LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN VUODESTA 2018 ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN VUODESTA 2018 ALKAEN"

Transkriptio

1 HALLITUS LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN VUODESTA 2018 ALKAEN HALL 100 Hallitus jätti asian kokouksessa pöydälle kokoukseen. Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoidon ajankohtainen tilanne on muuttunut kesäkuun kokouksen jälkeen ja sen edellyttämiä muutoksia ensihoidon järjestämistapaan käsitellään erikseen hallituksen esityslistan :ssä 3. Ajankohtaisen tilanteen vuoksi myös tämä asia tuodaan käsittelyyn jo tässä kokouksessa. Lisäksi hallitus päätti, että hallitukselle tuodaan syyskuun kokoukseen yhteenveto ja kannanotto kiireettömän sairaankuljetuksen ja ensihoitopalvelun järjestämisestä HUS:n kannalta. Selvitys potilassiirtokuljetusten ja ensihoitopalvelujen järjestämisestä tuodaan hallituksen kokouksen käsiteltäväksi Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunta päätti esittää kantanaan sairaanhoitopiirin hallitukselle, että Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoitopalvelut järjestetään terveydenhuoltolain (1326/2010) 39 2 mom tarkoittamana yhteistoimintana alueen pelastustoimen kanssa. suositella, että sairaanhoitopiirin tuottamaa kenttäjohtotoimintaa kehitetään vastaamaan alkavaa tuotantotapaa ja -aluetta suosittaa, että sairaanhoitoalueen ja alueen kuntien terveydenhuollon yksiköiden kiireettömät potilassiirrot tulisi organisoida HUS-laajuisesti siten, että yhteisen suuren alueen logistiset edut hyödynnetään maksimaalisesti ja näin alennetaan sairaankuljetuksen kokonaiskustannuksia suosittaa, että toiminta järjestetään koko HUS-kuntayhtymän alueella yhden järjestämisalueen puitteissa ja että ensihoidon kustannukset jaetaan kaikkien jäsenkuntien kesken asukaslukujen suhteessa. todeta, että jos edellisessä kohdassa mainittu yhden järjestämisalueen puitteissa oleva järjestämistapa ja kaikkia HUS:n jäsenkuntia koskeva kapitaatioperusteinen kustannustenjako ei ole tällä hetkellä mahdollista toteuttaa, lautakunta pitää välttämättömänä, että ensihoidon kustannukset kohdennetaan aiheuttamisperiaatteen mukaisesti kullekin seitsemälle järjestämisalueella kuten tällä hetkellä: Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoidon kustannukset kohdennetaan vain Karkkilan, Lohjan, Siuntion ja Vihdin kunnille. Potilaan siirtokuljetukset Terveydenhuoltolain 73 :n mukaan "jos potilaan sairaus sitä vaatii, on kunnan tai sairaanhoitopiirin kuntayhtymän huolehdittava toimintayksikkönsä potilaan kuljetuksesta toisessa toimintayksikössä tai terveyskeskuksessa annettavaa hoitoa tai suoritettavia toimenpiteitä varten." Potilaan siirtokuljetusten prosessit ovat erillään varsinaisista terveydenhuoltolain mukaisista ensihoitopalveluista.

2 Kyseiset potilaan siirtokuljetukset koskevat kuntien ja kuntayhtymien sisään kirjoitettuja potilaita, joille järjestetään kuljetus ennalta suunnitellusti esimerkiksi suunniteltuun tutkimukseen toisessa toimintayksikössä. EU komissio on syksystä 2014 alkaen käsitellyt Suomeen kohdistuvaa valtiontukikantelua, joka koskee ensihoitopalvelua sekä niihin kuulumattomia potilassiirtoja. Potilassiirtojen osalta komissio katsoo alustavassa kannanotossaan potilassiirtojen olevan luonteeltaan taloudellista toimintaa, mihin kantaan Suomen viranomaiset ovat yhtyneet. Sosiaali- ja terveysministeriö ja sisäministeriö ovat ensihoitopalveluun kuulumattomia potilassiirtoja koskemassa kirjelmässään todenneet, että "sairaanhoitopiirien ja pelastuslaitosten sopimukset ensihoitopalveluun kuulumattomien potilassiirtojen osalta tulee lakkauttaa." Niin ikään kirjeessä on todettu, että "sairaanhoitopiiri ei voi tuottaa em. siirtokuljetuspalveluja kolmansille tahoille." HUS:n ja pelastuslaitosten sopimuksiin ei sisälly siirtokuljetuksia. HUS-Logistiikka tuottaa siirtokuljetuspalveluja jäsenkunnille, mihin ei em. kirjeen perusteella ole estettä. Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunnan esitys onkin, että HUS-Logistiikka huolehtisi jatkossa siirtokuljetuksista. Terveydenhuoltolain 73 :n mukaisten siirtokuljetusten osalta asia tuodaan hallituksen käsittelyyn myöhemmin syksyllä. Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunta perustelee päätösesitystään seuraavasti: Sairaanhoitopiirin hallitus päätti kokouksessaan ( 15) että HUS:n oma ensihoito järjestetään sairaanhoitoalueittain seitsemänä toiminnallisena kokonaisuutena. HYKS-sairaanhoitoalue jakaantuu kolmeen alueeseen. Samassa kokouksessa hallitus päätti mm. siitä, että ensihoidon palvelutaso tulee määritellä yhtenevin periaattein HUS-piirissä ja koko erityisvastuualueella. Kiireettömään sairaankuljetustoimintaan kuuluvat hoitolaitosten väliset potilassiirrot sekä aikatilaus- ja kotiinkuljetustehtävät, mutta ne eivät ole terveydenhuoltolain mukaista ensihoitoa. Hallitus valitsi kokouksessaan ( 96) Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunnan esityksestä Vihdin sairaankuljetus Oy:n tuottamaan ensihoitopalvelut ja siirtokuljetukset Lohjan sairaanhoitoalueelle alkaen. Sopimus on voimassa saakka. Ensihoito HUS-piirissä on järjestetty erilaisten toimintamallien mukaan; Lohjan sairaanhoitoalueella ensihoitopalvelu ostetaan yksityiseltä tuottajalta, muilla sairaanhoitoalueilla toiminta on järjestetty pelastuslaitosten kanssa tehdyillä yhteistyösopimuksilla. Hyvinkään sairaanhoitoalueella on pelastuslaitosyhteistyön lisäksi omaa ensihoitopalvelujen tuotantoa. Kunkin sairaanhoitoalueen ensihoidon kustannukset jaetaan alueen kuntien kesken asukaslukujen suhteessa. Valviran tekemässä valtakunnallisessa ensihoitoselvityksessä on todettu, että koko Suomessa oli vuonna 2014 kaksi ensihoidon järjestämisaluetta (HUS Lohja ja HUS Länsi-Uusimaa), joissa ensihoidon palvelut ostetaan 100 %:sesti yksityiseltä toimijalta.

3 Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueella siirryttiin pelastuslaitosyhteistyöhön, kun aikaisemmat sopimukset yksityisten palveluntuottajien kanssa päättyivät. HUS allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen ensihoidon järjestämisestä Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Eräät yksityiset sairaankuljetusyritykset tekivät sopimuksen perustana olleesta HUS:n hallituksen päätöksestä oikaisuvaatimuksen ja sittemmin kunnallisvalituksen Helsingin hallinto-oikeuteen, joka ei ole vielä antanut asiassa ratkaisuaan. Niin ikään sanotut yritykset valittivat asiassa markkinaoikeuteen, joka pysytti HUS:n hallituksen päätöksen voimassa. Markkinaoikeuden päätöksestä valittajat hakivat muutosta KHO:lta, jossa juttu on vielä käsiteltävänä. HUS:n ensihoidon toimintamalleja arvioineen konsulttiselvityksen (Kivistö consulting ) mukaan ensihoitopalveluissa on tehostamisvaraa. Raportin johtopäätösten mukaan: "Palvelun järjestämistapojen panoskustannukset ilman eläkemenoperusteisia KuEL-maksuja ovat samaa suuruusluokkaa, olipa kysymyksessä yksityinen yritys, julkinen pelastuslaitos tai HUS:n oma tuotanto". Toimitusjohtaja asetti työryhmän laatimaan ehdotuksen mm. nykyistä yhtenäisemmän HUS-laajuisen ensihoitojärjestelmän johtamis- ja hallintomallin muodostamisesta. Työryhmä jätti loppuraporttinsa Työryhmä toteaa raportissaan, että Sote-uudistus tulee merkittävällä tavalla muuttamaan terveystoimen järjestämistä ja vaikuttamaan myös ensihoitoon. Tästä syystä työryhmä esittää, että ensihoidon hallintomalliuudistus olisi ensivaiheessa toiminnallinen. Myöhemmin Sote-uudistuksen edetessä voidaan tehdä tarvittavia organisatorisia muutoksia. HUS-kuntayhtymän johtoryhmä on käsitellyt työryhmäraporttia kokouksessaan päätyen samaan johtopäätökseen kuin mitä työryhmä oli suositellut; HYKS:n ensihoitoyksiköllä on koordinointitehtävä ja että tässä vaiheessa ei tehdä organisatorisia uudelleenjärjestelyjä. HUS-kuntayhtymässä ei vielä ole tehty ensihoitoa koskevia linjauksia johtuen lähinnä Sote-uudistuksen keskeneräisyydestä ja sen voimaantuloajankohdan siirtymisestä. Aikataulullisesti Lohjan sairaanhoitoalueen ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen ensihoidon järjestelyistä tulisi tehdä linjauspäätöksen mahdollisimman pian, sillä kummankin sairaanhoitoalueen ensihoidon järjestämistä koskevat nykyiset sopimukset päättyvät vuoden 2017 lopussa. Toimitusjohtajan antaman valmistelukehotuksen perusteella Lohjan sairaanhoitoalueen ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen edustajat ovat sairaanhoitoalueiden johtajien johdolla valmistelleet alla olevan lausunnon ensihoidon tulevista järjestelyistä HUS:n läntisillä sairaanhoitoalueilla vuoden 2018 alusta lukien. Lausunnossa todetaan mm., että; "Valmistelun aikana on toistuvasti käynyt ilmi, että kustannusten vertailu eri palvelun tuottajien välillä on monesta syystä hankalaa.

4 Samaan aikaan, kun Länsi-Uudenmaan sh-alueella palvelun tuottajaksi tuli Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos, otettiin käytäntöön myös ensihoidon tiukempia (ja kalliimpia) laatuvaatimuksia. Kustannusten vertailussa tämä on otettava huomioon. Myöskään kiireettömiä laitossiirtoja pelastuslaitos ei Länsi-Uudellamaallakaan ilman ko. toimintansa yhtiöittämistä voi tuottaa. Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoidon tuottamistapa (yksityinen tuottaja kilpailutuksen perusteella) sisältää myös kuntien (ja osin HUS:n) kiireettömät laitossiirtokuljetukset. Tämän synergian ja kilpailutuksen perusteella on HUS:lle saatu Lohjan sairaanhoitoalueella taloudellisesti edullinen ensihoito. Sovitun laadun ja hintatason yhteensovittaminen on tosin ollut haasteellista ja sopimushinnan nousupaineet tällä tuottamistavallakin ovat neuvottelujen kohteena. Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunnassa käytyjen keskustelujen perusteella ja sh-alueen kuntien edustajan kannanoton mukaisesti (kokouksessa ) Lohjan sairaanhoitoalueella on valmius siirtyä Pelastuslaitoksen kanssa tehtävään yhteistyösopimukseen alkaen vain, jos järjestäminen ja kustannusten jako on koko sairaanhoitopiirin laajuinen. Vastaava edellytys (sh-piiritasoinen kustannusten jako) on myös Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen edustajilla. Sairaanhoitopiirin oman ensihoidon tuotannon mahdollisuus on jäänyt HUS:ssa vähälle huomiolle (koko HUS-tasoisena järjestelynä), vaikka tämä mahdollistaisi sekä ensihoidon että laitossiirtojen toteuttamisen synergistisesti." HUS:n alueella on jo pitkään ensihoidossa ollut kattava yhteistyö pelastuslaitosten kanssa (HYKS-alue, Itä-Uudenmaan alue, Keski-Uudenmaan alue ja nyt myös Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalue). Tämä yhteistyö on sekä toiminnallisesti että laadullisesti ollut erinomaista. Pelastuslaitosyhteistyö kytkeytyy kiinteästi myös valmiustoimintaan ja ensivastetoimintaan. Yhteistyö mahdollistaa laajemman näkökulman myös yksiköiden sijoitteluun laajemmalla maantieteellisellä alueella ja toiminnan vaatimusten mukaisesti. Ensihoitoyksiköiden sijoittelu olemassa olevaan pelastuslaitoksen infrastruktuuriin on myös taloudellisesti ja kansalaisten tasapuolisen kokonaisturvallisuuden kannalta perusteltua. Ensihoitopalvelua koskeva keskeinen lainsäädäntö Terveydenhuoltolain (1326/2010) siirtymäsäännöksen mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on ollut järjestettävä alueensa ensihoitopalvelu viimeistään alkaen terveydenhuoltolain 39 :n mukaisesti. Hallituksen esityksen (90/2010) mukaan "kun palvelu toteutetaan kuntaa suuremmalla alueella, mahdollistetaan kattavan ja tasapuolisen ensihoitopalvelun järjestäminen siten, että ensihoitopalvelu muodostaa alueellisesti toiminnallisen kokonaisuuden ja saumattoman palveluketjun sairaaloiden ja päivystystoiminnan kanssa." Lain perusteluissa on siten korostettu sitä, että ensihoito on kiinteä osa sairaaloiden ja päivystyksen toimintaa.

5 Terveydenhuoltolain 39 :n 2 momentin mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä voi järjestää ensihoitopalvelun alueellaan tai osassa sitä hoitamalla toiminnan itse, järjestämällä ensihoitopalvelun yhteistoiminnassa alueen pelastustoimen tai toisen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kanssa taikka hankkimalla palvelun muulta palvelun tuottajalta. Ensihoitopalveluun sisältyy terveydenhuoltolain 40 :n 1 momentin mukaan: äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan kiireellinen hoito ensisijaisesti terveydenhuollon hoitolaitoksen ulkopuolella lukuun ottamatta meripelastuslaissa tarkoitettuja tehtäviä ja tarvittaessa potilaan kuljettaminen lääketieteellisesti arvioiden tarkoituksenmukaisimpaan hoitoyksikköön; ensihoitovalmiuden ylläpitäminen; tarvittaessa potilaan, hänen läheisensä ja muiden tapahtumaan osallisten ohjaaminen psykososiaalisen tuen piiriin; osallistuminen alueellisten varautumis- ja valmiussuunnitelmien laatimiseen suuronnettomuuksien ja terveydenhuollon erityistilanteiden varalle yhdessä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa; ja virka-avun antaminen poliisille, pelastusviranomaisille, rajavartioviranomaisille ja meripelastusviranomaisille niiden vastuulla olevien tehtävien suorittamiseksi. Sanotun pykälän 2 momentin mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä voi päättää palvelutasopäätöksessä ensivastetoiminnan sisällyttämisestä osaksi ensihoitopalvelua. Ensivastetoiminnalla tarkoitetaan hätäkeskuksen kautta hälytettävissä olevan muun yksikön kuin ambulanssin hälyttämistä äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan tavoittamisviiveen lyhentämiseksi ja yksikön antamaa hätäensiapua, joka on määritelty ensihoidon palvelutasopäätöksessä. Terveydenhuoltolain 38 :n mukaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän on päätettävä yhteistyössä alueensa kuntien kanssa terveydenhuollon alueellisesta varautumisesta suuronnettomuuksiin ja terveydenhuollon erityistilanteisiin. Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä on lisäksi velvollinen laatimaan yhteistyössä alueensa kuntien kanssa terveydenhuollon alueellisen valmiussuunnitelman. Kuntien vastuusta pelastustoimesta on säädetty pelastuslain 24 :ssä, jonka 1 momentin mukaan kunnat vastaavat pelastustoimesta yhteistoiminnassa pelastustoimen alueilla (alueen pelastustoimi) siten kuin mainitussa laissa tarkemmin säädetään. Pykälän 2 momentin mukaan valtioneuvosto päättää maan jakamisesta pelastustoimen alueisiin. Pykälän 3 momentin mukaan pelastustoimen alueeseen kuuluvilla kunnilla tulee olla sopimus pelastustoimen järjestämisestä. Pelastuslain 25 :n 1 momentin mukaan pelastustoimen tehtävien hoitamista varten alueen pelastustoimella tulee olla pelastuslaitos. Pelastustoimen tehtävät ovat viranomaistehtäviä.

6 Alueen pelastustoimen ja pelastuslaitoksen tehtäviä koskevan pelastuslain 27 :n 2 momentin mukaan pelastuslaitoksen tulee huolehtia alueellaan: 1) pelastustoimelle kuuluvasta ohjauksesta, valistuksesta ja neuvonnasta, jonka tavoitteena on tulipalojen ja muiden onnettomuuksien ehkäiseminen ja varautuminen onnettomuuksien torjuntaan sekä asianmukainen toiminta onnettomuus- ja vaaratilanteissa ja onnettomuuksien seurausten rajoittamisessa; 2) pelastustoimen valvontatehtävistä; 3) väestön varoittamisesta vaara- ja onnettomuustilanteessa sekä siihen tarvittavasta hälytysjärjestelmästä; 4) pelastustoimintaan liittyvistä tehtävistä. Pelastuslain 32 :n 1 momentin mukaan pelastustoimintaan kuuluu muun ohella onnettomuuden uhrien ja vaarassa olevien ihmisten, ympäristön ja omaisuuden suojaaminen ja pelastaminen. Pelastuslain 27 :n 3 momentin 1 kohdan mukaan pelastuslaitos voi pykälän 2 momentissa säädetyn lisäksi suorittaa ensihoitopalveluun kuuluvia tehtäviä, jos ensihoitopalvelun järjestämisestä yhteistoiminnassa alueen pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin kuntayhtymän kesken on sovittu terveydenhuoltolain 39 :n 2 momentin perusteella. Edellä olevan perusteella sairaanhoitopiireillä ja pelastuslaitoksilla on ensihoitopalveluissa yhteisiä viranomaistehtäviä. Molempien tavoitteena on taata valmius onnettomuustilanteisiin ja yhteiskunnan poikkeusolosuhteisiin ja ihmisten hengen pelastaminen ja suojaaminen onnettomuustilanteissa. Tehtävät täydentävät toisiaan. Terveydenhuoltolain tavoitteena on toteuttaa väestön terveydenhuoltopalvelujen yhdenvertaista saatavuutta, laatua ja potilasturvallisuutta myös harvaan asutuilla alueilla. Laissa säädetään nimenomaisesti, että sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluja koskeva päätös on tehtävä siten, että palvelut toteutetaan tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Ensihoitopalveluihin kuuluva kiireellinen hoito on suoraan sidoksissa viranomaistehtävään. Kiireellisessä hoidossa potilaan hoitoketju käynnistyy viranomaisjohtoisesti Hätäkeskuksen kautta. Hätäkeskus on julkista valtaa käyttävä viranomainen. Hätäkeskuslain (692/2010) mukaan pelastustoimi, poliisitoimi sekä sosiaali- ja terveystoimi toteuttavat yhteisesti viranomaisten hätäkeskuspalvelut. Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa tehtävässä sopimuksessa ei ole kysymys hankintalain tarkoittamasta suorahankinnasta (markkinaoikeus /2014), vaan ensihoitopalvelun järjestämisestä pelastuslain 27 :n ja terveydenhuoltolain 39 2 momentin mukaisessa horisontaalisena yhteistoimintana alueen pelastustoimen kanssa solidaarisuusperiaatetta noudattaen.

7 EU:n tuomioistuin on ennakkoratkaisussaan (annettu , C-113/13) katsonut, että jäsenvaltion harkintavallan rajoissa, joka sillä on kansanterveyden suojelun tasosta päättämiseksi ja sosiaaliturvajärjestelmänsä järjestämiseksi, on mahdollista säätää hankintadirektiivin sitä estämättä tietyin edellytyksin kiireellisten sairaankuljetuspalvelujen järjestämisestä. Ratkaisussa hyväksyttiin, että kiireellisten sairaankuljetuspalvelujen tuottaminen annetaan vapaaehtoisyhteenliittymille, kun tällä toteutetaan sosiaalista päämäärää ja kun se on omiaan myötävaikuttamaan kyseiseen palveluun liittyvien kustannusten hallitsemiseen. Ratkaisussa otettiin kantaa myös hyväksyttävään korvaustasoon. Pelastuslaitos ei tuota voittoa ja perii tuottamistaan palveluista HUS:lta omakustannusperiaatteen mukaisen korvauksen. EU:n tuomioistuin katsoi kustannusten korvaamisen osalta em. ratkaisussaan, että kun mitään voittoa ei voida tavoitella edes välillisesti vapaaehtoistoiminnan varjolla ja kun vapaaehtoinen voi saada korvausta vain kustannuksista, jotka hänelle ovat tosiasiallisesti aiheutuneet harjoitetusta toiminnasta, yhteenliittymien itse ennalta vahvistamissa rajoissa, toiminta oli luonteeltaan ei-taloudellista. HUS:n ja pelastuslaitoksen välisessä järjestelyssä on kyse tällaisesta kustannusten korvausmenettelystä. Asiassa C-113/13 tuomioistuin katsoi, että ilman erillistä analyysiä, kun voittoa ei tavoiteltu edes välillisesti kyse oli ei-taloudellisesta toiminnasta. Koska kyseessä olevassa yhteistyöjärjestelyssä ei lähtökohtaisesti ole kyse taloudellisesta toiminnasta, ei kyseessä voi olla myöskään valtiontuki. Esittelijän kannanotto Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunnan esitykseen Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunnan päätös ensihoitopalvelun järjestämiseksi vastaa HUS:n näkemystä ensihoitopalvelujen kehittämisestä. Sote-uudistuksessa annetun valtioneuvoston tekemän linjauksen mukaan jatkossa ensihoitopalvelun järjestämisvastuu osoitetaan viiden yliopistollisen maakunnan tehtäväksi. Samassa yhteydessä myös pelastustoimen organisointi tulisi näiden maakuntien tehtäväksi, jolloin ensihoitopalvelun osalta sosiaali- ja terveystoimi ja pelastustoimi muodostavat yhden toimintakokonaisuuden. Tämä vastaa kehitystä joka on jo toteutunut muilla HUS:n sairaanhoitoalueilla. Sosiaalija terveysministeriön lausunnolle lähettämässä hallituksen esitysluonnoksessa terveydenhuoltolain muuttamiseksi ehdotetaan joitain muutoksia myös ensihoitopalvelua koskeviin säännöksiin. Ensihoitojärjestelmän johtamis- ja hallintomallin muodostamista selvittänyt työryhmä selvitti esityksessään ensihoidon kustannuksia ja laskutusmallia mukaan lukien koko HUS-alueen kattava kapitaatiolaskutusmallia. Mikäli ensihoidon kustannukset veloitettaisiin koko HUS-laajuisesti määritetyllä asukaslukuperusteisella veloituksella, kasvaisi Jorvin-, Peijaksen- ja Helsingin järjestämisalueiden kuntien ensihoidon kustannukset merkittävästi. Työryhmä ei esittänyt laskutusmallin muuttamista.

8 Tällä hetkellä laskutus on toteutettu järjestämisaluekohtaisesti. Ensihoitopalvelun laskutusmallia ei esitetä tässä vaiheessa muutettavaksi. Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunta samoin kuin Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen lautakunta esitti lisäksi muutoksia kenttäjohtotoimintaan potilaan siirtokuljetusten hoitamiseen ja siihen, että toiminta järjestetään koko HUS-kuntayhtymän alueella yhden järjestämisalueen puitteissa. Päätösesitys Hallitus päättää, että ensihoito Lohjan sairaanhoitoalueella järjestetään lukien terveydenhuoltolain (1326/2010) 39 2 momentin ja pelastuslain 27 :n 3 momentin tarkoittamana yhteistoimintana Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Päätös Ote Esitys hyväksyttiin. Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunta, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Lisätietoja johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, p. (09) , sairaanhoitoalueen johtaja Raimo Kekkonen, p. (019) , vs. hallintojohtaja Jaana Vento, p. (09)

ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA LUKIEN

ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA LUKIEN HALLITUS 101 29.08.2016 ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEELLA 1.1.2018 LUKIEN 40/06/02/2014 HALL 101 HUS/67/2016 Nykyinen Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen ja Länsi-Uudenmaan

Lisätiedot

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN KIIREETTÖMÄN SAIRAANKULJETUKSEN JA ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN KIIREETTÖMÄN SAIRAANKULJETUKSEN JA ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN HALLITUS 81 06.06.2016 LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN KIIREETTÖMÄN SAIRAANKULJETUKSEN JA ENSIHOITOPALVELUJEN JÄRJESTÄMINEN HALL 81 HUS/67/2016 Lohjan sairaanhoitoalueen lautakunta päätti 19.5.2016 41 esittää

Lisätiedot

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN UUDELLEENJÄRJESTELY

LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN UUDELLEENJÄRJESTELY HALLITUS 99 29.08.2016 LOHJAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN UUDELLEENJÄRJESTELY 2016-2017 360/02/08/00/12/2012 HALL 99 Lohjan sairaanhoitoalueen ensihoidon järjestelyt ja tilanne Lohjan sairaanhoitoalue

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella

Espoon kaupunki Pöytäkirja Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella 18.08.2016 Sivu 1 / 1 3362/2016 00.04.01.00 29 Ensihoitopalvelujen tuottaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lohjan sairaanhoitoalueella Valmistelijat / lisätiedot: Juha Karhu, puh. 09 816

Lisätiedot

LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI

LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI LAPIN ENSIHOITO LAPIN ENSIHOITO ENSIHOITOPÄÄLLIKKÖ MARKKU ALALAHTI SAIRAANKULJETUKSESTA ENSIHOITOON ENSIHOITOPALVELUN TEHTÄVÄT TERVEYDENHUOLTOLAIN 40 MUKAISESTI 1) äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen

Lisätiedot

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha)

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Porvoon sairaanhoitoalue (jäljempänä sha) HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN PORVOON SAIRAANHOITOALUEEN JA ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN AIESOPIMUS ENSIHOIDON PALVELUTUOTANNOSTA JA ENSIVASTEPALVELUISTA 1. Sopijaosapuolet Itä-Uudenmaan

Lisätiedot

Tulevaisuussuunnittelua

Tulevaisuussuunnittelua Tulevaisuussuunnittelua LSHP:n ensihoitokeskus: - Ensihoitopalvelu - Siirtokuljetustoiminta Laadukasta, alueellisesti johdettua ensihoitoa osana terveydenhuollon päivystyspalveluita, asiakkaan tarpeisiin

Lisätiedot

Pelastuslain onnettomuuksien ennaltaehkäisyn uudistukset pelastuslaitoksen kannalta

Pelastuslain onnettomuuksien ennaltaehkäisyn uudistukset pelastuslaitoksen kannalta Pelastusalan neuvottelupäivät SN27 9. 11.12.2009, Silja Serenade Pelastuslain onnettomuuksien ennaltaehkäisyn uudistukset pelastuslaitoksen kannalta Pelastusjohtaja Veli-Pekka Ihamäki Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos

Lisätiedot

PALVELUTASOPÄÄTÖSESITYS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ 1.1.

PALVELUTASOPÄÄTÖSESITYS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ 1.1. PALVELUTASOPÄÄTÖSESITYS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄSSÄ 1.1.2017 ALKAEN VERSIO II - monituottajamalli PHSOTEY Ensihoitokeskus Sisällysluettelo

Lisätiedot

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta

LAKIEHDOTUKSET. Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta 59 LAKIEHDOTUKSET Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin 1 kohta,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 7. 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä 09.03.2017 Sivu 1 / 1 660/2017 00.01.00.03 7 Espoon kaupunginhallituksen esitys valtioneuvostolle pelastustoimen ja ensihoidon järjestämisestä Valmistelijat / lisätiedot: Katariina Kaukonen, puh. 040 527

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus

Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus Ensihoitopalvelun ja terveydenhuollon päivystyksen uudistus 16.5.2017 Lasse Ilkka STM 1 17.5.2017 Aikataulu HE 15/2017 eduskunnassa: maakuntalaki, sotejärjestämislaki, voimaanpanolaki, jne Ensihoitoa koskevat

Lisätiedot

Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari. Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus

Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari. Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus Vammaisasiain yhteistyöryhmä seminaari Pelastusalan lainsäädäntöä Pelastustoimen maakuntauudistus 16.5.2018 Pikkuparlamentti erityisasiantuntija Jarkko Häyrinen 18.5.2018 1 Pelastuslaki 9 Rakennusten palo-

Lisätiedot

PALVELUTASOPÄÄTÖS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄSSÄ ALKAEN

PALVELUTASOPÄÄTÖS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄSSÄ ALKAEN PALVELUTASOPÄÄTÖS ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISEKSI PÄIJÄT-HÄMEEN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄSSÄ 1.5.2017 ALKAEN Hyväksytty valtuustossa x.x.2017 Ensihoitokeskus Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Ensihoitopalvelun

Lisätiedot

Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta.

Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta. Huomioita varautumisesta ja pelastustoimesta sosiaalihuollon näkökulmasta. Sosiaalihuollon valvonnan ajankohtaispäivät 28.5.2013 Oulu pelastusylitarkastaja Tom Tallberg 24.5.2013 1 Yleinen varautumisvelvollisuus

Lisätiedot

26.5.2014. Jokilaaksojen pelastustoimen johtosäännön 5 :n 8. kohdan mukaan pelastuslaitoksen johtokunta tekee ensihoitosopimukset.

26.5.2014. Jokilaaksojen pelastustoimen johtosäännön 5 :n 8. kohdan mukaan pelastuslaitoksen johtokunta tekee ensihoitosopimukset. 26.5.2014 Markkinaoikeus Radanrakentajantie 5 00520 HELSINKI Viite: Markkinaoikeuden lausuntopyyntö 28.4.2014 Dnro:2014/453-461 Tausta Yhdeksän sairaankuljetus-/ensihoitoyrityksen tekemä valitus Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2. Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS

Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2. Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS Ensihoitopalvelun saatavuus PSSHP Q2 Jouni Kurola Ylilääkäri Ensihoitopalvelut KYS Miten ensihoitopalvelu aktivoidaan? 112 HUOM: Hoitolaitosten kiireettömät (= ennalta suunnitellut) ja ambulanssilla tapahtuvat

Lisätiedot

Varautuminen sotelainsäädännössä

Varautuminen sotelainsäädännössä Varautuminen sotelainsäädännössä STM:n valmiusseminaari 24.5.2018, Tuusula 1 23.5.2018 Anne Koskela Valmiuslaki Varautumisvelvollisuus Valtioneuvoston, valtion hallintoviranomaisten, valtion itsenäisten

Lisätiedot

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 26.10

HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 26.10 HALLITUS 16.12.2015 2 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 26.10.2015 JA FALCK ENSIHOITO OY:N, MED GROUP ENSIHOITOPALVELU OY:N JA 9LIVES OY:N SEKÄ KB HANGÖ SJUKTRANSPORT - HANGON SAIRAANKULJETUS KY:N LÄNSI-UUDENMAAN

Lisätiedot

Anne Koskela. Hallitusnevos

Anne Koskela. Hallitusnevos 1 Etunimi Sukunimi Anne Koskela Hallitusnevos ENSIHOITOON LIITTYVÄ LAINSÄÄDÄNTÖUUDISTUS Esityksen sisältö Vuoden 2017 alusta toteutetut muutokset STM:n asetus ensihoitopalvelusta 24.8.2017 Ensihoito sote-rakenteissa

Lisätiedot

Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi muutoksiksi 2019

Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi muutoksiksi 2019 Sosiaali- ja terveysministeriölle Lausuntopyyntö 30.3.2017 STM094:00/2016 STM032:00/2017 Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi muutoksiksi 2019 STM

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN 1.1.2015 LÄHTIEN

LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN 1.1.2015 LÄHTIEN HALLITUS 39 03.03.2014 LÄNSI-UUDENMAAN SAIRAANHOITOALUEEN ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMINEN 1.1.2015 LÄHTIEN 40/06/02/2014 HALL 39 Taustaa Terveydenhuoltolain (1326/2010) mukaan ensihoidolla tarkoitetaan

Lisätiedot

Lisäksi SSK on kiinnittänyt huomiota luonnostekstien (perustelut) sekä pykälien ristiriitaisuuteen ristiriitaiseen tulkinnanmahdollisuuteen.

Lisäksi SSK on kiinnittänyt huomiota luonnostekstien (perustelut) sekä pykälien ristiriitaisuuteen ristiriitaiseen tulkinnanmahdollisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriölle LAUSUNTO LUONNOKSISTA TERVEYDENHUOLTOLAIN ENSIHOITOA KOSKEVISTA MUUTOKSISTA 2019 (STM032:00/2017) SEKÄ LUONNOKSESTA ASETUKSEKSI ENSIHOITOPALVELUSTA (STM094:00/2016) (SSK)

Lisätiedot

Laki. terveydenhuoltolain muuttamisesta

Laki. terveydenhuoltolain muuttamisesta Laki terveydenhuoltolain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuoltolain (1326/2010) 3 :n 4 kohta, muutetaan 39 :n 1 ja 3 momentti, 40 :n 1 momentin johdantokappale ja 1 kohta

Lisätiedot

Tehtävä voidaan poistaa mikä on tehtävän poiston kustannusvaikut us mitä muita vaikutuksia tehtävän poistolla on

Tehtävä voidaan poistaa mikä on tehtävän poiston kustannusvaikut us mitä muita vaikutuksia tehtävän poistolla on Sisäasiainministeriön toimintaohjelma kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseksi 23.9.2013 Pelastuslaki (379/2011) Tehtävät/velvoitteet Tehtävän poistaminen ei ole mahdollista perustelut Tehtävä

Lisätiedot

Luonnos STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta (STM 094:00/2016, luonnos )

Luonnos STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta (STM 094:00/2016, luonnos ) Lausunto 1(5) 24.5.2017 Viitteet: hankenumerot STM 094:00/2016 ja STM 032:00/2017 Luonnos STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta (STM 094:00/2016, luonnos 30.3.2017) Koskien luonnosta STM:n asetukseksi

Lisätiedot

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän ensihoidon palvelutasopäätös vuodelle 2020 Toimintaympäristö Ensihoidon palvelutasopäätös koskee Pirkanmaa sairaanhoitopiirin alueella tapahtuvaa ja kuntayhtymän

Lisätiedot

Pelastustoimen kehittäminen. Pelastusylitarkastaja Taito Vainio

Pelastustoimen kehittäminen. Pelastusylitarkastaja Taito Vainio Pelastustoimen kehittäminen Pelastusylitarkastaja Taito Vainio 2.12.2015 2 Hallitusohjelman kirjaukset pelastustoimesta Pelastustoiminnan ja varautumisen valtakunnallista johtamista, suunnittelua, ohjausta,

Lisätiedot

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013

ENSIHOITOKESKUS Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 Satakunnan ensihoitopalvelut vuoteen 2013 JYRI LILJA ensihoitopäällikkö Eduskunta on hyväksynyt uuden terveydenhuoltolain, joka tulee voimaan 1.5.2011. Lain mukaan ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

ENSIHOIDON KUSTANNUSTENJAKO 2016 ALKAEN

ENSIHOIDON KUSTANNUSTENJAKO 2016 ALKAEN ENSIHOIDON KUSTANNUSTENJAKO 2016 ALKAEN Kuntakokous 7.10.2015 Talousjohtaja Elisa Kusmin Ensihoidon kustannukset /asukas eri shp:t vuoden 2014 talousarviossa 2 Yhtymävaltuuston käsittely 27.11.2013 34

Lisätiedot

HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta. Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa.

HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta. Hätäkeskuslaitos lausuu asiassa seuraavaa. Lausunto HAK-1711089 1 (5) Sisäministeriö Kirjaamo kirjaamo@intermin.fi Sisäministeriön lausuntopyyntö 2.11.2017 (SMDno-2016-1495) HAK: Hätäkeskuslaitoksen lausunto sisäministeriölle pelastuslakiluonnoksesta

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN ENSIHOIDON PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE

ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN ENSIHOIDON PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE ETELÄ-SAVON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN ENSIHOIDON PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1 31.12.2019 Laadittu ja hyväksytty ERVA järjestämissopimuksen mukaisessa ensihoitokeskuksen ERVA ohjausryhmässä:

Lisätiedot

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta

Päätös. Laki. kansanterveyslain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Pelastustoimen palvelutason arviointi. Hankejohtaja Taito Vainio

Pelastustoimen palvelutason arviointi. Hankejohtaja Taito Vainio Pelastustoimen palvelutason arviointi Hankejohtaja Taito Vainio 1 Käsiteltävät asiat Palvelutasopäätökset nyt Palvelutasopäätökset uudessa järjestelmässä 16.11.2017 OHJEEN RAKENNE 1 Yleistä... 3 1.1 Lainsäädäntö...

Lisätiedot

Lausuntopyyntö: Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi muutoksiksi 2019

Lausuntopyyntö: Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi muutoksiksi 2019 1(3) 9LIlz-ES Sosiaali-ja terveysministeriö Lausuntopyyntö 30.3.2017 STM094:00/2016 STM032:00/2017 Lausuntopyyntö: Luonnokset STM:n asetukseksi ensihoitopalvelusta ja terveydenhuoltolain ensihoitoa koskeviksi

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAUTAKUNNAN JA PELASTUSLAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Etelä-Karjalan pelastuslaitos vastaa kaikissa

Lisätiedot

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet Ensihoitajan vastuut, velvollisuudet ja oikeudet SEHL:n opintopäivät 7.-8.4.2017 Jenna Uusitalo Väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Sisältö 1. Vastuun ja velvollisuuden

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus

Pelastustoimen uudistus Pelastustoimen uudistus Maakuntauudistuksen organisointi 26.9.2016 2 SOTE-uudistuksen organisointi 26.9.2016 3 26.9.2016 4 Maakuntauudistuksen laajuus 26.9.2016 5 26.9.2016 6 Hankkeen organisointi 26.9.2016

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 19/ (29) SAIRAANHOITOPIIRI

HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 19/ (29) SAIRAANHOITOPIIRI HELSINGIN JA UUDENMAAN PÖYTÄKIRJA 19/2015 1 (29) HALLITUS AIKA 16.12.2015 klo 08:00-08:56 PAIKKA Biomedicum Helsinki, seminaarihuone 3 KÄSITELLYT ASIAT Asia Otsikko Sivu 167 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUDEN

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Jokilaaksojen pelastuslaitos 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Jarmo Haapanen 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistamishanke

Pelastustoimen uudistamishanke STM valmiusseminaari 26.-27.5.2016, Haikon kartano Pelastustoimen uudistamishanke V-P Ihamäki Pelastusjohtaja, pelastusjohtajat pj. (Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos) PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO

Lisätiedot

Onnettomuuksien ehkäisy 2013

Onnettomuuksien ehkäisy 2013 Onnettomuuksien ehkäisy 2013 Kimmo Markkanen riskienhallintapäällikkö Onnettomuuksien ehkäisy 2013 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Västra Nylands räddningsverk Länsi-Uusimaa Department for Rescue Services

Lisätiedot

Palvelutasopäätös ja onnettomuuksien ehkäisy

Palvelutasopäätös ja onnettomuuksien ehkäisy Palvelutasopäätös ja onnettomuuksien ehkäisy Anssi Kuhlman Taustaa Pelastuslaki 379/2011 27 Alueen pelastustoimen ja pelastuslaitoksen tehtävät Alueen pelastustoimi vastaa pelastustoimen palvelutasosta,

Lisätiedot

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM

Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM Virva Juurikkala ja Lasse Ilkka STM SOTE-VALMIUS YHTEISTYÖALUEILLA Soten uudet rakenteet 2020- Yhteistyöalueen tehtäviä lainsäädännössä Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon päivystys ja yhteistyöalueet

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot

KAINUUN PELASTUSLAITOS

KAINUUN PELASTUSLAITOS KAINUUN PELASTUSLAITOS MUUTOSINFOT ke 22.3. Suomussalmi ke 29.3. Ristijärvi ti 4.4. Paltamo ti 25.4. Puolanka ke 3.5. Sotkamo ke 10.5. Kajaani ke 17.5. Kuhmo to 18.5. Hyrynsalmi KAINUUN PELASTUSLAITOS

Lisätiedot

Ensihoidon palvelutason perusteet HUS:ssa

Ensihoidon palvelutason perusteet HUS:ssa Hallitus 24.1.2011,LIITE 4 1 5.10.2010/final 1.0 Ensihoidon palvelutason perusteet HUS:ssa - Asiantuntijoiden laatima suositus ensihoitopalvelun saatavuudesta ja laadusta 2 1. Johdanto Ensihoidon palvelutason

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Ruiskumestarinkatu 2, Porvoo

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Ruiskumestarinkatu 2, Porvoo Espoon kaupunki Pöytäkirja 18.08.2016 Sivu 1 / 19 Kokoustiedot Aika 18.08.2016 torstai klo 17:10-19:25 Paikka Itä-Uudenmaan pelastuslaitos, Ruiskumestarinkatu 2, Porvoo Saapuvilla olleet jäsenet Heikki

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio

Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen. Hankejohtaja Taito Vainio Pelastustoimen uudistus; pelastustoimen järjestäminen Hankejohtaja Taito Vainio 1 Pelastustoimen kehittämistä ohjaavat linjaukset HALLITUSOHJELMATAVOITTEET 1) Pelastustoiminnan ja varautumisen valtakunnallista

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

HE 165/1998 vp PERUSTELUT

HE 165/1998 vp PERUSTELUT HE 165/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että valtioneuvosto

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos-liikelaitos Turvallisuutta Pohjois- Karjalaisille vuoden jokaisena päivänä

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos-liikelaitos Turvallisuutta Pohjois- Karjalaisille vuoden jokaisena päivänä Pohjois-Karjalan pelastuslaitos-liikelaitos Turvallisuutta Pohjois- Karjalaisille vuoden jokaisena päivänä Noljakantie 4 80140 Joensuu Ydintietoja pelastuslaitoksesta Ylimpänä päättävänä elimenä toimii

Lisätiedot

Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja

Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja Kohti asiakaslähtöisempiä palveluja Sosiaalipäivystys osana päivystysuudistusta 26.5.2016 Valmiusseminaari erityisasiantuntija Virva Juurikkala, STM Päivystysuudistus lausunnolla Valmisteilla oleva uudistuksen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain ensihoitoa koskevat muutokset vuonna 2019

Terveydenhuoltolain ensihoitoa koskevat muutokset vuonna 2019 1 STM032:00/2017 luonnos 30.3.2017 Terveydenhuoltolain ensihoitoa koskevat muutokset vuonna 2019 Yksityiskohtaiset perustelut 39 Ensihoitopalvelun järjestäminen Pykälän 1 momentissa ensihoitopalvelu säädetään

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun palvelutasopäätös 1.1.2014 alkaen

ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun palvelutasopäätös 1.1.2014 alkaen ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI Etelä-Savon sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun palvelutasopäätös 1.1.2014 alkaen SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 2 2 ENSIHOITOPALVELUN JÄRJESTÄMISTAPA... 3 3 ENSIHOITOPALVELUN

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta /2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ensihoitopalvelusta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta /2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus. ensihoitopalvelusta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä huhtikuuta 2011 340/2011 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ensihoitopalvelusta Annettu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2011 Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö

LUONNOS HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta. Esityksen pääasiallinen sisältö 1 LUONNOS 23.4.2013 HE laiksi terveydenhuoltolain 61 ja 79 :n muuttamisesta Esityksen pääasiallinen sisältö Esityksessä ehdotetaan terveydenhuoltolakia muutettavaksi siten, erityisvastuualuejaossa tapahtuvat

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN TALOUSARVIO- JA TALOUSSUUNNITELMAEHDOTUS /13.

Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN TALOUSARVIO- JA TALOUSSUUNNITELMAEHDOTUS /13. Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta 8 17.10.2017 ITÄ-UUDENMAAN PELASTUSLAITOKSEN TALOUSARVIO- JA TALOUSSUUNNITELMAEHDOTUS 2018-2020 76/13.130/2017 IUALPEL 17.10.2017 8 Valmistelu: Olavi Liljemark Pelastuslaitoksen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ensihoidon sopeutus ja talousraami vuodelle 2014, lausunto

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ensihoidon sopeutus ja talousraami vuodelle 2014, lausunto Kunnanhallitus 243 07.10.2013 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon ensihoidon sopeutus ja talousraami vuodelle 2014, lausunto 240/05.00.00/2013 Kunnanhallitus 243 Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI

Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö. Hallituksen esitysten mukaisesti Mikko Huovila / STM OHO DITI Toivo-ohjelmaan liittyvä keskeinen lainsäädäntö Hallituksen esitysten mukaisesti / STM OHO DITI Keskeisimmät tiedolla johtamiseen, ohjaukseen ja valvontaan liittyvät tehtävät ja velvoitteet hallitusten

Lisätiedot

Toimenpidepyynnön tekijä: Hyvinvointialan Liitto ry, Helsinki

Toimenpidepyynnön tekijä: Hyvinvointialan Liitto ry, Helsinki Päätös 1 (13) 1 Asia Sairaanhoitopiirien ja pelastuslaitosten epäilty kilpailua vääristävä tai estävä toiminta ensihoitopalvelujen ja kiireettömien potilassiirtojen markkinoilla 2 Osapuolet Toimenpidepyynnön

Lisätiedot

Ensihoitopalvelun muutos PSHP:ssa Kaius Kaartinen PSHP ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri

Ensihoitopalvelun muutos PSHP:ssa Kaius Kaartinen PSHP ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri Ensihoitopalvelun muutos PSHP:ssa 2017-2019 12.4.2017 Kaius Kaartinen PSHP ensihoitopalvelusta vastaava lääkäri 2017: Alueuudistuksen ensihoidon tiekartta Tärkeä osa esivalmisteluvaihetta on huolellinen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Pelastuslautakunta PEK/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (6) Pelastuslautakunta PEK/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 103 Pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä laiksi pelastustoimen järjestämiseksi HEL 2016-009646 T 03 00 00 SM061:00/2015

Lisätiedot

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä 1.2.2017 Martti Soudunsaari Pelastusjohtaja Yksi maamme 22 pelastuslaitoksesta. Lapin liiton

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta

Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta Ajankohtaista maakunta- ja pelastustoimen uudistuksesta LSPel jäsenpalokuntien hallinnon ja päällystön seminaari 14.10.2017 Erityisasiantuntija Jouni Pousi Twitter @PousiJouni 1 Tavoitteena sujuvoittaa

Lisätiedot

Maakunta- ja pelastustoimen uudistus - alueiden näkökulmat

Maakunta- ja pelastustoimen uudistus - alueiden näkökulmat Maakunta- ja pelastustoimen uudistus - alueiden näkökulmat MITEN NYKYTILAAN ON SAAVUTTU? 2 19.10.2017 Pelastustoimen aluejaon uudistaminen 2014 Pelastustoimen aluejako uudistetaan vähentämällä alueiden

Lisätiedot

l luku. Pelastustoimen järjestäminen ja palveluiden tuottaminen 3. Palvelujen kokoaminen suurempiin kokonaisuuksiin

l luku. Pelastustoimen järjestäminen ja palveluiden tuottaminen 3. Palvelujen kokoaminen suurempiin kokonaisuuksiin Liite PatuL 15 / 29.9.2016 Luonnos 31.8.2016 Laki pelastustoimen järjestämisestä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään; l luku. Pelastustoimen järjestäminen ja palveluiden tuottaminen l. Lain soveltamisala

Lisätiedot

JURIDISIA NÄKÖKOHTIA HUS-KUNTAYHTYMÄN JA PELASTUSLAITOKSEN YHTEISTYÖSTÄ

JURIDISIA NÄKÖKOHTIA HUS-KUNTAYHTYMÄN JA PELASTUSLAITOKSEN YHTEISTYÖSTÄ Hallitus 7.4.2014, OHEISMATERIAALI 7 JURIDISIA NÄKÖKOHTIA HUS-KUNTAYHTYMÄN JA PELASTUSLAITOKSEN YHTEISTYÖSTÄ Pääsääntöisesti kunnan tulee hoitaessaan tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla antaa tehtävä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen

Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee. Varautuminen Pelastustoimen uudistaminen jatkuu - maakuntauudistus etenee Varautuminen Pelastustoimen ajankohtaisseminaari 22.11.2018 Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, SM Varautuminen: pelastustoimen uudistus ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014-

POHJOIS-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014- SAIRAANHOITOPIIRIN ENSIHOITOPALVELUN PALVELUTASOPÄÄTÖS AJALLE 1.1.2014- Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri 2 (8) 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ Ensihoidon palvelutasopäätös koskee Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

PELASTUSLAITOKSEN RISKIANALYYSI SOTILAALLISEN VOIMANKÄYTÖN TILANTEESTA

PELASTUSLAITOKSEN RISKIANALYYSI SOTILAALLISEN VOIMANKÄYTÖN TILANTEESTA PELASTUSLAITOKSEN RISKIANALYYSI SOTILAALLISEN VOIMANKÄYTÖN TILANTEESTA Loppuraportti (tiivistelmä), Pelastustoimen uudistushanke / poikkeusolojen riskianalyysi -alatyöryhmä Pelastuslaitoksen riskianalyysi

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI 81 Taloussuunnitelma LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS

ESPOON KAUPUNKI 81 Taloussuunnitelma LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS ESPOON KAUPUNKI 81 LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017 2019 ESPOON KAUPUNKI 82 LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSLAITOS -LIIKELAITOS Pelastuslain 24 :n mukaisesti kunnat

Lisätiedot

SOTE- uudistuksen valtakunnalliset reunaehdot. apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen

SOTE- uudistuksen valtakunnalliset reunaehdot. apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen SOTE- uudistuksen valtakunnalliset reunaehdot apulaiskaupunginjohtaja Pekka Utriainen 16.8.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perus- ja erikoistason palvelut

Lisätiedot

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016

TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016 Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitos TALOUSARVIOEHDOTUS VUODELLE 2016 ENSIHOITOPALVELUT TULOSALUE www.pkpelastuslaitos.fi Pohjois-Karjalan pelastuslaitos -liikelaitos etunimi.sukunimi@pkpelastuslaitos.fi

Lisätiedot

PELASTUSTOIMI JA VARAUTUMINEN

PELASTUSTOIMI JA VARAUTUMINEN PELASTUSTOIMI JA VARAUTUMINEN 19.12. 2016 1 Teemaryhmän työsuunnitelma valmis Nykytilan kuvaus ja tilannekatsaus pelastuslaitoksen toiminnoista valmis Teema- ja sen alatyöryhmien esille nostamia asioita:

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginhallitus Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kaupunginhallitus Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 6 Esitys valtioneuvostolle pelastustoimen säilyttämisestä Helsingin kaupungin omana toimintana HEL 2017-000899 T 00 01 06 Päätösehdotus Pelastustoimi päättää

Lisätiedot

Sote uudistaa sosiaalipäivystystoiminnan

Sote uudistaa sosiaalipäivystystoiminnan Sote uudistaa sosiaalipäivystystoiminnan 1 Satu Karppanen Sosiaalipäivystys Sosiaalihuoltolaissa (1301/2014) säädetään välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon turvaamisesta (12 ) ja sosiaalipäivystyksestä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

PELASTUSTOIMI JA ÖLJYNTORJUNTA

PELASTUSTOIMI JA ÖLJYNTORJUNTA PELASTUSOSASTO PELASTUSTOIMI JA ÖLJYNTORJUNTA Valmiusjohtaja Janne Koivukoski Sisäasiainministeriö Pelastusosasto Öljyntorjuntaprojektin (SÖKÖ) julkistamistilaisuus Kotka 6.3.2007 PELASTUSTOIMEN LAINSÄÄDÄNTÖÄ

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot