KIRKONSEUDUN POHJOISOSAN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRKONSEUDUN POHJOISOSAN"

Transkriptio

1 LIITE 16 KIRKONSEUDUN POHJOISOSAN LUONTOSELVITYS Maankäyttö ja ympäristö syyskuu 2009 Pentti Keskitalo

2 2 KIRKONSEUDUN POHJOISOSAN LUONTOSELVITYS Sisällys 2 Yleistä 3 Luonnonympäristö Geologia 3 Vesistöt 3 Luonto 5 Haaviston-Hietasmäen ympäristö 5 Veittijärven ympäristö 7 Viisajärven ympäristö ja luoteiset metsäalueet 10 Kaavassa huomioitavat arvokkaat luontokohteet 12 Muut huomioitavat kohteet 13 Aikaisemmat selvitykset 13 Karttaliite 14

3 3 Yleistä Kaavoitettavaa aluetta luonnehtivat kallioiset metsäalueet. Kaakkoisosissa on myös Hietasmäen ja Veittijärven asuntoalueet. Haja-asutusta löytyy Raattalantien ympäristöstä ja Veittijärven itärannalta. Länsiosistaan alue rajoittuu rautatiehen, eteläosista Haaviston asuntoalueeseen ja muualla metsä-/peltoalueisiin. Suunnittelualueen luoteisosaan sijoittuu Perkonmäen Natura-alue. Alueen luontoselvitys perustuu selvityksen lopussa mainittuihin lähteisiin ja tekijän vuosina tekemiin maastokäynteihin. LUONNONYMPÄRISTÖ GEOLOGIA Suunnittelualueen eteläosien kallioperä on kvartsi- ja granodioriittia, mikä näkyy myös melko tavanomaisena kasvillisuutena. Kalliopaljastumia on erityiysesti Hietasmäen alueella. Alue on pinnanmuodoiltaan muutoin melko tasaista. Päämaalajina on moreeni ja soistuneilla mailla turve. Veittijärven ja Viisajärven ympäristön kallioperä on sen sijaan emäksisempää tuffiittia ja amfiboliittia sekä fyllittejä ja kiilleliuskeita, mikä näkyy selvästi vaateliaampana lajistona. Puronvarret ja metsät ovat poikkeuksetta lehtomaisia. Suurimmat peltoalueet sijoittuvat myös tälle alueelle Raattalantien varteen ja Viisajärven ympäristöön alueen pohjoisosaan. Alueella ei ole erityisiä geologisesti arvokkaita kohteita. Komeita kallioalueita on useita, mm. Haaviston pohjoispuolinen alue, Kesäniemen kallio, Veittijärven pohjoispuoliset kalliot sekä Viisajärven eteläpuolen kalliojyrkänne. Kallioperän suojelu- ja opetuskohteista merkittäväksi on luokiteltu Multivuoren koillisosassa sijaitseva konglomeraatti ( ), joka on nähtävissä kalliopaljastumilla (Kananoja 2000). VESISTÖT Suunnittelualue kuuluu Vahantajoen ja Keijärven vesistöalueisiin. Alueen pohjoisosista vedet kulkeutuvat Työlänojan, Veittijärven ja Viisajärven kautta Vahantajokeen ja edelleen Näsijärveen. Eteläosista, Kortesuon ja Nuijassuon alueilta, vedet laskevat Työränojan kautta Keijärveen ja edelleen Näsijärven Ryydynlahteen. Osayleiskaava-alueen suurin järvi on Veittijärvi. Järven veden laatu on hyvää ja ajoittain jopa erinomaista. Vesi on kirkasta ja vähähumuksista. Ongelmana on ollut järven syvänteen huonolaatuinen vesi, joka on ajoittain tuonut ravinteita pintakerroksiin. Niinpä vesi on lievästi rehevää ja alusvedessä on ajoittain voimakkaita happitalouden häiriöitä (Paakkinen 2007). Järven veden laatu on pysytellyt viime vuosina kuitenkin vakaana, kun syvänteen huonolaatuista vettä on juoksutettu lappoputkella pois. Järvellä on myös tehokalastettu särkikalaa.

4 4 Veittijärven eläimistöstä arvokkain on kirkasvetisillä järvillä saalistava kuikka. Järvi on ollut myös tunnettu rapujärvi, joskin luontaisen rapukannan tuhouduttua järveen on nyttemmin istutettu rapua. Pääkalalajit järvessä ovat ahven, hauki ja särki. Veittijärven vesikasvillisuus keskittyy suojaisiin lahdenpoukamiin ja lajistosta mainittakoon ulpukka, ahvenvita, heinävita, uistinvita ja siimapalpakko. Myös Viisajärvi on vedenlaadultaan hyvän ja erinomaisen luokan rajalla. Järvi on noin 20 metriä syvä syvimmiltä kohdiltaan. Vesi on kirkasta, vähäravinteista ja vain lievästi ruskeaa valuma-alueen soistuneisuudesta johtuen. Vedenlaatua heikentävät happitalouden häiriöt (Paakkinen 2007). Järven arvoa nostaa vähäinen rantarakentaminen. Kuva. Raate kukkii Viisajärven rannalla ja ulpukka aloittaa kukintaa Paha-Kaurasessa. Muut vesistöt ovat pienialaisia. Kauraslammi on matala lampi, jolla on kuitenkin pesinyt viime vuosina laulujoutsen. Lampi on hyvä opetuskohde koulun vierellä. Rämeen keskellä sijaitseva Paha-Kauranen (1) on säilynyt luonnontilaisena ja on maisemallisesti kaunis. Paha-Kauranen on alle hehtaarin kokoisena, luonnontilaisena järvenä metsälain- ja vesilain tarkoittama erityisen tärkeä elinympäristö. Luoteiskulmassa virtaava Työlänoja on merkittävä, koska se virtaa Perkonmäen Naturaalueen halki. Puro laskee Iso-Työläjärvestä, jonka veden laatua heikentävät voimakas humusleima, lievä rehevyys ja happamuus. Alueen eteläosissa virtaa lisäksi Työränoja, joka suunnittelualueella kulkee pääosin peltojen halki. Työränojan vedet lähtevät Leivätönsuon ja Pehkusuon alueilta ja valumaalueella on suo- metsäalueiden lisäksi haja-asutusta. Lähes kaikki kaavoitettavan alueen suot ja soistuneet metsät on ojitettu. Työränojan veden laatu on parantunut sen jälkeen, kun kaatopaikka viemäröitiin luvun lopulla. Kaatopaikkaa voimakkaammin ojan veden laatuun vaikuttaa nykyisin hajakuormitus. Veden fosforipitoisuus on ollut viime vuosina noin 50 ug/l ja typpitoisuus vaihdellut ug/l. Hajakuormitusta aiheuttavat mm. maa- ja metsätalous sekä hajaasutus.

5 5 LUONTO Alueen luonnosta kertova osuus on jaettu kolmeen osa-alueeseen: 1. Haaviston-Hietasmäen ympäristö 2. Veittijärven ympäristö 3. Viisajärven ympäristö ja luoteisosan metsäalueet Suunnittelualueen luonto on suurimmilta osin talousmetsää. Metsiä on hakattu viime vuosina erityisesti Nuijasuon ja Perkonmäen väliseltä alueelta. Suot ovat pienialaisia ja pääosin ojitettuja, minkä vuoksi ne ovat muuttumassa kangasmaiksi. Arvokkaita metsäalueita löytyy kuitenkin sekä alueen luoteiskulmasta Perkonmäen alueelta että Veittijärven pohjoispuolelta. 1.Haaviston-Hietasmäen ympäristö Haaviston kuntoradan ympäristö on kangasmetsien ja soiden mosaiikkia. Metsät ovat olleet voimakkaan metsätalouden piirissä ja suot Paha-Kaurasta lukuun ottamatta ojitettu. Hietasmäen asutus on tiivistä ja pienet puistometsät ovat kuusivaltaisia. Paha-Kaurasen etelä- ja länsipuolella on laajoja avohakattuja alueita, missä on nykyisin eri ikäistä pensaikkoa ja/tai taimikkoa. Paikoin lehtipuupensaikko on hyvin tiheää, mutta paikoin metsät ovat aukkoisia. Kuntoradan ja Kortesuon pellon välinen alue (2) on hoidettua ja hyvin ulkoiluun sopivaa sekametsää. Puusto on noin 50-vuotiasta ja metsätyyppi vaihtelee lehtomaisesta kankaasta tuoreeseen kankaaseen. Asutusta lähinnä oleva rinne on kivinen kuten polun pohjoispuolinen aluekin. Sähkölinjan länsipuolinen metsä on vanhaa hakaa, mistä kertoo mm. leppien ja pihlajien runsaus. Vaikka varsinainen hakakasvillisuus on muutoin taantunut laidunnuksen päättymisen (40 vuotta sitten) ja umpeenkasvun johdosta, on metsikkö hienoa ulkoiluun. Lehtipuiden lisäksi umpeenkasvua ovat lisänneet muutamat suuret havupuut. Kortesuon pellon reunalle sijoittuu lähteinen alue (3), joka koostuu kolmesta suurehkosta lähteestä. Lähteisen alueen puusto on lehtipuuvaltaista (haapa, leppä, koivu) ja aluskasvillisuus melko rehevää, mm. punaherukkaa ja sudenmarjaa. Pohjoisempana avohakatun metsän vierellä sähkölinjan ja oikopolun välisen lähteen ympäristössä on luhtaista aluetta. Kaikkien em. lähteiden luonnontilaisuutta ovat kaivuut, ojitukset ja hakkuut osin häirinneet. Myös lähdekasvillisuus on olematonta ja lähteet ovat kaivausten takia enemmän metsälampia, jotka ovat sinällään monimuotoisuuden kannalta merkittäviä. Oikopolun vierellä on lisäksi lampare, joka lienee kokonaan kaivettu. Kuntoradan sisäpuolella on Nuijassuon alavampi kohta, joka on ojitettu. Suoalue on ollut pääosin mustikkakorpea. Puusto on varttunutta ja havupuuvaltaista. Nuijassuon pohjoispuolella on varttunutta tuoretta kangasmetsää ja avohakattu alue. Koillispuolella on myös lähteisyyttä, vaikka läheiset ojitukset ja kaivuut ovat häirinneet alueen luonnontilaisuutta.

6 6 Kuva. Lähdealueet on kaivettu metsälammiksi. Nuijassuon eteläpuolella sijaitsevassa kangasmetsässä on runsaasta kivikkoisuudesta johtuen myös kuivahkoa kangasmetsää ja puusto on nuorempaa erityisesti keski- ja eteläosissa. Metsikön runsas polkuverkosto kertoo runsaasta ulkoilukäytöstä. Suoalueet Paha-Kaurasta ja sen kaakkoispuolella sijaitsevaa suota lukuun ottamatta on ojitettu. Paha-Kaurasen (1) rannat ovat nevareunaisia umpeenkasvun johdosta ja ympäröivä suo pääosin isovarpurämettä. Känkkyräinen puusto on näyttävää. Myös Paha- Kaurasen itäpuolella oleva suoalue on luonnontilainen ja näyttävä isovarpuräme. Soilla tapaa tuttuja suokasveja, mm. suopursu, vaivaiskoivu, hilla, karpalo ja kihokki. Pieni luonnontilainen lampi Paha-Kauranen ja ympäröivä vähäpuustoinen suo on metsälain tarkoittama erityisen tärkeä elinympäristö. Paha-Kaurasen itäpuolella on vuotiaita istutusmänniköitä. Nuorempaa ja tiheämpää istutusmännikköä on myös kuntoradan koillisosissa. Viljelyksessä olevaa peltoa on Haaviston lähellä enää alueen eteläosassa Kortesuolla. Kortesuota rajaavan Työränojan eteläpuolella on vanhoja peltoja, jotka ovat kuitenkin olleet pois viljelyksestä jonkin aikaa. Työränojaa reunustaa tiheä pajukko, jonka joukossa on paljon suuria ruohoja ja heiniä. Myös pelto-ojat ovat pensoittuneet ja joukossa on näyttäviäkin raitoja. Myös Linjasuo on ollut aiemmin viljelyksessä, mutta nyt alue on suurten ruohojen ja heinien vallassa. Ojien varret ovat pensoittuneet ja vanhojen ojien ja painanteiden takia vanha pelto on hyvin vaikeakulkuinen. Erityisesti lounaisreunalla on luhtaisuutta ja lähteisyyttä, mutta tämänkin alueen luonnontilaisuutta ovat häirinneet erilaiset kaivaukset. Hietasmäen itäpuolinen alue asutuksen ja kuntoradan välissä on pääosin ojitettua rämettä. Suot ovat mäntyvaltaisia, mutta mm. kuntoradan vierellä puusto on paikoin koivuvaltaista. Haaviston kuntoradan ja Hietasmäen väliin sijoittuu näyttävä kallioinen metsäalue (4). Kuivimmat kalliolaet ovat jäkäläkankaita, mutta muutoin reunat ovat kuivahkoja ja tuoreita, kuusivaltaisia kangasmetsiä. Harvapuustoisella kalliokumpareella on merkitystä ulkoilualueen lisäksi myös lepakoiden (pohjanlepakon ja viiksisiipan/isoviiksisiipan) ruokailualueena (Siivonen & Wermundsen 2006). Varsinainen lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikka on kaava-alueen viereen sijoittuva museon alue (5). Museon aitan vintillä on korvayökön lisääntymispaikka. Laji saalistaa lähialueiden talojen pihapiireissä. Koska lepakot ovat erityisesti suojeltuja lajeja, ei niiden lisääntymispaikkaa saa heikentää.

7 7 Lintulajisto metsäalueilla on tavanomaista metsien lajistoa, mm. pyy, hömö- ja kuusitiainen, laulurastas, peukaloinen, punarinta ja metsäkirvinen. Linjasuon ympäristössä tavataan alueen arvokkaimmat lajit. Lähialueilla pesii vaarantuneisiin lajeihin luokiteltava tiltaltti ja siellä on tavattu myös silmällä pidettäviin luokiteltavia teertä ja metsoa (Lagerström 2000). Tiltalttia tavataan myös muissa kuusimetsissä. Muista eläinlajeista alueella voi tavata tavanomaisten metsien lajien (hirvi, jänis, kettu) lisäksi mm. kyytä. 3. Veittijärven ympäristö Veittijärven ympäristö on ravinteikkaan kallioperän vuoksi kasvilajistoltaan vaateliaampaa ja metsät pääosin lehtomaista kangasta. Metsät ovat kuusivoittoisia. Luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävimmät alueet ovat puronvarsilehdot, karut kalliomänniköt ja alavat luhdat. Maisemallisesti merkittäviä ovat Multivuoren ohella Veittolan tilan ympärillä olevat kumpareet iäkkäine puuvanhuksineen sekä Raattalantien varren ja myllyn ympäristön peltoalueet. Viljakkalantien ja Multivuoren välisellä alueella on istutusmännikköä ja valoisa koivikko. Koivikon aluskasvillisuus muodostuu lähes yksinomaan rikkaruohomaisista kulttuurilajeista kuten vadelmasta, horsmasta, huopaohdakkeesta, koiranputkesta ja vuohenputkesta. Multivuoren alueella on näyttäviä varttuneita kuusimetsiä sekä vuoren länsiosissa että itäosissa. Kenttäkerrosta luonnehtivat mustikka, käenkaali, metsäkurjenpolvi ja lillukka. Kallioisimmilla osilla on karumpaa mäntyvaltaista metsää. Erityisesti mäen itä- ja eteläreunoilla on rehevämpää lehtomaista kangasta. Kuusen joukossa on runsaasti isojakin lehtipuita, mm. komeita haapoja ja koivuja. Lehtomaisuutta ilmentävät siellä täällä esiintyvät lehmukset sekä mm. näsiä, mustakonnanmarja, kevätlinnunherne, taikinamarja, sudenmarja, kuusama, tesma ja lehto-orvokki. Paikoin itärinne on harvennettu miltei puistomaiseksi ja lehtomaisen aluskasvillisuuden ovat vallanneet kastikat ja muut suuret heinät. Kuusen ohella puustoksi on jätetty paljon mäntyä. Peltojen reunoilla ja rannoilla puusto on lehtipuuvoittoista ja tiheämpää muodostaen hyviä reunavyöhykkeitä. Multivuoren pohjoisrinteelle sijoittuu myös 20-vuotias tiheä sekametsä ja nuori taimikko. Multivuoren koillispuolelle sijoittuva ojitettu suo-alue on pensoittunutta, tiheää sekametsää. Painanteissa luhtaisuutta osoittavat pajukon lisäksi mm. rentukka, mesiangervo ja suo-orvokki. Multivuoren ja Kuruntien väliin sijoittuva mäenkumpare on varttunutta kuusimetsää, missä on niin ikään paikoin lehtomaisia piirteitä. Mustakonnanmarja, sudenmarja, lehto-orvokki ja lehmus esiintyvät erityisesti mäen kaakkoisosissa. Mäen ja puronvarsilehdon väliin jää komea kalliomännikkö (6), joka tuo vaihtelua muutoin kuusivoittoiseen metsäalueeseen. Hakkuiden jälkeen männikkö on paikoin tiheää. Karuimmilla lakialueilla kasvillisuus on vähäistä (mm. poronjäkälät, kanerva, mäkitervakko, kataja sekä kallioimarre) ja huonosti kulutusta kestävää. Kallioalueen ja Kuruntien välinen puronvarsilehto (7) on kapea, mutta kasvillisuudeltaan arvokas. Sieltä löytyvät monet lehtojen tyyppilajit: mm. lehtoleinikki, näsiä, mustakonnanmarja, punaherukka, mustaherukka, kotkansiipi, kuusama ja tuomi. Kuusta harventamalla lehtokasvillisuus vahvistuisi edelleen. Puronvarsilehto on erityisen tärkeä elinympäristö.

8 8 Puro laskee peltoalueiden läpi ja toinen luonnontilaisen kaltainen osuus löytyy Raattalantien läheltä (8) ja sielläkin tavataan mm. kotkansiipeä, lehto-orvokkia, lehtotähtimöä. Tosin peltojen läheisyys on tuonut puronvarteen myös kulttuurilajeja. Arvokkain osa on varttuneen kuusimetsän kohdalla, sillä Vanha-Veittolaan päin mentäessä puronvarsi on ollut voimakkaiden hakkuiden piirissä ja puroa ympäröi nuori lehtipuuvesaikko ja peltokasvillisuus. Myös Veittijärveen laskeva puronvarsi (9) järven länsireunalla laskee peltoalueiden läpi eikä ole kovin luonnontilainen. Viljakkalantie itäpuolella puron eteläpuoli on kuitenkin viehättävä lehtipuineen, joista osa on jo lahoja ja siten monimuotoisuuden kannalta merkittäviä. Puron varrella on myös näyttäviä saniaisia, sudenmarjaa sekä musta- ja punaherukkaa. Veittijärven pohjoisrannan alavammille kohdille on syntynyt pienialaisia luhtaisia heinä- ja ruohokorpia/tervaleppäluhtia (10), joita on kylläkin aikanaan ojitettu. Varsinkin niemen takainen, itäisempi painanne on luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittävä, sillä sen pääpuulajina on tervaleppä ja siinä on tervaleppäkorven piirteitä. Aluskasvillisuuden valtalajit ovat vehka, raate, korpikaisla, myrkkykeiso ja mesiangervo, pensaskerroksessa huomiota herättävät korkeat paatsamat. Läntisemmässä luhdassa huomio kiinnittyy komeisiin raitoihin ja siellä tervalepät ovat pienempiä. Luonnontilaisen kaltaisina rehevinä korpina kohteet ovat erityisen merkittäviä elinympäristöjä. Vaikeakulkuisen luhdan takana sijaitsevat niemet ovat säilyneet varsin luonnontilaisina. Puusto on vanhaa ja lehtipuuvaltaisen reunametsän takana havupuuvoittoista. Luhtien ympäröivät niemet täydentävät luontokokonaisuutta. Kuvat. Veittijärven ympäristön monimuotoisuutta: karukkokallio (12) Kesäniemessä, Veittolan kulttuuriympäristöä (11) sekä heinä- ja ruohokorpea (10) järven pohjoisrannalla. Tomppilantien lahden poukaman edustalla on myös pieni rantaluhta. Puusto on nuorta lehtipuuta. Luhta on upottavaa ja lajistosta löytyvät mm. tervaleppä, paatsama, suoorvokki, kurjenjalka, raate, mesiangervo, vehka, luhtavuohennokka, rentukka ja järvikorte. Veittolan kulttuuriympäristön (11) satavuotiset puut kertovat pitkästä kulttuuriperinteestä alueella. Vanhoista puuyksilöistä löytyy koivua, mäntyä, kuusta, lehmusta ja vaahteraa. Vanhemman puuston joukossa on paikoin hyvin runsaana nuorta lehtipuustoa ja myös jaloja lehtipuita kuten jalavaa ja tammea. Aluskasvillisuudessa on paljon lehdon lajeja (mm. mustakonnanmarjaa, taikinamarjaa, näsiää, sinivuokkoa, mansikkaa, metsäkurjenpolvea ja kieloa). Kohteesta saisi näyttävän kulttuuripuistoalueen, kun vesaikkoa raivattaisiin ja niittyjä avattaisiin. Kulttuuripuistokohdetta täydentää arkeologisesti merkittävä kohde, Veittijärven kivikautinen asuinpaikka ( ) (Vadel 2000).

9 9 Kesäniemen ja Tomppilantien välinen alue rajoittuu Veittijärveen, jonka rannat ovat lähes kokonaan asuin- tai leirikäytössä. Rantapuusto on kuitenkin kookasta peittäen hyvin rakennuksia. Veittijärven ja Kuruntien välinen mäkinen metsäalue on kallioisilta osiltaan mäntyvaltaista kangasmetsää ja mäen reunaosiltaan kuusivaltaista tuoretta tai lehtomaista kangasmetsää. Pinnanmuodoiltaan alue on erittäin vaihtelevaa ja kallioperän emäksisyys näkyy vaateliaassa lajistossa. Alueen arvokkain osa on karukkokangas (12), joka on kumpareen korkeimmalla osuudella. Kalliopaljastumat ovat poronjäkälä-kanervatyyppiä ja muutoin metsät luokitellaan puolukkatyypin metsäksi. Kulutuskestävyys on jäkäläisillä kallioilla huono. Paikoin kasvillisuus on kallioketomaista, sillä lajistosta löytyy mm. mäkitervakkoa, rohtotädykettä ja mansikkaa ja alueella on runsaasti myös katajaa. Kallioperän ravinteisuutta osoittavat muutamat vaateliaat lajit, mm. sinivuokko. Karuimmat kalliopaljastumat ovat metsälain mukaisia erityisen tärkeitä elinympäristöjä ja kokonaisuutena kallioalue on sekä maisemaltaan että luonnoltaan miellyttävää virkistysmetsää. Kalliometsiä ympäröi mustikkatyypin kuusikot, joita on harvennettu viime vuosina. Lähellä Kesäniemeä ja saunaa on pari heinittynyttä avohakkuualuetta. Tuoreiden kankaiden tyyppilajin, mustikan ohella kenttäkerroksessa tavataan mm. valko- ja sinivuokkoa, oravanmarjaa ja käenkaalia. Metsä luokitellaan rinteissä paikoitellen lehtomaiseksi kankaaksi. Kesäniemen rannat ovat pääosin asutuksen piirissä, joten kulttuurivaikutus on niissä voimakas. Rantoja reunustavat mm. koivut, tervalepät, harmaalepät ja raidat. Kesäniementien ja Kuruntien välinen alue on lehtomaista kangasta. Kuusettuminen on peittänyt lehtomaisuuden, mutta lehtolajeina sinnittelevät vielä mm. kevätlinnunsilmä, kuusama, taikinamarja, näsiä, tuomi, mansikka ja metsäkurjenpolvi. Järven pohjukasta länteen päin mentäessä on Veittijärveen rajoittuva pieni, mutta järveltä päin näyttävä kallioalue. Kallion jyrkkyyden vuoksi se on säilynyt luonnontilaisena ja siellä kasvaakin mm. kallioimarretta ja haurasloikkoa. Kesäniemen leirikeskuksen rannat ovat muutoin olleet voimakkaassa virkistyskäytössä. Kallioisimmilla kohdilla kuivan kankaan lajit yltävät rantaan asti ja paikoin ranta on lehtomaista kangasta. Puustossa huomiota kiinnittävät siellä täällä esiintyvät komeat tervalepät. Asuntomessualueen ja Veittijärven välinen metsä on varttunutta, lehtomaista tai tuoretta kuusimetsää (13). Kenttäkerroksen lajisto on niukkaa vanhan puuston varjoisuuden takia. Kuusimetsää on varovaisesti uudistettu pienillä aukoilla, joihin on istutettu mm. jaloja lehtipuita. Metsän keskellä on painauma, jossa varsinkin alkukesällä on kosteutta. Muusta metsiköstä lajisto erottuu vain hieman kookkaiden saniaisten vuoksi. Veittijärven ympäristön eläinlajistosta merkittävimmät ovat rantoja ja rantametsiä ravinnonhaussa käyttävät lepakot. Messualueen rantametsässä (13) ja järven pohjoispuolen rantametsissä (14) ja puistoissa saalistavat vesisiippa, pohjanlepakko ja viiksisiippa/isoviiksisiippa. Alueelta ei tunneta kuitenkaan lepakoiden lisääntymis- tai levähdyspaikkaa (Siivonen & Wermundsen 2006). Linnuista Veittolan vanhoissa puissa on pesinyt useana vuonna lehtopöllö. Multivuoren pohjoispuolen kuusikoissa viihtyvät mm. vaarantunut tiltaltti ja varpushaukka ja Raattalantien varren pelloilla on useana vuonna kuulunut ruisrääkän laulua. Koivu-Raattalan lä-

10 10 hellä sijaitsevassa metsikössä on tunnettu luhtakerttusen ja Multivuoren länsipuolisessa koivikossa viitakerttusen reviiri (Lagerström 2000). 3. Viisajärven ympäristö ja luoteiset metsäalueet Viisajärvi on mäkien ympäröimä syvä järvi, jonka ympärillä on vain vähän rakentamista ja ainoat peltoalueet ovat järven pohjoispuolella. Muutoin metsäalueet ovat kalliokumpareiden ja soistuneiden notkelmien mosaiikkia. Viisajärven läheiset metsät ovat olleet talousmetsäkäytössä ja alueella on runsaasti hakattuja alueita ja nuoria tiheähköjä sekametsiä. Ainoa luonnontilaisena säilynyt alue on Viisajärveen laskeva puronvarsi (15), joka on erityisen tärkeä elinympäristö. Puronvarrella viihtyvät vaateliaatkin lehtolajit ja siellä tavataan mm. kuusamaa, kotkansiipeä, taikinamarjaa, tuomea ja mustaherukkaa. Myös puronvarteen sijoittuva lähes 10 metriä korkea kallioseinämä on näyttävä. Arvokkaan kasvillisuuden lisäksi puronvarrella on liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka, jota on tosin harvennettu osin talvella Kuvat. Viisajärveen laskevan puronvarren lehtoa ja kalliojyrkänne. Toinen liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikka (16) sijaitsee puronvarresta hieman pohjoiseen entisen peltoalueen pohjoispuolelle. Vaikka alue on hakattu 5-10 vuotta sitten ja puusto on pääosin nuorta lehtipuuta, alueelta löytyy liito-oravan pesäpuu alueelle jätetyistä kolohaavoista. Itse elinpiirien säilyttämisen lisäksi on tärkeää, että lisääntymispaikkojen välille jää latvusyhteys. Latvusyhteys tulee säilyttää myös Perkonmäen Naturaalueen esiintymään (17). Muista eläinlajeista mainittakoon tiltaltti, joka viihtyy vanhoissa kuusikoissa mm. Viisajärven länsi- ja eteläpuolella. Viiala-tilan pohjoispuolella on vanhoja peltoalueita, joiden kasvillisuus on muuttunut jo osin niittymäiseksi. Niityn eteläreunalla on parikin lähdettä. Vaikka ne eivät ole luonnontilaisia, ovat ne tärkeitä monimuotoisuuden kannalta. Erityisesti ojan varrella kasvavat kullerot ovat harvinaisia Pirkanmaalla. Lajia esiintyy runsaana Lapissa ja toisaalta Järvi- Suomessa, mutta se puuttuu lähes kokonaan läntiseltä Pirkanmaalta ja Lounais- Suomesta. Kulleroiden säilymisen kannalta on tärkeää jättää koko lähteikköalue ja niitty (18) puistoksi, jotta alueen vesitasapaino säilyy, sillä kullero vaatii kosteaa niittyä. Myös peltoalueen keskellä virtaavassa purossa on lähteisyyttä.

11 11 Kuva. Niittyalueen ojanvarren kulleroita ja lähteikköä. Luoteisosat suunnittelualueesta ovat lähes yksinomaan metsäalueita, joita luonnehtivat kallioiset kumpareet ja soistuneet notkelmat. Alueen arvokkain kohde on Perkonmäen Natura-alue, joka kuuluu suojelualueverkostoon vanhan metsän kohteena. Perkonmäen vanha metsä (19) on sisällytetty Natura-verkostoon vanhan metsän kohteena. Alueelta löytyy luontodirektiivin luontotyypeistä vanhaa havu- ja lehtipuusekametsää (90 %), boreaalista lehtoa (8 %) ja tasankojoki, jossa Ranunculus fluitans (2 %). Alueen läpi virtaavan puron varrella kasvillisuus on lehtomaista ja lajeista tavataan mm. mustakonnanmarja, lehtoleinikki, näsiä, imikkä, kotkansiipi, korpisorsimo ja lehtokuusama. Vanhassa metsässä on myös harvinaisempia kääpiä, mm. pohjankääpää ja rusokääpää (Kääntönen & Kääntönen 1995). Eläinlajeista Natura-alueella on tavattu liito-oravan lisäksi mm. pikkusieppoa, pohjantikkaa, peukaloista ja kanahaukkaa (Lagerström 2000). Kuva. Perkonmäen Natura-alueen korpea ja liito-oravan pesäpuu Lehtomainen puronvarsi (20) jatkuu vielä erityisen tärkeänä elinympäristönä jonkin matkaa Natura-alueen ulkopuolelle. Kasvillisuudessa tavataan runsaasti pensasmaista lehmusta sekä kuusamaa ja näsiää. Puronvarsi (21) muuttuu myöhemmin hakkuiden takia jyrkästi ja kasvillisuus vaihtuu suuriin ruohoihin kuten huopaohdakkeeseen ja mesiangervoon. Puusto muodostuu nuorista lehtipuista, pääosin koivusta. Luonnontilaisuus palaa puronvarrella vasta lähellä Viljakkalantietä, missä puro laskee jyrkästi solisten tekoaltaan jälkeen. Ympäröivässä varttuneessa kuusimetsässä tavataan jälleen lehdon lajeja kuten mustakonnanmarjaa, mustaherukkaa, sudenmarjaa ja puronvarrella myös tuomea. Lyhyt puronvarsiosuus (22) on erityisen tärkeä elinympäristö. Perkonmäen Natura-alueen itäpuoliset suopainanteet on ojitettu ja ne samoin kuin metsät on pääosin hakattu. Pari jäljelle jäänyttä tukkimaista tervaleppää kertoo suopainanteiden

12 12 olleen reheviä korpia. Metsät ovat nykyisellään eri-ikäisten hakkuiden jäljiltä pääosin nuoria sekametsiä. Perkonmäen Natura-alueen eteläpuolella radan varrella on kapeana vyöhykkeenä havumetsää, jonka ikä vaihtelee vuoden välillä. Metsätyyppi vaihtelee kuivahkosta tuoreeseen kankaaseen ja osa metsästä on istutettu. Välittömästi Natura-alueen etelärajalla on vanhempaa havumetsää. Kalliopaljastumat ovat jäkäläisiä ja mäntyvaltaisia, kun taas painanteet ovat soistuneet. Metsä on tärkeä suojavyöhyke Natura-alueelle. Natura-alueen eteläpuolella on vanha avohakkuualue, minkä eteläpuolella on ojitettu, mutta melko luonnontilainen suoalue, joka on suotyypiltään pääosin isovarpurämettä. Pääpuulajeina ovat mänty ja koivu. Suoalueelta vedet kulkeutuvat pientä ojaa pitkin Naturaalueen reunalle ja edelleen Viisajärveen. Natura-alueen pohjois- ja itäpuoliset metsät ovat olleet niin ikään voimakkaiden metsätaloustoimien piirissä ja luonnontilaisia metsiä on enää niukalti. Aivan pohjoisosissa lähellä asutusta on kuitenkin miellyttävää kallioista mäntymetsää sekä varttuneita kuusikoita. Pohjoisosassa on myös lähde, joka sekään ei ole enää luonnontilainen eikä kasvillisuudeltaan edustava. Välittömästi kaava-alueen ulkopuolella pohjoispuolen metsässä on luvun alkupuolella tavattu liito-oravaa, josta ei viime vuosina ole näkynyt merkkejä. Metsikköön esitetään kuitenkin viheryhteys Perkonmäen ja Viisajärven liito-oravaesiintymistä. Kaavassa huomioitavat arvokkaat luontokohteet 1. Natura-verkoston kohteet Kirkonseudun osayleiskaava-alueen arvokkain luontokohde on Perkonmäen vanhan metsän alue (19), joka kuuluu Natura-verkostoon. Alue on arvokas sekä kasvillisuudeltaan että eläinlajistoltaan ja alueella tavataan myös liito-oravaa. Vanhan metsän säilyminen edellyttää myös suojavyöhykettä asuinalueen ja kohteen väliin. 2. Liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikat Kaava-alueelle sijoittuu kaikkiaan kolme liito-oravan lisääntymis- ja levähdyspaikkaa (15-17), jotka on merkitty karttaan punaisella. Yksi (17) esiintymistä sijoittuu Naturaalueelle ja toinen (15) metsälain mukaiselle tärkeälle elinympäristölle Viisajärven rannalle. 3. Metsälain mukaiset erityisen tärkeät elinpiirit Alueella tavataan kahdeksan metsä- ja vesilain mukaista erityisen tärkeää elinympäristöä, joiden luonnontilaisuutta ei saa vaarantaa. Paha-Kauranen (1) on pieni, luonnontilainen lampi, jota ympäröi vähäpuustoinen räme. Monet alueen puronvarsista on lehtomaisia ja luonnontilaisimmat on merkitty karttaan vihreällä erityisen tärkeinä elinympäristöinä. Niitä ovat Veittijärven laskupuro (7) heti järvestä lähtien sekä Raattalantien varrella pelto-osuuden jälkeen (8), Työlänojan varsi Perkonmäen Natura-alueella ja välittömästi sen jälkeen (20) sekä lähellä Viljakkalantietä (22) sekä Viisajärveen laskeva puronvarsi (15), joka on tosin merkitty punaisella liitooravaesiintymän takia. Metsälain mukaisina erityisen tärkeinä elinympäristöinä on karttaan merkitty lisäksi Veittijärven pohjoispuoliset rehevät korvet (10) sekä Tomppilanniemen karukkokangas (12).

13 13 4 Paikallisesti merkittävät kohteet Edellä mainittujen kohteiden lisäksi tulee mahdollisuuksien mukaan säilyttää arvokkaita elinympäristö muuallakin kaava-alueella. Siellä täällä on jäljellä vielä melko luonnontilaisia lähteitä. Lähteistä luonnontilaisimmat ovat Kortesuon reunalla sijaitsevat lähteet (3), joiden arvoa nostaa hieno metsäympäristö. Myös Linjasuon ja Nuijasuon lähteet ovat säästämisen arvoisia monimuotoisuuden kannalta. Itse lähdekasvillisuus kaikissa lähteissä on vähäistä. Muut kuin luonnontilaiset puronvarret ovat myös arvokkaita vihervyöhykkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Paikallisesti merkittävä on erityisesti Työlänojan varsi (21) Perkonmäen Natura-alueen koillispuolella. Paikallisesti merkittävä luontokohde on myös Viiala-tilan läheinen niitty-/lähdealue (18) Pirkanmaalla harvinaisena tavattavan kulleron takia. Eläimistön kannalta paikallisesti merkittäviksi alueiksi luetaan Veittijärven pohjois- ja etelärannat (13-14) sekä Haaviston kallioalue (4), jotka ovat lepakoiden saalistusalueita. MUUT HUOMIOITAVAT SEIKAT Suunnittelualue on tärkeää virkistysaluetta erityisesti Haaviston kuntoradan ja Veittijärveä ympäröivän polun vuoksi. Alueita käytetään paljon myös mm. marjastukseen. Ulkoilu- ja virkistyspolkujen suunnitteluun tuleekin kiinnittää erityistä huomiota Haavistolla, mikäli aikaisempia reittejä ei tulevaisuudessa voida käyttää. Alueella on yksi pilaantunut maa-alue Viisajärven eteläpuolella. Kohde on merkitty karttaan ruskealla (23) ja se tulee kunnostaa ennen asutuksen viemistä alueelle. Suunnittelualueen merkittävin ympäristökuormitus tulee raideliikenteestä. Myös Kuruntiellä ja Uusi-Kuruntiellä meluarvot nousevat korkeiksi. Melu tulee huomioida asuinalueiden suunnittelussa. Välittömästi kaava-alueen ulkopuolella alueen luoteiskulmassa on kallionmurskausalue, josta suunnitellaan kiviaineksen kierrätyslaitosta. Aluetta koskevat aiemmat selvitykset Adel, V Arkeologinen perusinventointi Tampereen museot. Kananoja, T Kallioperän suojelu- ja opetuskohteita Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Suomen ympäristö. Ympäristöministeriö. Kääntönen M. & L. Kääntönen Vanhojen metsien suojeluohjelman kohteisiin tutustumassa. Talvikki. Lagerström M Ylöjärven Veittijärven ja rautatien välisen alueen pesimälinnusto. Lagerström M Ylöjärven Takamaan osayleiskaava-alueen pesimälinnusto vuosina Paakkinen M Vedenlaatu ja virkistyskelpoisuus Ylöjärven kunnan alueella sijaitsevissa järvissä. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry. Siivonen, Y. & T. Wermundsen Ylöjärven lepakkokartoitus.

14 14

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys

Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys Hollolan kunta Nostavan logistiikkakeskuksen asemakaava Luontoselvitys 6.8.2007 Viite 82116099-02 Tarkistanut Tarja Ojala Kirjoittanut Kaisa Torri Ramboll Terveystie 2 FI-15870 Hollola Finland Puhelin:

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde,

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Lehdot ja korvet. 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Lehdot ja korvet 26. Päivölän lehtometsäalue (Linturi-Laurilan lehto) Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 3,5 ha Perälä Yksityinen Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde, Kyllä Vanha

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Metsäkeskus 2014 Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt 2014 { 2 } Metsälaki Metsälaissa on lueteltu joukko suojeltuja elinympäristöjä, jotka ovat monimuotoisuuden

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Jalopuumetsät (LSL 29 ) 17. Helininlahden jalopuumetsikkö Pinta-ala: 4,7 ha Kylä: Kuokkala Omistaja: Yksityinen, Lempäälän kunta Status: Luonnonsuojelualue LSL, Arvokas luontokohde Metso soveltuvuus: -

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Harjut ja kalliot Harjut ja kalliot 52. Sotavallan harju Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status Metso soveltuvuus: 10,7 ha Sotavalta Yksityinen Arvokas harjualue, Pohjavesialue, Opetuskohde, Arvokas luontokohde Kyllä Merkittävä

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009

EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Pälkäneen kunta Keskustie 1 36600 PÄLKÄNE EPAALAN-KUULIALAN OSAYLEISKAAVA LUONTOSELVITYS 2009 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net SISÄLLYS TYÖN TAUSTAA 2 ALUEEN

Lisätiedot

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka)

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 338. Vaara-Kainuun

Lisätiedot

YLISEN JA MUTALAN VÄLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS

YLISEN JA MUTALAN VÄLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS YLISEN JA MUTALAN VÄLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS - Pohjankylän laajennusosa - Yleistä Ylöjärven kaupunki laatii osayleiskaavaa Vahannan ja Mutalan väliselle alueelle. Alueelta on tehty luonto-, linnusto-

Lisätiedot

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys

Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys 2015 Hämeenlinnan Halminlahden tilojen RN:o 2:56 ja 2:76 luontoselvitys Petri Parkko 18.9.2015 1 1. Taustoja Ympäristönsuunnittelu Oy on kaavoittamassa Hämeenlinnan (Hauho) Pyhäjärven Halminlahden tilalle

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004

Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 LIITE 4 Vammalan kaupunki Kukkurin kaavaselostus liite 1 Yhdyskuntasuunnittelu PL 23 38201 VAMMALA Vammalan Vehmaisten kylän KUKKURIN LUONTOSELVITYS 31.8.2004 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä

Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä Muistio Vitträskin ja Jorvaksen välisistä arvometsistä 9.9.2008 Mauno Särkkä Peruskarttalehdet 2032 08, 2032 09 Kirkkonummen kunnan alueella, Vitträsk-järven ja Jorvaksen välillä on säilynyt hämmästyttävän

Lisätiedot

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi

SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi SYSIVUORI Luontoselvitys asemakaavan pohjaksi 17.1.2013 Willitys tmi Marjo Lindberg Sisältö Selvitysalueen sijainti 3 Yleistä 3 Menetelmät 3 Sysivuoren luonto, yleistä 3 Kartta 4 Kuvaukset Sysivuoren luonnosta

Lisätiedot

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee

Luontoselvitys, Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki , Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee 25.05.2016 Luontoselvitys, Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2015 Liito-oravaselvitys,Kalliomäki 635-432-3-108, Sappee, Mira Ranta 2016 Sappee kiinteistön 635 432-3-108 Kalliomäki muinaisjäännösinventointi

Lisätiedot

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011

Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin YRITYS-KONHON ALUEEN LUONTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2011 Tmi Mira Ranta Isorainiontie 8 38120 SASTAMALA p. 050-5651584

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOKOHTEET

SIPOON NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOKOHTEET SIPOON NEVAS GÅRDIN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOKOHTEET Pekka Routasuo 20.11.2012 1 JOHDANTO Tähän selvitykseen on koottu olemassa olevista luontoselvityksistä ja ympäristöhallinnon OIVA-tietokannasta sekä

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS

Rauhanniemi-Matintuomio asemakaava 25.5.2009 1 (5) Seija Väre RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Seija Väre 25.5.2009 1 (5) RAUHANNIEMI - MATINTUOMIO LIITO-ORAVA SELVITYS 1 ALUEEN YLEISKUVAUS Asemakaava-alue sijaitsee Pyhäjärven pohjoisrannalla. Maantien eteläpuolella rannalla on omakotitalojen rivi.

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

Liite 1. Kuvaukset Kansallispuiston osaksi esitetyistä alueista (laatinut Keijo Savola)

Liite 1. Kuvaukset Kansallispuiston osaksi esitetyistä alueista (laatinut Keijo Savola) Mustakummun metsää Liite 1. Kuvaukset Kansallispuiston osaksi esitetyistä alueista (laatinut Keijo Savola) 1. Latvavaaran alue (Puolanka) Osa-alue sisältää Latvavaaran vanhojen metsien suojeluohjelmakohteen

Lisätiedot

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012

Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Leppälahden liito-oravaselvitys 2012 Kaivoveden pohjoisrannan haapalehtoa Jätöskasa Kankaansuolla 1 1 Johdanto...2 2 Työmenetelmät...3 3 Tulokset...4 3.1 Leirikeskuksen itäpuoli....4 3.2 Kankaanhauta-tilan

Lisätiedot

Oriveden Punkaniemi ja lähialueet

Oriveden Punkaniemi ja lähialueet Raportti maastokäynnistä 13.9.2013 Juho Kytömäki, LuK Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Oriveden Punkaniemi ja lähialueet Tutustuin Oriveden Pukala-järven koillisrannalla sijaitsevaan Punkaniemen Veljestenlammin

Lisätiedot

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Tmi Marko Vauhkonen, Heinola 20.9.2009 ASIKKALAN SALONSAARENTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO

Lisätiedot

Toivosen tilan LUONTOSELVITYS. Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen

Toivosen tilan LUONTOSELVITYS. Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen 0 Toivosen tilan LUONTOSELVITYS Sastamalan kaupunki / Vesa Salonen 2014 1 Toivosen tilan luontoselvitys Toivosen tilan pohjoisreunaa Huiskonkadun yli nähtynä Raportin sisältö: Luontoselvitys... 1 Selvitysalue...

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010

PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 PÄLKÄNEEN LOMAKODIN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2010 Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net TYÖN TAUSTAA JA ALUEEN YLEISKUVAUSTA Selvityksen kohteena oleva lomakodin

Lisätiedot

Riretu ranta-asemakaavan muutos Salon kaupunki Förby

Riretu ranta-asemakaavan muutos Salon kaupunki Förby Riretu ranta-asemakaavan muutos Salon kaupunki Förby 10.12.2014 SELVITYS LUONTO-OLOISTA JA RAKENNETUSTA YMPÄRISTÖSTÄ Kuva 1. Luontokuviot 10.10.2014 Oy Wixplan Ab 1 Alueen eri luontotyypit Kaavamuutosalue

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Raportti 67080546.ABT 5.11.2008 Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä ympäristöselvitys on tehty Korpilahden kunnassa sijaitsevalle Lapinjärven alueelle ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Liite 9 kohtaiset suunnitelmataulukot 1/3 kuvioiden perustiedot 1/10 1 0,0563 2 04 1 32 20 29 91 Omakotitalotonttien välinen lähimetsä. Komea vanha männikkö, alla kuusikko 2 0,0356 3 04 1 26 20 25 114

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 25.6.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27852 SOMERO RUUNALAN YRITYSALUEEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 TUTKIMUSALUEEN

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus

Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016. Lakeuden luontokartoitus Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Lakeuden luontokartoitus Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet

Lisätiedot

KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012

KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012 KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS 2012 Pekka Routasuo 18.10.2012 KLAUKKALAN OSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT... 2 2.1 LÄHTÖTIEDOT... 2 2.2 VUODEN

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot

LEMPÄÄLÄN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET. Suot ja kosteikot Suot ja kosteikot 47. Mantereenrahka Pinta-ala: Kylä: Omistaja: Status: Metso soveltuvuus: 4,2 ha Hulaus Yksityinen Arvokas luontokohde Kyllä Mantereenrahka sijaitsee Hulausjärven rannalla Vesilahden ja

Lisätiedot

KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA. Luontoselvitys 2012. Markku Nironen

KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA. Luontoselvitys 2012. Markku Nironen KASKISTEN KAUPUNKI TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA Luontoselvitys 2012 Markku Nironen 2012 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 2 2. AIEMMAT LUONTOSELVITYKSET JA LAJISTOTIEDOT... 3 3. KASVILLISUUS- JA LUONTOTYYPPISELVITYS...

Lisätiedot

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008

Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Akaan kaupunki Maankäyttö- ja kaavoitusyksikkö PL 34 37801 TOIJALA Akaan kaupungin Toijalan SAVIKON ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVA- JA LUONTOSELVITYS 2008 Tmi Mira Ranta Karkunkyläntie 179 38140 KÄRPPÄLÄ

Lisätiedot

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

LEMI KUHASENSAARI. Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari LEMI KUHASENSAARI Ranta-asemakaavan muutos LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 MENETELMÄT 3 TULOKSET... 3 1. Paikallistien itäpuoli.. 4 2. Paikallistien länsipuoli.. 6 YHTEENVETO.

Lisätiedot

Luontokohteiden tarkistus

Luontokohteiden tarkistus LAUKAAN KUNTA Luontokohteiden tarkistus Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29017 Raportti 1 (11) Pihlaja Tuomo Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Menetelmät... 1 3 Selvitysalueiden sijainti... 1

Lisätiedot

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi

SULKAVA. Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden. Ympäristöarviointi SULKAVA Kuumienkivien, Ruunanpäänniemen ja Vilkalahden asemakaava-alueiden Ympäristöarviointi Jouko Sipari 2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO.... 3 2. TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 3. INVENTOINNIN TULOKSET...

Lisätiedot

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015

ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 ILMAJOEN TUULIVOIMA-ALUEIDEN LIITO-ORAVASELVITYS 2015 YLEISTÄ Tavoitteena oli selvittää lajin esiintymistä suunnitelluilla tuulivoima-alueilla. Selvitysalueiden laajuuden vuoksi valittiin niiltä kartta-

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LUONTOKOHDESELVITYS 2011

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LUONTOKOHDESELVITYS 2011 HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LUONTOKOHDESELVITYS 2011 Esa Lammi Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 28.12.2011 HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LUONTOKOHDESELVITYS 2011 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Lähtöaineistot ja menetelmät...

Lisätiedot

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009

ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 Liite 1 ANJALANKOSKEN KYYNELMYKSENJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2002 Maanomistustilanne korjattu 12.2.2009 1. SELVITYSALUE JA TAVOITTEET Selvitysalue käsittää Kouvolaan yhdistyneen,

Lisätiedot

Ylöjärvellä sijaitsevat luonnonsuojelualueet ja luonnonmuistomerkit

Ylöjärvellä sijaitsevat luonnonsuojelualueet ja luonnonmuistomerkit Ylöjärvellä sijaitsevat luonnonsuojelualueet ja luonnonmuistomerkit Kansallispuistot 1. Seitseminen Valtion maille perustetut luonnonsuojelualueet 1. Isoneva-Raitakulonneva 3. Pitämävuoret 2. Petäjäjärvi

Lisätiedot

VESILAHDEN KUNTA Koskenkylän ja Mantereen osayleiskaava -metsäalueiden luontoselvitys 2009

VESILAHDEN KUNTA Koskenkylän ja Mantereen osayleiskaava -metsäalueiden luontoselvitys 2009 VESILAHDEN KUNTA Koskenkylän ja Mantereen osayleiskaava -metsäalueiden luontoselvitys 2009 FM Kati Skippari Ympäristösuunnittelija Vesilahden kunta Tekninen toimi 2 TYÖN TAUSTAA Vesilahden Koskenkylän

Lisätiedot

Luonnonarvokatselmus. Tuomiston kiertoliittymän ja Kilpinokan välisellä alueella. Sastamalan kaupungin yhdyskuntasuunnittelu / Vesa Salonen

Luonnonarvokatselmus. Tuomiston kiertoliittymän ja Kilpinokan välisellä alueella. Sastamalan kaupungin yhdyskuntasuunnittelu / Vesa Salonen Luonnonarvokatselmus Tuomiston kiertoliittymän ja Kilpinokan välisellä alueella Sastamalan kaupungin yhdyskuntasuunnittelu / Vesa Salonen Sastamala 2015 Luonnonarvokatselmus Tuomiston kiertoliittymän ja

Lisätiedot

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Raasepori Oy Asiakirjatyyppi Liito-orava- ja kasvillisuusselvitys Päivämäärä 21.9.2012 Viite 82142499-05 ILMATAR RAASEPORI OY GUMBÖLEBERGETIN LIITO-ORAVA- JA KASVILLISUUSSELVITYS

Lisätiedot

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS S U U N N IT T E LU JA T E K N II K K A MÄNTYHARJUN KUNTA TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus P17766 31.5.2013 Tarkistettu 11.6.2013 Hyväksytty: xx.xx.2012 x FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ

VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ VESILAHDEN SUOMELAN ASEMAKAAVAALUEEN ASIANTUNTIJA-ARVIO LUONTOSELVITYKSISTÄ Teemu Virtanen Paula Salomäki 8.10.2012 Biologitoimisto Vihervaara Oy PL 140 70101 Kuopio info@biologitoimisto.fi 1 1 Kasvillisuus...2

Lisätiedot

Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys

Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys 2015 Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen päivitys Petri Parkko 9.9.2015 1 1. Taustoja Oriveden rantaosayleiskaavan luontoselvityksen (Parkko 2011) maastotyöt tehtiin vuosina 2009 ja 2010 ja

Lisätiedot

KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016

KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KYYNIJÄRVEN ALUEEN KASVILLISUUSSELVITYS 2016 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys

Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PROKON WIND ENERGY FINLAND OY Kattiharjun tuulivoimapuiston liito-oravaselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.8.2014 P21463P003 Liito-oravaselvitys 1 (23) Tuomo Pihlaja 20.8.2014

Lisätiedot

MERIKARVIAN KORPI-MATIN TUULIVOIMAHANKE

MERIKARVIAN KORPI-MATIN TUULIVOIMAHANKE Asiakirjatyyppi Luontoselvitys LIITE 10 Päivämäärä 5.5.2014 MERIKARVIAN KORPI-MATIN TUULIVOIMAHANKE TÄYDENNYSSELVITYS, KASVILLISUUS- JA LUONTOTYYPIT RAKENTAMISALUEILLA TUULIVOIMAHANKE TÄYDENNYSSELVITYS,

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland Kantakaupungin

Lisätiedot

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26

Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma LIITE 13: Kuvioluettelo Sivu 1/26 Vesirattaanmäen hoito- ja käyttösuunnitelma 2015-2025 LIITE 13: Kuvioluettelo 23.3.2015 Sivu 1/26 101 0,70 Kuivahko kangas Taimikko yli 1,3 m Kataja Avoin alue ja näkymä (B4) Myös kelirikon aikana Rauduskoivu

Lisätiedot

LIITE 1 OTE MAAKUNTAKAAVASTA

LIITE 1 OTE MAAKUNTAKAAVASTA 14 LIITE 1 OTE MAAKUNTAKAAVASTA 15 LIITE 2 FORSSAN KIIMASSUON OSAYLEISKAAVAN LUONNOS SITO OY, SYYSKUU 2008, PIENENNÖS 16 LIITE 3 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA TUPASUON ASEMAKAAVA TAMMELAN KUNTA

Lisätiedot

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012:

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Savonlinnan kaupunki Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Riihisaari, Naistenlahdentie ja Rajalahti Petri Parkko 24.9.2012 1. Selvityksen taustoja Savonlinnan kaupunki tarvitsee

Lisätiedot

3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa

3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa 3.2.1. Ruunanpäänniemen pohjoisosa Osa-alue on kalliojyrkänteiden ja niiden välisten murroslaaksojen kirjomaa (Kuva 11.). Kallioalueiden päällä on vain ohut humuskerros, jossa kasvaa nuorta tai keski-ikäistä

Lisätiedot

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 PARAINEN. KIRJAIS RANTA-ASEMAKAAVAN LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 205 Maanmittari Oy Öhman/Mikko Siitonen 205 JOHDANTO Selvitysalue sijaitsee Paraisten saaristossa, Nauvon Kirjaisissa. Selvitysalueeseen kuuluu

Lisätiedot

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo

ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS. Pekka Routasuo ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pekka Routasuo 15.12.2015 ILVESVUORI POHJOINEN ASEMAKAAVA: LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Aineisto ja menetelmät...

Lisätiedot

Taustaa puustoisista perinneympäristöistä

Taustaa puustoisista perinneympäristöistä Taustaa puustoisista perinneympäristöistä Laitila 4.- 5.9.2012 Hannele Kekäläinen ylitarkastaja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, Ympäristö- ja luonnonvarat vastuualue Maatalousympäristöt Suomen viidenneksi

Lisätiedot

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1

Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Hyrylän varuskunta alueen luontoselvitykset 2006 2007 Tiivistelmä 1 Tämä tiivistelmä perustuu yksityiskohtaiseen raporttiin Tuusulan Hyrylän varuskunta-alueella kesinä 2006 ja 2007 tehdyistä luontoselvityksistä.

Lisätiedot

Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013

Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Nokian kaupunki Tekninen keskus Harjukatu 21 37100 NOKIA Nokian kaupungin KOHMALAN ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Luontoselvitys M. Ranta Talaskuja 14 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 miraranta@hotmail.fi TAUSTATIETOJA

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012. HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos. Luontoselvitys LUONTOSELVITYS 2012 16USP0127 04.06.2012 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI Katumantie 2:n asemakaavamuutos Luontoselvitys Katumantie 2, asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 SELVITYSALUEEN SIJAINTI JA

Lisätiedot

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMANTIEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi TYÖN

Lisätiedot

TAAJAMA TOIMINTOJEN VAIHTOEHTOISTEN LAAJENEMISALUEIDEN LUONTOSELVITYS VAAJASALO (KUOPIO), RANTA-TOIVALA (KUOPIO), RÄIMÄ (SIILINJÄRVI)

TAAJAMA TOIMINTOJEN VAIHTOEHTOISTEN LAAJENEMISALUEIDEN LUONTOSELVITYS VAAJASALO (KUOPIO), RANTA-TOIVALA (KUOPIO), RÄIMÄ (SIILINJÄRVI) KUOPION SEUDUN MAAKUNTAKAAVA LUONNONSUOJELU- JA VIRKISTYSALUESEL VITYKSEN TÄYDENNYS 2003 TAAJAMA TOIMINTOJEN VAIHTOEHTOISTEN LAAJENEMISALUEIDEN LUONTOSELVITYS VAAJASALO (KUOPIO), RANTA-TOIVALA (KUOPIO),

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO

LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO LUONTOSELVITYS SATAMONMÄKI-JÄNISKALLIO SEINÄJOEN KAUPUNKI 2015 LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungissa Satamonmäen ja Jäniskallion

Lisätiedot

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio

Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio 1 Sami Mäkikyrö 10.10.2013 Ainolanvainion asemakaavan laajennus, Pirkkiö, Tornio Luontoselvitys, Natura-tarveharkinta 2 SISÄLLYS 1. Johdanto....3 2. Suojelualueet ja -ohjelmat..3 2.1.Luonnonsuojeluohjelmat....3

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

MAKKARALAHDEN LUONTOSELVITYS

MAKKARALAHDEN LUONTOSELVITYS MAKKARALAHDEN LUONTOSELVITYS Ympäristövinkki Ameriikantie 875 74200 VIEREMÄ Heini Niskanen TIIVISTELMÄ... 1 1 JOHDANTO... 3 2 MENETELMÄT... 3 3. SELVITYSALUE... 3 3.1 Sijainti ja yleiskuvaus... 3 3.2 Suojeluarvot...

Lisätiedot

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS

KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS KEMPELEEN SARKKIRANNAN KASVIHUONEENTIEN LUONTOSELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Sarkkirannan osa-alueen Kasvihuoneentielle laaditaan asemakaavan

Lisätiedot

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4

Kuvioluettelo. LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2. 31 1,1 Kuivahko kangas. 2 2 1800 1 1,9 kangasmaa Rauduskoivu 6 2 4 LAPPEENRANTA / Alue 358 / Metsäsuunnitelma 1 / MÄNNISTÖ / Lohko 2 Kuio Kuioluettelo Kasupaikka ja kehitysluokka Puustotiedot Toimenpiteet ikä, tilauus tukkia, kuitua, läpimitta, pituus, runkoluku, ppa,

Lisätiedot

Teisko Aitolahden metsäsuunnitelma vuosille 2012-2021

Teisko Aitolahden metsäsuunnitelma vuosille 2012-2021 Teisko Aitolahden etsäsuunnitela uosille 2012-2021 Lohko 55 Terälahti Metsikkökuioittainen seloste Kaupunkikehitysryhä Kiinteistötoii PL 487 33101 Tapere kiinteistotoii@tapere.fi Kannen kua: Joanna Aalto

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ. Vastaanottaja Rääkkylän kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys

RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ. Vastaanottaja Rääkkylän kunta. Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Vastaanottaja Rääkkylän kunta Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 8.12.2014 RÄÄKKYLÄN KUNTA ORIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS PAKSUNIEMESSÄ Päivämäärä 8.12.2014 Laatija Tarkastaja

Lisätiedot

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS

KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS KEMPELEEN TUOHINONOJAN VARREN LUONTO-SELVITYS 2.7.2014 Outi Tuomivaara, hortonomi ylempi AMK Kempeleen kunta 2 JOHDANTO Kempeleen Riihivainiolle on käynnistynyt asemakaavan laajennus, jonka pohjaksi on

Lisätiedot

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä

Kuviokirja Kui- tua. Kasvu m³/ha/v. Hakkuu. tua 10,9. Kasvu. Hakkuu. Kui- tua. tua 7,5. Keskikarkea tai karkea kangasmaa Kehityskelpoinen, hyvä Kunta Alue Ms 593 463 95 kirja 2019 Sivu 1 / 6 Kunta 593 Alue 463 Ms 95 METSÄPELTO II jne. Vallitseva jakso 51 21 566 22 19 186 85 96 10,9 52 12 297 23 19 111 70 39 6,3 52 3 87 20 18 25 11 13 1,4 Rauduskoivu

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

SUUNNITTELUALUEEN YLEISSIJAINTI - LIITE 1 MK 1:50000

SUUNNITTELUALUEEN YLEISSIJAINTI - LIITE 1 MK 1:50000 SUUNNITTELUALUEEN YLEISSIJAINTI - LIITE 1 K 1:50000 Pälkänevesi PÄLKÄNEEN KIRKONKYLÄ 1:412 1:330 1:342 1:307 SUUNNITTELUALUEEN RAJAUS - LIITE 2 K 1:10000 Sappeen kylä 87 876:2 1:413 1:340 1:244 1:258 1:99

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS Tilaaja Oriveden kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.8.2018 ORIVESI KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS ORIVESI KESKUSTIEN ITÄPUOLISEN ALUEEN LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä Laatija

Lisätiedot

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008

Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Liito-oravaselvitys Kauniainen 2008 Sirkka-Liisa Helminen Ympäristötutkimus Yrjölä Oy SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...3 2 LIITO-ORAVAN BIOLOGIA JA SUOJELU...3 3 MENETELMÄT...3 4 TULOKSET...4 4.1 Kavallintien

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä)

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) Sijainti: Hämäläntien päästä lähtee polku merenrantaan. Kulkiessasi rantaan päin oikealle jää kuusimetsää. Käänny jollekin kuusivaltaiseen

Lisätiedot

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista Nurmijärvi 23.5.2018 Lausunto Mika Selin rakennuttamissuunnittelija mika.selin@nuorisosaatio.fi gsm 0400 416 695 NUORISOSÄÄTIÖ I NUORISOASUNTOJEN ISÄNNÖINTI OY Lausunto Espoon Ylämyllyntie 7 luontoarvoista

Lisätiedot