Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet"

Transkriptio

1 Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet Olemme koonneet tähän yleistietoa Saimaan Kuidun valokuituverkosta ja ohjeita valokaapelin asentamisesta tontilla sekä kiinteistössä. Lisäksi esitellään kiinteistön sisäpäätelaitteet ja palvelut. Jos tämä tietopaketti ei anna vastauksia kaikkiin kysymyksiisi, niin kysy lisää Saimaan Kuidulta tai BLC:ltä. Saimaan Kuitu Oy puhelin Myynti- ja markkinointi Heli Pajuvirta, Johanna Lampinen, Verkon rakentamisasiat Savitaipale: Kari Kotirinta, Taipalsaari: Jukka Pulkkinen, Toimitusjohtaja/projektijohto Tuomo Puhakainen, Saimaan Kuidun ensimmäisen liittymän käyttöönotto Saimaan Kuitu Oy on kuntalaisten oma, voittoa tavoittelematon osakeyhtiö. Saimaan Kuidun valokuituverkko rakennetaan yhteistyössä asukkaiden kanssa. Näin saavutetaan mahdollisimman edullinen liittymähinta ja palvelumaksut. Saimaan Kuitu Oy Y-tunnus: Toimipaikat: Kirkkotie 6, Savitaipale Kellomäentie 1, 54920Taipalsaari

2 Saimaan Kuidun valokuituverkon rakenne ja verkon varmistukset Viestiasema Savitaipale 100/100 Mbit/s tai 1000/100 Mbits kiinteä ja langaton verkkoyhteys kotona tai yrityksessä + ei kaupalliset TV-kanavat (lisätilauksesta ja -maksusta kaupalliset TV-kanavat). Saimaan Kuidun Savitaipaleen valokuituverkko Internet/ Blue Lake Communications Oy (BLC) teleoperaattorien valokuituverkot Saimaan Kuidun Taipalsaaren valokuituverkko Viestiasema Taipalsaari Saimaan Kuidun valokuituverkossa varataan jokaiselle asiakkaalle oma kuitu. Jokaiseen toteutettavaan liittymään (asunto, yritystila tai vapaa-ajan asunto) kytketään vähintään 1 kuitu/liittymä.

3 Valokuituverkon kaapelointiperiaate taajama-alueen asunto- ja yrityskiinteistöille Saimaa Kuitu suosittaa: Uusissa tieliittymissä ja pihoissa kiinteistön omistaja asentaa mm kaapeliputken valmiiksi rakennusvaiheessa talojakamosta tontin reunalle. Runkovalokaapeli Runkovalokaapeli asennetaan 70 cm syvyyteen ja tien alituksissa 100 cm syvyyteen. Valokaapelijatkos Taajamassa jatkokset ovat m ja haja-asutusalueella m välein. Kiinteistövalokaapeli Jokaiseen asuntoon tai yritystilaan kytketään vähintään 1 kuitu/liittymä. Kiinteistövalokaapelipituudet ovat m ja valokaapeli asennetaan tontin alueella cm syvyyteen. Asiakas vastaa aina tontin alueella tapahtuvasta kaapeliojan kaivutyöstä. Tontin alueella lapiolla tai koneella kaivamisen asiakas voi tilata myös Saimaan Kuidun kautta tai suoraan palvelutarjoajilta.

4 Valokuituverkon kaapelointiperiaate haja-asutusalueen asunto- ja yrityskiinteistöille Valokaapeli voidaan sijoittaa maahan joko auraamalla tai kaivamalla kaapelioja. Ely-teillä valokaapeli aurataan tai kaivetaan aina tien reunaan 70 cm syvyyteen. Haja-asutusalueen yksityisteillä valokaapeli voidaan aurata myös tienomistajan luvalla hiekkatien keskilinjaan ja kiinteistön omistajan luvalla rakennuksen viereen, jos maaperä, pihamaan rakenteet, maassa olevat johdot ja putket sen sallivat. Aurauksessa talon viereen kaapelioja jätetään kaivinkoneen tasoitusjäljelle. Nurmikon laitto, kivetysten asennus, sorastus tai vastaavat asennustyöt kiinteistön tonttialueella eivät kuulu valokaapelin asennukseen, vaan niistä vastaa kiinteistön omistaja omalla kustannuksellaan. Valokaapeliojan kaivamisesta kaivinkoneella kiinteistön tonttialueella Saimaan Kuitu perii aina erillisen maksun 12 /metri. Asiakas vastaa myös kiinteistön tonttialueen kaapeleiden ja putkien sijaintiselvityksistä. Jos kiinteistön omistaja tilaa Saimaan Kuidulta tai sen urakoitsijalta kaapeleiden sijaintiselvityksen, niin työ on maksullista laskutettavaa työtä 66 /tunti. Valokaapelin asennuksesta kiinteistön sisälle päätelevision taakse tai CAT 6 ATK-kaapeloinnin keskipisteeseen vastaa kiinteistön omistaja. Saiman Kuidun urakoitsija jättää tarpeellisen määrän valokaapelia kiinteistön viereen tai kiinteistön tontin rajalle. Runkovalokaapeli Runkovalokaapeli asennetaan 70 cm syvyyteen tien reunaan tai sopimuksen mukaisesti keskelle tietä. Tien alituksissa syvyys on 100 cm. Valokaapelijatkos Haja-asutusalueella m välein. Kiinteistövalokaapeli Silloin, kun Saimaan Kuidun liittymäsopimusehtojen mukaisesti on mahdollista ja asiakas antaa siihen luvan, niin Saimaan Kuidun urakoisija auraa valokaapelin kiinteistön viereen haja-asutusalueilla. Auraus sisältyy liittymän hintaan. Jos aurausta ei voida tehdä, niin kiinteistön omistaja vastaa aina kaikesta tontin/pihapiirin alueella tapahtuvasta kaivutyöstä. Saimaan Kuidun projektipäällikkö sopii aina kiinteistön omistajan kanssa valokaapelin sijoittamisen työmenetelmän kiinteistön tontin/pihapiirin alueella.

5 Valokuituverkon kaapelointiperiaate kiinteistölle Rivi- ja kerrostalojen sekä yrityskiinteistöjen valokaapelointi tarjotaan avaimet käteen periaatteella. Kiinteistövalokaapeli (9 13,8 mm paksua) Valokaapeli asennetaan tontilla cm syvyyteen vähintään 50 mm muoviseen suojaputkeen. Valokaapeli voidaan myös asentaa cm syvyyteen ilman putkea. Suojaputken/valokaapelin päälle laitetaan cm maata, jonka jälkeen kaapeliuraan asennetaan varoitusnauha. Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön tontin alueella valokaapelin asennuksesta maahan, asennuksen kustannuksista ja kaapelin kunnosta. Saimaan Kuitu toimittaa tarpeellisen määrän valokaapelia, 50 mm keltaisen suojaputken ja varoitusnauhan. Suojaputken ja varoitusnauhan hakupaikat ovat Taipalsaarella St1 huoltoasema ja Savitaipaleella kunnan varikko. Varoitusnauhaan on saatavissa myös maarakennusurakoitsijalta ja projektipäälliköltä. Maksullista palvelua asennustyöhön saa myös Saimaan Kuidun kautta. Kuitupäätelaite asennetaan BLC:n toimesta pää-tv:n taakse tai Cat 6 ATK kaapeloinnin keskipisteeseen. Kiinteistön muut sisäverkkotyöt ovat asiakkaan vastuulla. Saimaan Kuidun projektipäällikkö sopii kiinteistökohtaisista järjestelyistä kiinteistön omistajan kanssa. Katu/ tie Kiinteistövalokaapeli.. Runkovalokaapeli on 70 cm syvyydessä. Kiinteistövalokaapeli talon vieressä ja talon sisälle Valokaapelia jätetään kiepille 3-5 m reserviksi lähelle seinää. Talon sisällä tarvitaan valokaapelia vähintään 3 metriä asennusvaraksi (kuitupäätelaitteen luona). Asiakas saa viedä valokaapelin vain kiinteistön tekniseen tilaan. Valokaapelia ei saa katkaista. Kuitupäätelaitteen asennuksen jälkeen BLC:n asentaja työntää tarvittavan ylimääräisen valokaapelin rakennuksen ulkopuolelle.

6 Valokuituverkon kaapelointiperiaate kiinteistön tontilla Rivi- ja kerrostalojen sekä yritysten valokaapelointi tarjotaan avaimet käteen periaatteella. Taajamassa valokaapeleiden Saimaan Kuidun asennusurakoitsija kaivaa kadun/tien reunassa valokaapelit maahan ja tuo kaapelin tontin reunalle kiepille. Kaapeli on noin 9 13,8 mm paksua. Kiepin paikka merkitään merkkipaalulla Saimaan Kuidun ja tontin omistajan kanssa yhteisesti sovittuun paikkaan. Merkkipaaluun merkitään kuinka monta metriä valokaapelia asennusurakoitsija jättää kiepille. Kaapelia jätetään varmasti riittävästi. Valokaapeli ja suojaputki tontilla: Asiakas vastaa kaivamisesta ja asentamisesta. Kaapeliojaan on asennettava varoitusnauha. Kaapelireitti pihalla: Nurmikon poikki, kivetyksen reunoissa, kivijalan vieressä. Puita ei saa olla ihan lähellä, koska juuret voivat vaurioittaa kaapelia. Suojakouru kaapelinousussa tontin rajalla. * Saimaan Kuidun urakoitsija asentaa 10 cm syväys riittää laatan alla cm syväys riittää pihalla. Saimaan Kuidun kautta on saatavissa neuvoja ja myös edullista maksullista apua kiinteistöllä tapahtuviin töihin!

7 Valokaapelin läpivientiperiaate olemassa olevaan kiinteistöön - metalliton valokaapeli - (projektipäällikkö kertoo asiakkaalle kaapelityypin) Kuitupäätelaitteen lähellä pitää olla kaksiosainen maadoitettu sähköpistorasia. Asiakas vastaa sähköpistorasian asennuksesta. Asiakas ei saa itse viedä valokaapelia asuinhuoneistoon, vain ainoastaan tekniseen tilaan, koska kuitujen päät ovat vaarallisia, kun suojatuppi katkaistaan pois. Valokaapelin läpiviennin voi tehdä itse tai sen voi tilata omalla kustannuksella Saimaan Kuidun urakoitsijoilta tai BLC:n asentajilta kuitupäätelaitteen asennuksen yhteydessä. Hinta-arvio on noin Esimerkki Kuitupäätelaite Valokaapelia ei saa taittaa terävään kulmaan. Talovalokaapelin minimi taivutussäde on asennettaessa 180 mm ja asennettuna 90 mm. Asiakas vastaa valokaapelin suojaamisesta ulkoseinällä metallikourulla. Suojaputki 50 mm Sidos tarvittaessa. Talon ulkopuolelle jätetään 3-5 metrin valokaapelikieppi. Asennuskuoppaa ei saa peittää ennen kuin kuitupäätelaite on asennettu huoneistoon, koska ylimääräinen kaapeli työnnetään sisältä ulos. Mustaa (8-10 mm) muovista valokaapelia ei tarvitse suojata muovikourulla, mutta sen voi asiakas tehdä omalla kustannuksella. Suojaputkeksi suositellaan 16 mm sähkökaapelien suojaputkea. Suojaputken ja kaapelin rako tiivistetään uretaanivaahdolla tai mineraalivillalla vasta sen jälkeen kun BLC:n asentaja on asentanut valokuituliittymän.

8 Valokaapelin läpivientiperiaate olemassa olevaan kiinteistöön - maadoitettava metallia sisältävä valokaapeli (projektipäällikkö kertoo asiakkaalle kaapelityypin) Kuitupäätelaitteen lähellä pitää olla kaksiosainen maadoitettu sähköpistorasia. Asiakas vastaa sähköpistorasian asennuksesta. Asiakas ei saa itse viedä valokaapelia asuinhuoneistoon, vain ainoastaan tekniseen tilaan, koska kuitujen päät ovat vaarallisia, kun suojatuppi katkaistaan pois. Valokaapelia ei saa taittaa terävään kulmaan. Talovalokaapelin minimi taivutussäde on asennettaessa 180 mm ja asennettuna 90 mm. Asiakas vastaa valokaapelin suojaamisesta ulkoseinällä metallikourulla. Maadoitusjohdin sijoitetaan suojaputken ulkopuolelle. Saimaan kuidun projektipäällikkö sopii asiakkaan kanssa metallisen valokaapelin maadoituksen tekotavan. Maadoitusjohdin voidaan kiinnittää kiinteistön yhteismaa-kiskoon tai maadoitusjohdin voidaan asentaa kiinteistölle johtavaan kaapeliojaan suojaputken ulkopuolelle. Sidos tarvittaessa Suojaputki 50 mm Esimerkki Valokaapelin läpiviennin voi tehdä itse tai sen voi tilata omalla kustannuksella Saimaan Kuidun urakoitsijoilta tai BLC:n asentajilta kuitupäätelaitteen asennuksen yhteydessä. Hinta-arvio on noin Kuitupäätelaite Valkoinen ohut (5-6 mm) ulkovalokaapelin sisä-kuituputki on aina suojattava kiinteistön sisällä muovilistalla. Tämä koskee tapauksia joissa joudutaan tekemään valokaapeliin maadoitus-liitos talon ulkopuolella, jolloin valokaapelista poistetaan musta ulkovaippa ja kaikki metalliosat. BLC asentaa maadoitusliittimen kiinni valokaapelin metallisiin osiin. Talon ulkopuolelle jätetään 3-5 metrin valokaapelikieppi. Asennuskuoppaa ei saa peittää ennen kuin kuitupäätelaite on asennettu huoneistoon, koska ylimääräinen kaapeli työnnetään sisältä ulos. Suojaputkeksi suositellaan 16 mm sähkökaapelien suojaputkea. Suojaputken ja kaapelin rako tiivistetään uretaanivaahdolla tai mineraalivillalla vasta sen jälkeen kun BLC:n asentaja on asentanut valokuituliittymän.

9 Valokaapelin läpivientiperiaate olemassa olevaan kiinteistön tekniseen tilaan tai talojakamoon talon anturan läpi tai alitse - maadoitettava metallia sisältävä tai metalliton valokaapeli Saimaan Kuidun projektipäällikkö sopii tarvittavan valokaapelimäärän kiinteistön omistajan kanssa ja se merkataan kiinteistön viereen laitettavaan paaluun. Saimaan Kuidun urakoitsija jättää sovitun määrän valokaapelia. Asiakas vastaa kaivamistöistä ja vie valokaapelin tekniseen tilaan ja talojakamoon. Valokaapelia ei saa katkaista. Työvaraksi pitää jättää vähintään 3 metriä valokaapelia. Tekninen tila voi olla kotijakamo tai muu tila, jossa pitää olla vähintään mm vapaata tilaa ja hyvä kiinnitysalusta kuitupäätelaitteelle. Kuitupäätelaite Kuitupäätelaitteen lähellä pitää olla kaksiosainen maadoitettu sähköpistorasia. Asiakas vastaa sähköpistorasian asennuksesta. Maadoituskisko Jos kuitupäätelaite asennetaan tekniseen tilaan tai kotijakamoon, niin Saimaan Kuidun suositus on asentaa teknisestä tilasta tai kotijakamosta 2 kpl CAT 6 ATK-kaapeleita päätelevision taakse. Jos kuitupäätelaitteen Wi-Fi-signaali ei läpäise tarpeeksi hyvin teknisen tilan seiniä, niin signaalia voi vahvistaa Wi-FI lisälaitteella. Toinen putki tontin reunaan asti. Putket 2x50mm Säde 200 mm Metallivaippaisissa valokaapeleissa BLC kytkee maadoituksen kuparijohtoa 2 metriä liittimellä valokaapelin metalliosiin tai jos jakamossa on maadoituskisko, niin BLC kytkee maadoitusjohdon kiinni maadoituskiskoon. Asiakas vastaa muusta maadoituksen toteutuksesta kiinteistössä mm. jatkamalla tarvittaessa maadoitusjohdinta. Maadoitus voidaan tehdä myös kaapeliojaan sijoitettavalla 25 metrin maadoitusjohtimella. Projektipäällikkö opastaa asiakasta maadoituksen tekotavasta ennen kuin valokaapeli tuodaan kiinteistölle. Viestintäviraston määräysten mukaan maadoitusjohto on liitettävä talon päämaadoituskiskoon. Lisäohjeita:

10 Valokaapelin asennus uusissa rakennettavissa taloissa - maadoitettava metallia sisältävä tai metalliton valokaapeli Uudisrakennuksien taloista pitää asentaa vähintään yksi 50 mm putki kiinteistön tontin rajalle, jos matka ei ole pitempi kuin 50 m. Jos matka on pitempi, niin putken pitää olla halkaisijaltaan 100 mm. Asenna myös vetolanka putkeen valokaapelin asennusta varten. Asiakas tai sähköurakoitsija vie kiinteistövalokaapelin kotijakamoon. Sähköurakoitsija saa katkaista valokaapelin ja suojata sen uudestaan. Työvaraksi kotijakamoon pitää jättää 3 metriä valokaapelia. Kotijakamossa pitää olla kaksiosainen maadoitettu sähköpistorasia. Kiinteistövalokaapeli tulee kotijakamoon jakamon ylä- tai alapuolelta. Kuitupäätelaite Talovalokaapelin minimi taivutussäde asennettaessa on 230 mm ja asennettuna 115 mm. BLC asentaa kuitupäätelaitteen ja tekee tarvittaessa valokaapelin maadoituksen. Kotijakamon ovi pitää olla sellainen, että se läpäisee kuitupäätelaitteen Wi-Fi-signaalin. Uusissa rakennettavissa rakennuksissa pitää noudattaa viestintäviraston sisäverkkomääräyksiä. Katso ohjeet: averkoistajateleurakoinnista.html pdf

11 Saimaan Kuidun kuitupäätelaite kiinteistön sisällä Saimaan Kuidun valtuuttama BLC:n asentaja vastaa kiinteistövalokaapelin päättämisestä kuitupäätelaitteeseen ja laitteen asennuksesta. Asennuksen jälkeen kiinteä ja langaton internetyhteys ovat käytettävissä. Saimaan Kuidun valokuituverkonrunkoverkon rajapintana toimii kytkentöjen osalta kuitupäätelaite. Saimaan Kuitu toimittaa kaikille liittyjille liittymätyypin mukaiset runkoverkkoon kuuluvat osat. Toimitukseen eivät kuulu kiinteistön sisäverkko tai kuitupäätelaitteeseen liitettävät muut laitteet. Kuitupäätelaitteen sähkönsyöttöliitännän (suositus kaksi maadoitettua pistorasiaa 230 V) toteuttamisesta vastaa asiakas. Kuitupäätelaite luovutetaan toimitusehtojen mukaisesti asiakkaalle asennuksen jälkeen. Jos kuitupäätelaite vaurioituu käytössä, niin asiakas saa uuden laitteen takuuaikana (1v.) ilman veloitusta ja takuuajan jälkeen Saimaan Kuitu Oy:n voimassa olevan hinnaston mukaisesti toimipisteistä Taipalsaarella ja Savitaipaleella. Uuden kuitupäätelaitteen asennuksesta vastaa asiakas. Suosittelemme, että asiakas hankkii UPS-laitteen, johon kuitupäätelaite kytketään. UPS:lle täytyy olla maadoitettu pistorasia. UPS-laite suojaa lyhyiltä sähkökatkoilta ja ylijännitteiltä. Kuitupäätelaitteeseen on liitettävissä kameroita, joita voit katsoa tietokoneella, älypuhelimella ja padilla. Tarkemmat tiedot Saimaan Kuidun nettisivuilta ja hinnastosta. Kuitupäätelaitteen koko: 205*158 mm ja syvyys 48 mm. Kuitupäätelaitteen asennuspaikkoja voivat olla: - päätelevision takana seinällä - kiinteistön telejakamo - muu laitetila Saimaan Kuidun projektipäällikkö auttaa kuitupäätelaitteen paikan valinnassa. Jos asiakas tarvitsee kiinteistön sisäverkkotöitä, Saimaan Kuitu järjestää asennusliikkeen. Jokainen maksaa omat kustannukset. Kuitupäätelaitteelle saa Wi-Fi laajen-nusosan. Katso hinnasto Saimaan kuidun nettisivuilta.

12 Saimaan Kuitu 100 ja 1000 liittymä *100/100 ja 1000/100 Mbit/s internet-liittymä ja Watson IPTV-palvelut Älytelevisio (Joissakin Finlux, LG ja Samsung televisioissa on Watson ohjelmisto. Kysy televisiokauppiaalta neuvoa,) IPTV-tikku HDMI IPTV-boksi CAT 6 Sisälle tai ulos asennettava CAT 6 parikaapelin maksimipituus on 90 m asiakas vastaa itse asennuskustannuksista CAT 6 CAT 6 ulkovalokaapeli Kuitupäätelaite BLC asentaa ja ottaa käyttöön kuitupäätelaitteen, johon liitetään ulkoa tuleva valokaapeli. Paras paikka on päätelevision takana tai CAT 6 ATKkaapeloinnin keskipisteessä. Kuitupäätelaitteeseen voidaan liittää kameroita ja turva-antureita. WLAN / Wi-Fi, Bluetooth Lisäpalveluna voi tilata Watson IPTV-palvelut Palvelu sisältää 5 käyttäjätunnusta, joilla voi käyttää viittä päätelaitetta samanaikaisesti (TV, pad, tietokone, älypuhelin). Äly-TV voi olla kiinni samanaikaisesti internetissä ja antenniverkossa sekä Watson palvelussa: IPTV-boksilla kiinteällä Cat 6 johdolla, langattomalla IPTV-tikulla tai television Watson ohjelmistolla. Huoneistossa voi olla useita älytelevisioita kiinni Watson palvelussa omilla IPTV-bokseilla, IPTV - tikuilla tai Watson ohjelmistoilla. Katso Saimaan Kuidun hinnasto. Kuitupäätelaite/langaton Wi-Fi Kuitupäätelaitteessa on langaton Wi-Fi. Laajennus ja lisä Wi-Fi laitteet asiakas ostaa itse. Katso Saimaan Kuidun hinnasto. Asiakas asentaa itse IPTV- ja lisä Wi-Fi - boksit ja TV-ohjelmoinnin tai asennusliike asentaa laitteet ja palvelut asiakkaan tilauksesta.

13 Television uudet katsomisen mahdollisuudet ja Watson IPTV-palvelu Saimaan Kuidun asiakkaana nopealla valokuituyhteydellä pystyt hyödyntämään aivan uudella tavalla älytelevision mahdollisuuksia. Katsottavissa ovat helposti mm. Watson-palvelu sekä internetin kautta monia lisäpalveluita maksuttomina tai maksullisina mm. Skype, Yle Areena, MTV-katsomo, Ruutu, Netflix, HBO Nordic, jne. Älytelevisiolla voit selata myös nettiä ja lukea mm. nettilehdet. Kaikki älytelevision palvelut riippuvat television merkistä ja tyypistä. Parasta kokonaispalveluvalikoimaa edustaa Samsungin Smart televisiot, mutta tilanne muuttuu koko ajan. Kun valitset älytelevisiota, niin katso etukäteen testejä ja mitä palveluita on saatavissa sekä määrittele mitä itse haluat älytelevisiossa olevan. Suositamme kuitupäätelaitteen asentamista älytelevision taakse, jotta voit liittää älytelevision suoraan CAT 6 RJ- 45 johdolla kuitupäätelaitteeseen kiinni. Myös Watson IPTV-boksi pitää liittää suoraan kuitupäätelaitteeseen (suosituksena siltaavat portit 3-4) ja älytelevisioon kiinni. Jos sijoitat kuitupäätelaitteen kauemmaksi televisiosta esimerkiksi tekniseen tilaan tai talojakamoon, niin suositamme CAT 6 kaapeloinnin asentamista kaksoisrasialla älytelevision viereen. Saimaan Kuidun asiakkaana saat Watson palvelun erikoishintaan! Tarvitset Saimaan Kuidun valokuituyhteyden, television ja Watson palvelun. Watson palvelun avulla näet kaikki vapaasti valokuituyhteyden kautta tulevat TV- ja HD-kanavat sekä ison määrän verkon yli katsottavia kanavia. Valokuituliittymä talouksissa lisä-tv:t voi liittää palveluun Watson boksilla, Watson TV-tikulla tai Watson ohjelmistolla (Samsung ja Finlux televisiot). Katso sivuilta Watson laitteiden ja palvelun hinnat. Watson boksilla saat parhaan TV-kuvan ja laajimman 19 kanavan valikoiman. Muissa laajakaistakohteissa voit katsoa Watson TV-kanavia samoilla tunnuksilla Watson TV-tikun tai Watson ohjelmiston avulla. Watson toimii kaikkien teleoperaattoreiden laajakaistayhteyksillä. Palvelun laatu on kiinni muun laajakaistayhteyden kapasiteetista. Katsottavana on perus TV- ja HD-kanavia sekä koko Watsonin Makuunin vuokraleffavalikoima. Lisää kanavia saat tilaamalla maksukanavapaketteja: viihdettä, urheilua, elokuvia ja lastenohjelmia.

14 Watson IPTV-palvelun kanavat ja tallennus Watson palvelu on helppo asentaa ja et tarvitse uutta teräväpiirto HD-antennia tai maksullisia maksukanavakortteja. Watson palvelussa on katseltavissa seuraavat kanavat TV1, Yle TV1 HD, TV2, Yle TV2 HD, MTV3, Nelonen, Yle Fem/SVT World, Yle Fem HD, Sub, Yle Teema, YLE Teema HD, Liv, Jim, Fox, AVA, TV5, Kutonen, BBC Entertainment, Travel Channel ja Nautical Channel. Watson-palvelu sisältää ominaisuuden, jonka avulla voi asettaa haluamiensa peruskanavien koko tarjonnan jatkuvaan tallennukseen. Asiakas voi tallentaa ohjelmia/ohjelmasarjoja seuraavilta peruskanavilta: YLE1, YLE2, MTV3, Nelonen*, FST5, Sub, YLE Teema, Liv, JIM, TV5, Kutonen, FOX ja Ava. *Nelonen, Liv ja JIM kanavien osalta tallennettavissa on ainoastaan yksittäisiä ohjelmia sekä ohjelmasarjoja Jatkuvaan tallennukseen aktivoitujen kanavien ohjelmat ovat katsottavissa neljäntoista vuorokauden ajan, minkä jälkeen ne poistuvat palvelusta automaattisesti. Jatkuvan tallennuksen lisäksi palvelussa on mahdollista tallentaa yksittäisiä ohjelmia suoraan ohjelmaoppaasta. Tallennustila ohjelmille on rajaton ja ne voivat olla yhtäaikaisia. Käyttäjä voi myös poistaa tallennuksia milloin tahansa, mutta järjestelmä poistaa ne automaattisesti kuuden kuukauden jälkeen. IPTV-boksi IPTV-tikku Jatkuvaan tallennukseen ei voi asettaa maksu-tv-kanavia eikä seuraavia kanavia: Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD, YLE Teema HD, BBC Entertainment, Travel Channel ja Nautical Channel. Kyseisten kanavien osalta yksittäisten ohjelmien tai ohjelmasarjojen tallen-taminen on kuitenkin mahdollista kotitallennustoiminnon avulla. Kotitallennuksia voi tehdä hankkimalla noin 100 euron hintaisen 500 Gt:n kovalevyn Watson-boksiin. Tarkan hinnan voit katsoa BLC:n nettisivuilta. Katso tallennuksesta ja muista palveluun liittyvistä asioista: Watson palvelu ja hinnat voivat muuttua tekijänoikeuslain tulkintojen takia. Watson asioissa ota yhteys BLC asiakaspalveluun ma - pe klo 9-16 numeroon (015) tai sähköpostilla asiakaspalvelu@blc.fi

15 Hyviä hetkiä Saimaan Kuidun valokuituliittymän kanssa! Saimaan Kuidun ensimmäisen liittymän asiakkaat. Blue Lake Communications Oy (BLC) vastaa Saimaan Kuitu Oy:n asiakaspalvelusta ja palveluiden kuukausilaskutuksesta sekä teknisestä asiakaspalvelusta. BLC asiakaspalvelu palvelee puhelimitse ma - pe klo 9-16 numerosta (015) tai sähköpostilla asiakaspalvelu@blc.fi BLC laskutus asiakaspalvelu palvelee puhelimitse ma - pe klo 9-16 numerossa: (015) tai sähköpostilla laskutus@blc.fi Vikailmoitukset (24 h/vrk) (015) tai sähköpostiin hairioilmoitukset@blc.fi BLC asentajat antavat liittymän asennuksen ja testauksen jälkeen asiakkaalle asiakasohjeet, 5 metrin vikakaapelin ja Wi-Fi salasanan.

Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet

Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet Saimaan Kuidun valokuituliittymän tietopaketti ja asennusohjeet Olemme koonneet tähän yleistietoa Saimaan Kuidun valokuituverkosta ja ohjeita valokaapelin asentamisesta tontilla sekä kiinteistössä. Lisäksi

Lisätiedot

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita

Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Saimaan Kuidun valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin asentamisesta tontilla ja valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet. Lisätietoja: Myynti- ja markkinointi

Lisätiedot

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Valokuituverkon asennusohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Valokuituverkon asennusohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet

Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita. Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Taipalsaaren valokaapeliverkon ohjeita Ohjeita valokaapelin viennistä kiinteistöjen sisälle ja kiinteistöjen sisäpäätelaitteet Palveluiden tuottajat VALOKUITUVERKON RAKENNE Internet/ operaattorien valokuituverkot

Lisätiedot

TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO

TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO TAIPALSAAREN VALOKUITUVERKKO 6.5.2015 Kunnanjohtaja Jari Willman Taipalsaaren kunta Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta Nek Saimaa Oy Heli Pajuvirta Savitaipaleen ja Taipalsaaren kunnat ESITTELY TUOMO PUHAKAINEN

Lisätiedot

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje

Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Vrs 3.0 Pienkiinteistön valokuiturakentamisen ohje Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n valokuituliittymän toimitus kiinteistöön KSVV Oy toimittaa ja asentaa valokuituliittymän asiakkaalle käyttövalmiiksi.

Lisätiedot

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ

1(5) OHJE PIENTALON RAKENTAJALLE PIENTALON KUITULIITTYMÄ 1(5) PIENTALON KUITULIITTYMÄ YLEISTÄ Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n (Myöhemmin PHPOY) kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen optiseen kuituverkkoon. Kuituverkon kautta

Lisätiedot

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti

100KUITU 100/100Mbit/s. 1000KUITU 1000/1000Mbit/s. 40 /kk. 60 /kk TILAUSSOPIMUS 1/4. Henkilötunnus. Sähköposti TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Toimitusosoite (jos sama ei tarvitse täyttää) Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan

Lisätiedot

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta).

Otan valokuidun käyttööni heti, kun valokuitu on asennettu tai päivämäärästä (viimeistään 18 kk sisällä asennuksesta). TILAUSSOPIMUS 1/4 Nimi Osoite Postinumero ja Postitoimipaikka Henkilötunnus Puhelinnumero Sähköposti Asuntoni kuuluu seuraavan yhtiön (kunnan) alueella: Limingan Kuitu Oy Tyrnävän Kuitu Oy Lumijoen Kuitu

Lisätiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot

Pientalonrakentajan tietoliikenneopas. Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot Pientalonrakentajan tietoliikenneopas Yleistä Ohjeita hankintaan Rakentajan muistilista Yhteystiedot MIKSI KUITULIITTYMÄ? IPP:n kuituliittymä on kuluttajille suunnattu kiinteähintainen liityntä nykyaikaiseen

Lisätiedot

KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE

KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUITUOPAS OMAKOTITALON OMISTAJALLE 10/2017 OPPAASI TURVA- JA TIETOTEKNIIKASSA SISÄLTÖ KAIKKI TARVITSEVAT KUIDUN VALOKUIDUN VALOVOIMAISET EDUT NÄIN VALOKUITU VEDETÄÄN KOTIIN

Lisätiedot

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle

Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti. valokuidun tilaajalle Toimivia yhteyksiä! Valokuitu on sijoitus vuosikymmeniksi eteenpäin! Infopaketti valokuidun tilaajalle Liittymän maatyöt Valokuitukaapeli aurataan tai kaivetaan maastossa noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö

Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö Palvelusopimus, Tampereen Vuokratalosäätiö Valokuitu kirkkaasti paras kiinteistöyhteys Soneran Laajakaista- ja tv-palvelut VTS Tampere 25.11.2014 Jukka Harju Sisältö Miksi valokuituyhteys on kirkkaasti

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla

AINA TALOKAAPELI. 1 Aina Talokaapeli kuparikaapelilla 1(6) AINA TALOKAAPELI Aina Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäverkon yhdistämisen yleiseen televerkkoon joko kuparisella maakaapelilla, optisella kaapelilla tai erityistapauksissa (ha-asutusalueet)

Lisätiedot

Operaattorilaajakaista

Operaattorilaajakaista Palvelukuvaus 1.7.2018 PALVELUKUVAUS SISÄLLYSLUETTELO 1 Palvelun yleiskuvaus... 1 2... 1 2.1 Päätelaite... 1 2.2 Liittymän nopeus... 1 2.2.1 Liittymän nopeuden vaihteluvälit... 1 2.3 Rajaukset... 2 3 Tilaus

Lisätiedot

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin

PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS. Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin PIENTALORAKENTAJAN TIETOLIIKENNEOPAS Avaimet huippunopeisiin yhteyksiin SISÄLLYS Nopeat yhteydet pientaloihin...3 Telia Kotikuitu...3 Liityntäverkon talokaapeli...4 Ennen kaivuutöiden aloittamista...4

Lisätiedot

Opas palveluiden käyttöönottoon

Opas palveluiden käyttöönottoon Tervetuloa Lounean asiakkaaksi Opas palveluiden käyttöönottoon Huoneistoosi on nyt asennettu Kuitulaajakaista VDSL 25 M ja Kaapeli-TV. Säilytä tämä ohje. Sisällysluettelo Kuitulaajakaistan käyttöönotto

Lisätiedot

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille!

Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuitu rakentaa valokuituliittymän kiinteistöösi toimintakuntoon asennettuna! Valokuitu avaa oven tulevaisuuden palveluille! Savon Kuituverkko Oy on maakunnallinen verkkoyhtiö, jonka tehtävänä on

Lisätiedot

DNA Welho MatkaTV -palvelu. DNA Welho MatkaTV. Televisio aina mukanasi tabletissa, älypuhelimessa ja tietokoneessa

DNA Welho MatkaTV -palvelu. DNA Welho MatkaTV. Televisio aina mukanasi tabletissa, älypuhelimessa ja tietokoneessa DNA Welho MatkaTV -palvelu DNA Welho MatkaTV Televisio aina mukanasi tabletissa, älypuhelimessa ja tietokoneessa C M Y CM MY CY CMY K 3-1-2-black-cmyk.pdf 1 24.10.2013 17:56:08 Televisio taskuun ja menoksi!

Lisätiedot

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle! Miksi valokuitu Pälkäneelle valokuitua rakennetaan avoimen verkon periaatteella, jolloin käyttäjä saa vapaasti valita

Lisätiedot

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden

Vuokrasi sisältää nettiyhteyden 1 Vuokrasi sisältää nettiyhteyden Meillä on sinulle hyviä uutisia! Lahden Talojen ja Elisan tekemän sopimuksen mukaan vuokraasi sisältyy nettiyhteys. Saat yhteyden käyttöösi tilaamalla Saunalahti Laajakaistan

Lisätiedot

Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus?

Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus? Miltä näyttää Watsonin tulevaisuus? Cable Days 18.11.2014 Jaakko Harno, Watson Nordic Oy Watson lyhyesti Watson Nordic on Anvia Oyj:n ja Makuuni Oy:n omistama yhtiö Watson Nordic operoi, myy ja markkinoi

Lisätiedot

Kytkentäohje KYTKENTÄOHJE. Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R. WLAN-reititin TP-Link Archer C7.

Kytkentäohje KYTKENTÄOHJE. Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R. WLAN-reititin TP-Link Archer C7. Kytkentäohje 1 KYTKENTÄOHJE Kuitupääte Alcatel-Lucent I-040G-R ja WLAN-reititin TP-Link Archer C7 2 KUITUPÄÄTTEEN TURVALLINEN JA LUOTETTAVA KÄYTTÖ Lue tämä ohje ja toimi annettujen ohjeiden mukaisesti.

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Pientalojen kehittyvät viestintäpalvelut Eri laajakaistatekniikat ovat kehittyneet ja tulevat kehittymään voimakkaasti. Valokaapeliin perustuvilla laajakaistatoteutuksilla

Lisätiedot

Saimaan Kuitu Oy ja riskit. Toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen

Saimaan Kuitu Oy ja riskit. Toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen Saimaan Kuitu Oy ja riskit Toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen 1. Liittymämäärän kehittyminen 2. Osamaksumaksajien suuri osuus 3. Rakentamisen kalleus suhteessa tuloihin 4. Onko teknologiariskejä? 5. Näkymä

Lisätiedot

VASO-ASUKKAAN OPAS. DNA Kiinteistölaajakaista

VASO-ASUKKAAN OPAS. DNA Kiinteistölaajakaista VASO-ASUKKAAN OPAS DNA Kiinteistölaajakaista 1 Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon, olet tehnyt hyvän valinnan muuttaessasi Vason asuntoon.tämä on opas laajakaistan käyttöönottoon ja

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

dna Laajakaistaopas Vason asukkaille

dna Laajakaistaopas Vason asukkaille dna Laajakaistaopas Vason asukkaille Ohjeita käyttöönottoon ja käyttöön > Päätelaitteen asennus > Sähköposti > Laskutus > Yhteystiedot Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon, olet tehnyt

Lisätiedot

Vuores-tietoverkko. Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille

Vuores-tietoverkko. Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille Vuores-tietoverkko Isokuusen Aurinkorinteen omakotirakentajille Tietoverkko Vuoreksen tietoverkon toteuttaa, omistaa ja ylläpitää Vuores Palvelu Oy, jonka osakkaita ovat Tampereen kaupunki sekä alueen

Lisätiedot

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas

Pientalorakentajan. tietoliikenneopas Pientalorakentajan tietoliikenneopas Sisällysluettelo Pientalojen kehittyvät viestintä palvelut.. 3 Sonera Kotikuitu -palvelu... 3 Liityntäverkon talokaapeli... 4 Toimenpiteet ennen kaivutöiden aloittamista...

Lisätiedot

DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille

DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille DNA Laajakaistaopas Vason asukkaille Ohjeita käyttöönottoon ja käyttöön > Päätelaitteen asennus > Sähköposti > Laskutus > Yhteystiedot DNA VASON ohje SM.indd 1 21.8.2008 10:55:41 Tervetuloa nopean laajakaistan

Lisätiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot

Päätelaitteen asennus. Sähköposti. Laskutus. Yhteystiedot Ohjeita käyttöönottoon ja jatkoa varten Päätelaitteen asennus Sähköposti Vartonenkin voisi liittyä. Tulisi vauhtia elämään. Laskutus Yhteystiedot Tervetuloa nopean laajakaistan pariin! Onneksi olkoon,

Lisätiedot

TERVETULOA VALOKAISTALLE!

TERVETULOA VALOKAISTALLE! TERVETULOA VALOKAISTALLE! SSPNET TÄNÄÄN VALOKUITUTEKNIIKAN EDELLÄKÄVIJÄ Olemme tietoliikenneyhteyksien ja internetpalveluiden luotettava asiantuntija. Tarjoamme jatkuvasti uusia tuotteita ja palveluja.

Lisätiedot

LIITTYMÄHINNASTO. Kotitalouksille, taloyhtiöille, vapaa-ajan asunnoille yrityksille sekä paritaloihin

LIITTYMÄHINNASTO. Kotitalouksille, taloyhtiöille, vapaa-ajan asunnoille yrityksille sekä paritaloihin HINNASTO Voimassa 1.7.2017 alkaen toistaiseksi. Hinnat koskevat Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n verkkoa ja palveluita. Oikeudet hinnan muutoksiin pidätetään. Hintamuutokset ilmoitetaan osoitteessa www.ksvv.fi.

Lisätiedot

Taloyhtiöinfo. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy

Taloyhtiöinfo. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Taloyhtiöinfo Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Taloyhtiöinfo 1 Sisältö Keski-Suomen Valokuituverkot Oy Tuotteet taloyhtiöille Valokuituliittymän hinta Internetpalvelut Valokuitu palvelujen mahdollistajana

Lisätiedot

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola

Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Talokaapelointi metallilla vai ilman? Jari Kleemola Optisen liityntäverkon maadoitukset Optinen liityntäverkko alkaa teleyrityksen laitetilasta ja päättyy asiakaskiinteistön talojakamoon Valokaapelissa

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin Voimassa 1.9.2016 alkaen toistaiseksi. Hinnat koskevat Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n verkkoa ja palveluita. Oikeudet hinnan muutoksiin pidätetään. Hintamuutokset ilmoitetaan osoitteessa www.ksvv.fi.

Lisätiedot

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE Sähköverkkoon liittyminen 1. Sähkösuunnittelu Rakentajan sähkösuunnittelija laskee sähköliittymän pääsulakkeiden koon. 2. Liittymissopimus Sopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.

Lisätiedot

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00. Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00. Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta 26.11.2015 klo 12.00 Asiantuntijan kuuleminen ja kirjallinen asiantuntijalausunto Saimaan Kuitu Oy toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen Asia: HE 116/2015 vp Hallituksen

Lisätiedot

Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013

Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013 Tietoliikenneyhteydet ja kaapeli-tv-ratkaisut taloyhtiöille ja asukkaille Porvoon kiinteistöyhdistyksen laajakaistailta 26.11.2013 LPOnet Oy Ab toimitusjohtaja Gustaf Forsberg Agenda: 1. LPOnet Oy Ab 2.

Lisätiedot

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE

OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE OHJEITA OMAKOTIRAKENTAJALLE 1 Sähköverkkoon liittyminen 1. Sähkösuunnittelu Rakentajan sähkösuunnittelija laskee sähköliittymän pääsulakkeiden koon. 2. Liittymissopimus Sopimus kannattaa tehdä hyvissä

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin

LIITTYMÄHINNASTO kotitalouksille, vapaa-ajan asunnoille ja yrityksille sekä paritaloihin HINNASTO Voimassa 1.9.2016 alkaen toistaiseksi. Hinnat koskevat Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n verkkoa ja palveluita. Oikeudet hinnan muutoksiin pidätetään. Hintamuutokset ilmoitetaan osoitteessa www.ksvv.fi.

Lisätiedot

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1

Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Vakioidut yksikköhinnat ja pitoajat - 548/962/2013 1 Valokuituverkko, materiaalit Kaapelinsuojukset (eur/metri) Suojaputki 110 mm 2,60 20 Suojaputki 100 mm 2,24 20 Suojaputki 75 mm 1,46 20 Suojaputki 50

Lisätiedot

Kaapeli-tv tuo kotiisi aimo annoksen viihdettä! Lisätiedot asiakaspalvelustamme.

Kaapeli-tv tuo kotiisi aimo annoksen viihdettä! Lisätiedot asiakaspalvelustamme. Kaapeli-tv tuo kotiisi aimo annoksen viihdettä! Kaapeli-tv tuo televisioosi terävän kuvan ja äänen ja laajan ohjelmatarjonnan. Saat automaattisesti mukavan kattauksen peruskanavia ja lisäksi voit valita

Lisätiedot

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä

Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Sisäverkkojen saneeraus ja viranomaismääräysten huomioiminen taloyhtiöissä Ravintola Nallikari, Oulu 22.9.2015 / Ari Kurkela Julkinen 1 Esityksen sisältö Vanhat sisäverkkomallit Sisäverkot 1.1.2015 alkaen

Lisätiedot

Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä

Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä Sivu 1/5 Kustannuslaskelma taloyhtiön kiinteistä Internet-yhteyksistä Laskelma HomePNA-tekniikkaa hyödyntävästä kiinteästä laajakaistaisesta internet-ratkaisusta taloyhtiöille. Ympäristönä voi olla erityyppiset

Lisätiedot

Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa.

Liikemerkkiä tulee käyttää vain tässä ohjeistossa olevassa muodossaan, eikä merkin ja logon suhteita tai paikkaa saa muuttaa. Graafinen ohjeisto Yritystunnus Saimaan Kuidun yritystunnus koostuu kahdesta elementistä, Saimaan Kuitu -nimen logotyypistä (Ubuntu medium), sekä nimen eteen sijoitettavasta 4-värisestä liikemerkistä.

Lisätiedot

Elisa Talokaapeli. Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004

Elisa Talokaapeli. Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004 Elisa Talokaapeli Tuotetiedot, tilausohjeet ja hinnasto 1.9.2004 Elisa Talokaapeli Elisa Talokaapeli mahdollistaa kiinteistön sisäjohtoverkon yhdistämisen maakaapelilla yleiseen televerkkoon. Yhdistämisen

Lisätiedot

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 1 Versio 2.1 NETIKKA TV KÄYTTÖOHJE Netikka TV 2(10) Tervetuloa Netikka TV:n käyttäjäksi! Tervetuloa käyttämään Anvian Netikka TV -palvelua. Onnittelemme sinua hyvästä valinnasta! Palvelu antaa

Lisätiedot

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen

KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat. Harri Mutanen KIINTEISTÖJEN SISÄVERKOT - hyvät asennustavat Harri Mutanen ORBIS OY Perustettu 1949 Suomalainen perheyritys Maahantuonti ja oma valmistus Työntekijöitä 50 Liikevaihto 7,8 MEUR (2015) Toimipisteet Vantaa,

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

WATSON-TIKKU KÄYTTÖOHJE

WATSON-TIKKU KÄYTTÖOHJE WATSON-TIKKU KÄYTTÖOHJE Tervetuloa käyttämään Watson-palvelua. Onnittelemme sinua mainiosta valinnasta! Watson-palvelun avulla katsot tv:tä, vuokraat elokuvia ja tilaat maksu-tv-kanavia oman makusi mukaan,

Lisätiedot

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160

117 vj M 160 s jv M 160 v M 160 117 vj M 160 jv M 160 sv M 160 Vattenfall Verkko Oy 10407526 Avux Maastosuunittelu ID Xpower 6JAN107709A10 TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS KOHDE: Kenttävahdintie Tervakoski Janakkala VATTENFALL VERKKO OY

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

PAIMENSAARI JA KYLÄNIEMI ETELÄ-KARJALAN

PAIMENSAARI JA KYLÄNIEMI ETELÄ-KARJALAN PAIMENSAARI JA KYLÄNIEMI ETELÄ-KARJALAN ENSIMMÄISINÄ! Toimitusjohtaja Tuomo Puhakainen Verkottaja Kari Kotirinta Nek Saimaa Oy ESITTELY TUOMO PUHAKAINEN * 1974-1989 -15 VUOTTA SONERAN TEKNIIKASSA, KAAPELITYÖT

Lisätiedot

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6

7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$ .$$3(/2,17, 7<g.2+7$,1(1Ã7<g6(/,7<6 1 7,(/$,726 88'(10$$1Ã7,(3,,5, 9$/7$7,(1ÃÃ/,,.(11(7(/(0$7,,..$Ã9b/,//bÃ.(+bÃ,,,ÃÃ.(5$9$.$$3(/2,17, 7

Lisätiedot

Kuituinfo taloyhtiöt

Kuituinfo taloyhtiöt Kuituinfo taloyhtiöt 5.2.2019 Oulun Seudun Sähkö, kuituliiketoiminta Kuiturakentaminen osaksi konsernin liiketoimintoja 2018. Sopii hyvin yhteen nykyisten infraliiketoimintojemme kanssa. Valokuituverkko

Lisätiedot

KANAVAPAKETTIEN PERUSHINNASTO

KANAVAPAKETTIEN PERUSHINNASTO KANAVAPAKETTIEN PERUSHINNASTO Kaapeli-tv tuo kotiisi aimo annoksen viihdettä! Kaapeli-tv tuo televisioosi terävän kuvan ja äänen ja laajan ohjelmatarjonnan. Saat automaattisesti mukavan kattauksen peruskanavia

Lisätiedot

WATSON-PALVELUN KANAVATARJONTA Kanavapaikka Katsottavissa Watson-boksilla Katsottavissa muilla laitteilla

WATSON-PALVELUN KANAVATARJONTA Kanavapaikka Katsottavissa Watson-boksilla Katsottavissa muilla laitteilla Peruskanavat/vapaasti katsottavat kanavat 1 Yle TV1 Yle TV1 *) 2 Yle TV2 Yle TV2 *) 3 MTV3 MTV3 *) 4 Nelonen Nelonen *) 5 Yle Teema & Fem Yle Teema & Fem *) 6 Sub Sub *) 8 Liv Liv *) 9 JIM JIM *) 10 TV5

Lisätiedot

Valokuituliittymä. itse urakoiden!

Valokuituliittymä. itse urakoiden! Valokuituliittymä itse urakoiden! Itseurakointi lyhyesti Ota yhteyttä Savon Kuidun myyntiin. Selvitämme yhdessä onko liittymän toteutus mahdollista itseurakoiden. Taajama-alueella tai tiheästi asutuilla

Lisätiedot

Tervetuloa Avoimeen Kuituun!

Tervetuloa Avoimeen Kuituun! 23.12.2015 1 (6) Tervetuloa Avoimeen Kuituun! Kotisi on kytketty Avoimeen Kuituun ja pääset pian tilaamaan haluamiasi palveluja. Tämä opas kertoo sinulle, miten otat valokuituyhteyden käyttöön ja miten

Lisätiedot

SAVITAIPALEEN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO. Nek Saimaa Oy 13.4.2015. Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta

SAVITAIPALEEN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO. Nek Saimaa Oy 13.4.2015. Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta SAVITAIPALEEN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO 13.4.2015 Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta Nek Saimaa Oy Televerkkojen historiaa Etelä-Karjalassa ja Savitaipaleella Pietari-Lappeenranta-Helsinki lennätinlinja valmistuminen

Lisätiedot

AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS

AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS AVOIMEN KUITULIITTYMÄN VALOKUITUOPAS SISÄLLYSLUETTELO SUNET s. 3 Mikä on valokuitu? s. 4 Esikatselmus s. 5 Sisäpäätekotelon asennus s. 6 Maatyöt s. 7 Maatyöt tontin alueella s. 8 Ulkopäätekotelon asennus

Lisätiedot

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon

Pientalon liittäminen Concept.10:n. tietoliikenneverkkoon 1 (8) V 1.0 Pientalon liittäminen Concept.10:n tietoliikenneverkkoon 2 (8) 1 Yleistä... 3 2 Liityntäverkon kaapeli... 3 3 Liityntäverkon kaapelin asentaminen... 4 4 Sisäverkko... 5 5 Liityntäkaapeleiden

Lisätiedot

Lue tämä opas ennen käyttöönottoa. DNA TV-hubi PIKAOPAS

Lue tämä opas ennen käyttöönottoa. DNA TV-hubi PIKAOPAS Lue tämä opas ennen käyttöönottoa DNA TV-hubi PIKAOPAS TERVETULOA DNA TV-HUBIN KÄYTTÄJÄKSI! DNA TV-hubilla nautit vapaasti katsottavista ja maksu-tv -lähetyksistä. DNA TV-hubi yhdistää television, netti-tv-sovellukset,

Lisätiedot

Lue tämä opas ennen käyttöönottoa. DNA TV-hubi PIKAOPAS

Lue tämä opas ennen käyttöönottoa. DNA TV-hubi PIKAOPAS Lue tämä opas ennen käyttöönottoa DNA TV-hubi PIKAOPAS TERVETULOA DNA TV-HUBIN KÄYTTÄJÄKSI! DNA TV-hubilla nautit vapaasti katsottavista ja maksu-tv -lähetyksistä. DNA TV-hubi yhdistää television, netti-tv-sovellukset,

Lisätiedot

Tanhua Tanhuan alueella on selvitetty joulukuun aikana kyläläisten kiinnostusta liittyä valokuituverkkoon

Tanhua Tanhuan alueella on selvitetty joulukuun aikana kyläläisten kiinnostusta liittyä valokuituverkkoon Savukosken kunta ja Kuitua Pohjoiseen-hanke ovat käynnistäneet kartoituksen kiinnostuksesta liittyä alueelle mahdollisesti rakennettavaan valokuituverkkoon. Kyselyyn vastaaminen ei sido mihinkään. Kyseessä

Lisätiedot

Valokuituliittymä. itse urakoiden!

Valokuituliittymä. itse urakoiden! Valokuituliittymä itse urakoiden! Itseurakointi lyhyesti Ota yhteyttä Savon Kuidun myyntiin. Selvitämme yhdessä onko liittymän toteutus mahdollista itseurakoiden. Taajama-alueella tai tiheästi asutuilla

Lisätiedot

TELEVISIO AINA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN. David Hasselhoff Show torstaisin klo 21.00 Subilla* Suorat Formula 1 -lähetykset MTV Maxilla*

TELEVISIO AINA SIELLÄ MISSÄ SINÄKIN. David Hasselhoff Show torstaisin klo 21.00 Subilla* Suorat Formula 1 -lähetykset MTV Maxilla* 3-1-2-white-cmyk.pdf 1 24.10.2013 17:56:11 David Hasselhoff Show torstaisin klo 21.00 Subilla* Suorat Formula 1 -lähetykset TV axilla* TELEVISIO AINA SIELLÄ ISSÄ SINÄIN. Fitnesspäiväkirjat maanantaisin

Lisätiedot

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea!

Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse. valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Kaikki maailmassa ei ole langatonta. Valitse valokuitu! Se ainoa luotettava ja huippunopea! Valokuituverkko on seuraavan sukupolven tietoliikenneverkko, joka mahdollistaa kaikki tulevaisuuden laajakaistapalvelut,

Lisätiedot

WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE

WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE Tervetuloa käyttämään Watson-palvelua. Onnittelemme sinua mainiosta valinnasta! Watson-palvelun avulla katsot tv:tä, vuokraat elokuvia ja tilaat maksu-tv-kanavia oman makusi mukaan,

Lisätiedot

VALMISKAAPELITUOTTEET

VALMISKAAPELITUOTTEET VALMISKAAPELITUOTTEET Kuitu kotiin Laajakaistaverkot Orbis Oy - Valmiskaapelituotteet 2015 1 Orbiksen osaaminen Orbiksella on yli 25 vuoden kokemus valokuitutuotteiden valmistamisesta ja tuotteitamme käyttävät

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE

WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE WATSON-BOKSI KÄYTTÖOHJE Tervetuloa käyttämään Watson-palvelua. Onnittelemme sinua mainiosta valinnasta! Watson-palvelun avulla katsot tv:tä, vuokraat elokuvia ja tilaat maksu-tv-kanavia oman makusi mukaan,

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO. Nek Saimaa Oy 16.2.2015. Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta

TAIPALSAAREN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO. Nek Saimaa Oy 16.2.2015. Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta TAIPALSAAREN KUNNAN VALOKAAPELIVERKKO 16.2.2015 Tuomo Puhakainen Kari Kotirinta Nek Saimaa Oy TIEDONSIIRRON NYKYTILANNE TAIPALSAARELLA Sonera tarjoaa kiinteitä datayhteyksia taajamassa Saimaanharjulla

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

LAITEPAIKKA- HINNASTO

LAITEPAIKKA- HINNASTO 1 OPERAATTORIHINNASTO LAITEPAIKKA- HINNASTO Hinnasto sisältää Ikaalisten- Parkanon Puhelin Osakeyhtiön vahvistamat laitepaikkahinnat Operaattorihinnaston yleiset ehdot Voimassa 1.1. 2013 lukien 1. Oikeus

Lisätiedot

Käyttöönotto-opas Digiboksi

Käyttöönotto-opas Digiboksi Käyttöönotto-opas Digiboksi 56438_EL_Viihde_digiboksi_kayttoopas_A5_3_17.indd 1 30.3.2017 10.16 1 4 7 0 Pakkauksen sisältö D1 Kaukosäädin D2 Digiboksi./-# 2 abc 3 def ghi 5 jkl 6 mno pqrs 8 tuv 9 wxyz

Lisätiedot

DNA LAAJAKAISTA TUOTEKUVAUS

DNA LAAJAKAISTA TUOTEKUVAUS TIEDOTE 1 (5) DNA LAAJAKAISTA TUOTEKUVAUS Kohderyhmä dna Laajakaista soveltuu yksittäisen PC:n liikennöimiseen internetiin. Tyypillisin käyttäjäryhmä yksityistaloudet. Pääasiallinen käyttötarkoitus Yksityishenkilön

Lisätiedot

RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN...

RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN... RADIO-TV WESTERLUNDILTA LAMMILTA SAATTE UUTEEN LIITTYMÄÄNNE LÄHELTÄ JA LUOTETTAVASTI ASIANTUNTEVAN ASENNUSPALVELUN SEKÄ LAATULAITTEET LAATUMERKEIN... Tarjoamme Teille päätelaitteet, televisiot sekä Verkon

Lisätiedot

1 (2) Hyvä alueen asukas, Kaisanet Oy aloittaa valokuituverkkojen rakentamisen yhteistyössä Vaalan kunnan kanssa asuinalueellanne kesällä 2011. Rakentaminen on osa valtakunnallista Laajakaista 2015 -hanketta.

Lisätiedot

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS

Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Asunto Oy Iidesranta 1 Iidesranta 11 33100 TAMPERE SÄHKÖJÄRJESTELMÄKUVAUS Tampere 27.08.2012 GRANLUND TAMPERE OY Arto Lehmus Työ 01762.P000 SISÄLLYSLUETTELO 0 SÄHKÖJÄRJESTELMÄT... 1 01 Yleistä... 1 02

Lisätiedot

(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset

(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset 30.3.2015 1(7) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla

Lisätiedot

Rakentajan opas. Lampputieto

Rakentajan opas. Lampputieto Rakentajan opas Lampputieto Muistilista Tee liittymissopimus sähköyhtiön kanssa Selvitä työmaasähkö Tee oma sähkösuunnitelma Valitse sähkösuunnittelija Pyydä urakkatarjoukset Valitse sähköurakoitsija Asennustyöt

Lisätiedot

Nexans seuraa kotiin saakka

Nexans seuraa kotiin saakka www.nexans.fi Kuitua kotiin kaivataan Nexans seuraa kotiin saakka Viime vuosina Nexans on ollut mukana rakentamassa infrastruktuuria uusia tiedonsiirtoväyliä varten mm. kaupunkiverkkojen muodossa. Nyt

Lisätiedot

SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA

SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA SUOSITUS 13.3.2013 SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET MAANTEIDEN VARSILLA Suositus on Sähkö- ja teleyhteistyöneuvottelukunnan (STYNK) hyväksymä 1 SÄHKÖ- JA TELEYHTIÖIDEN YHTEISTYÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin

AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin AntenniTV kaikkialle, kaikkiin päätelaitteisiin Cable Days 17.4.2012 Vesa Erkkilä vesa.erkkila(a)digita.fi MobiiliTV vai TV mobiililaitteissa? Erillisen broadcast-verkon (esim. DVB-H) kautta toteutettu

Lisätiedot

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus

Tuule200 tuulivoimalan 18 m maston maaperustuksen asennus 1.2018 Tuulivoimalan maaperustus Tuule200 tuulivoimalan 18 m maaperustuksen asennus Tuulivoimalan masto... 2 Tuulivoimalan perustustyön suunnittelu... 2 Maston perustuksen osat... 2 Asennuspaikan valmistelu...

Lisätiedot

Onnistumisia yhdessä 14.6.2011

Onnistumisia yhdessä 14.6.2011 Onnistumisia yhdessä 14.6.2011 KAISANET - LAAJAKAISTAHANKKEET 2011 LAAJAKAISTA 2015 Hankkeiden toteutus 2011 14.6.2011 KAISANET - LAAJAKAISTAHANKKEET 2011 Kaisanet on jättänyt hanke-ehdotukset kaikkiin

Lisätiedot

DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje

DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje DNA Welho 110M Viihdytyskaista - Kaapeli pikaohje Modeemin asennus 4 Ohjekirjasta löydät ratkaisut yleisimpiin asioihin esim. WLAN-verkon asennukseen. 1 Kytke modeemi kuvassa näkyvällä tavalla (B + C).

Lisätiedot

Tv-palvelut 01/2019. Kanavapaketit kaapelitelevisioon

Tv-palvelut 01/2019. Kanavapaketit kaapelitelevisioon Tv-palvelut 01/2019 Kanavapaketit kaapelitelevisioon Tv-palvelut Katso, mitä haluat! Kaapeli-tv on huoleton kodin mukavuusvaruste, joka tuo televisioosi terävän kuvan ja äänen sekä laajan ohjelmatarjonnan.

Lisätiedot

Palvelukuvaus VALOKUITU PALVELUKUVAUS

Palvelukuvaus VALOKUITU PALVELUKUVAUS Palvelukuvaus 2.8.2018 VALOKUITU PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 3 1.1 Valokuitulaajakaistapalvelu... 3 1.2 Palvelun rajoitteet... 3 2 PALVELUKOMPONENTIT... 3 2.1 Päätelaite... 3 2.2

Lisätiedot

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet

Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1 Pientalorakentajan sähköistyksen vaiheet 1. Tee esisuunnitelma - sähköistystarpeista - lämmitysjärjestelmästä 2. Ota yhteyttä Tornion Energiaan - saadaksesi neuvoja sähköistyksen toteuttamiseksi - saadaksesi

Lisätiedot

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008

Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA. Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 1 (10) Määräys KIINTEISTÖN SISÄJOHTOVERKOSTA Annettu Helsingissä 14 päivänä tammikuuta 2008 Viestintävirasto on määrännyt 23 päivänä toukokuuta 2003 annetun viestintämarkkinalain (393/2003) 129 :n nojalla:

Lisätiedot