VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Kesäkuu 2013

2 1. PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS Ensisijainen tehtävämme on päivähoitolasten vanhempien tukeminen heidän kasvatustehtävässään, sekä lasten tasapainoisen kehityksen tukeminen yhteistyössä vanhempien kanssa. Tarjoamme lapsille hoitoa ja kasvatusta välittävien ja turvallisten ihmissuhteiden kautta, sekä toimintaa, joka monipuolisesti tukee lasten kehitystä ja oppimista. Toimintamme perustuu Sipoon kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaan, joka puolestaan noudattaa Valtioneuvoston periaatepäätöstä varhaiskasvatuksen valtakunnallisista linjauksista (2002) sekä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita (Stakes 2003/2005). Ensisijaisia arvojamme ovat: Leikki Leikin kautta lapsi kasvattaa tietämystään ympäristöstä ja kehittää erilaisia taitoja, kuten mielikuvitusta ja luovuutta. Yhteistyön kautta lapsi harjoittelee kommunikaatiotaitojen lisäksi myös sosiaalisia ja emotionaalisia taitoja. Lapsi oppii ystävyyden ja osallistumisen merkityksen, sekä minkälaisia oikeuksia ja velvollisuuksia ryhmässä toimimiseen liittyy. Kielikylpymenetelmä tuo mukanaan uuden kielen ja kulttuurin omaksumisen leikin kautta. Kunnioitus Haluamme antaa lapsille mahdollisuuden ilmaista omia tunteitaan ja kiinnostuksen kohteitaan vapaasti. Henkilökunta huomioi jokaista lasta omana itsenään. Lapset saavat kasvaa ja kehittyä omassa tahdissaan. Sekä lapsia että aikuisia kohdellaan kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti. Näin lapset oppivat myös ottamaan muut ihmiset huomioon. Turvallisuus Turvallisuus on lasten hyvinvoinnin perusta. Lapsilla täytyy olla ympärillään turvallisia aikuisia ja rutiineja, jotka luovat turvallisuutta. On tärkeää, että lapset tietävät voivansa käyttää omaa äidinkieltään, vaikka henkilökunta käyttää ainoastaan kielikylpykieltä. 2. KUVAUS KASVATUSYMPÄRISTÖSTÄ Ympäristö Metsärinteen päiväkoti sijaitsee Etelä-Sipoossa, hyvien liikenneyhteyksien varrella Västerskogissa. Ympärillämme on kaunis luonto, joka tarjoaa meille mahdollisuuden monipuolisiin luontoelämyksiin. Päiväkotimme on pieni ja koostuu kahdesta osastosta: Gräshopporna (5-6-vuotiaat ja esiopetus) sekä Nyckelpigorna (3-4-vuotiaat). Molemmilla osastoilla on 21 lapsipaikkaa ja 3 aikuista erilaisissa kasvatustehtävissä. Kasvatushenkilökunnan lisäksi päiväkotimme henkilökuntaan kuuluu laitoshuoltaja/ravitsemustyöntekijä.

3 Metsärinteen päiväkoti on kielikylpypäiväkoti, jossa tarjoamme hoitoa ja kasvatusta ruotsin kielellä suomenkielisille perheille. Henkilökunnan äidinkieli on ruotsi ja toimimme kielellisinä malleina ja opettajina lapsille. Lapset omaksuvat uuden kielen käytännön tilanteiden kautta. Henkilökunta käyttää ainoastaan kielikylpykieltä kaikissa tilanteissa. Tätä kutsutaan varhaiseksi täydelliseksi kielikylvyksi. Vanhemmat tukevat lasten äidinkielen kehitystä (suomi). Meitä ympäröi kielellisesti rikas ilmapiiri, koska samalla pihamaalla sijaitsee sekä Ängskullenin ruotsinkielinen, että Västerskogin suomenkielinen päiväkoti. Koska meillä on yhteinen piha Västerskogin päiväkodin kanssa, ja monet meidän kielikylpyläisistämme aloittavat päiväkotiuransa siellä, sujuu yleensä päiväkodin vaihto hyvin ja turvallisin mielin. Kasvattajat Kasvattajat kuuntelevat lapsia ja ovat kiinnostuneita heidän hyvinvoinnistaan. Lapset saavat vapaasti ilmaista tunteitaan ja jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja lohduttavaan syliin. Henkilökunta on koko ajan läsnä lapsia varten. Lähtökohtamme on lasten tapa oivaltaa ja ymmärtää asioita, samalla kun ohjaamme lasten oppimista kohti yhteisiä varhaiskasvatustavoitteita. Tämä tarkoittaa, että huomioimme jokaisen lapsen yksilölliset tarpeet sekä heidän kehitystasonsa. Rohkaisemme lapsia käyttämään omia ideoitaan ja itse kokeilemaan eri asioita, jotta toiminta olisi heille innostavaa ja motivoivaa. On tärkeää, että kasvattajat ylläpitävät ammattitaitoista identiteettiä ja toimivat sen mukaisesti eri tilanteissa. Kasvattajat ovat yhdessä sopineet, mitä sääntöjä päiväkodissa noudatetaan, ja jokainen kasvattaja toimii niiden mukaisesti.

4 Turvallisuussuunnitelma Metsärinteen päiväkodilla on turvallisuussuunnitelma, joka sisältää tietoa ulkosäännöistä, turvallisuuteen liittyvistä toimenpiteistä sekä henkilökunnan vastuualueista. Tämän lisäksi sieltä löytyy tietoa jokaisesta yksittäisestä lapsesta, sekä lasten valokuvat. Nämä tiedot ovat lapsen katoamistilanteen varalta. Kiusaamisen ehkäisyn suunnitelma On tärkeää, että kasvattajat ovat tietoisia kiusaamisen eri muodoista päiväkodissa, jotta jokainen kiusaamistilanne huomataan ja siihen puututaan. Metsärinteen päiväkodissa on laadittu erillinen suunnitelma kiusaamisen ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi (katso liite). 3. KASVATUSKUMPPANUUS Teemme yhteistyötä lasten vanhempien kanssa ja tuemme vanhempia heidän kasvatustehtävässään. Päämääränä on luoda luottamus päiväkodin henkilökunnan ja vanhempien välille, sekä ylläpitää avointa dialogia, jotta yhdessä voidaan keskustella myös hankalista asioista ja löytää tarvittaessa oikeat tukimuodot lapselle. Yhteistyömuodot Tyypillisimmät yhteistyömuodot ovat vanhempainillat vähintään kerran toimintavuoden aikana sekä yksilölliset kasvatuskeskustelut vanhempien ja hoitohenkilökunnan välillä kaksi kertaa toimintavuoden aikana. Näiden lisäksi käytämme erilaisia kyselyjä, joiden kautta vanhemmat voivat vaikuttaa päiväkodin toimintaan. Esimerkki tällaisesta kyselystä on asiakastyytyväisyyskysely TAK. Tärkein edellytys toimivalle yhteistyölle on kuitenkin jokapäiväinen kontakti päiväkodin ja kodin välillä. 4. LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Jokaiselle lapselle laaditaan oma yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma, kun lapsi aloittaa päivähoidossa. Suunnitelmaa päivitetään vuosittain vasu-keskustelujen

5 yhteydessä, ja se seuraa lapsen mukana aina esikouluun saakka. Tämä suunnitelma sisältää tietoa lapsesta ja perheestä, päivittäisistä toiminnoista (kuten pukeminen, ruokailu ja päivälepo), itsetunnosta, ryhmäkäyttäytymisestä (kuten ristiriitojen ratkaisu ja tunteiden ilmaisu), lapsen kehityksestä (motoriikka ja kieli) sekä lapsen kiinnostuksen kohteista. Suunnitelma takaa sen, että lapsi kasvatetaan yhteistyössä vanhempien kanssa ja yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Kaikkien lasten omat yksilölliset varhaiskasvatussuunnitelmat yhdessä kunnan suuntaa antavan suunnitelman (Sipoon kunnan varhaiskasvatussuunnitelma) kanssa luovat pohjan hoitohenkilökunnan toimintavuoden suunnitelmalle. Lapsen henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma tehdään myös, jotta päiväkodin henkilökunta pystyisi tukemaan lapsen heikompia puolia samalla kun kannustetaan hänen vahvoja puoliaan ja otetaan huomioon erityiset tarpeet. Tarpeen vaatiessa tehdään lapselle erillinen suunnitelma yhdessä vanhempien ja kasvatushenkilökunnan kanssa koskien erityisen tuen ja kasvatuksen tarvetta. Ensimmäinen kontakti päiväkodin kanssa Ensimmäinen keskustelu käydään jo ennen päivähoidon aloitusta, kun vanhemmat ja henkilökunta tapaavat ensimmäisen kerran. Tämä tutustumiskeskustelu käydään mieluiten perheen kotona, lapselle tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Pyrimme tarjoamaan jokaiselle perheelle oman vastuukasvattajan, joka on vastuussa lapsen hoidosta ja kasvatuksesta. Kasvattaja saa paljon arvokasta tietoa lapsesta, millainen hän on omassa ympäristössään kotona ja samalla lapsi muodostaa ensimmäisen kontaktin tulevaan kasvattajaansa. Näin päivähoidon aloituksesta tulee helpompi sekä lapselle että aikuisille. Hoitoa edeltävän keskustelun jälkeen on toivottavaa, että vanhemmat tutustuvat päiväkotiin yhdessä lapsen kanssa. Kasvatuskeskustelu Ensimmäiset varsinaiset keskustelut, koskien jokaiselle lapselle tehtävää varhaiskasvatussuunnitelmaa, pidetään kasvatuskeskustelujen yhteydessä syksyllä sen jälkeen, kun vanhempien yhteinen vanhempainilta on pidetty. Kasvatuskeskustelu pidetään päivähoitopaikassa ja pyritään järjestämään häiriöttömänä vanhempien ja henkilökunnan kesken. Yhdessä vanhempien kanssa keskustellaan lapsen yksilöllisestä varhaiskasvatussuunnitelmasta ja sovitaan yhteiset tavoitteet kasvatukselle, sekä kirjataan ylös lapsen kasvatusta koskevat yhteiset käytännön sopimukset. Tämän lisäksi vanhemmilla on mahdollisuus osallistua vapaaehtoisiin kasvatuskeskusteluihin joka kevät, joissa käydään yhdessä läpi asetettuja tavoitteita ja arvioidaan mennyttä toimintakautta ja lapsen kehitystä. Tarpeen vaatiessa voidaan vanhempien ja henkilökunnan toivomuksesta pitää ylimääräisiä kasvatuskeskusteluja.

6 Vaikka pidemmät ja perusteellisemmat kasvatuskeskustelut käydään kaksi kertaa toimintavuoden aikana, on tärkein kontakti vanhempiin kuitenkin päivittäinen kanssakäyminen. 5. YKSIKÖN HOITO, KASVATUS JA OPETUS Suunnittelu Pedagoginen suunnittelu tarkoittaa, että asetamme toiminnallemme erilaisia tavoitteita: mitä haluamme tehdä yhdessä lasten kanssa, miten toteutamme suunnitelmat ja miksi teemme sen (mitä haluamme että lapset oppivat). Suunniteltu toiminta pohjautuu aina lapsiryhmän edellytyksiin, ja antaa toiminnalle kokonaisvaltaisen rakenteen. Kieli Koska Metsärinteen päiväkoti on kielikylpypäiväkoti, on meidän tärkein tavoitteemme opettaa lapsia ymmärtämään ja käyttämään ruotsin kieltä. Lapsia ei ikinä pakoteta puhumaan ruotsia, vaan he saavat oppia kielen omassa tahdissaan. Sen sijaan henkilökunta rohkaisee lapsia käyttämään taitojaan antamalla lapsille huomiota ja kehuja. Lapset oppivat ymmärtämään kieltä arkisten tilanteiden ja kanssakäymisen kautta, ja apuna käytetään esimerkiksi loruja, satuja, lauluja ja keskusteluja. Mielestämme on tärkeää, että lapset kokevat ruotsin eläväksi kieleksi, jota myös käytetään yhteiskunnassa. Käymme esimerkiksi ruotsinkielisessä teatterissa ja ruotsinkielisessä joulu- ja pääsiäiskirkossa ja lainaamme ruotsinkielisiä kirjoja kirjastosta. Itsenäisyys Pyrimme kasvattamaan lapsista itsenäisiä ja rohkaisemme heitä tekemään asioita itse. Lapset huolehtivat omista tavaroistaan, siivoavat omat jälkensä ja arvostavat toisten omaisuutta. Opettelemme hyviä pöytätapoja ja huolehdimme hygieniasta esimerkiksi pesemällä käsiämme.

7 Lapselle ominainen tapa toimia Leikki Lapsi muodostaa kuvan maailmasta leikin kautta. Siksi leikki on tärkeä osa arkeamme. Lapsille annetaan mahdollisuus sekä vapaaseen että järjestettyyn leikkiin ja lapset oppivat leikkimään sekä yksin että ryhmässä. Lapset saavat leikkiä erilaisten lasten ja aikuisten kanssa. Henkilökunta haluaa antaa lapsille aikaa leikkiä varten, joten pyrimme järjestämään ympäristön niin, että se kannustaa leikkiin sekä sisällä että ulkona. Liikkuminen Lapset harjoittelevat karkeamotorisia taitoja monella eri tavalla. Liikuntatuokioita järjestetään sekä sisällä että ulkona. Harjoittelemme karkeamotoriikkaa esimerkiksi tasapainoharjoitusten, liikkuvuusharjoitusten sekä erilaisten pallopelien avulla. Lapset oppivat myös noudattamaan sääntöjä ja nimeämään eri kehonosia. Koska käymme metsäretkellä useamman kerran toimintavuoden aikana, lapset oppivat liikkumaan ja tasapainoilemaan myös epätasaisessa maastossa. Päätavoite kaikenlaisessa liikunnallisessa toiminnassa on se, että lapset oppisivat nauttimaan liikunnasta ja kehonsa käyttämisestä. Taide ja musiikki Lapset oppivat käyttämään erilaisia materiaaleja, kuten hiili-liituja, maaleja, vesivärejä, kyniä, liituja, sormivärejä, savea, taikataikinaa ja muovailuvahaa. Samalla he harjoittelevat hienomotoriikkaansa. On tärkeää, että tehtävät sisältävät sopivan määrän haastetta, jotta lapset oppivat uusia asioita. Arvostamme kestävää kehitystä ja ekologista ajattelua. Tämä tarkoittaa, että opetamme lapsia lajittelemaan jätteitä, ja käyttämään kierrätys- sekä luonnonmateriaaleja askartelutuokioissa. Lapset saavat kokea iloa monen erilaisen itseilmaisukeinon kautta, kuten laulaminen, soittaminen ja askarteleminen. Heille annetaan mahdollisuus kuunnella ja laulaa erilaista musiikkia, osallistua musiikkileikkeihin, liikkua musiikin tahtiin sekä itse soittaa erilaisilla soittimilla. Tavoitteenamme on vähintään kerran toimintavuoden aikana osallistua joko teatteri- tai musiikkiesitykseen. Lapset ja aikuiset myös dramatisoivat itse, käyttäen apuna esimerkiksi nukketeatteria, roolivaatteita ja käsinukkeja.

8 Sisällölliset orientaatiot Matemaattinen orientaatio Laskemme lasten kanssa yhdessä sekä toimintatuokioiden aikana että arkisissa tilanteissa. Samalla tutustumme numeroihin ja muotoihin. Tavoitteena on, että lapset kokevat matematiikan olevan hauskaa ja käyttökelpoista. Luonnontieteellinen orientaatio Tavoitteenamme on saada lapset nauttimaan erilaisista sääolosuhteista, luonnosta ja eri vuodenajoista, samalla kun opimme varjelemaan luontoa ja eläimiä. Opimme myös liikkumaan lähiympäristössä (liikennekasvatus). Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Vietämme erilaisia kristillisiä pyhiä kuten joulua ja pääsiäistä, ja huomioimme suomenruotsalaisia tapoja ja perinteitä kuten esimerkiksi Lucia, pikkujoulu ja juhannus. Toimintamme noudattaa kalenterivuoden tapahtumia ja vietämme esimerkiksi Runebergin päivää sekä Saamelaisten kansallispäivää. Käsittelemme myös historiallisia asioita lasten kanssa. Eettinen orientaatio Keskustelemme lasten kanssa eettisistä valinnoista, kuten kuinka kohdellaan muita ihmisiä ja kuinka toimitaan ryhmässä. Aikuisten esimerkki on todella tärkeää. 6. YKSIKÖN YHTEISTYÖ Yksikön yhteistyö ulkopuolisten tahojen kanssa Teemme yhteistyötä kirjaston kanssa. Kirjastoauto tulee käymään päiväkodillamme joka toinen viikko. Lainaamme lapsille uutta luettavaa ja yleensä mukana on muutama lapsi, jotta he saavat itse valita lainattavat kirjat. Teemme yhteistyötä myös pelastuslaitoksen kanssa. Sekä poliisi, että palokunta ovat vierailleet päiväkodissamme kertomassa työstään, ja näyttämässä lapsille hälytysajoneuvojen varustusta. Lapset ovat myös saaneet vierailla paloasemalla. Seurakunnan kanssa ylläpitämämme yhteistyömuodot ovat ensisijaisesti vierailut kirkossa joulun ja pääsiäisen yhteydessä. Päiväkoti ja neuvola tekevät yhteistyötä vanhempien luvalla. Vaihdamme tietoa lapsista heidän parhaakseen. Ennen neljä- ja viisivuotistarkistuksia päiväkodin henkilökunta täyttää lomakkeen, jonka vanhemmat vievät mukanaan neuvolaan. Tarvittaessa teemme yhteistyötä myös erilaisten terapeuttien kanssa, kuten puheterapeutti ja toimintaterapeutti. Päiväkodista vanhemmat voivat myös saada tietoa erilaisista tukitoimista. Erityisen tuen tarpeessa oleva lapsi voi vanhempien luvalla saada apua varhaiskasvatuksen erityisopettajalta. Tavoitteena on, että tukea tarvitseva lapsi saisi apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

9 Yhteistyö päiväkodin sisällä ja päivähoidon välillä Osastojen välillä on yleensä yhtenäisiä teemoja, kuten liikenne ja sadonkorjuu. Henkilökunta suunnittelee toiminnan yhdessä. Joka toinen viikko järjestämme yhteisen laulutuokion, jolloin koko talon lapset laulavat yhdessä. Olemme myös järjestäneet yhteisiä askarteluaamupäiviä, joiden aikana molempien osastojen lapset ovat vapaasti saaneet kierrellä erilaisten askartelupajojen välillä. Kutsumme myös toisemme näyttelyihin ja teatteriesityksiin, sekä järjestämme yhteisiä retkiä ja juhlia (vappu, juhannus, joulu jne.). Päiväkotimme tekee myös tiiviisti yhteistyötä Leppätien kielikylpykoulun ja naapuripäiväkotien Ängskullenin ja Västerskogin kanssa. Järjestämme yhteisiä tapahtumia sekä vietämme pyhiä yhdessä. 7. ARVIOINTI Lapsen edistymisen arviointi Pyrimme antamaan lapsille parhaan mahdollisen hoidon, sekä tukemaan ja auttamaan jokaista lasta mahdollisten vaikeuksien kanssa. Haluamme löytää jokaisen lapsen oman kehitystason ja asettaa hänelle sopivia tavoitteita. Tavoitteena on tarjota yksilöllistä ja turvallista hoitoa ja kasvatusta niin, että jokainen lapsi voi hyvin. Siksi me aikuiset tarkkailemme ja arvioimme lapsia jokapäiväisessä toiminnassamme, olemme sekä fyysisesti, että henkisesti läsnä ja olemme herkkiä vastaanottamaan lasten mielipiteitä. Lapsen omat kiinnostuksen kohteet On tärkeää istua alas lasten kanssa ja kuunnella heidän mielipiteitään, jotta oppisimme tuntemaan heidät ja ymmärtämään heidän tarpeitaan. Koska olemme kielikylpypäiväkoti, on erityisen tärkeää huomioida lasta tarkasti lapset ilmaisevat monia ajatuksia ja tunteita kehonkielen kautta.

