Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi?"

Transkriptio

1 TTS:n tiedote Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632) RAKENTAMINEN Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi? Tutkija Sakari Alasuutari, TTS Lypsykarjatilalla valaistuksen osuus sähkön kulutuksesta on vajaa prosenttia. Valaistuskyselyn mukaan, ja tuotantomuodosta riippumatta, tuotantorakennusten valaistuksessa koettiin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi kestävyys, toimintavarmuus ja käyttökustannukset. Kuvat: Sakari Alasuutari Valaistus on osa ihmisten ja eläinten hyvinvointia. Uusia tuotantorakennuksia suunniteltaessa pyritään saavuttamaan myös hyvä valaistustaso. Uudet rakennukset ovat useimmiten niin korkeita, että valaisinten huolto tuo omat haasteensa. Kaikki valaisimet eivät myöskään toimi tuotantorakennusten haastavissa olosuhteissa toivotulla tavalla. Miten -luvulla kotieläintiloja rakentaneet kokivat onnistuneensa näiden ja monien muiden valaistukseen liittyvien haasteiden edessä. TTS selvitti Maatalouskoneiden tutkimussäätiön rahoittamana nykypäivän tuotantorakennusten valaistustekniikkaa. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa valaistustarpeesta tuotantorakennuksissa, valaistuksen järjestämisen vaihtoehdoista sekä valaistuksen vaatimasta energiantarpeesta ja valaistuksessa käytettävän energian säästömahdollisuuksista. Hankkeen tavoitteena oli myös selvittää, miten vastaajat arvostavat erilaisia valaistukseen liittyviä ominaisuuksia. Hankkeessa tehtiin uusille -luvulla rakennetuille kotieläintiloille kyselytutkimus, jossa kartoitettiin nykyisiä valaistusratkaisuja ja selvitettiin viljelijöiden tyytyväisyyttä nykytilanteeseen. Kyselyssä tiedusteltiin vastaajilta mm. erilaisia kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta. Tavoitteena oli saada selville, mihin oltiin tyytyväisiä ja mitkä tekijät aiheuttivat mahdollisesti ongelmia. Minkälaisia käytännön ratkaisuja oli käytössä mm. valaisinten huoltamiseen ja puhdis- tamiseen? Miten luonnonvalon saantiin oli kiinnitetty huomiota? Mitkä asiat yleensä koetaan valaistuksessa tärkeiksi? Tämä tiedote keskittyy valaistukseen liittyvien ominaisuuksien arvostamiseen. Mitä pidetään nä, mikä on vähemmän ä? Vaikuttaako tuotantosuunta siihen, mitkä ominaisuudet koetaan tärkeiksi? Valaistushankkeen tuloksia on esitelty tämän tiedotteen lisäksi TTS:n tiedotteissa 6/ ja 2/11, joissa käsitellään valaistuksen energian- TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632)

2 kulutusta kotieläintiloilla ja kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla. Näitä kysyttiin Kyselyssä pyydettiin vastaajia arvioimaan asteikolla 1 5 (1 = ei, 5 = erittäin ), kuinka tärkeinä he pitivät tiettyjä valaistukseen ja valaisimiin liittyviä ominaisuuksia. Arvioitavat asiat olivat: hankintakustannus käyttökustannus helppokäyttöisyys toimintavarmuus kestävyys valaisimien varaosien saatavuus puhdistettavuus valaistussuunnitelma luonnonvalo tuotantotiloissa himmennettävyys / säädettävyys 3 ei Hankintakustannus Valaisinten hankintakustannuksen tärkeys vastaajien mielestä Hankintakustannus Valaisinten hankintakustannus ei ollut millään tuotantosuunnalla erityisen tekijä. Lintutiloilla asia koettiin ehkä kuitenkin tärkeimpänä, mikä onkin ymmärrettävää, koska koko siipikarjatuotanto perustuu sähkövalaistukseen. Tulos on sinänsä rohkaiseva, kun ajatellaan uusia energiatehokkaampia valaisimia. Esimerkiksi tuotantorakennuksiin soveltuvat, energiatehokkaat LED-valaisimet ovat vielä hinnaltaan moninkertaisia tavanomaisiin valaisimiin verrattuna. Kuitenkin LEDien hinnat tulevat koko ajan alaspäin, ja ehkä piankin ollaan sillä rajalla, että LEDien selvästi edullisemmat käyttökustannukset tulevat valinnassa ratkaisevaksi tekijäksi. 3 ei Käy ökustannus Käyttökustannus Valaisinten käyttökustannus koettiin selvästi hankintakustannusta mmäksi. Jälleen lintutiloilla asia koettiin tärkeimmäksi, mutta sielläkin vielä mmäksi kuin hankintakustannus. Myös maito-, nauta- ja sikatilat pitivät asiaa nä tai erittäin nä. Kaikissa tuotantomuodoissa valaistus koetaan merkittäväksi tuotantoympäristötekijäksi, ja valoja on poltettava joka tapauksessa useita tunteja päivässä. Valaistus on välttämätön kustannuserä. Valaistuksesta sinänsä ei voi tinkiä, mutta valaisinten käyttökustannukset toivotaan mahdollisimman edullisiksi. Helppokäyttöisyys Valaistuksen ja valaisimien helppokäyttöisyyttä pidettiin aika tasaisesti joko nä tai erittäin nä. Tuotantosuuntien välillä ei tässä ollut suuria eroja. Valaisinten helppokäyttöisyydestä todettiin mm., että suojakupujen kiinnitysmekanismit ovat usein kiusallisen pieniä ja lisäksi särkyvät luvattoman helposti. Valaistuksen käyttökustannusten tärkeys vastaajien mielestä 3 ei Helppokäy öisyys Valaisinten helppokäyttöisyyden tärkeys vastaajien mielestä 2 TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632)

3 Valaistuksen toimintavarmuutta pidettiin kyselyssä yksimielisesti erittäin nä asiana. Loistevalaisimien kestävyydessä navettaolosuhteissa on kyselyn mukaan suurta vaihtelua. On tiloja, jossa joudutaan vuosittain vaihtamaan useampia lamppuja, ja tiloja, joissa samat lamput ovat toimineet viisikin vuotta. Kysytyistä ominaisuuksista lamppujen kestävyyttä pidettiin erittäin nä. Energiansäästölamppuja markkinoidaan pitkällä polttoiällä, kuten esim. kuvassa 8 vuodella. Kuitenkin lukemalla tarkkaan pakkauksen pientä tekstiä selviää, että luvattu polttoikä perustuu keskimäärin 3 tunnin polttoaikaan päivässä! Jos lamppua poltetaan vaikka 12 tuntia päivässä, on lampun polttoikä siten jo aivan jotain muuta kuin luvattu 8 vuotta. Kalliiden energiansäästölamppujen heikko kestävyys tuotantotiloissa mainittiin myös kyselyssä useammassa vastauksessa. Toimintavarmuus Valaistuksen toimintavarmuutta pidettiin varsin yksimielisesti erittäin nä asiana. Sika- ja lintutiloista yli oli tätä mieltä johtuen jälleen sähkövalaistukseen perustuvasta tuotantotavasta. Myös maitotiloilla toimintavarmuutta arvostettiin; vastaajista 75 oli tätä mieltä. Naudanlihantuotantotiloillakin suurin osa piti toimintavarmuutta erittäin nä, mutta kuitenkin selvästi harvempi kuin muissa tuotantomuodoissa. Tämän toisaalta ymmärtää, koska nautakasvattamot yleisesti hyödyntävät luonnonvaloa tehokkaasti mm. avonaisten ruokintapöytien kautta. 3 ei Toimintavarmuus Valaisinten toimintavarmuuden tärkeys vastaajien mielestä Kestävyys Ominaisuuksista kestävyys arvotettiin yksimielisimmin erittäin ksi. Sikatiloista, lintutiloista 91,7, maitotiloista 81,9 ja nautatiloistakin 52 piti valaisimien kestävyyttä erittäin nä asiana. Kaikissa tuotantomuodoissa olosuhteet ovat äärimmäiset valaisimia ajatellen ja huonoja kokemuksia heikosti kestävistä valaisimista lähes kaikilla. Mitä paremmin lamput kestäisivät, sitä harvemmin tarvitsisi nousta kiipeilemään hankalissa olosuhteissa valaisimia huoltamaan. 3 ei Kestävyys Valaisimien kestävyyden tärkeys vastaajien mielestä TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632) 3

4 EU-asetuksen myötä elohopeahöyrylamppujen markkinoille saattaminen tulee kielletyksi vuonna 15. Elohopeavalaisimia asennetaan kuitenkin edelleen uusiinkin tuotantorakennuksiin, kuten kuvan maneesiin. Koko valaisimet voidaan joutua uusimaan muutaman vuoden kuluttua. Varaosien saatavuus Valaisinten varaosien saatavuutta pidettiin aika tasaisesti nä tai erittäin nä. Sikatiloilla asia koettiin muita mpinä, ja nautatiloillakin nä mutta ei erittäin nä. Asia tulee ajankohtaiseksi esimerkiksi valaisimen suojakuvun rikkoutuessa. Mikäli valaisinmalli on jo poistunut markkinoilta, voi uuden suojakuvun saaminen olla vaikeaa, ja onkin hankittava kokonaan uusi valaisin. Puhdistettavuus 3 ei Varaosien saatavuus Valaisimien varaosien saatavuuden tärkeys vastaajien mielestä Valaisinten puhdistettavuus koettiin sika- ja lintutiloilla selvästi mmäksi kuin maito- tai nautatiloilla. Asia kävi kyselyssä ilmi myös valaisinten puhdistuskäytännöistä. Sika- ja lintutiloilla valaisimet puhdistetaan säännöllisesti ja rutiininomaisesti useita kertoja vuodessa. Toisaalta maito- ja nautatiloilla hyödynnetään poikkeuksetta myös luonnonvaloa, eikä valaisinten likaantumista koeta niin helposti ongelmaksi varsinkaan pitkän päivän aikaan keväällä ja kesällä. 3 ei Puhdiste avuus Valaisinten puhdistettavuuden tärkeys vastaajien mielestä 4 TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632)

5 Milloin tuotantomuoto sen sallii, kannattaa luonnonvaloa hyödyntää mahdollisimman paljon. Luonnonvalo on halvinta valoa. Esimerkiksi navetan valoharjalla saadaan ilmaista luonnonvaloa tehokkaasti kohdistumaan ruokintapöydälle. Valaistussuunnitelma Kyselyn mukaan suurimman osan tuotantorakennusten valaistuksista, 42,9, oli suunnitellut sähkösuunnittelija. Suunnittelija ja viljelijä yhdessä olivat suunnitelleet valaistuksista. Viljelijä itse oli suunnitellut 19,4 tuotantotilojen valaistuksesta. Laitetoimittaja oli suunnitellut valaistuksen 3,4 kohteista. Laitetoimittaja ja viljelijä yhdessä olivat suunnitelleet 2,9 kohteista. Meijerin tai teurastamon edustaja oli suunnitellut lähinnä sikaloiden ja lintuhallien valaistuksia. Valaistussuunnitelmaa lintutilat pitivät selvästi muita tuotantomuotoja mpänä. Sika- ja nautatilat pitivät suunnitelmaa nä, mutta maitotilat vain nä. Luonnonvalo tuotantotiloissa Luonnonvalon tärkeys jakoi tuotantomuodot selvästi eri leireihin. Lintutilat eivät pitäneet luonnonvaloa juuri lainkaan nä, kun taas maitotilat ja nautatilat arvottivat se erittäin ksi. Sikatilat asettuivat välimaastoon pitäen luonnonvaloa nä tai nä. Navetoissa suuret ikkunat mainittiin useimmin, vastauksista, joiden kautta luonnonvaloa saadaan sisätiloihin. Yhä useammin korkeisiin rakennuksiin tehdään myös suuret päätyikkunat, joiden kautta valoa tulee myös pitkälle keskelle rakennusta. Erilaisia valokatteita on myös paljon käytössä. 3 3 ei ei Valaistussuunnitelma Luonnonvalo tuotanto loissa Valaistussuunnitelman tärkeys vastaajien mielestä Luonnonvalon tärkeys vastaajien mielestä TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632) 5

6 Hinta 6, Jälkipainos sallittu vain TTS:n kautta, ISSN-L , ISSN (Painettu), ISSN (Verkkojulkaisu), Oy Fram Ab, Vaasa 11 Himmennettävyys / säädettävyys Valon himmennettävyys ja säädettävyys on lintutiloilla aivan keskeinen tekijä. Lintutiloista 92,3 pitikin asiaa erittäin nä, kun muut tuotantomuodot eivät kokeneet ominaisuutta ollenkaan samalla lailla. Maito- ja nautatiloille asia oli vain. Sikatiloille asia ei ollut tai korkeintaan. YHTEENVETO Valaistus on merkittävä tuotantoympäristötekijä. Riittävä valaistus on ä niin eläimille kuin hoitajillekin, minkä lisäksi ensiluokkaisten elintarvikkeiden tuottaminen vaatii tuotantotiloissa hyvän valaistuksen. Valaistus on välttämätön kustannuserä, eikä valaistuksesta sinänsä voi tinkiä, mutta valaisinten käyttökustannukset toivotaan mahdollisimman edullisiksi. Tuotantomuodosta riippumatta tuotantorakennusten valaistuksessa koettiin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi juuri käyttökustannukset yhdessä kestävyyden ja toimintavarmuuden kanssa. Valaisimilta toivotaan hyvää kestävyyttä ja toimintavarmuutta, koska niiden huolto on tullut yhä vaativammaksi. Uudet tuotantorakennukset ovat yhä suurempia ja korkeampia. Valaisimia on oltava vähintään kymmeniä, ja ne asennetaan yhä korkeammalle. Kyselyn mukaan 67 vastaajista koki korkealla olevien valaisinten huoltotyöt ja lamppujen vaihdot ongelmallisiksi. Varsinkin eläinten eristäminen ja liukkaus koettiin ongelmaksi. Aina tarvitaan kaksi ihmistä lamppujen vaihtoon. Yksin ei tehtävään voi ryhtyä. Mahdollisuudessa hyödyntää luonnonvaloa on suuria eroja eri tuotanto- 3 ei Himmenne ävyys / sääde ävyys Valon himmennettävyyden / säädettävyyden tärkeys vastaajien mielestä muotojen välillä. Maidontuotannossa ja naudanlihantuotannossa pyritään nykyisin hyödyntämään entistä enemmän ilmaista luonnonvaloa, mikä näkyi myös kyselyssä. Sen sijaan siipikarjantuotanto toimii nykyisin täysin sähkövalaistuksen varassa, minkä vuoksi valaistuksen himmentämismahdollisuutta pidetään erittäin nä. Tulevaisuudessa myös tuotantorakennusten valaistus on mietittävä uusiksi. EU-direktiivin myötä on alettu jo poistaa perinteisiä hehkulamppuja kaupoista. Vuonna 12 poistuvat viimeisetkin hehkulamput, vuonna 15 kielletään elohopealamppujen tuonti markkinoille ja vuodesta 17 alkaen kielletään magneettisella virranrajoittimella varustettujen loistevalaisinten tulo markkinoille. Ehkä LED-valaistus on siihen mennessä kehittynyt kustannustehokkaaksi vaihtoehdoksi. Uusimpia TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus -sarjan tuotoksia 632 Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi? Sakari Alasuutari. 6 s. 631 Konetyön kustannukset ja tilastolliset urakointihinnat. Reetta Palva. 12 s. 63 Lypsykarjanavetan rakennusprojektin ja tuotannon laajentamisen johtaminen. Mika Tiikkainen, Reijo Virkkunen, Kalevi Paldanius, Janne Karttunen ja Eerikki Kaila. 8 s. 629 Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla. Sakari Alasuutari. 8 s. 628 Huolto- ja korjaustilojen toteutusmalleja maatiloille. Tapani Kivinen ja Markku Lätti. 8 s. 627 Huoltoyrittäjät maatilayritysten kumppaneina. Markku Lätti. 6 s. 626 Maatilan huolto- ja korjaustyöt. Markku Lätti. 8 s. 625 Valaistuksen energiankulutus kotieläintiloilla. Sakari Alasuutari. 12 s. Osta TTS:n tiedotteet verkkokaupasta TTS - TYÖTEHOSEURA PL 5, (Kiljavantie 6), 51 Rajamäki, puh. (9) 24 Päätoimittaja: Anna-Maija Kirkkari Taitto: Kaija Laaksonen TTS, Box 5, FI-51 Rajamäki, Finland tel asiakaspalvelu@tts.fi 6 TTS:n tiedote: Maataloustyö ja tuottavuus 5/11 (632)

Valaistukseen kuluva energia tuotantorakennuksissa

Valaistukseen kuluva energia tuotantorakennuksissa Valaistukseen kuluva energia tuotantorakennuksissa Sakari Alasuutari, TTS Vantaa, 9.2.2011 Sähkönkulutuksen jakaantuminen kotieläinten tuotantorakennuksissa ( Bionova engineering 2007 ) 100 % 90 % 80 %

Lisätiedot

Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla

Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla TTS:n tiedote Maataloustyö ja tuottavuus 2/2011 (629) RAKENTAMINEN Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla Tutkija Sakari Alasuutari, TTS Kyselyn vastaajista 67 prosenttia oli tuotantorakennuksensa

Lisätiedot

Energiankäyttö maito-, nauta- ja sikatiloilla

Energiankäyttö maito-, nauta- ja sikatiloilla TYÖTEHOSEURAN MAATALOUSTIEDOTE 12/25 (585) MAASEUDUN RAKENNUKSET JA RAKENTAMINEN Energiankäyttö maito-, nauta- ja sikatiloilla MMM ANNA-MAIJA KIRKKARI JA RA JARMO LEHTINEN, TYÖTEHOSEURA Biokaasun metaanimäärän

Lisätiedot

EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla.

EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla. 18.12.2009 1(5) EuP-direktiivi ohjaa valistuneisiin valaistusuudistuksiin toimistoissa, kouluissa, myymälöissä, teollisuudessa ja ulkoalueilla. - Kysymyksiä ja vastauksia loistelamppujen, suurpainepurkauslamppujen

Lisätiedot

Tuottajien asenteita tautisuojaukseen ja tilojen tautisuojaus tänään. Leena Sahlström, Tapani Lyytikäinen, Terhi Virtanen ja Jonna Kyyrö

Tuottajien asenteita tautisuojaukseen ja tilojen tautisuojaus tänään. Leena Sahlström, Tapani Lyytikäinen, Terhi Virtanen ja Jonna Kyyrö Tuottajien asenteita tautisuojaukseen ja tilojen tautisuojaus tänään, Tapani Lyytikäinen, Terhi Virtanen ja Jonna Kyyrö Esitelmän sisältö Taustaa Kysely Tautisuojaustaso sika-, nauta- ja lammastiloilla

Lisätiedot

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen

Valaistushankinnat. 6.10.2010 Antti Kokkonen Valaistushankinnat 6.10.2010 Antti Kokkonen Kuinka paljon valaistus kuluttaa? Kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä n. reilu 10 % kuluu valaistukseen, josta karkeasti 1/3 palvelu- ja julkisella sektorilla.

Lisätiedot

Energiantuotannon ja -käytön tulevaisuus maatiloilla (etu)

Energiantuotannon ja -käytön tulevaisuus maatiloilla (etu) Energiantuotannon ja -käytön tulevaisuus maatiloilla (etu) Hankkeen ydinajatuksena on kehittää uusiutuvan energiantuotantoa ja -käyttöä ohjaavia järjestelmiä, joilla maatilalla, puutarhalla voidaan saavuttaa

Lisätiedot

Led-valaistuksen kokonaistaloudellisuus ja energiatehokkuus sairaalavalaistuksessa. Simo Kari Glamox Luxo Lighting Oy 1

Led-valaistuksen kokonaistaloudellisuus ja energiatehokkuus sairaalavalaistuksessa. Simo Kari Glamox Luxo Lighting Oy 1 Led-valaistuksen kokonaistaloudellisuus ja energiatehokkuus sairaalavalaistuksessa Simo Kari Glamox Luxo Lighting Oy 1 2 LED on pieni ja tehokas valonlähde, joka muuttaa valaistuksen maailman Valkoinen

Lisätiedot

Energiapuun korjuu koneellisesti tai miestyönä siirtelykaataen

Energiapuun korjuu koneellisesti tai miestyönä siirtelykaataen TTS:n tiedote Metsätyö, -energia ja yrittäjyys 1/2011 (746) BIOENERGIA Energiapuun korjuu koneellisesti tai miestyönä siirtelykaataen Tutkijat Kaarlo Rieppo ja Arto Mutikainen, TTS Metsurin tekemään siirtelykaatoon

Lisätiedot

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta,

Valaistus. Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, Valaistus Valaistus voi kuluttaa miltei 30% normaalin toimistorakennuksen sähköenergiankulutuksesta, koulurakennuksissa valaistus voi kattaa jopa 40%. Valaistusta tulisi käyttää ainoastaan tarpeeseen ja

Lisätiedot

Teollisuuden LED-valaistus

Teollisuuden LED-valaistus Teollisuuden LED-valaistus Hollantilainen innovaatio made in Europe LumoLumen, eurooppalaista huipputekniikkaa! LumoLumen LED-teollisuusvalaisimissa yhdistyvät ainutlaatuinen mekaaninen rakenne, edistyksellinen

Lisätiedot

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014

Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 Onko viljelijöillä kiinnostusta siirtyä luomuun? Anne Kallinen 10.6.2014 SISÄLTÖ 1. Luomutuotannon osuudet 2013 2. Luomutuottajan yrittäjäominaisuudet 3. Luomutuotannossa jatkaminen ja luomuun siirtyminen

Lisätiedot

Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana. 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl.

Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana. 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl. Valaistuksen parantaminen tuotantotiloissa muutos työntekijöiden kokemana 1.4.2008 Annu Haapakangas, Työterveyslaitos annu.haapakangas@ttl.fi Kyselyn toteutus Kyselymenetelmällä pyrittiin tutkimaan työntekijöiden

Lisätiedot

Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä

Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä -Rakennepoliittinen seminaari - Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä Lämmittely 10 minuuttia Jari Lehto Asiantuntija, RI maatalouden rakentaminen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Lisätiedot

discovery evo Monipuolinen ja tehokas

discovery evo Monipuolinen ja tehokas discovery evo Monipuolinen ja tehokas Discovery Evo sopii kaikkiin tiloihin. Miten sinä käytät sitä? Discovery kehitettiin aikanaan aivan uudenlaisen ajattelun pohjalta. Siitä haluttiin tehdä mutkaton

Lisätiedot

YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE. Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen

YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE. Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen YHTENÄINEN EUROMAKSUALUE Yrityksien siirtyminen yhtenäiseen euromaksualueeseen 1 Taustamuuttujat Enemmistö vastaajista muodostui pienemmistä yrityksistä ja yksinyrittäjistä. Vastaajista suurin ryhmä koostuu

Lisätiedot

NEW YORK LED VISUAALISTA MUKAVUUTTA JA NYKYAIKAISTA SUUNNITTELUA

NEW YORK LED VISUAALISTA MUKAVUUTTA JA NYKYAIKAISTA SUUNNITTELUA NEW YORK LED VISUAALISTA MUKAVUUTTA JA NYKYAIKAISTA SUUNNITTELUA 2 www.performanceinlighting.com NEW YORK LED VISUAALISTA MUKAVUUTTA JA NYKYAIKAISTA SUUNNITTELUA Mustavalkoinen valokuva lounas pilvenpiirtäjän

Lisätiedot

Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien aikana

Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien aikana Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien 2009-2014 aikana OPINNÄYTETYÖ, KEVÄT 2016 JENNA HÄMÄLÄINEN 1. Taustaa opinnäytetyölle 2. Tarkoitus ja tavoitteet

Lisätiedot

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Nykytilanteesta tulevaisuuteen: Maatilojen Kehitysnäkymät vuoteen 2022 Suomen Gallup

Lisätiedot

Koneurakoinnin mahdollisuudet

Koneurakoinnin mahdollisuudet Sadonkorjuujuhla 2014 Sibeliustalo 6.10. Päijät-Hämeen Viljaklusteri, Fazer Mylly, Viking Malt, Vääksyn Mylly Koneurakoinnin mahdollisuudet Reetta Palva TTS - Työtehoseura Koneurakointiin liittyvää TTS:ssä

Lisätiedot

Piirrä oma valolinjasi

Piirrä oma valolinjasi Freedom Valo on yksi arkkitehtuurin peruselementtejä. Ilman valoa tilan linjat ja yhteydet katoavat. Päivänvalo on suunnittelun itsestään selvä lähtökohta, ja keinovalo jatkaa siitä mihin luonnonvalo

Lisätiedot

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen

ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013. Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen ABB Oy, Harri Liukku 16.9.2013 Harri Liukku, ABB Oy 23.1.2014 Pitäjänmäen tehdashallin valaistusratkaisujen uudistus Älyä ja energiatehokkuutta kiinteistöihin Energiankäyttö aiheuttaa eniten ympäristökuormitusta

Lisätiedot

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi

Valaistus. Teollisuus. Case study. Carlo Casagrande. Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi Valaistus Teollisuus Case study Carlo Casagrande Valoisassa varastossa kelpaa työskennellä Lapinjärvi, Suomi CoreLine Highbay Taustaa Vuonna 1959 perustettu Carlo Casagrande & Co Oy on kotimainen maahantuontiin

Lisätiedot

Toimistovalaisimet FI

Toimistovalaisimet FI Toimistovalaisimet FI PRANA+sarja LED LATTIA JA RIPUSTUSVALAISIMET PRANA+sarjan ylävalo liikuteltava VALAISINPÄÄ SUORA VALO HIGHTECHTUNNISTIN KIRKKAUS TILANNEOHJAUS TUNABLE WHITE TOIMINTO VALON VÄRIN mukautukseen

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Naudanlihan tuotannon näkymät. Rakennetukikesäpäivät Jyväskylä

Naudanlihan tuotannon näkymät. Rakennetukikesäpäivät Jyväskylä Naudanlihan tuotannon näkymät Rakennetukikesäpäivät 6.6.2019 Jyväskylä Toimintaympäristö muutoksessa Naudanlihamarkkina Euroopassa 2030? Ilmastonmuutoskeskustelu kiihtyi suuremmaksi kuin koskaan. Syksyllä

Lisätiedot

STOCKMANN 4.KRS Pilottialueen valaistus analysointi mittaukset ja ehdotuksia

STOCKMANN 4.KRS Pilottialueen valaistus analysointi mittaukset ja ehdotuksia STOCKMANN 4.KRS Pilottialueen valaistus analysointi mittaukset ja ehdotuksia ALAKATTOLAUTAN VALAISTUKSEN LOPPURAPORTTI Korkeaalue Valotaskuista tuotetun epäsuoran valaistuksen tarkoitus on avata tila visuaalisesti

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET

LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET LOVIISAN KAUPUNKI ITÄRANNAN KEHITTÄMINEN KYSELYN TULOKSET YLEISTÄ KYSELYSTÄ Kyselyllä selvitettiin asukkaiden ja päättäjien näkemyksiä Loviisan Itärannan alueen suunnitteluvaihtoehtoihin. Mielipiteitä

Lisätiedot

Aika: 23.11.2011, Kempele

Aika: 23.11.2011, Kempele Oulun Energia Urakointi Oy Aika: 23.11.2011, Kempele Jari Säkkinen Oulun Energia Urakointi Oy Oulun Energia Urakointi Oy / Heikki Niskala Sisältö Oulun Energia -konserni Asiantuntija palveluksessasi Oulun

Lisätiedot

Maatalouden energiankulutus 12.11. 2014 KOTKANTIE 1 MIKKO POSIO

Maatalouden energiankulutus 12.11. 2014 KOTKANTIE 1 MIKKO POSIO Maatalouden energiankulutus 12.11. 2014 KOTKANTIE 1 MIKKO POSIO Mitä on energia? Energia on voiman, kappaleen tai systeemin kyky tehdä työtä Energian summa on aina vakio, energiaa ei häviä eikä synny Energian

Lisätiedot

Valaistuksen saneeraus muovitehtaassa. Valaistusmittausten tulokset ennen ja jälkeen valaistussaneerauksen

Valaistuksen saneeraus muovitehtaassa. Valaistusmittausten tulokset ennen ja jälkeen valaistussaneerauksen Valaistuksen saneeraus muovitehtaassa Valaistusmittausten tulokset ennen ja jälkeen valaistussaneerauksen YRITYSTIETOJA Parlok Oy, autoteollisuudelle muoviosia valmistava tehdas 25 henkilöä tuotannossa

Lisätiedot

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT

Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste. Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT Mecoren casetapaukset: Päiväkoti Saana Vartiokylän yläaste Kestävän korjausrakentamisen tutkimusseminaari 20.4.2012 Riikka Holopainen, VTT 2 Case-tapaus: Päiväkoti Saana Lpk Saana, rakennusvuosi 1963,

Lisätiedot

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta

Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta Sakari Alasuutari, TTS Valion navettaseminaari, 24.1.2013 Sakari Alasuutari 22.1.2013 1 Kuivitus osaksi kannattavaa lypsykarjataloutta MMM:n rahoittama hanke

Lisätiedot

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY

IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY IT-PÄÄTTÄJÄBAROMETRI 2016 ATEA FINLAND OY It-päättäjäbarometri 2016 Atean it-päättäjäbarometri toteutettiin kuudetta kertaa huhtikuun 2016 aikana sähköisenä kyselylomakkeena. Kyselyyn vastasi määräaikaan

Lisätiedot

Tunable White. Henkilökohtainen valaistus

Tunable White. Henkilökohtainen valaistus Tunable White Henkilökohtainen valaistus Ihmiskeskeinen valaistus Valaistus joka keskittyy tarpeisiisi Valo vaikuttaa siihen mitä tunnemme ja miten toimimme. Valolla on myös suuri vaikutus tunteisiimme

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 37/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 37/2016 1 (5) Päätöshistoria Kaupunginhallitus 07.04.2015 371 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Päätös Käsittely Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi Helsinki LED -hankkeen

Lisätiedot

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ

VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA YMPÄRISTÖSSÄ 1 VALAISTUS- JA SÄHKÖSUUNNITTELU Ky VALAISTUSSUUNNITTELUN RESTORATIIVISET VAIKUTUKSET RAKENNETUSSA

Lisätiedot

luokkahuoneen valaistus Indira luonnollista valoa luokkahuoneeseen

luokkahuoneen valaistus Indira luonnollista valoa luokkahuoneeseen luokkahuoneen valaistus Indira luonnollista valoa luokkahuoneeseen Luonnollinen valo Fagerhult-standardi Ihminen on asuttanut maapalloa lähes kaksi miljoonaa vuotta, ja lajimme on kehittynyt luonnonvalon

Lisätiedot

maxim mahdollisuuksia täynnä pakaste- ja viileäaltaat

maxim mahdollisuuksia täynnä pakaste- ja viileäaltaat maxim mahdollisuuksia täynnä pakaste- ja viileäaltaat TUOTEKEHITYSTÄ ENERGIA- TEHOKKUUS EDELLÄ TOSIASIA Kestävä kehitys ja vihreät arvot ovat jokaiselle tärkeitä. Norpe tekee parhaansa suunnitellakseen

Lisätiedot

Lypsykarjanavetan rakennusprojektin ja tuotannon laajentamisen johtaminen

Lypsykarjanavetan rakennusprojektin ja tuotannon laajentamisen johtaminen TTS:n tiedote Maataloustyö ja tuottavuus 3/2011 (630) RAKENTAMINEN Lypsykarjanavetan rakennusprojektin ja tuotannon laajentamisen johtaminen Agrologit (YAMK) Mika Tiikkainen ja Reijo Virkkunen, yliopettaja

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

KODIN VALAISTUKSEN PIKAOPAS

KODIN VALAISTUKSEN PIKAOPAS WWW.VALORAM.FI MIKSI KIRJOITIN TÄMÄN OPPAAN? Pitkän työpäivän jälkeen astut kauppakassit käsissä kotiisi ja napsautat valokatkaisijaa. Loisteputkitekniikalla toteutetut energiansäästölamput syttyvät himmeinä

Lisätiedot

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo 29.11.17 Keitä vastaajat olivat n 417 kpl % Viljelijä 361 87 Eu-avustaja ja viljelijä 15 4 EU-avustaja/asiantuntija/kunnan

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä.

Valtaosa 67% viljelijöistä on jatkamassa ennallaan. Toiminnan laajentamista suunnittelee 16% viljelijöistä. MTK TERVO-VESANTO JÄSENKYSELY 2009 Yleistä kyselyn toteutuksesta MTK Tervo-Vesanto ry:n jäsenkysely toteutettiin 12.4.-5.5.2009 välisenä aikana. Kysely oli internet-kysely. Kyselystä tiedotettiin jäseniä

Lisätiedot

LINEAR S LINEAR SR LINEAR P LINEAR M LINEAR L LINEAR-VALAISIMET ENERGIATEHOKAS VALINTA JOKA KOHTEESEEN

LINEAR S LINEAR SR LINEAR P LINEAR M LINEAR L LINEAR-VALAISIMET ENERGIATEHOKAS VALINTA JOKA KOHTEESEEN LINER S LINER SR LINER P LINER M LINER L LINER-VLISIMET ENERGITEHOKS VLINT JOK KOHTEESEEN SNEP-valaistus TYYLIKÄS. ÄLYKÄS. VLOVOIMINEN. SNEP-valaistusjärjestelmä on kokonaisedullinen, tyylikäs, energiatehokas

Lisätiedot

Kysely maatalousyrittäjille Sarkamessuilla

Kysely maatalousyrittäjille Sarkamessuilla Kysely maatalousyrittäjille Sarkamessuilla 2012 1. JOHDANTO Tutkimus toteutettiin Palvelevat puuyritykset hankkeessa. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus ja SeAMK Liiketoiminta.

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA. Oy AIRAM ELECTRIC Ab

TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA. Oy AIRAM ELECTRIC Ab TIETOJA AIRAMIN JOULUTUOTEVALIKOIMASTA Oy AIRAM ELECTRIC Ab Yleistä Airamista Airam on suomalainen perheyritys. Markkinajohtaja myös joulu- ja koristevaloissa 2009 mallistossa yli 300 tuotetta. Olemme

Lisätiedot

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden

Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Pimeät kohdat valaisinrivien välissä Kirkkaat kohdat valaisinrivien kohdissa Nykyinen valaistus antaa kuvaseinälle epätasaisen valoisuuden Muutos B, 11.02.2014, s. 5 lisätty, s. 7 työvaihekuvaus E42 NYKYTILANNE

Lisätiedot

Suomen maatalouden muutos EU-aikana

Suomen maatalouden muutos EU-aikana Suomen maatalouden muutos EU-aikana Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Latokartanonkaari 9 00790 Helsinki, Finland e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa maa-

Lisätiedot

FL LED MUUNNELTAVUUTTA TEHOKKUUTTA TOIMINNALLISUUTTA. SPITTLER on yritys Perfomance in Lighting S.p.A. konsernissa. www.performanceinlighting.

FL LED MUUNNELTAVUUTTA TEHOKKUUTTA TOIMINNALLISUUTTA. SPITTLER on yritys Perfomance in Lighting S.p.A. konsernissa. www.performanceinlighting. FL LED MUUNNELTAVUUTTA TEHOKKUUTTA TOIMINNALLISUUTTA SPITTLER on yritys Perfomance in Lighting S.p.A. konsernissa. www.performanceinlighting.com 2 www.performanceinlighting.com FL LED Sisällys Tuoteperhe

Lisätiedot

Miten suomalainen maitoyritys pärjää Euroopan hintamarkkinoilla? Tuloksia ja vertailutietoa EDF tuotantokustannustiloista

Miten suomalainen maitoyritys pärjää Euroopan hintamarkkinoilla? Tuloksia ja vertailutietoa EDF tuotantokustannustiloista Miten suomalainen maitoyritys pärjää Euroopan hintamarkkinoilla? Tuloksia ja vertailutietoa EDF tuotantokustannustiloista EDF Benchmarks 2019 Henna Mero, Maitoyrittäjät ry STEFFI WILLE-SONK, Email: steffi.willesonk@dairyfarmer.net

Lisätiedot

MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.2013 KARELIA-AMK Joensuu. Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus

MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.2013 KARELIA-AMK Joensuu. Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.213 KARELIA-AMK Joensuu Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 7.11.213 1 Joensuu ELY-keskus: Pohjois-Karjala Joensuu Tiloja

Lisätiedot

Valaistus. Sisävalaisimet. Case study. Derby Business Park. Viihtyvyyttä ja energian säästöä ledivalaistuksella Espoo, Suomi

Valaistus. Sisävalaisimet. Case study. Derby Business Park. Viihtyvyyttä ja energian säästöä ledivalaistuksella Espoo, Suomi Valaistus Sisävalaisimet Case study Derby Business Park Viihtyvyyttä ja energian säästöä ledivalaistuksella Espoo, Suomi SmartForm LED SmartForm Taustaa Päätös SRV:n uusien toimitilojen rakentamisesta

Lisätiedot

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla?

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Maatalouden tulevaisuusseminaari Farmi 2020 ja Vene hankkeet Kälviä 4.10.2011 Perttu Pyykkönen Teemat Miten viljelijä voi reagoida ja mihin itse voi vaikuttaa:

Lisätiedot

GE Lighting. GE LED-lamput 2014

GE Lighting. GE LED-lamput 2014 GE Lighting GE LED-lamput 2014 Pituus/halkaisija (mm) Vastaavuus (W) Energialuokka Väri-lämpötila (K) Pituus/halkaisija (mm) Vastaavuus (W) Energialuokka Värilämpötila (K) Pakkauskoko Hehkulampun korvaavat

Lisätiedot

TÄYDENNYSVALKUAIS- OMAVARAISUUDEN PULLONKAULAT

TÄYDENNYSVALKUAIS- OMAVARAISUUDEN PULLONKAULAT TÄYDENNYSVALKUAIS- OMAVARAISUUDEN PULLONKAULAT MAAT-005 projektityö Jaakko Haarala ja Niko Luttinen Presentation Name / Firstname Lastname 23/04/2018 1 SISÄLLYS Keitä me olemme? Aiheen esittely ja suunnittelu

Lisätiedot

Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön

Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön Kysely yritysten valmiudesta palkata pitkäaikaistyötön 18.2.2005 1 KYSELY YRITYSTEN VALMIUDESTA PALKATA PITKÄAIKAISTYÖTÖN 1 1 Yhteenveto Yrityksiltä kysyttiin eri toimenpiteiden vaikuttavuudesta pitkäaikaistyöttömien

Lisätiedot

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET

ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET VO80281/ S / H - 1 - ASENNUS- JA HUOLTO-OHJE OPAS 10, TW802, TW844 JA TW850 TUOTEPERHEEN TURVAVALAISIMET Tuotekuvaus Yleistä huomioitavaa Tekniset tiedot Valaisin on tarkoitettu jatkuvatoimiseksi turvavalaisimeksi,

Lisätiedot

JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN

JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN JOHDANTO SENAATTI-KIINTEISTÖJEN SISÄILMATIETOISKUJEN SARJAAN SISÄLLYS 1. Artikkelin tarkoitus ja sisältö...3 2. Johdanto...4 3. Sisäilma syntyy monen tekijän summana...5 4. Sisäilmatietoiskujen teemat...6

Lisätiedot

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta

Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta OSTOAPU Led-lamput Vallankumouksellista valaistusta Led-lamppujen ansiosta on helpompaa, kauniimpaa ja edullisempaa elää kestävämmin. Led-lamput käyttävät merkittävästi vähemmän energiaa, ja niillä on

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. Vuokatti. Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study Vuokatti Katinkullantien valaistus tuo säästöä ja miellyttää silmää Sotkamo, Suomi MileWide 2 LED Taustaa Kainuun Vuokatissa sijaitseva Holiday Club Katinkulta on kylpylähotelli,

Lisätiedot

Luminord 2014. Valonlähteellä on väliä

Luminord 2014. Valonlähteellä on väliä Luminord 2014 Valonlähteellä on väliä Valonlähteen valinta uuteen valaisimeen - Valaisimen muoto - pyöreä, viivamainen, neliö, pieni valopiste, laaja valaistu pinta - Valonjako - joka suuntaan valoa lähettävä,

Lisätiedot

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI

ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI ENERGIATEHOKAS VALON KAUPUNKI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN ULKOVALAISTUS - hanke Tavoite: säästää 40 % kaupungin ulkovalaistuksen käyttämästä energiasta, parantaa valaistusta ja säästää huoltokustannuksissa.

Lisätiedot

Tyypillinen heikkokuntoinen yhteiskäyttöpylväs (Kiviniementie)

Tyypillinen heikkokuntoinen yhteiskäyttöpylväs (Kiviniementie) Katu/tievalaistus Elohopealamppujen korvaus Sastamalan kaupunki Yleistä nykyisestä elohopealamppuvalaistuksesta Sastamalan keskusta Valaistus on pääosin tehty metallipylväin ja maakaapelilla. Metallipylväät

Lisätiedot

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt. Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa kotieläintaloudessa on oikein tapahtunut viime vuosina

Lisätiedot

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala

3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista. Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala 3t-hanke Tunnista, tiedosta, tehosta energiatehokkuus osaksi asumista Energianeuvontailta Pornaisissa 21.9.2011 Jarkko Hintsala Esityksen sisältö 1. Energiansäästö, energiatehokkuus ja asuminen 2. Vinkkejä

Lisätiedot

Maatilojen kehitysnäkymät Itä-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Maatilojen kehitysnäkymät Itä-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Maatilojen kehitysnäkymät Itä-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 20 % maan tulovirroista Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 2 19 % maan myyntituloista Suomen Gallup Elintarviketieto

Lisätiedot

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki

Annukka Larsen Valon kaupunki koordinaattori Jyväskylän kaupunki Annukka Larsen ÄIJÄLÄNRANNAN VALAISTUSPERIAATTEET VALAISTUSPERIAATTEET LYHYESTI: - Ensimmäinen kokonaan ledillä valaistu asuinalue Jyväskylässä - Valaisinkohtainen ohjaus ja käyttäjälähtöinen ohjaustapa

Lisätiedot

Energiatehokkuudella parempaa kannattavuutta maitotiloille

Energiatehokkuudella parempaa kannattavuutta maitotiloille 1 Energiatehokkuudella parempaa kannattavuutta maitotiloille ERKKA-hankkeesta työkaluja navettainvestointeihin Projektipäällikkö Teija Rantala, yliopettaja Risto Kauppinen, tutkimuspäällikkö Eero Antikainen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (6) Kaupunginhallitus Ryj/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Esityslista 4/2017 1 (6) Päätöshistoria 23.01.2017 64 HEL 2014-012398 T 10 05 01 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. 23.01.2017 Pöydälle päätti yksimielisesti panna asian pöydälle

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä?

Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa. Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Kaksi tapaa vähentää sähkönkulutuksen hiilidioksidipäästöjä kunnassa Miten hankintaan uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä? Mitä ovat sähkön alkuperätakuut? EU:ssa käytössä oleva yhtenäinen järjestelmä.

Lisätiedot

Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään

Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään Naudanlihantuotannon näkymiä emolehmäpäivään Joka viides Suomessa syöty nautakilo on tuontilihaa = markkinoilla on tilaa suomalaiselle tuotannolle Suomen Gallup Elintarviketieto Oy - Lihamarkkinakatsaus

Lisätiedot

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista

Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Selvitys yhteiskunnallisten vaikuttajien näkemyksistä energia-alan toimintaympäristön kehityksestä - Tiivistelmä tutkimuksen tuloksista Tutkimuksen tarkoitus ja tutkimusasetelma Pohjolan Voima teetti alkuvuoden

Lisätiedot

Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi

Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi Jäsenhankintatutkimus Lappeenrannan Rotaryklubi Jäsenhankintatutkimus Tämä jäsenhankintatutkimus tehtiin Rotaryn piirille numero 1430. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada selville potentiaalisten jäsenten

Lisätiedot

Valaistuksen tulevaisuus

Valaistuksen tulevaisuus Valaistuksen tulevaisuus Aika: 17.11.2010, Oulu Jari Säkkinen Yksikön Päällikkö Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy VALAISTUKSEN ASIANTUNTIJA PALVELUKSESSASI Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy:n urakointiyksikkö

Lisätiedot

Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA

Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA Valtavalo, G3 LED-valoputket Todelliset vaikutukset, 5 eri kohdetta SUUNNITELTU JA VALMISTETTU SUOMESSA Valtavalo Oy Vuonna 2008 perustettu energiatehokkaiden valaistusratkaisujen kehittäjä, valmistaja

Lisätiedot

LED Systems. Yleisvalaistusta LEDtuotteilla

LED Systems. Yleisvalaistusta LEDtuotteilla LED Systems Yleisvalaistusta LEDtuotteilla Valo: sähkömagenettisen spektrin ihmissilmällä nähtävä osa (aallonpituus n 350 700 nanometriä) Näkyvää valoa Spektrijakauma Halogeenilamppu Pienoisloistelamppu

Lisätiedot

Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari 4.3.2015, Jyväskylä ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ 4.3.2015.

Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari 4.3.2015, Jyväskylä ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ 4.3.2015. Resurssiviisas taloyhtiö -seminaari, Jyväskylä Aatoksenkatu 6 ENERGIATEHOKAS TALOYHTIÖN VALAISTUS ENERGIANSÄÄSTÖ TALOYHTIÖISSÄ Valaistussuunnittelija, Valon kaupunki hankkeen koordinaattori ENERGIATEHOKAS

Lisätiedot

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi +1,5 litraa lypsylehmää kohden päivässä MAITOVAKUUTUS Lue lisää suomenrehu.fi MaitoPro-konseptilla kohti tulosta Suomen Rehu on kehittänyt uuden ruokintakonseptin takaamaan tehokkaamman maidontuotannon

Lisätiedot

Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja

Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja ProAgria Etelä-Savo vuosikokous 26.4.2018 Maatalouden rakennemuutos sekä investointien rahoitus Etelä-Savossa - rakennekehitys - kannattavuus - investoinnit - maidontuotannon ennakkotietoja Maija Puurunen

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W02 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Espoon katuvalaistus

Espoon katuvalaistus Espoon katuvalaistus Katuvalaistuksen energiankulutuksen ja ylläpitokustannusten säästötoimet Katuvalaistuksen säästötoimet Espoossa 1. Katuvalaistuksen rakentamisessa sekä saneerauksessa, että uudisrakentamisessa

Lisätiedot

Kotitalouksien internet-yhteyksien teknistaloudellinen mallinnus 2015-2025. Diplomityö seminaari 12.4.2016

Kotitalouksien internet-yhteyksien teknistaloudellinen mallinnus 2015-2025. Diplomityö seminaari 12.4.2016 Kotitalouksien internet-yhteyksien teknistaloudellinen mallinnus 2015-2025 Diplomityö seminaari 12.4.2016 Jimi Viitanen Johdanto Tutkimuskysymys Miten koti muodostavat yhteyden Internettiin? Minkälainen

Lisätiedot

Älykkään valaistuksen mahdollisuudet

Älykkään valaistuksen mahdollisuudet Älykkään valaistuksen mahdollisuudet Jaakko Ketomäki Erikoistutkija, Interactive buildings VTT Technical Research Centre of Finland Älykäs valaistus? Tehokas valaistus Valaistustapa Valaisinsijoittelu

Lisätiedot

Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva

Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva Kestävien hankintojen vuosiseminaari Motiva Ulkovalaistuksen elinkaarikustannukset Tampere 6.5.2015 Mika Saari ja Aleksanteri Ekrias www.licon-at.fi Valaistuksen taloudellisuustarkastelut Ohjeistettu Maantie-

Lisätiedot

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014

Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014 10.2.2015 Oulunkaaren toiminnan ja omistajaohjauksen arviointi vuodelta 2014 Oulunkaaren ja kuntien, kuntien johtoryhmät Kyselyn aihealueet Kuntayhtymän toiminnan ja omistajaohjauksen toteutuminen Kuntapalvelutoimisto

Lisätiedot

14.10.2013 AATOKSENKATU 6, VALAISTUSSANEERAUS VANHA VALAISTUS

14.10.2013 AATOKSENKATU 6, VALAISTUSSANEERAUS VANHA VALAISTUS VANHA VALAISTUS 6 kpl vuonna 2004 asennettuja elohopeahöyrylampullisia 125W pylväsvalaisimia, malli Karlux Joutsen VANHA VALAISTUS Pylväät Kaikki pylväät hyväkuntoisia, perustukset tukevat, huoltoluukut

Lisätiedot

Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014

Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014 Uutiskirjeiden palautekyselyn rapotti 2014, Uutisia maailmalta sekä Kirjaston ja tietopalvelun uutisia L A S T E N S U O J E L U N K E S K U S L I I T T O C E N T R A L F Ö R B U N D E T F Ö R B A R N

Lisätiedot

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin

DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R. Järjestelmävalaisin DEU EN FRA Käyttöohje TANEO SAR(K)L 12/24/36 (A)R Järjestelmävalaisin Turvallisuus fin EN 1 Turvallisuus Valaisin on suunniteltu viimeisintä tekniikkaa hyväksi käyttäen Valmistettu ja testattu erittäin

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7)

Elintarviketeollisuusliitto ry Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto ympäristökyselystä 2007 1(7) Yhteenveto Elintarviketeollisuusliiton vuonna 2007 toteuttamasta ympäristökyselystä Elintarviketeollisuusliitto kokosi vuonna 2006 ensimmäisen teollisuuden yhteisen

Lisätiedot

Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle

Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle Eri tuotantomuodot -kulutusprofiilit ja vaatimukset energialähteelle Maarit Kari ProAgria Keskusten Liitto Maatilojen energiapalapelille on monta pelaajaa Maatilan kokoluokka & energiavirtojen kompleksisuus

Lisätiedot

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi

Valaistus. Ulkovalaisimet. Case study. VTT Oulu. Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi Valaistus Ulkovalaisimet Case study VTT Oulu Energia tehokkaat ledit valaisevat VTT:n piha-alueen Oulu, Suomi StreetSaver ClearWay Taustaa Senaatti-kiinteistöillä on käynnissä useita energian säästöprojekteja,

Lisätiedot

Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Mikkelin yliopistokeskuksessa

Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Mikkelin yliopistokeskuksessa Luomuvalvontapäivä 17.3.2016 Mikkelin yliopistokeskuksessa Brita Suokas, projektisuunnittelija Luomuvalvonta pakollisesta rutiinista vahvuudeksi luomueläintiloilla-hanke HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS

Lisätiedot

KOTIMAINEN NAVETTAVALAISINSARJA

KOTIMAINEN NAVETTAVALAISINSARJA KOTIMAINEN NAVETTAVALAISINSARJA Mty Penttilän yli 30m leveä pihattonavetta valaistu tasaisesti seinästä seinään kahdella valaisinrivillä. Valaisimena Victor Farmi 025 M 18 D1 MT250W/150W + LED 13W yövalo,

Lisätiedot

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki

Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki SÄH 1566-3 Katuvalotyöt 2016 Urakka-alue 3 Huittisten kaupunki RAKENNUSSUUNNITELMA KATUVALAISTUS TYÖKOHTAINEN TYÖSELITYS 33600 Z:\Nettiin\Valaistus\Urakka-alue 3\1566-3-TS.doc 1 Yleistä Hankinnan laajuus

Lisätiedot

Maatalouslomittajien verkosto tutkimuksen apuna

Maatalouslomittajien verkosto tutkimuksen apuna TTS tutkimuksen tiedote Luonnonvara-ala: maatalous 3/2010 (622) YLEISTÄ MAATALOUDESTA Maatalouslomittajien verkosto tutkimuksen apuna MMM, agron. Janne Karttunen, MMM, agrol. Markku Lätti ja agrol. (AMK)

Lisätiedot