Joutsenmerkin lausuntoseminaari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Joutsenmerkin lausuntoseminaari"

Transkriptio

1 Joutsenmerkin lausuntoseminaari Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Sinikka Karppelin Antti Lehmuskoski Sami Karelahti Karin Bergbom

2 Ohjelma 1. Tervetuloa! 2. Joutsenmerkin yleisesittely 3. Merkittävimmät muutosehdotukset 4. Energia 5. Ruoka ja tarjoilu 6. Muut vaatimukset 7. Loppuyhteenveto

3 JOUTSENMERKKI

4 Pohjoismainen ympäristömerkki Joutsenmerkki Viranomaisten perustama Viisi Pohjoismaata Aloitettu 1989 ISO type I

5 Joutsenmerkki tänään

6 Joutsenmerkin ympäristövastuu Joutsenmerkki edistää kestävää kehitystä - kasvihuonekaasut - ympäristölle vaaralliset kemikaalit - luonnon monimuotoisuus - jätemäärien vähentäminen ja materiaalien kierrätys. Joutsenmerkin vaatimukset ovat samat riippumatta siitä, missä tuotantolaitos tai palveluyritys sijaitsee. Ympäristövaatimukset vaikuttavat myös Pohjoismaiden ulkopuolella.

7 Vastuu eri osa-alueilla Elinkaaritarkastelu Varovaisuusperiaate Mitattavat vaatimukset Jatkuva parantaminen Avoimuus Kolmannen osapuolen tarkastus Ympäristö Tuotantopaikasta riippumattomat vaatimukset Tuotteen ja tuotannon viranomaisvaatimukset Sosiaalinen vastuu Vaatimukset ja parannukset koko arvoketjussa Talous Kustannuksia säästävät toimenpiteet Työkalu maineen ja brändin rakentamiseen

8 Kriteeriehdotus: taustaa ja merkittävimmät muutokset

9 Kriteerien historia Hotellit kriteerit vuodesta 1999, nyt neljäs versio lausunnolla joutsenmerkittyjä hotelleita Suomessa 37 kpl, Pohjoismaissa yli 400 kpl. Ravintolat kriteerit vuodesta 2006 uusitaan yhdessä hotellikriteerien kanssa joutsenmerkittyjä ravintoloita Suomessa 10 kpl, Pohjoismaissa yli 50 kpl. Kongressikeskukset uudet kriteerit nyt HRK-kriteereissä mukana.

10 HRK:n ympäristövaikutukset Suuret vaikutukset Keskisuuret vaikutukset Pienemmät vaikutukset HoReCa-alan ympäristövaikutukset Kiinteistön energiakulutus: lämmitys, jäähdytys, lämmin vesi jne. Hiilidioksidipäästöt Kulutustarvikkeet Elintarvikkeet ravintolassa Astianpesuun liittyvät kemikaalit Keittiön, valaistuksen ja koneiden energiankulutus Jätteet Vesi Kemikaalit Kuljetus Laitteet ja huonekalut

11 Kriteeriehdotuksen rakenne Moduulirakenne Vaatimusten on täytyttävä kaikkien toimintojen osalta. Keskeiset avainluvut jokaiselle moduulille : pinta-ala ja vieraiden määrä. Raja-arvot lasketaan kokonaisuuden perusteella.

12 Ehdotuksen merkittävimmät muutokset Hotellien, Ravintoloiden ja Kongressikeskusten vaatimukset yhdessä Baltian alue mukaan energiankulutus - tiukka raja-arvo - energiatyökalu elintarvikkeet vähemmän vaatimuksia.

13 Keskeiset muutokset hotelleille Vaatimukset kattavat koko toiminnan (ravintolaa tai allasosastoa ei voi laskea pois). Energianlaskenta on uusittu, vaatimusta kiristetty. Pakolliset vaatimukset elintarvikkeiden hankintaan. Kemikaalien käytön raja-arvo on poistettu. Vaatimusten määrää on vähennetty.

14 Keskeiset muutokset ravintoloille raja-arvot ja mittaukset (energia, vesi, jätteet) uhanalaiset ja kestävästi kalastetut/kasvatetut kalat luomun käyttö kasvisruoan tarjoilu lähellä tuotettujen raaka-aineiden käyttö.

15 Keskeiset muutokset kongressikeskuksille Vaatimus käsittää kongressi- ja kokouspalveluiden tarjoajat, kuten kongressikeskukset ja hotellien kokoustilat. Kongressikeskuksessa oltava oma tai sopimusravintola, joka on joutsenmerkitty. Jos kongressikeskus ei tarjoa majoituspalveluita, sen on suositeltava joutsenmerkittyä hotellia tai majoitusta. Joutsenmerkki näkyy kongressikeskuksissa mm. hankintoina ja parantuneena energiatehokkuutena.

16 ENERGIA

17 Energia ja CO 2 ilmasto muuttuu nopealla syklillä Kk m Energian tuotannolla ja kulutuksella on merkitystä ei vain meille, vaan myös luonnolle.

18 Energia ja CO 2 Energiankulutuksen ympäristövaikutus on merkittävä. Energiankulutuksen vaatimuksissa huomioidaan koko kiinteistön energiankulutus suhteessa toimintoihin (hotellit, ravintolat, kongressikeskukset). Vaatimus todennetaan energiatyökalulla, joka ilmoittaa myös toimintojen CO 2 päästöt. Suuret vaikutukset HoReCa-alan ympäristövaikutukset Kiinteistön energiakulutus: lämmitys, jäähdytys, lämmin vesi Hiilidioksidipäästöt Kulutustarvikkeet Elintarvikkeet ravintolassa Astianpesuun liittyvät kemikaalit

19 Energiavaatimus Energiankulutuksen raja-arvo on pakollinen. Vaatimuksen täyttyminen lasketaan energiatyökalun avulla. Energiatyökalu on ladattavissa Ympäristömerkinnän kotisivuilla: Hakija selvittää energiatyökalun avulla oman energian kulutuksensa, jota verrataan tavoitearvoon: tavoitearvo 1,7 hotellit, ravintolat ja kongressit tavoitearvo 1,6 hotellit ilman aamiaista. Tavoitearvo lasketaan useiden parametrien avulla: - ilmastoalue (Climate zone) - 4 eri vyöhykettä - ilmastoalue voidaan laskea valmiiksi syötetyillä tiedoilla (zone 2 ja 3 Suomessa) tai syöttää tarkemmat paikkakuntakohtaiset ilmastotiedot (zone 0).

20 Ilmastoalueet Ilmastoalue 2: Etelä-Suomi sekä länsirannikko (linja Kokkola Orivesi Heinola Imatra) Ilmastoalue 3: Keski-Suomi, Itä- Suomi ja Pohjois- Suomi

21 Energiatyökalu (1/3) Muita energiatyökaluun syötettäviä parametreja: - pinta-ala (majoitus, ravintola ja kongressi-/kokoustilat, uima-allasosasto) - asiakkaiden määrä (yöpymisvuorokaudet, ravintolaasiakkaat, kokous- ja kongressiasiakkaat, cateringasiakkaat) - pesulaan toimitetun pyykin määrä (hotelli- ja ravintolatoiminta) - tieto, onko pesulatoiminta joutsenmerkitty - ostoenergian määrä ja energiatyypit: sähköenergia, kaukolämpö, maakaasu, nestekaasu, pelletit ja kaukokylmä - paikkakuntakohtaiset ilmastotiedot (jos valitsee zone 0 ).

22 Energiatyökalu - kirjautuminen

23 Energiatyökalu - tulos (4/4) Esimerkki Indeksit: Energia ja CO 2 Energiaindeksi < 1,7 (1,6) O5 Lisäpisteet, jos alempi P1 & P4

24 Muut energiankäytön vaatimukset hiilidioksidipäästöt: 1-3 p (lasketaan energiatyökalun avulla) P4 aurinkokerääjät ja aurinkopaneelit: 0,5 1 p P5 lämpöpumput: 1 p P6 energia-analyysi: 2 p P8 valaisimet: 1-3 p P9 ja valaistustekniikka: 1-3 p P10 ilmanvaihdon tarveohjaus: 3 p P11

25 RUOKA

26 Ruoka ja tarjoilu Suuret vaikutukset HoReCa-alan ympäristövaikutukset Kiinteistön energiakulutus: lämmitys, jäähdytys, lämmin vesi Hiilidioksidipäästöt Kulutustarvikkeet Elintarvikkeet ravintolassa Astianpesuun liittyvät kemikaalit

27 Ruoka ja tarjoilu Kaikille ravintoloille samat vaatimukset elintarvikkeet, tarjoilu, biojätteet Hotellit, joilla on vain aamiaistarjoilu kevennetyt vaatimukset luomulle ja tarjoilulle Kongressikeskukset oma ravintola tai sopimus joutsenmerkityn ravintolan kanssa.

28 Luomun tarjoilu luomu tärkeä mm. luonnon monimuotoisuuden ja ravinteiden kierron kannalta Joutsenmerkin vaatimukset O39 vähintään viisi luomuelintarviketta päivittäin pistevaatimus P28 runsas luomuvalikoima.

29 Kasvisruoan tarjoilu Kasvisruoka on ilmaston kannalta usein parempi vaihtoehto kuin liha tai kala. Joutsenmerkin vaatimukset O40 vähintään yksi kasvisruokavaihtoehto Pistevaatimukset P30 kasvisravintola kasvisruokapäivä lihaton päivä.

30 Raaka-aineet merestä Turska, Newfoundland (Lähde: Albaeco 2012)

31 Kalastusmenetelmät Pohjatroolaus (Lähde: Albaeco 2012)

32 Kestävän kehityksen vastaisesti tuotetut kalat ja äyriäiset Ravintolassa ei saa tarjota seuraavia lajeja: hai, puna-ahven, rausku, tonnikala (sinieväinen, eteläinen), ankerias, jättikatkarapu. Ravintolassa saa tarjota vain rajoitetusti seuraavia lajeja: merikissa, ruijanpallas, merikrotti, mustaeväkampela näitä kaloja vain, jos viranomaistodistuksella voidaan osoittaa pyynnin lainmukaisuus. Poikkeus: Kestävästi pyydetyt tai kasvatetut (merkintä).

33 Kestävän kalastuksen merkit Uhanalaisia tai kiistanalaisia kaloja ja äyriäisiä voidaan aina tarjota, mikäli ne ovat merkittyjä hyväksytyn standardin mukaan. Joutsenmerkintä hyväksyy erikseen standardit. Pistevaatimus P29 kestävän kalastuksen merkillä varustetut kalat/äyriäiset (%) myös kasvatettu lohi. (Lähde: MSC 2012)

34 Ravintolan muut vaatimukset Pakolliset vaatimukset kertakäyttötuotteet O25, O26, P25 kalan ja lihan alkuperä tunnettava O36 GMO:n käyttö kielletty O38. Pistevaatimuksia lähellä tuotetut elintarvikkeet P31 ei pullotettua vettä P32 biojätteen määrän mittaaminen P33.

35 MUUT VAATIMUKSET

36 Kemialliset tuotteet 90 % käytettävistä astianpesuaineista, tekstiilin pesuaineista sekä yleis- ja saniteettipuhdistusaineista on oltava ympäristömerkittyjä O10, O11, O12 joutsenmerkitty pesulapalvelu: 2-4 p P14. HoReCa-alan ympäristövaikutukset ympäristömerkit: Joutsen ja EU-ympäristömerkki kemikaalittomat siivousmenetelmät O14 vaatimukset kemiallisten tuotteiden annostukselle O15, O16, P12, P13 Suuret Keskisuuret Kiinteistön energiakulutus Hiilidioksidipäästöt Kulutustarvikkeet Elintarvikkeet ravintolassa Astianpesun kemikaalit Keittiön, valaistuksen ja koneiden energiankulutus Jätteet Vesi Kemikaalit

37 Jätteet Kolmen suurimman jätejakeen syntypaikkalajittelu: lasi, metalli, biojäte, rasva, paperi, pahvi, muovi tai puutarhajäte O19. Jätteiden lajittelu on pakollista kahteen ryhmään hotellihuoneissa ja kongressikeskuksissa. Ravintoloiden tulee antaa tietoa jätteiden lajittelusta O20. Biojätteet kompostoidaan tai käytetään biopolttoaineena P19. Ravintolassa syntyvän biojätteen määrää mitataan ja tiedot raportoidaan P33.

38 Hankinnat energiaa säästävien lamppujen pitkä käyttöikä O21 90% ympäristömerkittyjä talouspaperia, paperipyyhkeitä, WC-paperia O22 90% ympäristömerkittyjä kopiopaperia O23 50% ympäristömerkittyjä painotuotteita (pakollinen) O24 ympäristömerkityt käyttötavarat (lautasliinat, mikrokuituliinat), kestokulutushyödykkeet (toimistolaitteet, vuodevaatteet) ja palvelut (siivous, autonpesu) huomioidaan pisteissä P20, P21, P22, P23.

39 Hotellihuone kertakäyttöisiä kylpyhuonetuotteita saa olla käytössä enintään neljäsosassa (25 %) hotellin kylpyhuoneista O41 kertakäyttöisiä tuotteita ei ole ollenkaan P34 90 % televisioista matalalla energiankulutuksella P35 90 % minibaareista matalalla energiankulutuksella tai ei minibaaria P36 allergiahuone P37.

40 Esteettömyys ja kuljetukset Liikuntaesteisillä tai näkörajoitteisilla on esteetön pääsy hotellin, ravintolan tai kongressikeskuksen tiloihin P24. Ympäristömerkittyjen kertakäyttötuotteiden käytöstä saa lisäpisteitä P25. Cateringkuljetuksiin omat ajoneuvot, ecodriving kurssi, euronorm luokituksen ajoneuvot O28, P26, P27.

41 LOPPUYHTEENVETO

42 Mitä hyväksyntään tarvitaan? energian raja-arvo + valinnainen raja-arvo pakolliset vaatimukset 35% kaikista mahdollisista maksimipisteistä kappaleen 2 Ruoka vaatimuksesta 5 pistettä (maksimi 13 pistettä).

43 Mitä tästä eteenpäin Lausuntoaika päättyy maaliskuun alussa. Pohjoismainen projektiryhmä käsittelee lausunnot ja muokkaa kriteeriehdotusta niiden perusteella. Uusi kriteeriversio vahvistettaneen kesäkuussa Syksystä 2013 lähtien voi Joutsenmerkkiä hakea uuden kriteeriversion mukaan. Nykyinen kriteeri on voimassa 10/2014 asti.

44 Lausuntovastaukset Toivomme erityisesti kommentteja: energiatyökalu pistevaatimus hiilidioksidipäästöille (vaatimus P4) raja-arvojen mittaaminen ja dokumentointi (erityisesti ravintolat) kestävästi tuotetut raaka-aineet kala ja äyriäiset luomun käytön vaatimukset.

45 Kiitos! Kysymyksiä?

Joutsenmerkki - Hotellit, ravintolat, kokouspalvelut Antti Lehmuskoski

Joutsenmerkki - Hotellit, ravintolat, kokouspalvelut Antti Lehmuskoski Joutsenmerkki - Hotellit, ravintolat, kokouspalvelut 25.11.2015 Antti Lehmuskoski 1. Mikä Joutsenmerkki on? 2. Merkin hakeminen 3. Kriteerit hotelleille, ravintoloille ja kokouspalveluille 4. Hakemustietokanta

Lisätiedot

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä

POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI. 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä POHJOISMAINEN YMPÄRISTÖMERKKI - ELI JOUTSENMERKKI 24.9.2008 Antti Lehmuskoski SFS - Ympäristömerkintä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (2) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ Ö Ä (3) YMPÄRISTÖMERKINTÖJÄ

Lisätiedot

EU-ympäristömerkki painotuotteille

EU-ympäristömerkki painotuotteille EU-ympäristömerkki painotuotteille + vertailua Joutsenmerkkiin Kirsi Auranmaa, Finngraf 18.4.2013 Viralliset ympäristömerkit Joutsenmerkki perustettu 1989 käytössä kaikissa pohjoismaissa 64 tuoteryhmää

Lisätiedot

Ravintola-alan ympäristöasiat

Ravintola-alan ympäristöasiat Ravintola-alan ympäristöasiat Helsingin ympäristökeskus 03.11.2008 Ympäristökouluttaja Erja Mähönen Miljöönääri Oy Erja.mahonen@miljoonaari.fi Miksi? Laki vaatii - esim. jätelaki Hyvä yrityskansalaisuus

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.0 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.0 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.0 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.2 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä

Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.2 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.2 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen

Lisätiedot

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä

Ympäristömerkintä. Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkki ympäristö ja vastuullisuus käsi kädessä Joutsenmerkin tavoitteet Joutsenmerkki ohjaa ostajia tekemään ympäristön kannalta parempia päätöksiä tuottajia valmistamaan ympäristön kannalta parempia

Lisätiedot

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely

MERKKITEKOJA. Kampanjaesittely MERKKITEKOJA Kampanjaesittely Agenda Merkkien esittelyt Kampanjaesittely Yrityskumppanit Reilu kauppa Kaikilla ihmisillä on oikeus tulla toimeen omalla työllään myös kehitysmaissa. Reilun kaupan visiona

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS

TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Kilpailuparin Numero: Kilpailijoiden Nimet: TEHTÄVÄ 7 / KESTÄVÄ KEHITYS Tehtävä tehdään lyijykynällä tälle tehtäväpaperille. Lisäpaperia saa tarvittaessa käyttää, käytetyt lisäpaperit tulee myös palauttaa

Lisätiedot

HIILIJALANJÄLKI- RAPORTTI

HIILIJALANJÄLKI- RAPORTTI HIILIJALANJÄLKI- RAPORTTI Hotelli Lasaretti 2013 21.2.2014 HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA Ecompterin Hiilijalanjäljen laskentamenetelmät perustuvat Greenhouse Gas Protocollan (GHG Protocol) mukaiseen laskentastandardiin

Lisätiedot

Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5

Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5 Joutsenmerkin myöntämisperusteet Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5 14.6.2007 30.6.2015 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku

Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajille ja uudisrakentajille 31.1.2013/ Dunkel Harry, Savonia AMK Uudet energiatehokkuusmääräykset, E- luku TAUSTAA Euroopan unionin ilmasto- ja energiapolitiikan

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Ravintolat. Versio lokakuuta joulukuuta 2020

Joutsenmerkin kriteerit. Ravintolat. Versio lokakuuta joulukuuta 2020 Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat Versio 4.5 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2020 Joutsenmerkin kriteerit... 1 Ravintolat... 1 Mikä on Joutsenmerkitty ravintola?... 4 Miksi valita Joutsenmerkki... 4

Lisätiedot

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015

Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Kierrätys ja kompostointi 21.11.2015 Anne Silver Jäteneuvoja Porin kaupungin ympäristövirasto Jätehuollon etusijajärjestys (kuluttajalle) Vähennä syntyvän jätteen määrää ja haitallisuutta Korjaa, tuunaa,

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit. Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset

Joutsenmerkin kriteerit. Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Joutsenmerkin kriteerit Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset Versio 4.4 23. lokakuuta 2013 31. joulukuuta 2018 Sisällysluettelo Joutsenmerkin kriteerit... 1 Hotellit, ravintolat ja kongressikeskukset...

Lisätiedot

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa

Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Vastuullinen elinkaaren hallinta tekstiilipalveluissa Kestävät hankinnat ja tekstiilivuokraus 1 Lindström lyhyesti Vuonna 1848 perustettu perheyritys (Roihan suku) Liikevaihto 228 M (2007); 2200 hlö Tarjoaa

Lisätiedot

HIILIJALANJÄLKIRAPORTTI. Hotelli-ravintola Lasaretti

HIILIJALANJÄLKIRAPORTTI. Hotelli-ravintola Lasaretti HIILIJALANJÄLKIRAPORTTI Hotelli-ravintola Lasaretti 1.3.2012 Hiilijalanja ljen laskenta Ecompterin Hiilijalanjäljen laskentamenetelmät perustuvat Greenhouse Gas Protocollan (GHG Protocol) mukaiseen laskentastandardiin

Lisätiedot

Luomu osana kestävää toimintaa 1.10.2015

Luomu osana kestävää toimintaa 1.10.2015 Luomu osana kestävää toimintaa 1.10.2015 2 25-vuotias Tampere-talo juhlii 3 Näkyvyyttä ympäristöasioissa 1992: suunnitelma ympäristöasioiden huomioimisesta toiminnassa 1994: EIBTM The Most Environmentally

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5

Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5 Joutsenmerkin myöntämisperusteet Hotellit ja retkeilymajat Versio 3.5 14.6.2007 30.6.2015 Tulevaisuuden tekijä Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Ympäristöohjelma kaudelle:

Ympäristöohjelma kaudelle: Yritys Ympäristövastaava tai -tiimi Ympäristöohjelman tekijä(t) Kiinteistö-KYS Oy Päivämäärä (päivitetty viimeksi) 18.1.2018 Ympäristöpolitiikka Ympäristöohjelma kaudelle: 2018-2019,, Kati Lundgren Kiinteistö-KYS

Lisätiedot

Hankinnat ja ympäristö

Hankinnat ja ympäristö Hankinnat ja ympäristö Markus Lukin Helsingin kaupungin ympäristökeskus 27.2.2008 27.2.2008 Markus Lukin 1 Miksi hankintojen ympäristöasiat tärkeitä? o Suorat ympäristövaikutukset vähenevät o Hankintojen

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN HANKINTATOIMEN KOKEMUKSIA JOENSUU

POHJOIS-KARJALAN HANKINTATOIMEN KOKEMUKSIA JOENSUU POHJOIS-KARJALAN HANKINTATOIMEN KOKEMUKSIA JOENSUU 15.05.2019 POHJOIS-KARJALAN HANKINTATOIMI PÄHKINÄNKUORESSA Vastaa yhteistyötahojen tavaroiden ja palveluiden yhteishankinnoista Kilpailuttaa myös yhteistyötahojen

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat Versio 1.5 13.joulukuuta 2006 30. kesäkuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011

Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito. Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Ekotehokkuus: Toimitilojen käyttö ja ylläpito Anna Aaltonen Kiinteistö- ja rakentamistalkoot 27.1.2011 Sisältö Ympäristöasioiden hallinta yrityksissä Toimitilojen vaikutus ympäristöön Kiinteistön ympäristösertifioinnit

Lisätiedot

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K

RAKENNUSTARVIKELAUSUNTO EPSCement EC350M/EC350P/EC200K Sivu 1 / 5 Tuoteryhmä: Tuotteet: Lattiat: Käytetään lattioilla EPSCement EC350M EPSCement EC350P EPSCement EC200K Laadittu: 2014-12-16 Päivitetty: 2014-12-16 Yritystiedot: EPSCement AB 132 82 Gustavsberg

Lisätiedot

Ympäristömerkit mitä ne ovat? - missä niitä voi nähdä?

Ympäristömerkit mitä ne ovat? - missä niitä voi nähdä? Ympäristömerkit mitä ne ovat? - missä niitä voi nähdä? Ympäristömerkit Ympäristömerkki kertoo tuotteen tai palvelun vaikutuksista ympäristöön Ympäristömerkkejä on sellaisia, joita käytetään vain Suomessa

Lisätiedot

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki

Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat. Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkki Joutsenmerkin kriteerit Ravintolat Versio 1.6 13.joulukuuta 2006 31. joulukuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkki Pohjoismaiden ministerineuvosto perusti v. 1989 vapaaehtoisen ja positiivisen pohjoismaisen

Lisätiedot

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa

Lead Facility Services Globally. ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa ISS Palvelut ottaa vastuuta ympäristöstä yhdessä asiakkaan kanssa TOIMINNALLASI ON ISO VAIKUTUS YMPÄRISTÖÖN Suurin osa ympäristövaikutuksista syntyy kiinteistöjen käytönaikaisista päivittäisistä toiminnoista,

Lisätiedot

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö

Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat EU:ssa Sähkö Ympäristöä säästävä julkinen hankinta vapaaehtoinen väline. Tässä asiakirjassa esitetään EU:n ympäristöä säästäviä julkisia hankintoja koskevat kriteerit

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa

Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa Ympäristömerkinnät Hansaprintin painotuotteissa 1 Ympäristömerkinnät lyhyesti ISO 14001 8 Kansainvälinen ympäristöjohtamisjärjestelmä, joka tähtää jatkuvaan parantamiseen ja ympäristösuorituskyvyn kehittämiseen.

Lisätiedot

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti!

Skanskan väripaletti TM. Ympäristötehokkaasti! Skanskan väripaletti TM Ympäristötehokkaasti! { Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa projektiemme ja toimintamme ympäristövaikutukset ovat mahdollisimman vähäisiä. Väripaletti (Skanska Color Palette

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT

LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE. Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT LEIRITOIMINNAN YMPÄRISTÖKÄSIKIRJA YMPÄRISTÖTOIMINTOJEN KARTOITUSLOMAKE Järjestävä taho Leirin nimi Vierailun ajankohta 1. LEIRIN PERUSTIEDOT Osallistujamäärä alle 20 Leirialue nimi (leiriläiset) 2050 koko

Lisätiedot

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM

Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille. Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Kansalliset tavoitteet kestäville ympäristö- ja energiaratkaisujen hankinnoille Kestävien hankintojen vuosiseminaari 1.4.2014 Taina Nikula, YM Vuonna 2050 tarvitaan ainakin kaksi planeettaa? 1900 2002

Lisätiedot

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet

Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet 09/10/2007 LUONNOS Ympäristövaatimukset hankinnoissa -monitoimilaitteet ja kopiokoneet Seuraava luonnos vaatimuksista pohjautuu pääsääntöisesti IEE GreenLabelsPurchase - projektissa tuotettuihin aineistoihin,

Lisätiedot

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012 1 (8) Cargotecin ympäristö ja turvallisuustunnusluvut 2012 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

Materiaalikatselmus/ Materiaalitehokkuus Uponor Suomi Oy:ssä

Materiaalikatselmus/ Materiaalitehokkuus Uponor Suomi Oy:ssä Materiaalikatselmus/ Materiaalitehokkuus Uponor Suomi Oy:ssä Rami Silta-aho Sisältö Uponor yrityksenä Materiaalikatselmus Uponor Suomi Oy, Forssa Materiaalitehokkuus toimenpiteet 23 April 2013 Uponor 2

Lisätiedot

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy

Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa. Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motivan hankintapalvelu Ohjeita ja neuvontaa Ma 6.5.2013 Satu Hyrkkänen, asiantuntija (kestävät hankinnat), Motiva Oy Motiva Oy tarjoaa yrityksille, julkishallinnolle ja kuluttajille tietoa ja ratkaisuja,

Lisätiedot

LIIKEVAIHTO 17 m PERHEYRITYS VUODESTA 1918 NOIN 90 AJONEUVOA NOIN 200 OSAAJAA

LIIKEVAIHTO 17 m PERHEYRITYS VUODESTA 1918 NOIN 90 AJONEUVOA NOIN 200 OSAAJAA LIIKEVAIHTO 17 m PERHEYRITYS VUODESTA 1918 NOIN 90 AJONEUVOA NOIN 200 OSAAJAA VASTAUKSEMME HAASTEISIIN ON PALVELEVA LOGISTIIKKA WWW.HAKONEN.FI WWW.PALVELEVALOGISTIIKKA.FI YMPÄRISTÖNÄKÖKOHDAT JA ENERGIATEHOKKUUS

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013

Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista. Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Valtioneuvoston periaatepäätös innovatiivisista cleantech -hankinnoista Juho Korteniemi Cleantechin strateginen ohjelma 11.4.2013 Yleistä Periaatepäätös saatavilla www.tem.fi/cleantech Valmistelun päävastuussa

Lisätiedot

Avaimet onnistuneeseen Joutsenmerkkihakemukseen

Avaimet onnistuneeseen Joutsenmerkkihakemukseen Avaimet onnistuneeseen Joutsenmerkkihakemukseen Martta Liukkonen HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Johdanto Tämän oppaan tarkoitus on kertoa, miten hotelli hakee Joutsenmerkkiä ja mitä eri vaiheita hakuprosessiin

Lisätiedot

Opiskelijan palveluksessa

Opiskelijan palveluksessa 1 Opiskelijan palveluksessa Ylioppilaskunnan yritystoimintaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta hoitaa liiketoimintaansa HYY Yhtymän kautta. 2 Yhtymän tehtävänä on: - tuottaa voittoa omistajalleen jotta

Lisätiedot

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja

Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja Liite 1 Taulukon 1 ohjeet Liite 2 Viitearvot Liite 3 Laskentaohjeet Liite 4 Biomassan sertifiointiohjeet Liite 5 Näytteenotto- ja analyysilaboratoriota koskevat vaatimukset Liite 6 Lomakkeet A-H Pohjoismainen

Lisätiedot

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 1 (6) Huhtikuu 2012 Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius

Ilmastonmuutos lautasella. 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius Ilmastonmuutos lautasella 10.11.2009 Pääsihteeri Leo Stranius FAO:n mukaan maatalouseläinten kasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin pahempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Lähde: Steinfeld et al.

Lisätiedot

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1

Ekotukitoiminta. Postiosoite: PL 683, 20101 Turku Käyntiosoite: Linnankatu 55 L, 2. krs., 20100 Turku. 11.10.2012 Jukka Leino 1 Ekotukitoiminta 11.10.2012 Jukka Leino 1 Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy käsittää kolme toimialaa: Ruokapalvelut Siivouspalvelut Kiinteistönhoitopalvelut Ruokapalvelu tuottaa ruokapalveluita pääosin

Lisätiedot

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy

Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Kunnat energiatehokkuuden suunnannäyttäjinä Energiatehokkuus hankintaohjeessa Isa-Maria Bergman, Motiva Oy Hankintapalvelu Motivan organisaatiossa Hankintayksiköt Yritykset Uusiutuva energia Lämmitys ja

Lisätiedot

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari

& KESTÄVÄ ARKI. Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari & KESTÄVÄ ARKI Neuvonnan johtaja Teija Jerkku #Järkiruokaa lautasella -seminaari 20.4.2018 OLEMME EDISTÄNEET KESTÄVÄÄ ARKEA JO 119 VUOTTA Välitämme tietoa ja tarjoamme ratkaisuja kohtuulliseen kulutukseen

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän kaupunginvaltuusto 30.5.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 1.6.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus

Lisätiedot

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä

Jäteselviytyjät 2013. Tietokilpailu. Koulun nimi. Paikkakunta. Luokka. Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) pisteet yhteensä / 90 pistettä Jäteselviytyjät 2013 Tietokilpailu Koulun nimi Paikkakunta Luokka Joukkue (jokaisen osallistujan etu- ja sukunimi) 1. 2. 3. pisteet yhteensä / 90 pistettä 1. Ympyröi YKSI oikea vaihtoehto. 1. Miksi jätteitä

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014

Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Tulevaisuuden kaukolämpöasuinalueen energiaratkaisut (TUKALEN) Loppuseminaari 16.10.2014 Elinkaariarvio pientalojen kaukolämpöratkaisuille Sirje Vares Sisältö Elinkaariarvio ja hiilijalanjälki Rakennuksen

Lisätiedot

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy

Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki. Mitä jäte on? Lainsäädäntö 30.10.2012. Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy Jätteen lajittelu ja asukkaan hiilijalanjälki Jätelainsäädäntö, kierrätys ja lajittelu, jätteen synnyn ehkäisy 31.10.2012 Anna Sarkkinen ja Paula Wilkman, Mitä jäte on? Jätelain mukaan jätteellä tarkoitetaan

Lisätiedot

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu

Kestävä kulutus ja kierrätys. Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kestävä kulutus ja kierrätys Avainsanat: kestävä kulutus, kierrätys, jätteiden lajittelu Kulutus Suomessa Suomalainen: Käyttää luonnonvaroja kaksi kertaa enemmän kuin eurooppalainen keskimäärin Tuottaa

Lisätiedot

Keski-Suomen energiatase 2008. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Keski-Suomen energiatase 2008. Lauri Penttinen Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Keski-Suomen energiatase 2008 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Keski-Suomen Energiatoimisto Perustettu 1998 jatkamaan Keski-Suomen liiton energiaryhmän työtä EU:n IEE-ohjelman tuella Energiatoimistoa

Lisätiedot

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy

Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Jokaisella teolla on väliä IKEA Oy Parempi arkipäivä monille ihmisille Kestävä kehitys IKEAssa Sisältyy kaikkiin toimintoihimme Kestävän kehityksen toimintasuunnitelma FY15 kokonaisvaltainen lähestymistapa

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa. Ylitarkastaja Vesa Leino

Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa. Ylitarkastaja Vesa Leino Ulkoasiainministeriö, ympäristönäkökulma mukana hankinnoissa Ylitarkastaja Vesa Leino Visio Ulkoasiainhallinto ottaa ympäristönäkökulmat huomioon kaikessa toiminnassaan tulevina vuosina. MISSIO: Osana

Lisätiedot

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY

0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY 0 ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020 ALLAN MUSTONEN INSINÖÖRITOIMISTO MUSTONEN OY MIKÄ ON NOLLA-ENERGIA Energialähteen perusteella (Net zero source energy use) Rakennus tuottaa vuodessa

Lisätiedot

Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen?

Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen? Miten teen käytännössä vihreän kilpailutuksen? Esimerkkeinä huonekalut ja paperi Vihreät hankinnat haltuun seminaari Kuntatalo, Helsinki Janne Liljavuori 1 Esityksen teemoja Hansel Oy lyhyesti Ympäristöasioiden

Lisätiedot

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN

YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN NUORISOKESKUS ANJALAN YMPÄRISTÖOHJELMA YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU JA KEHITTÄMINEN 1. Ympäristötavoite: Ympäristöasioita hoitoa ja ylläpitoa seurataan ja arvioidaan tietyin väliajoin. Vuosittain tehdyn

Lisätiedot

YMPÄRISTÖ YMPÄRISTÖVASTUU ENERGIATEHOKKUUS. Vastuullisuus / Vastuullisuus HKScanissa / Ympäristö HKSCAN VUOSIKERTOMUS 2015

YMPÄRISTÖ YMPÄRISTÖVASTUU ENERGIATEHOKKUUS. Vastuullisuus / Vastuullisuus HKScanissa / Ympäristö HKSCAN VUOSIKERTOMUS 2015 YMPÄRISTÖ YMPÄRISTÖVASTUU Vastuu ympäristöstä on tärkeää HKScanille ja sen sidosryhmille. Sidosryhmien odotukset sekä kiristyvät määräykset edellyttävät ympäristöasioiden jatkuvaa kehittämistä. Konsernimme

Lisätiedot

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa

Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Hankintojen merkitys ympäristötavoitteiden saavuttamisessa Lamminpäivät 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 3.10.2013 Isa-Maria Bergman, Motiva Oy 1 Esityksen sisältö Lyhyesti Motivasta ja kestävien

Lisätiedot

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015

Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus. Irina Niinivaara 2015 Ekokompassi avainhenkilöiden koulutus Irina Niinivaara 2015 Kierrätys on (vain) osaratkaisu Kuvitus: Sopiva Design Jätelaki Etusijajärjestys: 1. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen 2. Uudelleenkäytön

Lisätiedot

Mitäs jos jätettä ei ole?

Mitäs jos jätettä ei ole? Mitäs jos jätettä ei ole? Paradigman muutos Vanha: karteesiolainen, industrialistinen ja siiloajattelu; Ihmiskeskeinen; Joko tai Uusi: holistinen; Luontokeskeinen; Sekä että Lähde: Rockström&Wijkman: Bankrupting

Lisätiedot

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana

PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana PEFC-merkintä puu- ja paperituotteiden hyvän alkuperän osoittajana Huhtikuu 2012 PEFC Suomi Suomen Metsäsertifiointi ry 1 Mitä ympäristömerkit ovat? Tarkoitus Ympäristömerkkien tarkoitus on ohjata ostopäätöksiä

Lisätiedot

Päivittäistavarakaupat. Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.2 21. kesäkuuta 2010 31. maaliskuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Päivittäistavarakaupat. Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.2 21. kesäkuuta 2010 31. maaliskuuta 2015. Pohjoismainen ympäristömerkintä Päivittäistavarakaupat Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.2 21. kesäkuuta 2010 31. maaliskuuta 2015 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja

Lisätiedot

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki

Green Key - te tapäivä tuotteiden vastuullisuudesta Mokkamestarit, Tampere Meira, Helsinki Green Key - teemailtapäivä tuotteiden vastuullisuudesta 17.4. Mokkamestarit, Tampere 25.4. Meira, Helsinki Ympäristömerkityt tuotteet Green Key sertifioiduissa kohteissa Aina Green Key -kohteissa: Päivittäiset

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot

Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy

Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Energiatehokkuus logistiikassa ja liikkumisessa 19.4.2011 Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy Energiatehokkuus : Case Isover Lyhyt yritysesittely Energiatehokkuustyön taustat Energiatehokas toiminta käytännössä

Lisätiedot

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta

Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Hankintojen ympäristönäkökohdat Pk-yritysten näkökulmasta Toimitusjohtaja Eino Fagerlund Savon Yrittäjät 29.10.2008 5.11.2008 1 Yleistä Kunnat suurin ostaja lähes jokaisessa Suomen kunnassa Kunnat ja yleensä

Lisätiedot

Vastuullisuus hankinnoissa Kylän Kattaus 2017

Vastuullisuus hankinnoissa Kylän Kattaus 2017 Vastuullisuus hankinnoissa Kylän Kattaus 2017 6.10.2017 Hankinnat Vastuullisuuskriteerit hankintasopimuksissa Kaupungin vastuullisuus-sitoumus: - ympäristömerkittyjen ja kriteerit täyttävien tuotteiden

Lisätiedot

Viestinnän arjessa vastuullisesti

Viestinnän arjessa vastuullisesti Viestinnän arjessa vastuullisesti Järjestelmällistä työtä ympäristökuormituksen vähentämiseksi 24.8.2010 Mika Ruuskanen Pohjoismaisen Green Edita -ympäristöohjelman johtaja Edita Oyj 1 Viestinnän arjessa

Lisätiedot

Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus

Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus Maantiekuljetukset, logistiikka ja ympäristöhallinta -seminaari 17.5.2006 Helsingin messukeskus Suomen liikenteen energiansäästöpolitiikan viitekehykset ovat: hallituksen energia- ja ilmastoselonteko,

Lisätiedot

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi

Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassilla kestävä suunta - ympäristövastuullisuus kilpailueduksi Ekokompassi pk-yrityksille, julkisille toimijoille ja yleisötapahtumille suunnattu kevennetty ympäristöjärjestelmä sen avulla voidaan

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA

KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA ENERGIAA JÄTTEESTÄ YHTEISTYÖ LUO VAKAUTTA YMPÄRISTÖRAPORTTI 2016 KAUKOLÄMPÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISTÄ ENERGIAA Kaukolämpö on ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto. Se täyttää nykyajan kiristyneet rakennusmääräykset, joten kaukolämpötaloon

Lisätiedot

Jyväskylän energiatase 2014

Jyväskylän energiatase 2014 Jyväskylän energiatase 2014 Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi www.facebook.com/energiatoimisto 18.2.2016 Jyväskylän energiatase 2014 Öljy 27 % Teollisuus 9 %

Lisätiedot

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla 29.1.2015 LYNET-seminaari Yritysten yhteiskuntavastuu Hannele Pulkkinen Hanna Hartikainen Juha-Matti Katajajuuri Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Lisätiedot

Marketta Viljasaari, Green Key Finland

Marketta Viljasaari, Green Key Finland Marketta Viljasaari, Green Key Finland Green Key luo kestävää matkailua Maailman johtava majoitusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti Kehitetty majoitusalan tarpeisiin (perustettu 1994) Green Key tuo

Lisätiedot

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo

Ekohankintaverkoston kokous. 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ekohankintaverkoston kokous 31.3.2014 Entressen kirjasto, Espoo Ohjelma aamupäivä Kokouksen avaus 10:15 Espoon puheenvuoro YM:n puheenvuoro ja keskustelua Taina Nikula, ympäristöministeriö KL-Kuntahankinnat

Lisätiedot

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille

Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Fiksu Ammattilainen YLEINEN YMPÄRISTÖTIETOUS Ympäristökartoituksen tarkastuslista Lomake opiskelijoille Ryhmän jäsenet: Kartoituspäivämäärä ja aika: Täytä lomake jokaisessa kohteessa kun saat tiedot selville.

Lisätiedot

Elinkaariajattelu autoalalla

Elinkaariajattelu autoalalla Elinkaariajattelu autoalalla Mikä on tuotteen ELINKAARI? Tuotteen vaiheet raaka-aineiden hankinnasta tai tuottamisesta tuotteen käyttöön ja loppukäsittelyyn. MARKKINOINTI JAKELU, KAUPPA TUOTANTO KÄYTTÖ,

Lisätiedot

Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista

Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista Vastuullinen ruokaketju - hyvinvoiva kuluttaja Kalvosarja särkijalosteen ympäristövaikutuksista 18.11.2014 Frans Silvenius/MTT/BEL/Kestävä biotalous Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja

Lisätiedot

Abloy oy ympäristökatsaus 2016

Abloy oy ympäristökatsaus 2016 Abloy oy ympäristökatsaus 2016 PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset PERIAATTEET Paras laatu = pitkä käyttöikä = pienimmät ympäristövaikutukset Ympäristömyötäinen tuotanto

Lisätiedot

Kala-LCA:n päivitys. Toimittajatilaisuus 25.4. 2012 Säätytalo Frans Silvenius, MTT

Kala-LCA:n päivitys. Toimittajatilaisuus 25.4. 2012 Säätytalo Frans Silvenius, MTT Kala-LCA:n päivitys Toimittajatilaisuus 25.4. 2012 Säätytalo Frans Silvenius, MTT KalaLCA Suomen kalankasvatuksen elinkaaritarkastelun päivittäminen Osallistuneet tutkijat MTT Frans Silvenius, Sirpa Kurppa,

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Kestävä kehitys autoalalla

Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. YK Brundtlandin komissio 1987 2 Kestävän

Lisätiedot

Esimerkkejä Vihdissä jo toteutetuista ilmastotoimenpiteistä. Hanna Keinänen tammikuu 2016

Esimerkkejä Vihdissä jo toteutetuista ilmastotoimenpiteistä. Hanna Keinänen tammikuu 2016 Esimerkkejä Vihdissä jo toteutetuista ilmastotoimenpiteistä Hanna Keinänen tammikuu 2016 Kunnallistekniikka päästöjen huomioiminen maanrakennuskoneiden ja talvikunnossapitokaluston kilpailutuksessa elohopealamppujen

Lisätiedot

Biopolttoainemarkkinat ja standardit - seminaari 23. maaliskuuta 2010, klo VTT, Vuorimiehentie 5, Auditorio Espoo

Biopolttoainemarkkinat ja standardit - seminaari 23. maaliskuuta 2010, klo VTT, Vuorimiehentie 5, Auditorio Espoo Biopolttoainemarkkinat ja standardit - seminaari 23. maaliskuuta 2010, klo 8.30 16.00 VTT, Vuorimiehentie 5, Auditorio Espoo Sessio 1: Biopolttoainemarkkinat Euroopassa ja Suomessa Seminaarin avaus Timo

Lisätiedot

KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE

KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE KEKE-KOUTSIN CHECK-LIST TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE Tapahtumat ovat keskeinen osa urheiluseurojen toimintaa ja samalla upeita tapoja luoda yhteistä fiilistä, edistää toimintaa ja rakentaa yhteisöllisyyttä.

Lisätiedot

Viisas kuluttaa vähemmän 2011

Viisas kuluttaa vähemmän 2011 Viisas kuluttaa vähemmän 2011 www.kiertokapula.fi Ekotehokkuus Mitä ekotehokkuus tarkoittaa? Ekotehokkuus tarkoittaa sitä, että vähemmistä raaka-aineista ja energiasta tuotetaan enemmän. Luonnonvaroja

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013

LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN. Kiertokapula 2013 Nuukuusviikko 2013 LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ Nuukuusviikko vko 16 TEEMAVIIKKO, JOLLE ON TÄNÄ VUONNA VALITTU TEEMAKSI LUONNONVAROJEN SÄÄSTÄVÄINEN KÄYTTÖ NUUKUUSVIIKOLLA NOSTETAAN TÄRKEÄÄ KESTÄVÄN

Lisätiedot

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa Frans Silvenius tutkija, MTT Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja Miten kehitetään ruokaketjun vastuullisuutta ja edistetään kuluttajien

Lisätiedot

Päivittäistavarakaupat. Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.3 21. kesäkuuta 2010 31. joulukuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä

Päivittäistavarakaupat. Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.3 21. kesäkuuta 2010 31. joulukuuta 2016. Pohjoismainen ympäristömerkintä Päivittäistavarakaupat Joutsenmerkin kriteerit Versio 2.3 21. kesäkuuta 2010 31. joulukuuta 2016 Pohjoismainen ympäristömerkintä Pohjoismaiden ministerineuvosto päätti v. 1989 perustaa vapaaehtoisen ja

Lisätiedot

Tanja Tuulinen, Green Key Finland. Green Key -ympäristötyö on käytännön työtä ja arjen tekoja

Tanja Tuulinen, Green Key Finland. Green Key -ympäristötyö on käytännön työtä ja arjen tekoja Tanja Tuulinen, Green Key Finland Green Key -ympäristötyö on käytännön työtä ja arjen tekoja Green Key Ympäristöjärjestöjen ohjelma ja sertifikaatti majoitusalalle Kansainvälinen ympäristösertifikaatti

Lisätiedot

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö

Vesikiertoinen lattialämmitys / maalämpöpumppu Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, lämmöntalteenotto. Laskettu ostoenergia. kwhe/(m² vuosi) Sähkö YHTEENVETO RAKENNUKSEN ENERGIATEHOKKUUDESTA Laskettu kokonaisenergiankulutus ja ostoenergiankulutus Lämmitetty nettoala, m² 8.0 Lämmitysjärjestelmän kuvaus Ilmanvaihtojärjestelmän kuvaus Vesikiertoinen

Lisätiedot