Toimintakertomus 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintakertomus 2016"

Transkriptio

1 1 Toimintakertomus 2016 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry Hyväksytty esitettäväksi liittokokoukselle hallituksen kokouksessa Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö, joka toimii kestävän, yhdenvertaisen ja oikeudenmukaisen maailman puolesta. ViNO vaikuttaa kaikkiin politiikan osa-alueisiin eläinoikeuksista veropolitiikkaan. ViNOssa yhdistyvät kansalaisjärjestötoiminta ja parlamentaarinen vaikuttaminen. ViNOn toiminta ulottuu paikallisjärjestötasolta aina globaaleihin vihreisiin nuoriin asti. Vuonna 2016 ViNO sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtionapua euroa. Valtionapupäätöksen tultua hallitus hyväksyi lisätalousarvion, joka huomioi kasvaneen valtionavun. Vuosi 2016 oli suurten järjestöllisten kehitysprojektien vuosi. Vuonna 2016 aloitettiin ja saatiin lähes valmiiksi sekä viestintäuudistus että vapaaehtoisorganisaation rakenneuudistus. Näiden rinnalla toteutettiin toimintasuunnitelmaan kirjattuja poliittisia ja järjestöllisiä projekteja sekä liiton jatkuvaa toimintaa. Tässä toimintakertomuksessa käsitellään ensin toimintasuunnitelmaan kirjattujen erillisten painopisteiden näkyminen toiminnassa. Dokumentin loppupuolella käydään puolestaan läpi muu liiton toiminta vuonna 2016.

2

3 2 2 Poliittinen vaikuttamisen painopisteet 2.1. Vaalit: Kuntavaaleihin 2017 valmistautuminen Vuonna 2016 ei pidetty valtakunnallisia vaaleja, joten liiton vaalitoiminta keskittyi kuntavaaleihin valmistautumiseen. Vuonna 2016 tehtiin liitolle vaalistrategia ja kuntavaaliohjelma sekä aloitettiin ehdokashankinta. Valtakunnallisista vaaleista ViNOssa vastaa vaaliohjauryhmä, johon kuuluu kuusi henkilöä. Vuonna 2016 vaaliohjausrymän jäseniä olivat Julia Litokorpi, Vera Kauppinen, Mikko Vesterinen, Viljami Kankaanpää sekä Bella Forsgren. Ohjausryhmän puheenjohtajana ja ViNOn vaalipäällikkönä toimii pääsihteeri. Vaaliohjausryhmä on valittu vuoden 2015 liittokokouksessa toteuttamaan vuoden 2017 kuntavaalit. Vaaliohjausryhmä valmisteli vuoden aikana sekä vaalistrategian että kuntavaaliohjelman. Vaalistrategiassa linjattiin ViNOn tavoitteita ja toimenpiteitä kuntavaaleihin viestinnän, ehdokashankinnan sekä ehdokkaiden kouluttamisen ja tukemisen suhteen. Hallitus hyväksyi vaalistategian kesäkuussa. ViNOn vaali-ilme suunniteltiin osana vuoden aikana toteutettua viestintäuudistusta. Kuntavaaliohjelma valmisteltiin jäsenistöä osallistavalla prosessilla. Ohjelman teemoista ja tärkeimmistä kysymyksistä pidettiin keväällä jäsenistölle kysely. Ohjelman työstäminen aloitettiin kyselyn vastausten pohjalta. Jäsenet ja jäsenjärjestöt pääsivät kommentoimaan ohjelman ensimmäistä versiota alkusyksystä, ja esimerkiksi ohjelman rakennetta kehitettiin merkittävästi kommenttikierrokselta tulleen palautteen perusteella. Ohjelma syntyi neljän päätavoitteen ympärille: ennaltaehkäistään eriarvoisuus, kohti päästövapaata kuntaa, tasa-arvoista ja laadukasta koulutusta päiväkodista korkeakouluun sekä radikaalia avoimuutta päätöksentekoon. ViNOn liittokokous hyväksyi ohjelman marraskuussa ja valtuutti hallituksen tekemään viestinnällisiä nostoja ohjelmasta kuntavaalikampanjana tueksi. Loppuvuodesta keskityttiin ehdokashankintaan. Jäsenistöä rohkaistiin lähtemään ehdolle ja ehdokkaaksi lähtemisestä muistutettiin kaikissa tapahtumissa. Ehdokashankitaa tehtiin myös henkilökohtaisesti pyytämällä, ja erityisesti puheenjohtajat olivat tässä aktiivisia.

4

5 3 ViNO oli aktiivisesti mukana myös puolueen kuntavaalikampanjan suunnittelussa. Pääsihteeri Anni Heinälä oli jäsenenä puolueen kampanjan johtoryhmässä, mikä mahdollisti hyvän yhteistyön puolueen kampanjakoneiston kanssa kuntavaaleihin valmistautumisessa. 2.2 Vahva oppositiopolitiikka ViNO toteutti vahvaa oppositiopolitiikkaa ottamalla kantaa, osallistumalla mielenosoituksiin sekä kampanjoimalla aktiivisesti. Vuoden aikana ViNOn puheenjohtajat perustivat myös järjestäytynyttä rasismia rikoslakiin ajavan Huominen ilman pelkoa kampanjan. Kampanja oli menestys. Se onnistui herättämään aktiivista kansalaiskeskustelua rasismista ja lainsäädäntötarpeista. Kampanjaan lähti mukaan laaja joukko monenlaisia järjestöjä ja kansalaisyhteiskunnan muita tahoja. Kampanjaan osallistuneiden järjestöjen jäsenistö kattoi yli miljoona suomalaista. Kampanjan tiimoilta tehtiin lakialoite ja sen kansalaisvetoomus keräsi yli allekirjoitusta. ViNOn puheenjohtajat saivat kampanjan tiimoilta yli 110 mediaosumaa, joten myös sen medianäkyvyys oli historiallisen hyvä. Kampanja oli ViNOn puheenjohtajien vetämä, mutta ViNO tuki kampanjaa aktiivisesti. Viestinnän kehittäminen oli vuonna 2016 oleellisena osana oppositiopolitiikan toteuttamista. Tehokkaamman, visuaalisemman ja näkyvämmän viestinnän ansiosta ViNOn viesti tavoitti yhä isomman yleisön ja oli siten myös vaikuttavampaa. ViNO otti kantaa tuoreella ja näkyvällä tavalla moniin vuoden aikana ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin. Alkuvuodesta ViNO teki somessa hyvin näkyvyyttä saaneen opintotuen leikkauksia vastustavan somekuvakampanjan, jossa opiskelijat kertoivat henkilökohtaisia esimerkkejä leikkausten vaikutuksista heidän arkeensa. Myös ViNOn kuvallinen vastine Perussuomalaisten nuorten konservatiivisia sukupuolirooleja pönkittävään tyttö-poikakuvaan sai valtavan suosion ja paljon kiitosta (3800 tykkäystä Facebookissa, 2360 tykkäystä ja yli 400 kiittävää kommenttia Instagramissa). Hallituksen koulutusleikkaukset toivat ViNOn myös yhteen sitoutumattomien opiskelijajärjestöjen kanssa. ViNO piti esillä erityisesti ammatillisen koulutuksen leikkauksia ja opintotukileikkauksia, ja osallistui näiden tiimoilta järjestettyihin mielenosoituksiin ja muuhun vaikuttamiseen. 2.3 Tasa-arvoinen terveydenhuolto kaikille -projekti jatkuu

6

7 4 Tasa-arvoista terveydenhuoltoa nostettiin vuoden aikana erityisesti kannanottojen ja muiden avausten kautta. ViNOn hallitus seurasi vuoden mittaan sote-uudistuksen etenemistä ja reagoi uudistuksen käänteisiin tarpeen mukaan. Hallituksen jäsenet ottivat kantaa sote-kysymyksiin muun muassa kirjoittamalla mielipidekirjoituksia ja blogitekstejä. Myös yhteistyö puolueen ja eduskuntaryhmän kanssa nähtiin mielekkääksi tavaksi vaikuttaa sote-uudistukseen. Alkusyksystä ViNO järjesti sote-seminaarin, jossa käytiin läpi sote-uudistuksen tilannetta ja ongelmakohtia. Osana seminaaria pidettiin myös poliittisten nuorisojärjestöjen paneeli sotesta. Vihreän eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Timo Juurikkala vieraili syksyllä ViNOn hallituksen kokouksessa kertomassa soten ajankohtaisista kuulumisista ja syventämässä hallituksen asiantunemusta sote-uudistuksesta. ViNOn hallituksen sotesta vastaava hallituksen jäsen Bella Forsgren toimi aktiivisesti myös puolueen sosiaali- ja terveyspoliittisessa työryhmässä ja oli mukana Vihreä Tuuma -lehden sote-numeron kirjoittajajoukossa. Lisäksi vinolaiset olivat puoluevaltuuskunnassa aktiivisia sote-uudistuksen suhteen. Vuoden aikana tehtiin seuraavat sosiaali- ja terveyspolitiikkaan liittyvät kannanotot: - Kokoomus tarjoaa vain leikkauksia opiskelijoille opiskelijoita mukaan perustulokokeiluun vaativa blogikirjoitus - Lisää työtä, vastuullisuutta ja ravintolakulttuuria alkoholiuudistukseen kannanotto vastuullisesta alkoholipolitiikasta - Nuorisojärjestöt Kimmo Kiljuselle: Nyt riittää faktojen vääristely nuorisojärjestöjen yhteiskannanotto Kimmo Kiljusen epäoikeudenmukaisesta eläkeindeksialoiteesta - Vihreät nuoret: Veronkierto on hyvinvointivaltion avohaava kannanotto hyvinvointivaltion rahoitusta turvaavan rahoituksen etsimiseksi veronkierrosta - Vihreät nuoret: Opintotuen leikkaukset peruttava tilalle perustulo - Vihreät nuoret hallitukselle: Älkää mokatko perustulokokeilua! 2.4 Jäsenistölähtöinen politiikka Vuonna 2016 panostettiin jäsenistön poliittisen toiminnan tukemiseen. Toimisto ja hallitus pyrkivät kannustamaan jäsenistöä niin yksityishenkilöinä kuin järjestöinäkin tekemään entistä näkyvämpää ja vaikuttavampaa politiikkaa.

8

9 5 Maksuton ehkäisy nuorille -kampanja levisi hyvin eri paikkakunnille ympäri Suomen ja aktivoi jäsenistöä tekemään vaikuttavaa kampanjointia ja lobbaamista. Maksuton ehkäisy etenikin vuoden aikana monessa kunnassa nuorten vihreiden tekemisen kuntalais- ja valtuustoaloitteiden voimin. Kampanja eteni ruohonjuuritasolla jäsenistön voimin, ja jäsenjärjestöt neuvoivat ja tukivat toisiaan aloitteiden tekemisessä ja kampanjoinnissa. ViNO tarjosi aktiivien käyttöön kampanjan visuaalisen ilmeen, nettisivut sekä ohjepaketin. Kampanja myös toi vinolaiset aktiivit ja vihreät kuntapoliitikot monessa kunnassa lähemmäs toisiaan. Maksuton ehkäisy nuorille -kampanja sai liittokokouksessa Vuoden vinolainen poliittinen teko -palkinnon. Vuonna 2016 kehitettiin keinoja nostaa paikallistason kärkinimiä ja tukea heidän poliittista kasvuaan. Jäsenjärjestöjen puheenjohtajat kutsuttiin vuoden 2016 aikana kahteen puheenjohtajapäivään, jossa keskityttiin puheenjohtajien tukemiseen ja vertaisutukeen. Puheenjohtajapäivien yhteydessä järjestettiin myös illaviettoja, joissa jäsenjärjestöjen puheenjohtajat pääsivät yhdessä ViNOn hallituksen kanssa verkostoitumaan ja suunnittelemaan yhteistyötä vihreän eduskuntaryhmän avustajien ja ViNOn alumnien kanssa. Puheenjohtajat kutsuttiin lisäksi ViNOn hallituksen kanssa SuomiAreenaan. Paikallistason kärkinimiä nostettiin myös puolueen puheenjohtajan voimin. Paikallisjärjestöjen puheenjohtajat ja puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoittivat yhteismielipidekirjoituksia, jotka menivät hyvin läpi maakuntalehdissä. Myös liitton puheenjohtajat tarjosivat yhteismielipidekirjoitusmahdollisuuksia paikallisjärjestöjen kanssa yhdessä tehtäväksi. 2.5 Ohjelmatyö Talouspoliittista ohjelmaa päivittämään perustettiin alkuvuodesta oma työryhmä, jonka jäseniksi oli avoin haku. Työryhmää puheenjohti Emil Bulut ja sen sihteerinä toimi pääsihteeri. Työryhmässä oli 10 jäsentä: Lukas Korpelainen, Olli-Pekka Paasivirta, Mikko Saukkomaa, Emilia Stolt, Esa Tiusanen, Iiris Suomela, Hertta Paulasto, Natalia Rincon, Pihla Toivanen ja Sameli Sivonen. Työryhmä kirjoitti vuoden aikana uuden talouspoliittisen ohjelman, joka hyväksyttiin liittokokouksessa Ohjelman työstön pohjaksi jäsenistölle tehtiin kysely ohjelman teemoista. Ohjelma kävi jäsenistöllä kahdella kommenttikierroksella ennen liittokokousta. Lisäksi työryhmä järjesti ohjelman teemoista avoimen keskustelutilaisuuden syksyllä. Kuntavaaliohjelmaa valmisteli puolestaan vaaliohjausryhmä. Kuntavaaliohjelma hyväksyttiin liittokokouksessa. Ohjelman työstön pohjaksi jäsenistölle tehtiin kysely

10

11 6 ohjelman teemoista. Ohjelma kävi jäsenistöllä kahdella kommenttikierroksella ennen liittokokousta. Lisäksi työryhmä järjesti ohjelman teemoista avoimen keskustelutilaisuuden syksyllä. Hallitus tarkasteli myös ViNOn ohjelmien kokonaistilaa ja teki arvion uudistettavista ohjelmista. Hallitus päätti esittää liittokokoukselle, että vuonna 2017 uudistetaan Eurooppa-poliittinen ohjelma ja opiskelijapoliittinen ohjelma. Näiden ohjelmien uudistamisen valmistelu aloitettiin jo vuonna Kampanja ammattillisen koulutuksen kehittämiseksi Ammatillisen koulutuksen kehittämisestä ei tehty erillistä kampanjaa. Ammatillinen koulutus oli kuitenkin selkeänä painopisteenä ViNOn opiskelijapoliittisessa vaikuttamisessa. Vuoden 2016 tavattiin amistoimijoita ja osallistuttiin Sakki ry:n amiskulkueeseen. ViNO piti amisten asioita esillä aktiivisesti ja kannusti menestyksekkäästi myös puoluetta puolustamaan ammatillista koulutusta. 3 Järjestöllinen kehittämisen painopisteet Vuoden 2016 painopisteenä järjestöllisessä kehittämisessä on edellisenä vuonna aloitettujen toimintatapojen ja mallien vakiinnuttaminen sekä uuden strategian toteuttamisen aloittaminen. Vähemmän byrokratiaa, enemmän toimintaa! 3.1 Koulutustoiminnan kehittäminen Vuonna 2016 järjestettiin ensimmäistä kertaa kaksi kaikille toiminnasta kiinnostuneille suunnattua suurtapahtumaa, kun Väentapaaminen järjestettiin toimintasuunnitelman mukaisesti sekä keväällä että syksyllä. Kahden Väentapaamisen malli toimi hyvin, ja sitä jatketaan myös vuonna Kevään väentapaamiseen osallistui noin 75 osallistujaa ja syksyn väentapaamiseen noin 85 osallistujaa. Osallistujista merkittävä osa oli ensimmäistä kertaa ViNOn toiminnassa mukana.

12

13 7 Liiton koulutustoiminnan keskittämistä Väentapaamisiin jatkettiin. Kaikkia ohjaus- ja työryhmiä sekä verkostoja kannustettiin järjestämään Väentapaamisiin omaa ohjelmaa, ja heidät kutsuttiin ideoimaan myös muuta ohjelmaa. Väetapaamisiin kerättiin ideoita ja toiveita aktiivisesti myös jäsenistöltä. Syksyn Väentapaamisessa valmistauduttiin kuntavaaleihin tarjoamalla normaalia enemmän kuntapoliittisia sisältöjä. Vuonna 2016 keskityttiin myös uusien toimijoiden tervetulleeksitoivottamiseen. Isoissa tapahtumissa hallituslaisia vastuutettiin kontaktoimaan ensi kertaa ViNOn tapahtumissa olevia osallistujia ja huolehtimaan, ettei kenenkään tarvitse jäädä haluamattaan tapahtumissa yksin. Keväällä päätettiin jättää kesäleiri järjestämättä vuonna Syynä oli pieni ilmoittautumismäärä ja leirikonseptin suuritöisyys. Samalla aloitettiin korvaavan kesätapahtuman konseptin suunnittelu. Syksyllä toimintasuunnitelmaprosessin yhteydessä päätettiin, että vuonna 2017 järjestetään uudenlainen kesätapahtuma, jonka tarkempi muoto ja sisältö riippuu rahoituksen määrästä. 3.2 Tapahtumat ViNO järjesti seuraavanlaisia tapahtumia vuonna 2016: - Superviikonloppu uusille toimijoille tammikuun alussa - Kevään väentapaaminen (Helsinki) - Hallituksen ja ohjausryhmien kesäkokous (Sipoo) - Sote-seminaari - Syksyn väentapaaminen (Tampere) - Liittokokous (Helsinki) - Puheenjohtaja-päivät jäsenjärjestöjen puheenjohtajille sekä keväällä että syksyllä - Uusien toimijoiden perehdytysviikonloppu Muu liiton koulutustoiminta on pienimuotoisempaa, kevyempää stormausta ja yhdessäoloa. Vuoden aikana järjestettiin muun muassa illanvietot ViNOn alumneille ja vihreille eduskunta-avustajille, mediavaikuttamistyöpaja Pride-viikolla, ohjelmaa SuomiAreenassa sekä vierailu ammattiliitto Prohon. 3.3 Viestintä

14

15 8 Viestinnän kehittämistä erityisesti sosiaalisen median kanavissa on jatkettu vuonna 2016 aktiivisesti ja tuloksekkaasti. Vuoden 2016 aikana ViNO nousi muun muassa Instagramin seuratuimmaksi poliittiseksi nuorisojärjestöksi. Vuonna 2016 viestinnän kehittämisen mahdollisti erityisesti viestinnän lisääntyneet henkilöresurssit. ViNOlle palkattiin helmikuussa 2016 ensimmäinen viestintäsuunnittelija, joka aloitti puolipäiväisenä. Elokuussa viestintäsuunnittelijan viikkotuntimäärä nostettiin 28 tuntiin. Viestintäsuunnittelijan työaika ja ammattitaito mahdollisti ViNOn viestinnän ammattimaistumisen ja systemaattisuuden. Vuoden 2016 aikana aloitettiin ViNOn viestintäuudistus, jonka tarkoituksena on uudistaa liiton visuaalinen ilme, tehdä uusi kattava viestintäohjeistus sekä siirtyä käyttämään viestinnässä ViNO-lyhenteen sijaan viestintänimeä Vihreät nuoret. Viestintäuudistusta varten kerättiin ideoita jäsenistöltä ja se oli keskusteluasiana myös liittokokouksessa. Ulkoasu-uudistus ja uusi viestintäuudistus ovat viestintäsuunnittelijan käsialaa. Yleisesitteen päivitys ja sen kääntäminen englanniksi ja ruotsiksi siirrettiin osaksi viestintäuudistuksen jalkautusta vuodelle Myös Rönsy-lehden ulkoasu uudistettiin kokonaan. Facebook-sivun seuraajien määrä kasvoi vuoden aikana 24% ja Instagram-seuraajien määrä yli kaksinkertaistui. ViNO on selkeästi seuratuin poliittinen nuorisojärjestö Instagramissa. Viestinnässä panostettiin visuaalisuuteen, yhtenäiseen ilmeeseen ja tarinallisuuteen. Poliittista viestintää tehtiin aiempaa enemmän puheenjohtajien äänellä henkilökohtaisuuden lisäämiseksi. Puheenjohtajien lisäksi viestinnässä nostettiin tavallisia vinolaisia ja kentän ääntä muun muassa blogien muodossa. 3.4 Toimintaryhmien ja valtakunnallisten verkostojen tukeminen Vuonna 2016 suunniteltiin ja toteutettiin organisaatiouudistus, jossa muutettiin hallituksen toimenkuvaa ja siirrytiin ohjausryhmistä avoimempaan työryhmämalliin. Vanhojen ohjausryhmien tilalle perustettiin uusia työryhmiä, joiden puheenjohtajana toimii ViNOn hallituksen jäsen ja joihin haetaan jäseniä avoimella haulla. Uusiin työryhmiin voi myös liittyä pitkin vuotta. Työryhmät tekevät ohjausryhmiä läheisemmin työtä hallituksen kanssa, mikä mahdollistaa vapaaehtoisille laajemman ja vaikuttavamman osallistumisen. Vuoden 2016 lopussa vanhojen ohjausryhmien tilalle perustettiin koulutuspoliittinen, sosiaalipoliittinen ja kansainvälisten asioiden työryhmät sekä ympäristötyöryhmä ja

16

17 9 Rönsy-lehden työryhmä. Vuoden lopussa perustettuihin viiteen työryhmään valittiin yhteensä 85 jäsentä, kun aiemmassa ohjausryhmämallissa luottamushenkilöitä oli vuosittain vain noin 30. Myös ViNOn verkostorakennetta uudistettiin. Muun muassa opiskelijatoimijoille perustettiin uusia verkostoja. Vuoden lopussa ViNOlla oli 6 teemaverkostoa, joissa oli yhteensä 488 jäsentä. Toimivat teemaverkosto ovat feministinen ja eläinpoliittinen verkosto, ylioppilaskunta-, opiskelijakunta- ja toisen asteen aktiivien verkostot sekä kuntapoliittinen verkosto. Verkostoja osallistettiin erityisesti ViNOn koulutustoiminnan suunnittelussa. Verkostoista oli apua Väentapaamisten ohjeman ideoinnissa sekä Feministisen foorumin ohjelmaosion suunnittelussa. ViNOn feministisen verkoston jäsen Sanni Laiho veti ViNOn ohjelman Feministisessä foorumissa. Lisäksi amk-aktiivien verkosto aktivoitui hienosti vuoden aikana ja toimi erityisesti edustajistovaalien aikaan. ViNO tuki uusien toimintaryhmien syntymistä, ja liiton tasolta pidettiin tiiviisti yhteyttä paikallistasoon. Loppuvuodesta 2016 Seinäjoelle syntyi uusi ViNOn toimintaryhmä. Vuonna 2016 tuettiin järjestöjä erityisesti kuntavaaleihin valmistautumisessa ja luotiin paikallisyhdistyksen ulkopuolelta tapoja tulla mukaan ViNOn toimintaan. 4 Jatkuvan toiminta 4.1 Poliittinen vaikuttaminen Ohjelmatyö ViNO tekee ohjelmatyötä muutosesitysten pohjalta jatkuvasti ja tuottaa tarpeen mukaan linjapaperin ja kannanoton välimaastoon asettuvia avauksia. Osana avauksien valmistelua hallitus voi järjestää erillisiä asiantuntijatapaamisia. ViNOn ohjelmat ja linjapaperit on avattu jäsenjärjestöjen ja jäsenten muutosesityksille vuoden 2013 alussa. Jäsenjärjestöjä ja jäseniä kannustetaan tutustumaan ViNOn ohjelmiin ja linjapapereihin sekä tekemään muutosesityksiä. Vuonna 2016 uudistettiin ViNOn talouspoliittinen ohjelma ja muodostettiin kuntavaaliohjelma vuoden 2017 kuntavaaleihin. Talouspoliittista ohjelmaa kirjoittamaan

18

19 10 valittiin jäsenistölle avoimella haulla työryhmä ja kuntavaaliohjelmaa valmisteli ViNOn vaaliohjausryhmä. Molemmat ohjelmat hyväksyttiin liittokokouksessa Lisäksi kansainvälisten asioiden työryhmä ryhtyi vuoden aikana valmistelemaan Eurooppa-poliittisen ohjelman päivitystä ja koulutus- ja opiskelijapoliittinen ohjausryhmä valmisteli opiskelijapoliittisen ohjelman päivitystä Kannanotot ja blogitekstit Muuta ohjelmatyötä täydentävät kannanotot ja blogitekstit. Niillä ViNO paitsi reagoi käytävään keskusteluun myös nostaa siihen uusia teemoja ja näkökulmia. Tavoitteena on, että ViNOn kannanotot ylittävät valtakunnallisen uutiskynnyksen. ViNO on vuoden aikana vaatinut kannanotoissaan muun muassa rasististen katupartioiden kieltämistä, veroparatiisien kitkemistä, opintotuen leikkausten perumista, eläintuotannon vähentämistä sekä ilmasto-oikeudenmukaisuuden toteutumista ilmastoneuvotteluissa. Kannanottoja on tehty myös yhdessä muiden järjestöjen kanssa poliittisten nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen kanssa. Kannanottoja tehtiin vuonna 2016 yhteensä 17, joista 5 yhdessä muiden järjestöjen kanssa.ulkoista vaikuttamista tehtiin myös erilaisten annettujen haastattelujen ja blogien kautta. ViNOlla oli Vihreän Langan nettisivuilla joka toinen viikko ilmestyvä oma blogivuoro. Vähän vinossa -blogi on kolumnimainen blogi räväköihinkin keskustelunavauksiin. Blogin kirjoittivat ViNOn hallituksen jäsenet ja muut aktiivit. Useat kannanotot saivat alkunsa ViNOn jäsenistön aloitteesta ja monet nopeaa reagointia vaatineet asiat saatiin nostettua keskusteluun joukkoistamalla kannanottojen kirjoittamista ViNOn sisäisissä viestintäkanavissa. Myös ViNOn sosiaalisen median kanavissa jaettiin huomattavasti aiempaa enemmän ViNOn jäsenten ja jäsenjärjestöjen tekemiä kannanottoja tai blogitekstejä. Vuonna 2016 panostettiin kannanottojen ja poliittisten avausten visuaaliseen viestimiseen. Muun muassa opintotukileikkauksia vastaan tehtiin somessa hyvin näkyvyyttä saanut kuvakampanja. Myös Instagramia käytettiin aiempaa enemmän poliittisten sisältöjen viestimiseen. 4.2 Kunnallispolitiikka Uuden valtuustokauden alussa keväällä 2013 aloittanut ViNOn kuntafoorumi kokoaa yhteen vuoden 2012 kunnallisvaaleissa valitut valtuutetut ja varavaltuutetut sekä muihin

20

21 11 kunnallisiin luottamustoimiin valitut vinolaiset. Kuntafoorumin puitteissa toteutetaan kunnallispolitiikkaan liittyvää koulutusta, vaihdetaan hyviä käytäntöjä ja saadaan vertaistukea sekä tehdään ViNOn kunnallispolitiikan kannanmuodostusta. Kuntafoorumin toiminnasta vastaa ohjausryhmä. Ohjausryhmään kuuluu viisi henkeä, joista liittokokous nimeää puheenjohtajan sekä kaksi jäsentä ja hallitus keskuudestaan kaksi jäsentä. Nämä hallituksen jäsenet toimivat paitsi ohjausryhmän jäseninä myös hallituksen kunnallispoliittisina vastaavina. Kuntafoorumin puheenjohtajana toimi vuonna 2016 Marika Kemppainen ja jäseninä Inkeri Hallamaa, Ari Laitinen, Vera Kauppinen ja Kalle-Pekka Hietala. Vuonna 2016 kuntafoorumin ohjausryhmä keskittyi erityisesti jäsenjärjestöjen kuntapoliittisen vaikuttamisen tukemiseen ja tarpeiden kartoittamiseen sekä kuntavaaleihin valmistautumiseen. Kuntafoorumin ohjausryhmä oli mukana valmistelemassa ViNOn kuntavaaliohjelmaa. Helsingin vihreät nuoret perustivat syksyllä 2015 maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille vaativan kuntalaisaloitteen. Vuonna 2016 kuntalaisaloitteen ympärille syntynyt kampanja levisi vinolaisten aktiivien ja nuorten vihreiden valtuutettujen ansiosta usealle paikkakunnalle Suomessa. Kampanjan tiimoilta on tehty valtuustoaloite 8 kunnassa ja kuntalaisaloite 10 kunnassa. 4.3 Vaikuttaminen puolueessa ViNO toimii vahvana itsenäisenä toimijana Vihreiden sisällä. ViNO kanavoi jäsentensä tavoitteita osaksi Vihreiden politiikkaa. ViNO vaikutti aktiivisesti Vihreiden politiikkaan koko vuoden. Viikottaisen yhteydenpidon ja eduskuntaryhmän kokouksiin osallistumisen lisäksi merkittävä kädenjälki puolueen poliittiseen linjaan päästiin jättämään kesäkuun puoluekokouksessa, jossa vinolaisten ajamia tavoitteita saatiin puolueen linjaksi. Lisäksi vinolaiset ovat osallistuneet lukuisten puolueen ohjelmien valmisteluun puoluevaltuuskunnassa ja työryhmissä sekä osallistuneet aktiivisesti edustajina muissa puolue-elimissä. ViNOn johto tapasi vuoden 2016 aikana säännöllisesti puolueen puheenjohtajistoa, puoluesihteeriä ja kansanedustajia. ViNOn edustajat puoluehallituksessa ja -valtuuskunnassa kouluttivat myös alkuvuodesta ViNOn hallitusta puolueen sisäisestä vaikuttamistyöstä ja puoluehallituksen sekä -valtuuskunnan roolista.

22

23 12 Erilaiset työryhmäedustukset ja vinolaisten edustus puolueen luottamuselimissä on eritelty alla Puoluekokous Vuonna 2016 puoluekokouksessa hyväksyttiin puolueelle uusi strategia ja käsiteltiin puoluekokousaloitteet. Vinolaisia aktiiveja oli mukana strategiaa valmistelleessa työryhmässä ja strategian sisältöihin vaikutettiin jo valmisteluvaiheessa. ViNO teki puoluekokoukselle aloitteen maksuttomasta ehkäisystä nuorille. Aloite hyväksytiin puoluekokouksessa yksimielisesti. Lisäksi ViNOn jäsenjärjestöt ja yksittäiset jäsenet tekivät omia puoluekokousaloitteitaan. Suuri osa ViNOn puoluekokousedustajista piti poliittisessa keskustelussa ja muissa asiakohdissa puheenvuoroja. Vinolaisten poliittisen keskustelun puheenvuorot saivat puoluekokouksessa laajasti kehuja laadustaan ja poliittisesta terävyydestään. ViNO toimi puoluekokouksessa yhtenäisenä ryhmänä, mutta ilman ryhmäkuria. ViNOn ryhmään voivat osallistua kaikki vinolaiset puoluekokousdelegaatit heidät asettaneesta taustayhteisöstä riippumatta. ViNO järjesti kaikille vinolaisille puoluekokousedustajille koulutuksen, jossa tutustuttiin yhdessä puoluekokouskäytäntöihin ja puoluekokouksessa käsiteltäviin asioihin sekä muodostettiin niihin kantoja. Samalla vinolaisia rohkaistiin pitämään puheenvuoroja puoluekokoussalissa. Vinolaiset edustajat pidettiin hyvin informoituna myös puoluekokouksen kuluessa ja puoluekokousedustajat tapasivat kaikilla tauoilla ja valmistautuivat seuraavaan istuntoon Puoluehallitus Puoluehallituksessa kaudella ViNOn puoluehallitusedustajana toimii Saara Hyrkkö sekä puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo. Myös ViNOn puheenjohtajilla on puoluehallituksessa puhe- ja läsnäolo-oikeus ja he osallistuivat kokouksiin aktiivisesti. Puoluehallituksen edustajat ovat osallistuneet aktiivisesti kokouksiin ja vaikuttaneet niissä ViNOn kantojen mukaisesti. Puoluehallituksen edustajat toimittivat esityslistat kommentoitavaksi ViNOn hallitukselle ja aktiiveille aina ennen kokousta. Tarvittaessa esityslista-asioita käytiin läpi yksityiskohtaisesti myös puheenjohtajien, puoluehallitusedustajien ja pääsihteerin kesken ennen kokousta. Jokaisen puoluehallituksen kokouksen jälkeen edustajat myös raportoivat päätöksistä vinolaisille.

24

25 Puoluevaltuuskunta Vuoden 2015 puoluekokouksessa seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin valtuuskunnan varapuheenjohtajaksi Jarno Lappalainen. Puoluevaltuuskunnan varsinaisiksi jäseniksi valittiin Alviina Alametsä, Miikka Keränen, Anni Heinälä, Konsta Weber ja Emma Kolu sekä varajäseniksi Laura Mansikkamäki, Toivo Laitinen, Johanna Riitakorpi ja Emil Bulut. Vinolaisia on puoluevaltuuskunnan jäsenissä myös useita piirien ja valtakunnallisten järjestöjen edustajina. Vuonna 2016 valtuuskuntapaikoistaan luopuneiden Emma Kolun ja Anni Heinälä tilalle valittiin puoluekokouksessa Reetta Vanhanen ja Emil Bulut. Bulutin tilalle varajäseneksi valittiin Sameli Sivonen. Puoluevaltuuskunnan edustajat lähettivät esityslistat ennen kokousta kommentoitavaksi ViNOn hallitukselle ja aktiiveille. Lisäksi raportointi kokousten jälkeen oli kattavaa. ViNOn edustajat puoluevaltuuskunnassa osallistuivat aktiivisesti puoluevaltuuskunnan sisäisillä viestintäkanavilla käytäviin keskusteluihin puolueen linjoista ja osallistivat tähän myös ViNOn hallitusta. Myös puoluevaltuuskunnan kokousten aikana käytiin aktiivista keskustelua sosiaalisen median kanavien kautta käsittelyssä olleista asioista Puolueen työryhmät Syksyllä 2015 puoleelle valittiin uudet työryhmät. Työryhmiä perustettiin yhteensä 16 ja niihin valittiin yhteensä 25 vinolaista. Lähes jokaiseen työryhmään valittiin vähintään yksi vinolainen jäsen ja viiden työryhmän puheenjohtajaksi valittiin vinolainen. Vuonna 2016 vinolaiset jatkoivat aktiivista työskentelyä puolueen työryhmissä. ViNO piti aktiivisesti yhteyttä vinolaisiin puolueen työryhmissä. Vinolaiset osallistuivat aktiivisesti myös kaikkiin puoluevaltuuskunnan yhteydessä pidettyihin iltatyöryhmiin. Puolueen kuntavaalikampanjan johtoryhmässä ViNOa edusti pääsihteeri. Kaikkiin puolueen työryhmiin, joihin pyydettiin esitystä, ViNO esitti ja sai edustajansa. Työryhmien raportoinnista ei tehty erillistä ohjeistusta, sillä jokaisen työryhmän työ poikkesi hieman toisistaan ja raportointitavat ja -velvollisuudet käsiteltiin työryhmä- ja tapauskohtaisesti erikseen. 4.4 Yhteiskampanjat Kansalaisaloitteet Vuonna 2016 ViNOn tukema äitiyslakialoite keräsi tarvittavan allekirjoitusmäärän ja aloite luovutettiin syksyllä 2016 eduskunnan puhemiehelle. ViNO myös tukema kansalaisaloite kaikille yhteisestä katsomusaineesta peruskouluissa ei saanut tarpeeksi allekirjoituksia

26

27 14 puolen vuoden määräajan loppuun mennessä. ViNO toimi kannattamien aloitteiden puolesta mainostamalla niitä sosiaalisen median kanavissaan ja kannustamalla jäseniään allekirjoittamaan aloitteet Valtakunnalliset yhteistapahtumat Keväällä 2016 ViNO osallistui perinteisesti Maailma kylässä -festivaaleille, jossa pidettiin yhteistä esittelypöytää Helsingin vihreiden nuorten kanssa. Kevään sosiaalifoorumissa ViNO järjesti yhdessä Vasemmistonuorten kanssa keskustelutilaisuuden kapitalismin vaihtoehdoista ja uuden talouden muodoista. Kesällä ViNO oli mukana Pride-viikolla sekä oman ohjelman että Pride-kulkueeseen osallistumisen muodossa. ViNO järjesti yhdessä Helsingin Vihreiden Nuorten kanssa Pride-viikolle mediaa ja vaikuttamista käsittelevän työpajan. ViNO järjesti syksyllä 2016 oman ohjelmaosion Helsingissä järjestettyyn Feministiseen foorumiin. Ohjelmaosion aiheena oli tilojen turvallisuus. Keskustelemassa olivat Ilona Ogbeide feminististen maantieteilijöiden FEMMA Helsinki -yhteisöstä, queerfeministi ja Utopia Helsinki -kollektiivin jäsen Marianne Niemelä sekä bloggaaja ja feministiaktivisti Milja Henttonen. Keskustelua johdatteli Sanni Laiho Vihreiden nuorten feministisestä verkostosta. Vuonna 2016 ViNO jatkoi aktiivista osallistumista mielenosoituksiin. ViNO osallistui kaikkiin kantojensa mukaisiin mielenosoituksiin ja rohkaisi jäseniään lähtemään mukaan mielenosoituksiin. ViNO oli vuoden aikana mukana viidessä mielenosoituksessa. Mieltä osoitettiin muun muassa opintotuki- ja ammatillisen koulutuksen leikkauksia sekä rasismia ja natseja vastaan Muu valtakunnallinen yhteistoiminta ViNO toimi aktiivisesti Demo Finlandissa ja Allianssissa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin aktiivisesti muun muassa sitoutumattomien opiskelijajärjestöjen kanssa. Vuonna 2016 ViNO toimi Vasemmistonuorten Palestiinan tilannetta käsittelevässä Muurinmurtajat-hankkeessa. ViNO tuki ja kannusti jäseniään asettumaan ehdolle myös muissa luottamuspaikkavaaleissa. Avoimista luottamustoimipaikoista on tiedotettu jäsenistöä ja kannustettu vinolaisia hakemaan erilaisiin luottamustoimiin myös ViNOn ja puolueen ulkopuolella. 4.5 Jäsenyydet muissa yhdistyksissä

28

29 15 ViNO kuuluu jäsenenä seuraaviin toimintaansa lähellä oleviin yhdistyksiin: - Vihreä liitto - Federation of Young European Greens - Grön Ungdom i Norden - Vihreä Sivistysliitto - Kepa - Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi - Pohjola-Nordenin Nuorisoliitto - Reilu kauppa - Seta - Suomen Pakolaisapu - Vailla vakinaista asuntoa - Kynnys ViNO esitti ehdokkaita yhdistysten luottamustoimiin ja osallistuu yhdistysten vuosikokouksiin. ViNOn edustajat muiden järjestöjen luottamustoimissa raportoivat hallitukselle toiminnastaan ja järjestön ajankohtaisista asioista. ViNO liittyi pohjoismaista vihreää yhteistyötä Ungdoms Nordiska Rådissa koordinoivaan Grön Ungdom i Norden -järjestöön syksyn 2016 liittokokouksessa. Vinolaiset luottamustoimissa muissa järjestöissä: NUORA, Lotta Kortteinen Allianssi, hallituksen varajäsen Verna Castren Allianssin ilmastodelegaatti Katri Ylinen Seta, hallituksen jäsen Emil Bulut FYEG, pj Teo Comet Visio, hallituksen jäsen Janette Huttunen SYL, hallituksen jäsen Alviina Alametsä (vuodelle 2017 valittiin pj Riina Lumme) SAMOK, vpj Sonja Raitamäki (vuodelle 2017 valittiin vpj Max Laihonen ja hallituksen jäsen Tommi Kukkonen) UNR, puheenjohtajisto Anna Kylmänen (vuodelle 2017 valittiin vpj Kati Systä) Reilu kauppa, hallituksen jäsen Lotta Alhonnoro 4.6 Opiskelijatoiminta

30

31 16 ViNO reagoi ja vaikuttaa valtakunnalliseen opiskelijapolitiikkaan sekä seuraa kansainvälistä opiskelijapolitiikkaa. ViNO tekee tiivistä yhteistyötä myös opiskelijapolitiikassa vihreän eduskuntaryhmän sekä muiden poliittisten ja sitoutumattomien opiskelijajärjestöjen kanssa ViNO tukee ylioppilas- ja opiskelijakuntien vihreitä toimijoita ja kannustaa uusien vihreiden edustajistoryhmien perustamiseen. ViNO tarjosi myös tukea vihreille listoille edustajistovaaleissa. ViNOn opiskelijapoliittista vaikuttamistyötä suunnitteli ja koordinoi opiskelijavaltuuskunnan ohjausryhmä. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimi Teemu Huikuri ja jäseninä Saana Takamäki, Sanni Laiho, Sameli Sivonen ja Julia Litokorpi. ViNOn hallituksen koulutuspoliittisina vastaavina toimivat Sameli Sivonen ja Julia Litokorpi. Opiskelijavaltuuskunnan puitteissa toteutettiin ViNOn opiskelijapolitiikan kannanmuodostusta, opiskelijatoimijoiden koulutusta sekä valmistautuminen niin edustajistovaaleihin kuin SYLin ja SAMOKin liittokokouksiinkin. ViNO osallistui myös SAMOK:n lähtölaukaukseen ja SYL:n avausseminaariin vuoden alussa. Vinolaisia valittiin useisiin opiskelijaliikkeen luottamustoimiin. SYL:n puheenjohtajaksi valittiin vinolainen Riina Lumme ja SAMOK:n varapuheenjohtajaksi Max Laihonen sekä hallitukseen Tommi Kukkonen. Lisäksi vihreitä opiskelijatoimijoita valittiin ylioppilas- ja opiskelijakuntiin sekä toisen asteen opiskelijajärjestöihin eri puolilla Suomea Edustajistovaalit ylioppilas ja opiskelijakunnissa ViNO osallistui aktiivisesti ylioppilas- ja opiskelijakuntien edustajistovaaleihin. Vuonna 2016 pidettiin edustajistovaalit HYY:ssä ja kaikissa opiskelijakunnissa. HYY:n vihreät tekivät edustajistovaaleissaan vaalivoiton ja nousivat edustajiston suurimmaksi ryhmäksi 9 edustajistopaikalla. Ammattikorkeakoulujen opiskelijakunnista Turun ammattikorkeakoulun ja Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakuntien edustajistovaaleissa oli omat vihreät listansa, jotka pärjäsivät myös hyvin. ViNO myönsi HYY:n vihreille hankeavustusta vaalityötä varten. Taloudellista tukea tarjottiin myös opiskelijakuntien vihreille listoille. ViNO teki aktiivista some-viestintää vaalien tiimoilta ja nosti kampanjoinnissaan esiin paikallisia vihreitä listoja. 4.7 Järjestötoiminta ViNOlla on 14 toimivaa jäsenjärjestöä ja 2 toimintaryhmää Tuki jäsenjärjestöille ja toimintaryhmille

32

33 17 ViNOlla oli vuonna toimivaa jäsenjärjestöä sekä kaksi toimintaryhmää eri puolilla Suomea. Loppuvuodesta 2016 oltiin perustamassa myös uutta toimintaryhmää Seinäjoelle. ViNOn järjestö- ja koulutuskoordinaattori tuki ja neuvoi järjestöjä kaikissa toiminnan pyörittämiseen liittyvissä asioissa. Järjestökoordinaattorin lisäksi töitä jäsenjärjestöjen parissa tekivät ViNOn hallituksen järjestökummi. Kummi teki jäsenjärjestöihin soittokierroksia, joissa vaihdettiin kuulumisia ja tietoa tulevista tapahtumista sekä tarjottiin vertaistukea ja apua jäsenjärjestöille. Soittokierrosten lisäksi jäsenjärjestöihin oltiin yhteyksissä muun muassa kahden jäsenjärjestöskypen, noin joka toinen viikko ilmestyneen järjestöinfon sekä henkilökohtaisten vierailujen muodossa. Vuoden 2016 aikana ViNOn hallitus vieraili Vaasassa ja Rovaniemellä paikallisten jäsenjärjestöjen vieraana. Näillä vierailuilla järjestettiin erilaisia tempauksia ja tutustuttiin paikallisiin toimijoihin. Vierailujen tarkoituksena oli tukea pienten paikallisjärjestöjen toimintaa ja tuoda vihreille nuorille lisänäkyvyyttä kaupungeissa, joissa ei yleensä järjestetä liiton valtakunnallisia tapahtumia. Vuoden 2016 aikana tuettiin erityisesti jäsenjärjestöjen puheenjohtajistoja. Puheenjohtajapäivä vakiinnutettiin kaksi kertaa vuodessa järjestettäväksi vertaistuki- ja kehittämistapahtumaksi. Jäsenjärjestöjen puheenjohtajien poliittista roolia korostettiin kutsumalla heidät ViNOn hallituksen kanssa SuomiAreenaan sekä tarjoamalla puheenjohtajille yhteiskirjoitusmahdollisuuksia paikallislehtiin puolueen puheenjohtaja Ville Niinistön sekä ViNOn puheenjohtajien kanssa Yleis ja hankeavustus ViNO tuki jäsenjärjestöjään myös rahallisesta. ViNO myöntää jäsenjärjestöilleen yleisavustusta 100 euroa toimintasuunnitelmaa ja talousarviota vastaan. Vuonna 2016 yleisavustuksia maksettiin yhteensä euron edestä. Lisäksi ViNO jakoi hankeavustuksia jäsenjärjestöille ja toimintaryhmille hakemuksia vastaan. Hankeavustusten myöntämisestä päätti järjestö- ja koulutuskoordinaattori vuotuiseen 200 euroon asti per järjestö. Tämän rajan ylittävistä hakemuksista päätti hallitus kokouksissaan. Hankeavustuksia haettiin muun muassa edustajistovaalikampanjointiin ja uusien illan kulujen kattamiseksi. Myönnetyt hankeavustukset raportoitiin ja raportit ovat olemassa tulevaisuutta varten sähköisessä muodossa. Vuonna 2016 hankeavustuksia myönnettiin yhteensä euroa.

34

35 Jäsenhankinta Jäsenhankintaa pyrittiin tekemään raikkailla avauksilla, aktiivisemmalla läsnäololla sosiaalisessa mediassa sekä matalan kynnyksen, laadukkailla tapahtumilla. Erityisesti ViNOn viestinnän kehittäminen palveli myös jäsenhankintaa. Vuonna 2016 hyödynnettiin ahkerasti Facebook-mainostusta: tapahtumiin sekä kannanottoihin maksettiin näkyvyyttä ja vuoden lopussa mainostettiin liittymismahdollisuutta ViNOon usean kuukauden ajan. Strategian mukaisesti ViNO kohdensi jäsenhankinnan strategisesti valittuihin tapahtumiin. Näitä tapahtumia ovat mm. Maailma kylässä -festivaali. Näkyminen myös erilaisissa mielenosoituksissa toi uusia jäseniä. Myös tapahtumat ja erityisesti molemmat Väentapaamiset toimivat matalan kynnyksen tapoina lähteä mukaan toimintaan ja liittyä jäseneksi. Vuoden 2016 aikana panostettiin myös henkilökohtaiseen pyytämiseen Henkilöjäsenet Järjestö- ja koulutuskoordinaattori koordinoi yhdessä hallituksen kanssa henkilöjäsenten verkostoa. Henkilöjäsenet valitsivat vuoden aikana puoluekokous- ja liittokokousedustajansa omissa etäyhteydellä toteutetuissa kokouksissaan. Henkilöjäseniä kannustettiin osallistumaan erityisesti ViNOn valtakunnallisiin tapahtumiin ja koulutuksiin sekä aktivoitumaan ViNOn valtakunnallisissa teemaverkostoissa, jotka toimivat lähinnä sähköisillä alustoilla. Lisäksi niille henkilöjäsenille, joiden asuinpaikkakunnalla toimii ViNOn jäsenjärjestö, tiedotettiin mahdollisuudesta osallistua jäsenjärjestön toimintaan ja liittyä sen jäseneksi Alumnitoiminta Vuonna 2016 jatkettiin alumnitoimintaa ja syksyllä järjestettiin alumni-ilta vanhoille toimijoille. Alumnnitoiminta on tuonut aiemmin ViNOssa toimineita ihmisiä lähemmäs nykytoimijoita. Alumnien hyödyntäminen kouluttajina, asiantuntijoina ja mentoreina onkin lisääntynyt ViNOssa selkeästi. Puheenjohtajat yhdessä pääsihteerin kanssa koordinoivat yhteydenpitoa alumnien kanssa. 4.8 Koulutustoiminta Vuonna 2016 ViNO järjesti seuraavaa koulutustoimintaa

36

37 19 -Nuori vihreä vaikuttaja-kurssi -Koulutus jäsenjärjestöjen toimijoille -Puoluekokouskoulutus -Hallituksen ja ohjausryhmien koulutus -Puheenjohtajapäivät (2 kertaa vuodessa) -Väentapaaminen (2 kertaa vuodessa) -Seminaari sote-uudistuksesta Valtakunnalliset koulutukset ViNO on järjestänyt toimintasuunnitelmansa mukaiset koulutukset vuoden aikana, lukuunottamatta kesäleiriä, joka peruuttiin vähäisen osallistujamäärän takia. Kaikista koulutuksista on kerätty palautetta. Koulutuksissa on painotettu osallistavuutta sekä osallistujien voimaannuttamista aiempia vuosia enemmän. Erityisesti Väentapaamisten osalta on myös panostettu ohjelma ideoiden- ja toiveiden keräämiseen jäsenistöltä sekä ohjausryhmien ja verkostojen osallistamiseen ohjelman suunnittelussa Nuori vihreä vaikuttaja -kurssi Vuosittain järjestettävä Nuori vihreä vaikuttaja -kurssi on nuorille suunnattu perehdytys vihreän vaikuttamisen eri muotoihin. Kurssille valitaan 25 osallistujaa ja se sisältää viisi kaksipäiväistä koulutustapaamista Suomessa sekä reilun viikon mittaisen ekskursion Brysseliin Euroopan parlamenttiin MEP Heidi Hautalan vieraana. Kurssi on suunnattu vuotiaille vaikuttamisesta ja politiikasta kiinnostuneille nuorille. Kurssi on ollut pitkään hyvin suosittu, ja vuonna 2016 sille haki yli 100 nuorta. Kurssille voi osallistua, vaikka ei olisikaan Vihreiden nuorten jäsen. Kurssi kestää kokonaisuudessaan vajaan vuoden, ja sen aikana kurssilaiset saavat tietoa erilaisista vaikuttamistavoista ja tutustuvat eri vaikutuskanaviin Suomessa ja Euroopassa. Kurssilla tehdään vierailuja, tavataan suomalaisia poliitikkoja ja kansalaisjärjestöjä sekä mennään tutustumiskäynnille Euroopan parlamenttiin Brysseliin. Kurssin sisällön suunnittelusta ja kurssilaisten valinnasta sekä kurssin toteutuksesta vastaa nuorista koostuva ohjausryhmä ja palkattu kurssikoordinaattori. Ohjausryhmässä on edustus myös Vihreiden nuorten hallituksesta ja Visiosta. ViNOn NVV-kurssi on mukana Euroopan vihreän säätiön GEF:n koordinoimassa kansainvälisessä nvv-kurssissa, jonka myötä samaan aikaan Brysseliin saapuu myös

38

39 20 muiden maiden vastaavia kursseja. ViNO on ollut yhdessä vihreän opintokeskus Vision kanssa käynnistämässä kansainvälistä osiota ja Suomen NVV-kurssi on toiminut esikuvana muiden Euroopan maiden kursseille. 4.9 Kansainvälinen toiminta ViNO osallistui Euroopan vihreiden nuorten FYEG:n toimintaan muun muassa lähettämällä kaksi liittokokousedustajaa FYEG:n liittokokoukseen Prahaan toukokuussa. FYEG:n toiseksi puheenjohtajaksi valittiin vuonna 2016 toiselle kaudelle vinolainen Teo Comet. ViNO on ollut vuonna 2016 aktiivisesti mukana FYEG:n strategiatyössä, ja ViNOlla on ollut edustus molemmissa vuoden aikana järjestetyissä strategiaseminaareissa. FYEG:n toimistolla oli vuonna 2016 vahva vinolainen edustus, kun FYEG:n pääsihteerinä toimi ViNO-taustainen Markus Drake ja FYEG:n harjoittelijana vinolainen Katri Ylinen. Vahvat kontaktit FYEG:n toimistoon ja puheenjohtajistoon helpottivat yhteistyötä ja tiedonkulkua. Vuoden 2016 aikana FYEG:n puheenjohtaja Teo Comet tapasi useasti ViNOn toimistoa ja kv-toimijoita sekä kävi esittelemässä FYEG:n toimintaa erilaisissa ViNOn tapahtumissa. ViNO oli aktiivinen pohjoismaisessa vihreässä yhteistyössä. ViNO lähetti delegaatin Pohjoismaiden Nuorten neuvoston (UNR) istuntoon, ja vinolainen Kati Systä valittiin istunnossa UNR:n varapuheenjohtajaksi. ViNO kuuluu UNR:ssa yhteiseen kattoryhmään Grön Ungdom i Norden - GUN ja tekee tiivistä yhteistyötä Norjan ja Ruotsin vihreiden nuorten kanssa. Vuonna 2016 Grön Ungdom i Norden muutettiin yhdistysmuotiseksi. ViNO oli mukana järjestön perustamisessa ja liittyi sen jäseneksi liittokokouksessa Vinolaisia osallistui myös FYEG:n kesäleirille Serbiassa. Lisäksi Marokon ilmastoneuvotteluissa oli useita vinolaisia erilaisilla mandaateilla sekä itse neuvotteluissa että niiden ympärillä tapahtuvassa oheisohjelmassa. ViNOn kansainvälisestä toiminnasta vastaavat hallituksen kv-vastaavat ja kv-työryhmä yhdessä puheenjohtajien, pääsihteerin ja hallituksen kanssa. Vuonna 2016 hallituksen kv-vastaavina toimivat Kati Systä ja Tekla Kosonen Kansainvälisten asioiden työryhmä ViNOn kansainvälisten asioiden työryhmä vastaa niin kansainvälisen toiminnan käytännön järjestelyistä, yhteydenpidosta yhteistyötahoihin kuin kansainvälisen

40

41 21 politiikan viestinnästä. Työryhmälle nimetään liittokokouksessa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Työryhmä piti yhteyttä FYEGin työryhmissä toimiviin vinolaisiin, valmistautui yhdessä hallituksen kv-vastaavan kanssa FYEGin liittokokoukseen ja osallistui UNR:n asiakirjojen kommentointiin ja aloitteiden tekemiseen. Vuonna 2016 kv-työryhmän puheenjohtajana toimi Casper Tervo ja varapuheenjohtajana Sunna Kokkonen. Lisäksi työryhmään kuului 11 jäsentä Viestintä Viestinnän kehittämistä erityisesti sosiaalisen median kanavissa on jatkettu vuonna 2016 aktiivisesti ja tuloksekkaasti. Vuoden 2016 aikana ViNO nousi muun muassa Instagramin seuratuimmaksi poliittiseksi nuorisojärjestöksi. Vuonna 2016 viestinnän kehittämisen mahdollisti erityisesti viestinnän lisääntyneet henkilöresurssit. ViNOlle palkattiin helmikuussa 2016 ensimmäinen viestintäsuunnittelija, joka aloitti puolipäiväisenä. Elokuussa viestintäsuunnittelijan viikkotuntimäärä nostettiin 28 tuntiin. Viestintäsuunnittelijan työaika ja ammattitaito mahdollisti ViNOn viestinnän ammattimaistumisen ja systemaattisuuden. Vuoden 2016 aikana aloitettiin ViNOn viestintäuudistus, jonka tarkoituksena on uudistaa liiton visuaalinen ilme, tehdä uusi kattava viestintäohjeistus sekä siirtyä käyttämään viestinnässä ViNO-lyhenteen sijaan viestintänimeä Vihreät nuoret. Viestintäuudistusta varten kerättiin ideoita jäsenistöltä ja se oli keskusteluasiana myös liittokokouksessa. Ulkoasu-uudistus ja uusi viestintäuudistus ovat viestintäsuunnittelijan käsialaa. Jäsenjärjestöille ja jäsenille on lähetetty järjestöinfo ja uutiskirje vähintään kerran kuussa. Vuoden 2016 aikana kehitettiin myös sisäisen viestinnän visuaalisuutta ja houkuttelevuutta sekä ryhdyttiin seuraamaan uutiskirjeen tavoittavuutta Rönsy ViNOn Rönsy lehti ilmestyi vuonna 2016 kaksi kertaa. Ensimmäisen numeron teemana oli tulevaisuus ja toisen numeron teemana ruoka. Rönsyn ulkoasu uudistettiin alkuvuodesta täysin. Uudesta ulkoasusta ja lehden taittamisesta vastasi liiton viestintäsuunnittelija.

42

43 22 Rönsyllä oli palkattu päätoimittaja, joka toimi myös lehden ohjausryhmän puheenjohtajana. Rönsyn verkkolehti on päivittynyt säännöllisesti. Verkkolehdessä julkaistava Perjantaikolumni on toiminut hyvin myös uusien kirjoittajien aktivoimisessa. Vuoden 2016 aikana ViNOn hallitus keskusteli useaan otteeseen Rönsyn tulevaisuudesta. Lopulta hallitus päätyi linjaamaan, että Rönsylle taataan mahdollisuuksien mukaantoimintaedellytykset ainakin vuoden 2018 loppuun. Rönsyn julkaisua varten haetaan myös kulttuurilehtien tukea Hallinto ja päätöksenteko Liittokokous ViNOn ylintä päätösvaltaa kerran vuodessa järjestettävä liittokokous. Vuonna 2016 liittokokous järjestettiin kolmipäiväisenä Helsingissä ViNO maksoi liittokokousedustajien matkakulut ja tarjosi kokousedustajille majoituksen sekä aamupalan. Liittokokoukseen osallistumisesta ei peritä osallistumismaksua. Sääntömääräisten asioiden lisäksi liittokokouksessa valittiin liitolle kaksi puheenjohtajaa ja hallitus sekä hyväksyttiin uusi talouspoliittinen ohjelma ja kuntavaaliohjelma. Vuoden 2016 liittokokouksessa myönnettiin toista kertaa vuoden vinolainen teko -palkinto, jonka tarkoituksena on kannustaa jäseniä tekemään rohkeammin ja näkyvämmin politiikkaa. Palkinnon sai maksuton ehkäisy nuorille -kampanja, joka on vinolaisten aktiivien ja jäsenjärjestöjen yhdessä perustama ja ympäri Suomen jalkauttama kampanja Puheenjohtajisto ViNOlla on kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa. Vuonna 2016 puheenjohtajina toimivat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo. Puheenjohtajat sopivat keskenään keskinäisestä vastuunjaostaan. Puheenjohtajat vastasivat poliittisista sisällöistä ja ulkoisesta viestinnästä yhdessä pääsihteerin kanssa. Puheenjohtajat myös tekivät paljon sidosryhmäyhteistyötä sekä osallistuivat aktiivisesti Vihreän eduskuntaryhmän kokouksiin sekä kävivät puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan kokouksissa. Puheenjohtaja Saara Ilvessalo toimi pääsihteerin esihenkilönä. ViNO maksoi puheenjohtajille 800 euron palkkion kuukaudessa.

44

45 Hallitus ViNOn toimintaa ohjaa ja toteuttaa liittokokouksessa valittu hallitus. Hallituksen toimintaa johtaa kaksi tasa-arvoista puheenjohtajaa. Hallituksessa oli vuonna 2016 puheenjohtajien lisäksi kymmenen jäsentä: Bella Forsgren, Kalle-Pekka Hietala, Vera Kauppinen, Tekla Kosonen, Julia Litokorpi, Minna Manninen, Vili Niinikivi, Minna Silvennoinen, Sameli Sivonen ja Kati Systä ViNOn hallitus on työhallitus. Kokousten välillä hallituksen jäsenet hoitavat vastuualueitaan ja osallistuvat ViNOn valtakunnallisten tapahtumien järjestämiseen. Hallituksen jäsenet raportoivat toisilleen vastuualueiltaan kokousten välillä ja kokouksissa keskitytään käymään keskustelua ja tekemään päätöksiä. Toimikautensa puolessa välissä hallitus teki kevyen puolivuotiskatsauksen toimintaansa ja laati askelmerkit loppuvuoden toimintaa varten. Hallitus tarkasteli myös strategiakauden alkua ja loi mittariston strategian seuraamiseen sekä suunnitelman strategian toteuttamiseksi. Hallitus valitsi keskuudestaan työvaliokunnan hoitamaan juoksevia ja kiireellisiä asioita hallituksen kokousten välillä sekä mahdollisia luottamuksellisia asioita. Työvaliokunta valmisteli muun muassa rekrytointeihin, tilinpäätökseen, lisätalousarvioon ja vuoden 2017 talousarvioon liittyviä asioita. Työvaliokuntaan kuului vuonna 2016 hallituksen puheenjohtajisto ja hallituksen jäsenistä Minna Manninen ja Vili Niinikivi. Työvaliokunnan sihteerinä toimi pääsihteeri. Järjestö- ja koulutuskoordinaattori osallistui tarvittaessa työvaliokunnan kokouksiin Henkilöstö ViNOn toimiston ydinryhmän muodostivat pääsihteeri, järjestö- ja koulutuskoordinaattori, viestintäsuunnittelija ja puheenjohtajat. Toimistotyön koordinaatio tapahtui viikoittaisissa toimistopalavereissa. Henkilöstöön kuuluivat toimiston lisäksi osa-aikainen järjestösihteeri Riina Paimen Turussa, päätoimittaja Simo Raittila sekä Nuori vihreä vaikuttaja -kurssin kurssikoordinaattori Johanna Riitakorpi ja syksyllä Riikka Tähkävuori. Alkuvuonna projektiluontoisena mainosmyyntikoordinaattorina toimi Toivo Laitinen. Yhteensä palkkaa ja palkkioita maksettiin vuonna hengelle. Lisäksi ViNOn toimiston lähiyhteisöön kuuluu Helsingin Vihreiden Nuorten toiminnanjohtaja Piritta Hakola ja loppuvuodesta alkaen Jenni Leppänen. Helsingin Vihreiden Nuorten toiminnanjohtaja kuuluu ViNOn uusitun työterveyshuollon sopimuksen

46

47 24 piiriin, osallistuu henkilöstöpalavereihin ja virkistystoimintaan. Toiminnanjohtaja on kuitenkin suoraan työsuhteessa Helsingin Vihreillä Nuorilla. Vuonna 2016 jatkettiin työntekijöiden työhyvinvoinnin ja tyky-toiminnan kehittämistä ja seurantaa. Vuoden aikana ViNO siirtyi soveltamaan puolueen tuoretta työehtosopimusta. Siirtymisprosessissa työehdoista ja työehtosopimuksesta keskusteltiin koko henkilöstön kanssa, henkilöstöä kuultiin työehtosopimusta koskevassa päätöksenteossa ja kaikille työntekijöille annettiin mahdollisuus itse päättää siirtymisestä uuden työehtosopimuksen mukaiseen työsopimukseen. Kaikki työntekijät valitsivat siirtyä uuden järjestelmän piiriin. Samalla toimiston työntekijöiden palkkoihin tehtiin tasokorotus. Pääsihteeri huolehti vuoden aikana siitä, että työterveyshuolto toimii. Lisäksi ViNOn toimiston uudistamisen yhteydessä työntekijöille hankittiin uudet työpöydät ja muita työkykyä edistäviä työvälineitä, kuten satulatuoleja. Vuonna 2016 järjestö- ja koulutuskoordinattori osallistui Vision järjestämälle taittokurssille ja pääsihteeri aloitti vuoden kestävässä Allianssin järjestämässä järjestöjohtajien vertaismentorointiohjelmassa. Vuonna 2016 jatkettiin säännöllisten henkilöstötapaamisten järjestämistä koko ViNOn henkilöstölle. Tapaamisissa käsiteltiin työnohjausta, työssä jaksamista ja oman työn organisointia sekä ajankohtaiset kuulumiset jokaisen työntekijän osalta. Lisäksi henkilöstön kanssa käytiin kehityskeskustelut keväällä ja syksyllä. Vuoden aikana järjestettiin myös kaksi virkistyspäivää koko henkilöstölle, joiden tavoitteena oli työkyvyn ylläpito ja kiittäminen hyvästä työpanoksesta Pääsihteeri Vuoden 2015 syysliittokokous valitsi pääsihteerin, jonka toimikausi on Pääsihteeri on palkallisessa luottamustoimessa. Pääsihteerin työaika on 37,5 tuntia viikossa. Vuonna 2016 pääsihteerinä toimi Anni Heinälä. Pääsihteeri toimi liittohallituksen ja liittokokouksen valmistelevana sihteerinä ja huolehti kokousten päätösten toimeenpanosta. Pääsihteeri vastasi ViNOn talouden suunnittelusta ja seurannasta sekä taloushallinnosta. Pääsihteeri avusti ohjausryhmiä ja jäsenjärjestöjä poliittisissa ja hallinnollisissa kysymyksissä. Pääsihteeri vastasi ViNOn ulkoisesta viestinnästä yhdessä puheenjohtajien kanssa ja toimi tarvittaessa ViNOn edustajana yhteistyötahojen kanssa työskenneltäessä.

ViNOn toiminta ulottuu paikallisjärjestötasolta aina globaaleihin vihreisiin nuoriin asti.

ViNOn toiminta ulottuu paikallisjärjestötasolta aina globaaleihin vihreisiin nuoriin asti. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Jatkuvan toiminnan kuvaus 2016 1 Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö, joka

Lisätiedot

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Esityslista Liittokokous 2016 PERJANTAI. 01 Kokouksen avaus

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Esityslista Liittokokous 2016 PERJANTAI. 01 Kokouksen avaus Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Esityslista Liittokokous 2016 PERJANTAI 01 Kokouksen avaus Esitys: Hallituksen puheenjohtaja avaa kokouksen klo 17.30. 02 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Esitys: Hallituksen puheenjohtaja avaa kokouksen klo 17.45.

Esitys: Hallituksen puheenjohtaja avaa kokouksen klo 17.45. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Esityslista Liittokokous 2015 PERJANTAI 01 Kokouksen avaus Esitys: Hallituksen puheenjohtaja avaa kokouksen klo 17.45. 02 Laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Jatkuvan toiminnan

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Ohjelmatyö. 3 Kannanotot ja blogitekstit

1 Johdanto. 2 Ohjelmatyö. 3 Kannanotot ja blogitekstit 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO Jatkuvan toiminnan

Lisätiedot

ViNOn toiminta ulottuu paikallisjärjestötasolta aina globaaleihin vihreisiin nuoriin asti.

ViNOn toiminta ulottuu paikallisjärjestötasolta aina globaaleihin vihreisiin nuoriin asti. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Jatkuvan toiminnan kuvaus 2015 Hyväksytty liittokokouksessa 30.11.2014 1 Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on valtakunnallinen vihreä nuoriso-

Lisätiedot

mukainen tuksen mukainen Tuotot Osallistumismaksut

mukainen tuksen mukainen Tuotot Osallistumismaksut Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry Talousarvio 2018 / Hallituksen esitys liittokokoukselle Hyväksytty 17.9.2017 VARSINAINEN TOIMINTA TA2018 TA2018 TA2017 TP2016 Nykyisen rahoi- Haetun rahoituksen

Lisätiedot

TA2015 TA2015 LISÄTA2014 TP2013 Nykyinen Haetaan

TA2015 TA2015 LISÄTA2014 TP2013 Nykyinen Haetaan Talousarvio 2015 / Hallituksen esitys liittokokoukselle VARSINAINEN TOIMINTA Yleinen järjestötoiminta TA2015 TA2015 LISÄTA2014 TP2013 Nykyinen Haetaan Osallistumismaksut 0 0 0 3359,2 Vuokratuotot 3720

Lisätiedot

Kampanjointikulut ,24. Yhteiskampanjat ,42. Puoluekokouskulut ,02

Kampanjointikulut ,24. Yhteiskampanjat ,42. Puoluekokouskulut ,02 Talousarvio 2016 / Hallituksen esitys liittokokoukselle VARSINAINEN TOIMINTA Yleinen järjestötoiminta Poliittinen vaikuttaminen TA2016 TA2016 LISÄTA2015 TP2014 Nykyinen Haetaan Osallistumismaksut 0 0 0

Lisätiedot

SYL-tapaaminen: 5 x 30 esamok-tapaaminen: 5 x 30 e, muu opiskelijatoiminta Poliittinen vaikuttaminen yhteensä , ,20

SYL-tapaaminen: 5 x 30 esamok-tapaaminen: 5 x 30 e, muu opiskelijatoiminta Poliittinen vaikuttaminen yhteensä , ,20 Lisäalousarvio 2016 / Hallituksen kokous 12.6.2016 VARSINAINEN TOIMINTA Yleinen järjestötoiminta Tuotot lisäta2016 TA2016 LISÄTA2015 TP2014 TP2015 Nykyinen Osallistumismaksut 0 0 0 94,00 0,00 Vuokratuotot

Lisätiedot

panostus johonkin avustusta matkoihin 15 x

panostus johonkin avustusta matkoihin 15 x 1 Yleinen järjestötoiminta perustaso optimistinen haetaan 2 3 Tuotot 4 Osallistumismaksut 0,00 0,00 0,00 5 Vuokratuotot 3600,00 3600,00 3600,00 6 Nuhevi 12 x 300 e 3600,00 7 Palveluiden myynti 8641,31

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintasuunnitelma 2014

Lisätiedot

Talousarvio 2017 / Hallituksen esitys liittokokoukselle. TA2017 TA2017 lisäta2016 TP2015 Nykyinen Haetaan VARSINAINEN TOIMINTA

Talousarvio 2017 / Hallituksen esitys liittokokoukselle. TA2017 TA2017 lisäta2016 TP2015 Nykyinen Haetaan VARSINAINEN TOIMINTA Talousarvio 2017 / Hallituksen esitys liittokokoukselle VARSINAINEN TOIMINTA Yleinen järjestötoiminta TA2017 TA2017 lisäta2016 TP2015 Nykyinen Haetaan Osallistumismaksut 0 0 0 0,00 Vuokratuotot 3720 3720

Lisätiedot

Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019

Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019 Hyväksytty liittokokouksessa 25.11.2019 1 Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry (viestintälyhenne Vihreät nuoret

Lisätiedot

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2016

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2016 Järjestö Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2016 Liiton toimisto SONKin toimisto koostuu puheenjohtajasta ja pääsihteeristä. Puheenjohtajalle maksetaan luottamustoimesta palkkio,

Lisätiedot

SYL-tapaaminen: 5 x 30 esamok-tapaaminen: 5 x 30 e, muu opiskelijatoiminta Poliittinen vaikuttaminen yhteensä ,59

SYL-tapaaminen: 5 x 30 esamok-tapaaminen: 5 x 30 e, muu opiskelijatoiminta Poliittinen vaikuttaminen yhteensä ,59 Talousarvio 2016 VARSINAINEN TOIMINTA Yleinen järjestötoiminta TA2016 TA2016 LISÄTA2015 TP2014 Nykyinen Haetaan Osallistumismaksut 0 0 0 94,00 Vuokratuotot 3720 3720 3720 3720,00 Palveluiden myynti 5688

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2019

Toimintasuunnitelma 2019 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintasuunnitelma 2019 Hyväksytty liittokokouksessa 25.11.2018 2019 tuo tullessaan isoja vaaleja ja tiukkaa politiikkaa Toimintasuunnitelman läpileikkaava tavoite

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015

Toimintakertomus 2015 Toimintakertomus 2015 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry Hyväksytty esitettäväksi liittokokoukselle hallituksen kokouksessa 19.3.2016 1 Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto

Lisätiedot

Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry. Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2017

Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry. Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2017 Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2017 Toimintakertomus 1. Tehtävä ja tavoitteet 2. Järjestöllinen toiminta 3. Poliittinen toiminta 4. Tapahtumat 5. Vaalitoiminta

Lisätiedot

Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019

Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019 Tampereen vihreät nuoret - Virnu ry Jatkuvan toiminnan kuvaus 2019 1. Tehtävä ja tavoitteet Tampereen vihreät nuoret Virnu ry on poliittinen nuorisojärjestö, joka vaikuttaa yhteiskuntaan niin perinteisen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio

minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio minäkin voin osallistua ja edustaa! Kehitysvammaisten Tukiliiton uudistus Esittely - lyhyt versio Hyvä liittokokousedustaja ja hyvät jäsenyhdistykset, Haluamme, että järjestötoiminta on hauskaa. Haluamme

Lisätiedot

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B.

Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B. Mitä saimme aikaan? Kepan toimintakertomus vuodelle 2016 26.4.2017 Tekijä Viestinnän ja vaikuttamistyön johtaja Laura Häkli Liite 7B Toimintavuosi 2016 pähkinänkuoressa Sopeutumista, keskittymistä avaintoimintoihin,

Lisätiedot

Toimintakertomus 2013

Toimintakertomus 2013 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintakertomus 2013 Hyväksytty liittokokouksessa XX.XX.2014 1 Johdanto 2 Tavoitteet vuodelle 2013 3 Poliittinen toiminta 3.1 Ohjelmatyö 3.2 Kannanotot 3.3 Kampanjat

Lisätiedot

1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY

1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY 1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY 2 Talousarvio 2013 / Hallituksen esitys liittokokoukselle 3 4 5 6 7 VARSINAINEN TOIMINTA TA2013 TA2013 TA2013 TA2012 TP2011 8 Nykyinen Optimistinen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintasuunnitelma 2012 Hyväksytty liittokokouksessa 4.12.2011 1 Johdanto 2 Tavoitteet vuodelle 2012 3 Poliittinen toiminta 3.1 Ohjelmatyö 3.2 Kannanotot 3.3

Lisätiedot

VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY Talousarvio 2012 / Hyväksytty liittokokouksessa

VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY Talousarvio 2012 / Hyväksytty liittokokouksessa VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY Talousarvio 2012 / Hyväksytty liittokokouksessa 4.12.2011 VARSINAINEN TOIMINTA TA2012 TA2012 TA2012 TA2011 TP2010 Nykyinen Optimistinen Haetaan Yleinen

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY

1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY 1 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO ViNO RY 2 Talousarvio 2011 / Hallituksen esitys 09.11.2010 3 4 5 6 7 VARSINAINEN TOIMINTA TA2011 TA2011 TA2011 TA2010 TP2009 8 Haetaan Optimistinen Nykyinen

Lisätiedot

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry. Ohjesääntö

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry. Ohjesääntö 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ry Ohjesääntö Tällä ohjesäännöllä

Lisätiedot

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa

Koonti työpajatyöskentelyistä Edustajiston kokouksessa Lahdessa Edustajiston kokouksessa Lahdessa 21.03.2015 Suomen Nuorisovaltuustojen Edustajisto kokoontui vuoden 2015 ensimmäiseen kasvokkaintapaamiseen Lahdessa 21.03.2015. Kokouksen lisäksi paikalla olleet edustajat

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

TULEVAISUUS ON VINOSSA. VINOn strategia 2015. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO. www.vino.fi

TULEVAISUUS ON VINOSSA. VINOn strategia 2015. Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO. www.vino.fi TULEVAISUUS ON VINOSSA VINOn strategia 2015 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO www.vino.fi Hyväksytty liittokokouksessa 4.12.2011 Sisällysluettelo Johdanto 3 Mikä ViNO on? 3 Missio 3 Ulospäin

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Hyväksytty esitettäväksi liittokokoukselle hallituksen kokouksessa 29.3.2015

Hyväksytty esitettäväksi liittokokoukselle hallituksen kokouksessa 29.3.2015 Toimintakertomus 2014 Hyväksytty esitettäväksi liittokokoukselle hallituksen kokouksessa 29.3.2015 1 Johdanto Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO on valtakunnallinen vihreä nuoriso- ja opiskelijajärjestö,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 39. Nuorisovaltuusto 09.04.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 39. Nuorisovaltuusto 09.04.2014 Sivu 1 / 1 Nuorisovaltuusto 09.04.2014 Sivu 1 / 1 39 Toimintasuunnitelma 2014 ESPOON NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA!

VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! VAIKUTTAVAA YHDISTYSTOIMINTAA! ANNE ILVONEN INNOVOINTIPÄÄLLIKKÖ OK-OPINTOKESKUS 24.3.2012 1 Vaikuttaminen Vaikuttaminen on henkilökohtaisen tai yhteisön vallan käyttöä niin, että saamme edistettyä meille

Lisätiedot

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana

SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO VUONNA 2006 SYL-kummi Mikko Koskinen ÅASn vieraana 14.2.2006 KUKA MIKKO? SYLH 2006 Koulutuspolitiikka, ympäristö, tasa-arvo pehmeä kopo TYYn kasvatti hallitus 2005, tylkkärin

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL n julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2017 Pääkohdat 1 / 2 Järjestötoiminta Liitto JHL;n 2017 toimintasuunnitelma ja sen strategiset tavoitteet ohjaavat myös toimintaamme.

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. Nuorisovaltuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 5. Nuorisovaltuusto Sivu 1 / 1 Nuorisovaltuusto 24.01.2013 Sivu 1 / 1 5 Toimintasuunnitelma 2013 ESPOON NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri ry. Toimintakertomus Yleistä

Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri ry. Toimintakertomus Yleistä Keskustan Keski-Pohjanmaan piiri ry Toimintakertomus 2018 Yleistä Toimintavuosi oli järjestöllisesti ja poliittisesti erittäin aktiivinen. Alkuvuoden presidentinvaalien lisäksi vuotta sävytti puoluekokous

Lisätiedot

Tampereen nuorisovaltuuston johtosääntö Suurkokouksessa

Tampereen nuorisovaltuuston johtosääntö Suurkokouksessa Tampereen nuorisovaltuuston johtosääntö Suurkokouksessa 25.4.2017 1. Luku Nuorisovaltuuston perusta ja tarkoitus 1 Toiminnan perusta Tampereen nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2015

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2015 Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry Toimintasuunnitelma 2015 Järjestö Liiton toimisto SONKin toimisto koostuu puheenjohtajasta ja pääsihteeristä. Puheenjohtajalle maksetaan luottamustoimesta palkkio,

Lisätiedot

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa!

Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry - Meikäläisissä on voimaa! Me Itse ry on kehitysvammaisten ihmisten oma kansalaisjärjestö. Rahoittajamme on STEA = Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Me Itse ry on valtakunnallinen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014. Lahden nuorisovaltuusto TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2014 sivu 2 / 8 Toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus vuodelle 2014 SISÄLLYSLUETTELO 3. VUODEN 2014 TOIMINNAN PAINOPISTEET 1. PARANNETAAN NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Katsaus esityksiin puolueen sääntömuutoksista. Puoluekokoukselle

Katsaus esityksiin puolueen sääntömuutoksista. Puoluekokoukselle Katsaus esityksiin puolueen sääntömuutoksista Puoluekokoukselle 22.-23.5.2010 Esitykset 1) Puoluekokousedustuksen uudistus (esittely erikseen) 2) Puoluekokouksen ja valtuuskunnan työnjaon tarkistaminen

Lisätiedot

Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta.

Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Kh 16.10.2017 162 Valtimon nuorisovaltuuston toimintasääntö 1. Nuorisovaltuustotoiminta on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. 2. Nuorisovaltuuston tehtävät: edistää ja kehittää nuorten

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2017. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ

KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ KESKUSTAN VALTUUSTORYHMÄN OHJESÄÄNTÖ (malli) Hyväksytty Keskustan kunnallisasiain neuvottelukunnassa 18.4.2012 ja vahvistettu puoluehallituksessa 27.4.2012 Valtuustoryhmän tarkoitus 1 kunnan / kaupungin

Lisätiedot

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design.

Yhdistyksestä voidaan käyttää epävirallista englanninkielistä nimeä TOKYO Student association of the School of Art and Design. Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry Hallituksen työjärjestys I luku Yleisiä säännöksiä 1 Soveltamisala. Sen lisäksi, mitä Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaat TOKYO ry (TOKYO ry) säännöissä

Lisätiedot

PUOLUEEN SÄÄNNÖT. 5 Puolueen nimen kirjoittaminen. 11 Piirijärjestön tehtävät. 11 Piirijärjestön ja kunnallisjärjestön tehtävät

PUOLUEEN SÄÄNNÖT. 5 Puolueen nimen kirjoittaminen. 11 Piirijärjestön tehtävät. 11 Piirijärjestön ja kunnallisjärjestön tehtävät PUOLUEEN SÄÄNNÖT Esitys kahden puheenjohtajan mallin edellyttämistä sääntömuutoksista Nykyiset säännöt Työryhmän esitys 5 Puolueen nimen kirjoittaminen Puolueen nimen kirjoittavat puolueen puheenjohtaja

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA AKAAN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ Kaupunginhallitus/valtuusto hyväksynyt 13.09.2006 Akaan kaupunki Sääntökokoelma NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1

Lisätiedot

Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry Sääntömääräinen liittokokous 14.-15.11.2014 TOIMINTAKERTOMUS 2013. 1. Yleistä

Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry Sääntömääräinen liittokokous 14.-15.11.2014 TOIMINTAKERTOMUS 2013. 1. Yleistä Suomen Yhteiskunta-alan Ylioppilaat SYY ry Sääntömääräinen liittokokous 14.-15.11.2014 TOIMINTAKERTOMUS 2013 1. Yleistä Liiton toimintaa on leimannut vuonna 2013 15-vuotisjuhla ja valtuustovaalit. Juhlavuoden

Lisätiedot

Seloste hallituksen budjettiesityksestä

Seloste hallituksen budjettiesityksestä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO ry Seloste hallituksen budjettiesityksestä Tiedoksi liittokokousedustajille, ei äänestykseen 1 Yleistä Tämä dokumentti on selite ViNOn budjetin laadinnalle.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2011 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO

TOIMINTASUUNNITELMA 2011 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 TOIMINNAN PÄÄTAVOITE: Lastentarhanopettajien merkityksen esiin nostaminen yhteiskunnassa YHDISTYS: 1. Vaikuttaa jäsenistönsä asemaa koskevaan päätöksentekoon, työolosuhteisiin

Lisätiedot

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ

PAIMION NUORISOVALTUUSTO. Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ PAIMION NUORISOVALTUUSTO Toiminnan säännöt ja tavoitteet 1. YLEISTÄ Paimion nuorisovaltuusto toimii Paimion kaupungin nuorisopalveluiden kanssa yhteistyössä ja sen toimipaikka on. sallii siitä käytettävän

Lisätiedot

Liittokokoukseen ilmoittaudutaan osoitteessa Ilmoittautuminen on auki 7.3. kello asti.

Liittokokoukseen ilmoittaudutaan osoitteessa   Ilmoittautuminen on auki 7.3. kello asti. MIKÄ LIITTOKOKOUS? Liittokokous, liittari, liko... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Liittokokous käyttää ylintä päätäntävaltaa SAKKIssa, ja se kokoontuu kahden vuoden välein. Liittokokous valitsee SAKKIlle

Lisätiedot

Toimintakertomus 2012

Toimintakertomus 2012 Toimintakertomus 2012 Leena Roivas Puheenjohtaja 2011-2014 TOIMINTA-AJATUS Liitto on ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti vastuunsa tuntevien naisten puolueisiin sitoutumaton järjestö, joka on aktiivisesti

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

Poliittinen katsaus, puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Kokouksen avaus, puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä

Poliittinen katsaus, puolueen puheenjohtaja Juha Sipilä. Kokouksen avaus, puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä Suomen Keskusta r.p. Apollonkatu 11 a 00100 HELSINKI ESITYSLISTA Puoluevaltuuston vuosikokous 27.-28.4.2019 Aika Paikka Lauantai 27.4.2019 klo 10 alkaen Riihimäki Hämäläisten laulu Tervetuloa Riihimäelle

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016

HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 HALLITUKSEN ESITYS LIITON KIELISTRATEGIAKSI 2014-2016 1. Johdanto Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto - SAMOK ry edustaa lähes 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa. Vuonna 2013 SAMOKilla

Lisätiedot

Teollisuusdemarien toimintaohje

Teollisuusdemarien toimintaohje 1 1 Ammattiosaston ryhmätoiminta Ammattiosasto on liiton toiminnan ja järjestäytymisen perusyksikkö, jonka päätehtävä on tukea työpaikkojen edunvalvontaa, järjestämistä ja jäsenhankintaa. 1.1 Ammattiosaston

Lisätiedot

Tervetuloa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn kahdenteenkymmenenteentoiseen liittokokoukseen pe-su 28.-30.11.2014 Turkuun!

Tervetuloa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn kahdenteenkymmenenteentoiseen liittokokoukseen pe-su 28.-30.11.2014 Turkuun! Kutsu ViNOn liittokokoukseen 2014 Tervetuloa Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn kahdenteenkymmenenteentoiseen liittokokoukseen pe-su 28.-30.11.2014 Turkuun! Esityslista liitteineen, lisätietoa

Lisätiedot

SUOMEN NUORISOVALTUUSTOJEN LIITTO NUVA RY:N VÄLI-SUOMEN PIIRI RY.

SUOMEN NUORISOVALTUUSTOJEN LIITTO NUVA RY:N VÄLI-SUOMEN PIIRI RY. Aika: 24.11.2012, klo 13.00 Paikka: ABC Seinäjoki, Vekaratehtaankatu 13, 60100 Seinäjoki Asia nro Liite nro 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Vihreät ry Toimintakertomus 2017 Piirissä oli 465 jäsentä vuonna 2017. Piirin toiminnanjohtajana toimi Hanna Holopainen. Kaakkois-Suomen Vihreät ry:n piirihallitus 1.1. 2017 alkaen Puheenjohtaja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010

Toimintasuunnitelma 2010 1 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto 2 3 4 Toimintasuunnitelma 2010 Hallituksen esitys 24.10.2009 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt

Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt Punkalaitumen kunta Punkalaitumen Nuorisovaltuuston säännöt 1 Nuorisovaltuuston tarkoitus, tavoite ja tehtävät Edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman poliittista tai uskonnollista sidonnaisuutta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2010

Toimintasuunnitelma 2010 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto Toimintasuunnitelma 2010 Hyväksytty liittokokouksessa 14.11.2009 Sisällysluettelo: 1 JOHDANTO 3 2 VAKIINTUNUT TOIMINTA 3 2.1 Mielipidevaikuttaminen ja uudet avaukset

Lisätiedot

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Tavoitteiden ja teemojen mukainen toiminnan

Lisätiedot

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite

Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö. 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Ruokolahden nuorisoneuvoston toimintasääntö 1. Nuorisoneuvoston tarkoitus ja tavoite Nuorisoneuvoston tarkoituksena on edistää ja kehittää nuorison asemaa kunnassa ilman puoluepoliittisia tai uskonnollisia

Lisätiedot

VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO TOIMINTASUUNNITELMA Hallituksen esitys

VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO TOIMINTASUUNNITELMA Hallituksen esitys 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 VIHREIDEN NUORTEN JA OPISKELIJOIDEN LIITTO TOIMINTASUUNNITELMA

Lisätiedot

Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Vaali-info Katja Hintikainen

Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Vaali-info Katja Hintikainen Kampanjointi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Vaali-info 22.11.2017 Katja Hintikainen Vaali-infon ohjelma Esittäytymiskierros Kampanjointi osana vaalivaikuttamista Kepan ehdotus kampanjakonseptiksi + keskustelu

Lisätiedot

Suomen Changemakerin säännöt

Suomen Changemakerin säännöt Suomen Changemakerin säännöt Hyväksytty jäsenkokouksessa 6.10.2012 1 Tavoitteet ja yleiset toimintaperiaatteet A) Tavoite Suomen Changemaker on nuorten vaikuttamisverkosto, jonka tavoitteena on globaali

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2014 1. Yleistä seurasta Hallinnon Tutkimuksen Seura ry. on tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää hallinnon tutkimusta Suomessa ja osallistua alan kansainväliseen

Lisätiedot

ESITYSLISTA LAPIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA HALLITUKSEN KOKOUS 3/2017. AIKA: , klo 08:00 PAIKKA: LYYn toimisto, Ahkiomaantie 23 B

ESITYSLISTA LAPIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA HALLITUKSEN KOKOUS 3/2017. AIKA: , klo 08:00 PAIKKA: LYYn toimisto, Ahkiomaantie 23 B ESITYSLISTA LAPIN YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA 10.2.2017 HALLITUKSEN KOKOUS 3/2017 AIKA: 14.2.2017, klo 08:00 PAIKKA: LYYn toimisto, Ahkiomaantie 23 B Jakelu: Hallituksen jäsenet: Matias Kassala, hallituksen

Lisätiedot

A. YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, KIELET, TARKOITUS JA TOIMINTAMUOTO

A. YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA, KIELET, TARKOITUS JA TOIMINTAMUOTO POHJOLA-NORDENIN NUORISOLIITTO RY:N SÄÄNNÖT hyväksytty 1.4.1995 kevätkokouksessa Lappeenrannassa muutettu 31.10.1998 syyskokouksessa Helsingissä muutettu 3.4.2009 kevätkokouksessa Helsingissä muutettu

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016

Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Kuopion kaupungin JHL yhdistys 862 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1.10.2015 Kuopion kaupungin JHL 862 toimintasuunnitelma 2016 Yhdistyksen toiminnallinen tila Yhdistyksen toiminnallinen tila Jäsenmäärä Yhdistyksen

Lisätiedot

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt

Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y:n säännöt Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker Nimi ja kotipaikka 1 Yhdistyksen nimi on Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. ja siitä käytetään näissä säännöissä nimitystä AKI. AKIn kotipaikka on Helsingin

Lisätiedot

Oulun Nuorten Edustajiston vuoden 2016 puheenjohtaja Petteri Strömberg avaa kokouksen.

Oulun Nuorten Edustajiston vuoden 2016 puheenjohtaja Petteri Strömberg avaa kokouksen. Aika: 23.1.2017 klo 16.30 Paikka: SiKu-talo, Kakaravaara 1 Kokouksen avaus Oulun Nuorten Edustajiston vuoden 2016 puheenjohtaja Petteri Strömberg avaa kokouksen. Päätös: Oulun Nuorten Edustajiston vuoden

Lisätiedot

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010

JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 JHL 240 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240 /Maire Korkeamäki JHL ry. 240 2 (7) TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 1. JOHDANTO Tämä toimintasuunnitelma on laadittu

Lisätiedot

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus

Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus Liittokokous, liittovaltuusto ja liittohallitus 8.9.2014 Järjestöpäivät 5.-6.9.2014 Liittokokous joka 3. vuosi - valitsee liittovaltuustoedustajat Liittovaltuusto 34 yhdistysten edustajaa 10 muuta edustajaa

Lisätiedot

Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa -kampanja. Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne

Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa -kampanja. Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne Järjestöystävällinen Pohjois- Pohjanmaa -kampanja Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne Ajatus yhteisestä vaikuttamisesta Maakunta- ja sote-uudistus sekä siitä johtuva kuntien uudistus Sote- ja kasvupalvelut

Lisätiedot

ViNO2020: politiikka, arvot ja visio keskiössä

ViNO2020: politiikka, arvot ja visio keskiössä 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ViNO2020: politiikka, arvot ja visio keskiössä ViNO tekee väsymättä töitä tasa-arvoisen, kestävän ja oikeudenmukaisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu 32. Nuorisovaltuusto 14.03.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Kokouskutsu 32. Nuorisovaltuusto 14.03.2012 Sivu 1 / 1 Nuorisovaltuusto 14.03.2012 Sivu 1 / 1 32 Toimintasuunnitelma 2012 ESPOON NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin

Lisätiedot

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä

Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Verkkolaskufoorumin ohjausryhmä Aika 22.01. 2010, kello 9:00 16:00 Paikka Finanssialan keskusliitto, Bulevardi 28 Paikalla Martti From TIEKE, pj Ari Pulkkinen Agentit, ohjelmistotalotyöryhmä pj Pirjo Ilola

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia

METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia METKA 2020 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKA Strategia 2015-2019 Visio METKA on Suomen suurin ja vaikuttavin opiskelijakunta niin taloudellisin kuin toiminnallisin mittarein mitattuna.

Lisätiedot