutta maksuvalmiutta on jouduttu turvaamaan edullisin lyhytaikaisin lainoin kuntatodistusohjelman puitteissa. Kunnanhallituksella on valtuudet kaikkiaan neljän miljoonan euron lainanottoon. Talousarvio on toteutunut alkuvuoden aikana tulokseltaan arvioitua paremmin, mutta siihen on päästy lähinnä rahoituksellisten erien hyvän toteutuman ansiosta. Lisäksi asiakaspalvelujen kysynnän viime aikojen kehitys etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialueella on kokonaisuutena ollut kunnalle myönteinen. Kunnan talouden liikkumavara on kuitenkin kapea, minkä takia tilanne on herkästi haavoittuvainen ja saattaa muuttua hyvinkin nopealla aikajänteellä. Ja kuten edellä on todettu, mm. verotulokehitykseen sisältyy epävarmuustekijöitä. Lisäksi terveydenhuollon menojen kasvattamiseen lähinnä terveyskeskuskuntayhtymän talouden tasapainottamiseksi on paineita. Tämän johdosta on välttämätöntä, että hallintokunnat toteuttavat käyttötaloutensa talousarvion puitteissa, mielellään säästövoittoisesti, jolloin myös lainanottoa voidaan vähentää ja näin helpottaa kunnan velkaantuneisuutta. Päätöksenteossa on talouteen vaikuttavat tekijät pidettävä jatkuvasti keskeisinä esillä, jotta kehityksen myönteistä suuntaa ei katkaista.

5 4 2. KÄYTTÖTALOUSOSAN TOTEUTUMINEN TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KESKUSVAALILAUTAKUNTA VAALIT Perustehtävä Valtiollisten ja kunnallisten vaalien sekä kansanäänestyksen järjestelytehtävät. Toteutuma Tasavallan presidentin ensimmäinen vaali toimitettiin ja toinen vaali Kunnan hallinnon henkilöstö vastasi moitteettomasti sujuneen presidentinvaalin hoitamisesta. Lopella äänestysprosentti ensimmäisessä vaalissa oli 73,7 ja toisessa vaalissa 69,0. Seuraavat vaalit ovat kunnallisvaalit, jotka toimitetaan sunnuntaina Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa ja ulkomailla Valmistautuminen vaalien järjestämiseen aloitettiin testaamalla oikeusministeriön ohjeiden mukaisesti ehdokastieto- sekä laskentajärjestelmien uusia versioita, jotka otetaan käyttöön kunnallisvaaleissa. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,6 Toimintakate , ,6 Poistot

6 5 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: TARKASTUSLAUTAKUNTA TARKASTUSTOIMI Perustehtävä Kuntalain 9. luvussa on määritelty tarkastustoimen tehtävät, joita lautakunta ja tilintarkastaja toteuttavat: Tarkastuksen organisointi sekä tavoitteiden toteutumisen ja talouden tilan arviointi (Kuntalaki 71 ) Hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen laillisuuden sekä valtionosuusperusteiden oikeellisuuden ja sisäisen valvonnan toimivuuden varmistaminen (Kuntalaki 73 ja 75 ). TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet Kunnan toiminnan lainmukaisuuden ja luotettavuuden varmistaminen Valtuuston ja lautakuntien asettamien tavoitteiden toteutumisen arviointi Päätösten, tilinpäätöksen ja toiminnan laillisuustarkastus ja vastuuhenkilöiden kuuleminen Vuotuinen toimintakertomus ja tilinpäätös, vastuuhenkilöiden kuuleminen, vertailutietojen hyödyntäminen Toteutuma Tarkastuslautakunta on toteuttanut tavoitteen mukaista toimintaa työohjelmansa mukaisesti. Vuoden 2011 arvioinnin painopistealueet olivat rakennus- ja ympäristötoimen palvelut, teknisen toimen palvelut ja vesilaitos. Lisäksi lautakunta seurasi investointien toteuttamista, kunnan talouden tasapainoa ja ajankohtaisia asioita. Tarkastuslautakunnan suorittama arviointi sisältyy arviointikertomukseen, jonka lautakunta on jättänyt valtuustolle Samassa kokouksessa tilintarkastaja antoi tilintarkastuskertomuksen vuodelta Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,4 Toimintakate , ,4 Poistot

7 6 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS KESKUSHALLINTO Perustehtävä Huolehtia osaltaan kunnan kehittämisestä, edunvalvonnasta ja johtamisjärjestelmän toimivuudesta sekä kunnan resursseista, joita tarvitaan kunnan kehittämisessä, viranomaistoimintojen hoidossa ja kunnan palvelutuotannossa. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistäminen 2. Toteutettavien rakenne- ja palvelutuotannon muutosselvitysten laadukas toteuttaminen Rakenne- ja palvelutuotannon muutosten onnistunut täytäntöönpano 3. Lopen Vuokratalot Oy:n talous kestävällä pohjalla suunnitelmakauden aikana Nuorten työpajatoiminta vakiinnutetaan Sote-organisaation toiminnallinen suunnitelma Yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut käyty ja tarvittavat täytäntöönpanopäätökset tehty Toteutetaan konsernineuvotteluissa hyväksyttyä toimenpideohjelmaa Työpajatoimintaan osallistuvien nuorten lukumäärä Täytäntöönpanosuunnitelma Pöytäkirjat ja päätökset, organisaatiota ja toimintaa vastaava talousarviorakenne Toteutetut toimenpiteet Hallintopäällikkö Kunnanjohtaja Talousjohtaja, hallintopäällikkö Talousjohtaja Toteutuma 1 Ajalla työpajatoiminnan käyttöaste oli 81 %. Työpajatoiminnan tehostamista ja vakiinnuttamista jatketaan edelleen vuoden 2012 aikana. Toteutuma 2 Riihimäen kaupungin päätettyä valtakunnallisen kuntarakenneuudistuksen johdosta jatkaa perusterveydenhuollon palveluiden järjestämistä yhdessä Lopen ja Hausjärven kuntien kanssa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän puitteissa, päätti myös Lopen kunta lykätä uuden perusturvakuntayhtymä HALOn täytäntöönpanotoimia. Sosiaalitoimen ja perusterveydenhuollon integraatiota ei tällä hetkellä valmistella käynnissä olevien valtakunnallisten sote- ja kuntarakenneuudistusten valmistelun johdosta. Työtä integraation toteuttamiseksi jatketaan, kun valtakunnalliset linjaukset on saatu. Toteutuma 3 Lopen Vuokratalot Oy:n talouden tasapainottamista on jatkettu kuluvan vuoden aikana, konsernineuvotteluissa asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

8 7 Vuoden alussa yhtiön omaisuutta realisoitiin ja taloudellista tilannetta kohennettiin myymällä yksi kiinteistö (Mäkitie 3). Vuokrien perintää on tehostettu ulkoistamalla perintä perintäyhtiölle. Yhtiön omistuksessa olevien asuntojen kokonaistäyttöastetta pyritään parantamaan vajaalla täyttöasteella jo vuosia olleen Mäkitie 2:n laajalla peruskorjauksella. Kiinteistöön rakennetaan hissit ja kiinteistö peruskorjataan niin julkisivun, piha-alueen kuin asuntojenkin osalta. Peruskorjaus alkaa kesällä Tavoitteena on, että asukkaat pääsevät muuttamaan korjattuun kiinteistöön ennen vuoden loppua. Toiminnalliset tavoitteet 1. Kunnan hallittu kasvu Kunnan asukasluvun ja yritysten määrän kehitys säilyy positiivisena Väkiluku ja palvelutarjonta Väkiluvun kasvu tasapainossa 0,5 1 % 2. Kunnan taajamissa Kaikissa kunnan (Kirkonkylä, Launonen, taajamissa myynnissä Läyliäinen) kunnan omakotitontteja kaavoittamia, kunnallistekniikalla varustettuja tontteja myynnissä 3. Koordinoitu ylikunnallinen yhteismarkkinointi 4. Käyttötalous tasapainossa kestävällä pohjalla siten, että - veroprosentti ei merkittävästi poikkea talousalueen kuntien yleisestä tasosta - maksut ja taksat eivät merkittävästi poikkea talousalueen kuntien yleisestä tasosta 5. Taloudellisesti kestävä investointisuunnitelma 6. Tarpeettomasta omaisuudesta luovutaan 7. Kunnan keskeisille palvelusuoritteille on laskettu hinta 8. Kunnan velkamäärä kääntyy laskuun valtuustokauden loppuun mennessä Seutukunnan yhteisen markkinoinnin tuloksellinen toteuttaminen Veroprosentit ennallaan Tarkistetut maksut ja taksat käyttöönotettu Taloudellisiin resursseihin sopeutettu investointisuunnitelma vuosille Toteutetaan talousarvion mukaiset talouden tervehdyttämistoimet Sosiaalisektorin palveluiden hinnoittelu sote-integraation toiminnallisen suunnittelun ohessa Kunnan asukasluku kasvaa, kunnassa toimivien yritysten määrä lisääntyy Toteutunut väkiluvun kasvu 15 myytyä/vuokrattua omakotitonttia Osallistuminen messuille, lehti-, tvym. markkinointiin, yhteinen matkailuesite 2012 Tulos > 0 Päivitetyt maksut ja taksat käytössä vuoden alusta / maksujen ja taksojen taso verrattuna talousalueen muut kunnat Suhteellisen velkaantuneisuuden tunnusluku paranee Talousarvion 2012 toimenpideohjelman toteutus Sote-palveluiden laskutushinta Velkamäärä säilyy laskevana Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja, kehittämispäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Kehittämispäällikkö Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja Talousjohtaja

9 8 Toteutuma 1 Kunnan väkiluku oli huhtikuun lopussa Neljän ensimmäisen kuukauden aikana kunnan väkiluku on vähentynyt 0,05 %. Kuntaan on muuttanut 134 henkilöä ja kunnasta on muuttanut pois 130 henkilöä. Lapsia on syntynyt 26 ja 34 kuntalaista on menehtynyt. Kunnan palvelutuotanto on tasapainossa kunnan väkilukuun nähden, peruspalvelut on pystytty tarjoamaan niitä tarvitseville. Toteutuma 2 Kunnassa on rakentamisvalmiita tontteja tarjolla jokaisessa kolmessa taajamassa. Omakotitalotontteja on myyty kolme ja vuokrattu yksi. Toteutuma 3 Seutukunnan yhteismarkkinointia on toteutettu suunnitellusti Häme Markkinoi -hankkeen puitteissa yhdessä seudun muiden kuntien kanssa. Tv- ja internetmarkkinointikampanja toteutetaan kesällä Seudun yhteinen matkailuesite valmistuu suunnitellusti vuoden lopulla. Toteutuma 4 Valtuusto vahvisti kuluvan vuoden veroprosentit kaikilta osin entisen suuruisina. Vuosi on käynnistynyt talouden osalta tuloksella mitaten hyvin ja nykynäkymin myös vuoden 2012 tilinpäätös tulee olemaan ylijäämäinen. Hallintokunnat ovat talousarvion valmistelun yhteydessä tarkistaneet maksujensa ja taksojensa tason ajantasaisuuden ja tarkistetut maksut ja taksat on täytäntöönpantu. Toteutuma 5 Valtuuston talousarviokäsittelyn yhteydessä hyväksymä investointisuunnitelma on mitoitettu kunnan taloudellisiin resursseihin niin, että kunnan velkaantuneisuus pienenee ja samalla suhteellisen velkaantuneisuuden tunnusluku paranee. Toteutuma 6 Talousarviossa kirjatut kohteet ovat olleet myytävänä, mutta myynti on edennyt hitaasti ja toistaiseksi vain yhdestä yksittäisestä asunto-osakehuoneistosta on kauppa tehty. Lisäksi Prammi on kunnanhallituksen päätöksellä vuokrattu yritystoimintaa varten, kun kohdetta ei ole saatu myytyä. Toteutuma 7 Hinnoittelutyön valmistelu on käynnistetty ja tavoitteena on, että vanhusten asumispalvelut ja kotipalvelu on hinnoiteltu vuoden loppuun mennessä. Toteutuma 8 Kunnan velkamäärä on ollut laskeva jo kahden vuoden ajan ja taloussuunnitelman mukaan se myös säilyy laskevana.

10 9 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,6 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,0 Toimintakate , ,9 Poistot Hankkeet Kunnan hallinnoimat HÄJY 011 -projekti ja TOIMELIAAT KYLÄT -hanke ovat päättyneet ja niistä on jätetty loppuraportit alkuvuoden aikana. Hankkeita toteutettiin projektisuunnitelmien mukaisesti ja niille asetetut tavoitteet saavutettiin pääosin. Toimeliaat kylät hankkeelle on käynnistynyt jatkohanke KyKyä (KYLÄT JA KUNNAT YHDESSÄ ÄLYKKÄÄSTI) Hausjärven kunnan hallinnoimana, sisältönä mm. osaamisen ja verkostoitumisen lisääminen, viestinnän tehostaminen ja asuinviihtyvyyden parantaminen. KYLÄLTÄ KIRKOLLE, KAUPPAAN JA KOULUUN seudullinen joukkoliikennekoordinaattorihanke jatkuu tulevan elokuun loppuun saakka. Hanke on ollut seudun joukkoliikennettä koskevissa suunnitelmissa ja esityksissä kuntien yhteistyömuotona sekä linkkinä kuntien ja liikennöitsijöiden välillä. Kuntalaisen kannalta näkyvintä on ollut joukkoliikenteen käyttöä tukevat kotisivut, Hankkeella on ollut vaikeuksia projektipäätöksen edellyttämän yksityisen rahoituksen saannissa.

11 10 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS HENKILÖSTÖHALLINTO Perustehtävä Lopen kunnan keskitettyyn henkilöstöhallintoon ja henkilöstöpolitiikan kehittämiseen sisältyvät keskitetty henkilöstökoulutus, yhteistoiminta, työsuojelu, työterveyshuolto sekä tyky-toiminta. Toimialaan kuuluvat myös työllistäminen ja palkkavaraukset. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistäminen 2. Henkilöstöpolitiikka ja -hallinto on suunnitelmallista ja perustuu henkilöstöstrategiaan Kunta työllistää pitkäaikaistyöttömiä 7 htv Henkilöstöstrategian mukaiset linjaukset ja ohjaukset käytössä kaikissa työyksiköissä Aktivoitujen ja työllistettyjen lkm/htv Henkilöstökyselyn tulos: esimiestyön käytännöt koetaan yhtenäisiksi Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Toteutuma 1 Pitkäaikaistyöttömien aktivointi ja työllistäminen on alkuvuoden aikana edennyt siten, että tavoitteeksi asetettu 7 htv näyttäisi toteutuvan jo tehtyjen toimenpiteiden ansiosta vuoden 2012 aikana. Toteutuma 2 Viestintää vuonna 2011 kootuista ja päivitetyistä kunnan yhteisistä henkilöstöhallinnon ohjeista ja ohjeiden jatkokehittämistä jatketaan vuoden 2012 aikana. Toteumaa mittaava henkilöstökysely toteutetaan vuoden 2012 loppupuolella. Toiminnalliset tavoitteet 1. Selkeä ja oikeudenmukainen palkkausjärjestelmä 2. Onnistunut esimiestyö 3. Sähköinen rekrytointijärjestelmä käytössä 4. Rekrytointiohje käytössä 5. Suunnitelmallinen tyky-toiminta 6. Toimiva varhaisen puuttumisen malli TVA- ja HTA-järjestelmien päivittäminen (seutukunnallisena yhteistyönä) Esimiesinfoja 4 Lähiesimiestyön kehittäminen Tehostetaan Kuntarekryn käyttöä (tavoite 100 %) Varmistetaan rekrytointija perehdytyskäytäntöjen toimivuus Tyky-toimintasuunnitelma Osatyökykyisten työntekijöiden työssä jatkamisen tukeminen Palkkausjärjestelmien kehittäminen toteutunut yhteistoiminnallisesti Toteutettujen infojen määrä/osallistujat Sähköisesti toteutettujen rekrytointien määrä Rekrytointien onnistuminen / kysely Lähtövaihtuvuus Suunnitelman mukaiset tapahtumat toteutettu Onnistuneet uudelleen sijoittumiset / ennenaikaiset eläköitymiset Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö Hallintopäällikkö

12 11 7. Henkilöstön poissaolojen määrä vähenee 8. Henkilöstöresurssit kohdennettu palvelutuotannon suhteen oikein Varhaisen puuttumisen käytänteet käytössä Henkilöstöresursseja arvioidaan palvelutuotannon tarpeen näkökulmasta Henkilöstökyselyn tulokset Henkilöstömäärä/ hallintokunta verrattuna vuoteen 2010 Hallintopäällikkö Talousjohtaja, hallintopäällikkö Toteutuma 1 Työn vaativuuden arviointi (TVA) -tekijöiden päivittäminen on aloitettu yhteistyössä henkilöstöjärjestöjen kanssa määrittäen ensin kriteerejä opetushenkilöstöön ja teknisen sopimuksen piiriin kuuluville. Päivitystyössä huomioidaan seutukunnalla käytössä tai kehitteillä olevat TVA-mallit. KVTES:in piiriin kuuluvien TVA-tekijöiden päivitystyö aloitetaan syyskaudella. Toteutuma 2 Vuoden 2012 ensimmäinen esimiesinfo, jossa käsiteltiin ajankohtaisia esimiehille suunnattuja ja yhtenäisiksi menettelytavoiksi linjattuja asioita, järjestettiin Esimiesinfoon osallistuivat lähes kaikki Lopen kunnan esimiehet. Toteutuma 3 Sähköinen rekrytointijärjestelmä (Kuntarekry) on käytössä rekrytointilanteissa koko kunnassa 100- prosenttisesti. Lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt hoidetaan myös jatkossa ilman Kuntarekryä. Toteutuma 4 Rekrytoinnit toteutetaan yhtenäistä rekrytointiohjetta noudattaen. Alkuvuonna 2012 avoinna olleet työpaikat on saatu täytettyä. Yhtään työ-/virkasuhdetta ei purettu koeaikana. Toteutuma 5 Uusi tyky-toimintasuunnitelma vuosille hyväksyttiin kunnanhallituksessa ( 120) ja tuli voimaan Tyky-toimintasuunnitelma julkaistiin kunnan intranetissä ja sen valmistumisesta viestittiin koko henkilöstölle Suunnitelmaan kirjattuja toimenpiteitä on lähdetty toteuttamaan aikataulujen mukaisesti. Toteutuma 6 Varhaisen puuttumisen mallin systemaattista käyttöä tuetaan ja jatketaan. Työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan on yhdeksi keskeisistä tavoitteista kirjattu osatyökykyisten työntekijöiden työssä jatkamisen tukeminen. Yhteistyötä Riihimäen työterveys ry:n kanssa tämän tavoitteen toteutumiseksi tiivistetään. Toteutuma 7 Toteumaa mittaava henkilöstökysely toteutetaan vuoden 2012 loppupuolella. Toteutuma 8 Henkilöstöresurssien kohdentumista arvioidaan jatkuvasti pyrkimyksenä löytää palvelutuotannon kannalta mahdollisimman toimivat ja tarkoituksenmukaiset ratkaisut.

13 12 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot ,0 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,1 Toimintakate , ,0 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Talousarvion 2012 ja asetettujen tavoitteiden arvioidaan toteutuvan suunnitellusti, mutta työterveyshuollon kustannukset ovat alkuvuonna 2012 olleet budjetoitua suuremmat. Kustannusten nousuun vaikuttaa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lisääntynyt työterveyspalvelujen käyttö.

14 13 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS Perustehtävä Huolehtia kunnan alueen suunnitelmallisesta maankäytöstä yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen avulla siten, että kunnan alueen asumisen, yrittämisen, erilaisten palvelutoimintojen ja vapaa-ajan toiminta- ja sijoittumisedellytykset pystytään turvaamaan arvostaen ja huomioiden kunnan luonto- ja kulttuurimaisemalliset arvot. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Rakentamisvalmiit yritystontit Maanhankintasuunnitelma onnistumista kuvataan Valmis suunnitelma Kunnanjohtaja, kehittämispäällikkö Toteutuma 1 Maanhankintasuunnitelmaa laaditaan virkamiestyönä pitkälle aikavälille, osana strategiatyötä. Työ on käynnissä. Toiminnalliset tavoitteet 1. Maankäytön kehityskuva Lopen maankäytön kehityskuvan laadinta 2. Tarpeita vastaava kaavoitus 3. Kunnan jokaisessa Maanhankintasuunnitelma taajamassa (Kirkonkylä, Launonen, Läyliäinen) kaavoitukseen (AO-rakentamiseen) sopivaa maata 4. Kaavoituksen Sujuva prosessikuvaus 5. Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelma kaavoitusprosessi Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelman valmistelu käynnissä Maankäytön kehityskuvan luonnos valmiina Hyväksytyt kaavat Valmis suunnitelma Hyväksytyt kaavat Maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelman luonnos Maankäyttöpäällikkö Maankäyttöpäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Kunnanjohtaja, maankäyttöpäällikkö Maankäyttöpäällikkö Toteutuma 1 Maankäytön kehityskuva sekä maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelma laaditaan yhtenä kokonaisuutena. Valmiit osayleiskaavat ohjaavat laadintaa. Toteutuma 2 Vuosittainen kaavoitusohjelma ohjaa kaavoitusta. Muiden mahdollisesti esille nousevien ja vireille tulevien kaavoitustarpeiden aikataulut tarkentuvat kaavoitustyön yhteydessä.

15 14 Toteutuma 3 Jokaisessa taajamassa on rakentamisvalmiita tontteja ja kaavoituksella asumistarkoitukseen jalostettavaa maata. Valmisteilla on pitkälle ajalle sijoittuva maanhankintasuunnitelma, jossa on huomioitu taajamien kasvusuunnat ja kunnan väestönkasvu. Toteutuma 4 Kunnan kaavoitusprosessia on tehostettu ja tehtävänkuvia täsmennetty. Vanhakosken asemakaava hyväksyttiin valtuustossa Toteutuma 5 Maankäytön kehityskuva sekä maankäyttö- ja kaavoitussuunnitelma laaditaan yhtenä kokonaisuutena. Valmiit osayleiskaavat ohjaavat laadintaa. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,5 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , Toimintakate , ,1 Poistot

16 15 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAA- JA METSÄTILAT Perustehtävä Metsätalouden harjoittaminen talousmetsien osalta metsätaloussuunnitelman mukaisesti mahdollisimman hyvää taloudellista tulosta tehden. Kaava-alueiden puistometsiä hoidetaan luonto- ja virkistysarvoja sekä moninaiskäyttöä korostaen ja kuntalaisten toiveita kuunnellen. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Vuosien metsätaloussuunnitelman noudattaminen 2. Vuosittaisten hakkuiden toteuttaminen Suunnitelman toteuttaminen vuoden 2012 osalta Hakkuiden nettotulo Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja Toteutuma 1 Metsänhakkuita ja puistometsien hoitoa on toteutettu suunnitelman mukaisesti. Lisäksi vuoden 2011 lopun myrskyjen tuhot ovat aiheuttaneet ennakoimattomia raivaus- ja metsänhoitotöitä. Pääosa suunnitelluista hakkuista ja metsänhoitotöistä ajoittuu kesälle ja syksylle. Toteutuma 2 Koko vuoden metsätuotosta on alkuvuoden aikana kertynyt vasta 12 %. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,6 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,6 Toimintakate , ,6 Poistot

17 16 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS RUOKAPALVELUT Perustehtävä Tuottaa monipuolista, terveellistä ja maittavaa ruokaa asiakkaille taloudellisesti ja asiakaslähtöisesti sekä ohjata oikeisiin ruokatottumuksiin ja -tapoihin. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet valtuustokauden tavoite 1. Perustehtävän taloudellinen toteuttaminen 2. Asiakaspalautejärjestelmän luominen 3. Päiväkotien jakelukeittiöiden työntekijöiden tehtävänkuvien tarkistaminen Ruokalistat, budjetin seuranta, asiakaspalaute Toimiva asiakaspalautejärjestelmä valmis Valmiit tehtävänkuvaukset Ruokapalvelupäällikkö Ruokapalvelupäällikkö Ruokapalvelupäällikkö Toteutuma 1 Perustehtävän toteuttaminen onnistunut tavoitteiden mukaisesti. Palautteen perusteella asiakkaat ovat pääosin tyytyväisiä saamiinsa ruokapalveluihin. Toteutuma 2 Asiakaspalvelujärjestelmän luominen on kesken. Toteutuma 3 Päiväkotien jakelukeittiöiden työntekijöiden tehtävänkuvien päivitys aloitettu. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,7 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , Toimintakate , ,0 Poistot , ,5

18 17 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: KUNNANHALLITUS MAATALOUDEN OHJAUS Perustehtävä EU:n yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän (IACS) paikallisviranomaistehtävät. Maatalouden tulo-, tuotanto- ja rakennepoliittiset tehtävät. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet 1. Maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alue toimintavalmis Valmistautuminen vuoden 2013 alusta voimaan astuvaan muutokseen Toimeenpanosuunnitelma Maataloussihteeri Toteutuma Valtuusto on hyväksynyt sopimuksen maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueen muodostumisesta sekä maaseutuhallinnon palvelun tuottamisesta ja ostamisesta. Päätöksen mukaisesti Lopen kunta liittyy vuoden 2013 alusta lukien maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueeseen, jossa Janakkalan kunta toimii isäntäkuntana ja jossa yksikön kustannuksista kukin liittyvä kunta vastaa omasta osuudestaan. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,9 Toimintakate , ,9 Poistot

19 18 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA RAKENNUSVALVONTA Perustehtävä Rakentamisen ohjaaminen siten, että saavutetaan mahdollisimman onnistunut rakennushanke käyttäjän ja ympäristön kannalta katsoen ja siten, että rakentaminen tapahtuu lainsäädännön, rakentamismääräysten, kaavoituksen ja tasapuolisen kohtelun vaatimusten mukaisesti. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Asiakaspalvelun/ajankäytön tehostaminen Luonnos laatukriteereiksi valmis Rakennustarkastaja Toteutuma Laatukriteerien laatiminen on aloitettu tehtävien ja toimintatapojen kartoituksella ja niiden kehittämistä on käytännön työssä tehty. Asiakirjaa laatukriteereistä ei ole vielä saatu laadittua. Toiminnalliset tavoitteet 1. Neuvonta ja ohjeistus päivitetään Vuosipäivitys tehty Rakennustarkastaja Toteutuma Ohjeita rakentajalle jaetaan sekä paperiversiona rakennusvalvontatoimistosta että rakennusvalvonnan sivuilla internetissä. Internet-sivujen päivitys on aloitettu maaliskuussa ja tavoitteena on saada uudistus valmiiksi kesäkauden jälkeen syksyllä. Ohjemonistetta on päivitetty viimeksi muutoksia tehdään, kun tarvetta siihen ilmenee. Suunnittelijoiden kanssa käydään keskusteluja toimintatavoista joustavan ja tehokkaan palvelun edistämiseksi.

20 19 Mittarit ja tunnusluvut Rakennus- ja toimenpidelupapäätöksissä vaaditut katselmukset katselmusten lukumäärä/lupapäätös 3,55 3,13 3,35 3,62 2,90 Rakennusluvat omakotitalot asemakaava-alueet muut alueet loma-asunnot ranta-asemakaava-alueet muut alueet Toimenpideluvat Toimenpideilmoitukset Poikkeamispäätökset Suunnittelutarveratkaisut Poikkeamislausunnot ELY-keskukselle Resurssien asettaman vaatimuksen mukaan rakennusaikaisia katselmuksia on pyritty vähentämään ja jättämään rakentamisen seuranta vastaavan työnjohtajan varaan. Katselmusten määrä myönnettyä rakennus- ja toimenpidelupaa kohti on tänä vuonna ollut 2,90 kpl eli hieman aiempaa vähemmän. Vähennystä on tapahtunut perustus-, rakenne- ja hormikatselmusten osalla. Rakennuslupien määrä alkuvuonna on vähentynyt edellisiin vuosiin verrattuna melko selkeästi, mutta kyselyjen perusteella voidaan arvioida määrän kasvavan loppuvuoden kuluessa. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,4 Valmistus omaan käyttöön ,9 Toimintakulut , ,8 Toimintakate , ,5 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Tulot ovat alkuvuodesta jääneet arvioitua ja edellisiä viime vuosia pienemmäksi lupamäärän vähennyttyä. Osittaisena syynä on myös laskutuksen viivästyminen henkilöstövajauksen johdosta.

21 20 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA YMPÄRISTÖNSUOJELU Perustehtävä Hoitaa ne tehtävät, jotka laissa ympäristönsuojelun hallinnosta (6 ) on asetettu kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäväksi. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Lopen kunnan ympäristön tilan seurantajärjestelmä käytössä Kunnan vesistöjen tilan ja luonnon monimuotoisuuden seurantajärjestelmän kehittäminen Seurantajärjestelmän perusrakenne valmis Ympäristöpäällikkö Toteutuma Seurantajärjestelmän kehittäminen on ollut pysähdyksissä ensimmäisellä vuosikolmanneksella. Syynä on ollut ympäristötoimen työruuhka ja väliaikainen resurssivaje, joiden takia ei ole jäänyt riittävästi aikaa paneutua seurantajärjestelmätyöhön. Seurantajärjestelmän kehittämistä pyritään jatkamaan toisella vuosikolmanneksella talousarviossa asetetun sitovan tavoitteen ja käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. Toiminnalliset tavoitteet 1. Lopen ilmastomuutoksen hillitsemisen toimenpidesuositukset 2. Materiaalien ja aineiden käyttö ja hankinnat Lopen ilmastomuutoksen hillitsemisen toimenpidesuositukset Materiaalien käytön ja hankinnan ohjeistuksen laatiminen Toimenpidesuositusten pitkälle valmisteltu luonnos valmis Ohjeistusluonnos valmis kunnan eri työyksiköiden kommentointia varten Ympäristöpäällikkö Ympäristöpäällikkö Toteutuma 1 Toimenpidesuositusten laatiminen on ollut pysähdyksissä ensimmäisellä vuosikolmanneksella ympäristötoimen työruuhkan ja väliaikaisen resurssivajeen takia. Tarkoituksena on muotoilla suositukset toimenpiteistä, jotka ovat Lopen kunnan henkiseen katsantokantaan ja fyysiseen infrastruktuuriin perustuva loppilainen tapa vastustaa ilmastonmuutosta. Toimenpidesuositusten kehittämistä pyritään jatkamaan toisella vuosikolmanneksella talousarviossa asetetun tavoitteen ja käytettävissä olevien resurssien mukaisesti. Toteutuma 2 Ohjeistuksen laatiminen on ollut pysähdyksissä ympäristötoimen työruuhkan ja väliaikaisen resurssivajeen takia. Pyrkimyksenä on tavoitteen saavuttaminen loppuvuoden aikana.

22 21 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,8 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,7 Toimintakate , ,4 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Ensimmäisen vuosikolmanneksen perusteella ympäristönsuojelun tehtäväalueen talousarvio näyttää olevan toteutumassa melko hyvin. Käsiteltävänä ja tiedossa olevien lupahakemusten ja huhtikuun lopulla laskutettujen maa-ainesten oton valvontamaksujen perusteella talousarvioon merkityt tulot tulevat toteutumaan budjetoidusti. Ympäristönsuojelun menot, etenkin tutkimus- ja valvontatehtävien ostossa, toteutuvat tyypillisesti takapainotteisesti vuoden loppupuolella. Näillä perusteilla talousarvio näyttää myös menojen osalta toteutuvan budjetoidusti. Hankkeet Lopen kunta on hakenut ja saanut ympäristöministeriöltä rahoituksen METSO-ohjelman mukaisen luontoinventoinnin tekemiseksi kunnan omistamissa metsissä. Työ käynnistyy keväällä. Inventoinnin suorittaa asiantuntijakonsulttina Innofor Oy. Työ valmistuu raportointeineen vuoden loppuun mennessä.

23 22 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA/TERVEYSTOIMI TERVEYDENHUOLTO Perustehtävä Huolehtia perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuudesta kunnan osoittamien taloudellisten resurssien puitteissa. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet 1. Hoitotakuun toteutuminen Hoitoonpääsyaika Perusturvajohtaja 2. Terveydenhuollon ja Joustava asiakaspalvelu Perusturvajohtaja perusturvan yhteistyö 3. Toimiva perusterveydenhuolto Terveydenhuoltopalvelujen Perusturvajohtaja saatavuus 4. Oikea hoidon porrastus Pienet sakkomaksut Perusturvajohtaja Toteutuma 1 Välitön yhteydensaanti puhelimella ei toteutunut maaliskuussa 2012 tavoiteajassa. Tarkasteluajankohtana 72,73 % soittajista (tavoite 80 %) sai yhteyden ensi yrittämällä. Lääkäriaika kiireettömässä hoidon tarpeessa järjestyi 5 vrk:n kuluttua ja sairaanhoitajalle 3,5 vrk. Lain mukainen kolmen päivän sääntö ei aivan täyttynyt. Toteutuma 2 SAS-työryhmä (selvitä, arvioi, sijoita) kokoontuu kerran viikossa ja toimii hyvin. Kotisairaanhoidon ja kotipalvelun yhteistyö toteutuu päivittäin kaikissa kotihoitotiimeissä yhteisten toimitilojen myötä. Tiimipalaverit, joissa arvioidaan yhteisten asiakkaiden hoidon ja palvelun tarvetta sekä tiimin työnjakoa, ovat toteutuneet noin kahden kuukauden välein. Toteutuma 3 Yllä on kuvaus vastaanottopalveluiden saatavuudesta. Kotisairaanhoitoon ei ole ollut jonoa alkuvuodesta. Osastohoidossa pitkäaikaispaikalla on hoidettu ajalla keskimäärin 12 potilasta (42,86 % kaikista potilaista). Potilaita on päivittäin vaihtunut keskimäärin 1,91. Kuormitusprosentti on tammi-huhtikuussa 2012 ollut keskimäärin 100 %. Toteutuma 4 Jatkohoidon odotuksen laskutettuja hoitopäiviä kertyi ajanjaksolla Lopen kunnalle yhteensä 5 pv, joista kertyi kustannuksia

24 23 Talous Toimintatuotot Valmistus omaan käyttöön Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintakulut , ,1 Toimintakate , ,1 Poistot Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Huhtikuun lopussa oli terveyskeskuskuntayhtymän toimintatuottojen toteuma 32,4 % ja toimintakulujen toteuma 31,9 %. Suurimpien toimintakuluerien toteumat ja toteumaprosentit olivat seuraavat: TULOT Myyntituotot ,8 % Maksutuotot ,2 % MENOT Henkilöstökulut ,2 % Palveluiden ostot ,8 % Aineet ja tarvikkeet ,8 % Muut toimintakulut ,9 % Muihin toimintakuluihin sisältyvät vuokrat (mm. uusien päivystystilojen vuokrat/ryks). Huhtikuun tilanteen mukaan talousarvio on menojen osalta toteutunut liki suunnitellusti. Tulokertymä on tässä vaiheessa vuotta jonkin verran jäljessä budjetoidusta 0,9 % eli noin euroa. Vuosikate on huhtikuun lopussa euroa. Suunniteltu tulos poistojen ( euroa) jälkeen on euroa alijäämäinen. Huhtikuun tilanteen mukaan laskettuna tulos on noin 0,5-0,6 milj. euroa alijäämäinen. Tulokseen vaikuttaa vielä kesäkuussa maksettavat lomarahat sekä loppuvuodesta toteutettavat päivystyksen järjestelyt. Tarkempi ennuste tehdään yhtymähallituksen kesäkuun kokoukseen. Poikkeamat talousarvioon 2012 Tavoitteena on edetä niin, että terveyskeskuskuntayhtymän talous toteutuisi kuluvana vuonna tasapainoisena eikä alijäämää enää syntyisi. On mahdollista, että tasapainon saavuttaminen edellyttää kunnilta lisää maksuosuuksia. Tilannetta tarkastellaan loppukesästä ja tuodaan sen jälkeen erikseen käsittelyyn. Hankkeet Kuntayhtymässä on meneillään ulkopuolisen rahoituksen turvin nk. Potku hanke (Potilas kuljettajan paikalle -hanke). Lopen Mediverkolle ulkoistettu vastaanotto on osallistunut siihen soveltuvin osin. Osaston henkilöstölle on järjestetty oppisopimuksella vuoden kestävä täydennyskoulutus. Koulutusohjelmasta on vastannut Hyria koulutus Oy.

25 24 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA/SOSIAALITOIMI YLEISET SOSIAALIPALVELUT Perustehtävä Vastata koko sosiaalitoimen hallinnosta sekä tuottaa ja järjestää kuntalaisten tarvitsemat sosiaalihuollon palvelut. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Palveluverkon jatkuva arviointi Hyvinvointikertomuksen käyttöönoton valmistelu 2. Sosiaali- ja terveydenhuollon uusi organisaatio 3. Sote-palveluverkkosuunnitelma 2020 Hyvinvointikertomus laadittavissa vuonna 2013 Toiminnalliset suunnitelmat valmiit Hyväksytty palveluverkkosuunnitelma Perusturvajohtaja / kunnan johtoryhmä Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Toteutuma 1 Hyvinvointikertomuksen laadinnassa on päätetty tehdä maakunnallista yhteistyötä. Osaamiskeskus Pikassos vastuutahona yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa valmistelee toimintasuunnitelmaluonnoksen mennessä. Toiveena on, että tehtäisiin maakunnallisesti yhteinen, sähköinen hyvinvointikertomus, jolloin tietoja voitaisiin vertailla ja analysoida yhdessä. Yhteisten indikaattorien lisäksi kunta voi harkintansa mukaan ottaa käyttöön myös omia indikaattoreita. Toteutuma 2 Ei ole toteutunut. Toteutuma 3 Sote-palveluverkkosuunnitelmaa valmistellaan yhdessä kunnan johdon ja terveyskeskuskuntayhtymän kanssa. Toiminnalliset tavoitteet 1. Ennaltaehkäisevän työn kehittäminen 2. Palveluverkon jatkuva arviointi 3. Hallinto-, alue- ja kuntarajat ylittävä yhteistyö Lapsiperheiden perhetyön vahvistaminen: laaditaan lapsiperheiden kotipalvelun tarvekartoitus: kartoituksen perusteella päätetään resursoinnista lapsiperheiden kotipalvelutyöhön Kunnan päihde- ja mielenterveyspalvelujen kartoitus ja yhteistyön koordinointi eri toimijatahojen kesken Tuetaan hyvinvoinnin tavoitteiden sisältöjen toteuttamista Kartoituksen tulokset Riittävät avopalvelut ja ostopalvelujen parempi kohdentuminen vähentävät kustannuksia 10 % Sosiaalitoimen osallistuminen kaavoitusprosessiin Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja

26 25 4. Palveluverkon jatkuva arviointi Palveluverkon jatkuva arviointi / enintään keskimääräinen palvelun hinta Palvelun hinta verrattuna valtakunnalliseen tasoon Perusturvajohtaja Koko hallintokunnan yhteiset tavoitteet 5. Koulutustarpeen toimialatasoinen koordinointi 6. Sosiaalitoimen jory-työskentelyn kehittäminen 7. Seutukunnallisesti vertailukelpoiset maksut ja taksat Koulutussuunnitelman toteuttaminen Toimiva ja tuloksekas sosiaalitoimen jory-työskentely Seutukunnallisesti vertailukelpoiset maksut ja taksat Toteutuma 1 Tarvekartoitus valmistuu elokuun alkuun mennessä. Koulutussuunnitelma valmis Kokousten sisältö/muistiot Tarkistetut maksut ja taksat käytössä Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Perusturvajohtaja Toteutuma 2 Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien avopalveluja on lisätty kunnassa: vuonna 2011 on aloittanut työntekijä, jonka tehtäviin kuuluu mm. avopalvelujen asumisohjaus. Sosiaalityössä tehdään aktiivisesti yhteistyötä kuntayhtymän psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa sekä psykiatrisen poliklinikan työntekijöiden kanssa. Toimintakeskus Kuuselan sosiaalisen kuntoutuksen yksikkö toimii tärkeänä arjen tukena mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Nettokustannukset mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa ovat alentuneet edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta noin 40 prosenttia, mutta kaksi uutta asiakasta on tällä hetkellä arviointijaksolla kuntoutusyksikössä ja heidän kohdallaan arviointijakso saattaa muuttua jatkossa pitkäaikaiseksi asumispalveluksi. Perusturvajohtaja on jäsenenä seudullisessa päihde- ja mielenterveystyön kehittämistyöryhmässä. Toteutuma 3 Ei ole ollut tarvetta osallistua ensimmäisellä vuosikolmanneksella. Toteutuma 4 Valtakunnallinen vertailutilasto vuodelta 2011 valmistuu loppuvuodesta. Toteutuma 5 Ei ole tehty. Toteutuma 6 Kokoukset sovittu koko vuodelle etukäteen. Kokouksiin tehdään aina esityslista ja muistio. Toteutuma 7 Perusturvalautakunta hyväksyy tarkistetut maksut ja taksat loppuvuodesta. Uudet maksut ja taksat tulevat voimaan pääsääntöisesti 1.1. Toimeentulotukiohjeistus on päivitetty seudullisena yhteistyönä Riihimäen ja Hausjärven kanssa, ja hyväksytty perusturvalautakunnassa

27 26 Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,0 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,4 Toimintakate , ,1 Poistot ,0 Poikkeamat talousarvioon 2012 Lasten perhehoitoon on mennyt arvioitua enemmän määrärahaa. Perhehoitoon on tehty kolme uutta sijoitusta ensimmäisen vuosikolmanneksen aikana. Myös lastensuojelun jälkihuollon kustannuspaikalla kustannukset ovat ylittyneet. Määrärahojen käyttö tasaantuu loppuvuotta kohti, jos jälkihuollossa olevien nuorten tilanne jatkuu yhteisesti laadittujen suunnitelmien mukaisesti. Hankkeet Lopen kunta on mukana Kuulas-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on kehittää monialaista yhteistyötä lapsiperheiden hyväksi. Hanke ei ole toistaiseksi tuottanut käytännön tuloksia.

28 27 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA / SOSIAALITOIMI KEHITYSVAMMAHUOLTO Perustehtävä Kehitysvammahuollon tarkoituksena on edistää ja tukea kehitysvammaisen asiakkaan hyvinvointia eri elämäntilanteissa, rohkaista toimimaan itsenäisesti voimavarojensa mukaan ja pyrkiä mahdollistamaan asuminen, työskentely ja vapaa-ajantoiminta omassa elinympäristössä. TALOUSARVIO 2012 Toiminnalliset tavoitteet 1. Avotyöskentelyn edistäminen Kaksi kehitysvammaista työskentelee avotyössä 2. Laaditaan selvitys kehitysvammahuollon nykytilasta ja suunnitelma pienten yksiköiden sekä avohuollon palvelujen toiminnan kehittämisestä sekä yhteistyöstä muun sosiaalitoimen kanssa 3. Asiakaspalaute Toimiva asiakaspalautejärjestelmä ja sen tulosten hyödyntäminen Suunnitelma valmis Kehittämistoimet Johtava sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja Perusturvajohtaja Palveluohjaaja Toteutuma 1 Yksi kehitysvammainen avotyössä, toinen aloittaa kesäkuussa Toteutuma 2 Suunnitelma on kesken. Toteutuma 3 Asiakastyytyväisyyskyselyt (suunnattu omaisille) on toteutettu ensimmäisen kerran asuntola Mäntykodissa ja toimintakeskus Kuuselassa loppuvuodesta Kyselyiden tuloksia on käyty lävitse ensimmäisessä omaistenillassa huhtikuussa Kyselyn pohjalta ei noussut esiin varsinaisia muutostarpeita. Talous Talousarvio 2012 Toteutuma Käyttö Toteutuma Muutos Muutokset Yhteensä % /- % Toimintatuotot , ,2 Valmistus omaan käyttöön Toimintakulut , ,6 Toimintakate , ,0 Poistot ,

29 28 Arvio talousarvion 2012 toteutumisesta Lopen koordinoima seutukunnallinen kehitysvammaisten tilapäinen perhehoito lakkaa lukien. Muutos näkyy talousarviossa vuoden lopussa siten, että arvioituja toimintatuottoja ei saavuteta, mutta myös vastaavat kulut jäävät pois. Ensimmäisen vuosikolmanneksen jälkeen näyttää siltä, että kehitysvammahuollon talousarvio toteutuu koko vuoden tasolla arvioidusti tai toimintakulut jäävät jopa alle arvioitujen kustannusten. Kustannussäästöä on alkuvuodesta syntynyt asumispalveluiden uudelleenjärjestelyillä. Poikkeamat talousarvioon 2012 Uudessa määräaikaisessa ohjaajan toimessa on aloittanut työntekijä huhtikuussa Tavoitteena on ohjaajan avulla antaa tukea kehitysvammaisten itsenäistymisvaiheessa ja mahdollistaa itsenäistä asumista. Kehitysvammaisten avohuoltoon sijoitettava ohjaaja mahdollistaa muualle sijoitettujen, avopalvelujen piirissä olevien asiakkaiden asuttamisen kotikuntaan Lopelle. Ohjaajan on tarkoitus toimia itsenäisesti asuvien asiakkaiden tukena, ohjaajana asiakkaan kotona ja tämän lisäksi kehitysvammahuollon avotyössä sekä yhteyshenkilönä työpajatoiminnassa. Seutukunnallisen kehitysvammaisten tilapäisen perhehoidon järjestämisvastuusta on päätetty luopua (Petula ). Lopen kunta ei järjestä enää tilapäistä perhehoitoa ulkopaikkakuntalaisille lukien. Hyvinkään kaupunki on irtisanoutunut seudullisesta yhteistyösopimuksesta jo joitakin vuosia aiemmin. Tehtävän hoitaminen on käynyt haasteelliseksi, koska Lopella ei ole riittävästi resursseja koordinoinnin vaatimaan kuntayhteistyöhön, valvontaan ja koulutukseen sekä ennakkovalmennukseen (uusi perhehoitajalaki ). Lisäksi seutukunnallisesti keskitetty järjestelmä aiheuttaa paljon turhaa ja päällekkäistä työtä, koska palvelua Lopelta ostavat kunnat eivät voi viime kädessä kuitenkaan siirtää omaa vastuutaan kehitysvammaisten asiakkaiden kokonaistilanteista.

30 29 TOIMIELIN: TEHTÄVÄALUE: PERUSTURVALAUTAKUNTA / SOSIAALITOIMI VANHUSTENHUOLTO Perustehtävä Järjestää ja/tai tuottaa ikäihmisten tarvitsemat kotihoidon palvelut, tukipalvelut, asumispalvelut, päiväkeskustoiminnan ja tehostetun palveluasumisen sekä myöntää vanhusten omaishoidontuen. TALOUSARVIO 2012 Sitovat tavoitteet 1. Vanhusten palvelujen kehittäminen huomioiden seudulliset mahdollisuudet Tehostetun palveluasumisen lisääminen Palvelukeskus Eedilän toiminnallinen muutos STM:n laatusuosituksen ja STM:n Ikähoivatyöryhmän tavoitteiden saavuttamiseksi: vanhainkodin 41 laitospaikkaa muutetaan tehostetun palveluasumisen asiakaspaikoiksi Tehostetun palveluasumisen piirissä olevien asukkaiden määrä: 75 vuotta täyttäneistä loppilaisista 9 % on tehostetun palveluasumisen / palveluasumisen piirissä Vanhustenhuollonjohtaja Toteutuma Palvelukeskus Eedilässä on toteutettu toiminnan muutos alkaen, jolloin kaikki 41 laitoshoidon paikkaa muutettiin tehostetun palveluasumisen paikoiksi. Tehostetussa palveluasumisessa asuu kaikkiaan 56 loppilaista (7,3 % 75 vuotta täyttäneistä). Pitkäaikaisessa hoidossa on terveyskeskuksessa vaihtelevasti henkilöä (1,6-1,8 % 75 vuotta täyttäneistä). Toiminnalliset tavoitteet 1. Toimiva hoitoketju Toimiva hoitoketju Siirtoviivemaksupäiviä alle 10 RAVA-indeksin (*) arvot noudattelevat pääsääntöisesti viitteellisiä arvoja 2. Seutukunnallisesti Yhtenevät omaishoidon Hyväksytyt kriteerit ja yhtenäinen kriteerit ja maksuluokat maksuluokat omaishoito Hausjärven kunnan kanssa 3. Valmistellaan palvelusetelin käyttöönotto omaishoidon vapaapäivien järjestämisessä 4. Ikääntyvien liikuntamahdollisuuksien edistäminen Valmisteltu esitys käsitellään perusturvalautakunnassa ja päätetään palvelusetelin mahdollisesta käyttöönottamisesta ja aikataulusta Terveysliikuntapaikan rakentaminen Eedilän kampusalueelle Vanhustenhuollonjohtaja Vanhustenhuollon sosiaalityöntekijä Vanhustenhuollonjohtaja Tekninen johtaja, vanhustenhuollonjohtaja

Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8.

Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8. Lopen kunta TALOUSARVIO 2012 II OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.8. 1 1. TALOUDEN TOTEUTUMISEN YLEISKATSAUS Vuotta 2012 on eletty kansainvälisesti hyvin epävarmassa taloudellisessa tilanteessa ja epävarmuus jatkuu.

Lisätiedot

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2014 Kunnanhallitus 24.2.2014 ( 23): Verontilityslakiin viime vuonna tehdystä muutoksesta johtuva tilitysrytmin nopeutuminen vaikuttaa alkuvuoden verotilityksiin. Tammikuun verotilityksen

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 233 22.8.2016 73 Tilausten toteutuminen 30.6.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 22.8.2016 233 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Tilausten toteutuminen

Tilausten toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 146 30.5.2016 48 Tilausten toteutuminen 31.3.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 30.5.2016 146 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014

Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Kinnulan kunta, talousraportti 1-4/2014 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-30.4.2014 Kinnulan kunta 01-04/2012 01-04/2013 TA 2014 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-04/2014

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 290 27.8.2018 111 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2018 Päätöshistoria Kaupunginhallitus 27.8.2018 290 Asianro 55/02.02.02/2018 Talousjohtaja Anna-Kristiina

Lisätiedot

Talousarvion toteumaraportti..-..

Talousarvion toteumaraportti..-.. Talousarvion toteumaraportti..-.. 4kk = 33,3% Kokonaisuutena huhtikuun lopussa talousarvio on toteutunut taloudellisesti ja toiminnallisesti pitkälti arvion mukaisesti. Viime vuoteen verrattuna vuosikate

Lisätiedot

Talouskatsaus

Talouskatsaus Salon kaupunki 235/00.04.01/2016 Talouskatsaus 2016-2017 Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntti Toiminnan ja talouden tasapaino Salon kaupungin toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina.

Lisätiedot

Talousarvio toteutuminen

Talousarvio toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 152 Talousarvio toteutuminen 30.4.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 25.5.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen

Talousarvion toteutuminen Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 294 Talousarvion toteutuminen 31.8.2016 Asianro 348/02.02.02/2016 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi 6.10.2016: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS

YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS YMPÄRISTÖLAUTAKUNNAN OSAVUOSIKATSAUS 30.4.2017 2/YMPLA 24.5.2017 Katsausajankohtaa vastaavan käyttötalouden toteuman tulisi tasaisen kertymän mukaan olla 33,3 %. Kokonaisuutena ympäristölautakunnan käyttötalous

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.7.211 Maakunnan talousarvio 211 ja toimintasuunnitelma 211 214 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 29.11.21 74. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus

Talouden seurantaraportti Kaupunginhallitus Talouden seurantaraportti 1.1.-30.9.2018 Kaupunginhallitus 12.11.2018 1 Tilinpäätösennuste Toiminnantuotot ylittävät budjetoidun noin 5,4 m Maanmyyntitulot +2,0 m Elokaaren myyntivoitto +1,5 m Tuleva lastensuojelun

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI TOUKOKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

(Valmistelija: Talousjohtaja Pekka Leppänen, p )

(Valmistelija: Talousjohtaja Pekka Leppänen, p ) VEROTILITYKSET VUONNA 2017 Kunnanhallitus 6.2.2017 ( 24): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 7,2 % heikompi kuin vuonna 2016. Tilitys oli kaikissa verolajeissa viimevuotista heikompi: kunnallisverotulot

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014

Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014 Kinnulan kunta, talousraportti 1-3/2014 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-31.3.2014 Kinnulan kunta 01-03/2012 01-03/2013 TA 2014 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-03/2014

Lisätiedot

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus

Kaupungin talouden ohjaus. Luottamushenkilökoulutus Kaupungin talouden ohjaus Luottamushenkilökoulutus 9.8.2017 Talousarvio ja suunnitelma Kuntalaki 110 Valtuuston on vuoden loppuun mennessä hyväksyttävä kunnalle seuraavaksi kalenterivuodeksi talousarvio

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2019 KH 26.9.2016 1..1 Keskusvaalilautakunta Keskusvaalilautakunta Toimintatuotot 14 490 0 0 Toimintakulut -18

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein.

KHALL Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida talouden toteutumisesta vähintään kahden kuukauden välein. Kaupunginhallitus 217 13.08.2018 Kaupungin talouden toteutuminen / osavuosikatsaus 1-6 / 2018 253/02.02.02/2018 KHALL 13.08.2018 217 Taloussuunnitelman mukaisesti kaupunginhallitukselle tulee raportoida

Lisätiedot

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2015 Kunnanhallitus 23.2.2015 ( 45): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 0,8 % parempi kuin vuonna 2014. Kunnallisveron osalta kasvua oli 2,2 %, koko maassa 2,5 %. Helmikuun verotilitys

Lisätiedot

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018

Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 Kaupunginhallitus 101 28.03.2019 Kemijärven kaupungin tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2018 151/04.047/2019 KH 28.03.2019 101 Kuntalain (410/2015) 113 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi.

Lisätiedot

Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013

Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013 Kinnulan kunta, talousraportti 1-9/2013 Tuloslaskelma ja graafiset seurantaraportit TULOSLASKELMA 1.1.-30.8.2013 Kinnulan kunta 01-09/2011 01-09/2012 TA 2013 Toteuma Toteuma- % 01- TOIMINTATUOTOT 01-09/2013

Lisätiedot

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus 3.6.2019 Enontekiön kunnan painelaskelmat (päivitetty 5/2019) Enontekiö Trendi: 2013-2018 TP 2016 TP 2017 TP2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Asukasluku

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019

Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019 Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 270 Talousarvion toteutuminen kesäkuu 2019 Asianro 62/02.02.02/2019 Talousasiantuntija Ari Mäkinen: Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain kesäkuun

Lisätiedot

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 64 22.03.2005 Kunnanvaltuusto 46 27.06.2005 VUODEN 2004 TILINPÄÄTÖS 64/04/047/2005 KH 64 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016

KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 KARKKILAN KAUPUNKI TALOUSRAPORTTI 8/2016 1 KÄYTTÖTALOUS 1.1 Raportointi talousarvion toteutumasta Talousarvion toteutumista seurataan kuukausittaisella raportoinnilla, joka toteutetaan kaupunginhallitus

Lisätiedot

ennusteen Verotulot Käyttömenojen lainamäärä

ennusteen Verotulot Käyttömenojen lainamäärä Syyskuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - osavuosikatsauksesta. Olennaisin muutos on maaomaisuuden myyntivoittojen arvio, johon on lisätty 7 milj. euroa. Verotulot

Lisätiedot

Talousraportti 6/

Talousraportti 6/ 1 (5) Talousraportti kesäkuun lopun tilanteesta Väestö Toukokuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22 003 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 725, Nurmeksessa 7 972 ja Valtimolla 2 307 asukasta. Juuassa

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HEINÄKUU 1 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT JOHTAMINEN, OSAAMINEN JA HENKILÖSTÖ Tammi-heinäkuussa 1 on kirjattu henkilöstökuluja n., milj. euroa (, %) viimevuotista enemmän. Muutos johtuu työllistämistuella

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Talousraportti 6/

Talousraportti 6/ 1 (5) Talousraportti heinäkuun lopun tilanteesta Väestö Kesäkuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22 003 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 719, Nurmeksessa 7 967 ja Valtimolla 2 297 asukasta. Juuassa

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-syyskuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 28.11..2013 Tammi-syyskuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta

Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta 1 (5) Talousraportti syyskuun lopun tilanteesta ja ennakkotietoa lokakuun lopun tilanteesta Väestö Työllisyys Lokakuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 736 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 585,

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä.

Koko Kanta-Hämeen asukasluku väheni viime vuonna 668 hengellä. Kunnanhallitukselle on toimitettu yhteenveto verotilityksestä. VEROTILITYKSET VUONNA 2016 Kunnanhallitus 15.2.2016 ( 20): Tammikuun verotulotilitys oli kaikkiaan 4,9 % parempi kuin vuonna 2015. Kunnallisveron osalta tilitys oli 3,7 % ja yhteisöverotulon osalta 24,0

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammikesäkuu Tähän tarvittaessa otsikko 2016 Talousjohtaja Anne Arvola 8.8.2016 *TP ENNUSTE 2016 ULKOISET ERÄT TOT 2012 TOT 2013 TOT 2014 TOT 2015 TA2016 ENNUSTE 2016 Toimintatuotot

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 Liite nro: TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 30.9.2010 Maakunnan talousarvio 2010 ja toimintasuunnitelma 2010 2013 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 14.12.2009 134.

Lisätiedot

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous

Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys. Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous Perusturvapalvelujen toimialan määrärahankorotusesitys Vt. perusturvajohtaja Jaana Koskela Valtuuston kokous 15.12.2018 Perusturvan talous menolajeittain TP 2017 TOT 10 / 2017 TA 2018 TOT 10 / 2018 Tot-%

Lisätiedot

Torstai klo

Torstai klo Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 5/2011 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA Torstai 19.05.2011 klo 15.00 18.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana)

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä.

KUNTASTRATEGIA Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. KUNTASTRATEGIA 2030 Kirjanen kunnan roolista hattulalaisten elämässä. SISÄLLYSLUETTELO 1 Nykytilan kuvaus ja toimintaympäristö...3 - Väestöennuste 2011 2030...4 - Kokonaisverotulojen kehitys 2000 2012...5

Lisätiedot

Talousraportti 8/

Talousraportti 8/ 1 (6) Talousraportti elokuun lopun tilanteesta Väestö Elokuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 21 831 henkilöä, joista Lieksassa asui 11 620, Nurmeksessa 7 930 ja Valtimolla 2 281 asukasta. Juuassa

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.10.2007 KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.1.27 Liite nro: 1 TOIMINTATUOTOT Maakunnan talousarvion (MV 23.4.7) (ilman liikelaitoksia) mukaan toimintatuotot ovat vuodelle 27

Lisätiedot

Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA NAANTALIN KAUPUNKI

Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA NAANTALIN KAUPUNKI Talousarvio 2019 YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA 19.9.2018 NAANTALIN KAUPUNKI Toimielin: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA Tulosalue: Rakentamisen valvonta- ja neuvonta Vastuuhenkilö: Rakennustarkastaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen

Espoon kaupunki Pöytäkirja Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen 09.12.2013 Sivu 1 / 1 4437/00.04.02/2013 87 Toimiohjeen antaminen edustajalle Eteva kuntayhtymän yhtymäkokoukseen Valmistelijat / lisätiedot: Maija Havo, puh. 050 337 3645 Juha Lappalainen, puh. 050 575

Lisätiedot

Verotulojen toteutuminen ja ennuste

Verotulojen toteutuminen ja ennuste Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) 316 Talousarvion toteutuminen 31.10.2015 Asianro 60/02.02.02/2015 Talousjohtaja Anna-Kristiina Järvi Liitteenä ovat koko kaupungin tuloslaskelma keskuksittain lokakuun

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA

TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA TEKNINEN OSASTO TALOUSARVIO KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 TOHOLAMMIN KUNTA Tekninen johtaja 11.2.2015 VASTUUALUE TEKNINEN OSASTO HALLINTO JA TOIMISTO ESEEN HALLINTO JA TOIMISTO KUULUVAT YKSIKÖT IT-YKSIKKÖ RUOKAHUOLTO

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa.

Perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille joudutaan maksamaan palautuksia viime vuodelta arviolta euroa. Kaupunginhallitus 53 12.02.2018 Tarkastuslautakunta 11 09.03.2018 Kaupungin talouden toteutuminen 2017, kaupunki ja liikelaitokset 122/02.02.02/2018 KHALL 12.02.2018 53 Talous vuonna 2017 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi kesäkuu

Väestömuutokset, tammi kesäkuu Iitin kunta 546/02.01.02/2015 Talouskatsaus 25.8.2015 Tammi kesäkuu Kunnanhallitus 7.9.2015 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2015 Luonnollinen Kuntien välinen Netto Väestönlisäys Väkiluku väestön lisäys

Lisätiedot

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten

Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten Ohje 1 (6) Vuoden 2015 talousarvionesityksen ja vuosien 2016 2017 taloussuunnitelmaesitysten perusteet Valtionosuusjärjestelmän muutos koskettaa ensimmäisen kerran kuntia vuoden 2015 talousarvioiden osalta.

Lisätiedot

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille.

Toteutuma-arviossa on varauduttu euron palautukseen perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen kunnille. Kaupunginhallitus 71 06.02.2017 Kaupunginvaltuusto 10 06.03.2017 Kaupungin talouden toteutuminen 2016, kaupunki ja liikelaitokset 2072/02.02.02/2016 KHALL 06.02.2017 71 Talous vuonna 2016 Uudenkaupungin

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto

Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut. Konsernijaosto Talousarvio 2019 Valmistelu ja aikataulut Konsernijaosto 23.4.2018 Talousarvion 2019 lähetekeskustelu Lähtökohtana uuden kuntastrategian päämäärät 1. Sujuva 2. Hyvinvoiva 3. Vireä Keskeisiä Tuusulan talouden

Lisätiedot

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Tilinpäätös Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Tilinpäätös 2013 Talousjohtaja Eija Tolonen-Manninen Tilikauden tulos 2013 Tilinpäätös on 3,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen sen jälkeen, kun on huomioitu kunnille palautettava maksuosuus 3,4 miljoonaa euroa

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

Poikkeama. Kunnallisvero ,5. Yhteisövero ,9

Poikkeama. Kunnallisvero ,5. Yhteisövero ,9 1000 TA Ennuste 07/ Erotus 2015/ Muut. % Kunnallisvero 42.950 43.015 65 20.345 20.450 106 0,5 Yhteisövero 2.000 2.079 79 1.332 1.254-78 -5,9 Kiinteistövero 2.750 2.801 51 36 77 41 114,0 Yhteensä 47.700

Lisätiedot

Lopen kunta TALOUSARVIO 2013 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.

Lopen kunta TALOUSARVIO 2013 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4. Lopen kunta TALOUSARVIO 2013 I OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4. 1 1. TALOUDEN TOTEUTUMISEN YLEISKATSAUS tilanne 30.4., 1 000 15 000 11 000 7 000 3 000-1 000 Tuotot Kulut Vuosikate Tilikauden tulos 2009 2 847

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HUHTIKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo 216 215 214 213 212 211 tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu tammi-maaliskuu

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet

Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet Kaupunginhallitus 161 08.06.2015 Ympäristölautakunta 74 16.09.2015 Ympäristölautakunta 82 21.10.2015 Ympäristölautakunnan talousarvio vuodelle 2016 sekä suunnittelukauden taloudelliset ja toiminnalliset

Lisätiedot

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2

Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall liite 2 Hallintokeskuksen talousarviomuutokset Khall 4.12.2017 240 liite 2 Yleishallinto Tulot 175 433 175 433 Palkat ja palkkiot -603 049 15 000-588 049 Henkilösivukulut -330 205 3 000-327 205 Muut kulut -1 983

Lisätiedot

TALOUSARVIO Ympäristö- ja rakennuslautakunta

TALOUSARVIO Ympäristö- ja rakennuslautakunta TALOUSARVIO 2018 Ympäristö- ja rakennuslautakunta 20.9.2017 Toimielin: YMPÄRISTÖ- JA RAKENNUSLAUTAKUNTA Tulosalue: Ympäristönsuojelu Vastuuhenkilö: vs. Ympäristöpäällikkö Tiina Kemppi Toiminnan luonne:

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI

KAUPUNGINHALLITUKSEN TALOUS- JA TOIMINTARAPORTTI HEINÄKUU 216 KAUPUNKI/KONSERNI TOIMINTATUOTOT JA KULUT ELINVOIMA JA TYÖPAIKAT Perustetut ja lakanneet yritykset, Salo Kaupunginhallituksen tuloskortin strategiset tavoitteet: 1. Elinvoima ja työpaikat

Lisätiedot

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA

TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ 1 TALOUDEN SEURANTARAPORTTI AJALTA 1.1. 31.8.212 ALUSTAVA ARVIO Maakunnan talousarvio 212 ja toimintasuunnitelma 213 215 hyväksyttiin maakuntavaltuustossa 28.11.211 62. Käyttösuunnitelma

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät

Espoon kaupunki Pöytäkirja Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät 20.03.2013 Sivu 1 / 1 890/00.01.01/2013 30 terveyslautakunnalle tiedoksi saapuneet asiat, päätökset ja kirjelmät Valmistelijat / lisätiedot: Hietanen Tommi, puh. (09) 816 23001 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin

Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin Sosiaali- ja terveyslk 50 11.10.2011 Kunnanhallitus 317 07.11.2011 Lisämäärärahan myöntäminen sosiaalityöhön, vammaispalveluihin, päivähoitoon ja vanhusten asumispalveluihin 351/030.033/2010 SOSTE 50 Sosiaali-

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP 1 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä 5.5.2015/JP TALOUSARVION 2015 TOTEUTUMINEN AJALTA Koulutusyhtymä tilikauden 1-3/2015 jaksotettu tulos on 138.000 euroa negatiivinen. Poistoero- ja investointien toteutumisvarausten

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammilokakuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammilokakuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammilokakuu Tähän tarvittaessa otsikko 2015 Talousjohtaja Anne Arvola 23.11.2015 Koko kunta - Toteumavertailu - Tulosennuste Lautakunnat - Kuukausiseuranta - perinteinen kumulatiivinen

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET

VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET VUODEN 2019 TALOSARVION JA VUOSIEN 2020-2021 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTAOHJEET 1. Yleiset laadintaperusteet SAVUKOSKEN KUNTA Kunnan talousarvio ja taloussuunnitelma laaditaan suunnittelukaudelle 2019-2021.

Lisätiedot

Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko

Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko Talouden seurantaraportti tammimarraskuu Tähän tarvittaessa otsikko 2016 vt talousjohtaja Jerry Retva 9.1.2017 Koko kunta - Toteumavertailu - Tulosennuste Lautakunnat - Kuukausiseuranta - perinteinen kumulatiivinen

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen

2015 - Sosiaali- ja terveystoimi. Resurssit ja johtaminen 2015 - Sosiaali- ja terveystoimi Resurssit ja johtaminen Oma valtuustokauden tavoite Tulostavoite / tavoite Mittari / arviointikriteeri Seuranta 30.4. Työn tuottavuus Sote-palveluissa paranee Tuottavuus

Lisätiedot

Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista.

Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista. Heinäkuun toteuman perusteella tehdyn ennusteen mukaan koko tilikauden alijäämä on - seurantaraportista. Verotulot ovat jäämässä yli 11 milj. euroa talousarvioon merkittyä pienemmiksi. Ennuste on olennaisesti

Lisätiedot

46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen

46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen 22/2018 46 Helsingin seurakuntayhtymän toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 sekä vastuuvapauden myöntäminen Yhteinen kirkkovaltuusto päättää 1) vahvistaa Helsingin seurakuntayhtymän vuoden 2017

Lisätiedot

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45

keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 6/2013 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2009-2012 KOKOUSAIKA keskiviikkona 29.05.2013 klo 15.00 15.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI LOKAKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI LOKAKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 3.11.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI LOKAKUULTA 2017 Toteutuma lokakuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin lokakuun kirjauksista 3.11.2017. Lokakuun

Lisätiedot

Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI Tiivistelmä

Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI Tiivistelmä 0 Jyväskylän maalaiskunta TOIMINNAN JA TALOUDEN KUUKAUSIRAPORTTI 1.1. 30.4.2008 Tiivistelmä Yleinen taloudellinen kehitys TP 2007 TA 2008 30.4.2008 Bruttokansantuote 4,4 % 3,3 % 2,8 % Työttömyysaste 6,7

Lisätiedot