Työntekijän tulkinnanvaraiset sairaudet. Teppo Laine

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työntekijän tulkinnanvaraiset sairaudet. Teppo Laine"

Transkriptio

1 Työntekijän tulkinnanvaraiset sairaudet Teppo Laine

2 Yksi flunssapäivä maksaa keskimäärin 300 euroa Yrityksille tautiaalto tietää kustannuksia. Jokainen poissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin euroa. Isoissa työpaikoissa poissaoloista voi vuosittain kertyä melkoinen potti. Esimerkiksi noin 500 henkilöä työllistävän yrityksen sairaspoissaolokustannukset voivat olla noin miljoonan euron luokkaa. Prosessityössä, jossa tuotanto katkeaa työntekijän poissaoloon, sairaudella saattaa olla paljon isompikin merkitys. Henkisessä työssä menetystä on vaikea arvioida. Jos sairaus sattuu päivälle, jolloin pitäisi tehdä tärkeä päätös, menetys voi olla paljon keskimääräistä suurempi. - EK:n ylilääkäri Kari Kaukinen

3 Kuinka paljon sairastetaan? Selkävaivat, flunssa ja masennus aiheuttivat eniten sairauspoissaoloja suomalaisilla työpaikoilla. Keskimäärin suomalainen on sairastelun vuoksi noin 11 työpäivää vuodessa pois töistä. Elinkeinoelämän keskusliiton työaikatiedustelun mukaan sairaus- ja tapaturmapoissaolojen osuus teoreettisesta säännöllisestä työajasta oli vuonna ,3 %.

4 Milloin työnantaja voi kieltäytyä palkanmaksusta työkyvyttömyyden vuoksi?

5 TSL 2:11 Työsopimussuhteessa työntekijän päävelvoite on työn tekeminen työnantajan päävelvoitteen ollessa vastikkeen maksaminen tehdystä työstä. Toisinaan työnteko kuitenkin estyy syystä tai toisesta. Koska työnantajalla lähtökohtaisesti on oikeus saada palkanmaksun vastineeksi työntekijältä työsuoritus, on laissa säädetty ja työehtosopimuksissa (toisinaan myös työsopimuksissa) sovittu eräistä tilanteista, joissa työntekijällä on oikeus palkkaansa, vaikka työnantaja ei saakaan vastineeksi työsuoritusta.

6 TSL 2:11 Työsopimuslain työnantajan velvollisuuksia koskevan 2 luvun 11 :ssä on säädetty sairausajan palkasta: Työntekijällä, joka on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt tekemästä työtään, on oikeus sairausajan palkkaan. Jos työsuhde on jatkunut vähintään kuukauden, työntekijällä on oikeus saada esteen kestämisaikana täysi palkkansa sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun, enintään kuitenkin siihen saakka, kun hänen oikeutensa sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan alkaa. Alle kuukauden jatkuneissa työsuhteissa työntekijällä on vastaavasti oikeus saada 50 prosenttia palkastaan.

7 TSL 2:11 Työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan, jos hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Työntekijän on pyydettäessä esitettävä työnantajalle luotettava selvitys työkyvyttömyydestään. Maksettuaan työntekijälle sairausajan palkan työnantajalla on vastaavalta ajalta oikeus saada työntekijälle sairausvakuutuslain tai tapaturmavakuutuslain (608/1948) mukaan kuuluva päiväraha, enintään kuitenkin maksamaansa palkkaa vastaava määrä.

8 Työkyvyttömyys edellytyksenä Sairausajan palkanmaksuvelvollisuuden syntymisen edellytyksenä on, että työntekijä ei kykene suoriutumaan työsopimuksen mukaisista työtehtävistään sairaudesta tai tapaturmasta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi. Jos työntekijä hakeutuu hoitoon tai lääkärintarkastukseen olematta työkyvytön, palkanmaksuvelvoitetta ei ole. Lain mukaan työnantajalla ei siis ole sairasajan palkanmaksuvelvoitetta, jos työntekijä hakeutuu esimerkiksi kauneusleikkaukseen tai käy hammaslääkärillä työaikana. Akuutin hammassäryn kohdalla tilannetta on arvioitava toisin. Työehtosopimuksissa on usein määräyksiä, jotka koskevat poissaoloa ja palkanmaksua eräiden lääkärintarkastusten vuoksi.

9 Poissaolon syy Työntekijän poissaolon tulee johtua hänen sairaudestaan, jotta hän olisi oikeutettu sairasajan palkkaan. Jos työnteon estymiselle voi olla myös muita syitä, noudatetaan aikaprioriteettia eli poissaolo johtuu ensinnä alkaneesta syystä. Jos tämä poissaolon syy lakkaa, arvioidaan tilannetta jäljelle jäävän syyn perusteella. HUOM! Lakossa tai lomautettuna olevalla työntekijällä ei ole oikeutta palkkaan, vaikka hänen poissaololleen olisi asialliset perusteet

10 Poissaolon syy KKO 1993:39: Työntekijän sairasloma oli alkanut ennen työnantajaliiton toimeenpanemaa työsulkua ja päättynyt työsulun päättymisen jälkeen. Työntekijällä oli oikeus saada sairausajan palkka myös työsulun ajalta. Sovellettiin siis aikaprioriteetti säännöstä Työntekijä voi kuitenkin omalla toiminnallaan antaa perusteen toisenlaiseen arviointiin. Työntekijä toimillaan osoitti olevansa lakossa eikä sairaana: KKO 1994:30: Työntekijän sairasloman aikana oli alkanut lakko, johon työntekijä oli sairaslomastaan huolimatta osallistunut ilmoittautumalla lakkolaiseksi ja toimimalla lakkovahtina. Työntekijällä ei ollut oikeutta saada sairausajan palkkaa lakon ajalta.

11 Työntekijän oma menettely? TSL: Jos työntekijän menettelyä ei voida pitää tahallisena tai törkeän huolimattomana, hänellä on oikeus sairasajan palkkaan esteen syystä riippumatta. Useiden työehtosopimusten määräysten mukaan työntekijällä ei ole oikeutta sairausajan palkkaan, jos tämä on aiheuttanut työkyvyttömyyden tahallisesti, rikollisella toiminnallaan, kevytmielisellä elämällään tai muulla törkeällä tuottamuksella. Työehtosopimusten mukaisen oikeuden työntekijä voisi siten menettää helpommin kuin lain mukaisen oikeuden. Valtakunnalliset työmarkkinajärjestöt voivat vapaasti sopia toisin tästä säännöksestä. Käytännössä arvioinneissa ei liene eroavaisuuksia.

12 Työntekijän oma menettely? Työntekijällä on oikeus sairasajan palkkaan silloinkin, kun työkyvyttömyys johtuu kolmannen tahallisesta teosta, esimerkiksi pahoinpitelystä. Työntekijä voi tehdä työtä myös kahdelle työnantajalle ja loukkaantua toisen työnantajan palveluksessa. HUOM! Hänellä on oikeus sairausajan palkkaan kummaltakin työnantajaltaan, jos hän on molempiin työtehtäviin kykenemätön.

13 Työntekijän menettely vapaa-ajalla? Työntekijän loukkaantuminen vapaa-aikana voi johtua esimerkiksi hänen ponnisteluistaan kesämökin kunnostamisessa taikka vapaa-ajan harrastusten parissa. Hänellä on tällöinkin oikeus sairausajan palkkaan TT : Työntekijä oli ollessaan ajamassa vapaaajallaan moottoripyörällä soranottoalueella kaatunut ja loukannut olkapäänsä. Näyttämättä oli jäänyt, että loukkaantumisen vaara olisi vallinneissa olosuhteissa ollut niin ilmeinen, että työntekijän olisi katsottava ajamalla sorakuopalla osoittaneen kevytmielisyyttä työehtosopimuksessa tarkoitetulla tavalla tai aiheuttaneen loukkaantumisensa tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella.

14 Milloin oma toiminta voi sitten evätä oikeuden palkkaan? Käytännössä työntekijältä on varsin harvoin evätty oikeus sairausajan palkkaan. Tuomiossa TT oli kysymys työntekijän osallistumisesta tappeluun ravintolassa, jolloin henkilökunta joutui poistamaan hänet voimatoimin, missä yhteydessä vammat olivat syntyneet. Työntekijän katsottiin aiheuttaneen loukkaantumisensa törkeällä tuottamuksella ja hänen korvausvaatimuksensa hylättiin Työnantajalla ei ollut velvollisuutta maksaa sairausajan palkkaa

15 Työntekijän toiminta sairaslomalla Työntekijä voi olla sairauslomalla hyvin erilaisista syistä eikä sairausloma tarkoita automaattisesti velvollisuutta maata kotona sängyssä sairastamassa. Sairausloma ei estä normaaleja arkirutiineja, eikä lähtökohtaisesti ole työnantajan asia, mitä työntekijä tekee sairauslomansa aikana. Työntekijän menettelyllä sairauspoissaolonsa aikana saattaa kuitenkin toisinaan olla merkitystä monellakin tapaa.

16 Miksi toiminnalla voi sitten olla merkitystä? 1.Ensinnäkin työntekijän menettely saattaa muodostaa perustellun epäilyksen työntekijän työkyvyttömyydestä ja sitä kautta työnantajalle oikeuden määrätä työntekijä työnantajan nimeämän lääkärin tutkittavaksi. 2.Toiseksi työntekijän menettely saattaa olla sellaista, että työkyvyttömyyden pitkittymisen katsotaan aiheutuneen työntekijän tahallisesta tai törkeän huolimattomasta menettelystä, jonka perusteella työnantajalla olisi seuraavan sairausloman ajalta oikeus pidättäytyä palkanmaksusta. 3.Kolmanneksi työntekijän työskenteleminen toiselle työnantajalle sairausloman aikana saattaa täyttää petoksen tunnusmerkistön, mikäli työntekijä samalla saa sairausajan palkkaa työnantajaltaan.

17 Mitä työnantaja voi tehdä? Silloin kun työntekijä on menetellyt sairauslomansa aikana työsuhteesta johtuvien velvoitteidensa vastaisesti, herää kysymys, millaisiin toimenpiteisiin työnantaja voi työntekijän menettelyn perusteella ryhtyä. Seuraukset voivat liittyä sairausajan palkkaan taikka olla kurinpidollisia tai jopa rikosoikeudellisia. Eräissä työehtosopimuksissa on nimenomaisesti todettu, että sairausajan palkkaetujen väärinkäytöstilanteissa sairausajan palkkaan ei ole oikeutta, minkä lisäksi työsuhde voidaan tapauskohtaisesti joko irtisanoa tai purkaa. (Esimerkiksi kenkä- ja nahkateollisuuden TES)

18 Sairaus vai muu syy? Tautiluokituksen F-alkuiset koodit sisältävät myös erilaisia elämäntilanteiden stressitekijöitä ja häiriöitä. Tällainen koodi lääkärintodistuksessa ei aina johda siihen, että sairausajalta on palkanmaksuvelvollisuus, vaan tilanteet selvitetään tapauskohtaisesti. Lievää masennusta (F32.0, F 33.0) sairastavat ovat useimmiten työkykyisiä. Koodilla F 32.2 eli vaikea masennustila diagnisoitu sairaus edellyttää aina sairausajan palkan maksamista (TT ). Työtuomioistuimen ratkaisukäytännössä työuupumusta (ICD-10 tautiluokituksen koodi Z73.0) on pidetty työehtosopimuksessa tarkoitetuttuna sairautena ja työnantajalla on ollut velvollisuus sairausajan palkan maksamiseen työkyvyttömyysajalta (TT , TT ja )..

19 Sairaus vai muu syy? Sairaslomaoikeutta ei tule käyttää pakotienä hankalista työtilanteista tai työyhteisökonflikteista. Poissaoloon eivät oikeuta työpaikalla ilmenneet ristiriidat esimiehen tai toisten työntekijöiden kanssa taikka esimerkiksi irtisanomisuhan synnyttämä epävarmuus. Myöskään perheristiriidat, yksityisasioiden järjesteleminen tai niihin liittyvät huolet eivät oikeuta jäämään pois työstä. Lääkärintodistukseen merkitty Z 73 koodi tarkoittaa erilaisia elämäntilanteen hallintaan liittyviä ongelmia, jolloin palkanmaksuvelvollisuutta ei välttämättä ole. Kun työnantajalla on vahva epäilys työntekijän poissaolon perusteesta ja toimitetusta lääkärintodistuksesta, on mahdollista osoittaa työntekijä toisen lääkärin tutkittavaksi. Työnantajan on reagoitava asiaan välittömästi lääkärintodistuksen saatuaan.

20 Virallisen tautiluokituksen ulkopuoliset sairaudet? Palkanmaksuun ei siis ole velvoitetta, jos työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudellaan. Ongelmallisia työantajan palkanmaksuvelvollisuuden kannalta ovat myös olleet tilanteet, jolloin työkyvyttömyys johtuu lääketieteellisesti tilasta, jonka syy ei tämän virallisen tautiluokituksen mukaan ole sairaus (esimerkiksi joskus työuupumus). Oikeuskäytännön perusteella vaikuttaa siltä, että työkyvyttömyyden ei tarvitse johtua tautiluokituksen mukaisesta sairaudesta, vaan työkyvyttömyys voi perustua myös oirediagnoosiin. HUOM! Työuupumus voi lääkärin arvion mukaan perustua myös viralliseen tautiluokitukseen (ICD-10 tautiluokituksen koodi Z73)

21 Virallisen tautiluokituksen ulkopuoliset sairaudet? TT : Työterveysaseman lääkäri oli kahdelle työntekijälle kirjoittamissaan lääkärintodistuksissa todennut heidät työkyvyttömiksi exhaustio-diagnoosilla. Työnantaja oli kieltäytynyt sairausajan palkan maksamisesta osalta työkyvyttömyysaikaa sillä perusteella, että exhaustiota ei voitu pitää työehtosopimusten sairausajan palkkamääräyksissä tarkoitettuna sairautena. Selvitystä ei ollut esitetty siitä, että kysymyksessä olevista sairausajan palkkamääräyksistä sovittaessa tarkoituksena olisi ollut, että työntekijällä oli oikeus sairausajan palkkaan vain silloin, kun lääkärintodistuksen mukainen työkyvyttömyys johtui virallisessa tautiluokituksessa mainitusta sairaudesta. Sopimusmääräyksiä tulkittaessa sairautta ja työkyvyttömyyttä arvioitaessa asia tuli siten ratkaista kulloinkin esitetyn lääketieteellisen selvityksen perusteella. (Jatkuu..)

22 Virallisen tautiluokituksen ulkopuoliset sairaudet? TT : Lopputulos Sopimusmääräyksiä tulkittaessa myös exhaustio-diagnoosi voitiin katsoa sairausajan palkkamääräyksissä tarkoitetuksi sairaudeksi, jos exhaustio-tila asiassa esitetyn lääketieteellisen arvion mukaan oli aiheuttanut työntekijän työkyvyttömyyden. Kun riittävää lääketieteellistä näyttöä ei ollut esitetty sen tueksi, että kysymyksessä olevat työntekijät eivät olisi olleet työkyvyttömiä koko lääkärintodistuksiin merkityn työkyvyttömyysajan, oli heillä oikeus työehtosopimusmääräysten mukaiseen sairausajan palkkaan lääkärintodistusten mukaiselta työkyvyttömyysajalta.

23 Virallisen tautiluokituksen ulkopuoliset sairaudet? Samaan lopputulokseen päästiin myös tuomiossa TT : Sairautta ja työkyvyttömyyttä arvioitaessa asia tulee ratkaista kulloinkin esitetyn lääketieteellisen selvityksen perusteella. Sopimusmääräyksiä tulkittaessa myös exhaustio-diagnoosi voidaan katsoa sairausajan palkkamääräyksissä tarkoitetuksi sairaudeksi, jos exhaustio-tila asiassa esitetyn lääketieteellisen arvion mukaan on aiheuttanut työntekijän työkyvyttömyyden

24 Virallisen tautiluokituksen ulkopuoliset sairaudet? TT : Työterveyslääkäri oli kirjoittanut työntekijälle sairauslomatodistuksen burn out -oireiden perusteella. Työnantaja oli kieltäytynyt maksamasta sairausajan palkkaa koko todistukseen merkityltä työkyvyttömyysajalta, koska sen mielestä työntekijän esittämä selvitys ei osoittanut työkyvyttömyyden aiheutuneen työehtosopimuksessa tarkoitetulla tavalla sairaudesta. Työnantaja ei ollut kuitenkaan osoittanut työntekijää toisen lääkärin tutkittavaksi, eikä ollut näyttänyt työntekijän pyrkineen käyttämään väärin oikeutta palkalliseen sairauslomaan. Burn out -oireyhtymä katsottiin työehtosopimuksen mukaiseksi sairaudeksi ja työterveyslääkärin arvio työntekijän työkyvyttömyydestä oikeaksi. Työnantaja oli velvollinen maksamaan sairausajan palkan koko työkyvyttömyysajalta.

25 Epätavalliset sairaudet? Työkyvyttömyys sähköyliherkkyyden vuoksi? Lääketiede ei sellaista tautia tai oireyhtymää tunne. Siihen luetaan joukko epämääräisiä oireita, joista tärkeimmät ovat väsymys, uupumus, yleinen paha olo, jännittyneisyys ja pelkotilat. Näyttöpäätetyöskentelyssä on lisäksi esiintynyt pistelyä ja punoitusta kasvoissa sekä käsien kylmyyttä. Suomalaisen ICD-10-tautiluokituksen luokka "muut yleiset oireet ja sairauden merkit: muualla luokittelemattomat ympäristöherkkyydet" kattaa myös sähköherkkyyden oireet. Sähköyliherkkyyttä ei kuitenkaan Suomessaluokitella sairaudeksi, mutta sillä on oirekoodi potilaiden hoitoonohjaamisen, tutkimuksen ja tilastoinnin edistämiseksi. Palkanmaksuvelvollisuuden toteaminen riippuu aina lääkärintodistuksesta ja tapauskohtainen arviointi tulee tarpeeseen erikoisten työkyvyttömyystapausten kohdalla

26 Työehtosopimusten vaikutus? Harkitessaan sitä, johtuuko työntekijän työkyvyttömyys sairaudesta, ratkaisua tekevä työnantajan edustaja joutuu arvioimaan lääketieteellistä asiantuntemusta edellyttäviä seikkoja. Monet työehtosopimukset antavat työnantajalle oikeuden osoittaa työntekijä toisen nimetyn lääkärin tarkastettavaksi. Tämä antaa työnantajalle mahdollisuuden hankkia luotettava lääketieteellinen arvio työkyvyttömyyden sairauden yhteydestä ennen sairauspalkan maksamisen ratkaisemista.

27 Alkoholi ja työkyvyttömyys Työtuomioistuimen ratkaisusta (TT: ) käy ilmi, ettei voimakastakaan päihtymystilaa ole oikeuskäytännössä pidetty tekijänä, joka automaattisesti tarkoittaisi törkeän huolimattomuuden käsillä oloa. Vastaavaan lopputulokseen on päädytty myös tuoreemmissa tapauksissa, joissa työntekijälle on alkoholin runsaan käytön seurauksena sattunut työkyvyttömyyteen johtanut tapaturma: Ratkaisussa TT: työntekijällä katsottiin olleen oikeus sairausajan palkkaansa, kun tämä oli loukkaantunut kaatuessaan humalassa polkupyörällä. Samaan lopputulokseen päädyttiin ratkaisussa TT: , jossa työntekijä oli loukkaantunut hypättyään alkoholin käytöstä johtuneessa vierotuspsykoosissa viidennessä kerroksessa sijainneen asuntonsa ikkunasta.

28 Alkoholi ja työkyvyttömyys Toisinaan alkoholinkäytön ja työkyvyttömyyden välinen syy-yhteys on ollut suorempi kuin edellä kuvailluissa tapaturmissa TT: : työntekijä on käyttänyt vuosilomallaan runsaasti alkoholia ja tämän seurauksena sairastunut haimatulehdukseen ollen vuosiloman jälkeen työkyvytön. Työntekijä oli myös aiemmin sairastanut haimatulehduksen. Työtuomioistuimen enemmistö katsoi, ettei kyse ollut tahallisuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta, sillä sairastuminen tapahtui vasta noin viikon kuluttua alkoholinkäytön lopettamisesta, mikä on lääketieteellisen selvityksen perusteella ollut yllättävää. Sinänsä työtuomioistuin piti työntekijän menettelyä moitittavana, muttei katsonut, että työnantajalla olisi ollut irtisanomisperustetta eikä edes oikeutta evätä sairausajan palkkaa. Kaksi työtuomioistuimen jäsentä katsoi, että työnantajalla oli käsillä irtisanomisperuste ja yksi katsoi, ettei irtisanomisperustetta ollut, muttei myöskään oikeutta sairausajan palkkaan.

29 Milloin työkyky on alentunut niin, että irtisanomiskynnys täyttyy?

30 Ensisijaiset keinot irtisanomiseen nähden? Pohtikaa vierustoverin kanssa ensisijaisten keinojen merkitystä erityisesti sairaiden työntekijöiden kohdalla 1) Neuvotteluiden ja keskusteluiden merkitys? 2) Mikä merkitys on varoituksella? Tuleeko varoittaa sairasta työntekijää? Voidaanko varoitus antaa sairaslomalla? 3) Yhteistyö työterveyshuollon kanssa? 4) Miten saadaan työpaikalla turhat sairauspoissaolot kuriin?

31 Henkilöön liittyvä irtisanomisperuste Työsopimuslain 7 luvun 2 :ssä on säädetty työntekijän henkilöön liittyvistä irtisanomisperusteista. Pykälän 1 momentin mukaan työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Pykälän 2 momentissa on luettelo perusteista, joita ei ainakaan voida pitää asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena. Sellaisena on ensimmäisenä mainittu työntekijän sairaus, vamma tai tapaturma, ellei työntekijän työkyky ole näiden vuoksi vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaisesti, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista.

32 Henkilöön liittyvä irtisanomisperuste Työntekijän sairaus ei ole yleensä asiallinen ja painava syy irtisanoa työsopimus. Työlainsäädäntö turvaa sairaan työntekijän työsuhteen jatkumista. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen työntekijän sairauden perusteella ainoastaan, jos sairaus on heikentänyt työntekijän työkykyä vähintään olennaisesti ja pitkäaikaisesti. Työntekijän sairaus ei sinänsä estä työsopimuksen päättämistä, jos siihen on sairauden asemesta muu laillinen peruste, esimerkiksi työntekijän luvaton työstä poissaolo.

33 Työnantaja laiminlyönyt selvittämisvelvollisuutensa KKO 1980-II-110: Työnantaja oli purkanut koeajaksi tehdyn työsopimuksen työntekijän terveyteen kohdistuneiden epäilyjen johdosta. Esitetyn selvityksen mukaan työntekijällä ei ollut koeajan kuluessa todettu olleen työolosuhteista kumitehtaalla johtuvaa allergiaa eikä ilmenneen muutakaan syytä, joka osoittaisi työntekijän olleen sopimaton työhönsä. Lisäksi työntekijä oli työnantajan puolesta juuri edeltävästi suoritetussa työsuojelutarkastuksessa havaittu sopivaksi työhönsä kumitehtaalla ilman rajoituksia. Kun työsuhteen purkaminen oli suoritettu ainoastaan työntekijän terveydentilaan kohdistuneiden aiheettomien epäilyjen johdosta, hyväksyttiin työntekijän työsopimuksen purkamiseen perustuva vahingonkorvausvaatimus.

34 Työnantaja laiminlyönyt selvittämisvelvollisuutensa Työnantajan voidaan myös tulkita laiminlyöneen velvollisuutensa lisäselvityksiin ja työjärjestelyihin, mikäli hän työsopimusta päättäessään tietää, että työntekijän sairaudesta ja toimintakyvystä tehtävät tutkimukset ovat vielä kesken. TT : Työterveyslääkäri oli työhöntulotarkastuksessa pitänyt työntekijää sopimattomana työsopimuksen mukaisiin työtehtäviin astmatyyppisten hengitysvaikeuksien takia. Työntekijällä ei ollut työsopimuksensa irtisanomiseen mennessä sairauspoissaoloja tai muutoinkaan rajoitteita selviytyä työtehtävistään. Työnantajalla ei vallinneissa olosuhteissa ollut perusteita suoraan irtisanoa työntekijän työsopimusta varaamatta ensin mahdollisuutta jatkotutkimuksiin työterveyslääkärin esittämällä tavalla. Näyttämättä oli jäänyt, että työntekijän työkyky olisi sairauden vuoksi irtisanomissuojasopimuksessa tarkoitetulla tavalla olennaisesti ja pitkäaikaisesti heikentynyt. Työterveyslääkärin todistuksen perusteella työnantajalla olisi ollut syytä ryhtyä järjestelyihin työntekijän terveyden suojelemiseksi. Työnantajalla ei ollut asiallisia ja painavia syitä irtisanoa työntekijän työsopimusta

35 Milloin sairaus voi olla asiallinen ja painava irtisanomisperuste? Laki siis lähtee siitä, että pääsääntöisesti työtekijän sairaus tai vamma ei muodosta irtisanomisperustetta. Mutta jos työntekijän työkyky sairauden tai vamman johdosta on vähentynyt olennaisesti ja niin pitkäaikaiseksi, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista, työntekijä voidaan irtisanoa. Tämä johtaa seuraaviin kysymyksiin: 1.Milloin työntekijän työkyky on vähentynyt olennaisesti? 2.Mitä tarkoittaa, että työkyky on vähentynyt pitkäaikaiseksi? 3.Milloin työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista?

36 Työkyvyn olennainen ja pitkäaikainen vähentyminen? Työkyvyn alentumisen pysyvyydellä ei edellytetä lopullisuutta vaan pitkäaikaisuutta; ei siis edellytetä, että sairaus olisi elinikäinen tai parantumaton. Olennaisuutta arvioitaessa on mm. otettava huomioon 1.sairauden kesto ennen irtisanomisen toimittamista ja 2. myös arvioitava sairauden tulevaa kestoa ja 3.työntekijän paranemis- ja kuntoutumismahdollisuuksia. Tämä vaatii lääketieteellistä arvioita, joten on vahvasti suositeltavaa pyytää esimerkiksi työterveyslääkäriltä lausuntoa asiassa.

37 Vuoden kestänyt työttömyys nyrkkisääntönä Oikeuskäytännössä on mm. katsottu, että noin vuoden kestänyt työkyvyttömyys yleensä osoittaa työkyvyn olennaista ja pitkäaikaista heikentymistä, joka antaa työnantajalle oikeuden irtisanoa työntekijä heikentyneen työkyvyn johdosta. Korkein oikeus on päätöksessään 2006:104 (Ään.) katsonut, että tapauksessa, jossa toinen työntekijä oli ollut yhtäjaksoisesti poissa työstä sairauden vuoksi yli 25 kuukautta ja toinen miltei 12 kuukautta, minkä lisäksi kummallekin oli myönnetty määräaikainen työkyvyttömyyseläke, työnantajalla oli oikeus purkaa kyseisten työntekijöiden työsopimukset pitkäaikaisen työkyvyn alenemisen perusteella.

38 TT A:n sairauspoissaolot ovat A:n ilmoittaman mukaan olleet ja välisenä aikana 31 työpäivää, vuonna 2000 yhteensä 44 työpäivää sekä vuonna 2001 työsopimuksen irtisanomishetkeen mennessä 193 työpäivää. A:n työkyvyttömyysjaksot on todettu pääosin työterveyshuollossa, jossa on ollut parhaat edellytykset arvioida sairausloman tarvetta ottaen samalla huomioon työympäristön aiheuttamat haitat ja rajoitukset. A ei ole soveltunut raskaaseen tai pakkotahtiseen toistotyöhön tai lämpötilaltaan epätavanomaiseen tai vetoiseen työhön. A:n työnantaja ABB Oy on pyrkinyt löytämään A:lle soveltuvaa työtä ja sijoittamaan hänet siten, että terveydelliset työrajoitteet tulevat huomioiduiksi. Työnantaja on lisäksi käynnistänyt uudelleensijoitus- ja uranvaihtoprosessin sekä osoittanut ennen irtisanomista A:lle useita eri työtehtävää.

39 TT Työtuomioistuimen lopputulos: A:n työkyky on edellä todetuin perustein vähentynyt olennaisesti ja pitkäaikaisesti. Kun työntekoa rajoittavat sairaudet ovat jatkuneet jo pitkään, eikä työskentelyolosuhteita ole voitu muuttaa siten, että työrajoitteet tulisivat riittävästi huomioon otetuiksi, myöskään ennuste A:n työkyvyn palautumisesta tuotantoyksikön työhön ei ole ollut hyvä. Kun asiassa on lisäksi näytetty, ettei työnantajalla ole ollut tarjota muutakaan A:lle soveltuvaa työtä, työnantajalta ei ole voitu kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista.

40 Oikeus purkaa työsopimus sairauden vuoksi? Pysyvästi kykenemätön työhön. Oikeus purkaa työntekijän työsopimus sairauden johdosta on kiistatta silloin, kun työntekijälle on myönnetty täysi työkyvyttömyyseläke ja purkaminen suoritetaan päätöksen saamisen jälkeen aikaisintaan päätöspäivästä. Työntekijä on tällöin jatkuvasta syystä kykenemätön työhön.

41 Oikeus purkaa työsopimus sairauden vuoksi? Ongelmallisia purkuperusteita esiintyy tilanteissa, joissa työntekijälle on annettu kielteinen etukäteistieto työkyvyttömyyseläkkeestä, hänelle ei ole myönnetty eläkettä hakemuksesta huolimatta tai hän ei ole edes suostunut hakemaan työkyvyttömyyseläkettä Työntekijän passiivisuus työnantajan esityksiin suostumisten ja omien toimenpiteiden osalta helpottavat käytännössä purkamiskynnyksen ylittymistä

42 Oikeus purkaa työsopimus sairauden vuoksi? Kouvolan HO S 86/297: Yhtiö oli purkanut S:n työsopimuksen sen johdosta, ettei S olisi ollut sopiva ja kykenevä varastomiehen työhön, johon hänet oli otettu. Yhtiön puolesta työsopimuksen purkanut G oli todistajana kertonut, että työsopimuksen purkaminen oli perustunut hänen työterveystarkastuksen suorittaneelta lääkäriltä saamiinsa tietoihin. Lääkärin mukaan S oli sopiva varastomiehen tehtäviin edellytyksin, ettei hän työssään merkittävästi altistu toistuville nostoille, epämukaville työasennoille ja työskentelylle tapaturmaalttiissa työympäristössä. Varastomiehenä S olisi joutunut suorittamaan juuri niitä töitä, joihin hän ei olisi ollut lääkärinlausunnon mukaan kykenevä. Siten S oli katsottava jatkuvasta syystä kykenemättömäksi siihen työhön, johon hänet oli otettu. Yhtiöllä oli tärkeä syy S:n työsopimuksen purkamiseen.

43 Erilaiset sairaustapaukset 1.Tyypillinen irtisanomistapaus on seuraus tietyn yksittäisen tai usean samanaikaisen sairauden aiheuttamasta pitkäaikaisesta, yleensä yhtäjaksoisesta työstä poissaolosta. 2.Pitkäaikaisesta, yhtäjaksoisesta sairauspoissaolosta erillisen tapaustyypin muodostaa tilanne, jossa työntekijällä on vaihtelevin sairaussyin toistuvia, yleensä lyhytaikaisia työstä poissaoloja, joiden välillä hän on palannut työhön työkykyisenä (esim. nivelreuma välillä työkykyinen ja välillä ei) 3.Kolmas ryhmä muodostuu tapauksista, joissa sairaus on vaikeuttanut olennaisesti työsuoriutumista, mutta työntekijällä ei ole juurikaan ollut sairauspoissaoloa. Tämän ryhmän kohdalla on usein vaikea arvioida, milloin työntekijän työkyky on heikentynyt niin olennaisesti, että irtisanominen on oikeutettu.

44 Pitkäaikainen, yhtäjaksoinen sairauspoissaolo Irtisanomisoikeus perustuu sairauspoissaolon kestoon niissä tapauksissa, joissa tietty sairaus (tai useampi sairaus samanaikaisesti) on heikentänyt työntekijän työkykyä pitkäaikaisesti ja yleensä yhtäjaksoisesti. Sairauden ei tarvitse olla parantumaton eikä heikentää työkykyä lopunikäisesti. Työstä poissaolon keston aikarajana on pidetty keskimäärin yhtä vuotta ja sitä, ettei työkyvyn palautuminen ole tällöin nähtävissä, niin kuin edellä on kerrottu.

45 Pitkäaikainen, yhtäjaksoinen sairauspoissaolo Jo toteutuneen poissaolon eli takautuvan tarkastelun lisäksi työnantajan tulee huomioida myös tuleva aika: kuinka nopeasti ja mihin työkuntoon työntekijän arvioidaan toipuvan? Mitä pidempään sairauspoissaolo on kestänyt, sitä lyhyemmältä ajalta työnantajan on näytettävä mahdollisen tulevan poissaolon kesto. Toisaalta mitä lyhyemmän ajan sairauspoissaolo on kestänyt, sitä pidemmältä ajalta on esitettävä näyttöä tulevasta poissaolosta. Irtisanomisen perusteena käytettävissä lääkärinlausunnoissa tulisi löytyä ennustetietoja sairauden paranemisesta ja potilaan työkunnon palautumisesta.

46 Toistuvat, erisyiset sairauspoissaolot Työsopimuksen irtisanomisperusteena toimivat myös useasta eri sairaudesta aiheutuneet lyhytaikaiset, muutaman viikon tai päivänkin työstä poissaolot, joiden välillä työntekijä on palannut työkykyisenä aikaisempaan tehtäväänsä. Vaikka lyhytaikaiset sairauspoissaolot eivät yleensä viittaa työkyvyn olennaiseen ja pitkäaikaiseen heikentymään, ne toistuvina voivat osoittaa työntekijän yleisessä terveydentilassa sellaisia muutoksia, ettei hänellä enää ole edellytyksiä työnsä suorittamiseen työsopimuksen mukaisesti. Lisäoletuksena on ollut, että mitä useamman vuoden ajan sairauspoissaolot ovat toistuneet, sitä todennäköisemmin ne uusiutuvat tulevaisuudessa.

47 Toistuvat, erisyiset sairauspoissaolot Toistuvien, erisyisten sairauspoissaolojen irtisanomisoikeuden arvioinnissa huomio on kiinnitetty siihen, kuinka suuren osan poissaolot muodostavat vuosittaisesta työajasta ja kuinka usein poissaolot toistuvat. Oikeuskäytännön keskeisen ennakkopäätöksen muodostaa Nokia Oy:n rengas- ja jalkinetehtaiden vuoden 1984 syyskuun mittava irtisanomisriita (TT ) Siinä työtuomioistuin piti työsopimusten päättämistä laillisena niiden työntekijöiden osalta, joilla oli ollut sairauspoissaoloja noin 50 % vuosittaisesta työajasta kahden tai kolmen edeltäneen vuoden aikana. Jos vuosittaisten poissaolojen keskimääräinen kesto oli ollut alle 40 %:a työajasta, irtisanomiset tuomittiin laittomiksi.

48 Toistuvat, erisyiset sairauspoissaolot Uudempien tuomioiden perusteella irtisanomisen on oikeuttanut lähes 50 prosentin (40 50 %) vuosittainen sairauspoissaolo. TT : Työntekijällä oli ollut vaihtelevista syistä johtuneita toistuvia lyhytaikaisia työstä poissaoloja. Vuosittaiset sairauspoissaolot vaihtelivat 18 % ja 36 %:n välillä, ja työsuhteen viimeisenä vuotena 2002 sairauspoissaolot olivat kattaneet noin 25 % työajasta. Vaikka työntekijän työkyky oli heikentynyt, se ei kuitenkaan poissaolojen syyt huomioon ottaen ollut alentunut pysyvästi tasolle, jolla työnantajalta ei olisi voitu kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista. Työnantaja oli menetellyt irtisanomissuojasopimuksen vastaisesti irtisanoessaan työntekijän työsopimuksen.

49 Toistuvat, erisyiset sairauspoissaolot TT A oli toiminut P:n palveluksessa linja-autonkuljettajana yli 10 vuotta. A:lla oli ollut työsuhteensa aikana lukuisia sairauspoissaoloja siten, että poissaolojen määrä vaihteli vuosittain 15 53% välillä vuotuisesta työssäoloajasta. Irtisanomisvuonna A oli ollut sairauden vuoksi poissa työstä 43 prosenttia työajastaan. Työtuomioistuin päätti, että ottaen huomioon A:n vuosittaisten sairauspoissaolojen määrän, joissa ei ollut tapahtunut vähenemistä, sekä P:n tiedossa irtisanomisaikana olleet lääketieteelliset arviot A:n työkyvystä, P oli voinut perustellusti katsoa A:n työkyvyn vähentyneen olennaisesti ja pitkäaikaisesti hänen tekemäänsä linja-autonkuljettajan työhön. P:llä ei ollut ollut tarjolla A:lle soveltuvaa muuta työtä, joten P:ltä ei voitu kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista. Tämän vuoksi P:llä oli ollut työsopimuslain mukaiset asialliset ja painavat syyt A:n työsopimuksen irtisanomiseen.

50 Häilyvät mielenterveysongelmat voiko irtisanoa, tarvitseeko maksaa sairausajan palkkaa? Mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa myös eripituisia sairauspoissaoloja Tällöin tarkastellaan lähtökohtaisesti sairauspoissaolojen laatua ja kestoa Sen lisäksi voidaan antaa paino-arvoa tämän ohessa muun muassa työntekijän työtehtäville ja työnantajan toimialalle Tästä esimerkkinä käsitellään seuraavaksi työoikeuden tuomio TT

51 TT Veturinkuljettaja, jonka työsuhde oli irtisanottu päättymään vuoden 2001 elokuun lopussa, ei ollut ainakaan enää vuoden 1999 heinäkuusta alkaen terveydentilansa puolesta täyttänyt niitä vaatimuksia, joita liikenneturvallisuustehtävissä toimivien terveydentilalta ratahallintokeskuksen vahvistamien vaatimusten mukaan edellytetään. A oli kärsinyt masennuksesta ja hän oli vuoden 1998 aikana ajautunut henkiseen ahdistustilaan, mitä oli edesauttanut se, että työnantaja ei ollut osoittanut A:lle riittävästi töitä. Sen sijaan työnantaja oli käyttänyt A:ta silloin tällöin erilaisissa hanttihommissa. Työnantaja ei ollut voinut käyttää A:ta hänen ammattinsa mukaisissa eli veturinkuljettajan tehtävissä, koska A oli määritelty niin sanottuihin TEV I - II tehtäviin sopimattomaksi. Masennuksensa ja unettomuutensa vuoksi A oli joutunut turvautumaan lääkärin apuun ja käyttämään lääkärin määräämiä rauhoittavia lääkkeitä sekä mieliala- ja unilääkkeitä. A oli ollut sairautensa eli depression vuoksi sairauslomilla, mitkä olivat kaikki perustuneet työterveyslääkärin lääkärintodistuksiin.

52 TT Kun otettiin huomioon myös työntekijän poissaolojen määrä, katsottiin näytetyksi, että työntekijän kyky suoriutua työsopimuksensa mukaisista veturinkuljettajien tehtävistä oli pysyvästi ja olennaisesti heikentynyt. LOPPUTULOS: Koska työnantajalla ei myöskään ollut ollut mahdollisuutta sijoittaa työntekijää muihin hänelle työkyvyn kannalta sopiviin tehtäviin, on työnantajalla ollut irtisanomissuojasopimuksen mukainen peruste työntekijän irtisanomiseen. Näin ollen edellytyksiä työsuhteen palauttamisellekaan ei ollut.

53 Ei oikeutta irtisanoa liian aikaisin Kouvolan hovioikeuden tuomiossa (S 01/472) kantaja oli toiminut F Oy:ssä huolitsijana. Hän oli saanut perusteettomasti kirjallisen työsuhteen päättämisuhkaisen varoituksen, jonka syyksi oli mainittu käyttäytyminen työtovereita kohtaan sekä yhteistyökyvyttömyys ja tästä aiheutuva työilmapiirin tulehtuminen. Työntekijä oli saamastansa aiheettomasta varoituksesta järkyttynyt niin, että hän oli ollut sairauslomalla ajan ja työpaikan ilmapiirin tulehtumisen johdosta myöhemminkin varsin paljon. Työnantaja oli työntekijän sairausloman aikana ja ennen sovittua seurantapalaveria irtisanonut työsopimuksen päättymään työntekijästä johtuvasta syystä. Oikeus katsoi, ettei työntekijän irtisanomiseen ollut ollut irtisanomishetkellä työsopimuslaissa tarkoitettua perustetta, myöhemmin sellainen kiistatta oli.

54 Ei oikeutta irtisanoa ei perustetta Kouvolan hovioikeuden tuomiossa (S 96/503) L oli ollut toistaiseksi voimassa olleessa työsuhteessa Lahden ensi- ja turvakoti Ry:ssä lähtien. Hän toimi lähinnä yöpäivystäjänä, mutta hänellä oli myös muita tehtäviä. Kantaja oli ollut sairaslomalla lievän ylirasittuneisuuden takia välisen ajan. Ennen sairasloman päättymistä kantaja pyysi opintovapaata opiskeluun liittyvän harjoittelun suorittamista varten. Koska hänellä oli kuukauden verran kesälomaa pitämättä, sovittiin, että hän pitää sen joulukuussa, joten opintovapaa myönnettiin vain saakka Eläke-kansa myönsi kantajalle hakemuksesta kuntoutusrahaa, joka oli tarkoitettu työ- ja ansiokyvyn parantamiseksi. Jatkuu.

55 Ei oikeutta irtisanoa ei perustetta Työnantaja pyysi kantajaa toimittamaan sen lääkärintodistuksen, jonka perusteella kuntoutusraha oli myönnetty. Kantaja ei sitä toimittanut. Kantaja kutsuttiin pidettyyn johtokunnan kokoukseen, jossa hän ilmoitti olevansa täysin terve ja työkykyinen. Ilmoituksellaan työnantaja irtisanoi L:n työsopimuksen päättymään työntekijästä johtuvasta syystä perustuen työntekijän työkyvyn olennaiseen ja pysyvään heikkenemiseen. Tapauksessa kantaja esitti todistuksen työkykyisyydestään. Koska myös vastaajalle oli ainakin myöhemmin käynyt selväksi kantajan terveydentila, joka ei estänyt työntekoa, olisi vastaajan tullut peruuttaa irtisanomispäätöksensä ja antaa kantajalle tilaisuus työskentelyyn. Oikeus katsoi, ettei vastaajalla ollut laillista syytä kantajan irtisanomiseen.

56 Ei oikeutta irtisanoa - yhteenveto Mielenterveysongelmien yhteydessä keskeinen peruste katsoa irtisanomiskynnyksen jäävän ylittymättä on irtisanomisen suorittaminen liian aikaisin tai liian vähäisin perustein. Jos arviointi perustetaan lääketieteelliseen selvitykseen kyseisen sairauden olennaisuudesta ja pitkäaikaisuudesta, tällä on vahva näyttöarvo myös oikeudenkäynnissä. Jos taas työnantaja voi asiassa esittää vain maallikkotodistajien käsityksiä, virhearviointi saattaa tällaisissa tilanteissa olla todennäköistä ja tämän tuomioistuin tietää. Päättämisperustetta ei ole ollut myöskään silloin, jos perusteena on ollut työnantajan perusteettomasta toimenpiteestä tai virheellisistä epäilyistä aiheutunut sairastuminen. Tällaisissa tilanteissa työnantajalla katsotaan olevan korostunut velvollisuus ylläpitää työsuhdetta.

57 Yhteenveto mielenterveysongelmista Mielenterveydellisiin ongelmiin perustuvat päättämiset eivät ole ensimmäinen keino puuttua asiaan. Tuomioistuinratkaisuista ei kovin hyvin selviä se, mitä päättämistä lievempiä toimenpiteitä työnantajalta tällaisessa tilanteessa edellytetään. Varoitus ja muun työn tarjoaminen liittyvät läheisesti jo siihen tilanteeseen, että päättämisoikeustointa ollaan jo suorittamassa tai ainakin harkitsemassa. Työnantajalla on työsopimussuhteessa lojaliteettivelvoite, joka ilmenee velvollisuutena ylläpitää työsuhdetta. Jos työnantaja ei millään tavoin tätä velvollisuuttaan osoita täyttäneensä, päättämisen hyväksyminen lailliseksi vaikeutuu. Päättämistä edeltävä keino on mielenterveysongelmien yhteydessä ainakin asian käsittely työterveyshuollossa lääkärintarkastuksineen ja eripituisine sairauslomineen.

58 KIITOS TARKKAAVAISUUDESTANNE! Teppo Laine Asianajotoimisto Legistum Oy Vilhonkatu 9 C. FI Helsinki Puh Teppo.laine@legistum.fi

Jatkuvasti sairasteleva työntekijä. Teppo Laine

Jatkuvasti sairasteleva työntekijä. Teppo Laine Jatkuvasti sairasteleva työntekijä Teppo Laine Yksi flunssapäivä maksaa keskimäärin 300 euroa Yrityksille tautiaalto tietää kustannuksia. Jokainen poissaolopäivä maksaa työnantajalle keskimäärin 300 350

Lisätiedot

Työntekijän yksityiselämän ongelmat. Teppo Laine

Työntekijän yksityiselämän ongelmat. Teppo Laine Työntekijän yksityiselämän ongelmat Teppo Laine Työsuhde vapaa-aika ja yksityiselämä Lähtökohdat: Työntekijän on tehtävä sovitut työt huolellisesti ja asianmukaisesti. Työntekijän yksityiselämä ei lähtökohtaisesti

Lisätiedot

Uutiskirje 1/2014. Uutiskirjeen 1/2014 aiheena on työsuhteen päättäminen työntekijän henkilöön liittyvillä perusteilla.

Uutiskirje 1/2014. Uutiskirjeen 1/2014 aiheena on työsuhteen päättäminen työntekijän henkilöön liittyvillä perusteilla. Uutiskirje 1/2014 Uutiskirjeen 1/2014 aiheena on työsuhteen päättäminen työntekijän henkilöön liittyvillä perusteilla. Työsuhde voidaan päättää irtisanomalla tai purkamalla, jolloin irtisanomisaikaa ei

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA. Lainopillinen asiamies Markus Äimälä

AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA. Lainopillinen asiamies Markus Äimälä AJANKOHTAISTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖOIKEUDESTA Lainopillinen asiamies KKO 2008:50 Työntekijä oli ollut työnantajalle pätevää syytä ilmoittamatta poissa työstä viisi perättäistä työpäivää sekä niitä seuranneet

Lisätiedot

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi

SAIRAUSLOMA. Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMA Sari Anetjärvi SAIRAUSLOMAN MYÖNTÄMINEN Sairaudesta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi on haettava sairauslomaa toimivaltaiselta työnantajan edustajalta. Esimies voi myöntää sairauslomaa ilman

Lisätiedot

Työsuhteen päättäminen

Työsuhteen päättäminen Työsuhteen päättäminen Määräaikainen työsopimus Tietyksi määräajaksi sovittu työsopimus päättyy sovitun määräajan tai työn päättyessä ilman erillistä irtisanomista ja irtisanomisaikaa. Toistaiseksi voimassa

Lisätiedot

Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen. tiedotustilaisuus työministeri Jari Lindström

Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen. tiedotustilaisuus työministeri Jari Lindström Työsopimuslain ja työttömyysturvalain muuttaminen tiedotustilaisuus 8.11.2018 työministeri Jari Lindström Irtisanomisesta yleensä Työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen 1) työntekijästä johtuvasta syystä

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

Aktiivisen tuen avaimet

Aktiivisen tuen avaimet SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN Aktiivisen tuen avaimet Työntekijän työhyvinvoinnin tukeminen Ammatillinen kuntoutus Työntekijällä on sairauden vuoksi uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina. Ammatillisen

Lisätiedot

UUTTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖLAINSÄÄDÄNNÖSTÄ. Markus Äimälä

UUTTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖLAINSÄÄDÄNNÖSTÄ. Markus Äimälä UUTTA OIKEUSKÄYTÄNTÖÄ TYÖLAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Markus Äimälä KKO 2010:43 Konsernissa, jonka harjoittama liiketoiminta oli jaettu usean yhtiön kesken, oli toiminnan tappiollisuuden vuoksi suoritettu liiketoiminnan

Lisätiedot

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus

Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä. Tiedotustilaisuus Työllistämiskynnyksen madaltaminen pienissä yrityksissä Tiedotustilaisuus 2.10.2018 Keskeiset tavoitteet ja vaikutusmekanismi Irtisanomiskynnyksen korkeudella on vaikutusta työllistämiskynnykseen. Virherekrytoinnin

Lisätiedot

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta.

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta. Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011 Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa Viranhaltijan on suoritettava virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä noudattaen asianomaisia säännöksiä

Lisätiedot

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle

Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle Korvaavan työn malli TyöSi Työ Sinulle 1 Sisällys Mitä on korvaava työ TyöSi Työ Sinulle?... 2 Milloin korvaava työ ei sovellu... 2 Työterveyshuollon rooli... 3 Korvaava työ - kun sairausloma keskeytetään

Lisätiedot

Ja kuinkas sitten kävikään Tuoreita oikeustapauksia työelämästä

Ja kuinkas sitten kävikään Tuoreita oikeustapauksia työelämästä Ja kuinkas sitten kävikään Tuoreita oikeustapauksia työelämästä 19.11.2014 Marraspäivä Janne Kiiskinen Sisältö Irtisanomiset individuaaliperusteella Päihtymys Epärehellisyys Väkivalta Työvaatetus Irtisanomiset

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Käsiteltävät asiat Työsopimuksen päättyminen Takaisinottovelvollisuus Perhevapaat Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Henkilöstön edustajien irtisanomissuoja Työsopimuksen päättyminen

Lisätiedot

Työsopimus ja koeaika. Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola

Työsopimus ja koeaika. Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola Työsopimus ja koeaika Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola 23.5.2017 1 2 Työsopimus Työnantaja Työntekijä (henkilökohtaisuus) Sopivat Työn tekemisestä Työnjohto ja työn valvonta työnantajalla Työn vastikkeellisuus

Lisätiedot

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työntekijä (nimi ja puhelin) Perehdyttäjä (nimi ja puhelin) Perehdytysajankohta/-kohdat 1. JÄRJESTÖN TOIMINTA

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Ajankohtaisia oikeustapauksia

Ajankohtaisia oikeustapauksia Ajankohtaisia oikeustapauksia HED-neuvottelupäivät 10. - 11.3.2014 Työsuhdelakimies Tiina Savikko Insinööriliitto IL ry TT 2013-150 Perhevapaalta palaaminen A oli työskennellyt myyntiassistenttina ennen

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE. Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko

AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE. Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko AJANKOHTAISTA TYÖOIKEUDESTA HR- AMMATTILAISILLE Uudista ja Uudistu -messut 2009 HUOMISEN JOHTAMINEN Asianajaja Anu Kaisko KKO 2007:69 Työntekijän takaisin ottaminen Työnantaja ja työntekijä olivat tehneet

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 7/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 76/2010 26.11.2010 Asia Virkasuhteen irtisanomista koskeva oikaisuvaatimus Muutoksenhakija A Päätös, johon on haettu oikaisua Puolustusvoimat

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 8.2.2013 Terveydenhoitajapäivät/KPMartimo. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. 8.2.2013 Terveydenhoitajapäivät/KPMartimo. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työ ja liikuntaelinvaivat Terveydenhoitajapäivät 8.2.2013 Kari-Pekka Martimo LT, teemajohtaja Esityksen sisältö Ovatko liikuntaelinvaivat ongelma? Yleistä liikuntaelinvaivoista ja niiden

Lisätiedot

Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä

Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä Työntekijän palkkaaminen ja työsuhteen päättäminen Eroja Suomen ja Viron sääntelyn välillä 3.5.2017 Markus Sädevirta Specialist Counsel, OTT Työnhakijasta kerättävät tiedot Tarpeellisuusvaatimus: Työnantaja

Lisätiedot

HENRY Forum 4.11.2008

HENRY Forum 4.11.2008 HENRY Forum 4.11.2008 1. Rekrytointi / työntekijästä kerättävät tiedot -Mitä työnhakijalta saa kysyä? - Tarpeellisuusvaatimus: vain tiedot, jotka ovat välittömästi työsuhteen kannalta tarpeellisia - Tietolähteet

Lisätiedot

Läsnätyön juridiikka

Läsnätyön juridiikka Läsnätyön juridiikka Etätyö vai Läsnätyö Työnteon uudet mallit / Hetky Akva Asianajaja, Counsel/Employment, Henna Kinnunen Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 1 Sisältö Läsnätyön juridinen luonne Läsnätyöhön

Lisätiedot

Sairausloman väärinkäyttö

Sairausloman väärinkäyttö 1 Seppo Koskinen Sairausloman väärinkäyttö Sairausloman tarkoituksena on turvata työntekijän terveyden ja työkyvyn palautuminen. Työntekijän lojaliteettivelvollisuus merkitsee muun muassa sitä, ettei hän

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi

Lisätiedot

PALKANMAKSUVELVOLLISUUS SAIRAUSLOMALLA

PALKANMAKSUVELVOLLISUUS SAIRAUSLOMALLA SEMINAARI PALKANMAKSUVELVOLLISUUS SAIRAUSLOMALLA H.E ḲIVIMÄKI 1 Aiheet Lääkärintodistus hankittu sairausajan palkka taattu? Epäilyttävä selvitys sairaudesta vaikutus palkkaan? Ristiriitaiset lääkärilausunnot?

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

MITEN TYÖNTEKIJÖIDEN SAIRAUSTIETOJA ON KÄSITELTÄVÄ TYÖPAIKALLA SEL TIMO KOSKINEN PÄÄLAKIMIES SAK RY

MITEN TYÖNTEKIJÖIDEN SAIRAUSTIETOJA ON KÄSITELTÄVÄ TYÖPAIKALLA SEL TIMO KOSKINEN PÄÄLAKIMIES SAK RY MITEN TYÖNTEKIJÖIDEN SAIRAUSTIETOJA ON KÄSITELTÄVÄ TYÖPAIKALLA SEL 21.9.2018 TIMO KOSKINEN PÄÄLAKIMIES SAK RY SAIRAUSVAKUUTUSLAKI, 8 LUKU 4 Vakuutetulla on oikeus sairauspäivärahaan ajalta, jona hän on

Lisätiedot

Työsuhteen päättyminen

Työsuhteen päättyminen Työsuhteen päättyminen Työsuhde ja muut tavat tehdä työtä Ihmistyö Epäitsenäinen Virka -vakinaiset -määräaik. Työsuhde -vakinaiset Ansiotyö Yrittäjät Itsenäinen -määräaik. -sekatyyppiset Toimeksianto Ei-ansiotyö

Lisätiedot

Susanna Siitonen Hallitusneuvos

Susanna Siitonen Hallitusneuvos Susanna Siitonen Hallitusneuvos KKO 2015:7 Työsopimuksen irtisanominen taloudellisten ja tuotannollisten syiden perusteella R oli työskennellyt postinkäsittelytehtävissä yhtiön palveluksessa sen asiakasyrityksen

Lisätiedot

SAIRAUSPOISSAOLOT. Sari Anetjärvi lakimiesasessori

SAIRAUSPOISSAOLOT. Sari Anetjärvi lakimiesasessori SAIRAUSPOISSAOLOT Sari Anetjärvi lakimiesasessori SAIRASTUMISESTA ILMOITTAMINEN Sairastumisesta on ilmoitettava viipymättä työnantajalle. Ilmoittaminen tehdään seurakunnan linjaamalla tavalla, yleensä

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Sairauspoissaolot Henkilöstöjaosto

Sairauspoissaolot Henkilöstöjaosto Sairauspoissaolot Henkilöstöjaosto Sisällysluettelo 1 Oikeus sairauspoissaoloon... 2 2 Sairauspoissaolosta ilmoittaminen... 2 2.1 Sairauspoissaolo esimiehen luvalla... 2 2.2 Sairauspoissaolo enintään 5

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

c) 6 viikkoa, kun osa-aikaistaminen tai irtisanominen taikka lomauttaminen yli 90 päiväksi ilmeisesti kohdistuu yli 10 työntekijään.

c) 6 viikkoa, kun osa-aikaistaminen tai irtisanominen taikka lomauttaminen yli 90 päiväksi ilmeisesti kohdistuu yli 10 työntekijään. 1 (7) KUNNALLINEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUS 2005 2007 3 TYÖNTEKIJÄN LOMAUTTAMINEN 1 Yleistä Työntekijän lomauttaminen määräytyy kulloinkin voimassa olevan työsopimuslain säännösten mukaisesti

Lisätiedot

Oikeus osasairauspäivärahaan laajentunut

Oikeus osasairauspäivärahaan laajentunut Oikeus osasairauspäivärahaan laajentunut 28.4.2010 Heikki Palomäki Asiantuntijalääkäri, dosentti Kansaneläkelaitos Terveysosasto 1 Osasairauspäiväraha 2007 (I) Tavoitteena järjestelmä, joka Tukisi vakuutetun

Lisätiedot

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu

Työohjeita esimiehille ja työntekijöille. - korvaava työ - työterveysneuvottelu Työohjeita esimiehille ja työntekijöille - korvaava työ - työterveysneuvottelu Mitä tarkoittaa korvaava työ Korvaavalla työllä tarkoitetaan sitä, että työntekijä on sairauden tai tapaturman vuoksi estynyt

Lisätiedot

OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA

OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA Johtoryhmä 19.9.2018 Yhteistyötoimikunta 19.9.2018 Yhtymähallitus 30.10.2018 LIITE 6 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA 19.9.2018 Lapin koulutuskeskus REDU - Santasport

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala 2015 Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Faksi 02 262 6448 Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Laki. työsopimuslain muuttamisesta

Laki. työsopimuslain muuttamisesta Laki työsopimuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työsopimuslain (55/2001) 1 luvun 4, 2 luvun 4, 11 ja 17, 4 luvun 2, 6 luvun 6, 12 luvun 3 ja 13 luvun 5, sellaisina kuin niistä

Lisätiedot

Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa

Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Yhteistoimintaryhmä 93 25.10.2018 Asianro 973/01.01.01/2018 306 Ohjeet korvaavan työn tekemisestä Raision kaupungissa Päätöshistoria Yhteistoimintaryhmä 25.10.2018 93

Lisätiedot

Laki (532/2009) sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki (532/2009) sairausvakuutuslain muuttamisesta 1 (10) Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Helsingissä 26 päivänä kesäkuuta 2009 Laki (532/2009) sairausvakuutuslain muuttamisesta muutetaan 21 päivänä joulukuuta 2004 annetun sairausvakuutuslain (1224/2004)

Lisätiedot

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje.

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje. Ohje (1/6) 13.5.2014 YLIOPISTOJEN YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS OHJE KOSKIEN 1.4.2014 VOIMAAN TULLEITA IRTISANOMISAIKA- JA VUOSILOMAMÄÄRÄYKSIÄ TAUSTA Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat

Lisätiedot

HE 168/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 168/2000 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 168/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi merimieslain 81 :n ja merimiesten vuosilomalain 17 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi merimieslakia

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Sopimus koskee lomauttamista sekä toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen päättämistä

Sopimus koskee lomauttamista sekä toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen päättämistä Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(5) LIITE 4 SUOMEN MATKUSTAJALAIVAYHDISTYKSEN JA SUOMEN MERIMIES-UNIONI SMU RY:N, SUOMEN LAIVANPÄÄLLYSTÖ- LIITON JA SUOMEN KONEPÄÄLLYSTÖLIITON VÄLINEN

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille

Määräaikaiset työsuhteet. - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille 1 2 Määräaikaiset työsuhteet - hyviä käytäntöjä esimiehille ja luottamusmiehille Uuden yliopistolain (558/2009) voimaantulon

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp. Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 41/2006 vp Hallituksen esitys osasairauspäivärahaa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2005 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä osasairauspäivärahaa koskevaksi

Lisätiedot

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA

YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA 1 YHTEISTYÖ TYÖKYVYN ARVIOINNISSA Jari Korhonen Liikelaitoksen johtaja, työterveyshuollon erikoislääkäri Joensuun Työterveys Joensuu 26.4.2013 7.5.2013 Jari Korhonen, johtaja, Joensuun Työterveys 2 Mitä

Lisätiedot

Seppo Koskinen työoikeuden professori, Lapin yliopisto TYÖSUHDETURVA

Seppo Koskinen työoikeuden professori, Lapin yliopisto TYÖSUHDETURVA Seppo Koskinen työoikeuden professori, Lapin yliopisto TYÖSUHDETURVA Artikkeli, versio 3.0 Julkaistu 4.1.2013 www.edilex.fi/lakikirjasto/9317 Aiempi versio julkaistu Edilexissä 7.4.2006 Sisällys I MITÄ

Lisätiedot

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö

Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Luottamushenkilöiden palkkiosääntö Kaupunginvaltuusto 11.12.2017 102 1 Soveltamisala Kaupungin luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta sekä korvausta ansionmenetyksestä ja

Lisätiedot

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-,

Jatkossa vuosilomaa kertyy enintään kuuden kuukauden ajalta. Koska äitiys-, 1 INFRA RY:N JÄSENTIEDOTE VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA: PERHEVAPAAN LOMAKERTYMÄ PIENENEE LOMALLA SAIRASTAMISEEN OMAVASTUU Eduskunta hyväksyi vuosilomalain muutoksen. Muutos rajaa äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan

Lisätiedot

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE

LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ OLEVALLE TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 9/2001 Bulevardi 28 PL 275 00121 Helsinki puh. (09) 680 401 Fax (09) 604 714 21.11.2001 1(5) Merja Salonen LYHYEN AJAN ANSIONMENETYSKORVAUS OSA-AIKAELÄKKEELLÄ

Lisätiedot

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1

MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 MUUTOSTURVA 5.4.2012 1 Tavoite Nopeampi työllistyminen ja muutoksen aikaisen turvan lisääminen tuotannollisissa ja taloudellisissa irtisanomistilanteissa ja pidempiaikaisissa lomautustilanteissa (vähintään

Lisätiedot

IRTISANOMISPERUSTEENA

IRTISANOMISPERUSTEENA KAIKKONEN & SUNNARI ASIANAJOTOIMISTO ATTORNEYS AT LAW SAIRAUSLOMIEN VÄÄRINKÄYTÖKSET IRTISANOMISPERUSTEENA Eduhouse-koulutus 22.3.2017 Asianajaja Tuomas Sunnari SISÄLTÖ 1. Yleistä 2. Sairauspoissaolon oikeuttava

Lisätiedot

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa

Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa Kelan tuet osatyökykyisille tapausesimerkkien valossa 1.12.2017 Sari Linna Ratkaisuasiantuntija, Kela, Kajaanin toimisto Pohjoinen vakuutuspiiri Esimerkki 1; sairauspäiväraha, osasairauspäiväraha ja kuntoutus

Lisätiedot

Työkyvyn arviointi vakuutuslääkärin näkökulmasta

Työkyvyn arviointi vakuutuslääkärin näkökulmasta Työkyvyn arviointi vakuutuslääkärin näkökulmasta Tampere 5.9.2018 Tapio Ropponen Johtajaylilääkäri Keva Sidonnaisuudet LL, yhteiskuntatieteiden maisteri Vakuutuslääketieteen erityispätevyys Päätoimi: johtajaylilääkäri,

Lisätiedot

Yhdistys työnantajana

Yhdistys työnantajana Yhdistys työnantajana lainsää äädäntö,, mm.: työsopimuslaki työaikalaki vuosilomalaki Normipohja työehtosopimukset työsopimukset yhdistyksillä ei erityisasemaa Työsopimuslaki keskeinen laki lain sääs äännökset

Lisätiedot

Työsopimus ja työsuhteen päättäminen. Lakimies Mika Välimaa Lappeenranta,

Työsopimus ja työsuhteen päättäminen. Lakimies Mika Välimaa Lappeenranta, Työsopimus ja työsuhteen päättäminen Lakimies Mika Välimaa Lappeenranta, 23.11.2017 Ennen työsopimusta Työntekijän hakeminen/haastattelu Kuka tekee työsopimuksen/on sopimuksen osapuoli Tarkistettava HA-päätöksen

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA

SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA 1 SAIRAUSPOISSAOLOJEN HALLINTA Sairauspoissaolo tarkoittaa työstä poissaoloa sairaudesta, vammasta tai tapaturmasta johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi. Sairauspoissaolojen hallinnan keskeinen tavoite on

Lisätiedot

Työntekijän lojaliteetti- ja uskollisuusvelvoite

Työntekijän lojaliteetti- ja uskollisuusvelvoite ERI MIELTÄ OLEVAN JÄSENEN LAUSUNTO ASIASSA S 14/689 Hovioikeudenlaamanni Risto Jalanko: Irtisanomisperusteen arvioinnin lähtökohdat Työsopimuslain 7 luvun 1 :n mukaan työnantaja saa irtisanoa toistaiseksi

Lisätiedot

Työsuhteen kipupisteet

Työsuhteen kipupisteet A P P L E X A T T O R N E Y S P U R E B U S I N E S S L A W Työsuhteen kipupisteet Työsopimuslainsäädäntö Työsopimuksia koskeva lainsäädäntö on suurelta osin pakottavaa, eli siitä ei voida sopimuksella

Lisätiedot

Työntekijästä johtuvat irtisanomisperusteet työnantajan työllistäessä alle 20 työntekijää

Työntekijästä johtuvat irtisanomisperusteet työnantajan työllistäessä alle 20 työntekijää Suomen Yrittäjät ry Lausunto 16.08.2018 Asia: TEM/1399/03.01.01/2018 Työntekijästä johtuvat irtisanomisperusteet työnantajan työllistäessä alle 20 työntekijää Yleiset huomiot Yleisluontoiset huomiot Hallitus

Lisätiedot

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

VUOROTTELUKORVAUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa VUOROTTELUKORVAUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa Vuorotteluvapaa Vuorotteluvapaa on järjestely, jossa kokoaikatyössä ollut työntekijä

Lisätiedot

Päihdeongelmaisen työkyky. Tiina Kaarne, työterveyshuollon erikoislääkäri 9.3.2012

Päihdeongelmaisen työkyky. Tiina Kaarne, työterveyshuollon erikoislääkäri 9.3.2012 Päihdeongelmaisen työkyky Tiina Kaarne, työterveyshuollon erikoislääkäri 9.3.2012 Työkyvyn arvio Työkyvyttömyys Juridinen käsite, johon aina liittyy lääketieteellinen arvio Sairaus-kudosvaurio-toimintakyvyn

Lisätiedot

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi

Laki. Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi EV 26/1998 vp - HE 13/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen ikääntyvien työntekijöiden aseman parantamista koskevaksi lainsäädännöksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o 13/1998

Lisätiedot

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta

Laki. työttömyysturvalain muuttamisesta Laki työttömyysturvalain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan työttömyysturvalain (1290/2002) 2 luvun 1 :n 2 momentin johdantokappale, 10 :n 2 momentin 2 4 kohta, 13 :n 1 momentti ja

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

Jatkuvasti sairasteleva työntekijä. H.E.Kivimäki

Jatkuvasti sairasteleva työntekijä. H.E.Kivimäki Jatkuvasti sairasteleva työntekijä H.E.Kivimäki Päivän aiheet - Sairauslomamaratonit milloin irtisanomissuoja murtuu? - Missä huolellinenkin työnantaja voi mokata jatkuvaan sairasteluun puuttuessaan? -

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011

HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 HENKILÖSTÖKESKUS Henkilöstöpolitiikka 8.12.2011 HELSINGIN KAUPUNKI OHJE 1 Jakelussa mainituille OPINTOVAPAAN MYÖNTÄMINEN 1 Opintovapaan pituus Opintovapaan myöntäminen perustuu opintovapaalakiin ja - asetukseen. Opintovapaajärjestelmä ei koske oppisopimuslaissa

Lisätiedot

OHJE KOSKIEN VUOSILOMAN SIIRTÄMISEN KARENSSIPÄIVIÄ TYÖNTEKIJÄN TULLESSA TYÖKYVYTTÖMÄKSI VUOSILOMANSA AIKANA

OHJE KOSKIEN VUOSILOMAN SIIRTÄMISEN KARENSSIPÄIVIÄ TYÖNTEKIJÄN TULLESSA TYÖKYVYTTÖMÄKSI VUOSILOMANSA AIKANA OHJE KOSKIEN VUOSILOMAN SIIRTÄMISEN KARENSSIPÄIVIÄ TYÖNTEKIJÄN TULLESSA TYÖKYVYTTÖMÄKSI VUOSILOMANSA AIKANA Tausta Vuosilomalain 25 :n tehty kaksi muutosta lyhyen ajan sisällä Alkuperäisessä :ssä oli 7

Lisätiedot

Työkyvyn ongelmiin on tartuttava ripeästi

Työkyvyn ongelmiin on tartuttava ripeästi Työkyvyn ongelmiin on tartuttava ripeästi Kirsi Ahola Ihmisen toimintakyky vaihtelee, mutta työkyky säilyy, kun työ joustaa Toimintakyky kertoo, kuinka henkilö selviytyy päivittäisen elämänsä vaatimuksista.

Lisätiedot

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN

KIERTOKIRJE 5/ sivu 1 VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA LUKIEN 17.3.2016 sivu 1 Petri Verronen, Olli Rauhamaa, Mari Vasarainen VUOSILOMALAKIIN MUUTOKSIA 1.4.2016 LUKIEN Vuosilomalaki muuttuu 1.4.2016 lukien. Muutokset koskevat vuosiloman ansaintaa tiettyjen perhevapaiden

Lisätiedot

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA

HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA HARJAVALLAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA 0 YLEISHALLINTO 02 HENKILÖSTÖASIAT LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIO- JA 2013 MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuusto 18.6.2012/36 Voimaantulo 1.1.2013

Lisätiedot

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet

Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus. PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkyvyttömyyseläkkeen kustannukset ja työeläkekuntoutus PHP-seminaari 24.11.2014 Annukka Kettunen / Työkyky ja eläkkeet Työkykyjohtamisella työkyvyttömyyseläkeriskit hallintaan Lähiesimies Työolot Varhainen

Lisätiedot

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS

OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS TAPATURMA-ASIAIN KORVAUSLAUTAKUNTA KIERTOKIRJE 4/2008 Bulevardi 28 00120 Helsinki Puhelin (09) 680 401 20.2.2008 Faksi (09) 604 714 Merja Salonen 1(5) OSASAIRAUSPÄIVÄRAHA JA TAPATURMAVAKUUTUS Vuoden 2007

Lisätiedot

Työn tarjoaminen ja työvoiman palkkaaminen

Työn tarjoaminen ja työvoiman palkkaaminen Työn tarjoaminen ja työvoiman palkkaaminen KHHJ 4.2.2014 19 SISÄLLYS 1 Muun työn tarjoaminen irtisanomisen (taloudelliset ja tuotannolliset syyt) vaihtoehtona... 1 2 Koulutusvelvollisuus... 2 3 Toimintamalli

Lisätiedot

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa

LIIKKUVUUSAVUSTUS. Tampere Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS Tampere 27.1.2018 Anu Turakainen Vastaava etuuskäsittelijä Julkisten ja hyvinvointialojen työttömyyskassa LIIKKUVUUSAVUSTUS uudet säännökset Voidaan myöntää 1.1.2018 alkaen myös sellaiseen

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

Sosiaaliturvan selvittäminen

Sosiaaliturvan selvittäminen Sosiaaliturvan selvittäminen Terveiden tilojen vuosikymmen Itä- Suomessa - asiantuntijaseminaari Jyrki Elo Ylilääkäri Kela, Itäinen asiantuntijalääkärikeskus Sisäilmaan liittyvät terveysongelmat ja sosiaaliturva

Lisätiedot

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi

Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena Rovaniemi Työterveysyhteistyö työntekijän työhön paluun tukena 07.02.2013 Rovaniemi ylilääkäri, työterveyslääkäri Heli Leino, Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitos Työterveyshuolto = työnantajan järjestettäväksi

Lisätiedot

TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMINEN SAIRAUDEN PERUSTEELLA

TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMINEN SAIRAUDEN PERUSTEELLA TYÖSUHTEEN PÄÄTTÄMINEN SAIRAUDEN PERUSTEELLA Helsingin yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta Työoikeuden OTM-tutkielma Ohjaajat: Professori Pentti Arajärvi ja tohtorikoulutettava Ilari Kallio Laati:

Lisätiedot

Ajankohtaista lausunnoista. Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus

Ajankohtaista lausunnoista. Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus Ajankohtaista lausunnoista Ylilääkäri Jari Välimäki Kela, Läntisen vakuutuspiirin asiantuntijalääkärikeskus A-todistus: annetaan lyhytaikaisen työkyvyttömyyden ( sairauslomatodistus ) osoittamiseksi ja

Lisätiedot

Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty

Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty Juupajoen kunta PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 29.10.2012 Voimaantulo 1.1.2013 Sisällysluettelo: 1 Soveltamisala... 3 2 Kokouspalkkiot... 3 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset... 4 4 Vuosipalkkiot...

Lisätiedot

Työterveyshuollon 90 päivän lausunto. Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri

Työterveyshuollon 90 päivän lausunto. Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri Työterveyshuollon 90 päivän lausunto Kuntamarkkinat 13.9.2012 Tapio Ropponen johtajaylilääkäri Työterveyshuollon lausunto (svl 8 luku 5 a, tthl 12 1 mom 5 a kohta) Työterveyshuollon on arvioitava työntekijän

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä 2/1/15 0. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä 2/1/15 0. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä 2/1/15 0 Sairausloman määräämiseen liittyviä haasteita lääkärin työssä Kari-Pekka Martimo, LT Johtava ylilääkäri, Vaikuttava työterveyshuolto teemajohtaja 2/1/15 1 Taustaa Sairausloman

Lisätiedot

Oikaisuvaatimus Liperin kunnan sivistyslautakunnan päätökseen. Asianajotoimisto Lakipalvelu Petri Sallinen Oy Malmikatu 7 A

Oikaisuvaatimus Liperin kunnan sivistyslautakunnan päätökseen. Asianajotoimisto Lakipalvelu Petri Sallinen Oy Malmikatu 7 A LIPERIN KUNTA 10.09.20114 1 Diaantunnus LIPERIN KUNNAN SIVISTYSLAUTAKUNNALLE ASIA Oikaisuvaatimus Liperin kunnan sivistyslautakunnan päätökseen OIKAISUVAATIMUKSEN TEKIJÄ Eila Hyvärinen, Joensuu AVUSTAJA

Lisätiedot