Kalliorinteen päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kalliorinteen päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma"

Transkriptio

1 Kalliorinteen päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

2 2 Kalliorinteen päiväkodissa halutaan tukea ja vahvistaa pienten taimien kasvua elämän haasteita varten, sadun ja leikin keinoin, iloisessa ja hyväksyvässä ilmapiirissä, kasvatuskumppanuuden hengessä. Kalliorinteen päiväkoti Kalliorinne on yhden ryhmän (21-24) päiväkoti 0-7 -vuotiaille lapsille. Kalliorinteellä työskentelee yksi lastentarhanopettaja, kaksi - kolme hoitajaa ja kaksi ravitsemus- ja puhtaanapidon yhdistelmätyöntekijää, joista toinen toimii osan työajastaan lapsiryhmässä ja toinen osan työajastaan koululla. Päiväkodissamme vierailee säännöllisesti konsultoiva erityislastentarhanopettaja (kelto). Päiväkotimme on avoinna ma - pe klo , esiopetusaika on klo

3 3 Kalliorinteen päiväkoti sijaitsee Teijolla, Vilniemen alueella, kerrostalon päädyssä olevissa tiloissa. Talon piha-alue on laaja, luonnonläheinen ja mahdollistaa monenlaisen leikin ja toiminnan. Toiminnassamme huomioimme kestävän kehityksen periaatteita, joista painotamme luonto-opetusta ja lähiympäristöstä huolehtimista sekä kulttuurista ulottuvuutta. Toiminta-ajatus Meille on tärkeätä lämmin, läheinen ja luottamuksellinen suhtautuminen lapsiin. Tarjoamme turvallisen kasvuympäristön, jossa lapsi saa leikkien oppia yhdessä toisten lasten ja aikuisten kanssa iloisessa ilmapiirissä. Kalliorinteellä aikuiset kuuntelevat lapsia herkällä korvalla ja havainnoivat lasten leikkiä, tekemisiä ja juttujen aiheita. Tällöin aikuiset pystyvät rikastuttamaan lasten vuorovaikutusta ja leikkejä sekä luomaan turvalliset puitteet leikin jatkumiselle. Aikuiset pitävät huolta, että oppimisympäristö on

4 4 houkutteleva, esteettinen, laadukas ja turvallinen. Toiminnassa toteutetaan myös lasten ideoita ja toiveita. Toimimme pienryhmissä päivittäin. Se mahdollistaa luontevia ja hyviä vuorovaikutustilanteita, joissa jokainen lapsi tulee kohdatuksi yksilöllisesti. Liikunta, kädentaidot, musiikki, kielelliset ja matemaattiset taidot ym. varhaiskasvatuksen sisältöalueet ovat osa toimintaamme. Nämä toteutuvat päivittäin erilaisissa arjen tilanteissa, kuten pukemis- ja ruokailutilanteissa sekä toimintahetkissä. Lisäksi tunne- ja sosiaalisia taitoja vahvistamme mm. Askeleittain -tuokioilla. Hyvä, lämmin ilmapiiri ja iloinen arki syntyy positiivisesta asenteesta, kiireettömyydestä ja aikuisen läsnäolosta. Kaksivaiheisella päivähoidon aloituksella mahdollistamme lapselle ja perheelle lämpimän ja turvallisen päivähoidon aloituksen, tutustuen rauhassa toinen toisiimme. Arvostamme lasta perheensä jäsenenä. Haluamme solmia avoimen ja luottamuksellisen kasvatuskumppanuussuhteen vanhempiin toimiaksemme yhdessä lapsen parhaaksi.

5 5 Haluamme, että lapsi tuntee itsensä tärkeäksi ja tulee hyväksytyksi omana itsenään. Seuraamme jokaisen lapsen yksilöllistä kasvua ja kehitystä. Laadimme jokaiselle lapselle varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) ja lisäksi keskustelemme lapsen asioista päivittäin vanhempien kanssa. Joskus lapsi saattaa tarvita päiväkotitaipaleensa varrella tehostettua tukea. Tällöin kokoamme yhdessä lapsen vanhempien kanssa lapsen ympärille moniammatillisen tiimin. Kirjaamme lapselle tehostetun tuen suunnitelman, jota toteutamme tiiviissä yhteistyössä konsultoivan erityislastentarhanopettajan (kelto) kanssa. Kehitämme päiväkotimme toimintaa henkilökunnan koulutusten, päiväkodin kehittämispäivien (2 kertaa vuodessa) ja perheille suunnattujen kyselyjen avulla.

6 6 Muihin kieli- ja kulttuuriryhmiin kuuluvat lapset Kalliorinteessä Huomioimme eri kieli- ja kulttuuritaustaiset lapset perheineen heidän omia tapojaan ja äidinkieltään kunnioittaen. Päiväkodissamme lapsi tutustuu suomalaiseen kulttuuriin. Hän vahvistaa suomen kielen taitoaan ja sosiaalisia valmiuksiaan toisten lasten ja päiväkodin aikuisten kanssa. Korostamme vanhemmille heidän vastuutaan oman äidinkielen ja kulttuurin säilyttämisestä. Saamme tarvittaessa apua suomi toisena kielenä -opettajalta (s2). Käytämme arjessa mahdollisimman paljon kuvia. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisuus rikastuttaa arkeamme ja tuo iloa Kalliorinteelle.

7 7 Päivän kulku Päivämme koostuu monista eri oppimisen tilanteista. Arkemme sisältää monipuolista ohjattua toimintaa, joka on sekä suunnitelmallista että tavoitteellista. Päiväkotimme toimintakulttuurille on ominaista toimiminen pienryhmissä, joka vahvistaa lasten sosiaalisia taitoja. Näin lapsi tulee kuulluksi ja nähdyksi omana itsenään. Aamulla päiväkotiin saavuttuaan lapsi riisuu ulkovaatteensa ja pesee kätensä yhdessä vanhemman kanssa. Vanhempi saattaa lapsen päiväkodin aikuisen luo. Näin kohdatessa vastuu lapsesta siirtyy päiväkodin henkilökunnalle. Päivä käynnistyy rauhallisissa tunnelmissa sohvilla pötkötellen, sylitellen, leikkien, pelaillen..

8 8 Aamupalalla tulee olla viimeistään 8.15, aamupalan tarjoilu alkaa klo Ruokailutilanteissa opettelemme toimimaan hyvien pöytätapojen mukaisesti. Päivän teeman mukaan musisoimme, pelaamme, opimme kädentaitoja, leikimme ja liikumme sekä tutustumme kirjallisuuteen ja taiteeseen. Vessassa käydessä opettelemme siisteyskasvatusta ja omatoimisuutta.

9 9 Pukemis- ja riisumistilanteissa harjoittelemme mm. omista vaatteista ja tavaroista huolehtimista yhdessä aikuisen kanssa. Ulkoilemme päivittäin pihalla tai läheisissä metsissä. Yhdessä lasten kanssa opettelemme huolehtimaan käsien pesusta.

10 10 Ruokailuhetkellä opettelemme maistelemaan uusia makuja. Lounashetkestä teemme rauhallisen ruokailemalla pienryhmissä. Aikuisten ja isompien lasten esimerkki on tärkeää. Päivälepo on tärkeää. Satujen myötä rauhoitumme unille tai lepohetkelle.

11 11 Välipala tarjotaan klo Lapset hakeutuvat mieleisiinsä puuhin

12 12.ja iltapäivällä ulkoilemme ennen kotiinlähtöä. Kotiin lähtiessämme sanomme hyvien tapojen mukaisesti silmiin katsoen käsiheipat.

13 13 Esiopetus Esiopetuksen tavoitteena on edistää lapsen kasvua ja kehitystä ja luoda pohjaa elinikäiselle oppimiselle. Laadimme yhteistyössä vanhempien kanssa lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman. Eskarissa opimme monta hauskaa, uutta juttua. Monipuolinen ja tavoitteellinen esiopetus vahvistaa lapsen kouluvalmiuksia ja elämisentaitoja. Esiopetuksen sisältöalueet ovat kieli ja vuorovaikutus, matematiikka, etiikka ja uskontokasvatus, ympäristö- ja luonnontieto, taito- ja taidekasvatus, liikuntaja terveyskasvatus ja mediakasvatus. Näitä sisältöalueita opettelemme päivittäin leikin ja tutkimisen keinoin. Yhdessä tekeminen, kuten ryhmässä työskentely, vahvistaa lasten sosiaalisia ja tunnetaitoja. Eskarissa opetellaan ottamaan huomioon kaikki tasavertaisesti. Yhdessä sovitut säännöt auttavat ennaltaehkäisemään kiusaamis-tilanteita. Eskarissa teemme suunnitelmallista yhteistyötä Perniön alueen alkuopetuksen kanssa. Tällä haluamme tukea lapsen joustavaa kouluun siirtymistä. Esiopetuksen moniammatillinen oppilashuoltotyöryhmä huolehtii lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Oleellista on tarjota lapselle oikea-aikaista, varhaista ja riittävää tukea.

14 14 Yhteistyö Päiväkotimme yhteistyötahoja on monia. Teijon koulun kanssa on vuosittain yhteisiä tapahtumia. Ollaan yhteistyössä Teijon kyläyhdistyksen ja eläkeläisten kanssa. Muita tärkeitä yhteistyötahoja ovat neuvola, psykologit, terapeutit, sosiaalityöntekijät, oppilashuoltoryhmä, kuntoutustyöryhmä ja seurakunta. TERVETULOA KALLIORINTEELLE!

15 15 Vanhemman muistilista: Ota talteen, ole hyvä! vaihtovaatteet, ulko- ja sisävaatteet erikseen (muistathan nimikoida varusteet) sisätossut lapsen poissa ollessa sairauden tai muun syyn takia ilmoitathan asiasta meille mieluiten tekstiviestinä (yksi kuumeeton/oireeton päivä kotona sairauden jälkeen) ruokailuajat: 8.00 aamupala (tarjotaan 8.30 asti) lounas välipala * MUISTATHAN tuoda lapsen aina aamuisin päiväkodin aikuisen luokse, näin vastuu lapsesta siirtyy henkilökunnalle. Puhelinnumerot: Päiväkoti s-postiosoite: kalliorinteen.pk@salo.fi Varaesimies Tiina Seppälä-Pölönen Esimies Saana Kokko-Virtanen

16 Liite 1 KIUSAAMISEEN PUUTTUMISEN SUUNNITELMA Kalliorinne/ Tavoite: Tavoitteessa olevien käsitteiden määrittely konkreettisesti (esim. turvallisuus -> mitä sillä tarkoitetaan?) MITÄ KIUSAAMINEN ON? Kiusaaminen on aggressiivista käytöstä, joka vahingoittaa jotakuta fyysisesti ja /tai psyykkisesti ja joka on usein toistuvaa, tahallista ja kohdistuu puolustuskyvyttömään henkilöön. (Salmivaara, 2003) Pahan olon siirtämistä Vallankäyttöä Toistuvaa? Huomion hakeminen, keinolla millä hyvällä Kiusaaminen on tunne <3 puuttumisen raja!! Toisen ihmisen huomioiminen ja empatiakyky opettelua vailla, tunnetaidot puutteelliset, erilaisuuden MENETELMÄT KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Aikuisen esimerkki suvaitsevaisuus, puhutaan hyvää toisista - leikit Rajat, turvallisuus, säännöt perusteltuina! Askeleittain-menetelmä, tunnetaitojen opettaminen, miltä sinusta/minusta tuntuu Syy seuraus suhde; mitä mistäkin seuraa Mediataitojen opettaminen Vasu-keskustelut, kasvatuskumppanuus, vanhempainiltojen teemat Lasten kanssa keskusteleminen

17 sietokyky/ymmärrys puuttuu Kulttuurillista, syntyperä, esimerkki opittua Draama käydään läpi kiusaamistilanteita ja eri rooleja niissä, mukavuusalue-leikit Luottamus lapsi uskaltaa tulla puhumaan aikuiselle Ristiriitojen sopimistaitojen opettaminen Kirjat, sadut Pettymysten sietämisen opettelu Ryhmäyttäminen aina kun uusia lapsia tulee MISSÄ TILANTEISSA KIUSAAMISTA ESIINTYY? Kiusaamista voi esiintyä milloin ja missä vain. Kiusaaminen ei aina tapahdu aikuisen silmiltä piilossa. - vapaa leikki - ohjattu toiminta - sisällä - ulkona - siirtymät - päivittäiset toiminnot MENETELMÄT KIUSAAMISEN PUUTTUMISEEN Asioiden puheeksiotto, tarvittaessa erilaisilla kokoonpanoilla (henkilökunta, lapset, vanhemmat) Asioista selvän ottaminen, tiedon jakaminen Erilaisuudesta puhuminen Vasu-keskustelut, kasvatuskumppanuus Ristiriitatilanteiden selvittäminen, ristiriitojen sopimistaitojen opettaminen

18 Tehdään selväksi, että kiusaaminen ei ole hyväksyttyä. ns. miettimistuoli, jäähy Oppilashuoltoryhmä eri kokoonpanoin LASTEN ROOLIT KIUSAAMISTILANTEESSA Lapsi joka kiusaa, on usein se, jota ei leikkiin haluta/on usein se, joka määrää leikit ja leikkijät. - kiusaaja - kiusattu - avustaja - vahvistaja - puolustaja - ulkopuolinen Roolit voivat vaihtua eri tilanteissa. MITEN SAAMME TIETOOMME KIUSAAMISEN? - havainnoiminen, kirjaaminen tarvittaessa - videoiminen - lasten haastattelut - vanhempien kertoma - lasten kertoma VANHEMPIEN OSALLISTAMINEN Vanhemmilla tiedossa, että kiusaamisessa nollatoleranssi. Luottamukselliset välit vanhempiin. Vanhemmat mukaan keskusteluihin tarvittaessa. Synttärikeskustelu vanhempainillassa Yhteiset pelisäännöt Kiusaamisen puuttumisen suunnitelman esittely vanhemmille LASTEN OSALLISTAMINEN Ryhmän säännöt laaditaan yhdessä lasten kanssa keskustellen.

19 KIUSAAMISEN SEURANTA - miten seurataan? - miten kauan? - kuka seuraa? Kiusaamisen suhteen ryhmää seurataan koko ajan. Ryhmän aikuisten on kaikkien oltava tietoisia tilanteesta, samoin vanhempien sekä ryhmän lasten. Kaikki päiväkodissa työskentelevät seuraavat lapsiryhmää kiusaamisen varalta ja kaikkien velvollisuus on puuttua ja viedä asiaa eteenpäin tarvittaessa. SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN - kenelle tiedotetaan? - koska? - miten? Suunnitelmasta tiedotetaan koko henkilökuntaa, vanhempia sekä lapsia. Tiedottaminen tulee tehdä heti toimintakauden alussa työntekijät ja lapset, syksyn ensimmäisessä vanhempainillassa vanhemmat.

20 Liite 2 Ohjeita suunnitelman laadintaan: Tavoite: Tavoitteessa olevien käsitteiden määrittely konkreettisesti (esim. turvallisuus -> mitä sillä tarkoitetaan?) MITÄ KIUSAAMINEN ON? suora epäsuora kiusaaminen - fyysinen - sanallinen - psyykkinen MISSÄ TILANTEISSA KIUSAAMISTA ESIINTYY? - vapaa leikki - ohjattu toiminta - sisällä - ulkona - siirtymät - päivittäiset toiminnot MENETELMÄT KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI - askeleittain MENETELMÄT KIUSAAMISEN PUUTTUMISEEN LASTEN ROOLIT KIUSAAMISTILANTEESSA - kiusaaja - kiusattu - avustaja VANHEMPIEN OSALLISTAMINEN

21 - vahvistaja - puolustaja - ulkopuolinen MITEN SAAMME TIETOOMME KIUSAAMISEN? - havainnoiminen - videoiminen - lasten haastattelut - vanhempien kertoma - lasten kertoma KIUSAAMISEN SEURANTA - miten seurataan? - miten kauan? - kuka seuraa? -kts. edellinen osio LASTEN OSALLISTAMINEN - kiusaaja - kiusattu - koko ryhmä SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN - kenelle tiedotetaan? - koska? - miten? -asianomaiset, koko ryhmän tiedottaminen, vanhemmat, asian käsittely vanh.illat, vasut ja muut keskustelut -suora viestintä

22 Liite 4 KIUSAAMISEEN PUUTTUMISEN SUUNNITELMA Kalliorinne/Särkisalo Pohdintaa Tavoite: Tavoitteessa olevien käsitteiden määrittely konkreettisesti (esim. turvallisuus -> mitä sillä tarkoitetaan?) MITÄ KIUSAAMINEN ON? Kiusaaminen on aggressiivista käytöstä, joka vahingoittaa jotakuta fyysisesti ja /tai psyykkisesti ja joka on usein toistuvaa, tahallista ja kohdistuu puolustuskyvyttömään henkilöön. (Salmivaara, 2003) Pahan olon siirtämistä Vallankäyttöä Toistuvaa? Huomion hakeminen, keinolla millä hyvällä Kiusaaminen on tunne <3 puuttumisen raja!! Toisen ihmisen huomioiminen ja empatiakyky opettelua vailla, tunnetaidot puutteelliset, erilaisuuden sietokyky/ymmärrys puuttuu Kulttuurillista, syntyperä, esimerkki opittua MENETELMÄT KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI Aikuisen esimerkki suvaitsevaisuus, puhutaan hyvää toisista - leikit Rajat, turvallisuus, säännöt perusteltuina! Askeleittain-menetelmä, tunnetaitojen opettaminen, miltä sinusta/minusta tuntuu Syy seuraus suhde; mitä mistäkin seuraa Mediataitojen opettaminen Vasu-keskustelut, kasvatuskumppanuus, vanhempainiltojen teemat Lasten kanssa keskusteleminen Draama käydään läpi kiusaamistilanteita ja eri rooleja niissä, mukavuusalue-leikit Luottamus lapsi uskaltaa tulla puhumaan aikuiselle Ristiriitojen sopimistaitojen opettaminen Kirjat, sadut Pettymysten sietämisen opettelu Ryhmäyttäminen aina kun uusia lapsia tulee MISSÄ TILANTEISSA KIUSAAMISTA ESIINTYY? Kiusaamista voi esiintyä milloin ja missä vain. Kiusaaminen ei aina tapahdu aikuisen silmiltä piilossa. - vapaa leikki - ohjattu toiminta - sisällä - ulkona MENETELMÄT KIUSAAMISEN PUUTTUMISEEN Asioiden puheeksiotto, tarvittaessa erilaisilla kokoonpanoilla (henkilökunta, lapset, vanhemmat) Asioista selvän ottaminen, tiedon jakaminen Erilaisuudesta puhuminen

23 - siirtymät - päivittäiset toiminnot Vasu-keskustelut, kasvatuskumppanuus Ristiriitatilanteiden selvittäminen, ristiriitojen sopimistaitojen opettaminen Tehdään selväksi, että kiusaaminen ei ole hyväksyttyä. ns. miettimistuoli, jäähy Oppilashuoltoryhmä eri kokoonpanoin LASTEN ROOLIT KIUSAAMISTILANTEESSA Lapsi joka kiusaa, on usein se, jota ei leikkiin haluta/on usein se, joka määrää leikit ja leikkijät. - kiusaaja - kiusattu - avustaja - vahvistaja - puolustaja - ulkopuolinen Roolit voivat vaihtua eri tilanteissa. MITEN SAAMME TIETOOMME KIUSAAMISEN? - havainnoiminen, kirjaaminen tarvittaessa - videoiminen - lasten haastattelut - vanhempien kertoma - lasten kertoma VANHEMPIEN OSALLISTAMINEN Vanhemmilla tiedossa, että kiusaamisessa nollatoleranssi. Luottamukselliset välit vanhempiin. Vanhemmat mukaan keskusteluihin tarvittaessa. Synttärikeskustelu vanhempainillassa Yhteiset pelisäännöt Kiusaamisen puuttumisen suunnitelman esittely vanhemmille LASTEN OSALLISTAMINEN Ryhmän säännöt laaditaan yhdessä lasten kanssa keskustellen. KIUSAAMISEN SEURANTA - miten seurataan? - miten kauan? - kuka seuraa? Kiusaamisen suhteen ryhmää seurataan koko ajan. Ryhmän aikuisten on kaikkien oltava tietoisia tilanteesta, samoin vanhempien sekä ryhmän lasten. Kaikki päiväkodissa työskentelevät seuraavat lapsiryhmää kiusaamisen varalta ja kaikkien velvollisuus on puuttua ja viedä asiaa eteenpäin tarvittaessa. SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN - kenelle tiedotetaan? - koska? - miten? Suunnitelmasta tiedotetaan koko henkilökuntaa, vanhempia sekä lapsia. Tiedottaminen tulee tehdä heti toimintakauden alussa työntekijät ja lapset, syksyn ensimmäisessä vanhempainillassa vanhemmat.

24 Liite 5 Ohjeita suunnitelman laadintaan: Tavoite: Tavoitteessa olevien käsitteiden määrittely konkreettisesti (esim. turvallisuus -> mitä sillä tarkoitetaan?) MITÄ KIUSAAMINEN ON? suora epäsuora kiusaaminen - fyysinen - sanallinen - psyykkinen MISSÄ TILANTEISSA KIUSAAMISTA ESIINTYY? - vapaa leikki - ohjattu toiminta - sisällä - ulkona - siirtymät - päivittäiset toiminnot MENETELMÄT KIUSAAMISEN EHKÄISEMISEKSI - askeleittain MENETELMÄT KIUSAAMISEN PUUTTUMISEEN LASTEN ROOLIT KIUSAAMISTILANTEESSA - kiusaaja - kiusattu - avustaja - vahvistaja - puolustaja - ulkopuolinen VANHEMPIEN OSALLISTAMINEN MITEN SAAMME TIETOOMME KIUSAAMISEN? - havainnoiminen - videoiminen - lasten haastattelut - vanhempien kertoma - lasten kertoma KIUSAAMISEN SEURANTA - miten seurataan? - miten kauan? - kuka seuraa? LASTEN OSALLISTAMINEN - kiusaaja - kiusattu - koko ryhmä SUUNNITELMASTA TIEDOTTAMINEN - kenelle tiedotetaan? - koska? - miten?

Päiväkoti Pesän Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Päiväkoti Pesän Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Päiväkoti Pesän Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Päiväkoti Pesä Päiväkoti Pesässä toimii yksi ryhmä, Oravat ( 3-5v. siniset, keltaiset ja punaiset). Päiväkodissamme on 21 lapsipaikkaa. Pesässä työskentelee

Lisätiedot

Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma

Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma Joku hajatelma, lausahdus tähän etusivulle. Märynummen varhaiskasvatusyksikön varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelma Yhdessä käsikkäin samaan suuntaan matkaamme, elämän pienillä poluilla. Tervetuloa

Lisätiedot

Kalliorinteen päiväkodin ABC

Kalliorinteen päiväkodin ABC Kalliorinteen päiväkodin ABC Kalliorinteen päiväkoti Osoite: Kaapinrinne 5, 25570 Teijo S-posti: Kalliorinteen.päiväkoti@salo.fi Päiväkodin puhelin: 044 778 7881 Päiväkodin johtaja: Mari Tuominen 044 778

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma

Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma Riekonmarjan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Päiväkotimme toiminnassa korostuu se, että olemme aidosti läsnä ja lapsia varten. Havainnoimme ja kuuntelemme heitä ja vastaamme

Lisätiedot

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012. Huitin päiväkoti ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 Huitin päiväkoti 1.Yksikkö Huitin päiväkoti Kyntäjäntie 5 01840 Klaukkala 2.Toiminta-aika Toimintasuunnitelma on toimintavuodelle 2011-2012. Päiväkoti on avoinna

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme:

Telkän esite 2007. Päiväkodin arvot, jotka on määritelty yhdessä vanhempien kanssa ohjaavat toimintaamme: TERVETULOA TELKÄN PÄIVÄKOTIIN Telkän esite 2007 Telkän päiväkoti on perustettu 1980 keskelle Hervantaa lähelle Ahvenisjärveä. Päiväkoti on myös lähellä Suolijärveä, joten retkeily lähimaastossa on oleellinen

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja:

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Kopio vasusta siirtyy huoltajan mukana lapsen vaihtaessa varhaiskasvatuspaikkaa Sivu 1 / 14 Lomake täytetään tekstaamalla LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: / 20 Syntymäaika: Päiväkoti/perhepäivähoitaja:

Lisätiedot

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma

5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma 5. Kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma Varhaiskasvatuksessa pidetään huolta koko yhteisön fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta turvallisuudesta. Lasta tulee varhaiskasvatuslain mukaan

Lisätiedot

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI 015-177 901 (JOHTAJA) 044-794 5046 ( JOHTAJA) 015-228 615 (HEINÄHATUT) 015-228 616 (VILTTITOSSUT) 044-7945372 (PÄIVÄKOTI) SANNAN PÄIVÄKODIN VASU Talon

Lisätiedot

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA UUNILINNUN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Päiväkotimme yhteystiedot: Uunilinnun päiväkoti Kallionkatu 2 11120 Riihimäki puh. 019-758 4305 Keltasiivet 019-758 4766, tekstiviestit numeroon 050 597

Lisätiedot

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN

TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TERVETULOA PÄIVÄKOTI KAJUUTTAAN TOIMINTA-AJATUS: KASVATAMME LAPSIA TURVALLISESSA JA KANNUSTAVASSA ILMAPIIRISSÄ. PÄIVÄKOTIEMME LEIKKI- JA OPPIMISYMPÄRISTÖT TUKEVAT LAPSEN OMATOIMISUUTTA JA AKTIIVISUUTTA.

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja:

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Kopio siirtyy lapsen mukana Sivu 1 / 14 Lomake täytetään tekstaamalla LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: / 20 Ikä: Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Liitteet

Lomake täytetään tekstaamalla. Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Liitteet Kopio siirtyy lapsen mukana Sivu 1 / 13 Lomake täytetään tekstaamalla LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / 20 Lapsen nimi: Ikä: Päiväkoti/perhepäivähoitaja: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo

Te r vetuloa. Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo Te r vetuloa Palometsän päiväkotiin! Palometsän päiväkoti Sahrankatu 3 24100 Salo T u l e m u k a a n Tervetuloa Palometsän päiväkotiin niin tutut kuin uudetkin perheet! Palometsän päiväkodissa on viisi

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Cygnaeuksen esimiesalue... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 Cygnaeuksen päiväkoti... 3 Palokunnanmäen

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä.

Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä. 1. TIEDOT YKSIKÖSTÄ Päiväkoti Tuulenpesä * 4 ryhmää, 3 kokopäiväryhmää ja 1 osapäiväryhmä Varhaiskasvatuksen henkilökuntaa on Tuulenpesässä yhteensä 13 henkilöä. 2. KIUSAAMISEN MÄÄRITELMÄ Kiusaaminen on

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä.

Toiminta-ajatus. Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat päiväkodissamme tärkeitä. Päiväkodissamme toteutamme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kolkka-Taneli 2017-2018 TERVETULOA VY KOLKKA-TANELIIN! Päiväkodit Kolkka ja Taneli ovat toimineet yhdessä varhaiskasvatusyksikkönä 1.8.2017 alkaen. Kolkassa

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1.NAPAPIIRIN PÄIVÄKOTI Napapiirin päiväkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2012. Talossa on yhteensä 8 ryhmää joista Hallat 3-6-v sijaitsee erillisessä rakennuksessa.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013

SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 SORVANKAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012-2013 Jokaisella on oikeus tuntea itsensä toivotuksi, halutuksi ja rakastetuksi. 1 PÄIVÄKODIN KUVAUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖ Sorvankaaren päiväkoti on

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui vuoden 2004 alusta Päiväkoti vihittiin käyttöön

Lisätiedot

Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 21.8.2012 Veisun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Tämän mukaan meillä toimitaan: Haluamme kasvattaa yhdessä vanhempien kanssa tasapainoisia, toiset huomioonottavia, suvaitsevaisia ja ristiriitojakin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. VIIRIKUKON PÄIVÄKODIN SIJAINTI 2. FYYSISET TILAT JA HENKILÖKUNTA 3. PÄIVÄJÄRJESTYS 4. TOIMINTA-AJATUS 5. KIELEN KEHITTYMINEN

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU

KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU KULTARANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA eli VASU 1 Kädentaidot ja tehtävät pelit, laulut ja ystävät ulkoiluhetket ja metsäretket leikki, satuilu ja syli läheisyys käy kaiken yli. Päiväkodin yhteystiedot:

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI

SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI SANNAN PÄIVÄKOTI SANNASTINLAAKSO 2, 50100 MIKKELI 015-177 901 (JOHTAJA) 044-794 5046 ( JOHTAJA) 015-228 615 (HEINÄHATUT) 015-228 616 (VILTTITOSSUT) 044-7945372 (PÄIVÄKOTI) SANNAN PÄIVÄKODIN VASU Talon

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

KESKUSPUISTON PÄIVÄKODIN VASU

KESKUSPUISTON PÄIVÄKODIN VASU KESKUSPUISTON PÄIVÄKODIN VASU 2013-2014 2 Sisällysluettelo: 1. Päiväkodin kuvaus, toiminta-ajatus, tavoitteet ja arvot 2. Päiväkodissa pidämme tärkeänä 3. Leikkiminen 4. Vuorovaikutus 5. Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (Lapsen vasu) on päivähoidon henkilöstön ja vanhempien yhteinen työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä tavoitteita ja sopimuksia siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma

Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma Telkkä-Lunnin toimintasuunnitelma 2017-2018 Telkkä-Lunnin toimintakulttuuri Jokainen lapsi on ainutlaatuinen. Lasten toiveet ja mielenkiinnon kohteet selvitetään havainnoimalla ja kuuntelemalla. Telkkä-Lunnissa

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014

Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Esiopetuksen kiusaamisen ehkäisyn ja puuttumisen suunnitelma toimintakaudelle 2013-2014 Otsikko/ kirjoitetaan Calibri -fontilla, fontti 18-20 keskitettynä, kaksirivinen otsikko laitetaan näin Tänne sijoitetaan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA PÄIVÄKODIN ARVOT OIKEAN JA VÄÄRÄN TIEDOSTAMINEN HYVÄT TAVAT ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN REHELLISYYS LÄHEISYYS LÄMPÖ TURVALLISUUS PÄIVÄKODISSAMME TOIMII 3 RYHMÄÄ: NEPPARIT: 6-vuotiaiden

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN

TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN TERVETULOA VARHAISKASVATUSTOIMINTAAN Vanhempina voitte jättää lapsenne turvallisin mielin työpäivän tai opintojen ajaksi varhaiskasvatustoimintaan. Koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsestanne parhaalla

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön työväline, jonka avulla luodaan yhteisiä

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 2.4.-1.6.2012 Päiväkoti Huvikumpu, Oulu Jokilaakojen koulutuskuntayhtymä Oulaisten ammattiopisto/ sosiaali- ja terveysala Jukka Tervola Sisällysluettelo 1. Yhteenveto.. 3 2. Taustatiedot

Lisätiedot

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013

RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 RÖYKÄN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2012-2013 1. Röykän päiväkoti Kangastie 1, 05100 Röykkä Esiopetusikäisiä lapsia on 29. Esiopetusta toteutetaan Metsäläisten, Tiitiäisten ja Maahisten

Lisätiedot