10 Toiminnan arviointi Kaikkea päiväkodissa tapahtuvaa toimintaa arvioidaan ja seurataan. Henkilökunta laatii tavoitteita ja osatavoitteita, jotka toteutetaan ja sen jälkeen arvioidaan. Arvioinnin kautta voimme asettaa toiminnalle uusia tavoitteita. Arvioimme myös lasten kehitystä ja edistystä. Kasvattajien itsearviointi Arvioimme säännöllisesti omaa työtämme ja ammatillista kehitystämme. Viikkopalavereissa ja jokavuotisessa suunnittelupäivässä tarkistamme työmenetelmiämme ja tavoitteitamme. Jokainen kasvattaja käy myös henkilökohtaisen kehityskeskustelun esimiehen kanssa säännöllisesti. Vanhempien osallisuus arviointiin Joka toinen vuosi tehdään TAK-kysely, joka on asiakastyytyväisyyskysely koskien päivähoitoa kokonaisuutena. Vanhemmat saavat myös arvioida toimintaa vanhempainilloissa ja kasvatuskeskusteluissa. Vanhempien toiveet otetaan mahdollisimman hyvin huomioon suunnittelussa. 8. DOKUMENTOINTI Dokumentointia tehdään siksi, että tietoisuus päiväkodin toiminnasta lisääntyisi. Haluamme myös selventää ja pohtia erilaisia suhtautumistapoja ja oppimisprosesseja. Käytämme erilaisia dokumentoinnin välineitä, kuten kokousmuistioita, kuukausikirjeitä ja valokuvia. Toiminnan karkeasuunnitelma on myös kirjattu paperille. Isommilla lapsilla on omat kansiot, mihin kerätään tehtäviä ja tuotoksia.

11 Liite: Skogsbackensin päiväkodin kiusaamisen ehkäisyn ja siihen puuttumisen suunnitelma Päiväys Lapsen oikeuteen kuuluu, että aikuiset huolehtivat vastuustaan ja puuttuvat kiusaamiseen. Mitä on kiusaaminen? Henkilö on kiusattu, kun hän toistuvia kertoja ja tietyn ajan sisällä joutuu negatiivisten tekojen kohteeksi yhden tai useamman henkilön toimesta. - Dan Olweus Kiusaaminen on toimintaa, joka saa henkilön voimaan huonosti niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Kiusaaminen on psyykkistä, kun esim. lapsi sanoo; minä en aio kutsua sinua syntymäpäivilleni, jos sinä et... Kiusaaminen on fyysistä, kun esim. lapsi tönii, lyö tai repii toista vaatteista Kiusaaminen on välinpitämättömyyttä ja kohtelua kuin toinen olisi ilmaa Kiusaamisen kohde joutuu aina toiseksi. Kiusaamisen ehkäisykeinoja Pienryhmätoiminta: Jaettaessa lapsia pienempiin ryhmiin kiusaamistilanteita syntyy vähemmän, koska aikuinen pystyy valvomaan tilannetta paremmin. Aikuinen valvoo lasten leikkejä. Aikuinen osallistuu lasten leikkeihin ja näyttää hyvää esimerkkiä. Keskustellaan ja käsitellään ystävyyttä satujen ja leikin avulla. Kirjaesimerkkejä: Vem räddar Alfons Åberg? ja Pekka Töpöhäntä saa ystävän. Kasvatuskumppanuus: Kaikille vanhemmille kerrotaan päiväkodin kiusaamisen ehkäisysuunnitelmasta ja kaikki saavat oman kappaleen siitä voidakseen tutustua suunnitelmaan. Dialogi/keskustelu kodin ja päiväkodin välillä tulee olla avointa. Aikuiset toimivat hyvinä esikuvina. Esim. tervehdimme toisiamme ja vastaamme toisillemme kohteliaasti. Aikuiset puuttuvat kiusaamistilanteisiin heti ja keskustelevat tapauksista aina tilanteessa mukana olevien lasten kanssa. On hyvin tärkeää, että tilanne selvitetään välittömästi tai mahdollisimman nopeasti. Kun lapsi kertoo kotona kiusaamistilanteesta päivähoidon aikana, on tärkeää, että kerrotte asiasta henkilökunnalle heti seuraavana päivänä, jotta voimme selvittää asian heti. Kun vietetään ystävänpäivää, lapset ja aikuiset tekevät yhdessä viihtymis- /mukavuussäännöt. Samanaikaisesti keskustellaan erilaisista tavoista pyytää anteeksi. Aikuinen huolehtii siitä, että lapsi saa aktiivisesti osallistua leikkiin, eikä häntä syrjitä eri roolien osallisuudessa.

12 Esimerkiksi, sääntöleikeissä aikuinen jakaa lapset ryhmiin, jotta vältytään siltä, ettei sama lapsi joudu aina viimeiseksi. Opetamme lapsille erilaisten persoonallisuuksien hyväksymistä. Hyviä kirjoja: Ruma ankanpoikanen ja Pricken Opetamme lapsille kykyä kestää pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Lapsen ei tule aina saada tahtoaan läpi. Keinoja puuttua kiusaamiseen Aikuinen selvittää ja keskustelee lapsen kanssa kiusaamistilanteesta. Kun lapsi ymmärtää tapahtuneen ja pyytää anteeksi, tilanne on selvitetty. Kun kiusaamista esiintyy, otamme ensi tilassa yhteyttä vanhempiin ja tarpeen vaatiessa pyydämme apua esim. erityislastentarhanopettajalta. Henkilökunnan avoin keskustelu. Dokumentointi ja arviointi Kiusaamisen ehkäisysuunnitelma sisältyy Metsärinteen päiväkodin omaan vasuun. Suunnitelma esitellään kaikille uusille vanhemmille tutustumiskäynnin aikana sekä siitä kerrotaan myös vanhempainillassa. Joka syksy päivitämme suunnitelman. Henkilökunta käy suunnitelman läpi ja hyväksyy sen.

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. LEPPÄTIEN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS 2. KUVAUS LEPPÄTIEN KASVATUSYMPÄRISTÖSTÄ 3. KASVATUSKUMPPANUUS

Sisällysluettelo 1. LEPPÄTIEN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS 2. KUVAUS LEPPÄTIEN KASVATUSYMPÄRISTÖSTÄ 3. KASVATUSKUMPPANUUS SIPOON KUNNAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SOVELTAMINEN YKSIKÖN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAKSI / Sisällysluettelo 1. LEPPÄTIEN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS 2. KUVAUS LEPPÄTIEN KASVATUSYMPÄRISTÖSTÄ 3. KASVATUSKUMPPANUUS

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Näsipuiston päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Kasvua keskellä kaupunkia Päiväkotimme sijaitsee keskustan tuntumassa Hämeenpuiston pohjoispäässä. Keskeinen sijaintimme suo mahdollisuuden

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Tämä on Isnäsin päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma eli VASU. Se perustuu Loviisan kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan. Lapsen oma vasu laaditaan yhdessä

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS-

VASU LAPSEN SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- VASU LAPSEN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Hyvä Kotiväki, Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta huolehditaan

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 Huitin päiväkoti 1.Yksikkö Huitin päiväkoti Kyntäjäntie 5 01840 Klaukkala 2.Toiminta-aika Toimintasuunnitelma on toimintavuodelle 2011-2012. Päiväkoti on avoinna

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA PÄIVÄKODIN ARVOT OIKEAN JA VÄÄRÄN TIEDOSTAMINEN HYVÄT TAVAT ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN REHELLISYYS LÄHEISYYS LÄMPÖ TURVALLISUUS PÄIVÄKODISSAMME TOIMII 3 RYHMÄÄ: NEPPARIT: 6-vuotiaiden

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Päiväkoti Lokki Joonatan on pieni kahden ryhmän idyllinen ja kodikas päiväkoti Lokalahden keskustassa, kirkkoa vastapäätä. Päiväkotimme toimii kahdessa rakennuksessa. Vanha puoli

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA METSOLAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011 1 Sisällysluettelo Metsolan päiväkoti......3 Toiminta-ajatus...4 Lapsikäsitys...4 Arvopohja...4 Toiminnan toteuttaminen..5 Ohjattu toiminta.6 Erityinen

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma Mustikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Kohtaamme jokaisen lapsen omana yksilönä. Arvostamme rehellisyyttä, toisten kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja niin lasten kuin aikuistenkin

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA The English Playschool of Asikkala, 31.12.2011 THE ENGLISH PLAYSCHOOL OF ASIKKALA -kannatusyhdistys ry The English Playschool of Asikkala on kannatusyhdistyksen ylläpitämä, yksityinen

Lisätiedot

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma

Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma Vekara-ahon päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Touhuamme paljon erilaisissa pienryhmissä. Teemme koko talon yhteisiä, laajempia projekteja ja tapahtumia. Näitä ovat esimerkiksi

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA ELMERIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Arvot 2. Toiminta-ajatus 3. Toimiva kasvattajayhteisö 4. Varhaiskasvatusympäristö 5. Oppimisen ilo 6. Kielen ja vuorovaikutuksen merkitys

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Kuukkelin päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Jokainen lapsi on rikkaus ja arvokas omana itsenään. Kuuntelemme ja kohtaamme lapset ja perheet

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

MILLAINEN MINÄ OLEN?

MILLAINEN MINÄ OLEN? MILLAINEN MINÄ OLEN? hidas vilkas reipas voimakas tahtoinen keskitty mätön herkkä iloinen rohkea LAPSEN VALOKUVA tyytyväi nen sinnikäs utelias Toimintavuosi - omatoi minen ujo kärsiväl linen toiset huomioonott

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016

Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016 Hämeenkyrön varhaiskasvatus, palautekysely vanhemmille 2016 Päivähoidon aloittaminen Päivähoidon aloittamisvaihe on tarkoitus suunnitella yksilökohtaisesti lapsen ja vanhempien tarpeet huomioiden. Tutustumiskäynnillä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

KARTANON PÄIVÄKOTI NICKBY GÅRDS DAGHEM

KARTANON PÄIVÄKOTI NICKBY GÅRDS DAGHEM 29.8.2013 KARTANON PÄIVÄKOTI NICKBY GÅRDS DAGHEM Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällys 1. Kartanon päiväkoti... 2 2. Toiminta-ajatus... 2 3. Kartanon päiväkoti kasvatusympäristönä... 4 4. Kasvatuskumppanuus...

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Leppäsuo-Lapinlahti Toimintakulttuurimme Kaiken toimintamme pohjana on luoda lapselle kokonaisvaltainen tunne turvallisuudesta. Lapsi kohdataan yksilönä

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Rakokiven päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Rakokiven päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Rakokiven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 1 Sisällys Päiväkotimme 2 Toiminta-ajatuksemme 3 Oppimisympäristömme 3 Varhaiskasvatustyömme arvot 5 Lasten arvot 5 Vanhempien arvot 5 Henkilökunnan arvot

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3.

SISÄLLYS. 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. SISÄLLYS 1. Toiminta-ajatus ja arvot 1.1. Perhepäivähoidon toiminta-ajatus 2 1.2. Ryhmän toiminta-ajatus ja tavoitteet 2 1.3. Ryhmän arvot 3 2. Mitä lasten hoidossa ja kasvatuksessa painotetaan? 2.1. Kodinomaisuus

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA HARJULAN PÄIVÄKOTI 2010-2011 SISÄLLYS 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA-AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 3.1 PSYYKKINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.2 FYYSINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.3 SOSIAALINEN

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot