SOSIAALINEN PÄÄOMA JA OSALLISTUMINEN. Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOSIAALINEN PÄÄOMA JA OSALLISTUMINEN. Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto"

Transkriptio

1 SOSIAALINEN PÄÄOMA JA OSALLISTUMINEN ( ) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto

2 SOSIAALISEN PÄÄOMAN TEORIA JA TAUSTA Teorian juuret klassisessa sosiologiassa ja poliittisessa taloustieteessä (Bourdieu, Coleman, Putnam) Myös yhdistysteoreettisilta lähtökohtia (Alexis de Tocqueville, 1800-luvun puoliväli) Teoriaa sittemmin sovellettu laajasti etenkin yhteiskuntatieteissä (valtio-oppi, julkishallinto, sosiologia, kansantaloustiede), mutta myös esim. kansanterveyttä koskevassa tutkimuksessa. Käytetty mm. kun on haluttu selittää eroavaisuuksia niin yksilöiden kuin maiden välillä poliittisen elämän eri osa-alueilla ja demokratiassa Voisiko sosiaalinen pääoma (ja sen puute) selittää demokratian ja yhteiskunnan ongelmia? Jos voi, miten sosiaalista pääomaa voisi lisätä?

3 PUTNAMIN TOIMIVA DEMOKRATIA Perustelut: (Lähde: Putnam 1993, 84) Instituutioiden toiminnan erot selittyvät Putnamin mukaan sosiaalisen ympäristön sivilisoituneisuudella (civicness) Sivilisoituneisuuden mittareita ovat mm kansalaisjärjestöihin kuuluminen, lehtien lukeminen sekä asiapainotteinen politiikka-asenne Ominaista sivilisoituneille alueille on että ihmiset luottavat toisiinsa, osallistuvat kansalaisjärjestöihin, hallinnon virkamiehet ovat rehellisiä ja lakia noudatetaan. Robert D. Putnam Making Democracy Work (1993) Tausta: Tutkimus Italiassa 1970-luvulla toteutetusta hallintouudistuksesta sekä sen toimivuudesta eri maakunnissa Havainnot: Uudistuksen tulokset olivat erilaisia eri alueilla Paikallishallinto toimi paremmin Pohjois- kuin Etelä-Italiassa. Miksi?

4 Robert D. Putnam Bowling Alone (2000) Tausta: Huoli sosiaalisen pääoman hiipumisesta Yhdysvalloissa. Putnam luettelee suuren joukon aineistoja, jotka hänen mukaansa viittaavat muun muassa luottamuksen, yhteisöllisyyden, politiikan arvostuksen ja kiinnostuksen sekä kansalaisaktiivisuuden vähenemiseen (pitkällä aikavälillä, 1960-luvulta alkaen) Havainnot: Kirjan nimi juontaa Putnamin tekemästä huomiosta, jota hän käyttää yhtenä esimerkkinä sosiaalisen pääoman vähenemisestä. Ihmiset eivät enää kuulu formaaliin yhteisöön vaan ovat unohtaneet yhteistyön ja yhteisön merkityksen. Vapaa-ajan privatisoituminen, yhä vähemmän kanssakäymistä muiden kuin lähiyhteisön kanssa Perustelut: Suurin syypää on televisio, jonka vuoksi ihmiset jättäytyvät koteihinsa eivätkä enää osallistu yhteiskunnalliseen toimintaan.

5 SOSIAALISEN PÄÄOMAN KÄSITE JA INDIKAATTORIT [Sosiaalinen pääoma] tarkoittaa yksilöiden välisiä siteitä, sosiaalisia verkostoja sekä niistä syntyviä vuorovaikutuksen ja luottamuksen normeja (Putnam 2000, 19) Käsitteen alkuperäisiä määritelmiä on kritisoitu liiallisesta epämääräisyydestä Kuinka sosiaalista pääomaa voidaan mitata? Käsitteet vaikeasti operationalisoitavissa Teorian puhuttelevuus johtunee osittain sosiaalisen pääoman käsitteestä: muiden pääomien tavoin sosiaalinen pääoma mielletään yleensä myönteiseksi ja tavoittelemisen arvoiseksi Politiikan tutkimuksessa käsitettä sovellettu esim. tutkimuksissa jotka ovat pyrkineet selittämään sekä yksilöiden että yhteisöjen välisiä eroja poliittisessa toiminnassa ja demokratian toimivuudessa

6 1) SOSIAALISET VERKOSTOT JA JÄRJESTÖOSALLISTUMINEN Järjestöosallistuminen ja verkostot Putnamin määritelmän keskiössä: Horisontaalisille verkostoille ominaista siihen kuuluvien tasa-arvoisuus sekä jokseenkin tasapuolinen vallan jakautuminen. Vertikaalisille verkostoille on tyypillistä hierarkia, epäsymmetria vallan suhteen (esim. Etelä-Italiassa paljon tämän tyyppisiä verkostoja) Putnamin mukaan horisontaaliset verkostot tuottavat luottamusta ja vastavuoroisuutta. Yhdistykset/kansalaisjärjestöt voivat toimia tällaisten verkostojen malliesimerkkeinä (huom. vapaaehtoisuus!) Järjestöt voivat toimia demokratiakouluina, lisäävät yhteiskunnallista aktiivisuutta (mobilisaatio), rekrytointi, lisääntynyt luottamus Ei niin tärkeää minkälaisiin järjestöihin yksilö osallistuu vaan että osallistuu niin moneen järjestöön kuin mahdollista

7 Kriitikoiden mielestä järjestöosallistuminen on ongelmallinen sosiaalisen pääoman mittari Aktiivinen/passiivinen osallistuminen? Vahvat vai löyhät siteet? Järjestötyypit erilaisia (myös maiden välillä eroja niin järjestöissä kuin jäsenten aktiivisuudessa, vrt. esim. uskonnolliset järjestöt USA:ssa) Sosiaalisen pääoman pimeä puoli : järjestöjä joiden sisällä voi olla vastavuoroisuutta ja luottamusta, mutta ne rajoittuvat vain järjestöön kuuluviin ihmisiin (esim. mafia, rikollisjengit).

8 2) SOSIAALINEN LUOTTAMUS Luottamuksella on monta eri ulottuvuutta riippuen siitä minkälainen suhde niiden ihmisten välillä on joiden luottamusta toisiinsa tarkastellaan Sosiaalisen pääoman kannalta tärkeintä on sellainen luottamus joka kohdistuu myös niihin ihmisiin joita emme tunne entuudestaan yleistettävä luottamus (generalized trust) Erityinen/partikulaarinen luottamus (particularized trust) kohdistuu puolestaan henkilön itsensä jo tuntemiin muihin ihmisiin tai samankaltaisiin (esim. samasta sosiodemografisesta ryhmästä oleviin) ihmisiin. Luottamus on tärkeä osa ihmisten välistä kanssakäymistä Luottamus edesauttaa kanssakäymistä silloin kun meillä ei ole todenperäistä informaatiota toisen ihmisen luotettavuudesta Lisää yhteistyöhalukkuutta, vähentää ennakkoluuloja, tekee yhteiskuntaelämästä kitkattomampaa

9 Myös yleistettävää luottamusta vaikea mitata tilastollisin menetelmin Voiko mielestänne ihmisiin luottaa, vai onko niin, että ihmisten suhteen ei voi olla liian varovainen? (asteikko 0 (ei voi olla liian varovainen) 10 (useimpiin ihmisiin voi luottaa Keitä ovat useimmat ihmiset? Luottamus vs. varovaisuus, eivät välttämättä saman ulottuvuuden ääripäitä Huom! Yleistettävä luottamus ei sama kuin sokea luottamus tai sinisilmäisyys. Yleistettävällä luottamuksella tarkoitetaan yleistä käsitystä ihmisten kunniallisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja rehellisyydestä.

10 3) MUUT SOSIAALISET VERKOSTOT JA VUOROVAIKUTUS Suurin osa ihmisten välisestä kanssakäymisestä tapahtuu muualla kuin muodollisten järjestöjen sisällä Perhe, ystävyyssuhteet ja työyhteisö voivat velvoittaa yhtä paljon kuin järjestöt Yksilön näkökulmasta usein suurempi vaikutus kuin järjestöillä Myös Putnam erittelee muodolliset ja epämuodolliset verkostot Kaikenlainen osallistuminen joka sisältää sosiaalisia kontakteja vähentynyt Putnam jakaa sosiaalisen pääoman kahteen ulottuvuuteen; "yhdistävään" (bridging) ja "sitovaan" (bonding). Yhdistävä ulottuvuus merkitsee yksilöiden välisiä sosiaalisia siteitä ja verkostoja ja sitova ulottuvuus ryhmäidentiteettiä. Kuinka mitata? Tyyppi/frekvenssi/laatu

11 SOSIAALISEN PÄÄOMAN MÄÄRITELMÄSTÄ Sosiaalien pääoma metafora sarjalle sosiaalisia resursseja jotka voivat olla joko yksilöiden tai ryhmien hallussa (Bäck 2011,48) Kausaliteetti epäselvä. Mitkä ovat sosiaalisen pääoman lähteitä, mitkä sen tuottamia seurauksia? Mittarit usein tautologisia Tulisi tutkia erikseen, voi olla kausaalisuhteita indikaattoreiden välillä Neljä eri tarkastelutapaa (riippuen analyysitasosta): - yhteiskunnan sivilisoituneisuuden merkitystä korostava näkökulma (Putnam) - yhteisön tiiviyttä korostava (Coleman), - ryhmäjäsenyyden merkitystä korostava (Bourdieu, Portes et al.) - yksilön asemaa verkostorakenteessa korostava (Burt) - Woolcock pyrkii synteesiin (bonding, bridging, linking)

12 POLIITTINEN LUOTTAMUS SOSIAALISEN LUOTTAMUKSEN SELITTÄJÄNÄ Sosiaalisen ja poliittisen luottamuksen välistä yhteyttä on tutkittu melko laajasti, ja sosiaalista luottamusta voidaan pitää yhtenä tärkeänä poliittisen luottamuksen selittäjänä, niin yksilökuin yhteisötasollakin. Kausaalisuhde voi kuitenkin olla myös päinvastainen! Kuten Rothstein (2003) osoittaa, luotettavat poliittiset instituutiot ja virkamiehet lisäävät sosiaalista luottamusta. Esimerkiksi korruptoituneessa järjestelmässä kansalaisten on vaikea yleistää luottamustaan tuntemattomiin ihmisiin ja heidän sosiaalisen luottamuksensa taso jää alhaiseksi ( jos poliisiin ei voi luottaa, niin keneen sitten? ) Lähde: Zsolt Boda & Gergő Medve-Bálint (2012)

13 Yksilötaso Yhteisötaso SOSIAALISEN PÄÄOMAN LÄHTEET JA TUOTOKSET Riippumattomia tekijöitä (esimerkkejä) Korruption puuttuminen Tuotokset Poliittinen osallistuminen Taloudellinen tasaarvo Fragmentoitunut vs. homogeeninen ympäristö Sosiaalinen pääoma Toimivat insitituutiot, virastot, hallinto Talouskasvu Yksilö (sukupuoli, siviilisääty) Resurssit: koulutus, (tietämys), talous Sosiaalinen pääoma Poliittinen osallistuminen, poliittinen luottamus Usko tulevaisuuteen, optimismi, tyytyväisyys omaan elämään Mahdollisuudet, terveys jne.

14 SOSIAALINEN LUOTTAMUS SUOMESSA JA EUROOPASSA Putnamin mukaan sosiaalinen pääoma vähentynyt hälyttävästi Yhdysvalloissa 1960-luvulta lähtien. Useita replikaatioita Putnamin tutkimuksista muualla maailmassa Tulokset eivät ole yhteneviä Suuria eroja maiden välillä (ja jopa maiden sisällä) Pitkäaikaisia vertailevia tutkimuksia ei ole (eri aineistoja, eri surveykysymyksiä) Käsitteen monitahoisuus (määritelmältään vielä keskeneräinen, yhtä kaikkien hyväksymää määritelmää ei käsitteestä vielä ole)

15 JÄRJESTÖOSALLISTUMINEN SUOMESSA JA EUROOPASSA Suomi 34,1 Norja Ruotsi Alankomaat Saksa Tanska Belgia Irlanti Ranska 15,2 16,5 21,1 27, ,2 25,9 24,7 Järjestöosallistuminen viimeisten 12 kk aikana Euroopassa (% vastanneista, European Social Survey 2008) Sveitsi 13,1 Kroatia 13,1 Espanja 9,5 Tsekki 9 Iso-Britannia 6,6 Kypros 6,6 Puola 5,9 Slovakia 5,7 Eesti 5,3 Unkari 5,1 Israel 4,5 Venäjä 4,4 Kreikka 4 Portugali 2,7 Ukraina 2,5 Bulgaria 1,

16 8,0 7,0 6,0 SOSIAALINEN LUOTTAMUS SUOMESSA JA EUROOPASSA 2002 JA 2014, KESKIARVOT (0-10) MAITTAIN 5,5 5,0 4,5 4,0 3,5 Sosiaalinen luottamus ,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0 Lähde: European Social Survey 2002 ja

17 SOSIAALISEN PÄÄOMAN JA POLIITTISEN OSALLISTUMISEN VÄLINEN YHTEYS? Sosiaalien pääoma korkea Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ( the Nordic X? Homogenisuus, hyvinvointimalli) Alhainen sosiaalinen pääoma useassa Itä- ja Etelä-Euroopan massa (korruptio, taloudellinen epätasa-arvo, historia, lyhyet demokratian juuret) Sosiaalisen pääoman vähenemistä ei havaittavissa ainakaan Suomessa esim. järjestöosallistuminen ja rekisteröityjen järjestöjen määrä noussut aina 1990-luvulta lähtien (Siisiäinen 1999) Järjestötyypeissä transitio: tietyt perinteiset organisaatiot kuten poliittiset puolueet ovat menettäneet jäseniä, kun esim. ympäristö- ja urheilujärjestöt ovat lisänneet suosiotaan (Siisiäinen 1999) Poliittinen osallistuminen laskenut Länsi-Euroopassa 1960/70- luvulta lähtien. Voisiko sosiaalinen pääoma (ja sen mahdollinen hiipuminen) selittää tämän? Mikä on sosiaalisen pääoman ja poliittisen osallistumisen yhteys?

18 Normit ja arvot Luottamus Sosiaalinen pääoma Sosiaaliset verkostot Poliittinen osallistuminen Poliittinen osallistuminen on tärkeä osa demokraattista päätöksentekoprosessia. Siten tutkimus sosiaalisen pääoman vaikutuksesta poliittiseen osallistumiseen liittyy myös kysymykseen demokratian tulevaisuudesta, ja kuinka demokratian toimivuutta voisi parantaa. Järjestöt/verkostot... - toimivat keskusteluareenoina joissa myös poliittiset asiakysymykset voivat nousta agendalle - voivat sosiaalistaa yksilöitä demokraattisiin arvoihin ja yhteisiin normeihin, sekä lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja halua saavuttaa yhteisiä tuloksia ja päämääriä - voivat mobilisoida yksilöitä joilla on samankaltaisia päämääriä mahdollistaen siten rekrytoitumisen myös muuhun osallistumiseen - demokratiakouluina, joissa opitaan mm. päätöksentekoa, ja jotka voivat lisätä yksilön poliittista kiinnostusta Sosiaalinen luottamus... - kehittää yhteistyökulttuuria sekä yhteistä identiteettiä, ja sitä kautta lisää ihmisten osallistumista yhteiskuntaelämään. - lisää ihmisten kykyä sovitella erimielisyyksiä ja tehdä kompromisseja. - vähentää vapaamatkustajaongelmaa

19 Sosiaalisen luottamuksen ja järjestöosallistumisen vaikutus erilaiseen poliittiseen osallistumiseen Suomessa (Bäck & Kestilä-Kekkonen, 2013) Vuoden 2011 Eduskuntavaalitutkimus (Borg & Grönlund 2011). N=1298 Sosiaalinen luottamus on koodattu kolmeen luokkaan (0 3 = matala, 4 6 = keskitasoinen, 7 10 = korkea) Voiko mielestänne ihmisiin luottaa, vai onko niin, että ihmisten suhteen ei voi olla liian varovainen. Kertokaa mielipiteenne asteikolla nollasta kymmeneen, jossa nolla tarkoittaa, ettei ihmisten kanssa voi olla liian varovainen ja 10 sitä, että useimpiin ihmisiin voi luottaa. Järjestöosallistuminen on koodattu dikotomiseksi (ei ole osallistunut tai voisi osallistua = 0, on osallistunut = 1). Alkuperäinen kysymys on muodossa: Seuraavassa on joukko erilaisia yhteiskunnallisen osallistumisen muotoja. Mitä näistä olette tehnyt viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana, tai jos tuntisitte asiantärkeäksi mitä saattaisitte tehdä: Osallistua muun järjestön toimintaan Kontrollimuuttujia: sukupuoli, ikä, koulutus, poliittinen kiinnostuneisuus, poliittinen luottamus, kansalaispätevyys

20 SOSIAALINEN PÄÄOMA JA ÄÄNESTÄMINEN SUOMESSA (FNES 2011) ÄÄNESTÄMINEN M0 M1 M2 Sukupuoli (ref. mies) Nainen Ikä (ref vuotta) vuotta 2.18*** 2.23** 1.10** yli 55 vuotta 5.11*** 4.64*** 4.50*** Koulutus (ref. ei koulutusta) matala tai keskitaso korkea 5.75*** 3.73*** 3.38** Poliittinen kiinnostuneisuus (ref. ei kiinnostunut) kiinnostunut 5.04*** 4.87*** Poliittinen luottamus (ref. matala 0-3) keskimääräinen (4-6) 2.62*** 2.50*** korkea luottamus (7-10) 2,98*** 2.89** Kansalaispätevyys (ref. matala) korkea Sosiaalinen luottamus (ref. matala) keskimääräinen 1.20 korkea 1.26 Järjestöosallistuminen (ref. ei osallistunut) osallistunut 1.37 Sosiaalisen pääoman indikaattoreilla ei tilastollisesti merkitsevää yhteyttä äänestämiseen Poliittinen luottamus vahva selittäjä Poliittinen luottamus on muodostettu summamuuttujana seuraavista kysymyksistä: luottamus puolueisiin, luottamus eduskuntaan, luottamus hallitukseen, luottamus poliitikkoihin ja luottamus Euroopan Unioniin (0-10) Nagelkerke R N 1222 * p <.05, ** p <.01, *** p < 0.001

21 SOSIAALINEN PÄÄOMA JA INSTITUTIONAALINEN OSALLISTUMINEN (FNES 20 11) INSTITUTIONAALINEN OSALLISTUMINEN M0 M1 M2 Sukupuoli (ref. mies) Nainen Ikä (ref vuotta) vuotta 1.68** 1.59* 1.31 yli 55 vuotta 2.81*** 2.49*** 2.22*** Koulutus (ref. ei koulutusta) matala tai keskitaso korkea 2.14** Poliittinen kiinnostuneisuus (ref. ei kiinnostunut) kiinnostunut 3.22*** 2.93*** Poliittinen luottamus (ref. matala 0-3) keskimääräinen (4-6) korkea luottamus (7-10) Kansalaispätevyys (ref. matala) korkea 1.84*** 1.78*** Sosiaalinen luottamus (ref. matala) keskimääräinen 1.28 korkea 1.03 Järjestöosallistuminen (ref. ei osallistunut) osallistunut 4.07*** Nagelkerke R N 1224 * p <.05, ** p <.01, *** p < Institutionalisoitu osallistuminen= yhteydenotot poliittisiin päättäjiin, osallistuminen poliittisen puolueen toimintaan ja puoluejäsenyys Sosiaalisella luottamuksella ei yhteyttä institutionalisoituun osallistumiseen, mutta järjestöosallistumisen yhteys on merkitsevä. Poliittinen luottamus ei näytä selittävän institutionalisoitua osallistumista 21

22 SOSIAALINEN PÄÄOMA JA EI-INSTITUTIONALISOITU OSALLISTUMINEN EI-INSTITUTIONAALINEN OSALLISTUMINEN M0 M1 M2 Sukupuoli (ref. mies) Nainen 1.48** 1.65*** 1.78*** Ikä (ref vuotta) vuotta yli 55 vuotta 0.46*** 0.39*** 0.31*** Koulutus (ref. ei koulutusta) matala tai keskitaso 1.65** 1.72** 1.56* korkea 3.47*** 3.25*** 2.53*** Poliittinen kiinnostuneisuus (ref. ei kiinnostunut) kiinnostunut 2.36*** 2.17*** Poliittinen luottamus (ref. matala 0-3) keskimääräinen (4-6) korkea luottamus (7-10) 0.55** 0.45** Kansalaispätevyys (ref. matala) korkea Sosiaalinen luottamus (ref. matala) keskimääräinen 1.24 korkea 1.46 Järjestöosallistuminen (ref. ei osallistunut) osallistunut 3.10*** Nagelkerke R N 1208 * p <.05, ** p <.01, *** p < Ei-institutionalisoitu osallistuminen= nimen kirjoittaminen vetoomuksiin, osallistuminen rauhanomaisiin mielenosoituksiin, sekä osallistuminen boikottiin, maksu- tai ostolakkoon Sosiaalisella luottamuksella ei yhteyttä eiinstitutionalisoituun osallistumiseen, mutta järjestöosallistumisen yhteys on merkitsevä. Korkea poliittinen selittää myös eiinstitutionalisoitua osallistumista

23 Sosiaalisen pääoman teoria on osoittautunut vahvaksi varsinkin aggregaattitason tutkimuksissa, mutta yksilötasolla kuva on ollut huomattavasti epäselvempi Sosiaalinen pääoma ei ole Suomen vaalitutkimusaineiston valossa tilastollisesti merkittävä äänestysaktiivisuuden selittäjä Ainoastaan järjestöosallistuminen näyttää vaikuttavan institutionalisoituun ja eiinstitutionalisoituun osallistumiseen Sosiaalisella luottamuksella ei ollut vaikutusta -Sosiaalinen luottamus voi tietyissä tapauksissa toimia kuin kaksiteräinen miekka (samalla tavalla kuin poliittinen luottamus): yksilöt, joilla on korkea luottamus toisiin ihmisiin voivat olla aktiivisempia, sillä he olettavat muidenkin olevan aktiivisimpia, ja kokevat että heidän aktiivisuudellaan on merkitystä. Toisaalta samat yksilöt voivat myös passivoitua, mikäli he eivät luottavat muiden aktiivisuuteen ja siihen että asiat hoituvat joka tapauksessa. -Vastaavasti yksilöt, joilla on heikompi luottamus toisiin ihmisiin saattavat aktivoitua varmistuakseen siitä, että epäluotettavat vallanpitäjät joutuvat vastuuseen (Pattie et al. 2003, 458)

24 LÄHTEET Bäck, M. (2011). Socialt kapital och politiskt deltagande i Europa. Åbo: Åbo Akademis förlag. Bäck, M. & Kestilä-Kekkonen, E. Sosiaalinen pääoma ja poliittinen osallistuminen Suomessa. Politiikka 55(2): Pattie, C., Sayd, P. & Whiteley, P. (2003). Citizenship and Civic Engagement: Attitudes and Behaviour in Britain. Political Studies 51(3): Putnam, R.D. (1993). Making Democracy Work: civic traditions in modern Italy. Princeton: Princeton University Press. Putnam, R.D. (2000) Bowling Alone. The Collapse and Revival of American Community. New York: Simon and Schuster. Rothstein, Bo (2003). Sociala fällor och tillitens problem. Stockholm: SNS förlag Siisiäinen, M. (1999). Voluntary associations and social capital in Finland. Teoksessa van Deth, J. et al. (toim.) Social Capital and European Democracy. Routledge: ECPR.

Kansalaisten kiinnittyminen politiikkaan ja poliittinen osallistuminen: Suomi vertailevassa tarkastelussa Heikki Paloheimo

Kansalaisten kiinnittyminen politiikkaan ja poliittinen osallistuminen: Suomi vertailevassa tarkastelussa Heikki Paloheimo Kansalaisten kiinnittyminen politiikkaan ja poliittinen osallistuminen: Suomi vertailevassa tarkastelussa Kansalaisten kiinnittyminen politiikkaan ja poliittinen osallistuminen: Suomi vertailevassa tarkastelussa

Lisätiedot

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Espanja 50 236 1,6 44 468-1,6 50 271-1,7 30 500 Kreikka 17 306 Iso-Britannia 11 204-7,5 10 037 21,7 2 940 44,3 866 Alankomaat 9 736 23,3 11 472 30,4 7 444

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018

Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2018 01/18 02/18 03/18 04/18 määrän määrän määrän EU Ruotsi 141 968 4,1 139 575 2,8 158 746 2,8 170 449 Saksa 123 102-6,1 126 281-4,5 161 558 6,9 159 303 Espanja 104 817 10,5 103 791 16,2 126 347 21,1 114 954

Lisätiedot

Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa

Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa Nuorten valmius laittomaan yhteiskunnalliseen toimintaan kasvamassa 1 Laittoman toiminnan suosio kasvussa (IEA/CIVED 1999 ja IEA/ICCS 2009; Nuorisotutkimus 1/2012) 2 sosiaalisten opintojen autiomaa Syrjäyttävä

Lisätiedot

Sulkevat ja avaavat suhteet

Sulkevat ja avaavat suhteet Sulkevat ja avaavat suhteet Nuoret, vertaisuus ja yhteisöllinen kiinnittyminen Sosiaalipedagogiikan päivät Mikkeli 7.4.2017 Riikka Korkiamäki riikka.korkiamaki@uta.fi Lähtökohta-ajatus Intiimikään suhde

Lisätiedot

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä

SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS. Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä SOSIAALITURVA JA LUOTTAMUS Heikki Ervasti Seminaarialustus Työeläkepäivä 20.10.2010 2 Mitä on luottamus? Sosiaalinen pääoma = yhdistystoiminta + luottamus Luottamus instituutioita kohtaan Luottamus toisia

Lisätiedot

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN?

PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? PISA 2012 MITEN PERUSKOULUN KEHITYSSUUNTA TAKAISIN NOUSUUN? Jouni Välijärvi, professori Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto EDUCA 2014 Helsinki 25.1.2014 30.1.2014 Suomalaisnuorten osaaminen

Lisätiedot

Poliittisen osallistumisen eriytyminen

Poliittisen osallistumisen eriytyminen Poliittisen osallistumisen eriytyminen Hanna Wass akatemiatutkija, yliopistonlehtori hanna.wass@helsinki.fi Twitter: @hanna_wass Seminaari- ja kuulemistilaisuus valtioneuvoston demokratiapoliittisesta

Lisätiedot

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA

PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA 012 Peruste #1 2 2015 väki ja valta PUOLUEIDEN JÄSENMÄÄRÄT LASKEVAT EUROOPASSA UUDELLEEN- ARVIOINNIN PAIKKA Puoluejäsenyyksien määrä vaihtelee suuresti Euroopan maissa. Vaihtelusta huolimatta luvut ovat

Lisätiedot

Minkälaista demokratiaa kansalaiset haluavat? Millaista demokratiaa

Minkälaista demokratiaa kansalaiset haluavat? Millaista demokratiaa Minkälaista a kansalaiset haluavat? Heikki Paloheimo Millaista a suomalaiset Demokratia ja demokratisoituminen haluavat Emeritusprofessori Tatu Vanhasen 80-vuotisjuhlaseminaari 27.4.2009 Heikki Paloheimo

Lisätiedot

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde?

Demografinen huoltosuhde. Mikä on hyvä huoltosuhde? Demografinen huoltosuhde Mikä on hyvä huoltosuhde? Mikä ihmeen demografinen huoltosuhde? Suhdeluku, joka kertoo kuinka monta ei-työikäistä eli huollettavaa on yhtä työikäistä kohden. 0-14 -vuotiaat + yli

Lisätiedot

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet

Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Edustuksellisen demokratian uhat ja mahdollisuudet Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman avausseminaari 16.3.2004 Heikki Paloheimo Valtio-opin laitos 20014 Turun yliopisto heikki.paloheimo@utu.fi Äänestysaktiivisuus

Lisätiedot

Yhdistykset, vapaaehtoistyö ja kotoutuminen: Mitä sanoo tutkimus?

Yhdistykset, vapaaehtoistyö ja kotoutuminen: Mitä sanoo tutkimus? Yhdistykset, vapaaehtoistyö ja kotoutuminen: Mitä sanoo tutkimus? Päivi Pirkkalainen, YTT, tutkijatohtori, Jyväskylän yliopisto paivi.pirkkalainen@jyu.fi Kansalaisareenan, NiceHeartsin ja Helsingin valikkoryhmän

Lisätiedot

Maailman valutuotanto

Maailman valutuotanto Maailman valutuotanto Yhteenveto Modern Castings-lehden ja American Foundry Society (AFS) - yhdistyksen tilastoimista luvuista vuosilta 2004, 2006, 2008, 2010 ja 2012 Tuula Höök 9.9.2014 Tilastoinnissa

Lisätiedot

Suosituimmat kohdemaat

Suosituimmat kohdemaat Suosituimmat kohdemaat Maakuntanro Maakunta Kohdemaa Maakoodi sum_lah_opisk 21 Ahvenanmaa - Kreikka GR 3 Åland Italia IT 3 Turkki TR 2 Saksa DE 1 09 Etelä-Karjala Venäjä RU 328 Britannia GB 65 Ranska FR

Lisätiedot

SOSIALISAATIO JA POLIITTINEN KIINNITTYMINEN

SOSIALISAATIO JA POLIITTINEN KIINNITTYMINEN SOSIALISAATIO JA POLIITTINEN KIINNITTYMINEN Poliittinen osallistuminen, Helsingin yliopisto 8.11.2017 Lauri Rapeli Åbo Akademi SISÄLTÖ 1. Poliittinen sosialisaatio 2. Kiinnostus politiikkaa kohtaan 3.

Lisätiedot

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto

SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto SAIKA-tutkimusprojekti 1.11.2009-31.12.2011) Professori Pirjo Ståhle Tulevaisuuden tutkimuskeskus,

Lisätiedot

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi

TYÖOLOJEN KEHITYS. Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA. Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi TYÖOLOJEN KEHITYS Näin työmarkkinat toimivat 9.11.2015 EVA Hanna Sutela Erikoistutkija, YTT hanna.sutela@tilastokeskus.fi % Palkansaajien koulutusrakenne Työolotutkimukset 1977-2013 100 90 10 13 14 20

Lisätiedot

KAIKEN MAAILMAN PÄÄOMAT,

KAIKEN MAAILMAN PÄÄOMAT, KAIKEN MAAILMAN PÄÄOMAT, LIITTYKÄÄ YHTEEN! Sosiaalinen pääoma maailmanvalloittajana Esitys Tilastokeskuksen asiakaspäivänä 10.10.2006 Tilastojohtaja Jussi Simpura Tähtiä kuin Otavassa poikia on Jukolassa,

Lisätiedot

POLIITTINEN OSALLISTUMINEN ( ) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto

POLIITTINEN OSALLISTUMINEN ( ) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto POLIITTINEN OSALLISTUMINEN (17.11 2017) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto (maria.back@uta.fi) MUUTTUVA YHTEISKUNTA JA OSALLISTUMINEN Demokratia ei ole staattinen tila demokratian ja kansalaisten

Lisätiedot

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan

Bryssel COM(2016) 85 final ANNEX 4 LIITE. asiakirjaan EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.2. COM() 85 final ANNEX 4 LIITE asiakirjaan Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle Tilannekatsaus Euroopan muuttoliikeagendaan sisältyvien ensisijaisten

Lisätiedot

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim.

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim. Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo 1995 2015 Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto ja Liisa-Maria Palomäki (toim.) Eläkeläisten toimeentulo on parantunut useimmilla keskeisillä toimeentulomittareilla

Lisätiedot

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015

DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 DEMOKRATIAINDIKAATTORIT 2015 Oikeusministeriö 3.12.2015, Helsinki Sami Borg Elina Kestilä-Kekkonen Jussi Westinen Demokratiaindikaattorit 2015 Kolmas oikeusministeriön demokratiaindikaattoriraportti (2006,

Lisätiedot

Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät

Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät Kuvio 1 Lukutaidon kansalliset suorituspistemäärät ( ) Keskihajonta Kansallinen keskiarvo Hongkong 571 (61) h Venäjä 568 (66) h Suomi 568 (64) h Singapore 567 (80) h Pohjois-Irlanti 558 (76) h Yhdysvallat

Lisätiedot

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta

Nuoret ja turvallisuus , Eduskunta Nuoret ja turvallisuus 12.10.2018, Eduskunta Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Toimitusjohtaja, TOSIBOX OY Dosentti, kyberturvallisuuden johtaminen, Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.1.2012 K(2012) 430 lopullinen KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 25.1.2012, kansalaisaloitteesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 211/2011

Lisätiedot

Liite artikkeliin Intohimo tasa-arvoon

Liite artikkeliin Intohimo tasa-arvoon Liite artikkeliin Intohimo tasa-arvoon Menetelmäkuvaus Artikkelissa käytetty regressiomalli on ns. binäärinen logistinen monitasoregressiomalli. Monitasoanalyysien ideana on se, että yksilöiden vastauksiin

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Matkaetäisyydellä tarkoitetaan yhdensuuntaista etäisyyttä lähtöpaikan ja kohdepaikan välillä, kun taas korvaus kattaa

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT

SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT SOVELLETTAVAT KORVAUSMÄÄRÄT A. VAPAAEHTOISTOIMINTA, HARJOITTELU JA TYÖ 1. Matkatuki Seuraavat korvausmäärät koskevat vapaaehtoistoimintaa, harjoittelua ja työtä: Taulukko 1 - matkatuki Matkaetäisyys Korvaus

Lisätiedot

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen

Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa. Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Lasten ja lapsiperheiden toimeentulo Suomessa ja Euroopassa Lasten ja lapsiperheiden elinolot -seminaari 26.2.2014 Kaisa-Mari Okkonen Tarkastelussa Lasten ja lapsiperheiden tulot, pienituloisuus ja koettu

Lisätiedot

Demokratian tila Suomessa

Demokratian tila Suomessa Demokratian tila Suomessa Asianajajapäivä 13.1.2017 Kalastajatorppa Professori, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Institutet för samhällsforskning, Åbo Akademi E-mail: kimmo.gronlund@abo.fi Twitter: @kimgron

Lisätiedot

Nettiäänestäminen. Tasapainoilua demokratian edistämisen ja luottamuksen välillä. Online Voting Leadership Series Finland Seminar, Espoo 17.5.

Nettiäänestäminen. Tasapainoilua demokratian edistämisen ja luottamuksen välillä. Online Voting Leadership Series Finland Seminar, Espoo 17.5. Nettiäänestäminen Tasapainoilua demokratian edistämisen ja luottamuksen välillä Online Voting Leadership Series Finland Seminar, Espoo 17.5. Jussi Westinen, tutkija (VTT) 12.9.2017 Nettiäänestämistä on

Lisätiedot

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä!

KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET. Muualla ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! KUORMA-AUTOJEN SUURIMMAT SALLITUT NOPEUDET ALBANIA Taajamissa ALGERIA Taajamissa ei rajoitusta, tarkkailkaa liikennemerkkejä! AZERBAIDZHAN Taajamissa 40 km/h 70 km/t BELGIA Taajamissa yli 7,5 t kokonaispainoiset

Lisätiedot

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1

Demokratiakehitys. Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 18.11.2014 1 Demokratiakehitys Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Helsinki, 12.11.2014 Juhana Aunesluoma Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies / Juhana Aunesluoma

Lisätiedot

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK

Työaika Suomessa ja muissa maissa. Joulukuu 2010 Työmarkkinasektori EK Työaika Suomessa ja muissa maissa Joulukuu 2010 EK Säännöllisen vuosityöajan pituus 1910-2010 Teollisuuden työntekijät päivätyössä 3000 2800 2600 2400 2200 Tuntia vuodessa Vuosityöajan pituus: vuonna 1920

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2007/ / / / / / / / / 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE - Belgia 88 102 109

Lisätiedot

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT)

Talouden rakenteet 2011 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Kansantalouden kehityskuva Talouden rakenteet 211 VALTION TALOUDELLINEN TUTKIMUSKESKUS (VATT) Suomen talous vuonna 21 euroalueen keskimääräiseen verrattuna Euroalue Suomi Työttömyys, % 12 1 8 6 4 Julkisen

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2016 2 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 305 2402 BE -

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Miksi vapaaehtoistyötä edistetään ja mitataan EU:ssa? EU:n politiikassa vapaaehtoistyö on nähty muutosvoimana, joka osaltaan edistää Eurooppa 2020 kasvustrategian

Lisätiedot

JOHDANTO: POLIITTISEN OSALLISTUMISEN MÄÄRITELMÄT JA OSALLISTUMINEN ENNEN JA NYT ( )

JOHDANTO: POLIITTISEN OSALLISTUMISEN MÄÄRITELMÄT JA OSALLISTUMINEN ENNEN JA NYT ( ) JOHDANTO: POLIITTISEN OSALLISTUMISEN MÄÄRITELMÄT JA OSALLISTUMINEN ENNEN JA NYT (1.11 2017 10-12) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto (maria.back@uta.fi) KURSSIN OHJELMA Ke 1.11 10-12 Johdantoluento:

Lisätiedot

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 heikki.paloheimo@uta.fi Populististen puolueiden yhteiset piirteet 1. Ne sitoutuvat määrätyllä alueella

Lisätiedot

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009

menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Rakennusaineet Lisää tähän otsikkonousuun ja yritysten menestykseen Sakari Tamminen 31.3.2009 Maailmantalouden kriisi leviää aaltoina Suomeen Suhdannekuva yhä synkkä Maailmantalouden kriisi jatkuu Raju

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / 2(13) AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 279 2097 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 157 1020 BG

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 3. maaliskuuta 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

Csaba Jansik Luomupäivät 2018 Pori,

Csaba Jansik Luomupäivät 2018 Pori, Csaba Jansik Luomupäivät 218 Pori, 16.11.218 VNK:n rahoittama Koordinoijina TEM ja MMM Toteuttajina ETLA ja LUKE Linkki raporttiin: http://vnk.fi/julkaisu?pubid=1651 Csaba Jansik, Luke Yritys- ja sidosryhmähaastattelut

Lisätiedot

Etnisten suhteiden neuvottelukunta. Peter Kariuki Ylitarkastaja/Pääsihteeri

Etnisten suhteiden neuvottelukunta. Peter Kariuki Ylitarkastaja/Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Peter Kariuki Ylitarkastaja/Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta - osallistumis- ja vaikuttamiskanava järjestöille - valtakunnallinen ja alueellinen asiantuntijoiden

Lisätiedot

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen

15.6.2010. Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta 22.6.2010 98, liite Ulkopaikkakuntalaisille ja ulkomaalaisille annettavasta hoidosta perittävät maksut 1.1.2010 alkaen Kansanterveyslaki 22 127,63 Kiireellinen

Lisätiedot

A8-0321/78

A8-0321/78 17.10.2018 A8-0321/78 Tarkistus 78 Keith Taylor Verts/ALE-ryhmän puolesta Mietintö A8-0321/2018 Andrzej Grzyb Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistäminen (COM(2017)0653

Lisätiedot

MUUT OSALLISTUMISMUODOT JA DEMOKRAATTISET INNOVAATIOT

MUUT OSALLISTUMISMUODOT JA DEMOKRAATTISET INNOVAATIOT MUUT OSALLISTUMISMUODOT JA DEMOKRAATTISET INNOVAATIOT Poliittinen osallistuminen, Helsingin yliopisto 8.11.2017 Lauri Rapeli Åbo Akademi SISÄLTÖ 1. Osallistumismuodot 2. Osallistumisasenteet 3. Deliberatiivinen

Lisätiedot

Työolojen kehityslinjoja

Työolojen kehityslinjoja Työolojen kehityslinjoja Anna-Maija Lehto anna-maija.lehto@stat.fi Työolotutkimukset! Työolosuhdetiedustelu 1972 - postikysely, koetutkimus! Työolosuhdetiedustelu 1977 - käynti, otos 7500 työllistä - vastausprosentti

Lisätiedot

Festudy: yritys synteesiksi

Festudy: yritys synteesiksi 2 Festudy: yritys synteesiksi Ensimmäinen laaja vertaileva tutkimus festivaalialalta Mukana 390 musiikkifestivaalia Suomi, Ruotsi, Norja, Ranska, Flanders, Vallonia, Espanja, Irlanti, Sveitsi, Quebec Yksittäisiä

Lisätiedot

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki

Talous tutuksi - Tampere 9.9.2014 Seppo Honkapohja Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Talous tutuksi - Tampere Johtokunnan jäsen / Suomen Pankki Maailmantalouden kehitys 2 Bruttokansantuotteen kasvussa suuria eroja maailmalla Yhdysvallat Euroalue Japani Suomi Kiina (oikea asteikko) 125

Lisätiedot

Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa

Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa Kovera luottamus särkymättömässä demokratiassa Hanna Wass akatemiatutkija, yliopistonlehtori hanna.wass@helsinki.fi Twitter: @hanna_wass Avoimen hallinnon III toimintaohjelman käynnistystilaisuus 24.8.2017

Lisätiedot

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten

Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Suomen tulevaisuus 100 vuotta sitten Sakari Heikkinen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä 8.2.2017 Esityksen rakenne Suomi sata vuotta sitten

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 8 % Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 75 7 Suomi 65 6 55 5 45 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 16.5.23/SAK /TL Lähde: European Commission 2 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15 15

Lisätiedot

Kotitalouksien velkaantuneisuus. Elina Salminen, Analyytikko

Kotitalouksien velkaantuneisuus. Elina Salminen, Analyytikko Kotitalouksien velkaantuneisuus Elina Salminen, Analyytikko 19.4.2017 Lähde: Macrobond Kotitalouksien velkaantumisasteen kehitys maltillista 150 % % 12,5 125 10,0 7,5 100 5,0 75 2,5 50 0,0 25-2,5 0 2000

Lisätiedot

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta

Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta Erasmus+ eurooppalainen korkeakoululiikkuvuus Suomesta 2014-2017 Erasmus+ lähtevän liikkuvuuden kehitys 2014-2017 2014-2015 2015-2016 2016-2017 4239 4580 4772 1360 1322 1442 1052 1027 985 925 977 970 Opiskelijaliikkuvuus

Lisätiedot

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille

Opintovierailut. Euroopan unionin. poikittaisohjelma. opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut Euroopan unionin poikittaisohjelma opintovierailut koulutuksen asiantuntijoille Opintovierailut-ohjelma Opintovierailut on osa Elinikäisen oppimisen ohjelman poikittaisohjelmaa. Ohjelman

Lisätiedot

Erasmus-liikkuvuus Suomesta

Erasmus-liikkuvuus Suomesta Erasmus-liikkuvuus Suomesta 2007 2(13) ERASMUS-opiskelijaliikkuvuus Suomesta maittain Kohdemaa / / / / AT - Itävalta 239 242 230 264 294 271 278 1818 BE - Belgia 88 102 109 124 134 139 167 863 BG - Bulgaria

Lisätiedot

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Oy Hartwall Ab Momentin Group Oy Olvi Oyj Red Bull Finland Oy Saimaan Juomatehdas Oy Oy Sinebrychoff Ab Valvoo panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden etuja alkoholi-

Lisätiedot

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää

Yrittämisen edellytykset Suomessa. Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää Yrittämisen edellytykset Suomessa Varatoimitusjohtaja Antti Neimala Sähköurakoitsijapäivät 24.4.2014, Hyvinkää 1 Teema I Yrittäjyyden ja yritysympäristön kuva KYSYMYS NUMERO 1: Pidän Suomen tarjoamaa yleistä

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta

Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mitä etnisen yhdenvertaisuuden edistäminen tarkoittaa? Peter Kariuki Pääsihteeri Etnisten suhteiden neuvottelukunta Mikä on ETNO? Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ETNO) on valtioneuvoston asettama,

Lisätiedot

Coloplastin paikallistoimistot

Coloplastin paikallistoimistot Afrikka Aasia Australia Eurooppa Pohjois-Amerikka Etelä-Amerikka Afrikka Algeria (ranska, arabia) (maksuton*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 sunnuntai torstai, 9.00 17.00 dzconsumerservice@coloplast.com

Lisätiedot

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa

Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Kauppa 2010 -päivä Päivittäistavarakaupan aamupäivä 30.9.2009 Välillisen verotuksen rooli elintarvikkeiden ja eräiden muiden tuotteiden hinnanmuodostuksessa Hanna Karikallio Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos

Lisätiedot

Heikki Paloheimo, Tampereen yliopisto

Heikki Paloheimo, Tampereen yliopisto Heikki Paloheimo, Tampereen yliopisto Demokratiaseuranta ja vaaliaineistot: teemat ja tavoitteet (Teksti on alun perin osa oikeusministeriölle toimitettua esitystä Suomen demokratiaindikaattoreiden perusaineistojen

Lisätiedot

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014

Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Venäläisten ulkomaanmatkailu 2013, maaliskuu 2014 Sisällysluettelo Venäläisten ulkomaanmatkailu kasvoi 13 % Kuva 1: Matkojen määrien muutokset kymmeneen suosituimpaan kohdemaahan 2012 2013 Taulukko 2:

Lisätiedot

NUORISOBAROMETRI 2018: VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA

NUORISOBAROMETRI 2018: VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA NUORISOBAROMETRI : VAIKUTUSVALTAA EUROOPAN LAIDALLA Nuoret ovat aiempaa kiinnostuneempia politiikasta, mutta kiinnostus vaihtelee koulutustason mukaan. Nuorten yhteiskunnallinen aktiivisuus on lisääntynyt

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 218 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-218 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 18 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 217 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-217 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 17 Kauppatase Tuonti Vienti

Lisätiedot

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%).

TURVALLISUUS JA KOETUT UHKATEKIJÄT (%). Suomi/Nyt-kysely Osa Demokratian kohtalo -hanketta, jota johtaa ajatushautomo Magma Taloustutkimus Oy kokosi 7.2. 8.3.207 kaksi valtakunnallisesti edustavaa kyselyaineistoa 8 79 -vuotiaista suomalaisista.

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 1 Työllisyysaste 1980-2003 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) 80 % Suomi 75 70 65 60 EU-15 Suomi (kansallinen) 55 50 80 82 84 86 88 90 92 94 96 98 00 02 9.9.2002/SAK /TL Lähde: European Commission;

Lisätiedot

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi

Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen. Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi Lasten lukuharrastus PIRLStutkimuksen valossa Sari Sulkunen, FT sari.sulkunen@jyu.fi PIRLS 2011 Progress in International Reading Literacy Study IEA-järjestön hanke Toteutetaan viiden vuoden välein (2001

Lisätiedot

Naiset ja miehet työelämässä. Syyskuu 2019

Naiset ja miehet työelämässä. Syyskuu 2019 Naiset ja miehet työelämässä Syyskuu 2019 Naiset ja miehet työelämässä Työllisyys Työllisyysaste (%) Suomessa heinäkuussa 2018-2019 % 100 2018/07 2019/07 90 80 74,1 74,5 75,4 75,9 72,8 73,1 70 60 50 40

Lisätiedot

Poliittisen osallisuuden eriytyminen demokratian ongelmana

Poliittisen osallisuuden eriytyminen demokratian ongelmana Poliittisen osallisuuden eriytyminen demokratian ongelmana Hanna Wass akatemiatutkija, yliopistonlehtori hanna.wass@helsinki.fi Twitter: @hanna_wass Suomi 100 -demokratiaviikkojen juhlaseminaari 30.3.2017

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 17. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017

Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 2017 Talouskasvu jakaantuu epäyhtenäisesti myös vuonna 217 Bkt:n kehitys 217 / 216, % Pohjois-Amerikka: +2,2 % USA +2,2 % Kanada +2, % Etelä- ja Väli-Amerikka: +2,1 % Brasilia +1,2 % Meksiko +2,2 % Argentiina

Lisätiedot

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA5889. Flash Eurobarometer 373 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA889 Flash Eurobarometer 7 (Europeans Engagement in Participatory Democracy) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL 7 Participatory Democracy - FIF D Minkä ikäinen olette? (KIRJOITA IKÄ JOS KIELTÄYTYI,

Lisätiedot

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät

Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 2009 2010 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Suosituimmat liikuntalajit Suomessa vuosina 9 1 3 18-vuotiaiden harrastajien lukumäärät Jalkapallo Pyöräily Uinti Juoksulenkkeily Hiihto 217 18 166 149 147 Muutoksia eri lajien harrastajien lukumäärissä

Lisätiedot

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa

Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Euroopan alueiden komitea (AK): Paikallis- ja aluehallintoa edustava neuvoa-antava elin Euroopan unionissa Miksi alueiden komitea? Annetaan alue- ja paikallishallinnolle mahdollisuus vaikuttaa EU:n lainsäädännön

Lisätiedot

POLIITTINEN LUOTTAMUS JA OSALLISTUMINEN. Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto

POLIITTINEN LUOTTAMUS JA OSALLISTUMINEN. Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto POLIITTINEN LUOTTAMUS JA OSALLISTUMINEN (10.11.2017 10-12) Maria Bäck, tutkijatohtori, VTT Tampereen yliopisto (maria.back@uta.fi) MITÄ POLIITTINEN LUOTTAMUS TARKOITTAA? Viittaa kansalaisten ja poliittisen

Lisätiedot

Demokratian merkityksen kokonaisuus

Demokratian merkityksen kokonaisuus Demokratian merkityksen kokonaisuus Asukkaat maakuntauudistuksen keskiöön Maakuntakoulutukset Liisa Häikiö Demokratia: peruslähtökohtia Demokraattinen yhteiskunta on keskeinen, globaalisti jaettu hyvän

Lisätiedot

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste 1980-2004 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 3.11.23/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

Henrik Serup Christensen, Maija Karjalainen ja Maija Setälä - -

Henrik Serup Christensen, Maija Karjalainen ja Maija Setälä - - Henrik Serup Christensen, Maija Karjalainen ja Maija Setälä - - Sisäl lö lliset k an salaisalo it t eet d em o k r aat t i sen a i n st it u u t i on a Su o m al ai sen k an salaisalo it t een t au st

Lisätiedot

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014

Niin sanottu kestävyysvaje. Olli Savela, yliaktuaari 26.4.2014 Niin sanottu kestävyysvaje Olli Savela, yliaktuaari 26.4.214 1 Mikä kestävyysvaje on? Kestävyysvaje kertoo, paljonko julkista taloutta olisi tasapainotettava keskipitkällä aikavälillä, jotta velkaantuminen

Lisätiedot

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari

Sirpa Rajalin. tutkijaseminaari Sirpa Rajalin 35. Liikenneturvallisuusalan tutkijaseminaari Helsingissä 20.5.2010 2010 Tieliikenteessä kuolleet 100 000 asukasta kohden eräissä maissa 2008 0 5 10 15 20 25 Islanti Iceland Malta Malta

Lisätiedot

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Työhön ja työnhakuun ulkomaille. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Työhön ja työnhakuun ulkomaille Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Vakuuttaminen Suomessa asuvat ovat vakuutettuja Kelan hoitaman sosiaaliturvan osalta, jos Henkilöllä on täällä varsinainen asunto ja koti ja

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 216 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE 199-216 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 16 Kauppatase Tuonti Vienti 28.2.217

Lisätiedot

Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden

Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden Talouskriisi sosiaaliindikaattoreiden valossa Euroopan talouskriisi ja elinolot Tilastokeskus, 11.3.2012 Hannele Sauli Kaisa-Mari Okkonen Kotitalouksien reaalitulokehitys kriisimaissa ja Itä- Euroopassa

Lisätiedot

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle

Eurooppalainen ohjausjakso: yhdennetyt maakohtaiset suositukset Hyväksyminen ja toimittaminen Eurooppa-neuvostolle Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10200/17 CO EUR-PREP 29 POLGEN 92 AG 21 ECON 528 UEM 198 SOC 477 COMPET 492 ENV 604 EDUC 293 RECH 231 ENER 284 JAI 596 EMPL 366 ILMOITUS Lähettäjä:

Lisätiedot

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö

Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö Tilastonäkymä: Yksityinen eurooppayhtiö 09/10/2007-19/11/2007 Kriteereitä vastaavia vastauksia: 517/517 OSALLISTUMINEN Maa DE - Saksa 80 (15.5%) PL - Puola 51 (9.9%) DA - Tanska 48 (9.3%) NL - Alankomaat

Lisätiedot

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa?

Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? Miksi pullotetusta vedestä maksetaan valmisteveroa? 1. Kivennäisvesien kulutus on Suomessa EU-maiden matalin. Suomessa kulutetaan keskimäärin 18 litraa pullotettua vettä henkilöä kohden vuodessa. 2. Vuonna

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.6.2014 COM(2014) 227 final 2014/0129 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistamisesta FI FI PERUSTELUT 1. EHDOTUKSEN TAUSTA Euroopan unionin

Lisätiedot

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset.

LIITE. Euroopan parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 LIITE parlamentin vaaleja koskevien komission suositusten täytäntöönpanoon liittyvät jäsenvaltioiden vastaukset asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS

Lisätiedot

POLIITTISEN OSALLISTUMISEN TEORIAT

POLIITTISEN OSALLISTUMISEN TEORIAT POLIITTISEN OSALLISTUMISEN TEORIAT Poliittinen osallistuminen, Helsingin yliopisto 1.11.2017 Lauri Rapeli Åbo Akademi SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Selitysmallit 3. Tutkimustuloksia 4. Kertaus 5. Keskustelu:

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 215 8.2.216 TULLI Tilastointi 1 TUONTI, VIENTI JA KAUPPATASE 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Kauppatase Tuonti

Lisätiedot

koulutuksesta kuvaajia

koulutuksesta kuvaajia 3 25 2 15 1 5 22. Teknillisten korkeakoulujen ja tiedekuntien opiskelijamäärät opettajaa kohti (1981, 199 ja 2) Lähde: Opetusministeriön KOTA-tietokanta. TKK TTKK LTKK OY ÅA Perus- ja jatko-opiskelija/opetuksen

Lisätiedot