Nro 36/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/11/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Liike- ja yhteisötunnus:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nro 36/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/11/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.4.2010. Liike- ja yhteisötunnus: 0398857-9"

Transkriptio

1 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 36/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/11/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen vastaanotto-, välivarastointi- ja esikäsittelytoimintaa. Kyseessä on toiminnan muutos. Romuliike Mäki Ky Pihtisulunkatu 7 B Tampere LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI LUVAN HAKEMISEN PERUSTE LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA ASIAN VIREILLETULO Liike- ja yhteisötunnus: Laitos sijaitsee Tampereen kaupungin Myllypuron kaupunginosassa osoitteessa Pihtisulunkatu 7 B, Tampere. Kiinteistörekisteritunnus on Ympäristönsuojelulain 28 :n 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 13 f perusteella toimivaltainen lupaviranomainen on aluehallintovirasto, koska kyseessä on laitos, jossa hyödynnetään tai käsitellään muualla kuin siinä syntyneitä ongelmajätteitä. Hakemusasiakirjat on toimitettu Pirkanmaan ympäristökeskukseen , jolloin asia on tullut vireille. VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ Ympäristökeskusten toiminta on päättynyt aluehallintovirastoista annetun lain (896/2009) tultua voimaan Valtion aluehallinnon uudistamista koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 4 :n mukaan alueellisissa ympäristökeskuksissa lain voimaan tullessa vireillä olevat asiat, jotka aluehallin- LÄNSI- JA SISÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO puh Vaasan päätoimipaikka fax Wolffintie 35 kirjaamo.lansi@avi.fi PL 200, Vaasa

2 2 tovirastosta annetun lain nojalla kuuluvat aluehallintovirastoille, siirtyvät vastaavalle alueellisesti toimivaltaiselle aluehallintovirastolle. Pirkanmaan ympäristökeskuksessa vireillä olleet aluehallintovirastolle kuuluvat asiat ovat siirtyneet Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolle. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus toimii tämän päätöksen ympäristönsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnalle ei ole aikaisempia lupia. Toiminnanharjoittajalla on samalle kiinteistölle voimassa oleva Pirkanmaan ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa (Dnro 1901Y ) metalliromun vastaanotto-, lajittelu- ja paloittelutoiminnalle. Kyseisen ympäristöluvan mukaisesti toiminnalla on voimassa oleva euron suuruinen vakuus. Toiminnalla on jatkuva ympäristövahinkovakuutus vahinkovakuutusyhtiö If:ssä. Toiminnanharjoittaja on tehnyt ilmoituksen jätteiden kuljetuksesta Pirkanmaan ympäristökeskuksen jätetiedostoon Pirkanmaan 1. maakuntakaavassa alue on työpaikka-aluetta (TP). Myllypuron valuma-alueelle on maakuntakaavassa annettu erityismääräys (em5), joka tarkoittaa, että A-, TP- ja T-alueiden yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja toteuttamisessa on huolehdittava siitä, että rakentaminen ei yksin tai tarkasteltuna yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä Myllypuron Natura-alueen vesitasapainoa. Myllypuron veden laadun säilymisestä on huolehdittava siten, ettei suojelun perusteena olevia luontotyyppejä merkittävästi heikennetä. Myllypuron osayleiskaavassa alue on merkitty teollisuusalueeksi (TY-3), jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista eikä likaantumista. Osayleiskaavassa on annettu yleismääräys, jonka mukaan alueella syntyvät hulevedet tulee hoitaa kiinteistökohtaisesti tai ohjata hallitusti alueelliseen sadevesijärjestelmään. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura 2000 verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Asemakaavassa alue on merkitty yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi (TTV1). Yhdyskuntalautakunta on asettanut alueen rakennuskieltoon saakka.

3 LAITOKSEN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ 3 Laitos sijaitsee Tampereen kaupungin Myllypuron teollisuusalueella. Kiinteistön pinta-ala on m 2 ja sillä ei ole metalliromun käsittelytoiminnan sekä suunnitellun romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnan ohella muuta toimintaa. Kiinteistöllä on kaksi rakennusta. Toisessa rakennuksessa sijaitsevat yrityksen toimisto- ja sosiaalitilat ja toisessa rakennuksessa tapahtuu mm. romuajoneuvojen esikäsittelytoiminta sekä korjaamotoimintaa ja metalliromun käsittelyyn liittyviä toimintoja. Alue on aidattu lukittavalla umpiaidalla. Aitaa on tarkoitus tulevaisuudessa korottaa tai uudelleen rakentaa siten, että se olisi 2,5-3 metriä korkea ja näin peittäisi paremmin näkymän naapurikiinteistöille. Laitoksen pohjoispuolella oleva kiinteistö on siirtynyt vuoden 2009 loppupuolella Romuliike Mäki Ky:n omistukseen, ja tätä kiinteistöä käytetään pääasiassa kuorma-auton lavojen varastoimiseen. Kiinteistön etelä-itäpuolella on valimo, joka hyödyntää toiminnassaan Romuliike Mäki Ky:n metalliromun käsittelystä syntyviä materiaaleja. Kiinteistön länsiraja rajoittuu Nokian kaupungin rajaan. Nokian kaupungin puoleiselle kiinteistölle Pirkanmaan Osuuskauppa on rakentamassa sisustamiseen, rakentamiseen ja remontointiin keskittyvää tavarataloa, joka avataan huhtikuussa Laitosalueen länsipuolella, noin 200 metrin päässä, kasvaa hajuheinää (Cinna latifolia), joka on valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji. Hajuheinä on koko maassa rauhoitettu ja sen hävittäminen on kielletty luonnonsuojelulain 42 :n nojalla. Laitosalueen itäpuolella, noin metrin päässä, sijaitsee Myllypuron Natura 2000 alue, joka on luontodirektiivin mukainen alue. Myllypuron Natura alueen suojeluperusteena ovat luontodirektiivin luontotyypit: boreaaliset lehdot sekä Fennoskandian lähteet ja lähdesuot. Alue kuuluu Vihnusjärven valuma-alueeseen, jonka vedet laskevat Myllypuron ja Vihnusjärven kautta Pyhäjärveen. Kiinteistöstä noin 70 metrin etäisyydellä on oja, joka laskee Myllypuroon. Nokian kaupungin vesihuoltolaitos käyttää Vihnusjärveä raakavesilähteenä. Laitos ei sijaitse vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Lähin asutus sijaitsee Kalkussa alueen eteläpuolella sekä Ikurissa alueen itäpuolella noin 900 metrin etäisyydellä. LUPAHAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Laitoksen toimintaa on tarkoitus monipuolistaa siten, että laitoksella aloitetaan voimassa olevan ympäristöluvan mukaisen metalliromun käsittelytoiminnan ohella romuajoneuvojen vastaanotto- ja esikäsittelytoiminta. Romuliike Mäki Ky on ilmoittanut liittyvänsä Suomen Autokierrätys Oy:n kierrätysoperaattoreiden kautta romuajoneuvojen viralliseksi vastaanottopisteeksi. Yrityksen toiminta-ajat ovat arkisin maanantaista perjantaihin klo Toiminnanharjoittajalla on pitkä kokemus jätteenkäsittelytoiminnasta. Yrityksellä on ollut toiminimi vuodesta 1980 lähtien, ja nykyisellä tontilla Myllypurossa yritys on toiminut vuodesta 1982 lähtien.

4 4 Laitokselle vastaanotettavat esikäsittelemättömät romuajoneuvot ovat pääasiassa peräisin yksityisiltä ihmisiltä. Esikäsittelemättömiä romuajoneuvoja otetaan laitokselle vastaan enintään 150 kpl vuodessa. Tämän lisäksi laitokselle otetaan vastaan esikäsiteltyjä romuajoneuvoja enintään 100 kpl vuodessa. Nämä esikäsitellyt ajoneuvot ovat peräisin pääasiassa Pirkanmaan alueen autopurkamoilta sekä yksityisiltä ihmisiltä, kuten esimerkiksi ralliharrastajilta. Romuajoneuvot puretaan sisätiloissa hallirakennuksessa, joka on lämpöeristetty, mutta ei lämmitetty. Hallirakennus jakautuu kahteen eri tilaan; toisessa on erillinen tila romuajoneuvojen käsittelyä ja lyhytaikaista ongelmajätteiden varastointia varten, ja toinen, isompi tila, on varattu mm. ongelmajätteiden pidempiaikaiseksi varastotilaksi. Tilassa on betonipohja ja tila on reunakorokkein varustettu siten, että nestevuotojen pääsy tilan ulkopuolelle on estetty. Esikäsittelytilassa on lattiakaivo, josta vedet johdetaan kiinteistöllä olevaan umpisäiliöön. Umpisäiliö on varustettu ylitäytöstä ilmoittavalla hälyttimellä. Viemärikaivossa ei ole öljynerotinta. Esikäsittelytilaan on varattuna imeytysainetta, johon mahdolliset nestevalumat imeytetään. Romuajoneuvojen esikäsittely tehdään umpinaisen rasvamontun päällä. Esikäsittelyssä ajoneuvoista poistetaan nesteet sekä muut erillään kierrätettävät materiaalit kuten akut, renkaat, öljynsuodattimet, katalysaattorit sekä mahdollisesti varaosina hyödynnettävät osat. Ajoneuvoista irrotettavia osia ei pestä. Kiinteistölle vastaanotetut esikäsitellyt ajoneuvot luokitellaan laitoksella kuitenkin aina esikäsittelemättömiksi ajoneuvoiksi. Ne sijoitetaan esikäsittelemättömien romuajoneuvojen varastoalueelle, ja tarkastetaan, että ne ovat asianmukaisesti esikäsitelty. Tämän jälkeen laitoksella ajoneuvoista poistetaan vielä peltiosat ennen jatkokäsittelyyn toimittamista. Esikäsitellyt romuajoneuvot noudetaan kiinteistöltä jatkokäsiteltäväksi arviolta kerran viikossa. Noudon yhteydessä ajoneuvoja ei paalata. Romuajoneuvojen varastointi Esikäsittelemättömiä romuajoneuvoja varastoidaan kiinteistöllä kerralla enintään 10 kpl. Esikäsittelyä odottavat autot varastoidaan käsittelyhallin seinustalle asfaltoidulle alueelle. Alueella syntyvät sade- ja sulamisvedet johdetaan kallistusten avulla öljynerotuskaivoon, joka on varustettu myös sulkuventtiilillä. Öljynerotuskaivosta vedet johdetaan edelleen maastoon. Esikäsitellyt romuajoneuvot varastoidaan kiinteistöllä asfaltilla pinnoitetulla alueella ja niitä varastoidaan alueella kerralla enintään 30 kpl. Esikäsitellyt romuajoneuvot toimitetaan laitokselta nopeasti eteenpäin asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Muiden ongelmajätteiden varastointi Romuajoneuvojen esikäsittelytilassa on erilliset säiliöt purkutoiminnassa syntyvien ongelmajätteiden lyhytaikaista varastointia varten. Esikäsittelytilasta ongelmajätteet siirretään varsinaiseen ongelmajätteiden varastotilaan hallirakennuksen toiseen osaan. Esikäsittelytoiminnassa syntyneet akut varastoidaan VAK hyväksytyssä, hapon kestävässä akkulaatikossa, katalysaattorit metallias-

