Hyvät tasa-arvofoorumin osallistujat,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvät tasa-arvofoorumin osallistujat,"

Transkriptio

1 1 (13) Hyvät tasa-arvofoorumin osallistujat, Meidän kaikkien täytyy tehdä vahvoja ratkaisuja tasa-arvoisemman Suomen puolesta. Siitäkin huolimatta, että maan hallituksen tehtävänä on omalta osaltaan luoda maahan sellaiset olosuhteet, että kansalaisten hyvinvointi ja tasa-arvo toteutuvat mahdollisimman hyvin. Suomi sijoittuu kansainvälisissä tasa-arvovertailuissa yleensä kärkipäähän. Tässä mielessä voimme todeta, että hallitukset ovat onnistuneet työssään. Viime vuonna saimme olla ylpeitä kolmannesta sijastamme Global Gender Gap Indexissä. Ei kuitenkaan ole olemassa automaattia, joka vuodesta toiseen nostaisi Suomen ja muut pohjoismaat näiden vertailujen huipulle. Sijoitus on seurausta tietoisista yhteiskuntapoliittisista ratkaisuista. Hallituksen tuki tasa-arvon edistämiselle rakentuu ainakin kolmen tekijän varaan: lakeihin, politiikkaan ja kehittämistyöhön. Tasa-arvolainsäädäntö antaa hyvän pohjan kaikelle tasa-arvotyölle. Hallitus kantaa vastuun lain uudistamisesta ja kehittämisestä ajan haasteiden mukaan. Määrätietoisella ja edistyksellisellä tasa-arvo-politiikalla hallitus voi edesauttaa muita yhteiskunnan toimijoita tasa-arvon edistämisessä. Parhaillaan hallitus laatii uutta tasaarvo-ohjelmaa, joka konkretisoi hallitusohjelmassa esitettyjä tasa-arvotavoitteita. Ohjelma tulee nojaamaan myös viime vuonna annetun selonteon linjauksiin. Niistä aion kertoa kohta lisää. Tällä hallituskaudella jatketaan myös sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista. Ministeriöitä tuetaan ja kannustetaan yhdistämään tasa-arvon edistäminen omaan toimintaansa. Tätä kautta tasa-arvotavoitteet havainnollistuvat esimerkiksi työvoimaviranomaisten toiminnassa, yrittäjyyden edistämisessä ja terveyspolitiikassa.

2 2 (13) Valtavirtaistamistyötä helpottamaan on perustettu tasa-arvotiedon keskus Minna, joka kokoaa ja analysoi tasa-arvoon liittyvää tietoa ja tutkimusta sekä seuraa mm. mediaa. Minna-tietopankki on nimetty tietenkin Minna Canthin mukaan. Hyvä keino on myös hallituksen tukema kehittämistyö, josta tämänkin seminaarin taustalla oleva Tase-hanke on esimerkkinä. Kuntien välisen kehittämistyön lisäksi on järkevää kiinnittää huomiota ja ottaa käyttöön hyviä toimintatapoja toinen toisiltamme: valtio ja kunnat organisaatioina ovat loppujen lopuksi aika samankaltaisia ja voisimme hyödyntää enemmänkin oppimiamme tasa-arvotyön menetelmiä. Hyvät ihmiset, Viime vuonna valmisteltu tasa-arvoselonteko antoi ensimmäisen kerran mahdollisuuden laaja-alaiseen keskusteluun sukupuolten tasa-arvoa koskevista tavoitteista ja suunnasta, jonka haluamme jatkossa ottaa. Selonteko kartoitti ja arvioi viime vuosikymmeninä tehtyjä yhteiskuntapoliittisia ja tasa-arvoon liittyvä ratkaisuja. Käyn lyhyesti läpi joitakin keskeisiä teemoja selontekoon perustuen. Näistä erityisesti työelämän tasa-arvokysymykset, päätöksenteon tasa-arvo, työn ja perheen yhteensovittaminen, samapalkkaisuus sekä työmarkkinoilla tapahtuva erottelu ovat olleet pitkään tasa-arvopolitiikan ydintä. Myös naisiin kohdistuva väkivalta ja miesnäkökulmat tasa-arvopolitiikassa ovat olleet viime vuosien agendalla.

3 3 (13) Poliittisessa päätöksenteossa sukupuolten tasapuolinen osallistuminen on parantunut selvästi. Vuonna 1995 hyväksytty tasa-arvolain kiintiösäännös on lisännyt naisten osuutta poliittisen päätöksenteon valmistelussa sekä valtakunnallisella että kuntatasolla. Eduskunnassa ja kunnanvaltuustoissa naisten osuus on kasvanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana luvulla maamme hallituksessa naiset ja miehet ovat olleet tasapuolisesti edustettuina ja tällä vuosikymmenellä myös pääministerin ja valtiovarainministerin tehtävät ovat avautuneet naisille. Erityisesti kuntatasolla sukupuolikiintiöt ovat varmistaneet monipuolista osaamista myös valmisteleviin ja toimeenpaneviin toimielimiin kuten lautakuntiin ja kunnanhallituksiin. Ne toimivat hienosti mm. siinä, että ne tuovat miesnäkökulmaa perinteisesti naisten alueina tunnettuihin opetus- sekä terveys- ja sosiaalitoimeen ja naisten ääntä puolestaan teknisen alan lautakuntiin. Sukupuolten tasa-arvon aktiivinen edistäminen kunnissa on erityisen ajankohtaista kuntia koskevien rakenteellisten uudistusten yhteydessä. Kuntien ja niiden palveluiden uudistamisessa muutosten tasa-arvovaikutuksia on systemaattisesti arvioitava. Lautakunnat ja kunnanhallitukset ovat tärkeässä roolissa kuntien rakenteellisia uudistuksia valmisteltaessa ja onkin tärkeää, että kiintiösäännökset koskevat näitä elimiä. Naiset ovat kuitenkin edelleen vähemmistö kunnallisten toimielinten puheenjohtajista. Niihin tehtäviinhän ei kiintiöitä sovelleta. Kuntaliiton, valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kuntaliitosten sukupuolivaikutuksia koskevasta tutkimuksesta selviää, että naisten osuus erityisesti kunnanhallitusten puheenjohtajista laski vuosina yhdistyneissä kunnissa. Myös valtuustojen puheenjohtajiksi naisia valittiin suhteessa hieman aiempaa vähemmän. On syytä seurata, millainen kehitys tulee jatkossa olemaan. Kuntien rakenteita koskevat uudistukset jatkuvat ja laajenevat.

4 4 (13) Pelkkä kiintiöpolitiikka ja naisten tai miesten määrän laskeminen ei tietenkään riitä. On olennaista, että poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa otetaan ennalta huomioon päätösten vaikutukset naisten ja miesten asemaan. Tämä edellyttää, että valmistelijat ja päättäjät tietävät riittävästi naisten ja miesten asemasta yhteiskunnassa. On myös osattava ennakoida päätöksen vaikutukset niin naisiin kuin miehiinkin. Tätä kutsutaan sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseksi. Käsitettä väitetään vaikeaksi, mutta teille kaikille se lienee tuttu? Hyvä yleisö, Myös taloudellisessa päätöksenteossa päättäjien sukupuolijakauma on tasaantunut. Hallitusten toiminta naisten osuuden kasvattamiseksi valtionyhtiöiden hallituksissa on tuottanut tulosta. Tavoitteena on ollut päästä lähelle 40 prosenttia molempien sukupuolten edustuksessa ja tässä on onnistuttu yleisesti ottaen hyvin. Sen sijaan yksityisissä yrityksissä kehitys on ollut vaatimattomampaa: miesten osuus pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä esim. vuonna 2010 oli 83,4 %, naisia siis oli vain 16,6%. Sukupuolijakauma on viime vuosina tasaantunut noin kahden prosenttiyksikön vuosivauhtia, mikä on kohtuuttoman hidasta. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on miesten ja naisten tasa-arvon kannalta keskeinen aihe. Lasten ja vanhusten hoitoon liittyvät ratkaisut näkyvät ja tuntuvat myös kunnissa konkreettisesti. Tasa-arvon kannalta on oleellista, että valtio tukee edelleen ratkaisuja, joilla hoivavastuuta jaetaan tasaisemmin naisten ja miesten välillä. Perhevastuiden jakautuminen vanhempien kesken heijastuu niin työmarkkinoille kuin mahdollisuuteen osallistua yhteiskunnalliseen elämään.

5 5 (13) Työn ja perheen sujuva yhteensovittaminen ehkäisee nuorten naisten päätymistä määräaikaisiin työsuhteisiin ja parantaa palkkatasa-arvoa. Tärkeänä tavoitteena Suomessa on ollut isän roolin vahvistaminen perheessä ja lastenhoidossa. Tässä onkin menty eteenpäin. Vastuu lapsista jakautuu perheissä entistä tasaisemmin. Tämä näkyy muun muassa siinä, että isät käyttävät entistä enemmän perhevapaita. Vuodesta 2000 vuoteen 2009 isyysvapaata käyttävien isien osuus on kasvanut 63 prosentista 74 prosenttiin. Se on hienoa. Mutta se ei kuitenkaan riitä, sillä kaikista perhevapaista äidit käyttävät edelleen valtaosan, 93 prosenttia. Kesällä muodostettu hallitus on ohjelmassaan painottanut työn ja perheen yhteensovittamisen tärkeyttä. Jotta perhevapaat jakautuisivat entistä tasaisemmin vanhempien kesken, on syytä korvamerkitä molemmille vanhemmille oma vanhempainvapaajakso. Nykyistä järjestelmää pitää myös selkiyttää, jotta vanhemmat ymmärtävät, mitä oikeuksia heillä on. Viime keväänä luovutettu vanhempainvapaatyöryhmän selvitys rakensi kolme eri mallia perhevapaiden kehittämiseksi. Hallitus on jo päättänyt ohjelmassaan pidentää isille suunnattua vapaata kahdella viikolla. Tämä pidennys on mukana myös työmarkkinoiden raamisopimuksessa Jos esitys menee läpi suunniteltuna, se merkitsee sitä, että vuoden 2012 alusta alkaen isät voivat olla kuusi viikkoa kotona lapsen kanssa. Tämän lisäksi he voivat olla äidin kanssa yhtä aikaa kotona kolme viikkoa lapsen syntymän yhteydessä. Jos vanhemmat jakaisivat vanhempainvapaan keskenään, isät voisivat jo nyt olla paljon pidempäänkin kotona. Mutta se on valitettavasti vielä suhteellisen harvinaista. Siksi isille suunnatut vanhempainvapaat ovat tärkeitä kannustimia ja keinoja muutettaessa asenteita ja käytäntöjä. Isien omat kiintiöt vahvistavat miesten asemaa isinä ja naisten asemaa työelämässä.

6 6 (13) Tasa-arvon edistämisellä perheissä on monenlaisia myönteisiä seurauksia: tutkimusten mukaan perhevastuun jakaminen mm. tukee parisuhdetta ja ennaltaehkäisee eroja. Perhevapaiden tasaisempi jakaminen esim mallilla ei toki ole halpaa. Mutta onko meillä varaa olla satsaamatta perheisiin ja tulevaisuuteen? Perhepolitiikkaan sijoittaminen tuo myös säästöjä malli mm. pienentäisi kotihoidontuen kuluja ja päivähoidon kustannuksia. Hyvät kuulijat, Eilen, keskiviikkona oli päivä, jolloin naisten palkanmaksu päättyi tältä vuodelta. Naiset ansaitsevat Suomessa keskimäärin 18 prosenttia vähemmän kuin miehet. Vuosipalkaksi muutettuna tämä naisen 82-prosenttinen palkka oli maksettu 26. lokakuuta mennessä. Sukupuolten palkkaerot ovat yksi niistä sitkeistä ongelmista, joihin tasaarvopolitiikalla on pyritty puuttumaan. Tavoitteena on, että samasta ja samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa, tehtiinpä työ millä sektorilla hyvänsä. On siis tärkeää, että naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen palkkaeroa kurotaan pienemmäksi. Hallitus voi omilla toimillaan vaikuttaa parhaiten valtio- ja kuntasektorin palkkoihin. Hallitukset ovatkin toimineet vuodesta 2006 yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa samapalkkaisuusohjelmassa, jonka tavoitteena on palkkaeron pienentäminen enintään 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Palkkaeroja mitataan samapalkkaisuusohjelmassa säännöllisen työajan kuukausikeskiansioita mittarina käyttäen. Mukana ovat kaikki työmarkkinasektorit. On hyvä mitata palkkaeroa juuri näin, koska tällä mittaustavalla naisten ja miesten tekemän työn hintaero tulee näkyviin.

7 7 (13) Jotta samapalkkaisuusohjelman tavoitteeseen päästään sovitussa ajassa, vauhtia on kiristettävä. Sen lisäksi jatkossakin tarvitaan työmarkkinajärjestöjen vahvaa sitoutumista palkkaerojen pienentämiseen. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa eteneminen ei ole helppoa, sen tiedämme. Pitkän aikavälin alakohtaisilla palkkaohjelmilla voidaan kuitenkin saada muutosta aikaan. Kuntasektorin naisvaltaisten ammattiryhmien palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaaminen olisi vaikuttava toimi kokonaispalkkaeron supistamisessa. Kuntasektorin sisällä naiset saavat keskimäärin 84 prosenttia miesten palkoista. Näin on myös yleisemmin. On syytä kysyä miksi sairaanhoitaja ja insinööri saavat aivan erilaista palkkaa? Miksi paperimiestä ja it -suunnittelijaa arvostetaan enemmän kuin opettajaa? Naisten ja miesten palkkaeroa on selitetty ammatillisella työnjaolla ja sillä, että naisia on vähemmän johtopaikoilla. Määräaikaiset työsuhteet ja perhevapaitten käyttö vaikuttavat palkkaan. Perimmäinen syy lienee naisten tekemien töiden ja alojen aliarvostus, mikä näkyy työn hinnassa. Kuntasektorilla on monia naisvaltaisia ammattiryhmiä, joiden palkat eivät vastaa koulutusvaatimuksia. Tämä tunnustettiin mm. Vanhasen toisen hallituksen ohjelmassa. Silloin hallitus tuki myönteistä palkkaratkaisua sellaisilla naisvaltaisilla koulutetuilla aloilla, joiden palkkaus ei vastaa työn vaativuutta. Viime sopimuskierroksilla kunta-alalla sopimuskorotuksia on voimakkaasti kohdennettu koulutetuille naisvaltaisille ryhmille, käytössä ovat olleet mm. samapalkkaisuuserät. Myönteistä muutosta kuntapuolella on siis tapahtumassa. Työpaikkatasollakin voidaan toimia palkkaerojen pienentämiseksi. Työpaikan tasaarvosuunnitelmaan tulee nykyisin sisällyttää palkkakartoitus, jossa selvitetään naisten ja miesten palkat. Jos palkkaeroja ilmenee, pitää analysoida mistä ne johtuvat. Jos perusteltua syytä erolle ei ole, asia on korjattava. Tasa-arvosuunnitelmat ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosien aikana. Nyt on aika kiinnittää huomiota

8 8 (13) erityisesti suunnitelmien laatuun ja siihen miten niitä käytetään työpaikan konkreettisessa tasa-arvotyössä. Tarvitaanko täsmennyksiä tasa-arvolakiin, jotta tasaarvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset toimisivat vielä paremmin samapalkkaisuuden edistämisen välineenä? Ainakin on tarpeen täsmentää töiden vaativuuden arviointia, jotta kunkin työpaikan kattava palkkakartoitus tukisi perusteettomien palkkaerojen poistamista. Joskus kuulee väitettävän, että meillä ei ole varaa kaventaa palkkaeroja juuri nyt. Samapalkkaisuustavoitetta ei kuitenkaan voi hylätä missään taloustilanteessa. Aina on mahdollista ainakin kehittää toimintatapoja ja asenteita. Erittäin myönteistä onkin, että kuntasektorilla tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten määrä on noussut viime vuosina. Hyvät kuulijat, Yksi suomalaisten työmarkkinoiden leimallinen piirre on ammattialojen ja tehtävien jakautuminen voimakkaasti sukupuolen mukaan. Tämä sukupuolisegregaatio - sukupuolien välinen erottelu - vaikuttaa monella tavalla työmarkkinoiden toimintaan. Se jäykistää työvoiman liikkuvuutta alalta toiselle. Sillä on myös yhteys sukupuolten palkkaeroihin. Työmarkkinoiden mitassa sukupuolen mukaiset jaot näyttävät muuttuvan kovin hitaasti, vaikka yksittäisten ammattien sukupuolijakaumissa tapahtuukin muutoksia. Naiset ovat kouluttautuneet ammatteihin, jotka ovat ennen olleet miesvaltaisia, esimerkiksi lääkäreiksi ja juristeiksi. Sen sijaan miehet eivät juurikaan hakeudu perinteisiin naisammatteihin. Yhtenä syynä tähän varmaan on, ettei palkka toimi houkuttimena. Mutta myös jäykät sukupuoliroolikäsitykset vaikuttavat. Jatkossa on tarpeen edistää miesten hakeutumista naisvaltaisiin ammatteihin.

9 9 (13) Pohja ammatinvalinnalle luodaan koulussa. Peruskouluvaiheessa tehdään monia valintoja, joilla on kauaskantoisia vaikutuksia. Silloin päätetään, suuntautuuko nuori lukioon vai ammatillisiin opintoihin, minkä alan ammattia hän lähtee opiskelemaan, ottaako hän lukiossa laajoja vai suppeita oppimääriä luonnontieteissä ja kielissä jne. Sukupuolten erilaiset valinnat koskevat yleensä tilanteita, joissa voi valita syventäviä tai soveltavia oppimääriä. Esimerkiksi käsityö, kotitalous, kuvaamataito ja ATK ovat esimerkkejä aineista, joissa lasten valinnat usein noudattavat perinteistä mallia ja uusintavat perinteisiä sukupuolirooleja. Kouluissa tukea pitää voimakkaammin tyttöjen ja poikien mahdollisuuksia tehdä aidosti omaan kiinnostukseensa perustuvia, roolimallit ylittäviä valintoja. Koulujärjestelmämme menestyy hyvin kansainvälisessä vertailussa. Tulokset ovat muihin maihin verrattuna hyviä sekä pojilla että tytöillä. Eri oppiaineiden tuloksissa on jonkin verran sukupuolenmukaista eroa. Huomiota tulee kiinnittää siihen, että kaikki nuoret, sukupuolesta riippumatta, löytävät peruskoulun jälkeen itselleen parhaan mahdollisen mahdollisuuden jatko-opintoihin, eikä syrjäytymistä tapahdu. Koulupudokkaat ovat enemmistöltään poikia. Ja koska vähäinen koulutus tarkoittaa heikkoja mahdollisuuksia pärjätä työelämässä ja muuttuvassa maailmassa, kyseessä on etenkin miehiin kohdistuva tasa-arvo-ongelma, johon pitää puuttua nykyistä paremmin, poikien syrjäytymistä ehkäisemällä. Hyvät ihmiset, Naisiin kohdistuva väkivalta on monitahoinen ongelma. On tärkeä ymmärtää, että naisiin kohdistuva väkivalta liittyy sukupuolten valtasuhteisiin ja naisten syrjintään yhteiskunnassa. Kansainvälisesti naisiin kohdistuva väkivalta määritellään ihmisoikeusloukkaukseksi, jonka torjumiseen Suomikin sitoutunut.

10 10 (13) Hallitus jatkaa kokonaisvaltaista naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyohjelmaa, joka keskittyy parisuhdeväkivallan uusiutumisen ehkäisyyn, seksuaalisen väkivallan vähentämiseen ja haavoittuvassa asemassa olevien naisten suojelemiseen. Ohjelmaa koordinoidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Iso osa väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien auttamiseksi tehtävästä työstä tehdään kunnissa ja siksi teidän roolinne tässä työssä on erittäin tärkeä. Ohjelman avulla pyritään myös vahvistamaan yhteistyötä eri viranomaisten, palveluntarjoajien, järjestöjen ja asiantuntijoiden kesken. On kiinnitettävä huomiota myös laajemmin suomalaiseen väkivallan kulttuuriin, josta kärsivät ennen kaikkea miehet. Olisikin oleellista päästä purkamaan tätä väkivallan kulttuuria, jossa miesten väliseen väkivaltaan suhtaudutaan varsin välinpitämättömästi, "pojat on poikia" mentaliteetilla. Miehet ovat niin väkivallan tekijöinä kuin kokijoinakin enemmistössä tämä on oleellista myös naisiin kohdistuvan väkivallan kannalta. Hyvät naiset ja miehet, sukupuolten tasa-arvon edistäminen tarkoittaa niin naisten kuin miestenkin aseman parantamista ja ongelmiin puuttumista. Lisäksi on otettava huomioon, että niin miehissä kuin naisissakin on monenlaisia ryhmiä: nuoria ja vanhoja, erilaisen etnisen ja kielitaustan omaavia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia, yksinhuoltajia, työssäkäyviä ja työttömiä, opiskelijoita jne.

11 11 (13) Miehet ja tasa-arvoteema on ollut osa tasa-arvokeskustelua jo pitkään. Tasaarvoasiain neuvottelukunta perusti ensimmäisen miesjaostonsa jo vuonna 1988 ja se on siitä lähtien tuonut miehille tärkeitä teemoja keskusteluun. Kuitenkin vasta viime vuosina mieskeskustelu on saanut näkyvästi sijaa mediassa. Onkin hyvä pohtia tasaarvopolitiikan sisältöjä ja miettiä miesten asemaa. Esimerkiksi terveyskysymyksiä tulee tarkastella miesnäkökulmasta. Sanotaan, että miesten vuosi on 11 kuukautta. Tänä vuonna syntyvien poikien elinajan odote on 76,7 vuotta ja tyttöjen 82 vuotta. Miten miesten elinikä voisi pidentyä? Miten saisimme vähennettyä miesten tupakointia, alkoholinkäyttöä, riskikäyttäytymistä, työtapaturmia, syrjäytymistä? Miksi miehet eivät mene lääkäriin? Miten palvelujärjestelmää tulisi uudistaa, jotta se tavoittaisi myös miehet? Erityisesti sosiaali- ja terveyspolitiikassa vaikuttaisi siis olevan tarvetta tällaiseen miesnäkökulman valtavirtaistamiseen. Tässä kunnat ovat avainasemassa. Yksi hieno esimerkki miesnäkökulman huomioimisesta löytyy Helsingistä. Siellä jokaiselle 40 -vuotiaalle miehelle lähetetään kutsu terveystarkastukseen Kundit kondikseen -toiminnan osana. Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisessa on usein kysymys tällaisesta pienestä hoksaamisesta, ei välttämättä suurista investoinneista. Hyvät kuulijat, Valtavirtaistaminen on lähivuosien suurimpia haasteita. Valtionhallinnossa on edetty muun muassa kouluttamalla ministeriöiden henkilöstöä ja kehittämällä prosesseja. Sukupuolinäkökulmasta on tarkasteltu säädösvalmistelua, talousarvioprosessia ja tulosohjausta. Kehitystyötä jatketaan tälläkin hallituskaudella. Edistymisestä kertoo se, että viime vuonna ensimmäisen kerran kaikki ministeriöt nostivat talousarvioesityksissään esiin toimenpiteitä sukupuolinäkökulmasta.

12 12 (13) Ministeriöitä patistetaan sisällyttämään tasa-arvon edistämisen vaatimuksia tulosohjaukseensa. Siten mm. Elinkeino- liikenne- ja ympäristövirastot ja Aluehallintovirastot saadaan tulevaisuudessa jämäkämmin edistämään tasa-arvoa toiminnassaan. Valtion alue- ja paikallishallinnon käytäntöjä tasa-arvon edistämisessä kehitetään parhaillaan ESR-rahoitteisessa hankkeessa Valtavirtaistaminen käytäntöön. Sosiaalikehitys Oy:n koordinoima hanke työskentelee yhteistyössä pilottiorganisaatioiden kanssa. Yhteistyöhön pohjautuen hanke tuottaa oppaan ja koulutusmateriaalia kuntien ja valtion viranomaisten käyttöön. Valtion puolelta pilotteina hankkeessa ovat Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Pohjois- Suomen aluehallintovirasto, Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä Lapin elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus. Kuntapilotteina ovat mukana Laitilan, Oulun ja Vantaan kaupungit. Hyvät kuulijat, Jo alkuperäisessä tasa-arvolaissa vuodelta 1987 määrättiin, että viranomaisten tulee edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa erityisesti muuttamalla niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista. Myöhemmin tätä ilmaisua on täsmennetty korostamalla sitä, että edistämisen tulee olla tavoitteellista ja suunnitelmallista. Tätä tasa-arvolain neljättä pykälää voi pitää valtiovallan tärkeimpänä tukena kuntien tasaarvotyölle. Myös Tase-projekti on hallituksen kädenojennus kuntien tasa-arvotyölle. Tiedämme kaikki, että vaikka tasa-arvolaki säädettiin jo lähes 25 vuotta sitten, ei lain toimeenpano valtavirtaistamisen osalta ole sujunut kuin tanssi. Tarvitsemme sopivia työkaluja, joilla jokainen viranomainen ja viranhaltija omassa työssään voisi toteuttaa virkavelvollisuutensa ja edistää tasa-arvoa.

13 13 (13) Työkaluja voi parhaiten kehittää se, joka työkaluja käyttääkin. Tämähän on valtavirtaistamisen keskeisin idea: tasa-arvoa ei tuoda sivusta, vaan tehdään osana omaa työtä, valtavirtaa. Juuri siksi on niin arvokasta, että te annatte osaamistanne ja työaikaanne yhteiseen kehittämistyöhön. Toivon että saatte hankkeen myötä tasa-arvotavoitteita yhä paremmin sisällytettyä kuntien omiin prosesseihin ja siten pysyväksi osaksi kuntien toimintaa. Onnistuessaan sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen kohentaa sekä kuntalaisten tasa-arvoa että palvelujen laatua ja tehoa. Menestystä työllenne. Kiitos!

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö

Samapalkkaisuusohjelma Pelastustoimen naisverkosto Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Pelastustoimen naisverkosto 4.5.2016 Outi Viitamaa-Tervonen, Sosiaali- ja terveysministeriö Sukupuolten palkkatasa-arvo sitkeä ja keskeinen tasa-arvokysymys Naisten ja miesten syrjimätön ja tasa-arvoinen

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 15.4.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä

Sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä Palkkatasa-arvon edistäminen samapalkkaisuusohjelmassa Outi Viitamaa-Tervonen, sosiaali- ja terveysministeriö Ansaitset enemmän! UNI Naiset Finland 1.9.2012 Naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 5.5.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa oloissa tuntuvia eroja Työelämässä rakenteita, jotka ylläpitävät sukupuolten

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

Ajankohtaista edunvalvonnasta

Ajankohtaista edunvalvonnasta Ajankohtaista edunvalvonnasta 24.05.2019 Johtamisen ja esimiestyön päivät Edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi 1 Neuvottelukierros 2020 Pöydälle nostetaan: Kiky-työajanpidennys (poisto/kompensoiminen)

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Jukka Maarianvaara Tasa-arvovaltuutettu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusseminaari, Vaasan yliopisto 12.4.2018 Miten tasa-arvo voi Suomessa? Tasa-arvon paradoksi

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

Tasa-arvolaki työelämässä

Tasa-arvolaki työelämässä Tasa-arvolaki työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 23.4.2015 TASA-ARVOLAKI 2 23.4.2015 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) Tarkoitus: estää sukupuoleen

Lisätiedot

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS (2012) OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja valtion alue ja paikallishallinnon palveluihin ja toimintoihin

Lisätiedot

Mitä on jo tehty ja sovittu?

Mitä on jo tehty ja sovittu? Mitä on jo tehty ja sovittu? Ylijohtaja Riitta Kaivosoja Opetus- ja kulttuuriministeriö Varhaiskasvatus ja perusopetus edistämään tyttöjen ja poikien tasa-arvoa -seminaari Säätytalo 27.10.2011 Lapsia pelaamassa

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa

Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa Sukupuolten tasa-arvo hanketoiminnassa Pohjois-Suomen rakennerahastopäivät 5.5.2010 Hillevi Lönn Sukupuolten tasa-arvo hallitusohjelmassa Hallitus sitoutuu kokonaisuudessaan edistämään tasaarvoa määrätietoisesti

Lisätiedot

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Mia Teräsaho & Miina Keski-Petäjä Nuoret ja tulevaisuus satavuotiaassa Suomessa -seminaari 7.3.2017 Nuoret eivät tee valintoja tyhjiössä Sukupuoliroolit

Lisätiedot

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen Hanna Onwen-Huma 7.6.2011 Ihmiset = naiset ja miehet Julkinen päätöksenteko vaikuttaa ihmisten elämään ja arkeen Ihmiset ovat naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia

Lisätiedot

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Tasa-arvon edistämisen kohteet 1. Henkilöstöpoliittinen tasa-arvo kohteena

Lisätiedot

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS

TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS TASA-ARVON EDISTÄMINEN JA PALKKAKARTOITUS 1 17.4.2015 2 17.4.2015 Outi Viitamaa- Tervonen Eurobarometri 82.4 Sukupuolten välinen tasa-arvo aineisto kerätty 11-12/2014 3 17.4.2015 Palkkatasa-arvo Naisten

Lisätiedot

Johtajien urakehityksen tukeminen TASURI-hankkeessa

Johtajien urakehityksen tukeminen TASURI-hankkeessa Euroopan unionin osarahoittama hanke Johtajien urakehityksen tukeminen TASURI-hankkeessa Eurooppanaisten vierailu STM:n tasa-arvoyksikköön 22.1.2015 Projektipäällikkö Mia Teräsaho, STM TASURI-hanke (Gender

Lisätiedot

SILMÄLASIT SILMÄLASIT

SILMÄLASIT SILMÄLASIT SUKUPUOLI- SILMÄLASIT KÄYTTÖÖN! Esitteitä 2008:2 Sukupuolisilmälasien käyttöohje Sukupuolisilmälaseilla näkee toiminnan ja toimintaympäristön sukupuolinäkökulmasta. Kartoita toimintamaasto Testikysymys

Lisätiedot

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus

TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E. Selvitys. Käynnistys. Seuranta. Suunnittelu. Toteutus TASA-ARVOSUUNNITELMA OSAKSI TYÖPAIKAN YHTEISTOIMINTAA P R O S E S S I Seuranta Käynnistys Selvitys Suunnittelu Toteutus ao/amää/kalvot2004/tasa-arvolaki 2005 uusi 1 1. Tasa-arvosuunnitelman laatiminen

Lisätiedot

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay

Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero. http://ec.europa.eu/equalpay Poistetaan naisten ja miesten välinen palkkaero Sisällys Mitä sukupuolten palkkaero tarkoittaa? Miksi sukupuolten palkkaerot säilyvät? Mitä EU tekee? Miksi asia on tärkeä? Sukupuolten palkkaero vaikuttaa

Lisätiedot

Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa. Koulutusaineisto rahoittajaviranomaisten ja projektitoimijoiden käyttöön

Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa. Koulutusaineisto rahoittajaviranomaisten ja projektitoimijoiden käyttöön Tasa-arvon valtavirtaistaminen kehittämisohjelmissa ja projekteissa Koulutusaineisto rahoittajaviranomaisten ja projektitoimijoiden käyttöön Koulutusaineiston tarkoitus Tämä koulutusaineisto tukee Tasa-arvon

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TASA-ARVOSUUNNITELMA 2008 2 1. TASA-ARVON EDISTÄMISVELVOITE Tasa-arvolaki tuli voimaan 1.1.1987 (Laki naisten ja miesten välisestä tasaarvosta 8.8.1986/609). Lain tavoitteena on estää

Lisätiedot

TASA-ARVOPOLITIIKKA SUOMESSA JA ISTANBULIN SOPIMUS

TASA-ARVOPOLITIIKKA SUOMESSA JA ISTANBULIN SOPIMUS MUISTIO 946192 v. 6 1(5) Tarja Heinilä-Hannikainen Johanna Hautakorpi Heidi Manns-Haatanen 16.09.2015 O 30/2015 Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle TASA-ARVOPOLITIIKKA SUOMESSA JA ISTANBULIN

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa

Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa TIEDOTE 1 (5) Pron tutkimus: Sukupuolten välinen palkkaero näkyy myös esimiesten palkoissa Työpaikoilla naiset valikoituvat harvemmin esimiestehtäviin ja sellaisiin työnkuviin, jotka mahdollistavat etenemisen

Lisätiedot

Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla. Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML

Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla. Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML Tasa-arvon tilastoseuranta keskustasolla Tilastokoulutus Tilastokeskus 8.10.2008 Mika Happonen, VTML Lähtökohdat Uudistettu tasa-arvolaki (2005) Taustalla EU:n samapalkkaisuus ja tasa-arvodirektiivit naisten

Lisätiedot

Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio. Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen

Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio. Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Opetusministeriön asettama työryhmä segregaation purkamiseksi Kokous 18.12.2009 Matematiikan valinnaiset kurssit

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone heli.kiemunki (Lapin ammattiopisto), olet kirjautuneena sisään. 10. maaliskuuta 2011 10:21:05 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help

Lisätiedot

PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017

PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017 YTT Liite 2 PYHÄRANNAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA VUOSILLE 2014-2017 Yleistä Uudistettu laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (tasa-arvolaki) tuli voimaan kesäkuun 1 päivänä 2005. Lain merkittävimpiä

Lisätiedot

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta

Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Liite 1. Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta Kouvolan kaupunki Selvitys tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteesta 1 1. Miehet ja naiset Kouvolan kaupungin henkilöstöstä naisia on 83,9 % ja

Lisätiedot

Miehet, työelämä ä ja tasa-arvo

Miehet, työelämä ä ja tasa-arvo Miehet, työelämä ä ja tasa-arvo Tasa-arvoaamiainen arvoaamiainen 19.3.2014 Erikoistutkija Tapio Bergholm (kiitokset Antti Saloniemi, Pekka Myrskylä, Noora Järnefelt, Lasse Tarkiainen, Tiina Pensola et

Lisätiedot

Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä

Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä Yhdenvertaisuus sosiaalioikeudellisena kysymyksenä Pentti Arajärvi Yliopistojen valtakunnalliset tasa-arvopäivät Itä-Suomen yliopisto Kuopio 18.4.2012 1 IHMISOIKEUS kansainvälisessä ihmisoikeussopimuksessa

Lisätiedot

YK; Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toimeenpanon 20-vuotisarviointi Suomen kansallinen arviointiraportti

YK; Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toimeenpanon 20-vuotisarviointi Suomen kansallinen arviointiraportti YK; Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman toimeenpanon 20-vuotisarviointi Suomen kansallinen arviointiraportti Ulkoasiainministeriö on pyytänyt STTK:lta kommentteja Pekingin julistuksen ja toimintaohjelman

Lisätiedot

Paras ja sukupuolten tasa-arvo Onko uudistuksella tasa-arvovaikutuksia?

Paras ja sukupuolten tasa-arvo Onko uudistuksella tasa-arvovaikutuksia? Paras ja sukupuolten tasa-arvo Onko uudistuksella tasa-arvovaikutuksia? ARTTU-kuntaseminaari, Helsinki 15.12.2011 Sari Pikkala Åbo Akademi & Tasa-arvotiedon keskus Minna Tampereen yliopisto sari.pikkala@uta.fi

Lisätiedot

Kohti tasa-arvoista palkkausta

Kohti tasa-arvoista palkkausta Kohti tasa-arvoista palkkausta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy Media-aamiainen 19.3.2019 klo 9.00 Scandic Simonkenttä, kokoustila Ateljee 1 Edunvalvontajohtaja

Lisätiedot

Näin tutkittiin alle 50-vuotiasta vastaajaa. 75 % vastaajista oli miehiä vuotiaat. 25 % vastaajista oli naisia.

Näin tutkittiin alle 50-vuotiasta vastaajaa. 75 % vastaajista oli miehiä vuotiaat. 25 % vastaajista oli naisia. Näin tutkittiin Loka marraskuu 2018 Kysely toteutettiin verkkokyselynä osana Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimusta. Vastaajat työskentelevät asiantuntijaja esimiestehtävissä. 30 39-vuotiaat

Lisätiedot

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa?

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Mikä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja tasa-arvovaltuutetun toimisto Pojat ovat

Lisätiedot

Naiset ja miehet Kelan asiakkaina Viekö haikara tasa-arvon?

Naiset ja miehet Kelan asiakkaina Viekö haikara tasa-arvon? Naiset ja miehet Kelan asiakkaina Viekö haikara tasa-arvon? Ulla Hämäläinen Kelan tutkimusosasto 5.6.2012 Tässä esityksessä Esittelen lapsen saannin vaikutusta puolisoiden väliseen tulonjakoon perheen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

Tasa-arvoa ja monimuotoisuutta edistäen

Tasa-arvoa ja monimuotoisuutta edistäen Tasa-arvoa ja monimuotoisuutta edistäen Uskomme, että monimuotoisuus ja ihmisten erilaisuus työyhteisössä lisää organisaation suorituskykyä lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä. 1. Päämääränämme on lisätä

Lisätiedot

Tasa-arvo Suomessa. Esitteitä 2006:8. Esitetilaukset:

Tasa-arvo Suomessa. Esitteitä 2006:8. Esitetilaukset: Esitetilaukset: Sähköposti: lahettamo@yliopistopaino.fi Telekopio (09) 7010 2370 Yliopistopaino, lähettämö, PL 26, 00014 Helsingin yliopisto Vähimmäistilaus 10 kpl Esitteitä 2006:8 Yksittäiset kappaleet

Lisätiedot

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta

Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta Tasa-arvo työpaikalla - lainsäädäntömuutokset luottamusmiehen työn kannalta STTK:n luottamusmies 2015 -seminaarin työpaja to 7.5.2015 klo 13.15-13.55 Anja Lahermaa, lakimies, STTK Tasa-arvolain muutokset

Lisätiedot

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018

Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Mustasaaren kunta 2016 2018 Tasa arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelma Mustasaaren kunta 2016 2018 Käsittelyt: Työsuojelutoimikunta 20.10.2015 Yhteistyötoimikunta 16.11.2015 Henkilöstöjaosto 24.11.2015 Kunnanhallitus 19.1.2016 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Tasa-arvolaki työelämässä

Tasa-arvolaki työelämässä Tasa-arvolaki työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 19.3.2015 Outi Viitamaa-Tervonen 20.3.2015 Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten tosiasiallisissa

Lisätiedot

Sukupuolten välinen tasa-arvo kunnan toiminnassa ja päätöksenteossa

Sukupuolten välinen tasa-arvo kunnan toiminnassa ja päätöksenteossa Sukupuolten välinen tasa-arvo kunnan toiminnassa ja päätöksenteossa Johdanto Diasarja kokoaa perustiedot tasa-arvosta kuntien toiminnassa ja päätöksenteossa. Kokonaisuus on tarkoitettu koulutusmateriaaliksi

Lisätiedot

Suomen puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2007

Suomen puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2007 Suomen puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2007 Lapset ja nuoret Ikääntyvä väestö Perhevapaakustannukset ja tasa-arvo Työhyvinvointi ja työssä jaksaminen Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA77 Flash Eurobarometer (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Women in the European Union - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI,

Lisätiedot

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä

EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä EU:n tasa-arvoinstituutti tasa-arvon edistäjänä Eeva Raevaara, tasa-arvoyksikkö EU:n tasa-arvoinstituutti European Institute for Gender Equality (EIGE) 1990-luvun lopulla Ruotsi teki aloitteen instituutin

Lisätiedot

Esityslista Kestävä kehitys

Esityslista Kestävä kehitys Esityslista Kestävä kehitys Tasa-arvo, Integraatio ja Moninaisuus Ympäristö Saamen kielen käyttö Yhteenveto Kestävä kehitys Kehitys, joka huolehtii meidän tarpeistamme vaarantamatta tulevien sukupolvien

Lisätiedot

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Sukupuolten tasa-arvon edistäminen Mitä on suvaaminen?, ylitarkastaja Tasa-arvoyksikkö 1 Esityksen rakenne Tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki Peruskäsitteitä Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisesta

Lisätiedot

Naisten ja miesten tasa-arvon merkitys kunnan johtamisessa ja palveluissa. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Kuntaliitto, 13.6.

Naisten ja miesten tasa-arvon merkitys kunnan johtamisessa ja palveluissa. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Kuntaliitto, 13.6. Naisten ja miesten tasa-arvon merkitys kunnan johtamisessa ja palveluissa Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Kuntaliitto, 13.6.2012 Sisältö Kunnat muutoksessa ajankohtaista Kuntien vaikutukset sukupuolten

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma. * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02.

Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma. * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02. 1 Uudenkaupungin kaupungin tasa-arvosuunnitelma * Yhteisty ötoimikunta 29.11.2006 * Yhteisty ötoimikunta 17.01.2007 * Kaupunginhallitus 05.02.2007 1 Johdanto Tasa-arvosuunnitelman laatiminen perustuu lakiin

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma vuosille

Valtiovarainministeriön toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma vuosille Valtiovarainministeriön toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma vuosille 2013 2016 Syyskuu 2013 2 Tässä valtiovarainministeriön toiminnallisessa tasa-arvosuunnitelmassa asetetaan tavoitteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

Isän oma vapaa. 12.12.2012 Palkansaajakeskusjärjestöjen info isyysvapaan pitenemisestä

Isän oma vapaa. 12.12.2012 Palkansaajakeskusjärjestöjen info isyysvapaan pitenemisestä Isän oma vapaa 12.12.2012 Palkansaajakeskusjärjestöjen info isyysvapaan pitenemisestä Isän hoivaoikeuksien synty 1973 1974 ajatus esille äitiyspäivärahakauden muuttamisesta vanhempainvapaaksi 1974 Lindblomin

Lisätiedot

Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kh / 341

Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA. Kh / 341 Ruokolahden kunta TASA-ARVOSUUNNITELMA 2011 2013 Kh 21.12.2010 / 341 1(6) SISÄLTÖ 1. Yleistä 2. Tasa-arvon nykytilan selvitys 2.1. Vakinaisen ja määräaikaisen henkilöstön lukumäärä 2.2. Naisten ja miesten

Lisätiedot

Tulevaisuuden tärkeät asiat STM:n näkökulma. Joensuu 16.-17.2.2011 Merja Söderholm, STM

Tulevaisuuden tärkeät asiat STM:n näkökulma. Joensuu 16.-17.2.2011 Merja Söderholm, STM Tulevaisuuden tärkeät asiat STM:n näkökulma Joensuu 16.-17.2.2011 Merja Söderholm, STM Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 - Sosiaali- ja terveyspolitiikan strategia 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Terveys

Lisätiedot

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet

Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Parempi työelämä Akavan opiskelijoiden eduskuntavaalitavoitteet Maistraatinportti 2 puh. 020 7489 400 00240 Helsinki www.akava.fi/opiskelijat Sisällys 1. Sosiaaliturvajärjestelmän on oltava yhtenäinen

Lisätiedot

Työllisyysaste Pohjoismaissa

Työllisyysaste Pohjoismaissa BoF Online 2008 No. 8 Työllisyysaste Pohjoismaissa Seija Parviainen Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma

Tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvosuunnitelma Jalasjärven kunta Kunnanhallitus 12.8.2013 1 JALASJÄRVEN KUNTA TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Johdanto Työpaikkojen tasa-arvotyön sisältöä määrittää tasa-arvolaki. Tasa-arvolain mukaan jokaisella

Lisätiedot

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista.

Henkilökuntaa rekrytoitaessa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä ja määräyksiä pätevyysvaatimuksista ja kelpoisuusehdoista. ALAVIESKAN KUNNAN TASA-ARVOSUUNNITELMA 1. Tavoitteet Kunnanvaltuusto 26.9.2006 19 Tavoitteena on tasa-arvoinen, yhteistyökykyinen ja kehittyvä sekä hyvää tulosta tekevä työyhteisö, jossa tasa-arvo on osa

Lisätiedot

#Ratkaisu100. sinaosaat.fi

#Ratkaisu100. sinaosaat.fi #Ratkaisu100 Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -tiimi on päässyt 231 tiimin joukosta 15 joukkueen finaaliin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran järjestämässä Ratkaisu100-haastekilpailussa. Olemme finaalin

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa

Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa Tasa-arvosuunnittelu hallintokunnan näkökulmasta Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa Nuorisoasiainkeskus monenlaista toimintaa nuorille Helsingissä Noin 90 nuorisotaloa

Lisätiedot

Ehdokaskysely 2019 STTK Luottamuksellinen

Ehdokaskysely 2019 STTK Luottamuksellinen Ehdokaskysely 2019 STTK 25.2.2019 Luottamuksellinen Taustaa tutkimukselle Aula Research Oy toteutti kyselytutkimuksen eduskuntavaaliehdokkaiden parissa Projektin tavoitteena oli kartoittaa eduskuntavaaliehdokkaiden

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 25.3.2015 Hallitussihteeri Terhi Tulkki Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Naisten ja miesten tasa-arvo työelämässä Naisten ja miesten

Lisätiedot

Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen

Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen Lakisääteisen palkkakartoituksen toteuttaminen Lapin letka hanke Hotel Santa Claus, Rovaniemi 30.5.2012 Anja Nummijärvi Palkkakartoitus lakisääteisenä velvoitteena täsmentää/toteuttaa perustuslaissa säädettyä

Lisätiedot

Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku

Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku Vaikutukset tasa-arvoon? Eeva Honkanummi va Kehittämispäällikkö Espoon kaupunki, sosiaali- ja terveystoimi Turku Vaikuttavuus Tämän seminaarin esittelyteksti: pohditaan naisten ja miesten tasaarvon merkitystä

Lisätiedot

TEHYN NELJÄ POINTTIA UUDELLE HALLITUKSELLE

TEHYN NELJÄ POINTTIA UUDELLE HALLITUKSELLE TEHYN NELJÄ POINTTIA UUDELLE HALLITUKSELLE Tehyn neljä pointtia Saavatko ihmiset tarvitsemaansa hoitoa? Onko meillä tulevaisuudessa tarpeeksi hoitajia? Riittävätkö rahat? 1. 2. 3. 4. Hyvinvointiyhteiskunnan

Lisätiedot

CASE SALLA. Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen

CASE SALLA. Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen CASE SALLA Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen Tiedoksi Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (8.8.1986/609) edellyttää, että kaikkien säännöllisesti yli 30 henkeä työllistävien

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007

Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009. Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelma 2007 2009 Yliasiamiespäivä 16.10.2007 Tasa-arvosuunnitelman rakenne Tasa-arvotilanteen nykytila Henkilöstön rakenne Palkkakartoitus Työn ja perheen yhteensovittaminen Koulutus ja itsensä

Lisätiedot

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014

Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Mitä velvoitteita syrjinnän kielto ja tasapuolisen kohtelun vaatimus asettavat työnantajalle? MaRan Marraspäivä 19.11.2014 MaRa-koulutuspalvelut Suvi Lahti-Leeve Syrjintäkielto ja tasapuolinen kohtelu

Lisätiedot

PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA

PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 1 Yht.tmk 15.3.2007 4 PUNKALAITUMEN KUNNAN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUS- SUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO sivu 2 1. JOHDANTO sivu 3 2. TAVOITTEET JA ARVOT TYÖPAIKKOJEN TASA-ARVON JA sivu 3 YHDENVERTAISUUDEN

Lisätiedot

Kotoutuminen, maahanmuuttajat. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja

Kotoutuminen, maahanmuuttajat. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja Kotoutuminen, maahanmuuttajat Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Liisa Larja 9.3.2017 % Naisten heikko työllistyminen painaa ulkomaalaistaustaisten työllisyysastetta alas 80 70 60 Työllisyysaste

Lisätiedot

11. Jäsenistön ansiotaso

11. Jäsenistön ansiotaso 24 Kuvio 19. 11. Jäsenistön ansiotaso Tutkimuksessa selvitettiin jäsenistön palkkaukseen liittyviä asioita. Vastaajilta kysyttiin heidän kokonaiskuukausiansioitaan (kuukausibruttotulot). Vastaajia pyydettiin

Lisätiedot

Vanhempainvapaan joustomalli

Vanhempainvapaan joustomalli Vanhempainvapaan joustomalli Väestöliiton ehdotus perhevapaajärjestelmään Vanhempainvapaan kokonaiskesto: Yhteensä 16 kk. Tämä koostuu: Äidin osuudesta: - ennen lapsen syntymää 1 kk - lapsen syntymän jälkeen

Lisätiedot

Koulutusvalinnat, opinto-ohjaus ja sukupuoli

Koulutusvalinnat, opinto-ohjaus ja sukupuoli Koulutusvalinnat, opinto-ohjaus ja sukupuoli Segregaation lieventäminen kouluissa ja oppilaitoksissa keskustelutilaisuus 21.1.2010 Heli Kuusi Esityksen kuviot perustuvat Koulutus ja sukupuolten tasa-arvo

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus kuntien tasaarvotyöstä. 9.9.2015 Naisjärjestöjen keskusliitto YTM Meija Tuominen meija.tuominen(at)vantaa.fi

Keskustelutilaisuus kuntien tasaarvotyöstä. 9.9.2015 Naisjärjestöjen keskusliitto YTM Meija Tuominen meija.tuominen(at)vantaa.fi Keskustelutilaisuus kuntien tasaarvotyöstä 9.9.2015 Naisjärjestöjen keskusliitto YTM Meija Tuominen meija.tuominen(at)vantaa.fi Tasa-arvo? Yhdenvertaisuus? Lähestymistapoja: - Uskonnot ja ideologiat. -

Lisätiedot

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Tasa-arvosuunnittelun lähtökohdat 3 3. Tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon toteuttamiseksi 4 4. Tasa-arvosuunnitelman

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp)

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 (HE 134/2016 vp) Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta Henna Busk Pellervon taloustutkimus PTT 6.10.2016 Talouden näkymät PTT näkemys talous-

Lisätiedot

1.6. voimaan tulevat tasa-arvolain muutokset asettavat vuosittain laadittavalle tasaarvosuunnitelmalle

1.6. voimaan tulevat tasa-arvolain muutokset asettavat vuosittain laadittavalle tasaarvosuunnitelmalle Tasa-arvosuunnittelu Jokaisella vähintään 30-työntekijää säännöllisesti työllistävällä työnantajalla tulee olla tasaarvosuunnitelma Tasa-arvosuunnitelmaa päivitetään vuosittain Suunnitelman voi sisällyttää

Lisätiedot

Nuoret, sukupuoli ja ammatinvalinta

Nuoret, sukupuoli ja ammatinvalinta Nuoret, sukupuoli ja ammatinvalinta Kehittämispäällikkö Mia Teräsaho, Tasa-arvotiedon keskus (THL) Sukupuoli ja ammatinvalinta -aamiaistilaisuus 19.5.2017 Nuorten ammatinvalintaan vaikuttavat monet tekijät

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 2008/2245(INI) 24.2.2009 TARKISTUKSET 1-16 Mietintöluonnos Anna Záborská (PE418.282v01-00) naisten ja miesten välisen

Lisätiedot

OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA

OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA-ARVOSUUNNITELMA Tavoitteet: Ymmärtää tasa-arvosuunnitelman tarkoitus ja rakenne. Tutustua tasa-arvosuunnitelman laatimisprosessiin. Sisältö: Tasa-arvosuunnittelun

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 19.5.2015 2015/2074(BUD) TARKISTUKSET 1-11 Barbara Matera (PE554.835v01-00) talousarviosta 2016 neuvotteluvaltuudet

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnittelun. miksi, mitä, miten?

Tasa-arvosuunnittelun. miksi, mitä, miten? Tasa-arvosuunnittelun miksi, mitä, miten? Helsinki 2005 ISSN 1236-2123 ISBN 952-00-1807-7 (nid. ) ISBN 952-00-1808-5 (PDF) Yliopistopaino Helsinki 2005 1 Tasa-arvosuunnittelun hyödyt työpaikoilla Kesäkuun

Lisätiedot

Tasa-arvosuunnittelu 1

Tasa-arvosuunnittelu 1 Tasa-arvosuunnittelu 1 Kurssin tarkoituksena on antaa perustiedot tasaarvosuunnitteluun Miksi tehdään, mitä tehdään ja miten tehdään? Tasa-arvosuunnitelma - Näin se onnistuu (julkaisu 2007) 2 Naiset ja

Lisätiedot

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta 100 tasa-arvotekoa Osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden virallista ohjelmaa Uusia ja konkreettisia tekoja tasa-arvon edistämiseksi Organisaatioita

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone

Raportointi >> Perusraportti Tasa arvovaalikone heli.kiemunki (Lapin ammattiopisto), olet kirjautuneena sisään. 10. maaliskuuta 2011 10:16:23 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help

Lisätiedot

HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA

HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA HENKILÖSTÖPOLIITTINEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Tasa-arvosuunnittelun perusteet ja työvaiheet LAPIN KESÄYLIOPISTO NIINHÄN SEN PITÄISI MENNÄ. JA NIIN SE MYÖS USEIN MENEEKIN VALITETTAVASTI. Työssä ja kaikessa

Lisätiedot

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus

1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus Sisällysluettelo 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä lainsäädäntö... 4 2.1 Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986)

Lisätiedot

Milja Saari 2012 12.9.2012

Milja Saari 2012 12.9.2012 Kuvakaappaus: https://picasaweb.google.com/lh/photo/p zyofeucosqdrw8qwhxpww Milja Saari VTM Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Helsingin yliopisto Milja.saari@helsinki.fi Kuvakaappaus: http://www.collegerecruiter.com/blog/2005/06/21/whats-wrong-with-equal-pay-for-women/

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille

KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA. Vuosille KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Vuosille 2017-18 1 KASAKKAMÄEN KOULUN YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Tasa-arvolaki koulussa 3. Yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Lasku lapsensaannista

Lasku lapsensaannista Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun haasteena hankkeen päätösseminaari 31.1.2008 Säätytalo, Helsinki Esityksen rakenne Perhevapaiden kustannukset yritystasolla Maliranta

Lisätiedot