MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA"

Transkriptio

1 Analyysi Korjattu markkina-analyysi, joka korvaa päivätyn markkina-analyysin. Dnro: /9520/2010 MARKKINA-ANALYYSI POHJOIS-SAVO RAUTAVAARA (41) -HANKEALUEEN TU- KIKELPOISUUDESTA 1 Hankealueen tukikelpoisuus Markkina-analyysi koskee Pohjois-Savon maakunnan liiton ilmoittamaa hankealuetta nimeltään Rautavaara Ylä- ja Ala- Luosta -hanke. Tällä markkina-analyysillä korvataan päivätty markkina-analyysi. Viestintäviraston on lain 1 mukaan tehtävä markkina-analyysi hankkeesta ennen kuin maakunnan liitto julistaa hankkeeseen liittyvän valtion tuen haettavaksi. Markkina-analyysissä kartoitetaan, miltä osin hankealueella on laajakaistatukilaissa ja sen nojalla annetuissa asetuksissa määriteltyjä hankealueen tukikelpoisuutta rajaavia tekijöitä ja miltä osin hankealue sijaitsee tukikelpoisella alueella. Lisäksi analysoidaan, onko hankealueelle mahdollisesti myönnettävällä tuella, muita kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Viestintävirasto pyysi marraskuussa 2014 teleyrityksiltä vuonna 2015 käynnistettävien hankkeiden markkina-analyysien laatimiseksi tarvittavia tietoja. 2 Viestintävirasto totesi DNA Oy:ltä saatujen tietojen poikkeavan merkittävästi ko. teleyritykseltä aiempina vuosina saaduista tiedoista. DNA Oy ryhtyi Viestintäviraston pyynnöstä selvittämään ilmi tulleita poikkeamia. Viestintävirasto toteaa DNA Oy:ltä saatujen selvitysten perusteella, että päivätty markkinaanalyysi on virheellinen. Tämän vuoksi virheellinen Pohjois- Savon maakunnan Rautavaara Ylä- ja Ala-Luosta -hankealuetta koskeva päivätty markkina-analyysi korvataan tällä korjatulla markkina-analyysillä. Laajakaistatukilaissa hankealueen tukikelpoisuutta rajataan toteamalla, että kustannukset alueella, joka ulottuu kahden kilometrin päähän sellaisesta liityntäpisteestä, josta voidaan tarjota edistyksellisiä viestintäpalveluita, eivät ole tukikelpoisia. 3 Mikäli 1 Laki laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla (1186/2009, jäljempänä laajakaistatukilaki) 6. 2 Markkina-analyysin laatimiseksi ja liityntäpisteiden kartoittamiseksi Viestintävirasto kerää teleyrityksiltä verkkokyselyllä tietoa hankealueen edistyksellisten viestintäpalvelujen tarjontaan soveltuvista verkoista ja niiden kehittämissuunnitelmista. 3 Laajakaistatukilain 11 :n 2 momentin 3 kohta.

2 2 (5) hankealueella on tällaisia alueita, ne on merkitty kuvaan 1 mustalla ympyrällä. Laajakaistatukilain 8 4 momentissa todetaan, että tässä laissa tarkoitettua valtion tukea voidaan myöntää vain, jos tuen myöntämisellä ei arvioida olevan muita kuin vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Valtion tuella on todennäköisesti vähäistä suurempia kilpailuvaikutuksia esimerkiksi silloin, jos samalla maantieteellisellä alueella sijaitsee jo viestintäverkko, jolla voidaan tarjota liittymiä 100 megabitin yhteysnopeudella (HE 176/2009, s. 27). Kuva 1. Maakuntaliiton määrittelemä hankealue on rajattu karttaan mustalla katkoviivalla. Hankealueella tai sen välittömässä läheisyydessä on sellaisia olemassa olevan viestintäverkon liityntäpisteitä, joista on jo tällä hetkellä on mahdollisuus tarjota edistyksellisiä viestintäpalveluja. Tällaisille alueille sijoittuu alle 5 prosenttia hankealueesta. Näille alueille rakennettu verkko ja sen rakentamiskustannukset eivät ole miltään osin tukikelpoisia. Olemassa olevien verkkojen liityntäpisteiden rajaaman tukikelvottoman alueen tarkempi sijainti on esitetty mustilla ympyröillä maakuntaliitolle toimitetussa salassa pidettävässä versiossa.

3 3 (5) 2 Julkinen kuuleminen Tukikelpoinen alue muodostuu punaisella raidoituksella ja mustalla ympyrällä rajattujen alueiden ulkopuolelle jäävästä alueesta. Analyysissä on huomioitu vain hankealueella olevat hankkeen tukikelpoisuutta rajoittavat alueet, joissa jo tällä hetkellä on sellaista viestintäverkkoa, josta on mahdollisuus tarjota 100 Mbit/s-liittymiä. Hankealueen ulkopuolella sijaitsevia 100 Mbit/s-liittymien tarjonnan jo tällä hetkellä mahdollistavia alueita ei ole huomioitu alueen tukikelpoisuutta analysoitaessa. Myös nämä alueet saattavat rajata tukikelpoisia kustannuksia, mikäli verkon rakentaminen tällaiselle alueelle on välttämätöntä hankealueella sijaitsevan tukikelpoisen verkon liittämiseksi yleiseen viestintä-verkkoon. Viestintävirasto järjesti julkisen kuulemisen hankealueesta Viestintävirasto pyysi teleyrityksiä lausunnossaan ilmoittamaan: 1. yksityiskohtaisesti hankealueelle suunnitellut investoinnit, jotka tullaan toteuttamaan edistyksellisiin viestintäverkkoihin seuraavan kolmen vuoden aikana, 2. teleyrityksen näkemykset julkisen tuen vaikutuksista tämän hankealueelle jo tekemiin investointeihin sekä 3. julkisella tuella rakennettavan verkon vaikutuksista kilpailuun ja markkinatilanteeseen hankealueella. Viestintävirasto sai hankealuetta koskien kaksi lausuntoa. Lausuntojen salassa pidettäviksi merkityt kohdat on poistettu ja merkitty hakasulkein. Elisa Oyj totesi lausunnossaan [...]. TeliaSonera Finland Oyj totesi lausunnossaan investointisuunnitelmistaan ja julkisen tuen vaikutuksista jo tehtyihin investointeihin [...]. TeliaSonera Finland Oyj:n näkemyksen mukaan julkisella tuella on vaikutusta kilpailuun ja markkinatilanteeseen. Julkisen tuen negatiivisia vaikutuksia tulee pyrkiä minimoimaan. Keinoina vaikutusten minimoimiseksi, TeliaSonera Finland Oyj esitti tuen myöntämisen teknologianeutraalein perustein ja vain sellaisiin kustannuksiin, jotka ovat välttämättömiä liittymän tarjoamiseksi käyttäjän vakinaiseen asuin- tai sijaintipaikkaan. 3 Lausuntojen vaikutukset hankealueen tukikelpoisuuteen Yhteenvetona voidaan todeta, että yksikään teleyritys ei ilmoittanut lausunnossaan investoivansa laajakaistatukilain mukaisen edistyksellisen viestintäpalvelun määritelmän täyttävien palvelujen tarjontaan hankealueella seuraavien kolmen vuoden aikana. Ilmoitetut investointisuunnitelmat kohdistuivat hitaampiin yhteyksiin eivätkä nämäkään suunnitelmat olleet varmoja ja yksityiskohtaisia.

4 4 (5) 4 Markkina-analyysin lopputulos Yksikään lausuja ei todennut, että laajakaistatuella olisi vaikutusta aikaisempiin edistyksellisiin viestintäpalveluihin tehtyihin investointeihin. Sitä vastoin yhdessä lausunnossa todettiin, että valtion tuella voi olla vaikutusta perustason laajakaistapalveluihin tehtyjen investointien kannattavuuteen ja markkinatilanteeseen hitaampien laajakaistapalvelujen markkinoilla. Yhdessä lausunnossa todettiin, että tuella ei ole vaikutusta nykyisiin investointeihin, kun otetaan huomioon alueiden haasteellisuus. Osassa lausunnoista on myös nostettu esiin, että julkisen tuen negatiivisia vaikutuksia tulisi pyrkiä minimoimaan. Tämä on otettu myös lähtökohdaksi laajakaistatukilaissa, jonka 11 mukaan tukea on mahdollista myöntää vain sellaisiin kustannuksiin, jotka ovat välttämättömiä tukikelpoisella alueella sijaitsevien, käyttäjän vakinaiseen asuin- tai sijaintipaikkaan toimitettavien edistyksellisten viestintäpalvelujen tarjonnassa. Lausunnoissa ei ole tuotu esiin sellaisia edistyksellisten viestintäpalvelujen tarjontaan ja kyseisen markkinan kilpailutilanteeseen vaikuttavia tekijöitä, joilla olisi vähäistä suurempia vaikutuksia markkinan kilpailuun. Viestintävirasto katsoo, että tuen myöntämisellä hankealueelle voidaan lausuntojen perusteella arvioida olevan enintään vähäisiä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Lausuntojen perusteella Viestintävirasto katsoo, että julkisen kuulemisen yhteydessä ei ole tullut esiin sellaisia investointisuunnitelmia, jotka estäisivät tuen myöntämisen hankealueelle rakennettavaan edistykselliseen viestintäverkkoon. Viestintävirasto katsoo, että olemassa olevan tarjonnan kartoituksen ja kuulemisen yhteydessä tuli esille sellaisia seikkoja, jotka vaikuttavat hankealueen tukikelpoisuuteen. Hankealueen pinta-alasta noin 5 prosenttia on aluetta, jossa jo tällä hetkellä on mahdollisuus edistyksellisten viestintäpalveluiden tarjontaan alle 2 kilometrin etäisyydellä tilaajasta. Tällä osalla hankealuetta syntyvät kustannukset eivät ole tukikelpoisia. Hankealueen ulkopuolella saattaa lisäksi olla verkon tukikelpoisuutta rajoittavia alueita, jotka vaikuttavat kustannusten tukikelpoisuuteen liitettäessä hankealueen viestintäverkkoa yleiseen viestintäverkkoon tällaisen alueen läpi. Viestintävirasto katsoo, että valtion tuki edistyksellisen viestintäverkon rakentamiseksi hankealueen sille osalle, joka täyttää valtioneuvoston asetuksen (246/2010) tukikelpoiselle maantieteelliselle alueelle asetetut vaatimukset, ei ole vähäistä suurempia vaikutuksia kilpailuun ja markkinoiden toimintaan. Tukea voidaan kuitenkin myöntää kaikkiin sellaisiin kustannuksiin, jotka ovat välttämättömiä tukikelpoisella alueella sijaitsevien, käyttäjän vakinaiseen asuin- ja sijaintipaikkaan toimitettavien liittymien tarjonnassa. Mikäli hankealueeseen sisältyy lomaasuntoihin tarjottavia liittymiä, eivät hankkeen rakentamiskustannukset näiltä osin ole välttämättä kokonaisuudessaan tukikelpoisia.

5 5 (5) 5 Salassapito Päätöksen hakasulkeiden sisällä olleet tiedot on poistettu. Niiden sisältö on viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) 24 :n 20-kohdan nojalla ja 11 :n perusteella salassa pidettäviä Lisätietoja markkina-analyysistä antaa viestintäverkkoasiantuntija Jouni Tanskanen, p tai viestintämarkkinaasiantuntija Mari Rosenström, p Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi Päällikkö Päivi Peltola-Ojala Viestintämarkkina-asiantuntija Mari Rosenström