Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely"

Transkriptio

1 Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Koulukeskus, Saarijärvi Koulutie 4, Saarijärvi Kyselyn ajankohta: maalis-huhtikuu 2015 Tilaaja: Saarijärven kaupunki Lausunto AR Työterveyslaitos Kuopio Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu Topeliuksenkatu 41 a A, Helsinki puh , sisailmastokyselypalvelu@ttl.fi Y-tunnus ,

2 2 (12) Tilaaja Saarijärven kaupunki, tuottajapalvelut, yhteyshenkilö Vesa Ronkainen Työterveyshuoltopalvelujen tuottaja Perusturvaliikelaitos Saarikka, yhteyshenkilö työterveyshoitaja Pirjo Viitasalo Lausunto toimitetaan pääsääntöisesti tilaajan ilmoittamaan työterveyshuoltoon, joka hoitaa jakelun siten, että se tulee kohteen johdon, työsuojelupäällikön ja - valtuutetun sekä mahdollisen sisäilmatyöryhmän käyttöön. Kyselyn tulokset on hyvä esitellä myös työpaikkakokouksessa, jossa työterveyshuolto kertoo kyselyn tuloksista ja on vastaamassa mahdollisiin kyselyä koskeviin kysymyksiin. Sisällysluettelo 1. Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely ja sen käyttö sisäilmasto-ongelmien kartoituksessa ja arvioinnissa 2. Kyselyn toteutus ja tulokset 2.1 Kohteen ja ongelman kuvaus 2.2 Kyselyn toteutus, vertailuaineiston käyttö ja tulosten vertailtavuus 2.3 Tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ja heidän ilmoittamansa työhön liittyvät oireet 3. Lausunto, johtopäätökset ja suositukset Viitteet

3 3 (12) 1. Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely ja sen käyttö sisäilmastoongelmien kartoituksessa ja arvioinnissa Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely on kehitetty ns. MM-40 kyselyn (1) pohjalta. Se on tarkoitettu sisäilmasto-ongelmien kartoittamiseen ja arviointiin ryhmätasolla sellaisissa kohteissa, joista on käytettävissä luotettavat vertailuaineistot. Toistaiseksi tällaiset vertailuaineistot on julkaistu toimistotyötä (2) ja terveydenhuollon työtä (3) vastaavista työympäristöstä. Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyllä kartoitetaan tilojen käyttäjien kokemia työympäristöhaittoja ja työhön liittyviä oireita kyselyä edeltäneen kolmen kuukauden ajalta. Koska eräät taustamuuttujat (sukupuolijakauma, tupakointi, astmaatikkojen ja allergikkojen osuus vastaajista sekä työssä koettu stressi ja psykososiaalinen kuormitus) voivat vaikuttaa käyttäjien kokemukseen sisäilmasto-ongelmasta tai sen ratkaisukeinoihin (4, 5), kyselyssä kartoitetaan myös näitä taustamuuttujia ja ne huomioidaan tulosten tulkinnassa. Kyselyssä kerättävää tietoa käsitellään luottamuksellisesti ja tiedot esitetään siten, ettei yksittäistä vastaajaa ole mahdollista tunnistaa. Vertailuaineistosta poikkeavana koettu haitta ja oireet viittaavat sisäilmastoongelmaan. Kyselyn perusteella ei kuitenkaan voi tehdä suoria johtopäätöksiä koettujen haittojen ja oireiden aiheuttajasta, vaan ne on aina selvitettävä tarkemmin rakennusteknisin menetelmin. Kyselyn perusteella voidaan arvioida käyttäjien kokemaa haittaa, mutta sen perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä terveysvaarasta. Sisäilmasto-ongelman terveydellisen merkityksen arviointi edellyttää riittävän laajaa ja kokonaisvaltaista rakennusteknistä sisäilmastoselvitystä, sen perusteella tehtävää altistumisolosuhteiden arviointia, työlääketieteellistä erityisosaamista ja eri asiantuntijoiden yhteistyötä. Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyn tuloksia arvioitaessa on huomioitava, että erilaiset työtilan sisäilmasto- ja sisäympäristötekijät, kuten lämpöolojen ongelmat (veto, korkea, vaihteleva tai matala huonelämpötila) huono sisäilman laatu (sisäilman tunkkaisuus, kuivuus, erilaiset hajut) ja ilmanvaihdon riittämättömyys tilojen meluisuus, heikko valaistus ja heijastukset, havaittava pöly tai lika voivat aiheuttaa epäviihtyisyyttä ja erilaista epäspesifistä oireilua ilman, että olosuhteisiin liittyy erityistä sairastumisen vaaraa aiheuttavaa altistumista. Koettu haitta voi tästä huolimatta olla merkittävä. Homeen ja maakellarin hajun syy on aina selvitettävä tarkemmin, koska haju saattaa viitata tilojen kosteus- ja homevaurioon. Mikäli työtiloissa rakennusteknisissä sisäilmastoselvityksissä todetaan merkittävä kosteus- ja homevaurio, sen yhteys mahdollisiin hengitysteiden oireisiin, hengitystieinfektioihin tai astman pahenemiseen on mahdollinen. Työterveyslaitoksen sisäilmastokyselyä voidaan käyttää myös sisäilmasto-ongelmien vuoksi tehtyjen korjaustoimenpiteiden seurantaan.

4 4 (12) 2 Kyselyn toteutus ja tulokset 2.1 Kohteen ja ongelman kuvaus Tutkimuksen kohteena oli Saarijärven koulukeskuksen kolme koulua; v rakennettu Saarijärven lukio, v rakennettu Keskuskoulu ja v rakennettu Herajärven koulu. Sisäilmastokysely tehtiin kohteista raportoitujen sisäympäristöongelmien kartoittamiseksi. Tilaajan pyynnöstä tämän kyselyn tuloksia verrataan aikaisemmin vuonna 2011 tehdyn kyselyn tuloksiin (Työterveyslaitos Lausunto TE ). 2.2 Kyselyn toteutus, vertailuaineiston käyttö ja tulosten vertailtavuus Kysely toteutettiin sähköpostikyselynä maalis-huhtikuussa Tilauksen yhteydessä sovitusti kyselystä on jätetty pois siivouksen, kiinteistönhoidon ja ravisemispalveluiden henkilöstö, vastanneiden jako ryhmiin on toteutunut vastaajan ilmoituksen mukaisesti. Kyselyn toteutuminen ja tilojen käyttäjiä koskevat keskeiset taustatiedot sekä vuoden 2015 että vuoden 2011 kyselystä on esitetty alla olevassa taulukossa. Ryhmissä on tapahtunut jonkin verran muutoksia kyselyiden välillä. TAUSTATIETOJA Herajärven Keskuskoulu Lukio koulu * 2015 / / / 2011 Vastanneiden lukumäärä > / /21 22 /15 Vastaus-% > / / / 83 Naisten osuus (%) / / / 79 Päivittäin tupakoivia (%) 21 4 / 4 4 / 0 0 / 17 Astma (%) 8 8 / 18 7 /5 19 / 13 Stressi (% melko tai erittäin paljon) 10 8 / 14 8 / 0 14 / 20 * Vertailuaineistona toimistoympäristöstä (2) kerätty tausta-aineisto, mikä edustaa keskimääräistä toimistokohdetta ja aineistossa on mukana myös ongelmakohteita. Tämän kyselyn tuloksia arvioitaessa on huomioitava, että tavanomainen kouluympäristö poikkeaa luonteeltaan toimistosta mm. meluisuuden, ilmanvaihdon riittävyyden ja sisäilman laadun suhteen. Tuloksia arvioitaessa alle 20 vastaajan ryhmässä yksittäisen vastaajan vastausten merkitys korostuu ja tulosten yleistettävyys heikkenee. Alle 80 % vastausprosentti heikentää tulosten edustavuutta. Erityisesti naisten, astmaa sairastavien ja tupakoivien osuus vastaajista on huomioitava tuloksia arvioitaessa. Nämä ryhmät ovat herkempiä ympäristötekijöille, mikä voi osaltaan vaikuttaa tuloksiin, jos näiden ryhmien osuus vastaajista on selvästi vertailuaineistoa suurempi (2, 3).

5 5 (12) Sisäilmastokyselyssä kartoitetaan myös psykososiaalisen työympäristön aiheuttamaa kuormitusta, koska tutkimusten mukaan psyykkinen kuormitus ja työstressi voivat lisätä tai pahentaa sisäilmaan liitettyjä oireita ja sisäilmaa koskevia valituksia työpaikalla sekä vaikeuttaa ongelmanratkaisua (4). Keskeiset taustamuuttujat on huomioitu kyselyn tuloksia arvioitaessa. Tämän lausunnon on laatinut ylilääkäri Pirjo Jokela sekä erikoistuvat lääkärit Anne Ryan-Maskulainen ja Juhana Aura Työterveyslaitoksen Kuopion aluetoimipisteestä. 2.3 Tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ja heidän ilmoittamansa työhön liittyvät oireet Kyselyn tuloksena on esitetty koulukohtaisesti tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ( haittoja joka viikko, kuvat 1a, 1b ja 1c) ja heidän ilmoittamansa työhön liittyvät oireet ( työhön liittyviä oireita joka viikko viimeisten 3 kuukauden aikana, kuvat 2a, 2b ja 2c) sekä vertailu vuonna 2011 tehdyn kyselyn tuloksiin. Kuva 1a. Herajärven koulu, tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ( haittoja joka viikko ) v (vastanneiden lukumäärä 26) ja v (vastanneiden lukumäärä 28)

6 6 (12) Kuva 1b. Keskuskoulu, tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ( haittoja joka viikko ) v (vastaajien lukumäärä 27) ja v (vastaajien lukumäärä 21) Kuva 1c. Lukio, tilojen käyttäjien kokemat työympäristöhaitat ( haittoja joka viikko ) v (vastaajien lukumäärä 22) ja v (vastaajien lukumäärä 15)

7 7 (12) Kuva 2a. Herajärven koulu, tilojen käyttäjien ilmoittamat työhön liittyvät oireet ( työhön liittyviä oireita joka viikko viimeisten 3 kuukauden aikana ) v (vastaajien lukumäärä 26) ja v (vastaajien lukumäärä 28) Kuva 2b. Keskuskoulu, tilojen käyttäjien ilmoittamat työhön liittyvät oireet ( työhön liittyviä oireita joka viikko viimeisten 3 kuukauden aikana ) v (vastaajien lukumäärä 27) ja v (vastaajien lukumäärä 21)

8 8 (12) Kuva 2c. Lukio, tilojen käyttäjien ilmoittamat työhön liittyvät oireet ( työhön liittyviä oireita joka viikko viimeisten 3 kuukauden aikana ) v (vastaajien lukumäärä 22) ja v (vastaajien lukumäärä 15) 3. Lausunto, johtopäätökset ja suositukset Tässä kyselyssä kaikki ryhmät olivat suhteellisen pieniä, mutta vastaajien määrä oli kaikissa kuitenkin yli 20, vastausprosentit olivat lähes 80 % ja ryhmiä koskevat taustatiedot olivat pääpiirteissään vertailuaineistoa vastaavat, joten vertailua ryhmätasolla voidaan pitää mahdollisena. Tuloksia arvioitaessa on huomioitava, että tavanomainen kouluympäristö poikkeaa luonteeltaan toimistosta mm. meluisuuden, ilmanvaihdon riittävyyden ja sisäilman laadun suhteen. Pelkästään sisäilmastokyselyn perusteella ei voida määrittää sisäilmasto-ongelman syytä, mutta kysely voi antaa tietoa koetun ongelman laajuudesta ja myös viitteitä aiheuttajasta. Kyselyn tuloksia on tarkasteltava yhdessä muiden kohteessa tehtyjen selvitysten ja havaintojen kanssa. Rakennuksen altistumisolosuhteiden arvioinnin on perustuttava riittäviin rakennus- ja taloteknisiin tutkimuksiin ja arvioinnissa tulee käyttää sisäilmastoasiantuntijaa. Tulosten tarkastelu on alla esitetty koulukohtaisesti: Herajärven koulu Tässä kyselyssä koetuista työympäristöhaitoista vertailuaineistoa enemmän raportoitiin ainoastaan melua, jota kouluympäristössä esiintyy tavanomaisestikin toimistoympäristöä enemmän.

9 9 (12) Työhön liittyvinä oireina korostuivat nenän ärsytysoireet. Jonkin verran vertailuaineistoa enemmän raportoitiin myös silmien ja kurkun ärsytysoireita, pieni ryhmäkoko huomioiden näitä ei kuitenkaan voida pitää selvästi tavanomaisesta poikkeavana. Vuoden 2011 kyselyyn verrattuna sekä koetut työympäristöhaitat että työhön liitetyt oireet olivat vähentyneet. (kuvat 1a ja 2a) Avovastauksissa tuotiin esiin koettua sisäilmaongelmaa ja oireilua. Koettiin mm. siivouksen tason laskeneen viime vuosina ja perusteellisen siivoamisen olevan hankalaa koulupäivien aikana, kun paljon tavaraa lattioilla ja pöydillä. Ilman mainittiin olevan tunkkaisempaa viikonloppujen jälkeen ja iltaisin, ilmastoinnin ollessa pienemmällä teholla. Mainittiin myös ilmanpuhdistimien aiheuttamasta ilman kuivumisesta ja melusta, arveltiin myös tavallisten flunssien sekä keväisten katu- tai siitepölyjen osaltaan selittävän koettuja oireita. Vuoden 2011 kyselyn perusteella tulosten arvioitiin viittaavan lievään sisäilmastoongelmaan. Nyt tehdyn kyselyn perusteella tilanne näyttää edellistä paremmalta, eikä Herajärven koulussa voida todeta merkittävää sisäilmasto-ongelmaa. Keskuskoulu Tutkitussa kohteessa tilojen käyttäjien kokemaa työympäristöhaittaa ja heidän ilmoittamaansa työhön liittyvää oireilua voidaan kyselyn perusteella pitää tavanomaisesta poikkeavana ja kohteessa voidaan katsoa olevan sisäilmastoongelma. Koettuina työympäristöhaittoina korostuivat riittämätön ilmanvaihto, tunkkainen ilma, homeen tai maakellarin haju ja muut epämiellyttävät hajut sekä haitallisena koettu meluisuus. Työhön liittyvinä oireina korostuivat silmien ja hengitysteiden oireet sekä iho-oireet, myös päänsärkyä, pään tuntumista raskaalta ja väsymystä esiintyi vertailuaineistoa enemmän. Verrattuna vuoden 2011 kyselyyn sekä koetut työympäristöhaitat että työhön liitetyt oireet olivat selvästi lisääntyneet. (kuvat 1b ja 2b) Avovastauksissa tuotiin esiin edellä mainittuja ilmanvaihdon epäkohtiin ja hajuhaittoihin liittyviä ongelmia ja oireita. Muutamassa vastauksessa mainittiin ongelmia esiintyvän erityisesti lukion puolella, jossa kyseiset vastaajat myös työskentelevät. Vuonna 2011 tehdyn kyselyn perusteella sisäilmaongelman aiheuttajaksi epäiltiin mahdollisia kosteus- ja homevaurioita ja/tai riittämätöntä ilmanvaihtoa, myös mineraalivillapölyn esiintymistä työtiloissa pidettiin mahdollisena oireiden taustalla. Jatkotoimenpiteinä suositeltiin tarkempia rakennusteknisiä sekä ilmanvaihdon ja lämpöolosuhteiden selvityksiä ja tarvittaessa korjauksia. Nyt tehdyssä kyselyssä korostuivat entistä enemmän homeen tai maakellarin haju ja muut epämiellyttävät hajut sekä tunkkainen ilma ja riittämätön ilmanvaihto. Myös työhön litettyjä oireita koettiin selvästi enemmän.

10 10 (12) Lukio Tutkitussa kohteessa tilojen käyttäjien kokemaa työympäristöhaittaa ja heidän ilmoittamaansa työhön liittyvää oireilua voidaan kyselyn perusteella pitää tavanomaisesta poikkeavana ja kohteessa voidaan katsoa olevan sisäilmastoongelma. Koettuina työympäristöhaittoina korostuivat riittämätön ilmanvaihto, tunkkainen ilma, homeen tai maakellarin haju ja muut epämiellyttävät hajut sekä liian matala huonelämpötila. Oireina korostuivat silmien ja hengitysteiden oireet, iho-oireet, väsymys, pään tuntuminen raskaalta, päänsärky ja keskittymisvaikeudet. Verrattuna vuoden 2011 kyselyyn koetut työympäristöhaitat olivat osittain hieman lisääntyneet, osittain hieman vähentyneet. Työhön liitetyt oireet olivat huomattavasti lisääntyneet vuoden 2011 kyselyyn verrattuna. Lukion vastanneiden ryhmässä astmaa ja allergista nuhaa sairastavien suhteellisen suuri osuus (19 % astmaa ja 48 % allergista nuhaa) voi osaltaan lisätä kyselyssä raportoitua haittaa ja oireilua. Avovastauksia annettiin selvästi enemmän, kuin muissa kouluissa. Niissä tuotiin esiin edellä mainittuja ilmanvaihdon epäkohtiin ja hajuhaittoihin liittyviä ongelmia ja oireita. Mainittiin myös oppilaiden valittaneen hajuista. Ongelmallisina tiloina mainittiin mm. aulatilat ja opettajainhuone. Avovastauksissa tuli esille myös huolta sisäilmastoongelmien vaikutuksesta terveyteen. Vuonna 2011 tehdyn kyselyn luotettavuutta rajoitti pieni ryhmäkoko (15 vastannutta), joka korostaa yksittäisen vastaajan vastauksen merkitystä ja usein lisää koettujen haittojen ja oireiden prosenttiosuuksia. Toisaalta lausunnossa epäiltiin osan vastanneista jättäneen merkitsemättä oireiden työhön liittyvyyden, josta voi seurata oireiden aliraportointia. Koettujen työympäristöhaittojen todettiin viittaavan mahdolliseeen kosteus- ja homevaurioon ja/tai riittämättömään ilmanvaihtoon. Jatkotoimenpiteinä suositeltiin tarkempia rakennusteknisiä sekä ilmanvaihdon ja lämpöolosuhteiden selvityksiä ja tarvittaessa korjaustoimenpiteitä. Nyt tehdyssä kyselyssä korostuivat edelleen homeen tai maakellarin haju ja muut epämiellyttävät hajut sekä tunkkainen ilma ja riittämätön ilmanvaihto. Työhön liitettyjä oireita raportoitiin runsaasti. Yhteenveto ja suositukset: Tämän kyselyn perusteella Saarijärven koulukeskusken sisäilmasto-ongelman jatkoselvittelyssä on syytä ottaa huomioon seuraavat havainnot: Herajärven koulussa koetut haitat ja oireet olivat vähentyneet ja nyt ainoastaan melu koettiin haittavana. Keskuskoulussa ja Lukiossa koetut haitat ja oireet ovat selvästi lisääntyneet vuoden 2011 kyselyyn nähden ja niissä voidaan todeta olevan sisäilmastoongelma. Todetun sisäilmasto-ongelman selvittelyä on syytä jatkaa rakennusja taloteknisin tutkimuksin ja tilanteen arvioinnissa tulee käyttää sisäilmastoasiantuntijaa. Herajärven koulussa ja Lukiossa suosittelemme selvittämään tarkemmin haitalllisena koetun melun lähteitä ja toimenpiteitä melutason laskemiseksi.

11 11 (12) Kyselyssä raportoitu homeen tai maakellarin haju saattaa viitata kosteus- ja mikrobivaurioon, jonka vuoksi hajun alkuperä on syytä selvittää tarkemmin. Mikäli työtiloissa todetaan kosteus- ja mikrobivaurioita, ne voivat aiheuttaa lisääntyneen astmaan sairastumisen riskin ja vaikeuttaa tiloissa työskentelevien astmaatikkojen ja allergikkojen oireita. Käytettävissä ei ole tarkempaa tietoa kohteissa aikaisemmin tehdyistä tutkimuksista ja mahdollisista korjauksista. Kyselyn perusteella Keskuskoulussa ja Lukiossa on edelleen sisäilmasto-ongelmaa ja sen koetaan lisääntyneen edelliseen kyselyyn nähden. Kyselyn perusteella on syytä tehdä kokonaisvaltainen sisäilmastoselvitys, ellei sellaista ole jo tehty, ja selvittää tarkemmin ilman epäpuhtauslähteet (mahdolliset kosteus- ja mikrobivauriot, VOC-päästöt, mineraalikuitulähteet jne.), mahdolliset rakenteiden epätiiveyskohdat sekä ilmanvaihdon toimivuus ja paineolosuhteet. Sisäympäristöongelman selvittelyssä ja ratkaisemisessa erityistä huomiota on kiinnitettävä myös prosessin hallintaan, viestintään ja luottamuksen rakentamiseen. Suosittelemme seurantakyselyn toteuttamista 0,5-1 vuoden kuluttua mahdollisten korjaustoimenpiteiden jälkeen. Suosittelemme, että kyselyn tulokset käsitellään työpaikan sisäilmaryhmässä ja työpaikkakokouksessa, jossa työterveyshuolto kertoo kyselyn tuloksista ja on vastaamassa mahdollisiin kyselyä koskeviin kysymyksiin. Työterveyslaitos voi pyydettäessä antaa lisätietoa ja auttaa mahdollisten sisäilmastoongelmien syytekijöiden terveydellisen merkityksen arvioinnissa. Lisätietoja Työterveyslaitoksen tarjoamista palveluista ongelmanne ratkaisemiseksi löytyy osoitteesta: Sisäympäristöongelmien ratkaisu vaatii moniammatillista yhteistyötä ja edellyttää erilaisten näkökulmien ja työkäytäntöjen yhteensovittamista sekä pitkäjänteistä työskentelyä. Tähän työskentelyyn ohjaavaa materiaalia löytyy mm. seuraavan linkin kautta www -sivuiltamme: ntamalli/sivut/default.aspx merk. Jari Latvala Pirjo Jokela ylilääkäri Sisäilmapalvelut Jari Latvala ylilääkäri Sisäilmapalvelut

12 12 (12) VIITTEET (1) Andersson K. Epidemiological Approach to Indoor Problems. Indoor Air 1998; Suppl. 4: (2) Sundman-Digert C., Reijula K., Suomen Lääkärilehti 2002; 11: ja Reijula K, Sundman-Digert C, Occup Environ Med 2004; 61:33-38 (3) Hellgren, U-M, Palomäki, E., Lahtinen, M., Riuttala, H. and Reijula, K., Scand J Work Environ Health 2008, 4: (4) Lahtinen, M., Sundman-Digert, C., Reijula, K. Psykososiaalinen työympäristö ja sisäilmaongelmat. Suomen Lääkärilehti 2002; 12: (5) Työ ja terveys -haastattelututkimus Taulukkoraportti. Työterveyslaitos, Helsinki, 2006.

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Pelkosenniemen koulu Koulutie 9, 98500 Pelkosenniemi Kyselyn ajankohta: Toukokuu 2015 Tilaaja: Pelkosenniemien kunta, sivistysosasto Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Kemin kaupunki, Takajärven koulu : Oklaholmankatu 18, 94700 Kemi Kyselyn ajankohta: Joulukuu 2014 Tilaaja: Kemin kaupunki, Tekninen palvelukeskus Lausunto -109504C

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Pulkkilan peruskoulu Kyselyn ajankohta: Tammikuu 2013 Tilaaja: Siikalatvan kunta Lausunto -166134 Työterveyslaitos Oulussa 30.1.2013 Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Kemin kaupunki Takajärven koulu Oklaholmankatu 18 94700 Kemi Kyselyn ajankohta: Marras-joulukuu 2013 Tilaaja: Kemin kaupunki Tekninen palvelukeskus Lausunto

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Herman Ojalan koulu Toholampi Kyselyn ajankohta: Helmikuu 2015 Tilaaja: Toholammin kunta Työterveyslaitos Sisäilmastokyselypalvelu Topeliuksenkatu 41 a A, 00250

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Wetteri Hämeenlinna Wetterhoffinkatu 2 13101 Hämeenlinna marras - joulukuu 2013 tilaaja Hämeenlinnan kaupunki Lausunto -028224 Työterveyslaitos Helsinki 30.01.2014

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Lapin Ammattikorkeakoulu Viirinkankaan toimipiste Viirinkankaantie 1 96300 Rovaniemi Kyselyn ajankohta: Marras-joulukuu 2013 Tilaaja: Lapin Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely

Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Työterveyslaitoksen sisäilmastokysely Kohde: Kirkonkylän koulu Metsolantie 7 56100 Ruokolahti Kyselyn ajankohta: Marraskuu 2013 Tilaaja: Eija Hämäläinen Lausunto AR17-2013-017814 Työterveyslaitos Lappeenranta

Lisätiedot

Tyoterveyslaitoksen sisailmastokysely

Tyoterveyslaitoksen sisailmastokysely I Tyoterveyslaitoksen sisailmastokysely Vantaan kaupungin talouspalvelukeskus Neilikkatie 8 tammi-helmikuu 2013 Tilaaja: Vantaan kaupunki Lausunto ARll-2013-053794 Ty6terveyslaitos Helsinki 11.03.2013

Lisätiedot

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma

Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Työterveyshuolto ja sisäilmaongelma Riippumaton asiantuntija Terveydellisen merkityksen arvioija Työntekijöiden tutkiminen Työntekijöiden seuranta tth erikoislääkäri Seija Ojanen 1 Yhteys työterveyshuoltoon

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Tutkimusseloste 1(10) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Kohde: Ivalon yläaste ja Ivalon lukio sekä vertailukouluna toiminut Inarin koulu Kuopio 29.01.2016 Jussi Lampi Asiantuntijalääkäri jussi.lampi@thl.fi

Lisätiedot

Korson koulun uimahallirakennuksessa työskentelevien työntekijöiden sisäilmastokyselyn lausunto

Korson koulun uimahallirakennuksessa työskentelevien työntekijöiden sisäilmastokyselyn lausunto LAUSUNTO SK17002 Vantaan kaupunki, tilakeskus Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa TAUSTA Korson koulun uimahallirakennuksessa työskentelevien työntekijöiden sisäilmastokyselyn lausunto Korson koulun

Lisätiedot

Peltolan koulun henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos

Peltolan koulun henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos LAUSUNTO SK17004 Vantaan kaupunki, tilakeskus Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Peltolan koulun henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos TAUSTA Peltolan koulun työntekijöille tehtiin huhtikuussa 2017

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Mikä sisäilmasto-ongelma? Jari Latvala Ylilääkäri, Työterveyslaitos 11.4.2016 Jari Latvala Milloin sisäilmasto on kunnossa? HAVAITTU/MITATTU SISÄYMPÄRISTÖ Sisäilman laadussa

Lisätiedot

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos

Kartanonkosken koulun ja päiväkodin henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos LAUSUNTO SK17005 Vantaan kaupunki, tilakeskus Ulla Lignell Kielotie 13 01300 Vantaa Kartanonkosken koulun ja päiväkodin henkilökunnan sisäilmastokyselyn tulos TAUSTA Kartanonkosken koulussa ja päiväkodissa

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää. Koulu: Enon koulu (dbpu) Kyselyn tiedot.

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää. Koulu: Enon koulu (dbpu) Kyselyn tiedot. Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää Koulu: Kyselyn tiedot Kysely alkanut 2019-02-11 Kysely päättynyt 2019-03-04 Vastanneiden lkm. 96 Oppilaiden lkm. 110 Vastausprosentti

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää. Koulu: Lyseon lukio (igco) Kyselyn tiedot. Lyseon lukio (igco)

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää. Koulu: Lyseon lukio (igco) Kyselyn tiedot. Lyseon lukio (igco) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää Koulu: Kyselyn tiedot Kysely alkanut 2019-02-11 Kysely päättynyt 2019-03-04 Vastanneiden lkm. 278 Oppilaiden lkm. 498 Vastausprosentti

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN TILAPALVELU SISÄILMASTOKYSELYT 2015 KOULUT JA PÄIVÄKODIT. ISS Proko Oy Jarmo Minkkinen 06.11.2015

JYVÄSKYLÄN TILAPALVELU SISÄILMASTOKYSELYT 2015 KOULUT JA PÄIVÄKODIT. ISS Proko Oy Jarmo Minkkinen 06.11.2015 JYVÄSKYLÄN TILAPALVELU SISÄILMASTOKYSELYT 2015 KOULUT JA PÄIVÄKODIT ISS Proko Oy Jarmo Minkkinen 06.11.2015 Sisäilmastokyselyt 2015 Käytännön järjestelyt ISS Proko Oy Nettikysely Insinööri Studio Oy Analysointi

Lisätiedot

Karhunmäen koulu (hdfq)

Karhunmäen koulu (hdfq) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (alakoulut) Lue lisää Koulu: Kyselyn tiedot Kysely alkanut 2019-02-11 Kysely päättynyt 2019-03-04 Vastanneiden lkm. 101 Oppilaiden lkm. 128 Vastausprosentti

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot)

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Sisäilmakysely Kysely Ylivieska 2019 (jpmt) Koulu Ylivieskan lukio (lyfb) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (yläkoulut / lukiot) Lue lisää ( https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/sisailma/oppilaiden-sisailmakysely

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste

Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Tutkimusseloste 1(15) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste Kohde: Kärkölän yhtenäiskoulu Kuopiossa Jussi Lampi Asiantuntijalääkäri Asuinympäristö ja terveys yksikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätiedot

Heinävaaran koulu (vnnm)

Heinävaaran koulu (vnnm) Oppilaiden sisäilmakysely - Tutkimusseloste (alakoulut) Lue lisää Koulu: Kyselyn tiedot Kysely alkanut 2019-02-11 Kysely päättynyt 2019-03-04 Vastanneiden lkm. 70 Oppilaiden lkm. 102 Vastausprosentti (%)

Lisätiedot

SISÄYMPÄRISTÖÖN LIITTYVÄT OIREET 50 SUOMEN

SISÄYMPÄRISTÖÖN LIITTYVÄT OIREET 50 SUOMEN KOETUT OLOSUHTEET JA SISÄYMPÄRISTÖÖN LIITTYVÄT OIREET 50 SUOMEN PÄIVÄKODISSA Sisäilmastoseminaari 16.3.2011 Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuus ry (1) TAUSTAA PÄIVÄKOTIEN ILMANVAIHTO, 2002 tavoitteena

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilmastokyselyt 2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilmastokyselyt 2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilmastokyselyt 2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmastokyselyt 2013 2012 Henkilökunnan kysely 14.2-8.3.2013

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä Hyvä sisäilmasto ja -ympäristö

Hyvinvointia työstä Hyvä sisäilmasto ja -ympäristö Hyvinvointia työstä Hyvä sisäilmasto ja -ympäristö Jari Latvala, ylilääkäri Sisäilmapalvelut, Työterveyslaitos 1 Aiheeseen liittyviä keskeisiä termejä ja määritelmiä Sisäilma: Rakenteiden rajaamalla alueella

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Johdanto Kosteusvaurioiden esiintymisen ja laajuuden arviointiin

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Homekoulu haisee Eero Palomäki vanhempi asiantuntija, arkkitehti SAFA Miksi sisäilmasto-ongelmat ovat usein niin vaikeita ratkaista? Sisäilmasto-ongelmat ovat monimuotoisia ja yksinomaan

Lisätiedot

Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat

Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat Ilmanvaihtojärjestelmien kunto terveysnäkökohdat Kari Reijula professori, teemajohtaja IV-järjestelmät ja terveys Riittävä ilmanvaihto, tunkkaisuus vs. veto, kosteuden kertyminen Kanavien, järjestelmien,

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Sisäympäristön terveyttä edistävät vaikutukset Jari Latvala Ylilääkäri Työterveyslaitos, Työtilat yksikkö 14.12.2016 Jari Latvala Hyvinvointia edistävän työtilan ulottuvuudet

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely

Oppilaiden sisäilmakysely Oppilaiden sisäilmakysely Koulu- ja päiväkotiohjeen koulutuspäivä 28.8.2018 14.9.2018 Professori Juha Pekkanen 1 Tausta Sisäilmaongelmien ratkaisun lähtökohtana on kattava ja asianmukainen rakennustekninen

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

Saate oppilaiden sisäilmakyselyyn

Saate oppilaiden sisäilmakyselyyn 1 (2) 10.4.2017 Saate oppilaiden sisäilmakyselyyn Liitteessä oppilaiden sisäilmakyselyn tutkimusseloste. Kiitos kaikille oppilaille ja vanhemmille, jotka vastasivat Kaarinan sisäilmatyöryhmän tilaamaan

Lisätiedot

Mitä sisäilmaoireet ovat?

Mitä sisäilmaoireet ovat? Oireita sisäilmasta? kliininen näkökulma koti Soile Jungewelter, LL, HLL korvatautien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Työterveyslaitos RAKLI 04.10.2017 työpaikka luonto auto kiitokset ylilääkäri Kirsi

Lisätiedot

Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana. 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl.

Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana. 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl. Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl.fi Kyselyn toteutus Kyselymenetelmällä pyrittiin tutkimaan työntekijöiden

Lisätiedot

Hyvinvointia sisäympäristöstä

Hyvinvointia sisäympäristöstä Hyvinvointia sisäympäristöstä Työterveyshuollon rooli sisäilmastoselvityksissä - terveydellisen merkityksen arviointi Jari Latvala Ylilääkäri, Työterveyslaitos 2 Onko sisäympäristö kunnossa? HAVAITTU/MITATTU

Lisätiedot

Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia

Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia Kiinteistöjen sisäilmatutkimukset ennen korjauspäätöstä - Kysymyksiä ja vastauksia Kiinteistöjen ja Rakentamisen Tietopäivä 2015 2.9.2015 Wallenius Kaisa HS 11.11.13 HS 30.1.15 2 3 Mitä tarkoittaa hyvä

Lisätiedot

Helmi-maaliskuun 2015 aikana tehdyt sisäilmastokyselyt

Helmi-maaliskuun 2015 aikana tehdyt sisäilmastokyselyt 1 Helmi-maaliskuun 2015 aikana tehdyt sisäilmastokyselyt Yleistä Kirkkokadun koululla on toteutettu vuosina 2012 ja 2013 sisäilmastokyselyt tilojen käyttäjien kokemien sisäilmasto-olosuhteiden kartoittamiseksi.

Lisätiedot

Päiväkotien sisäilmatutkimus

Päiväkotien sisäilmatutkimus Asiantuntija, DI Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuus ry Päiväkotien sisäilmatutkimus Päiväkotien sisäympäristössä ja ilmanvaihdossa on parannettavaa. Kaikkia sisäympäristön ongelmia tai työntekijöiden

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Sisäilmastoseminaari 2013 SUOMALAISTEN KUNTOUTUS- JA HYVINVOINTIKESKUSTEN KIINTEISTÖJEN SISÄYMPÄRISTÖN JA TILOJEN TOIMINNALLISUUS Kuntoutuslaitosten prosessien ja tilasuunnittelun kehittämishanke

Lisätiedot

LIEDON KESKUSKOULUN OIREKYSELY; MARRASKUU 2016

LIEDON KESKUSKOULUN OIREKYSELY; MARRASKUU 2016 LIEDON KESKUSKOULUN OIREKYSELY; MARRASKUU 2016 Yhteenvetoraportti N=393 Kysely avattiin 25.11.2016 ja vastausaika päättyi 19.12.2016. Kysely lähetettiin sähköpostin välityksellä ja oppilaat vastasivat

Lisätiedot

Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina

Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina Sisäilmaoireilevat työterveyden asiakkaina Tuula Angervuori-Pursila Tullinkulman Työterveys Oy 2 Rouva 34 v Minulla on ollut astma lapsena, mutta lääkkeet on loppuneet n 5 v sitten ja olen pärjännyt vuosia

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET

SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET SISÄILMAONGELMIEN TERVEYSVAIKUTUKSET Hannele Oikarinen työterveyslääkäri, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri 20.3.2017 Todettujen sisäilmaongelmien terveyshaitat Pölyisyys Allergiaoireet,

Lisätiedot

Tuomas Koivumäki Rakennusinsinööri Insinööritoimisto 2K Oy Joensuu

Tuomas Koivumäki Rakennusinsinööri Insinööritoimisto 2K Oy Joensuu Rakennusinsinööri Insinööritoimisto 2K Oy Joensuu Hajut, oireet ja muut aistinvaraiset havainnot lähtökohtana sisäilmaongelmien selvittämisessä ja ennaltaehkäisemisessä Sisäilmapaja5 12.-13.11.2014 Nurmes

Lisätiedot

IndoorAid. Tuula Putus. Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017

IndoorAid. Tuula Putus. Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017 IndoorAid Tuula Putus Hirvialhon koulun oirekyselyn tulokset, syksy 2017 - alustava raportti 30.11.2017, lopullinen kirjoitettu 8.12.2017. - kyselyyn vastasi 246 oppilasta. Vastanneista 54 % oli tyttöjä.

Lisätiedot

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy

SISÄILMA. 04.10.2011 Rakennusfoorumi. Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy SISÄILMA 04.10.2011 Rakennusfoorumi Eila Hämäläinen rakennusterveysasiantuntija Tutkimuspäällikkö, Suomen Sisäilmakeskus Oy Sisäilman merkitys Sisäilman huono laatu on arvioitu yhdeksi maamme suurimmista

Lisätiedot

Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista

Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista 9.5.2019 Infotilaisuus 9.5.2019 Tuula Putus, professori, Indoor AidOy Outi Mäkelä, kunnanjohtaja Tiina Hirvonen, sivistysjohtaja Kati Luostarinen,

Lisätiedot

Työterveyshuollon tehtävät sisäilmasto-ongelmien selvittelyprosessissa

Työterveyshuollon tehtävät sisäilmasto-ongelmien selvittelyprosessissa Työterveyshuollon tehtävät sisäilmasto-ongelmien selvittelyprosessissa Kirsi Karvala Tiimipäällikkö, LT, työterveyshuollon erikoislääkäri Miksi sisäilmasto-ongelmat ovat usein niin hankalia ratkaista?

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakysely

Oppilaiden sisäilmakysely Oppilaiden sisäilmakysely Kehittämisestä käyttöön 8.11.2017 Asiantuntijalääkäri Jussi Lampi/ Ei sidonnaisuuksia 1 Taustaa Työpaikoilla sisäilmakyselyjä käytetään paljon Suomessa Kunnissa paineita tehdä

Lisätiedot

Hyvinvointia edistävät tilat ja terve sisäilma Suomessa Mission possible?

Hyvinvointia edistävät tilat ja terve sisäilma Suomessa Mission possible? Hyvinvointia edistävät tilat ja terve sisäilma Suomessa Mission possible? Valtio Expo 7.5.2019 Kari Reijula, professori Varadekaani Lääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö

Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa. Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Viranomaisyhteistyö sisäympäristöongelmissa Ylitarkastaja, Vesa Pekkola, Sosiaali- ja terveysministeriö Osapuolia kosteus- ja homeongelmatapauksissa Asukas Rakennuk sen omistaja Työn tekijä Työn antaja

Lisätiedot

Hyvinvointikeskus Kunila

Hyvinvointikeskus Kunila Hyvinvointikeskus Kunila Jari Harju RTA 2 27.4.2017 Johdanto Tutkimuskohde on 1953 rakennettu tiilirunkoinen rakennus Laajennettu 1993 Korjattu vuosina 1993, 1998, 2003 ja 2008 Kuntoarvio 2011 Laaja peruskorjaus

Lisätiedot

Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto

Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto LIITTYVÄ LAUSUNTO 9.4.2015 Kaupungintalon käyttöön liittyvä lausunto Ylivieskan kaupungintalo Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA Tilaaja: Ylivieskan kaupunki Kyöstintie 4 84100 YLIVIESKA LIITTYVÄ LAUSUNTO 1

Lisätiedot

MARTINLAAKSON ALAKOULU ja YLÄKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta

MARTINLAAKSON ALAKOULU ja YLÄKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta Turun yliopisto MARTINLAAKSON ALAKOULU ja YLÄKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta 5.4.2019 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä

Lisätiedot

Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen

Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen Ohje työpaikkojen sisäilmasto-ongelmien selvittämiseen Sanna Lappalainen Työterveyslaitos, Työtilat johtaja Ohje saatavilla verkkokirjana Ohje saatavilla: Työterveyslaitoksen verkkosivuilta www.ttl.fi/sisäympäristö

Lisätiedot

PERUSTERVEYDENHUOLLON NÄKÖKULMASTA, LL HANNA TELKKI-NYKÄNEN SISÄILMATYÖRYHMÄ

PERUSTERVEYDENHUOLLON NÄKÖKULMASTA, LL HANNA TELKKI-NYKÄNEN SISÄILMATYÖRYHMÄ PERUSTERVEYDENHUOLLON NÄKÖKULMASTA, LL HANNA TELKKI-NYKÄNEN SISÄILMATYÖRYHMÄ PORVOON KAUPUNKI LUKUINA - Kaupunki perustettu vuonna 1346. - Väkiluku n 50 200. - 64.1% suomenkielisiä, 29,6% ruotsinkielisiä.

Lisätiedot

Kastun koulun tilaratkaisu

Kastun koulun tilaratkaisu TURUN KAUPUNKI Kastun koulun tilaratkaisu Selvitys 26.3.2015 Tässä selvityksessä esitellään Kastun koulun nykytilannetta ja esitellään koulutalon peruskorjaamiselle vaihtoehto. Esitelty vaihtoehto on osa

Lisätiedot

Oppilaiden sisäilmakyselyn kehittämishanke Helsingissä

Oppilaiden sisäilmakyselyn kehittämishanke Helsingissä Tutkimusseloste 1(24) Oppilaiden sisäilmakyselyn kehittämishanke Helsingissä Tutkimusseloste Tekijät: Jussi Lampi, asiantuntijalääkäri, THL Sari Ung-Lanki, tutkija, THL Juha Pekkanen, professori, Helsingin

Lisätiedot

MARTINLAAKSON ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET

MARTINLAAKSON ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET MARTINLAAKSON ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET Turun yliopisto 4.4.19 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen

Lisätiedot

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE

RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE 2012 RAPORTTI KIRKONKYLÄN ALA-ASTE Raportissa esitetään tehdyn sisäympäristökyselyn yhteenveto, tehdyt mittaukset ja jatkotoimenpiteet. Vesilahden kunta 7.2.2012 1. JOHDANTO Hyvän sisäilman yksinkertainen

Lisätiedot

Lämpöolojen pysyvyys matalaenergia- ja verrokkipientaloissa

Lämpöolojen pysyvyys matalaenergia- ja verrokkipientaloissa Hyvinvointia työstä Lämpöolojen pysyvyys matalaenergia- ja verrokkipientaloissa Erkki Kähkönen, Kari Salmi, Rauno Holopainen, Pertti Pasanen ja Kari Reijula Työterveyslaitos Itä-Suomen yliopisto Tutkimusosapuolet

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. 20.4.2015 Sanna Lappalainen, FT, Sisäympäristön kehittäminen. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. 20.4.2015 Sanna Lappalainen, FT, Sisäympäristön kehittäminen. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä KOKONAISVALTAISET SISÄILMASTOTUTKIMUKSET HAITALLISTEN ALTISTUMISOLOSUHTEIDEN JA TOIMENPITEIDEN KIIREELLISYYDEN ARVIOIMISEKSI SAIRAALARAKENNUKSISSA Lappalainen S 1, Aalto L 1, Murtoniemi

Lisätiedot

KOETUN SISÄYMPÄRISTÖN JA TYÖTILOJEN

KOETUN SISÄYMPÄRISTÖN JA TYÖTILOJEN KOETUN SISÄYMPÄRISTÖN JA TYÖTILOJEN TOIMIVUUDEN YHTEYS TYÖYMPÄRISTÖ- TYYTYVÄISYYTEEN AVOTOIMISTOISSA Annu Haapakangas, Valtteri Hongisto & Hannu Koskela Työterveyslaitos 13.3.2013 Haapakangas ym. 0 Tausta

Lisätiedot

VARIA, Kohdekohtaiset raportit, henkilökunta. Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa

VARIA, Kohdekohtaiset raportit, henkilökunta. Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa VARIA, Kohdekohtaiset raportit, henkilökunta Turun yliopisto Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa 6.4.19 Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen koetun haitan

Lisätiedot

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI

SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI Haapajärven kaupungin sisäilmaryhmä SISÄILMARYHMÄN TOIMINTAMALLI SISÄILMARYHMÄN TOIMINTA ON KESKITTYNYT KUNNAN OMISTAMIEN JULKISTEN TILOJEN TERVEYSHAITTOJEN SELVITTÄMISEEN Julkisella tilalla tarkoitetaan

Lisätiedot

Kun koulun sisäilma sairastuttaa

Kun koulun sisäilma sairastuttaa Kun koulun sisäilma sairastuttaa Sisäilmapaja 3 Forssassa 17.11.2011 Teija Meklin Homekoulu romahdutti opettajan terveyden Homekoulu kuohuttaa tunteita Ruotsinpyhtäällä julkaistu 16.8.2011 klo 09:14, http://yle.fi/alueet/teksti/

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUKSEN TULOKSET

PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUKSEN TULOKSET Sisäilmastoseminaari 2012 1 PÄIVÄKOTIEN SISÄILMATUTKIMUKSEN TULOKSET Marko Pulliainen LVI-talotekniikkateollisuus ry TIIVISTELMÄ "Päiväkotien sisäilmatutkimus" hankkeessa kartoitettiin Suomen päiväkotien

Lisätiedot

Pölyisyys ja koettu sisäilman laatu toimistorakennuksissa

Pölyisyys ja koettu sisäilman laatu toimistorakennuksissa Pölyisyys ja koettu sisäilman laatu toimistorakennuksissa FM Hanna Tuovila, Oy Insinööri Studio RTA-loppuseminaari Ohjaajat: Piia Markkanen, Oy Insinööri Studio Kirsi Villberg, Halton Oy Taustaa Siivouksella

Lisätiedot

SIMONKYLÄN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET

SIMONKYLÄN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET SIMONKYLÄN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET Turun yliopisto 2.4.19 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen

Lisätiedot

Raunistulan koulun Kastun yksikkö

Raunistulan koulun Kastun yksikkö Raunistulan koulun Kastun yksikkö Oirekysely joulukuu 2014 / tammikuu 2015 Kouluterveydenhuolto 4.3.2015 Hannele Kallio 1 Yleistä sisäilmaongelmiin liittyvästä oireilusta Hengitysteiden ärsytysoireet kuten

Lisätiedot

Sisäilma ja terveys. Terveiden tilojen vuosikymmen Itä-Suomessa asiantuntijaseminaari Ylilääkäri Jussi Lampi/ Ei sidonnaisuuksia

Sisäilma ja terveys. Terveiden tilojen vuosikymmen Itä-Suomessa asiantuntijaseminaari Ylilääkäri Jussi Lampi/ Ei sidonnaisuuksia Sisäilma ja terveys Terveiden tilojen vuosikymmen Itä-Suomessa asiantuntijaseminaari 17.4.2018 11.4.2018 Ylilääkäri Jussi Lampi/ Ei sidonnaisuuksia 1 Laadukas sisäilman on tärkeää, koska vietämme suurimman

Lisätiedot

URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti

URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti Kysey toteutettiin sähköpostin välityksellä marraskuussa 2014. Kyselyyn vastasi 60 koulun 64 oppilaasta (94 %). Tutkimusta voidaan pitää tältä

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Sisäilmaongelmien ratkaiseminen vaatii tilaajalta osaamista Katja Tähtinen vanhempi asiantuntija 16.5.2014 Katja Tähtinen 2 Mystisiä sisäilmaongelmiavai onko? Helsingin Sanomat Työterveyslaitos

Lisätiedot

SOTUNGIN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa

SOTUNGIN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa SOTUNGIN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET 3.1.19 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen koetun haitan ja koetun terveydentilan

Lisätiedot

TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN

TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN TERVEYDELLISEN RISKIN ARVIOINNIN PARANTAMINEN JARI HONKANEN VASTAAVA TYÖTERVEYSLÄÄKÄRI MEHILÄINEN KUOPIO Terveiden tilojen vuosikymmen Itä-Suomessa 17.4.2018 Jari Honkanen TYÖTERVEYSHUOLLON TOIMENPITEET

Lisätiedot

Monialaisen sisäilmastotyöryhmän toiminta Kankaanpään kaupungissa

Monialaisen sisäilmastotyöryhmän toiminta Kankaanpään kaupungissa Monialaisen sisäilmastotyöryhmän toiminta Kankaanpään kaupungissa 22.1.2015 Lähtökohta toiminnalle 2008 kevät talvella Kangasmetsän koulun pitkään jatkuneet sisäilmasto-ongelmien syyt tulivat esille ja

Lisätiedot

KARTANONKOSKEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET

KARTANONKOSKEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET KARTANONKOSKEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OIREKYSELYN TULOKSET Turun yliopisto 29.3.19 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen koetun

Lisätiedot

Sairausdiagnoosit ja työkyvyttömyys. Kirsi Karvala LT, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri

Sairausdiagnoosit ja työkyvyttömyys. Kirsi Karvala LT, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Hyvinvointia työstä Sairausdiagnoosit ja työkyvyttömyys Kirsi Karvala LT, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri 2 Sidonnaisuudet LT, yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri,

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen

Sisäilmatutkimusraportti, Kaunialan Sairaala, Kylpyläntie 19, 02700 Kauniainen Delete Tutkimus Oy 16.7.2012 p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Kaunialan Sairaala Oy Markku Kiuru Talous- ja hallintopäällikkö Kylpyläntie 19 02700 Kauniainen puh: 09-505 922 29 mp: 0500 711

Lisätiedot

UOMARINTEEN ALAKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta

UOMARINTEEN ALAKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta UOMARINTEEN ALAKOULU, Kohdekohtainen raportti, henkilökunta Turun yliopisto 4.4.2019 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen

Lisätiedot

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta

SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA. Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMAONGELMIEN HALLINTA KORJAUSRAKENTAMISESSA Juhani Pirinen TkT Hengitysliiton korjausneuvonta SISÄILMATEKIJÖITÄ FYSIKAALISET TEKIJÄT MM. VETO, LÄMPÖTILA, KOSTEUS KEMIALLISET AINEET MM. CO2, CO, ERILAISET

Lisätiedot

ja viihtyvyyteen toimistotyössä - laboratoriokoe

ja viihtyvyyteen toimistotyössä - laboratoriokoe Ilmanvaihdon vaikutus työsuoriutumiseen ja viihtyvyyteen toimistotyössä - laboratoriokoe Henna Maula, Annu Haapakangas, Viivi Moberg, Valtteri Hongisto ja Hannu Koskela Työterveyslaitos, sisäympäristölaboratorio,

Lisätiedot

VEROMÄEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET

VEROMÄEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET VEROMÄEN ALA- JA YLÄKOULUJEN OPPILAIDEN OIREKYSELYN TULOKSET Turun yliopisto.3.19 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen

Lisätiedot

Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin

Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin MISSIOMME Suojaamme ihmisiä, prosesseja ja ympäristöä tuottamalla puhdasta ilmaa. Vietämme 90 % ajastamme sisätiloissa Huono sisäilma alentaa työtehokkuutta

Lisätiedot

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins.

Karamzin koulu. Sisäilman mikrobit. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, E s p o o Työnro Ins. K u l l o o n m ä e n t i e 2 0, 0 2 9 4 0 E s p o o Sisäilman mikrobit 5.4.2017 Työnro 319099.16 Ins. Terttu Rönkä 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 1.1 Tilaaja...3 1.2 Työn sisältö...3 1.3 Kohde ja

Lisätiedot

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 27.3.2017 SISEM2017 Hyvärinen 1 Sisäilmaongelmia aiheuttavat monet tekijät yhdessä ja

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

PÄIVÄKUMMUN KOULUN OIREKYSELYN TULOKSET

PÄIVÄKUMMUN KOULUN OIREKYSELYN TULOKSET PÄIVÄKUMMUN KOULUN OIREKYSELYN TULOKSET Turun yliopisto 5.4.2019 Yleistä kyselyjen käytöstä sisäilmaongelman riskinarvioinnissa Sisäilmakysely on vakiintuneessa käytössä oleva yleinen koetun haitan ja

Lisätiedot

Haittoja pidetään merkitsevinä, kun niitä on viikoittain on ainakin 30 %:lla vastaajista.

Haittoja pidetään merkitsevinä, kun niitä on viikoittain on ainakin 30 %:lla vastaajista. Sisäilmatyöryhmä 24.3.2017, liite 1. SISÄILMAKYSELY Padasjoen kunnan Kullasvuoren koulussa työskenteleville tammikuussa 2017 Sisäilmakysely tehtiin Työterveyslaitoksen sisäilmakyselykaavakeella (Työterveyslaitos

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Sisem 11.3.2015 Päivi Isokääntä 1 KÄYTÄNNÖNLÄHEINEN TOIMINTAMALLI PIENILLE JA KESKISUURILLE TYÖPAIKOILLE SISÄILMAONGELMIEN RATKAISEMISEKSI ISOKÄÄNTÄ PÄIVI, REIMAN MARJUT, RAUTIALA SIRPA

Lisätiedot

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Kosteus- ja homeongelmat Suomessa Eduskunnan Tarkastusvaliokunnan tutkimus 2012 Kari Reijula, LKT, professori Helsingin yliopisto ja Työterveyslaitos 19.6.2017 Kari Reijula Kosteus- ja homeongelmat Suomessa

Lisätiedot

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään?

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Kari Reijula, professori Teemajohtaja Käyttäjälähtöiset toimivat työtilat teema-alue Esittäjän nimi 4.12.2012 Merkittävien kosteus- ja homevaurioiden kustannukset

Lisätiedot

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy Sisäympäristöprosessit HUS:ssa Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Sisäympäristöohjausryhmä v toimii ns. ohjausryhmänä v työryhmä koostuu v HUS-Työsuojelusta v HUS-Työterveyshuollosta

Lisätiedot

Sairaaloiden hoitohenkilökunnan allergiasairauksien yleisyys ja liittyminen sisäilma-altisteisiin

Sairaaloiden hoitohenkilökunnan allergiasairauksien yleisyys ja liittyminen sisäilma-altisteisiin Sairaaloiden hoitohenkilökunnan allergiasairauksien yleisyys ja liittyminen sisäilma-altisteisiin Tuula Putus Liisa Vilén Turun yliopisto tuula.putus@utu.fi TYKSin U-sairaala Betonin lujuusongelmia Mitä

Lisätiedot

Nurmijärven Seitsemän veljeksen koulu

Nurmijärven Seitsemän veljeksen koulu OIREKYSELYRAPORTTI Nurmijärven Seitsemän veljeksen koulu IndoorAid Oy Tuula Putus 14.4.2019 Oirekysely tehtiin maaliskuussa 2019 sähköisellä lomakkeella. Koulussa oli sekä yläasteen että lukion oppilaita,

Lisätiedot

ENNAKOIVA SISÄILMAKLINIKKA

ENNAKOIVA SISÄILMAKLINIKKA SENAATTI-KIINTEISTÖJEN UUSI TOIMINTAMALLI SISÄILMATIEDON JAKAMISEKSI ENNAKOIVA SISÄILMAKLINIKKA Sisäilmastoseminaari 16.3.2016 MITÄ HALUAT ASIAKKAASI AJATTELEVAN SISÄILMASTA ANNE KORPI JA OLLI-PEKKA BERGMAN

Lisätiedot

Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat

Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat Sisäilmaongelman ratkaisun peruslähtökohdat Sisäilmaongelman ratkaisuun osallistuvilla toimijoilla tulee olla yhteinen näkemys siitä, että vaurioituneet rakenteet on korjattava, koska homeongelmasta voi

Lisätiedot

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS)

TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) TEOLLISUUSRAKENNUSTEN TOIMISTOTILOJEN ILMAN LAATU (INDOOR AIR QUALITY IN OFFICES ADJACENT TO INDUSTRIAL HALLS) Liisa KUJANPÄÄ 1, Sirpa RAUTIALA 1, Helmi KOKOTTI 2, and Marjut REIMAN 1,* 1 Finnish Institute

Lisätiedot

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell

Rakennusten sisäilmaongelmat. Ulla Lignell Rakennusten sisäilmaongelmat Ulla Lignell Kysymykset Millä perusteella ja kuinka usein sisäilmakartoituksia/sisäilmaselvityksiä Vantaan omistamissa kiinteistössä tehdään?- onko esimerkiksi tehty kartoitussuunnitelma

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot