Yhteisöperustainen ohjaus - oivalluksia arjen toiminnassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhteisöperustainen ohjaus - oivalluksia arjen toiminnassa"

Transkriptio

1 Yhteisöperustainen ohjaus - oivalluksia arjen toiminnassa Läheisen ohjaus terapiatyössä Mira Lönnqvist, toimintaterapeutti YAMK, lehtori

2

3 Yksilöllisyys ohjauksessa

4 Ohjauksen työkalupakki yhteistoiminta verkostossa Dialogin rakentaminen reflektiivinen työote ja reflektoivat esimerkki-kysymykset Tulevaisuusmuistelu Arkipäivän matriisi Lapsen kuntoutumisen Metkut Osallistumisen ekologinen arviointi Taitojen harjoittelu ja kokeileminen yhdessä Videointi, havainnointi ja reflektointi yhdessä voimavaralähtöinen ote Esimerkin näyttäminen Etäratkaisut

5 Reflektiivinen työote Perustuu mentalisaatioon ja edellyttää dialogisuutta. Olennaista työntekijän arvostava, hyväksyvä ja kiinnostunut asiakkaan kohtaaminen. Keskeistä kysyminen ja ei-tietäminen sekä kyky asettua vastavuoroiseen suhteeseen asiakkaan kanssa. Peruskysymys: Tuleeko asiakas kuulluksi? MLL perheryhmämallin koulutukseen tehty yhteenveto työntekijöiden vuorovaikutuskuvauksista: (Viinikka Sourander- Oksanen 2014)

6 Auttajakeskeisen, asiakaskeskeisen ja reflektiivisen työotteen tuntomerkkejä Auttajakeskeisen työotteen tuntomerkkejä Asiakaskeskeisen työotteen tuntomerkkejä Reflektiivisen työotteen tuntomerkkejä Vuorovaikutuksen tyypilliset piirteet Puolesta tietäminen, tiedollinen auktoriteetti Asiakkaan näkökulman kuuleminen Vastaanottavaisuus asiakkaan kokemuksille. Kyky tarkkailla omia sekä asiakkaan tunteita. Fokus Asiakkaan toimintaa tulkitaan näkyvästä toiminnasta käsin Keskitytään pelkästään asiakkaan ajatuksiin, kokemuksiin ja tulkintoihin Kiinnostus asiakkaan käyttäytymisen / toiminnan taustalla vaikuttaviin tekijöihin Tavoitteet Työntekijä määrittelee tavoitteet kuuntelematta asiakasta Asiakas määrittelee tavoitteet. Tavoitteet määritellään yhdessä. Työntekijän rooli Tietäminen, käsitykset asiakkaasta perustuvat ennakko-oletuksiin Asiakas on aktiivinen, ammattilainen kuuntelee ja kommentoi Asiakas on kokemusasiantuntija. Ammattilainen tuo oman osaamisen asiakkaan hyödyksi. Toimitaan yhdessä. (mukaillen Viinikka Sourander Oksanen 2014)

7 Auttajakeskeisen työotteen tuntomerkkejä Asiakaskeskeisen työotteen tuntomerkkejä Reflektiivisen työotteen tuntomerkkejä Näkökulma Auttajan näkökulman korostuminen. Asiakkaan näkökulma tärkein. Pyrkimys pitää mielessä monta näkökulmaa. Rohkeus tarkastella ja ottaa puheeksi myös ristiriitoja. Kysymykset Miksi? Mitä haluat kertoa? Mitä tarkalleen ottaen tapahtui? Millä tavalla? Kerro lisää? Kommunikaatio Ammattilainen hallitsee ja ohjaa vuorovaikutusta. Asiakas aktiivisessa roolissa, ammattilainen myötäilee. Vastavuoroinen dialogi, uskallus luoda yhdessä uutta tietoa ja uusia ajatuksia. Muita tarkasteltavia osa-alueita mm. tiedon ja tunteiden suhde, emotionaalinen läheisyys / etäisyys ja reagoiminen asiakkaan kertomukseen. (mukaillen Viinikka Sourander Oksanen 2014)

8 Motivoiva haastattelu Tavoite- ja voimavaralähtöinen menetelmä, jolla pyritään vahvistamaan asiakkaan sisäistä motivaatiota muutokseen. Läheisellä voi olla merkittävä rooli muutoksen mahdollistumiseksi Peruselementit yhteistyö, jota johtaa asiakkaan näkökulma muutosta mahdollistavien tekijöiden esille tuominen siten, että asiakas itse ratkaisee ristiriitoja ja määrittelee ratkaisuja autonomian kunnioittaminen Mikä on läheiselle tärkeää? Mikä motivoi läheistä? Periaatteet 1. Empatian osoittaminen 2. Asiakkaan muutosmyönteisyyden tukeminen tuomalla esiin ristiriitoja osana muutosprosessia 3. Muutosvastarinnan myötäileminen / väittelyn välttäminen 4. Asiakkaan itseluottamuksen ja pystyvyyden tunteen vahvistaminen Menetelmällisesti motivoivassa haastattelussa käytetään mm. avoimia kysymyksiä, muutospuhetta ja reflektoivaa kuuntelua. ( Medley & Powell 2010 )

9 Avoimet kysymykset alkavat yleensä kysymyksillä mitä, miten, miksi, kuinka, kerro Muutospuheen tunnistamisella ja vahvistamisella tuetaan asiakkaan halua (desire), kykyä (ability), syitä / merkityksiä (reasons), tarpeita (needs) ja sitoutumista (commitment) muutokseen. Reflektoivassa kuuntelussa esitetään lisäkysymyksiä, toistetaan kuultua toisin sanoin, tarkistetaan että ollaan kuultu oikein, tehdään yhteenvetoa kuullusta. Ratkaisukeskeiset kysymykset ovat osoittautuneet tutkimuksissa paremmiksi edistämään asiakkaan positiivista suhtautumista ja pystyvyydentunnetta, kuin ongelmiin keskittyvät kysymykset (Grant & O Connor 2010) Lisäksi pyritään mm. välttämään ansoja (kysymys-vastausansa, väittelyansa, asiantuntija-ansa, kiirehtimisansa, syyttelyansa jne.) ( Medley & Powell 2010)

10 Kysymysten ja ehdotusten käyttämisessä myös: Näkökulman vaihtaminen (varsinkin umpikujatilanteissa) Mistä muusta näkökulmasta tilannetta voisi katsoa? Mitä tämä tarkoittaa henkilön X:n kannalta? Mitä henkilö X sanoisi..? Ehdotukset Mitä jos Voisiko ajatella, että Olen itse huomannut, että kun Vastaavassa tilanteessa Altonova 2012

11 jatkuu Kannustaminen innostavien kysymysten avulla Oletko joskus onnistunut vastaavassa tilanteessa? Missä olet parhaimmillasi? Miksi tämä on sinulle tärkeää? Näkyväksi tekeminen voi helpottaa mutkikkaan tilanteen hahmottamista ja etäisyyden ottamista Piirtäminen, kuvittaminen, sanoittaminen fläpille tms. Onnistumisen tähtihetki Kerro tilanne, jossa onnistuit tai johon liittyy onnistumisen tunne. Mitä teit? Miten tarkalleen sen teit? Mitä taitoja sinulla on täytynyt olla? Millä tavalla olet oppinut tuollaiset asiat? (mukaillen Helander & Piha) Asteikkokysymykset Asteikolla 1-10, missä kohtaa tilanne olisi mielestäsi tyydyttävä? Mihin kohtaan asteikkoa asettaisit nykyisen tilanteen? (Altonova 2012)

12 COPM Canadian Occupational Performance Measure Toimintaterapeuttien käyttöön kehitetty, haastatteluun perustuva toiminnallisuuden itsearviointimenetelmä, jossa asiakas tarkastelee omaa suoriutumistaan ja tyytyväisyyttään itselleen tärkeissä arjen toiminnoissa. Suunniteltu erilaisille asiakasryhmille sekä eri-ikäisille asiakkaille Ohjaa asiakasta tunnistamaan oman toiminnan ongelmia itsestä huolehtimiseen, tuottavuuteen ja vapaa-aikaan liittyen. Huomioi toiminnan tärkeyden asiakkaalle. Läheisellä voi olla tärkeä rooli esim. tiedonantajana kuntoutujan toimintakyvystä Mittaa asiakkaan havaitsemaa muutosta toiminnoissa toimintaterapian jälkeen. ( Law ym. 2005, Kantanen & Kaukinen 2011)

13 Tulevaisuusmuistelu -visualizing the preferred future Hyvä elämän palapeli työkirja perheen palvelusuunnittelun tueksi Hyvä elämä nyt ja tulevaisuudessa Millaista koko perheen elämä on, kun asiat ovat hyvin ja voitte sanoa, että elämä on hyvää? Mitkä asiat ovat arjessa läsnä? - Kun huomisaamuna heräätte, kaikki on hyvin ja perheenne elämä hyvää. Kuvatkaa, millaista elämä huomenna on. - Pohtikaa ihan tavallista arkipäivää. Miten päivä sujuu, kun se sujuu hyvin? Osa 1: Meidän perhe Keitä me olemme? Perheellemme tärkeitä ihmisiä Perheellemme tärkeitä asioita Osa 2: Hyvä elämä nyt ja tulevaisuudessa Perheemme hyvä elämä tässä ja nyt Perheemme hyvä elämä tulevaisuudessa Osa 3: Elämä nyt Perheemme nykytilanne. Arjessa toimiviksi kokemamme asiat Asiat, joihin perheemme haluaa muutosta Osa 4: Palapelin kokoaminen ja toimintasuunnitelma Yhteenveto Kehitysvammaliitto ja Jaatinen 2014

14 Perheen rutiini ja aktiviteettimatriisi tavoitteen suunnassa (An & Palisano 2014)

15 Arkipäivän matriisi esim. Toiminta Herääminen ja aamutoimet Aamupala Aamupäivän toimet Lounas Mahdollinen päivälepo Iltapäivän toimet (kotiin paluu, kotimatka) Päivällinen Kotityöt Vapaa-aika illalla kotona tai kodin ulkopuolella iltarutiinit ja nukkuminen Kuvaus tekemisestä (+tavallinen kellonaika) Toiveet muutoksesta/ Toimintatavan muutos Altonova 2012

16 Lapsen kuntoutumisen Metkut Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa (LOOK) hankkeessa kehitettiin uusia välineitä ja toimintatapoja, joilla 1) vahvistetaan lapsen osallistumista ja toimijuutta mielekkäisiin toimintoihin arjessa lapsen edun toteutumiseksi ja 2) joita lapsi, perhe ja eri tahojen ammattilaiset käyttävät yhdessä. Kehittämiseen osallistui lapsia, vanhempia ja ammattilaisia moniammatillisesti yli 400. Metku-kirja, Metku-neuvottelu, Metku-muistio: - Joustavia toimintatapoja, joita voi soveltaa monella tapaa lapsi- ja perhelähtöisesti - Voi käyttää kertaluontoisesti tai edetä vaiheittain lapsentahtisesti - Vahvistavat lapsen osallistumista ja aktiivista toimijuutta - Mahdollistavat voimavaralähtöisen, lapsen, perheen ja ammattilaisten yhteisen oppimisprosessin. - Auttavat valmistautumaan ja ennakoimaan Vänskä & Sipari 2018

17 Metku-kirja: Lapselle merkityksellisen toiminnan kuvaus Sähköinen kirja, ajantasainen, muuntuva Book creator-sovellus tai muu perheelle mieluisa tapa toteuttaa kirja Tehdään keskustellen lapsen kanssa Kuvaus lapsen omia ilmaisutapoja hyödyntäen ja minä- muodossa Yksilöllinen toteutus, tahti ja laajuus Persoonallinen, yksilöllinen Kirjaan voi kuvata lapselle merkityksellisiä asioita eri tavoin: Valokuvaus, videointi, kirjoittaminen, piirtäminen, äänittäminen Metku-kirjan tekoa ohjaavat kysymykset toimijuuden teoriasta (Jyrkämä 2008) ja ICF:n osallistumisen ja suoritusten osa-alueelta ja ympäristö- ja yksilötekijöistä.

18 Mitä tarkoitusta varten? Lapselle merkityksellisen toiminnan tunnistamiseksi ja kuvaamiseksi Lapsen osallistumisen ja toimijuuden vahvistaminen Lapsen ja perheen mahdollisuus valmistautua ja ennakoida Voimaantuminen ja lapsen identiteetin kehitys Perheen oma toimintakulttuuri ja arjen rutiinit Lapsen kehitysympäristö Yhteinen ymmärrys Esim. videot arjen tilanteista ja hyvistä toimintatavoista yhteinen ymmärrys lapsen tarpeista ja miten mahdollistaa lapselle merkityksellistä toimintaa Hyödynnettäväksi: 1) Ennakointi - kuntoutumisen suunnittelussa, toteuttamisessa 2) Yhteistoiminnassa arjen eri konteksteissa muutosvaiheet, siirtymät 3) Kuntoutumisen arvioinnissa, lapsen oppimisen ja kehittymisen seurannassa Käyttökokemuksia, esim.

19 Lapsen metkuista sanottua Huolimatta viikoittaisista käynneistäni kotona pääsin kuvausta tehdessämme paljon paremmin perille vanhempien huolista ja toiveista lapsen tulevaisuuden suhteen sekä lapsen arjen toimintoihin liittyvistä asioista ja lapselle tällä hetkellä merkityksellisistä asioista. Minulle ammattilaisen kuvauksen tekeminen yhdessä vanhempien kanssa kokemuksena oli myönteinen, koska minulta ei nyt odotettu ohjeita vaan yhdessä mietimme, mitä he vanhempina kokivat merkitykselliseksi lapselleen... He toivat myös avoimesti esille omiin voimavaroihin tällä hetkellä liittyviä asioita. (Fysioterapeutti) Tämän kokemuksen kautta Metku-kirjan tekeminen tuntuu enemmän kuin loistavalta käytännöltä saada lapsen ääni kuuluviin. Lapsi oli todella ylpeä kirjastaan ja vanhemmat kertoivat, että kirjan myötä he tajusivat, kuinka paljon heidän pojallaan on erilaisia vahvoja taitoja, kiinnostuksen kohteita ja oikeita intohimoja ja tavoitteita. Toisaalta he myös huomasivat, mitkä asiat vaativat vielä harjoittelua, sillä lapsi haluisi, että kirjaan kuvataan rehellisesti, miten asiat ovat! Valokuvaamisten ja videointien jälkeen työstimme yhdessä kirjaan tekstejä ja yhdessä tekemisen myötä vanhemmat oivalsivat omien sanojensa mukaan paremmin sen, mitä toimintaterapiassa tehdään ja miksi. Mielestäni se jo yksin on Metku-kirjan laatimisen arvoista! (Toimintaterapeutti)

20 Osallistumisen ekologinen arviointi Lähtökohta: lapsen osallistumisen tavoite on asetettu Vahvistaa osallistumisen tavoitteen saavuttamista kuntoutuksessa Uudenlainen menetelmä, joka ohjaa kuntoutuksen perustehtävien toteutusta systemaattisesti, kokonaisvaltaisesti ja yhteistoiminnallisesti lapsen kehitysympäristön huomioiden.

21 Arvioinnin avulla saatiin ymmärrys, mitä kaikkea tarvitaan, jotta tavoite saavutetaan. Lapsen äiti Ekologinen arviointi auttaa konkretisoimaan tavoitteita ja sitouttaa kaikki osapuolet tehokkaammin niiden eteen työskentelemiseen. Lapsen äiti ja terapeutti yhteisessä palautteessa

22 Etäratkaisuista läheisen ohjauksessa Perheen isä seurasi esikoulun fysioterapiatilannetta työpisteeltään. Tutoris Erikoiskuntoutuksen asiakaslehti 2018 Etäratkaisut mahdollistavat erilaisia joustavia tapoja läheisen ohjaukseen liittyvään yhteistoimintaan. Etäratkaisujen avulla on mahdollista tukea kuntoutuksen jatkuvuutta arjessa. Läheisen ohjaus voi liittyä reaaliaikaiseen ja/ tai ajasta riippumattomaan etäkuntoutukseen. Etäratkaisuina perinteisesti puhelin / sähköposti tai läheisen on mahdollista toimia ns. e-avustajana esim. videovälitteisessä etäkuntoutuksessa. (Salminen & Hiekkala & Stenberg 2016)

23 Esimerkkejä etäratkaisuista läheisen ohjauksessa Kuntoutuja (dg: OCD) oli toteuttanut kuntoutusjakson aikana osastolla terapeutin ohjaamana ns. altistusharjoituksia. Myös kuntoutujan äiti oli paikalla harjoitustilanteissa. Osastojakson jälkeen harjoituksia jatkettiin kotona. Terapeutti oli mukana prosessissa videovälitteisesti n. kerran viikossa. Terapeutilla oli mahdollisuus havainnoida videon välityksellä kuntoutujan toimintaa hänen omassa arjessaan (lisäksi esim. arjen ympäristöä) sekä ohjata ja antaa palautetta sekä kuntoutujalle että läheiselle. Esille tulevia asioita oli mahdollista pohtia ja ratkaista yhdessä. Toimintaterapeutti, joka työskentelee mielenterveyskuntoutujien kanssa Vanhemman osallistuminen puheterapiatilanteeseen mainittiin etäpuheterapialle ominaisena erityispiirteenä, jonka ansiosta tiivis yhteistyö vanhemman kanssa onnistuu paremmin kuin kasvokkain toteutettavassa puheterapiassa Etäavustajan osallistumiseen liittyvänä osaalueena havaittiin ohjauksellisuuden onnistuminen puheterapiassa Vanhemman osallistumisen ajateltiin parantavan terapiaan liittyvää kotiharjoittelua, koska osallistuminen terapiakerroille auttaa vanhempaa oppimaan harjoitusten merkityksen ja toteutuksen ja saa vanhemman tuntemaan vastuuta harjoittelusta. Pulkkanen 2017

24 Kirjaamisesta Tärkeää kuvata arvokas ohjaustyö näkyväksi Huolellinen dokumentointi Miten, milloin, kenen kanssa ohjauksellinen vuorovaikutus tapahtuu Mitä yhdessä sovittu, kuka tekee, mitä tekee Mitä opittu, mitä muutosta toimintatapoihin, asenteisiin yms. aikaansaatu Palaute kaikilta osapuolilta yhteinen reflektio Perustelu ympäristön ohjaustarpeelle

25 Vahvuuksien tunnistamisen tärkeydestä Kun lasta aletaan testaamaan lähettävällä taholla ja kun on lapsi, joka ei yllä edes mittarin alkupäähän, ei saa mitään pisteitä. Ja kun ei ole mittareita, jotka mittaisi kehitystä ja kuitenkin sitä on huimasti tapahtunut. Että jos ei olisi ollut terapeutteja, jotka meidän kanssa ihmettelee, ja nähdä ja neuvoo, selittää, kuvailee, että mitä kaikkea tässä on tapahtunut, niin me oltais oltu ihan niin kuin masentuneita siinä vaiheessa, kun aletaan mittaamaan ja ei saavuteta edes sitä asteikon alkupäätä, ei lähellekään. Että jos ei olisi ollut sitä tunnetta, että tässä on paljon tapahtunut ja lapsi on paljon oppinut, niin olisi se tuntunut tosi pahalta... Toimintakyky arjessa - suoritustaso vs. suorituskyky Miten tunnistaa ja kuvata muutosta ympäristön toimintatavoissa, jotka mahdollistavat kuntoutujalle merkityksellistä toimintaa?

26 Kirjallisuus An ja Palisano. Family- professional collaboration in pediatric rehabilitation: a practice model. Disability & rehabilitation 2014;36(5) Grant & O Connor The differential effects of solution-focused and problem focused coaching questions: A pilot study with implications for practice. Industrial and Commercial Training, 42(2), Medley, Andrew R. & Powell, Theresa Motivational Interviewing to promote self-awareness and engagement in rehabilitation following acquired brain injury: A conceptual review. Neuropsychological Rehabilitation 20(4), Kantanen, Mari & Kaukinen, Mary-Ann Canadian Occupational Performance Measure. Suomalainen versio neljäs painos. Law, Mary & Babtiste,Sue & Carswell, Ann & McColl, Mary Ann, Polatajko, Helene & Pollock, Nancy Canadian Occupational Performance Measure. 4th edition. CAOT Publications ACE. Ottawa. Pulkkanen Saana Semmonen into kokeilla, sitä kai se vaatii. Puheterapeuttien ajatuksia ja kokemuksia alle kouluikäisten lasten etäpuheterapiasta. Pro gradu tutkielma. Humanistinen tiedokunta. Oulun Yliopisto. Salla Sipari ja Nea Vänskä yhteistoiminnassa Lisa Chiarello ja Robert Palisano (2017). Osallistumisen ekologinen arviointi. Käsikirja. Yhteinen arviointi ja suunnittelu lapsen osallistumiseksi merkitykselliseen toimintaan. Salminen, Anna-Liisa & Hiekkala, Sinikka & Stenberg, Jan-Henry Etäkuntoutus. Kelan julkaisut.

27 Sipari S, Vänskä N. & Pollari K. Lapselle merkityksellinen toiminta kuntoutumisessa Lapsen Metkut (2017a). Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa Lapsen edun arviointi (LOOK) -hanke. Viinikka, Anne & Sourander, Johanna & Oksanen, Eeva Reflektiivinen työote. Teoksessa Viinikka, Anne (toim.) Mentalisaatio perheiden kohtaamisessa. Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Tampere.

28 Kahvi ja verryttelytauko Läheisen ohjaus terapiatyössä

LAPSEN OIKEUS OSALLISTUA KUNTOUTUKSEENSA (LOOK)- LAPSEN EDUN ARVIOINTI -HANKE

LAPSEN OIKEUS OSALLISTUA KUNTOUTUKSEENSA (LOOK)- LAPSEN EDUN ARVIOINTI -HANKE LAPSEN OIKEUS OSALLISTUA KUNTOUTUKSEENSA (LOOK)- LAPSEN EDUN ARVIOINTI -HANKE 2014-2017 S a l l a S i p a r i, K u n t o u t u k s e n Y A M K y l i o p e t t a j a, Metropolia A m m a t t i k o r k e

Lisätiedot

Ennakoiva ote lapsen kuntoutumisessa - LOOK-hankkeen tulokset

Ennakoiva ote lapsen kuntoutumisessa - LOOK-hankkeen tulokset Ennakoiva ote lapsen kuntoutumisessa - LOOK-hankkeen tulokset UUDET HYVÄT KÄYTÄNNÖT N E A VÄNSKÄ L O O K - H A N K K E E N P R O J E K T I T Y Ö N T E K I J Ä L E H T O R I, M E T R O P O L I A A M M A

Lisätiedot

Look Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa lapsen edun arviointi

Look Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa lapsen edun arviointi Juhlaseminaari 7.9. Look 2015-2017 Lapsen oikeus osallistua kuntoutukseensa lapsen edun arviointi Kehitetään uusia toimintatapoja, joilla vahvistetaan lapsen toimijuutta ja osallistumista mielekkäisiin

Lisätiedot

Läheisen ohjaus terapiatyössä Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Läheisen ohjaus terapiatyössä Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Kelan vaativa lääkinnällinen kuntoutus Virittäytyminen aiheeseen Mieti ja kirjaa itsellesi lyhyesti joku konkreettinen kokemus läheisen ohjauksesta Palaamme tähän

Lisätiedot

Ohjaaminen ja mentalisaatio

Ohjaaminen ja mentalisaatio Ohjaaminen ja mentalisaatio Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Elina Kärkölä, HuK, puheterapeutti, itsenäinen ammatinharjoittaja Mentalisaatio on kahden kokemusmaailman, oman mielen ja toisen mielen

Lisätiedot

MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA. Outi Konsell TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti

MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA. Outi Konsell TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti MOTIVOIVA KESKUSTELU OPISKELIJAOHJAUKSESSA Outi Konsell 3.5.2016 TtM, työnohjaaja, psykoterapeutti Koulutuksen tavoitteet ja sisältö Oppia keinoja toimia ratkaisukeskeisesti ja motivoivasti haastavissa

Lisätiedot

Realiteetteja ja reunaehtoja

Realiteetteja ja reunaehtoja Realiteetteja ja reunaehtoja Toimiva arki Oppiva yhteistoiminta Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Mira Lönnqvist, toimintaterapeutti YAMK, lehtori Voimauttava prosessi Yhteistoiminnan haasteita arjen

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä

Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä Yhteiskehittelyllä oivalluspomppuja kuntoutusymmärryksessä - järjestävän tahon näkökulma 7.9.2017 LAPSEN OIKEUS OSALLISTUA KUNTOUTUKSEENSA LOOK- HANKKEEN JUHLASEMINAARI Riikka Peltonen, ohjauksesta vastaava

Lisätiedot

Teknologiasta kuntoutuksen kiitorata

Teknologiasta kuntoutuksen kiitorata Tutkimusosasto Teknologiasta kuntoutuksen kiitorata Anna-Liisa Salminen, PhD, dosentti, johtava tutkija 17.9.2015 Tutkimusosasto Apuväline Teknologia kuntoutuksessa Ympäristönhallintalaitteiden ohjaamisen,

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö. Tarja Keltto/Vamlas 2017

Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö. Tarja Keltto/Vamlas 2017 Kuntoutuksen ja koulun yhteistyö Tarja Keltto/Vamlas 2017 Webropol kysely kuntoutuksen ammattilaisille Avoinna 14.- 30.11.2016 ja sitä jatkettiin tammikuun 2017 ajan Vastauksia yhteensä 181 N Prosentti

Lisätiedot

Kykyviisari ja valokuvaus yksilötyön menetelminä

Kykyviisari ja valokuvaus yksilötyön menetelminä Kykyviisari ja valokuvaus yksilötyön menetelminä Kokemuksia sosiaalisen kuntoutuksen kehittämisestä Laukaassa 2015-2017 Laukaan Sosku Prosos seminaari Helsinki 6.10.2017 Työpajan esitys Seija Kerkelä 6.10.2017

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Minna Rantanen, Kela Läntinen vakuutuspiiri TYKS 17.5.2016 Saajat Vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen / vaativan lääkinnällisen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ

VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ VALTAKUNNALLINEN DIABETESPÄIVÄ 8.11.2018 KUINKA KÄYTÄN MOHA:A ELI MOTIVOIVAA HAASTATTELUA TYÖKALUNA MURROSIKÄISEN DIABEETIKON HOIDOSSA MARI PULKKINEN, LT, LASTENENDOKRINOLOGI, HUS, LASTEN JA NUORTEN SAIRAUDET

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22

Sisällys. Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Sisällys Lukijalle...12 Johdanto...16 Ajattelutehtävä kokeiltavaksi... 18 1 Arvot, ihmiskäsitys ja oppimiskäsitys... 20 Mitä opetussuunnitelman perusteissa sanotaan?... 22 Mitä tästä voisi ajatella?...

Lisätiedot

Reflektiivisyys nuoren kohtaamisessa

Reflektiivisyys nuoren kohtaamisessa Välineitä työhön, ajankohtaista arkeen seminaari nuorten parissa toimiville 31.10.2014 MLL Hämeen piiri Päivi Naukkarinen, perhetoiminnan koordinaattori Reflektiivisyys nuoren kohtaamisessa Kunnioitus,

Lisätiedot

Lapsen arki arvoon! Salla Sipari

Lapsen arki arvoon! Salla Sipari Lapsen arki arvoon! Salla Sipari 13.3.2013 Tulokulmia dialogiin Lapsen oppiminen Kasvatusta ja kuntoutusta yhdessä Kuntouttava arki arki kuntouttavaksi Kehittäjäkumppanuus 13.3.2013 Salla Sipari 2 Miksi

Lisätiedot

Palvelut suunnitelmaksi, arki sujumaan! Työpaja Miina Weckroth Sirkka Kosunen Virpi Hurula

Palvelut suunnitelmaksi, arki sujumaan! Työpaja Miina Weckroth Sirkka Kosunen Virpi Hurula Palvelut suunnitelmaksi, arki sujumaan! Työpaja 4.3.2019 Miina Weckroth Sirkka Kosunen Virpi Hurula Meidän perheen arki Vanhemman harrastukset Vanhemman työ Vanhemman hyvinvointi perhe Perheen yhteiset

Lisätiedot

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen

Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen KT Merja Koivula Mitäon yhteisöllisyys? Sosiokulttuurisen teorian mukaan oppimista tapahtuu, kun ihmiset ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja osallistuvat yhteiseen toimintaan Osallistuminen ja oppiminen

Lisätiedot

GAS-menetelmä Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät

GAS-menetelmä Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät GAS-menetelmä Kurssityöntekijöiden koulutuspäivät 18.-19.3.2017 Mikä on GAS? GAS = Goal Attainment Scaling = tavoitteiden saavuttamista mittaava asteikko Menetelmä on asiakkaan hoidon tai kuntoutuksen

Lisätiedot

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus Jaana Salminen, johtava puheterapeu3 Helsingin kaupunki, Kehitysvammapoliklinikka jaana.salminen@hel.fi 1 Kehitysvammaisten lasten puheen ja kielen kuntoutus

Lisätiedot

Huomioithan, että työelämässä kullakin työpaikalla on omat erilliset kirjaamisohjeensa, joita tulee siellä noudattaa.

Huomioithan, että työelämässä kullakin työpaikalla on omat erilliset kirjaamisohjeensa, joita tulee siellä noudattaa. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi- ja toimintakyky Fysioterapian koulutusohjelma FYSIOTERAPIAPROSESSI Tämä ohje on tarkoitettu fysioterapeuttiopiskelijoille fysioterapiaprosessin kuvaamisen tueksi

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Kehittäjäkumppanuus kuntoutujan hyväksi

Kehittäjäkumppanuus kuntoutujan hyväksi Kehittäjäkumppanuus kuntoutujan hyväksi Kuntoutuksen ylempi AMK tutkinto-ohjelma Kuntoutuksen kehittämis- ja johtamisosaamisen vahvistaminen Uusi tieto ja ymmärrys kuntoutuksesta ja kuntoutumisesta rakennetaan

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen 26.10.2015 Pitkänimen sairaala, Psykoterapiapaja. Elina Kinnunen, asiantuntijalääkäri, Kela - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus

Lisätiedot

Perhearviointi. Perheen voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointimenetelmä

Perhearviointi. Perheen voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointimenetelmä Perheen voimavarojen, vahvuuksien ja vaikeuksien arviointimenetelmä 31.10.2017 Suomen Mielenterveysseuran Koulutuskeskus Marjukka Laukkanen, Psykoterapeutti VET 1 Perheen toimintamalli Perhejärjestelmän

Lisätiedot

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta Porvoo 8.11.2017 SILTA SUHTEESEEN Vuorovaikutuksellinen (ajattelu) malli biologisen perheen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja

TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja TYÖVALTAINEN OPPIMINEN / TOP-Laaja tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus 10ov Oikeaa työssäoppimista 4ov Teoriaopiskelua työelämässä 6 ov 1. Työprosessin hallinta tarvitseville lapsille

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen työpajatoiminnassa Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Etelä-Suomen työpajojen ALU-STARTTI 27.1.2016 Sovari tuottaa laadullista vaikutustietoa

Lisätiedot

Look hankkeen tulosten

Look hankkeen tulosten Sukellus lapsen maailmaan Look hankkeen tulosten hyödyntäminen kuntoutuskäytännöissä Maarit Karhula, TKI-asiantuntija, toimintaterapeutti, Kaakkois-Suomen AMK Jaana Sellman, puheterapeutti, työnohjaaja,

Lisätiedot

ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA DIAGNOSOINTI

ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA DIAGNOSOINTI ROVASEUDUN KEHITTEILLÄ OLEVA MALLINNUS NEUROPSYKIATRISEN ASIAKKAAN PROSESSISTA EPÄILY KONSULTAATIO/ SEULONTA DIAGNOSOINTI HOITO KUNTOUTUS Asiakas itse Läheiset TE-palvelut Sosiaalipalvelut Koulut/oppilaitokset

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus muuttuu Uusi laki tulee voimaan 1.1.2016

Lisätiedot

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa.

Valterilla on kuusi toimipistettä, joiden yhteydessä toimii Valteri-koulu. Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri toimii Opetushallituksen alaisuudessa. Valtakunnallinen Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen tuen tarpeisiin. Valterin palvelut täydentävät

Lisätiedot

Kanadalainen toiminnallisuuden ja sitoutumisen malli (Canadian model of occupational performance and engagement, CMOP E)

Kanadalainen toiminnallisuuden ja sitoutumisen malli (Canadian model of occupational performance and engagement, CMOP E) Asiakas ja kuntoutuksen tavoitteet -TalkingMats ja COPM Taustalla: Kanadalainen toiminnallisuuden ja sitoutumisen malli (Canadian model of occupational performance and engagement, CMOP E) 1 Kuntoutuksen

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Päälle liimatut menetelmät vs. toimintakulttuurin kriittinen arviointi Mukaillen Fonsen & Parrila 2016 1.

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

1-2 MITEN YHTEISKEHITTÄMISEEN VOI VALMENTAUTUA

1-2 MITEN YHTEISKEHITTÄMISEEN VOI VALMENTAUTUA TYÖPAJOJEN ANTIA 1-2 MITEN YHTEISKEHITTÄMISEEN VOI VALMENTAUTUA Yhteiskehittäminen on tapa toimia,ajatella ja suhtautua asioihin, siis pikemminkin tyylilaji kuin menetelmä Tyylilajia määrittelee yhteisöllisyys,

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

MITÄ YHTEISKEHITTÄMINEN TARKOITTAA? Outi Hietala, erikoistutkija-kehittäjä, VTT

MITÄ YHTEISKEHITTÄMINEN TARKOITTAA? Outi Hietala, erikoistutkija-kehittäjä, VTT MITÄ YHTEISKEHITTÄMINEN TARKOITTAA? Outi Hietala, erikoistutkija-kehittäjä, VTT MIKSI YHTEISKEHITTÄMISTÄ? Palveluiden pitkän tähtäimen tuloksellisuutta, asiakaslähtöisyyttä ja vaikuttavuutta ei turvata

Lisätiedot

Palvelumuotoilulla parhaisiin ratkaisuihin case Muistipuisto

Palvelumuotoilulla parhaisiin ratkaisuihin case Muistipuisto Palvelumuotoilulla parhaisiin ratkaisuihin case Muistipuisto KUNTOUTUSPÄIVÄT 6.6.2019 Helena Launiainen Miina Sillanpään Säätiö Kuntoutus palveluna Kuntoutuspalvelujen merkitys kuntoutujalle muodostuu

Lisätiedot

22.10.2014 M.Andersson

22.10.2014 M.Andersson 1 Kommenttipuheenvuoro: Reflektiivinen työote Mll:n seminaari Helsinki Maarit Andersson, kehittämispäällikkö Ensi- ja turvakotien liitto 2 Aluksi Vallitseva yhteiskunnallinen tilanne, kuntien taloudellinen

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Miten herättää syrjäytyneen motivaatio?

Miten herättää syrjäytyneen motivaatio? Miten herättää syrjäytyneen motivaatio? 2.10.2015 Raija Kerätär www.oorninki.fi Paltamon opetuksia Työterveyshuollon keinovalikoima, esim. terveystarkastukset eivät sovellettunakaan täysin sovi pitkään

Lisätiedot

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Rahapelaaminen puheeksi neutraalistimalli (THL) https://www.innokyla.fi/web/malli794561 https://www.innokyla.fi/documents/794562/1

Lisätiedot

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 MOSAIC-ohjausryhmä, 15.1.2015 Janne Laine, Johanna Leväsluoto, Jouko Heikkilä, Joona Tuovinen ja kumpp. Teknologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Moniammatillinen yhteistyö kuntoutusosastolla

Moniammatillinen yhteistyö kuntoutusosastolla Moniammatillinen yhteistyö kuntoutusosastolla Sairaanhoitaja Jenni Koskinen Fysioterapeutti Kati Peltomäki Tyks Kuntoutusosasto Kaskenlinna 13.3.2017 VSSHP/Aivoviikko Moniammatillisuus Kuntoutuja/potilas

Lisätiedot

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena?

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, 18.-19.2.2016, Scandic Park Helsinki Mikä on

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 9. 3. 2 0 1 Vaikeavammaisten yksilöllisen kuntoutusjakson standardi Uudistustyön tavoitteena oli rakentaa intensiivisesti

Lisätiedot

Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa. Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala

Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa. Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala Hyvinvoinnin johtaminen työn muutoksessa Kuntoutuspäällikkö Anna Troberg Espoon sairaala Espoon sairaala kotoa kotiin Ikääntyneiden kotona asumisen tukipalvelu Turvallisesti kotona Arvoa asiakkaalle ja

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö

Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö Moniammatillinen ja organisaatioiden välinen yhteistyö Sosiaalityöntekijän toimintamahdollisuudet ja asiantuntijuusvaatimukset kasvavat/ovat kasvaneet perusterveydenhuollon kuntoutusasioissa Monialaisen

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Kevään verkoston päivämäärät: 16.1. klo 13-14.30 Kotikuntoutus: tehtävänkuvat ym. 13.2. klo 13-15 Kotihoidon yhteinen

Lisätiedot

Osallistumisen mahdollistaminen ikääntyvän CP-vammaisten toimintaterapiasta. Tt, Ttyo Maikku Tammisto

Osallistumisen mahdollistaminen ikääntyvän CP-vammaisten toimintaterapiasta. Tt, Ttyo Maikku Tammisto Osallistumisen mahdollistaminen ikääntyvän CP-vammaisten toimintaterapiasta Tt, Ttyo Maikku Tammisto Ikääntyvä CP-vammainen seminaari 26.3.2010 Helsinki VAKE = Vaikeavammaisten kuntoutuksen kehittämis-

Lisätiedot

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta Suuntana ajatteleva koulu Liperin vanhempainilta 20.11.2017 OPH:n rahoittama hanke Akaan perusasteen koulut (8) Lappeenrannasta kolme koulua Viinijärven alakoulu, Liperi Helsingin yliopiston koulutuksen

Lisätiedot

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa monipuolisesti, asiakaslähtöisesti ja voimavaralähtöisesti

Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot. tunnistaa monipuolisesti, asiakaslähtöisesti ja voimavaralähtöisesti Kuntoutumisen tukeminen Sivu 1(10) Arvioinnin kohde Arviointikriteerit 1. Työprosessin Suunnitelmallinen työskentely Tyydyttävä T1 Hyvä H2 Kiitettävä K3 Perustelut, huomiot Tutkinnon suorittaja: tunnistaa

Lisätiedot

Näyttöön perustuva ohjaus voimavaralähtöisessä käytännössä

Näyttöön perustuva ohjaus voimavaralähtöisessä käytännössä Näyttöön perustuva ohjaus voimavaralähtöisessä käytännössä Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Salla Sipari, FT, yliopettaja ja Nea Vänskä, TtM, fysioterapeutti, lehtori Johdattelu aiheeseen Läheinen

Lisätiedot

Paikalliset voimat yhteen. Lasten ja nuorten kuntoutuksessa

Paikalliset voimat yhteen. Lasten ja nuorten kuntoutuksessa Paikalliset voimat yhteen Lasten ja nuorten kuntoutuksessa Keuruun-Multian alueella Taru Soini Keuruun Multian th ky Taustaa Vuonna 2003 KeuLa työryhm ryhmä tuotettiin vuokaaviolla toimintamalli, miten

Lisätiedot

Kinestetiikka ja hoitotyön ergonomia

Kinestetiikka ja hoitotyön ergonomia 1 Kinestetiikka ja hoitotyön ergonomia -Kinestetiikka osana hoitotyötä 10.6.2011 fysioterapeutti Anne Pasanen 14.06.2011 Oulun kaupunki Hallintokunta/ryhmä/tiimi Diasarjan otsikko 2 Oulun kaupunki, vanhuspalvelut,

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoret haluavat, että Aikuinen pysähtyy nuoria varten, vaikka tuntisikin asian sillä hetkellä vähemmän tärkeäksi. Aikuinen

Lisätiedot

Hyvän kohtaamisen voima ja merkitys vammaisen lapsen ja nuoren arjessa. Johanna Kaario Kehitysvammaisten Tukiliitto

Hyvän kohtaamisen voima ja merkitys vammaisen lapsen ja nuoren arjessa. Johanna Kaario Kehitysvammaisten Tukiliitto Hyvän kohtaamisen voima ja merkitys vammaisen lapsen ja nuoren arjessa Johanna Kaario Kehitysvammaisten Tukiliitto 21.11.2018 Tampere Oikeus osallisuuteen YK:n lasten oikeuksien sopimus - Syrjimättömyys

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Tavoitteista totta lapsen oikeus osallistua. LOOK hankkeen juhlaseminaari Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto

Tavoitteista totta lapsen oikeus osallistua. LOOK hankkeen juhlaseminaari Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Tavoitteista totta lapsen oikeus osallistua LOOK hankkeen juhlaseminaari 7.9.2017 Kirsi Pollari, erityisasiantuntija, Lastensuojelun Keskusliitto Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN ETELÄ-KYMENLAAKSON AMMATTIOPISTO Palvelualojen toimipiste Takojantie 1, 48220 KOTKA Puh. 010 395 9000 Fax. 010 395 9010 S-posti:etunimi.sukunimi@ekami.fi www.ekami.fi SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO,

Lisätiedot

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara

MATKALLA TÖIHIN TYÖELÄMÄVALMIUDET. & iida. saara MATKALLA TÖIHIN MITEN RAKENNAN OMAN POLKUNI? MISTÄ MOTIVAATIOTA? OSAANKO MINÄ? SUOMEN KIELEN TAITO JA VIESTINTÄ? VERKOSTOITUMINEN? MIHIN VOIN VAIKUTTAA? MIHIN KAIKKEEN KANNATTAA OSALLISTUA? OLENKO MINÄ

Lisätiedot

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN

KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN TURUN AIKUISKOULUTUSKESKUS Kärsämäentie 11, 20360 Turku puh. 0207 129 200 fax 0207 129 209 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA NÄYTTÖTUTKINTO AMMATTITAIDON ARVIOINTI KUNTOUTUMISEN TUKEMINEN

Lisätiedot

Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS

Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS Sirkku Ruutu & Raija Salmimies TYÖNOHJAAJAN OPAS Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Maria Mitrunen Taitto: Sirpa Puntti ISBN 978-952-14-2645-2 ISBN 978-952-14-2647-6

Lisätiedot

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Iikan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri - Toimintamme päiväkodissa on tavoitteellista, pedagogisesti perusteltua. - Luomme lapselle innostavan ja turvallisen ympäristön,

Lisätiedot

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismin kirjo ja kuntoutus Autismin kirjo on neurologisen kehityksen häiriö, joka aiheuttaa pulmia henkilön aistikokemuksiin,

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

Ammattilainen ja kokemusasiantuntija työparina Miten uusi työote mahdollistaa eri toimijoiden kuntoutumista?

Ammattilainen ja kokemusasiantuntija työparina Miten uusi työote mahdollistaa eri toimijoiden kuntoutumista? Ammattilainen ja kokemusasiantuntija työparina Miten uusi työote mahdollistaa eri toimijoiden kuntoutumista? Outi Hietala, erikoistutkija kehittäjä, VTT Kuntoutuspäivät 17. 18.3.2016 Työryhmä 2 Palvelujärjestelmä

Lisätiedot

Kelan etäkuntoutus-hanke ( )

Kelan etäkuntoutus-hanke ( ) Kelan etäkuntoutus-hanke (2016-2020) Hankkeen loppuseminaari 10.6.2019 Hankepäällikkö Johanna Rouvinen Työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskus, kuntoutusryhmä johanna.rouvinen@kela.fi @RouvinenJohanna

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman 1 Muutoksen vaiheet Esiharkintavaihe (haluttomuus) Harkintavaihe (ambivalentti)

Lisätiedot

Individuell serviceplanering

Individuell serviceplanering Palvelusuunnittelu perheen näkökulmasta Pia Jättömäki Miina Weckroth Jaatinen, vammaisperheiden monitoimikeskus ry 6.6.2013 Individuell serviceplanering ur familjens perspektiv Pia Jättömäki Miina Weckroth

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija

Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja. Vuokko Pihlainen Kliinisen hoitotyön asiantuntija Sepelvaltimotautipotilaan ohjauksen työkaluja Kliinisen hoitotyön asiantuntija 28.102016 Esityksen sisältönä Potilasohjauksen näkökulmia Kehittämistyön lähtökohtia Potilasohjauksen nykykäytäntöjä ja menetelmiä

Lisätiedot

Asiakkaan toimijuus ja osallisuus kuntoutuksessa Avauspuheenvuoro Kristiina Härkäpää, Lapin yliopisto

Asiakkaan toimijuus ja osallisuus kuntoutuksessa Avauspuheenvuoro Kristiina Härkäpää, Lapin yliopisto Asiakkaan toimijuuden ja osallisuuden tukeminen Lapin yliopisto 20.-21.4.2015 Asiakkaan toimijuus ja osallisuus kuntoutuksessa Avauspuheenvuoro Toimijuuden käsite Toimijuus: ihminen rakentaa elämänkulkuaan

Lisätiedot

Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti

Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti Sosiaalityön opetus- ja tutkimusyksikkö Praksis Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca / Heikki Warisinstituutti Esityksen teemoja Hankkeen rakenne Käytännön opetus sosiaaliasemalla Kehittäminen

Lisätiedot

Ohjauksen hyvät käytännöt - Maahanmuuttajanuoret. Päivi Vatka Aluekoordinaattori, Kotona Suomessa -hanke

Ohjauksen hyvät käytännöt - Maahanmuuttajanuoret. Päivi Vatka Aluekoordinaattori, Kotona Suomessa -hanke Ohjauksen hyvät käytännöt - Maahanmuuttajanuoret Päivi Vatka Aluekoordinaattori, Kotona Suomessa -hanke Ohjaus Neuvonta vs. ohjaus Neuvonta: asiantuntijakeskeisyys, lyhytkestoisuus, pintapuolisuus, asiakas

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä?

Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Millaisia rooleja ja tehtäviä on esimiehellä yhteiskehittämisessä? Työpaja 7.11.2017 Reijo Kauppila, Muutosvalmennus Reijo Kauppila Oy Työnohjaaja, johdon valmentaja, KM, Psykodraamakouluttaja TEP reijo.kauppila@muutosvalmennus.fi,

Lisätiedot

KOULUA JA ELÄMÄÄ VARTEN. PILVI HÄMEENAHO, FT Tutkijatohtori, Suomen Akatemia (hanke )

KOULUA JA ELÄMÄÄ VARTEN. PILVI HÄMEENAHO, FT Tutkijatohtori, Suomen Akatemia (hanke ) KOULUA JA ELÄMÄÄ VARTEN PILVI HÄMEENAHO, FT Tutkijatohtori, Suomen Akatemia (hanke 2015-2018) JYU. Since 1863. 4.12.2017 Kohteena erityinen tuki Kodin, koulun ja sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten

Lisätiedot

MITEN JA MIKSI ASIAKAS, AMMATTILAINEN JA KOKEMUSASIANTUNTIJA HYÖTYVÄT SOTE- PALVELUIDEN YHTEISKEHITTÄMISESTÄ? Outi Hietala, VTT InspirO

MITEN JA MIKSI ASIAKAS, AMMATTILAINEN JA KOKEMUSASIANTUNTIJA HYÖTYVÄT SOTE- PALVELUIDEN YHTEISKEHITTÄMISESTÄ? Outi Hietala, VTT InspirO MITEN JA MIKSI ASIAKAS, AMMATTILAINEN JA KOKEMUSASIANTUNTIJA HYÖTYVÄT SOTE- PALVELUIDEN YHTEISKEHITTÄMISESTÄ? Outi Hietala, VTT InspirO YHTEISKEHITTÄMINEN? ERITYINEN MENETELMÄ? Yhteiskehittely Verkostokehittäminen

Lisätiedot

PERHE-YKS. Perhekeskeinen suunnitelma

PERHE-YKS. Perhekeskeinen suunnitelma Luonnos! Runko, jota edelleen kehitetään pilottiperheiden kanssa Vammaispalveluhankkeessa PERHE-YKS Perhekeskeinen suunnitelma Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -teemaverkosto

Lisätiedot

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua KÄRJISTYNYT KESKUSTELU DEMOKRATIAN KRIISI KOMPLEKSINEN MAAILMA Tarjoa dialogia 1 Kysyntää on 2 Dialogi opitaan

Lisätiedot

Reflektiokeskustelu oppimisen edistäjänä Kati Kulju, Hanna Limnell ja Tiina Tarr

Reflektiokeskustelu oppimisen edistäjänä Kati Kulju, Hanna Limnell ja Tiina Tarr Reflektiokeskustelu oppimisen edistäjänä 28.5.2018 Kati Kulju, Hanna Limnell ja Tiina Tarr 1 Reflektio on omien tunteiden, odotusten ja ajatusten tunnistamista, ilmaisua ja käsittelyä kehittää opiskelijan

Lisätiedot

Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela

Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela 2.12.2015 2 GASin Historiasta juuret GAS on kehitetty 1960-luvulla mielenterveyskuntoutukseen: psykologi Thomas J Kiresuk ja tilastotieteilijä

Lisätiedot

ICF Finland. International Coaching Week 19.-23.5.2014. Ammattimaisen coachingin näkyvyyden, tunnettuuden ja vaikuttavuuden lisääminen

ICF Finland. International Coaching Week 19.-23.5.2014. Ammattimaisen coachingin näkyvyyden, tunnettuuden ja vaikuttavuuden lisääminen ICF Finland International Coaching Week 19.-23.5.2014 Ammattimaisen coachingin näkyvyyden, tunnettuuden ja vaikuttavuuden lisääminen Esityksen sisältö International Coaching week Mitä coaching on? Mitä

Lisätiedot

Lapsen etu sanoista tekoihin. Kommenttipuheenvuoro

Lapsen etu sanoista tekoihin. Kommenttipuheenvuoro Lapsen etu sanoista tekoihin. Kommenttipuheenvuoro Mirjam Kalland Varhaiskasvatuksen professori, Helsingin yliopisto 21.11.2018 Eri tasoiset sopimukset Julistus (declaration) ei juridisesti sitova Tahdonilmaisu,

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 1. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015

Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Tiimityö jaettua vai jakamatonta vastuuta? Vaasa 11.6.2015 Petteri Mikkola Koko päivä pedagogiikkaa Lapsen itsetunnon ja minäkuvan vahvistaminen Lapsen sosiaalinen asema on aina aikuisten vastuulla Yhteinen

Lisätiedot

Ohjaajan ja opiskelijan vuorovaikutus ja ohjauksen menetelmiä

Ohjaajan ja opiskelijan vuorovaikutus ja ohjauksen menetelmiä Ohjaajan ja opiskelijan vuorovaikutus ja ohjauksen menetelmiä Anu Keski-Koukkari 20.10.2014 1 Sisältö Ohjauksesta Palautteesta Ohjauksen haasteista 20.10.2014 2 Ryhmäkeskustelu 1. Millaisia kokemuksia

Lisätiedot