ALUSTAVA TYÖSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ALUSTAVA TYÖSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 TYÖNUMERO: SWECO INDUSTRY / SUNSHINE KAIDI (FINLAND) NEW ENERGY CO. OY VEDENOTTOPUTKI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

2 Muutoslista FIANRY FIHEPA FIMKIT MUUTOS B FIMKIT MUUTOS A FIANRY FIVKOL FIHEPA FIJOAM FIANRY FIVKOL FIMKIT FIHEPA PÄIVITETTY LIITE 6 FIJOAM FIANRY FIVKOL FIMKIT FIHEPA VALMIS FIJOAM FIANRY FIVKOL FIMKIT FIHEPA FIJOAM LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Muutos B: Muutetut kohdat on merkitty keltaisella.

3 Sisältö 1 YLEISTÄ TYÖVAIHEET Työvaihe Putken esivalmistus maalla Ruoppaustöiden valmistelu merellä Työvaihe Putken esivalmistus Putkikaivannon ruoppaustyöt ja läjitys Ruoppauksen ja läjityksen suunnittelun jatkotoimenpiteet ja erityishuomiot Työvaihe Putken uitto, painotus ja kellutus Kaivannon sukellustarkastus Putken upotus Työvaihe Täyttötyöt AIKATAULUTUS JATKOTOIMENPITEET... 6 Liitteet: Liite 1 Työvaihe 1 (1:2000) Liite 2 Työvaihe 2 (1:2000) Liite 3 Työvaihe 3 (1:2000) Liite 4 Työvaihe 4 (1:2000) Liite 5 Sedimenttitutkimusraportti, FCG suunnittelu ja tekniikka Oy, Liite 6 Piirustukset 101, Liite 7 Ruoppauksen massalaskenta 1 (7)

4 1 YLEISTÄ Tämä alustava työsuunnitelma liittyy Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co. Oy:n toimeksiantoon ympäristölupahakemuksen täydennyksistä. Kohteena on Kemin Ajokseen suunniteltava biojalostamo. Alustava työsuunnitelma koskee vedenottoputken vesistöosuuden rakentamista ja siihen liittyvien ruoppausmassojen läjittämistä. Putki on halkaisijaltaan noin 2,0 metriä ja pituudeltaan noin 400 metriä, putki asennetaan tasolle (N-2000). Vedenottoputki hitsataan n. 6 m pitkistä putkista. Putki vedetään mereen esimerkiksi rullarataa pitkin ja painotetaan merenpohjaan. Vedenottoputken alustavat asemapiirustukset, pituusleikkaukset ja poikkileikkaukset on esitetty liitteessä 6. 2 TYÖVAIHEET Vedenottoputken ruoppaus- ja asennustyöt tehdään neljässä vaiheessa. Työvaiheiden kuvaukset ovat esimerkkejä tavasta, jolla samankaltaisia hankkeita on aiemmin toteutettu. Työn lopullinen toteutustapa selviää tarkemman suunnittelun yhteydessä. 2.1 Työvaihe 1 Työvaihe 1. on esitetty liitepiirustuksessa 1. Ennen töiden aloittamista työmaa-alue rajataan suoja-aidalla. Suoja-aidan sijainti on merkitty liitepiirustuksiin Putken esivalmistus maalla Alla on esitetty tapoja, jolla putken esivalmistus voidaan tehdä. Tässä vaiheessa suunnittelua ei kannata lopullisesti päättää putken esivalmistustapaa. Esivalmistustavan työsuunnittelu kannattaa jättää kohteen rakennusurakoitsijalle. Toteutussuunnitelmassa annetaan reunaehdot esivalmistukselle. Työtekniikoiden ja työturvallisuuden lisäksi työsuunnittelussa tulee huomioida mm. putkimateriaalin varastointi ja materiaalin kuljettaminen työmaalle ja mahdolliset poikkeavat liikennejärjestelyt. Koko putken esivalmistus kerralla Putki hitsataan yhteen esimerkiksi rullaradalla. Rullarataa ja putkea varten raivataan asennustie. Mikäli koko putki hitsataan yhteen kerralla (n. 400 m), putki täytyy viedä junaradan ja Ajoksentien yli. On epätodennäköistä, että putken viemiselle junaradan ja Ajoksentien yli saadaan lupaa. Putken sijaintia ja pumppaamon paikkaa on muutettu. Muutoksen jälkeen putken esivalmistus kokonaisuudessaan ei ole mahdollista siten, että putki vedettäisiin mereen pumppaamon paikan läheltä. Työvaiheiden tarkemman suunnittelun yhteydessä kannattaa selvittää, onko mahdollista hitsata putki valmiiksi maalla lukuun ottamatta junaradan ja Ajoksentien kohtaa, jonka jälkeen junaradalla ja Ajoksentiellä katkaistaisiin liikenne ja putki hitsattaisiin valmiiksi. Tämän 2 (7)

5 jälkeen putki voitaisiin vetää kokonaisena mereen rullarataa pitkin. Liikenteen katkaisu junaradalla ja Ajoksentiellä voisi tapahtua pääasiassa yöaikaan. Tulee myös selvittää, onko putken vetäminen mereen kokonaisuudessaan mahdollista. Jos putken materiaalina käytetään muovia, koko putken paino tyhjänä, ilman painotusta on noin 150 tonnia. Putken esivalmistus kohteen lähellä ei ole välttämätöntä. Mikäli putken esivalmistusta varten on parempi alue, josta putki voidaan uittaa työmaalle, esivalmistus muualla on varteenotettava vaihtoehto. Putken esivalmistus saattaa olla mahdollista jäällä talviaikaan. Talvella tehtävä työ vaatii tarkempaa suunnittelua, jossa työaikaan, työtekniikkaan ja työturvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Putken esivalmistus osissa Jos edellä mainitut työtavat eivät ole mahdollisia, putki voidaan tehdä useassa eri, noin m, osassa (uudessa pumppaamon paikassa etäisyys rataan on n. 100 m) Tuomilahden rannassa. Osat hitsattaisiin yhteen putken merelle vetämisen yhteydessä. Jos putkea joudutaan hitsaamaan merellä, on kiinnitettävä erityistä huomiota putken suojaamiseen tuulelta ja aallokolta. Aikataulutuksen takia osissa tehtävän putken valmistus vaatii esivalmisteluja. Esivalmistelut tulisi tehdä esimerkiksi siten, että yksi putkiosuus on rullaradalla odottamassa merelle vetämistä. Muut putkiosuudet ovat valmiiksi hitsattuina vieressä odottamassa rullaradalle nostamista. Tarkempi työtekninen suunnittelu ja mm. nostojen suunnittelu kannattaa tässä tapauksessa jättää kohteen rakennusurakoitsijalle. Putken esivalmistus Tuomilahdentien suuntaisesti ei vaikuta työteknisesti realistiselta. Tuomilahdentie on kohtisuorassa putkilinjaukseen nähden, jolloin putken vetäminen merelle on hankalaa Ruoppaustöiden valmistelu merellä Ruoppaustyöt valmistellaan merellä ja putkilinjaus merkitään merelle, siten että koko linjaus näkyy kunnolla sekä maalta että mereltä. 2.2 Työvaihe 2 Työvaihe 2. on esitetty liitepiirustuksessa Putken esivalmistus Putken esivalmistus maalla jatkuu Putkikaivannon ruoppaustyöt ja läjitys Yleissuunnitelmatasoinen massalaskenta putkilinjan ruoppausmassoista on esitetty liitteessä 7. 3 (7)

6 Ruoppauskaivannon pituus on n. 415 m ja leveys 5 7 m, jolloin kaivannon pinta-ala merenpohjan tasolla on n m 2. Läjitys Kaikki ruoppausmassat läjitetään takaisin mereen. Ruoppaus suoritetaan kuokkakauhalla ja mahdollisuuksien mukaan täyttömateriaaliksi soveltuva maa-aines seulotaan löyhästä pohjasedimentistä ja suurista kivistä erilleen merellä. Merenpohjasta on tehty sedimenttitutkimusraportti. Raportissa pohjasedimentin meriläjityskelpoisuutta on arvioitu Ympäristöministeriön (YM); Ympäristöopas 1/2015; Ruoppaus- ja läjitysohjeen mukaisesti. Pohjasedimentti on luokiteltu YM:n ohjeen mukaisesti laatukriteeritasoille 1A ja 1B. Kyseiset ruoppausmassat voidaan läjittää ns. hyvälle tai tyydyttävälle läjitysalueelle. Raportti on kokonaisuudessaan liitteessä 5. Kuokkakauhalla ruoppaus ei aiheuta yhtä merkittävää veden samentumista kuin imuruoppaus, joten ruoppauksesta aiheutuva veden samentuminen ei ole merialueella suuri riski. Ruoppausmassojen läjitys takaisin mereen aiheuttaa materiaalin sekoittuessa suuremmassa määrin veden samentumista. Ympäristövaikutuksia voidaan minimoida ja humuspitoisen pohjasedimentin leviämistä lähiympäristöön vähentää merelle asennettavalla suodatin-/pressukangas-puomi tekniikalla (esimerkki kuvassa 1). Puomi estää ruoppauksen aikana samentuneen veden leviämisen hallitsemattomasti ympäristöön. Puomilla ja kankailla eristetty vesialue olisi eristetty, kunnes veden katsotaan olevan riittävän kirkasta ja veden sameus ei olisi lähiympäristölle haitaksi. Kuva 1. Samentuneen veden eristäminen pressu-/suodatinkankaalla. 4 (7)

7 2.2.3 Ruoppauksen ja läjityksen suunnittelun jatkotoimenpiteet ja erityishuomiot Putkikaivannon ruoppauksen onnistuminen yhdellä kertaa on tärkeää, koska lautan tukijalkojen ja kaivannon leveyden takia on vaikea päästä korjaamaan kaivantoa. Kaivannon täyttöön soveltuvat massat läjitetään kaivannon toiselle puolelle. Matalikolla massat voidaan mahdollisesti läjittää siten, että ne suojaavat putkea tuulelta ja aallokolta uittovaiheessa. Alustavan arvion mukaan ruoppausmassat voidaan kasata noin 20 asteen kasakulmaan, kun vesisyvyys on maksimissaan 2 metriä ja kasan korkeus 2 metriä korkeammalla kuin vedenpinta. Todennäköinen tuulen/aallokon suunta tulee selvittää ennen päätöstä siitä, kummalle puolelle ruoppauskaivantoa täyttömaat läjitetään. Suojauksen periaate on esitetty liitteessä 2, detalji 1. Mikäli suojausta tuulelta ja aallokolta ei saa toteuttaa edellä esitetyllä tavalla, sen toteuttaminen tulee suunnitella viimeistään urakoitsijan työsuunnitelmassa. Kaivannosta tulevat kivet ja kaivannon täyttöön soveltumattomat massat siirretään eri puolelle kaivantoa kuin täyttöihin soveltuvat maat. Jos maat ovat pahasti sekoittuneita, ne pyritään seulomaan merellä. Tarkemman suunnittelun yhteydessä selvitetään merenpohjan laatu esimerkiksi painokairaamalla ja maanäytteillä. Kairauksia tulee tehdä riittävän tiheästi, jotta voidaan laatia realistinen suunnitelma siitä, kuinka paljon massoja voidaan hyödyntää kaivannon alku-, loppu- ja suojatäyttömateriaalina. Lisäksi kairausten perusteella voidaan arvioida, onko seulominen merellä järkevää tai edes tarpeellista ja onnistuuko hyödynnettävän materiaalin seulominen ruoppausmassoista. 2.3 Työvaihe 3 Työvaihe 3. on esitetty liitepiirustuksessa Putken uitto, painotus ja kellutus Putki vedetään rullarataa pitkin merelle merkitylle putkilinjaukselle. Putken painotus tapahtuu merellä tai ennen putken vetämistä. Tarkka putken painotus määritetään tarkemman suunnittelun yhteydessä. Painotus tulee olemaan n. 50 % tyhjän putken nosteesta. Putki voidaan täyttää uittovaiheessa puolilleen vettä, jotta se ei ole niin altis tuulen ja aallokon vaikutukselle. Putken asennuksessa on oltava useampi ponttoni tai proomu, johon putki tuetaan asennustyössä. Jos putken päät on tulpattu, niin putken sisälle voidaan asentaa myös tyhjennyspumppu, jos tulee tarve poistaa putkesta vettä. Toimii niin kauan, kuin putki on pinnalla eli ilmayhteys olemassa. Sen jälkeen nosto onnistuu täyttämällä putki paineilmalla Kaivannon sukellustarkastus Kaivannon sukellustarkastuksella varmistetaan mm., että kaivannon pohja on tasainen ja kivetön. Tarvittaessa putkelle on tehty asennusalusta ruoppaustöiden jälkeen. Asennusalustan tarve selviää, kun alueelta saadaan tarkemman suunnittelun yhteydessä lisää pohjatutkimustietoa. 5 (7)

8 2.3.3 Putken upotus Lähtökohtaisesti urakoitsija suunnittelee tarkemmin putken upotuksen kaivantoon, mutta käytännössä se tapahtuu vähentämällä putken kellutusta ja lisäämällä putken täyttöä. Mikäli putki esivalmistetaan jään päällä, jäähän leikataan railo ja haalataan/työnnetään putki railoon. Putki täytetään vedellä ja ohjataan köysillä yms. vaijereilla ruopattuun kanaaliin. Kaivantoon asennettuun putkeen vaikuttavat merivirtaukset ja potkurivirtaukset, joten ankkurointia pohjaan on syytä ratkaista tarkemman suunnittelun yhteydessä. Pelkkä kaivannon täyttäminen ei todennäköisesti riitä. Todennäköisesti pitää tehdä betonipainoja, ankkurointiketjuja tai vastaavia. Ongelmaksi voi tulla sekin, että putki pyrkii kaivannossa ylös, jos sitä ei ole ankkuroitu. 2.4 Työvaihe 4 Työvaihe 4 on esitetty liitepiirustuksessa Täyttötyöt Työvaiheen 4 alkaessa putki on upotettuna kaivantoon ja painotettu. Kaivantoa täytetään täyttöön soveltuvilla ruoppausmassoilla tai ulkopuolelta tuodulla materiaalilla. Ruoppausmassojen soveltuvuus kaivannon täyttöihin selvitetään ennen tarkemman suunnitelman laatimista. 3 AIKATAULUTUS Edellä kuvattujen työvaiheiden aikataulutukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Urakoitsijalta tulee vaatia tarkka suunnitelma töiden toteuttamisesta ja aikataulutuksesta. Työsuunnittelun ja aikataulutuksen pohjana voi käyttää tätä asiakirjaa liitteineen. Aikataulutuksessa pitää pyrkiä minimoimaan merellä tehtävän työn kesto. Työt tulee vaiheistaa siten, ettei eri vaiheiden väliin jää odotusaikaa vaan työ etenee jatkuvasti. Työvaiheet, jotka eivät ole riippuvaisia toisistaan, tulee pyrkiä tekemään samanaikaisesti. Kokonaisaikataulu riippuu mm. valittavasta työmenetelmästä, vaaditusta ruoppausmassojen käsittelystä sekä viranomaisten ja mahdollisten sidosryhmien esittämistä vaatimuksista. Näin ollen suunnittelun tässä vaiheessa ei voida esittää tarkkaa arviota työn kokonaisaikataulusta. Hyvällä työsuunnittelulla, riittävillä resursseilla ja työn huolellisella esivalmistelulla vesistössä tehtävät työt voidaan hoitaa arviolta yhden kuukauden aikana. 4 JATKOTOIMENPITEET Selvitetään, vaativatko lupaviranomaiset tässä vaiheessa tarkempia tutkimuksia. Mahdolliset vaaditut lisätutkimukset tehdään putken rakentamissuunnittelun yhteydessä. Vaatimukset listataan rakentamissuunnitelman laatijaa varten. 6 (7)

9 Turku, 16. tammikuuta 2017 / Päivitetty Sweco Ympäristö Oy Heikki Pärnä Jouni Marjaniemi Matias Kitinoja Projektipäällikkö Suunnittelija Suunnittelija Ins. (YAMK) DI Insinööriopiskelija 7 (7)

KCF PALTAMO JÄRVEEN ASENNETTAVIEN PUTKILINJOJEN ESISUUNNITELMA

KCF PALTAMO JÄRVEEN ASENNETTAVIEN PUTKILINJOJEN ESISUUNNITELMA Pöyry Finland Oy PL 52 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 21818 www.poyry.fi Päivä 23.3.2019 Viite 101010295 Sivu 1 (5) Yhteyshlö

Lisätiedot

Kemin biopolttoainelaitoksen vedenoton rakentaminen

Kemin biopolttoainelaitoksen vedenoton rakentaminen Kala- ja vesijulkaisuja nro 205 Vatanen, S. Kemin biopolttoainelaitoksen vedenoton rakentaminen Vesistö- ja kalatalousvaikutusarvio, versio 2 KUVAILULEHTI Julkaisija: Kala- ja vesitutkimus Oy Julkaisuaika:

Lisätiedot

Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co Oy Kemin biopolttoainejalostamon ympäristö- ja vesitalousluvasta

Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co Oy Kemin biopolttoainejalostamon ympäristö- ja vesitalousluvasta Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co Oy Kemin biopolttoainejalostamon ympäristö- ja vesitalousluvasta 33/11.01.00/2017 Ympäristöjaosto 19.10.2017 81 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö

Lisätiedot

Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co. Oy:n biopolttoainejalostamon lupahakemuksen täydennyksestä

Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co. Oy:n biopolttoainejalostamon lupahakemuksen täydennyksestä Lausunto LAPELY/298/2017 13.10.2017 Julkinen Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Ympäristöluvat PL 293 90101 OULU Viite: Lausuntopyyntö 29.9.2017 (PSAVI/2560/2016) Lausunto Sunshine Kaidi (Finland) New

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015

Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Ympäristölautakunta 72 16.09.2015 Ympäristölautakunta 80 21.10.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänekosken Energia Oy:n hakemuksesta Ala-Keiteleeseen rakennettavan raakavesiputken Syvälahti - Häränvirta

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 11.5.2017 FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 21.9.2016 FIMIKM

Lisätiedot

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD 11.5.2017 FIMIKM FILAHD 21.9.2016 FIMIKM FILAHD Lauri Joronen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (7) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 357 Aluehallintoviraston päätös Vaskilahden vesialueen ruoppauksesta, täytöstä ja ruoppausmassojen läjittämisestä mereen ESAVI/1379/2016

Lisätiedot

Hakijan selitys. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto PL Oulu Viite:

Hakijan selitys. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto PL Oulu Viite: Pohjois-Suomen aluehallintovirasto PL 292 90101 Oulu 7 Viite: SELITYSPYYNTÖ 2 / 3.11.2017, Dnro PSAVI/2560/2016 Sunshine Kaidi (Finland) New Energy Co. Oy, Ympäristö- ja vesitalouslupa sekä toiminnanaloittamislupa

Lisätiedot

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö

Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Ehdotus velvoitetarkkailusuunnitelmaksi Kalarannan ruoppaus ja täyttö Vaasan kaupungin tekninen toimi Kuntatekniikka Antti Ruokonen 0.8.018 Sisällys 1. Johdanto. Hankkeen kuvaus. Vesistön ekologinen tila.

Lisätiedot

RUOPPAUS, MASSOJEN LÄJITTÄMINEN JA VESIJÄTÖN LUNASTUS ALAKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA VUOSIKOKOUS

RUOPPAUS, MASSOJEN LÄJITTÄMINEN JA VESIJÄTÖN LUNASTUS ALAKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA VUOSIKOKOUS RUOPPAUS, MASSOJEN LÄJITTÄMINEN JA VESIJÄTÖN LUNASTUS 20.4.2018 ALAKYLÄN YHTEISEN VESIALUEEN OSAKASKUNTA VUOSIKOKOUS RUOPPAUKSESTA HUOMIOITAVA KIINTEISTÖN EDUSTALLA EI OLE LUNASTAMATONTA VESIJÄTTÖÄ KIINTEISTÖN

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU 1. VESIJOHDON LINJAUS. Linjausvaihtoehto 1. Linjausvaihtoehto 2

VAIHTOEHTOTARKASTELU 1. VESIJOHDON LINJAUS. Linjausvaihtoehto 1. Linjausvaihtoehto 2 Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma - Söderkulla VJ 13.03.2017 / FIMKIT Muutos A 23.03.2018, lisätty vaihtoehto 3 / FIHEPA, FIMKIT 1. VESIJOHDON LINJAUS Linjausvaihtoehdot on esitetty

Lisätiedot

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin Kaivantoturvallisuus Jutunaihetta turvavarttiin Työskentely kaivannoissa Suositaan menetelmiä ja koneita, joita käyttämällä kaivannossa ei tarvitse työskennellä, tai työskentelyaika jää mahdollisimman

Lisätiedot

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä.

Varastointi. Flex Putket. Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla. teräviä kappaleita esim kiviä. Varastointi 2 Flex Putket Flex putket voidaan varastoida joko pysty-tai vaaka-asentoon. Varastoalueella ei saa olla teräviä kappaleita esim kiviä. Putkipäät ovat syytä suojata päätysuojin ennen asennusta.

Lisätiedot

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN

KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä 20601196 Talma Söderkulla VJ KUSTANNUSARVIO LINJAVÄLEITTÄIN 23.03.2018 / FIMKIT LIITE 2 Linjausvaihtoehdot on esitetty liitteenä 1 olevalla kartalla 101, MUUTOS A.

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015

KYRÖÖNTIE. Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 Isonkyrön kunta KYRÖÖNTIE Sadevesiviemärin saneeraussuunnitelma Plv 177-845 SUUNNITELMA- JA MITOITUSSELOSTUS 24.04.2015 muutos 26.6.2015 SISÄLLYS 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 4 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT...

Lisätiedot

Oulun sataman tuloväylän syventäminen

Oulun sataman tuloväylän syventäminen SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OULUN SATAMA Oulun sataman tuloväylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2015 4701-P25804 YVA-ohjelma Jonsson Jyrki 15.1.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Tehdyt tutkimukset...

Lisätiedot

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006

Raportti. Naantalin kaupunki. Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus. Kanavavaihtoehdot 67050263.SU 10.1.2006 Raportti 67050263.SU 10.1.2006 Naantalin kaupunki Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistus Kanavavaihtoehdot 1 YLEISTÄ Luonnonmaan ja Lapilan ym. saarien osayleiskaavan tarkistukseen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2013 1 (5) 276 Lausunnon antaminen Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Helsingin kaupungin liikuntaviraston hakemuksesta HEL 2012-014235 T 11 01 01 Viite: Dnro ESAVI/165/04.09/2012

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 77-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket Asennusohjeet 2 RIL 77-2013 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi Kirjakauppa

Lisätiedot

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma

KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI. Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma KRISTIINANKAUPUNGIN KAUPUNKI Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen tarkkailusuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 20.6.2018 P35903P001 Tarkkailusuunnitelma Lapväärtinjoen ruoppauksen kalataloudellinen

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

Vesialueen ruoppaus ja täyttö kiinteistön Kesäranta RN:o 1:50 edustalla, Rauma

Vesialueen ruoppaus ja täyttö kiinteistön Kesäranta RN:o 1:50 edustalla, Rauma Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 29/2014/2 Dnro ESAVI/174/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 7.3.2014 ASIA Vesialueen ruoppaus ja täyttö kiinteistön Kesäranta RN:o 1:50 edustalla, Rauma HAKIJAT Jenny Vuorela

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset. Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus

Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset. Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus Ruoppauksen ja läjityksen ympäristövaikutukset Aarno Kotilainen, Geologian tutkimuskeskus Merenpohjaan kohdistuva toiminta kuten ruoppaus ja läjitys kuormittaa ympäristöä, ja huonosti suunniteltuna ja

Lisätiedot

Asia: ESAVI/93/2017 Viite: Stora Enso Oyj, Heinolan Flutingtehdas, Vesialueen ruoppaaminen Jyrängönvirran Maitiaislahdella, Heinola

Asia: ESAVI/93/2017 Viite: Stora Enso Oyj, Heinolan Flutingtehdas, Vesialueen ruoppaaminen Jyrängönvirran Maitiaislahdella, Heinola Etelä-Suomen aluehallintovirasto Hämeenlinnan päätoimipaikka PL150 13101 Hämeenlinna Asia: ESAVI/93/2017 Viite: Stora Enso Oyj, Heinolan Flutingtehdas, Vesialueen ruoppaaminen Jyrängönvirran Maitiaislahdella,

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU

TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ. Turun kaupunki. Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU Turun kaupunki TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA Sivu 1/5 Tilaaja: Turun kaupunki, Kiinteistöliikelaitos, Tilapalvelut PL11 20100 TURKU TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1. YLEISTÄ 1.1. Turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS PORNAINEN, AIDUNAUEEN ASEMAKAAVAN SWECO Ympäristö Oy Inststo Arcus Oy aatinut Tarkastanut Hyväksynyt N Vehmas / Arcus K Andersson-Berlin / Arcus J Heikkilä / Arcus 17-01-03 17-01-03 17-01-03 Sisällysluettelo

Lisätiedot

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Kaivantojen turvallisuus miniseminaari 25.11.2014 RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3.

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita.

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita. YKSIKKÖHINTALUETTELO 1 (5) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan Nurmijärven Syrjälän koulun lähiliikuntaalueen rakennusurakan lisä- ja muutostyöt tämän yksikköhintaluettelon

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon!

FLAAMING OY. Smart Syväsäiliöt. Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! - Jätehuollon laitteet FLAAMING OY Smart Syväsäiliöt Asennusohje Smart- syväsäiliöille. Onneksi olkoon! Olette ostaneet Smart Syväsäiliö tuotteen, joka on tehokas jätteenkeräysjärjestelmä. Lue tämä ohje,

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA TYÖNUMERO: 20601268 JOKIOISTEN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAMUUTOKSEN 27.6.2017 Luonnos SWECO YMPÄRISTÖ OY Muutoslista VALMIS 27.6.2017 FITONH FIOOAL FIAJOK MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke

Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke Evijärven ruoppausalueet Evijärven kunnostushanke Evijärvi on jaettu viiteen eri vesiosakaskuntaan: Kirkonkylän, Lahdenkylän, Inankylän, Särkikylän ja Jokelankylän osakaskunnat (Kuva 1). Ruoppaukset toteutetaan

Lisätiedot

KEMIN AJOKSEN SATAMAN ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA YVA-OHJELMAA VARTEN

KEMIN AJOKSEN SATAMAN ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA YVA-OHJELMAA VARTEN KEMIN AJOKSEN SATAMAN ALUSTAVA YLEISSUUNNITELMA YVA-OHJELMAA VARTEN 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Malmiterminaalialue... 3 3. Bulk-terminaalialue... 3 4. Sataman yleissuunnitelma... 4 4.1 Maankäyttö

Lisätiedot

Päätöksen määräykset kuuluvat seuraavasti: 2. Satamarakenteet on pidettävä luvan edellyttämässä kunnossa.

Päätöksen määräykset kuuluvat seuraavasti: 2. Satamarakenteet on pidettävä luvan edellyttämässä kunnossa. PÄÄTÖS Nro 115/08/1 Dnro ISY-2008-Y-138 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2008 HAKIJA Jyväskylän kaupunki ASIA Kuokkalan pienvenesataman rakentamista ynnä muuta koskevan ympäristölupaviraston päätöksen 91/04/1

Lisätiedot

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE

HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE arkis KUOPION KAUPUNKI HEINJOEN YLIJÄÄMÄMAIDEN LÄJITYSALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU 2.2.2018 Kansikuva: Kuvasovitus Heinjoen uudesta ylijäämämaiden läjitysalueesta, näkymä Korsumäeltä. TIIVISTELMÄ Kuopion

Lisätiedot

Suutarinjärven kunnostus alkuun

Suutarinjärven kunnostus alkuun Vaikka talvi koetteli hermoja! Suutarinjärven kunnostus alkuun Karhoismajan vesireittien kunnostusyhdistyksen alueen huonoimpaan kuntoon päässeen Suutarinjärven kunnostus on saatu näyttävästi ja hienosti

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä

Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Työmaatoteutuksen keskeisimpiä riskejä Kuivaketju10 -seminaari, työmaatoteutus Oulu 14.10.2015 Perttu Pitkälä Kehityspäällikkö, Skanska Oy Rakentamisen valmistelu Tavoitteista toimenpiteiksi Suunnitellaan

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu

Naantalin kaupunki Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu Naantalin kaupunki 12870 Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu ARVIOTA VARTEN 1. Tilaaja: Naantalin kaupunki 2. Kohde ja toimeksianto: Matalalahden ranta-alueen

Lisätiedot

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset

Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Kaivantojen turvallisuus miniseminaari Uuden Kaivanto-ohjeen ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3. Työturvallisuus

Lisätiedot

Naantalin kaupunki Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu

Naantalin kaupunki Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu Naantalin kaupunki 12870 Asuntomessualue LUONNOS KUSTANNUS- Matalalahden rantarakenteiden geotarkastelu ARVIOTA VARTEN 1. Tilaaja: Naantalin kaupunki 2. Kohde ja toimeksianto: Matalalahden ranta-alueen

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi

Kivikorit. Asennusohje. Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Kivikorit Asennusohje Oy ViaCon Ab, Vernissakatu 8, 01300 VANTAA Puh. 0207 415 400 e-mail: viacon@viacon.fi www.viacon.fi Asennusohje Pidätämme oikeuden muutoksiin. Tämä asennusohje on ohjeellinen, eikä

Lisätiedot

Lupahakemus ruoppaukselle

Lupahakemus ruoppaukselle Stora Enso Oyj, Heinolan Flutingtehdas Lupahakemus ruoppaukselle 3.1.2017 Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: 1039050-8 Sisällys 2 Hakijan yhteystiedot...2 3 Ruoppauskohteen ja naapurikiinteistöjen kiinteistö-

Lisätiedot

Tilaisuuden sisältö ja aikataulu

Tilaisuuden sisältö ja aikataulu Tilaisuuden sisältö ja aikataulu Tilaisuuden avaus ja kahvit (klo 18:00 18:15) Väylän syventäminen hankeosa (klo 18:15 18:35) Sataman syventäminen hankeosa (klo 18:35 18:55) Vesistö- ja kalataloustarkkailu

Lisätiedot

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE

Raita PA bio ja biokem puhdistamot - ASENNUSOHJE PA puhdistamon asennus, hoito, huolto. K Kiitos, että valitsit PA puhdistamon puhdistamaan kiinteistösi jätevettä. Vaikka PA on helppo asentaa ja ylläpitää, se tarvitsee muutamia toimenpiteitä toimiakseen

Lisätiedot

abioottinen MI määrä, kg käytetyt koneet ja kulutettu energia maakaatopaikalle

abioottinen MI määrä, kg käytetyt koneet ja kulutettu energia maakaatopaikalle MI määrä, kg käytetyt koneet ja kulutettu energia menevä maa-aines yht. MI / m putkien tuonti 17,853 16,884 969 17,853 36 koneiden tuonti 2,934 2,934 2,934 42 liikennejärjestelyt 146 146 146 yht. 38,934

Lisätiedot

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO

KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO KAIVANTOJEN SEKÄ KATUJEN TUENTA- JA PERUSTAMISTAPALAUSUNTO TYÖNUMERO: 60 2816 LIETO, KAIJASEN PELLON VESIHUOLTOLINJAT JA KADUT 1 YLEISTÄ Kaivantojen osalta tässä lausunnossa laaditaan periaateratkaisut

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2006/2 Dnro LSY 2005 Y 364

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2006/2 Dnro LSY 2005 Y 364 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 3/2006/2 Dnro LSY 2005 Y 364 Annettu julkipanon jälkeen 29.3.2006 ASIA LUVAN HAKIJA Neste Oil Oyj:n Porvoon Kilpilahden laiturin 5 laajentamista

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2007/3 Dnro LSY 2006 Y 183

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 51/2007/3 Dnro LSY 2006 Y 183 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 51/2007/3 Dnro LSY 2006 Y 183 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Vesialueen ruoppaaminen, ruoppausmassojen läjittäminen sekä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 19/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 273 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 19/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 273 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 19/2008/4 Dnro LSY 2007 Y 273 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Länsi Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 57/2002/4 töiden suorittamiselle

Lisätiedot

Uudistuvan ruoppaus- ja läjitysohjeen keskeisiä muutosesityksiä. Erikoistutkija Jani Salminen Työryhmän sihteeri

Uudistuvan ruoppaus- ja läjitysohjeen keskeisiä muutosesityksiä. Erikoistutkija Jani Salminen Työryhmän sihteeri Uudistuvan ruoppaus- ja läjitysohjeen keskeisiä muutosesityksiä Erikoistutkija Jani Salminen Työryhmän sihteeri 2 3 Keskeisiä uudistusehdotuksia KAPPALE 2 Lainsäädäntöosio päivitetään ja tiivistetään Vesilain

Lisätiedot

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavin kunta UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN Suunnitelmaselostus 9.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Suunnitelmaselostus I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja

Laskelman kustannukset yhteensä: 1000 Maa- pohja- ja kalliorakenteet 1100 Olevat rakenteet ja rakennusosat 1140 Poistettavat ja siirrettävät maa- ja KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: Vastuuhenkilö: Viimeisin muokkaaja: Raportoija: Asiakas: Projektipäällikkö: Aluekerroin: Kustannusindeksi:

Lisätiedot

TYÖNUMERO: PORIN VESI VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

TYÖNUMERO: PORIN VESI VESIHUOLTOLAITOKSEN TOIMINTA-ALUE SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600971 PORIN VESI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIANRY FIANRY FIMKIT VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT HUOMAUTUS Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 LAINSÄÄDÄNTÖ... 1 3 MÄÄRITTELYPERUSTEET...

Lisätiedot

Bosundin venevalkaman edustan merialueen ruoppaaminen, Espoo

Bosundin venevalkaman edustan merialueen ruoppaaminen, Espoo Etelä-Suomi Päätös Nro 162/2013/2 Dnro ESAVI/42/04.09/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA HAKIJA Bosundin venevalkaman edustan merialueen ruoppaaminen, Espoo Bosundin venekerho ry HAKEMUKSEN

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

Kulosaaren sillan penkereen meluesteen rakentaminen

Kulosaaren sillan penkereen meluesteen rakentaminen Kulosaaren sillan penkereen meluesteen Meluarvio Jussi Kurikka-Oja Anne Kangasaho 13.1.2017 vers. 0.2 YKK62146 2 (6) 13.1.2017 Kulosaaren sillan penkereen meluesteen SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KOHTEEN SIJAINTI,

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus

17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT. 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus 1 17400 VEDENALAISET KALLIOLEIKKAUKSET JA -KAIVANNOT 17410 Vedenalaiset kallioleikkaukset ja -kaivannot, ruoppaus Tässä luvussa käsitellään vedenalaisia kallioleikkauksia ja kaivantoja, ruoppaustöitä kallioleikkausten

Lisätiedot

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA

KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Maaseutu- ja tielautakunta 25.8.2016 Liite 1 61 KILPISALMEN SILLAN KORVAAMINEN TERÄSPUTKISILLALLA Hieppeen yksityistie Mikkeli Kilpisalmen silta 2 ASIAKIRJALUETTELO Sivut 1. Nykytilanne 3-4 2. Rakennussuunnitelmaselostus

Lisätiedot

ASIA Kajajärven rannan ruoppaaminen kiinteistöjen ja edustalla yhteisellä vesialueella , Eura

ASIA Kajajärven rannan ruoppaaminen kiinteistöjen ja edustalla yhteisellä vesialueella , Eura Etelä-Suomi Päätös Nro 58/2012/2 Dnro ESAVI/229/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 15.3.2012 ASIA Kajajärven rannan ruoppaaminen kiinteistöjen 50-406-2-776 ja 50-406-2-777 edustalla yhteisellä vesialueella

Lisätiedot

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET Oulu 31.10.2007 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Liikennevirasto 2 Poijujen

Lisätiedot

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet

PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet PRE/infraBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet Osa 5 5.3.2014 Pöyry Finland Oy / Aki Leislahti, Ilkka Puustinen, Harri Sivonen, Markus Lakanen, 1 (16) Dokumentin versiohistoria Versio Päiväys Tekijä Kuvaus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Ysp/13 15.12.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (5) Asia tulisi käsitellä kokouksessa 13 Lausunto aluehallintovirastolle ja kaupunginhallitukselle rakennusviraston hakemuksesta Verkkosaaren eteläosan rantarakentamiseksi,

Lisätiedot

1832 Alkutäytöt Alkutäyttö sorasta m3rtr , kuljetuksen lisäkustannus (5-10 km), alkutäytöt

1832 Alkutäytöt Alkutäyttö sorasta m3rtr , kuljetuksen lisäkustannus (5-10 km), alkutäytöt KUSTANNUSARVIO NIMIKKEITTÄIN Projekti: Laskelma: Työnumero: Hankkeen tyyppi: Dokumentin luoja: 2 Konsultit > Ramboll Oy Karhunmäki_2017_alue_Juoksupolku_vesih uolto Investointi Lauri Jauhiainen Vastuuhenkilö:

Lisätiedot

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS INSINÖÖRITOIMISTO e-mail: severi.anttonen@kolumbus.fi Mäntytie 4, 00270 Helsinki p. (09) 2410006 tai 0400 465861, fax (09) 2412311 2017 TALMAN OSAYLEISKAAVA-ALUE SIPOO KERAVA- PORVOO RAUTATIEN ALITUSPAIKKOJEN

Lisätiedot

Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma. Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8. Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60

Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma. Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8. Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60 Kaavamuutosvaiheen Työmaan ympäristösuunnitelma Vanhatulli 16 tontit 3,4,5,7 ja 8 Kirkkokatu 49,53, Isokatu 54,56,58-60 06.02.2012 2 1. YLEISTÄ Tämä työmaan ympäristösuunnitelma on tehty osaksi Vanhatulli

Lisätiedot

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET Allround-silta LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ ARS-asennusohje RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET 1 1. JOHDANTO Asennuksessa on käytettävä ainoastaan Layherin alkuperäisosia. Ennen asennusta tarkasta huolella

Lisätiedot

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4

1 EK-BETONIPUTKET Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 ASENNUSOPAS SISÄLLYS 1 EK-BETONIPUTKET 1 1.1 Pienten putkien asentaminen: Koot Ø 225 Ø 600 mm 1 1.2 Suurten putkien asentaminen: Koot Ø 800 Ø 2000 mm 4 2 EK-KAIVON OSAT 8 2.1 EK-Kaivonrenkaan Ø 600 Ø 1000

Lisätiedot

Kuopion Saaristokatu onnistunut kokonaisuus

Kuopion Saaristokatu onnistunut kokonaisuus Kuopion Saaristokatu onnistunut kokonaisuus Katupäällikkö, DI, Ismo Heikkinen, Kuopion kaupunki Projektipäällikkö, DI, Ari Kalliokoski, Destia Oy Kuntatekniikan päivät 2009 Destia Oy on suomalainen infra-

Lisätiedot

Päätös. Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku

Päätös. Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/4 Dnro ESAVI/38/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Aurajoen ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Turun Satama MERKINTÄ Länsi-Suomen

Lisätiedot

YLIVIESKA ALUSTAVAN YLEISSUUNNITELMAN PÄIVITYS SUUNNITELMASELOSTUS YLIVIESKAN ASEMAN ALIKÄYTÄVÄ

YLIVIESKA ALUSTAVAN YLEISSUUNNITELMAN PÄIVITYS SUUNNITELMASELOSTUS YLIVIESKAN ASEMAN ALIKÄYTÄVÄ YLIVIESKA SUUNNITELMASELOSTUS YLIVIESKAN ASEMAN ALIKÄYTÄVÄ Siltasuunnittelu Laatinut: 10.4.2017 Lea Yläsaari Tarkastanut: 10.4.2017 Pekka Mantere Geosuunnittelu Laatinut: 10.4.2017 Arto Keski-Opas Tarkastanut:

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen. Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa

Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen. Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa Joensuun yliopiston ympäristöoikeuspäivät 10.4.2008 / Aino Turpeinen 1 Ympäristölupaviraston ratkaisukäytäntöä ruoppaus- ja läjitysasioissa Ympäristölupavirastojen vesilain mukaisessa soveltamiskäytännössä

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta HEINIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 59/2004/3 Dnro LSY-2004-Y-149

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 59/2004/3 Dnro LSY-2004-Y-149 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 59/2004/3 Dnro LSY-2004-Y-149 Annettu julkipanon jälkeen 27.10.2004 ASIA Merialueen ruoppaus Tiiliruukinlahdella Tammisalossa sekä lupa aloittaa

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Putkisennus 405_FI (suomi/ruotsi) Tekijät: Nimi: Samppa, Hannu Väätäinen ja Juha Kaukola-Risku Oppilaitos: Sedu, Kurikka Päiväys: 2.12.2014 1 Sisällysluettelo Putkiasennus

Lisätiedot

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen

Tilalla on osuus Muuramen yhteisalueen vesialueeseen PÄÄTÖS Nro 23/08/1 Dnro ISY-2007-Y-247 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.2008 HAKIJA Arttu Jokinen ASIA Helmilän tilan rantaan tehdyn täytön ja ruoppauksen pysyttäminen, Muurame. HAKEMUS Hakija on ympäristölupavirastoon

Lisätiedot

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla

Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla 16T-12.2 1 Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustöiden aiheuttaman samentumisen arviointi 3D vesistömallilla Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Raportti v3, 22.1.2018 2 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 KUORMITUKSET 1

Lisätiedot

Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri. Kalajoki 15.11.2013

Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri. Kalajoki 15.11.2013 Ajankohtaista meriväylillä ja talvimerenkulussa Simo Kerkelä/ Keijo Jukuri Kalajoki 15.11.2013 Toteutuksessa olevat väylien kehittämishankkeet Perämerellä Pietarsaaren 11 metrin väylähanke Pietarsaaren

Lisätiedot

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys

Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys KIRKKONUMMEN KUNTA SEPÄNKANNAS III Kuokkatien ja Kuokkakujan alueen rakennettavuusselvitys P18602 7.5.2012 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO: 1 YLEISTÄ... 3 2 TUTKIMUKSET... 3 3 POHJASUHTEET... 3 4 KATUALUEET...

Lisätiedot

1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot

1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot INFRA 2006 Rakennusosa- ja hankenimikkeistö. Määrämittausohje versio 2.1 1/5 1640 Vedenalaiset maaleikkaukset ja -kaivannot Sisällys 1641 Vedenalaiset maaleikkaukset ja kaivannot, erittelemätön 1642 Vedenalaiset

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio

Pekka Makkonen Versokuja 4 D Kuopio SKVY Oy LAUSUNTO Pekka Makkonen Versokuja 4 D 70150 Kuopio 24.11.2015 Juuan kunta Ympäristölautakunta Poikolantie 1 83900 JUUKA Yleistä Juuan rengasvesiosuuskunta teki vuonna 2011 päätöksen vesihuoltosuunnitelman

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (7) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 21/ (7) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 21/2017 1 (7) Päätöshistoria Ympäristökeskus 18.5.2017 HEL 2016-014036 T 11 01 00 00 ESAVI/11806/2016 ja ESAVI/11814/2016 Hakemus Helsingin kaupungin rakennusvirasto hakee

Lisätiedot

Lisälaiturin rakentaminen pienvenesatamaan ja vesialueen ruoppaaminen venesataman edustalta Kirkkonummen Stormsin kylässä.

Lisälaiturin rakentaminen pienvenesatamaan ja vesialueen ruoppaaminen venesataman edustalta Kirkkonummen Stormsin kylässä. Etelä-Suomi Päätös Nro 126/2010/4 Dnro ESAVI/82/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Lisälaiturin rakentaminen pienvenesatamaan ja vesialueen ruoppaaminen venesataman edustalta Kirkkonummen

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2

MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 PUNKALAITUMEN KUNTA TEKNISET PALVELUT LIITE URAKKATARJOUKSEEN: MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN RAKENTAMINEN, URAKKAVAIHE 2 rakentaminen kokonaisurakkana 14.7.2014 Työ n:o 12055 MÄENPÄÄN ALUEEN KUNNALLISTEKNIIKAN

Lisätiedot

Päätös. Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku

Päätös. Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Päätös Etelä-Suomi Nro 252/2010/4 Dnro ESAVI/420/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Satama-altaan ruoppausmassojen läjityskelpoisuuden arviointi, Turku Turun Satama ARVIOINTIPYYNTÖ

Lisätiedot