YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA 01.01. - 31.12.2015. 1. Taustaa"

Transkriptio

1 1 YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa Ykkösakseli (ry) on paikallinen kehittämisyhdistys ja Leader-ryhmä, joka aktivoi alueensa toimijoita omaehtoiseen paikalliseen kehittämiseen. Vuonna 2014 yhdistys on jatkanut toiminta-alueellaan Tuumasta teoiksi paikallisen maaseudun kehittämissuunnitelman toteuttamista. Toiminta on painottunut Leader-toimintaan. Vuodelle 2014 suunnitellut toimenpiteet on pääsääntöisesti toteutettu. Ohjelman toteuttamiseksi Ykkösakseli on hakenut muutamia omia hankkeita, joista edelleen käynnissä on yhdessä Sepra ry:n kanssa toteutettava KosteikkoRaitti-hanke. Hanke päättyy vuoden 2014 lopussa. Hankkeessa on välitetty tietoa erityisympäristötuen tai Leader-rahoituksen avulla toteutetuista ympäristö- ja kylähankkeista. Lisäksi hankkeessa on mm. järjestetty esim. hanketoimijoille, yhteistentilojen hallinnoijille, ympäristöhankkeiden toteuttajille, kylien ympäristön kunnostamisesta kiinnostuneille jne., mahdollisuus tavata toisiaan, verkostoitua ja vaihtaa kokemuksia. Ykkösakselin myöntövaltuus (hankkeille jaettava rahoitus ja yhdistyksen toimintaraha) vuosille oli yhteensä noin 5,3 miljoonaa euroa, josta toimintarahan osuus on noin 1,1 miljoonaa euroa. Toimintaryhmällä on ohjelmakauden aikana saapunut 269 hankehakemusta. Hallitus on tehnyt n. 200 myönteistä rahoitusesitystä, joihin sitoutuu valtuutta yhteensä noin 4,2 miljoonaa euroa sisältäen julkisen tuen, EU:n, valtion sekä kuntien osuuden. Ykkösakselin hallitus käsitteli viimeiset ohjelmakauden yritystukihakemukset keväällä Vanhan ohjelmakauden hankkeet on toteutettava vuoden 2014 loppuun mennessä ja tuki haettava maksuun huhtikuun loppuun mennessä. Ohjelmakaudella puolletuista hankkeista yrityshankkeita on 71 kappaletta, yleishyödyllisiä kehittämishankkeita 33 kappaletta, yleishyödyllisiä investointihankkeita 74 kappaletta, koulutus- ja tiedonvälityshankkeita 3 kappaletta ja elinkeinojen kehittämishankkeita 2 kappale. Alueiden välisiä hankkeita on puollettu 15 ja kansainvälisiä hankkeita 3 kappaletta. Taulukossa 1 on esitetty hankkeiden määrä hanketyypeittäin ja taulukossa 2 Uudenmaan ELY-keskuksen päätöksen saaneiden hankkeiden jakautuminen Ykkösakselin toiminta-alueen kuntiin.

2 2 Taulukko 1. Ohjelmakauden hankkeiden määrät hanketyypeittäin. Hanketyyppi Vireillä yhteensä Päätös/ joista kielteisiä**) Peruttu/ siirretty***) Yleishyödylliset kehittämishankkeet / 3 2 Yleishyödylliset investointihankkeita / 9 12 Koulutus- ja tiedonvälityshankkeita 4 4 / 1 0 Elinkeinojen kehittämishankkeita 2 2 / 0 0 Kansainväliset hankkeita 3 3 / 0 0 Alueiden välisiä hankkeita *) 7 (+8) 7 (+8) / 0 0 Yrityshankkeet yhteensä / investointi / 8 8 kehittämistuki 15 9 / 3 6 käynnistystuki / 6 9 Yhteensä / *) suluissa olevien hankkeiden käsittely ei ole Uudenmaan ELY-keskuksessa **) kielteisten lukuun sisältyy 5 koordinointihankkeen alahanketta, joihin hankkeen rahoitus ei riittänyt, 18 hanketta joita toimintaryhmä ei ole puoltanut ja 7 hanketta, jotka eivät ole täyttäneet ELY-keskuksen laillisuustarkastusta ***) peruttu ennen ELY-keskuksen rahoituspäätöstä Taulukko 2. Uudenmaan ELY-keskuksen myönteisen rahoituspäätöksen saaneiden hankkeiden tuenmäärän jakautuminen Ykkösakselin toiminta-alueen kuntiin (tilanne ) Hankkeen toteutusalue Kehittämishankkeet Yrityshankkeet Yhteensä Karkkila / 12 kpl / 13 kpl Lohja / 27 kpl / 33 kpl Salo (pl. Särkisalo / 52 kpl / 9 kpl ja Kuusjoki Vihti / 26 kpl / 17 kpl Useampi kunta/koko toiminta- alue Toimintaraha YHTEENSÄ Uuden ohjelmakauden strategiatyö käynnistyi keväällä Kesäkuussa Ykkösakseli jätti Lisää kierroksia! Paikallisen kehittämisen strategian vuosille Maa- ja metsätalousministeriöön. Valintakomitea arvioi strategiat ja tekee valinnat lokamarraskuun vaihteessa.

3 Uusi ohjelmakausi käynnistyi Toimintaraha pyritään saamaan ryhmien käyttöön vielä vuoden 2014 aikana. Varsinainen hankerahoitus on käytössä todennäköisesti vuoden 2015 alkupuolella Uuden EU:n rahoituskauden myötä on mahdollista laajentaa Leader-tyyppinen kehittämistoiminta myös maaseutuohjelman ulkopuolelle jääville kaupunkialueille. Tämä ns. Kaupunki-Leader rahoitetaan pääosin Euroopan sosiaalirahaston (ESR) varoin. Ykkösakselin alueella tällaisia kaupunkialueita on Lohjalla ja Salossa. Maaseutualueilla ja pienissä kaupungeissa Leader-toimintaa on ollut lähes 20 vuotta Yhdistys Toiminta-alue Ykkösakseli toimii Karkkilan, Lohjan, Salon ja Vihdin alueilla. Toiminta-alueella asuu asukasta ( ). Vanhalla ohjelmakaudella Samassa veneessä I Samma Båt ry:lle kuulunut Salon Särkisalo ja Varsinais-Suomen Jokivarsikumppaneille kuulunut Salon Kuusjoki ovat uudella ohjelmakaudella Ykkösakselin aluetta. Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelmasta rahoitetusta toiminnasta on Lohjalta ja Salosta rajattu pois kaupunkien keskusta-alueet (liitteet 1 ja 2). Poisrajatulla alueella asuu n asukasta. Myös näille kaupunkialueilla Ykkösakseli pyrkii toteuttamaan kehittämistyötä. Tämän kehittämistyön rahoituksessa hyödynnetään ESR- ja EAKR-rahoitusta. Taulukko 3: Asukkaiden määrä Kaupunki/ kunta Asukkaita 1) Kaupunki-alueiden asukkaat 2) Karkkila Lohja Salo Vihti Koko alue Lähde: 1) Väestötietojärjestelmä , 2)Salon ja Lohjan kaupungit, kaupunkirajauksen mukaan. Hallitus Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja yksitoista muuta varsinaista jäsentä sekä jokaisen henkilökohtainen varajäsen. Puheenjohtajan toimikausi on kalenterivuosi. Hallituksen varsinaisten ja varajäsenten toimikausi on kolme kalenterivuotta. Hallituksen varsinaisista jäsenistä ja heidän varajäsenistään on vuosittain erovuorossa yksi kolmasosa. Hallituksen tulee toteuttaa ns. kolmikantaperiaatetta, siten että noin 1/3 hallituksesta edustaa alueen julkista sektoria, 1/3 yrityksiä, yhdistyksiä ja muita yhteisöjä sekä 1/3 yksittäisiä paikallisia asukkaita, jotka eivät työnsä tai asemansa perusteella edusta paikallista julkista tahoa tai alueella toimivia yhteisöjä. Erityistä huomiota kiinnitetään kolmikannan toteutumiseen, alueelliseen tasapainoon sekä toiminnan läpinäkyvyyteen.

4 4 Vuonna 2014 toiminut hallitus on ollut seuraava: Varsinaiset jäsenet Varajäsenet Maaseudun asukkaat Sanna Tuhkunen Vihti Juha Salin Lohja (Nu-Pus.) Tommi Manninen Lohja Tuula Kerko-Ervasto Lohja (Karjalohja) Riitta Koivisto Salo (Kiikala) Mervi Konsin Salo (Kiikala) Teuvo Järvenpää Lohja Jenna Härmä Lohja Yhdistykset Kimmo Kotilainen Lohja (Nu-Pu) Annikka Tamminen Salo (Muurla) Markku Koskinen Salo (Perniö) Timo Kaasinen Salo (Halikko) Anu Nilsson Vihti Hannu Rahikainen Vihti Eero Uusitalo Salo(Perniö) Kari Tavaila Vihti Kunnat ym. Pirjo Sjögren Lohja Ulla Huittinen Salo (Kisko) Erkki Ollakka Karkkila Risto Sintonen Karkkila Heikki Liede Salo (Särkisalo) Janne Hyvärinen Salo (Perniö) Asko Autelo Vihti Tuija Piekka Lohja (Sammatti) Erovuorossa ovat puheenjohtaja Eero Uusitalo ja varajäsen Kari Tavaila. Lisäksi erovuoroisia (jäsen varajäsen pareina) ovat Anu Nilsson Hannu Rahikainen, Pirjo Sjögren Ulla Huittinen sekä Erkki Ollakka Risto Sintonen. Varajäsen Timo Kaasinen on ollut hallituksen jäsen kuusi vuotta ja Sanna Tuhkunen muuttaa pois yhdistyksen alueelta. Työryhmät ja jaostot Hallituksen alaisuudessa toimii hankkeita käsittelevät hanketyöryhmä ja yritystyöryhmä, sekä toimintaa ohjaavat kv-työryhmä ja kehittämistyöryhmä. Työryhmissä toimivat lisäksi henkilökunnan jäsenet. Työryhmiin kutsutaan tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita. Työryhmien tehtävänä on luottamuksellisesti ja asiantuntijan ominaisuudessa arvioida hankkeiden sisältöä ja niiden sopivuutta yhdistyksen kehittämisohjelmaan sekä valmistella hankkeet hallitukselle esitettäviksi. Hallitus asettaa tarvittavat työryhmät vuosittain. Vuonna 2015 toimivat hanketyöryhmä ja yritystyöryhmä, mikäli hankkeita tulee käsittelyyn tai kokoontumiselle on muita syitä. Kaupunki-Leader toimintaa varten Ykkösakselin alueelle perustetaan kaupunkijaosto. Kaupunkijaostot toteutetaan kolmikannan mukaisesti niin, että edustajista 1/3 on yhdistysten edustajia, 1/3 paikallisen julkisen sektorin edustajia ja 1/3 yksittäisiä aktiivisia asukkaita tai pienten yritysten edustajia. Kaupunkijaostoon valitaan 6 jäsentä ja kolme varajäsentä, siten että kolmikanta ja alueellinen tasapuolisuus toteutuvat mahdollisimman hyvin. Paikalliset toimijat voivat esittää jäseniä jaostoon Leader-ryhmän pyynnöstä. Jaoston toimikausi on kolme vuotta. Sama jäsen voidaan valita jaostoon enintään kahdeksi kaudeksi (max. 3+3 vuotta).

5 5 Toimihenkilöt ja toimipaikat Yhdistyksen työntekijöinä toimivat toiminnanjohtaja ja kaksi hankeneuvojaa. Toimihenkilöiden työpanosta voidaan tarvittaessa kohdentaa yhdistyksen omiin hankkeisiin ja palvelutuotantoon (mm. teemahankkeet, kansainväliset hankkeet). Yhdistyksen päätoimipaikka sijaitsee Suomusjärvellä (Kitulantie 5). Nykyistä toimivampaa tilaa etsitään alueen keskeltä. 3. Yhdistyksen toiminta Yhdistyksen varsinainen toiminta Ykkösakseli ry:n varsinaista toimintaa on sääntömääräisten asioiden hoitaminen. Yhdistys tiedottaa jäsenistölle ja alueen asukkaille ohjelmatoiminnasta säännöllisesti. Lisäksi yhdistys voi järjestää jäsenilleen tutustumismatkoja. Varainhankintaa tehdään mahdollisuuksien mukaan. Yhdistys voi hakea maaseudun kehittämistoimintaan rahoitusta myös muista rahoituslähteistä sekä hakea apurahoja. Varainhankinnan tuloja käytetään toiminnan kehittämiseen. Jäsenhankintaa tehdään aktiivisesti tiedottamisen yhteydessä sekä erityisin suunnatuin kampanjoin. Vuonna 2015 järjestetään jäsenille tutustumismatka rahoitettuihin kohteisiin ja tarvittaessa infotilaisuuksia enintään kaksi. Tulevana vuonna hallitus keskittyy päättyvän ohjelmakauden toimien loppuun saattamiseen, tulevan uuden ohjelmakauden käynnistämiseen ja siitä tiedottamiseen sekä jäsenhankintaan. Jäsenhankintaa on tehostettava. Ykkösakselissa on tällä hetkellä ( ) 241 jäsentä, joista henkilöjäseniä 207 ja yhteisöjä tai kuntia 34 kappaletta. MMM:n asettaman tavoitteen mukaan Ykkösakselin kokoisen toimintaryhmän (asukasluku n ) jäsenmäärän tulisi olla huomattavasti suurempi. Toimintaryhmätyö Yhdistyksen tehtävänä vuonna 2015 on Tuumasta teoiksi paikallisen maaseudun kehittämissuunnitelman ja ohjelmakauden toimien loppuun saattaminen sekä Lisää kierroksia! paikallisen kehittämisstrategian toteutuksen ja ohjelmakauden toimien käynnistäminen. Tähän toimintaan yhdistys on palkannut henkilöresursseja; toiminnanjohtajan, kaksi hankeneuvojaa sekä tarvittaessa muuta henkilökuntaa. Pääasialliset toimet: herättää ja ylläpitää kiinnostusta toiminta-alueemme kehittämistä kohtaan aktivoida ja neuvoa hankehakijoita tiedottaa toiminnasta ja tavoitteista toimia aktiivisesti yhteistyöverkostoissa päästä toiminnalla ohjelmakauden määrällisiin vuosittaisiin tavoitteisiin toiminnan tutuksi tekeminen alueella positiivisemman kuvan istuttaminen hanketoimintaan

6 6 laatutyön jatkaminen ja uuden ohjelmakauden käytäntöjen suunnittelu yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen ja hyödyntäminen toimintamallien luominen hanketyöryhmätoiminnan jatkaminen ja tarpeen vaatiessa laajentaminen edelleen Painopisteet vuoden 2015 toiminnassa: ohjelmakauden hankkeiden maksatusten neuvonta ohjelmakauden toiminnan raportointi ja muut lopputoimet toiminnan kehittäminen laatutyön avulla; uuden ohjelmakauden käytäntöjen kehittäminen uuden ohjelmakauden käynnistäminen ja siihen liittyvät toimet kansainvälistymisen tavoitteiden selkeyttäminen jäsenhankinta Muu hanketoiminta Yhdistys toteuttaa tarpeen mukaan myös omia hankkeita strategian mukaisesti sekä hakee rahoitusta maaseuturahaston lisäksi myös muista lähteistä. Uuden ohjelmakauden hanketoiminnan käynnistyttyä suunnitellaan ja haetaan strategian mukaisesti teemahankkeita. Tavoite on että ensimmäinen teemahanke saataisiin käyntiin jo vuonna Tiedostushankkeita on suunnitteilla niin Uudenmaan kuin Varsinais-Suomen Leaderryhmien ja ELY-keskusten kanssa. Nämä hankkeet pyritään saamaan käyntiin mahdollisimman nopeasti. Ykkösakseli, Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry, Silmu ry ja Linnaseutu ry ovat toteuttaneet vanhalla ohjelmakaudella kaksi yhteistä kansainvälisten hankkeiden neuvontaa antavaa alueiden välistä hanketta. Tavoitteena on että hyvä yhteistyö saataisiin jatkumaan uudella ohjelmakaudella vastaavan tyyppisen hankeen avulla. Hankkeen konkreettinen suunnittelu aloitetaan vuonna 2015 ja se käynnistyy kun kansainvälisen hanketoiminnan raamit uudella ohjelmakaudella ovat selkiytyneet. Ykkösakseli ja Kaakkois-Suomessa toimivan Kehittämisyhdistys Sepra ry suunnittelevat KosteikkoRaitti-hankkeen myötä käynnistyneelle yhteistyölle jatkoa. Suunnitelmissa on hakea rahoitusta maaseuturahastosta alueiden väliseen hankkeeseen sekä myöhemmin mahdollisesti Central Baltic-ohjelmasta. Alueiden välisen hankkeen teemaksi on suunniteltu perinne- ja kulttuuriasiat yhdistettynä nuoriin sekä mahdollisesti maahanmuuttajiin samalla tukien alueiden matkailua ja kansainvälistymistä sekä kv-yhteistyötä mm. Viroon. Hankkeen työnimenä Perinnematkaillen vuoteen Kaupunkialueiden paikallisen omaehtoisen kehittämistoiminnan (kaupunki-leader) käynnistämiseksi Lohjalla ja Salossa Ykkösakseli hakee ESR -rahoitteiset hankkeet. Menettelytapaa kehitetään yhdessä kaupunkien paikallisten toimijoiden ja ELYkeskusten kanssa. Varsinais-Suomen alueella kaupunkialueiden paikallisen kehittämisen toimenpideohjelma on laadittu yhdessä kaupunkialueiden paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä Varsin Hyvä ry:n kanssa. Toimenpideohjelma käsitellään Varsinais- Suomen maakunnan yhteistyöryhmässä (MYR) joulukuussa ja varsinainen hankehake-

7 mus voitaneen jättää jo helmikuussa. Uudenmaan puolella asiasta on neuvoteltu; tavoitteena on että toteutukseen päästään myös Lohjalla vuoden 2015 aikana. Tiedotustoiminta Tiedottamisessa noudatetaan yhdistyksen viestintäsuunnitelmaa. Yhdistyksen toiminnasta tiedotetaan kirjein ja tiedottein, toimintaryhmätyöstä tiedotetaan pääsääntöisesti yhdistyksen kotisivuilla. Yhdistys hyödyntää ajankohtaisten asioiden tiedottamisessa myös sosiaalista mediaa, pääsääntöisesti facebookia. Twitter otetaan käyttöön vuonna Ykkösakseli osallistuu mahdollisuuksien mukaan alueen tapahtumiin ja käy tilaisuuksissa kertomassa toiminnasta. Yhteistyökumppaneita pyritään tapaamaan henkilökohtaisesti säännöllisin väliajoin. 7 Koulutus Yhdistyksen toimihenkilöt ja hallituksen jäsenet osallistuvat MMM:n, maaseutuviraston, maaseutuverkoston ja mahdollisesti muiden tahojen järjestämään koulutukseen resurssien ja tarpeen mukaan. Yhdistyksen hallitus voi järjestää koulutustilaisuuksia ja kutsua luennoitsijoita vieraakseen. Yhdistyksen hallituksen sekä työryhmien jäsenille järjestetään tarvittavaa täydennyskoulutusta ja opintomatkoja. Hankevetäjille järjestetään hanketukikoulutusta yhdessä viranomaisten kanssa sekä järjestetään muita tilaisuuksia, joissa hanketoimijoiden on mahdollisuus tavata toisiaan. Yhteistyö Yhteistyön tavoitteena on edelleen lisätä tuntemusta Ykkösakselin toimintaan ja tietämystä Leader-toiminnan mahdollisuuksista auttaa alueen toimijoita kehittämistyössä. Tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset ja maakuntaliitot. Maaseudun kehittämistyötä tekevät tahot, alueen elinkeinoja kehittävät tahot sekä mm. alueen viranomaiset, oppilaitokset ja seurakunnat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita, erityisesti naapuritoimintaryhmät, maakunnalliset kyläasiamiehet, alueen kehittämisyhtiöt (Keuke, Novago ja YritysSalo) sekä paikalliset yhdistykset. Uuden ohjelmakauden vaihteessa on hyvä hetki miettiä yhteistyön syventämistä ja uusien yhteistyömuotojen käyttöön ottoa vanhojen kumppanien kanssa sekä yhteistyön käynnistämistä uusien toimijoiden kanssa. Kansanvälistä, rajat ylittävää yhteistyötä viedään eteenpäin strategian luomissa puitteissa. Kansainvälistymiselle laaditaan oma suunnitelma vuoden 2015 aikana. Leaderryhmien yhteisen hankkeen avulla on mahdollista saada tätä työtä hoitamaan työntekijä ja näin toimintaa tehostettua. Yhteistyötä Länsi-Uudenmaan Vesi- ja Ympäristö ry:n (LUVY) kanssa käynnistetään Life-IP toiminnan kautta. LUVY on hakenut Karjaan- ja Siuntionjoen alueita mukaan Metsähallituksen hakemaan Sisävesi-Life hankekokonaisuuteen tavoitteena on mm. yhteistyön kautta huomioida vesistöihin liittyvät sosioekonomiset ja terveysvaikutukset (mm. elinkeinot, matkailu, virkistyskäyttö).

8 8 Toiminnan kehittäminen ja laatutyö Ykkösakseli osallistui yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen ja Uudellamaalla toimivien toimintaryhmien kanssa Maaseutuverkostoyksikön järjestämään laatutyöhön. Laatukäsikirjaan päivitetään uuden ohjelmakauden käytännöt ja sitä ylläpidetään jatkuvasti. 4. Huomioitavaa vuonna 2015 Ohjelmakauden päättäminen Ohjelmakauden hankkeiden toteutusajat päättyvät vuoden 2014 lopussa. Ykkösakselin rahoittamista vielä käynnissä olevista hankkeet hakevat tuen maksua kevään 2015 huhtikuun loppuun mennessä. Tällaisia hankkeita on noin 40 kappaletta. Ohjelmakauden päättymisen vuoksi käsittelyn aikataulu on hyvin tiukka myös ELYkeskuksessa, kun kaikki tuet pitää olla maksettu hakijoille kesäkuun loppuun mennessä. ELY-keskus on varoittanut, että maksatusten käsittely ruuhkaantuu kevään aikana. Maksatusten käsittely työllistää keväällä myös Ykkösakselin henkilökuntaa. Ohjelmakauden päättymiseen liittyvä raportointi, seurantatietojen keruu työllistävät myös henkilökuntaa. Ohjelmakauden käynnistäminen Uuden ohjelmakauden toimet käynnistyvät vuoden 2015 aikana. Uusia Leader-hankkeita ei ole käytännössä ollut mahdollista hakea reiluun vuoteen. Vaikka kyselyitä uusilta hakijoilta on tullut säännöllisesti, vaatii pysähdyksissä olleen hankehaun käynnistäminen ja hakijoiden uudelleen aktivointi ponnisteluja. Toivottavasti uuden kauden hanketoimintaan liittyvä ohjeistus, linjaukset ja käytännöt selviävät nopeasti. Ohjelmakauden vaihde Toiminnan rahoituksessa haasteita tuo ohjelmakauden vaihdoksen myötä uuden ja vanhan kauden toimintarahahankkeiden limittyminen osin päällekkäin. Tällä hetkellä ei tarkkaan tiedetä milloin uusi toimintaraha on käytössä, aikaisintaan kuitenkin loppuvuodesta Lisäksi on varmistettava että vanhaa toimintarahaa on ainakin osittain käytössä asti, jotta kuluvan ohjelmakauden päättäminen pystytään hoitamaan. Leader-ryhmän näkökulmasta toimintaryhmätyö on jatkuvaa vaikka teknisesti sen rahoittaminen on pilkottu eri ohjelmakausien mukaan määriteltyihin toimintarahahankkeisiin. Ongelmaksi voi kauden vaihteessa ja toimintarahakausien vaihtuessa tulla rahoituksen riittävyyden lisäksi kulujen jaksottaminen; vanhalla rahalla ei saa tehdä uutta kauden toimia eikä uudella vanhan kauden toimia. Tukikelvottomiksi voidaan tulkita esim. vakituisessa työsuhteessa Leader-toimintaa tekevien työntekijöiden vanhan kauden aikana ansaitsemat vuosilomat tai sellaiset esim. www-sivuihin liittyvät vuosimaksut tai toimintaan liittyvät vakuutusmaksut joita ei pysty jaksottamaan. Tähän tulisi MMM:n ja MAVIn löytää ratkaisu ja ohjeistaa Leader-ryhmiä mahdollisimman nopeasti. Ainakin siihen tulisi valmistautua ja ongelma ratkaista ennen seuraavaa ohjelmakausien vaihdetta.

9 9 Kaupunki-Leader Tavoitteena on Kaupunki-Leader toiminnan käynnistäminen Lohjalla ja Salossa vuoden 2015 aikana. Lohja kuuluu ESR-hallinnossa Etelä-Suomen alueeseen ja Salo taas Länsi-Suomen alueeseen. Menettelytavat yritetään saada mahdollisimman samankaltaisiksi ja Leader-periaatteita noudattaviksi Lohjalla ja Salossa. Tällä hetkellä toiminta näyttää käynnistyvän Varsinais-Suomen puolella nopeammin. Uuden toiminnan käynnistäminen kaupunkikeskusta-alueilla edellyttää aktiivista tiedottamista. Tiedottamista tehdään yhteistyössä ELY-keskuksen, kaupungin ja paikallisten toimijoiden kanssa. Jäsenhankinta MMM:n Leader-ryhmille asettama jäsenmäärätavoite on moninkertainen Ykkösakselin nykyiseen jäsenmäärään verrattuna. Vaikka uusia jäseniä on kahden viimeisen vuoden aikana onnistuttu hankkimaan runsaasti ja jäsenmäärä on kasvanut 40 prosenttia, on uusien yhdistyksen toiminnasta aidosti kiinnostuneiden uusien jäsenten hankinta tärkeää. Lisäksi nykyisten jäsenten joukossa on vapaamatkustajia, jotka jättävät jäsenmaksunsa maksamatta 5. Toiminnan rahoitus Yhdistyksen Leader-ryhmätyötä rahoitetaan toimintarahana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Rahoitus on kokonaisuudessaan julkista rahoitusta; koostuen EU:n, valtion ja alueen kuntien rahoituksesta. Yhdistyksen vanhan ohjelmakauden Akseli pyörii toimintarahahankkeen rahoitusta voidaan käyttää asti. Uuden kauden rahoitus toimintaryhmätyöhön pyritään saamaan käyttöön vielä vuoden 2014 aikana. Ykkösakseli voi hakea myös muita omia hankkeita maaseutuohjelmasta. Rahoitusta voidaan hakea myös muista rahastoista esim. ESR ja Central Baltic. Kaupunki-Leaderin rahoitus haetaan ESR:stä. Varat yhdistyksen varsinaiseen toimintaan sekä yksityisen rahoituksen osuudet saadaan jäsenmaksujen, mahdollisen rahoitustuoton ja muun varainhankinnan kautta. Yhdistyksen jäsenmaksuja on vuonna 2014 peritty seuraavasti: henkilöjäsen 10, yhdistys- ja yritysjäsen 20, kunta- ja muu julkinen taho 100.

10 10 TALOUSARVIO Arvio Arvio Toteutunut Leader-toiminta Kulut Henkilöstökulut , ,43 Ostopalvelut, palkkiot , ,22 Vuokrat , ,28 Matkat , ,59 Muut kulut , ,30 Yhteensä , ,82 Tuotot Tuet , ,82 Voitto/Tappio 0,00 0,00-120,00 Elämää Kylille- Koordinointihanke Kulut Henkilöstökulut 0,00 0, ,73 Ostopalvelut, palkkiot 0,00 0,00 0,00 Vuokrat 0,00 0,00 0,00 Matkat 0,00 0,00 0,00 Muut kulut 0,00 0, ,63 Yhteensä 0,00 0, ,36 Tuotot Tuet 0,00 0, ,36 Voitto/Tappio 0,00 0,00 0,00 KosteikkoRaitti-hanke Kulut Henkilöstökulut 0, , ,80 Ostopalvelut, palkkiot 0, ,00 0,00 Vuokrat 0,00 900,00 0,00 Matkat 0, ,00 733,88 Muut kulut 0, , ,51 Yhteensä 0, , ,87 Tuotot Tuet 0, , ,98 Voitto/Tappio 0,00 0,00-67,21

11 11 Varsinainen toiminta Kulut Henkilöstökulut 0 0,00 0,00 Ostopalvelut, palkkiot ,00 655,68 Vuokrat ,00 34,00 Matkat 0 0,00 0,00 Muut kulut , ,82 Omien hankkeiden yksityisrahoitus 0 0,00 0,00 hanketoiminnan tappiot 0 0,00 0,00 Yhteensä , ,50 Tuotot Jäsenmaksut , ,00 Muut tuotot ,93 Yhteensä , ,93 Voitto/Tappio 0 400,00-633,57 Toiminta yhteensä Kulut yhteensä , ,30 Tuotot Yhteensä , ,53 Voitto/Tappio 0 400,00-820,77

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa 1 YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA 01.01.- 31.12.2019 1. Taustaa Ykkösakseli (ry) on paikallinen kehittämisyhdistys ja Leader-ryhmä, joka aktivoi alueensa toimijoita omaehtoiseen paikalliseen kehittämiseen.

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa 1 YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA 01.01.- 31.12.2017 1. Taustaa Ykkösakseli (ry) on paikallinen kehittämisyhdistys ja Leader-ryhmä, joka aktivoi alueensa toimijoita omaehtoiseen paikalliseen kehittämiseen.

Lisätiedot

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa

YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA Taustaa 1 YKKÖSAKSELI RY:N TOIMINTASUUNNITELMA 01.01.- 31.12.2018 1. Taustaa Ykkösakseli (ry) on paikallinen kehittämisyhdistys ja Leader-ryhmä, joka aktivoi alueensa toimijoita omaehtoiseen paikalliseen kehittämiseen.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma 2013. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2013 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä 1 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Tehtävät ja painopistealueet... 3. Hanketoiminta... 3 4. Hallinto... 5. Henkilökunta ja toimisto...

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma 2015. PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2015 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa xx.xx.2014 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2

1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 1.1 31.12.2016 Sisällysluettelo 1.TOIMINTASUUNNITELMA... 2 1.1 Yhdistyksen oma toiminta... 2 1.2. LEADER hanketoiminta... 3 1.3. LEADER hallinto ja viestintä... 3 1.4.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi

on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi on rahoitusta, neuvontaa & toimintaa paikkakunnan parhaaksi Leader-ryhmät - Rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka kannustavat asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Toimintasuunnitelma 2014 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 28.11.2013 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hanketoiminta... 3 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus

TOIMINTASUUNNITELMA 2010. 1. Toiminnan tarkoitus TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. Toiminnan tarkoitus Päijänne-Leader ry:n on yksi Suomen 55:stä toimintaryhmästä. Yhdistyksen tehtävänä on toimia maaseudun kehittäjänä Asikkalan, Hartolan, Heinola, Padasjoen,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1. MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS JA LEADER-RYHMÄ Yhdistyksen taustaa Vuonna 2015 käynnistyvällä ohjelmakaudella 2014 20 Varsin Hyvän toimialue kattaa seuraavat alueet 11 kunnassa:

Lisätiedot

Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina. Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö

Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina. Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Leader-ryhmien hallitukset alueellisina ohjelmajohtajina Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 24.4.2017 Kyse on paikallisesta kehittämisestä erilaisilla alueilla Kansalaisista ja yhteisöistä

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2016 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Hyväksytty syyskokouksessa 24.11.2015 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet... 2 Hallinto... 3 Henkilökunta

Lisätiedot

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 ETPÄHÄ RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2017 1. Yleistä Eteläisen Päijät-Hämeen toimintaryhmä ETPÄHÄ

Lisätiedot

Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Peräpohjolan Leader ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2017 1. Yleistä Peräpohjolan Leader ry toteuttaa paikallisen kehittämisen strategiaa Elävät jokivarret Toimelias ja yritteliäs Peräpohjola 2014-2020

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Rahoituskausi 2014-2020 Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään

Lisätiedot

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry

Leader rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa. Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Leader 2014-2020 - rahoitusta, toimintaa ja neuvontaa Pirjo Ikäheimonen, JyväsRiihi ry Sivu 1 17.11.2014 ü Leader-ryhmät kaikille avoimia maaseudun kehittämisyhdistyksiä. ü Tavoitteena yritysten ja yhdistysten

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2010

TOIMINTASUUNNITELMA 2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun yritysten ja muiden yhteisöjen hankkeisiin toiminta-alue

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2012

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä

TOIMINTASUUNNITELMA Yleistä Hallitus 13.12.2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 1. Yleistä LounaPlussa ry on Forssan seudulla toimiva Leader-ryhmä, jonka päätehtävä on toteuttaa alueellaan paikallisia maaseudun kehittämistoimia Luonnollisesti

Lisätiedot

Paikallisen kehittämisen toimintamalli ja paikallinen kehittämispolku Helsingissä ehdotus

Paikallisen kehittämisen toimintamalli ja paikallinen kehittämispolku Helsingissä ehdotus Paikallisen kehittämisen toimintamalli ja paikallinen kehittämispolku Helsingissä ehdotus Eeva Kuuluvainen, Pirjo Tulikukka Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helka eeva@kuuluvainen.fi pirjo.tulikukka@helka.net

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1(8) TAUSTA Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry on vuonna 2007 perustettu kaksikielinen Leaderryhmä. SILMU ry:n toiminta-alue käsittää yhdeksän kuntaa: Askola, Lapinjärvi, Loviisa,

Lisätiedot

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti

Kantri ry Rahoitusta paikallisesti. Kari Kylkilahti 1 Kantri ry Rahoitusta paikallisesti Kari Kylkilahti Pirkanmaan leader-ryhmien toiminta-alueet 2014-20 2 Kantri ry perustettu 1997 toimintaryhmäksi hakeutumista varten myöntää EU-hankerahoitusta maaseudun

Lisätiedot

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä

Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Leader -toimintaa Karkkilassa, Lohjalla, Salossa ja Vihdissä Vihti 8.11.2014 Maarit Teuri Mitä on Leader-toiminta? Ykkösakseli ja sen toiminta Esimerkkejä vesistöhankkeista Leader-rahoitus uudella ohjelmakaudella

Lisätiedot

Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula

Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula 21. 22.4.2017 Leader-ryhmien hallitusten puheenjohtajien tapaaminen ja Leader-ryhmien hallituskoulutus, Tuusula Tiina Rinta-Rahko, ylitarkastaja ESITYKSEN SISÄLTÖ Maaseutuverkoston toimijat Leader-työssä

Lisätiedot

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy

Rahoitus ja verkostot. Katariina Pylsy Rahoitus ja verkostot Katariina Pylsy Mistä rahoitusta? Aluehallintovirastolta Euroopan Unionilta Kaupungeilta Maakuntien liitoilta Ministeriöiltä Opetushallitukselta Säätiöiltä ja rahastoilta Taiteen

Lisätiedot

2. HALLINTO Sääntömääräiset kokoukset Yhdistys pitää sääntöjen mukaisesti kevätkokouksen maalis-huhtikuussa ja syyskokouksen lokamarraskuussa.

2. HALLINTO Sääntömääräiset kokoukset Yhdistys pitää sääntöjen mukaisesti kevätkokouksen maalis-huhtikuussa ja syyskokouksen lokamarraskuussa. Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2016 1 1. YLEISTÄ Leader-toimintaa yhdistys toteuttaa Etelä-Savossa Juvan, Joroisten, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueella. Itä- Suomen kalatalouden toimintaryhmän

Lisätiedot

Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019

Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019 Toimintasuunitelma ja talousarvio vuodelle 2019 - Maaseudun kehittämisen asiantuntija - Aktivoi, neuvoo ja opastaa - Rahoittaa paikallisia hankkeita - Tiedottaa mahdollisuuksista ja toiminnasta - Tekee

Lisätiedot

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Maaseutuohjelman mahdollisuuksia Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Valtakunnalliset museopäivät Lappeenranta 19.5.2015 Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus .Salpapolku, Parikkalan

Lisätiedot

Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella

Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella Kylien kehittäminen uudella ohjelmakaudella Yläkemijoki 26.3.2013 Sivu 1 28.3.2013 Mihin voi saada julkista tukea? Koulutukseen; maaseutuyrittäjien koulutus ja maaseudun asukkaiden koulutus Tiedottamiseen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1(8) TAUSTA Maaseudun kehittämisyhdistys SILMU ry on vuonna 2007 perustettu toimintaryhmä, jonka tavoitteena on edistää maaseudun elinvoimaisuutta alueellaan. SILMU ry:n toiminta-alue

Lisätiedot

Peräpohjolan kehitys ry

Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Peräpohjolan kehitys ry Rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys = toimintaryhmä Toiminta-alue: Keminmaa, Ranua, Simo, Tervola, Kemin asemakaavan ulkopuoliset alueet, Rovaniemen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Viisari. Saarijärven kyläilta 24.4.2014

Viisari. Saarijärven kyläilta 24.4.2014 Viisari Saarijärven kyläilta 24.4.2014 Viisari 2007-2013 RAHOITUKSESTA -Ohjelmakaudelle 2007-2013 indikatiivinen rahoituskehys julkinen raha 5 mio euroa, yksityinen arvio 2,6 mio euroa -Rahoitusjakauma:

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma vuodelle PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma vuodelle PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma vuodelle 2018 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Käsitelty hallituksen kokouksessa 1.11.2017 Hyväksytään syyskokouksessa 29.11.2017 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä

Lisätiedot

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON!

UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! LEADER SEPRA UUSIA KÄVIJÖITÄ MUSEOON! 25.10.2016 Ala-Pihlaja Sivu 1 26.10.2016 TOIMINTATAPA PÄHKINÄNKUORESSA Leader on toimintaa, neuvontaa & rahoitusta paikkakunnan parhaaksi Leader-toiminta Leader-ryhmät

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015 Toimintasuunnitelma Talousarvio 2015 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1. YLEISTÄ Viisari ry panostaa toiminta-alueen

Lisätiedot

Hallitus on Leader-ryhmän sydän. Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö p

Hallitus on Leader-ryhmän sydän. Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö p Hallitus on Leader-ryhmän sydän Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö sanna.sihvola@mmm.fi p. 02951 62264 Sivu 1 7.4.2015 Esityksen sisältö 1. Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valinta

Lisätiedot

Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020

Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020 Maaseudun kehittäminen Uudellamaalla 2014 2020 Maria Konsin-Palva Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Mikä maaseutuohjelma? Osaksi EU:n rahoittama kehittämisohjelma, EU osuus tulee maaseuturahastosta - On toteutettu

Lisätiedot

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry

Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Leader-tuet yhdistysten investointi- ja kehittämishankkeisiin Taina Sainio Varsinais-Suomen jokivarsikumppanit ry Mitä Leader tarkoittaa? Leader on toimintatapa, jonka ydin on paikallinen ja asukkaiden

Lisätiedot

Yleistä maaseutuohjelmasta

Yleistä maaseutuohjelmasta Yleistä maaseutuohjelmasta -Hankehallinnointikoulutus 15.1.2018 Maria Konsin-Palva Uudenmaan maaseutuohjelmavastaava Uudenmaan ELY-keskus Sivu 1 Hankehallinnointikoulutus 15.1. Leader-ryhmät ja ELY-keskukset

Lisätiedot

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat

Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Maaseuturahasto syksyn hakuteemat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Syyskuu 2019 ELY-keskus rahoittaa syksystä 2019 alkaen yleishyödyllisiä hankkeita seuraavin painotuksin: ELY-keskus osallistuu investointeihin

Lisätiedot

Maaseutuohjelma. vesistökunnostusten rahoituslähteenä. Vesistökunnostusverkoston seminaari Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Maaseutuohjelma. vesistökunnostusten rahoituslähteenä. Vesistökunnostusverkoston seminaari Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus Maaseutuohjelma vesistökunnostusten rahoituslähteenä Vesistökunnostusverkoston seminaari 7.6.2016 Leena Hyrylä Kaakkois-Suomen ELY-keskus Pisara, Retkisatamat Geopark kuntoon, Kivijärven venereitti, Rauhan

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Varsinais-Suomen kv-hankepäivä Loimaa 11.11.2016 Sivu 1 7.11.2016 Kansainväliset

Lisätiedot

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta

Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Tukirahoitusinfo- ja keskusteluilta Kehittämisyhdistys Kalakukko ry Jaana Paananen, toiminnanjohtaja Siilinjärven kyläparlamentti 11.1.2018 Yrityskeskus Innocum SIILINJÄRVI Rahoituksen 4,6 M jakautuminen

Lisätiedot

KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014. www.seprat.net

KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014. www.seprat.net KEHITTÄMISYHDISTYS SEPRA RY KOORDINAATIOHANKKEET 2013-2014 Sepra on käynnistämässä kaksi uutta koordinaatiohanketta: KAAKON KEHITTYVÄT KYLÄT ja KAAKON KYLÄKUNNOSTUKSET MIHIN TUKEA SAA? 1) Kaakon kehittyvät

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1. Yleistä JyväsRiihi ry on vuonna 2000 perustettu maaseudun kehittämisyhdistys eli Leader-ryhmä. Yhdistys aktivoi alueen toimijoita omaehtoiseen kehittämiseen ja yhteistyöhön.

Lisätiedot

Tukea yrityksille Maaseuturahastosta

Tukea yrityksille Maaseuturahastosta Tukea yrityksille 2014-2020 Maaseuturahastosta Ykkösakseli ry lyhyesti Leader-ryhmä alueella Karkkila, Lohja, Salo, Vihti Alueella maaseutualueen asukasmäärä vajaa 140 000 Hallitus käsittelee hankkeet

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2017

TOIMINTASUUNNITELMA 2017 TOIMINTASUUNNITELMA 2017 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Satakunnan rahoitusinfo Pori 5.6.2014 Satakunnan ELY-keskus, Aluekehitysyksikkö, Timo Pukkila 6.6.2014 1 Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013 Satakunnan ELY-keskus

Lisätiedot

Maaseutuohjelman yritystuet Leader

Maaseutuohjelman yritystuet Leader Leader 2014-2020 Maaseutuohjelman yritystuet Leader Rahoitustuki- ja neuvontainfo, Nurmijärvi 3.3.2015 Esko Pietari, EMO ry Mitä on Leader-toiminta? Leader-ryhmät Yritystuet Tuen hakeminen Mitä on Leader-toiminta?

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseuturahastosta

Ajankohtaista maaseuturahastosta Ajankohtaista maaseuturahastosta Maaseuturahaston rahoitusinfo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Vuoden 2017 rahoitus Maaseutuohjelman rahoituskiintiö vuodelle 2017 on yhteensä

Lisätiedot

Satakunnan Leader-ryhmät Spurtti-koulutus Ulvila

Satakunnan Leader-ryhmät Spurtti-koulutus Ulvila Satakunnan Leader-ryhmät Spurtti-koulutus Ulvila 6.6.2014 Leader-ryhmät Toimintaa ohjaavat ohjelmat, lait ja asetukset Kansallinen taso: -Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma -Laki maaseudun kehittämiseen

Lisätiedot

KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015

KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Toimintasuunnitelma Sivu 1/7 KANTRI RY TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 Kantri ry:n sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on parantaa asukkaiden henkistä ja yleistä taloudellista hyvinvointia toimialueellaan

Lisätiedot

POHJOIS-KYMEN KASVU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017

POHJOIS-KYMEN KASVU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 POHJOIS-KYMEN KASVU RY TOIMINTASUUNNITELMA 2017 30.11.2016 1 Sisällys 1 Yleistä vuodesta 2017 2 Yhdistys, jäsenet, hallitus, henkilökunta ja muut resurssit 3 Toimiminen Leader-ryhmänä 4 Yhdistyksen omat

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2018

TOIMINTASUUNNITELMA 2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 1. Toiminnan tarkoitus Linnaseutu ry:n tarkoituksena on maaseudun monimuotoinen kehittäminen edistämällä maaseudun paikallista aloitteellisuutta, maaseudun ja kaupungin välistä

Lisätiedot

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta

Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakselin tukemia Yrityshankkeita 2007-2013 Leader-rahoitusta Ykkösakselilta Ykkösakseli ry on paikallinen Leader-ryhmä, joka myöntää tukea paikallisiin yleishyödyllisiin ja elinkeinotoimintaa kehittäviin

Lisätiedot

1. YLEISET PERIAATTEET

1. YLEISET PERIAATTEET Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2015 1 1. YLEISET PERIAATTEET Kursivoituna muokatut kohdat Sepra on paikallinen kehittämisyhdistys, jonka toiminta-alueeseen kuuluu viisi kuntaa; Hamina, Kotka, Miehikkälä,

Lisätiedot

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo

Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi Maaseuturahaston rahoitusinfo Maaseuturahaston hankemuodot ohjelmakausi 2014-2020 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Kukka Kukkonen, asiantuntija maaseuturahasto.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi puh. 0295 038 232 Maaseuturahaston rahoitusinfo

Lisätiedot

Mistä yhteisölähtöisessä. paikallisessa. kehittämisessä on kyse? Sanna Sihvola, YTR/maa- ja metsätalousministeriö

Mistä yhteisölähtöisessä. paikallisessa. kehittämisessä on kyse? Sanna Sihvola, YTR/maa- ja metsätalousministeriö Mistä yhteisölähtöisessä paikallisessa kehittämisessä on kyse? Sanna Sihvola, YTR/maa- ja metsätalousministeriö Esityksen sisältö Tervetuloa! Periaatteet Yhteinen työväline kaikille alueille 2 Kyse on

Lisätiedot

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Hämeen ELY-keskus Paikallinen kehittäminen ja ESR Euroopan sosiaalirahasto (ESR) tukee yhteisölähtöistä eli kansalaistoimijalähtöistä paikallista kehittämistä

Lisätiedot

Saap.nuT^. /.-^O^-. /on

Saap.nuT^. /.-^O^-. /on IEADER Pohjois-Kymen Kasvu IITIN KUNTA oo. o/m. S 3'. -?^f/js^sia'7"-^ Asianro^_^':.'^s- -S".-."-; Saap.nuT^. /.-^O^-. /on 20 Tiedoksi^^-^. - - -- 15.4.2016 POHJOIS-KYMEN KASVU RY:N ESITYS OHJELMAKAUDEN

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä

PIÄLLYSMIES. Toimintasuunnitelma PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä PIÄLLYSMIES Toimintasuunnitelma 2017 PIÄLLYSMIES RY Paikallinen Leader-toimintaryhmä Käsitelty 18.10.2016 hallituksessa Hyväksytään syyskokouksessa 29.11.2016 1 Sisältö Yleistä... 2 Tehtävä ja painopistealueet...

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2014

Toimintasuunnitelma Talousarvio 2014 Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari, Äänekoski Toimintasuunnitelma Talousarvio 2014 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi

Lisätiedot

Pohjois-Satakunta Ikaalinen

Pohjois-Satakunta Ikaalinen Pohjois-Satakunta Ikaalinen 19.3.2015 41700 asukasta Satakunta 25 450 Pirkanmaa 16 250 Toiminta-alue Mitä Leader on? Kannustetaan paikallisia toimijoita omaehtoiseen kehittämistyöhön. Neuvotaan ideoiden

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 10.1.2014 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2013 ELY-keskukselta viime vuonna 11,2 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna yrityksiä noin

Lisätiedot

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti

Leaderistä rahoitusta. Karkkila Lohja Salo Vihti Leaderistä rahoitusta Karkkila Lohja Salo Vihti Leader-toiminta Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2018 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 NÄKYMIÄ MAALISKUU 2016 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 ELY-keskuksen rahoitus Hämeen maakuntiin 72 milj. euroa Hämeen ELY-keskuksen toimialueen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan

Lisätiedot

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet

Kylien kehittäminen, kyläsuunnitelma ja niistä nousseet hankkeet Leader-toiminta - Leader-yhdistykset perustettu vuosina 1995-1997 - Alkamassa on neljäs ohjelmakausi - Yhdistyksissä on jäseniä yli 650 - Hallitustyöskentelyyn on osallistunut yli 200 henkilöä - Leader-ryhmien

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.

Ajankohtaista maaseutuohjelmasta. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2. Ajankohtaista maaseutuohjelmasta Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 25.2.2015, Pohto Sivu 1 26.2.2015 Ajankohtaista Ohjelmien ja säädösten tilanne

Lisätiedot

Nostoja selvitystyöstä kansainvälisyys ja paikalliskehittäminen

Nostoja selvitystyöstä kansainvälisyys ja paikalliskehittäminen Nostoja selvitystyöstä kansainvälisyys ja paikalliskehittäminen Kansainvälisten hankkeiden kavalkadiin..0 Päivi Pylkkänen..0 Tausta MMM:n kilpailuttama tehtävänanto Selvitystyö kansainvälisistä Leader

Lisätiedot

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry

Hankeillat syksy Karkkila Lohja Salo Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Hankeillat syksy 2018 Karkkila 24.10.2018 Lohja 1.11.2018 Salo 9.11.2018 Jaana Joutsen, hankeneuvoja, Ykkösakseli ry Ykkösakseli ry Asukkaita maaseutualueella 140 000 Kaupunkialueiden asukkaat 17 000

Lisätiedot

ELY- Laajakaistahankkeet

ELY- Laajakaistahankkeet Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin ELY- Laajakaistahankkeet 30.01.2014 8.9.2014 Kahdentasoisia laajakaistahankkeita EU:n elvytysvaroilla rahoitettavat

Lisätiedot

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys

Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu Hämeenlinnan seudun maaseudun kehittämisyhdistys Leader toiminta koostuu kolmesta osa-alueesta Leader-rahoitus Paikalliset päättävät alueensa yhteisöjen ja yritysten ideoiden rahoittamisesta.

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020

Mahdollisuuksien maaseutu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020 Mahdollisuuksien maaseutu Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa 2014-2020 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Ohjelman varat toimenpiteittäin Luonnonhaittakorvaukset*** Ympäristökorvaukset

Lisätiedot

Yleishyödylliset investointihankkeet

Yleishyödylliset investointihankkeet Yleishyödylliset investointihankkeet Tiina Suutari, ryhmäpäällikkö Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 28.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 28.5.2015

Lisätiedot

LEADER-TOIMINTARYHMÄ MYÖTÄLE RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2013. 1. Toiminnan tarkoitus

LEADER-TOIMINTARYHMÄ MYÖTÄLE RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2013. 1. Toiminnan tarkoitus LEADER-TOIMINTARYHMÄ MYÖTÄLE RY TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. Toiminnan tarkoitus Sääntöjensä mukaan Myötäle ry:n ensisijainen tehtävä on toteuttaa toimialueellaan toimintaryhmätyötä.

Lisätiedot

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015

ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 ETELÄISEN PÄIJÄT-HÄMEEN MAASEUDUN KEHITTÄMISYHDISTYS ETPÄHÄ RY TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2015 ETPÄHÄ RY:N TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2015 1. Yleistä Eteläisen Päijät-Hämeen toimintaryhmä ETPÄHÄ

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Pohjois-Suomen kv-hankepäivä Oulu 7.2.2017 Sivu 1 6.2.2017 Mikä on kansainvälinen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin

Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus. Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin Maaseudun kehittämisohjelma Ajankohtaiskatsaus Pohjanmaan ELY-keskus Sirkku Wacklin 12.6.2015 Sivu 1 18.6.2015 Ajankohtaista Vuonna 2015 ei erityisiä painopisteitä, vaan ohjelma otetaan käyttöön koko laajuudessaan

Lisätiedot

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen

ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen 1.3. 2013 RAHOITUKSEN VUOSIKATSAUS 1.1. - 31.12.2012 ELY-keskukselta viime vuonna 13,6 miljoonaa euroa yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen Satakunnan ELY-keskus rahoitti viime vuonna 199 yrityshanketta,

Lisätiedot

Hanke Salon keskusta-alueella Salo

Hanke Salon keskusta-alueella Salo PAIKAL - Paikallinen kehittäminen Turun ja Salon seuduilla Hanke Salon keskusta-alueella Salo 13.9.2016 Omaehtoisen, alhaalta ylöspäin suuntautuvan kansalaistoimijalähtöisen paikallisen kehittämistoiminnan

Lisätiedot

Pirityiset ry Sivu

Pirityiset ry Sivu Pirityiset ry Sivu 1 21.11.2016 Rahoitusta ja toimintaa vuodesta 1997 Hyvin olisi vaikka jokainen metsäperäläinen tarvinnut tontun taikka pirityisen, joka muutamilla isoisilla rikkailla tiedettiin olevan...

Lisätiedot

Hankestrategia Yhtymähallitus 27.10.2011

Hankestrategia Yhtymähallitus 27.10.2011 Hankestrategia Yhtymähallitus 27.10.2011 Sisällysluettelo 1. Hanketoiminnan tavoitteet... 1 2. Hankerahoitus... 1 2.1 Valtionavustukset... 1 2.2 EAKR-ohjelmat... 1 2.3 ESR-ohjelma... 2 2.4 Oma rahoitus...

Lisätiedot

Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020

Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020 Paikallisen kehittämisen mahdollisuudet 2014-2020 Pohjois-Suomen maaseudun kehittämisen aluetilaisuus 21.2.2013 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 27.2.2013 Leader 2014-2020 Maaseuturahastossa

Lisätiedot

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio

Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio. Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Lappi Leader Tunturi-Lappi ry (LTL) Enontekiö, Kittilä, Kolari, Muonio Leader Outokaira tuottamhan (Outokaira) Tornio, Pello, Ylitornio Pohjoisimman Lapin Leader (PLL) Sodankylä, Inari, Utsjoki, Savukoski,

Lisätiedot

Kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kv-hankkeiden koulutuspäivä Ikaalinen 22.9.2016 Sivu 1 5.10.2016 Mitä on opittu edellisiltä ohjelmakausilta?

Lisätiedot

LUONNOS. Toimintasuunnitelma Talousarvio 2016. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin.

LUONNOS. Toimintasuunnitelma Talousarvio 2016. Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. LUONNOS Toimintasuunnitelma Talousarvio 2016 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin. TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 1. YLEISTÄ Viisari ry panostaa toiminta-alueen

Lisätiedot

Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely. Leader-työn tulokset Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö

Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely. Leader-työn tulokset Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö Leader-ryhmien ja paikallisten strategioiden valintamenettely Leader-työn tulokset 2013 Sanna Sihvola Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 27.5.2014 Esityksen sisältö 1. Valintamenettely - aikataulu -

Lisätiedot

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014

Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 Ajankohtaista maaseutuverkostosta toukokuu 2014 VIESTII KOULUTTAA KERÄÄ JA LEVITTÄÄ HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ EDISTÄÄ KANSAINVÄLISTYMISTÄ EDISTÄÄ YHTEISTYÖTÄ Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien

Lisätiedot

Ajankohtaista MMM:stä - kehystarkistus - kolmikanta. Leader-ryhmien puheenjohtajiston tapaaminen Laura Jänis, MMM

Ajankohtaista MMM:stä - kehystarkistus - kolmikanta. Leader-ryhmien puheenjohtajiston tapaaminen Laura Jänis, MMM Ajankohtaista MMM:stä - kehystarkistus - kolmikanta Leader-ryhmien puheenjohtajiston tapaaminen Laura Jänis, MMM Leaderin rahoituskehys 2014-2020 Koko kehys 300 milj. EU+valtio+kunnat. Suuntaa antavissa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2019

TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2019 TOIMINTASUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2019 1. YLEISTÄ Yhdistyksen toiminta-alueena on Kainuu. Leader ohjelmaa yhdistys toteuttaa Paltamon, Puolangan ja Vaalan kunnissa sekä Kajaanin kaupungin maaseutualueilla.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

4. Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma; Hyväksyttiin vuoden 2013 ja 2014 toimintasuunnitelma (liite 2).

4. Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma; Hyväksyttiin vuoden 2013 ja 2014 toimintasuunnitelma (liite 2). 1 Selkämeren kansallispuiston ystävät yhdistys Yhdistyksen ensimmäinen kokous Aika: 28.8.2013 klo 19-20 Paikka: Luontotalo Arkki, Pori Pöytäkirja 1. Kokouksen avaus Lasse Lovén avasi kokouksen ja totesi,

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot