Kotitalousvähennyksen edellytykset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kotitalousvähennyksen edellytykset"

Transkriptio

1 Kotitalousvähennyksen edellytykset Kotitalousvähennyksen saamisen kannalta on tärkeää, kuka on työn teettäjä, missä työ tehdään ja saadaanko samaan työhön tukea tai avustusta. Työn tehneen yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä. Kotitalousvähennyksen voi saada ainoastaan niin sanottu luonnollinen henkilö. Kuolinpesä voi saada vähennyksen vain kuolinvuodelta. Työn teettäjä ja tekijä Kotitalousvähennyksen saa vain niistä töistä, jotka vähennystä hakeva henkilö itse maksaa. Jos esimerkiksi työnantaja antaa luontaisetuna kotitalouspalveluita työntekijälleen, ei työntekijällä ole oikeutta kotitalousvähennykseen. Kotitalousvähennystä ei myöskään voi saada työstä, jonka tekee hakija itse tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuva henkilö. Rekisteriin kuulumisen voi tarkistaa Internetistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta Palvelu on maksuton. Tietoja voi hakea palvelussa joko yrityksen nimellä tai Y-tunnuksella. Ennakkoperintärekisteriin kuulumisen voi tarkistaa myös Verohallinnon palvelunumerosta Työn tekemispaikka Vähennyksen voi saada vain vakituisessa asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Asunto voi olla omistustai vuokra-asunto, asunnon hallintatavalla ei ole merkitystä. Vähennyksen voi saada myös työstä, joka on tehty omien tai puolison vanhempien tai isovanhempien tai näiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Omassa käytössä olevassa "kakkosasunnossa" tehdystä työstä vähennys voidaan myöntää, mutta sijoitusasunnossa tehty työ ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Tukien vaikutus Kotitalousvähennystä ei saa, jos samaa työtä varten on saatu omaishoidon tukea, lasten kotihoidon tai yksityisen hoidon tukea tai työnantajalle maksettavaa palkka- tai matalapalkkatukea. Kunnan myöntämä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteli estää myös vähennyksen. Tuki estää vähennyksen kuitenkin vain siinä tapauksessa, että se on saatu juuri kyseistä työtä varten. Pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus ei estä kotitalousvähennyksen saamista. Korjausavustus valtion tai muun julkisyhteisön varoista Valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön varoista maksettu avustus estää kotitalousvähennyksen kunnossapito- ja perusparannustyöstä. Avustus estää vähennyksen saamisen vain siitä työstä ja kohteesta, jota varten avustus on myönnetty. Jos esimerkiksi avustus on myönnetty omakotitaloon, se ei estä vähennystä kesämökin kunnossapito- ja perusparannustöistä.

2 Millaisesta työstä vähennyksen saa? Kotitalousvähennyksen voit saada, jos teetät tavanomaista kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä, asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyötä tai tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus- ja kunnossapitotyötä. Kotitaloustyö Esimerkkejä tavanomaisesta kotitaloustyöstä, joka oikeuttaa vähennykseen: ruuanlaitto siivous pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto. Myös seuraavat työt voidaan katsoa tavanomaiseksi kotitaloustyöksi, jos ne ovat osa vähennykseen oikeuttavaa tehtävää, esimerkiksi kodinhoitajan työtä: piha-alueen ja puutarhan hoito kaupassa käynti ja asiointi lemmikin ulkoiluttaminen. Tavanomaista kotitaloustyötä eivät ole esimerkiksi seuraavat työt: jätteiden kuljetus likakaivon tyhjennys muutto- tai kuljetuspalvelut erityistä ammattitaitoa vaativa suunnittelutyö, jonka tekee esim. sisustussuunnittelija, arkkitehti, insinööri tai muu vastaava henkilö. Hoiva- ja hoitotyö Tavanomaisella hoiva- ja hoitotyöllä tarkoitetaan huolenpitoa perheenjäsenestä. Esimerkiksi lasten, vanhusten ja vammaisten peseminen, pukeminen, syöttäminen ja muu hoito ovat tavanomaista hoiva- ja hoitotyötä. Vähennystä ei saa niistä terveyden- ja sairaudenhoitopalveluista, joista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Tällaisia palveluita ovat muun muassa työt, jotka lääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti tai hieroja tekee asiakkaan kotona. Asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö Vähennykseen oikeuttavaa kunnossapito- ja perusparannustyötä ovat esimerkiksi keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden remonttityöt omakotitalon sähkö-, putki- ja kaapelityöt omakotitalon kellaritilojen ja saunan remontti ulkorakennuksen maalaus. Uudisrakentaminen ja siihen verrattava täydennys- ja lisärakentaminen ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien laitteiden asennus ja kunnossapitotyö Vuoden 2009 alusta lähtien vähennykseen on oikeuttanut myös kodin tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvien koneiden ja laitteiden asennustyö, korjaaminen ja huolto. Tieto- ja viestintälaitteita ovat esimerkiksi televisiot radiot digilaitteet tietokoneet ja niiden oheislaitteet. Muiden kodin koneiden ja laitteiden, kuten kylmälaitteiden tai astianpesukoneen, korjaus- ja asennustyö ei oikeuta kotitalousvähennykseen, ellei sitä tehdä osana suurempaa korjausurakkaa.

3 Näin haet kotitalousvähennystä Voit hakea kotitalousvähennystä kolmella tavalla. Joissakin tapauksissa voit ilmoittaa tiedot jo etukäteen verokorttia varten. Voit myös käyttää Palkka.fi-palvelua tai hakea kotitalousvähennystä veroilmoituksen yhteydessä joko verkossa tai paperilomakkeella. 1. Jos kotitaloustyö perustuu esimerkiksi pitempiaikaiseen siivoussopimukseen, voit pyytää vähennyksen hakiessasi verokorttia. Silloin vähennys vaikuttaa etukäteen koko vuoden veroprosenttiisi. Voit tilata uuden verokortin Verokortti verkossa -palvelussa. Verokortin voi tilata myös puhelimitse tai käymällä verotoimistossa. Jos vähennys on ilmoitettu verokorttihakemuksessa, Verohallinto merkitsee sen valmiiksi myös esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos tiedot ovat oikein, vähennystä ei tarvitse ilmoittaa uudestaan. Verokortti verkossa -palvelu: 2. Voit käyttää apunasi myös Palkka.fi-palvelua. Palkka.fi sopii erityisesti niille kotitalouksille, jotka ovat itse palkanneet työntekijän. Palkka.fi-palvelun avulla voit hoitaa myös tarvittavat palkanmaksuun liittyvät ilmoitus- ja maksuasiat. Myös Palkka.fi:n kautta saat tiedot veroilmoituksellesi. Palkka.fi:n kautta et voi kuitenkaan tehdä verokorttimuutosta. Uuden verokortin voit tilata erikseen. Palkka.fi-palvelu: 3. Voit vaatia kotitalousvähennystä veroilmoituksellasi. Tarvittavat tiedot voit ilmoittaa Veroilmoitus verkossa - palvelussa. Voit myös lisätä tiedot paperiselle veroilmoituslomakkeelle ja täyttää liitelomakkeen 14. Paperilomakkeet on toimitettava verotoimistoon. Säilytä kuitit ja tositteet itselläsi. Verotoimisto pyytää niitä tarvittaessa. Veroilmoitus verkossa -palvelu: Kotitalousvähennyksen voi saada vain, jos työn tekevä yritys tai yrittäjä kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Rekisteröinti kannattaa tarkistaa jo ennen sopimuksen tekemistä joko verotoimistosta tai Internetistä osoitteesta

4 Kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiössä Asunto-osakeyhtiön osakkaana (huoneiston omistajana) voit saada kotitalousvähennyksen vain niistä asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden teettäminen kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan osakkaalle. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada kotitalousvähennystä. Huoneiston omistaja voi kuitenkin saada kotitalousvähennyksen sellaisista kunnossapito- ja perusparannustöistä, joiden tekeminen ei ole yhtiön vastuulla. Huoneiston sisäosat kuuluvat tavallisesti huoneiston omistajan kunnossapitovastuulle. Jos kuitenkin asunto-osakeyhtiö on päättänyt remontista ja rahat remonttiin on kerätty vastikkeina, on kyse yhtiön vastuulle kuuluvasta työstä. Tällaisesta vastikkeina maksetusta remontista ei voi saada kotitalousvähennystä. Myös yhtiön päättämän remontin yhteydessä voi kuitenkin saada kotitalousvähennyksen erikseen tilatuista lisätöistä, joita ei makseta yhtiövastikkeina. Jos osakas teettää omalla kustannuksellaan tällaisia lisätöitä, hän saa niistä kotitalousvähennyksen. Lisätöitä voivat olla esimerkiksi kylpyhuoneen laajennus tai ylimääräinen laatoitustyö, jotka omistaja tilaa ja maksaa asunto-osakeyhtiön teettämän putkiremontin yhteydessä. Jotta kotitalousvähennyksen voi saada, on töistä sovittava suoraan työn tekijän kanssa ja lisälasku maksettava suoraan tekijälle.

5 Kotitalousvähennyksen laskeminen Kotitalousvähennyksen laskeminen riippuu siitä, oletko maksanut työstä palkkaa työntekijälle vai korvauksen yritykselle laskua vastaan. Jos ostat työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 45 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 15 % maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Vuonna 2012 kotitalousvähennystä voi saada enintään euroa. Vähennys on henkilökohtainen, joten puolisot voivat saada yhteensä euron vähennyksen. Vuonna 2011 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä oli euroa. Jos olet vuonna 2011 ostanut työn ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä, saat vähentää 60 % arvonlisäverollisesta työkorvauksesta. Jos olet palkannut henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 30 % vuonna 2011 maksamastasi palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut. Vähennyksen omavastuu on 100 euroa vuodessa. Yritykselle työstä maksettavan korvauksen täytyy olla yli 223 euroa (vuonna euroa), jotta omavastuu ylittyisi. Jos molemmat puolisot hakevat kotitalousvähennystä, vähennetään omavastuu molempien osuudesta erikseen. Vähennyksen saa vain työn osuudesta, ei matkakuluista tai tarvikkeista. Vähennyksen enimmäismäärä ja omavastuu ovat samat riippumatta siitä, ostetaanko palvelu yritykseltä vai palkataanko työhön työntekijä. Kotitalousvähennys myönnetään työkorvauksen, palkan tai palkan sivukulujen maksuvuonna. Jos esimerkiksi maksat palkan ja sen sivukulut eri vuosina, vähennyskin jakautuu kahdelle vuodelle. Esimerkki: Tekijänä yritys Ennakkoperintärekisteriin merkitylle yritykselle maksetaan työkorvausta siivouksesta euroa. Vuonna 2012 työstä on vähennyskelpoista 45 % eli 900 euroa (0, euroa). Omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää 800 euroa (900 euroa 100 euroa). Vuonna 2011 työstä on vähennyskelpoista 60 % eli euroa (0, euroa). Omavastuun vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 200 euroa 100 euroa). Vuonna 2012 enimmäisvähennyksen eli euron vähennyksen saa, jos ostaa yrityksiltä palveluita niin, että työn osuus on euroa. (45 % euroa = euroa omavastuu 100 euroa = 1 999,70 euroa). Vuonna 2011 enimmäisvähennyksen eli euron vähennyksen saa, jos on ostanut yrityksiltä palveluita niin, että työn osuus on euroa. (60 % euroa = euroa omavastuu 100 euroa = 2 999,60 euroa). Esimerkki: Palkattu työntekijä Lastenhoitajalle maksetaan vuoden aikana palkkaa euroa. Palkan sivukulut ovat 22 %. Vuonna 2012 Palkasta (brutto) on vähennyskelpoista 15 % eli 525 euroa (0, euroa). Sivukulut eli 770 euroa (0, euroa) saa vähentää kokonaan. Yhteensä vähennyskelpoisia kuluja on euroa. Omavastuuosuuden vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 295 euroa 100 euroa). Vuonna 2011 Palkasta (brutto) oli vähennyskelpoista 30 % eli euroa (0, euroa). Sivukulut eli 770 euroa (0, euroa) saa vähentää kokonaan. Yhteensä vähennyskelpoisia kuluja on euroa. Omavastuuosuuden vähentämisen jälkeen kotitalousvähennykseksi jää euroa (1 820 euroa 100 euroa). Vuonna 2012 jos työn tekee palkattu henkilö ja palkan sivukulut ovat 22 prosenttia, täyden vähennyksen saa noin euron suuruisilla kustannuksilla. (15 % euroa + 22 % euroa 100 euroa = 1 999,75 euroa). Vuonna 2011 jos työn teki palkattu henkilö ja palkan sivukulut olivat 22 prosenttia, täyden vähennyksen saa noin euron suuruisilla kustannuksilla. (30 % euroa + 22 % euroa 100 euroa = 2 999,72 euroa).

6 Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt Taulukot on tarkoitettu helpottamaan vähennyskelpoisuuden arvioimista. Työn laadun lisäksi täytyy myös muiden kotitalousvähennyksen edellytysten täyttyä. Taulukkoon on koottu kotona tai vapaa-ajan asunnossa tehtäviä töitä. Kaikki työt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, vaikka työ tapahtuisikin verovelvollisen kotona. Tavanomainen kotitalous-, hoiva ja hoitotyö Asunnon siivous Digiboksin asennus Haravointi Huonekalujen kokoaminen asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Huonekalujen verhoilu Juhlien pito kotona (kotona tapahtuva työn osuus) Jätteiden kuljetus Kaupassa käynti, kun se on osa muuta, kotona tapahtuva työtä Koiran yms. ulkoiluttaminen (kun se on osa muuta, laajempaa vähennyksen oikeuttavaa työtä, vaikka työ ei sananmukaisesti tapahdukaan verovelvollisen kotona). Kotiunikoulu (alan ammattilainen tulee kotiin ohjaamaan perhettä nukkumisrytmissä ym.) Kotona tapahtuva vaatehuolto (pesu, silitys, korjaus) Kukkien kastelu Lasten hoito verovelvollisen asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Lumityöt Muusikko/ orkesteri kotijuhlia varten (esim. häät, syntymäpäivät) Muuttopalvelu ja muuttoon liittyvä pakkauspalvelu Pianonviritys Pihapuiden kaato tai karsinta Polttopuiden hakkuu pihapiirissä Puutarhan hoito, istutustyöt Rikkaruohojen kitkentä Ruoanlaitto Oikeus vähennykseen Ei vähennysoikeutta

7 Ruohonleikkuu Suunnittelutyö, ks. kuitenkin verohallituksen ohjetta 185/32/2009 Taikuri / pelle kotijuhlia varten (esim. lasten syntymäpäivät) Tietokoneen puhdistus, asennus ja huolto Tietokoneohjelmien asennus ja päivitys, ohjelmien ja tiedostojen virustarkistus Tuholaisten torjunta Turvapuhelinkäynti kotona Työkustannukset tarjoilusta- ja ruoanlaitosta kotijuhlissa asunnossa tai vapaa- ajan asunnossa Palveluseteli käytössä samaan työhön (ei merkitystä onko käyttänyt vai ei) Vartija käy katsomassa, että tyhjillään olevalla mökillä on kaikki kunnossa Asunnon tai vapaa- ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö Aidan rakentaminen Antennin kääntäminen katolla Asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö (ei uudisrakentamisesta) Asunnon maalaus Asunto tyhjillään remontin aikana, remontin jälkeen asunto ei omassa käytössä Autotallin korjaus, ei hallita omilla osakkeilla, vastuu siirretty osakkaille Autotallin korjaus, ei hallita omilla osakkeilla, vastuuta ei siirretty osakkaille Autotallin korjaus, hallitaan omilla osakkeilla, sisäpuolinen työ Autotallin korjaus, hallitaan omilla osakkeilla, ulkopuolinen työ (esim.oven ulkopuoli) Grillikatoksen/ulkokeittiön rakentaminen Hellan hormin massaus Ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto (KHO /1803) Oikeus vähennykseen Ei vähennysoikeutta

8 Kuolinpesä remontoi vainajan huoneistoa ja maksaa laskun Keskuspölynimurin asennus Kesämökin kunnossapito- ja perusparannustyö (jos ei ole uudisrakentamista) Kodinkoneiden asennus (kun ei osana esim. keittiöremonttia) Kuntotarkastukset, jos osa remonttia Laiturin nosto Laiturin rakentaminen, jos tapahtuu pihapiirissä Lasten lisäopetus kotona (KVL 035/2010) Leikkimökin rakentaminen Likakaivon tyhjennys Lukkojen vaihto/sarjoitus as- oy:ssä (vastuu yhtiöllä) Lämmitysjärjestelmän asennus ja purku Lämmityskattilan puhdistus ja hyötysuhdemittaus (KHO /1803) Lämmityskattilan öljypolttimon huolto (KHO /1803) Murtohälytyslaitteiden asennus Nuohous Osakkaan huoneiston vieressä oleva ulkovarasto (yhtiöjärjestyksessä vastuu yhtiöllä) Paljun tai muun sellaisen ammeen rakentaminen terassille tai ulos Parvekelasien asennus, jos osakkaan vastuulla Parveketyö as oy.ssä, korjataan rakenteita, yhtiöjärjestyksessä yhtiön vastuulla Parveketyö as oy:ssä maalaus, yleensä pintatyö, osakkaan vastuulla Pation rakentaminen (kattamaton) Piha- alueen laatoitus- tai asfaltointityöt Porakaivon puhdistus Porakaivon rakentaminen Rannan ruoppaus

9 Saunan rakentaminen huoneistoon/kiinteistöön Siltä osin kuin vakuutusyhtiö on korvannut työstä suoritetun määrän Tapetin vaihto Tien rakentaminen tontin osuudelta Turvalukon asennus Työ, johon on saatu energia- avustusta (avustusta ei vähennetä kustannuksista) Uima- altaan rakentaminen Uudisrakentaminen kaikissa tilanteissa Jos vastuunjakoa on asunto-osakeyhtiön ja osakkaan välillä muutettu yhtiöjärjestyksellä, mutta yhtiöjärjestystä ei ole rekisteröity kaupparekisteriin, ei osakkaalla ole oikeutta kotitalousvähennykseen vaikka kunnossapitovastuu olisi siirretty

Kotitalousvähennys. http://vero.fi/fi-fi/syventavat_veroohjeet/henkiloasiakkaan_tuloverotus/kotitalousvah...

Kotitalousvähennys. http://vero.fi/fi-fi/syventavat_veroohjeet/henkiloasiakkaan_tuloverotus/kotitalousvah... Sida 1 av 42 Etusivu > Syventävät vero-ohjeet > Henkilöasiakkaan tuloverotus > Kotitalousvähennys Kotitalousvähennys Antopäivä: 24.1.2014 Diaarinumero: A218/200/2013 Voimassaolo: Toistaiseksi Valtuutussäännös:

Lisätiedot

Tavanomaista kotitaloustyötä vai asunnon kunnossapito- tai perusparannustöitä?

Tavanomaista kotitaloustyötä vai asunnon kunnossapito- tai perusparannustöitä? KOTITALOUSVÄHENNYS Yleistä Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Puolisoista vähennyksen voi saada kumpikin erikseen. Tavanomainen kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö nousi 2300 euroon henkilöä kohden. Asunnon

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana - työeläkevakuutus vaivatta Eterasta

Kotitalous työnantajana - työeläkevakuutus vaivatta Eterasta Kotitalous työnantajana - työeläkevakuutus vaivatta Eterasta 1 Kotitaloustyönantajan maksut pähkinänkuoressa 2008 Työeläkevakuutusmaksun lisäksi yksityisen työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja

Lisätiedot

KOTITALOUSVÄHENNYS Muistio verotuksen kehittämistyöryhmälle, Elina Pylkkänen, 13.9.2010, VM / Vero-osasto

KOTITALOUSVÄHENNYS Muistio verotuksen kehittämistyöryhmälle, Elina Pylkkänen, 13.9.2010, VM / Vero-osasto KOTITALOUSVÄHENNYS Muistio verotuksen kehittämistyöryhmälle, Elina Pylkkänen, 13.9.2010, VM / Vero-osasto Sisällys Kotitalousvähennyksen määräytymisperusteet Vähennykseen oikeuttava työ Työn tekemispaikka

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta

Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta 1 Kotitaloustyönantajan maksut pähkinänkuoressa 2009 Työeläkevakuutusmaksun lisäksi yksityisen työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja

Lisätiedot

Kotitalous. työnanta

Kotitalous. työnanta Vakuuta vaivatta Eterassa Kotitalous työnantajana uudesta ran asiakk Hyödy Ete maksut ja jantasaiset Aja se t lennukse ale ava sta ja joust lvelu ja saava palv Osa ointi sio asi jan taja työnanta ritt

Lisätiedot

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKINTAAN

MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKINTAAN MAINIO OPAS IÄKKÄÄN PALVELUJEN HANKINTAAN ELÄKKEENSAAJAN ETUUDET PALVELUJEN HANKINTAAN Eläkkeensaajana sinun kannattaa hyödyntää yhteiskunnan tarjoamat tuet ja vähennykset palvelujen hankintaan. Avun tarve

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana

Kotitalous työnantajana Vakuuta vaivatta Eterassa Kotitalous työnantajana Hyödy Eteran asiakkuudesta Ajantasaiset maksut ja alennukset Osaava palvelu ja joustava asiointi Kätevät laskurit työnantajan ajan apuna Vaivattomat verkkopalvelut.

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta

Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta Kotitalous työnantajana työeläkevakuutus vaivatta Eterasta Kotitaloustyönantajan maksut pähkinänkuoressa 2010 Työeläkevakuutusmaksun lisäksi yksityisen työnantajan lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja

Lisätiedot

Kiinteistön siivous vastuut ja velvoitteet huomioiden. ELEMENTTI saumaukset. PALOKATKO eristykset. BETONI rakenteiden injektoinnit- ja korjaukset

Kiinteistön siivous vastuut ja velvoitteet huomioiden. ELEMENTTI saumaukset. PALOKATKO eristykset. BETONI rakenteiden injektoinnit- ja korjaukset 2/2011 Energian käyttö ja säästötoimet taloyhtiössä Vuoden 2011 korjaus- ja energia-avustusten hakuaika päättyy 8.4.2011 Kotitalousvähennys Kuka maksaa vian selvittämiskustannukset? Käännetty arvonlisävero

Lisätiedot

SOTE-ALAN YRITTÄJYYDESTÄ OLE HYVÄ! Tietoa sosiaali- ja terveyshuoltoalan yrittäjälle, asiakkaalle ja yritysneuvojalle. www.posintra.

SOTE-ALAN YRITTÄJYYDESTÄ OLE HYVÄ! Tietoa sosiaali- ja terveyshuoltoalan yrittäjälle, asiakkaalle ja yritysneuvojalle. www.posintra. SOTE-ALAN YRITTÄJYYDESTÄ OLE HYVÄ! Tietoa sosiaali- ja terveyshuoltoalan yrittäjälle, asiakkaalle ja yritysneuvojalle. www.posintra.fi Oppaan käyttäjälle Tämä opas sisältää perustietoa yksityisistä sosiaali-

Lisätiedot

Kotitalous työnantajana

Kotitalous työnantajana Kotitalous työnantajana 2007 Miten hoidan verot, eläkkeet, sosiaaliturva- ja vakuutusmaksut? MISTÄ SAAN TUKEA? Julkaisija: Eläketurvakeskus Eläkevakuutusosakeyhtiö Veritas Försäkringsaktiebolaget Pensions-Alandia

Lisätiedot

Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3. Jäännösverojen ja veronpalautusten korko... 4. Muista ennakon täydennysmaksu!... 4

Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3. Jäännösverojen ja veronpalautusten korko... 4. Muista ennakon täydennysmaksu!... 4 Suomen Eläinlääkäriliiton opas Eläinlääkärin veroilmoitus vuodelta 2013 MINNA TANSKA, OTK, VEROASIANTUNTIJA Sisältö A. YLEISTÄ VEROILMOITUSMENETTELYSTÄ... 3 Kuittien ja tositteiden säilyttäminen... 3 Jäännösverojen

Lisätiedot

4 2006 6. vuosikerta. Kotitalousvähennys taloyhtiössä s. 12-13. Testaa Kiinteistöyhdistyksen jäsenyys s. 4-5

4 2006 6. vuosikerta. Kotitalousvähennys taloyhtiössä s. 12-13. Testaa Kiinteistöyhdistyksen jäsenyys s. 4-5 4 2006 6. vuosikerta Kotitalousvähennys taloyhtiössä s. 12-13 Testaa Kiinteistöyhdistyksen jäsenyys s. 4-5 Konsultoinnit rakennusten kuntoarviot arkkitehtisuunnittelu kuntotutkimukset, RLVIS hankesuunnitelmat

Lisätiedot

Ulkomailla asuvan suomalaisen lehti. Kevät 2010. Ulkosuomalaisen uusi. veroilmoitusopas

Ulkomailla asuvan suomalaisen lehti. Kevät 2010. Ulkosuomalaisen uusi. veroilmoitusopas Ulkomailla asuvan suomalaisen lehti XPATRIUM Kevät 2010 Ulkosuomalaisen uusi veroilmoitusopas Veroilmoituksen täyttäjän opas Ulkomailla asuvan veroilmoitus vuodelta 2009 TEKSTI MARJA NUMMELA, EEVA KAJANDER

Lisätiedot

Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014

Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014 Lääkärin veroilmoitus vuodelta 2014 veroasiantuntija, OTK Minna Tanska Suomen lääkärilehti Finlands Läkartidning Finnish Medical Journal www.laakarilehti.fi Liite 10/2015 MAINOS TYÖSUHTEEN VAKAUS +YRITTÄJYYDEN

Lisätiedot

LUOTETTAVAT BioDisc - JÄTEVEDENPUHDISTAMOT KIINTEISTÖN KAIKKIEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYYN

LUOTETTAVAT BioDisc - JÄTEVEDENPUHDISTAMOT KIINTEISTÖN KAIKKIEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYYN Huhtikuu 2007 Kodin Rakennustieto 1 Kevät 2007 Tampere Julkaisija: Rakennustieto Oy LUOTETTAVAT BioDisc - JÄTEVEDENPUHDISTAMOT KIINTEISTÖN KAIKKIEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYYN Etuja sinulle: Klargesterilla

Lisätiedot

Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa. oikeusopas

Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa. oikeusopas Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, erityisasiantuntija, Muistiliitto ry ja Henna Nikumaa, alueohjaaja, Muistiliitto ry (toim.) SISÄLTÖ: I Ihmisoikeudet 1. Muistisairaan

Lisätiedot

Yrittäjän verotus 2015

Yrittäjän verotus 2015 Yrittäjän verotus 2015 Juha Siikavuo VÄLITÖN JA VÄLILLINEN VEROTUS VUONNA 2015 Yrittäminen on kivaa! Sitä olen puuhastellut koko ikäni. Olen teille koonnut kivan lukupaketin verotuksesta. Sillä verotuskin

Lisätiedot

Monipuoliset kotityöpalvelut Etelä-Savon maaseudun mahdollisuutena

Monipuoliset kotityöpalvelut Etelä-Savon maaseudun mahdollisuutena Monipuoliset kotityöpalvelut Etelä-Savon maaseudun mahdollisuutena KOTITYÖPALVELUSELVITYS ETELÄ-SAVOSSA Kilpailukykyä eteläsavolaiseen maaseutuyrittämiseen hanke Suvi Korhonen Kirsi Lappalainen PROAGRIA

Lisätiedot

Uusi lehti taloyhtiöille!

Uusi lehti taloyhtiöille! Rakentaja.fi Kevät 2009 Uusi lehti taloyhtiöille! Taloyhtiö-lehti ja sitä tukeva portaali www.rakentaja.fi/taloyhtio ovat oppaita taloyhtiöiden remontoinnin ohjaukseen ja jokapäiväisten toimintojen hallintaan.

Lisätiedot

MITEN KYLÄT PALVELEVAT?

MITEN KYLÄT PALVELEVAT? MITEN KYLÄT PALVELEVAT? Sisältö Esipuhe 5 Osa 1 Kylätoimijat palvelujen tuottajina ja turvaavina 6 Kasvavat palvelutarpeet ja niiden tyydyttäminen 6 Kylätoimijoiden monet roolit 7 Palvelutarpeiden kartoittaminen

Lisätiedot

SISÄLTÖLUETTELO. Star Tiimi * puh. 044 554 7554 * info@startiimi.fi * www.startiimi.fi

SISÄLTÖLUETTELO. Star Tiimi * puh. 044 554 7554 * info@startiimi.fi * www.startiimi.fi Star Tiimi Y tunnus: 2056124 3 VAT nro. FI20561243 Postiosoite: Tykkikuja 11 D 27, 01280 Vantaa, FINLAND Puhelin: +358 44 554 7554 E mail: info@startiimi.fi SIIVOUSPALVELU HINNASTO JA YLEISET TOIMITUSEHDOT

Lisätiedot

Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana

Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana Sosiaaliturva, työeläke ja verotus työkomennuksen aikana Lukijalle Tämä esite on tarkoitettu työntekijälle, joka on lähdössä tilapäisesti työskentelemään ulkomaille suomalaisen työnantajan lähettämänä.

Lisätiedot

Korjaus- ja energia-avustusohje 2015

Korjaus- ja energia-avustusohje 2015 Korjaus- ja energia-avustusohje 2015 30.1.2015 SOVELTAMISALA JA VOIMAANTULO Vuoden 2015 korjausavustuksia myönnettäessä noudatetaan lakia asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista (1184/2005),

Lisätiedot

Korjaus- ja energia-avustusohje

Korjaus- ja energia-avustusohje Asumisen rahoitus- Ja kehittämiskeskus Korjaus- ja energia-avustusohje 2015 30. 1.2015 SOVELTAMISALA JA VOIMAANTULO Vuoden 2015 korjausavustuksia myönnettäessä noudatetaan lakia asuntojen korjaus-, energia-

Lisätiedot

Dementoituvan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas 2008

Dementoituvan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas 2008 Dementoituvan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas 2008 1 Anna Mäki-Petäjä-Leinonen, edunvalvonta-asiamies, Alzheimer-keskusliitto ja Henna Nikumaa, alueohjaaja, Alzheimer-keskusliitto (toim.) DEMENTOITUVAN

Lisätiedot

Kausiveroilmoituksen täyttöopas. Oma-aloitteisten verojen. ilmoittaminen SISÄLTÖ 2010

Kausiveroilmoituksen täyttöopas. Oma-aloitteisten verojen. ilmoittaminen SISÄLTÖ 2010 SISÄLTÖ 2010 KAUSIVEROILMOITUS... 2 Kenen on annettava kausiveroilmoitus?... 2 Milloin kausiveroilmoitus annetaan?... 2 Kuinka verojen maksettava määrä lasketaan ja maksetaan?... 3 Miten kausiveroilmoitustietoja

Lisätiedot

VANHUSTEN PALVELUOPAS

VANHUSTEN PALVELUOPAS VANHUSTEN PALVELUOPAS Riihimäen kaupunki Koti- ja vanhuspalvelut Temppelikatu 10 11100 Riihimäki p. 019 758 4364 Päiväys 4/2015 SISÄLLYS KOTONA ASUMISTA TUKEVAT PALVELUT sivut 1-6 Palveluneuvonta Muistisairaiden

Lisätiedot