MATKARAPORTTI / NORJA

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI / NORJA 28.10. 2.11.2013"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI / NORJA On the Go Towards Multicultural Nursing Teams VETPRO Koordinaattori: Hyria Osallistujat: Liisa Nuutinen / Hyria liisa.nuutinen(at)hyria.fi Heli Pispala-Tapio / Amiedu heli.pispala-tapio(at)amiedu.fi Anja Tarhala / Amiedu anja.tarhala(at)amiedu.fi Maarit Eriksson / Seniorisäätiö maarit.eriksson(at)seniorisaatio.fi Sari Huhtinen / Attendo sari.huhtinen(at)attendo.fi Sini Liimatta / Sahamäen palvelukeskus sini.liimatta(at)hyvinkaa.fi Marja-Liisa Suontausta / Riihikoti marja-liisa.suontausta(at)riihimaki.fi Marika Ruissalo / Virekoti Sinivuokko marika.ruissalo(at)mainiovire.fi Matkan tarkoitus: On the Go VETPRO liikkuvuushankkeessa on tarkoituksena toisaalta tarkastella kansainvälisyyttä yhtenä oppimisympäristönä, toisaalta luoda konkreettisia yhteistyömalleja, joiden avulla voidaan edistää työpaikkojen hyviä monimuotoisuuskäytäntöjä. Matkan tutustumiskohteiksi valitsimme oppilaitosten ja työpaikkojen lisäksi sekä järjestöettä tutkimustoimintaa, jotta osallistujat saisivat mahdollisimman kattavan kuvan kansainvälistymisen eduista ja haasteista. Osallistujien oli mahdollista bench markata Norjassa luotuja sekä hyväksi koettuja että haastavaksi havaittuja ratkaisuja työvoiman

2 saatavuuteen ja työssäviihtymisen / työtyytyväisyyden edistämiseksi, ennen kaikkea monimuotoisissa työyhteisöissä. Matkan tarkoituksena oli myös tutustua mahdollisuuksiin uusien yhteistyökumppaneiden löytämiseksi liikkuvuushankkeisiin. Tähän asti Norjassa Amiedun kumppanina on ollut Attendo Caren hoivakoti Paulus, ja toivottavaa olisi että Amiedun opiskelijoilla olisi tarjolla Norjassa useampia työssäoppimispaikkoja. Norjan hoitokulttuuri on antoisa oppimisympäristö opiskelijoillemme, ja jos vaihtoon lähtijöitä on useita, sijoittuminen helpottuu opiskelijoiden jakaantuessa eri hoivakoteihin tai sairaaloihin. Viikon ohjelmaan on myös aikataulutettu tilaisuuksia sekä kouluttajien ja työelämän osapuolten toisiinsa tutustumiseen että teeman mukaisiin keskusteluihin ammattiasioista. Nähdyn, kuullun ja toisilta opittujen seikkojen perusteella voidaan vahvistaa kehittämiskumppanuuksia ja luoda koulutusmalleja, jotka parhaiten palvelevat työnantajia ja siten edistää ja kehittää työelämän monimuotoisuutta koulutuksen keinoin.

3 Maanantai klo10.00 klo klo Kokoontuminen lentokentällä. Lähtö: Helsinki-Vantaa lentokentältä Finnairin lennolla. Saapuminen Osloon, Gardermoen:in lentokentälle. Majoittuminen Thon Hotel Munch Munchs gate Oslo

4 ma klo FINNO- suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti Wergelandsveien 23 B NO-0167 Oslo, info(at)finno.no Tuottaja Freja Enholm ja Korkeakouluharjoittelija Erika Lauri Johtaja: Åsa Julin (aloittaa tammikuussa 2014) Käynnin tavoitteena oli saada kuvaa norjalaisesta yhteiskunnasta, Oslosta ja suomalaisista Norjassa. Meidät otti vastaan instituutin tuottaja Freja Enholm ja korkeakouluharjoittelija Erika Lauri. He olivat valmistelleet erittäin nopealla aikataululla meille kattavan esityksen Norjan yhteiskunnan nykytilasta ja Oslon kaupungissa vallitsevista ajankohtaisista kysymyksistä. Oslossa asuu n suomalaista tällä hetkellä. Lisäksi maassa asuu vanhoja suomalaisryhmiä: Savosta aikanaan maahan muutetut metsäsuomalaiset ja kväänit. Nykynuorilla suomalaisilla on omat facebook-sivut, mikä on vaihtoon lähtijöiden hyvä tietää. Heillä on mahdollisuus tehdä tuttavuutta ja luoda kontakteja jo ennen matkaan lähtöä kaupungissa asuvien suomalaisten kanssa ja saada siten käsitystä siitä, mihin he ovat lähdössä.

5 Maahanmuuttajia Norjassa on yli puoli miljoonaa, maahanmuuttajataustaisten vanhempien lapsia yli Norjaan on vuosia myös rekrytoitu työperustaisen maahanmuuton kautta työvoimaa. Ruotsalaisia nuoria on runsaasti eri palveluammateissa ja Suomestakin muuttaa jatkuvasti etenkin hoitoalan koulutettua henkilöstöä maahan, lähinnä huomattavasti paremman palkan takia. Myös hoitotyön henkilökuntamitoitukset ovat Suomea suuremmat, mikä vaikuttaa työviihtyvyyteen. Oslossa maahanmuuttajien osuus on nykyisin n. 25 % asukkaista, mutta luku vaihtelee ja enimmillään maahanmuuttajia on ollut 33 %. Joissakin kouluissa maahanmuuttajien osuus voi olla jopa 97%. Käynnin konkreettinen anti: - Saimme matkan alkuun suomen kielellä hyvän kuvan maasta ja yhteiskunnan ajankohtaisista asioista. Ryhmän mielestä tämä oli erittäin hyvä tapa päästä sisään tulevan viikon ohjelmaan. - Kulttuuri-instituutin työntekijät lupasivat olla liikkuvuushankkeissa Osloon tulevien opiskelijoidemme käytettävissä, jos he tarvitsevat tietoa Oslosta ja vapaa-ajan mahdollisuuksista kaupungissa. Muita Suomi-paikkoja on mm. Suomi-seura, Suomen suurlähetystö ja suomalainen seurakunta, joista opiskelijamme voivat saada tarvittaessa infoa ja apua. - Päätimme laatia opiskelijoitamme varten Oslo-oppaan, jossa on kootusti tietoa sekä kaupungin tarjoamista kulttuurimahdollisuuksista että hyödyllistä osoitteistoa. - Oslossa toimii suomalaisen seurakunnan lapsikerho ja lauantaisin Suomikoulu sekä päiväkoti että esikoulu. Nämä voisivat tulevaisuudessa olla sopivia työssäoppimispaikkoja hoito- ja kasvatusalan opiskelijoillemme. ma klo Yhteinen päivällinen Kokoonnuimme läheiseen ravintolaan illalliselle, jotta voisimme tutustua toisiimme lähemmin ja keskustella matkan tavoitteista ja odotuksista. Norja oli monelle uusi tuttavuus, vain kouluttajat olivat vierailleet maassa aikaisemmin. Heli kertoi omia kokemuksiaan aikaisemmilta Norjan vierailuiltaan ja Amiedun opiskelijoiden vaihdossa havaitsemista kulttuuriin ja hoitokulttuuriin liittyvistä asioista. Pohdimme Norjan ja Suomen eroja, esim. yhteiskunnallisen varallisuuden suhteen. Kaikki olivat kuitenkin väsyneitä matkustuspäivästä, joten siirryimme suhteellisen nopeasti hotellillemme nukkumaan ja keräämään voimia seuraavaa päivää varten.

6 Tiistai ti klo Kahvilassa palaveri työvoiman tarpeesta hoivakodeissa ja miten kouluttajat ja työpaikat voisivat parhaiten toteuttaa kehittämiskumppanuuksiaan. Todettiin että ratkaisuun tarvitaan molempien osapuolten ammattitaitoa ja tiivistä yhteistyötä. Todettiin myös, että työvoiman saatavuuden ongelmaan vaikuttaa hoiva-alan vähäinen vetovoima erityisesti nuoremman kantaväestön parissa molemmissa maissa. ti klo Attendo Care Hovseterhjemmet Landinigsveien Oslo Geir Hansen geir.hansen(at)attendo.no Daglig leder Mette Jacobsen mette.jacobsen(at)attendo.no Kvalitetsshjef, Paulus Sykehjem

7 Hovseterhjemmet hoivakodin johtaja Geir Hansen sekä laatupäällikkö Mette Jacobsen Paulus Sykehjemistä ottivat meidät ystävällisesti vastaan. Geir Hansen esitteli Attendo Norjan eettistä ideologiaa ja hoitotyön arvoja. Laatupäällikkö Mette Jacobsen kertoi työyhteisön toiminnasta ja sen vaikutuksesta asukkaisiin, omaisiin ja lähipiiriin. Attendossa arvostetaan hoivatyöhön aidosti ja sydämellään paneutuneita työntekijöitä. Perehdytysohjelmaan kuuluu erityisesti arvojen ja ideologian tunteminen ja sisäistäminen, sekä toisiaan tasavertaisesti arvostavan monikulttuurisen tiimityön merkityksen omaksuminen. Hovseterhjemmet ja Paulus sykehjem ovat Attendon Oslossa toimivia hoivakoteja, joiden arvomaailma on hyvin yhtenevä. Tähän on vaikuttanut merkittävästi Geir Hansenin panostus hänen toimiessaan molempien hoivakotien johtajana. Nykyisin hän toimii johtajana ainoastaan Hovseterhjemmet hoivakodissa. Molemmat hoivakodit painottavat kulttuurielämysten ja aistielämysten tarjoamista asukkaille. Myös asukkaiden tietoisuuden ylläpitämistä yhteiskunnallisista asioista ja kiinnittymistä edelleen ympäröivään yhteiskuntaan ja yhteisöön pidetään tärkeänä. Hoivakodeissa toimii kokoaikainen kulttuurityöntekijä, jonka tehtävänä on organisoida kulttuuritapahtumia, taidetapahtumia, retkiä hoivakodin ulkopuolelle sekä monipuolisesti toteutettuja aisti- ja muisti-elämyksiä. Hän toteuttaa aktiivisesti työtään yhteistyössä henkilökunnan, omaisten, eri alojen ammattilaisten ja ympäröivän yhteiskunnan kanssa.

8 Saimme tutustua video-esitykseen 50-luvun juhlien toteutuksesta Attendo Paulus Sykehjemissä pari vuotta sitten. Sekä asukkaat, omaiset, ystävät ja henkilökunta olivat pukeutuneet ajanmukaisesti kampauksia ja ehostusta myöten. Hyväkuntoisimmat asukkaat osallistuivat ohjelmaan ja tansseihin. Video löytyy Attendon face-bookista ja You Tubesta. https://www.facebook.com/paulussykehjem#!/photo.php?fbid= &set=a &type=1&theater Keskustelimme myös valokuvanäyttelystä Paulus sykehjemissä, jonka avajaispäivä oli juuri vierailupäivämme. Se on toteutettu kansainvälisten ammattivalokuvaajien vapaaehtoistyöllä. Kuvasarjoissa on koskettavasti aistittavissa asukkaan elämäntarina, joka välittyy kahden rinnakkaisen kuvan välillä. Ensimmäiseen kuvaan asukkaat ovat valinneet vanhan valokuvan jostain merkittävästä lapsuuden tai nuoruuden tapahtumasta. Vieressä on toinen valokuva, jossa asukas on kuvattu hoivakodissa. Tutustuimme myöhemmin iltapäivällä Pauluksessa kyseiseen näyttelyyn. https://www.facebook.com/media/set/?set=a &type=1, Hoitoalan opiskelijoita ja työntekijöitä on vaikea saada alalle myös Norjassa. Tämän vuoksi hoitoalalla työskentelee paljon maahanmuuttajia lukuisista eri maista. Maahanmuuttajatyöntekijöiden kuuluminen työyhteisöön ja tiimiin on norjalaisille normaalia arkipäivää. Heillä on pitkät perinteet sekä monikulttuuristen työpaikkojen tukemisessa että maahanmuuttajien kouluttamisesta yksilölliset erityistarpeet huomioiden. Maarit Eriksson Seniorisäätiöltä esitteli Seniorisäätiön kotisivuja, hoitokulttuuria ja ideologiaa sekä asukkaiden face-book-profiileja Hovseterhjemmetissä. Antinkodin ja Mariankodin toiminnassa vapaaehtoistyön ohjaajan toiminta kulttuuri- ja aistielämysten mahdollistajana koetaan myös erittäin merkittäväksi. Maarit esitteli mm. Amiedun hyvinvointitoimialan ja vapaaehtoistyönohjaajan yhdessä toteuttaman aistihuoneen toteutusta diakuvien kera.

9 Koknkreettinen anti vierailusta Hovseterhjemmet sekä Paulus sykehjem hoivakodeissa: -Myös Hovseterhjemmet alkaa toimia Pauluksen ohella Amiedun opiskelijoiden työssäoppimispaikkana. -Norjan Attendosta vastavierailu Amieduun ja tutustuminen suomalaiseen hoitokulttuuriin agendalle. -Hyviä käytäntöjä monikulttuurisen työyhteisön/tiimin työviihtyvyyden ylläpitämiseksi ja parantamiseksi. -Innostavaa, innovatiivista ja nykyteknologiaa hyödyntävää toimintaa kytkettynä ympäröivään yhteiskuntaan hoivakodin asukkaiden hyväksi - lisää kiinnostusta ja mielenkiintoa hoivatyötä kohtaan. -Verkostoitumista Suomen Attendon, Seniorisäätiön, Mainiovireen, Riihikodin sekä Hyvinkään Sahamäen palvelukodin kanssa vastavierailun jäädessä vireille.

10 ti klo Attendo Care Paulus Sykehjem Sannergata 1 / Mette Jacobsen Oslo Siirryimme iltapäiväksi Paulus Sykehjemiin Oslon kaupungin läpi. Laatupäällikkö Mette Jacobsen otti meidät vastaan ja hän esitteli hoivakotia meille. Ilmassa oli juhlan tuntua kynttilöineen ja kuohuviineineen, koska illalla klo oli alkamassa valokuvanäyttelyn avajaiset. Saimme ensimmäisinä vieraina tutustua mieleenpainuvaan ja ajatuksia herättävään näyttelyyn, joka oli pystytetty hoivakodin ensimmäiseen kerrokseen aulaan ja oleskelutiloihin. Keskustelimme vielä näyttelyn merkityksestä vanhuksen ja hoitohenkilökunnan suhteisiin, kun henkilökunta saa tutustua vanhukseen kuvan keinoin tämän elämänkokemusten kautta. Tutustuimme myös yhteen Pauluksen hoivaosastoon ja sen henkilökuntaan ja asukkaisiin. Tapasimme opiskelijoidemme työssäoppimisen ohjaajia ja vaihdoimme terveiset ja kuulumiset. Mette Jacobsen esitteli meille myös hoivakodin kahvilatoimintaa. Sen tarkoituksena on saada lähialueen ihmiset vierailemaan hoivakodissa. Tämä edistää ajatusta siitä, että hoivakoti on osa ympäröivää yhteiskuntaa, eikä vanhuksia eristetä irti yhteisöstä.

11 40-luvun henkinen olohuone, retrotyylinen kahvila ja alla 50-luvun teema- juhlat

12 ti klo Yhteinen päivällinen Käynnit hoivakodeissa herättivät paljon keskustelua. Kulttuurin merkitys ja asiakkaiden vireyden ylläpitämisesi tehtävä työ koetaan Norjassa ensisijaisen arvokkaaksi osaksi päivittäistä hoitamisen kulttuuria. Suomessa mm. Seniorisäätiöllä, kuten Maarit Eriksson

13 meille esitteli, tehdään myös vastaavanlaista työtä, mm. Amiedun opiskelijoiden avustamat ja järjestämät virkistystilaisuudet ja teemat. Norjassa toiminta on vielä organisoidumpaa, säännöllisempää ja pysyvämpää. Norjalaisten ystävällisyys ja vieraanvaraisuus tuntui erityisen mukavalta ja kaikki olimme otettuja saamastamme vastaanotosta. Päivä oli onnistunut ja antoisa. Keskiviikko ke klo Fagförbundet Keysersgate Oslo Kristi Johnsrud, secretary kristi.johnsrud(at)fagforbundet.no

14 Fagförbundet on etujärjestö, joka huolehtii mm. hoitoalan työntekijöiden, hjelpepleier = lähihoitajien eduista. Käynti oli erittäin antoisa. Meidät vastaanotti Kristi Johnsrud Fagförbundetista. Saimme ensin käydä ammattiliiton talon kattoterassilla ihailemassa maisemaa Oslon keskusta, kuninkaanlinna ja Oslon vuono näyttäytyivät allamme upeassa syyssäässä. Meille oli valmisteltu erinomainen esitys ammattiyhdistyksen mahdollisuuksista tukea maahanmuuttajien (ja tietysti muidenkin) koulutusta ja integraatiota työelämään. Ammattiliitolle tärkeää hoitohenkilökunnan rekrytoinnissa on eettisten periaatteiden noudattaminen. Norjan ei halua rekrytoida niistä maista, joissa muutenkin on iso vaje ammattitaitoisesta hoitohenkilökunnasta. Ammattijärjestö pyrkii saamaan kaikkiin sopimuksiin myös kohdan, joka koskee erityisesti maahanmuuttajia. Oslon kaupunki on laatinut suunnitelman hoito- ja hoivapalveluihin vaadittavasta maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kompetenssista alaa ajatellen. Pohdimme, että tutkintojen ja opintosuoritusten Euroopan laajuinen yhtenäistäminen, ECVET, tarjoaa paljon työkaluja myös tähän kyseiseen kehittämiseen.

15 ke klo Oslo universitetssykehus Ullevåls sykehus Kirkeveien Oslo Tove Strand Viseadministrerende director tove.strand(at)oslo-universitetssykehus.no Oslon yliopistollisen sairaalan hallinnossa on seitsemän eri osastoa. Meidät otti vastaan Intergation and International Collaboration osaston johtaja Tove Strand. Hän esitteli meille laajasti Norjan terveydenhoitoa ja maahanmuuttajien tuomia haasteita. Työvoimapula hoitoalalla on kova, ja sairaalatkin joutuvat palkkaamaan henkilöitä, joiden kielitaito ei ole riittävä. Lisäksi sekä potilaana että hoivakotien asiakkaana alkaa olla yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia. Oslon yliopistosairaala on hallinnollisesti aika uusi kokonaisuus vasta 3 vuotta. Tällä hetkellä sairaala toimii 40:ssä eri osoitteessa. Sairaalan toimialueella asuu 52% väestöstä ja sairaalassa työskentelee työntekijää. Tavoitteena on päästä saman katon alle vähitellen.

16 Yliopistosairaalassa on meneillään ohjelma, jonka avulla pyritään vahvistamaan hoidon tasoa, niin että hoito on tasavertaista kaikille Oslon maahanmuuttajaryhmille. Suurimmat kieliryhmät alueella ovat somalia, arabia, urdu, puola, turkki, vietnam, farsi, venäjä, tamili ja sorani. Suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat Pakistanista, Ruotsista, Puolasta ja Somaliasta. Euroopan alueelta tulva muuttovirta on pysähtynyt ja nyt eniten muuttajia tulee Aasiasta ja Afrikasta. Hoidollinen tasa-arvo ei tarkoita heillä sitä, että kaikki saavat samanlaista hoitoa, vaan että kaikki saavat tarvitsemaansa hoitoa. Hoidon laatu, saatavuus ja tulokset ovat siinä keskeiset tekijät. Sairaala lähettää henkilökuntaansa esim. Eritreaan, jotta norjalasille syntyisi kuva hoidon tasosta Eritreassa ja maan terveys- ja sairauskäsityksistä. Täten heillä on hyvä käsitys millainen osaamisen taso maasta muuttavilla hoitoalan henkilöillä on verrattuna norjalaiseen, samoin kuin siitä, miten eritrealaiseen potilaaseen tulee suhtautua. Sairaalassa on oma tutkimusosasto NAKMI, joka keskittyy maahanmuuttajaterveyteen. Koska sairaalan henkilökunta on erittäin monimuotoista, siellä on tutkittu mitkä seikat haittaavat työssäviihtymistä ja työyhteisön toimivuutta. Tällaisia seikkoja ovat mm. puutteet kulttuuritietoisuudessa, kommunikaatio, tutkimuksissa unohdetaan vähemmistöt ja useimmat tutkimukset tehdään vain norjan kielellä. Työelämän sujuvuuden takaamiseksi on henkilökunnan keskuudesta koulutettu kulttuurineuvojia ja

17 sairaalan johtajatasoa on koulutettu monimuotoisuudessa. Ennaltaehkäisevää valistusta terveyteen liittyvissä asioissa annetaan maahanmuutajille mm. radion välityksellä ja neuvoloissa. Vanhemmille jaetaan tietoa siitä, millaisia onnettomuuksia kotona voi sattua (esim. lasten palovammat) ja informaatio on vähentänyt selvästi esim. maahanmuuttajalasten sairaalakäyntejä. Tulkkeja pyritään kouluttamaan lisääntyviä tarpeita vastaamaan. Vuonna 2011 tarvittiin 85 erikielistä tulkkia, joista 23 tulkkasi isoja tai keskisuuria kieliryhmiä, 62 kielistä oli pieniä ryhmiä. Lisäksi terveysinfoa pyritään jakamaan erikielisillä esitteillä. Sairaala pyrkii järjestämään kaikille sitä haluaville potilaille oman uskonnon edustajan vierailun ja muslimitaustaisille työntekijöille on suunniteltu sairaalan oma hijab-työasu. Maahanmuuttajataustaisille työntekijöille esim. muistisairaus voi olla tuntematon, koska kotimaassa ihmisten keski-ikä jää niin lyhyeksi, ettei muistisairauksia ehdi esiintyä. Siksi maahanmuuttajataustaisia koulutetaan kielen lisäksi erilaisten sairauksien tietämyksessä ja niiden hoidossa. Konkreettinen anti vierailusta: - Henkilöstöliikkuvuuden avulla lisätään henkilökunnan osaamista vieraista kulttuureista tulevien työntekijöiden sekä asiakkaiden kohtaamisessa, perehdytyksessä ja tiimityössä - Sairaalan sisäinen koulutus monimuotoisuuden ymmärtämiseksi ke klo Yhteinen päivällinen Kävimme läpi päivän runsasta ja monipuolista antia ja selvittelimme niitä kohtia, jotka olivat syystä tai toisesta jääneet hieman epäselviksi. Kaikki olivat kuitenkin erittäin tyytyväisiä päivään ja yhtä häkeltyneitä yliopistosairaalan historiallisista kokoustiloista. Saimme istua pari sataa vuotta vanhassa apteekissa, jossa oli upeat seinämaalaukset ja hiotut ikkunalasit! Torstai Kulttuuripäivä to klo Kuben aikuiskoulutuskeskus, Kristin Skare, International Coordinator Kuben on Oslossa toimiva aikuiskoulutuskeskus, joka tarjoaa eri alojen ammatillista koulutusta. Kuben järjestää Norjassa uudenlaista hoitajakoulutusta, joka on sisällöllisesti ja laajuudeltaan hyvin lähellä lähihoitajakoulutustamme. Lisäksi Kuben järjestää hoivaavustajakoulutusta. Meidät oli kutsuttu vierailulle Kubeniin torstaina klo alkaen, mutta valitettavasti käynti peruuntui Kristin Skåren jouduttua polkupyöräonnettomuuden ja rannemurtuman vuoksi sairaalahoitoon. Saimme tiedon peruuntumisesta viime tipassa, joten uuden mahdollisen käyntikohteen järjestäminen tämänpäiväisen tilalle olisi ollut ajallisesti mahdotonta.

18 Saimme kuitenkin mahdollisuuden puhua puhelimitse Kristin Skåren kanssa torstaipäivänä. Hän kertoi 3-vuotisesta lähihoitajakoulutuksesta aikuiskoulutuskeskus Kubenissa. Vastaanottajamme pahoitteli kovasti vierailumme peruuntumista. Hän haluaa mielellään tehdä yhteistyötä kanssamme jatkossa mm. opiskelijaliikkuvuudessa. Sovimme, että seuraavaa liikkuvuushankehakemusta laatiessamme saamme heidät oppilaitoskumppaniksemme Oslosta. Jatkoimme päivää kulttuuripitoisella ohjelmalla tutustumalla pienryhmissä Vigeland - puistoon, kuninkaanlinnan ympäristöön, oopperataloon, Akerbruggen satama-alueeseen, Holmenkolleniin, museoihin, kulttuurikeskuksiin ja Oslon kaupunkiin. Samalla tutustuimme toisiimme ja vaihdoimme vapaasti matkan herättämiä ajatuksia ja ideoita.

19

20

21

22

23

24 Perjantai pe klo Skullerud voksenoppläring Olaf Helsets vei Oslo Veronica Öyre veronica.oyre(at)ude.oslo.kommune.no Koordinator for Bedriftsintern Oppläring Skullerudin aikuiskoulutuskeskuksessa on maahanmuuttajille tarjolla norjan kielen koulutusta, kuten Amiedukin tarjoaa koulutusta suomen kielessä. Me kävimme tutustumassa yrityskoulutusyksikköön. Valitettavasti kansainvälisyyskoordinaattori Veronica Öyre oli sairastunut, mutta hänen sijaansa meidät ottivat vastaan kolme yrityskoulutuksesta vastaavaa herraa markkinoinnin, myynnin ja kielen opetuksesta vastaavat. Yrityskoulutus myy ja järjestää yrityksille mm. ammatillista kielikoulutusta. Esim. eräs yksityinen hoivakoti ostaa henkilökunnalleen koulutusta monimuotoisten työyhteisöjen toiminnasta ja esim. muistisairauksista samansisältöisenä kolmen viikon jaksoissa. Näin yritys mahdollistaa koulutuksen kaikille työyhteisön jäsenille työvuoroista riippumatta.

25 Kielikoulutus tapahtuu työnantajan tiloissa 1-2 kertaa viikossa. Useimmiten kurssi on 60 tunnin mittainen. Joskus työnantaja on saattanut ostaa 120 tuntiakin koulutusta, minkä katsottiin olevan lähempänä tarvetta. Opiskelijat opiskelevat 2 tuntia kerrallaan, toinen tunneista voi olla maksetulla työajalla, toinen taas opiskelijan omalla ajalla. Joskus yksittäiselle opiskelijalle on ostettu yksityisopetuksena koulutusta kielenopettaja kulkee käytännön työtehtävissä mukana ja kielentää tehtäviä työvaiheita. Haasteellisinta työssä on käytännön koulutusjärjestelyt tilojen ja kopiointimahdollisuuksien suhteen. Lisäksi norjankielistä henkilökuntaa on vaikea saada mukaan yhteisiin kielitalkoisiin, eli koulutuksen välipäivinä auttaa kielenoppijaa tämän oppimistehtävissä puhumalla niistä aiheista, joita kielitunneilla on käsitelty. Näin maahanmuuttajan on vaikea saada tarvitsemaansa harjoitusta. Kielenopettajan mukaan tuloksellisinta koulutusta olisi ollut oppitunnit kahdesti viikossa, mutta tämä ei ollut useinkaan mahdollista. klo Nydalen videregåendeskole Nydalsveien 30 C 0484 Oslo Eva Heggernes, Leader of social and Health care Department, Hoitotyön koulutusjohtaja Eva Heggernes otti meidät ystävällisesti vastaan perjantaiiltapäivällä oppilaitokseen. Meitä odottivat huolellisesti tuloomme valmistautuneet

26 hoitotyön opiskelijat ja heidän opettajansa, joita oli suuri joukko paikalla meitä tapaamassa. Aloitimme vierailun hoitotyön luokkahuoneesta, jossa saimme seurata käytännön hoitotyön opetusta, potilassiirtoja ja vuodepotilaan avustamista. Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat esittelivät meille sujuvalla englanninkielellä ja erittäin perusteellisesti opiskelunsa tavoitteita ja käytäntöjä luokkahuoneessa. Suuri osa koulun opiskelijoista on maahanmuuttajia. Seuraavaksi siirryimme yhteiseen tilaan, jossa useat opettajat sekä maahanmuuttajataustaiset opiskelijat esittelivät meille hjelpeleier- (lähihoitaja/apuhoitaja) -koulutuksen rakennetta, käytäntöjä ja henkilökohtaisia kokemuksiaan koulutuksesta ja projekteista. Erityisesti meitä kosketti opiskelijoiden ja opettajien iloinen ja luottavainen vuorovaikutussuhde. Opiskelijat kiittivät opettajiaan opetuksesta ja tuesta ja puhuivat opettajien ja opiskelijoiden välisestä yhteistyöstä todella lämpimästi. Tunnelma oli avoin ja innostuneen iloinen. Opiskelijat näkivät tulevaisuuden työnsaantimahdollisuutensa hyvin positiivisina. Oppilaitos on nuorisopainotteinen, mutta heillä on meneillään myös aikuiskoulutuskokeilu. Kuulimme myös yhden n. 30 vuotiaan maahanmuuttajataustaisen aikuisen naisopiskelijan esityksen omasta opintopolustaan hoitajaksi. 4-vuotinen koulutus jakautuu 2-vuotiseen teorian ja käytännön yhdistelmäopetukseen, minkä jälkeen se jatkuu oppisopimuskoulutuksena. 2-vuotinen teoria/käytäntö-opiskelu toteutuu viikottain seuraavasti: 4pv teoriaa oppilaitoksessa ja 1 pv käytännön työssäoppimista työpaikoilla teoria-aiheen mukaisesti. Oppisopimuspaikat järjestyvät vaivatta kaikille opiskelijoille. Keskustelimme innokkaasti koulutusjärjestelmistämme ja vertailimme hoitajakoulutuksemme rakennetta ja käytäntöjä. Liisa Nuutinen Hyriasta esitteli suomalaisen nuorisoasteen lähihoitajakoulutusrakenteen. Keskustelussa selvitimme myös aikuiskoulutuksen näyttötutkintojärjestelmän luonteen Suomessa. Nydalen Videregåendeskole on hyvin myönteinen yhteistyöhön kanssamme mm. opiskelijaliikkuvuuden suhteen. Myös vastavuoroinen vierailukutsu Suomeen esitettiin, ja he ottivat sen ilolla vastaan.

27 pe klo Yhteinen illallinen Perjantaina kokoonnuimme antoisan päivän päätteeksi ensin tutuksi tulleeseen kahvilaan keskustelemaan päällimmäiset ajatuksia herättäneet kokemuksemme auki toisillemme. Illalla kokoonnuimme Akerbruggen kauniilla satama-alueella yhteiselle ravintolaillalliselle. Sovimme seuraavasta tapaamisesta palautteen merkeissä ja suunnittelimme yhteisiä kehittämisyhteistyömahdollisuuksia kaiken kokemamme pohjalta. Yhteistyömme jatkuu entistä syvempänä lähemmän tutustumisen ja yhteisten tavoitteiden innoittamana. Konkreettinen anti oppilaitoskäynneistä: -Uusia kumppanuuksia syntyi opiskelijaliikkuvuuteen - Verkostoitumista, vastavierailuja - Innovatiivisia koulutusmalleja hoitotyön koulutuksiin - Työelämän tarpeisiin käytännön koulutusmalleja monimuotoisen työyhteisön kouluttamiseen - Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden koulutusmalleja työpaikalla toteutettaviksi koulutuksen sekä työelämän osaajien kanssa yhteistyössä

28 Lauantai Paluu Helsinkiin klo klo Lähtö Suomeen Helsingissä Lauantaina, paluupäivänä, oli vielä hetki aikaa tutustua Osloon ja keskustella yhdessä matkan saldosta. Vaihdoimme ajatuksia vielä hotellin aulassa, lentokentällä koneen lähtöä odotellessa ja koneessa. Illalla myöhään saavuimme takaisin Helsinkiin ja sieltä kaikki matkasivat edelleen kotiseuduille. Jokainen sai taatusti matkalta kokemuksia ja ajatuksia, jotka tulevat edelleen voimavaraksi ja innostaviksi kehittämisajatuksiksi työyhteisöihin. Matkan loppuarviointia: opettajien ja matkaseuran kommentteja - Osallistujat oppivat uutta oman kokemuksensa kautta. - Anja ja Heli oppivat myös tosiltaan, mahdollisuus kehittää uusia koulutusideoita yli yksikkörajojen kun saa tarkempaa tuntumaa toisen vahvoista osaamisalueista ja siitä millaista työtä kollega tekee. - Työelämän edustajat saivat keskustella runsaasti keskenään työelämän haasteista ja käytänteistä.

29 - Kouluttajat ja työelämän edustajat keskustelivat teeman mukaisessa ympäristössä keskenään ja toivat oman kompetenssinsa mukaan keskusteluun pohdittaessa nähtyjen toiminta/koulutus-mallien mahdollisuuksista suomalaisessa työelämässä. - Työelämän edustajat ja kouluttajat pohtivat koulutuksen mahdollisuuksista vastata muuttuvan työelämän haasteisiin. Keskusteltiin, miten olisi Norjan mallien innoittamana mahdollista yhdessä suunnitella koulutusta, maahanmuuttajille nopeamman ja tehokkaamman väylän luomiseksi hoitoalan työelämään. - Saimme Amiedulle useita uusia yhteistyökumppaneita, sekä kouluja että työssäoppimispaikkoja, tulevaa liikkuvuustoimintaa ja kehittämistoimintaa ajatellen. Iloisin ja innovatiivisin liikkuvuusterveisin Heli Pispala-Tapio Anja Tarhala Ami-Säätiö, Amiedu

HYVINVIOINTIALAN II ENNAKOINTIKAMARI

HYVINVIOINTIALAN II ENNAKOINTIKAMARI HYVINVIOINTIALAN II ENNAKOINTIKAMARI Kohti toimivaa ja tyytyväistä monikulttuurista hoitotyön työyhteisöä - työvälineenä monitahoinen perehdytysohjelma 6.3.2012 AMIEDU Hyvinvointialan osaamiskeskus Hoito-,

Lisätiedot

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010)

Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito (Tutkinnon perusteet 2010) Lähihoitajan ammattitaito muodostuu: ammattieettisestä osaamisesta eettisten ongelmien tunnistaminen, käsittely ja ratkaisu vastuullinen ja oikeudenmukainen

Lisätiedot

TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA

TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA TYÖVOIMAA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIHIN KEINONA KANSAINVÄLINEN REKRYTOINTI? AMMATTIJÄRJESTÖN NÄKÖKULMA Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy ry 26.3.2010 1 Kansainvälisen rekrytoinnin Lähtökohtia

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen (ammattillinen peruskoulutus) ja työpaikkaohjaajan tehtävät Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Työssäoppiminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Kaikissa toisen asteen

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen ARVOKAS VANHUUS:MONINAISUUS NÄKYVÄKSI SEMINAARI 5.11.201, HELSINKI KÄÄNNÖS PUHEEVUOROSTA FRÉDÉRIC LAUSCHER, DIRECTOR OF THE BOARD ASSOCIATION

Lisätiedot

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen

KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen KV-PÄIVÄT OULU Aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen Terttu Virtanen Aikuiskoulutusjohtaja Helsingin tekniikan alan oppilaitos Ammatillisen aikuiskoulutuksen kansainvälistyminen oleellinen osa oppilaitosten

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013

Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Messumatka Tallinnaan 13. 15.11.2013 13.11.2013 Saavuimme Tallinnaan keskiviikkona kello 12.30. Heti satamasta siirryimme ensimmäiseen tutustumiskohteeseemme E-profiiliin, joka on Tallinnan suurin, raskaan

Lisätiedot

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp

AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp AMMATTILAISEKSI KANSAINVÄLISESTI, 15 osp OPPIMISTAVOITTEET n opintokortin runko Työelämälähtöiset työtehtävät Arvioidaan S = oppimistavoite saavutettu Valmentautuminen ja raportointi Valmentautuminen työelämässä

Lisätiedot

2014 2015 Elämän eväät

2014 2015 Elämän eväät 2014 2015 Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMENTAVA

Lisätiedot

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla

Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kv-viikot Metropolian terveys- ja hoitoalalla Kajaanin kielten ja viestinnän opettajien vastuuopettajapäivät 10.-11.2.2015 Katja Hämäläinen, Metropolia amk Kansainvälisyysviikot terveys-ja hoitoalalla:milloin?

Lisätiedot

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.

Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia. Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10. Tuetun päätöksenteon hyviä käytäntöjä ja tuloksia Maarit Mykkänen ja Virpi Puikkonen Sujuvat palvelut täysivaltainen elämä seminaari 29.10.2014 Tuetusti päätöksentekoon- projekti Projektin toiminta-aika:

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Neo-Vantaa, Neo-seudun osahanke 2009-2012 Sari Pajala, Neo-Vantaa & Yhteispalvelu 22.11.2012 Neo-seudun lähtötilanne v. 2009

Lisätiedot

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa.

NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat erillisenä tämän luettelon lopussa. KULTTUURITAPAHTUMAT VUONNA 2015 NÄKY viettää kansallissäveltäjämme, Jean Sibeliuksen juhlavuotta. 8.12.2015 tuli hänen syntymästään kuluneeksi 150 vuotta. 1. Juhlavuoden Sibeliusta koskevat tapahtumat

Lisätiedot

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 Projektin hallinnoija Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/ Lapin ammattiopisto Rahoittaja

Lisätiedot

LASTEN VUORO VANHEMPAINILLAT. kevät 2017 Tarjous

LASTEN VUORO VANHEMPAINILLAT. kevät 2017 Tarjous LASTEN VUORO VANHEMPAINILLAT kevät 2017 Tarjous LASTEN VUORO VANHEMPAINILLAT MyTeamin LASTEN VUORO VANHEMPAINILLAT tarjoavat opetus ja varhaiskasvatuksen yhteisöille työkaluja lapsilähtöisen ja osallistavan

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19. 20.3.2009, Helsinki Opetushallitus Ulla Nieminen, Koulutuskeskus Salpaus Taustaa Osuma-projekti,

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä Mitä Kotirukkasella tavoitellaan? Kotirukkasen avulla tiivistetään yhteistyötä asumisyksikön työntekijöiden, asukkaiden ja läheisten välillä.

Lisätiedot

MATKARAPORTTI POZNAN PUOLA

MATKARAPORTTI POZNAN PUOLA MATKARAPORTTI POZNAN PUOLA 17.4.-1.5.2015 DEMOKAM 3 IV-kausi Marko Hannus Kalajoen ammattiopisto ja Kauko Kurvinen Nivalan ammattiopistosta 17.4 Lähtö ylivieskasta junalla 18.4 Lento Poznaniin 19.4 Tutustumista

Lisätiedot

Työperäinen maahanmuutto, COFI (Coping with Finns) -hanke

Työperäinen maahanmuutto, COFI (Coping with Finns) -hanke Työperäinen maahanmuutto, COFI (Coping with Finns) -hanke SUOMI Kouluttajaosaamista lähtömaihin Työllistävät Yritykset Jääminen, viihtyminen Viranomaistoimijat; TE-keskus, työhallinto Työperäistä maahanmuuttoa

Lisätiedot

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Sidosryhmätyöpaja 4.9.2013 Koulutuspäällikkö Matti Tuusa 10.9.2013 1 Kyselyn tuloksia 10.9.2013 2 Taustatiedot Kysely lähetettiin 18 henkilölle, joista

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti

Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen. Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Maahanmuuttajaopiskelijan ohjaaminen Mervi Rantanen Turun ammatti-instituutti Kuka on maahanmuuttaja? Milloin lakkaa olemasta maahanmuuttaja? Turun ammatti-instituuttiin tulevat maahanmuuttajaopiskelijat

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011

Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Suomi Paviljonki yhteisosasto työstökoneja teknologiamessuille Kiinan Shenzheniin 28.-31.3.2011 Cannus Oy (Suomi) ja Nordic Trade House - NTH (Kiina) järjestävät suomalaisille yrityksille Finland Pavilion

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

PALOMA- projekti 2013-2015

PALOMA- projekti 2013-2015 Toimintamalli ikääntyvien maahanmuuttajien hyvinvoinnin lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi Jyvässeudulla asuinalueittain PALOMA- projekti 2013-2015 PÄÄTAVOITE Pysyvän asuinalueittaisen toimintamallin

Lisätiedot

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s.

YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. Elämän eväät YLEISTÄ s. 3 KOTITYÖ- JA PUHDISTUSPALVELUJEN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 4 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO 120 ov s. 5 KOTITALOUSOPETUS 20 ov s. 6 HAKEUTUMINEN KOULUTUKSIIN

Lisätiedot

Yleisopas. Suomi. IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation

Yleisopas. Suomi. IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Yleisopas Suomi IQWBL - Improving Quality in Work-Based Learning 2010-1-FI1-LEO05-03042 LLP 2007-2013 Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Sisältö 1 Yleistietoutta työssäoppimisesta... 3 2 Osapuolten

Lisätiedot

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Toteutusaika 1.1.2011 31.12.2012 Rahoittajat Manner-Suomen ESR-ohjelma, (Etelä-Savon Ely-keskus) ja Mikkelin ammattikorkeakoulu Ulkomaalaiset

Lisätiedot

Työelämäjakso Saksan Klevessä

Työelämäjakso Saksan Klevessä Työelämäjakso Saksan Klevessä Yhteenveto Ulkomailla tapahtuvan työelämäjakson tarkoituksena itselläni oli kartuttaa ammattitaitoani autotekniikan opettajana, tutustua toisen maan opetusjärjestelmään ja

Lisätiedot

MAAILMA MEILLÄ MONIKULTTUURISUUSVIIKKO OMNIASSA 11-15.10.2010

MAAILMA MEILLÄ MONIKULTTUURISUUSVIIKKO OMNIASSA 11-15.10.2010 MAAILMA MEILLÄ MONIKULTTUURISUUSVIIKKO OMNIASSA 11-15.10.2010 Ohjelma ja tapahtumat KOKO VIIKON AJAN KÄYNNISSÄ OLEVAT TAPAHTUMAT: Erikieliset aamunavaukset keskusradion kautta päivittäin Aulassa maailmankartta

Lisätiedot

Terveys ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä

Terveys ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Terveys ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Radiografian ja sädehoidon koulutusohjelma: Röntgenhoitaja Röntgenhoitaja (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta

Lisätiedot

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma

Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Opetusharjoittelun tuntisuunnitelma Minna Kuivalainen Haaga-Helia, ammatillinen opettajakorkeakoulu Opetusharjoittelu: Suomen Diakoniaopisto, SDO Sote-koulutus 16.1-20.1.2017 Opetusharjoittelupaikka ja

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Mestari Liun oppilas Huan Jian Guilinista vieraili Helsingissä 21.6-3.7.2010 välisenä aikana. Hän tutustui Helsinkiin ja sen ympäristöön sekä myös Lahteen

Lisätiedot

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja

Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali. LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Työpaikkavalmentaja koulutusmateriaali LIITE 1.1 Mikä työpaikkavalmentaja Mikä on työpaikkavalmentaja? Sirpa Paukkeri-Reyes, Silta työhön projekti (STM) 2014 Työpaikkavalmentaja? Kun työpaikalle tulee

Lisätiedot

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 KOULUTTAJAN MERKITYS Tiedän omaavani taidot, joita ohjaamiseen tarvitaan

Lisätiedot

MONIKIELISYYS VAHVUUDEKSI Selvitys kansallisen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista

MONIKIELISYYS VAHVUUDEKSI Selvitys kansallisen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista MONIKIELISYYS VAHVUUDEKSI Selvitys kansallisen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista Riitta Pyykkö Selvityksen julkistustilaisuus Helsinki 13.12.2017 Miksi selvitys on ollut tarpeen? Kouluissa opiskellaan

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Osaamisen tunnistamisen kautta nopeasti työelämään

Osaamisen tunnistamisen kautta nopeasti työelämään Osaamisen tunnistamisen kautta nopeasti työelämään Osama testin hyödyntäminen ammatillisen osaamisen tunnistamisessa Hiljaisen tiedon tunnistaminen ohjaustyössä Ammattilainen arvioi ammattitaidon Osaamistodistus

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia

Pelkistetty ilmaus Alakategoria Yläkategoria Potilaille suunnattuja taidekokemuksia. potilaiden hyvinvointia lisääviä kokemuksia LIITE 3 1(5) Odotuksia taidehankkeesta Potilaille suunnattuja taide potilaiden lisääviä odotuksia Potilaille sopivaa kattogalleriaa Uutta sisältöä potilaiden elämään Virkistystä potilaille Taide-elämyksiä

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulun Bioanalytiikan koulutusohjelma: Bioanalyytikko Bioanalyytikko (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja ne koostuvat

Lisätiedot

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, 2010 2010 Monikulttuurinen työ

Setlementtien sosiaaliset tulokset Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain teemoittain 2011, 2011, 2010 2010 Monikulttuurinen työ Setlementtien sosiaaliset tulokset teemoittain 2011, 2010 Monikulttuurinen työ Setlementti Louhela ry 7 jakautuu Päätavoite 1. Osatavoite: MONIKULTTUURISUUS ON OSA SETLEMENTTI LOUHELAN KANSALAISTOIMINNAN

Lisätiedot

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Suun terveydenhuollon koulutusohjelma: Suuhygienisti

Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä. Metropolia Ammattikorkeakoulu Suun terveydenhuollon koulutusohjelma: Suuhygienisti Terveys- ja hoitoalan ammattilaisia ja monipuolista yhteistyötä Metropolia Ammattikorkeakoulu Suun terveydenhuollon koulutusohjelma: Suuhygienisti Suuhygienisti (AMK) Opinnot kestävät 3,5 vuotta ja ne

Lisätiedot

Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia

Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia Oppimisvaikeudet pohjoismaisilla työpaikoilla kyselyn tuloksia Tutkija Jouni Puumalainen 20.01.2015 27.1.2015 1 Selvityksen toteuttaminen - Sähköinen kysely - Neljässä maassa: Suomi, Norja, Ruotsi, Islanti

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Maahanmuuttajien saaminen työhön

Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien saaminen työhön Maahanmuuttajien kotoutumisessa kielitaito ja jo olemassa olevan osaamisen tunnistaminen ovat merkittävässä roolissa oikeiden koulutuspolkujen löytämiseksi ja maahanmuuttajien

Lisätiedot

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto 27.8.2014 Ovat harvassa? Monipuolista tekemistä Tekemistä oman tason mukaan

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala. Pasi Ollikainen

AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala. Pasi Ollikainen AMMATILLINEN OSAAMISKARTOITUS rakennus- ja LVI-ala Pasi Ollikainen 28.3.2017 Amiedu yli 40 vuoden kokemus koulutuksesta Osaamiskartoituksia vuonna 2016 Rakentaminen, pintakäsittely ja LVI Hoito- ja hoiva-ala

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä. Nov- 10

Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä. Nov- 10 Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä Nov- 10 Mitä ja miten tutkittiin? Mikä on verkostoitumisen aste ammatillisen koulutuksen kentällä? Miten verkostot toimivat? Mikä on verkostoitumisen

Lisätiedot

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Sari Pesonen Tukholman yliopisto, suomen kielen osasto Slaavilaisten ja balttilaisten kielten, suomen, hollannin ja saksan laitos Stockholms

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPISOPIMUSKOULUTUS OPPIMINEN JA OHJAUS AMMATTIALAN TYÖPAIKASSA OPPIMINEN JA OHJAUS KOULUSSA PALKKA Työelämä OPINTOSOSIAALISET

Lisätiedot

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen

Hyria Koulutus Oy esittäytyy. HYRIA / Leena Hietanen Hyria Koulutus Oy esittäytyy 1 HYRIA / Leena Hietanen 25.11.2014 Toimipisteet Hyvinkäällä: HYRIA HYVINKÄÄ Karankatu 3 5 rautatieasema HYRIA HYVINKÄÄ Uudenmaankatu 20 muuttamassa Karankadulle, mahdollisesti

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

MONIKULTTUURISET PIRKANMAAN OMAISHOITAJAT MoPO 2013-2016

MONIKULTTUURISET PIRKANMAAN OMAISHOITAJAT MoPO 2013-2016 MONIKULTTUURISET PIRKANMAAN OMAISHOITAJAT MoPO 2013-2016 MIKSI TÄLLAINEN HANKE TAMPEREELLE JA PIRKANMAALLE? Tampereen suurimmat ulkomaalaistaustaiset ryhmät ovat venäläiset (1052) ja virolaiset (820).

Lisätiedot

LAATUKÄSIKIRJA. www.tulkkauspalvelut.fi

LAATUKÄSIKIRJA. www.tulkkauspalvelut.fi LAATUKÄSIKIRJA 2015 www.tulkkauspalvelut.fi SISÄLLYSLUETTELO Tulkkauspalvelun esittely 2 Toiminnan kuvaus 3 Tulkkimme & kielet 4 Laatu ja laadun mittaaminen 5 Yhteystiedot 6 TULKKAUSPALVELUN ESITTELY Oulan

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen MAAHANMUUTTAJAT AMMATILLISESSA KOULUTUKSESSA 14. 15.3.2017 Työpaja 2: Työpaikalla tapahtuva oppiminen Maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson, Pohjois-Savon ELY-keskus Vastaava asiantuntija Sari Turunen-Zwinger,

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1 Liite 2 Työssäoppimisen alueellisen yhteistyösopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan tällä

Lisätiedot

Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma. Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä

Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma. Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä Yksilölliset opintopolut mahdollistava opetussuunnitelma Kertomus erään oppilaitoksen erään tutkinnon opetussuunnitelmatyöstä Yhdessä hankkeen tavoitteet Porvoon Ammattiopistossa Läpäisyn tehostaminen

Lisätiedot

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Maahanmuuttajien valmennus työpajoilla Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Työpaja monialainen yhteistyökumppani työpajojen kanssa yhteistyössä toimivia tahoja ovat muun muassa työ-

Lisätiedot

MTLH ry / Meidän perheen loma

MTLH ry / Meidän perheen loma MTLH ry / Meidän perheen loma Tervetuloa Runnille! Jokainen osallistuu ohjelmaan oman perheensä tilanteen mukaan. Toivotamme antoisaa lomaa ja ihanaa yhdessäoloa sekä oman perheen kesken että toisten perheiden

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon!

Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Hanna palkintomatkalla Brysselissä - Juvenes Translatores EU-käännöskilpailun voitto Lyseoon! Jo vuodesta 2007 lähtien Euroopan Unionin Komissio on järjestänyt EU-maiden 17-vuotiaille lukiolaisille käännöskilpailun,

Lisätiedot

MUUTOKSESSA MUKANA - Maahanmuuttajien ja valtaväestön aikuiskoulutus- ja työharjoitteluhanke 8.9.2008 31.1.2011

MUUTOKSESSA MUKANA - Maahanmuuttajien ja valtaväestön aikuiskoulutus- ja työharjoitteluhanke 8.9.2008 31.1.2011 MUUTOKSESSA MUKANA - Maahanmuuttajien ja valtaväestön aikuiskoulutus- ja työharjoitteluhanke 8.9.2008 31.1.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Maahanmuuton ja monikulttuurisuuden nostaminen

Lisätiedot

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Työhyvinvointikortti Pirkko Mäkinen pirkko.makinen@ttk.fi Työturvallisuuskeskus Koulutus- ja kehittämis- ja palveluorganisaatio Työhyvinvoinnin, yhteistoiminnan, tuloksellisuuden

Lisätiedot

VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008

VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008 1 KYSELY VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008 KYSELYN 2/2007 YHTEENVETO Kyselyn kohdejoukko Kysely kohdistettiin II-asteen vanhustyön opettajille

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta

Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Sinulle, joka olet kiinnostunut sijais- tai adoptiovanhemmuudesta Toivomme, että PRIDE-valmennuksen ensimmäinen tapaaminen vastasi odotuksiasi ja rohkaistuit jatkamaan pohdintojasi. PRIDE-kotitehtävien

Lisätiedot

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA

TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA TANSKASSA TYÖSSÄ OPPIMASSA Tammikuun lopulla Aalborgin lentokentälle laskeutui kone, josta astui ulos kaksi aikuisopiston lähihoitajaopiskelijaa. Jännittyneenä ja mielenkiinnolla he odottivat, mitä seuraavan

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2011 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Piiriniityn päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma PIIRINIITYN TOIMINTA-AJATUS Päiväkotitoimintamme Piiriniityssä on alkanut syksyllä 2014. Ikurin päiväkodin kanssa yhdistyimme vuonna 2013. Päiväkoti sijaitsee

Lisätiedot

Monikulttuuriset yritykset

Monikulttuuriset yritykset Monikulttuuriset yritykset 23.11.2017 Projektijohtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamari markku.lahtinen@chamber.fi Twitter: @Fondeo COME www.come2.fi Kauppakamari Perustettu 1917 Keskuskauppakamari

Lisätiedot

VERKOSTOTYÖ. koulutus. Aika, paikka Kouluttaja

VERKOSTOTYÖ. koulutus. Aika, paikka Kouluttaja VERKOSTOTYÖ koulutus Aika, paikka Kouluttaja Vallin Ikääntyneen välittävä verkosto -koulutuspaketit 1. Etsivä vanhustyö 2. Verkostotyö 3. Osallisuuden vahvistaminen Verkostotyö koulutuksen tavoite Koulutuksen

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot