Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla"

Transkriptio

1 Teemakarttojen laatiminen Quantum GISohjelmistolla Ohjeen tavoite Tämän ohje opastaa teemakarttojen laatimiseen QuantumGIS ohjelmiston avulla. Tarvittavat ohjelmistot Quantum GIS Tekstieditori, esimerkiksi Notepad++ (valinnainen) Alkuvalmistelut Asenna Quantum GIS ohjelmisto, ohjelmiston voi ladata Windows-, Macja Linux-ympäristöihin osoitteesta: Ohjeessa on käytetty Quantum GIS:in v2.0 kehitysversiota. Ohjeessa käytetyt paikkatietoaineistot voi ladata Gispo Oy:n sivuilta: content/teemakarttojen-laatiminen-quantumgis-ohjelmistolla Oikeudet Ohjeen tekijänoikeus: Gispo Oy, 2013 Ohjeen käyttöoikeus: CC-BY-SA Aineistot: Maanmittauslaitos, aineistot ladattu 03/ Lisätietoja WWW: Sähköposti: Parasta ennen Tämän jälkeen ohjetta voi edelleen käyttää, mutta on ehkä tarpeellista tarkistaa uusimmat versiot ohjelmistoista ja/tai aineistoista. Vastuunrajoitus Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen (ALPO) ja avoimien paikkatietoaineistojen käyttö saattaa aiheuttaa riippuvuutta, prosessien läpinäkyvyyttä sekä kustannussäästöjä. Ohjeessa mainitut ohjelmistot ja aineistot ovat ladattavissa ilmaiseksi Internetistä. Ohjelmistojen ja aineistojen käyttö edellyttää niiden käyttöoikeusehtojen hyväksymistä. Ohjeen käyttö edellyttää osaamista ja tietotaitoa, osaamattomissa käsissä ohjeen käyttö saattaa vaarantaa nykyiset liiketoimintamallit sekä aiheuttaa avoimuutta.

2 Gispo Oy 2 (19) Alkuvalmistelut Lataa ja asenna Quantum GIS -ohjelmisto tietokoneelle. Asentaminen vaatii todennäköisesti käyttöjärjestelmän ylläpitäjän oikeuksia, joten ole yhteydessä oman yhteisösi ATK-tukeen ennen asentamista. Lataa tarvittaessa ohjeen tietoaineistot Gispo Oy:n www-sivuilta. Ohjeen sisältö Erilaisten teemakarttojen muodostaminen on hyvin helppoa Quantum GIS (myöhemmin QGIS) ohjelmistolla. Hyvän teemakartan (tai tilastoteemakartan) tekeminen on hyvin haastava tehtävä. Tämä ohje ei kerro hyviä (tai huonoja) tapoja tehdä teemakarttoja. Ohje keskittyy tekniseen opastamiseen. Lisäohjeita hyvien teemakarttojen tekemiseen voit kysyä ohjeen kirjoittajalta (ks. etusivu). Ohje jakautuu kolmeen osaan: Paikkatietoaineistojen ja teemoitettavan tiedon tuonti QGIS-ohjelmistoon Aineiston teemoitus QGIS-ohjelmistossa Lopputuloksen tulostaminen ja vienti tiedostoon (PDF, PNG)

3 Gispo Oy 3 (19) Tietojen tuominen QGIS:iin Ohjetta varten olen jatkojalostanut kahta eri tietoaineistoa. Varsinaisena paikkatietoaineistona toimii Maanmittauslaitoksen vuoden 2013 kuntaraja-aineisto. MML toimittaa aineiston GML-muotoisena, mutta olen sen muuttanut tätä ohjetta varten ESRI shapetiedostoksi. Teemoittavana aineistona on Tilastokeskuksen vuoden 2013 väestöennuste tieto. Jotta aineistojen yhdistäminen olisi suoraviivaista, olen korjaillut Tilastokeskuksen aineiston kuntien nimet yhteensopivaksi MML:n aineiston kanssa. Käytännössä tämä on tarkoittanut kaksikielisten kuntien nimien muuttamista yksikieliseksi. Tilastokeskuksen aineistossa on lähtökohtaisesti kunnan nimenä sekä suomen- että ruotsinkielinen nimi. Maanmittauslaitoksen aineistossa on taasen eroteltuna eri sarakkeisiin suomen- ja ruotsinkielinen nimi. Tilastokeskuksen aineistoissa on siis Espoo Esbo, kun taas Maanmittauslaitoksen aineistoissa on eri sarakkeissa Espoo ja Esbo. Käynnistä Quantum GIS, näpäyttämällä sen kuvaketta työpöydällä tai muulla valitsemallasi tavalla. Hetken kuluttua ohjelmisto on käytössäsi. Riippuen käytettävästä käyttöjärjestelmästä, kieliasetuksista ja ennakkoon ladatuista laajennoksista johtuen voi ensimmäinen näyttö on olla hieman erilainen. Lähtökohtaisesti varmaan tunnistat tässä oppaassa mainitut asiat omalta koneeltasi:

4 Gispo Oy 4 (19) Vektorimuotoisen kunta-aineiston lisääminen tapahtuu valitsemalla Layers -valikosta Add new vector layer, painamalla Manage Layers -työkaluvalikon Add Vector Layer -näppäintä tai suoraan näppäinkomennolla CTRL+SHIFT+V: Seuraavaksi avautuu valikko, jonka avulla valitaan avattava vektoritietoaineisto: tai Tässä valikossa on tärkeätä huomioida käytettävä merkistö (encoding). Tämän ohjeen aineistot on tallennettu UTF-8 merkistöllä. Useasti on turvallisinta käyttää System asetusta. Seuraavaksi valitaan haettava tietoaineisto, painamalla Browse-näppäintä. Tietoaineistojen tiedostomuodon valinta Siirry hakemistoon, jonne olet ladannut ohjeen esimerkkiaineistot. Jos jostain syystä et näe mitään tietoaineistoja, niin valitse oikea tietoaineiston tiedostomuoto.

5 Gispo Oy 5 (19) Valittu tiedosto tulee vielä näkyviin aineiston valintaikkunaan, paina Open näppäintä: Jos olet toiminut oikein, niin QuantumGIS:n karttaikkunaan piirtyy Suomen vuoden 2013 kuntarajat:

6 Gispo Oy 6 (19) Ladatun vektoriaineiston ominaisuustietoja ja muita tietoja voit tarkastella siten, että valitse tason tasoluettelosta ja painat hiiren oikeaa näppäintä. Avautuvasta valikosta voit valita Open Attribute Table (avaa ominaisuustiedot) tai Properties" (tason ominaisuudet, mm. kuvaustekniikan määrittelyt) Esimerkkiaineisto ei sisällä kovin merkittävissä määrin ominaisuustietoja:

7 Gispo Oy 7 (19) Seuraavaksi haemme lisää ominaisuustietoja liitettäväksi osaksi juuri avattua kunta-aineistoa. Avaa uudestaan vektoriaineistojen lisäys, mutta muuta nyt tiedostomuodoksi CSV: Nyt näkyviin tulee PopStats.csv tiedosto: valitse se ja avaa se Quantum GIS:iin:

8 Gispo Oy 8 (19) Tämän jälkeen Quantum GIS:ssä pitäisi olla näkyvissä kaksi tasoa, seuraavanalaisesti: Voit tarkastella äsken avatun taulukon tietoja samalla lailla kuin edellistäkin aineistoa. Tosin tiedostossa ei ole paikkatietoja, joten kartalle ei piirry mitään. Ohjeessa käytetty väestöennuste tieto on tallennettu CSV-tiedostoon. Tiedoston ( PopStats.csv sisältö alkaa seuraavasti: Kunta","Ennakkoväkiluku" "Akaa",17144 "Alajärvi",10267 "Alavieska",2758 "Alavus",12347 "Asikkala",8445 "Askola",4985 "Aura",3970 Ensimmäiselle riville on tallennettu kenttien nimet. Lisäksi tiedostolle on tehty ohjaustiedosto ( PopStats.csvt, joka kertoo kenttien tyypit: "String","Integer" Ohjaustiedoston avulla määritellään, että ensimmäinen kenttä on merkkijonomuuttuja ja toinen kenttä sisältää kokonaislukuja. Ilman ohjaustiedostoa ohjelma tulkitsee kenttien sisältävän vain merkkijonoja. Tässä vaiheessa on hyvä tallentaa Quantum GIS projekti. Valitse File -valikosta Save Project, paina CTRL+S tai napauta työkalua

9 Gispo Oy 9 (19) Tietoaineistojen liitokset Quantum GIS:ssä voidaan helposti liittää (join) paikkatietoaineistoihin erilaisia ominaisuustietoja. Ominaisuustiedot voivat olla pilkku eroteltuja tiedostoja tai tietokantojen tauluja. Tässä ohjeessa käsitellään tekstitiedostossa olevan tietoaineiston liittämistä, mutta periaate sopii myös muihinkin tietoaineistoihin. Valitse ensin kuntien raja-aineiston ominaisuudet (Properties), joko hiiren oikeaa näppäimen avulla avattavasta valikosta tai valikosta Layers -> Properties : tai Paikkatietoaineiston ominaisuudet ikkunasta voidaan säätää monia tasoon liittyviä seikkoja:

10 Gispo Oy 10 (19) Siirry Join-välilehdelle, se on valitun ikkunan oikeassa reunassa: Seuraavaksi liitämme kuntaraja-aineistoon lisää ominaisuustietoja. Valitse -painikkeesta uusi liitos (Join) paikkatietotasolle. Avautuvasta ikkunasta valitaan liitettävä taso sekä kentät joita käytetään liitoksen tekemiseen: Liitos ilmestyy tason ominaisuudeksi: Valitse ikkunasta ok. Karttaikkunassa ei näy muutosta, mutta jos avaat ominaisuustietotaulukon, niin näet liitetyt ominaisuustiedot osana paikkatietoaineiston ominaisuustietoja:

11 Gispo Oy 11 (19) Teemakartoitus liitettyjen ominaisuustietojen avulla Seuraavassa esitetään kuinka vektorimuotoista paikkatietoaineistoa voidaan teemoittaa. Avaa ensin vektoritason Properties-ikkuna ja valitse siltä Style-välilehti: Quantum GIS sisältää laajat ominaisuudet paikkatietojen visualisointiin. Täysimittaiseen ammattimaiseen kartografian käsittelyyn työasemaohjelmistoissa ei yleensä riitä ominaisuudet. Mutta suurimman osan peruspaikkatietoihin liittyvistä visualisoinneista voi tehdä mainiosti Quantum GIS:n avulla. Valitse ensin teemoituksen pohjaksi Graduated :

12 Gispo Oy 12 (19) Valitse teemoituksen pohjalla käytettävä kenttä kohdasta: Column (Sarake). Tässä esimerkissä käytämme kuntarajoihin yhdistetty ennakkoväkilukua (PopStats_Ennakkoväkiluku). Voit valita ainoastaan numeraalisia kenttiä. CodeInt kenttä sisältää tiedon kuntakoodeista. Sen perusteella teemoituksesta ei tule kovin mielenkiintoinen. Quantum GIS luokittelee aineiston oletuksena viiteen (5) tasarajaiseen luokkaan (Equal Interval): Paina ikkunan alareunasta Apply, niin näet luokittelun myös kartalla: Tämä teemakartta ei ole mikään kartografian tai tietojen visualisoinnin riemuvoitto. Vaikka tämänkaltaisia karttoja näkee usein mediassa, niin voimme tehdä kartasta hiukan informatiivisemman.

13 Gispo Oy 13 (19) Quantum GIS tukee useaa luokittelua teemakartta-aineistoille: Voit kokeilla kutakin luokittelua. Myös luokkien määrää voi muuttaa. Painamalla Apply, saat kartan päivittymään. Luokittelu Equal Interval Quantile (Equal count) Natural Breaks (Jenks) Standard Deviation Pretty Breaks Selite Tasaväliset luokat Kussakin luokassa on yhtä monta kohdetta Luonnolliset rajat Keskihajonnan mukaan luokittelu Ohjelmisto etsii aineistoista sopivat ( kauniit ) rajat luokille. Pyrkii käyttämään Luokituksessa käytettävää väriavaruutta voit muokata Color Ramp -kohdasta. Jos valmiit väriteemat ovat puutteellisia, niin voit määritellä myös omat väriteemat: Tässä esimerkissä käytetään seuraavanlaisia asetuksia myöhemmissä vaiheissa:

14 Gispo Oy 14 (19) Jos haluat muokata luokkien rajoja, niin tuplaklikkaus Value-sarakkeen kohdalla mahdollistaa luokkarajojen muuttamiseen. Label-kenttää voi myös muokata haluamakseen. Apply ja OK näppäin päivittävät kartan, riippuen käyttämästäsi asetuksista karttakuvasi on seuraavanlainen (tai erilainen):

15 Gispo Oy 15 (19) Teemakartan jakelu Valmiin teemakartan jakelu päätöksentekijöille, asiakkaille ja muille sidosryhmille voidaan tehdä monella tapaa. Tässä muutamia esimerkkejä vaihtoehdoista. Kartta esityksiin tai web-sivuille Helpoin tapa viedä tehty teemakartta vaikkapa kalvoesityksiin tai web-sivuille on tallentaa kartta rasterikuvaksi. Valitse File valikosta Save as Image : Valitse kartalle nimi ja sopiva tiedostoformaatti. Huomaa, että tehty rasterikartta on georeferoitu (sidottu koordinaatistoon). Voit siis käyttää sitä jatkossa suoraan QGISssä tai muissa paikkatieto-ohjelmistoissa. Karttatulosteen laatiminen

16 Gispo Oy 16 (19) Monipuolisemman karttatulosteen voit laatia Print Composer -toiminnon avulla. Valitse File -valikosta New Print Composer : Valitse teemakartalle nimi: Karttatulosteen muokkausikkuna aukeaa oletusasetuksilla: Nyt voit lisätä tulosteelle kartan, otsikon sekä kartan selitteen. Toimintonäppäimet ovat seuraavat:

17 Gispo Oy 17 (19) Valitse työkalu ja piirrä karttatulosteelle haluamallesi kohtaa suorakulmio: Karttatuloste ei varmaan suoraan vastaa odotuksiasi. Mutta ei hätään, kaikkia kohteita voidaan muokata. Valitse ensin kartta sekä valitse oikealla olevasta ikkunasta Item properties välilehti: Kartta-osion mittakaavaa, sijaintia ja muita parametrejä voi muokata joko numerojen avulla tai työkalujen avulla: Eri karttatulosteessa olevien kohteiden siirto ja valinta tapahtuu valitsemalla Select/Move Item työkalu:

18 Gispo Oy 18 (19) Kun olet tyytyväinen karttatulosteeseen, niin voit tulosta kartan, muuttaa sen PDF/SVG-muotoon tai viedä kuvatiedostoksi: Lopputulos voi olla esimerkiksi tämän näköinen:

19 Gispo Oy 19 (19) Omien teemakarttojen tekeminen Jos olet onnistunut tuottamaan Quantum GIS:llä oheisen näköisen teemakartan, olet valmis toteuttamaan oman teemakarttasi. Seuraavassa muutamia huomioon otettavia asioita: Valitse paikkatietoaineistoksi omaa tietoaineistoasi vastaavaa vektoriaineisto. Vektoriaineisto ei saa olla liian tarkka, muttei taas myöskään liikaa yleistetty. Esimerkiksi koko maata esittäviin teemakarttoihin voi käyttää 1:4,5M tai 1:1M kuntaraja-aineistoja. Maakunnallisiin aineistoihin voi käyttää suurempi mittakaavaisia aineistoja (kuten 1: ). Muutamien kuntien esittämiseen voi käyttää tarkimpia kuntaraja-aineistoja (1: tai jopa 1:10 000). Maanmittauslaitoksen tarkimmat kuntaraja-aineistot sisältävät runsaasti enklaaveja, joten niitä tulisi välttää (ellei aineistoa ole jatkojalostettu). Oma teemoitus kannattaa suunnitella huolella. Yhdistävänä tekijänä kannattaa käyttää kuntien numerokoodeja. Nimien käyttäminen voi aiheuttaa hankaluuksia erilaisten merkistöjen osalta. Teemoitus voidaan luoda Excelillä tai tekstieditorilla ja tallentaa CSV-tiedostoon. CSV-tiedoston lisäksi tarvitaan CSVT-tiedosto, jolla määritellään CSV-tiedostossa olevien kenttien tyypit. Quantum GIS käyttää vektoritiedostojen käsittelyyn OGR-kirjastoa. OGR-kirjaston ohjeiden avulla on mahdollista myös käyttää virtuaalitiedostoja (VRT) tai jopa suoraan tietokannan tauluja. Tarkempia tietoja tuetuista tiedostomuodoista löytyy OGR:n ohjeistuksesta:

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa 1(13) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGISohjelmistossa (QuantumGIS) Ohjeita laatiessa on käytetty QuantumGIS:n versiota 2.0.1. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta,

Lisätiedot

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019

SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA. Matias Järvinen 2019 SIVIILEIHIN KOHDISTUNEET KONFLIKTIT AFRIKASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten siviileihin kohdistuneet konfliktit ovat sijoittuneet Afrikassa? Kuinka vuosittaisista määristä voitaisiin

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi

Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi Excel-taulukkoon X- ja Y-sarakkeisiin tallennettujen koordinaattien muuntaminen paikkatietokohteiksi Esimerkkinä Excel-taulukkona ladattavat Helsingin pysäköintilippuautomaatit Viimeksi muokattu 27. huhtikuuta

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten

Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana. - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Maanmittauslaitoksen nimistö Spatialite-tietokantana - kuvitettu ohje Quantum GIS 1.8.0 -ohjelmaa varten Taustaa Maanmittauslaitoksen nimistöaineistot ovat ladattavissa tekstitiedostoina Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto

Valitse aineisto otsikoineen maalaamalla se hiirella ja kopioimalla (Esim. ctrl-c). Vaihtoehtoisesti, Lataa CSV-tiedosto Versio k15 Näin laadit ilmastodiagrammin Libre Officen taulukkolaskentaohjelmalla. Ohje on laadittu käyttäen Libre Officen versiota 4.2.2.1. Voit ladata ohjelmiston omalle koneellesi osoitteesta fi.libreoffice.org.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa 1 (7) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto QGIS-ohjelmistossa ita laadittaessa on käytetty QGIS:n versiota 2.14.3. Ruudunkaappauskuvat ovat englanninkielisestä versiosta, mutta ohjeissa esitetään

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

PIKAOHJE USEIDEN VASTAANOTTAJIEN LISÄÄMISEEN YHTIÖN JAKELULISTOILLE

PIKAOHJE USEIDEN VASTAANOTTAJIEN LISÄÄMISEEN YHTIÖN JAKELULISTOILLE PIKAOHJE USEIDEN VASTAANOTTAJIEN LISÄÄMISEEN YHTIÖN JAKELULISTOILLE JOHDANTO Tämä pikaohje on suunniteltu auttamaan useiden vastaanottajien lisäämisessä yhtiön jakelulistoille GlobeNewswire-järjestelmässä

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Kartta lumen laadusta. QGIS Työohje

Kartta lumen laadusta. QGIS Työohje Kartta lumen laadusta QGIS Työohje 1 Sisällysluettelo 1. QGIS-PAIKKATIETO-OHJELMA... 2 2. TYÖSKENTELYN ALOITTAMINEN... 2 3. PISTEAINEISTON (VEKTORIAINEISTO) TUOMINEN KARTTANÄKYMÄÄN... 2 3. TAUSTAKARTTOJEN

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Basic Vector Styling

Basic Vector Styling Basic Vector Styling QGIS Tutorials and Tips Author Ujaval Gandhi http://google.com/+ujavalgandhi Translations by Kari Salovaara This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta MapInfo

Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta MapInfo 1 Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta MapInfo Digiroad-aineistoa on mahdollista hyödyntää Liikenneviraston Katselu- ja latauspalvelusta http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/aineistopalvelut/verkkopalvelut/latauspalvelu#.vb8ikvlbi

Lisätiedot

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto

Varsinais-Suomen palvelupisteaineisto 1 Varsinais-Sumen palvelupisteaineist - hjeet käyttöön (versi 16.12.2013) Varsinais-Sumen palvelupisteaineist Ohjeet käyttöön Lyhyesti: Varsinais-Sumesta kerätään ja pidetään ajan tasalla palveluihin liittyvää

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Tilastokeskuksen postinumeroalueittaisen avoimen tiedon käyttäminen ArcGIS Onlinessa

Tilastokeskuksen postinumeroalueittaisen avoimen tiedon käyttäminen ArcGIS Onlinessa Tilastokeskuksen postinumeroalueittaisen avoimen tiedon käyttäminen ArcGIS Onlinessa Tilastokeskuksen postinumeroalueittaisen avoimen tiedon käyttäminen ArcGIS Onlinessa... 1 1. Mikä on Paavo-aineisto?...

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Terveytemme - Atlas-raportin käyttöohje

Terveytemme - Atlas-raportin käyttöohje Terveytemme - Atlas-raportin käyttöohje Tämä ohje kuvaa Atlas-raporttia yleisellä tasolla. Käytettävässä versiossa saattaa olla toimintoja, jotka eroavat tässä kuvatusta, tai joiden ulkoasu on erilainen.

Lisätiedot

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta.

Googlen Earthin asennus on helppoa ja maksutonta suoraan verkosta. Quantum GIS QGIS eli Quantum GIS -ohjelmisto on ilmainen peruspaikkatieto-ohjelmisto. Ohjelmistoa kehitetään Open Source Geospatial Foundation:n eli OSGeo:n tuella. Ohjelmisto ei ole valmis kaupallinen

Lisätiedot

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36

Written by Administrator Monday, 05 September 2011 15:14 - Last Updated Thursday, 23 February 2012 13:36 !!!!! Relaatiotietokannat ovat vallanneet markkinat tietokantojen osalta. Flat file on jäänyt siinä kehityksessä jalkoihin. Mutta sillä on kuitenkin tiettyjä etuja, joten ei se ole täysin kuollut. Flat

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa 7.2.2018 Harjoitusmoniste QGIS Tämän harjoitusmonisteen tarkoitus on olla apuna koulutuksen harjoitus-osiossa. Ohjeet eivät ole täydelliset ja joka vaiheesta ei ole

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma

Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Metsänpoika - metsästysseurojen karttaohjelma Esittelyversion asentaminen: Jos asennus on toimitettu CD:llä, niin aseta levyke CD-asemaan, avaa levy ja valitse käsky "Asenna". Jos lataat ohjelman netistä,

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje Asiakashallinta TaikaTapahtumat -käyttöohje Tietojen haku Siirry etapahtuma-valikkoon ja valitse Asiakashallinta Kirjoita hakukenttään hakuehto ja napauta Hae Napauta nimeä yhteystieto-lomake avautuu Tietojen

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Lipas-projekti, Jyväskylän yliopisto 11.5.2016 GPS-laitteella tallennetut reitit voi viedä Lipas-karttanäkymään joko oman digitoinnin avuksi,

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET. Matias Järvinen 2019

KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET. Matias Järvinen 2019 KORKEUSMALLIT JA 3D- KARTTAESITYKSET Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Miten korkeusmalleja voi käsitellä QGIS-ohjelman avulla? Kuinka niiden pohjalta voi luoda 3D-malleja? Tässä harjoituksessa

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

SeaMonkey pikaopas - 1

SeaMonkey pikaopas - 1 SeaMonkey pikaopas SeaMonkey on ilmainen ja yksinkertainen www-sivujen teko-ohjelma. Sillä on kätevää koostaa yksinkertaisia sivuja ilman, että täytyy tietää jotain HTML-koodista. Tämä opas esittelee sivuston

Lisätiedot

Asiakastietojen tuominen toisesta tietokannasta etaika-ohjelmistoon. Kuinka yhdistän tietoja eri asiakastietokantojen välillä

Asiakastietojen tuominen toisesta tietokannasta etaika-ohjelmistoon. Kuinka yhdistän tietoja eri asiakastietokantojen välillä Asiakastietojen tuominen toisesta tietokannasta etaika-ohjelmistoon Kuinka yhdistän tietoja eri asiakastietokantojen välillä Aloitus Asiakastietoja voidaan tuoda ulkoisesta lähteestä CSV-tiedostona (Excel)

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta Esri ArcGIS

Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta Esri ArcGIS 1 Digiroad-aineiston hyödyntäminen rajapintapalveluiden kautta Esri ArcGIS Digiroad-aineistoa on mahdollista hyödyntää Liikenneviraston Katselu- ja latauspalvelusta http://portal.liikennevirasto.fi/sivu/www/f/aineistopalvelut/verkkopalvelut/latauspalvelu#.vb8ikvlbi

Lisätiedot

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi

DOORS Word DOORS 29.04.2004. SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi DOORS Word DOORS 29.04.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Tietojen siirto DOORSista ja DOORSiin Yhteistyökumppaneilla ei välttämättä ole käytössä Telelogic DOORS -ohjelmistoa, jolloin vaatimusten

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen:

Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: Moottorin kierrosnopeus Tämän harjoituksen jälkeen: osaat määrittää moottorin kierrosnopeuden pulssianturin ja Counter-sisääntulon avulla, osaat siirtää manuaalisesti mittaustiedoston LabVIEW:sta MATLABiin,

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu )

Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus. Open Broadcaster Software V.20. Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu ) Kuvaruudun striimaus tai nauhoitus Open Broadcaster Software V.20 Tero Keso, Atso Arat & Niina Järvinen (muokattu 28.11.2017) OBS 1 (12) Sisällysluettelo Mikä on OBS... 2 Ohjelman perusasetukset... 2 Tarvittavat

Lisätiedot

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut

1 (14) Ohje. Ohje. GTK-wiki. Geologian tutkimuskeskus, Verkkosivustopalvelut 1 (14) GTK-wiki 2 (14) Sisällysluettelo 1. Wikin ylläpito... 3 1.1. Wiki-artikkelin muokkaus... 3 1.2. Wiki-artikkelin lisääminen... 3 2. Wiki-toiminnot... 4 2.1. Ristiinlinkitys... 4 2.2. Tekstin muotoilu...

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Sarjamuotoisten paikkatietotuotteiden lataaminen: 1. Siirrä tuote ensin kartalle Kartalle-painikkeella ja valitse haluamasi alue kartalta

Sarjamuotoisten paikkatietotuotteiden lataaminen: 1. Siirrä tuote ensin kartalle Kartalle-painikkeella ja valitse haluamasi alue kartalta Käyttöohje 1 (14) PAIKKATIETOTUOTTEET Hae paikkatietotuote Siirrä tuote kartalle Lataus ja Rajapinta Osto Paikkatietotuotteet ovat koordinaatteihin sidottuja digitaalisesti jaettavia erityyppisiä havainto-

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus

8. Väliajat... 14 8.1 Väliaikapisteen lukitus... 15 9. SkyDrive lähtölistat... 16 9.1 SkyDrive kirjautuminen... 16 9.2 Microsoft-tilin varmistus SplitTimes Sisällys 1. Yleistä... 3 2. Kilpailut... 3 3. Kilpailun tiedot... 3 3.1 Sarjat-valintanäyttö... 4 3.2 Sarja-näyttö... 5 3.3 Lähtöväli-valintanäyttö... 5 3.4 Kilpailupäivä-valintanäyttö... 6

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Ladataan taustalle ensin Maanmittauslaitoksen WMTS-rajapinnan maastokartta

Ladataan taustalle ensin Maanmittauslaitoksen WMTS-rajapinnan maastokartta WFS-rajapinnan käyttöönotto 1 WFS-rajapinnan käyttöönotto QGIS 3.4.1-Madeira Tässä ohjeessa kuvataan metsäkeskuksen avoimen metsätiedon WFS-rajapinnan käyttöönotto QGIS-ohjelmalla. Lisäksi lataamme myös

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma

Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma Ohjekirja Kilipa Cup versio 1.0 Mäkihypyn ja yhdistetyn cup-pisteiden laskentaohjelma Keijo Hyttinen Live tulospalvelu: http://www.kilipa.com/ Sisältö 1 Laitteistovaatimukset 2 Yleistä 3 Cup-kilpailun

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit.

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit. On Call DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta http://www.ekoweb.fi/wordpress/tuki/ Tallenna ohjelma paikkaan josta löydät sen helposti. Alla esimerkkikuva miltä sivu näyttää. Versionumero päivittyy

Lisätiedot

PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu

PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu (PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto on PlanMan Oy:n kehittämä ja ylläpitämä tuote) 23.10.2015 Pekka Väätänen Loma-aikataulupohjan

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot