OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA"

Transkriptio

1 OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu Rehtorin päätös 88/10/ (91)

2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO TOIMIALA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN, VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) AMMATILLISET TUTKINNON OSAT Kaikille pakolliset tutkinnon osat Tekstiili- ja vaatetusalan perusosaaminen (TV111-09), 10 ov Vaatetusompelijalle pakolliset tutkinnon osat, 50 ov Ompelun perusosaaminen (TV131-09), 10 ov Vaateompelu ja asiakaspalvelu (TV132-09), 30 ov Ammatillinen projektityö (TV ), 10 ov Vaatturille pakolliset tutkinnon osat, 50 ov Ompelun perusosaaminen (TV161-09), 10 ov Vaatturityö ja asiakaspalvelu (TV162-09), 30 ov Ammatillinen projektityö (TV163-09), 10 ov Vaatetuksen koulutusohjelman valinnaiset tutkinnon osat Kaavoitus ja sarjonta (TV ), 10ov Muotoilu ja valmistus (TV ), 10 ov Vaatetusalan erikoismateriaalien työstäminen (TV ), 10 ov Kaikille valinnaiset tutkinnon osat (TV300-09), 0-10 ov Myyntipalvelu (TV301-09), 10ov Tutkinnon osa muusta ammatillisesta perustutkinnosta (VA350-09), 10 ov Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa (TV390-09), 10ov Hattujen valmistus (TV ), 10 ov Verhojen ompelu (TV ), 10 ov Pesulapalvelu (TV ), 10ov Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla (TV ), 10 ov Muut valinnaiset tutkinnon osat (TV400-09), 0-10ov Yrittäjyys (TV401-09), 10 ov Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen (VA402-09), 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat ( ), 0 10 ov Lukio-opinnot (VA ), 0-10 ov AMMATTITAITOA TÄYDENTÄVÄT TUTKINNON OSAT (VA000-09), 20 OV VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT (VA600-09), 10 OV (91)

3 7. ARVIOINTI OPINNÄYTE LIITTEET LIITE 1 TUTKINTOKOHTAINEN TOTEUTUSSUUNNITELMA, VAATETUSOMPELIJA LIITE 2. TUTKINTOKOHTAINEN TOTEUTUSSUUNNITELMA, VAATTURI LIITE 3. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TUTKINTOKOHTAINEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIITE 4. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN TUTKINTOKOHTAINEN TOTEUTUS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIITE 5. PAIKALLISESTI TARJOTTAVIEN TUTKINNON OSIEN PERUSTEET (91)

4 1. JOHDANTO Jyväskylän koulutuskuntayhtymä tarjoaa tekstiili- ja vaatetusalan perustutkintoopintoja kahdessa eri oppilaitoksessa. Vaatetusompelijan koulutusohjelma voidaan opiskella Jyväskylän ammatti- ja aikuisopistossa ja vaatturin koulutusohjelma Jyväskylän ammattiopistossa. Lisäksi Petäjäveden toimipiste tarjoaa käsi- ja taideteollisuusalan, vaatetusalan artesaaniopintoja. Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan tiiviissä yhteistyössä maakunnan yritysten kanssa. Useat yritykset tarjoavat opiskelijoille monipuoliset mahdollisuudet työssäoppimiseen, mikä puolestaan edistää tutkinnon suorittaneiden opiskelijoiden työllistymistä. Opintoja voidaan suunnata valinnaisilla tutkinnon osilla niin, että erikoistuminen paikallisen elinkeinoelämän tarjoamiin työtehtäviin on mahdollista. Tämä opetussuunnitelman tutkintokohtainen täydentää tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon perusteita (OPHn määräys 6/011/2009) ja on tarkoitettu käytettäväksi yhdessä sen kanssa. 2. TOIMIALA Vaatetusompelijan erityistaitoja tarvitaan ompelimoissa, pukuvuokraamoissa ja teattereissa sekä erilaisissa neuvonta- ja myyntitehtävissä. Osa tutkinnon suorittaneista toimii yrittäjinä. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkintoon sisältyvistä koulutusohjelmista valmistuu vaatetusompelijoiden ja vaattureiden lisäksi sisustusompelijoita, modisteja, teksiilinvalmistajia, tekstiilihuoltajia ja suutareita. Vaatetusompelija hallitsee teollisen ja ateljeetyyppisen vaatteiden valmistusprosessin. Hän voi erikoistua esimerkiksi valmistukseen, kaavoitukseen, viimeistykseen tai erityisvaatetukseen. Vaatturien koulutuksessa korostuvat miesten asujen suunnittelu ja toteuttaminen. Vaatetusalalla toimiminen edellyttää jatkuvaa muodin ja trendien seuraamista sekä hyvää kankaiden ja erikoismateriaalien tuntemusta. Myös kansainvälisyyden ja kestävän kehityksen näkökulmat korostuvat nykyisin yhä enemmän. Kuten muuallakin Suomessa, myös Keski-Suomen maakunnassa vaatteiden valmistus on siirtynyt yhden, kahden hengen ateljeetyyppisiin ompelimoihin. Osa ompelimoista on muodostanut alihankintaketjuja. Valmistuksessa painottuvat yksilöllisyys, pienet sarjat, laadukkuus ja asiakaspalvelu. Myös tuotteiden korjausompelu- ja muodistustehtävät ovat lisääntyneet. Nykyisin maakunnassa toimii vain muutamia teollisia vaatetusalan yrityksiä. Edellisten lisäksi maakunnan vaatetus-, kangas- ja sisustusliikkeiden sekä pukuvuokraamojen asiakaspalvelutehtävät tarjoavat työtilaisuuksia vaatetusalan ammattilaisille. Myös aktiivinen teatteritoiminta mahdollistaa sen, että osa vaatetusompelijoista ja vaattureista sijoittuu niiden puvustamoihin. 4 (91)

5 3. TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN, VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA (120 OV) TV Ammatilliset tutkinnon osat TV Kaikille pakolliset tutkinnon osat TV Tekstiili- ja vaatetusalan perusosaaminen TV Vaatetusompelijalle pakolliset tutkinnon osat TV Ompelun perusosaaminen TV Vaateompelu ja asiakaspalvelu TV Ammatillinen projektityö TV Vaatturille pakolliset tutkinnon osat TV Ompelun perusosaaminen TV Vaateompelu ja asiakaspalvelu TV Ammatillinen projektityö 90 OV 10 ov 10 ov 50 ov 10 ov 30 ov 10 ov 50 ov 10 ov 30 ov 10 ov TV Vaatetuksen koulutusohjelman valinnaiset tutkinnon osat ov TV Kaavoitus ja sarjonta 10 ov TV Muotoilu ja valmistus 10 ov TV Vaatetusalan erikoismateriaalien työstäminen 10 ov TV Kaikille valinnaiset tutkinnon osat TV Myyntipalvelu TV Tutkinnon osa muusta koulutusohjelmasta TV Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat TV Hattujen valmistus TV Verhojen ompelu TV Pesulapalvelu TV Alan työtehtävissä toimiminen ulkomailla 0-10 ov 10 ov 10 ov 0-10 ov 10 ov 10 ov 10 ov 10 ov TV Muut valinnaiset tutkinnon osat 0-10 ov TV Yrittäjyys 10 ov TV Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 0-10 ov Lukio-opinnot 0-10 ov TV Ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat TV Vapaasti valittavat tutkinnon osat 20 ov 10 ov 5 (91)

6 4. AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 4.1 Kaikille pakolliset tutkinnon osat Tekstiili- ja vaatetusalan perusosaaminen (TV111-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Vaatetuskankaat ja -materiaalit kasvi-, eläin-, muunto- ja tekokuidut sekä kuitusekoitukset materiaalien valinnat lisätarvikkeet ja niiden valinta tekstiilitasorakenteiden vaikutus tekstiilien ominaisuuksiin vaatehuolto ja hoito-ohjeet Tekstiilien rakenteet sidokset, neuleet ja kudotut kankaat raaka-aineiden valmistusprosessit tekstiilien ekologia yritysvierailut Tekstiilien ominaisuudet ja valinta materiaalin hankinta ja hankintakanavat uudet materiaalit materiaalien testaus ja tunnistus yritysvierailut Työvälineiden hallinta ompeluvälineet vaatetus- ja tekstiilialan yleisimpien koneiden toiminta, käyttö, säätö ja huolto ompelukoneiden lisälaitteet silityslaitteiden toiminta, käyttö ja huolto leikkaamon työ- ja apuvälineiden toiminta, käyttö ja huolto ergonomian ja työturvallisuuden perusteet tuotetietojen kokoaminen porfolion toteuttamistavat tuotteiden valokuvaus Internet, sähköposti ja oppimisympäristöt työvälineinä Vaatetusalan ammattilaiseksi tekstiili- ja vaatetusala vaatetusyrityksen toiminta työyhteisön ihmissuhteet työympäristön siisteys ja viihtyvyys vaitiolovelvollisuus yrityksen toiminnassa 6 (91)

7 Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät materiaalien tunnistustehtävät materiaalinäytteet pesu- ja hoito-ohjeiden soveltamistehtävät perusommel-, perus ja kiinnitinharjoitukset 1. vuoden portfolio yritysesittelyt Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät laadun arviointitehtävät pesu- ja hoito-ohjeiden laadintatehtävät ensimmäisen vuoden portfolio yritysesittelyt Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studio-ompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Vaatetusalan ammattilaiseksi - kokonaisuus opiskellaan osittain työssäoppimispaikalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. 7 (91)

8 Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan jonkin muun tutkinnon osan yhteydessä, mutta osoitetaan kuitenkin erikseen. Työtä tehdään mahdollisimman laajasti niin, että ammattitaidon voidaan todeta vastaavan ammattitaitovaatimuksia. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta oman työn suunnittelu ja suunnitelmien tekeminen työn kokonaisuuden hallinta taloudellinen ja laadukas toiminta terveellisen ja turvallisen työympäristön suunnittelu ja ylläpitäminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta kokonaan Työn perustana olevan tiedon hallinta työsuunnitelmien/työohjeiden tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot kokonaan. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta 8 (91)

9 terveellisten elintapojen sekä toiminta- ja työkyvyn ylläpitäminen, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi ihmissuhteiden ylläpito ja yhteisön tuen hyödyntäminen, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta toimialan tunteminen, arvioitava tehtävä. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 9 (91)

10 4.2.1 Vaatetusompelijalle pakolliset tutkinnon osat, 50 ov Ompelun perusosaaminen (TV131-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Pientuote valmistusprosessi ja työjärjestys poikkileikkauskuvat pientuotteen yksityiskohdat, tuotteen ideointi ja ideoiden kehittely materiaali- ja lisätarvikevalinnat, menekkilaskelma tuotteen laatuvaatimukset ja hinnoittelu valmistuksen aikataulutus kaavoitussanasto ja kaavamerkinnät kaavan piirtäminen ja saumanvarojen lisääminen leikkuusuunnitelman laadinta yksittäiskappaleen leikkuu, valmistus ja viimeistys toimistosovellukset työvälineenä yritys- ja/tai yrittäjän vierailut Hulmuavat helmat asiakkaan kohtaaminen, huomiointi ja kuuntelu työn eteneminen ja työjärjestys tuotteen yksityiskohdat mallin suunnittelussa ihmisen mittasuhteet värien käyttö tuotteen suunnittelussa kiinnittimet, muotolaskokset, vyötärörakenteet ja käänteet kellotus, viistotus, laskostukset ja poimutusvaran lisääminen kaarrokkeiden ja vyötärön kuosittelut naisten vaatteiden mitoitusjärjestelmä N 2001 mittojen otto ja koon määritys kaavan jäljentäminen tai peruskaavan piirtäminen asiakkaan mittojen mukaan sovitus, sovitusmuutokset ja sovitusmuutosten siirto kaavaan yksittäiskappaleen leikkuusuunnitelma, leikkuu, valmistus ja viimeistys toimisto- ja ammattisovellukset työvälineenä Perustuote yhteisöllinen ja yhteisvastuullinen toiminta ryhmässä proton ja luonnosten tulkinta työsuunnitelman laadinta tarvittaessa sarjatyön vaiheet ja sarjaleikkuu tuotteen tai tuotteiden kaavoitus, leikkuusuunnitelma, leikkuu, valmistus ja viimeistys 10 (91)

11 Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät valmiit, viimeistellyt tuotteet idealuonnokset, mallipiirrokset ja poikkileikkauskuvat koostetut tuotetiedot ja kirjallinen itsearviointi kiinnittimien ja tuotteiden yksityiskohtien ompeluharjoitukset tarvittaessa muut aihealueiden sisältöihin integroituvat harjoitukset toimisto- ja ammattisovelluksilla toteutetut harjoitukset Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät yksityiskohtien ompeluharjoitukset kuositteluharjoitukset tuotteiden ja tuotteiden yksityiskohtien piirtoharjoitukset Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studio-ompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa (91)

12 Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan suunnittelemalla yksinkertaisen tuotteen tai tuotteen osa, valitsemalla siihen soveltuvat työtavat ja tarvikkeet, tekemällä leikkuukaavat ja leikkaamalla tuote yksittäisleikkuuna sekä valmistamalla ja viimeistelemällä tuote. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta oman työn suunnittelu ja suunnitelmien tekeminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta leikkuu ja valmistus Työn perustana olevan tiedon hallinta työsuunnitelmien/työohjeiden tulkitseminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot terveys, turvallisuus ja toimintakyky. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta vaatetuksen työprosessin hallinta, arvioitava tehtävä työn itsearviointi, arvioitava tehtävä taloudellinen ja laadukas toiminta, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi terveellisen ja turvallisen työympäristön suunnittelu ja ylläpitäminen, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta 12 (91)

13 tuotteen kuvaaminen, arvioitava tehtävä mitanotto, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi kaavoitus, arvioitava tehtävä materiaalien valinta, arvioitava tehtävä työmenetelmän valinta, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta langan ja neulan valinta, arvioitava tehtävä laadun hallinta, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot oppiminen ja ongelmanratkaisu, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 13 (91)

14 Vaateompelu ja asiakaspalvelu (TV132-09), 30 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Asiakaspalvelu työssäoppimisjakson orientaatio asiakaspalvelu ja asiakaspalvelutilanteet asiakaspalveluympäristö asiakaspalautteen vastaanottaminen työturvallisuusmääräysten noudattaminen vaatetusliikkeen toiminta ja tuotteiden hinnoittelu Hihat heilumaan neulos- ja kangaspaidan valmistus oppilaitoksen asiakaspalvelukäytänteet malliin soveltuvat materiaalit ja niiden valinta materiaalin käyttäytyminen ja vaikutus kaavoitukseen tuotteiden yksityiskohdat tuotteen suunnittelu asiakkaalle mittojen otto ja asiakkaan koon määritys peruskaavan piirtäminen tai valmiin peruskaavan jäljentäminen kaavan kuosittelu mallin mukaiseksi muotolaskosten siirrot ja poistot tuotteiden sovitus ja sovitusmuutokset tuotteiden leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys värit pukeutumisessa ammattisovellukset työvälineenä Muodistus- ja korjausompelu kestävän kehityksen periaatteet materiaalin uusiokäyttö muodistus- ja korjausompelun perusteet, perustyötavat ja laatukriteerit lisätarvikkeet, erityistyövälineet ja -tekniikat mallien ideointi ja muuntelu vuorovaikutus asiakaspalvelutilanteissa tuotteiden sovitus ja korjausmerkinnät asiakastyön palautus ammattisovellukset työvälineenä Asiakastyö housujen tyypit ja yksityiskohdat mallin suunnittelu asiakkaan vartalotyypin mukaan materiaalien valinnan vaikutus malliin, mitoitukseen ja työtapoihin materiaalien yhdistäminen ja hankinta 14 (91)

15 työjärjestys, saumarakenteet ja tukeminen mittojen otto ja peruskaavan piirtäminen asiakkaan mitoilla tuotteen kuosittelu mallin mukaiseksi, kaavoitus, leikkuusuunnitelman laadinta ja leikkuu tuotteen valmistus, sovitus ja sovitusmuutokset ja viimeistys pukeutumistyylit pukuhistoria ja etiketti ammattisovellukset työvälineenä Ateljeetyö ateljeetyön erityispiirteet ja laatukriteerit jakkutyypit ja yksityiskohdat materiaalien ja lisätarvikkeiden valinta tuotteen yksityiskohtien suunnittelu, kaavoitus ja ompelu tukeminen ja vuorittaminen olkatoppausten ja kuulavanun kiinnittäminen mittojen otto ja peruskaavan piirtäminen asiakkaan mitoilla tuotteen kuosittelu, leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys sovitus ja sovitusmuutosten siirto kaavaan kustannuslaskelmat ja aikataulutus pukeutumistyylit pukuhistoria ja etiketti ammattisovellukset työvälineenä. Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät työssäoppimisjakson lomakkeet valmiit, viimeistellyt tuotteet idealuonnokset, mallikuvat ja tuotetiedot sekä kirjalliset itsearvioinnit tarveaine- ja menekkilaskelmat sekä pesu- ja hoito-ohjeet materiaalitestaus tuotteiden yksityiskohtien piirto-, ompelu- ja kuositteluharjoitukset erikoistekniikkakokeilut korjausompelutyöt vartalotyyppien ja pukeutumistyylien määrittämisharjoitukset henkilökohtaiset värikartat 2. ja 3. vuoden portfoliot ammattisovelluksilla toteutetut harjoitukset Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät asiakaspalvelutyössäoppimispaikan etsiminen työssäoppimispäiväkirja ja/tai muut erikseen määriteltävät tehtävät asiakaspalvelutyössäoppimisjakson esittely idealuonnokset 15 (91)

16 Toteutus yksityiskohtien piirto- ja kuositteluharjoitukset eri mitoitusjärjestelmien ja mittataulukoiden vertailu 2. ja 3. vuoden portfoliot Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Asiakaspalvelu opiskellaan työssäoppimispaikassa kuten vaatetusliikkeessä. Muu tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studioompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi 16 (91)

17 Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan suunnittelemalla vaate tai asukokonaisuus asiakkaan tarpeiden mukaan, kaavoittamalla ja sovittamalla vaate asiakkaalle sekä valmistamalla ja viimeistelemällä tuote. Opiskelija palvelee asiakasta työn edetessä erilaisissa tilanteissa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta vaatteen valmistusprosessi Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta asiakaspalvelua tuotteen tai yksityiskohdan suunnittelua ja materiaalivalintoja asiakkaalle valmistettavan vaatteen leikkuu ja valmistus (vaativampi työ kuin Ompelun perusosaaminen) Työn perustana olevan tiedon hallinta asiakkaan koon määrittäminen Elinikäisen oppimisen avaintaidot vuorovaikutus ja yhteistyö, ammattietiikkaa. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta valmistuksen suunnittelu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi Työmenetelmien, - välineiden ja materiaalin hallinta työsuunnitelmien laadinta, arvioitava tehtävä peruskaavojen piirtäminen, arvioitava tehtävä kuosittelu, arvioitava tehtävä muotoilu ja sovitus, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi muodistus ja korjausompelu, arvioitava tehtävä Työn perustana olevan tiedon hallinta värien käyttäminen, arvioitava tehtävä pukuhistorian ja pukeutumisetiketin huomioon ottaminen, arvioitava tehtävä trendien ja muodin huomioon ottaminen, arvioitava tehtävä lähteiden hyödyntäminen, arvioitava tehtävä Elinikäisen oppimisen 17 (91)

18 oppiminen ja ongelmanratkaisu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi terveys, turvallisuus ja toimintakyky, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto.. 18 (91)

19 Ammatillinen projektityö (TV ), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Opiskelijalähtöinen projekti työryhmän jäsenenä toimiminen pienimuotoisen projektin vaiheet ja sidosryhmät puvustuksen, malliston tai tuotesarjan ideointi ja suunnittelu tuotteen tai tuotteiden materiaalitarpeen ja myyntihinnan laskeminen materiaalien hankinta tuotteen tai tuotteiden markkinointi asiakkaalle tuotteen tai tuotteiden kaavoitus, leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys sekä toimittaminen asiakkaalle tarvittaessa sarjatyön vaiheet ja sarjaleikkuu Tuotannollinen projekti työyhteisössä toimiminen ja yhteistyö työyhteisön pelisäännöt tuotteen asiakaslähtöinen ideointi ja suunnittelu yrityksen asiakaspalvelukäytänteet ja -tilanteet asiakaspalveluympäristöstä huolehtiminen asiakaspalveluprosessin vaiheet tuotteiden valmistusprosessit tuotteiden korjausompelu Asiakaslähtöinen projekti asiakastyön laatukriteerit asiakastyön ideointi ja suunnittelu yhteistyössä asiakkaan kanssa pukutyypit ja puvun yksityiskohdat mittojen otto ja peruskaavan piirtäminen asiakkaan mitoilla tuotteen tai tuotteiden mallin mukainen kuosittelu, leikkuusuunnitelman laadinta ja leikkuu, valmistus ja viimeistys puvun sovittaminen ja sovitusmuutosten siirto kaavaan erikoistekniikat ja yksityiskohtien ompelu tukeminen ja vuorittaminen etiketti- ja tilannepukeutuminen tyylikaudet pukeutumisessa ammattisovellukset työvälineenä Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät projektien toteutussuunnitelmat tuotteiden idealuonnokset, mallikuvat ja tuotetiedot sekä pesu- ja hoito-ohjeet 19 (91)

20 valmiit, viimeistellyt tuotteet kirjallinen arviointi tuotteiden korjausompelutehtävät yksityiskohtien ompelu- ja kuositteluharjoitukset erikoistekniikoiden soveltamisharjoitukset tilannepukeutumiseen ja eri tyylikausiin liittyvät tehtävät työssäoppimisjakson lomakkeet Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tuotteiden ideointi ja suunnittelu tuotteiden markkinointi, myynti ja toimittaminen asiakkaille yksityiskohtien piirto- ja kuositteluharjoitukset yrittäjyyteen ja vaatetusyrityksen toimintaan liittyvät etätehtävät yrityksen tuotteiden hinnoittelua ja hinnan muodostumista tarkentavat tehtävät työssäoppimispaikan etsiminen työssäoppimisjaksonpäiväkirja ja/tai muut oppimistehtävät työssäoppimisjakson esittely Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studio-ompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Tuotannollinen projekti opiskellaan työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. 20 (91)

21 Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan osallistumalla projektityönä toteutettavan hankkeen suunnitteluun, tuotteiden kaavoitukseen, leikkuuseen ja valmistukseen sekä projektissa valmistuneiden tuotteiden myyntiin ja markkinointiin toimien yhteistyössä erilaisten sidosryhmien kanssa. Arviointi tapahtuu tällöin ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta kustannustehokas ja tuloksellinen toiminta Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta ryhmässä ja/tai sarjassa työskenteleminen laadukas ja kestävän kehityksen mukainen toiminta toimiminen työssä ja työyhteisössä Työn perustana olevan tiedon hallinta tuotteen hinnoittelu Elinikäisen oppimisen avaintaidot vuorovaikutus ja yhteistyö. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta 21 (91)

22 projektiosaaminen, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi projektin tuotesuunnittelu, arvioitava tehtävä ihmissuhteiden ylläpito ja yhteisön tuen hyödyntäminen, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi työssä ja työyhteisössä toimiminen, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi laadukas ja kestävän kehityksen mukainen toiminta, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien arviointi, arvioitava tehtävä osaamisen tuotteistamismahdollisuuksien arviointi, arvioitava tehtävä ammattialan yritystoiminnan arviointi, arvioitava tehtävä Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta leikkuuvälineet, arvioitava tehtävä työtapojen tulkinta, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi toimitus asiakkaalle, loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi markkinointi ja hinnoittelu, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta tietotekniikan hyödyntäminen, arvioitava tehtävä kustannustehokas ja tuloksellinen toiminta, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien arviointi, arvioitava tehtävä osaamisen tuotteistamismahdollisuuksien arviointi, arvioitava tehtävä ammattialan yritystoiminnan arviointi, arvioitava tehtävä Elinikäisen oppimisen avaintaidot oppiminen ja ongelmanratkaisu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi terveys, turvallisuus ja toimintakyky, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 22 (91)

23 4.2.4 Vaatturille pakolliset tutkinnon osat, 50 ov Ompelun perusosaaminen (TV161-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Pientuote valmistusprosessi ja työjärjestys poikkileikkauskuvat pientuotteen yksityiskohdat, tuotteen ideointi ja ideoiden kehittely materiaali- ja lisätarvikevalinnat, menekkilaskelma tuotteen laatuvaatimukset ja hinnoittelu valmistuksen aikataulutus kaavoitussanasto ja kaavamerkinnät kaavan piirtäminen ja saumanvarojen lisääminen leikkuusuunnitelman laadinta yksittäiskappaleen leikkuu, valmistus ja viimeistys toimistosovellukset työvälineenä yritys- ja/tai yrittäjän vierailut Shortsit tai hame asiakkaan kohtaaminen, huomiointi ja kuuntelu työn eteneminen ja työjärjestys tuotteen yksityiskohdat mallinsuunnittelussa ihmisen mittasuhteet värien käyttö tuotteen suunnittelussa kiinnittimet, muotolaskokset, vyötärörakenteet ja käänteet kellotus, viistotus, laskokset ja poimutusvaran lisääminen kaarrokkeiden ja vyötärön kuosittelut naisten vaatteiden mitoitusjärjestelmä N 2001 miesten vaatteiden mitoitusjärjestelmä Passeli 1988 mittojen otto ja koon määritys kaavojen jäljentäminen tai peruskaavan piirtäminen asiakkaan mittojen mukaan sovitus ja sovitusmuutokset, sovitusmuutosten siirto kaavaan yksittäiskappaleen leikkuusuunnitelma, leikkuu, valmistus ja viimeistys toimisto- ja ammattisovellukset työvälineenä Perustuote yhteisöllinen ja yhteisvastuullinen toiminta ryhmässä proton ja luonnosten tulkinta työsuunnitelman laadinta tarvittaessa sarjatyön vaiheet ja sarjaleikkuu 23 (91)

24 tuotteen tai tuotteiden kaavoitus, leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät valmiit, viimeistelyt tuotteet idealuonnokset, mallipiirrokset, poikkileikkauskuvat koostetut tuotekortit ja kirjallinen itsearviointi kiinnittimien ja tuotteiden yksityiskohtien ompeluharjoitukset tarvittaessa muut aihealueiden sisältöihin integroituvat harjoitukset toimisto- ja ammattisovelluksilla toteutetut harjoitukset Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät Toteutus yksityiskohtien ompeluharjoitukset kuositteluharjoitukset pientuotteen ja shortsien tai hameen yksityiskohtien piirtoharjoitukset Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studio-ompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. 24 (91)

25 Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan suunnittelemalla yksinkertaisen tuotteen tai tuotteen osan, valitsemalla siihen soveltuvat työtavat ja tarvikkeet, tekemällä leikkuukaavat ja leikkaamalla tuotteen yksittäisleikkuuna sekä valmistamalla ja viimeistelemällä tuotteen. Arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään: Työprosessin hallinta työsuunnitelmien laatiminen Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta mitanotto, kaavoitus, leikkuu ja valmistus Työn perustana olevan tiedon hallinta langan ja neulan valinta Elinikäisen oppimisen avaintaidot terveys, turvallisuus ja toimintakyky. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta vaatetuksen työprosessin hallinta, arvioitava tehtävä työn itsearvionti, arvioitava tehtävä 25 (91)

26 Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta tuotteen kuvaaminen, arvioitava tehtävä työmenetelmän valinta, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi materiaalivalinnat, arvioitava tehtävä Työn perustana olevan tiedon hallinta laadunhallinta, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot oppiminen ja ongelmanratkaisu, arvioitava tehtävä tai loppuvaiheen toiminnan seuranta ja arviointi. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön arviointiaineisto. 26 (91)

27 Vaatturityö ja asiakaspalvelu (TV162-09), 30 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Asiakaspalvelu työssäoppimisjakson orientaatio asiakaspalvelu ja asiakaspalvelutilanteet asiakaspalveluympäristö asiakaspalautteen vastaanottaminen työturvallisuusmääräysten noudattaminen vaatetusliikkeen toiminta ja tuotteiden hinnoittelu Miesten paita neulos- ja kauluspaidan valmistus oppilaitoksen asiakaspalvelukäytänteet malliin soveltuvat materiaalit ja niiden valinta materiaalin käyttäminen ja vaikutus kaavoitukseen tuotteiden yksityiskohdat tuotteen suunnittelu asiakkaalle mittojen otto ja asiakkaan koon määritys peruskaavan piirtäminen tai valmiin peruskaavan jäljentäminen kaavan kuosittelu mallin mukaiseksi tuotteiden sovitus ja sovitusmuutokset tuotteiden leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys värit pukeutumisessa ammattisovellukset työvälineenä Muodistus- ja korjausompelu kestävän kehityksen periaatteet materiaalien uusiokäyttö muodistus- ja korjausompelun perusteet, perustyötavat ja laatukriteerit lisätarvikkeet, erityistyövälineet ja tekniikat mallien ideointi ja muuntelu vuorovaikutus asiakaspalvelutilanteissa tuotteiden sovitus ja korjausmerkinnät asiakastyön palautus toimisto- ja ammattisovellukset työvälineenä Miesten housut ja liivi liivin ja housujen tyypit ja yksityiskohdat mallinsuunnittelu asiakkaan vartalotyypin mukaan materiaalin valinnan vaikutus malliin, mitoitukseen ja työtapoihin materiaalien yhdistäminen ja hankinta työtavat ja järjestys sekä tukeminen 27 (91)

28 mittojenotto, kaavan ja kaavan lisäosien piirtäminen asiakkaan mitoilla tuotteiden leikkuusuunnitelman laatiminen ja leikkuu tuotteen valmistus, sovitus ja sovitusmuutokset sekä viimeistely pukeutumistyylit ammattisovellutukset työvälineenä Miesten puvuntakki vaatturityön erityispiirteet ja laatukriteerit puvuntakkityypit tyylit materiaalien ja lisätarvikkeiden valinta tuotteen suunnittelu, kaavoitus ja ompelu tukeminen, vuorittaminen olkatoppausten ja kuulavanun kiinnittäminen mittojenotto, kaavan ja kaavan lisäosien piirtäminen asiakkaan mitoilla tuotteen kuosittelu, leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus, prässäys ja viimeistys sovitus ja sovitusmuutosten siirto kaavaan kustannuslaskelmat ja aikataulutus pukeutumistyylit pukuhistoria ja etiketti asiakaspalvelu ammattisovellutukset työvälineenä. Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät työssäoppimisjakson lomakkeet valmiit, viimeistellyt tuotteet idealuonnokset, mallikuvat ja tuotetiedot sekä kirjalliset itsearvioinnit tarveaine- ja menekkilaskelmat sekä pesu- ja hoito-ohjeet materiaalitestaus tuotteiden yksityiskohtien piirto-, ompelu ja kuositteluharjoitukset erikoistekniikkakokeilut korjausompelutyöt vartalotyyppien ja pukeutumistyylien määrittämisharjoitukset etikettipukeutumisen tehtävät 2. ja 3. vuoden portfoliot ammattisovellutuksilla toteutetut harjoitukset Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät työssäoppimispaikan etsiminen työssäoppimispäiväkirja ja/tai muut erikseen määritellyt tehtävät työssäoppimisjakson esittely Toteutus 28 (91)

29 Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Asiakaspalvelu opiskellaan työssäoppimispaikassa kuten vaatetusliikkeessä. Muu tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studioompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. Arviointi Arviointiin kuuluvan tiedottamisen, oppimisen arvioinnin, osaamisen arvioinnin ja arvioinnin perustelun periaatteet ovat esitetty luvussa 7. Oppimisen arviointi Tutkinnon osan opiskelun aikana opiskelijan oppimisprosessia arvioidaan ohjaavalla ja kannustavalla arvioinnilla. Oppimisen arviointi on jatkuvaa ja tapahtuu oppimistehtävien arvioinnilla. Arviointi tehdään arviointikohteittain arviointikriteereihin tukeutuen. Osaamisen arviointi Osaamisen arviointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä ja muulla arvioinnilla arviointikohteittain arviointikriteerien perusteella. Tutkinnon osan arvosana päätetään osaamisen arvioinnilla arviointikriteerien perusteella. Arvosanasta päättävät arviointiin osallistuneet opettajat yhdessä. Ammattitaidon osoittamistavat Ammattitaito osoitetaan suunnittelemalla vaatteen tai asukokonaisuuden asiakkaan tarpeiden mukaan, kaavoittaa ja sovittaa vaatteen asiakkaalle sekä valmistaa ja viimeistelee tuotteen. Hän palvelee asiakasta työn edetessä erilaisissa tilanteissa. Arvi- 29 (91)

30 ointi tapahtuu ammattiosaamisen näytöllä. Tavoitteena näytön toteuttamisessa on se, että kaikki arviointikohteet voitaisiin arvioida näytöllä kokonaisuudessaan. Ammattiosaamisen näyttö Ammattiosaamisen näytössä osoitetaan vähintään Työprosessin hallinta mallinsuunnittelu asiakkaalle valmistuksen suunnittelu Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta materiaalien ja lisätarvikkeiden valinta peruskaavojen piirtäminen kuosittelu valmistus prässäys ja viimeistely Työn perustana olevan tiedon hallinta vartalotyyppien tunnistaminen mittataulukoiden ja laskelmien hallinta Elinikäisen oppimisen avaintaidot vuorovaikutus ja yhteistyö ammattietiikka. Siltä osin kuin tutkinnon osassa vaadittavaa ammattitaitoa ei voida ammattiosaamisen näytössä osoittaa, sitä täydennetään muulla osaamisen arvioinnilla. Muu osaamisen arviointi Työprosessin hallinta leikkuu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi valmistus, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi sovittaminen ja muotoilu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta materiaalien ja lisätarvikkeiden valinta, arvioitava tehtävä lähteiden hyödyntäminen suunnittelussa, arvioitava tehtävä materiaalien ja lisätarvikkeiden hankinta, arvioitava tehtävä valmistuksen suunnittelu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi mitanotto ja sovittaminen, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi korjausompelu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi Työn perustana olevan tiedon hallinta vartalotyyppien tunnistaminen arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi mittataulukoiden ja laskelmien hallinta arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi Elinikäisen oppimisen avaintaidot oppiminen ja ongelmanratkaisu, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi 30 (91)

31 terveys, turvallisuus ja toimintakyky, arvioitava tehtävä tai toiminnan seuranta ja arviointi. Muu arviointi dokumentoidaan ja aineisto tallennetaan samoilla periaatteilla, kun ammattiosaamisen näytön aineisto. 31 (91)

32 Ammatillinen projektityö (TV163-09), 10 ov Teemat, sisällöt ja oppimistehtävät Teemat ja sisällöt Opiskelijalähtöinen projekti työryhmän jäsenenä toimiminen pienimuotoisen projektin vaiheet ja sidosryhmät puvustuksen, malliston tai tuotesarjan ideointi ja suunnittelu puvustuksen, malliston tai tuotesarjan toteuttaminen ja myynti tuotteen tai tuotteiden materiaalitarpeen ja myyntihinnan laskeminen materiaalien hankkiminen tuotteen tai tuotteiden markkinointi asiakkaalle tuotteen tai tuotteiden kaavoitus, leikkuusuunnitelman laadinta, leikkuu, valmistus ja viimeistys sekä toimittaminen asiakkaalle tarvittaessa sarjatyön vaiheet ja sarjaleikkuu Tuotannollinen projekti työyhteisössä toimiminen ja yhteistyö työyhteisön pelisäännöt tuotteen asiakaslähtöinen ideointi ja suunnittelu asiakaspalvelu yrityksen asiakaspalvelukäytänteet ja -tilanteet asiakaspalveluympäristöstä huolehtiminen asiakaspalveluprosessin vaiheet tuotteiden valmistusprosessit tuotteiden korjausompelu Asiakaslähtöinen projekti asiakastyön laatukriteerit asiakastyön suunnittelu ja ideointi yhteistyössä asiakkaan kanssa pukutyypit ja puvun yksityiskohdat mittojen otto ja peruskaavan piirtäminen asiakkaan mitoilla pukineen mallin mukainen kuosittelu, leikkuusuunnitelman laadinta ja leikkuu, valmistus ja viimeistys pukineen sovittaminen ja sovitusmuutosten siirto kaavaan erikoistekniikat ja yksityiskohtien ompelu irtoliinoitus ja vuorittaminen etiketti- ja tilannepukeutuminen tyylikaudet pukeutumisessa toimisto- ja ammattisovellukset työvälineenä sarjonnan ja sarjaleikkuun perusteet Oppimistehtävät Ohjatut oppimistehtävät 32 (91)

33 projektien toteutussuunnitelmat tuotteiden idealuonnokset, tuotekuvat ja tiedot sekä pesu- ja hoito-ohjeet valmiit, viimeistellyt tuotteet kirjallinen arviointi yksityiskohtien ompelu- ja kuositteluharjoitukset erikoistekniikoiden soveltamisharjoitukset tilannepukeutumiseen ja eri tyylikausiin liittyvät tehtävät työssäoppimisjakson lomakkeet Opiskelijan itsenäisesti tekemät oppimistehtävät tuotteen tai tuotteiden ideointi ja suunnittelu tuotteen tai tuotteiden markkinointi ja myynti ja toimittaminen asiakkaille yrittäjyyteen ja vaatetusyrityksen toimintaan liittyvät etätehtävät yrityksen tuotteiden hinnoittelua ja hinnan muodostumista tarkentavat tehtävät työssäoppimispaikan etsiminen työssäoppimisjakson päiväkirja ja/tai muut oppimistehtävät työssäoppimisjakson esittely Toteutus Tutkinnon osassa opiskellaan edellä luetellut sisällöt. Asiakaslähtöisen projektin pukine voi olla puvuntakki, bleiseri ulsteri, naisten villakangasjakku tai miesten juhlapukujen takki. Opiskelu toteutetaan käytännön työtehtävälähtöisesti. Tietopuolinen opiskelu nivelletään käytännön tehtävien opiskeluun niin, että opiskelija hahmottaa opiskeltavat asiat ammatin osaamiseen liittyvinä kokonaisuuksina. Oppimistehtävät ovat osa opiskelua. Oppimistehtävien tekeminen syventää ja konkretisoi oppimisprosessia. Samalla opiskelijan ammatilliset valmiudet ja taidot kehittyvät ammattitaitovaatimusten suuntaan. Tutkinnon osan hyväksyttävä suoritus edellyttää opiskelijalta edellä mainittujen oppimistehtävien hyväksyttävää tekemistä yksilönä tai ryhmätyönä. Oppimispaikat Tuotannollinen projekti opiskellaan työssäoppimalla. Tutkinnon osa voidaan opiskella vaihtoehtoisesti oppilaitoksessa, oppilaitoksen studio-ompelimossa, asiakastöissä tai työssäoppimalla. Työssäoppimispaikka tulee valita siten, että opiskelija voi tehdä samoja töitä, mitä tehdään silloin, kun opiskelu tapahtuu oppilaitoksessa. Mikäli näitä kaikkia ei voida työssäoppimispaikassa toteuttaa, puuttuvat harjoitustehtävät tehdään muissa em. oppimispaikoissa. Tällä varmistetaan opiskelijan harjaantuminen kaikkien ammattitaitovaatimusten osalta. Oppimateriaali Käytettävästä oppimateriaalista on erillinen liite, joka tarkistetaan vuosittain toteuttamissuunnitelman laadinnan yhteydessä. Oppimateriaaleina käytetään monipuolisesti oppikirjoja, alan lehtiä, opintomonisteita, videoita ja verkkomateriaaleja. 33 (91)

OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 5 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT...

Lisätiedot

Koulutuskeskus Sedu. Opetussuunnitelma. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija. Vaatetuksen koulutusohjelma

Koulutuskeskus Sedu. Opetussuunnitelma. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija. Vaatetuksen koulutusohjelma Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2009 Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija Vaatetuksen koulutusohjelma TOTEUTUSSUUNNITELMA SISÄLTÖ 1 AMMATTIALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 2 2

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Annamaija Aro ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 21/10/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO 4. Ammatilliset ammatillisessa, 90 ov KOULUTUSOHJELMAT 4.2 VAATETUSALAN KOULUTUSOHJELMA VAATETUSOMPELIJA 4.1 Kaikille pakollinen tutkinnon osa 4.1.1 Tekstiili-

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA VARASTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.04.2011 Rehtorin päätös 23/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA

LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA 2 LABORATORIOALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA Vahvistettu 22.6.2010 Rehtorin päätös 47/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA

OPETUSSUUNNITELMA 2009 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA OPETUSSUUNNITELMA HIUSALAN PERUSTUTKINTO PARTURI-KAMPAAJA Vahvistettu 29.11.2010 Rehtorin päätös 90/10/2010 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. HIUSALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

JYVÄSSEUDUN TYÖLLISTÄMISYHDISTYS- JST ry. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

JYVÄSSEUDUN TYÖLLISTÄMISYHDISTYS- JST ry. Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla JYVÄSSEUDUN TYÖLLISTÄMISYHDISTYS- JST ry KÄDENTAITOPAJA Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Paikka:

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, vaatetusompelija Vaatetuksen osaamisala Hyväksytty 4.9.2017 Koulutus tekee hyvää! www.sakky.fi SISÄLTÖ JOHDANTO...

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA. Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITTELMA Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija Näyttötoimikunta hyväksynyt 1.10. 2009 Ammattiopiston rehtori hyväksynyt 7.10.2009 Voimaantulo

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA MATKAILU-ALAN PERUSTUTKINTO MATKAILUPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA MATKAILUPALVELUJEN MYYNNIN JA TIETOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 140/20/2011 2 SISÄLTÖ:

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 64/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA

Opetussuunnitelma 2011 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO KÄYTÖN TUEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 8.9.2011 Rehtorin päätös 63/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Vaatetuksen osaamisala, vaatetusompelija Vaatetuksen osaamisala, sisustusompelija Vaatetuksen osaamisala, modisti Vaatetuksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2015 Vaatetuksen osaamisala, vaatetusompelija Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Tekstiili- ja vaatetusalan

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Yhteenveto ammattiosaamisen näyttöjen arvosanoista ja niiden toteuttamistavoista lukuvuosina 0 05 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Johdanto Ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurin soveltaminen käsityöhön LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011

TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TERVETULOA TYÖPAIKKAOHJAAJA- KOULUTUKSEEN! 1.-2.2.2011 TI 1.2.2011 TYÖSSÄ OPPIMISEN OHJAAMINEN 8.00 -> Linjastoaamiainen (ruokala, Rustholli) 9.00 -> Työpaikkaohjaajan tietoperusta 9.30 -> Oppimis- ja

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2014. Koulutuskeskus Sedu. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija

Opetussuunnitelma 2014. Koulutuskeskus Sedu. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija Koulutuskeskus Sedu Opetussuunnitelma 2014 Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, Vaatetuksen koulutusohjelma Vaatetusompelija Hyväksytty 43, 26.6.2014 Hellevi Lassila apulaisjohtaja Sisällys Koulutuskeskus

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Vaatetuksen osaamisala, vaatetusompelija Vaatetuksen osaamisala, sisustusompelija Vaatetuksen osaamisala, modisti Vaatetuksen

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO ASIAKASPALVELUN JA MYYNNIN KOULUTUSOHJELMA TALOUS- JA TOIMISTOPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 27.6.2011 Rehtorin päätös 141/20/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja Vaatetusalan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa,

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala Vaatetusompelija Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 21.5.2015

Lisätiedot

perustutkinnon uudistaminen

perustutkinnon uudistaminen P t h t l d tilli Puutarhatalouden ammatillisen perustutkinnon uudistaminen Puutarhatalouden perustutkinto Työskenteleminen puutarha alalla Yrittäminen puutarha alalla Puutarhatuotannon koulutusohjelma/osaamisala

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITEMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Ilmanvaihtoasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 97/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO...

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

Tutkinnon perusteet Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tutkinnon perusteet Tekstiili- ja muotialan perustutkinto Tutkinnon perusteet Tekstiili- ja muotialan perustutkinto 1 Vaatteen valmistaminen vaatturityönä, 45 osp Ammattitaitovaatimukset osaa suunnitella vaatteen ja sen valmistuksen vaatturityönä kaavoittaa ja

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 2011 Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulosta) arvioidaan mahdollisimman aidoissa työelämän

Lisätiedot

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi

OPAS- TUSTA Työpaikoille. Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi OPAS- TUSTA Työpaikoille Ammattiosaamisen näyttöjen arviointi MITÄ OVAT AMMATTI- OSAAMISEN NÄYTÖT koulutuksen järjestäjän ja työelämän yhdessä suunnittelemia, toteuttamia ja arvioimia työtehtäviä työssäoppimispaikassa

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa Uudistuneet ammatillisten perustutkintojen perusteet 19.3.2015 Helsinki, Messukeskus, Messuaukio 1 Aira Rajamäki, opetusneuvos, Ammatillinen

Lisätiedot

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala

Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala Tampereen seudun ammattiopisto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto, 180 osp Vaatetuksen osaamisala Vaatetusompelija Hyväksytty Näyttötoimikunnassa 21.05.2015

Lisätiedot

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Rakennusalan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 10.11.2015 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Putkiasennuksen koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 98/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. TALOTEKNIIKAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu tutkinnon osa (KASU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Toiminnan kannattavuuden suunnittelu

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus tutkinnon osa (TIVE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Tilinpäätöskirjaukset ja

Lisätiedot

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma 30.4.2010 SISÄLLYS

Tutkintokohtainen opetussuunnitelma 30.4.2010 SISÄLLYS 5 SISÄLLYS 1. JOHDANTO, TEKSTIILI- JA VAATETUSALA... 9 2.1 Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon tavoitteet... 10 2.1.1 Vaatetuksen koulutusohjelma... 11 2.2 Tekstiili- ja vaatetusalaan perustutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä käsi- ja taideteollisuusalan opetussuunnitelman perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Visuaalinen myyntityö tutkinnon osa (VISU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Visuaalinen myyntityö Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/5 Tutkinnon osa: ksi valmentautuminen 2 ov Ammattitaidon osoittamistavat: työprosessin työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinnasta opiskelijan ohjaamisen, oppimisen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA 0 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Toimitilahuoltajan perustutkinto Hyväksytty Bovallius- ammattiopiston ja koulutuskeskus Agricolan Pieksämäen ammatillisen koulutuksen toimielimessä 29.3.2011. 1

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA AUTOALAN PERUSTUTKINTO AUTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 17.3.2011 Rehtorin päätös 9/10/2011 SISÄLLYS 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. AUTOALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN,

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palkanlaskenta 30 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee palkanmaksukaudelta maksettavan palkan. Hän laskee maksettavan palkan erityistilanteissa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Puualan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 5 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 6 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 6 3.1.1 Materiaali- ja valmistustekniikka, 30 osp...

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Sähköinen kaupankäynti tutkinnon osa (SÄKA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Sähköinen kaupankäynti Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Opetussuunnitelma. Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Opetussuunnitelma Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Palvelutehtävissä toimiminen... 5 3.1.2 Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto...

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Etelä Savon Koulutus Oy Etelä Savon ammattiopisto TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO VAATETUKSEN KOULUTUSOHJELMA VAATETUSOMPELIJA Tutkinnon oppilaitoskohtainen opetussuunnitelma Etelä Savon ammattiopiston

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Palkanlaskenta tutkinnon osa (PALA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Palkanlaskenta Ammattitaitovaatimukset nnlaskee palkanmaksukaudelta

Lisätiedot

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat

Tutkinnon osien ja valinnaisuuden määrittelyn lähtökohdat HIUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEET AMMATILLISEN TUTKINNON OSAN MUODOSTUMINEN JA TUTKINNON OSIEN VALINNAISUUS 12.12.2008 Aira Rajamäki Opetusneuvos aira.rajamaki@oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon

Lisätiedot

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä

Opetussuunnitelma. Liiketalouden perustutkinto 2015. Bovallius-ryhmä Opetussuunnitelma 2015 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Tutkinnon rakenne ja muodostuminen... 4 3 Ammatilliset tutkinnon osat... 5 3.1 Pakolliset tutkinnon osat... 5 3.1.1 Asiakaspalvelu... 5 3.2 Valinnaiset

Lisätiedot

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet:

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu tuote- tai asiakasvastuualueen toimenpide-

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kirjanpito tutkinnon osa (KIPI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kirjanpito Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO

LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO LAPSI- JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO Lastenohjaaja 1 TUTKINNON RAKENNE Pakolliset tutkinnon osat 70 ov - Lapsen kasvun ohjaus ja huolenpito 30ov - Perhelähtöinen ja yhteisöllinen kasvatustyö 25 ov - Koululaisten

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Lapin ammattiopisto D Visualisointi - josta työssäopp. Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Opiskelija osoittaa ammattitaitonsa suunnittelemalla, toteuttamalla ja visualisoimalla

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Artesaani Dokumentin tiedot Dokumentin nimi tutkintokohtainen suunnitelma Määräys 53/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015

Lisätiedot

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA?

MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? MILLAISTA TIETOA ARVIOINTIJÄRJESTELMÄ TUOTTAA? RAKENNUS- JA METSÄALAN PETUSTUTKINTOJEN OPPIMISTULOKSET 12.11.2012, OPH NÄYTÖISTÄ KOOTUT TIEDOT 1. Koulutuksen järjestäjän nimi, oppilaitoksen/toimintayksikön

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi ammatillisessa peruskoulutuksessa 7.2.2013 M. Lahdenkauppi Osaamisen arviointi (1) Osaaminen (oppimisen tulos) arvioidaan mahdollisimman

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin suunnittelun kokonaisuus 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Arvioinnin kokonaisuus arvioinnin periaatteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen oppimisen

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Merja Lahdenkauppi, Riitta Karusaari & Tuula Junttila Osaamisen ja sivistyksen asialla MATKAILUALAN/ HOTELLI-, RAVINTOLA-

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Tutkinnon perusteet: Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 HONKALAMPI KASKI TYÖVALMENNUS KITEE Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto 2014 Paikka: Avustava ohjaaja:

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Tämä opetussuunnitelma on voimassa Salpauksessa 1.8.2012 jälkeen

Lisätiedot

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013

AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 AMMATILLISTEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.12.2013 PAIKALLISESTI TARJOTTAVA TUTKINNON OSA: NAVETAN TUOTANTOTEKNOLOGIAN KÄYTTÄMINEN JA HUOLTAMINEN, 10 ov Ammattiosaamisen näyttö Muu

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA. PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma OPETUSSUUNNITELMA PUUALAN PERUSTUTKINTO PUUSEPPÄ Teollisuuspuusepän koulutusohjelma Vahvistettu 16.12.2011 Rehtorin päätös 96/10/2011 1 JOHDANTO... 3 2 TOIMIALA... 4 3 PUUALAN PERUSTUTKINNON RAKENNE JA

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI

OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI OPETUSSUUNNITELMA PINTAKÄSITTELYALAN PERUSTUTKINTO RAKENNUSTEN PINTAKÄSITTELYJEN KOULUTUSOHJELMA, MAALARI Vahvistettu 18.3.2011 Rehtorin päätös 12/10/2011 1 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. PINTAKÄSITTELYALAN

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Salpauksen ammattiosaamisen toimikunta 15.12.2009 29 Salpauksen

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat

TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä. Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa. Ammatilliset tutkinnon osat TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Ammatilliset tutkinnon osat Vaatetusala Vaatetusompelija, vaatetusalan assistentti Sisustusompelija,

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA

Tekniikan ja liikenteen ala. OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Tekniikan ja liikenteen ala OPETUSSUUNNITELMA, 120 ov TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO Vaatetuksen koulutusohjelma VAATETUSOMPELIJA Tämä opetussuunnitelma on voimassa Salpauksessa 1.8.2012 jälkeen

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TUTKINNON OSA: Asiakaslähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus tutkinnon osa (MAVI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA

LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULJETUSPALVELUJEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 17.3.2011 Rehtorin päätös 8/10/2011 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 4 2. TOIMIALA... 4 3. LOGISTIIKAN

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV

POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV POHJOIS-KARJALAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKSTIILI- JA VAATETUSALAN PERUSTUTKINTO 120 OV Vaatetuksen koulutusohjelma/osaamisala Vaatetusompelija Hyväksytty xx/xx/2009

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA. Kiinteistöpalvelujen perustutkinto AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN SUUNNITELMA Kiinteistöpalvelujen perustutkinto Sisältö 1 JOHDANTOA... 3 2 TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 3 AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖJEN KUVAUKSET... 7 4 TUTKINNON OSIEN ARVIOINTIMENETELMÄT...

Lisätiedot

Liite NAYTTO

Liite NAYTTO Liite NAYTTO 18.5.2017 Ammattiosaamisen näyttöjen toteutus- ja arviointisuunnitelmien koontilomake 1 1. lukuvuoden 4.1.1 Asiakaslähtöisten kiinteistöpalvelujen tuottaminen 15 osp työprosessin hallinta

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. ja suunnitelmallinen toteuttaminen Hyväksymismerkinnät 1 (5) Tämän asiakirjan osio kuvaa ammattiosaamisen näyttöä. Näyttötutkinnossa tutkintotilaisuuden järjestelyt ja osaamisen arviointi toteutuvat kauneudenhoitoalan tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMA 2010 Tutkintokohtainen osa OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO MAARAKENNUSKONEENKULJETUKSEN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 13.4.2011 Rehtorin päätös 25/10/2011 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA... 3 3. RAKENNUSALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Pankki- ja rahoituspalvelut 10 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT.

TUTK.OSA. 10 ov ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINNON OSAN KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELUMENETELMÄT. TUTK.OSA ASIAKASLÄHTÖINEN VALMISTAMINEN AMMATTITAITOVAATIMUKSET 10 ov Opiskelija osaa suunnitella omaa työtään valmistaa tuotteen tai palvelun arvioida ja kehittää omaa toimintaansa työskennellessään ottaa

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TILINPÄÄTÖSKIRJAUKSET JA YRITYKSEN VEROTUS TIVE 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus, 15 osp Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Elintarvikealan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori

Elintarvikealan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Elintarvikealan perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Pori Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 25.5.2016 Johtokunta 16.6.2016 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Ammatilliset tutkinnon osat 135 osp...3

Lisätiedot

Tekstiili ja vaatetusalan perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen

Tekstiili ja vaatetusalan perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen Ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtaisen suunnitelman perusmalli kolmen vuoden opintoajalle Opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti suunnitelma saattaa muuttua HOPS voi

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 SÄHKÖINEN KAUPANKÄYNTI SÄKÄ 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Sähköinen kaupankäynti, 15 osp Ammattitaitovaatimukset o osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Pintakäsittelyalan perustutkinto Rehtorin hyväksymä pintakäsittelyalan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto

Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto Tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinto Tekstiili- ja vaatetusala on kansainvälistä. Tekstiilien valmistus elää dynaamista kehitysvaihetta uusien materiaalien,

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 26.11.2010 Rehtorin päätös 107/10/2010 1(52) Sisältö: 1. Johdanto 2. Toimiala 3. Rakennusalan perustutkinnon rakenne ja muodostuminen 4. Ammatilliset

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot