TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TYÖRYHMÄN KOKOUS. Aika: klo Paikka: Varsinais-Suomen liitto, Turku.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TYÖRYHMÄN KOKOUS. Aika: klo Paikka: Varsinais-Suomen liitto, Turku."

Transkriptio

1 TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika: klo Paikka: Varsinais-Suomen liitto, Turku Paikalla: Lauri Jorasmaa, FÖLI Hanna Lindholm, Varsinais-Suomen ELY-keskus Riikka Leskinen, Valonia / Varsinais-Suomen liitto Vesa-Matti Eura, Raision kaupunki Heidi Jokinen, Turun kaupunki Henna Paajanen, Liedon kunta Ari Blomroos, Liedon kunta Mika Hirvi, Naantalin kaupunki Tapio Siirto, Turun kaupunki Juha Jokela, Turun kaupunki Paula Väisänen, Valonia Stella Aaltonen, Turun kaupunki Mari Sinn, Varsinais-Suomen liitto Heikki Saarento, Varsinais-Suomen liitto Sakari Somerpalo, Linea konsultit 1. Kokouksen avaus ja läsnäolijat Avattiin kokous ja läsnäolijat esittäytyivät toisilleen. Kokouksessa olivat vierailijoina Stella Aaltonen, joka esitteli Civita-hankkeen tämän hetken tilannetta sekä Paula Väisänen ja Riikka Leskinen Valoniasta. 2. Edellisen kokouksen muistio Työryhmän jäsenet ovat saaneet edellisen kokouksen muistion. Muistioon ei tullut kommentoitavaa. Käytiin läpi lyhyesti Turun seudun liikennejärjestelmätyön tämän hetken tilanne sekä siihen liittyvien alatyöryhmien (turvallisen liikkumisen, kestävän liikkumisen ja liikenteen hallinnan alatyöryhmät) ajankohtaiset asiat. Tilannekatsaus on liitteessä Ajankohtaiset asiat Civitas-hankkeen esittely ja seuraavat stepit Stella Aaltonen Turun kaupungista esitteli Civitas-hankkeen tilannetta. Hanke alkaa virallisesti ja kestää neljä vuotta. Tavoitteena on vahvistaa Turun kaupungin strategian implementointi (mm. hiilineutraali Turku 2040, Itäharju-Kupittaan kehittäminen, paremmin integroitu seudullinen liikennekehitys), testata, evaluoida ja markkinoida uusia liikennetapoja (puhtaiden ja älykkäiden autojen kehittäminen, älykkäitä informaatio- ja maksujärjestelmiä, fiksumpi pyöräilykaupunki) sekä edesauttaa TEN-T-käytävän ja tunnin junayhteyden kehitystä syöttöliikenteen ja MaaS-palveluiden osalta. Hankkeeseen liittyy myös konkreettista kaupunkikehitysyhteistyötä, joista osa toteutetaan yhdessä Tukholman kaupungin kanssa.

2 Hankkeen kokonaisbudjetti Turun osalta on (sis. Turku ja partnerit sekä UBC ). Keskeisimmät konkreettiset toimenpiteet: WP 1 Inclusive urban planning, new parking policies and mobility management Kupittaalle luodaan Liikkumispiste joka yhdistää yhteiskäyttöpyörät, yhteiskäyttöautot ja julkisen liikenteen. Yliopistokampuksen yhdistäminen pyöräillen ja kävellen Kupittaa-Itäharju-alueeseen. Fiksun liikkumisen kaupunkitasoinen viestintä. Liityntäpysäköintisuunnitelma ja liikkumisbarometrin kehittäminen (Varsinais-Suomen liiton kanssa yhteistyössä). WP 2 Mobility as a service for and by all Toimiva Maas (Mobilityas a service, liikkuminen palveluna) ekosysteemi sekä vähintään 3 Maas toimijaa toimii Turussa projektin loppuun mennessä. Joukkoliikenteen tuotteet sekä muiden paikallisten toimijoiden palvelut integroidaan yhteen Maas palvelutuottajien ratkaisujen kanssa WP 3 Enabling safe walking and cycling Talvipyöräilyn olosuhteiden parantaminen tutkimuksella ja pilotoinnilla. Pyöräilyn ja kävelyn määriä tuodaan näkyväksi mittareilla. Pyöräilyverkoston turvallisuutta parannetaan. WP 4 Efficient and clean public transport solutions Yhteiskäyttöpyöräjärjestelmää (mukautettu kaupunkipyöräpalvelu) ja yhteiskäyttöautojärjestelmää pilotoidaan Kupittaalla ja keskustassa Sähköbussi linja 1 toteutuu kannattavasti ja sen laajentamista suunnitellaan. WP 5 Promoting the uptake of clean vehicles Pilotoidaan vähintään 10 sähköistä liikkumisvälinettä kaupungin eri yksiköissä (sähköpyörät, tavarapyörät, sähköautot, sähköpakettiautot), liikkumiskampanjat Turun kaupungin työntekijöille. WP 6 Towards better and cleaner urban freight logistics Biokaasun käyttöä pilotoidaan 2-3 pakettiautossa ja edesautetaan biokaasun käytön lisääntymistä logistiikassa. Näistä ja muista hankkeeseen liittyvistä asioista löytyy lisätietoa muistion liitteestä 2. Keskeisen päätieverkon toimintalinjat Sakari Somerpalo esitteli Liikenneviraston luonnoksen keskeisen päätieverkon toimintalinjoiksi. Liikenneviraston edustaja esittelee asiaa kesäkuun ohjausryhmän kokouksessa. Menossa on linjausluonnoksen esittelykierros mm. eri alueiden liikennejärjestelmäryhmissä ja Liikennevirasto toivoo saavansa siitä kommentteja. Työryhmän jäsenten on hyvä tutustua aiheeseen ja keskustella ohjausryhmän edustajien kanssa tarvittaessa ennen ohjausryhmäkokousta mahdollisista tarkennustarpeista ym. Keskustelussa tehtiin muutamia huomioita: - Tarkasteltavista ympäristöistä puuttuu maaseututaajamat /-kuntakeskukset (dia 16) - Pohdittavaksi, sopiiko kiertoliittymä maaseutualueella päätiejaksolla (dia 17)

3 - Tulisiko verkkokartalla näkyä keskeisen verkon laajuus Turun kaupunkiseudulla tarkemmin (dia 11). Kaupunkiseudun näkökulmasta on keskeistä, mihin runkotiet ja keskeisen verkon tiet päättyvät kaupunkiseuduilla ja kuuluuko Kehätie mihin verkkoon. Esitys toimintalinjoista löytyy liitteestä 3. Suunnitelmaluonnosta voi kommentoida myös nettikyselyn kautta: Lindholm kertoi, että hallinnollisesta luokituksesta (maantieverkon laajuudesta) kaupunkiseuduilla on käynnissä oma selvitys Liikenneviraston toimesta. ELY-keskus on esittänyt, että tarkastelukohteena olisivat alun perin suunniteltujen keskuskaupunkien (mm. Turku) sijaan kaupunkiseudut laajemmin (esim. Naantalin satamayhteys). Valonian ajankohtaiset Paula Väisänen esitteli yhteiskäyttöautojen tilanteen Turun seudulla. Yhteiskäyttöautot ovat esimerkki uusista kestävää kehitystä tukevista liikennepalveluista. Turun seudulla näiden palveluiden kehittyminen on vielä alkuvaiheessa. Julkisen puolen rooli tässä on lähinnä toimia esimerkkinä (esim. kaupungeille yhteiskäyttöautoja, jotka ovat virka-ajan ulkopuolella yhteisessä käytössä), kannustaa yrityksiä ja julkisia tahoja ottamaan käyttöön yhteiskäyttöautoja, tarjota pysäköintipaikkoja autoille, markkinoida uusia liikennepalveluja ja houkutella toimijoita yhteisille palvelualustoille, kuten juuri Turun kaupunkiseudulla aloittaneeseen Tuup-mobiilipalveluun. Turun seudulla on tällä hetkellä kaksi toimijaa, joilla kummallakin on tarjota vain muutama auto. Aiheesta on suunnitteilla järjestää aamiaistilaisuus Valoniassa, aikaisintaan klo Esitys on kokonaisuudessaan liitteessä 4. Liikennekaari Keskusteltiin Liikennekaaresta. Suurten kaupunkiseutujen kannalta esitys on ongelmallinen etenkin joukkoliikenteen suunnitelmallisen järjestämisen kannalta. Liikennehallinnon uudistus Liikennehallinnon uudistus, eli ELY-keskusten tehtävät maakunnissa / valtion hallinnossa ovat vielä avoinna. MAL-sopimus MAL-sopimukset allekirjoitetaan Valtioneuvosto on tehnyt jo periaatepäätöksen MAL-sopimuksista. Kuntien lausunnot asiasta ovat vielä avoinna. Kokoukseen osallistuneiden kuntien edustajien mukaan heidän kunnissaan sopimuksessa ei pitäisi nousta esille ongelmia. 4. Liikennejärjestelmätyön ja sen alatyöryhmien organisointi Käytiin läpi ELY-keskuksen ja Varsinais-Suomen liiton esitystä Kestävän liikkumien ryhmän toiminnasta tulevana vuonna. Kestävän liikkumisen asiat päätettiin käsitellä tästä eteenpäin ja vuoden 2017 ajan virallisesti Kestävän liikkumisen ryhmässä / alatyöryhmässä, kuten on tähänkin asti epävirallisemmin tehty. Turvallisen ja kestävän liikkumisen ryhmässä kestävän liikkumisen asioita ei ole ehditty käsittelemään. Voimassa olevat strategiat ja suunnitelmat edellyttävät kuitenkin enemmän kestävän liikkumisen asioiden käsittelyä myös seudullisesti. Ohjausryhmälle esitetään Kestävän liikkumisen ryhmän nostoa muiden alatyöryhmien tasolla.

4 Kestävän liikkumisen ryhmän vetovastuu siirretään Valonialle, sillä ELY-keskuksen resurssit eivät riitä toiminnan laajentamiseen (tiheämpi kokousväli). Kestävän liikkumisen ryhmän tulevia tehtäviä tulevat olemaan mm. pyöräilyn seudullinen viitoitussuunnitelman ohjaaminen, vt 10 liikkumisen ohjauksen paketin ohjaaminen sekä vuosittain pyöräilyn, jalankulun ja liikkumisen ohjauksen seudullisen tehtävälistauksen päivittäminen. Esitys kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamisesta on esitetty liitteessä 5. Keskusteltiin tarpeesta koota kaikkien alatyöryhmien aineistot samoille sivuille kuin missä työ- ja ohjausryhmän kokousaineistotkin ovat. Tutkitaan mahdollisuutta lisätä ko. aineistot Varsinais-Suomen liiton verkkosivuille. Todettiin, että sähköpostikutsut ovat edelleen paras tapa muistuttaa kokouksista. 5. Tutkimustyö kestävän liikkumisen asemasta kuntien poliittisessa päätöksenteossa Mari Sinn esitteli suunnitteilla olevan tutkimustyön, jossa etsitään kaupunkiseutua rahoittajaksi. Tavoitteena on selvittää, mitkä käytännöt johtavat parhaiten kestävän liikkumisen hankkeiden toteututumiseen. Päätettiin, että Turun seutu (Turun kaupunki tutkimuskohteena) osallistuu tutkimustyöhön ehdotetulla panostuksella (10% = noin 3000 ). Esitys tutkimustyöstä on muistion liitteessä Seudullinen pyöräilyn viitoitussuunnitelma Sakari Somerpalo esitteli seudullisen pyöräilyn viitoitussuunnitelman tämän hetken tilanteen. Tehtiin seuraavia huomioita esittelyn yhteydessä: - Viitoituksen ylläpitovastuu tulee huomioida suunnitelmassa, nykyisen viitoituksen ylläpidosta ei paikoin vastaa kukaan - Raisiosta löytyy tiedot olemassa olevista viitoista ja niiden kunnosta - Nähtiin hyväksi ideaksi miettiä opastusta myös solmupisteiden (solmunumeroiden) avulla - Keskusteltiin ajoreitin vaihtumisen näkymisen tärkeydestä pyöräilyreitillä (toteutusvaihtoehtoina mm. materiaalipinnat tai maalaukset) Keskusteltiin myös pyöräilyn pääreittien kunnossapidosta. Reittien laadukas, yhtenäinen talvihoito ja siitä tiedottaminen on oma kehittämiskokonaisuutensa. Turun kaupunki on mukana Uusi aika - hankkeessa, ja tavoitteena on avata kunnossapitodata julkiseksi (aurausajo-ajankohdat, liukkaudenestoajankohdat, ym.), mikä mahdollistaa tiedotuksen väylien käyttäjille. CIVITAS-hankkeessa puolestaan tutkitaan ja pilotoidaan talvipyöräilyn olosuhteiden parantamista. Esitys on kokonaisuudessaan liitteessä Muut asiat Ei muita asioita. 8. Jatkotoimet Ennen seuraavaa työryhmän kokousta Somerpalo lähettää esitäytetyn liikennejärjestelmäsuunnitelman toimenpideohjelman seurantataulukon kaikille korjattavaksi ja täydennettäväksi. Kokouksen pääaiheena on toimenpiteiden edistämistehtävät seuraavan vuoden aikana. Seurantataulukko on myös muistion liitteessä 8. Seuraavat työryhmän kokoukset klo 9, Varsinais-Suomen liitto

5 klo 12, Turun kaupunki Seuraava ohjausryhmän kokous , Varsinais-Suomen liitto 9. Kokouksen päättäminen Päätettiin kokous klo Muistion laati: Mari Sinn ja Sakari Somerpalo Jakelu: Työryhmän jäsenet LIITTEET 1. Turun seudun LJ-suunnittelu, tilannekatsaustaulukko 2. Civitas-hanke (Stella Aaltonen) 3. Keskeisen päätieverkon toimintalinjat, luonnos kommentoitavaksi 4. Valonian ajankohtaiset, yhteiskäyttöautot 5. Esitys Kestävän liikkumisen ryhmän organisoitumisesta 6. Tutkimustyö kestävän liikkumisen asemasta kuntien poliittisessa päätöksenteossa 7. Pyöräilyn seudullinen viitoitussuunnitelma -luonnos 8. Liikennejärjestelmäsuunnitelman toimenpideohjelman seurantataulukko

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto

Ehdotus kestävän liikkumisen alatyöryhmän perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi. Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Ehdotus kestävän liikkumisen n perustamiseksi ja Turun seudun liikennejärjestelmätyön organisoimiseksi Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Taustat ja tavoitteet Nykyisessä Turvallisen ja kestävän liikkumisen

Lisätiedot

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki

Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Liikkuminen palveluna onko kuntasi valmis siihen? Stella Aaltonen Turun kaupunki Keskeisimmät tavoitteet Fiksun liikkumisen kaupunkitasoinen viestintä Kupittaalle luodaan liikkumispiste Toimiva MaaS-ekosysteemi

Lisätiedot

HORIZON 2020 ECCENTRIC hanke. Stella Aaltonen, Turun kaupunki

HORIZON 2020 ECCENTRIC hanke. Stella Aaltonen, Turun kaupunki HORIZON 2020 ECCENTRIC hanke Stella Aaltonen, Turun kaupunki CIVITAS Cleaner and better transport in European cities CIVITAS =CIty-VITAlity-Sustainability EU initiative for supporting sustainable and energy

Lisätiedot

Vesa-Matti Eura Raision kaupunki (noin 11 asti)

Vesa-Matti Eura Raision kaupunki (noin 11 asti) TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TYÖRYHMÄN KOKOUS MUISTIO AIKA: 7.9.2017 KLO 8.30-11.30 PAIKKA: Varsinais-Suomen liitto, kokoushuone Aura, 2. kerros LÄSNÄ: Jyrki Lappi Kaarinan kaupunki Paajanen

Lisätiedot

Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017

Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017 Turun seudun jatkuva liikennejärjestelmätyö Toiminta 2016 ja toimintasuunnitelma 2017 19.1.2017 Liikennejärjestelmätyön organisointi Viisaan liikkumisen alatyöryhmä Työ- ja ohjausryhmät 2016 Ohjausryhmä

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ työryhmä 14.10.2015 1. Kokouksen avaus, läsnäolijat ja järjestäytyminen 2. Edellisen kokouksen muistio 31.8.2015 ja ajankohtaiset asiat 3. MAL (aie)sopimusvalmistelu

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 Paula Väisänen, Valonia/Varsinais-Suomen liitto, kestävän liikkumisen asiantuntija 22.3.2017, paula.vaisanen@valonia.fi, p. 044 907 5986 Liikkumisen ohjauksen

Lisätiedot

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto PÖYTÄKIRJA TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ OHJAUSRYHMÄ aika: torstai 7.11.2013 klo 9.15 11.00 paikka: Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, kokoushuone Tammi kutsutut: Jarkko Virtanen,

Lisätiedot

Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija

Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija Parhaat palat, Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2016 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 14.3.2017 Koko Turku liikkuu -kampanja Koko Turku liikkuu -kampanja oli arkiliikuntaan ja arjen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen katsaus liikennejärjestelmäasioihin Turun kaupunkiseudulla VARELY / Hanna Lindholm

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen katsaus liikennejärjestelmäasioihin Turun kaupunkiseudulla VARELY / Hanna Lindholm Varsinais-Suomen ELY-keskuksen katsaus liikennejärjestelmäasioihin Turun kaupunkiseudulla 5.4.2016 VARELY / Hanna Lindholm Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän kehittäminen Linea Konsultit Oy 5.4.2016

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.

Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8. Liikkumisen ohjaus Varsinais-Suomessa 2017 -hanke, ehdotuksia toimenpiteiksi Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 26.8.2016 Liikkumisen ohjauksen valtionavustus, Liikennevirasto Valtionavustuksen

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyö työryhmä 6.11.2012 Liikennejärjestelmäsuunnitelman käynnistäminen 1. Aiempi LJ-suunnitteluhistoria 2. Perusteet/tarve suunnittelun käynnistämiselle MAL-aiesopimus

Lisätiedot

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017

Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Rahoituksella turvallista ja kestävää liikkumista - liikkumisen ohjauksen valtionavustus 2017 Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija 17.11.2016 Liikkumisen ohjaus Valtionavustuksen myöntämisestä

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ ohjausryhmä 9.4.2015 1. Avaus 2. Edellisen kokouksen pöytäkirja 3. Tilannekatsaus liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja toimintatapaan 4. Turun seudun

Lisätiedot

Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta

Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta Tekninen lautakunta 48 21.05.2014 Kaupunginhallitus 252 02.06.2014 Lausunto Varsinais-Suomen liitolle Turun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnoksesta 236/10.05.01/2014 TEKLA 48 Tekninen

Lisätiedot

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue

Kestävää liikkumista Pirkanmaalla. Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue Kestävää liikkumista Pirkanmaalla Harri Vitikka, Pirkanmaan ELY-keskus, L-vastuualue PIRKANMAAN ELY-KESKUKSEN STRATEGISET PAINOTUKSET 2012 2015 1. Hyvän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehitys

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ

TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TURUN KAUPUNKISEUDUN JATKUVA LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ työryhmä 19.11.2014 1. Kokouksen avaus, läsnäolijat ja järjestäytyminen 2. Edellisen kokouksen muistio 7.5.2014 3. Jatkuvan liikennejärjestelmätyön organisoituminen

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön toimintasuunnitelma

Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön toimintasuunnitelma Turun kaupunkiseudun jatkuvan liikennejärjestelmätyön toimintasuunnitelma vuonna 2018 Tavoitteet Turun seudun rakennemalli ja liikennejärjestelmäsuunnitelma Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman

Lisätiedot

Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+

Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+ Varsinais-Suomen liikennestrategia 2035+ Seurantaraportti 2016, Keskeiset tulokset Turun seudun kannalta Mari Sinn Varsinais-Suomen liitto Liikennestrategian seuranta Liikennestrategia valmistui vuonna

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikennejärjestelmätyöhön

Liikkumisen ohjauksen integrointi liikennejärjestelmätyöhön Liikkumisen ohjauksen integrointi liikennejärjestelmätyöhön Anders Jansson, Tytti Viinikainen, Tapani Touru (HSL) LIVE-verkostotilaisuus 19.11.2013 Liikkumisen ohjaus osana liikennepolitiikkaa Liikkumisen

Lisätiedot

Vuoden 2012 toiminnan arviointi

Vuoden 2012 toiminnan arviointi Vuoden 2012 toiminnan arviointi Alatyöryhmien toiminnalliset tavoitteet Liikenneturvallisuus-alatyöryhmän erityistavoitteet Seudullisen liikenneturvallisuussuunnitelman laadinnan saattaminen loppuun ja

Lisätiedot

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström

Kohti hiilineutraalia kuntaa. Biosfärområdets vinterträff i Korpoström Kohti hiilineutraalia kuntaa Biosfärområdets vinterträff i Korpoström 2.3.2018 Valonia Kuntien yhteinen palvelukeskus Valonia on alueellinen kestävän kehityksen palveluorganisaatio Toiminut vuodesta 1997,

Lisätiedot

Turun kaupunki/liikennesuunnittelu Piritta Keto (jatkaa Heidi Jokisen tilalla) V-S ELY -keskus

Turun kaupunki/liikennesuunnittelu Piritta Keto (jatkaa Heidi Jokisen tilalla) V-S ELY -keskus TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ TYÖRYHMÄN KOKOUS MUISTIO AIKA: 15.3.2017 KLO 13.30 16:00 PAIKKA: PAIKALLA: Varsinais-Suomen liitto, kokoushuone Aura, 2. kerros Risto Saari (Jyrki Lapin sijaisena)

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2012-2015 valmistelu

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2012-2015 valmistelu Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisen MAL-aiesopimuksen 2012-2015 valmistelu MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 Tikkurila Yleiskaava-arkkitehti Christina Hovi 14.9.2012 Christina Hovi 1 MAL-kokonaisuus

Lisätiedot

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9.

Maakuntakaava Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Maakuntakaava 2040 Luonnoksesta ehdotukseksi MH 18.9. Seuraavat askeleet: Ehdotus MH: 11+12/2017 Viranomaislausunnot 2-3/2018 Viranomaisneuvottelu Kaavaehdotus nähtäville Hämeen parasta kehittämistä! Heikki

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ Viisaan liikkumisen alatyöryhmän (VILI-ryhmä) kokous

TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ Viisaan liikkumisen alatyöryhmän (VILI-ryhmä) kokous TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ Viisaan liikkumisen alatyöryhmän (VILI-ryhmä) kokous MUISTIO AIKA: 6.6.2017 KLO 9-11.40 PAIKKA: Varsinais-Suomen liitto, 2. kerros, neuvotteluhuone Aura PAIKALLA:

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 5/ Ennen liikennejärjestelmätyöryhmän kokousta on seuturyöryhmien yhteinen seutustrategiatyöpaja klo 8:30 alkaen. Tilaisuuksien välissä tarjotaan lounas n. klo 12:15. Aika: torstai 25.8.2016 noin klo 12:45

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT-STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 6/2014 Aika: 17.10.2014, 10.00-13.00 Paikka: Tampereen kaupungintalo,

Lisätiedot

Reunaehdot. Tavoitteet tähän kokoukseen:

Reunaehdot. Tavoitteet tähän kokoukseen: Reunaehdot Sopimukseen strategiset tavoitteet Tavoitteena jäsentynyt, jäntevä sopimus ja vähemmän toimenpiteitä Strategiset, valtion ja kuntien välistä sopimista edellyttävät asiat vs. toimenpiteet joita

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus

Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 105/10.00.00.00/2012 41 Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen aiesopimus 2016-2019 Päätöshistoria Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet

Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Vuoden 2018 talousarvio, joukkoliikenne ja energia- ja ilmastostrategian toimenpiteet Valtiovarainvaliokunta, liikennejaosto Jenni Eskola 19.10.2017 Esityksen sisältö 1. Joukkoliikennerahoituksen tilanne

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 12:00 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä

Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma. 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelma 3.10.2013 Riitta Murto-Laitinen Erkki Vähätörmä Mikä on liikennejärjestelmäsuunnitelma ja miksi sitä tehdään? Liikennejärjestelmä sisältää liikenteen kokonaisuuden,

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän. MAL-hankeohjelma

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän. MAL-hankeohjelma Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän kehittäminen ja MAL-hankeohjelma Päämäärätietoisuus, pitkäjänteisyys ja sitoutuminen Yhteiset linjaukset ja tavoitteet Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035:

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI

VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI VARSINAIS-SUOMEN LIIKENNETURVALLISUUSSEMINAARI 12.4.2018 SEMINAARIN OSA II: KUNTIEN LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KYSELYTULOKSET & ASIANTUNTIJAPANEELI Kysymys 1. Kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa pitäisi olla

Lisätiedot

Yhteistyöllä lisää kävelyä ja pyöräilyä

Yhteistyöllä lisää kävelyä ja pyöräilyä Yhteistyöllä lisää kävelyä ja pyöräilyä Mietteitä Itä-Suomen liikenteestä sekä Kävelyn ja pyöräilyn edistämistyöstä, Pohjois-Savon ELY-keskus 12.9.2018 2 Liikennejärjestelmän suunnittelussa sovitaan mihin

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa. Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet

Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa. Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet Liikkumisen ohjauksen aktivointi Keski-Suomen kaupungeissa Jämsän tavoitteet ja toimenpiteet 1 Kestävän liikkumisen visio Kestävän liikkumisen tavoitteet Jämsästä tunnettu liikuntakaupunki Kaupunki on

Lisätiedot

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto

Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista. Viisaan liikkumisen verkosto Miten liikennejärjestelmätyöllä voi edistää kestävää työmatkaliikkumista Viisaan liikkumisen verkosto 11.5.2017 8.5.2017 Esityksessä luvassa Liikennejärjestelmätyö Itä-Suomessa Kestävän työmatkaliikkumisen

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 24.10.2016 klo 12.30 14.30 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Päytäkirjan

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011 Aika: 11.5.2011 klo 14.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Liikennejärjestelmätyöryhmä: Laaksonen Risto tilaajapäällikkö Tampere, pj.

Lisätiedot

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki

Citylogistiikka. Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Citylogistiikka Stella Aaltonen hankepäällikkö CIVITAS ECCENTRIC Turun kaupunki Turun seudun liikennejärjestelmätyö Suunnittelua ohjaavat linjaukset Suunnittelua ohjaava linjaus: Tie ja katuverkon Priorisoidaan

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.03 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa

Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa Liikkumisen ohjaus olennainen osa uutta liikennepolitiikkaa Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikkumisen ohjaus ohjelman avajaistilaisuus 30.9.2010 Liikkumisen ohjaus Liikkumisen ohjauksella

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Kokousaika kello 9:00 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen

Liikennevirasto / ajankohtaisia. Tytti Viinikainen Liikennevirasto / ajankohtaisia Tytti Viinikainen 12.4.2018 Pasila Riihimäki 2. vaiheen tilanne Hankekortti https://www.liikennevirasto.fi/documents/20473/23066/hankekortti+3_2018/39a5 9aaa-60d8-4116-ba20-c664d73e6180

Lisätiedot

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous

Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Muistio 1 (5) Tutkimus, kehittäminen ja innovaatiotoiminta (TKI) -työryhmän kokous Aika 11.04.2018 klo 13.00-15.00 Paikka Osallistujat Kokouskeskus Tampella, nh. Roine, Kelloportinkatu 1 B, Tampere Erillinen

Lisätiedot

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän

LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän LIVE-päivät 15.4.2015 Sirpa Korte, joukkoliikennejohtaja, Föli Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Viranomainen

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen ohjausryhmän valmisteleva kokous. 2. Valmistelun tiedotuksesta sopiminen

Maakunta- ja soteuudistuksen ohjausryhmän valmisteleva kokous. 2. Valmistelun tiedotuksesta sopiminen Maakunta- ja soteuudistuksen ohjausryhmän valmisteleva kokous Aika: 2.8.2016 klo 14- Paikka: Läsnä: Keski-Suomen liitto, Kokoushuone Anni Osallistujalista liitteenä 1. Avaus ja järjestäytyminen Kuntavaaleissa

Lisätiedot

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma. osallistuminen. Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma ja kuntien osallistuminen Hanna Perälä, liikenne- ja viestintäministeriö Kuntamarkkinat 12.9.2019 1 Uusi strateginen suunnittelutaso pitkäjänteiseen kehittämiseen

Lisätiedot

On arvioitu, että jo vuoteen 2020 mennessä korkeakoulutetun henkilöstön rekrytointitarve lähes kaksinkertaistuu.

On arvioitu, että jo vuoteen 2020 mennessä korkeakoulutetun henkilöstön rekrytointitarve lähes kaksinkertaistuu. Positiivinen rakennemuutos. Lääke-, meri- ja valmistavan teollisuuden menestys. On arvioitu, että jo vuoteen 2020 mennessä korkeakoulutetun henkilöstön rekrytointitarve lähes kaksinkertaistuu. Cederqvist

Lisätiedot

Liikennejärjestelmäsuunnittelu

Liikennejärjestelmäsuunnittelu Liikennejärjestelmäsuunnittelu 2013 5.12.2012 Varsinais-Suomen suunnittelu 2013 1. Maakuntasuunnitelman tarkistus 2. Maakuntaohjelman tarkistus 3. Varsinais-Suomen liikennestrategian päivitys 4. Turun

Lisätiedot

Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner Kävely ja pyöräily yhteiskunnan voimavarana Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner 1 Miksi kävelyä ja pyöräilyä tulisi edistää? Ilmastosyyt: Kansallinen energia- ja ilmastostrategia (2016): liikenteen

Lisätiedot

Jatkuvan liikennejärjestelmätyön tavoitteet ja

Jatkuvan liikennejärjestelmätyön tavoitteet ja Jatkuva liikennejärjestelmätyö Kymenlaaksossa - Vuoden 2011 toiminnan arviointi ja - Toimintasuunnitelma ja tavoitteet vuodelle 2012 Jatkuvan liikennejärjestelmätyön tavoitteet ja päätehtävät ät TARVE:

Lisätiedot

Asemakaavan seurantalomake

Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan seurantalomake Asemakaavan perustiedot ja yhteenveto Kunta 895 Uusikaupunki Täyttämispvm 25.07.2016 Kaavan nimi Sauko-Mustakarta-Koivuniemen ranta-asemakaavan muutos 2 Hyväksymispvm Ehdotuspvm

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 9:30 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja Turun kävelevä kampus Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja 16.2.2017 Turku on tiivis kaupunki Turun keskusta on tiivis: 80 % kaupungin asukkaista asuu viiden kilometrin säteellä Kauppatorista Kävelykaupunki

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2017 1 Talousryhmä - Kokousaika 24.10.2017 kello 8:30 10:25 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen

Lisätiedot

Valtorin asiakasneuvottelukunnan kokous 1/2015

Valtorin asiakasneuvottelukunnan kokous 1/2015 Muistio 1 (5) n asiakasneuvottelukunnan kokous 1/2015 Aika ti 3.2.2015 klo 14.05 16.00 Paikka Osallistujat nh Merikotka, Ympyrätalo (9. krs), Siltasaarenkatu 18 20 A, Helsinki Jäsenet: tietohallintojohtaja

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus Varsinais Suomessa 2017 hanke. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, päivitetty

Liikkumisen ohjaus Varsinais Suomessa 2017 hanke. Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, päivitetty Liikkumisen ohjaus Varsinais Suomessa 2017 hanke Paula Väisänen, kestävän liikkumisen asiantuntija, päivitetty 20.1.2017 Liikkumisen ohjaus Valtionavustuksen myöntämisestä päättää Liikennevirasto ja sitä

Lisätiedot

Liikenteen uudistukset

Liikenteen uudistukset Liikenteen uudistukset Runkoverkkopäätös Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Maakuntauudistuksen liikenneasiat Liikennejärjestelmäsuunnittelu Tienpito Muut liikennetehtävät Tapio Ojanen 16.4.2018

Lisätiedot

TEHTÄVÄ A) Opit ja hyvien käytäntöjen skaalaus 20 min.

TEHTÄVÄ A) Opit ja hyvien käytäntöjen skaalaus 20 min. Ryhmän nimi ja puheenjohtaja: AALTONEN/ HSL & Kosonen, MAL-verkosto 1. Mikä kehittämishankkeessa oli sisällöllisesti ja prosessinäkökulmasta erityisen kiinnostavaa ja mitkä olivat hankkeen tärkeimmät opit

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika 24.3.2017 kello 13:00-14.23 Kokouspaikka Tuma, Sammonkatu 12,50130 Mikkeli Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen ajankohtaista

Lisätiedot

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY)

Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien verkoston kehittämissuunnitelma (KÄPY) Tekninen lautakunta 102 13.08.2015 Kunnanhallitus 205 24.08.2015 Kunnanvaltuusto 83 31.08.2015 Kunnanhallitus 254 19.10.2015 Maankäyttölautakunta 125 28.10.2015 Mäntsälän jalankulku-, pyöräily- ja ulkoilureittien

Lisätiedot

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma

Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma 1 Keski-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelma Työohjelman esittely 3.8.2011 2 Suunnitelman tausta ja rooli Edellinen liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistui vuonna 2004 Toimintaympäristön muutokset (mm.

Lisätiedot

TURUN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNEPAINOTTEINEN KESKUSAKSELI

TURUN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNEPAINOTTEINEN KESKUSAKSELI TURUN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNEPAINOTTEINEN KESKUSAKSELI Turun kaupunkiseudun keskeisten osien kehittäminen joukkoliikenteen käyttöä suosivana joukkoliikennepainotteisena keskusvyöhykkeenä Keskusvyöhykkeen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/ Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No3/2017 1 Kokousaika kello 10:00 13:33 Kokouspaikka Savonlinnan keskussairaala, F-rakennuksen 2. neuvottelutila, 5. kerros Asialista: 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Paikka Kallion virastotalo, toinen linja 4 A, Helsinki, neuvotteluhuone 2. Otsikko Sivu. 6 Kokouksen avaus 3. 7 Valmistelun yleinen tilannekatsaus 4

Paikka Kallion virastotalo, toinen linja 4 A, Helsinki, neuvotteluhuone 2. Otsikko Sivu. 6 Kokouksen avaus 3. 7 Valmistelun yleinen tilannekatsaus 4 MUISTIO 2/2018 1 Esivalmistelun henkilöstöfoorumi Aika 13.02.2018 klo 14:10-16:09 Paikka Kallion virastotalo, toinen linja 4 A, Helsinki, neuvotteluhuone 2 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 6 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS PAIKALLA: JÄSENET Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen liitto Eetu Salunen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Sari Lahti, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Timo Louna, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Jarmo Paukku,

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Tilannekatsaus 4. 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat 5 MUISTIO 2/2019 1 AIKA 11.03.2019 klo 10:15-11:45 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 b, Helsinki KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Tilannekatsaus 4 3 Maakunnan strategiset läpimurto-ohjelmat

Lisätiedot

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso tilannekatsaus Sonja Heikkinen 12.4.2017 Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakson palvelutasoselvitys laadittu Linkki sähköiseen julkaisuun: http://www.doria.fi/handle/10024/131011

Lisätiedot

Annamari Ruonakoski. KÄVELLEN KAUPPAAN, POSTIIN JA PYSÄKILLE Toimintamalli asiointiliikkumisen olosuhteiden parantamiseksi

Annamari Ruonakoski. KÄVELLEN KAUPPAAN, POSTIIN JA PYSÄKILLE Toimintamalli asiointiliikkumisen olosuhteiden parantamiseksi KÄVELLEN KAUPPAAN, POSTIIN JA PYSÄKILLE Toimintamalli asiointiliikkumisen olosuhteiden parantamiseksi KÄVELLEN KAUPPAAN -HANKE Motivan koordinoima liikkumisen ohjauksen t&k ohjelma, jota rahoittivat liikennevirasto,

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-tiimi

Esivalmistelun sote-tiimi MUISTIO 1/2016 1 Esivalmistelun sote-tiimi Aika 21.12.2016 klo 14:00-16:20 Paikka Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaaminen 3 2 Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Turun seudun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelman hyväksyminen

Turun seudun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelman hyväksyminen Tekninen lautakunta 48 21.05.2014 Kaupunginhallitus 252 02.06.2014 Tekninen lautakunta 118 17.12.2014 Turun seudun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelman hyväksyminen 236/10.05.01/2014 TEKLA

Lisätiedot

E18 Turun kehätie. Tilannekatsaus

E18 Turun kehätie. Tilannekatsaus E18 Turun kehätie Tilannekatsaus Turun kaupunkiseudun LJ-työryhmä 15.3.2017 Ydinverkkokäytävät Euroopassa ja Suomessa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) n:o 1315/2013: TEN-T ydinverkon osia

Lisätiedot

6Aika-strategian ohjausryhmä

6Aika-strategian ohjausryhmä 6Aika-strategian ohjausryhmä Muistio Ohjausryhmän kokous 4/2017 23.5.2017, kello 9.30-14.30 Paikka: Kaupungintalo (neuvotteluhuone Havukoski) Asematie 7, 01300 Vantaa Osallistujat: Kimmo Heinonen, Helsingin

Lisätiedot

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous

Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Porin selvitysalueen kuntajakoselvitys Työvaliokunnan 6. kokous Aika: 7.2.2014 klo 13.00-15.50 Paikka: Merikarvian kunnatalo Läsnä: Jaana Laitinen-Pesola, pj x Aino-Maija Luukkonen x Pori Leena Jokinen-Anttila

Lisätiedot

Kyseessä on valtatien 12 parantaminen välillä Eura Raijala, Eura, Säkylä, Kokemäki, Huittinen.

Kyseessä on valtatien 12 parantaminen välillä Eura Raijala, Eura, Säkylä, Kokemäki, Huittinen. MUISTIO Projekti Aihe Päivämäärä Aika Paikka Valtatien 12 parantaminen välillä Eura Raijala, Eura, Säkylä, Kokemäki, Huittinen. Tie- ja rakennussuunnitelma. Yleisötilaisuus 07.06.2017 17.00-19.00 Kepolan

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne

Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne Jyväskylän kaupunkiseudun joukkoliikenne Miksi uudistus? - EU:n palvelusopimusasetus - Joukkoliikennelaki (2009) Toimijat 1.7.2014 alkaen Joukkoliikennejaosto - joukkoliikenteen toimivaltainen viranomainen

Lisätiedot

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän. MAL-hankeohjelma

Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän. MAL-hankeohjelma 25.4.2016 Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmän kehittäminen ja MAL-hankeohjelma Yhteinen päämäärä ja sitoutuminen, pitkäjänteinen toteutus Yhteisesti hyväksytyt linjaukset ja tavoitteet Turun kaupunkiseudun

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2017 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2017 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2017 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 15.9.2017 klo 13 14.35 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuoneenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone, 2. krs Paikalla:

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 2/2017 1 Kokousaika kello 12:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011 AIKA 11.10.2011 klo 14.00 15.35 PAIKKA Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. OSALLISTUJAT Marjamäki Tarja perusturvajohtaja Nokia, pj. Hakari Kari kehitysjohtaja

Lisätiedot

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola

Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset Jenni Eskola 19.11.2013 Liikkumisen ohjausta on monilla seuduilla Valtionavustus 2013 - uudet 19.11.2013 Jenni Eskola 2 Valtionavustuspäätökset 2013 Hakija Päätös

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 19.12.2016 klo 14.05 15.33 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Pöytäkirjan

Lisätiedot

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Kaavan tilannekatsaus 4. 3 Kaavaehdotuksen esittely 5. 4 Seuraava kokous ja muut mahdolliset asiat 8

Otsikko Sivu. 1 Kokouksen avaus 3. 2 Kaavan tilannekatsaus 4. 3 Kaavaehdotuksen esittely 5. 4 Seuraava kokous ja muut mahdolliset asiat 8 MUISTIO 1/2019 1 AIKA 07.02.2019 klo 09:30-12:00 PAIKKA Uudenmaan liitto, Esterinportti 2 B, maakuntasali KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Kaavan tilannekatsaus 4 3 Kaavaehdotuksen esittely

Lisätiedot

Sote-johtajakokous Muistio 7/2017

Sote-johtajakokous Muistio 7/2017 Sote-johtajakokous Muistio 7/2017 Aika: Tiistai 22.8.2017, 14.00 15.03 Paikka: Turun kaupungintalo, Kokoushuone Lindblom, Aurakatu 2 Osallistujat: (x)turun kaupunki Toimialajohtaja Riitta Liuksa, pj. (x)

Lisätiedot

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013

Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Mitä liikenneasioita seurataan MAL-sopimuksissa 25.3.2013 Tähänastisia seurantakohteita: Tampereella seurattiin indikaattoreita ja pari hanketta Kaupunkiseudun aiesopimus 2011-2012 Kulkutapajakauman kehitys

Lisätiedot

Muistio liite 2. Aihe: Isohaaran kalateiden kehittäminen, kunnostustoimenpiteet ja tutkimukset

Muistio liite 2. Aihe: Isohaaran kalateiden kehittäminen, kunnostustoimenpiteet ja tutkimukset Muistio liite 2. Aihe: Isohaaran kalateiden kehittäminen, kunnostustoimenpiteet ja tutkimukset Aika: 22.5.2018 klo 13:30-15:30 Paikka: Skype Paikalla: Jouni Hiltunen, LAPELY Pentti Pasanen, LAPELY Jyrki

Lisätiedot

MAL-aiesopimuksen toimeenpano ja seuranta Turun kaupunkiseudulla MAL-aiesopimusten seurantatyöpaja Vantaa 25.3.2013

MAL-aiesopimuksen toimeenpano ja seuranta Turun kaupunkiseudulla MAL-aiesopimusten seurantatyöpaja Vantaa 25.3.2013 MAL-aiesopimuksen toimeenpano ja seuranta Turun kaupunkiseudulla MAL-aiesopimusten seurantatyöpaja Vantaa 25.3.2013 25.3.2013 Kehittämispäällikkö Christina Hovi 1 Turun kaupunkiseudun MAL-aiesopimus Valtion

Lisätiedot

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström

Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman. valmistelu. Sabina Lindström Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelu Sabina Lindström 21.8.2019 1 Hallitusohjelman sisältöä liikennejärjestelmän näkökulmasta (1/3) Väyläverkoston kokonaiskehittäminen linjataan

Lisätiedot

Tienpito- ja liikenneasiat maakuntauudistuksessa. Timo Mäkikyrö

Tienpito- ja liikenneasiat maakuntauudistuksessa. Timo Mäkikyrö Tienpito- ja liikenneasiat maakuntauudistuksessa Timo Mäkikyrö 29.11.2018 Maakunnan tehtäväalat (HE 15/2017) Maakunta hoitaa liikennejärjestelmän toimivuus, liikenneturvallisuus, tie- ja liikenneolot,

Lisätiedot

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta

MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Vapaa-ajanasukasvaltuuskunta MIKKELIN SEUTU PÖYTÄKIRJA 3/2015 sivu 1 Kokoustiedot Aika: perjantaina 2.10.2015 klo 14.00 15.45 Paikka: Mikkelin kaupungintalo (Raatihuonenkatu 8-10), kaupunginhallituksen kokoushuone (2. krs) Paikalla:

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 4/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 4/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 4/2017 1 n kokous Kokousaika kello 9:00 11:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 9:30-11.38 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

MRL 66 :n mukainen viranomaisneuvottelu Lahden yleiskaavan 2025 ehdotuksesta

MRL 66 :n mukainen viranomaisneuvottelu Lahden yleiskaavan 2025 ehdotuksesta Yleiskaavatyö 2013-2016 Lahden läntisten osien osayleiskaava Y-202 Yleiskaavaehdotus 2016 D/318/10.02.02.00.04/2015 KV 13.6.2016 Liite 8 Tekninen ja ympäristötoimiala Maankäyttö ja aluehankkeet Pöytäkirja

Lisätiedot

MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit. Kaisa Mäkelä

MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit. Kaisa Mäkelä MAL - aiesopimusmenettely - valmisteluprosessit Kaisa Mäkelä 11.9.2012 MAL aiesopimusmenettelyn lähtökohdat PARAS lainsäädäntö ja Valtioneuvoston selonteon kaupunkiseutulinjaukset (2009) Pilottiaiesopimukset

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Väliraportista saadut lausunnot Jatkosuunnittelu Masto+ LJ -työryhmä 27.3.2014 TYÖ- SUUNNI- TELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LUONNOS EHDOTUS Väliraportista saadut lausunnot JATKOSUUNNITTELU

Lisätiedot