Koulu: Ahveniston koulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Koulu: Ahveniston koulu"

Transkriptio

1 Koulu: Ahveniston koulu TOIMINTA- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN KÄSITELY Opettajien palaverissa: Oppilaskunnan kokouksessa: Vanhempainyhdistys: sähköpostiviestillä Koulun työaika lukuvuonna Syyslukukausi 11.8.(ti) (la) syysloma (vko 42) joululoma (su) (ke) Kevätlukukausi (to) (la) talviloma (vko 9) vapaapäivä (pe) helatorstain jälkeen Jaksot 1. jakso / jaksotodistus jakso / jaksotodistus jakso / jaksotodistus jakso / jaksotodistus jakso / lukuvuositodistus Päättyvien oppiaineiden päättönumero annetaan sen lukuvuoden päätteeksi, jolloin oppiaineen opiskelu kaikille yhteisenä oppiaineena päättyy.

2 1. KOULUN KEHITTÄMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1.1. Koulun kehittämissuunnitelma Kunnioittava vuorovaikutus Koko Lännen alueen painopiste on Kunnioittava vuorovaikutus. Tämä painopistealue on osa kaikkea koulutoimintaamme, jossa ihmiset kohtaavat. Oppilaita ohjataan ja opastetaan vuorovaikutustaidoissa, ja mahdolliset ristiriitatilanteet ratkaistaan ratkaisukeskeisesti sovittelemalla. Oppiaineiden oppitunneilla kuten myös luokanvalvojan tunneilla sekä erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa tulee olla erilaisia vuorovaikutuksen tilanteita sekä niiden käsittelemistä kuhunkin hetkeen sopivalla tavalla. Henkilöstöä koulutetaan yhä restoratiivisiin menetelmiin, jotka luovat pohjaa osallistavan, kohtaavan ja yhteisöllisen koulun toimintakulttuurin ylläpitämiseen ja rakentamiseen. Myös moniammattillinen yhteistyö, onpa se oppilashuoltoa, kolmiportaista tukea tai muuta vastaavaa, hoidetaan laadukkaasti ja kunnioittavan vuorovaikutukuksen periaatteita noudattaen. Tavoiteena aina myös selkeä prosessi, jossa oppilaalla ja/tai huoltajalla on selkeä tieto, kuka/ketkä on/ovat asiassa vastuuhenkilö(t). OPS-työ Koulukohtainen OPS-työ käynnistetään kuluvan lukuvuoden aikana. Sitä ohjaa päätetty tuntijako sekä valtakunnallisen ja paikallisen opetussuunnitelman määrittelemät asiat. Tavoitteena on muuttaa painopistettä yksittäisten asioiden opiskeluista eheisiin kokonaisuuksiin mm. erilaisten ilmiöiden ja teemojen kautta. Myös oppiminen tapahtuu erilasissa oppimisympäristöistä sekä tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään monipuolisesti tavoitteena oppilaiden entistä parempi osaaminen laitteiden käytössä. Tulevaisuuden koulu Ahveniston koulu on mukana Tulevaisuuden koulu - kehittämiskouluverkostossa. Tämä aihe nivoutuu paljon alkavaan OPStyöhön. Tulevaisuuden koulu -verkostossa tavoitelemme oppilaan vahvempaa omistajuutta ja vastuuta omista opinnoistaan sekä syvempää sitoutumista ja motivaatioita omaan oppimiseen. Oppilas on aktiivisesti mukana omien tavoitteidensa ja opintojensa suunnittelussa sekä käyttää erilaisia oppimisympäristöjä ja tvt-teknologiaa. Tähän liittyen myös opettajan työ muuttuu "opettajajohtoisesta suunnittelusta ja perinteisestä opettamisesta" yhteissunnitteluun sekä oppimisprosessin ohjaamiseen. Nämä asiat ovat myös uuden opetussuunnitelman keskiössä.

3 1.2. Suunnitelma tavoitteiden saavuttamisen etenemisestä, mittaamisesta ja arvioinnista Kunnioittava vuorovaikutus Tämän eteen tehdään töitä koko alueen kaikissa yksiköissä. Henkilöstölle järjestetään mm. yhteistä Lännen alueen restoratiivista koulutusta. Tavoitteena on yhteisöllinen ja osallistava toimintakulttuuri, jossa jokaisen näkökulma on ainutlaatuinen, asiat käsitellään niiden kanssa, joita ne koskevat, pyritään löytämään ratkaisuja ja opitaan aiemmin tapahtuneista. Tähän liittyen erilaiset sovittelun muodot ovat käytössä niin oppilaiden kuin henkilöstön kanssa. Myös muunlaiset haastavat tilanteet pyritään aina hoitamaan rakentavasti kohdaten. Oppilashuollon palaverit ym. siihen liittyvät asiat jutellaan avoimesti nuoren ja hänen huoltajan/huoltajien kanssa sopien osallistujat, toimenpiteet, seurannat sekä tiedon siirrot yhteisesti lapsen ja perheen tuen tarpeen mukaan. OPS-työ Koulukohtainen OPS-työ käynnistyy syyslukukaudella Sen "työrukkaseksi" nimetään OPS-ydinryhmä, joka koostuu eri oppiaineiden edustajista. OPS-työ nivoutuu kolmanteen painopisteeseemme, joka on arjen opetuksen ja oppimisen kehitääminen Tulevaisuuden koulu - verkostossa. Mahdollisesti osa OPS-työstä tehdään yhteisesti Lännen alueella. Tulevaisuuden koulu Tulevaisuuden koulun tavoitteet kohdistuvat arjen työhön. Siinä erityisesti koulupäivänä oppitunneilla tehdään näiden tavoitteiden eteen työtä. Jokaisella opettajalla on itse mietitty kehittämiskohde, jonka hän tänä lukuvuonna toteuttaa ja joka on osa matkaa kohti Tulevaisuuden koulua ja uutta OPS:a. Sen voi toteuttaa itse omassa oppiaineessa tai yhdessä joidenkin muiden kanssa myös yli oppiainerajojen. Oppilaiden osallisuuden, motivaation ja vastuullisuuden lisääminen on keskiössä. Koulussamme käytetään monipuolisesti erilaisia oppimisympäristöissä ja -menetelmiä. Tavoitteena on niin aktiivinen oppija, jolla on erilaisia taitoja ja tietoja, sekä nuori, joka osaa toimia erilaissa yhteisössä vuorovaikutteisesti ja ratkaisukeskeiseti toiset huomioiden.

4 1.3. Arviointi koulun toiminnasta ja tavoitteiden saavuttamisesta lukuvuotena Lukuvuoden arviointi Lukuvuonna tehtiin sosiaalisen pääoman mittaus sekä asiakastyytyväisyyskysely. Sosiaalisen pääoman tulokset olivat erinomaiset. Jos jotain yhä kehitettävää sieltä voisi poimi, niin jatkossa huomioidaan muiden parannusehdotukset sekä Toimimme yhdessä - asenne vieläkin enemmän. Myös asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset ovat pääsääntöisesti hyvää tasoa. Eniten haasteeksi koetaan vaikuttamisen mahdollisuus (tai sen vähäisyys) koulun toimintaan niin halutessa. Tämäkin on kyllä vähintään samaa tasoa muiden ylä- ja yhtenäiskoulujen kanssa. Yläkoululaiset ovat varmasti aika kriittisiä eikä huoltajien aina ole helppo tietää yhteystahoa yläkoulun aineenopettajajärjestelmässä. Jälleen nyt oppilaat sekä huoltajat pääsevät ottamaan osaa kouluvuoden suunnitteluun ja myöhemmin myös opetussuunnitelman laadintaan. Uusi oppilashuoltolaki astui voimaan alkaen. Sen myötä päivitettiin oppilashuollon suunnitelmat liitteineen. Yksilöllisen oppilashuollon prosessiin sekä siihen kuuluvien asiapapereiden täyttämiseen perehdyttiin yhdessä useampaankin kertaan. Oppilaan eitoivottuun toimintaan puuttumisen keinona käytetään ensisijaisesti kasvatuskeskustelua, joka kirjataan myös wilma-ohjelmaan. Restroratiivisen koulun toiminta on ollut painopisteenä jo useampia vuosia. Yhä edelleen osa henkilöstöstä kouluttautui tähän. Myös vertaissovittelutoiminta käynnistyi keväällä 2015 ja siihen koulutettiin niin verso-oppilaita kuin -opettajia. Tavoitteena oli myös tuloksekas ja laadukas opetustyö. Ainakin 9.- luokkalaisten oppilaiden koulukohtaisten valtakunnalisten kokeiden tulokset (äidinkieli ja kirjallisuus, matematiikka ja englanti) ovat vähintään samaa tasoa kuin kansallinen taso. Minimituntimäärästä huolimatta vähintään nykyistä tasoa tavoitellaan edelleen. Ahveniston koulu oli jo lukuvuonna aktiivisesti mukana Liikkuva koulu -toiminnassa. Lukuvuoden aikana oppilaille tehtiin aiheesta kysely, jonka tuloksia käytetän toiminnan edelleen eteenpäin viemiseen. Koulu sai myös Hämeenlinnan Liikkuva yläkoulu -kunniakirjan. Lännen alueen toiminta käynnistyi vuoden 2014 alusta. Alueen painopisteeksi valikoitui Kunnioittava kohtaaminen, joka edelleen on yksi painopistealue kaikessa lasten ja nuorten palvelualueen työssä. Siihen liittyen syksyllä 2014 järjestettiin alueen henkilöstölle yhteinen iltapäivän tilaisuus, jossa oli mukana koulujen henkilöstö kuin myös osa päiväkotien sekä lasten ja nuorten kasvua tukevien palveluiden henkilöstöstä.

5 1.4. Arviointisuunnitelma lukuvuodelle Seurataan vuosittain eri mittareita: asiakastyytyväisyyskysely, työhyvinvointikysely/sosiaalinen pääoma, kouluterveyskysely, päättötodistusten ja jatkokoulutuspaikkojen saaneiden määrä sekä valtakunnallisten kokeiden että muiden oppimistulosten arvioinnin tulokset. Niiden perusteella suunnitellaan kehittämistavoitteita. Lisäksi kaikkeen saatuun palautteeseen vastataan aina. Omaa toimintaa ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista arvioidaan niin lukuvuoden aikana kuin kevätlukukauden lopussa. Tähän kuuluu kaikki toiminta eli arvioidaan tiimien toimintaa ja tavoitteiden toteutumista, oppilashuollon toteutumista ja luokanvalvojatyötä. Oppilaat osallistuvat tähän sekä oman toimintansa arviointiin. Opettajilla on oma tai yhdessä sovittu kehittämisasia, joka liittyy Tulevaisuuden kouluun ja uuteen OPS:an. Esimiehen kanssa käydyt kehityskeskustelut ovat yksi osa henkilökohtaisen työn arviointia. Kehityskeskusteluja voidaan totuttaa myös erilaissa kokoonpanoissa, esim. tiimien kehityskeskustelut. 2. KOULUN TOIMINTAKULTTUURI 2.1. Hallintorakenteet ja erillisrahoituksen käyttö Koulussa rehtorina toimii Kati Hirvonen ja apulaisrehtorina Marketta Hulkko-Lassila. Opettajat muodostavat viisi eri tiimiä: 1. Oppimisen tuki 2. Koulun ja kodin yhteistyö 3. Oppimisympäristöt ja TVT 4. Hyvinvointi ja turvallisuus ja 5. Juhlat sekä muut lukujärjestyksestä poikkeavat päivät Tiimien vetäjät muodostavat rehtorin ja apulaisrehtorin kanssa suunnitteluryhmän. Alkavan OPS-työhön on nimetty ryhmä, joka miettii ja toteuttaa sitä, miten OPS:a käsitellään ja tehdään yhdessä koko henkilöstön, oppilaiden sekä huoltajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Ryhmään kuuluvat rehtori Kati Hirvonen, apulaisrehtori Marketta Hulkko-Lassila sekä edustukset eri aineryhmistä: äidinkieli ja kirjallisuus sekä vieraat kielet, matemaattis-luonnontieteelliset aineet, reaaliaineet, erityisopetus sekä taito- ja taideaineet. Lisäksi koulussa on yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä, jonka jäseniä ovat rehtori, apulaisrehtori, oppilaanohjaaja, laaja-alainen erityisopettaja, kaksi ainelehtoria, koulun sosiaaliohjaaja, kuraattori ja terveydenhoitaja. Erillisrahoitusta on kohdennettu samanikaisopetuksena kaikille oppiaineilla ja niissä samalla myös tulevan OPS:n mukaisesti toimitaan yhdessä yli oppiainerajojen kuin myös huomioidaan erilaiset

6 oppimisympäristöt ja tvt-teknologia. Lisäksi sitä on kohdennettu erityisesti toiseen kotimaiseen sekä englannin kieliin ja matematiikkaan päättöluokille sekä luokille, jossa runsaasti tukea tarvitsevia oppilaita. Yhteinen Jukolan koulun kanssa saatu erillisrahoitus kohdennetaan sosiaaliohjaajan palkkaukseen. Sosiaaliohjaaja toimii matalan kynnyksen periaatteella ja häneen yhteydenotto voi tulla oppilaalta, huoltajalta, opettajalta tai muulta yhteistyötaholta Henkilöstö Kaikki opettajat kuuluvat tiimeihin, joilla on omat vastuualueensa ja sen myötä tehdyt oman tiiminsä toimintasuunnitelmat. Tiimit ja tiimien toimintasuunnitelmat lukuvuodelle Oppimisen tuki TIIMIN JÄSENET: Susanna Kähkölä (tiimin vetäjä), Marika Himanen, Minna Inovaara, Tanja Kolehmainen, Nina LIntumäki, Taru Wadhwa ja Annakaisa Virtanen. Tiimin on asettanut seuraavat tavoitteet lukuvuodelle: a. Laaja-alaisen opettajan ja luokanvalvojien yhteistyön kehittäminen b. Laaja-alaiset ja aineryhmäopettajien yhteistyön kehittäminen c. Wilma-merkintöjen yhtenäistäminen - HOJKS-ja oppimissuunnitelmaasiakirjojen täydentäminen Tiimi myös työstää ratkaisuja ja toimintatapoja niille tuen piirissä oleville oppilaille, joilla on vaikeuksia suoriutua mm. kaikille yhteisissä valinnaisaineissa. 2. Koulun ja kodin yhteistyö TIIMIN JÄSENET: Petri Laaksonen (tiimin vetäjä), Arto Mustajärvi (Petrin sijainen, vanhempainyhdistyksen yhdyshenkilö), Anne Lahtinen, Heli Vilpas, Edvard Ripatti ja Pekka Järvinen Kaikessa toiminnassa kunnioittava vuorovaikutus (Lännen alueen teema) Tiimi pyrkii tukemaan restoratiivisuuden idean toteuttamista monipuolisesti käytännön tasoilla koulun arjessa. Restoratiivisuus voisi tulla esille dialogisena vuorovaikutuksena sekä oppilaiden että huoltajien kohtaamisissa sekä monipuolisina oppimistilanteina, ryhmäyttämiseen ja kiusaamisen ehkäisyyn panostamisena. Yhteistyötä ja kunnioittavaa kohtaamista kodin ja koulun välillä pyritään tukemaan ja kehittämään esim. kiinnittämällä huomiota wilma-viestintään ja järjestämällä vuorovaikutuksellisia kehityskeskusteluja ja vanhempainiltoja. Tiimi ideoi ja suunnittelee vanhempainiltojen teemoja ajankohtaisten aiheiden pohjalta. Suunnitelmissa on myös tutkia mahdollisuutta järjestää

7 "iltakoulu" vanhemmille ja täten avata heille koulun nykyistä toimintakulttuuria ja lisätä ymmärrystä lastensa koulunkäynnin arjesta. Kasvatuskeskustelut Tiimi tarjoaa tarvittaessa vertaistukea ja mentorointia kasvatuskeskusteluihin valmistautumiseen ja toteuttamiseen. Restoratiivisuuden perusajatuksia toteutetaan myös kasvatuskeskusteluissa. Tiimi on tarvittaessa apuna haastavissa viestintä-, sovittelu- ja keskustelutilanteissa huoltajien kanssa. SOME Tiimi, erityisesti Petri Laaksonen asiantuntemuksella, keskittyy sosiaalisen median haasteiden ja hyötyjen pohdintaan. Ajankohtaisia aiheita ja tietoja voidaan ottaa esille esimerkiksi vanhempainilloissa, luokanvalvojan tunneilla ja kasvatus- sekä kehityskeskusteluissa. Koulupoliisia hyödynnetään lukuvuoden aikana SOMEn väärinkäytösten ehkäisemisessä ja yksityisyyden suojan selvittämisessä oppilaille. Koulurauhapaketin asiat Tiimi pohtii koulurauhapaketista nousevia toimintatapoja oman koulun näkökulmasta ja voi tehdä ehdotuksia suunnitteluryhmälle. 3. Oppimisympäristötö ja TVT TIIMIN JÄSENET: Sakari Mikkonen (tiimin vetäjä), Virpi Ahvenjärvi, Esa Eskelinen, Raakel Marttila, Tove Nuoritalo, Hanna Selesniemi-Munne ja Tiina Väyrynen TVT opetuksessa Vastuuhenkilöinä toimivat Sakari Mikkonen ja Virpi Ahvenjärvi. Tavoitteena on luoda yhtenäinen toimintamalli niin, että jokainen koulun oppilas saa yhtenäiset perusvalmiudet tvt:n käytöstä. Lukuvuoden aikana sovitaan jokaisen aineryhmän kanssa tietytkonkreettiset asiat, jotka kaikki aineryhmän opettajat käyvät läpi. ATK-vastaavat Sakari Mikkonen ja Petri Laaksonen sekä kiertävä tvt-opettaja Mari Orkola ovat opettajien tukena tvt-asioissa myös oppitunneilla.

8 Ilmiö-oppiminen Lukuvuoden keskeisimmäksi ilmiöksi on valittu Sibelius. Vastuuhenkilöinä toimivat Tiina Väyrynen ja Tove Nuoritalo. Sibeliuksen juhlavuosi näkyy koulussamme niin yhteisesti kuin oppitunneillakin. Koulumme ilmaisutaidon ryhmä valmistelee Sibelius - näytelmää, johon kuvaamataidon 9. lkn valinnaiskurssi valmistaa lavasteet. Itsenäisyyspäivää tullaan myös juhlimaan Sibelius-teemalla. Yksittäisillä oppitunneilla valmistetaan Sibelius-leivoksia, tanssitaan säveltäjän musiikin tahdissa, tutustutaan mestarin elämään ja teoksiin vierailla kielillä tai tehdään tehtäviä Sibeliuksen musiikin tahdittaman. Vielä toteutumattomia ideoita ovat Sibelius -aiheinen kykypäivä sekä Sibelius-elokuvan esittäminen koulussa. Liikkuva koulu Vastuuhenkilönä toimii Esa Eskelinen. Esa organisoi yhdessä Johanna Kinnusen kanssa koulumme liikuntapäivät. Syksyn liikuntapäivä on ja kevään liikuntapäivä vkolla 10/2016. Liikkuva koulu- teemaa kehittämässä on mukana myös Kaisa Koski (Juhlat sekä muut lukujärjestyksestä poikkeavat päivät-tiimistä). Oppilastiimi, Ahveniston aktivaattorit, järjestävät välituntiliikuntaa ja yksittäisiä tempauksia. Heille järjestetään myös koulutusta. Oppituntien työskentelyä viedään yhä toiminnallisemmaksi oppiaineiden luonne ja sisällöt huomioiden. Liikkuvan Koulun nimissä pidetään Nummen koulun joillekin luokille toimintatunteja. 4. Hyvinvointi ja Turvallisuus TIIMIN JÄSENET: Minna-Riikka Kaakinen (tiimin vetäjä), Johanna Kinnunen, Arja Kortelainen, Päivi Kurri, Tiina Lamminaho-Saarinen, Annika Sillanpää ja Päivi Walden-Kakko Oppilaiden hyvinvointiin panostetaan monella tavalla (tukioppilastoiminta, verso, oppilaskunta, liikkuva koulu, restoratiivisuus jne.). Ensisijaisesti oppilaiden hyvinvoinnin kannalta tärkeintä on tasapainoinen ja turvallinen arki koulussa. Erilaisin "tempauksin" voidaan ylläpitää hyvinvointia. Tänä lukuvuonna tarkoituksenamme olisi järjestää oppilaille liikennekasvatustuokio poliisin pitämänä. Opettajien veso-koulutuksen aiheena on uuden opetussuunnitelman työstäminen sekä erilaisten oppijoiden tukeminen. Uuden opetussuunnitelman myötä korostuu entisestään oppilaiden osallisuus ja toimijuus sekä omassa koulutyössään että koulun muussa arjessa. Kiusaamisen vastaisessa työssä koulullamme on käytössä verso-toiminta ja kiusaamisen vastainen toimintamalli. Myös tukioppilaat ovat mukana tässä toiminnassa. Koulussamme on käytössä myös kasvatuskeskustelut.

9 5. Juhlat sekä muut lukujärjestyksestä poikkeavat päivät TIIMIN JÄSENET: Kaisa Koski (tiimin vetäjä), Tomi Forss, Emilia Heimonen, Lasse Koskelainen, Teija Lehtoranta ja Anu Pääskyvuori. Juhlatiimi organisoi lukuvuoden juhlat sekä muut tapahtumat yhdessä oppilaskunnan ja muun kouluväen kanssa. Tänä lukuvuonna erityisenä painopisteenä on Sibelius, joka näkyy eri oppiaineissa eri tavoin pitkin kouluvuotta ja erityisesti Sibelius-päivänä Kehityskohteena tiimillä on 9-päivä, jota kehitetään yhdessä 9-luokkien kanssa. Tapahtumakalenteriin on listattu tässä vaiheessa tiedossa olevat tapahtumat ja juhlat. Toki pienempiä, koulupäivän aikana järjestettäviä tapahtumia tulee kouluvuoden aikana myös. Muita erilaisia kokoonpanoja ovat luokanvalvojatiimit, aineryhmät ja muut ryhmät, jotka tekevät yhdessä kehittämistä erilaisten asioiden parissa. Hyvinvointi ja turvallisuustiimi yhdessä rehtorin ja apulaisrehtorin kanssa muodostavat turvallisuusorganisaation. Sama tiimi vastaa yhteisöllisen oppilashuollon jalkauttamisesta koko työyhteisöön yhdessä oppilashuoltoryhmän kanssa. Se kattaa laajasti koulun viihtyvyyteen ja turvallisuuteen kuuluvia asioita. Työhyvinvointiin liittyen keväällä 2015 kartoitettiin sosiaalisen pääoman tilanne. Sen perusteella työyhteisössä vuorovaikutukseen ja luottamukseen liittyvät asiat ovat kunnossa niin koko henkilöstön kuin esimiehen ja henkilöstön kesken. Tästä on hyvä jatkaa ja ylläpitää tätä hyvää toimintaamme toisten kanssa. Huomioita voimme vielä kiinnittää siihen, että huomioidaan muiden parannusehdotukset sekä asenteemme Toimimme yhdessä. Tyhy-toimintaa mahdollistetaan resurssien puitteissa. Tärkeä osa työyhteisön työhyvinvointia ja jaksamista on, että tiedämme oman työnkuvamme, toimimme sen mukaan jokainen oman vastuumme kantaen, erilaiset asiat ja/tai prosessit ovat hallinnassa sekä keskitymme arkityön lisäksi kehittämistavoitteisiimme, joita olemme asettaneet.

10 2.3. Oppilaat, osallisuus ja vaikuttaminen Ahveniston koulun oppilaskunta Oppilaskunnan toimintasuunnitelma lukuvuodeksi : Koulussamme toimii oppilaskunta, johon kuuluvat kaikki koulun nykyiset oppilaat. Oppilaskuntaa edustaa ja johtaa oppilaskunnan hallitus, joka koostuu kaikilta luokilta valituista edustajista ja heidän varaedustajistaan. Oppilaskunnan puheenjohtaja lukuvuonna Emilia Väätäinen ja sihteeri on Jemina Lehtimäki.Varapuheenjohtajana toimii Emma Kiiltomäki. Oppilaskuntaa ohjaavat lehtorit Marketta Hulkko-Lassila ja Arto Mustajärvi. Oppilaskunnan tehtävänä on järjestää koulussa tapahtumia, joihin kaikki oppilaat pääsevät osallistumaan. Hallitus on päävastuussa järjestelyistä. Hallitus myös pohtii ja toteuttaa sellaisia toimintamalleja, jotka parantavat oppilaiden osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia koulun toimintaan. Oppilaskunta tekee myös yhteistyötä muiden kaupungin koulujen (erityisesti koulun alueella opiskelevien Nummen oppilaiden), Nuorisofoorumin ja nuorisotoimen kanssa. Oppilaskunnan tiedoittaa face book- sivuillaan, infotv:ssa, ilmoitustaulullaan ja hallituksen sisällä whatsup-ryhmässä. Oppilaskunnan hallituksen pöytäkirjat jaetaan hallituksen jäsenille one drivessä. Toimintasuunnitelma: Koulussa järjestettävää toimintaa: Nälkäpäivän keräys 18. ja 19.9 Teemaviikot vko 44 ja toinen myöhemmin päätettävä viikko Oppilaskunta päivä Oppilaskunnan hallituksen kevätretki. 9. lk tanssiaiset vko 51 Ahveniston kykypäivien toteuttamiseen osallistuminen Nenäpäivä (Pukeudutaan punaiseen) Joulumyyjäiset marraskuu Elokuvateatterivierailu Disko koulun oppilaille Muita tehtäviä: Osallistuminen nuorisotoimen järjestämiin oppilaskuntien edustajien kokouksiin ja Nuvan kokouksiin taksvärkkikohteen valinta. oppilaskunnan hallituksen pikkujoulut? ysiluokkaisten disko, mahdollisesti teemadiskoja aamunavaukset aamunavauslistan mukaan. kioskin ylläpitäminen. toiminnasta tiedottaminen somessa Hallituksella on mahdollisuus toteuttaa myös muuta toimintaa oman harkintansa mukaan.

11 Tukioppilastoiminta Ahveniston koulussa toimii lukuvuonna yhteensä 38 ysiluokkalaista tukioppilasta. Jokaista 7-luokkaa varten on nimetty oma tukioppilastiiminsä. Toiminnan tavoitteena on auttaa seitsemäsluokkalaisia tutustumisessa, ryhmäytymisessä ja hyvän luokkahengen luomisessa sekä lisätä yleisesti koulun turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Tukioppilastoiminta on osa MLL:n toimintaa ja sen arvoina ovat yhdenvertaisuus, vapaaehtoisuus, ilo, luottamuksellisuus, nuoruus ja nuoruuden arvostus sekä osallisuus ja nuorten äänen kuuluminen. Tukioppilaskoulutus tapahtuu 8.-luokan valinnaiskursseilla, toiminta 9.- luokalla. Tukioppilasvuoden toimintasuunnitelma (laatijoina Tukioppilaskouluttaja ja ohjaaja Anne Laatikainen ja ysin tukioppilaat) 1. Kummiluokkatoiminta, uusien oppilaiden vastaanottaminen, tapahtumat seiskoille uusien luokkien ryhmäyttäminen seiskapäivä palaute seiskoilta ja luokanvalvojilta kummiluokkatunnit eri aiheista lukuvuoden aikana aiheina tutustuminen, ryhmäytyminen, kiusaamisen ehkäisy menetelminä leikit, harjoitukset, puhepiirit, videot ja keskustelu seiskadisco seiskojen vanhempainillassa vierailu ja esittäytyminen luokissa pikkujoulut seiskoille keväällä mahdollisesti ystävänpäivädisco tms. Hyvä mopo ilta tuleville seiskoille, vastuussa kasin tukioppilaat joulun alla ja keväällä jotain pientä herkkua tarjotaan kummiluokille

12 2. Kiusaamisen ja yksinäisyyden ehkäiseminen kiusaamiskysely syksyllä kummiluokissa työrauha kaikille kiusaamisen ehkäisy valistamalla ja puuttumalla kummiluokkatunti kiusaamisesta (videot, kokemukset, keskustelu) aktiivinen seuranta, puuttuminen ja oppilaiden huomioiminen välitunneilla yhteistyö luokanvalvojien ja muiden opettajien kanssa 3. Koko koulun tapahtumat seiskojen kykypäivän esityksissä oman kummiluokan apuna ja tukena valinnaisaineillassa tukioppilastoiminnan esittely ystävänpäivädisco joko seiskoille tai koko koululle 4. Tukioppilasryhmän koordinointi, tapahtumat, uudet tukioppilaat tukioppilaiden omat tapaamiset myös kurssin ulkopuolella palkintopäivä keväällä, ehkä jotain pientä yhdessä jo aiemminkin yhteydenpito ja tiedotus wilmassa ja ilmoitustaululla tiimit voivat käyttää myös WhatsAppia tai vastaavaa sisäisessä viestinnässään uusien tukioppilaiden valinnassa mukana tukioppilasohjaaja, muut opettajat ja mahdollisesti myös ysin tukioppilaat (esim. ryhmähaastatteluissa)

13 VERSO eli VERTAISSOVITTELU Vertaissovittelu pyrkii ratkomaan koulun arjessa esiintyviä pienempiä välikohtauksia ja samalla ehkäisemään suurempien ongelmien ja systemaattisen kiusaamisen esiintymistä. Toiminnassa keskitytään etsimään ratkaisuvaihtoehtoja ristiriitojen ja ongelmatilanteiden selvittämiseen. Vertaissovittelussa koulutetut oppilaat ohjaavat muiden oppilaiden välisiä sovittelutilanteita, vertaiset sovittelevat vertaisiaan. VERSO-tilauksia varten on postilaatikko opon aulassa ja sovitteluja varten on varattu toinen opon huone, ensisijaisesti yhden välitunneilla. Koulumme Verso-oppilaat ovat Saara Ista 8A, Inkeri Lintervo 8B, Leevi Rautanen 8B, Yousif Al-Janaby 8E, Henna Tuominen 8E, Dechosat Kankanit 8F, Inka Taipale 8F, Hanna Haltia 9A, Lotta Teppo 9A, Emilia Väätäinen 9B ja Emmi Salminen 9G. Lukuvuoden aikana on tarkoitus kouluttaa myös uusia VERSO-oppilaita kouluumme. Ohjaavina opettajina toimivat Marika Himanen, Anne Lahtinen, Teija Lehtovaara ja Edvard Ripatti. Myös luokanvalvojan tunneille ja tuokioihin on rakennettu omat vuosikellot eri vuosiluokille. Tavoitteena on tehdä tietoisemmin ja yhdessä sitä kasvatus- ja ohjaustyötä, joka peruskoulun tehtävässä on Kasvatuskumppanuus Kodin ja koulun yhteistyö Ahveniston koulussa on kaikessa toiminnassa lähtökohtana kunnioittava vuorovaikutus (Lännen alueen teema). Restoratiivisuuden ideaa pyritään toteuttamaan monipuolisesti käytännön tasolla koulun arjessa sekä dialogisena vuorovaikutuksena oppilaiden kohtaamisen lisäksi myös huoltajien kohtaamisessa. Joka vusoiluokalla vanhempainiltojen lisäksi on oppilas ja huoltaja(t) sekä luokanvalvoja -tapaamiset sopivassa ajankohdassa lukuvuoden aikana. Yhteistyötä ja kunnioittavaa kohtaamista kodin ja koulun välillä pyritään tukemaan ja kehittämään esim. kiinnittämällä huomiota Wilmaviestintään ja järjestämällä vuorovaikutuksellisia kehityskeskusteluja ja vanhempainiltoja. Suunnitelmissa on myös tutkia mahdollisuutta järjestää "iltakoulu" vanhemmille ja täten avata heille koulun nykyistä toimintakulttuuria ja lisätä ymmärrystä lastensa koulunkäynnin arjesta.

14 2.5. Liikkuva koulu Aktiivinen toinen vuosi Liikkuva Koulu -toiminnassa alkaa. Oppilastiimi, Ahveniston aktivaattorit, järjestävät välituntiliikuntaa ja yksittäisiä tempauksia. Heille järjestetään myös koulutusta. Oppituntien työskentelyä viedään yhä toiminnallisemmaksi oppiaineiden luonne ja sisällöt huomioiden. Liikkuvan Koulun nimissä pidetään Nummen koulun joillekin luokille toimintatunteja Koulun toiminnan omaleimaisuus Kolmiportainen tuki tarkoittaa sitä, että kaikki oppilaat ovat tuen piirissä. Tuen kolme porrasta ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Suurin osa oppilaista on yleisen tuen portaalla, jolloin tarpeen vaatiessa on oikeus tukiopetukseen, eriyttämiseen, osa-aikaiseen erityisopetukseen ja ohjaussekä tukipalveluihin. Oppilas siirretään tehostetun tuen piiriin, kun hän tarvitsee tukitoimia joko säännöllisesti tai useita tukitoimia rinnakkain. Yleisen tuen keinojen lisäksi tehostetussa tuessa voidaan opiskelussa keskittyä erityisiin painoalueisiin, mikä tarkoittaa, että opetettavia asioita voidaan karsia. Jos edelliset tuen muodot eivät ole riittäviä, oppilas siirretään erityisen tuen piiriin. Siirto edellyttää hallinnollista päätöstä ja moniammatillista yhteistyötä, jolloin mukana päätöksen teossa ovat esim. terveydenhuolto, oppilashuolto ja rehtori. Tuen portaalta toiselle siirtyminen päätetään yhdessä oppilaan, koulun henkilökunnan ja huoltajien kanssa. Ahveniston koulun omaleimaisuus näkyy luokanvalvojan ja laaja-alaisen erityisopettajan aktiivisessa yhteistyössä. Erityisopettaja toimii luokanvalvojan tukena kolmiportaisen tuen eri vaiheissa: suunnitelee ja toteuttaa tukitoimia. Aineenopettajan ja erityisopettajan yhteistyö näkyy parheiten luokkatilanteissa, joissa erityisopettaja voi toimia joko samanaikaisopettajana luokassa tai opettaa yhtä tai useampaa oppilasta toisessa tilassa. Eritysopettajat ovat mukana kartoittamassa oppilaan kokonaistilannetta ja tukevat oppilasta opinnoissa. Tarvittaessa aineenopettaja ja erityisopettaja käyttävät erilaisia räätälöityjä keinoja oppilaan auttamiseksi. Ahveniston koulussa tuetaan maahanmuuttajaoppilaita monin keinoin. Luokanvalvoja ja aineenopettaja tekevät yhteistyötä erityisopettajien ja S2-opettajan kanssa. Kehityskeskusteluissa käytetään tulkkipalveluita ja tarvittaessa järjestetään maahanmuuttaja-ilta/-iltoja, jossa kerrotaan

15 nuorille ja perheille Suomen koulujärjestelmästä ja koulunkäynnin käytännön asioista. Myös koko ikäluokan tai kaikkien yhteiset tapahtumat ja tilaisuudet ovat osa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, jota rakennetaan yhdessä kouluviihtyvyyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Samalla opetetaan vaikuttamisen ja osallisuuden taitoja. Me-hengen luominen niin oppilaiden kesken luokassa, koko koulussa kuin henkilöstön kesken on tärkeä osa hyvinvointia ja turvallisuutta. Kouluvuoden alun tärkeä teema on ryhmäytyminen, jota ylläpidetään myös kouluvuoden aikana. Tähän on myös koko henkilöstöä koulutettu ja restoratiivisia, osallistavia ja kaikkia mukaan ottavia -menetelmiä käytetään oppitunneilla koulupäivän arjessa. Ahveniston koulussa järjestetään useita periodimuotoisia kerhoja, esim. käsityökerho, englannin kerho ja kansainvälisyyskerho Opintoretket ja leirikoulut Kouluvuoden aikana varataan yhdeksäsluokkalaisille 1-5 päivää leirikoulua varten. Itse leirikoulu toteutetaan koulupäivänä ja on osa koulun toimintaa. Jos oppilas ei osallistu leirikouluun tai muuhun opintoretkeen, hän on koulussa sille ajalle laaditun aikataulun mukaisesti (voi poiketa jakson lukujärjestyksestä). Luokka itse kerää matkaansa varten tarvittavan rahoituksen ja tämä on koulun käymiseen liittyvää ohiestoimintaa, jonka koulu mahdollistaa mutta ei ole siitä vastuussa. Pääsääntöisesti 9.-luokkalaisten luokkaretket/leirikoulut ovat viikolla 21. Tällä hetkellä tiedossa olevat leirikoulut: 9D Budapest / valvojina Lahtinen ja Järvinen Eri oppiaineissa tehdään erilaisia opintoretkiä, jotka tapahtuvat pääsääntöisesti koulupäivän ja oppituntien puitteissa. Myös oppituntien toiminta tai retki voi tapahtua kouluajan ulkopuolella, esimerkiksi illalla teatterinäytökset, konsertit jne. Näistä tiedotetaan aina oppilaita ja huoltajia etukäteen. Myös oppitunneilla on erilaisia yhteistyötahoja alustamassa jotain teemaa tai pitämässä koko oppituntia opettajan kanssa. Tällaisia vierailukohteita tai yhteistyötahoja ovat erilaiset järjestöt, kulttuuri- ja oikeuslaitokset sekä yritykset esim. yhteistyö paikallisen pankin kanssa nuorten talouskasvatus -teemalla. Tällä hetkellä tiedossa: Biologian valinnaisryhmän retki Helsinkiin

16 2.8. Koulun teemapäivät ja tapahtumakalenteri Seitsemän työjärjestyksestä poikkeavaa koulupäivää Liikuntapäivä Taksvärkkipäivä Sibeliuksen syntymäpäivä Kulttuuri- & penkkaripäivä Talviliikuntapäivä viikko 10/2016 Luokan päivä Kevätlukukauden "ysimuistaminen", peli- & siivouspäivä Muita tapahtumia Edellisen lukuuvoden V-päivän palaute 9. luokille päivä luokkien metsäpäivä Liikennekasvatus-tapahtuma syys-lokakuu 2015 Istumalakko, viikko viikolla Konsertti joka kouluun -kiertueen myötä konsertti Sibelius 150 -juhlakonsertti Kyky-päivä, 7-luokkien esittäytyminen tanssiaiset vko 51 Joulukirkko luokkalaisten V-päivä Vanhojen tanssit Kiirastorstai tapahtuma "eväitä elämään" keväällä 2016 Kevätjuhla Lisäksi koulupäivän aikana erilaisia tapahtumia (konsertteja, vierailijoita, jne.) 9A-luokka osallistuu kaupungin selkokielipilottiin työnimellä "Tiltun seikkailut palveluviidakossa".

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamista ennalta ehkäisevä työ Opetussuunnitelma Kasavuoren

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi 2011-2012 Mukkulan peruskoulu 1. OPPILASHUOLLON TOIMINTA-AJATUS Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2013-2014 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013

OPPILASHUOLLON MALLI. Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILASHUOLLON MALLI Pitkäkankaan koulu 2012-2013 OPPILAS- HUOLTO Turvallisuus KiVa-KOULU Oppiminen ja hyvinvointi Ennaltaehkäisevä työ YHTEISÖLLINEN TUKI OPPILASHUOLTOTYÖ koordinointi, kokoontuminen viikoittain,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

Lukuvuonna tehdyt OPS-muutokset:

Lukuvuonna tehdyt OPS-muutokset: Lukuvuonna 2017-2018 tehdyt OPS-muutokset: Tekstistä muutettu seuraavat termit koko opsiin: - Vihreä Lippu-raati Ympäristöneuvosto - Oppilaskunnan hallitus Oppilasparlamentti - Taito- ja taideaineet Taide-

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

Ahveniston koulussa lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joiden päätyttyä oppilas saa aina jaksotodistuksen.

Ahveniston koulussa lukuvuosi on jaettu viiteen jaksoon, joiden päätyttyä oppilas saa aina jaksotodistuksen. AHVENISTON KOULU TOIMINTA- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN KÄSITELY Koulun suunnitteluryhmässä: 8.9.2014 Opettajien kokouksessa: 10.9.2014 Oppilaskunnan kokouksessa: 10.9.2014 Vanhempainyhdistyksen kokouksessa:

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Koulujen yhteinen teema lukuvuoden 2011-2012 aikana: Kunnassa yhteisesti toteutettava teema on tämän lukuvuoden aikana hyvinvointi. Aihekokonaisuuteen

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

Oppilaiden osallisuustiimi. Lukuvuoden arviointi ja lukuvuoden tavoitteet

Oppilaiden osallisuustiimi. Lukuvuoden arviointi ja lukuvuoden tavoitteet Oppilaiden osallisuustiimi Lukuvuoden 2013-2014 arviointi ja lukuvuoden 2014-2015 tavoitteet Toiminnan tavoitteet Oppilaiden osallisuuden ryhmiä ovat oppilaskuntatoiminta, tukioppilastoiminta sekä välituntitoiminta.

Lisätiedot

LUOKKATUNNIT OPS YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA

LUOKKATUNNIT OPS YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA LUOKKATUNNIT OPS2016 - YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA H A N N A G U S TA F S S O N O S A L L I S U U S - KO O R D I NA AT TO R I Miksi? Miten? Mitä? MIKSI LUOKKATUNTEJA? - Turun opetussuunnitelmassa 2016 paikallisena

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

SIMO JANUARY 08, 2015

SIMO JANUARY 08, 2015 Toimintakulttuuri 1 SIMO JANUARY 08, Opsissa peräänkuulutetaan kodin ja koulun yhteistyötä; onko kodin tahtotilaa pohdittu - kertooko vanhempien passiivisuus siitä, että koti ei kenties olekaan yhtä innokas

Lisätiedot

Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta. Maria Kaisa Aula Helsinki

Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta. Maria Kaisa Aula Helsinki Lapsiasiavaltuutetun näkökulma perusopetuksen tulevaisuudesta Maria Kaisa Aula 18.2.2010 Helsinki 1 YK:n lapsen oikeuksien sopimus ja koulu Kaikki lapset ovat samanarvoisia Julkisen vallan päätöksissä

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista

Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista Uusien säännösten toteuttaminen yläkoulussa on mahdollista - joustavuutta, rohkeutta ja yhteistyötä lisäämällä Teija Kouhia erityisopettaja Pälkäneen yhteiskoulu Kun tahdomme, löydämme keinoja. Etsi rohkeasti

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Sisällys 1. Liikkuva koulu -ohjelman laajeneminen valtakunnalliseksi 2. Oppilaiden fyysinen aktiivisuus 3. Aktiivisempia

Lisätiedot

MLL. Tukioppilastoiminta

MLL. Tukioppilastoiminta MLL Tukioppilastoiminta Tukioppilastoiminta on Peruskoulussa toimiva tukijärjestelmä, joka perustuu vertaistuen ajatukseen Tukioppilas on tavallinen, vapaaehtoinen oppilas, joka haluaa toimia kouluyhteisön

Lisätiedot

1. Kolmiportainen tuki

1. Kolmiportainen tuki 1 1. Kolmiportainen tuki Erityinen tuki Suunnataan pedagogiseen selvitykseen perustuen, opetuspäällikön päätöksellä oppilaalle, jonka selviytyminen perusopetuksesta edellyttää yksilöllisiä opetusjärjestelyjä.

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204. Syyslukukausi tp Tuntien alkamisajat: Syysloma lk 3. 6.

ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204. Syyslukukausi tp Tuntien alkamisajat: Syysloma lk 3. 6. Siv.ltk 13.8.2018, liite n:o 13 TYÖSUUNNITELMA, lukuvuosi 2018-2019 ITÄ-SUOMEN LÄÄNI 08 KAAVIN KUNTA 204 Oppilaitostyyppi 123 Koulumuoto 11 Koulu Kaavin koulu Koulun nro 04713 Opettajien virkojen lkm 17

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA

PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN KÄSIKIRJA Oulunsalo Opetussuunnitelman perusteet muuttuivat vuoden 2011 alusta, mikä velvoitti kuntia tekemään muutoksia myös kuntakohtaisiin opetussuunnitelmiin. Oulunsalon

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Yhteisöllisyyttä & kohtaamista

Yhteisöllisyyttä & kohtaamista koulu- nuorisotyö Yhteisöllisyyttä & kohtaamista Tavoitteena on turvallinen kouluyhteisö, jossa nuoret viihtyvät, oppivat ja tulevat toimeen keskenään. Koulunuorisotyö on ennalta ehkäisevää, ryhmien kanssa

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE)

NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) NÄIN LIIKUTAAN TUEN PORTAILLA (YTE) Tuki jaetaan kolmeen portaaseen: 1. Yleinen tuki Tuki on tilapäistä ja ennaltaehkäisevää. 2. Tehostettu tuki Oppilaalla oppimissuunnitelma, tuki on jatkuvaa/säännöllistä.

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen

11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen 11.3. Pedagoginen toimikunta kokoontui laatimaan yhtenäiskoulun toimintakulttuuritekstiä. 19.5. toimintakulttuuriteksti tarkistettiin ja pedagoginen toimikunta kokoontui sellaisenaan viimeisen kerran.

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

KOSKEN SEUDUN YLÄASTE TYÖSUUNNITELMA

KOSKEN SEUDUN YLÄASTE TYÖSUUNNITELMA KOSKEN SEUDUN YLÄASTE TYÖSUUNNITELMA 2017-2018 Käsittely Koulun työyhteisö Kasvatuksen ja opetustoiminnan yleiset periaatteet ja tavoitteet. Lukuvuoden painopistealueet. Opetuksen jaksottaminen Noudatettavat

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

Viidennen luokan Askelma

Viidennen luokan Askelma Askelmat-ohjelma Tavoitteet Askelmat-ohjelman tavoitteena on mahdollistaa keskustelua koulun, kodin ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kesken. Keskustelun aiheet nousevat esiin aina sen hetkisen

Lisätiedot

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti

lisäksi keväällä 1 päivä myöhemmin sovitun mukaisesti ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2014-15 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2014-2015 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet. Espoo. Maaliskuu 2015.

Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet. Espoo. Maaliskuu 2015. Voimavaroja ja valintoja. Koulun ja nuorisotyön yhteistyön käytäntö ja mahdollisuudet Espoo. Maaliskuu 2015. Koulun palvelutarjonta Erikoistuneet Palvelut Tuki- Palvelut: lääkärit, Arkea tukeva toiminta

Lisätiedot

POHJANLINNAN KOULU TOIMINTAKALENTERI 2015 2016

POHJANLINNAN KOULU TOIMINTAKALENTERI 2015 2016 POHJANLINNAN KOULU TOIMINTAKALENTERI 2015 2016 SYYSLUKUKAUSI Elokuu pe 7.8. ma 10.8 klo 9.00 ke 12.8. to 13.8. Opettajien suunnittelupäivä Koulu alkaa Luokanvalvojantunnit, toimintaa luokittain Lv-palaverit,

Lisätiedot

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 Tuorsniemen koulun tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua yksilölliset erot huomioon ottaen ja opettaa niitä perustietoja ja taitoja, joita oppilas

Lisätiedot

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma

Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma Meri-Lapin seudullinen perusopetuksen ohjaussuunnitelma SISÄLLYS 1 Ohjauksen järjestämisen rakenteet, sisällöt, tavoitteet ja toimintatavat... 4 1.1 Vuosiluokat 1-2... 4 1.1.1 Tavoitteet... 4 1.1.2 Sisällöt

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun Munkkiniemen ala-asteen koulu

Tervetuloa kouluun Munkkiniemen ala-asteen koulu Tervetuloa kouluun 2019 2020 Munkkiniemen ala-asteen koulu Maailman paras peruskoulu https://www.youtube.com/watch?v=nt3_bbkxom0 Tervetuloa Munkkiniemen ala-asteen kouluun Klo 9.00 9.30 Yhteinen osuus

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi

Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto Karkkila. Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Uusi opetussuunnitelma oppiva yhteisö Etelä- Suomen aluehallintovirasto 14.- 15.9.2015 Karkkila Ulla Rasimus PRO koulutus ja konsultointi Koulua ympäröivä maailma muuttuu Teknologia Ilmastonmuutos, luonto

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA POGOSTAN KOULU 1. TOIMINTA-AJATUS Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain (19.12.2003/1136)

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Joululoma Pääsiäisloma Vappu Muut lomapäivät. alkaa

Joululoma Pääsiäisloma Vappu Muut lomapäivät. alkaa Koulu Lähiosoite Koulutie 3 Postinumero 88470 Postitoimipaikka Kontiomäki Puhelin 0447500752 Yhteystiedot rehtori, luokanop. (5-6) Arto Heikkinen Puhelin 0442885246 luokanopettaja (0-2) Ulla Leinonen Puhelin

Lisätiedot

Kysely huoltajille ja oppilaille

Kysely huoltajille ja oppilaille Kysely huoltajille ja oppilaille Kysely huoltajille ja oppilaille tammikuussa 2013 Kysely lähetettiin kaikille 20 000 oppilaan huoltajille Wilman kautta Kyselyyn vastasi 3400 huoltajaa Sekä 2500 oppilasta

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu

TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015. Sepänmäen koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 Sepänmäen koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Sepänmäen erityisopetusyksikkö toteuttaa oppilaan yksilöllisistä tarpeista lähtevää kasvatusta tavoitteena

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14 Koulu: Iisveden koulu Lukuvuosi: 2014-2015 Virat ja toimet Viran ja toimen nimike Määrä Lisätietoja Rehtori Luokanopettaja 4 yhdellä rehtorin tehtävät Aineen lehtori Erityisopettaja Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA

PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA PROSESSIMALLI FLEXI: THL:N KOULUTERVEYSKYSELYN TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN OSANA KOULUJEN JA OPPILAITOSTEN ARKEA 1. TULOKSET YHTEISÖLLISELLE OPISKELUHUOLTORYHMÄLLE Rehtori/koulutuspäällikkö tuo koulunsa Kouluterveyskyselyn

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN

LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA HYVÄ OPETTAMINEN Mitä laaja-alainen osaaminen tarkoittaa? Mitä on hyvä opettaminen? Miten OPS 2016 muuttaa opettajuutta? Perusopetuksen tavoitteet ja laaja-alainen osaaminen

Lisätiedot

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16

************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ Saaren koulun työsuunnitelma lukuvuonna 2015 16 ************************************************************************ 1. Koulun

Lisätiedot

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran ja Pöytyän kunnat Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Auran kunnan sivistyslautakunta 16.12.2014 175 Pöytyän kunnan koulutuslautakunta 10.12.2014 97 Sisällys

Lisätiedot

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma

Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Hailuodon peruskoulu Maahanmuuttajaoppilaan ohjaussuunnitelma Ohjaus ennen opintojen alkua Ohjaus maahanmuuttajaoppilaan opintojen alkaessa TEHTÄVÄ TEHTÄVÄN SISÄLTÖ JA AJOITUS VASTUUHENKILÖT MUUTA Oppilaan

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Koulun ulkopuolella annettavan opetuksen opetussuunnitelmalliset ja sosiaaliset tavoitteet

Koulun ulkopuolella annettavan opetuksen opetussuunnitelmalliset ja sosiaaliset tavoitteet VAALAN KUNTA Veneheiton koulu Veneheitontie 790 92830 Veneheitto Puh. 040-186 0012 LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuos i 2017 2018 Käsittely Henkilökunnan kokous Toimielimen (siv.ltk.) -hyväksyminen pvm 21.8.2017

Lisätiedot

Koulunuorisotyö Lahdessa. Hyvinvointia ja osallisuutta kouluihin ja oppilaitoksiin

Koulunuorisotyö Lahdessa. Hyvinvointia ja osallisuutta kouluihin ja oppilaitoksiin Koulunuorisotyö Lahdessa Hyvinvointia ja osallisuutta kouluihin ja oppilaitoksiin 3.9.2015 Koulunuorisotyön henkilöresurssit Kuusi päätoimista koulunuorisotyöntekijää yläkouluilla. Nimetty kouluyhteistyöryhmä,

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Kalkkisten koulu 2015 2016

Kalkkisten koulu 2015 2016 Lukuvuosisuunnitelma Kalkkisten koulu 2015 2016 yhteystiedot koulu Lähiosoite Kenttätie 5 Postinumero 17240 Postitoimipaikka Kalkkinen Puhelin 03 7671008 Sähköposti kalkkistenkoulu@asikkala.fi Kanslia

Lisätiedot

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9

HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PE- RUSKOULUN VUOSILUOKILLE 7 9 Suomenkielinen koulutusjaosto 17.9.2013 HUOLTA HERÄTTÄVIIN POISSAOLOIHIN LIITTYVÄ TOIMINTASUUNNITELMA PERUS-

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k

Huoltajapalautekysely_suruen (2012) Iivisniemen koulu k Huoltajapalautekysely_suruen (0) Iivisniemen koulu k 0 0..0 Osa-alueiden keskiarvot,,,,,8,7,8,,,,,,,,, Kaikki Osa-alueiden keskiarvot,,,,,,,,,,8,8,7,,,, Kaikki Johtaminen. Koulun rehtori johtaa kasvatus-

Lisätiedot

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki

Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki Ohjaus- ja tukitoimia osana kolmiportaista tukea. Pedagogisten ratkaisujen malleja. Tukitoimi Yleinen tuki Tehostettu tuki Erityinen tuki eriyttäminen opetuksessa huomioidaan oppilaan opetusta voidaan

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu

Opetussuunnitelma. Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu Opetussuunnitelma Salon kaupungin perusopetus Särkisalon koulu 1 Hyväksytty opetuslautakunnassa 12.4.2011 Johdanto Perusopetuslaki on muuttunut osittain 24.6.2010 (PoL 642/2010). Tästä johtuen myös perusopetuksen

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien

Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien Ylöjärven kaupunki Opettajien tehtäväkohtaisen palkan TVA-perusteet 1.8.2011 lukien 1. Laaja-alainen pedagoginen ja/tai muu kunnallinen kehittämistehtävä 1.1. Erityisopetuksen ja/tai oppilashuollon kunnallinen

Lisätiedot

Mitä osallisuus voisi olla?

Mitä osallisuus voisi olla? Mitä osallisuus voisi olla? Laki ja osallisuus Lasten ja nuorten osallisuudella on hyvin vahva laillinen perusta. Se ei ole onneksi vain aikuisten hyväntahtoisuuden varassa. perustuslaki perusopetus- ja

Lisätiedot

KIVISTÖN KOULUN VANHEMPAINILTA 27.8.2015

KIVISTÖN KOULUN VANHEMPAINILTA 27.8.2015 KIVISTÖN KOULUN VANHEMPAINILTA 27.8.2015 ILLAN OHJELMA: klo 18.00 Opettajien esittäytyminen Koulun toiminnan esittely Vanhempainyhdistyksen puheenvuoro n. klo 19.00 Luokkakohtaiset vanhempaintilaisuudet

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa

Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa Tukioppilastoiminta MLL toi Suomeen vuonna 1972 Yhdysvalloista Toimii tällä hetkellä n. 90 % perusopetuksen 7.-9.- vuosiluokkien kouluista Vuosittain yli 10

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

I Kasvattajana muuttuvassa maailmassa. Kasvatuskaaoksesta yhteiseen ymmärrykseen...17

I Kasvattajana muuttuvassa maailmassa. Kasvatuskaaoksesta yhteiseen ymmärrykseen...17 Sisällys Alkusanat...5 I Kasvattajana muuttuvassa maailmassa Matti Rimpelä Kasvatuskaaoksesta yhteiseen ymmärrykseen...17 Kasvatuksen ammattilaisten erityinen tehtävä...19 Lapsen kehittyminen aikuiseksi...21

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot