ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty"

Transkriptio

1 1 ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA 2015 Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty

2 2 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Vammaisten henkilöiden osallisuus ja yhdenvertaisuus 3 3. Tietoisuus vammaisuudesta 4 4. Vammaisneuvoston toiminnasta 5 5. Espoon vammaispoliittinen ohjelma VPO 5 6. Vammaisasiamiehen tapaaminen 6 7. Kehittäminen, tutkimukset ja tilastotiedot 7 8. Palvelukulttuurin merkitys 7 9. Saavutettavuus ja esteettömyys Vammaispalvelut Palvelusuunnitelmat ja päätökset Henkilökohtainen apu Asuminen 11. Jälkiasennushissit Työllistyminen, opiskelu, mielekäs tekeminen Kriisi-apu ja hoidollinen apu Terveyspalvelut, kuntoutus ja apuvälineet Liikkuminen Koulu Liikunta ja kulttuuri Integroidut ryhmät 19 sivu

3 3 1. Johdanto Kuvaan selvityksessä vammaisten henkilöiden asemaa ja osallisuutta Espoossa vuoden 2015 aikana. Viime vuonna keskeistä valtakunnallisesti olivat lainsäädännön muutokset, heikkenevän taloudellisen tilanteen vaikutukset ja keskustelu tulevista muutoksista kuten Sote -uudistuksesta. Lakiuudistuksia keskeisiä olivat vammaisten henkilöiden kannalta mm. uusi sosiaalihuoltolaki, yhdenvertaisuuslaki ja kuntalaki. YK:n vammaissopimusta ei saatu vielä viime vuonna ratifioitua Suomessa, mutta todennäköisesti se ratifioidaan tämän vuoden kesällä. Valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO päättyi vuoteen Vielä ei ole tiedossa, mitä on tulossa tilalle. 2. Vammaisten henkilöiden osallisuus ja yhdenvertaisuus YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimus Vammaisten oikeuksien yleissopimuksessa keskeisin ajatus on syrjinnän kieltäminen ja tasapuolisen kohtelun takaaminen vammaisille henkilöille kaikilla elämänalueilla. Keskeinen edellytys sopimuksen tavoitteiden toteutumiselle on yleinen asennemuutos, minkä aikaansaamiseksi jäsenvaltiot sitoutuvat edistämään stereotypioiden ja ennakkoluulojen poistamista sekä lisäämään tietoisuutta eri vammoista ja vammaisten henkilöiden positiivisesta vaikutuksesta yhteiskunnan monimuotoisuuteen. Yhdenvertaisuuslaki Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa. Yhdenvertaisuuslain noudattamista valvovat yhdenvertaisuuslain 18 :n mukaan yhdenvertaisuusvaltuutettu, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta sekä työsuojeluviranomaiset. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa viranomaisia, koulutuksen järjestäjiä ja työnantajia arvioimaan ja edistämään yhdenvertaisuutta omassa toiminnassaan. Lain mukaan viranomaisella, koulutuksen järjestäjällä ja työnantajalla, jonka palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 henkilöä, on oltava suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämistä koskevista toimenpiteistä (yhdenvertaisuussuunnitelma). Olennaista on sekä vammaisten sopimuksessa että yhdenvertaisuuslaissa, että ne toteutuvat käytännössä ja johtavat konkreettisiin toimiin ja asenne muutokseen.

4 4 Valtakunnallinen vammaispoliittinen ohjelma VAMPO Vuosien VAMPO-ohjelman tavoitteena oli turvata vammaisten henkilöiden oikeudenmukainen yhteiskunnallinen asema ja linjata seuraavien vuosien vammaispolitiikan tärkeimmät toimenpiteet. Kaikkiaan ohjelma sisälsi 122 toimenpidettä. Toimenpiteiden avulla on vahvistettu vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta monella saralla. Vammaisten henkilöiden osallisuus on suomalaisen vammaispolitiikan keskeinen periaate ja lähtökohta. Lisätietoja: Suomen vammaispoliittisen ohjelman VAMPO loppuraportti (Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2016:14) 3. Tietoisuus vammaisuudesta Vammaisten palvelut 2013 Kuntakyselyssä kysyttiin kunnilta vammaisuuteen liittyvästä koulutuksesta ja perehdytyksestä ja niiden tarpeesta eri sektoreilla. Taulukosta on nähtävissä vammaisuuteen liittyvää koulutustarvetta kunnissa. Koulutukseen olisi tarvetta kunnan luottamusmiehillä, vanhusten parissa työntelevillä, johdolla ja terveydenhuollon työntekijöillä. Huomiota kiinnittää myös se, että suuri osa vastaajista ei osaa sanoa, olisiko heille vammaisuuteen liittyvä koulutus tarpeellista. Kyselyn perusteella vammaisuuteen liittyvää koulutusta tarvitaan kunnissa huomattavasti enemmän kuin järjestetään.

5 5 4. Vammaisneuvoston toiminnasta Vammaisasiamies toimii vammaisneuvoston asioiden valmistelijana ja sihteeriä. Vammaisneuvosto ja sen Rakennetaan kaikille työryhmä antoi aktiivisesti lausuntoja mm. asiakasmaksuista ja HSL:n alennus- ja vapaalipuista, teki aloitteita sekä järjesti mm. esteettömyysseminaarin. Vammaisneuvosto on kehittämässä toimintatapaa, jolla esteettömyys huomioidaan hankkeen kaikissa vaiheissa. Tässä pilottihankkeena on Matinkylän uimahalli, josta halutaan kaikille kävijöille sopiva, esteetön uimahalli. Vammaisneuvoston edustajat, vammaisasiamies ja liikuntapalvelujen edustajat tekivät Leppävaaran uimahalliin toiminnallisen esteettömyyden käynnin ennen uimahallin avaamista. Käynnillä todettiin korjaustarpeita toiminnallisessa esteettömyydessä. Uusi kuntalaki tuli voimaan alkaen. Kuntalain mukaan vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vammaisneuvosto. Vammaisneuvoston lisäksi pakollisiksi vaikuttamistoimielimiä on myös vanhusneuvosto sekä nuorisovaltuusto alkaen. Espoon kaupunki käynnisti vuonna 2015 hankkeen, jolla mm. edistetään ja laajennetaan hyvien käytäntöjen käyttöönottoa ja tapoja ottaa vaikuttamistoimielimet oikea-aikaisesti mukaan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan. Hankkeen toteutus jatkuu vuonna 2016 vaikuttamistoimielimien haastatteluilla. Hankkeen myötä Espoo on hyvissä ajoin valmistautumassa kuntalain toteutukseen ja vaikuttajatoimielinten toimintaan kuntalain mukaisella tavalla, mikä on erittäin myönteistä. 5. Espoon vammaispoliittinen ohjelman (VPO) eteneminen Vammaispoliittista ohjelmaa toteutetaan Esteetön Espoo hankkeella ja sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen yhteisillä pilottihankkeilla. Näillä toimilla halutaan edistää kaikkien palvelujen, toimintojen ja ympäristön saavutettavuutta ja toisaalta etsiä ne esteet, joiden poistamisella lisätään yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Esteetön Espoo -hankkeet Vuoden esteetön teko: Esteetön Espoo hankkeessa valittiin toista kertaa Vuoden esteetön teko kilpailun voittaja ja kaksi kunniamaininnan saajaa. Voittaja oli Café Ellinella ja kunniamaininnan saivat Kirjasto kuuluu kaikille - projekti ja Oittaan esteetön laituri. Esteetön Espoo tunnus: Esteetön Espoo tunnuksen voi saada yritys tai palvelu. Esteettömyysneuvoja neuvoo arviointilomakkeen täyttämisessä ja esteettömyyden toteuttamisessa.

6 6 Pilotti -hankkeet Vammaispoliittisessa ohjelmassa on käynnistetty sosiaali- ja terveystoimen ja sivistystoimen yhteistyönä pilotti hankkeitta. Iloisesti liikkumaan: Iloisesti liikkumaan hankkeessa on koottu eri toimijoiden verkosto ja julistettu vuosi 2016 Iloisesti liikkumaan teemavuodeksi. Teemavuodesta on tavoitteena saada pysyvää toimintaa. Hankkeessa on parhaillaan meneillä kysely liikunnan esteistä. Viihdytään kirjastossa: Viihdytään kirjastossa hankkeessa on vuosina 2015 ja 2016 järjestetty paljon myönteistä palautetta saanut, järjestöjen, vammaisneuvoston ja kirjastopalvelujen yhteistyönä toteuttama Kaikki pyörii kirjastossa tapahtuma. Vammaiset nuoret mukaan porukkaan: Vammaiset nuoret mukaan porukkaan hankkeessa on käynnistetty integroitujen kesäleirien suunnittelu. Kokemusasiantuntijat koulujen käyttöön: Peruskouluissa on pidetty tilaisuuksia, joissa kokemusasiantuntija kertoo omista koulukokemuksistaan ja sitä kautta pyritään vaikuttamaan kiusaamistilanteiden tunnistamiseen. Tästä on saatu myös myönteisiä kokemuksia ja toimintaa on tarkoitus jatkaa ja kehittää edelleen. Vammaispoliittisen ohjelman toimenpiteenä käynnistetään asiakkaan kohtaaminen - koulutus kaupungin henkilöstölle sekä lisätä kaupungin sivuille tietoa vammaisten henkilöiden huomioinnista palveluissa ja toiminnoissa. 6. Vammaisasiamiehen tapaaminen Vammaisasiamies järjesti tapaamisen, johon hän kutsui vammaisia henkilöitä ja heidän omaisiaan. Tapaamisessa keskusteltiin mm. palveluista ja toiminnoista asiakasnäkökulmasta. Keskusteltaessa palvelukokemuksista yhteinen tekijä myönteisille kokemuksille oli ystävällinen ja avulias palvelu. Tavanomaisesta myönteisesti poikkeava palvelu oli myös jäänyt mieleen. Tällainen lisäpalvelu saattoi olla kysymys, oletko ollut tyytyväinen hoitotarvikkeisiin tai työntekijän soitto asiakkaalle kotiin ja kysymys kuinka voit. Esille nousi myös, että henkilön, jonka asiakas kohtaa ensimmäisenä palvelupisteeseen tullessaan ystävällisyydellä ja avuliaisuudella on iso merkitys. Tapaamistilaisuus koettiin myönteisenä ja toivottiin, että tilaisuuksia järjestettäisiin jatkossa kaksi kertaa vuodessa.

7 7 7. Kehittäminen, tutkimukset ja tilastotiedot On tärkeää huomioida vammaisten henkilöiden osallisuus kaikessa kehittämisessä ja tehtävissä tutkimuksissa. Tilastotietojen saamisessa on edelleen kehitettävää. Kehittäminen, tutkimukset ja tilastotiedot TOIMENPIDE Vammaisten henkilöiden tarpeiden huomioiminen tulisi saada uusiin kehittämisohjelmiin ja hankkeisiin mukaan. Tilastotietojen saaminen mm. vammaiset henkilöt, eri palvelujen käyttäjinä ja hyvinvointiin liittyviä tilastoja TOTEUTUMISEN SEURANTA Toteutuu vaihtelevasti. Tilastotietoa tarvittaisiin nykyistä enemmän. 8. Palvelukulttuurin merkitys Olen tuonut välittävän, vastuutaottavan palvelukulttuurin kehittämisen esille aiemmissakin selvityksissä. Asiakkaan kohtaaminen synnyttää luottamuksen asioiden etenemisestä asiakaslähtöisesti. Tämä nousi esiin myös vammaisasiamiehen tapaamisessa. Välittävän, vastuutaottavan palvelukulttuurin levittäminen ja asiakkaan kokonaistilannetta tukevat palvelut Välittävän, vastuutaottavan, asiakkaan kohtaamista ja kokonaistilannetta tukevan palvelukulttuurin levittäminen. Uusi sosiaalihuoltolaki painottaa moniammatillista yhteistyötä ja yhden luukun periaatetta. Yhtenä toimenpiteenä: VPO:n asiakkaan kohtaaminen -koulutus 9. Saavutettavuus ja esteettömyys Palvelujen ja toimintojen saavutettavuus ja saatavuus YK:n ihmisoikeussopimus painottaa esteettömyyttä ja palvelujen sopivuutta kaikille. Palvelujen saavutettavuus edellyttää esteetöntä ympäristöä ja palvelujen suunnittelua kaikkien käyttäjien tarpeista lähtien. Käyttäjien tarpeita ei tunneta vielä riittävästi. Käyttäjien kokemustiedon mukaan ottaminen suunnitteluun ja yhteistyön käynnistäminen heti suunnittelun alkaessa, on merkittävä voimavara, joka tulisi ottaa

8 8 käyttöön nykyistä paljon laajemmin sekä palvelujen että ympäristön saavutettavuuden ja esteettömyyden toteuttamiseksi. Tämä tulisi ottaa uudeksi menettelytavaksi suunnitteluun kaikilla toimialoilla. Palvelujen saavutettavuus Kaikkien palvelujen saavutettavuus Käyttäjien ja kokemustiedon mukaan ottaminen suunnitellun alusta lähtien. Vammaispoliittinen ohjelman linjaus ja edistäminen pilotti-hankkeilla. Tiedon saavutettavuus Viime aikoina olen saanut useita palautteita, että tiedottaminen ainoastaan kaupungin internet-sivujen kautta ei ole riittävää, erityisesti, jos tiedotuksen on tarkoitus tavoittaa kaikki espoolaiset tai tietyn palvelun kaikki käyttäjät. Asiaa, jota ei tiedä, ei myöskään osaa kysyä. Hyviä esimerkkejä monipuolisemmasta tiedottamisesta on mm. Espoo liikkuu lehti ja Länsiväylä lehden välissä oleva liite senioritoiminnasta. On ehdotettu, että voisiko Espoo lehti olla vahvasti myös ajankohtaisen asiatiedon jakaja. Tarvitaan myös henkilökohtaista tiedottamista, jos on kyse palvelussa tapahtuvasta muutoksesta. Tiedottamiseen tulisi lisätä vahvemmin näkökulma, onko tieto saavuttanut tiedon tarvitsijan. Ehdotan tiedon saavutettavuuteen linjausta, miten eri asioista tiedotetaan, että tieto on kaikille/kohderyhmälle saavutettavaa. Sähköinen asiointi verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ei ole kaikille soveltuva menettely. Osalle vammaisista henkilöistä tämä on este käyttää sähköistä asiointia. Saamani tiedon mukaan, tähän ollaan kehittämässä kaikille soveltuvaa toimintatapaa. Tiedottaminen Tiedon saavutettavuuteen linjaus Kaupungin omaa viittomakielistä tiedottamista tulee saada ajankohtaisista asioista ja palveluista Uusi ehdotus Kaupungin ensimmäiset viittomakieliset videot ovat toteutuneet: Esteetön Espoo hankkeessa. Viitotun tiedon lisääminen mm. ajankohtaisista asioista tulisi toteuttaa. Esteettömyyden kustannukset Esteettömyyttä kustannuksista on käyty julkisuudessa keskustelua. Ympäristöministeriön selvityksen mukaan asuntojen uudisrakentamisessa esteettömyydestä ei lisäkustannusta juuri synny piha- ja paikoitusaluekin

9 9 huomioiden. Esteettömän rakennuksen lisäkustannus on n /asunto asunnon koosta riippuen. Rakennukset ja toimipisteet Systemaattista esteettömyyskartoitusta kaupungin toimipisteistä ja julkisista rakennuksista ei ole tehty. Eri tietolähteistä tietoa on saatavilla kuten Palvelukartan esteettömyystietoja toimipisteiden esteettömyydestä ja kyselylomakkeista Esteetön Espoo hankkeen yhteydessä Esteetön Espoo tunnuksen saamiseksi, mutta esteettömyyden korjaustarpeet on tärkeää olla koottuna niin, että ne ovat heti saatavilla esim. rakennuksen peruskorjausta suunniteltaessa. Ulkoalueet Ulkoalueiden esteettömyyttä on kartoitettu useana vuonna. Toimenpide-ehdotuksia on viety suunnitteluohjelmiin. Osa toimenpiteistä odottaa isompien tie- ja katuhankkeiden toetutumista. Julkiset tilat ja palvelupisteet Esteettömät kevyenliikenteen väylät ja ulkoilureitit Julkisten tilojen ja palvelupisteiden esteettömyyskartoitukset ja tarvittavat korjaustoimenpiteet sekä korvamerkityn määrärahan varaamista. Rakennusprosessin kuvaaminen kaavoituksesta lähtien esteettömyyden näkökulmasta Koulujen esteettömyyskorjaukset esteettömyyskartoituksen pohjalta. Kartoitettujen ulko-alueiden korjaustoimenpiteiden toteutus ja seurannasta tiedottaminen. Ääniopasteisten liikennevalojen kunnossapito Systemaattinen kartoitus korjausesityksineen tarvitaan. Esteettömyystiedon viemin hankeprosessiin. Esteettömyys on nähtävä toiminnallisena esteettömyytenä. Ei ole edennyt esteettömyysasiamiehen lopetettu huhtikuun alussa 2015 Korjaustoimien toteutustieto helposti saataville. Ääniopasteet ohjaavat sokeiden ja heikkonäköisten liikkumista kevyen liikenteen väylillä. Palautteen perusteella ääniopasteiden kunnossapito ei toimi, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Ääniopasteiden kunnossapito on tärkeää saada toimimaan luotettavasti. 10. Vammaispalvelut Palvelusuunnitelmat ja päätökset Vammaisten palvelut 2013 Kuntakyselyssä on kysytty kunnilta, kuinka paljon on tuottanut vaikeuksia palvelutarpeen selvittämisen aloittaminen annetussa

10 10 määräajassa (7 vrk), palvelusuunnitelman laatiminen ilman aiheetonta viivytystä ja asian viivytyksetön käsittely (päätöksen tekeminen viimeistään 3 kk:n kuluessa). Alla olevasta taulukosta voi päätellä, että useammassa kunnassa (puolet vastaavista) tuotti eniten vaikeuksia palvelusuunnitelman laatiminen ilman aiheetonta viivytystä. Neljännes vastaajista koki, että päätösten tekeminen kolmen kuukauden määräajassa tuotti vaikeuksia. Oheisesta taulukosta on nähtävissä vammaispalvelujen asiakas- ja päätöstietoja vuodelta Asiakas- ja päätöstietoja vuoden 2015 aikana Suorite Määrä Asiakkaita ja käyntejä / työntekijä / vuosi Asiakkaita vammaispalveluissa Päätöksiä tehty Asiakkaita, joille on tehty päätös Asiakastapaamisia (kotikäyntejä, toimistokäyntejä, verkostokäyntejä) Palvelusuunnitelmia on tehty edelleen aktiivisesti. Sosiaalihuoltolaki edellyttää

11 11 asiakassuunnitelmien laadintaa tarvittaessa moniammatillisesti. Asiakassuunnitelmat laaditaan tarpeen mukaan aikuissosiaalityön ja lastensuojelun kanssa. Vuonna 2015 palvelusuunnitelmia tehtiin yhteensä 853 kappaletta. Palvelusuunnitelman laadun varmistamiseen ja seurantaan on tarpeen kehittää laatukriteerit. Vuosi Asiakkaita, joille tehty palvelusuunnitelma Tehtyjen palvelusuunnitelmien määrä Lähde: Fakta / Sosiaali Effica Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelma tulee tehdä kaikille vammaispalvelujen asiakkaille. Palvelusuunnitelmaan laatukriteerit. Suunnitelmista tulisi saada tieto asiakkaiden tarpeista talousarvion laadintaan Asiakkaiden kohtaaminen sekä ratkaisukeskeinen vuorovaikutus Vuoden 2015 aikana on tehty 853 palvelusuunnitelmaa. Systemaattisesti tietoa ei ole saatavilla, tieto pohjautuu arviointiin. Palautteiden perusteella toteutuu osittain. Olen aikaisemmissa katsauksissa esittänyt henkilöstöresurssien lisäämistä vammaispalveluun. Vammaisten nuorten asumiskyselyssä nuoret ja omaiset toivoivat vammaispalveluilta mm. aktiivista yhteydenottoa asiakkaiden suuntaan ja henkilökohtaisempaa otetta perheisiin ja sitoutumista asiakkaisiin. Tilannetta on jonkin verran helpottanut kolmannen johtavan sosiaalityöntekijän palkkaaminen viime vuonna ja kuljetuspalvelujen käytännön järjestelyjen siirtyminen Espoon logistiikalle. Vammaispalvelujen henkilöstöresurssit Riittävät henkilöstöresurssit vammaispalveluun. Sosiaalityöntekijöiden on tärkeää ehtiä henkilökohtaisempaan työhön ja aktiiviseen yhteydenpitoon asiakkaisiin. Palveluohjaajan vakanssin perustaminen vammaisten lasten perheille Vahvistaa palveluohjauksellista työtä ja yhden luukun periaatetta.

12 12 Henkilökohtainen apu Henkilökohtaista apua voidaan järjestää: 1) työnantajamallilla 2) palvelusetelillä 3) ostopalveluna julkiselta tai yksityiseltä palveluntuottajalta, mikä mahdollistaa avun järjestämisen myös kunnan omana toimintana eli palkkaamalla henkilökohtaisia avustajia vaikeavammaisille henkilöille. Henkilökohtaisen avun työnantajamallia käyttäville asiakkaille on tehty kysely keväällä Kyselyn tarkoituksena oli selvittää asiakkaiden kokemuksia ja käsityksiä työnantajana toimimisesta, sekä mallin kehittämisestä. Asiantuntija Kristiina Alppivuori laati kyselyn pohjalta raportin: Henkilökohtaisen avun työnantajamallin toteutuminen - yhteenveto kyselyn tuloksista. Seuraavassa on suoria lainauksia raportista: Vastaajien kokemukset, kyky toimia työnantajana ja hoitaa siihen sisältyviä velvoitteita sekä suhtautuminen ja tyytyväisyys työnantajamalliin vaihtelevat. Kyselyn tulosten mukaan eniten vaikeuksia on sopivan avustajan ja sijaisen löytämisessä, avun saannissa tarvittavina aikoina sekä avustajan rekrytoinnissa. Suurella osalla vastaajista on vaikeuksia myös työaikalainsäädäntöön ja avustajan lomauttamiseen liittyvissä tehtävissä, työsuhteen purkamisessa, avustajan työsuojelusta huolehtimisessa sekä työterveys-huoltosopimuksen laatimisessa. Mielipiteet tiedon saannin osalta jakautuvat, mutta enemmistö (54 %) vastaajista arvioi, että ei saanut riittävästi ohjausta ja neuvontaa vammaispalveluilta. Lisätiedon, erilaisen ohjauksen ja neuvonnan tarve on suuri. Kyselyn ehkä merkittävin tulos liittyy siihen havaintoon, että henkilökohtaisen avun järjestämistavasta päätettäessä, vaikeavammaisen ihmisen omalle mielipiteelle tulee antaa suuri merkitys. Moni toivoo henkilökohtaisen avun työnantajamallin rinnalle nykyistä laajemmin myös muita järjestämistapoja, kuten tuettua työsuhdepalvelua sekä ostopalvelua. Edellä mainittu tulos on merkittävä ja nostaa esiin tärkeän näkemyksen, että yhtä järjestämistapaa ei voi asettaa etusijalle, vaan järjestämistavan valinta tulee lähteä asiakkaiden tarpeista ja hänen näkemyksistään. Eri järjestämistapojen asiakasmäärät (asiakkaalla voi olla päätös useammasta järjestämistavasta) (%) Työnantajamalli ,0 Palveluseteli ,8 Ostopalvelu ,7

13 13 Asiakkaalla voi olla yksi tai useampi järjestämistapa käytössään. Vuonna 2015 asiakkaita oli yhteensä 727, joista työnantajamallin käyttäjiä oli 449. Vammaispalvelut tekevät henkilökohtaisen avun suunnitelman vuonna Henkilökohtainen apu Toimivan avustajavälityksen (myös sijaiset) ja toteuttaminen. Avustajien koulutus Edelleen esitän avustajavälityksen perustamista luotettavan avustajan ja sijaisten saamiseksi. Tätä tukee myös kyselyn tulokset. Henkilökohtaisen avun kaikkien järjestämistapojen kehittäminen asiakaslähtöisesti Esitän kyselyn tekemistä myös muiden kuin työnantajamallin järjestämistapojen käyttäjille. Valvonnan tehostaminen: Ostopalveluun tulisi saada kriteerit avustajan osaamiselle ja asiakkaan tulisi saada tietää, minkälaista toimintaa voi avustajalta edellyttää. Valvonta tapahtuu nykyisin palautteiden perusteella. Edelleen totean, että linjaus työnantajamallin ensisijaisuudesta aiheuttaa kohtuuttomia tilanteita, kuten kyselyssäkin nousee esiin. Esitän vammaisen henkilön oman näkemyksen ensisijaista huomiointia Uusi esitys Uusi esitys Asuminen Edellisessä vammaisasiamiehen selvityksessä kerroin asumisen kyselyn tuloksista (Vammaisasiamiehen selvitys vuodesta 2014), joita vammaispalvelujen on ollut tarkoitus hyödyntää valmistuvassa Asumisen ohjelmassa. Asumisen ohjelman on tärkeää kattaa kaikkien vammaisten nuorten asumiseen liittyvät tarpeet. Kyselyssä vammaispalveluilta toivottiin aktiivista tiedottamista, säännöllisiä infoiltoja sekä keskustelua hyvissä ajoin asumisen eri vaihtoehdoista. Vastaajat pitivät tärkeänä, että on riittävästi erilaisia asumisvaihtoehtoja. Asumispalvelujen valvonta on tärkeää palvelun laadun varmistamisessa. Valvontaa tehdään palvelua ympärivuorokauden tuottavissa asumisyksiköissä, muissa valvontaa tehdään palautteiden perusteella. Sosiaalihuoltolaki velvoittaa omavalvontasuunnitelmien laadinnan myös kaupungin omissa asumisyksiköissä. Asumispalvelu 2015 taulukossa on nähtävissä asiakkaiden osuudet eri asumisen vaihtoehdoissa. Suurin asiakasmäärä on autettu asuminen, jota järjestetään kehitysvammalain perusteella.

14 14 Asumispalvelu 2015 Asumismuoto Asiakkaita Palveluasuminen kotiin 78 Palveluasuminen yksikössä 134 Autettu asuminen 256 Ohjattu asuminen 59 Tuettu asuminen 23 Asunnon muutostöiden saattamisesta ennalleen Edellisessä selvityksessä kerroin käytännöstä, jossa vammaispalvelulain mukaisten asunnonmuutostöiden saattaminen ennalleen on tullut asukkaan maksettavaksi. Tähän asiaan kiinnitti myös tarkastuslautakunta huomiota viime vuoden raportissaan. Sosiaali- ja terveysministeriön edustaja on todennut, että tähän on tärkeää löytää toisenlainen käytäntö. Saamani tiedon mukaan esimerkiksi Helsingissä ja Vantaalla vammaispalvelut toimivat välivuokraajina siihen saakka, kunnes asunnolle löydetään esteetöntä asuntoa tarvitseva asukas. Uusien asuntojen rakentamisessa olisi tärkeää huomioida muunneltavuus ja kaikille soveltuvuus. Se vähentäisi asunnonmuutostöiden tarvetta ja siten myös ennalleen palauttamiskustannuksilta vältyttäisiin. Palveluasuminen (VpL) ja asumispalvelut (KvL) Asumisen vaihtoehtojen lisääminen ja tarpeenmukainen avunsaanti Vapaa-ajan ohjelman järjestämistä asukkaiden toiveiden mukaan. Sosiaalityöntekijöiden parempi perehtyminen perheiden tilanteisiin Asumisyksiköiden asumispalvelujen toteutumisen tehokkaampi valvonta ja tiiviimpi yhteydenpito. Huomiotavaksi vammaispalvelujen asumisohjelmassa Huomiotavaksi vammaispalvelujen asumisohjelmassa Huomiotavaksi vammaispalvelujen asumisohjelmassa Huomiotavaksi vammaispalvelujen asumisohjelmassa Suunniteltujen yhteistyöryhmien perustaminen asumisyksiköihin kuten Niittymaan asumisyksikössä.

15 15 Kaupungin vuokraasuntojen esteettömyys ja koordinointi Muunneltavuuskriteereiden laatiminen uusiin vuokraasuntoihin esteettömyys huomioiden. Inva-asuntojen välityksen koordinointi ja välivuokraus Uusi ehdotus Uusi ehdotus 11. Pääkaupunkiseudun hissityöryhmä Pääkaupunkiseudulla toimii hissityöryhmä osana Hissi Esteetön Suomi 2017 hanketta. Vammaisasiamies kuuluu PKS:n hissityöryhmään Espoon kaupungin yhtenä edustajana. Ryhmän tavoitteena on verkostoitumisen lisäksi tiedon kerääminen ja välittäminen hyvistä käytännöistä jälkiasennushissiprojekteissa. Vuoden 2015 toukokuussa järjestettiin jälkiasennushisseistä tiedotustilaisuus sekä Länsiväylä -lehdessä oli juttu jälkiasennushisseistä. Kiinnostus jälkiasennushissien rakentamiseen on vahvistunut ja hissiavustushakemusten määrä on lisääntynyt. Myös esteettömyyskartoituksia on tehty. ARA myöntää jälkiasennushissien rakentamiseen hissiavustusta korkeintaan 50 % ja Espoon kaupunki korkeintaan 10 %. 12. Työllistyminen, opiskelu ja mielekäs tekeminen Vammaisten nuorten osallisuuden edistäminen on tärkeää ja se on nostettu keskeiseksi kehittämiskohteeksi Espoon vammaispoliittisessa ohjelmassa. Hyvänä esimerkkinä vammaisten nuorten työllistymisestä oli Espoon saama tunnustus Vastuullinen kesäduuni 2015 kampanjassa, jossa Espoon kaupunki valittiin esimerkilliseksi työnantajaksi kategoriassa esimerkillinen vammaisten ja osatyökykyisten työllistäjä. On tärkeää poistaa esteitä vammaisten henkilöiden työllistymiseltä ja saada myös palkkaa tehdystä työstä. Yhtenä esteenä voi olla kiinnostusta vastaavan opiskelupaikan tai oppisopimuspaikan saaminen. Ohjaavia tahoja on jo olemassa kuten Vamos ja Ohjaamo. Esitin edellisessä selvityksessä vammaisten henkilöiden työllistymisen, opiskelun ja mielellään tekemisen edistämisen Espoon tulostavoitteeksi. Näen edelleen tämän erittäin tärkeäksi tavoitteeksi yhdenvertaisuuden ja osallisuuden toteuttamiseksi. Yksinäisyyden ja yhteisöjen ulkopuolelle jäämisen merkittävät seuraukset on nostettu esille. Esittämäni tavoitteen toteutumisella voisi olla monia myönteisiä seurauksia.

16 16 Vammaisten henkilöiden opiskelun, työllistymisen ja mielekkään tekemisen kehittäminen Vammaisten henkilöiden opiskelun, työllistymisen ja mielekkään tekemisen kehittäminen on tärkeä osa yhdenvertaisuuden ja osallisuuden toteuttamisessa. Tarvitaan konkreettisia toteuttamistapoja 13. Kriisi-apu ja hoidollinen apu Lapsiperheiden perhetyö ja kotipalvelu Lapsiperheiden perhetyö ja kotipalvelu ovat myös hyviä esimerkkejä asiakaslähtöisestä toiminnasta. Tässä viime vuoden palautteita: Vammaisten lasten perheiltä ei ole erikseen kysytty kokemuksia, mutta kotipalvelun vaikuttavuutta (miten palvelu vaikutti perheen tilanteeseen), viime vuonna asiakkaat vastasivat näin: Perheen arvio tilanteestaan kotipalvelun alkaessa 5,31 ja kotipalvelun päättyessä 8,39 asteikolla 1-10 (n=59). Asiakaspalvelun laatu-kyselyn tuloksena: Asiakkaiden antama yleisarvosana kaupungin omana työnä tehdystä kotipalvelusta oli 9,1 asteikolla 4-10 (n=150) ja perhetyöstä 8,89 asteikolla 4-10 (n= 72) Vammaisten lasten tai huoltajien käynneistä ei ole erikseen tilastoa, mutta asiakkuuksia seuraavasti: Tulosyy: lapsen pitkäaikaissairaus tai vammaisuus, v 2015: 15 asiakasta Huoltajan sairaus (tämän alle menee siis myös huoltajan vammaisuus, jota ei tilastoida erikseen), v 2015: 55 asiakasta Tilastoidaan asiakkuudet myös lähettävän tahon mukaan, ja v vammaispalvelujen lähettämänä tuli 10 asiakasta Kriisiapu ja kiireellinen hoitoapu Kriisiapu käytäntöjen ja tiedon saavutettavuuden kehittäminen Sujuvan palveluketjun kehittäminen myös vammaisten lasten ja vammaisten vanhempien tarpeet huomioiden Lapsiperheiden perhetyö Palveluohjaus-hankkeessa esitetty tilastojen kehittämistä Tilastointi on käynnistynyt.

17 Terveyspalvelut, kuntoutus ja apuvälineet Terveyskeskusten toimintaa ja ajanvarausta on viime vuosina kehitetty ja siitä on tullut myönteistä palautetta. Asiakasneuvonnasta puhelimessa ja terveyskeskuksissa on tullut palautetta, että neuvonta voisi olla ystävällisempää ja aktiivisempaa. Kuntoutuksen kenttä on edelleen asiakkaiden vaikea hahmottaa ja siihen toivotaan selkeyttä ja yhdenluukun periaatetta. Moni asia toimii vielä asiakkaan oman aktiivisuuden ja koordinoinnin varassa, jolloin myös kuntoutuksen hyödyt voivat jäädä toteutumatta. Palautetta on tullut myös kuntoutuksen saatavuudesta. Kuntoutus tulisi toimia osana asiakkaan kokonaistilannetta ja linkittää se mahdollisten muiden palvelujen ja tukimuotojen kanssa toimivaksi käytännössä. Apuvälineiden saatavuuden kannata on erittäin tärkeää, että luovutus-perusteet ja prosessi ovat toimivat ja ne aidosti edistävät vammaisten henkilöiden osallisuutta. Kuntoutus, terapiat, apuvälineet Kuntoutus ja sen eri toteutustavat monitahoinen ja vaikea asiakkaan hahmottaa. Kuntoutuksen selkeyttäminen ja tiedottamisen lisääminen Kuntoutussuunnitelmien laatiminen kaikille sitä tarvitseville ja siitä tiedottaminen 15. Liikkuminen, kuljetuspalvelut ja palvelulinjat Useilta asiakkailta asiointi- ja vapaa-ajan matkojen määrä on vähennetty 18 yhdensuuntaiseen matkaan/kk (9 edestakaismatkaa/kk), mikä ehkäisee mm. omasta hyvinvoinnista huolehtimista kuten liikunta- ja muihin harrastuksiin ja vapaa-ajan tapahtumiin pääsyä. Tähän tilanteeseen on tärkeää kehittää esteettömiä liikkumismuotoja. Espoon on linjannut, että palvelulinjat (lähilinjat) kiertävät tiettyjä reittejä ja samalla päätti luopua kokonaan kutsuohjatuista palvelulinjoista. Olisi kuitenkin tarpeen kehittää myös kutsuohjattua, perusreitiltä poikkeavia palvelulinjoja tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Käyttäjät voivat sitoutuminen palvelulinjan käyttäjiksi huomattavasti vahvemmin, jos on voinut olla mukana palvelun suunnittelussa ja käyttäjien tarpeet on huomioitu. Palvelulinjan noutaminen mahdollisimman läheltä kotia, on monelle käytönedellytys. Vastaavasti käyttäjien kanssa yhteistyössä tulisi suunnitella joukkoliikennettäkin. Vammaisille henkilöille saavutettavat pysäkit ja ajantasainen informaatio, jossa

18 18 huomioidaan kaikki käyttäjät on erittäin tärkeä osa esteetöntä joukkoliikennettä ja sitä tulisi systemaattisesti kehittää. Kuljetuspalvelut ja liikkuminen Palvelulinjat Kuljetuspalvelumatkojen myöntäminen tarpeen mukaan Palvelulinjojen ja esteettömän joukkoliikenteen kehittäminen yhteistyössä käyttäjien kanssa. Useilla asiakkailla matkojen määrä on 18 yhdensuuntaiseen matkaan/kk. Tämä määrä ei riitä mm. harrastuksiin, jotka tulisi sisältyä asiointi- ja virkistysmatkoihin. On tärkeää aktiivisesti kehittää esteetöntä joukkoliikennettä ja kutsuohjattuja palvelulinjoja. 16. Koulu Koulutoimessa pyritään kehittämään vammaisten nuorten koulunkäyntiä tukevia toimia. Edelleen nivelvaiheet ala-asteelta yläasteelta siirtyminen ja yläasteella sopivan jatkokoulutuspaikan saaminen ovat haasteellisia tilanteita. Vammaispoliittisessa ohjelmassa on käynnistymässä suomenkielisen opetuksen kassa yhteistyössä pilotti Kokemusasiantuntijat koulujen käyttöön. Koulu Vammaisten nuorten opintoohjauksen kehittäminen alkamaan riittävän aikaisin. Koulukiusaamisen ehkäisy Prosessin kehittäminen Yhtenä keinona VPO:n pilotti kokemusasiantuntijat koulujen käyttöön 17. Liikunta ja kulttuuri Tärkeää on edelleen kehittää kaikille sovellettua liikuntaa ja integroituja harrastusryhmiä. Harrastuksiin kuljetuksen järjestäminen olisi tärkeää, koska vammaispalvelumatkat riitä aktiiviseen harrastamiseen. Vammaispoliittisessa ohjelmassa toteutetaan Iloisesti liikkumaan teemavuosi, jossa näitä asioita pyritään kehittämään.

19 19 Vapaa-aika Kaikille sopivan liikunnan ja liikkumisen kehittäminen Vammaiset nuoret on tässä yksi väliinputoaja ryhmä. Kuljetuksen järjestäminen harrastustoimintaan. VPO:n Iloisesti liikkumaan -pilotti Esteettömiä kuljetusvaihtoehtoja 18. Integroidut harrastusryhmät Integroitujen ryhmien perustamiselle on selkeä tarve. Ne voisivat osaltaan ehkäistä yksinäisyyttä. Ryhmiin tulisi olla matalakynnys ja osa niistä voisi olla toiminnallisia ryhmiä. Vertaisryhmien perustaminen Integroitujen ryhmien perustaminen mm. nuorisopalvelujen ja järjestöjen yhteistyönä

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 122. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 08.06.2016 Sivu 1 / 1 1206/2016 00.01.03 122 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen selvitys vuodelta 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh 9.05.06 Sivu / 06/06 00.0.03 7 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen selvitys vuodelta 05 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 590 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus nuorisopalvelujen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 15. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 15. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 24.05.2017 Sivu 1 / 1 47/2016 00.01.01 15 Päätöksiä ja kirjelmiä Valmistelijat / lisätiedot: Mauri Hämäläinen, puh. 043 826 5237 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunkisuunnittelujohtaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 103. Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh 17.05.2017 Sivu 1 / 1 1234/2017 00.01.03 103 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen selvitys vuodelta 2016 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 97. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1246/00.01.03/2014 97 Espoon kaupungin vammaisasiamiehen katsaus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Sirkku Kiviniitty, puh. 050 344 5190 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin 24.08.2016 Sivu 1 / 1 1206/2016 00.01.03 97 Vastaukset vammaisasiamiehen selvityksessä 2015 esitettyihin toimenpide-ehdotuksiin Valmistelijat / lisätiedot: Nina Hiltunen, puh. 046 877 3466 Eija-Inkeri

Lisätiedot

ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2014. Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty

ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2014. Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty 1 ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2014 25.3.2015 Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty 2 Sisällys sivu 1. Johdanto 3 2. Vammaisasiamiehen tehtävät ja toiminta 3 3. Vammaisten henkilöiden tilanne yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2013

ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2013 ESPOON VAMMAISASIAMIEHEN KATSAUS VUOSI 2013 12.3.2014 Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty 2 Sisältö 1. Johdanto 3 2. Vammaisasiamiehen toiminnasta 3 3. Vammaisten henkilöiden elinolot, palvelujen soveltuminen

Lisätiedot

Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa Tea Hoffrén

Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa Tea Hoffrén Kyselytuloksia: Oikeuksien toteutuminen vammaisten henkilöiden arjessa 1 15.12.2017 Tea Hoffrén Mitä ja miksi? Kohderyhmä: vammaiset henkilöt, omaiset ja läheiset sekä vammaisneuvosto- ja vammaisjärjestötoimijat

Lisätiedot

Vammaisneuvoston esitykset kaupungin vuoden 2016 talousarvioon. 1. Sosiaali- ja terveystoimi

Vammaisneuvoston esitykset kaupungin vuoden 2016 talousarvioon. 1. Sosiaali- ja terveystoimi Vammaisneuvoston esitykset kaupungin vuoden 2016 talousarvioon 1 Vammaisneuvosto pyytää ko. lautakunnilta vastaukset talousarvioesityksiin. Toimiala valmistelee oman toimialan esitykset. Sivistystoimen

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT

ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT ROVANIEMEN VAMMAISPALVELUT HYVÄN ARJEN TUKENA Rovaniemen kaupungin vammaispalvelut edistää vammaisten ja pitkäaikaissairaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia. Autamme asiakkaitamme ylläpitämään toimintakykyään

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

Taulukko: Vammaisasiamiehen ehdotukset toimenpiteiksi palvelujen ja ympäristöön kehittämiseksi ja niiden seuranta

Taulukko: Vammaisasiamiehen ehdotukset toimenpiteiksi palvelujen ja ympäristöön kehittämiseksi ja niiden seuranta LIITE 1 Taulukko: Vammaisasiamiehen ehdotukset toimenpiteiksi palvelujen ja ympäristöön kehittämiseksi ja niiden seuranta TARVE-ALUE TOIMENPIDE- EHDOTUKSET TOTEUTUMISEN SEURANTA KOSKEE SEURAAVIA TAHOJA

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi

Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi Sosiaalipalvelut -tulosalue 1 Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi Päivi Nurmi-Koikkalainen 21.10.2008 Rovaniemi Oikeudenmukaisuus = normit + käytäntö H.T. Klami 1990

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa?

Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa? Osallisuuden vahvistaminen: mitä YK:n vammaissopimus linjaa? Harvinaissairauksien kansallinen konferenssi, Säätytalo 22.10.2018 Henrik Gustafsson, lakimies, Invalidiliitto ry YK:n vammaissopimuksen relevantit

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija

Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla. Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Tosiasiallinen yhdenvertaisuus ja sen edistäminen sosiaalialalla Panu Artemjeff Erityisasiantuntija Amartya Sen:in haaste Demokratia sisältää kaksi ydinlupausta: Kaikkia kohdellaan oikeudenmukaisesti ja

Lisätiedot

Tietoa vammaisten ihmisten toimeentulosta: Kysely oikeuksien toteutumisesta Tea Hoffrén

Tietoa vammaisten ihmisten toimeentulosta: Kysely oikeuksien toteutumisesta Tea Hoffrén Tietoa vammaisten ihmisten toimeentulosta: Kysely oikeuksien toteutumisesta 1 6.2.2018 Tea Hoffrén Mitä ja miksi? Kyselyn kohderyhmä: vammaiset henkilöt, omaiset ja läheiset sekä vammaisneuvosto- ja vammaisjärjestötoimijat

Lisätiedot

Työ kuuluu kaikille!

Työ kuuluu kaikille! Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, ry 1 Esteettömyys Esteetön työympäristö on kaikkien etu Laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisten

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty

ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty 1 ESPOON KAUPUNGIN VAMMAISASIAMIEHEN SELVITYS VUODELTA 2016 14.3.2017 Vammaisasiamies Sirkku Kiviniitty 2 Sisällys 1. Johdanto 3 2. Vammaisten henkilöiden oikeudet, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys 3

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. 1. Minä olen asiakas omainen/läheinen

TAUSTATIEDOT. 1. Minä olen asiakas omainen/läheinen Sivu 1 / 9 TAUSTATIEDOT 1. Minä olen asiakas omainen/lähnen Seuraavat kysymykset koskevat itse asiakasta. Mikäli olet omainen/lähnen, vastaa kysymyksiin asiakkaan näkökulmasta. 2. Ikä 0-17 vuotta 18 64

Lisätiedot

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut

KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut KULJETUSPALVELUHAKEMUS Loviisan perusturvakeskus Vammaispalvelut VAMMAISPALVELULAIN MUKAINEN VAIKEAVAMMAISTEN KULJETUSPALVELU Kuljetuspalvelun tarve Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18/ yhdensuuntaista

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja

Henkilökohtaisen avun hakeminen. Työpaja Henkilökohtaisen avun hakeminen Työpaja 10.10.2013 Vammaispalvelulaki - Henkilökohtainen apu liittyy vammaispalvelulakiin. - Vammaispalvelulaki uudistui 1.9.2009. - Vammaispalvelulakia muutettiin, jotta

Lisätiedot

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää?

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Susanna Hintsala & Martina Nygård TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS 1 Esityksen teemat Vammaispalvelujen oikeudellinen perusta Vammaispalvelujen tarkoitus

Lisätiedot

32 Kuljetuspalvelut, viestintä ja yhdenvertaisuus. 33 Vuoden 2018 talousarvioon ja kaupunkistrategian valmisteluun vaikuttaminen

32 Kuljetuspalvelut, viestintä ja yhdenvertaisuus. 33 Vuoden 2018 talousarvioon ja kaupunkistrategian valmisteluun vaikuttaminen Tampere Pöytäkirja 4/2017 1 (11) Aika 18.04.2017, klo 14:00-17:45 Paikka Keskusvirastotalo, Tammerkoski, 2. kerros Käsitellyt asiat 29 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 30 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus Imatran vammaisneuvostolle. Leena Luukka

Ajankohtaiskatsaus Imatran vammaisneuvostolle. Leena Luukka Ajankohtaiskatsaus Imatran vammaisneuvostolle Leena Luukka ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Kansainväliset ihmisoikeudet Kansainväliset ihmisoikeudet ja perusoikeudet määrittävät vähimmäistasoa

Lisätiedot

Hengityshalvauspotilaiden. suunniteltu muutos

Hengityshalvauspotilaiden. suunniteltu muutos Hengityshalvauspotilaiden asemaan suunniteltu muutos Hankekoordinaattori, dos Ilka Haarni Hengityslaitepotilaat ry STEA 2018-2020 Tausta Hengityshalvauspotilaiden aseman muutostarve lainsäädännössä perustuu

Lisätiedot

Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta

Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta Ajankohtaisia asioita meiltä ja maailmalta Kirsi Konola Kehittämistoiminnan johtaja Tienviittoja tulevaisuuteen Turku 1.11.2013 Ajankohtaista meillä: Kehas ohjelma Valtioneuvoston periaatepäätös 8.11.2012

Lisätiedot

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus THL 15.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi 2 Kehitysvammaisten ihmisten asuminen vs. tavallinen vuokra-asuminen

Lisätiedot

LIIKKUMISVAPAUS JA ESTEETTÖMYYS STANDARDI

LIIKKUMISVAPAUS JA ESTEETTÖMYYS STANDARDI LIIKKUMISVAPAUS JA ESTEETTÖMYYS STANDARDI Asukkailla on todellinen mahdollisuus valita itse asuinpaikkansa. Asumisyksikön pitää olla esteetön, ja asukkailla on oltava mahdollisuus liikkua paikasta toiseen

Lisätiedot

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää?

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Susanna Hintsala Kehitysvammaliitto Martina Nygård THL 5.3.2019 Vammaispalvelujen järjestäminen ja hankinta / KOULUTUSKIERROS 1 Esityksen teemat Vammaispalvelujen

Lisätiedot

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää?

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Susanna Hintsala & Martina Nygård TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS 1 Esityksen teemat Vammaispalvelujen oikeudellinen perusta Vammaispalvelujen tarkoitus

Lisätiedot

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää?

Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Miksi ja miten vammaispalveluja tulee järjestää? Susanna Hintsala & Martina Nygård TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS 1 Esityksen teemat Vammaispalvelujen oikeudellinen perusta Vammaispalvelujen tarkoitus

Lisätiedot

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN-

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, Scandic Park, Helsinki 18.2.2016 Jaana Huhta, STM Ajankohtaista Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä:

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa. Katriina Kunttu

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa. Katriina Kunttu Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa Katriina Kunttu 2.11.2016 Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa käytössä kaikki 4 vaihtoehtoa: Työnantajamalli Ostopalvelu Palveluseteli Henkilökohtainen

Lisätiedot

Vammaispalvelulaki uudistuu

Vammaispalvelulaki uudistuu 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, 27.9.2018 Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia

Lisätiedot

Eri järjestämistapojen valintaprosessit (miten se oikeasti Espoossa tapahtuu)

Eri järjestämistapojen valintaprosessit (miten se oikeasti Espoossa tapahtuu) Eri järjestämistapojen valintaprosessit (miten se oikeasti Espoossa tapahtuu) Anu Autio, asiantuntija Espoon kaupunki, Vammaispalvelut Henkilökohtaisen avun asiakasmäärä sekä nettokustannukset Kuusikossa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Stj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kaupunginhallitus Stj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2016 1 (5) 256 Valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran toivomusponsi vanhusten ja vammaisten kuljetusmahdollisuuksien kehittämisestä HEL 2015-010372 T 00 00 03 Päätös päätti

Lisätiedot

Henkilökohtainen avustajajärjestelmä ja vammaispalvelulaki. Jyväskylä 28.8.2008 lakimies Juha-Pekka Konttinen

Henkilökohtainen avustajajärjestelmä ja vammaispalvelulaki. Jyväskylä 28.8.2008 lakimies Juha-Pekka Konttinen Henkilökohtainen avustajajärjestelmä ja vammaispalvelulaki Jyväskylä 28.8.2008 lakimies Juha-Pekka Konttinen Henkilökohtainen avustaja järjestelmä (Kynnys ry:n laatima määritelmä) Henkilökohtainen avustaja

Lisätiedot

Kiitos, että sain tulla mukaan hienoon tapahtumaanne. Päivien teemat: oikeus omiin vahvuuksiin ja haaveista totta, ovat meille kaikille tärkeitä.

Kiitos, että sain tulla mukaan hienoon tapahtumaanne. Päivien teemat: oikeus omiin vahvuuksiin ja haaveista totta, ovat meille kaikille tärkeitä. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen LUOTA MUHUN -konferenssi 14.-15.5.2014 Helsinki Congress Paasitorni Järjestäjä Kehitysvamma-alan neuvottelukunta yhdessä alan järjestöjen kanssa Ke 14.5.2014 klo

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Vastaajien määrä: 1 Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Toni

Lisätiedot

OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli

OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen. SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli OTE 4 Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen SATAOSAA Satakunnan osallisuusmalli Satakunnan Osallisuusmalli Sosiaalisen kuntoutuksen malli Sosiaalisen kuntoutuksen malli (kesken) Vammaispalveluiden työ-

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö

Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Suunnitelmat yhdenvertaisuuden edistämiseksi uuden yhdenvertaisuuslain valossa Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö 1 Uusi yhdenvertaisuuslaki Kaksi kärkeä: syrjinnän suoja ja yhdenvertaisuuden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua. KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012

Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua. KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012 Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012 Palvelujen suunnittelun olemassa oleva säädöspohja Perustuslaki yhdenvertaisuus, sosiaaliturva, oikeusturva

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Heli Sahala heli.sahala@kotka.fi

Lisätiedot

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä

Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Kunnallisen nuorisotyön peruspalvelujen arviointi 2017 Nuorten osallisuus- ja kuulemisjärjestelmä Aluehallintovirastot arvioivat säännöllisesti kuntien peruspalveluja. Nuorisotoimen vuoden 2017 arviointikohteena

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3. Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.2018 Kokonaisreformi SOTE kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja,

Lisätiedot

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

THL Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumiseen varautuminen kunnissa THL 12.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2016 lopussa STM ja

Lisätiedot

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 SOSIAALITYÖ neuvonta ;lanteen arvioin; palvelutarpeen kartoitus palvelusuunnitelman tekeminen sopivien

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen

Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen Henkilökohtainen apu mitä se on? Kaisa Pesonen 21.10.2015 VAMMAISPALVELUT Vammaisten ja kehitysvammaisten henkilöiden palveluiden tavoitteena on mahdollistaa vammaiselle henkilölle mielekäs ja muihin asukkaisiin

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUT. Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo. Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus. Asumispalvelut Katja Vesterelve

VAMMAISPALVELUT. Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo. Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus. Asumispalvelut Katja Vesterelve VAMMAISPALVELUT Vammaispalvelujen palveluesimies Maija Tervo Vammaispalvelun sosiaalityö ja ohjaus Ansala Heli Juupaluoma Sauli Niemi Johanna Rapo Sirpa Asumispalvelut Katja Vesterelve Tiimivastaavat Päivätoiminta

Lisätiedot

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen Osallisuuden ja asumisen alueellinen kierros Lapissa seminaari 20.9.2018 Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Nelli Lindroos Rovaniemen kaupungin vammaissosiaalityön

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista.. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Riitta Jolanki riitta.jolanki@hiy.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Helsingin

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja hissien rooli ohjelmassa Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumistilanne 75-vuotta täyttäneistä vuoden 2011

Lisätiedot

Yhyres me päriätähän. - Kurikan vammaispoliittinen ohjelma

Yhyres me päriätähän. - Kurikan vammaispoliittinen ohjelma Yhyres me päriätähän - Kurikan vammaispoliittinen ohjelma 2019 2024 Sisällys Sisällys... 2 Esipuhe... 3-4 Koti ja sen ympäristö... 5 Koulu- ja opiskelupalvelut... 5 Työ- ja toimeentulo... 6 Vapaa-aika

Lisätiedot

Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut

Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut 28.12.2017 Sisältö 1. Toimeksianto 2. Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmä 3. Työskentelyn

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

Riittävä tuki henkilökohtaisen avun käyttöön. Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö

Riittävä tuki henkilökohtaisen avun käyttöön. Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö Riittävä tuki henkilökohtaisen avun käyttöön Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 13.10.2016 Sanna Ahola 1 Periaatteita henkilökohtaisessa avussa ja muussa yksilölliseen

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY

KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY KITTILÄN KUNNAN PÄÄTTÄJÄT -KYSELY Tervetuloa vastaamaan Lapsiystävällinen kunta (LYK) -alkukartoituskyselyyn, jonka ovat työstäneet koordinaatioryhmän jäsenet Tiina Huilaja, Maija Linnala, Aila Moksi ja

Lisätiedot

Vammaistyön uusimmat kuulumiset

Vammaistyön uusimmat kuulumiset Vammaistyön uusimmat kuulumiset VS avy 15.9.2015 Vammaisuuden määritelmä Vammaisuus ei ole vain terveysongelma. Se on monimutkainen ilmiö, joka syntyy vuorovaikutuksessa henkilön ja yhteiskunnan piirteiden

Lisätiedot

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveysministeriö 1 29.8.2018 Valinnanvapauslain (HE 16/2018) tarkoitus Edistää asiakkaiden mahdollisuuksia valita

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus henkilökohtaiseen apuun , Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl

Ajankohtaiskatsaus henkilökohtaiseen apuun , Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Ajankohtaiskatsaus henkilökohtaiseen apuun 23.9.2014, Seinäjoki Salla Pyykkönen, Kvtl Palvelusuunnitelman merkitys korostuu! Palvelusuunnitelma Yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä asiakkaan ja hänen läheistensä

Lisätiedot

Kohti asiakaslähtöisiä SoTe - palveluja

Kohti asiakaslähtöisiä SoTe - palveluja Kohti asiakaslähtöisiä SoTe - palveluja Kuntakierros kevät 2018 toimialajohtaja Merja Miettinen hoitotyön johtaja Kirsi Leivonen 9.5.2018 1 Asiakkaan asemalla on vahva lainsäädännöllinen tausta (Bäckmand,

Lisätiedot

Missä mennään Kehas-ohjelman toteutuksessa valtakunnallisesti? Susanna Hintsala Kehitysvammaliitto ry.

Missä mennään Kehas-ohjelman toteutuksessa valtakunnallisesti? Susanna Hintsala Kehitysvammaliitto ry. Missä mennään Kehas-ohjelman toteutuksessa valtakunnallisesti? Susanna Hintsala Kehitysvammaliitto ry. susanna.hintsala@kvl.fi KEHAS-ohjelma Ohjelma perustuu valtioneuvoston 21.1.2010 tekemään periaatepäätökseen

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015

Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi. OIVA keskus. Miia Autiomäki 18.2.2015 Neuvonta, palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi OIVA keskus Miia Autiomäki 18.2.2015 20.2.2015 Johdon tukipalvelut vastuualuejohtaja Anssi Niemelä Toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistäminen/ OIVA-keskus

Lisätiedot

Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh

Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh Ohje 1 / 5 Vaikuttamistoimielinten toimintaohjeet kh 23.10.2017 Alaotsikko Nuorisovaltuusto Vanhusneuvosto Vammaisneuvosto Lapsiperheraati Elinkeinoasioiden raati Kylä- ja kaupunginosaraati Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma vammaisväestön tueksi ajalle

Marttilan kunnan suunnitelma vammaisväestön tueksi ajalle Kh 6.8.2018 Liite 1 ( 122) Kv 3.9.2018 Liite 3 ( 27) Marttilan kunnan suunnitelma vammaisväestön tueksi ajalle 2018-2020 Vammaisväestön tulevaisuuden visio YHDENVERTAISUUS KUNTALAISENA SAMAT OSALLISTUMISEN

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö

Yhdenvertaisuussuunnittelu. Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö Yhdenvertaisuussuunnittelu Erityisasiantuntija Panu Artemjeff Oikeusministeriö YES 7 -koulutus 9.2.2015 Panu Artemjeff 1 Uusi yhdenvertaisuuslaki Kaksi kärkeä: syrjinnän suoja ja yhdenvertaisuuden edistäminen

Lisätiedot

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin?

Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Miten Kehas-ohjelma vaikutti ja miten tästä eteenpäin? Susanna Hintsala, Kehitysvammaliitto Kuntaseminaari Eskoossa 28.10.2016 1 11/8/2016 YK-sopimus ja asuminen 9 art. Varmistetaan vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE

TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE TOIMINTASUUNNITELMA 10.3.2018 Sivu 1 (2) TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-19 Porvoon kaupungin vammaisneuvosto on vammaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi perustettu yhteistyöelin,

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN

VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄ, KARVIA VAMMAISPALVELUN PALVELUASUMINEN TOIMINTAOHJE Palvelun määritelmä Vaikeavammaisen määritelmä Palveluasumiseen liittyvät palvelut ja

Lisätiedot

Järjestö- ja seurakuntayhteistyö. Tornio

Järjestö- ja seurakuntayhteistyö. Tornio Järjestö- ja seurakuntayhteistyö Tornio 2.5.2018 Informaatio, Itsearviointi ja oma apu Useita palvelun tuottajia Sähköiset palvelut: Kanta(omatietovaranto), Virtu.fi, ODA, Virtuaalisairaala, Etävertaistukiryhmät..

Lisätiedot

HB-MALLI - vaikutukset palvelurakenteeseen / Porin perusturva /Mari Levonen

HB-MALLI - vaikutukset palvelurakenteeseen / Porin perusturva /Mari Levonen HB-MALLI - vaikutukset palvelurakenteeseen 13.2.17/ Porin perusturva /Mari Levonen Asiakasryhmät Henkilökohtaista budjetointia perheellisille aikuisille joilla on jokin kuormittava tekijä(t) elämässä Kuormittavia

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

KUVA: LIISA HUIMA. Asumisen tekoja. Laatukriteerit asumisen arviointiin ja kehittämiseen

KUVA: LIISA HUIMA. Asumisen tekoja. Laatukriteerit asumisen arviointiin ja kehittämiseen KUVA: LIISA HUIMA Asumisen tekoja. Laatukriteerit asumisen arviointiin ja kehittämiseen Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunta (KVANK) 14.12.2018 KUVA: LIISA HUIMA Asumisen laatukriteerit antavat ohjeita

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Eija Koskela eija.koskela@uusikaupunk

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa Sakari Kela 14.9.2017 Kunnan olemassaolon tarkoitus? Edellytysten luominen kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen toteutumiselle.

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Raimo Ojanlatva raimo.ojanlatva@ouka.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Oulun

Lisätiedot

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA

UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA UUSI YHDENVERTAISUUSLAKI SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON ASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA ASIAKAS YTIMESSÄ, AMMATTILAISET YHTEISTYÖSSÄ AJANKOHTAISSEMINAARI 27.5.2015 27/05/2015 Pirjo Kruskopf, ylitarkastaja 2 Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu käytännössä

Henkilökohtainen apu käytännössä Henkilökohtainen apu käytännössä Mirva Vesimäki, Henkilökohtaisen avun koordinaattori, Keski-Suomen henkilökohtaisen avun keskus HAVU 24.2.2012 Henkilökohtainen apu vaikeavammaiselle henkilölle, 8 2 Kunnan

Lisätiedot

Invalidiliitto ry Järjestöpäivät Kuntavaalit Sote-uudistus

Invalidiliitto ry Järjestöpäivät Kuntavaalit Sote-uudistus Invalidiliitto ry Järjestöpäivät 4.2.2017 Kuntavaalit Sote-uudistus Laura Andersson, yhteiskuntasuhdejohtaja Elina Akaan-Penttilä, lakimies Keijo Kaskiaho, liittohallituksen 2. vpj, sote-johtoryhmän pj

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti mahdollisuutena

Henkilökohtainen budjetti mahdollisuutena Henkilökohtainen budjetti mahdollisuutena Sosiaali- ja terveysturvan päivät, Seinäjoki 14.- 15.8.2013 / Markku Virkamäki, toiminnanjohtaja, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Tiedän mitä tahdon! projekti

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Organisaatio, jota vastaus edustaa Mahdollinen tarkennus Ulla Kuittu ulla.kuittu@jkl.fi

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Kuljetuspalveluhakemus 1 (5) Vammaispalvelulain mukainen vaikeavammaisten kuljetuspalvelu Virkistys- ja asiointimatkat (enintään 18 yhdensuuntaista matkaa/kk) Sipoon kunnan ja lähikuntien alueilla, ei

Lisätiedot

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa

Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa 2019 Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä helmi-maaliskuussa Kyselyyn vastasi yhteensä 227 huoltajaa Kysely huoltajille Kysely Luovin ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoiden huoltajille

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1

Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä Vammaisten sosiaalityö 1 Vammaispalvelut ja kehitysvammahuollon palvelut Helsingissä 4.4.2018 Vammaisten sosiaalityö 1 Tehtävien jako Sosiaali- ja terveysministeriö määrittelee palvelujen kehittämisen suuntaviivat, valmistelee

Lisätiedot

Vammaispalveluhankkeen kysely kuntien työntekijöille

Vammaispalveluhankkeen kysely kuntien työntekijöille Vammaispalveluhankkeen kysely kuntien työntekijöille toteutus touko-syyskuussa 2012 suomeksi ja ruotsiksi lähetettiin hankealueen kuntien, kuntayhtymien ja yhteistoimintaalueiden vammaispalvelun sosiaalityöntekijöille

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu Heli Kulmala 1

Henkilökohtainen apu Heli Kulmala 1 Henkilökohtainen apu Heli Kulmala 1 Vammaispalvelulaki Henkilökohtainen apu on subjektiivinen oikeus vaikeavammaisille henkilöille Henkilö, joka tarvitsee pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden

Lisätiedot