Toimintakertomus Leirikesä 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintakertomus Leirikesä 2016"

Transkriptio

1 Tampereen kesäsiirtolayhdistys ry Toimintakertomus Leirikesä 2016 Sorjan leirikesä on saatu pakettiin vuoden 2016 osalta. Leiriläisiä oli kesän aikana jälleen ennätysmäärä, huikeat 368 lasta. Kesä koostui monipuolisesta leiritoiminnasta aina pihaleikeistä askartelun kautta grilli-iltoihin ja rantaelämään. Jälleen kerran Suomen kesäsäät koettelivat hieman leiriläisiä ja ohjaajien mielikuvitusta sadepäivien puuhastelun osalta, kuitenkin pääsääntöisesti leiriläiset saivat viettää aikaansa ulkoilmassa vähintäänkin kohtuullisessa säässä. Leirikeskuksen oman hiekkakentän lisäksi pelailua harrastettiin tänäkin kesänä Karkun evankelisen opiston nurmikentällä jokaisella leirillä. Sorjan leireillä on pitkä historia ja olemmekin säilyttäneet Sorjassa ja vuosia kulkeneita perinteitä. Jokainen leiripäivä alkaa perinteisesti lipunnostolla ja vastaavasti päättyy lipun laskuun. Lippurinkiin kokoontuminen tuo kaikki leiriläiset yhteen. Lippuringin ohjaa leirin johtaja tai apulaisjohtaja ja lipunnoston/-laskun jälkeen käydään läpi yhteisiä asioita ja jaetaan ryhmätyöt. Sorjan perinnepelit Sorjan tähti sekä Klavunryöstö ovat yhä säilyttäneet suosionsa lasten keskuudessa. Lasten järjestämillä markkinoilla ohjaajat ja leiriläiset pääsivät nauttimaan perinteisestä leirimarkkinatunnelmasta. Sorjan monipuolinen ympäristö ja iso piha ovat mahdollistaneet monet ohjatut ja vapaat toiminnat. Lapset ovat jälleen huomanneet, että päivät kuluvat nopeasti yhdessä pelaten ja toimien, eikä älypuhelimien seuraa olla osattu kaivata. Lipunnosto

2 Jokaisen leirin viimeisenä päivänä pelattiin legendaarinen Make III finaali. Lapset ovat edellisenä päivänä pelanneet toisiansa vastaan Make III turnauksen ja viimeisen päivän kruunaa leiriläisten parhaan joukkueen ja ohjaajien välinen Make III finaali. Tätä finaalia jokainen leiriläinen odottaa vuodesta toiseen. Jokaisessa finaalissa tunnelma on ollut jännittynyt ja kutkuttava, vaikkakin jo perinteiden mukaan ohjaajat vievät aina voiton. Uusiakin tuulia toiminnassa toki oli tänäkin kesänä. Pihaleikkeihin kehiteltiin Ville -ohjaajan johdolla kentällä pelattava Kimble, jossa osallistujat suorittivat erilaisia tehtäviä edetäkseen Kimble -pelilaudalla. Askarteluhetkiä vietettiin useampaan otteeseen kangasvärjäyksen parissa mm. saunakasseja kuvioimalla ja yhteistä leirilakanaa maalaamalla. Make III turnaus Sorjan Parhaat leirillä.

3 Tänä kesänä Sorjan leirien Instagramia on päivitetty ahkerasti kuvin ja videoin leirien aikana. Useammat vanhemmat antoivat hyvää palautetta aktiivisuudesta sosiaalisessa mediassa, onhan leiritunnelmia mukavaa seurata kotoa käsin. Leiriläisten on myös helppo löytää toisensa Sorjan leirien Instagramin kautta ja sitä kautta pitää yhteyttä toisiinsa myös leirien jälkeen. Tampereen Kesäsiirtolayhdistyksen toiminta jatkuu vahvana. Yhdistys on jo usean vuoden ajan ollut suurin yksityinen tamperelaisille lapsille kesäleiritoimintaa järjestävä yhdistys. Vaikka kesäsiirtolatoiminta onkin suunnattu tamperelaisille koululaisille, on maine kiirinyt lasten, koulujen ja perheiden kautta. Tänäkin vuonna leirille saapui useampi lapsia ulkopaikkakunnilta. Taloudellisten tukijoidensa ansioista tänäkin kesänä yhdistys on pystynyt tarjoamaan sadoille lapsille mahdollisuuden ohjattuun, turvalliseen ja monipuoliseen kesänviettoon maaseudulla toisten lasten ja koulutetun henkilökunnan seurassa. Leiripaikkana toimii Tampereen kaupungin omistama Sorjan kesäsiirtola Sastamalan Karkussa. Sorja on viehättävä paikka maaseudun rauhassa luonnon keskellä ja soveltuu hyvin lasten leirien järjestämiseen. Tampereen kesäsiirtolayhdistys huolehtii aktiivisesti siirtolan rakennusten ja alueiden siisteydestä koko leirikeskuksen toiminta-ajan. Vastaavasti kiinteistön kunnossapidosta vastaa Tampereen kaupungin Tilakeskus. Kesän aikana tehtiin Sorjan leirikeskuksen kiinteistöön ja piha-alueisiin liittyviä kunnostustöitä. Rantasaunan eteen kaivettiin salaoja ja ranta-alueelle tuotiin uutta hiekkaa. Lisäksi laiturilla olevan penkin lautaosat uusittiin. Päärakennuksen sisääntuloväyliltä karsittiin puiden oksia helpottamaan kuljetusautojen liikkumista. Ns. kolmiometsästä karsittiin vesakkoa ja näin annettiin kasvutilaa muutama vuosi aiemmin istutetuille puuntaimille. Jalkapallokentän reunassa sijaitsevat tasapainopuomit uusittiin. Päärakennuksen keittiön katon reunat huoltomaalattiin. Syksyn aikana tullaan vielä korjaamaan pääkuistin kaidetta sekä hiotaan ja lakataan osa ruokasalin lattiasta. Pyykkituvan ikkunanpokat ja karmit huoltomaalataan sekä saunan löylyhuoneen palomuuri korjataan. Samassa yhteydessä uusitaan kiuas. Leiriläisiä veneilemässä rannassa.

4 Kesän 2016 leirit 1. Hyppy kesään (6pv) Reipas startti kesään heti koulujen päätyttyä 2. Sorja Games (8pv) Pelailua ja liikkumista reippaassa leirihengessä 3. Vipeltäjät (5pv) Kivaa kesäpuuhaa 6-11-vuotiaille vipeltäjille 4. Vipeltäjät (4pv) 6-11-vuotiaille ja ensikertalaisille suunnattu lyhyempi leiri perinteiseen Sorjan tyyliin 5. Sorjan seikkailu (6pv) Joka vuosi vaihtuvan Sorjan mysteerin ratkomista ja perinteistä leiriohjelmaa 6. Sorjan Parhaat (9pv) Perinteitä vaaliva viimeinen leiri, kuitenkin sisältäen myös paljon uutta ja yllättävää Kesän aikana oli yhteensä 38 leiripäivää.

5 Koonti kesän 2016 leiriläisistä Hyppy Kesään Games Vipeltäjät 1 Vipeltäjät 2 Seikkailu Parhaat TOTAL KA Pojat ,5 Tytöt ,83 Yhteensä ,6 Kapasiteetti% 84,05% 85,55% 85,55% 97,1% 84,05% 97,1% 88,88% esikoululaisia ,63% vuosiluokat 1-6 vuosiluokat ,41% ,95% Tupien kapasiteetti tytöt: 38 pojat: 30 (31) yht.: 68(69) Sorjan Parhaat -leirin leirilakana, joka jaettiin paloina muistoksi leiriläisille.

6

7 Leireistä Sorjan leirit ovat tarkoitettu 6-16-vuotiaille lapsille ja nuorille. Kaikki ikäluokat olivat jälleen edustettuina kesän leireillämme. Kesä polkaistiin käyntiin Hyppy kesään leirillä, jolla leiriläiset olivat vuotiaita. Innostusta alkavaan kesään oli rutkasti ja leirikin saatiin pakettiin varsin iloisissa ja reippaissa tunnelmissa. Kesän toisella leirillä, Gamesilla, on perinteisesti pelattu ja kisailtu paljon erilaisissa pihapeleissä ja -leikeissä. Leiriläiset pääsivät askartelemaan itselleen saunakassit, joilla pyyhkeet ja uikkarit kulkivat kätevästi rantaan. Kisailuista leiriläiset keräsivät pisteitä joukkueilleen ja leirin lopussa paras joukkue palkittiin grilli-illan Rastiradan esteenylitys juhlallisuuksissa. Erityisen suosittu ohjelmanumero tällä leirillä oli musiikkiin liittyvä tietovisailu musacorner. Leirin loppupuolella saimme leirikeskukselle uudet karkkilaatikot lasten herkkujen säilytystä varten. Vipeltäjät -leirejä järjestettiin jälleen kaksin kappalein. Viime vuoden kokeilu kahdesta lyhyestä leiristä osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi, koska edelleen ensikertalaisia ja pienempiä leiriläisiä oli paljon. Vipeltäjät ovat pituudeltaan lyhyempiä (4 ja 5 päivää) kuin muut Sorjan leirit. Myös ohjelma suunnitellaan huomioiden, että leiriläiset ovat pääsääntöisesti 6-11-vuotiaita. Kesän viimeistä edeltävä leiri, Sorjan seikkailu, oli tänäkin vuonna reippaiden seikkailijoiden suosiossa. Tällä kertaa leirin teemana oli viikingit ja leiriläiset etsivät muun leiritoiminnan ohessa viikinkikuninkaan hukkaamia riimukiviä, jotka kätkivät salaisen viestin. Seikkailulla vaalittiin myös Sorjan perinteitä pelaamalla perinnepelejä kuten Klavunryöstöä ja Sorjan tähteä. Viimeisellä leirillä kokoontui 67 leiriläistä, joista suuri osa oli jo ennestään tuttuja toisilleen edellisiltä leirikesiltä. Sorjan parhaat -leirin ikähaarukka sijoittuu perinteisesti enemmän vanhempiin leiriläisiin. Suunnittelussa halusimme ottaa huomioon leiriläisten toiveita ja tästä johtuen leiri seuraili ohjelman osalta pitkälti vanhoja kaavoja. Kaiken perinteisen toiminnan kruunasi tälläkin leirillä viimeisen illan disco, jota leiriläiset tietävät odottaa oikeastaan koko leirin ajan.

8 Päiväohjelma Leireillä noudatettiin hyväksi todettua aikataulua päivittäin. Ohjaajat suunnittelivat päivän teemat ja puuhat etukäteen ja joka aamu ilmoitustaululle ilmestyi yövalvojan tekemä päiväohjelma, johon leiriläiset saattoivat heti herättyään tutustua Herätään uuteen päivään, josta jatketaan aamupesulle 9.00 Lipunnosto ja ryhmätöiden jako 9.15 Aamupala ja ryhmätyöt tuparyhmissä Ohjattua toimintaa Lounas, lepotauko ja kirjasto Ohjattua toimintaa Välipala Ohjattua toimintaa Päivällinen ja omat kännykät Ohjattua toimintaa Iltapala, jonka jälkeen mennään iltapesulle Lipunlasku, leiripäivä päättyy, siirrytään omiin tupiin, iltasatu Hiljaisuus Jo vuosien ajan Sorjan leireillä päivät on aloitettu ryhmätöillä. Tämä tarkoittaa sitä, että joka aamu leiriläiset kokoontuvat ryhmittäin tekemään erilaisia pieniä työtehtäviä jotka liittyvät leirialueen siisteyteen ja siten myös viihtyvyyteen. Ryhmät muodostuvat tupajaon mukaan. Olemme kokeneet tärkeäksi, että lapset pääsevät osallistumaan ja vaikuttamaan kesäsiirtolan viihtyvyyteen ja ympäristöön.

9 Turvallisuus leireillä Leirien onnistumisen perusta on leiriläisten turvallisuuden takaaminen kaikissa tilanteissa. Leiriläisistä huolehtii ja heitä valvoo koulutettu henkilökunta ympäri vuorokauden. Öisin lapsista ja kiinteistöstä huolehtii yövuoroa tekevä ohjaaja. Jokaisella leirillä käydään ensimmäisen päivän aikana lasten kanssa leirin säännöt ja rajat lävitse. Lisäksi järjestetään paloharjoitus, joka toistetaan muutamaan kertaan, sillä puurakenteisissa tiloissa paloharjoitus on tärkeä. Kesän alussa koko henkilökunta kokoontuu koulutuspäiville, jossa alkusammutus- ja ensiapukoulutuksen lisäksi käydään läpi Sorjan toimintatapoja, tarpeellisia neuvoja ja tutustutaan Tampereen Kesäsiirtolayhdistykseen. Tarpeen vaatiessa henkilökuntaa ohjataan myös kesän kuluessa yhdessä johtajan, toiminnanjohtajan ja yhdistyksen hallituksen kanssa. Uimassa ja rannassa ollessa valvonta on tarkkaa. Rantaan lapset eivät saa koskaan mennä yksin. Uimalla ollessa turvallisuus taataan kesästä toiseen seuraavilla säännöillä: Kuusi lasta voi uida yhtä ohjaajaa kohti, kuitenkin enintään 12 lasta kerrallaan. Tämä tapahtuu rajatulla alueella. Alueella, jossa on syvää ja hyppiminen on sallittua, saa olla kerrallaan vain 6 lasta, lisäksi lapsen tulee aina osoittaa oma uimataito ohjaajalle, ennen pääsyä laiturin päähän. Saunalla on aina oma valvoja ja veneilemään pääsee pelastusliivit päällä erillisen veneilyvalvojan valvonnassa.

10 Henkilökunta Kesällä leiriläisistä huolehti johtaja, apulaisjohtaja sekä seitsemän ohjaajaa. Ohjaajajoukossa oli kaksi miesohjaajaa viisi naisohjaajaa. Jokaisella ohjaajalla oli kokemusta kasvatusalan työstä sekä tahtoa ja taitoa toimia lasten parissa. Ohjaajien lisäksi ruokahuollosta ja leirikeskuksen siisteydestä huolehti ammattitaitoinen ruoka- ja puhdistuspalveluhenkilökunta. Muun henkilökunnan lisäksi Sorjassa toimi myös kesäisäntä alueen kunnossapitotöissä. sekä Suuri osa leirin ohjaajista on kasvatusalan tulevia ammattilaisia ja heidät on valittu tarkoin hakemusten ja haastattelujen perusteella. Tällä kertaa opettajaopiskelijajoukkoomme mahtui myös Tänä kesänä leiriläiset haastoivat välillä varsin fiinisti pukeutuneen apulaisjohtaja Valtterin Pingiksessä. Vastus oli kuitenkin joka kerta voittamaton. liikunnanohjaajaopiskelija Ville. Sorjan henkilökunta koostuu nuorista aikuisista, jotka ovat motivoituneita ideoimaan ja luomaan monipuolisen kokemuksen kaikille leiriläisille. Sorjan kesäleireiltä saatu kokemus on tärkeä osa omaa ammatillista osaamista ohjaajillemme. Tänä vuonna ohjaajajoukkomme vahvistui neljällä uudella ohjaajalla sekä uudella apulaisjohtajalla. Loput ohjaajat ovatkin siis edellisiltä kesiltä vanhoja työntekijöitä. Leiriläisten ohjaaminen sujui ammattimaisesti, luotettavasti ja johdonmukaisesti. Ohjaajat työskentelevät kahdeksan tunnin työvuoroissa. Ruokapuolesta vastasi ruokapalveluesimies, apulaisruokapalveluesimies sekä kolme keittiöapulaista. Uutta keittiöväkeä oli tänä kesänä kolme työntekijää. Ruokahuollosta vastaavat huolehtivat myös Sorjan siisteydestä. Joka päivä yksi keittiötyöntekijöistä teki siivousvuoron ja siisti yleiset tilat. Tukijat ja vierailut Tampereen Kesäsiirtolayhdistykselle leirien järjestäminen on mahdollista ainoastaan ulkopuolisten tukijoiden ansioista. Tampereen kaupungin lisäksi leiritoimintaa ovat olleet tukemassa lukuisat eri yhdistykset, yritykset sekä yksityiset henkilöt. Näiden lahjoitusten turvin sadat lapset ovat saaneet jälleen viettää virkistävän ja mukavan leirijakson Sorjassa luonnon keskellä. Tänäkin kesänä Sorjassa vieraili edustajia Lions Club Amurista sekä Lions Club Hämeensillasta. Lisäksi leirikeskuksen toimintaan kävi tutustumassa Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja. Myös yhdistyksen hallitus piti Sorjassa perinteisen kesäkokouksen.

11 Kesän 2016 henkilökunta Nimi Tehtävä Koulutus Anna Temonen Johtaja Kasvatustiet. yo Valtteri Pohjalainen Apulaisjohtaja Kasvatustiet. yo Salla Puukko Ohjaaja KK Elli Alanko Ohjaaja Kasvatustiet. yo Lotta Pohjola Ohjaaja Kasvatustiet. yo Laura Lehtimäki Ohjaaja Kasvatustiet. yo Ville Hakanen Ohjaaja Liikunnanohjaaja opisk. (AMK) Lottaliina Savolainen Ohjaaja Kasvatustiet. yo Antti Virta Ohjaaja Kasvatustiet. yo Lea Hietanen Ruokapalveluesimies Restonomi (AMK), ammat. opett. Alli Koskinen Apulaisruokapalveluesimies Ympäristötiet. yo Mira Saaristo Ruoka- ja puhdistustyöntekijä Leipuri kondiittori opiskelija Mirella Koskela Ruoka- ja puhdistustyöntekijä Kokki opiskelija Katja Ropponen Ruoka- ja puhdistustyöntekijä Keittiötyöntekijä Sauli Luhtalampi Kesäisäntä Puuseppä

Toimintakertomus Leirikesä 2017

Toimintakertomus Leirikesä 2017 Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry Toimintakertomus Leirikesä 2017 Vuoden 2017 leirit Sorjassa ovat päättyneet ja henkilökunta on siirtynyt ansaitulle kesälomalle. Kulunut kesä oli jälleen kerran täynnä

Lisätiedot

Toimintakertomus Leirikesä 2015

Toimintakertomus Leirikesä 2015 Tampereen kesäsiirtolayhdistys ry Toimintakertomus Leirikesä 2015 Kesäterveiset Sorjasta! Jälleen on Sorjan leirikesä ohi ja työväkemme sekä viimeiset leiriläiset ovat palanneet takaisin arkisen elämänsä

Lisätiedot

Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2013. Terveiset Sorjasta!

Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2013. Terveiset Sorjasta! Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2013 Terveiset Sorjasta! Sorjassa kesä kului tuttuun tapaan; oli paljon naurua, uusia ystäviä, aurinkoa ja pelailua. Tuttua oli myös yksi toinenkin

Lisätiedot

Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2014. Terveiset Sorjasta!

Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2014. Terveiset Sorjasta! 1 Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2014 Terveiset Sorjasta! Sorjan kesä on jälleen kerran takana. Jokainen kesä on erilainen, mutta sekä tälle että menneille kesille tuntuu

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut. Jyväskylän vuorohoito

Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut. Jyväskylän vuorohoito Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut Jyväskylän vuorohoito Jyväskylän kaupungin vuorohoito 1.1.2011 Myllytuvan päiväkoti ma-pe klo 5.30-22.00 Tikkakosken päiväkoti ma - la 4.50-22.45 Kuokkalan

Lisätiedot

MolpeborgsPosten. Terveisiä leirin johtajalta. ruokailu, teltat,

MolpeborgsPosten. Terveisiä leirin johtajalta. ruokailu, teltat, Leirilehti numero 5 9.7.2011 Terveisiä leirin johtajalta - Harri Sorri Leiri on mennyt hienosti ja yhteistyö FSB:n kanssa on sujunut hyvin. Kelit ovat olleet suotuisat ja aurinko on paistanut koko viikon.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2011

TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2011 TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2011 Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry/ leirinjohtaja Pauliina Laasanen Terveiset Sorjasta! Unelmien kesäkelit ovat takana ja syksyn toimet jo käynnissä. Tampereen Kesäsiirtolayhdistyksen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2012. Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry/ leirinjohtaja Pauliina Laasanen

TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2012. Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry/ leirinjohtaja Pauliina Laasanen TOIMINTAKERTOMUS LEIRIKESÄ 2012 Tampereen Kesäsiirtolayhdistys ry/ leirinjohtaja Pauliina Laasanen Terveiset Sorjasta! Yksi leirikesä on taas takanapäin, ja tarkemmin sanottuna Tampereen kesäsiirtolayhdistyksen

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

TURVIS verkosto. VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015

TURVIS verkosto. VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015 TURVIS verkosto VALTAKUNNALLINEN TOISEN ASTEEN OPPILAITOSTEN TURVALLISUUSVERKOSTO Perustettu 16.6.2015 Tavattiin Opetusalan turvallisuusfoorumissa 2015 ja siitä se ajatus sitten lähti. Perustamiskokous

Lisätiedot

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE

KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE KERAVAN NAISVOIMISTELIJAT KNV ry:n ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELYN KOOSTE Valmennusryhmät Kyselyt oli suunnattu erikseen lapsille (alle 13v.), nuorille (yli 13v.) sekä vanhemmille. Eniten vastauksia tuli vanhemmille

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola

Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola Työssäoppiminen 16.4-26.5.2013, Fuengirola Matkaan lähdimme maanantaina 15.4 jännittynein, mutta iloisin mielin. Tiistai-aamuna lensimme Kööpenhaminan kautta Malagaan. Malagassa oli lämmintä ja jännityksestä

Lisätiedot

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio

Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Marjan makuisia koruja rautalangasta ja helmistä -Portfolio Saara Lohi 2007 Suunnittelu ja tavoitteet Suunnittelun lähtökohtana oli kuva pihlajanmarjoista pajumatolla. Tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa

Lisätiedot

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014

Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Uppopallon sarjakutsu 2013-2014 Sukeltajaliiton järjestämät uppopallosarjat 2013-2014 Palauta osallistumisvahvistus Liiton toimistoon ilmoittautumisaikaan mennessä. Myöhässä tulleita ilmoittautumisia ei

Lisätiedot

leirejä koskevaa tietoa

leirejä koskevaa tietoa Kesä 2014 1 Luodaan kesämuistoja yhdessä! leirejä koskevaa tietoa Ilmoittautuminen Pikkuveturi-, Ladies- sekä Seikkailuleirille jatkuu ilmoittautumista seuraavana arkipäivänä khranvirastoon p. 040 309

Lisätiedot

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa

Eskarista ekalle. eskariope mukana ekaluokan alussa Eskarista ekalle eskariope mukana ekaluokan alussa Taustaa: Kemi mukana Kelpo-kehittämistoiminnan 1. aallossa lv. 2008-2009 alkaen Tavoite: Esi- ja perusopetuksen nivelvaiheen kehittäminen ja yhteistyön

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE 2014 PÄIVÄLEIRIT KESÄLLÄ 2014: Kevät on ehtinyt jo pitkälle ja kesä tekee reippaasti tuloaan. Tämähän tietysti tarkoittaa myös sitä, että vapaa-aikapalveluiden supersuositut

Lisätiedot

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä Lapin sairaanhoitopiirin asiakasraadille Lapin keskussairaalassa tapahtuvasta saattohoidosta Tarja Huumonen Diakonissa-sairaanhoitaja AMK Saattohoito Saattohoidolla

Lisätiedot

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2.

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. @Jari_Parkkonen #PHliitto Lähde: Tilastokeskus Kartta ja analyysi: Timo Aro Lähde:

Lisätiedot

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö.

Vuokrataan etupäässä vain viikoittaisia vakiovuoroja varten. Vuokrahintaan sisältyy ainoastaan salin ja pukuhuoneiden/wc:n käyttö. Nuorisopalveluiden hinnastot vuodelle 2012 Monden nuoriso- ja järjestötalo Sali + kahvio (koko alakerta) Monden salin ja kahvion vuokraaja voi käyttää varaamansa ajan salia, kahviotilaa ja WC-tiloja. Monden

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

Saga Kaskenniitty ja Kaskenpuisto

Saga Kaskenniitty ja Kaskenpuisto Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Saga Kaskenniitty ja Kaskenpuisto Saga Care on osa Esperi Care -konsernia Yksilöllistä palvelua tarpeidesi mukaan Sagan asukkaana kuukausikulusi koostuvat asumiskuluista

Lisätiedot

SoTe 1215-RYHMÄN OPINTOMATKA OULUUN KEVÄÄLLÄ 2014

SoTe 1215-RYHMÄN OPINTOMATKA OULUUN KEVÄÄLLÄ 2014 SoTe 1215-RYHMÄN OPINTOMATKA OULUUN KEVÄÄLLÄ 2014 Linja-autolla kohti opintomatkan seikkailuja, kuvassa mukana olleet opiskelijat. Aarre-kuski mahdollisti meille turvallisen matkan. Riitta-ope toimi matkanjärjestelijänä.

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Haukan Sanomat Saapumislehti

Haukan Sanomat Saapumislehti Haukan Sanomat Saapumislehti KASPELIn palokuntanuorten oma lehti Kaakkois-Suomen pelastusalanliiton palokuntanuorten koulutusleiri 30.6 5.7.2013, Utin leirikenttä, Kouvola Tervetuloa kauan odotetulle palokuntanuorten

Lisätiedot

Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012

Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012 Työssäoppiminen Bulgariassa 2.6.-13.7.2012 Olimme työssä oppimisjaksomme kuusi viikkoa Sunny Beachilla, joka sijaitsee Bulgarian itälaidalla mustan meren tuntumassa. Bulgarian suurimpia kaupunkeja on pääkaupunki

Lisätiedot

Maanantai 4.7. Työhön tutuksi

Maanantai 4.7. Työhön tutuksi Maanantai 4.7. Työhön tutuksi Maanantaina oli ensimmäinen työpäivä. Aamulla oli jännittävät tunnelmat siitä ketkä ovat tulevia työkavereita ja siitä miten työt lähtee käyntiin. Istuimme pöydän ääreen ja

Lisätiedot

Osasto-opas. Naistentautien vuodeosasto C3. www.eksote.fi

Osasto-opas. Naistentautien vuodeosasto C3. www.eksote.fi Osasto-opas Naistentautien vuodeosasto C3 www.eksote.fi Naistentautien vuodeosasto sijaitsee sairaalan G-siiven kolmannessa kerroksessa. Osastolle pääset kulkemalla pääovesta portaikkoon, josta K-kerroksen

Lisätiedot

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää.

Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Noin 300 lasta ja 75 työntekijää. Tammelan päiväkoti: Haitulat, Leinikki, Maahiset, Sinikello, Taikatassu ja luontoliikuntaryhmä Ilvekset. Tammitarhan päiväkoti: 4 ryhmää ja metsäeskari metsätontut. Portaan

Lisätiedot

LASTEN LIIKENNEPUISTO

LASTEN LIIKENNEPUISTO LASTEN LIIKENNEPUISTO Huuhan puistossa sijaitseva liikennepuisto tarjoaa 6-12 vuotiaille mahdollisuuden opetella liikennekäyttäytymistä Puisto on avoinna 3.6. - 2.8.2013 klo 10 15 Sateella suljettu! 4-10

Lisätiedot

Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016

Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016 Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016 Länsi-Suomen opistolla tilaisuudet onnistuvat. JÄRJESTÄ KOKOUS OPISTON TILOISSA Viihtyisät tilat historiallisessa rakennuksessa sekä luonnonkaunis ympäristö

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN

IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN IDEOITA KOULUN TUTUSTUMISPÄIVÄÄN Suunnittele tulevien oppilaiden tutustumistuokio koulussa niin, että siitä on iloa sekä tuleville oppilaille että opettajalle. Seuraavat vihjeet ja monisteet auttavat tutustumaan

Lisätiedot

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti

Tytöt LVI-alalla - Perusraportti Tytöt LVI-alalla - Perusraportti 1. Ikäni on Tämä kysymys antoi harhaanjohtavan tuloksen, sillä kaksi tytöistä täyttää 16 vuotta tänä vuonna mutta kaksi 17, vielä loppuvuoden aikana. 2. Aiempi koulutukseni

Lisätiedot

Etelä-Suomen metsäverkkohanke

Etelä-Suomen metsäverkkohanke Etelä-Suomen metsäverkkohanke Esko Laitinen Metsänomistajien liitto Etelä-Suomi Taloustutkimus Oy:n vuonna 2010 tekemään tutkimukseen vastasi noin 1500 metsänomistajaa. Heidän tyytyväisyytensä metsäalan

Lisätiedot

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut

Kenguru 2016 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) Ratkaisut sivu 1 / 11 TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 VASTAUS E B C D D A TEHTÄVÄ 7 8 9 10 11 12 VASTAUS E C D C E C TEHTÄVÄ 13 14 15 16 17 18 VASTAUS A B E E B A sivu 2 / 11 3 pistettä 1. Anni, Bert, Camilla, David ja Eemeli

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 sivla 15.9.2015 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAKAUDELLE 2015-2016 Kunnan velvollisuus on järjestää esiopetusta oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. 1.1.2015 voimaan tulleen lakimuutoksen

Lisätiedot

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta

Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta Asukastoimikuntien lausuntojen yhteenveto käyttöarvon mukaisesta vuokrien tasauksesta VAV Asunnot Oy uudistaa ARA-kiinteistöjensä vuokranmääritystä. Uudessa mallissa pääomakulujen lisäksi tasattaisiin

Lisätiedot

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta

Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Kesäleirit 2016 Järvenpään seurakunta Hei kotiväki! Kesä on tulossa ja sen mukana Järvenpään seurakunnan kesäleirit. Tervetuloa mukaan! Leireillä oppii paljon uusia asioita ja tapaa uusia ja vanhoja kavereita

Lisätiedot

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä.

Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Laadukasta saattohoitoa jo vuodesta 1988. Kun ei ole enää mitään tehtävissä, on vielä paljon tekemistä. Pirkanmaan Hoitokoti Pirkanmaan Hoitokoti on Tampereella sijaitseva 24-paikkainen saattohoitokoti.

Lisätiedot

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille?

Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Antavatko Kelan standardit mahdollisuuden toteuttaa hyvää kuntoutusta työssä uupuneille ja mielenterveysongelmaisille? Sari Kauranen, psykologi Verve Oulu Kokemuksia ja havaintoja kahdesta näkökulmasta

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Vakka-Suomen suurleiri 7-9.7.2008 Kustavi Lomavalkama

Vakka-Suomen suurleiri 7-9.7.2008 Kustavi Lomavalkama Vapaa-aikajaosto 7.4.2008 LIITE 2 Vakka-Suomen suurleiri 7-9.7.2008 Kustavi Lomavalkama LEIRIN TEEMA KALASTUS MAANANTAI 7.7. klo 10.00 Saapuminen leirille, lipunnosto, leirin avaus, suojelijan tervehdys,

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016 1(5) VAALIOHJEET LIITTOHALLITUKSEN JÄSENEHDOKKAIDEN ASETTAMISTA VARTEN 1. Yleistä Liiton sääntöjen 18 :n mukaan liittohallitukseen kuuluvat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 14 varsinaista jäsentä

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien

LUOVUTUSSOPIMUS. Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, Orimattilan kaupungin. välillä koskien LUOVUTUSSOPIMUS Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän, ja Orimattilan kaupungin välillä koskien Osoitteessa Koulutie 19, 16300 Orimattila sijaitseva opetuskiinteistöä (kiinteistötunnus 560-418-37-71) sekä

Lisätiedot

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14. KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14 KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/14 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Opettajasalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu henkilökunnan tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/14

Lisätiedot

EHDOTUKSET ELEKTROBIT OYJ:N VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 11.4.2013

EHDOTUKSET ELEKTROBIT OYJ:N VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 11.4.2013 EHDOTUKSET ELEKTROBIT OYJ:N VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE 11.4.2013 Copyright Elektrobit Corporation 1 (9) SISÄLLYSLUETTELO: 1 HALLITUKSEN EHDOTUS TASEEN OSOITTAMAN VOITON KÄYTTÄMISESTÄ JA OSINGONMAKSUSTA

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Pieni Suuri Seikkailu 2014 - palokuntanuorten talvileiri

Pieni Suuri Seikkailu 2014 - palokuntanuorten talvileiri LEIRIKUTSU 1(5) Arvoisat palokuntien nuoriso-osastot, Pieni Suuri Seikkailu 2014 - palokuntanuorten talvileiri Uudenmaan Pelastusliitto ja Helsingin Pelastusliitto kutsuvat teidät palokuntanuorten talvileirille

Lisätiedot

Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin

Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin 4.12.2012 Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH Mikä on opintopolku? Mitä uusi korkeakouluhaku tarkoittaa hakijalle? Miten opintopolku vie korkeakouluopiskelijaksi?

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014

JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 JOENSUUN SEUDUN HANKINTATOIMI KOMISSIOMALLI 28.03.2014 KOMISSIO Komissio otetaan käyttöön kaikissa kilpailutuksissa, joiden hankintakausi alkaa 1.1.2012 tai sen jälkeen Raha liikkuu Joensuun seudun hankintatoimen

Lisätiedot

FC Reipas P08 vanhempainilta

FC Reipas P08 vanhempainilta FC Reipas P08 vanhempainilta Aiheet Joukkueen säännöt Toimintasuunnitelma Joukkueen varainkäyttöarvio ja varojen käytön pelisäännöt Toimintamaksut yms. Joukkueen varainhankinta Toimihenkilöiden valinta

Lisätiedot

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy; 1.1.2016

Kauden vaihtaminen. Tom Hedman Jopox oy;  1.1.2016 2016 Kauden vaihtaminen Tom Hedman Jopox oy; www.jopox.fi 1.1.2016 Kauden vaihtamiseen liittyvät toimet Jopoxiin on rakennettu palloilulajeihin ominainen piirre kausienvaihtelumekanismi. Mekanismin avulla

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Asiakasraatitoiminta tiiviisti Yhtymähallituksen jaosto päätti asiakasraati toiminnan aloittamisesta 27.11.2013 Asiakasraatia vetää kehittämispäällikkö, jonka vastuualueena

Lisätiedot

4 Mahtava vireke arjen keskellä. keskiviikon avoin taidetoiminta alle kouluikäisille

4 Mahtava vireke arjen keskellä. keskiviikon avoin taidetoiminta alle kouluikäisille 1 2 3 Mihin osallistuit? elohiiri Taiteiden yö/ lastenkulttuurikeskuksen avajaiset 22.2. A B C Mitä pidit? Terveisiä ja toivomuksia Lastenkulttuurikeskukseen/ Kemin kaupungille. Avointa taidetoimintaa

Lisätiedot

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry

Luova lava lapsille-leirit. Järjestäjän opas. Suomen Nuorisoseurat ry Luova lava lapsille-leirit Järjestäjän opas Suomen Nuorisoseurat ry Sisällys Nuorisoseuratoiminta... 3 Luova lava lapsille -päiväleirit... 4 Hetki Taiteilijana-esitykset... 5 Leirien ohjaajat... 6 Leirien

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

Drop out-ilmiö SPL:n Turun piirin juniorijalkapallossa

Drop out-ilmiö SPL:n Turun piirin juniorijalkapallossa Drop out-ilmiö SPL:n Turun piirin juniorijalkapallossa Ismo Uusi-Uola Opinnäytetyö, 2013 Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelma Drop out Urheiluharrastuksen äkillinen lopettaminen

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi

Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi Valintaperusteet, kevät 2013: Liiketalouden koulutusohjelma 210 op, Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto, Tradenomi Valintakokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Lopulliseen opiskelijavalintaan

Lisätiedot

KUTSU. Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit. IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016

KUTSU. Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit. IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016 KUTSU Cetuksella on ilo kutsua kaikki Suomen taitouimarit IKÄKAUSIMESTARUUS JA CETUS CUP -kilpailuihin 7. 8.5.2016 Järjestävä seura Cetus Espoo Ry Paikka Tapiolan uimahalli Kirkkopolku 3, 02100 Espoo Allas

Lisätiedot

MUUT MÄÄRITYKSET. Kunniavaltuuskuntaan kuuluu enintään 12 jäsentä. Kunniavaltuuskunnan jäsenet kutsuu ja sen puheenjohtajan nimittää edustajisto.

MUUT MÄÄRITYKSET. Kunniavaltuuskuntaan kuuluu enintään 12 jäsentä. Kunniavaltuuskunnan jäsenet kutsuu ja sen puheenjohtajan nimittää edustajisto. Kunniavaltuuskunta TEHTÄVÄT Kunniavaltuuskunnan tehtävänä on auttaa ylioppilaskuntaa edistämään jäsentensä yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja henkisiä sekä opiskeluun ja opiskelijan asemaan yhteiskunnassa

Lisätiedot

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE

VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE VAPAA- AIKAPALVELUIDEN KESÄTIEDOTE 2015 PÄIVÄLEIRIT KESÄLLÄ 2015: Toukokuu on jo startannut ja kesä tekee tuloaan rivakkaan tahtiin. Tämähän tietysti tarkoittaa myös sitä, että vapaa-aikapalveluiden supersuositut

Lisätiedot

LEIRITOIMINNAN MALLI

LEIRITOIMINNAN MALLI LEIRITOIMINNAN MALLI Leiritoiminnan malli Tämä malli on kaikkien toimijoiden käyttöön. Tästä saat ideoita ja vinkkejä käytännönjärjestelyihin sekä muistilistaa siitä, mitä kaikkea on hyvä muistaa leiritoiminnan

Lisätiedot

lomat leirit lapset ja nuoret aikuiset seniorit Tervetuloa lomalle!

lomat leirit lapset ja nuoret aikuiset seniorit Tervetuloa lomalle! lomat leirit lapset ja nuoret aikuiset seniorit Tervetuloa lomalle! Uudenmaan Vammaispalvelusäätiön loma- ja leiriopas kesään 2015 lomat ja leirit 2015 Uudenmaan vammaispalvelusäätiö järjestää ja kehittää

Lisätiedot

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä

Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Rokotetutkimukset lapsen terveyden edistäjänä Hyvä vanhempi, mietitkö lapsesi osallistumista rokotetutkimukseen? Tämä vihko tarjoaa sinulle tietoa päätöksesi

Lisätiedot

VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT

VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT VOO VASTUUTA OTTAMALLA OPIT VOO LOPPUSEMINAARI TAMPEREEN KYLPYLÄ Ylihoitaja Tuija Sulonen Päijät-Hämeen alueella toimijoina ovat erikoissairaanhoidon osalta olleet Koulutuskeskus Salpaus ja Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko.

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko. PÖYTÄKIRJA Työehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (TES: 331002) Tarkentava virkaehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (VES: 331052) Pöytäkirja Säteilyturvakeskuksen (STUK), Pardia ry:n ja JHL ry:n välisestä neuvottelusta,

Lisätiedot

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA

KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA KAUPAN OSAPUOLET Myyjä Helsingin kaupunki, jota edustaa kiinteistölautakunta Y-tunnus 0201256-6 PL 2200 00099 HELSINGIN KAUPUNKI Ostaja Myrskyläntien Palvelukodit Kiinteistö Oy

Lisätiedot

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen.

KYS:n synnytysvalmennus Valmennus on tarkoitettu ensisijaisesti ensisynnyttäjälle ja heidän tukihenkilölleen. Raskausajan valmennukset Suuhygienistin ja fysioterapeutin valmennus Suuhygienisti ohjaa suun hyvinvointiin liittyvistä asioista. Fysioterapeutin valmennuksessa opastetaan ergonomiasta, raskausajan liikunnasta

Lisätiedot

Kuntoutumisen tukemisen työssäoppiminen

Kuntoutumisen tukemisen työssäoppiminen Kuntoutumisen tukemisen työssäoppiminen Marja Huuki hoitotyön opettaja Pirjo Manninen hoitotyön opettaja Katja Koski hoitotyön opettaja Minna Nieminen palveluesimies Johanna Järvenpää lähihoitaja Kevät

Lisätiedot

ILVES OSUUSPANKKI SANTA CLAUS -TURNAUS 2011

ILVES OSUUSPANKKI SANTA CLAUS -TURNAUS 2011 ILVES OSUUSPANKKI SANTA CLAUS -TURNAUS 2011 F03 - turnausohjeet Yleistä Turnaus järjestetään Tampereen Sentteri-jäähallissa torstaina 29.12.2011. Turnaukseen osallistuu 16 joukkuetta, jotka on jaettu neljään

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Matka Pietariin 2.-5.6.2014

Matka Pietariin 2.-5.6.2014 Merja Räihä MATKARAPORTTI JEDU/Oulaisten ammattiopisto 6.6.2014 Matka Pietariin 2.-5.6.2014 Matkan tavoitteena oli luoda suhteet Petrovsky Collegeen, Prismaan ja Hotelli Hermitageen. Tavoitteena oli saada

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

VIPOT LÄRPÄKE. Kevät 2014. www.tampereenseurakunnat.fi/vipot LEIREJÄ! Päät sekaisin tykkimäellä! Onko puhtaat jauhot pussissa?

VIPOT LÄRPÄKE. Kevät 2014. www.tampereenseurakunnat.fi/vipot LEIREJÄ! Päät sekaisin tykkimäellä! Onko puhtaat jauhot pussissa? VIPOT Kevät 2014 LÄRPÄKE Viinikan kotikirkon tiedotuslehti koululaisille Päät sekaisin tykkimäellä! Onko puhtaat jauhot pussissa? KOKKIKERHOT s. 3 LEIREJÄ! Tulossa perheleiri ja tyttöleiri sekä kesällä

Lisätiedot

Kokous- ja kongressipalvelut

Kokous- ja kongressipalvelut Mirja Rautiainen - Mika Siiskonen Kokous- ja kongressipalvelut Luku12: Kongressin budjetointi HARJOITUSTEHTÄVIÄ 1. Mitä asioita tulisi ottaa huomioon budjetin suunnitteluvaiheessa? 2. Mikä on budjetoinnin

Lisätiedot

TimeEdit henkilökunnan ohje

TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT-OHJE 1 (13) TimeEdit henkilökunnan ohje TIMEEDIT WEB... 2 TYÖJÄRJESTYKSET... 2 TYÖJÄRJESTYKSET NÄKYMÄT JA HAKUEHDOT... 4 VARAA TILA... 5 VARAA AUTO... 6 NÄYTÄ OMAT VARAUKSET... 6 TEE POISSAOLOILMOITUS...

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

Juhlavuosi!! 30v virallista sarjatoimintaa

Juhlavuosi!! 30v virallista sarjatoimintaa - 1 - - 2 - Juhlavuosi!! 30v virallista sarjatoimintaa Uskomatonta, mutta totta se on, alkanut kausi todellakin on 30 kausi virallista lentopallon sarjatoimintaa. Tämä ei suinkaan ole itsestään selvyys

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN

SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN Lehdistötiedote 17.1.2012 SUOMALAISET PK-YRITYKSET EIVÄT LUOTA PILVIPALVELUIHIN Buffalo Technologyn tekemän tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista pk-yrittäjistä ja johtajista ei luota tietojen

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta.

Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta. Kokkolan Venekerhon laituripaikat Kausi 2014 Omistuslaitureista on myytävänä paikkoja 2,5-3,5 metrin paikkoja Kysellä voi satamakapteenilta. 1 / 24 Vuokrapaikkoja on myös saatavissa leveydet 2,5-4.0 metriin.

Lisätiedot

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000

Uudenkaupungin edusta. Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Uudenkaupungin edusta Laatinut Sakari Lindström Kuvat ovat vuosilta 1997-2000 Kuvia sisääntuloväylien varrelta Uuteenkaupunkiin tulee kolme väylää Hylkimyksen väylä on eteläisin, suojaisin ja veneilijöiden

Lisätiedot

Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä. Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto

Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä. Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto Turvapaikanhakijoiden vastaanottopalvelut Helsingissä Helsingin kaupunginkanslia Elinkeino-osasto Turvapaikanhakijoiden määrä on noussut Euroopassa räjähdysmäisesti vuoden 2015 aikana. Myös Suomeen saapuvien

Lisätiedot

Lisää turvallista liikettä -rata

Lisää turvallista liikettä -rata Lisää turvallista liikettä -rata Kuusi tehtävärastia sisältävä rata paikallaanolosta ja turvallisesta liikkumisesta. Tehdään pareittain salissa tai kentällä. Tarvikkeet tehtäväkortit kyniä ja paperia noppia

Lisätiedot