Kakskerranjärven vedenlaadun tutkimukset 2008 Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kakskerranjärven vedenlaadun tutkimukset 2008 Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulu 23.3.2009"

Transkriptio

1 Kakskerranjärven vedenlaadun tutkimukset Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulu 3.3.9

2 Sivu 1/9 Kakskerranjärven vedenlaadun tutkimukset Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulu Tutkimus Toteutettujen vedenlaadun tutkimuksien päätarkoituksena oli selvittää Kakskerranjärven happitilannetta ja järvelle asennettujen hapetuslaitteiden toimintaa. Tutkimus on osa Turun ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimiston yhteishanketta Kakskerranjärven vedenlaatuseuranta. Tämä raportti sisältää yhteenvedon Turun ammattikorkeakoulun vuoden aikana toteuttamista mittauksista. Turun kaupungin eteläpuolella Kakskerran saaressa sijaitseva Kakskerranjärvi on pinta-alaltaan noin 1, km ja keskisyvyydeltään noin metriä. Järvi on syvimmillään Myllykylän syvänteen länsipäässä, jossa vettä on enimmillään noin 15 metriä. Kakskerranjärvi on rehevöitynyt huomattavasti lähinnä maatalouden ja asutuksen aiheuttaman hajakuormituksen seurauksena. Järven syvänteiden happitaloutta pyritään parantamaan hapetuksella. Hapetuksen tarkoituksena on pitää syvänteiden alusvesi hapellisena kerrostuneisuuskausien aikana. Hapettomissa olosuhteissa pohjan sedimenttiin sitoutunut fosfori alkaa liueta takaisin kiertoon ja kiihdyttää rehevöitymistä entisestään. Kesällä järvellä oli käytössä kolme hapetuslaitetta, kaksi Waterixilmastinta ja yksi Listema-kuplailmastin. Kunnostustoimenpiteenä on myös käytetty hoitokalastuksia ja lisäksi järveen etelästä laskevaan Kalliolanojaan on asennettu kemiallinen ojavesipuhdistamo, jonka avulla pyritään saostamaan järveen valuma-alueelta tulevaa fosforia. Järven veden laadun ja sen kehityksen pitkäaikaisseurannan toteuttaa Lounais-Suomen Vesi- ja ympäristötutkimus Oy (aiemmin Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry:n nimellä). Seurannassa tutkitaan tarkemmin mm. järven veden ravinnepitoisuuksia (typpi ja fosfori) ja kasviplanktonlajistoa ja -biomassoja sekä veden hygieenistä laatua. Seurannan tulokset ja lisätietoa Kakskerranjärvestä mm. säätietoineen ja kirjallisuusluetteloineen on saatavissa tarkkailututkimuksen vuosiraporteista (mm. Koivunen ).. Menetelmät Veden laatua kartoitettiin Turun AMK:n toimesta yhteensä seitsemänä päivänä välisenä aikana. Mittaukset tehtiin jokaisena mittauspäivänä yhteensä pisteestä. Kartta Kakskerranjärven syvyysvyöhykkeistä, vedenlaadun mittauspisteistä ja hapetuslaitteiden sijainnista on liitteenä (liite 1). Mittauspisteistä seitsemän sijoitettiin Myllykylän pääsyvänteeseen, jossa on ollut toiminnassa kaksi hapetuslaitetta. Yksi mittauspisteistä sijaitsee järven matalassa länsipäässä,

3 Sivu /9 yksi järven kahteen pääaltaaseen jakavassa salmessa Brinkhallin kohdalla ja kolme järven itäisessä altaassa. Itäisessä altaassa on ollut käytössä yksi hapetuslaite. Vertikaalisuunnassa mittaukset tehtiin jokaisessa pisteessä yhden metrin syvyysvälein pinnasta pohjaan. Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n toteuttaman Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen vesinäytteet otetaan (Koivunen ) läheltä mittauspisteitä 3 (Myllykylä KAKJ 1A) ja 11 (Harjattula KAKJ ). Tutkimusjakson vedenlaadun ajallista vaihtelua esittävissä kuvissa käytetään mittauspisteen 3 (Myllykylän syvänne) mittaustietoja. Alueellista vaihtelua esittäviin kuviin (liitteet -7) on käytetty mittaustietoja pisteistä 1, 3, 7, 9 ja 11. Tuloksia verrataan myös Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n huhti-syyskuun väliraporttien (Koivunen, Lehtonen & Räisänen ) tietoihin. Mittalaitteena käytettiin YSI- moniparametrimittaria (kuva 1). Laitteeseen on mahdollista vaihtaa erilaisia veden laadun parametrien mittaukseen soveltuvia antureita. Valmistajan ilmoittamat mittaustarkkuudet käytetyille antureille esitetään taulukossa 1. Kuva 1: YSI moniparametrisondin anturipää (kuva: Taulukko 1: Valmistajan ilmoittamat mittaustarkkuudet tutkituille parametreille (YSI Inc. 7). Parametri Mittausalue Tarkkuus Resoluutio Lämpötila C -5-5 C +-,15 C,1 C Happipitoisuus mg/l - 5 mg/l +-,1 mg/l tai 1 % lukemasta,1 mg/l Hapen kyllästysaste % - 5 % +-1 % lukemasta tai 1 %,1 % ph - 1 yksikköä +-, yksikköä,1 yksikköä Sameus - NTU +- % lukemasta tai,3 NTU,1 NTU Sinileväpitoisuus solua/ml ei ilmoitettu 1 solu/ml

4 Sivu 3/9 Laitteen anturit kalibroitiin ennen jokaista mittauskertaa. Sameus ja ph anturit kalibroitiin standardeilla, optinen happianturi % happikylläisyyteen ja fykosyaniinin fluoresenssia mittaava sinileväfluorometri kalibroitiin puhtaalla vedellä nollapitoisuuteen. Fluorometrin tuottaman sinileväpitoisuuden (solua/ml) muunnokseen käytettiin kiinteästi Suomen oloihin biomassakalibroitua TriOS MicroFlu blue fluorometriä. Laitteiden antamia pitoisuuksia vertailtiin järvellä Vertailun perusteella saadun suorayhtälön (kuva ) avulla YSI-fluorometrin solua/ml - arvolle tehtiin suuntaa antava muunnos märkäpainobiomassaksi (mg/l). Tarkempaa biomassakalibrointia varten anturin mittaamaa fluoresenssitulosta tulisi verrata laboratoriossa tehtyihin sinilevän biomassalaskentoihin. TriOS mg/l ww 1,5 1,5 y =,3x -,333 R =,755 n = 3 YSI cells/ml Kuva : Sinileväfluorometrivertailu 7.. ja vertailun perusteella johdettu biomassaarvioissa käytetty muunnoskaava.

5 Sivu /9 3. Tulokset Lämpötila Pintaveden lämpötila (kuva 3) ensimmäisellä mittauskerralla (.5.) oli noin 13 C. Alkava kerrostuminen oli jo selkeästi havaittavissa, pohjan läheinen vesi oli lämpötilaltaan -7 C tienoilla. Kesä-elokuussa vesimassa oli selkeästi lämpötilakerrostunut. Korkeimmat pintalämpötilat, noin C, mitattiin heinäkuun puolessa välissä (17.7.). Tuolloin lämpötilaero pinnan ja pohjan välillä oli suurimmillaan noin 11 C. Selvä harppauskerros oli havaittavissa kesä-heinäkuun aikana. Pintavesi alkoi viilentyä syyskuun alkupuolella ja 3.9. tuloksissa on havaittavissa alkava kerrostuneisuuden purkautuminen. Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen näytteenoton yhteydessä 1.9. kerrostuneisuus oli jo kokonaan purkautunut ja vesimassa oli kauttaaltaan noin 13 C lämpöistä. Lokakuussa vesi viileni lämpötilan ollessa viimeisellä mittauskerralla (9..) koko vesimassassa hieman yli C. Mittauspisteiden välinen vaihtelu (liite ) pintaveden lämpötilan osalta oli koko tutkimusjaksolla pientä. Alusveden lämpötilassa ja harppauskerroksen sijainnissa oli pientä eroa: Myllykylän syvänteen ja järven länsipään alusvesi oli hieman viileämpää ja kesäajan harppauskerros sijaitsi hieman ylempänä järven itäpäähän verrattuna. Lämpötila C Kuva 3: Kakskerranjärven veden lämpötila mittauspisteellä 3. Happipitoisuus Kakskerranjärven alusveden happipitoisuus (kuvat ja 5) alkoi heiketä jo toukokuun lopulla alkavan lämpötilakerrostumisen mukana. Kesäkuussa hapenvajausta oli havaittavissa jo -7 metrin syvyyden alapuolella. Kesän huonoin happitilanne oli heinäkuussa, jolloin vesimassa oli jo neljän metrin jälkeen vähähappista ja -7 metrin syvyyden jälkeen happi oli käytännössä loppu. Elokuussa alusvesi oli edelleen hyvin vähähappista. Syyskuun alun mittauskerralla kerrostuneisuus oli jo alkanut purkautua ja happivajausta oli enää metrin alapuolisessa vesikerroksessa. Syyskuussa lämpötilakerrostuneisuus purkaantui kokonaan ja koko vesimassan happikylläisyys nousi 9 % tasolle.

6 Sivu 5/9 Pintavesi oli käynnissä olevan perustuotannon vuoksi hieman ylikyllästynyttä touko-elokuun mittauskertoina. Kesä-heinäkuussa suurempi kasviplanktontuotanto nosti itäisen altaan pintaveden happipitoisuuden hieman länsipäätä suuremmaksi. Järven länsipään ja Myllykylän syvänteen alusveden happitilanne oli hieman heikompi koko kesän ajan verrattuna järven itäiseen altaaseen (liitteet 3 ja ). Vesimassan happipitoisuus hapetuslaitteiden läheisten mittauspisteiden ja muiden pisteiden välillä ei eroa toisistaan merkittävästi. Kenttähavaintojen mukaan hapetuslaitteet olivat kesän aikana päällä hyvin epäsäännöllisesti. Hapen kyllästysaste % Kuva : Kakskerranjärven veden happikylläisyys mittauspisteellä 3. Happipitoisuus mg/l Kuva 5: Kakskerranjärven veden happipitoisuus mittauspisteellä 3.

7 Sivu /9 Happamuus Kakskerranjärveltä tutkimusaikana mitatut ph-arvot (kuva ) vaihtelivat,5 ja, yksikön välillä. Touko-elokuussa pintavedestä mitatut korkeat (ph >7,3) tulokset ovat seurausta käynnissä olevasta perustuotannosta. Kerrostuneisuuskauden huonon happitilanteen aikaan alusvesi oli lievästi hapanta. Suurimmat (>) arvot mitattiin järven itäpään mittauspisteistä. Kesä- ja heinäkuun mittauskerroilla pintaveden ph-arvo kasvoi itää kohti mentäessä (liite 5). Elokuun mittauskerralla tilanne oli päinvastainen ja suurimmat arvot mitattiin länsipäästä. Myös pintaveden happipitoisuus ja osin myös sinileväpitoisuus (liitteet 3, ja 7) käyttäytyivät samankaltaisesti, joten vaihtelu johtuu hetkellisistä kasviplanktontuotannon määrän alueellisista eroista. Lokakuussa vesipatsaan sekoituttua vesimassan ph oli tasaisesti sekä syvyyssuunnassa, että mittauspisteiden välillä noin 7,1 7,3.,5 7 7,5,5 ph Kuva : Kakskerranjärven veden happamuus mittauspisteellä 3. Sameus Kakskerranjärven pintaveden sameus (kuva 7) vaihteli mittausjaksolla noin 1- NTU-yksikön välillä. Kirkkaimmillaan järven pintavesi oli elokuusta lokakuun alkuun, pienimmät sameusarvot mitattiin 3.9., jolloin pintaveden sameus oli ainoastaan 1- NTU tasolla. Kerrostuneisuuden aikainen alusveden hapenpuute näkyy selkeästi myös sameuslukemissa. Alusvedestä mitattiin yleisesti korkeita, NTU suuruisia arvoja ja sameuden nousu syvemmälle mentäessä seuraa melko tarkasti hapen vähenemistä. Tarkkailututkimuksen vesinäytteiden perusteella myös ravinnepitoisuudet alusvedessä kohosivat samoina aikoina erittäin suuriksi, joten hapettomissa olosuhteissa sedimentistä on alkanut liueta ravinteita alusveteen. Mittauspisteiden väliset erot (liite ) veden sameudessa olivat melko pieniä.

8 Sivu 7/9 Sameus NTU Kuva 7: Kakskerranjärven veden sameus mittauspisteellä 3. Sinileväpitoisuus Sinileväpitoisuudet (kuvat ja 9) pysyttelivät koko kesän ajan melko alhaisina. Käytetyillä fluoresenssiantureilla luotettavasti mitattavia määriä (>15 solua/ml, ~,1 mg/l) sinilevää esiintyi lähinnä heinäkuun puolen välin ja syyskuun alun välisenä aikana. Tarkkailututkimuksen näytteistä lasketut,1 mg/l ylittävät sinileväbiomassat ajoittuivat myös samankaltaisesti. Suurimmat pitoisuudet mitattiin 7.. jolloin pintaveden pitoisuudet olivat biomassana arvioiden 1-1,5 mg/l tasolla. Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen näytteissä suurin sinileväbiomassa ajoittui elokuun loppupuolen näytteenottokerralle (noin 1,5 mg/l). Heinäkuun puolen välin näytteenottokerralla levien havaittiin jo maastohavaintojenkin perusteella kasaantuvan harppauskerroksen yläosaan. Tämä havaittiin myös mukana olleen optisen klorofyllianturin tuloksista. Silmämääräisesti tarkasteltuna mittauspäivinä ei havaittu voimakkaita sinilevien muodostamia pintakukintoja.

9 Sivu /9 Sinileväpitoisuus, solua/ml Kuva : Kakskerranjärven veden sinileväpitoisuus mittauspisteellä 3. Sinileväpitoisuus mg/l märkäpainoa,5 1 1, Kuva 9: Kakskerranjärven veden sinileväpitoisuus mittauspisteellä 3. Anturin solua/ml tulokset on muunnettu biomassakalibroidun vertailufluorometrin (TriOS) tulosten perusteella biomassa-arvioksi. Anturin mittaamat tulokset noin alle 15 solua/ml (~,1 mg/l) on merkitty nollaksi.

10 Sivu 9/9. Johtopäätökset Tehtyjen tutkimusten perusteella Kakskerranjärven kesäkerrostuneisuuden aikainen happitilanne vuonna oli erittäin heikko. Lämpötilakerrostumisen myötä huomattavaa alusveden hapenvajausta oli havaittavissa noin kolmen kuukauden ajan. Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen yhteydessä otettujen ravinnenäytteiden tulokset vahvistavat, että pohjasedimenttiin sitoutuneita ravinteita on hapettomuuden seurauksena lähtenyt liukenemaan takaisin kiertoon suuria määriä. Kesän sinilevämäärät Kakskerranjärvellä olivat puolestaan edellisvuoteen verrattuna (Koivunen, Loisa 7) selvästi pienempiä. Vuoden tulosten perusteella hapetuslaitteet eivät nykyisellään toimi riittävän tehokkaasti pitääkseen järven alusvettä hapellisena. Myös vuoden 7 tilanne oli lähes vastaava. Mikäli järven tilaa pyritään parantamaan hapetuksella, tulisi ensimmäisenä huolehtia, että hapetuslaitteet ovat ainakin kerrostuneisuuskausien aikana päällä tarpeeksi pitkiä jaksoja ja tarpeeksi suurella teholla. Järven asukkailta on nykyisellään tullut valituksia hapetuslaitteiden aiheuttamasta melusta (Nummelin ) ja mittausten yhteydessä tehtyjen kenttähavaintojenkin mukaan hapetuslaitteita käydään sammuttamassa yksityishenkilöiden toimesta. Hapetuslaitteiden toiminnan tarkkailua tulisikin tehostaa, jotta laitteiden ylläpitoon käytettävistä resursseista voisi syntyä hyötyä. 5. Lähteet Koivunen, S.. Kakskerranjärven tarkkailututkimus, vuosiraportti 7. Lounais-Suomen Vesi- ja ympäristötutkimus Oy. Koivunen, S., Lehtonen, K. & Räisänen, R.. Kakskerranjärven tarkkailututkimuksen väliraportit 9. Lounais-Suomen Vesi- ja ympäristötutkimus Oy. Loisa, O. ym Kakskerranjärvellä tehtyjen mittausten väliraportit 7. Turun ammattikorkeakoulu. Nummelin M.. Henkilökohtaiset tiedonannot. Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimisto. YSI Incorporated. Mittalaitevalmistajan dokumentit ja www-sivut.

11 J.niemi 9 Näytteenottopiste 1 Kakskerranjärvi 3m m 9m m 15m Ilmastin J.niemi 9 Näytteenottopiste 1 Kakskerranjärvi 3m m 9m m 15m Ilmastin Brinkhall Myllykylä Armonlaakso Brinkhall Myllykylä Armonlaakso 3m m 9m m 15m 9m m 9m 3m m m 1km N m m 9m m 15m 9m m 9m 3m m m 1km N 5 3 1

12 1/ LIITE : Kakskerranjärven veden lämpötila, näytepisteiden välinen vertailu Lämpötila C Lämpötila C 1

13 / Lämpötila C Lämpötila C 1

14 3/ Lämpötila C Lämpötila C 1

15 / Lämpötila C 1

16 1/ LIITE 3: Kakskerranjärven veden happikylläisyys, näytepisteiden välinen vertailu Hapen kyllästysaste %.5. 1 Hapen kyllästysaste %.. 1

17 / Hapen kyllästysaste % Hapen kyllästysaste % 7.. 1

18 3/ Hapen kyllästysaste % Hapen kyllästysaste %.. 1

19 / Hapen kyllästysaste % 9.. 1

20 1/ LIITE : Kakskerranjärven veden happipitoisuus, näytepisteiden välinen vertailu.5. Happipitoisuus mg/l 1.. Happipitoisuus mg/l 1

21 / Happipitoisuus mg/l Happipitoisuus mg/l 1

22 3/ 3.9. Happipitoisuus mg/l 1.. Happipitoisuus mg/l 1

23 / 9.. Happipitoisuus mg/l 1

24 1/ LIITE 5: Kakskerranjärven veden happamuus, näytepisteiden välinen vertailu,5 7 7,5,5 ph ,5 7 7,5,5 ph 9 1..

25 /,5 7 7,5,5 ph ,5 7 7,5,5 ph

26 3/,5 7 7,5,5 ph ,5 7 7,5,5 ph 9 1..

27 /,5 7 7,5,5 ph

28 1/ LIITE : Kakskerranjärven veden sameus, näytepisteiden välinen vertailu Sameus NTU Sameus NTU

29 / Sameus NTU Sameus NTU

30 3/ Sameus NTU Sameus NTU

31 / Sameus NTU

32 1/3 LIITE 7: Kakskerranjärven veden sinileväpitoisuus, näytepisteiden välinen vertailu Sinileväpitoisuus solua/ml Sinileväpitoisuus solua/ml

33 /3 Sinileväpitoisuus solua/ml Sinileväpitoisuus solua/ml

34 3/3 Sinileväpitoisuus solua/ml Sinileväpitoisuus solua/ml

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013

Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Vesijärven vedenlaadun alueellinen kartoitus 21.5.2013 Antti Lindfors ja Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 13.6.2013 LUODE CONSULTING OY, SANDFALLINTIE 85, 21600 PARAINEN 2 Johdanto Tässä raportissa käsitellään

Lisätiedot

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA

KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA KETTULAN JÄRVIEN TILA VUOSINA 2006-2010 TEHTYJEN TUTKI- MUSTEN PERUSTEELLA Näytteenotto ja näytteiden analysointi Vesinäytteet on otettu lopputalvella 2006 ja 2007 sekä loppukesällä 2006, 2007 ja 2010

Lisätiedot

Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005

Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005 LUODE CONSULTING OY 1636922 4 HIIDENVESIPROJEKTI Hiidenveden vedenlaatu 15.8.2005 Mikko Kiirikki, Antti Lindfors & Olli Huttunen Luode Consulting Oy 24.10.2005 LUODE CONSULTING OY, OLARINLUOMA 15, FIN

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.06.2012 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 56 Espoon järvien tila talvella 2012 Valmistelijat / lisätiedot: Kajaste Ilppo, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä

Hapetuksen tarkoitus purkamaan pohjalle kertyneitä orgaanisen aineksen ylijäämiä Hapetuksen tarkoitus Hapettamiselle voidaan asettaa joko lyhytaikainen tai pitkäaikainen tavoite: joko annetaan kaloille talvisin mahdollisuus selviytyä pahimman yli tai sitten pyritään hillitsemään järven

Lisätiedot

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU

TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU TURPAANKOSKEN JA SAARAMAANJÄRVEN POHJAPATOJEN RAKENTAMISEN AIKAINEN VESISTÖTARKKAILU Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 14/211 Anne Åkerberg SISÄLLYSLUETTELO sivu 1 JOHDANTO 1 2 TARKKAILU

Lisätiedot

Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 2010-2011 - Tarkkailutulosten mukaan

Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 2010-2011 - Tarkkailutulosten mukaan Talvivaaran jätevesipäästön alapuolisten järvien veden laatu 21-211 - Tarkkailutulosten mukaan 4.1.211 1 Pintavesien tarkkailukohteet, Talvivaara Jormasjärvi Kolmisoppi Tuhkajoki Kalliojärvi Salminen Ylälumijärvi

Lisätiedot

Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n

Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n Vedenlaatutilanne Imatran seutukunnassa loppukesällä 2014 Saimaan ammattiopisto, auditorio Esitelmöitsijä Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy:n toimitusjohtaja ja limnologi Pena Saukkonen Ympäristön,

Lisätiedot

Humuksen vaikutukset järvien hiilenkiertoon ja ravintoverkostoihin. Paula Kankaala FT, dos. Itä Suomen yliopisto Biologian laitos

Humuksen vaikutukset järvien hiilenkiertoon ja ravintoverkostoihin. Paula Kankaala FT, dos. Itä Suomen yliopisto Biologian laitos Humuksen vaikutukset järvien hiilenkiertoon ja ravintoverkostoihin Paula Kankaala FT, dos. Itä Suomen yliopisto Biologian laitos Hiilenkierto järvessä Valuma alueelta peräisin oleva orgaaninen aine (humus)

Lisätiedot

Mustialanlammin tila - mitä järvelle on tapahtunut sitten viimekesäisen kipsauksen?

Mustialanlammin tila - mitä järvelle on tapahtunut sitten viimekesäisen kipsauksen? Mustialanlammin tila - mitä järvelle on tapahtunut sitten viimekesäisen kipsauksen? Kipsauksen taustaa Rehevöityneen järven pohjan kipsaus on kunnostusmenetelmä, jossa käsittelyn kohteena on nimenomaan

Lisätiedot

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007

PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2007 PERTUNMAAN JA HEINOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 27 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 91/27 Anne Åkerberg SISÄLLYS sivu 1 Johdanto 1 2 Näytteenotto ja sääolot 1 3 Tulokset 2 3.1 Lämpötila

Lisätiedot

Kytäjä Usmin alueen lampien vedenlaatu

Kytäjä Usmin alueen lampien vedenlaatu Kytäjä Usmin alueen lampien vedenlaatu Iso Haiskari, Kiiskilammi, Kolmiperslammi, Piilolammi, Jauholammi, Urolammi ja Usminjärvi olivat vedenlaatuseurannassa elokuussa 2019. Edelliset kesäajan seurantanäytteet

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro

UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro UUDENKAUPUNGIN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA 2016 Väliraportti nro 117-16-5754 Oheisena lähetetään tulokset Uudenkaupungin merialueen tarkkailututkimuksesta, jonka Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus

Lisätiedot

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä

Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä 13.6.2017 Limnologi Reijo Oravainen Talviaikainen järven hapetus Coolox menetelmällä Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry COOLOX - tuotekehitys Havaittiin, että pienissä lammissa, joissa oli

Lisätiedot

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992 LUVY/149 4.8.215 Minna Sulander Ympäristönsuojelu, Vihti ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 198 ja 1992 Vihdin pohjoisosassa sijaitsevasta Iso-Kairista otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena

Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Vesijärven jäänalaisen lämpötilan ja happipitoisuuden muuttuminen hapetussekoituksen seurauksena Pauliina Salmi ja Kalevi Salonen 2nd Winter Limnology Symposium, Liebenberg, Saksa, 31.5.21 Mukailtu suomeksi

Lisätiedot

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015

Haukiveden vesistötarkkailun tulokset talvelta 2015 1 / 3 Stora Enso Oyj LAUSUNTO A 1741.6 Varkauden tehdas 14.10.2013 Varkauden kaupunki Tekninen virasto Carelian Caviar Oy Tiedoksi: Pohjois-Savon ely-keskus Keski-Savon ympäristölautakunta Rantasalmen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 32. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 2412/11.01.03/2012 32 Espoon vesistötutkimus vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Va.

Lisätiedot

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely

1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely JOKIohjelman raportti Ojavesiseuranta vuonna 218 1. Näytteenotto ja aineistojen käsittely Ojavesiseuranta aloitettiin JOKIohjelman toiminta-alueella 17.4.218 ja viimeinen näytteenottopäivä oli 5.11.218.

Lisätiedot

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA

HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA HAMINA-KOTKA-PYHTÄÄ MERIALUEEN LAHTIEN VEDEN TILA 1993-23 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 126/25 Erkki Jaala ISSN 1458-864 TIIVISTELMÄ Hamina-Kotka-Pyhtää merialueella veden laatua tarkkaillaan

Lisätiedot

Sekoitushapetus Vesijärven Enonselällä - Kolmen vuoden kokemuksia

Sekoitushapetus Vesijärven Enonselällä - Kolmen vuoden kokemuksia Sekoitushapetus Vesijärven Enonselällä - Kolmen vuoden kokemuksia Limnologipäivät 1.-11..13, Helsinki Pauliina Salmi Lammin biologinen asema Ismo Malin Lahden seudun ympäristöpalvelut Kalevi Salonen Jyväskylän

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON SEKOITTUMISVYÖHYKETUTKIMUS KEVÄÄLLÄ 2015 Kymijoen vesi ja ympäristö ry Janne Raunio SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 TUTKIMUSALUE 1 3 AINEISTO JA METELMÄT 1 4 TULOKSET 4

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630 RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014 Väliraportti nro 116-14-7630 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy lähettää oheisena tulokset 13. 14.10.2014 tehdystä Rauman merialueen tarkkailututkimuksesta

Lisätiedot

Vedenlaadun alueellinen vaihtelu Sääksjärvellä tehtyjen mittausten perustella Antti Lindfors, Joose Mykkänen & Ari Laukkanen

Vedenlaadun alueellinen vaihtelu Sääksjärvellä tehtyjen mittausten perustella Antti Lindfors, Joose Mykkänen & Ari Laukkanen 1 Vedenlaadun alueellinen vaihtelu Sääksjärvellä 3.6.2014 tehtyjen mittausten perustella Antti Lindfors, Joose Mykkänen & Ari Laukkanen Luode Consulting Oy 30.6.2014 L U O D E C O N S U L T I N G O Y,

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN HAPETUKSEN SEURANTATUTKIMUKSET VUOSINA 2009-2011

KAKSKERRANJÄRVEN HAPETUKSEN SEURANTATUTKIMUKSET VUOSINA 2009-2011 Opinnäytetyö (AMK) Kala ja ympäristötalouden koulutusohjelma Iktyonomi AMK 2011 Eemeli Huhta KAKSKERRANJÄRVEN HAPETUKSEN SEURANTATUTKIMUKSET VUOSINA 2009-2011 OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015

Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1(4) 16.12.2015 Paimion Karhunojan vedenlaatututkimukset vuonna 2015 1 YLEISTÄ Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry tutki Paimion Karhunojan vedenlaatua vuonna 2015 jatkuvatoimisella MS5 Hydrolab vedenlaatumittarilla

Lisätiedot

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014 LUVY/121 6.7.215 Anne Linnonmaa Valkjärven suojeluyhdistys ry anne.linnonmaa@anne.fi VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu kesiin 21-214 Sammatin Valkjärvestä otettiin vesinäytteet 25.6.215

Lisätiedot

Mikko Kiirikki, Antti Lindfors & Olli Huttunen

Mikko Kiirikki, Antti Lindfors & Olli Huttunen Mikko Kiirikki, Antti Lindfors & Olli Huttunen Johdanto Lohjanjärven vedenlaadun kartoitus liittyy Karjaanjoki Life hankkeeseen, jossa Lohjanjärven ja sen valuma-alueen tilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 30.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Pienojanlammen veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan länsiosassa sijaitsevan Pienojanlammen vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2016 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 13.12.2016 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin Helsingin yliopiston Lammin

Lisätiedot

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.

LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6. 1(2) 30.6.2015 LITTOISTENJÄRVEN POHJOISPUOLISELTA JÄRVELÄN KOSTEIKOLTA LÄH- TEVÄN VEDEN SEKÄ LITTOISTENJÄRVEEN LASKEVIEN KAHDEN OJAN VE- DENLAATUTUTKIMUS 11.6.2015 1 Yleistä Littoistenjärven pohjoispuolella

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen

1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA. Ilppo Kettunen 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA Ilppo Kettunen L K E N M 0 N I S T E S A R J 1980:31 TALVISESTA HAPEN KULUMISESTA I Kettunen n ves Kouvola 1980 irin vesitoimisto S I S Ä L L Y S L U E T T E L 0

Lisätiedot

Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016

Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016 5.9.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Säynäislammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan itäosassa sijaitsevalta Säynäislammilta otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun. Tausta

Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun. Tausta Tiedote Dnro KAIELY/632/2015 16.9.2016 Julkinen Terrafamen kaivoksen purkuputken vaikutus Nuasjärven vedenlaatuun Tausta Terrafame Oy:n kaivosalueelta johdetaan vesiä Oulujoen ja Vuoksen vesistöjen suuntiin.

Lisätiedot

Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 1.9.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin (Valkärven eteläpuoli) veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Luoteisosassa sijaitsevan Kaitalammin vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017

Lisätiedot

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA 2 (4) 1 Johdanto Vesistön ja kalaston tarkkailu perustuu hoitokunnalle 11.9.2014 myönnettyyn

Lisätiedot

HARTOLAN, HEINOLAN JA SYSMÄN VESISTÖTUTKIMUKSET VUONNA 2013 Heinolan kaupunki, ympäristötoimi. 23.10.2013 Helka Sillfors

HARTOLAN, HEINOLAN JA SYSMÄN VESISTÖTUTKIMUKSET VUONNA 2013 Heinolan kaupunki, ympäristötoimi. 23.10.2013 Helka Sillfors HARTOLAN, HEINOLAN JA SYSMÄN VESISTÖTUTKIMUKSET VUONNA 2013 Heinolan kaupunki, ympäristötoimi 23.10.2013 Helka Sillfors 1. Johdanto Heinolan kaupungin ympäristötoimi tutki vesistöjen tilaa kesällä 2013

Lisätiedot

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä

Liite 1. Saimaa. Immalanjärvi. Vuoksi. Mellonlahti. Joutseno. Venäjä Liite 1 Saimaa Immalanjärvi Vuoksi Mellonlahti Joutseno Venäjä Liite 2 1 5 4 3 2 Liite 3 puron patorakennelma Onnelan lehto Onnelan lehto Mellonlahden ranta Liite 4 1/7 MELLONLAHDEN TILAN KEHITYS VUOSINA

Lisätiedot

Outamonjärven veden laatu Helmikuu 2016

Outamonjärven veden laatu Helmikuu 2016 .3.16 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Outamonjärven veden laatu Helmikuu 16 Outamonjärven näytteet otettiin 4..16 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta. Tarkoituksena oli selvittää

Lisätiedot

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016

SAIMAAN VESI- JA YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Hietakallionkatu 2, 53850 LAPPEENRANTA PL 17, 53851 LAPPEENRANTA No 3135/16 23.11.2016 IMATRAN IMMALANJÄRVEN TARKKAILU SYKSYLLÄ 2016 Imatran Immalanjärven tarkkailu perustuu Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus

Lisätiedot

Houhajärvi ry VUOSIKERTOMUS 2014

Houhajärvi ry VUOSIKERTOMUS 2014 Houhajärvi ry VUOSIKERTOMUS 2014 Houhajärvi 2014 yhdistyksen viidestoista toimintavuosi Vedenkorkeus (Liite 1) Vuosi 2014 oli vedenkorkeuden suhteen sikäli poikkeuksellinen, että vähälumisen talven vuoksi

Lisätiedot

Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 30.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ruokjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Vuotnaisissa sijaitsevan Ruokjärven vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012

PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 2012 LUVY/119 6.9.213 Puujärven VSY Olli Kilpinen Hulluksentie 1 e 25 243 Masala PUUJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 loppukesän tulokset ja vertailu vuoteen 212 Näytteet Puujärven kahdelta syvännehavaintopaikalta

Lisätiedot

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin

ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin LUVY/121 18.8.215 Lohjan kaupunki Ympäristönsuojelu ISO HEILAMMEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu aikaisempiin vuosiin Sammatin Iso Heilammen länsiosan 6 metrin syvänteeltä otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet

Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Pyykösjärvi ja Kuivasjärvi nykytila ja lähiajan toimenpiteet Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 12.6.-14.6.2018 Oulu Hannu Salmi, Oulun seudun ympäristötoimi Kuivasjärvi Sivupohja, Oulu + grafiikka

Lisätiedot

Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin

Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin Vesijärven koneellisen sekoittamisen vaikutus jäänalaiseen yhteyttävään pikoplanktoniin Pauliina Salmi & Kalevi Salonen 31st Congress of SIL, Kapkaupunki, Etelä-Afrikka, 17.8.21 Mukailtu suomeksi Tavoitteet

Lisätiedot

TEERNIJÄRVEN TULOKSET JA

TEERNIJÄRVEN TULOKSET JA Vesiosasto/MP 1.1.214 Kirjenumero 83/14 NOKIAN KAUPUNKI Ympäristönsuojeluyksikkö Harjukatu 21 371 NOKIA TEERNIJÄRVEN TULOKSET 19.3.214 JA 13.8.214 1. YLEISTÄ Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys

Lisätiedot

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017

Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tammelan Jäni- ja Heinijärven vedenlaatuselvitys v. 2017 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 11.12.2017 Johdanto Lammin biologinen asema selvitti Tammelan Jäni- ja Heinijärven sekä

Lisätiedot

Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016

Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016 8.9.2016 Lahna- ja Suomusjärven hoitoyhdistys Mauri Mäntylä Lahnajärven, Suomusjärven ja Myllylammen vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet otettiin Lahna- ja Suomusjärven suojeluyhdistyksen toimesta 28.8.2016

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 2019

Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 2019 ..9 Järvien happitilanne Itäisellä Uudellamaalla helmi- maaliskuussa 9 Jäätyessään järvien vedenpinnat olivat alhaiset ja vesipatsas tavanomaista lämpimämpi vuoden 8 lopulla. Tämän pelättiin johtavan erityisen

Lisätiedot

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti

Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 2011. Mittausraportti 1 L U O D E C O N S U L T I N G O Y 1 3 9 2 2-4 HÄMEENLINNAN KAUPUNK I Vedenlaadun ja virtaaman mittaus Teuron-, Ormi- ja Pohjoistenjoessa syksyllä 211 Mittausraportti Mikko Kiirikki Luode Consulting Oy

Lisätiedot

Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016

Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016 24.8.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Valkialammen (Saukkola) veden laatu Elokuu 2016 Lohjan Saukkolassa sijaitsevan pienen Valkialammen vesinäytteet otettiin 2.8.2016 kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti

Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkon matkailukeskuksen keskustan liikennejärjestelyjen ja ympäristön kehittäminen Anniina Le Tortorec Tuomas Pelkonen 10. huhtikuuta 2019 / 1 Tahkolahden vedenlaadun koontiraportti Tahkolahti on osa

Lisätiedot

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU

VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU KOKEMÄENJOEN VESISTÖN Marika Paakkinen 16.11.2009 Kirje nro 746 1 Tampereen kaupunki/ Ympäristövalvonta PL 487 33101 Tampere VUONNA 2009 TUTKITTUJEN TAMPEREEN JÄRVIEN VEDENLAATU 1. JOHDANTO Tampereen järvien

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

Rantatunnelin ympäristöseurannat 2018

Rantatunnelin ympäristöseurannat 2018 Rantatunnelin ympäristöseurannat 2018 Vuosiraportti 1 15.2.2019 Painumaseuranta Finlaysonin kirkon seurantapisteissä ei todettu painumia mittaustarkkuuden rajoissa Onkiniemen autokatos painuu jatkuvasti

Lisätiedot

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi

Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus. Iso Suojärvi Pyhäjärvi Kyyjärvi Saarijärven reitin järvien sinileväkartoitus Iso Suojärvi yhäjärvi Kyyjärvi Sinilevämittari Mittaussyvyys 30 cm Mittausvene Uusi mittarisuojus Kyyjärvellä Mittausmenetelmä äyte 1,5 sekunnin välein GS-Koordinaatit

Lisätiedot

Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 29.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Jouhtenanjärven veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan keskivaiheilla sijaitsevan Jouhtenanjärven vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A 776 4..2 Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon

Lisätiedot

LUOMIJÄRVEN VEDENLAADUN JA POHJAN KAIKULUOTAUSTUTKIMUKSET VUONNA 2018

LUOMIJÄRVEN VEDENLAADUN JA POHJAN KAIKULUOTAUSTUTKIMUKSET VUONNA 2018 LUOMIJÄRVEN VEDENLAADUN JA POHJAN KAIKULUOTAUSTUTKIMUKSET VUONNA 1 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 1/1 Jennifer Holmberg ja Janne Raunio SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 AINEISTOT JA MENETELMÄT

Lisätiedot

Lammaslammen vedenlaatu vuonna 2017

Lammaslammen vedenlaatu vuonna 2017 Lammaslammen vedenlaatu vuonna 217 Lammaslammen vedenlaatu vuonna 217 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Näytteenotto... 3 3. Ilmastus vuonna 217... 3 4. Sääolosuhteet sekä virtaama- ja näkösyvyyshavainnot...

Lisätiedot

Näytteenottokerran tulokset

Näytteenottokerran tulokset Ensiäiset vedenlaaturekisteristäe löytyvät tulokset ovat taikuulta 1984. Näytteenottopaikan kokonaissyvyydeksi on tuolloin itattu 7,9, ja näytteet on otettu 1, 3 ja 7 etrin syvyyksiltä. Jäätä on ollut

Lisätiedot

Espoon vesistötutkimus 2011

Espoon vesistötutkimus 2011 Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tilaustutkimus Espoon vesistötutkimus 2011 Talven 2011 happiraportti Katja Pellikka Sisällysluettelo 1 Havaintopaikat ja menetelmät... 3 2 Sääolot talvella 20 11...

Lisätiedot

Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016

Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016 29.2.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Enäjärven veden laatu Helmikuu 2016 Vesinäytteet Enäjärven Elämännokan syvänteeltä otettiin 17.2.2016 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston toimeksiannosta.

Lisätiedot

Paskolammin vedenlaatututkimus 2016

Paskolammin vedenlaatututkimus 2016 5.9.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Paskolammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan Vuotinaisissa sijaitsevalta Paskolammilta otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Eräiden Vantaan purojen tila vedenlaadun perusteella

Eräiden Vantaan purojen tila vedenlaadun perusteella Eräiden Vantaan purojen tila vedenlaadun perusteella Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Johdanto Kylmäojan itäisessä haarassa tehdyt automaattimittaukset ja näytteenotto kevättulvan

Lisätiedot

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016

Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 30.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ali-Paastonjärven vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan pohjoisosassa olevalta Ali-Paastonjärveltä otettiin Karkkilan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO

Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO Osa B ARIMAAN HAPPITALOUDEN TUTKIMUKSET JA VEDENLAADUN YHTEENVETO Varsinais-Suomen kalavesienhoito Oy (2005) Sanna Tikander (2005) Turun ammattikorkeakoulu, Kestävän kehityksen ko. Arimaan happitalouden

Lisätiedot

Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016

Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016 31.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan pohjoisosassa Ali-Paastonjärven itäpuolella sijaitsevalta Kaitalammilta otettiin Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd

Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd Martti Naukkarinen Oy WAI Consulting Ltd -1980 aikoihin kirjolohelle rehukerroin oli n.1,8 1,9 ja rehussa oli fosforia n. 1,3 % 2000 kg rehua sisälsi siis 26 kg fosforia - Kalaan siitä sitoutui sama kuin

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi

LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi LUVY/109 27.7.2012 Risto Murto Lohjan kaupunki ympäristönsuojelu LOHJAN JÄRVIEN VEDENLAATUSEURANTA 2012 Kaitalampi Näytteenotto liittyy Lohjan kaupungin lakisääteiseen velvoitteeseen seurata ympäristön

Lisätiedot

KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 2014

KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 2014 LUVY/17 28.8.214 Urpo Nurmisto Rahikkalan-Pipolan-Nummijärven vsy Pappilankuja 4 912 Karjalohja KARJALOHJAN LÄNTISTEN JÄRVIEN RAVINNE- JA HAPPIPITOISUUDET ELOKUUSSA 214 Karjalohjan läntisten järvien, Haapjärven,

Lisätiedot

Endomines Oy:n Rämepuron kaivoksen tarkkailu heinäelokuu

Endomines Oy:n Rämepuron kaivoksen tarkkailu heinäelokuu 1(3) 12.10.2016 :n Rämepuron kaivoksen tarkkailu heinäelokuu 2016 Rämepuron kaivoksen louhinta on lopetettu 9.2.2016. Samoin louhoksen tyhjennyspumppaus on lopetettu eikä selkeytysaltaalle pumpata enää

Lisätiedot

HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja

HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja 1 LAUREA-AMMATTIKORKEAKOULU Hyvinkää HUNTTIJÄRVEN VEDENLAADUNSEURANTA Eteläinen laskuoja Heidi Rantala Syyskuu 2008 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 SÄHKÖNJOHTOKYKY... 3 3 VEDEN HAPPAMUUS... 4 4 VÄRILUKU...

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2008 Sari Koivunen 24.11.2009 Nro 172-09-6067 2 (21) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2008) Sisällys 1. YLEISTÄ...3 2. KAKSKERRANJÄRVEN YLEISKUVAUS...3

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2012 Sari Koivunen 30.10.2013 Nro 172-13-6994 2 (22) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2012) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2012) 3 (22) Sisällys

Lisätiedot

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA 2016 Väliraportti nro 15-16-5740 Oheisena lähetetään Aurajoesta ja Vähäjoesta 18.7.2016 otettujen vesinäytteiden tutkimustulokset. Aurajoen varrella olevien jätevedenpuhdistamoiden

Lisätiedot

Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017

Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 29.8.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Ahmoolammin veden laatu Maalis- ja elokuu 2017 Karkkilan Ahmoossa sijaitsevan Ahmoolammin vesinäytteet otettiin 1.3.2017 ja 2.8.2017 Karkkilan kaupungin

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2013 ja 2014 Sari Koivunen 14.12.2015 Nro 172-15-8577 2 (28) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2013-2014) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2013-2014)

Lisätiedot

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro

AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA Väliraportti nro AURAJOEN TARKKAILUTUTKIMUS HEINÄKUUSSA 2018 Väliraportti nro 15-18-5852 Oheisena lähetetään Aurajoesta ja Vähäjoesta 31.7.2018 otettujen vesinäytteiden tutkimustulokset. Aurajoen varrella olevien jätevedenpuhdistamoiden

Lisätiedot

Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus

Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus 24.8.2016 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Sammatin Enäjärven ja siihen laskevan Suomusjärvenjoen vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Enäjärven Elämännokan syvänteeltä otettiin 17.2.2016 ja 2.8.2016.

Lisätiedot

Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017

Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017 11.8.2017 Lohjan kaupunki, ympäristönsuojelu Syvälammen (Saukkola) veden laatu Heinäkuu 2017 Lohjan Saukkolassa sijaitsevan Syvälammen vesinäytteet otettiin 19.7.2017 Lohjan kaupungin ympäristönsuojeluosaston

Lisätiedot

Combine 3/2012 ( ) Maiju Lehtiniemi ja Pekka Kotilainen SYKE Merikeskus

Combine 3/2012 ( ) Maiju Lehtiniemi ja Pekka Kotilainen SYKE Merikeskus Combine 3/2012 (6-26.08.2012) Maiju Lehtiniemi ja Pekka Kotilainen SYKE Merikeskus -SYKEn Merikeskuksen HELCOM -seurantamatka Itämerellä -perustuu rantavaltioiden ja HELCOMin väliseen Itämeren suojelusopimukseen

Lisätiedot

Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017

Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017 4.9.2017 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kaitalammin (Hajakka) veden laatu Elokuu 2017 Karkkilan Hajakassa Kaupinojan valuma-alueella (23.087) sijaitsevan Kaitalammin vesinäytteet otettiin 3.8.2017

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Tervon kunta (email) A.. Tiedoksi: Tervon ympäristönsuojelulautakunta (email) Pohjois-Savon ELY-keskus (email) Lähetämme oheisena Tervon kunnan

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2009 Sari Koivunen Reetta Räisänen 22.12.2010 Nro 172-10-7129 2 (21) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2009) Sisällys 1. YLEISTÄ...3 2. KAKSKERRANJÄRVEN

Lisätiedot

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS

KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 2010 Elisa Vartiainen Sari Koivunen 5.1.2012 Nro 172-12-101 2 (21) KAKSKERRANJÄRVEN TARKKAILUTUTKIMUS (2010) Sisällys 1. YLEISTÄ...3 2. KAKSKERRANJÄRVEN

Lisätiedot

Kakarin vedenlaatututkimus 2016

Kakarin vedenlaatututkimus 2016 31.8.2016 Karkkilan kaupunki, ympäristönsuojelu Kakarin vedenlaatututkimus 2016 Vesinäytteet Karkkilan kaupunkitaajaman länsipuolella olevalla ylänköalueella sijaitsevalta Kakarilta otettiin Karkkilan

Lisätiedot

IMATRAN IMMALANJÄRVEN VESISTÖTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014 SEKÄ PITKÄAIKAISTARKASTELU VUOSILTA

IMATRAN IMMALANJÄRVEN VESISTÖTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014 SEKÄ PITKÄAIKAISTARKASTELU VUOSILTA 1(7) IMATRAN IMMALANJÄRVEN VESISTÖTARKKAILUN YHTEENVETO VUODELTA 2014 SEKÄ PITKÄAIKAISTARKASTELU VUOSILTA 1986-2014 1 Yleistä Imatran Immalanjärvi on Vuoksen kautta Laatokkaan laskevan Unterniskan vesistön

Lisätiedot

HARTOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2006

HARTOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 2006 HARTOLAN JÄRVITUTKIMUKSET VUONNA 26 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n tutkimusraportti no 81/27 Anne Åkerberg SISÄLLYS sivu 1 Johdanto 1 2 Näytteenotto ja sääolot 1 3 Tulokset 2 3.1 Lämpötila ja happi 2

Lisätiedot

Automaattinen veden laadun seuranta taajan haja-asutuksen jätevesien kuormittamassa ojassa

Automaattinen veden laadun seuranta taajan haja-asutuksen jätevesien kuormittamassa ojassa Automaattinen veden laadun seuranta taajan haja-asutuksen jätevesien kuormittamassa ojassa A. Särkelä, P. Valkama, N. Mielikäinen ja K. Lahti Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry, etunimi.sukunimi@vesiensuojelu.fi

Lisätiedot

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 tutkimukset ja vertailu vuosiin 2009, 2011 ja 2012

ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 2013 tutkimukset ja vertailu vuosiin 2009, 2011 ja 2012 LUVY/121 5.9.213 Tuomo Klemola Iso Ruokjärven suojeluyhdistys ry Tehtaankatu 4 A9 14 Helsinki ISO RUOKJÄRVEN VEDEN LAATU Vuoden 213 tutkimukset ja vertailu vuosiin 29, 211 ja 212 Sammatin Iso Ruokjärvestä

Lisätiedot