Viestintäviraston päätös sponsorointia koskevien säännösten rikkomisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viestintäviraston päätös sponsorointia koskevien säännösten rikkomisesta"

Transkriptio

1 Päätös 1 (10) Dnro: /932/2014 SBS Discovery TV Oy Viestintäviraston päätös sponsorointia koskevien säännösten rikkomisesta Asian taustaa Sovellettavat säännökset Viestintävirasto vastaanotti yhteydenoton, jonka mukaan TV5 - kanavalla ja esitettyjen Kellarin kunkku ja Hengenvaarallinen saalis -ohjelmien yhteydessä on esitetty Tresemmé, Rexona ja Happypancake.fi -tuotemerkkien sponsoritunnisteita, jotka ovat valituksen mukaan mainosmaisia ja siten lainvastaisia. Yhteydenoton johdosta Viestintävirasto päätti pyytää SBS Discovery TV Oy:ltä selvitystä TV5 -kanavalla 26.3 ja esitettyjen sponsoritunnisteiden käytöstä. Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain (744/1998 muutoksineen) kaupallista viestintää koskevia keskeisiä periaatteita ovat mainonnan ja toimituksellisen sisällön erottaminen ja ohjelman ulkopuolisen rahoituksen läpinäkyvyys suhteessa katsojaan. Katsojille on kerrottava siitä, onko ohjelma sponsoroitu tai sisältääkö se tuotesijoittelua. Televisio- ja radiotoimintalain 22 :n mukaan televisiomainokset ja teleostoslähetykset on erotettava audiovisuaalisista ohjelmista ääni- tai kuvatunnuksella taikka kuvatilan jakamisella. Säännöksen tarkoituksena on estää mainosten ja teleostoslähetysten ja toisaalta muiden ohjelmapalvelujen sekoittuminen keskenään. Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 2 :n 13-kohdan mukaan sponsoroinnilla tarkoitetaan audiovisuaalisten sisältöpalvelujen, audiovisuaalisten ohjelmien taikka radioohjelmien tai radiotoiminnan rahoitusta tai muuta taloudellista tukemista, jonka tarkoituksena on tuen antajan hyödykkeiden myynnin tai tuen antajan tunnettuuden edistäminen, jos tuen Viestintävirasto Kommunikationsverket Finnish Communications Regulatory Authority Itämerenkatu 3 A PL Helsinki Puhelin Östersjögatan 3A PB 313, FI Helsingfors, Finland Telefon Itämerenkatu 3A P.O. Box 313, FI Helsinki, Finland Telephone

2 2 (10) SBS Discovery TV Oy:n kuuleminen antaja ei harjoita ohjelmien tai radio-ohjelmien tuotantoa taikka sisältöpalvelujen tarjontaa tai radiotoimintaa. Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 26 :n mukaan sponsori ei saa vaikuttaa sponsoroidun audiovisuaalisen ohjelman tai radio-ohjelman taikka audiovisuaalisen sisältöpalvelun sisältöön eikä ohjelmien sijoitteluun ohjelmistossa siten, että se vaikuttaa audiovisuaalisen sisältöpalvelun tarjoajan tai radiotoiminnan harjoittajan vastuuseen tai toimitukselliseen riippumattomuuteen ohjelmien suhteen. Sponsoroitujen audiovisuaalisten ohjelmien ja radioohjelmien alussa tai lopussa on esitettävä selvästi sponsorin nimi tai tunnus. Sponsoroiduissa audiovisuaalisissa ohjelmissa tai radio-ohjelmissa ei saa rohkaista ostamaan tai vuokraamaan sponsorin tai kolmannen osapuolen tuotteita tai palveluja viittaamalla erityisesti ja mainosluonteisesti kyseisiin tuotteisiin tai palveluihin taikka muulla tavalla. Viestintävirasto valvoo televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 35 :n nojalla kyseisen lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista. Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 36 :n mukaan jos televisio- tai radiotoiminnan harjoittaja taikka muu viestintämarkkinalaissa tarkoitettu teleyritys rikkoo televisio- ja radiotoiminnasta annettua lakia tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä, Viestintävirasto voi antaa sille huomautuksen ja velvoittaa sitä korjaamaan virheensä tai laiminlyöntinsä. Viestintävirasto varasi päivätyllä selvityspyynnöllään SBS Discovery TV Oy:lle (jäljempänä myös "SBS") mahdollisuuden lausua näkemyksensä asiassa sekä antaa selvityksensä siitä, miten se katsoo noudattaneensa Tresemmé, Rexona ja Happypancake.fi -tuotemerkkien sponsoritunnisteiden osalta edellä lueteltuja sponsoritunnisteen sisältöä koskevia säännöksiä ja ohjeita. Lisäksi Viestintävirasto pyysi SBS Discovery TV Oy:tä toimittamaan vastauksensa liitteenä kaikki ja esitettyjen Kellarin kunkku ja Hengenvaarallinen saalis -ohjelmien esittämiseen liittyvät sopimukset, joilla on sovittu mainittujen tuotemerkkien näkyvyydestä. Viestintävirasto vastaanotti SBS Discovery TV Oy:n selvityksen asiassa SBS Discovery TV Oy:n selvityksen mukaan Tresemmén, Rexonan ja Happypancake.fin sponsoritunnisteet sisältävät tekstin "yhteistyössä". Ilmaisu vastaa Viestintäviraston antamassa tulkintalinjauksessa mainittua "sponsored by" -ilmaisua. Tunnisteet on esitetty mainoskatkoa ennen tai sen jälkeen ohjelman yhteydessä. Näin ollen SBS:n käsityksen mukaan sponsoritunnisteet on riittävällä tavalla erotettu toimituksellisesta sisällöstä ja mainoksista ja ohjelmien rahoituksen läpinäkyvyyden vaatimus on täytetty.

3 3 (10) SBS:n selvityksen mukaan sponsorointi TV5-kanavalla on niin sanottua "kelluvaa ohjelmasponsorointia". Käsitteellä tarkoitetaan sitä, että kanava päättää sponsoritunnisteiden sijoittelusta. Sponsorin kanssa sovitaan kohderyhmästä ja kontaktien määrästä, mutta sponsori ei saa valita, missä ohjelmissa sponsoritunniste esitetään. Selvityksen mukaan sponsoroinnin ei lain tai direktiivin mukaan edellytetä kytkeytyvän tiettyyn televisio-ohjelmaan. Siten SBS:n käsityksen mukaan kelluvaa ohjelmasponsorointia voidaan pitää sallittuna sekä lain että direktiivin nojalla. Kelluvassa ohjelmasponsoroinnissa sponsorilla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa ohjelmasisältöön, ohjelmien sijoitteluun ohjelmakartassa eikä sisältöpalvelun tarjoajan riippumattomuuteen. Sponsoriasema syntyy vasta, kun ohjelma on valmis, ja se on päätetty ottaa kanavan ohjelmistoon. Myöskään käsillä olevassa tapauksessa sponsorit eivät ole vaikuttaneet ohjelmasisältöön, ohjelmien sijoitteluun ohjelmakartassa eivätkä sisältöpalvelun tarjoajan riippumattomuuteen. Selvityksen mukaan SBS on omaksunut niin sanotun "run by station" -mallin, johon kuuluu, että kanava voi halutessaan ja mainostajan suostumuksella siirtää mainoksen kelluvaan ohjelmasponsorointiin. Tällöin mainostaja tyypillisesti tarjoaa sponsorointia varten erityisen sponsoritunnisteen. Jos sellaista ei kuitenkaan ole käytettävissä, saatetaan käyttää tarkoitukseen soveltuvaa mainosspottia. SBS:n mukaan spottia tarvittaessa muokataan niin, ettei se sisällä kiellettyjä mainosmaisia piirteitä. Selvityksessään SBS katsoo, että Happypancake.fisponsoritunniste ei ole kielletyllä tavalla mainosmainen. Se on laadittu nimenomaan sponsoritunnisteeksi, eikä se sisällä juuri muuta kuin mainostajan palvelun nimen, Happypancake.fi, ja sen lyhyen kuvauksen. Sponsoritunniste ei sisällä kehotusta rekisteröityä palveluun. Siinä on taustamusiikki, mutta ei mitään äänitehosteita, eikä palvelua tai sen laatua erityisesti kuvailla. Tarinallista elementtiä siihen ei myöskään sisälly. Sponsoritunniste on erittäin lyhyt ja se sisältää mahdollisimman vähän muuta kuin välttämättömät tiedot, jotta sponsorointi olisi kuitenkin mielekästä. Tresemmé- ja Rexona-sponsoritunnisteet on SBS:n selvityksen mukaan pyritty valitsemaan niin, että ne eivät kokonaisuutena arvioiden olisi kielletyllä tavalla mainosmaisia. Sponsoritunnisteet ovat lyhyitä, eivätkä ne sisällä esimerkiksi ostokehotusta tai hintatietoja. SBS:n käsityksen mukaan ne täyttävät kokonaisuutena sponsoritunnisteille asetetut vaatimukset, vaikka niistä voi tunnistaa joitakin elementtejä, joihin Viestintävirasto antamiensa tulkintaohjeiden mukaan kiinnittää huomiota mainosmaisuutta arvioidessaan. SBS Discovery TV Oy ei Viestintäviraston pyynnöstä huolimatta toimittanut Viestintävirastolle asiaan liittyviä sopimuksia.

4 4 (10) Sponsoritunnisteiden sisältö Tresemmé TV5-kanavalla nähdyn Kellarin kunkku -sarjan jakson edellä näytettiin Tresemmé -hiustenhoitosarjan sponsoritunniste. Tunnisteessa nainen poseeraa kameralle aluksi pörröisten, mutta hetkessä siliävien hiustensa kanssa ja siirtyy kampaajan tuoliin. Naisen sileitä hiuksia esitellään hyvin tarkasti ja kahteen eri otteeseen kuvaan ilmestyvät Tresemmé-sarjan 5 tuotetta. Tunnisteen aikana naisääni sanoo: "Ennen pörröiset hiukset pilasivat päiväni. Kampaajani suositteli salonkilaatuista sarjaa, joka vähentää pörröisyyttä. Uusi Tresemmé Keratin Smooth, vähentää pörröisyyttä jopa 48 tuntia ja tekee hiuksista niin sileät." Kuvan oikeassa yläreunassa lukee koko tunnisteen ajan "Yhteistyössä" ja vasemmassa yläkulmassa lukee TRESemmé (logo). Kuvan alareunaan ilmestyy myös muita tekstejä, kuten "Keratin Smooth-tuotteet käytettynä yhdessä suoristajan kanssa" ja "UUSI" ja "JOPA 48 TUNTIA*" ja "*tuotteiden yhteiskäyttö verrattuna ei-hoitavaan shampooseen". Lopuksi miesääni sanoo: "Tresemmé - salonkilaatua edullisesti." Kuvaan ilmestyvät sarjan 5 tuotetta sekä logot TREsemmé ja Unilever sekä näiden alapuolelle sanat "professional" ja "affordable". Tunnisteen kesto on noin 15 sekuntia. Rexona TV5-kanavalla nähdyn Hengenvaarallinen saalis - sarjan jakson edellä näytettiin Rexona -antiperspiranttimerkin sponsoritunniste. Tunnisteessa kuvataan ihmisiä erilaisten liikuntalajien parissa. Koko tunnisteen ajan naisääni sanoo: "Vain Rexonaantiperspirantissa on liikkeestä aktivoituva Motionsense - teknologia. Mitä enemmän liikut, sitä paremmin se suojaa. Tee: enemmän entistä rohkeammin. Rexona - It won't let you down." Ruutuun ilmestyvät tekstit "Motionsense-teknologia", "Tee: enemmän entistä rohkeammin" sekä "Rexona - It won't let you down". Ruudussa näytetään myös useita Rexona-tuotteita. Koko tunnisteen ajan vasemmassa ylänurkassa näkyy teksti "Yhteistyössä". Lopuksi oikeaan yläkulmaan ilmestyy myös Unileverin logo. Tunnisteen kesto on noin 15 sekuntia.

5 5 (10) Happypancake.fi Viestintäviraston päätös Päätöksen perustelut Sponsoritunnisteiden mainosmaisuus TV5-kanavalla nähtyjen Kellarin kunkku -sarjan jaksojen yhteydessä nähtiin Happypancake.fisponsoritunnisteita. Tunnisteesta oli käytössä ainakin kaksi erilaista versiota. Ensimmäisessä tunnisteessa ruutuun ilmestyy oranssilla pohjalla teksti "Happypancake.fi - uusi deittisivu!" Tekstin yläpuolella on huomiolaatikossa lisäksi teksti "100% ilmainen". Tekstin päällä istuu mies- ja naishahmot. Naisääni sanoo "Happypancake.fi - sataprosenttisesti ilmainen nettideittisivu". Tunnisteen kesto on noin 5 sekuntia. Toisessa tunnisteessa ruutuun ilmestyy aluksi sama kuva kuin edellisessäkin tunnisteessa, mutta tunniste on pidempi ja siinä esitellään lisäksi itse sivustoa ja sen toimintaa. Lopuksi siirrytään jälleen aloituskuvaan. Naisääni sanoo "Happypancake.fi - nettideittailu, joka kannattaa ja on täysin ilmaista. Happypancake.fi, sataprosenttisesti ilmainen." Tämän tunnisteen kesto on noin 10 sekuntia. Tunnisteista ei selkeästi ilmene sponsorointiyhteys ohjelmaan. Viestintävirasto huomauttaa SBS Discovery TV Oy:tä televisioja radiotoiminnasta annetun lain 22 :n 1 momentin ja 26 2 momentin rikkomisesta. Viestintävirasto velvoittaa SBS Discovery TV Oy:n poistamaan kaikista nyt kyseessä olevista sponsoritunnisteista olennaiset mainonnalliset elementit tai vaihtoehtoisesti erottamaan kyseiset sponsoritunnisteet muusta ohjelmistosta televisio- ja radiotoimintalain 22 1 momentin mukaisella kuva- tai äänitunnuksella. Viestintävirasto lisäksi kehottaa yhtiötä jatkossa huolehtimaan siitä, että sen esittämät sponsoritunnisteet vastaavat televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 26 :n 2 momentista ja Viestintäviraston tulkintalinjauksesta ilmeneviä vaatimuksia. SBS Discovery TV Oy:tä pyydetään antamaan Viestintävirastolle viimeistään selvityksensä toimenpiteistä, joiden avulla tässä päätöksessä edellytetyt täytäntöönpanotoimet on toteutettu sekä arvio niiden vaikuttavuudesta. Televisio- ja radiotoimintalain perusteluiden (Hallituksen esitys Eduskunnalle televisio- ja radiotoimintaa koskevaksi lainsäädännöksi HE 34/1998 vp) mukaan sponsoroidut televisio- ja radio-ohjelmat on voitava selvästi tunnistaa sellaisiksi siten, että ohjelmien alussa tai lopussa esitetään sponsorin nimi tai logo. Sponsorin nimi tai logo voitaisiin lisäksi

6 6 (10) esittää ohjelmaan liittyvien mainosjaksojen tai teleostoslähetysjaksojen yhteydessä. Sponsorin tunnus voi viitata joko yhtiön nimeen tai yhtiön tunnettuun tuotemerkkiin. Perusteluissa todetaan edelleen, että suora myynnin edistäminen tulisi sponsoroinnin määritelmän mukaisesti erottaa sponsoroinnista. Sponsorin nimen tai logon esittäminen sponsoroidun televisioohjelman yhteydessä on ensisijaisesti velvollisuus, jolla mahdollistetaan sponsoroidun ohjelman erottuminen muista ohjelmista. Sponsoroinnin mainosmaisuuden kieltävä periaate ilmenee myös rajat ylittäviä televisiolähetyksiä koskevasta eurooppalaisesta yleissopimuksesta (132/1989 muutettuna lisäpöytäkirjalla ETS No 171, televisioyleissopimus ), jonka perustelumuistion mukaan sponsoroidun ohjelman tunnisteena voidaan käyttää sponsorin nimeä, sponsorin tunnetuimman tuotteen nimeä, logoa tai muuta sponsorin tunnistavaa tapaa, kuitenkin siten, että tällainen tunniste ei saa sisältää myynninedistämiseen tähtäävää elementtiä (kuten rohkaista ostamaan taikka viittausta tuotteen laatuun tai tehokkuuteen). Televisio- ja radiotoimintalaki ei sisällä suoranaisia sponsoritunnisteen sisältöä koskevia määräyksiä. Lain sponsorointia koskevia määräyksiä on kuitenkin tulkittava siten, ettei mainonnan ja sponsoroinnin erottelu häviä. Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain hallituksen esityksessä (87/2009 vp) todetaan, että oikeuskäytännössä on katsottu, että sponsorin nimeä tai tunnusta ei saa esittää mainosluonteisesti. Tämä tulkinta on edelleen ajankohtainen. Korkein hallinto-oikeus on ottanut kantaa sponsoritunnisteen sisältöön antamassaan päätöksessä (KHO:2003:32). Päätöksen perusteella sponsoritunniste ei voi olla mainos, vaikka sponsoroijan kannalta pyritäänkin mainonnalliseen päämäärään. Päätöksessä viitataan myös televisioyleissopimuksen perustelumuistion edellä mainittuun kohtaan sponsoritunnisteen sisällöstä. Korkein hallinto-oikeus on päätöksessään päätynyt ratkaisemaan asian sen perusteella, "onko tunnisteella siinä ilmenevän tuotteen johdosta, kun otetaan huomioon tuotteen esittämistapa ja muutoinkin tunniste kokonaisuutena, niin olennaisia mainonnallisia piirteitä, että kysymys on sponsoritunnisteen ohella erikseen mainonnasta". Päätöksessä on esimerkkinä mainosmaisesta esitystavasta mainittu mm. tuotteen käyttöyhteyden esittäminen. Viestintävirasto on antanut tulkintalinjauksen televisio-ohjelmien yhteydessä esitettävien sponsoritunnisteiden sallitusta sisällöstä. 1 Linjauksessa, joka on edelleen ajankohtainen, Viestintävirasto on todennut sponsoritunnisteiden käytöstä seuraavaa: Viestintävirasto katsoo, että välttääkseen mainosmaisuuden sponsoritunnisteiden on oltava pääasiassa neutraaleja. 1 Dnro 36/9220/05.

7 7 (10) Sponsoritunnisteen ensisijainen tarkoitus on kertoa katsojalle, että ohjelmaa sponsoroi tietty taho. Viestintäviraston arvio sponsoritunnisteista 1. Sponsorointisuhde on ilmoitettava selkeästi käyttämällä esimerkiksi ilmaisuja "ohjelman tarjoaa" tai "sponsored by". Ilmaisut, jotka eivät selkeästi liitä tunnistetta tai sponsoria ohjelmaan tai sen sisältöön, eivät ole riittäviä. 2. Tyhjentävää luetteloa sponsoritunnisteeseen sopimattomista mainosmaisista elementeistä ei ole mahdollista antaa, vaan tunnisteita on aina arvioitava kokonaisuutena. Sponsoritunnisteen neutraalisuus kuitenkin edellyttää, ettei tunnisteessa voi olla juuri muuta sponsorin nimen, logon, tunnetun tuotteen ja sponsorointisuhteesta kertovan ilmaisun lisäksi. Viestintävirasto kiinnittää huomiota mm. seuraavien elementtien käyttöön arvioidessaan sponsoritunnisteiden mainosmaisuutta: kohtaus sponsorin televisiomainoksesta tai muu suora viittaus sponsorin muuhun mainontaan, esim. kehotus osallistua kilpailuun; muussa markkinoinnissa käytetyt yksittäisten kampanjoiden iskulauseet (tässä ei tarkoiteta brändin identiteettiin vahvasti liittyviä, vakiintuneita iskulauseita); mainosmaisuutta ilmentävä musiikki tai äänitehosteet; sponsorin tuotteiden tai tuotemerkin laatua tai tehokkuutta osoittavat viittaukset. Laatusanojen yhdistämistä sponsorin tuotteisiin tulkitaan laajasti. Tunniste saattaa muodostua mainosmaiseksi, ellei ole ilmeistä, että käytettyä laatusanaa ei voi yhdistää sponsoriin tai sen tuotteisiin; viittaukset tuotteen ominaisuuksiin, käyttöön tai käyttöyhteyteen; tarinan tai tapahtumien kuvaaminen. Viestintävirasto toteaa, että lain säännökset eivät sellaisenaan estä sitä, että sponsoritunnisteessa esiintyy sponsorin tuote. Tunnisteen lainmukaisuuden arvioinnissa on siten otettava huomioon tuotteen esittämistapa ja muutoinkin tunniste kokonaisuutena, jotta voidaan ratkaista, onko kysymys sponsoritunnisteen ohella mainonnasta. Korkeimman hallintooikeuden ratkaisun mukaan olennaisia mainonnallisia elementtejä sisältävä sponsoritunniste on tunnisteen ohella erikseen mainontaa. Tunnisteen mainonnallisia elementtejä arvioitaessa on kiinnitettävä huomiota mm. tuotteen esittämistapaan, kuten viittaukseen käyttötarkoituksesta ja tunnisteen kokonaisuuteen. Viestintäviraston näkemyksen mukaan Tresemmén, Rexonan ja Happypancake.fin sponsoritunnisteet ovat kokonaisuutena

8 8 (10) arvioituina sisältäneet olennaisia mainonnallisia piirteitä, minkä johdosta tunnisteita on pidettävä pikemminkin televisio- ja radiotoimintalain mukaisina mainoksina kuin sponsoritunnisteina. Tresemmén sponsoritunnisteessa esitellään tuotteita ja niiden vaikutuksia mallin hiuksiin hyvin yksityiskohtaisesti ja mainosmaisesti. Tunniste sisältää sekä sanallisia että kuvallisia viittauksia tuotteen ominaisuuksiin, käyttöön, laatuun ja tehokkuuteen mm. näin: "Uusi Tresemmé Keratin Smooth, vähentää pörröisyyttä jopa 48 tuntia ja tekee hiuksista niin sileät". Tunniste on lisäksi tarinallinen ja siinä keskitytään pääasiassa tuotteen käyttöyhteyden kuvaamiseen. Ruudussa lukee ja kertojaääni sanoo kampanjaan liittyviä iskulauseita. Tunnistetta on hyvin vaikea erottaa tavallisesta televisiomainoksesta. Mainosmaisuutta ilmentää lisäksi tunnisteen taustalla soiva musiikki. Rexonan sponsoritunnisteessa viitataan tuotteen ominaisuuksiin, käyttöön, laatuun, käyttötarkoitukseen ja tehokkuuteen mm. lauseilla "Vain Rexona-antiperspirantissa on liikkeestä aktivoituva Motionsense -teknologia" ja "Mitä enemmän liikut, sitä paremmin se suojaa". Tunnisteessa kuvataan ihmisiä eri liikuntamuotojen parissa ja keskitytään näin tuotteen käyttöyhteyden kuvaamiseen. Tunnistetta on hyvin vaikea erottaa tavallisesta televisiomainoksesta. Mainosmaisuutta ilmentää lisäksi tunnisteen taustalla soiva musiikki. SBS:n selvityksen mukaan yhtiö on omaksunut niin sanotun "run by station" -mallin, johon kuuluu, että kanava voi halutessaan ja mainostajan suostumuksella siirtää mainoksen kelluvaan ohjelmasponsorointiin. Jos erillistä sponsoritunnistetta ei ole käytettävissä, saatetaan sponsoritunnisteena tällöin käyttää tarkoitukseen soveltuvaa mainosspottia. Viestintäviraston näkemyksen mukaan vaikuttaisi siltä, että Tresemmén ja Rexonan sponsoritunnisteet ovat juuri tällä tavalla sponsoritunnisteen paikalle siirrettyjä mainosspotteja. Mainosmaisten elementtien lisäksi myös näiden sponsoritunnisteiden kestot (noin 15 sekuntia) viittaavat siihen, että kyse on sponsoritunnisteiksi siirretyistä mainosspoteista. Happypancake.fin sponsoritunnisteiden toisessa, pidemmässä versiossa, esitellään palvelun eli nettideittisivuston toimintaa sekä kerrotaan sen ominaisuuksista mainitsemalla, että se on "sataprosenttisesti ilmainen" ja että se "kannattaa", mitä voidaan pitää kehotuksena käyttää palvelua. Tunnistetta on hyvin vaikea erottaa tavallisesta televisiomainoksesta. Kummastakaan Happypancake.fi -tunnisteesta ei myöskään selkeästi ilmene sponsorointiyhteys ohjelmaan. Yhteenvetona Viestintävirasto toteaa, että vaikka sponsoritunnisteista käy ilmi sponsoroijan nimi tai tunnus taikka sponsoroijan tuotemerkin nimi, tunnisteet eivät koostu pelkästään niistä, vaan sisältävät kaikissa edellä luetelluissa

9 9 (10) tapauksissa mainonnallisia elementtejä ja ne voidaan katsoa sisällöltään pikemminkin mainoksiksi kuin sponsoritunnisteiksi. Viestintävirasto katsoo, että Tresemmén, Rexonan ja Happypancake.fin pidemmässä sponsoritunnisteessa on, kun otetaan huomioon tuotteiden esittämistapa ja muutoinkin tunnisteet kokonaisuutena, niin olennaisia mainonnallisia piirteitä, että kysymys on Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisussa tarkoitetulla tavalla sponsoritunnisteen ohella erikseen mainonnasta. Happypancake.fin molemmista sponsoritunnisteista puuttuu lisäksi sponsorointisuhteesta kertova ilmaisu, jolloin sponsorointiyhteys ohjelmaan ei ilmene selkeästi. Televisio- ja radiotoimintalain 22 :n mukaan televisiomainokset tulee erottaa muista ohjelmista ääni- tai kuvatunnuksella taikka kuvatilan jakamisella. Säännöksen tarkoituksena on estää mainosten ja teleostoslähetysten ja toisaalta muiden ohjelmapalveluiden sekoittuminen keskenään. Kun televisio- ja radiotoimintalain 26 2 momentin vastaisia olennaisia mainonnallisia piirteitä sisältäviä sponsoritunnisteita esitetään siten kuin Tresemmén, Rexonan ja Happypancake.fin sponsoritunnisteita ohjelman alussa tai lopussa ilman, että niitä on erotettu muusta ohjelmistosta kuva- tai äänitunnuksella, rikotaan esittämisellä myös lain 22 :n 1 momenttia. Lainkohdat Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain (744/1998 muutoksineen) 22, 26, 35, 36 ja 40. Muutoksenhaku Tähän päätökseen voi hakea muutosta Helsingin hallintooikeudelta siten kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996) säädetään. Päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Päätöstä koskevat tiedustelut Lisätietoja tästä päätöksestä antavat lakimies Eliisa Reenpää (puhelin ) ja päällikkö Päivi Peltola-Ojala (puhelin ). Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ficora.fi.

10 10 (10) Päällikkö Päivi Peltola-Ojala Lakimies Eliisa Reenpää Liitteet Valitusosoitus

VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ

VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ Ohje 1 (8) Dnro: 3.12.2015 1095/939/2013 VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ Taustaa Toimialan kuuleminen Tässä ohjeessa tuodaan esiin Viestintäviraston

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (6) Dnro: 5.12.2014 917/932/2014 Fox International Channels Oy Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Yritys, jota päätös koskee Asian taustaa Fox International

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (6) Dnro: 5.12.2014 918/932/2014 SBS Discovery TV Oy Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Yritys, jota päätös koskee Asian taustaa SBS Discovery TV Oy Säännökset

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös radiouutisten sponsoroinnista

Viestintäviraston päätös radiouutisten sponsoroinnista Päätös 1 (5) Dnro: 19.6.2014 218/932/2013 Sanoma Media Finland Oy PL 30 00089 SANOMA Viestintäviraston päätös radiouutisten sponsoroinnista Asian tausta VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS Viestintävirastolta tiedusteltiin,

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (8) Dnro: 11.7.2014 157/932/2014 Sanoma Media Finland Oy PL 30 00089 Sanoma Mainosaikatutkimus 9/2013 Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Asian taustaa Viestintävirasto

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (8) Dnro: 10.7.2014 159/932/2014 MTV Oy Mainosaikatutkimus 9/2013 Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Asian taustaa Viestintävirasto on teettänyt Tampereen

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta

Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Päätös 1 (9) Dnro: 10.7.2014 158/932/2014 Fox International Channels Oy Mainosaikatutkimus 9/2013 Viestintäviraston päätös mainontaa koskevien säännösten noudattamisesta Asian taustaa Viestintävirasto

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös tietoyhteiskuntakaaren 221 pykälän säännösten rikkomisesta Mitä tänään syötäisiin - ohjelmasarjassa.

Viestintäviraston päätös tietoyhteiskuntakaaren 221 pykälän säännösten rikkomisesta Mitä tänään syötäisiin - ohjelmasarjassa. Päätös 1 (10) Dnro: 7.10.2015 150/932/2015 MTV Oy 00033 MTV Teemavalvonta kevät 2015 Viestintäviraston päätös tietoyhteiskuntakaaren 221 pykälän säännösten rikkomisesta Mitä tänään syötäisiin - ohjelmasarjassa.

Lisätiedot

OHJEISTUS 1 (6) 31.1.2004 - päivitetty 22.3.2011

OHJEISTUS 1 (6) 31.1.2004 - päivitetty 22.3.2011 OHJEISTUS 1 (6) MAINONNAN KESTO JA SIJOITTELU TAUSTAA Viestintäviraston teettämien ja sen itse toteuttamien mainonnan kestoon ja sijoitteluun liittyvien tutkimusten yhteydessä on ilmennyt tarve selventää

Lisätiedot

Luvan pyytäminen matkaviestinverkon puhelinliittymien puhelinmarkkinointiin puhelun aikana

Luvan pyytäminen matkaviestinverkon puhelinliittymien puhelinmarkkinointiin puhelun aikana Päätös 1 (5) Dnro: 1.3.2018 1568/923/2017 Elisa Oyj Luvan pyytäminen matkaviestinverkon puhelinliittymien puhelinmarkkinointiin puhelun aikana Yritys, jota päätös koskee Elisa Oyj Toimenpidepyynnön tekijä

Lisätiedot

Päätös Yleisradio Oy:n äänipalvelujen toteuttamisesta televisio-ohjelmissa vuonna 2013

Päätös Yleisradio Oy:n äänipalvelujen toteuttamisesta televisio-ohjelmissa vuonna 2013 Päätös 1 (7) Dnro: 28.10.2014 1459/932/2013 Yleisradio Oy PL 94 00024 YLEISRADIO Päätös Yleisradio Oy:n äänipalvelujen toteuttamisesta televisio-ohjelmissa vuonna 2013 Asia VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS Asian

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös yleispalvelukirjeiden jakelun toteutumisesta

Viestintäviraston päätös yleispalvelukirjeiden jakelun toteutumisesta Päätös 1 (5) Dnro: 10.6.2014 663/912/2014 Itella Posti Oy Itella Oyj / lakiasiat PL 1 00011 ITELLA Viestintäviraston selvityspyyntö 13.5.2014, Itella Posti Oy:n selvitys 28.5.2014 Viestintäviraston päätös

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Pohjanmaa hankealue Alavus

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Pohjanmaa hankealue Alavus Analyysi 1 (5) Dnro: 29.9.2017 992/940/2017 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Pohjanmaa hankealue Alavus Taustaa Markkina-analyysi koskee Etelä-Pohjanmaan liiton ilmoittamaa hankealuetta

Lisätiedot

PÄÄTÖS TELEVISIO- JA RADIOTOIMINNASTA ANNETUN LAIN RIKKOMISESTA

PÄÄTÖS TELEVISIO- JA RADIOTOIMINNASTA ANNETUN LAIN RIKKOMISESTA 23.11.2010 1588/9224/2010 Subtv Oy Ilmalantori 2 00240 HELSINKI PÄÄTÖS TELEVISIO- JA RADIOTOIMINNASTA ANNETUN LAIN RIKKOMISESTA ASIAN VIREILLETULO JA SOVELLETTAVAT SÄÄNNÖKSET Asian tausta Sovellettavat

Lisätiedot

PÄÄTÖS MAINONNAN AIKARAJOITUSTEN JA MAINONNAN EROTTAMISSÄÄNNÖSTEN RIKKOMISESTA

PÄÄTÖS MAINONNAN AIKARAJOITUSTEN JA MAINONNAN EROTTAMISSÄÄNNÖSTEN RIKKOMISESTA 9.3.2012 1657/9220/2011 Sanoma Entertainment Finland Oy PÄÄTÖS MAINONNAN AIKARAJOITUSTEN JA MAINONNAN EROTTAMISSÄÄNNÖSTEN RIKKOMISESTA Asian taustaa Viestintävirasto teetti Tampereen yliopiston Journalismin,

Lisätiedot

Päätös televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain rikkomisesta AnkkaRäp 2012 -ohjelmasarjassa

Päätös televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain rikkomisesta AnkkaRäp 2012 -ohjelmasarjassa Päätös 1 (20) Dnro: 11.4.2013 2003/9224/2012 Sanoma Entertainment Finland Oy /Nelonen Media PL 350 00151 Helsinki Päätös televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain rikkomisesta AnkkaRäp 2012 -ohjelmasarjassa

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Karjala hankealue Lemi

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Karjala hankealue Lemi Analyysi 1 (5) Dnro: 21.9.2017 985/940/2017 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Etelä-Karjala hankealue Lemi Taustaa Markkina-analyysi koskee Etelä-Karjalan maakunnan liiton ilmoittamaa hankealuetta

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Yleisradio Oy:n ja Veikkaus Oy:n välisestä yhteistyöstä rahapeliarvontaohjelmissa

Viestintäviraston päätös Yleisradio Oy:n ja Veikkaus Oy:n välisestä yhteistyöstä rahapeliarvontaohjelmissa Päätös 1 (12) Dnro: 14.5.2013 138/931/2013 Yleisradio Oy PL 94 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Yleisradio Oy:n ja Veikkaus Oy:n välisestä yhteistyöstä rahapeliarvontaohjelmissa Asian tausta ja

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN ACN:N NUMERONSIIRTOTILAUKSEN SITOVUUTTA

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN ACN:N NUMERONSIIRTOTILAUKSEN SITOVUUTTA Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 5.7.2004 374/532/2004 ACN Communications Finland Oy PL 117 02100 ESPOO VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN ACN:N NUMERONSIIRTOTILAUKSEN SITOVUUTTA ASIANOSAINEN ACN

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa Analyysi 1 (5) Dnro: 25.1.2018 1378/940/2017 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa hankealue Oulu Taustaa Julkinen kuuleminen Markkina-analyysi koskee Pohjois-Pohjanmaan liiton

Lisätiedot

Päätös ääni- ja tekstityspalvelun toteuttamisesta Yleisradio Oy:n televisio-ohjelmissa vuonna 2015

Päätös ääni- ja tekstityspalvelun toteuttamisesta Yleisradio Oy:n televisio-ohjelmissa vuonna 2015 Päätös 1 (7) Dnro: 9.9.2016 95/932/2016 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Päätös ääni- ja tekstityspalvelun toteuttamisesta Yleisradio Oy:n televisio-ohjelmissa vuonna 2015 Yritys, jota päätös koskee

Lisätiedot

Päätös MNC-tunnuksen myöntämisestä

Päätös MNC-tunnuksen myöntämisestä Päätös 1 (5) Dnro: 14.5.2013 274/512/2013 Mundio Mobile (Finland) Ltd 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom Päätös MNC-tunnuksen myöntämisestä Asian tausta Asian käsittely Viestintävirastossa Viestintävirasto

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös sponsorointia, tuotesijoittelua ja piilomainontaa koskevien säännösten rikkomisesta

Viestintäviraston päätös sponsorointia, tuotesijoittelua ja piilomainontaa koskevien säännösten rikkomisesta Päätös 1 (14) Dnro: 22.9.2016 577/932/2015 Discovery Networks Finland Oy Tallberginkatu 1 C 00180 HELSINKI Viestintäviraston päätös sponsorointia, tuotesijoittelua ja piilomainontaa koskevien säännösten

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös mainonnan kiellon noudattamisesta Ylen uutislähetyksessä

Viestintäviraston päätös mainonnan kiellon noudattamisesta Ylen uutislähetyksessä Päätös 1 (7) Dnro: 22.6.2016 42/931/2016 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös mainonnan kiellon noudattamisesta Ylen uutislähetyksessä Yritys, jota päätös koskee Asian tausta

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa hankealue Sievi

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa hankealue Sievi Analyysi 1 (5) Dnro: 6.10.2017 970/940/2017 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta: Pohjois-Pohjanmaa hankealue Sievi Taustaa Markkina-analyysi koskee Pohjois-Pohjanmaan liiton ilmoittamaa hankealuetta

Lisätiedot

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n

Fortum Markets Oy:n sähkölaskussa annettavat tiedot. Energiavirastoon saapui Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hallintolain 21 :n Päätös 1(5) PL 100 00048 FORTUM Asia Asianosainen :n sähkölaskussa annettavat tiedot PL 100 00048 FORTUM Toimenpidepyynnön tekijä Vireilletulo 8.1.2018 Selostus asiasta Energiavirastoon saapui 8.1.2018

Lisätiedot

@ Viestintävirasto Analyysi 1 (5)

@ Viestintävirasto Analyysi 1 (5) @ Viestintävirasto Analyysi 1 (5) 14.11.2018 Dnro: 1260/940/2018 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pilkanmaan hankealue Hämeenkyrö Taustaa Julkinen kuuleminen Markkina-analyysi koskee Pirkanmaan

Lisätiedot

Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA. Annettu Helsingissä xx päivänä yykuuta 2007

Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA. Annettu Helsingissä xx päivänä yykuuta 2007 1 (5) Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA Annettu Helsingissä xx päivänä yykuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt xx päivänä xxkuuta 2007 annetun sähköisen viestinnän tietosuojalain

Lisätiedot

Tämä analyysi korvaa päivätyn analyysin /9520/2011 MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA LAPPI HANKEALUE 57 (KOLARI)

Tämä analyysi korvaa päivätyn analyysin /9520/2011 MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA LAPPI HANKEALUE 57 (KOLARI) Analyysi 1 (7) Tämä analyysi korvaa Dnro: 28.10.2011 päivätyn analyysin. 14.1.2016 1081/9520/2011 MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA LAPPI HANKEALUE 57 (KOLARI) Markkina-analyysi koskee Lapin maakunnan

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön Päätös 1 (5) Dnro: 23.8.2017 1153/952/2017 Sosiaali- ja terveysministeriö PL 33 00023 Valtioneuvosto Hakemuksenne 7.8.2017 (Lasse Ilkka) Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden myöntämisestä pilotointikäyttöön

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Urheilugaala -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Viestintäviraston päätös Urheilugaala -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Päätös 1 (15) Dnro: 6.10.2015 196/931/2015 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Urheilugaala -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Yritys, jota päätös koskee

Lisätiedot

Määräys PUHELINNUMERON SIIRRETTÄVYYDESTÄ. Annettu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2006

Määräys PUHELINNUMERON SIIRRETTÄVYYDESTÄ. Annettu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2006 1 (6) Määräys PUHELINNUMERON SIIRRETTÄVYYDESTÄ Annettu Helsingissä 23 päivänä tammikuuta 2006 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 52 ja 129

Lisätiedot

KUV/11192/48/

KUV/11192/48/ KUV/11192/48/2008 14.10.2008 Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle TYÖRYHMÄN ALUSTAVA EHDOTUS AUDIOVISUAALISISTA MEDIAPALVELUISTA ANNETUN DIREKTIIVIN (2007/65/EY) IMPLEMENTOIMISEKSI SUOMEN LAINSÄÄDÄNTÖÖN

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 8.9.2004 824/520/2004 Jakelussa mainitut JULKINEN VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA ASIANOSAINEN Finnet Com

Lisätiedot

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (516/2004)

Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (516/2004) 1 (5) LIITE 2 SOVELLETTAVAT LAINKOHDAT Sähköisen viestinnän tietosuojalaki (516/2004) 38 (1.12.2006/1061) Maksuvelvollisuuden perusteet Ilmoituksenvaraista tai toimiluvanvaraista toimintaa harjoittava

Lisätiedot

Määräys TILAAJAN NUMEROTIETOJEN SIIRROSTA VIESTINTÄVERKOSSA. Annettu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 2005

Määräys TILAAJAN NUMEROTIETOJEN SIIRROSTA VIESTINTÄVERKOSSA. Annettu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 2005 1 (5) Määräys TILAAJAN NUMEROTIETOJEN SIIRROSTA VIESTINTÄVERKOSSA Annettu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 2005 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista. Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto

Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista. Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto Viestintäviraston puheenvuoro tv-palvelujen valvonnan ajankohtaisista asioista Kehityspäällikkö Harri Rasilainen, Viestintävirasto Viestintäviraston puheenvuoro tv palvelujen valvonnan ajankohtaisista

Lisätiedot

Televisiotoiminta Katkotunnus Jaettu kuvatila Mainos Mainosaika Sponsoritunnus Mustat sekunnit Ennakkoratkaisupyyntö unionin tuomioistuimelle

Televisiotoiminta Katkotunnus Jaettu kuvatila Mainos Mainosaika Sponsoritunnus Mustat sekunnit Ennakkoratkaisupyyntö unionin tuomioistuimelle Vuosikirjanumero KHO:2014:116 Antopäivä 27.6.2014 Taltionumero 2053 Diaarinumero 1492/3/13 Televisiotoiminta Katkotunnus Jaettu kuvatila Mainos Mainosaika Sponsoritunnus Mustat sekunnit Ennakkoratkaisupyyntö

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden siirrosta

Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden siirrosta Päätös 1 (5) Dnro: 27.6.2018 885/952/2018 Fonecta Oy Televisiokatu 4 00240 Helsinki 020202 Palvelut Oy Televisiokatu 4 00240 Helsinki Hakemuksenne 18.6.2018 (Krista Koskinen) Viestintäviraston päätös käyttöoikeuden

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 30/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi televisio- ja radiotoiminnasta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 30/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi televisio- ja radiotoiminnasta EDUSKUNNAN VASTAUS 30/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä tekijänoikeuslain 25 b ja 48 :n muuttamisesta Asia

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 1226/420/2012 JULKINEN 29.11.2012 ASIA Vahvistusilmoituksen lähettämisen laiminlyönti ja laskun lähettäminen ennen huomautusajan päättymistä ASIANOSAINEN 220 Energia

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös yleispalveluyritysten nimeämisestä internetyhteyspalvelujen

Viestintäviraston päätös yleispalveluyritysten nimeämisestä internetyhteyspalvelujen Päätös 1 (5) Dnro: 5.10.2016 1029/921/2016 Viestintäviraston päätös yleispalveluyritysten nimeämisestä internetyhteyspalvelujen tarjontaan 1. Teleyritykset, joita päätös koskee 2. Viestintäviraston päätös

Lisätiedot

Määräys POSTILAATIKKOJEN SIJOITTELUSTA. Annettu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2011

Määräys POSTILAATIKKOJEN SIJOITTELUSTA. Annettu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2011 1 (7) Määräys POSTILAATIKKOJEN SIJOITTELUSTA Annettu Helsingissä 31 päivänä toukokuuta 2011 Viestintävirasto on määrännyt 29 päivänä huhtikuuta 2011 annetun postilain (415/2011) 48 :n nojalla 1 luku Yleiset

Lisätiedot

Päätös 1 (5) DNA Oy (Y-tunnus: ) PL DNA. Elisa Oyj (Y-tunnus: ) PL ELISA

Päätös 1 (5) DNA Oy (Y-tunnus: ) PL DNA. Elisa Oyj (Y-tunnus: ) PL ELISA Päätös 1 (5) Dnro: 5.10.2016 1029/921/2016 Viestintäviraston päätös yleispalveluyritysten nimeämisestä kuulo- ja puhevammaisille (512/512 kbit/s) tarjontaan 1. Teleyritys, jota päätös koskee 2. Viestintäviraston

Lisätiedot

Päivämäärä/Datum /Date Nro/Nr/No. 20.1.2006 JULKINEN VERSIO 1233/9220/2005 SubtvOy Ilmalantori2 00240 Vite Ref. Ref. Asia Ärende Subject PÄÄTÖS TELEVISIO- JA RADIOTOIMINTALAIN RIKKOMISESTA ASIAN TAUSTA

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Viaplayn mainonnasta Yleisradion internet -sivuilla

Viestintäviraston päätös Viaplayn mainonnasta Yleisradion internet -sivuilla Päätös 1 (12) Dnro: 26.11.2015 123/931/2015 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Viaplayn mainonnasta Yleisradion internet -sivuilla Yritys, jota päätös koskee Asian tausta ja

Lisätiedot

Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2011

Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2011 1 (5) Määräys TUNNISTAMISTIETOJEN TALLENNUSVELVOLLISUUDESTA Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2011 Viestintävirasto on määrännyt 16 päivänä kesäkuuta 2004 annetun sähköisen viestinnän tietosuojalain

Lisätiedot

Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä puhelinverkosta nousevan puheliikenteen tukkumarkkinoilla

Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä puhelinverkosta nousevan puheliikenteen tukkumarkkinoilla Päätösluonnos 1 (5) Dnro: 25.1.2013 828/9411/2012 Päätösluonnos huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä 1. Teleyritykset, joita päätösluonnos koskee 2. Tiivistelmä AinaCom Oy, Alajärven Puhelinosuuskunta,

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA

LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA Lausuntopyyntö 1 (5) Dnro: 5.11.2014 1236-1317/940/2014 Teleyritykset LAUSUNTOPYYNTÖ VUONNA 2014 KÄYNNISTYVISTÄ JULKISTA TUKEA HAKEVISTA LAAJAKAISTAHANKKEISTA Seuraavat maakuntaliitot käynnistävät laajakaistarakentamisen

Lisätiedot

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala

Määräys. Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla: 1 Soveltamisala 1 (5) Määräys METALLIJOHTIMISTEN TILAAJAYHTEYKSIEN JA NIIHIN KYTKETTYJEN VIESTINTÄVERKKOLAITTEIDEN TEKNISISTÄ OMINAISUUKSISTA Annettu Helsingissä 15 päivänä helmikuuta 2010 Viestintävirasto on määrännyt

Lisätiedot

Asiakaspalvelun laatua koskevan tiedon julkaisuvelvollisuus

Asiakaspalvelun laatua koskevan tiedon julkaisuvelvollisuus Päätös 1 (9) Dnro: 1.7.2015 158/929/2015 [Teleyritys] Viestintäviraston lausuntopyyntö 4.6.2015 dnro 158/929/2015 Asiakaspalvelun laatua koskevan tiedon julkaisuvelvollisuus 1 Tiivistelmä 2 Teleyritys,

Lisätiedot

MAINOSAIKATUTKIMUS 04 05 / 2011

MAINOSAIKATUTKIMUS 04 05 / 2011 MAINOSAIKATUTKIMUS 04 05 / 2011 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 1 2 YHTEENVETO 3 3 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS 4 4 SISÄLTÖJAKSOJEN MÄÄRITTELY 6 4.1 Ohjelma ja ohjelmisto 6 4.2 Mainonta 6 4.3 Oman konsernin mainokset 8 4.4

Lisätiedot

Määräys HÄTÄLIIKENTEEN OHJAUKSESTA JA VARMISTAMISESTA. Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011

Määräys HÄTÄLIIKENTEEN OHJAUKSESTA JA VARMISTAMISESTA. Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 1 (5) Määräys HÄTÄLIIKENTEEN OHJAUKSESTA JA VARMISTAMISESTA Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003)

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Virtuaalijääkiekon SMkilpailuiden toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Viestintäviraston päätös Virtuaalijääkiekon SMkilpailuiden toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Päätös - julkinen versio 1 (15) Dnro: 22.6.2016 85/931/2016 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Virtuaalijääkiekon SMkilpailuiden toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA.

Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA. 1 (6) Määräys VIESTINTÄVERKON RAKENTEESTA, LIITYNTÄPISTEISTÄ, HF (HUMAN FACTORS)-NÄKÖKOHDISTA, TÄRKEYSLUOKITTELUSTA JA VARMISTAMISESTA Annettu Helsingissä 1 päivänä huhtikuuta 2005 Viestintävirasto on

Lisätiedot

Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle Dnro 2006/70/0402 17.2.2006 TELEVISIO ILMAN RAJOJA DIREKTIIVIN MUUTTAMINEN (COM(2005) 646 FINAL)

Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle Dnro 2006/70/0402 17.2.2006 TELEVISIO ILMAN RAJOJA DIREKTIIVIN MUUTTAMINEN (COM(2005) 646 FINAL) Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle Dnro 2006/70/0402 17.2.2006 Lausuntopyyntönne 20.1.2006 TELEVISIO ILMAN RAJOJA DIREKTIIVIN MUUTTAMINEN (COM(2005) 646 FINAL) Komissio on antanut ehdotuksensa

Lisätiedot

Määräys TELELIIKENTEEN ESTOLUOKISTA. Annettu Helsingissä 5 päivänä huhtikuuta 2005

Määräys TELELIIKENTEEN ESTOLUOKISTA. Annettu Helsingissä 5 päivänä huhtikuuta 2005 1 (8) Määräys TELELIIKENTEEN ESTOLUOKISTA Annettu Helsingissä 5 päivänä huhtikuuta 2005 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 79 :n nojalla:

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 999/420/2012 JULKINEN 13.11.2012 ASIA Valkeakosken Energia Oy:n jakeluverkkoasiakkaan oikeus omaa sähkönkulutustaan koskevaan tietoon ASIANOSAINEN Valkeakosken Energia

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Karjala

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Karjala Muistio 1 (5) Dnro: 14.12.2012 1748/9520/2012 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Karjala hankealue 42 (Nurmes) 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Energiamarkkinavirasto Päätös 1 (6) Energimarknadsverket

Energiamarkkinavirasto Päätös 1 (6) Energimarknadsverket Energiamarkkinavirasto Päätös 1 (6) Asia Asianosainen Laskutuksen virheellisyys, vahvistusilmoituksen toimittamatta jättäminen ja ennakkolaskutus 220 Energia Oy Bulevardi 7 00120 Helsinki Toimenpidepyynnön

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Min Morgon -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Viestintäviraston päätös Min Morgon -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Päätös 1 (10) Dnro: 19.3.2015 419/931/2013 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Min Morgon -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Yritys, jota päätös

Lisätiedot

Päätös uhkasakon asettamisesta yleispalvelukirjeiden jakeluhäiriöiden korjaamiseksi

Päätös uhkasakon asettamisesta yleispalvelukirjeiden jakeluhäiriöiden korjaamiseksi Päätös 1 (8) Dnro: 7.11.2016 663/912/2014 Posti Oy Posti Group Oyj/lakiasiat PL 1 00011 POSTI Viestintäviraston päätökset 10.6.2014 ja 28.1.2016 yleispalvelukirjeiden jakelun toteutumisesta Päätös uhkasakon

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Savo hankealue 110 (Varkaus)

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Savo hankealue 110 (Varkaus) Muistio 1 (5) Dnro: 14.12.2012 1773/9520/2012 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Savo hankealue 110 (Varkaus) 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Savon maakunnan

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 27.2.2015 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 1.12.2015 1355/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVON MAAKUNNAN NILSIÄ SANKIMÄKI- SAARVONMÄKI (88) -HANKEALUEEN TUKIKELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVON MAAKUNNAN NILSIÄ SANKIMÄKI- SAARVONMÄKI (88) -HANKEALUEEN TUKIKELPOISUUDESTA Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 28.10.2011 päivätyn markkina-analyysin. Analyysi 27.2.2015 Dnro: 1202/9520/2011 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVON MAAKUNNAN NILSIÄ SANKIMÄKI- SAARVONMÄKI (88) -HANKEALUEEN

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO LAPINLAHTI (18) HANKEALUEEN TUKIKELPOI- SUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO LAPINLAHTI (18) HANKEALUEEN TUKIKELPOI- SUUDESTA Analyysi 673/9520/2010 1 (6) 12.2.2016 Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 17.6.2010 päivätyn markkina-analyysin MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO LAPINLAHTI (18) HANKEALUEEN TUKIKELPOI- SUUDESTA 1. Hankealueen

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Keski-Suomi Keuruu

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Keski-Suomi Keuruu Muistio 1 (5) Dnro: 2.2.2015 1309/940/2014 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Keski-Suomi Keuruu 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Keski-Suomen maakunnan liiton ilmoittamaa

Lisätiedot

Postin yleispalvelun laatustandardin noudattaminen vuonna 2013

Postin yleispalvelun laatustandardin noudattaminen vuonna 2013 Päätös 1 (8) Dnro: 23.4.2014 1/912/2014 Itella Posti Oy Itella Oyj/lakiasiat PL 1 00011 Itella Postin yleispalvelun laatustandardin noudattaminen vuonna 2013 Tiivistelmä Viestintävirasto toteaa Itella

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 11.11.2010 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 27.2.2015 1337/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO JUANKOSKI (23) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Oulu

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Oulu Analyysi 1 (5) Dnro: 30.1.2015 1258/940/2014 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Oulu 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13 Asia Hakija Oikeus valokuvaan A Annettu 17.11.1987 Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään kuvannut omalla

Lisätiedot

Mainosaikatutkimus 11/2008

Mainosaikatutkimus 11/2008 Viestintäviraston julkaisuja 4/2009 Mainosaikatutkimus 11/2008 Viestintävirasto Markkinaselvitykset SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...1 2 YHTEENVETO...2 3 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS...3 4 OHJELMAJAKSOJEN MÄÄRITTELY...4 4.1

Lisätiedot

PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA

PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA 30.1.2008 252/934/2008 DNA Palvelut Oy PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA 1. TELEYRITYS, JOTA PÄÄTÖS KOSKEE 2. RELEVANTIT MARKKINAT DNA Palvelut Oy

Lisätiedot

Korjattu markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Pohjanmaa hankealue 30 (Siikalatva)

Korjattu markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Pohjanmaa hankealue 30 (Siikalatva) Analyysi 1 (6) Tämä markkina-analyysi korvaa Dnro: 14.12.2012 päivätyn analyysin 25.5.2016 1760/9520/2012 Korjattu markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois-Pohjanmaa hankealue 30 (Siikalatva)

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA

MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 26.11.2010 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 27.2.2015 1293/9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI ITÄ-UUSIMAA LAPINJÄRVI (6) -HANKEALUEEN TUKI- KELPOISUUDESTA 1

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Tangomarkkinat -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Viestintäviraston päätös Tangomarkkinat -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Päätös 1 (19) Dnro: 17.12.2014 478/931/2014 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Tangomarkkinat -ohjelman toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Yritys, jota päätös

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä-Savon hankealue

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä-Savon hankealue Analyysi 1 (5) Dnro: 30.1.2015 1314/940/2014 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä-Savon hankealue Pieksämäki 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Etelä-Savon maakunnan

Lisätiedot

Määräys SÄHKÖPOSTIPALVELUJEN TIETOTURVASTA JA TOIMIVUUDESTA. Annettu Helsingissä 19 päivänä syyskuuta 2008

Määräys SÄHKÖPOSTIPALVELUJEN TIETOTURVASTA JA TOIMIVUUDESTA. Annettu Helsingissä 19 päivänä syyskuuta 2008 1 (5) Määräys SÄHKÖPOSTIPALVELUJEN TIETOTURVASTA JA TOIMIVUUDESTA Annettu Helsingissä 19 päivänä syyskuuta 2008 Viestintävirasto on määrännyt 16 päivänä kesäkuuta 2004 annetun sähköisen viestinnän tietosuojalain

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta.

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainonnan eettinen neuvosto Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainontaan voi vaikuttaa Yritykset mainostavat lisätäkseen tuotteidensa ja palveluidensa menekkiä. Ne pyrkivät noudattamaan

Lisätiedot

Markkina-analyysi Lappi Sodankylä (85) -hankealueen tukikelpoisuudesta

Markkina-analyysi Lappi Sodankylä (85) -hankealueen tukikelpoisuudesta Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa 18.1.2013 päivätyn markkina-analyysin. Dnro: 27.2.2015 1736/9520/2012 Markkina-analyysi Lappi Sodankylä (85) -hankealueen tukikelpoisuudesta 1 Hankealueen

Lisätiedot

Telia Finland Oyj:n poikkeuslupahakemus kytkennän välitykseen

Telia Finland Oyj:n poikkeuslupahakemus kytkennän välitykseen Päätös 1 (7) Dnro: 20.6.2017 233/952/2017 Telia Finland Oyj Teollisuuskatu 15 00510 HELSINKI Hakemuksenne 13.2.2017 ja sen täydennys 7.6.2017 ja 20.6.2017 (Tapio Haapanen) Telia Finland Oyj:n poikkeuslupahakemus

Lisätiedot

Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste

Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste TIETOSUOJASELOSTE 1 (5) Asiakaskilpailuja koskeva tietosuojaseloste SISÄLLYSLUETTELO 1. Rekisterinpitäjä... 2 2. Mitä tietoja käsittelemme?... 2 3. Mihin tarkoitukseen henkilötietoja käsitellään?... 2

Lisätiedot

Päätös huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä puhelinverkosta nousevan puheliikenteen tukkumarkkinalla

Päätös huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä puhelinverkosta nousevan puheliikenteen tukkumarkkinalla Päätös 1 (6) Dnro: 31.5.2013 828/9411/2012 Päätös huomattavasta markkinavoimasta kiinteästä puhelinverkosta nousevan puheliikenteen tukkumarkkinalla 1. Teleyritykset, joita päätös koskee 2. Tiivistelmä

Lisätiedot

Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Pohjanmaan Haapavesi - hankealueen tukikelpoisuudesta

Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Pohjanmaan Haapavesi - hankealueen tukikelpoisuudesta Muistio 1 (5) Dnro: 31.5.2016 1248/940/2014 Päivitetty markkina-analyysi Pohjois-Pohjanmaan Haapavesi - hankealueen tukikelpoisuudesta 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla Päätös 1 (5) Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla 1 Asia 2 Osapuolet 3 Ratkaisu 4 Asian vireilletulo Epäily kilpailulainsäädännön vastaisesta kielletystä

Lisätiedot

Viestintäviraston päätös Partiomestari -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla

Viestintäviraston päätös Partiomestari -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Päätös 1 (14) Dnro: 25.8.2015 799/931/2014 Yleisradio Oy PL 100 00024 YLEISRADIO Viestintäviraston päätös Partiomestari -ohjelmasarjan toteuttamisesta ja lähettämisestä Ylen kanavilla Yritys, jota päätös

Lisätiedot

Päivämäärä/Datum/Date

Päivämäärä/Datum/Date Päivämäärä/Datum/Date Nro/Nr/No. 29.12.2011 1646/9210/2011 Itella Posti Oy PL 7 / Itella Oyj 00011 ITELLA Viite Ref. Ref. Asia Ärende Subject VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS ITELLA POSTI OY:N NIMEÄMISESTÄ YLEISPALVELUYRITYKSEKSI

Lisätiedot

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat?

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Technopolis, Vantaa 18.3.2016 OTL, varatuomari Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely onko mitään tehtävissä? Entä jos haluan

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 99 (VARKAUS)

MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 99 (VARKAUS) 1213/9520/2011 1 (5) MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 99 (VARKAUS) Markkina-analyysi koskee Pohjois-Savon maakunnan liiton ilmoittamaa hankealuetta nimeltään Viljolahti-Hevonlahti

Lisätiedot

MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 97 (VARKAUS)

MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 97 (VARKAUS) 1211/9520/2011 1 (5) MARKKINA-ANALYYSI TUKIKELPOISESTA ALUEESTA POHJOIS-SAVO HANKEALUE 97 (VARKAUS) Markkina-analyysi koskee Pohjois-Savon maakunnan liiton ilmoittamaa hankealuetta nimeltään Härmäniemi-Joutsenlahti

Lisätiedot

MAINOSAIKATUTKIMUS 05 / 2012

MAINOSAIKATUTKIMUS 05 / 2012 MAINOSAIKATUTKIMUS 05 / 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 2 YHTEENVETO... 3 3 TUTKIMUKSEN TOTEUTUS... 4 4 SISÄLTÖJAKSOJEN MÄÄRITTELY... 6 4.1 Ohjelma ja ohjelmisto... 6 4.2 Mainonta... 6 4.3 Oman konsernin

Lisätiedot

PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA

PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA 4.1.2008 3/934/2008 Elisa Oyj PÄÄTÖS HUOMATTAVAN MARKKINAVOIMAN YRITYKSELLE ASETETTUJEN VELVOLLISUUKSIEN MUUTTAMISESTA 1. TELEYRITYS, JOTA PÄÄTÖS KOSKEE 2. RELEVANTIT MARKKINAT Elisa Oyj Viestintämarkkinalain

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Pyhäntä

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Pyhäntä Analyysi 1 (5) Dnro: 30.1.2015 1266/940/2014 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Pohjois- Pohjanmaan hankealue Pyhäntä 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007

Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA. Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007 1 (6) Määräys VIESTINTÄVERKON VERKONHALLINNASTA Annettu Helsingissä 24 päivänä elokuuta 2007 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla:

Lisätiedot

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä- Savo hankealue 34 (Kangasniemi)

Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä- Savo hankealue 34 (Kangasniemi) Muistio 1 (5) Dnro: 14.12.2012 1705/9520/2012 Markkina-analyysi hankealueen tukikelpoisuudesta Etelä- Savo hankealue 34 (Kangasniemi) 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Etelä-Savon maakunnan

Lisätiedot

DNA Oy. Päätös 1 (5) Dnro: /921/ Teleyritys, jota päätös koskee. DNA Oy (Y-tunnus: ) PL DNA

DNA Oy. Päätös 1 (5) Dnro: /921/ Teleyritys, jota päätös koskee. DNA Oy (Y-tunnus: ) PL DNA Päätös 1 (5) Dnro: 12.6.2013 867/921/2013 DNA Oy Viestintäviraston päätös DNA Oy:n nimeämisestä yleispalveluyritykseksi kuulo- ja puhevammaisille henkilöille tarkoitetun symmetrisen internetyhteyden (512/512

Lisätiedot