5 5 tiassa ja nestemäiset ongelmajätteet omissa, 200 litran suuruisissa säiliöissä. Säiliöitä ei ole sijoitettu suoja-altaaseen. Trasselit, imeytysaineet ja muut kiinteät öljypitoiset ongelmajätteet varastoidaan muoviastiassa, jossa on metallikehikko ympärillä. Liikenne Tavaraliikenteestä aiheutuu toimintavuorokaudessa keskimäärin 30 ajosuoritetta, joista puolet on pakettiauto- ja puolet kuorma-autoliikennettä. Romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnan aloittamisen myötä liikenteen määrän on arvioitu kasvavan noin 2-3 ajoneuvokäynnillä laitoksen nykyisiin liikennemääriin verrattuna. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Yrityksellä on käytössään sertifioidut ISO 9001 ja ISO standardien mukaiset laatu- ja ympäristöjärjestelmät. Lisäksi yritys työskentelee tällä hetkellä OHSAS ja mukaisen työterveys- ja työturvallisuussertifikaatin saamiseksi. Jätevedet ja päästöt vesiin ja viemäriin Kiinteistö on liitetty kunnalliseen viemäriverkkoon, jonne johdetaan vettä noin 135 m 3 vuodessa. Viemäriverkkoon johdettavat vedet ovat pääasiassa sosiaalitiloissa syntyviä jätevesiä. Hallissa, jossa romuajoneuvot käsitellään, on betonipohja. Tila on lisäksi reunakorokkein varustettu siten, että nestevuotojen pääsy alueen ulkopuolelle on estetty. Esikäsittelytilassa olevaa lattiakaivoa ei ole varustettu öljynerotuslaitteistolla. Lattiakaivosta nestevalumat ohjataan kiinteistöllä olevaan umpisäiliöön. Umpisäiliö on varustettu ylitäytöstä ilmoittavalla hälyttimellä. Umpisäiliön sisältö toimitetaan ongelmajätteen käsittelylaitokseen. Esikäsittelemättömien ajoneuvojen varastoalueella syntyvät sade- ja sulamisvedet johdetaan öljynerottimen kautta kiinteistön eteläpuoleisella rajalla olevaan avo-ojaan, joka laskee Myllypuron Natura-alueelle. Öljynerotin on varustettu sulkuventtiilillä myönnetyssä ympäristöluvassa on edellytetty maastoon johdettavien vesien laadun selvittämistä. Näytteistä on edellytetty analysoitavaksi ph, sähkönjohtavuus, sameus, kiintoaine, kokonaistyppi, kokonaisfosfori, raskasmetallit, rauta, kokonaishiilivetypitoisuus (öljyhiilivetyindeksi) ja COD Cr. Toiminnanharjoittajan mukaan hulevesien laatu on ympäristöluvan mukaisesti selvitetty, ja tulokset eivät tällöin ylittäneet sallittuja ohjearvoja. Toiminnanharjoittajan mukaan laitoksella on käytössään sen ympäristöjärjestelmän mukaisesti oma sisäinen tarkkailunsa hulevesille. Kyseinen tarkkailu on pääasiassa visuaalista tarkkailua, mutta mikäli on ollut aihetta epäillä hulevesien laatua, on niistä otetut vesinäytteet tällöin analysoitu.

6 Melu ja tärinä 6 Esikäsiteltyjä romuajoneuvoja noudetaan kiinteistöltä jatkokäsiteltäväksi arviolta kerran viikossa. Noudon yhteydessä ajoneuvoja ei kuitenkaan paalata, joten tästä ei aiheudu merkittävää meluhaittaa tai tärinää. Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Laitoksella syntyy romuajoneuvojen esikäsittelyssä seuraavanlaisia jätteitä: Jätelaji EWC-koodi Määrä ( /a) Käsittely Akut * 15 t Suomen Akkukierrätys Oy Moottori-, hydraulija voiteluöljyt 08* t Oy Ekokem Ab Polttoaineet *- 03* 0,6 t Hyödynnetään omassa toiminnassa tai Oy Ekokem Ab Öljynsuodattimet * 125 kpl Oy Ekokem Ab Jäähdytin- ja * ilmastointilaitteen l Oy Ekokem Ab * nesteet Jarrunesteet * 200 l Oy Ekokem Ab Tuulilasinpesunesteet * 150 l Hyödynnetään omassa toiminnassa tai Oy Ekokem Ab Renkaat t North Re-Tyre Oy Esikäsitellyt Eurajoen Romu Oy ja t romuajoneuvot Stena Recycling Oy *ongelmajäte Osa toiminnassa syntyvistä nestemäisistä jätteistä, kuten esimerkiksi lasinpesunesteet, pyritään hyödyntämään sellaisenaan yrityksen omassa toiminnassa. Muut nestemäiset jätteet toimitetaan asianmukaiseen jatkojalostukseen. Jätteiden jatkotoimitusosoitteet saattavat vaihdella, mutta jätteet toimitetaan kuitenkin vain sellaisille toimijoille, joiden ympäristöluvissa on hyväksytty kyseisen jätteen vastaanotto ja käsittely. Päästöt maaperään (estäminen) Romuajoneuvot käsitellään sisätiloissa erillisessä reunakorokkein varustetussa tilassa, josta nestevuotojen pääsy alueen ulkopuolelle on estetty. Käsittelyhallissa säilytetään imeytysainetta, johon mahdolliset nestevalumat imeytetään. Esikäsittelemättömät ja esikäsitellyt romuajoneuvot varastoidaan kiinteistöllä asfaltoidulla alueella. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Öljynerotuskaivojen kuntoa tarkkaillaan päivittäin. Piha-alueen asfaltin kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti ja mahdolliset vauriot korjataan viipymättä. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Toiminnanharjoittajan mukaan mahdolliset poikkeukselliset tilanteet liittyvät pääasiassa ajoneuvoista mahdollisesti maahan syntyviin valumiin. Tästä johtuen ajoneuvot varastoidaan kiinteistöllä asfaltoidulla alueella. Ajoneuvojen esikäsittely tehdään vain sisätiloissa betonipohjaisella alustalla. Alue on varustettu

7 LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY 7 reunakorokkein, jotta mahdollisten nestevuotojen pääsy alueen ulkopuolelle on estetty. Ennaltaehkäisevänä toimena esikäsittelyalueella säilytetään myös imeytysainetta. Laitoksen henkilökunta ohjeistetaan toimimaan sekä normaali- että häiriöolosuhteissa. Lupahakemuksen täydennykset Lupahakemusta on täydennetty sekä tarkastuksella Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemus on kuulutettu Tampereen kaupungin, Nokian kaupungin ja Pirkanmaan ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla Ympäristölupahakemusta koskeva ilmoitus on julkaistu Aamulehdessä Ympäristölupahakemus ja siihen liittyvät selvitykset ovat olleet kuulutusajan yleisesti nähtävillä Tampereen kaupungin palvelupiste Frenckellissä sekä Nokian kaupungin rakennusvalvontatoimistossa. Lupahakemuksesta on annettu erikseen tieto ympäristönsuojelulain 37 ja 38 :n mukaisesti niille asianosaisille, joita asia erityisesti koskee, kirjeellä nro 1901Y , Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Kiinteistölle on tehty tarkastus Lausunnot Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Nokian ja Tampereen kaupunginhallitukselta, Nokian rakennus- ja ympäristölautakunnalta, Tampereen ympäristö- ja rakennusjaostolta sekä Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueelta. Nokian kaupunginhallitus ei ole jantanut hakemuksesta lausuntoa. Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön kehittämisen lausunto : Pirkanmaan 1. maakuntakaavassa (vahvistettu ) kyseinen alue on työpaikka-aluetta (TP). Merkinnällä osoitetaan liike- ja toimistorakentamiseen tai tuotantokäyttöön varattuja seudullisesti merkittäviä alueita. Alueelle voidaan sijoittaa asumista, jos siihen ei kohdistu ympäristöhäiriöitä. Myllypuron valumaalueelle on maakuntakaavassa annettu erityismääräys (em5), joka tarkoittaa, että A-, TP- ja T-alueiden yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa ja toteuttamisessa on huolehdittava siitä, että rakentaminen ei yksin tai tarkasteltuna yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa merkittävästi heikennä Myllypuron Natura-alueen vesitasapainoa. Myllypuron veden laadun säilymisestä on huolehdittava siten, ettei suojelun perusteena olevia luontotyyppejä merkittävästi heikennetä. Myllypuron työpaikka-alueelle on maakuntakaavassa osoitettu voimalinja (z, 110 kv). Suunnittelumääräys: rakentamiskieltoalue on valtioneuvoston antaman lunastuspäätöksen mukainen. 400 kv linjojen osalta rakentaminen on kiellettyä

8 8 johtoaukealle ja molemmilla puolen johtoaukeaa olevilla 10 metrin reunavyöhykkeillä. 110 kv voimajohdoilla rakentamisalue on linjakohtainen ulottuen korkeintaan johtoalueen ulkoreunaan. Myllypuron osayleiskaavassa (hyväksytty ja saanut lainvoiman ) kyseinen alue on teollisuusaluetta, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia (TY-3). Alue varataan ympäristöön soveltuville teollisuus- ja varastotiloille sekä niihin liittyville liike- ja toimistotiloille. Liike- ja toimistotiloja voidaan rakentaa enintään 25 % toimintojen kerrosalasta. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista eikä likaantumista. Myllypuron osayleiskaavassa on annettu seuraava yleismääräys: Alueella syntyvät hulevedet tulee hoitaa kiinteistökohtaisesti tai ohjata hallitusti alueelliseen sadevesijärjestelmään. Asemakaavoituksen yhteydessä on laadittava erillinen hulevesien hallintaa koskeva suunnitelma. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota, ettei Natura verkostoon kuuluvan Myllypuron valinnan perusteina olevia luontoarvoja merkittävästi heikennetä. Kiinteistöllä on voimassa kaupunginvaltuuston vahvistama asemakaava nro 4977, jonka mukaan kyseinen alue on yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta (TTV1). Asemakaava-alueelle on myös osoitettu voimansiirtoalue (Vs). Kiinteistön pinta-ala on m 2, rakennusoikeutta on m 2 ja tehokkuusluku on e=0,5. Yhdyskuntalautakunta on asettanut alueen rakennuskieltoon saakka. Alueen etelä- ja itäpuolella on teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta. Pohjoisessa on teollisuusaluetta. Länsipuolella on Nokian kaupungin raja. Lähin asutus sijaitsee Kalkussa alueen eteläpuolella sekä Ikurissa alueen itäpuolella noin 900 metrin etäisyydellä. Toiminta on asemakaavan mukaista eikä maankäytön suunnittelulla ole asiaan huomautettavaa. Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston lausunto : Romuajoneuvojen osat ja aineet on ensisijaisesti käytettävä uudelleen tai kierrätettävä. Mikäli uudelleenkäyttö tai kierrätys ei ole mahdollista, osat ja aineet on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä muulla tavoin. Esikäsittelemättömät romuajoneuvot on varastoitava sisällä hallissa tai nestetiiviiksi pinnoitetulla alueella, jolla muodostuvat sade- ja sulamisvedet kerätään sadevesikaivoihin ja johdetaan öljynerotuskaivon kautta. Sadevesiviemäri on öljynerotuskaivon jälkeen varustettava vahinkotilanteiden varalta sulkuventtiilillä. Öljynerottimen, sulkuventtiilin sekä sadevesiviemärin purkupaikan sijainnit on merkittävä niin, että ne ovat helposti havaittavissa. Öljyiset varaosat on varastoitava sisätiloissa nestetiiviissä varastossa. Esikäsittelyt romuajoneuvojen rungot on varastoitava päällystetyllä alueella. Ongelmajätteet ja kemikaalit on varastoitava suljetuissa ja asianmukaisesti merkityissä astioissa lukittavissa tiloissa, jotka ovat katettuja ja tiivispohjaisia.

9 9 Ympäristöön johdettavien vesien laaduntarkkailua varten tulee olla valvontaviranomaisen hyväksymä ohjelma, jonka mukaan niitä säännöllisesti tarkkaillaan. Muilta osin ympäristönsuojelulla ei ole huomauttamista ympäristölupahakemuksesta. Nokian kaupungin rakennus- ja ympäristölautakunnan lausunto : Nokian kaupungin puolella laitoksen rajanaapurissa on maankäyttö muuttunut. Alueella on asemakaava ja sinne rakennetaan parhaillaan liiketiloja. Maankäytön muutos Nokian puolella on syytä ottaa huomioon lupaa myönnettäessä siten, että mm. maisema- ja meluhaitat ehkäistään. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunto : Toimenpidealueen länsipuolella, noin 200 metrin päässä, kasvaa hajuheinää, joka on valtakunnallisesti silmälläpidettävä laji. Hajuheinä on koko maassa rauhoitettu ja sen hävittäminen on kielletty luonnonsuojelulain 42 :n nojalla. Toimenpidealueen itäpuolella, metrin päässä, sijaitsee Myllypuron Natura 2000 alue joka on luontodirektiivin mukainen alue. Myllypuron Natura alueen suojeluperusteena ovat luontodirektiivin luontotyypit: boreaaliset lehdot sekä Fennoskandian lähteet ja lähdesuot. Lupamääräyksissä tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, että romuajoneuvojen välivarastoinnista tai esikäsittelystä ja purusta ei pääse öljyjä tai muita haitallisia kemikaaleja ja aineita Myllypuron valuma-alueen pintavesiin tai maaperään, mistä ne voisivat kulkeutua Natura alueelle. Autojen purku tulee suorittaa sisätiloissa ja polttoaine-, kemikaali- ym. varastot tulee sijoittaa läpäisemättömälle alustalle niin, että vahinkotapauksissa aineita ei pääse imeytymään maaperään. Ko. varastotilojen tulee olla myös lukituksella varustettuja. Ympäristöön vahingon tai onnettomuuden seurauksena joutuneista öljyistä, polttoaineista, kemikaaleista ja muista ympäristölle haitallisista aineista on ilmoitettava välittömästi Pirkanmaan hätäkeskukseen, Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle ja Pirkanmaan ELY -keskukselle sekä ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin vahingon leviämisen estämiseksi. Mahdollisten vuotojen talteenottoa varten alueelle on varattava imeytysastia ja riittävästi imeytysainetta esim. turvetta ja tarvittavaa kalustoa vuotojen leviämisen estämiseksi. Muistutukset ja mielipiteet Pirkanmaan Osuuskauppa on jättämässään muistutuksessa esittänyt huolensa Romuliike Mäki Ky:n toiminnan vaikutuksista liiketoimintaansa. Pirkanmaan Osuuskauppa on erityisesti ilmaissut huolensa Kodin Terran pääsisäänkäynnille sekä parkkialueelle aiheutuvasta maisemallisesta haitasta ja sen vaikutuksesta heidän liiketoimintaansa. Tästä johtuen Pirkanmaan Osuuskauppa haluaisi lisäselvitystä lupahakemuksessa esitetystä aidan korotuksesta ja ulkonäöstä. Lisäksi Pirkanmaan Osuuskauppa toivoo, että aita olisi siisti ja ympäristöön sulautuva. Pirkanmaan Osuuskauppa on lisäksi ilmaissut huolensa Romuliike Mäki Ky:n toiminnan mahdollisista melu- ja hajuhaitoista, jotka saattaisivat mahdollisesti aiheuttaa negatiivisia mielikuvia heidän asiakkaissaan.

10 10 Hakijan kuuleminen ja vastine Hakija on todennut lausuntojen ja muistutuksen johdosta antamassaan vastineessa ( ) seuraavaa: "Romuajoneuvojen käsittelytoimenpiteen lisääminen jo olemassa olevaan ympäristölupaan ei lisää melu-, näkö- eikä hajuhaittoja. Aitaa on tarkoitus korottaa/uudelleen rakentaa tulevaisuudessa noin 2,5-3 m, jolloin pihan toimintojen näkyminen ulkopuolisiin yrityksiin vähenee. Aidan rakentamiseen ei ole vielä haettu rakennuslupaa." Hakijaa on lisäksi kuultu myöhemmin pyydetyn Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen lausunnon johdosta, mutta hakija ei ole jättänyt vastinetta lausunnosta. ALUEHALLINTOVIRASTON PÄÄTÖS Ratkaisu Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto myöntää Romuliike Mäki Ky:lle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan romuajoneuvojen vastaanotto-, esikäsittely- ja varastointitoimintaan Tampereen kaupungin Myllypuron kaupunginosaan kiinteistölle RN:o 3572:28. Lupamääräykset pilaantumisen ehkäisemiseksi Romuliike Mäki Ky:n on romuajoneuvojen vastaanotto-, välivarastointi- ja esikäsittelytoiminnassa noudatettava hakemuksessa esitettyä, ellei lupamääräyksissä toisin määrätä. Metalliromun vastaanotto-, lajittelu- ja paloittelutoiminnassa on noudatettava Pirkanmaan ympäristökeskuksen (Dnro 1901Y ) myöntämää, voimassa olevaa ympäristölupaa. Romuajoneuvojen vastaanotto 1. Romuajoneuvojen vastaanotto- ja esikäsittelytoimintaa saa harjoittaa arkisin maanantaista perjantaihin klo (YSL 43, YSA 19 ) 2. Laitoksella saa vastaanottaa ja käsitellä ympäristölupahakemuksen mukaisesti romuajoneuvoja ( ) keskimäärin 250 kpl vuodessa. Kiinteistöllä saa erikseen varatuilla paikoilla välivarastoida kerrallaan enintään 10 kpl esikäsittelemättömiä romuajoneuvoja ( ) sekä enintään 30 kpl esikäsiteltyjä romuajoneuvoja ( ). (YSL 43, 45, YSA 19 ) 3. Romuajoneuvoja vastaanotettaessa toiminnanharjoittajan on tarkastettava viimeisen haltijan oikeus luovuttaa romuajoneuvo. Romuajoneuvon luovuttajalle on annettava asianmukainen romutustodistus romuajoneuvojen poistamiseksi Ajoneuvohallituksen ajoneuvoliikennerekisteristä. (JäteL 18 l, VNA 581/ )

11 11 4. Autopurkamotoimintaa on harjoitettava järjestelmällisesti siten, ettei toiminnasta aiheudu maiseman rumentumista, epäsiisteyttä, ympäristön roskaantumista, eikä mahdollisessa vahinkotilanteessakaan maaperän pilaantumista tai pinta- ja pohjaveden pilaantumista tai terveyshaittaa eikä haittaa ympäristölle. Alueen yleisestä siisteydestä on huolehdittava. Mikäli ympäristö roskaantuu toiminnan vuoksi, on se siivottava välittömästi. Romuajoneuvojen käsittely- ja varastointitoiminnan on tapahduttava aidatulla alueella. Aluetta ympäröivä aita on pidettävä kunnossa ja asiattomien pääsy laitosalueelle on estettävä. (YSL 7, 8, 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 19, 20, JäteA 8 ) 5. Luvan saajan tulee nimetä romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnalleen vastaava hoitaja, jolla on riittävä asiantuntemus romuajoneuvojen vastaanottoa, käsittelyä, varastointia ja niihin liittyvää toiminnan tarkkailua varten. Vastaavan hoitajan nimi- ja yhteystiedot on ilmoitettava kirjallisesti lupaa valvovalle viranomaiselle mennessä. Henkilön vaihtumisesta on ilmoitettava vastaavasti. (YSL 43, 45, JäteA 10 ) Romuajoneuvojen esikäsittely ja varastointi 6. Romuajoneuvojen esikäsittely on tehtävä sisätiloissa nestetiiviillä alueella, jolta nestevuotojen pääsy alueen ulkopuolelle on estetty. Mahdollisten nestevuotojen varalta on alueella aina oltava tarpeeksi imeytysainetta. Mikäli esikäsittelytilan nestevuodot johdetaan umpisäiliöön ilman öljynerotuslaitteistoa, on umpisäiliön sekä sen putkistojen kunto tarkastutettava ulkopuolisella asiantuntijalla. Tarkastuksen tulokset on toimitettava tiedoksi lupaa valvovalle viranomaiselle sekä Tampereen aluepelastuslaitokselle. Umpisäiliön on oltava standardin mukainen palavan nesteen säiliö, joka on ulostuulettuva. Umpisäiliön sisältö on toimitettava ongelmajätteen käsittelylaitokseen. Vaihtoehtoisesti esikäsittelytilan nestevalumien käsittely voidaan järjestää varustamalla esikäsittelytila nestevuotojen käsittelyjärjestelmällä sekä öljynerottimella. Öljynerottimen tyhjennys ja tarkkailu on järjestettävä lupamääräyksen nro 22 mukaisella tavalla. (YSL 7, 8, 43, YSA 19, JäteL 6, JäteA 8, VNA 581/ ) 7. Esikäsittelyssä romuajoneuvo on purettava, jolloin siitä on mahdollisimman pian sen vastaanoton jälkeen poistettava vähintään Akku ja nesteytettyä kaasua sisältävät polttoainesäiliöt Räjähdysvaaralliset osat, kuten ilmatyynyt, tai tehtävä ne muutoin vaarattomaksi Polttoaine, moottoriöljy, vaihteistoöljy, voimansiirtolaitteiden öljy, hydrauliikkaöljy, jäähdytysnesteet, jäätymisenestoaine, jarrunesteet, ilmastointijärjestelmän nesteet tai mikä tahansa muu romuajoneuvoon sisältyvä neste sekä kierrätettävä ja varastoitava ne erikseen, jos niitä ei tarvita asianomaisten osien uudelleenkäyttöön Siinä määrin kun on mahdollista kaikki ne osat, joiden tiedetään sisältävän elohopeaa

12 12 Kierrätyksen edistämiseksi esikäsittelyssä on lisäksi poistettava Katalysaattorit Kuparia, alumiinia ja magnesiumia sisältävät metalliosat, jos näitä metalleja ei erotella murskaamossa Renkaat ja isot muoviosat, esimerkiksi puskurit, kojelauta, nestesäiliöt, jos näitä materiaaleja ei eroteta murskaamossa siten, että ne voidaan tehokkaasti kierrättää materiaaleina Lasi, jos sitä ei eroteta murskaamossa (YSL 45, YSA 19, VNA 581/ ) 8. Esikäsittelemättömät romuajoneuvot on varastoitava nestetiiviiksi pinnoitetulla alueella, jolla muodostuvat sade- ja sulamisvedet kerätään yhteen ja johdetaan öljynerotuskaivon kautta maastoon tai kunnalliseen sadevesiviemäriin. Sadevesiviemärissä on öljynerotuskaivon jälkeen oltava näytteenottokaivo sekä vahinkotilanteiden varalta sulkuventtiili. Öljynerottimen ja sulkuventtiilin sekä sadevesiviemärin purkupaikan sijainti on merkittävä siten, että ne ovat helposti havaittavissa. Romuajoneuvoja, jotka sisältävät vaarallisia aineita tai osia, ei saa tilapäisestikään säilyttää pinnoittamattomalla maapohjalla. Esikäsiteltyjen romuajoneuvojen varastoalue on erotettava esikäsittelemättömien romuajoneuvojen varastointiin tarkoitetusta alueesta ja se on merkittävä selvästi. (YSL 7, 8, 43, 45, YSA 19, JäteL 6, JäteA 8, VNA 581/ ) 9. Romuajoneuvojen esikäsittelytoimintaa ei saa aloittaa ennen kuin romuajoneuvojen esikäsittelytila sekä niiden varastointialueet ovat lupamääräysten nro 6 ja 8 mukaisia. Luvan saajan on toimitettava selvitys tehdyistä toimenpiteistä lupaa valvovalle viranomaiselle ennen esikäsittelytoiminnan aloittamista. (YSL 7, 8, 43, YSA 19 ) Jätehuolto 10. Öljyä tai muita ongelmajätteitä sisältävät romuajoneuvoista peräisin olevat osat on varastoitava sisätiloissa tai katetussa varastossa nestetiiviillä alustalla. Mikäli varastointitila on viemäröity, on tilassa oltava nestevuotojen keräysjärjestelmä ja öljynerotin. (YSL 7, 8, 43, 45, YSA 19, JäteL 6, JäteA 8, VNA 581/ ) 11. Mikäli kiinteistön piha-alueella säilytetään muita kuin lupamääräyksessä nro 8 mainittuja romuajoneuvojen käsittelytoiminnasta peräisin olevia jätteitä, on ne varastoitava järjestelmällisesti esimerkiksi astioissa, lavoilla, hyllyissä tai varastokatoksissa. Muovia ja muita kevyempiä jätejakeita, tai niitä sisältäviä jätteitä saa varastoida kiinteistöllä vain umpinaisissa astioissa. (YSL 7, 8, 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 19, JäteA 8 ) 12. Romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnassa syntyville renkaille on kiinteistöllä oltava asianmukainen varastointipaikka, jotta ne voidaan varastoida muista jätteistä erillään palovaaran ehkäisemiseksi. (YSL 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 19, JäteA 8, VNA 581/ )

13 Ongelmajätteet ja kemikaalit on varastoitava suljetuissa, tiiviissä ja asianmukaisesti merkityissä astioissa sisätiloissa. Varastointitilan on oltava lukittava, tiivispohjainen, viemäröimätön sekä reunakorokkein varustettu. Öljynsuodattimet ja muut kiinteät öljypitoiset jätteet on varastoitava tiiviissä astioissa. Akut on varastoitava tiiviissä haponkestävässä astiassa tai kontissa. Nestemäisten ongelmajätteiden varastosäiliöt on varustettava esimerkiksi suoja-altaalla, jonka tilavuuden on oltava vähintään suurimman varastosäiliön tilavuus, jotta vuototapauksissa nestemäinen ongelmajäte saadaan kerättyä hallitusti talteen. Erilaatuisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Samansisältöisiä ongelmajätteitä voidaan yhdistää, mutta ei laimentaa. Ongelmajätteiden varastotilan on oltava tämän lupamääräyksen mukainen mennessä. (YSL 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 15, VNp 659/1996) 14. Toiminnassa syntyvät jätemateriaalit on toimitettava hyödynnettäväksi tai käsiteltäväksi säännöllisesti. Hyödynnettäväksi tai loppusijoitettavaksi toimitettavan jätemateriaalin saa luovuttaa vain asianmukaiseen käsittelyyn tai kuljetukseen, joka on hyväksytty ympäristönsuojelu- ja jätelain edellyttämällä tavalla. Vastaanotettavasta jätemateriaalista on ensisijaisesti pyrittävä hyödyntämään sen sisältämä aine ja toissijaisesti energia. Romuajoneuvojen osat ja aineet on ensisijaisesti käytettävä uudelleen tai kierrätettävä. Mikäli uudelleenkäyttö tai kierrätys ei ole mahdollista, osat ja aineet on mahdollisuuksien mukaan hyödynnettävä muulla tavoin. (YSL 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 15, VNA 581/2004) 15. Ongelmajätteet sekä öljynerotuskaivojen tyhjennysliete on toimitettava riittävän usein, kuitenkin vähintään kerran vuodessa käsiteltäviksi laitokseen, jolla on ympäristölupa ongelmajätteiden käsittelyyn. Ongelmajätteiden siirtoa varten on laadittava siirtoasiakirja, josta ilmenee valtioneuvoston päätöksen 659/1996 mukaiset tiedot ongelmajätteistä. Siirtoasiakirja tai sen jäljennös on säilytettävä kolmen vuoden ajan sen allekirjoittamisesta. (YSL 43, 45, YSA 19, JäteL 6, 15, JäteA 5, 6, VNp 659/1996, YMA 1129/2001) Paras käyttökelpoinen tekniikka 16. Toiminnanharjoittajan on seurattava parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymistä. Parasta taloudellisesti käyttökelpoista tekniikkaa on hyödynnettävä toiminnassa niin, että ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. (YSL 4, 5, 43, YSA 37, JäteL 6 ) Melu ja tärinä 17. Laitoksen toiminnoista aiheutuva melutaso ei saa ylittää asumiseen käytettävillä alueilla, virkistysalueilla taajamissa ja taajamien välittömässä läheisyydessä melun keskiäänitason LA eq päiväohjearvoa (klo 7-22) 55 db. Melutilannetta on tarvittaessa ympäristölupaa valvovan viranomaisen määräyksestä selvitettävä joko mittauksin tai teettämällä melun leviämisselvitys. (YSL 43, 46, VNp 993/1992)

14 14 Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 18. Mikäli laitteisiin tulee vikoja tai häiriöitä, jotka lisäävät päästöjen määrää tai muuttavat niiden laatua haitallisemmiksi tai lisäävät laitoksesta aiheutuvaa melua, laitteet on saatettava normaaliin toimintakuntoon niin pian kuin se on teknisesti mahdollista. (YSL 43, 45, 62, YSA 19, 30, JäteL 52 ) 19. Vahinko- ja onnettomuustilanteiden varalta on alueella aina oltava saatavilla riittävä määrä torjuntavälineitä kuten imeytysaineita, tyhjiä astioita nesteiden keräystä varten sekä alkusammutuskalustoa. Vuotoina ympäristöön päässeet jätteet, kemikaalit, polttoaineet ja muut aineet on kerättävä välittömästi talteen ja käsiteltävä asianmukaisesti. Häiriötilanteista on ilmoitettava viipymättä lupaa valvovalle viranomaiselle ja Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Tällaisia häiriötilanteita ovat poikkeuksellisen suuria päästöjä aiheuttavat häiriötilanteet sekä vahingot ja onnettomuudet, joissa kemikaaleja, polttoaineita tai muita aineita pääsee vuotamaan pintavesiin, viemäriin, maaperään tai haihtumaan ilmaan. Kemikaali- ja öljyvahingoista on välittömästi ilmoitettava myös Pirkanmaan hätäkeskukseen (Tampereen aluepelastuslaitos). (YSL 7, 8, 43, 45, 46, 62, 76, YSA 19, 30, JäteL 6, 19, 20, 52 ) Tarkkailu- ja raportointimääräykset 20. Toiminnanharjoittajan on tarkkailtava maastoon johdettavien hulevesien laatua. Romuajoneuvojen varastoalueelta kertyvistä vesistä sekä ojasta, johon hulevedet varastoalueelta johdetaan, on otettava näytteet kerran vuodessa, joko kevään tai syksyn ylivirtaamakautena. Näytteistä on tutkittava ainakin ph, kiintoaine, sähkönjohtavuus, lyijy-, kadmium- ja mineraaliöljypitoisuus. Näytteenotto ja analysointi on annettava julkisen valvonnan alaisen laitoksen tehtäväksi. Vesinäytetulokset on toimitettava tiedoksi ympäristölupaa valvovalle viranomaiselle ja Tampereen kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Valvontaviranomainen voi tarvittaessa vesinäytetulosten perustella muuttaa tarkkailuohjelmaa. (YSL 46, 83, YSA 19, JäteL 51 ) 21. Käsittelyhallin sekä pinnoitettujen alueiden rakenteet sekä jäte- ja valumavesien johtamisjärjestelmät on pidettävä hyvässä kunnossa. Pinnoitusten kuntoa, mm. halkeilua, painumia ja lohkeilua on tarkkailtava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa ja havaitut viat on korjattava viipymättä. (YSL 43, 45, 46, YSA 19, JäteA 8 ) 22. Öljynerotuskaivojen toimintaa on tarkkailtava säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa ja ne on tyhjennettävä tarvittaessa. Tarkkailusta on pidettävä kirjaa, johon merkitään tarkastuspäivämäärä, tarkastajan nimi, todettu kaivon kunto, huoltotoimenpiteet ja tyhjennykset (tyhjentäjä, jätteen määrä ja toimituspaikka). (YSL 43, 45, 46, YSA 19, JäteL 6 ) 23. Kiinteistöllä oleva umpisäiliö on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa. Tyhjennyksen yhteydessä säiliön kunto on tarkastettava ja samalla korjattava mahdolliset vauriot. Umpisäiliön huolloista ja tyhjennyksistä tulee pitää kirjaa. (YSL 43, 45, 46, YSA 19, JäteL 6 )

15 Laitokselle vastaanotetuista romuajoneuvoista sekä esikäsittelytoiminnasta syntyvistä jätteistä sekä edelleen toimitetusta jätemateriaalista on pidettävä kirjaa. Kirjanpidosta on käytävä ilmi eri jätemateriaalien jätenimike, tunnusnumero/ewc-koodi, määrä vuodessa, alkuperä ja toimituspaikka sekä varastointimäärä vuodenvaihteessa. (YSL 46, YSA 19, JäteL 51 ) 25. Luvan saajan on toimitettava ympäristölupaa valvovalle viranomaiselle vuosittain helmikuun loppuun mennessä vuosiyhteenveto laitoksen edellisen vuoden toiminnasta. Yhteenvedossa, joka on soveltuvin osin toimitettava sähköisesti, on esitettävä seuraavat asiat: tiedot vastaanotetuista romuajoneuvoista sekä esikäsittelytoiminnassa syntyneistä jätteistä sekä edelleen toimitetuista jätemateriaaleista seuraavasti: - jätemateriaalien laji, määrä, alkuperä ja toimituspaikka - varastointitilanne vuoden vaihteessa tiedot vuoden aikana sattuneista häiriötilanteista sekä muista poikkeuksellisista tilanteista, niiden syyt ja kestoajat sekä niiden aikana syntyneet päästöt ja jätteet tiedot öljynerotuskaivon ja umpisäiliön tyhjennyksistä ja tarkkailusta tiedot vuoden aikana toteutetuista ja suunnitteilla olevista muutoksista laitoksen toiminnassa yhteenveto ympäristönsuojelun kannalta olennaisista huoltotoimenpiteistä Ympäristönsuojelun tarkkailukertomuksen perusteena olevat asiakirjat, kuten käyttöpäiväkirjat ja huoltotodistukset, on säilytettävä vähintään viimeiseltä kolmelta vuodelta viranomaisia varten. (YSL 46, YSA 19, JäteL 51, 52, JäteA 22 ) Toiminnan mahdollinen lopettaminen 26. Luvan saajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen toiminnan lopettamista, esitettävä yksityiskohtainen suunnitelma vesiensuojelua, ilmansuojelua, maaperänsuojelua ja jätehuoltoa koskevista laitoksen toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista. (YSL 43, 90, YSA 19, JäteL 6 ) Vakuus 27. Luvan saajan on asetettava euron vakuus ja toimitettava sitä koskevat asiakirjat lupaa valvovalle viranomaiselle viimeistään ympäristölupapäätöksen saatua lainvoiman. Vakuuden arvoa voidaan tarkistaa tarvittaessa. (YSL 42 ) Lupamääräysten tarkistaminen 28. Luvan saajan on esitettävä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi viimeistään ellei laitoksen toiminnassa sitä ennen tapahdu olennaista muutosta.

16 16 Hakemukseen on ympäristönsuojeluasetuksen 15 1 momentissa tarkoitettujen tietojen lisäksi liitettävä yhteenveto toiminnan tarkkailusta ja seurannasta sekä tiedot toiminnan vaikutuksista ympäristöön. (YSL 55, YSA 19 ) RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Hakijan romuajoneuvojen vastaanottoon, esikäsittelyyn ja välivarastointiin liittyvien toimien voidaan katsoa täyttävän ympäristönsuojelu- ja jätelain sekä niiden nojalla annetut vaatimukset kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja annettuja lupamääräyksiä noudatetaan. Luvan myöntämisen edellytykset Toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti laitoksen toiminnasta ei katsota aiheutuvan merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, terveyshaittaa, eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta eikä erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista. Lupamääräysten yleiset perustelut Toiminta sijaitsee alueella, joka on Myllypuron osayleiskaavassa merkitty teollisuusalueeksi, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia. Alueella tapahtuva toiminta ei saa aiheuttaa vesistön pilaantumista eikä likaantumista. Osayleiskaavassa on lisäksi annettu yleismääräys, jonka mukaan alueella syntyvät hulevedet tulee hoitaa kiinteistökohtaisesti tai ohjata hallitusti alueelliseen sadevesijärjestelmään. Asemakaavassa alue on merkitty yhdistettyjen teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Hakemuksen mukaisena ja siinä esitetyssä laajuudessa toiminta on kaavan mukaista. Alue ei sijaitse vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella. Hanke ei todennäköisesti merkittävästi heikennä niitä luontoarvoja, joiden suojelemiseksi Myllypuro on sisällytetty Natura 2000-verkostoon. Toiminnasta ja siihen liittyvästä liikenteestä ei aiheudu vaaraa eikä haittaa terveydelle, ympäristölle ja asutukselle, kun toiminta järjestetään esitetyn hakemuksen ja päätöksen määräysten mukaisesti. Luvan hakijalla on usean vuoden kokemus jätteenkäsittelytoiminnasta. Hakijalla voidaan siten katsoa olevan sellainen asiantuntemus, jota hakemuksessa esitetty toiminnan harjoittaminen edellyttää. Lupamääräysten perustelut Laitoksen toiminta-aikaa on rajoitettu ympäristölle mahdollisesti aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi. Lupamääräyksessä sallittu toiminta-aika on asetettu yhteneväksi myönnetyssä metalliromun vastaanotto- ja käsittelytoimintaa koskevassa ympäristöluvassa asetetun toiminta-ajan kanssa. (Lupamääräys 1)

17 17 Käsittely- ja varastointimäärien rajoittamisella varmistetaan, että romuajoneuvot toimitetaan viipymättä jatkokäsittelyyn eivätkä ne keräänny laitokselle aiheuttaen epäsiisteyttä. Lupamääräyksessä sallittu vuosittainen käsittelymäärä sekä enimmäisvarastointimäärät vastaavat ympäristölupahakemuksessa esitettyjä määriä. Sallittu vuosittainen käsittelymäärä pitää sisällään sekä laitokselle esikäsittelemättöminä (150 kpl) että esikäsiteltyinä (100 kpl) otetut romuajoneuvot. Laitokselle ns. esikäsiteltyinä vastaanotettujen ajoneuvojen katsotaan kuitenkin olevan esikäsittelemättömiä, koska niiden asianmukaisesta käsittelystä ennen laitokselle saapumista ei voi olla varmuutta. Tästä johtuen toiminnanharjoittajan on lupahakemuksen mukaisesti tarkistettava nämä ajoneuvot ja mikäli tarpeen, purettava ne tämän päätöksen lupamääräyksen nro 7 mukaisesti. Vasta tämän jälkeen näiden ajoneuvojen katsotaan olevan esikäsiteltyjä, jolloin ne voidaan myös varastoida esikäsiteltyjen romuajoneuvojen varastoalueella. (Lupamääräys 2) Jätelain 18 l :n nojalla vastaanottajan on tarkistettava viimeisen haltijan oikeus luovuttaa romuajoneuvo, ja ajoneuvon viimeiselle haltijalle on annettava valtioneuvoston asetuksen romuajoneuvoista mukainen romutustodistus. (Lupamääräys 3) Jätelain mukaan jäte on käsiteltävä hallitusti. Jätteestä tai jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Jäteasetuksen mukaan jätteiden käsittelylaitoksen toiminta ei saa aiheuttaa haju- tai meluhaittaa, maaperän tai pinta- ja pohjavesien pilaantumista eikä ympäristön roskaantumista tai muuta siihen rinnastettavaa kyseiselle laitokselle ominaista haittaa. Laitosalueen aidan kunnossapitämisellä voidaan tehokkaasti ehkäistä ympäristön roskaantumista ja mahdollista maiseman rumentumista sekä estää asiattomien pääsy alueelle. (Lupamääräys 4) Jätelain mukaan jäte on käsiteltävä hallitusti. Jätteestä tai jätehuollosta ei saa aiheutua vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Tämä edellyttää, että autopurkamon toiminnasta on vastuussa riittävän ammattitaitoinen henkilökunta. (Lupamääräys 5) Romuajoneuvojen esikäsittelytoiminta on tehtävä sisätiloissa, missä päästöt ympäristöön voidaan minimoida parhaiten. Mikäli esikäsittelytilassa muodostuvat nestevalumat johdetaan ympäristölupahakemuksen mukaisesti ilman öljynerotinta umpisäiliöön, on tällöin umpisäiliön soveltuvuus mm. öljyjen sekä bensan ja dieselin säilytykseen selvitettävä. Lisäksi umpisäiliön ja sen putkistojen tämän hetkinen kunto on selvitettävä ulkopuolisella asiantuntijalla (tarkastusliike), jotta voidaan varmistua sen rakenteiden riittävyydestä ja selvittää mahdolliset korjaustarpeet päästöjen estämiseksi maaperään. Umpisäiliön on oltava standardin (Palavien nesteiden kiinteät varastosäiliöt rakenne ja tarkastukset) mukainen palavan nesteen säiliö, joka on varustettu ulkoilmaan johtavalla ilmaputkella. Näin säiliön rakenteiden soveltuvuudesta kyseiseen toimintaan voidaan varmistua ja palavien nesteiden varastoinnista aiheutuva mahdollinen räjähdysvaara estää. Tiedot umpisäiliön sekä sen putkistojen kunnosta ja säiliön soveltuvuudesta mm. öljy- sekä bensajäännösten varastointiin on toimitettava tiedoksi lupaa valvovalle viranomaiselle sekä Tampereen aluepelastuslaitokselle, jotta voidaan varmistaa ympäristönsuojelun kannalta rakenteiden riittävä taso. Vaihtoehtoisesti luvan saaja voi myös varustaa esikäsittelytilan öljynerotti-

18 18 mella, jotta voidaan estää öljy- ja bensavalumien pääsy umpisäiliöön. Tällöin umpisäiliön sisältö voidaan toimittaa käsiteltäväksi jätevedenpuhdistamolle. (Lupamääräys 6) Romuajoneuvoista annetun valtioneuvoston asetuksen (581/2004) 10 :ssä on säädetty romuajoneuvojen esikäsittelyä koskevista vähimmäisvaatimuksista. Romuajoneuvot sisältävät ongelmajätteiksi luokiteltuja aineita ja osia. Haitallisia aineita voi joutua ympäristöön, ellei niitä poisteta ajoneuvoista ennen murskausta. Romuajoneuvoista annetun valtioneuvoston asetuksen 11 :n nojalla romuajoneuvo on esikäsittelyssä purettava tai haitallisten ympäristövaikutusten vähentämisestä on huolehdittava muulla vastaavalla tavalla. (Lupamääräys 7) Valtioneuvoston asetuksen romuajoneuvoista (581/2004) 9 :ssä säädetään romuajoneuvojen varastointipaikkoja koskevista vähimmäisvaatimuksista. Asetuksen mukaan esikäsittelemättömien romuajoneuvojen varastointipaikassa on oltava vähintään asianmukainen nestetiiviiksi pinnoitettu alue, joka on varustettu nestevuotojen keräysjärjestelmällä sekä öljyn ja rasvan erottimilla. Lupamääräys on yhdenmukainen asetuksen vähimmäisvaatimuksen kanssa. (Lupamääräys 8) Laitos täyttää valtioneuvoston asetuksessa romuajoneuvoista asetetut vähimmäisvaatimukset, kun lupamääräyksissä nro 6 ja 8 edellytetyt vaatimukset toteutetaan. Koska luvan käsittelyn aikana ei saatu varmuutta romuajoneuvojen esikäsittelytilan sekä esikäsittelemättömien romuajoneuvojen varastoalueen pinnoitteiden nestetiiveydestä, on näistä toimitettava selvitykset lupaa valvovalle viranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. Mikäli selvityksin todetaan, että ne eivät tällä hetkellä täytä nestetiiviille pinnoitteelle asetettuja vaatimuksia, on tarvittavat toimenpiteet tehtävä lupamääräysten noudattamiseksi. Lisäksi ennen toiminnan aloittamista, myös esikäsittelytilan viemäröintiratkaisua (lupamääräys 6) koskevat toimenpiteet on toteutettava. Jotta lupaa valvova viranomainen voi varmistua vaadittujen toimenpiteiden toteuttamisesta, on luvan saajan toimitettava selvitys tehdyistä toimenpiteistä ennen romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnan aloittamista. (Lupamääräys 9) Päätöksessä on annettu jätteiden varastointia koskevia määräyksiä, jotta toiminnasta ei aiheudu epäsiisteyttä, maiseman rumentumista eikä yleisen viihtyvyyden vähentymistä. Haitalliset ympäristövaikutukset on ehkäistävä ennakolta, mikä edellyttää toiminnanharjoittajalta varovaisuutta ja huolellisuutta jätteiden varastoinnissa. Varastoimalla toiminnassa muodostuvat jätteet ja ongelmajätteet asianmukaisesti, voidaan estää ympäristön roskaantumista sekä jätteiden haitallisia ympäristövaikutuksia mm. maaperään ja pohjavesiin. (Lupamääräykset 10-13) Toiminnassa syntyvät jätemateriaalit on määrätty toimitettavaksi säännöllisesti hyödynnettäväksi, jotta jätteiden varastoinnista aiheutuvia riskejä ja haittoja ympäristölle voidaan vähentää. Jätelain mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Lain mukaan jätettä saa luovuttaa vain jätetiedostoon hyväksytylle kuljettajalle tai sille, jolla on oikeus ottaa vastaan jätettä ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan nojalla. Edelleen jätelain periaatteiden mukaisesti jätteistä on ensisijaisesti pyrittävä hyödyntämään niiden sisältämä aine ja toissijaisesti energia. (Lupamääräys 14)

19 19 Ongelmajätteet saa toimittaa vain laitokselle, jolla on lupa käsitellä ongelmajätteitä. Valtioneuvoston päätöksessä ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä (VNp 659/1996) on annettu ongelmajätteiden siirtoa varten laadittavaa siirtoasiakirjaa koskevat määräykset. Siirtoasiakirjan avulla voidaan valvoa ongelmajätteen kulkua tuottajalta asianmukaiseen hyödyntämis- tai käsittelypaikkaan. (Lupamääräys 15) Ympäristönsuojelulaki velvoittaa ennaltaehkäisemään ja minimoimaan haitat sekä käyttämään parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudattamaan ympäristön kannalta parhaita työmenetelmiä. Toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä aiheuttamiensa haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista ja siitä syystä seurattava parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymistä toimialallaan. (Lupamääräys 16) Luvassa on määrätty toiminnalle hyväksyttävä melutaso lähimmissä melulle altistuvissa kohteissa. Lupamääräyksen mukaiset meluraja-arvot vastaavat valtioneuvoston päätöksessä (VNp 993/1992) asetettuja melutason ohjearvoja. Koska toimintaa ei lupamääräyksen nro 1 mukaan ole sallittu yöaikaan, luvassa ei ole tarpeen antaa määräystä yöaikaisesta melutasosta. (Lupamääräys 17) Haitallisten ympäristövaikutusten ennaltaehkäisyyn liittyy varautuminen mahdollisiin häiriö- ja onnettomuustilanteisiin. Poikkeuksellisen suurista häiriöistä ja onnettomuuksista on tiedotettava, jotta ympäristövahingot saadaan rajoitettua mahdollisimman vähäisiksi. (Lupamääräykset 18-19) Ympäristöön johdettavien vesien käsittelyn riittävyyden toteamiseksi on tarpeen tarkkailla pintavesiä. Tarkkailu on tarpeen myös vaadittavien toimenpiteiden määrittämiseksi ja toiminnasta aiheutuvien ympäristö- ja terveyshaittojen selvittämiseksi. Tarkkailun luotettavuuden varmistamiseksi sen suorittajan tulee olla julkisen valvonnan alainen asiantuntijalaitos. (Lupamääräys 20) Toiminnanharjoittajan tulee olla selvillä toimintansa vaikutuksista ympäristöön, mikä edellyttää ympäristön kannalta merkityksellisten päästöjen suunnitelmallista tarkkailua. Ympäristövaikutusten seuraaminen ja lupamääräysten valvonta edellyttävät kirjanpitoa laitoksen toiminnasta, jätteistä ja päästöistä. Öljynerottimen tarkkailua ja huoltoa koskeva määräys on annettu, jotta voidaan varmistaa erottimen toimivuus ja estää mahdolliset haitat ennakolta. (Lupamääräykset 21-25) Mikäli toiminta päättyy, toiminnanharjoittajaa koskevat myös toiminnan lopettamisen jälkeiset ympäristönsuojeluvelvoitteet, joihin on varauduttava etukäteissuunnittelulla. (Lupamääräys 26) Toiminnanharjoittajalta on edellytetty vakuuden asettamista, jotta jätemateriaalit voidaan käsitellä asianmukaisesti ja laitosalue siistiä toiminnan loppuessa odottamattomasti. Edellytetty euron vakuus koskee tämän päätöksen mukaista romuajoneuvon esikäsittely- ja varastointitoimintaa. Pirkanmaan ympäristökeskuksen myöntämässä metalliromun vastaanotto- ja käsittelytoimintaa koskevassa ympäristöluvassa edellytetty euron vakuus on edelleen pidettävä voimassa tässä päätöksessä edellytetyn vakuuden rinnalla. Vakuuden määrää voidaan tarvittaessa muuttaa luvan voimassaolon aikana. (Lupamääräys 27)

20 20 Ympäristönsuojelulain mukaan toistaiseksi voimassa olevassa luvassa tulee määrätä, mihin mennessä hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä. Romuliike Mäki Ky:n ympäristöluvan tarkistamishakemus on määrätty toimitettavaksi samassa määräajassa kuin Pirkanmaan ympäristökeskuksen myöntämän (Dnro 1901Y ) metalliromun vastaanotto- ja käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan tarkistamishakemus. Näin hakemuksen voidaan käsitellä samanaikaisesti ja toiminnoille voidaan myöntää yhteinen ympäristölupa. (Lupamääräys 28) Vastaus yksilöityihin vaatimuksiin ja lausuntoihin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on ottanut lausunnoissa esitetyt asiat huomioon lupamääräyksistä ilmenevällä tavalla. Lupahakemuksesta jätettyyn muistutukseen aluehallintovirasto toteaa, että ympäristöluvassa on annettu useita lupamääräyksiä koskien kiinteistön siistinä pitämistä sekä romuajoneuvojen ja muiden jätteiden varastointia kiinteistöllä. Kun annettuja lupamääräyksiä noudatetaan, voidaan estää romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnasta aiheutuva ympäristön epäsiisteys. Aluehallintovirasto on lisäksi katsonut, että tässä luvassa ei ole tarpeen määrätä laitosaluetta ympäröivän aidan uudelleen rakentamisesta tai korottamisesta, koska romuajoneuvojen esikäsittelytoiminnasta aiheutuva mahdollinen maisemallinen haitta pystytään estämään jo nykyisellä 1,5 metrin korkuisella aidalla. Suunniteltu romuajoneuvojen varastoalue sijoittuu lisäksi kiinteistölle siten, että hallirakennus toimii näkösuojana varastoalueen sekä tavaratalon välillä, joka entisestään vähentää toiminnasta aiheutuvaa maisemallista haittaa tavaratalon suuntaan. LUVAN VOIMASSAOLO Päätöksen voimassaolo Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Toiminnan olennaiseen laajentamiseen tai muuttamiseen on oltava lupa. (YSL 28, YSA 19 ) Korvattavat päätökset Ei korvattavia päätöksiä. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän lain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräystä ankarampia säännöksiä, tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. (YSL 56 ) PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin tämä lupapäätös on lainvoimainen. (YSL 100 )

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014

Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014. Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 KEURUUN KAUPUNKI PÄÄTÖS Keurusselän ympäristönsuojelujaosto Annettu 25.6.2014 Multiantie 1 Dnro 97/11.01.00/2014 42700 KEURUU ASIA Autopurkaamon ympäristölupa, Mänttä-Vilppula HAKIJA Martikainen S & V

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: LUVAN HAKIJA Ranjia Oy Tuorsniementie Pori YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/RANJIA OY Ranjia Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottamista ja varastointia Porin Tuorsniemen kylässä osoitteessa

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2007 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2007 Y Puh. Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.5.2007 PIR 2007 Y 65 111 Puh. 020 490 104 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.5.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 21/2014 1 (5) Päätöshistoria Ympäristölautakunta 06.05.2014 154 ESAVI/555/04.08/2010 Lausunto Hakija Ympäristölautakunta päätti antaa Etelä-Suomen aluehallintovirastolle

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) Ympäristölautakunta Ysp/10 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (12) 10 Arkista Oy:n ympäristölupa-asia HEL 2015-010200 T 11 01 00 00 Päätösehdotus Hakija päättää Arkista Oy:n ympäristölupahakemuksen johdosta seuraavaa. Arkista

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Päätös Etelä-Suomi Nro 7/2011/2 Dnro ESAVI/220/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA Tramel Oy:n ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Lahden toimipisteen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (8) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.05.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (8) Kaupunginhallitus Ryj/1 26.05.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (8) 621 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö Tmi Osa- Tattiksen ympäristölupahakemuksesta (ESAVI/555/04.2010) HEL 2014-004885 T 11 01 00 00 Lausunto

Lisätiedot

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY

YMPA , 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY YMPA 09.12.2008, 250, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOMETALLI OY (JK) Yj:n ehdotus: Elometalli Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa metalliromun käsittely-

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh. Valvonta ja ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 10.6.2005 PIR 2005 Y 188 111 Puh. (03) 2420 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla

Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 1/YMPLA 27.1.2016 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y1/2016 Ympla 27.1.2016 3 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 Alastaro 29.1.2016 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suomen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (5) 19 Vaasan hallinto-oikeuden päätös Helen Oy:n valituksesta Vuosaaren voimalaitosten ympäristöluvasta Nro 170/2014/1 HEL 2014-013602 T 03 01 01 Päätös Asia tulisi

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/VEIKKO LEHTI OY Veikko Lehti Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee paperin/pahvin siirtokuormausaseman toimintaa ja hiekanerotuskaivojätteiden

Lisätiedot

Kaakkois Suomen ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 12c

Kaakkois Suomen ympäristökeskus Ympäristönsuojeluasetus 6 :n 1 momentin kohta 12c 1(11) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS 2007 Y 144 111 Annettu julkipanon jälkeen 9.11.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. Kotkan Käyttöosa

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh. PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Valvonta ja ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 10.6.2005 PIR 2005 Y 95 111 Puh. (03) 2420 111 ASIA

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY

YMPA , 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY YMPA 6.10.2010, 197 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/NOORMARKUN SELLUERISTE OY Sellueriste Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee sellueristeen valmistusta keräyspaperista Porin

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 19.11.2014 127. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.11.2014 4189/11.01.

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 19.11.2014 127. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.11.2014 4189/11.01. 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 19.11.2014 127 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 21.11.2014

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA

ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA 1 (5) JYVÄSKYLÄN MAALAISKUNTA Ympäristölautakunta Puistokatu 35 40200 JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisesta lupahakemuksesta. ABC-VAAJAKOSKEN YMPÄRISTÖLUPA HAKIJA Osuuskauppa Keskimaa

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 Ympäristölautakunta 25 21.3.2013 114 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Ekokem-Palvelut Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee hiekanpesu-

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 819 12.11.2002 6 Ymp 8535-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Vanha Tampereentie 205) Ympkaalk 819 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab

Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 250 21.03.2006 3 Ymp 17808-2005 (235) Ympäristölupahakemus / Gigantti Oy Ab Ympkaalk 250 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 14.3.2006/Fredrik

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2006 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2006 Y Puh. Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 28.5.2007 PIR 2006 Y 548 111 Puh. 020 490 104 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2002 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2002 Y Puh. Valvonta ja ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 16.12.2005 PIR 2002 Y 180 111 Puh. (03) 2420 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Nro 8/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/157/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 8/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/157/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 8/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/157/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 25.1.2012 ASIA Autopurkamon ympäristöluvassa määrätyn määräajan pidentäminen, Ikaalinen HAKIJA

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 2 momentin kohta 4 sekä Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 3 momentti PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 8.10.2008 Dnro ESA 2008 Y 131 111 ASIA YMPÄRISTÖLUPA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee romuajoneuvojen vastaanottoa ja esikäsittelyä.

Lisätiedot

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA

LIITE 8 TARKISTAMISEKSI. Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA ORIMATTILAN KAUPUNKI Ympäristölautakunta YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS TOISTAISEKSI VOIMASSA OLEVAN YMPÄRISTÖLUVAN TARKISTAMISEKSI Annettu julkipanon jälkeen 10.7.2015 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 71 :n mukaisesta

Lisätiedot

Päätös. Päätös Hannun Romu Oy:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, Helsinki

Päätös. Päätös Hannun Romu Oy:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, Helsinki Etelä-Suomi Päätös Nro 49/2010/2 Dnro ESAVI/395/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.9.2010 ASIA Päätös Hannun Romu Oy:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta,

Lisätiedot

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012

J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 J AI uehall intovirasto Dnro ESAVl/168/04.08/2012 Etelä-Suomi 11.12.2013 Naantalin kaupunki Kaupunginhallitus PL 43 21101 NAANTALI!/. C:'.?('. ()(/ Viite Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen/

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2002 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2002 Y Puh. Valvonta ja ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 8.2.2007 PIR 2002 Y 115 111 Puh. 020 490 104 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh.

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS. PL 297 Päivämäärä Diaarinumero TAMPERE PIR 2005 Y Puh. Valvonta ja ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen PL 297 Päivämäärä Diaarinumero 33101 TAMPERE 14.6.2006 PIR 2005 Y 244 111 Puh. 020 490 104 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2013 ASIA Jätteiden hyödyntämis- tai käsittelytoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.12.2014 141. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.12.2014 4452/11.01.

Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.12.2014 141. 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.12.2014 4452/11.01. 1 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Rakennus- ja ympäristölautakunta Kokous pvm. 17.12.2014 141 Muuntamontie 6 Annettu julkipanon jälkeen 80100 JOENSUU Antopäivä Diaarinumero Puh. (013) 267 7111 19.12.2014

Lisätiedot

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen,

Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, PÄÄTÖS Nro 93/2013/1 Dnro ISAVI/69/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 24.10.2013 ASIA Suonsaaren Auto-osat autopurkamon lopettaminen ja ympäristöluvan raukeaminen, Mikkeli HAKIJA Etelä-Savon

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta 97 36 Päätös ympäristöluvan raukeamisesta Ritva Haarala, Pöytyä Asia Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristöjaoston Ritva Haaralalle 6.9.2006 myöntämän broilerikasvattamon ympäristöluvan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ymp.ltk liite nro 1 5

Ymp.ltk liite nro 1 5 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Hallintokatu 4 44100 Äänekoski Dnro 885/11.01.00.00/2017 Pvm 17.1.2018 Annettu julkipanon jälkeen 24.1.2018 ASIA HAKIJA Eläinsuojan ympäristöluvan määrääminen

Lisätiedot

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA

Koskenheimo Ky, Louhijantie 10, 48220 KOTKA 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro KAS-2005-Y-305-111 Annettu julkipanon jälkeen 25.10.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta. LUVAN HAKIJA Koskenheimo Ky,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 5/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/69/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Ympäristönsuojelulaki 57

PÄÄTÖS. Nro 5/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/69/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen Ympäristönsuojelulaki 57 PÄÄTÖS Nro 5/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/69/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 21.1.2014 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj:n kierrätyslaitoksen toiminnan lopettaminen ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012

PÄÄTÖS. Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 PÄÄTÖS Nro 50/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/207/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.4.2012 ASIA Viljo Viljanmaan Nahkatehdas Oy:n ympäristölupahakemus, Seinäjoki HAKIJA Viljo Viljanmaan

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

Toiminnassa on noudatettava hakemusta ja seuraavia lupamääräyksiä. 1. Laitoksella saa ottaa vastaan seuraavia jätejakeita.

Toiminnassa on noudatettava hakemusta ja seuraavia lupamääräyksiä. 1. Laitoksella saa ottaa vastaan seuraavia jätejakeita. ALUEHALLINTO VIRASTON RATKAISU Aluehallintovirasto myöntää MPT-Kuljetus Oylle ympäristöluvan jätteenkäsittelylaitoksen laajentuvaan toimintaan Savonlinnan kaupungin 12 kaupunginosassa (740-12 54-1) osoitteessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin

10 <2006 01156> Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin Lahden kaupunki Asia Ympäristölupapäätös Pasimetalli Ky:n ympäristölupahakemuksesta romumetallin kierrätystoiminnalle Päättäjä Lahden seudun ympäristölautakunta Päätöspäivä 08.08.2006 Pykälä

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Päätös. Päätös Automaalaamo Jyrki Latvala Ky:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, Forssa.

Päätös. Päätös Automaalaamo Jyrki Latvala Ky:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, Forssa. Päätös Etelä-Suomi Nro 49/2013/1 Dnro ESAVI/271/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Päätös Automaalaamo Jyrki Latvala Ky:n autopurkamotoimintaa koskevasta ympäristönsuojelulain mukaisesta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

1(12) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro A 2009 Dnro KAS 2006 Y Annettu julkipanon jälkeen ASIA

1(12) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro A 2009 Dnro KAS 2006 Y Annettu julkipanon jälkeen ASIA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro A 2009 Dnro KAS 2006 Y 105 111 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2006 1(12) ASIA Päätös Autokorjaamo Kattelus Ky:n ja Mika Katteluksen ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 266 27.09.2007

Ympäristölautakunta 266 27.09.2007 KIERTOKAPULA OY:N YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KOSKIEN SER- JA ONGELMAJÄTEPISTEEN SIJOITTAMISTA TILOILLA 11:1485 JA 11:1478 MÄTSÄLÄN KYLÄSSÄ 224/15/151/2007 Ympäristölautakunta 266 Mäntsälän kunta Ympäristölautakunta

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat

Yleisötilaisuuden ympäristöasiat. Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuuden ympäristöasiat Ilmoitukset ja luvat Yleisötilaisuudesta mahdollisesti vaadittavia ilmoituksia ja lupia Meluilmoitus Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Jätehuoltosuunnitelma Jätelaki 646/2011

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 27.5.2015 7 340/15 Ympäristösihteeri. Yhteyshenkilö: Asko Putto. p.

HAMINAN KAUPUNKI VIRANHALTIJANPÄÄTÖS Ympäristötoimi Päivämäärä Dnro 27.5.2015 7 340/15 Ympäristösihteeri. Yhteyshenkilö: Asko Putto. p. Asia, jota päätös koskee Asianosaiset PÄÄTÖS YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 118 :N MUKAISESTA MELUA AIHEUTTAVASTA TILAPÄISTÄ TOIMINTAA KOSKEVASTA ILMOITUKSESTA Destia Oy Korjaamotie 5 49400 Hamina Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto

Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet. Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Eläinsuojien ilmoitusmenettely - soveltamisen haasteet Lakimies Marko Nurmikolu, Kuntaliitto Ilmoituksenvaraisen toiminnan luvanvaraisuus YSL LIITE 4 YSL 89 :n muutos UUSI HANKE Olennainen muutos TOIMINTAKOKONAISUUS

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 226/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/120/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.12.2013 ASIA Paahtopuu Oy:n pellettitehtaan jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee jätteiden

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 128/10/1 Dnro PSAVI/293/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 27.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Laivakankaan kaivoksen ympäristöluvassa nro 84/09/2 määrätyn jätehuoltosuunnitelman määräajan

Lisätiedot