Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola"

Transkriptio

1 LUOTTAMUKSELLINEN Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola Turvallisuusselvitys 2017

2 Turvallisuusselvitys

3 Turvallisuusselvitys SISÄLLYS 1 YLEISTÄ Kohteen kuvaus Turvallisuusselvityksen laadinta Riskien arvioinnin toteuttaminen HANKKEESEEN LIITTYVÄT RISKIT Riskien lukumäärä ja jakautuminen hankkeen eri osa-alueisiin Toimintaympäristö Rakennushankkeen ominaisuudet ja olosuhteet Rakennushankkeen prosessi Suunnittelu Lähtötiedot Tiesuunnittelu Geosuunnittelu Liikenne Ajoneuvoliikenne, kevyt liikenne Tietoliikenne... 6 Liite 1 Mt 375 parantaminen Saittara Enäjärvi, riskienhallintasuunnitelma (6)

4 Turvallisuusselvitys Yleistä 1.1 Kohteen kuvaus Kohteena on maantie 375 parantaminen. Maantie 375 sijaitsee Pohjois- Kymenlaaksossa Kouvolan kaupungin alueella. Parannettava osuus alkaa Saittaran kylän eteläosasta Niemijärven kohdalla ja päättyy Enäjärven kylän eteläosaan Kotovuoren kohdalla. Suunnittelukohteen sijainti. Hankkeen lähtökohtana on ns. korjausvelan vähentäminen. Valtion vuoden 2016 lisätalousarviossa osoitettiin rahoitus korjausvelkakohteille. Kaakkois- Suomen ELY:n alueella yksi kohteista on Kaipiainen Alaportti maantien (Mt 375) sorapintaisen osuuden päällystäminen (59). Suunnitteluosuus liittyy molemmissa päissä päällystettyyn maantiehen. Suunnittelualue on 7,8 km pitkä sorapintainen tieosuus asfalttipäällystettyjen osuuksien välissä. Nykytilanteessa suunnittelualueen lopussa on noin 100 m matkalla nopeus-rajoitus 60 km/h ja muulla suunnitteluosuudella on yleisrajoitus 80 km/h. 2 (6)

5 Turvallisuusselvitys Sorapäällysteisen osuuden leveys on tierekisteritietojen mukaan 5,5 m, mutta paikoitellen tien leveys on lähes 8,0 m. Poikkileikkaus on kapea, joka aiheuttaa haasteita erityisesti raskaalle ja kevyelle liikenteelle. Tieosuudella on myös puutteita tierakenteen kuivatuksessa ja paikoin tienrakenteen kantavuudessa (kestävyydessä) mm. peltoalueilla. Tieosalla on yksityistieliittymiä ja kiinteistöjen liittymiä, joissa on paikoin puutteelliset näkemät mm. tietä lähellä olevien puiden, rakennusten ja pensasaitojen takia. Tien pysty- ja vaakageometriassa sekä tien rakenteessa on paikoin puutteita. Tien geometria vastaa nykytilanteessa monin paikoin 40 km/h mitoitusarvoja. Jyrkkiä kuperia pyöristyskaaria on erityisesti kallioisilla mäenharjanteilla, joissa kalliopaljastumia esiintyy usein tienpinnassa. Vaakageometria on pienipiirteistä ja aiheuttaa erityisesti huonoja näkemiä kaarteissa ja notkelmissa. 1.2 Turvallisuusselvityksen laadinta Tässä turvallisuusselvityksessä on kuvattu Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi -hankkeen tiesuunnitelmavaiheessa havaitut merkittävimmät turvallisuutta uhkaavat riskit. Hankkeeseen liittyvät merkittävimmät turvallisuusriskit on esitetty luvussa 2. Liitteenä olevissa riskienhallintasuunnitelmassa on listattu yksityiskohtaisemmin kaikki, myös ns. kokonaisvaltaiseen riskienhallintaan liittyvät riskit. Turvallisuusselvitys on tehty Liikenneviraston ohjeen "Turvallisuusselvityksen laadinta" (Dnro 4787/065/2011) mukaisesti. Turvallisuusselvitykseen on koottu suunnittelijan näkemys kohteen rakentamisen ja käytönaikaisista työturvallisuusriskeistä. Hankkeen riskientarkastelu on tehty Liikenneviraston käyttöohjeen Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistusmenetelmä (Dnro 3067/090/2012) mukaisesti. Riskien tunnistamisessa ja arvioinnissa on noudatettu myös Liikenneviraston riskienhallinnan menettelytapaohjetta (Liikenneviraston ohjeita 17/2012). Kohteesta ei ole aiemmin tehty riskienhallinnan suunnittelua. 1.3 Riskien arvioinnin toteuttaminen Koko toimeksiannon suunnittelutyön ajan konsultti on tehnyt jatkuvaa riskien arviointia tiesuunnitelman edistymisen myötä. Riskien kehittymistä on seurattu suunnittelukokouksissa ja niitä on käsitelty hankeryhmäkokouksissa. Suunnittelutyössä on pyritty mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon tunnistetut riskit. Riskejä on tunnistettua ja arvioitu Liikenneviraston turvallisuusriskien tunnistusmenetelmää käyttäen. Riskit on kirjattu ylös ja niistä on laadittu riskienhallintasuunnitelma konsultin omaa Excel-pohjaista riskityökalua hyväksi käyttäen. Seuraavassa suunnitteluvaiheessa riskienhallintasuunnitelma (riskilistat) on päivitettävä. 3 (6)

6 Turvallisuusselvitys Hankkeeseen liittyvät riskit 2.1 Riskien lukumäärä ja jakautuminen hankkeen eri osa-alueisiin n kokonaisvaltaisen riskientarkastelun tuloksena hankkeen toteutukseen tunnistettiin liittyvän kaiken kaikkiaan 14 riskiä. Näistä varsinaisia turvallisuusriskejä on 9 kappaletta. Muut tunnistetut riskit liittyvät puhtaasti hankkeen toteuttamiseen tai suunnitteluun. Tässä tiesuunnitelmavaiheessa ei tunnistettu yhtään vakavaa (V-luokan) riskiä. Merkittäviä (IV-luokan) riskejä tunnistettiin yksi. III-luokan (varauduttava toimenpiteisiin) riskejä tunnistettiin 6 ja muita riskejä kaikkiaan 7 kappaletta. Kohteeseen liittyvien riskien jakauma esitettynä merkittävyyden perusteella. Itse kohteen ominaisuuksiin on tunnistettu liittyvän 5 riskiä, suunnitteluun liittyviä on 8 kpl ja muita yksi. Kohteen riskit liittyvät pääosin kohteen toimintaympäristöön (olosuhteisiin) ja suunnitteluratkaisuihin sekä osittain liikennejärjestelyihin ja vaarallisiin töihin. 4 (6)

7 Turvallisuusselvitys Seuraavissa luvuissa on kuvattu lyhyesti hankkeen merkittävät terveydelle vaaraa tai haittaa aiheuttavat turvallisuusriskit. 2.2 Toimintaympäristö Rakennushankkeen ominaisuudet ja olosuhteet Hankkeella tulee olemaan toteutusvaiheessa lukuisia työpisteitä, sillä hankkeelle sijoittuu useita erillisiä rakentamiskohteita, joista ainakin osa saatetaan toteuttaa yhtä aikaa. Tämä vaatii hyvän toteutus- ja liikenteenohjaussuunnittelun etukäteen. Asia on syytä tuoda esiin toteutuksen hankintavaiheessa ehkä jopa vaadittava ehdotusta tarjousvaiheessa. Hankkeen toteutuksen aikainen liikenne ja työmaaliikenne on sovitettava yhteen tien kapeuden ja huonojen näkemien vuoksi. Toteutuksen aikaisiin liikennejärjestelyihin on panostettava. Liikennejärjestelyissä otettava huomioon olosuhteet kiertoteitäkin tarvittaneen hankalimpien paikkojen korjaustilanteissa (selvitettävä kiertotien järjestämismahdollisuus ja suunniteltava sen toteutus) Rakennushankkeen prosessi Hankkeen kustannusarvio on varsin pieni kohteen korjauksen edellyttämiin toimenpiteisiin nähden. määritellyt, että suunnitellaan "tarvittavat" toimenpiteet. Vaarana on, ettei kaikille hankkeen edellyttämille korjauksille ole riittävää rahoitusta. Tällöin hankkeella voidaan toteuttaa vain osa suunnitelluista ratkaisuista, mikä saattaa johtaa liikenteen osalta turvallisuusriskeihin. Hyvällä suunnittelijan ja tilaaja yhteistyöllä varmistetaan riittävän ajoissa budjetin mukaiset ratkaisut. Lisäksi mahdollisuuksien mukaan pyritään suunnittelemaan ratkaisut siten, että myös vain osa olisi mahdollista toteuttaa - arvioidaan toimenpiteiden yhteensopivuus, kun kustannukset selviävät luotettavasti. 2.3 Suunnittelu Lähtötiedot Jos joku ehdotettu toimenpide jätetään tekemättä, siitä voi seurata liikenneturvallisuusriskejä viereisten toimenpiteiden yhteensopivuusongelmien takia. Suunnitteluvaiheessa pyritään huolehtimaan tien geometrian ja pintakunnon yhteensopivuudesta koko suunnittelualueella. Pyritään sopimaan oikea mitoitusnopeus koko hankkeelle (periaatekatselmuksessa sovittiin mitoitusnopeudesta) Tiesuunnittelu Mitoitusnopeus on suunnittelun alussa epäselvä. Nopeus on geometriasuunnittelun peruste. Suunnitteluperusteissa on esitetty useita nopeuksia (60/50/40 km/h). Mitoitusnopeus on olennainen tieto geometriatoimenpiteiden mitoituksessa. Nopeus vaikuttaa myös toimenpiteiden priorisointiin. ja suunnittelija selvittävät/sopivat mitoitusnopeudesta (huom. periaatekatselmuksessa sovittiin mitoitusnopeudesta). 5 (6)

8 Turvallisuusselvitys Geosuunnittelu Suunnittelun alussa konsultilla on riittämättömät tiedot maastosta ja pohjasuhteista. Konsultilla ei tiedossa mitkä ovat hankkeen tutkimus- /suunnittelukustannusvaraukset. Suunnitelmat saattavat pohjautuvat vääriin lähtötietoihin. Pyritään saamaan lisää maapohjatutkimuksia ja riittävän tarkka maastomalli. lisätutkimusten avulla. 2.4 Liikenne Ajoneuvoliikenne, kevyt liikenne Rakennustyöt aiheuttavat liikennehäiriöitä tieyhteydelle, mistä saattaa aiheutua ajoaikojen pidentymistä yhteysvälillä. Myös kevyelle liikenteelle aiheutuu haittaa, jopa vaaratilanteita. Asiaan tulee varautua suunnitelmallisella rakentamisen aikaisella tiedottamisella ja järjestämällä asianmukaiset korvaavat yhteydet. Minimoidaan etukäteen erityisesti kevyelle liikenteelle koituva haitta Tietoliikenne Kohteessa jonkin verran kaapeleita ja johtoja; Uusi valokuitukaapeli sijoittuu koko hankkeen osuudella ulkoluiskaan. Kyseisestä kaapelista on ollut vaikeata saada tietoja. Vaarana on toteutusvaiheen aikana tietoliikenneyhteyksien katkeaminen johtosiirtojen tai johtojen vaurioitumisen vuoksi. Johdot on huomioitava mahdollisesti jo tutkimusten (kairaustenkin) yhteydessä. Huolehditaan johtojen sijainnin selvittämisestä ja merkitsemisestä. Kaapelit (rakenteilla ollut valokuitukaapeli) on otettava huomioon toteutuksessa. Selvitetään miten talojohdot on toteutettu? Mahdolliseen johtosiirtoon liittyvään tietoliikennekatkoonkin on syytä varautua. 6 (6)

9 Turvallisuusselvitys / LIITTEET Liite 1 Mt 375 parantaminen Saittara Enäjärvi, riskienhallintasuunnitelma Riskienhallintasuunnitelman riskilistasta on tehty erillinen PDF-tiedosto (taulukko A3-kooossa): mt375_riskienhallintasuunnitelma_ pdf. 1 (2)

10 Riskilomake Sivu 1 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys KOHDE 1.1. Rakennushankkeen ominaisuudet 1 Työpisteiden runsas määrä Hankkeelle sijoittuu useita rakentamiskohteita, joista ainakin osa saatetaan toteuttaa yhtä aikaa --> vaatii hyvän toteutus- ja liikenteenohjaussuunnittelun etukäteen. 4 2 II Tuotava esiin (vaadittava ehdotusta) toteutuksen hankinnassa. Päätoteuttaja Suunnittelija 1.2. Rakennushankkeen luonne 1.3. Rakennushankkeen olosuhteet 2 Hankkeen toteutuksen aikainen liikenne / työmaaliikenne & kapea tie & huonot näkemät Toteutuksen aikaisiin liikennejärjestelyihin panostettava. Liikennejärjestelyissä otettava huomioon olosuhteet - kiertoteitäkin tarvittaneen hankalimpien paikkojen korjaustilanteissa (selvitettävä kiertotien järjestämismahdollisuus - suunniteltava toteutus) 3 2 II Työmaa-alueiden suunnittelu, hyvä työnaikainen liikenteenohjaus Päätoteuttaja 1.4. Rakennushanketta edeltävät asiat 3 Hankkeen kustannusarvio varsin pieni kohteen korjauksen edellyttämiin toimenpiteisiin nähden määritellyt, että suunnitellaan "tarvittavat" toimenpiteet. Vaarana, ettei hankkeen edellyttämille korjauksille ole riittävää rahoitusta - vain osa rahoitetaan - -> Hankkeella voidaan toteuttaa vain osa suunnitelluista ratkaisuista, mikä saattaa johtaa liikenteen osalta turvallisuusriskeihin. 3 4 III Suunnittelija-tilaaja yhteistyöllä varmistetaan riittävän ajoissa budjetin mukaiset ratkaisut. Budjetin mahdolliset tarkistukset? Muiden rahoitusmahdollisuuksien selvittäminen. Pyritään suunnittelemaan ratkaisut siten, että myös vain osa olisi mahdollista toteuttaa - arvioidaan toimenpiteiden yhteensopivuus, kun kustannukset selviävät luotettavasti. 4 Vuorovaikutus asukkaiden ja tienkäyttäjien kanssa puutteellista tai epäonnistuu Hankkeen toteuttaminen vaikeutuu ja saattaa viivästyä. Hanke ei voi viivästyä korjausvelkakohteen rahoitusaikataulusta (=toteutus vuoden 2018 aikana) --> rakennussuunnitelma valmistuttava vuodenvaihteeseen 2017/2018 mennessä! Hankkeen hyväksyttävyys kärsii. 3 3 III Hyvä tiedotus ja vuoropuhelu asukastahojen kanssa koko suunnitteluprosessin kuluessa. Suunnitelmien havainnollistaminen tärkeää Prosessi 5 Hankkeen kokonaisaikataulu kireä Hankkeen TS, RS ja toteutus aikataulutettu erittäin kireäksi (korjausvelkarahakohde). Jotta suunniteltu aikataulu toteutuisi on esim. TS-vaihe saatava erittäin sujuvasti läpi. 2 4 II Suunnittelun toteuduttava ajatellussa aikataulussa. Suunnitelmat hyväksytettävä Liikennevirastolla (periaatekatselmus) ja sidosryhmillä jo suunnitteluvaiheessa --> mielellään mukaan suunnitteluprosessiin --> vältetään hankkeen vastustusta. Suunnittelussa otettava huomioon sidosryhmien näkemykset. Suunnittelun olisi edettävä suunnitellussa aikataulussa! Helmikuussa 2017 ollaan jäämässä jälkeen osittain pohjatutkimustulosten viivästymisen takia.

11 Riskilomake Sivu 2 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys 1.6. Hankkeen toteuttamnen

12 Riskilomake Sivu 3 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS 2. SUUNNITTELU 2.1. Lähtötiedot Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys 6 Jos joku ehdotettu toimenpide jätetään tekemättä, siitä voi seurata liikenneturvallsuusriskejä viereisten toimenpiteiden yhteensopivuusongelmien takia. Tien geometrian ja pintakunnon yhteensopivuus koko suunnittelualueella! Mahdollisia massojen hyödyntämisongelmia (viereisten toimenpiteen massojen keskinäinen hyödyntäminen) 4 4 IV Oikea mitoitusnopeus (Periaatekatselmuksessa sovittiin mitoitusnopeudesta) Nopeusrajoituskäytännöt! Toimenpiteiden toteutusmahdollisuudet arvioitava. Suunnittelija 7 Puutteelliset tiedot kalliopinnasta useissa hankkeen eri kohdissa sekä tierakenteessa että mahdollisilla "oikaisupaikoilla". Vaikutukset massalaskentaan ja kustannuksiin. Vaikutukset tierakenteiden suunnitteluun. Vaikutukset toteutuksen aikatauluun. Kallipinnan todelliseen korkeuteen jäi tiesuunnitelmavaiheessa vielä paljon epävärmuutta. Kallioleikkausten runsas määrä aiheuttaa suuren kustannusriksin! 3 3 III Pyritään kartoittamaan kalliot mahdollisimman hyvin (analysoimaan lähtötietoja, mittaamaan (maatutkaus) ja kairaamaan) 8 Maastomallin epätarkkuus ja virheet tai laajuus riittämätön Epätarkkuudet maastomallissa. Mallin virheiden heijastuminen suunnitelmiin. Täydennystarpeet voivat vaikuttaa aikatauluun. 2 2 I Mallin tarkastus. Lähtötietojen tarkistus ja seuranta sekä dokumentointi. Ristiriitojen selvittäminen ja esille otto riittävän aikaisessa vaiheessa. Suunnittelun aikana havaitut virheet ja puutteet alueellisessa laajuudessa informoidaan tilaajalle. Tarvittaessa kohdekohtaisia tarkennuksia. 9 Saadun maastomallin poikkeukselliset merkinnät Maastomallissa paikoitellen käytetty koodaus normaalista poikkeava --> virheelliset tulkinnat 2 2 I Korjauspyyntö tekijälle - (Mikä on tilanne ?) 10 Puutteelliset tai virheelliset maanomistajatiedot Onko saadut maanomistajatiedot täydelliset? Miten vanhoja saadut tiedot ovat? --> Vaikutukset suunnitteluun 2 2 I Varmistetaan tietojen paikkanspitävyys tilaajan kanssa 2.2. Tie- ja katusuunnittelu 11 Geometriasuunnittelun peruste epäselvä: Mikä on mitoitusnopeus (suunnitteluperusteissa 60/50/40 km/h) Olennainen tieto geometria-toimenpiteiden mitoituksessa. Vaikuttaa myös toimenpiteiden priorisointiin. 4 3 III - suunnittelija selvittävät/sopivat mitoitusnopeudesta (huom. periaatekatselmuksessa sovittiin mitoitusnopeudesta) 2.3. Ratasuunnittelu 2.4. Geosuunnittelu 12 Riittämättömät tiedot maastosta ja pohjasuhteista Suunnitelmat pohjautuvat vääriin lähtötietoihin. Pienet tutkimus-/suunnittelukustannusvaraukset 3 2 II Riittävän tarkka maastomalli. Lisätutkimukset 2.5. Siltasuunnittelu 2.6. Liikennesuunnittelu 2.7. Asemien suunnittelu

13 Riskilomake Sivu 4 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys 2.8. Kalliosuunnittelu 2.9. Turvalaite- ja sähköratasuunnittelu Kustannuslaskentaan liittyvät riskit Muut suunnitteluun liittyvät 3. LIIKENNE 3.1. Tieliikenne 13 Rakennustyöt aiheuttavat liikennehäiriöitä tieyhteydelle Saattaa aiheutua ajoaikojen pidentymistä yhteysvälillä. Myös kevyelle liiken-teelle aiheutuu haittaa, jopa vaaratilanteita. 4 3 III Asiaan tulee varautua suunnitelmallisella rakentamisen aikaisella tiedottamisella ja järjestämällä asianmukaiset korvaavat yhteydet ja liikenteenohjaus. Minimoidaan etukäteen erityisesti kevyelle liikenteelle koituva haitta Rautatieliikenne 3.3. Kevyt liikenne 3.4. Vesiliikenne 3.5. Ilmailuliikenne 3.6. Tietoliikenne 14 Tietoliikenneyhteydet ja -verkot Kohteessa kaapeleita ja johtoja; Uusi valokuitukaapeli sijoittuu koko hankkeen osuudella ulkoluiskaan. Tietoliikenneyhteyksien katkeaminen johtosiirtojen tai johtojen vaurioitumisen vuoksi. Huomioitava mahdollisesti jo tutkimusten (kairaustenkin) yhteydessä. 3 3 III Huolehditaan johtojen sijainnin selvittämisestä ja merkitsemisestä. Kaapelit (rakenteilla ollut valokuitukaapeli) otettava huomioon toteutuksessa (onko talojohdot jo toteutettu?) Mahdolliseen johtosiirtoon liittyvään tietoliikennekatkoon varautuminen. Mittaustiedon (digitaalinen tieto) puuttuminen ( ) Päätoteuttaja (tutkimukset)

14 Riskilomake Sivu 5 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS 4. VAARALLISET TYÖT 4.1. Kaivutyöt Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys 4.2. Korkealla työskentely 4.3. Sähkötapaturmavaaralliset työt 4.4. Kemiallisiin tai biologisiin aineisiin liittyvät työt 4.5. Hukkumisvaaralliset työt 4.6. Tunnelityöt 4.7. Räjäytys- ja louhintatyöt 4.8. Nostot 4.9. Purkutyöt Pilaantuneisiin maihin liittyvät työt Työt tie-, katu- tai rautatiealueella Muut työt

15 Riskilomake Sivu 6 / 6 RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS Mt 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, TRS, Kouvola Hanne Huovinen, Jari Pihlajamäki, Markku Pienimäki Nro VAARA / ONGELMA / HÄIRIÖ VAARATILANTEEN KUVAUS 5. MUUT TOIMINNOT 5.1. Työnaikainen hoito ja ylläpito Todennäköisyys V luokka = vaatii välittömiä toimenpiteitä Luottamuksellinen IV luokka = toimenpiteet tässä suunnitteluvaiheessa III luokka = suunniteltava toimenpiteet myöhemmin toteutettavaksi II luokka = seurataan Vakavuus TP-luokka VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE-EHDOTUS / SEURANTA Vastuutaho Päiväys 5.2. Vaaralliset rakenteet ja laitteet 5.3. Muita vaaroja aiheuttavia toimintoja 5.4. Ympäristö ja vuorovaikutus 6. YMPÄRISTÖ 6.1. Ihmisten elinolot, viihtyvyys, terveys ja turvallisuus 6.2. Melu 6.3. Tärinä 6.4. Maaperä 6.5. Pinta- ja pohjavedet 6.6. Maisema ja kulttuuriympäristö 6.7. Luonto ja luontoarvot 6.8. Ilmasto 7. KÄYTTÖÖNOTTO 7.1. Tieliikenne

VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE- EHDOTUS/SEURANTA

VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE- EHDOTUS/SEURANTA RISKIENHALLINTASUUNNITELMA HANKE: Mt 8155, POIKKIMAANTIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ OULUN SATAMA-VALTATIE 22 OSALLISTUJAT: Seppo Parantala, Jouni Tiainen, Jaakko Tolvanen, Mikko Sivonen, Arja Kivinen, Mira

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 1.11.2017 31.12.2019 (optio 1.1.2020-31.12.2020). Valvonta-alueet 1-4 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) 1.10.2017-30.9.2020, (optiona 1.10.2020-30.9.2021 + 1.10.2021-1.10.2022), valvonta-alueet UUD - KAS Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa:

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 KENTTÄPALVELUT OULU JA KOILLISMAA 2017 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus (09) 471 977 (suora)

Lisätiedot

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA... 3 2 TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA... 4 3 TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 4 TURVALLISUUSSELVITYKSEN RAKENNE... 6 5

Lisätiedot

Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi

Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 2 (9) Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi Tämä ohje sisältää toimintamallin turvallisuusselvitykseen ja turvallisuusasiakirjaan tehtävästä vaara- ja

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 KENTTÄPALVELUT OULU ETELÄINEN 2018 2019 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus (09) 471 977 (suora)

Lisätiedot

Maantien 167 (Lahdentie) parantaminen Pennalantien ja Rautamäentien liittymissä, Orimattila. Todennäköisyys. TP-luokka (I-V) Vakavuus (1-5) (1-5)

Maantien 167 (Lahdentie) parantaminen Pennalantien ja Rautamäentien liittymissä, Orimattila. Todennäköisyys. TP-luokka (I-V) Vakavuus (1-5) (1-5) RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS HANKE: Maantien 167 (Lahdentie) parantaminen Pennalantien ja Rautamäentien liittymissä, Orimattila IV luokka littömät toimenpiteet PVM: III luokka Ryhdyttävä toimiin

Lisätiedot

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma Riskiraportti, ratasuunnitelma 13.3.2018 Riskiraportti 1/6 Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä... 1 1.2 Riskien arvioinnin rajaukset ja oletukset... 1 1.3 Hankkeen kuvaus...virhe. Kirjanmerkkiä ei ole

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 1 KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Tekninen lautakunta 23.5.2018 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Muut saapuvilla olleet 23.5.2018 klo 17.00 Kunnanviraston kokoushuone Severi

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Parantamissuunnitelmaselostus

Parantamissuunnitelmaselostus Parikkala Parantamissuunnitelmaselostus Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2013 Parantamissuunnitelmaselostus 2(7) PARANTAMISSUUNNITELMASELOSTUS SISÄLTÖ 1 HANKKEEN LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

Riskienhallinta väylänpidossa

Riskienhallinta väylänpidossa 28 2015 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA YLEISOHJE Yleisohje Liikenneviraston ohjeita 28/2015 Liikennevirasto Helsinki 2015 Kannen kuva: Ilmakuva Vallas Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Risto Lappalainen, Jaana Kalliolaakso Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Veera Jämsén (RATA2018) 1.2.2018 Jaana Kalliolaakso 2 Lainsäädännön asettamat vaatimukset Keskeisimmät

Lisätiedot

Mikä on digitaalinen suunnitelma. Petri Niemi Finnmap Infra Oy

Mikä on digitaalinen suunnitelma. Petri Niemi Finnmap Infra Oy Mikä on digitaalinen suunnitelma Petri Niemi Finnmap Infra Oy Taustaa Julkaistu 25.2.2016 23.8.2016 DIGITAALISTEN PÄÄLLYSTEURAKOIDEN TYÖPAJA 2 Digitaalinen päällystyssuunnitelma 23.8.2016 DIGITAALISTEN

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola. Tiesuunnitelmaselostus ja hyväksymisehdotus 1.2T

Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola. Tiesuunnitelmaselostus ja hyväksymisehdotus 1.2T Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Tiesuunnitelmaselostus ja hyväksymisehdotus 1.2T 2 Sisältö 1 HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTELUT... 5 1.1 Suunnittelukohteen sijainti ja hankkeen

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

U-6515 ARENAN ALIKULKUKÄYTÄVÄ

U-6515 ARENAN ALIKULKUKÄYTÄVÄ U-6515 ARENAN ALIKULKUKÄYTÄVÄ TURVALLISUUSASIAKIRJA LIITTYY PIIRUSTUKSIIN R15 / 19037 r-1, r-2 ja r-3 Revisio Päiväys Muutos Pornaisissa 28.4.2016 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen

Lisätiedot

SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET. Lainsäädäntö

SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET. Lainsäädäntö SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET 1 Lainsäädäntö Työturvallisuuslaki (738/2002) Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009) 2 VASTUUKAAVIO SUUNNITTELIJAT

Lisätiedot

Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama vt22, OULU

Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama vt22, OULU Mt 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama vt22, OULU TIESUUNNITELMA SUUNNITTELUPERUSTEET 15.5.2017 2(6) 1. SUUNNITTELUSSA ERITYISESTI HUOMIOITAVIA ASIOITA Kohde sijaitsee taajamassa, vilkkaasti

Lisätiedot

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin Messukeskus 14.11.2013 Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Kerttuli Harjanne 15.11.2013 1 Esityksen sisältö Miksi riskien arviointia Miten riskien arviointia

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus, liikennevastuualue. Toiminnanohjauspäällikkö Ø

Kaakkois-Suomen ELY-keskus, liikennevastuualue. Toiminnanohjauspäällikkö Ø Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus LAUSUNTOPYYNTÖ KASELY/1440/2015 LAPPEENØNNAN KAUPUNKI 21.8.2015 Kirjaamo 2 5-08- 2015 Jakelun mukaan Kokous 19.8.2015; Nordkalk Oy Ab, Lappeenrannan kaupunki, KAS

Lisätiedot

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki TIESUUNNITELMAN 15.3.2017 1 (7) Maantien 14813 (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari Tiesuunnitelma Suunnitelman esittely

Lisätiedot

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015

2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 1 (5) KAUNIAISTEN KAUPUNKI BREDANNIITYNKUJA, BREDAÄNGSGRÄNDEN TYÖTURVALLISUUSLIITE 6.8.2015 2238/752 2 (5) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3 1.2 Päätoteuttaja...

Lisätiedot

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ Työturvallisuuslain (738/2002, 10 ) mukaan on jokaisen työnantajan selvitettävä ja arvioitava työpaikalla esiintyvät vaaratekijät. Tämä

Lisätiedot

Liikenneväylähankkeet

Liikenneväylähankkeet Liikenneväylähankkeet Nykyinen ohjeistus Käytäntö tiehankkeissa Yksikköarvoihin liittyviä ongelmia Kannattavuuslaskelma Vaikutusten analyysi Toteutettavuuden arviointi 1 Nykyinen ohjeistus ja käytäntö

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10

VANTAAN KAUPUNKI RUUSUKVARTSINKATU, LUMIKVARTSINKATU TYÖTURVALLISUUSLIITE. No 53209 / 10 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 1(5) VANTAAN KAUPUNKI TYÖTURVALLISUUSLIITE No 53209 / 10 25.05.2014 VANTAAN KAUPUNKI 16UBS0001 2(5) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Työturvallisuusliitteen tarkoitus... 3

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE

KAALISTEN KAUPUNKI. Torin seudun kehittämishanke. Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE KAALISTEN KAUPUNKI Torin seudun kehittämishanke Toinen rakennusvaihe 2012 Kirkkokadun saneeraus TYÖTURVALLISUUSLIITE 28.3.2012 SIsÄLLYSLUETTEL0 1 YLEISTÄ 1.1 Turvallisuusliitteen tarkoitus 1.2 Rakennuttaja,

Lisätiedot

U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ

U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ TURVALLISUUSASIAKIRJA LIITTYY PIIRUSTUKSIIN R15 / 8862017 r-1, r-2, r-3 ja r-4 Revisio Päiväys Muutos Pornaisissa xx.x.2016 Suunnitellut: Ins. (amk) Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen

Lisätiedot

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011

Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet. Kari Lehtonen 8.9.2011 Liikenneviraston ohjejärjestelmä Tiensuunnittelun uudet ohjeet Kari Lehtonen 8.9.2011 LIIKENNEVIRASTON OHJELUETTELO Ohjeluetteloon on kaksi reittiä valitse urakoitsijat ja suunnittelijat valitse ohjeluettelo

Lisätiedot

Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie

Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie 1 Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie Tiesuunnitelman esittelytilaisuus 11.2.2013 2013 klo 15.00 16.00. 2 Maantien 3051

Lisätiedot

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki 1 (6) Maantien 14780 (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi - kunnan raja, Lappeenranta Tiesuunnitelma Kaakkois-Suomen ELY- keskuksen liikenteen ja

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

Päällysteiden YP tarvittavat tiedot 1. Työpaja ma

Päällysteiden YP tarvittavat tiedot 1. Työpaja ma Päällysteiden YP tarvittavat tiedot 1. Työpaja ma 16.04.2018 Sisältö Käytiin läpi yhdessä mistä vaiheista päällysteiden ylläpito muodostuu sekä millaisia erilaisia kipupisteitä näihin eri vaiheisiin liittyy.

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA ANNA ELF 20.6.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Tiesuunnitelman lähtökohdat, perustiedot ja

Lisätiedot

Suunnitteluperusteet. Hankesuunnittelupäivä

Suunnitteluperusteet. Hankesuunnittelupäivä Suunnitteluperusteet Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 1.2.2018 Esityksen sisältö Ohjeita Suunnitteluperusteet asiakirjana Milloin suunnitteluperusteet laaditaan? Suunnitteluperusteiden sisältö Suunnitteluperuste

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO

SISÄLLYSLUETTELO OSA A TIESUUNNITELMAN SELOSTUSOSA Tiesuunnitelman sisällysluettelo 29.5.2015 Tiesuunnitelmien yleisesite Hankekortit 29.5.2015 1.2T Tiesuunnitelmaselostus 29.5.2015 1.3T Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi

Lisätiedot

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi

Tietyömaiden merkitseminen. Autoliitto Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden merkitseminen Autoliitto 31.5.2016 Pekka Petäjäniemi Tietyömaiden liikennejärjestelyiden periaatteet ja tavoitteet 30.1.2016 2 Tiepidon tekniset ohjeet - sivuilta 20.1.2015 3 Tilaajan asettamat

Lisätiedot

VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE- EHDOTUS/SEURANTA Vastuuhenkilö Pvm

VARAUTUMINEN / TOIMENPIDE- EHDOTUS/SEURANTA Vastuuhenkilö Pvm RISKIENHALLINTASUUNNITELMA, TURVALLISUUS HANKE: Mt 8155, POIKKIMAANTIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ OULUN SATAMA-VALTATIE 22 SOPIMUS/TILAUS NRO: LIIKENNEVIRASTON TILAAJA: PÄÄTOTEUTTAJA: TURVALLISUUSKOORDINAATTORI:

Lisätiedot

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla

KAS ELY L Seutukuntakierrokset Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla KAS ELY L Seutukuntakierrokset 2016 Kaakkois-Suomen ELY - keskuksen maanteiden hallinnollinen luokittelu ja kehittäminen asemakaava-alueilla Lähtökohdat Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan liikennealue

Lisätiedot

Tuusniemen liikenneturvallisuussuunnitelma Pilvi Lesch, Kirsi Översti Ramboll Finland Oy

Tuusniemen liikenneturvallisuussuunnitelma Pilvi Lesch, Kirsi Översti Ramboll Finland Oy Tuusniemen liikenneturvallisuussuunnitelma 7.12.2018 Pilvi Lesch, Kirsi Översti Ramboll Finland Oy Sisältö Johdanto Liikenneympäristön toimenpidesuunnitelma Kustannusarvio Suunnitelman toteutumisen seuranta

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Suunnitteluvaiheen esiselvitykset Ennen mahdollista maastokatselmusta tehtävät esiselvitykset Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Kaapelireitin suunniteluun liittyvät

Lisätiedot

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA

SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA SÄHKÖTYÖTURVALLISUUS KORJAUSRAKENTAMISESSA Sähköturvallisuuden parantaminen rakennustyömaat 28.1.2014 Pentti Kaarakainen Sähkötyöturvallisuus korjausrakentamisessa Korjausrakentaminen voi olla luonteeltaan

Lisätiedot

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma 10.4.2012 1. YLEISTÄ KIINTEISTÖJÄRJESTELYSUUNNITELMASTA

Lisätiedot

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille Liikennevirasto Tieosasto Opastinsilta 12A 00521 HELSINKI TIESUUNNITELMAN 3.2.2017 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 1 KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 5 Tekninen lautakunta 23.5.2018 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Muut saapuvilla olleet 23.5.2018 klo 17.00 18.26 Kunnanviraston kokoushuone

Lisätiedot

VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA KANGASALA

VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA KANGASALA VT 12 ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YVA VAIKUTUSTYÖPAJA 5.4.2016 KANGASALA TYÖPAJAN OHJELMA 17.15 Kahvi 17.30 Tervetuloa; Tero Haarajärvi Suunnittelutilanne; Arto Viitanen Alustavat vaikutusarvioinnit; Jari Mannila

Lisätiedot

E18 Turun kehätie Kausela-Kirismäki Sujuvampi ja turvallisempi kehätie

E18 Turun kehätie Kausela-Kirismäki Sujuvampi ja turvallisempi kehätie E18 Turun kehätie Kausela-Kirismäki Sujuvampi ja turvallisempi kehätie 29.01.2019 E18 Turun kehätien parantamishankkeet 2 E18 Kirismäki-Kausela lyhyesti Turun kehätie (Kt 40) on osa E18 -tietä. Vilkkaasti

Lisätiedot

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen Esittelytilaisuus 3.6.2014 Rauno Tuominen HOLLOLAN KUNTA LAHDEN KAUPUNKI Yleisötilaisuuden ohjelma Klo 17.00 Tervetuloa ja avaus ELY-keskuksen

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Kaakkois-Suomi Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 5.8.2013 Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Tiesuunnitelman hyväksyminen Päätösehdotus 1.3T Tie ja

Lisätiedot

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa

Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa Tiestön kehittämistarpeet Pohjois-Suomessa 17.2.2017 Timo Mäkikyrö Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue Toimialue

Lisätiedot

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 1 (7) Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 2 (7) SISÄLTÖ 1 PERIAATTEET JA TAVOITTEET... 3 2 ORGANISOINTI JA VASTUUT... 4 3 RISKIENHALLINTAPROSESSI...

Lisätiedot

VAARA VAANII KAIVANNOSSA

VAARA VAANII KAIVANNOSSA VAARA VAANII KAIVANNOSSA 22.5.2015 Vaara Vaanii Kaivannossa Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? TAUSTA Vuonna 2009 turvallisuuslainsäädäntö kiristyi kaivantojen osalta VNa 205/2009 Rakennustyön turvallisuudesta

Lisätiedot

Maantien parantaminen Kimolan kanavan kohdalla, Kouvola. Tiesuunnitelma 1.6T-4 Suunnitteluperusteet Suunnitteluperusteet.

Maantien parantaminen Kimolan kanavan kohdalla, Kouvola. Tiesuunnitelma 1.6T-4 Suunnitteluperusteet Suunnitteluperusteet. Maantien 14550 parantaminen Kimolan kanavan Suunnitteluperusteet sivu 1/6 Suunnitelman kohteen yleisesittely Kimolan kanavan ylittävän maantien 14550 (Eiraskanmutka) parantamiskohde on hyvin suppea ja

Lisätiedot

Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012

Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012 1 Sipoo Hangelby-Box mt. 170:n parantamisalueen muinaisjäännösinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: FINNMAP Infra Oy 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4 Vanhat

Lisätiedot

Liikennevirasto vastaa osaltaan Suomen liikenne-järjestelmästä

Liikennevirasto vastaa osaltaan Suomen liikenne-järjestelmästä suunnitteluprosessin hallinta Heidi Mäenpää 24.9.2015 Liikennevirasto vastaa osaltaan Suomen liikenne-järjestelmästä Mahdollistamme toimivat, tehokkaat ja turvalliset matkat ja kuljetukset. Vastaamme Suomen

Lisätiedot

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti

Rataverkon haltijuus. Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuus Suomen Satamaliitto 2.2.2012 Taisto Tontti Rataverkon haltijuuden pääelementit Haltijuuden toteuttamisen vaihtoehdot Raiteiden kunnossapito Raidesopimukset Liikenteenohjaus Raiteen

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

Ratasuunnittelun ohjeet

Ratasuunnittelun ohjeet Ratasuunnittelun ohjeet 1.2.2018 Ratasuunnitelman uudet ohjeet Ratasuunnitelman toimintaohje (Liikenneviraston ohje 8/2018) Ratasuunnitelman sisältö ja esitystapa (Liikenneviraston ohje 9/2018) Piirustusmerkinnät

Lisätiedot

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely

Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Riipilän kiviaineksenoton YVA-menettely Hankealue Asutus Hankealue sijoittuu metsätalouskäytössä olevalle haja-asutusalueelle Reunan pientaloalue sijaitsee lähimmillään noin 300 metrin etäisyydellä hankealueen

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS

PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS Kaavaselostus, liite 2: Epaala-Pälkänevedentie, meluselvitys Vastaanottaja Pälkäneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 5.8.2011 PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS PÄLKÄNEEN

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt 1.6T Turvallisuusasiakirja Valtatien 15 (Valkealanväylä) kevyen liikenteen järjestelyt Käyräjoen kohdalla, Kouvola 18.6.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA 2(11) Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1 Kohteen tiedot... 3

Lisätiedot

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista

Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Sujuvan toteutuksen perusta on hyvä suunnittelu case esimerkki toteutusvaihtoehdoista Päätehtävät ja roolit Tilaaja päättää Isännöitsijä johtaa taloyhtiötä Projektijohtaja johtaa hanketta Valvoja valvoo

Lisätiedot

Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa

Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa Novapoint käyttäjäpäivät 9.4.2014 Tietomallien hyödyntämismahdollisuudet tieverkon ylläpidossa Manu Marttinen Aluepäällikkö NCC Roads Oy Jyrsinnät ja kerrosstabiloinnit 1 Sisältö 1. Tieverkon ylläpito

Lisätiedot

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS

VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS VALTATIEN 2 FRIITALAN ERITASOLIITTYMÄN PARANTAMINEN, ULVILA ESISELVITYS 2016 4 1. LÄHTÖKOHDAT JA NYKYTILA 1.1 Suunnittelukohde Suunnittelukohteena on valtatien 2 ja maantien 2444 (Siltatie) eritasoliittymä

Lisätiedot

Tarjouksen laadun arviointiperusteet 1 (9) Hyvinkään itäinen ohikulku, tiesuunnitelma

Tarjouksen laadun arviointiperusteet 1 (9) Hyvinkään itäinen ohikulku, tiesuunnitelma LIITE 4 Tarjouksen laadun arviointiperusteet 1 (9) Yleistä Tarjoukset arvioidaan ja pisteytetään jäljempänä mainittujen laadullisten tekijöiden suhteen sen perusteella, missä määrin tarjotun palvelun ominaisuudet

Lisätiedot

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III-Lahnus 1 Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Destia Selvitysalue Vihdintien

Lisätiedot

1.8T-1 MAANTIEN 8155 (POIKKIMAANTIE) PARANTAMINEN VÄLILLÄ OULUN SATAMA- VALTATIE 22, OULU TIESUUNNITTELUVAIHE TURVALLISUUSSELVITYS

1.8T-1 MAANTIEN 8155 (POIKKIMAANTIE) PARANTAMINEN VÄLILLÄ OULUN SATAMA- VALTATIE 22, OULU TIESUUNNITTELUVAIHE TURVALLISUUSSELVITYS 1.8T-1 MAANTIEN 8155 (POIKKIMAANTIE) PARANTAMINEN VÄLILLÄ OULUN SATAMA- VALTATIE 22, OULU TIESUUNNITTELUVAIHE TURVALLISUUSSELVITYS 25.8.2017 POIKKIMAANTIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ TERMINAALITIE-VALTATIE 22,

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys

Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys Case Turun kehätien kehittämisselvitys Kaisa Mäkinen Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Tausta Liikkumisen ohjaus tarkoittaa viisaan liikkumisen edistämistä

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

Suonenjoen liikenneturvallisuussuunnitelma Pilvi Lesch, Kirsi Översti

Suonenjoen liikenneturvallisuussuunnitelma Pilvi Lesch, Kirsi Översti Suonenjoen liikenneturvallisuussuunnitelma 7.12.2018 Pilvi Lesch, Kirsi Översti Sisältö Johdanto Liikenneympäristön toimenpidesuunnitelma Kustannusarvio Suunnitelman toteutumisen seuranta Johdanto Suonenjoen

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen Nimitys 1 (5) Eteläisen hankinta-alueen kunnossapidon laadunvalvontaurakka 2017-2020 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen ELY-keskus on rakennuttajan ominaisuudessa nimennyt

Lisätiedot

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1 (6) Valtatien 6 parantaminen välillä Tykkimäki-Kuivala, Kouvola Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1. MAANTIET:

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA 14.02.2017 TAAVETIN JA LAPPEENRANNAN VÄLI ON VILKKAASTI LIIKENNÖITY JA RUUHKAINEN Valtatie 6:n osuudella Taavetti Lappeenranta liikennöi päivittäin noin 9 000 autoa Tästä poikkeuksellisen

Lisätiedot

Mahdollisten muiden asiakirjojen laadinnasta sovitaan erikseen.

Mahdollisten muiden asiakirjojen laadinnasta sovitaan erikseen. xxxxxxxxx Sivu 2 (4) o Työselostus o Työturvallisuusasiakirja o Hinnoiteltava kustannusarvio ja määräluettelot (FORE) kortteleittain o Johtoyhtiöiden suunnitelmat o Yhteensovituspiirustus o suunnitelman

Lisätiedot

Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu

Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu TARJOUS XXXXXXX TAMPEREEN KAUPUNKI KAPA Petri Kantola Ramppipuiston kevyen liikenteen väylän sekä Ruskontien eteläpuolisen kevyen liikenteen väylän rakennussuunnittelu Sivu 1 (4) 1 YLEISTÄ Kiitämme mahdollisuudesta

Lisätiedot

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Suunnittelukohde ja -tehtävä Raitotie välillä Haukiputaantie Kuusamontie Noin 9 km osuus Osa tiejaksosta katua ja osa yleistä tietä Yleissuunnitelmatasoinen

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus 26.02.2019 2(4) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILANNE... 3 2.1 Liikennejärjestely nykytilanteessa 3 3 YLEISUUNNITELMAN

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola 25.8.2011 1 (7) Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola Tiesuunnitelman ja rakennussuunnitelman laatiminen Poikkileikkausvaihtoehtojen vertailu VE A ja VE D,

Lisätiedot

Hyvinkää-Hanko sähköistys ja tasoristeysten turvallisuuden parantaminen, ratasuunnitelma Lohjan Yleisötilaisuus

Hyvinkää-Hanko sähköistys ja tasoristeysten turvallisuuden parantaminen, ratasuunnitelma Lohjan Yleisötilaisuus Hyvinkää-Hanko sähköistys ja tasoristeysten turvallisuuden parantaminen, ratasuunnitelma Lohjan Yleisötilaisuus 22.11.2018 Anna Miettinen Trafikverket / Liikennevirasto Yleisötilaisuuden ohjelma 18.00

Lisätiedot

Hankesysteemin suunnittelu Liikennevirastossa

Hankesysteemin suunnittelu Liikennevirastossa Hankesysteemin suunnittelu Liikennevirastossa 19.12.2016 Valtion ison infrahankkeen synty Hankkeiden elinkaari ennen toteutukseen päätymistä pitkä, jopa 30 vuotta Eritasoisia suunnitelmia ja selvityksiä

Lisätiedot

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus

Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus LAPINLAHDEN KUNTA pvm 4.1.2019 TEKNINEN OSASTO Asematie 4, 2.krs 73100 LAPINLAHTI Rakennuttajan turvallisuusasiakirjat Osa: Menettelyohjeet Juustolantien ja Pumppurannantien peruskorjaus 2 (5) SISÄLTÖ

Lisätiedot

Maantien (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi kunnan raja, Lappeenranta, tiesuunnitelma

Maantien (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi kunnan raja, Lappeenranta, tiesuunnitelma Kaupunkikehityslautakunta 26 28.06.2017 Maantien 14780 (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi kunnan raja, Lappeenranta, tiesuunnitelma 665/10.03.01.01.01/2016 KAKEL 26 Liite Liite Esittelijä: Toimialajohtaja

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (5) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN... 3 2.1 Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 3 POIKKEAMAN JÄLKEINEN TOIMINTA... 5 4 LIITTEET...

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014

NOUSIAISTEN KUNTA. Työ: 26725. Tampere 20.1.2014 NOUSIAISTEN KUNTA Kaitaraisten yritysalueen asemakaavan liikenneselvitys Työ: 26725 Tampere 20.1.2014 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus: 0564810-5

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

Liperin kunta. Tohtorintien peruskorjaus plv Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS

Liperin kunta. Tohtorintien peruskorjaus plv Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS Rakennussuunnitelma SUUNNITELMASELOSTUS 14.06.2013 Sivu 2 / 5 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 2. LÄHTÖTIEDOT... 3 3. SUUNNITELLUT PERUSRATKAISUT... 3 4. MITOITUS... 4 5. LIITTYMINEN OLEVAAN TIEVERKKOON...

Lisätiedot

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2

Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 Osa 3 Liite 2 LÄHTÖTIEDOT 5.5.2015 Tietomalliselostus, lähtötiedot liite 2 2 (8) SISÄLLYS 1 Yleistä... 4 1.1 Tausta ja tavoitteet... 4 1.2 Työn sisältö ja ohjaus...

Lisätiedot

Valokuituverkon rakentamisenaikaiset laatuvaatimukset

Valokuituverkon rakentamisenaikaiset laatuvaatimukset Valokuituverkon rakentamisenaikaiset laatuvaatimukset Laatua verkkoonseminaari 28.5.2014 VALOKAAPELIHANKE USEAN TOIMIJAN KOKONAISUUS * KÄYNNISTYS /RAHOITUS/KILPAILUTUS - Suunnittelu - Maaurakointi - Teleurakointi

Lisätiedot

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09

Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3392/09 VIHDIN KUNTA Enäranta Korttelit 262 ja 278-285 Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3392/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3392/09/1 1:2000 Leikkaus

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Jylhänniemen asemakaavan liikenteen esiselvitys

Jylhänniemen asemakaavan liikenteen esiselvitys Karttunen Matti 3.10.2016 Jylhänniemen asemakaavan liikenteen esiselvitys Liikennettä tuottavan maankäytön nykytilanne ja sen ohjaaminen ympäröivään liikenneverkkoon Tällä hetkellä Jylhännimen alueella

Lisätiedot

Suositus tilapäisesti suljettua tieosuutta ohittavan kiertotien tilapäisestä viitoittamisesta vähäliikenteisellä maantieverkolla

Suositus tilapäisesti suljettua tieosuutta ohittavan kiertotien tilapäisestä viitoittamisesta vähäliikenteisellä maantieverkolla Päivitetty 16.1.2017 LIITE Poliisilaitoksen tai kunnanhallituksen päätökseen perustuva maantieverkon osien tilapäinen sulkeminen erilaisten tieverkolle sijoittuvien tapahtumien, nopeuskilpailujen, yleisötilaisuuksien

Lisätiedot