Tilintarkastuslautalunta (TILA) vahvistanut (6)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tilintarkastuslautalunta (TILA) vahvistanut 13.11.2012 1(6)"

Transkriptio

1 Tilintarkastuslautalunta (TILA) vahvistanut (6) TILAN STRATEGIA VUOSILLE TILAN TEHTÄVÄT JA VISIO 1.1 Tehtävät 1.2 Visio TILAn tehtävät on määritelty tilintarkastuslaissa (459/2007). TILA hyväksyy KHT-tilintarkastajia ja KHT-yhteisöjä valvoo KHT-tilintarkastajien ja KHT-yhteisöjen toimintaa ja hyväksymisedellytysten säilymistä ylläpitää tilintarkastajarekisteriä ohjaa ja kehittää tilintarkastajien hyväksymistä ja valvontaa järjestää vuosittain KHT- ja HTM-tutkinnot vastaa tilintarkastusalan kansainvälisestä valvontayhteistyöstä hoitaa tilintarkastuslain mukaiset muut tehtävät TILAn tärkeimmät tehtävät ovat tilintarkastajien hyväksyminen ja valvonta. Valvontatehtävä sisältää ennakkoon vaikuttavan laadunvarmistuksen valvonnan ja jälkikäteisen tutkintatyyppisen valvonnan. Suomessa on toimiva ja globaalisti luottamusta herättävä tilintarkastusjärjestelmä. 2 KESKEISET STRATEGISET TAVOITTEET 2.1 Tilintarkastuksen laatu TILAn toiminnan keskeisenä tavoitteena on edistää tilintarkastuksen laatua. 2.2 Tilintarkastajien hyväksyminen Hyväksymisjärjestelmällä varmistetaan riittävä ammatillinen osaaminen. Hyväksymistehtävän painopiste on KHT- ja HTM-tutkintojen järjestämisessä siten, että tutkinnot mittaavat kokelaiden ammatillista osaamista ja valmiuksia toimia tilintarkastajan tehtävissä. 2.3 Tilintarkastusalan valvonta Tilintarkastusalan valvonnan painopiste on ennakkoon vaikuttavassa laadunvarmistuksen valvonnassa tilintarkastuksen laadun edistämiseksi. Laadunvarmistuksen valvonnassa pääpaino on yleisen edun kannalta merkittävien tilintarkastusyhteisöjen laaduntarkastuksissa. Suomessa laadunvarmistuksen valvontaa kehitetään eurooppalaisia ja pohjoismaisia parhaita käytäntöjä hyödyntäen. TILA seuraa laadunvarmistuksen tuloksia ja kehittää prosesseja jatkuvasti. TILAlla on riittävä asiantuntemus tilintarkastuksesta laaduntarkastusten suorittamiseksi.

2 2 Tutkintatyyppistä kurinpidollista valvontaa (kantelut, oma-aloitteiset valvonta-asiat) kehitetään. Tutkintatapaukset käsitellään kohtuuajassa hyvillä hallinnollisilla käytännöillä ottaen huomioon oikeusvarmuus, avoimuus, hyvätasoiset prosessit ja julkinen etu. 3 KEINOT STRATEGISTEN TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEKSI 3.1 Prosessien kehittäminen TILA kehittää sen tehtävien hoitoon (kohta 1.1.) liittyviä prosesseja ja tekee niitä tunnetuiksi valvottaville tilintarkastajille ja sidosryhmille. 3.2 Tilintarkastajien hyväksyminen Hyväksymisasioiden käsittelystä, kuten tilintarkastajatutkintojen järjestämisestä vastaa TILAn jaosto. TILAn sihteeristössä hyväksymisasioita käsittelee kolme asiantuntijaa, joista yksi toimii päällikkönä. Hänellä on päävastuu hyväksymisasioiden koordinoinnista. TILA tavoittelee tilintarkastajien hyväksymisvaatimusten ja menettelyn uudistamista seuraavasti. TILA ottaa käyttöön uusimuotoisen hyväksymisjärjestelmän, johon kuuluu yksi perustutkinto ja perustutkinnon jälkeiset erikoistumistutkinnot. Hyväksymisvaatimukset integroidaan yhteistyössä tilintarkastusalan kanssa työharjoittelun yhteydessä tapahtuvaan valmennukseen. Uusimuotoinen hyväksymisjärjestelmä perustuu käytännön kokemusta, teoreettisia opintoja ja ammattitutkintoa koskeviin moduuleihin. Uudistuksen toteutuksessa toimitaan yhteistyössä ministeriöiden, korkeakoulujen, julkisyhteisöjen, tilintarkastusyhteisöjen sekä tilintarkastajien ja tilintarkastajien yhdistysten kanssa. Hyväksymisvaatimukset integroidaan yhteistyössä tilintarkastusyhteisöjen kanssa käytännön työskentelyssä tapahtuvaan valmennukseen siten, että työskentely tilintarkastusyhteisössä johdonmukaisesti johtaa tilintarkastajan ammattitutkinnon suorittamiseen. Tilintarkastajatutkinnon moduuleita järjestetään vuoden aikana useaan kertaan. 3.3 Tilintarkastajien laadunvarmistus Yleisen edun kannalta merkittävien yhteisöjen tilintarkastajien laadunvarmistus 1. TILAn laadunvarmistusryhmä on tilintarkastusyhteisöjen tärkein ulkopuolinen keskustelukumppani tilintarkastustyön laadun kehittämisessä. Vakiinnutetaan laaduntarkastusprosessi tilintarkastusyhteisöjen kanssa siten, että prosessi on toistettavissa, uskottava ja valvottavien tiedossa. Luodaan tiivis vuoropuhelu tilintarkastusyhteisöjen kanssa. Laaduntarkastusprosessin ja -raporttien sisältöä kehitetään parhaita kansainvälisiä käytäntöjä hyödyntäen. TILAn työskentelyä kehitetään laaduntarkastusten raporttien käsittelyn tehostamiseksi.

3 3 2. Laadunvarmistuksen valvontaa kehitetään globaaleja, eurooppalaisia ja pohjoismaisia parhaita käytäntöjä hyödyntäen. Hyödynnetään kansainvälistä yhteistyötä osallistumalla IFIAR:n (International Forum of Independent Audit Regulators) ja EGAOB:n (European Group of Auditors Oversight Bodies) kokouksiin sekä aktiivisesti Euroopan valvojien laadunvarmistustoimintaan, kuten EAIG:n (European Audit Inspection Group) ja College of Regulators:n toimintaan. Finanssivalvonnan tilinpäätösvalvonnan tuloksia hyödynnetään tarkastuskohteiden riskiperusteisessa valinnassa sekä laaduntarkastusten kohdentamisessa. Nettisivujen ja TILAn vuosikertomuksen tietosisältöä kehitetään esittämällä yksityiskohtaisia yhteenvetoja laaduntarkastusten tuloksista julkisesti. Laaduntarkastuksiin voidaan sisällyttää teematarkastuksia. 3. Lisätään laadunvarmistusryhmän asiantuntemusta Laadunvarmistusryhmän asiantuntemuksen ja resurssien riittävyyttä seurataan jatkuvasti. Koulutetaan laadunvarmistusryhmän jäseniä valittujen erityisalueiden asiantuntijoiksi. Laadunvarmistusryhmän asiantuntijat osallistuvat systemaattisesti tutkintatapausten valmisteluun juristin työparina Muiden kuin yleisen edun kannalta merkittävien yhteisöjen tilintarkastajien laadunvarmistus 1. Tilintarkastustyön laadunvalvonta Laadun kriteereitä täsmennetään kansainvälisiä tilintarkastusalan standardeja soveltaen. Laaduntarkastusten tulosten raportointia tarkastettaville kehitetään edelleen aikaisempaa yksilöllisemmäksi. Tiedotetaan aikaisempaa avoimemmin ja yksityiskohtaisemmin laaduntarkastuksessa tehdyistä johtopäätöksistä. Laaduntarkastuksia kohdennetaan aikaisempaa enemmän riskiperusteisen valinnan avulla sekä erilaisilla teematarkastuksilla. 2. Laaduntarkastusprosessin parantaminen Laaduntarkastajien valintakriteereitä täsmennetään ja tarvittaessa keskittämisen vuoksi laaduntarkastajien määrää vähennetään pienentämättä tarkastusten volyymiä. Laaduntarkastajia sitoutetaan parantamalla laaduntarkastustyön arvostusta ja seuraamalla korvausperusteiden riittävyyttä. Laaduntarkastajien ammattitaitoa parannetaan lisäämällä koulutusta. Yhteydenpitoa TIVAn kanssa parannetaan vuosirytmiä systematisoimalla. Automatisoidaan laaduntarkastuslomakkeiden käsittelyä. 3.4 Tilintarkastajien ammattitaidon ja muiden hyväksymisen edellytysten valvonta Kehitetään täsmällinen seurantajärjestelmä Määritetään selkeät kouluttautumisvaatimukset. Uudistetaan vuosittaisten valvontailmoitusten tietosisältöä.

4 4 Hyödynnetään valvontailmoituksilla kerättyä tietoa laaduntarkastusten kohdentamisessa. Tilintarkastusyhteisöjen laaduntarkastuksissa käydään läpi ammattitaidon ja muiden hyväksymisen edellytysten seurannan yhteisötason kontrollit. 3.5 Tutkintatyyppinen valvonta (tutkintapyynnöt, oma-aloitteiset valvonta-asiat) TILA jatkaa tutkintatyyppistä valvontaa ottamalla tilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön toiminnan tutkittavaksi yksittäisessä tapauksessa omasta aloitteesta tai kantelun tai muun yhteydenoton perusteella. Aikaisempaa nopeampaan ja syvällisempään asioiden käsittelyyn päästään valmistelemalla tutkinta-asiat TILAn sihteeristössä työparityöskentelynä sekä hyödyntämällä jaostotyyppistä käsittelytapaa. Valmistelussa toimitaan yhteistyössä tilintarkastusyksikön laadunvarmistusryhmän asiantuntijoiden kanssa. Julkaisemalla tutkintatapausten päätöksiä pyritään ohjaamaan hyvää tilintarkastustapaa ja kehittämään tilintarkastuksen laatua. Merkittävistä tutkintatapausten ratkaisuista tiedotetaan aktiivisesti. Avoimuutta lisätään nopeuttamalla anonymisoitujen tapausten julkaisemista TILAn verkkosivuilla. Anonymisoitu tapausselostus laaditaan pian asian ratkaisemisen jälkeen. 3.6 Kansainvälinen viranomaisyhteistyö TILA vahvistaa osaamistaan kansainvälisen valvontayhteistyön avulla. TILA osallistuu aktiivisesti kansainväliseen tilintarkastusalan valvontaviranomaisten yhteistyöhön pohjoismaiden, EU:n ja kansainvälisellä tasolla. TILA on aktiivinen, arvostettu ja tehokas toimija kansainvälisesti. EU:ssa valvontaviranomaiset toimivat yhteistyössä EU-lainsäädännön mukaisesti. Yhteistyö kolmansien maiden valvontaviranomaisten kanssa edellyttää erityisjärjestelyjä ja sopimuksia. TILA tekee tarvittaessa sopimuksia valvontayhteistyön edellytysten luomiseksi kolmansien maiden valvontaviranomaisten, kuten USA:n PCAOB:n (Public Company Accounting Oversight Board) kanssa. Yhteistyö sisältää ulkomaisten tilintarkastajien rekisteröintiä ja valvontaa koskevien tietojen vaihtoa sekä yhteisiä valvontatoimia (tarkastuksia ja tutkintaa). Kansainvälinen valvontayhteistyö voi merkitä myös ulkomailla suoritettavia valvontatoimia ilman toisen valtion valvontaviranomaisen osallistumista valvontatoimeen. TILA on mukana EGAOB:n toiminnassa. TILA osallistuu EGAOB:n mukana eurooppalaisen tilintarkastusalan valvontajärjestelmän rakenteen ja sisällön kehittämiseen, uudistamiseen ja muuhun yhteistyöhön. TILA on IFIAR:n jäsen. TILA:n edustajat osallistuvat IFIAR:n kokouksiin ja hankkivat tietoa valvontatoimintaa varten sekä luovat kontakteja muihin valvontaviranomaisiin. IFIAR kehittyy nopeasti kansainvälisellä tasolla. TILA osallistuu kehittämistyöhön tekemällä aloitteita ja kommentoimalla kehittämishankkeita. Yhtenä haasteena globaalin valvontayhteistyön järjestämisessä on lainsäädännön ja juridisten sopimusten puuttuminen. TILA työskentelee valvontayhteistyön esteiden raivaamiseksi.

5 5 3.7 Viestintä TILAn edustajat osallistuvat IFIAR:n puitteissa vuoropuheluun sidosryhmien, kuten kansainvälisten tilintarkastusketjujen, sijoittajien, kansainvälisten järjestöjen ja julkisoikeudellisten organisaatioiden kanssa. TILA kehittää järjestelmiä siten, että käytössä on toimiva, helppokäyttöinen, korkeatasoinen, sähköinen tieto-, asiointi- ja rekisterijärjestelmä, joka turvaa asianosaisten ja sivullisten oikeudet ja vastaa heidän tarpeitaan. TILAn verkkosivuja internetissä kehitetään. Verkkosivuja ylläpidetään suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisätään verkkosivujen helppokäyttöisyyttä ja informaatioarvoa. Päivitykset tehdään nopeammin. Avoimuutta lisätään myös laajentamalla verkkosivuilla julkaistavan aineiston määrää. Kehitetään TILAn verkkosivujen yhteystietohakua siten, että KHT- ja HTM-tilintarkastajilla on mahdollisuus valita, mitä tilintarkastajarekisteriin kuulumattomia yhteystietoja heistä voidaan julkaista. TILAn tutkinta-asioista ja TILAn laadunvarmistuksen valvonta-asioista tiedottamista tehostetaan niin, että saatavilla on entistä ajantasaisempaa tietoa. Sähköistä asiointia tehostetaan. Sähköistä asiointia parannetaan mahdollistamalla tilintarkastajia koskevien lomakkeiden täydentäminen ja lähettäminen suoraan TILAn verkkosivuilta. Kehitetään järjestelmää sellaiseksi, että KHT- ja HTM-tilintarkastajilla on mahdollisuus saada heitä koskevat sähköiset lomakkeet omilla tiedoillaan esitäytettyinä. Tilintarkastajarekisterin tiedot päivitetään ajantasaisesti ja tietoturvallisesti. 3.8 Hyvän tilintarkastustavan, lainsäädännön ja toimintaympäristön kehittäminen TILA osallistuu lainsäädännön kehitystyöhön. Tarkoituksena on saada aikaan selkeät, toimivat ja nykyaikaiset tilintarkastussäädökset, jotka täyttävät myös kansainvälisistä sopimuksista ja kansainvälisen yhteistyön tarpeesta johtuvat vaatimukset. Keskeisessä asemassa hyvän tilintarkastustavan kehittämisessä ovat IFAC:n kansainväliset tilintarkastusstandardit. Niiden noudattamista tilintarkastustehtävissä edistetään. TILA antaa lausuntoja sekä tekee aloitteita ja ehdotuksia lainsäädännön kehittämiseksi. TILA vastaa uusien hyväksymistä ja valvontaa koskevien säännösten täytäntöönpanosta uusimalla työmenetelmiä ja työssä käytettävää aineistoa. 3.9 TILAn ja sihteeristön organisaatio TILAn sihteeristössä toimii 14 henkilöä, joista 12 henkilöä TILA on nimennyt TILAn sihteereiksi. TILAn resursseja arvioidaan ja tarvittaessa vahvistetaan.

6 6 4 STRATEGIAN TOTEUTUMISEN SEURANTA TILA seuraa strategian toteutumista jatkuvasti tilintarkastusalalta saatavien signaalien ja muun palautteen perusteella. Strategian toteutumisen seuranta- ja mittaamismenetelmiä kehitetään toiminnan suunnittelun yhteydessä. Yhtenä seurantakeinona käytetään vuosittain tehtävää itsearviointia. TILA käsittelee itsearvioinnin perusteella kehittämistarpeita kokouksissaan ja päättää tarvittavista toimista. (TILAn strategia on jatkuvasti päivitettävä asiakirja.)

Päivitetty 29.11.2011. TILAn työsuunnitelma vuodelle

Päivitetty 29.11.2011. TILAn työsuunnitelma vuodelle Päivitetty 29.11.2011 TILAn työsuunnitelma vuodelle 2012 TILAn tehtävät (1) KHT-tilintarkastajien t t ja KHT-yhteisöjen hyväksyminen (TilintL 30 ja 33 ) KHT- ja HTM-tutkintojen tki t järjestäminen j (TilintL

Lisätiedot

KHT- 51 1 2013 20 1 1-2 2 3 21. 22.8.2013... 3 2013... 4 2013... 4 2014... 5 2014... 5 5 KHT-

KHT- 51 1 2013 20 1 1-2 2 3 21. 22.8.2013... 3 2013... 4 2013... 4 2014... 5 2014... 5 5 KHT- TILINTARKASTUSTIEDOTE 3/2013 10.12.2013 SISÄLTÖ TILA hyväksyi 51 kokelasta KHT-tutkinnossa... 1 Vuoden 2013 HTM-tutkinnossa hyväksyttiin 20 kokelasta... 1 Palautekysely KHT- ja HTM-tutkintoon llistuneille...

Lisätiedot

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2013

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2013 1 (7) TILAn kokous 19.6.2014 KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2013 1. Yleistä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta (TILA) hyväksyy KHT-tilintarkastajat

Lisätiedot

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2010

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2010 1(3) KESKUSKAUPPAKAMARI Tilintarkastuslautakunta KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2010 Yleistä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta (TILA) hyväksyy KHT-tilintarkastajat

Lisätiedot

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2012

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2012 1 (9) TILAn kokous 18.6.2013 KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2012 1. Yleistä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta (TILA) hyväksyy KHT-tilintarkastajat

Lisätiedot

4. 5.9.2010... 1 2 2 27. 29.9.2010... 2 4 5 TILA

4. 5.9.2010... 1 2 2 27. 29.9.2010... 2 4 5 TILA SISÄLTÖ Laadunvarmistuksen ajankohtaiskatsaus... 1 KHT ja HTM tutkinnot järjestettiin 4. 5.9.2010... 1 Kysely KHT ja HTM tutkintoihin osallistuneille... 2 Yksi uusi KHT tilintarkastaja ja kolme uutta HTM

Lisätiedot

Vuoden 2012 KHT-tutkinto järjestettiin 1. 2. syyskuuta ja HTM-tutkinto 1. syyskuuta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Pasilan yksikössä.

Vuoden 2012 KHT-tutkinto järjestettiin 1. 2. syyskuuta ja HTM-tutkinto 1. syyskuuta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Pasilan yksikössä. TILINTARKASTUSTIEDOTE 4/2012 17.10.2012 SISÄLTÖ KHT- ja HTM-tutkinnot järjestettiin 1. 2.9.2012... 1 Palautekysely KHT- JA HTM-tutkintoon osallistuneille... 1 IFIAR:n kokous Lontoossa 1. 3.10.2012... 2

Lisätiedot

1 1 1 2015... 2 KHT- 2015... 2 3 4 KHT- 1.4.2015... 4 2014 KHT-

1 1 1 2015... 2 KHT- 2015... 2 3 4 KHT- 1.4.2015... 4 2014 KHT- TILINTARKASTUSTIEDOTE 1/2015 23.3.2015 SISÄLTÖ Uusi tilintarkastuslaki... 1 TEM:n tilintarkastajatutkintoja ja kokeita valmistelevan työryhmän raportti valmistumassa... 1 Mukautetut tilintarkastuskertomukset...

Lisätiedot

TILA 49 1 2009 22 1 2009 KHT-

TILA 49 1 2009 22 1 2009 KHT- TILINTARKASTUS 1/2010 14.1.2010 SISÄLTÖ TILA hyväksyi 49 uutta KHT-tilintarkastajaa... 1 Vuoden 2009 HTM-tutkinnossa hyväksyttiin 22 kokelasta... 1 Taustatietoja vuoden 2009 KHT- ja HTM-tutkintoihin osallistuneista

Lisätiedot

2016 Kertomus PRH:N tilintarkastusvalvonnan toiminnasta

2016 Kertomus PRH:N tilintarkastusvalvonnan toiminnasta 2016 Kertomus PRH:N 1 (10) SISÄLLYSLUETTELO Kertomus PRH:N... 2 1. Yleistä... 2 2. Tilintarkastusvalvonnan henkilöstö... 2 3. Tilintarkastuslautakunta ja kokoonpano 2016... 2 4. Tilintarkastajien hyväksyminen...

Lisätiedot

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2014

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2014 1 (6) TILAn kokous 21.4.2015 KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2014 1. Yleistä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta (TILA) hyväksyy KHT-tilintarkastajat

Lisätiedot

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2011

KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2011 1 (8) KESKUSKAUPPAKAMARI Tilintarkastuslautakunta KERTOMUS KESKUSKAUPPAKAMARIN TILINTARKASTUSLAUTAKUNNAN TOIMINNASTA VUONNA 2011 1. Yleistä Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunta (TILA) hyväksyy

Lisätiedot

KHT- 1 2 70 2 3 3 126 83 3 10. 12.3.2014 4 7. 9.4.2014 4 IFIAR

KHT- 1 2 70 2 3 3 126 83 3 10. 12.3.2014 4 7. 9.4.2014 4 IFIAR TILINTARKASTUSTIEDOTE 1/2014 17.4.2014 SISÄLTÖ TILAn uudet ohjeet tilintarkastajan ammattitaidon ylläpitoa koskevista vaatimuksista... 1 Työryhmä valmistelemaan tilintarkastajatutkintoja ja kokeita...

Lisätiedot

2017 Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan

2017 Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan 2017 Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan 31.3.2018 2017 1 (12) SISÄLLYSLUETTELO Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan... 2 1. Yleistä... 2 2. Tilintarkastusvalvonnan virkamiehet... 2 3. Tilintarkastuslautakunta

Lisätiedot

5. 6.9.2015... 1 2 2 25. 26.11.2014... 3 2015... 3 TILA

5. 6.9.2015... 1 2 2 25. 26.11.2014... 3 2015... 3 TILA TILINTARKASTUSTIEDOTE 4/2014 18.12.2014 SISÄLTÖ TILA hyväksyi 38 uutta KHT-tilintarkastajaa... 1 Vuoden 2014 HTM-tutkinnossa hyväksyttiin 24 kokelasta... 1 Vuoden 2015 KHT- ja HTM-tutkinnot järjestetään

Lisätiedot

Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015

Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015 Valvontatietoilmoitus Raportointikausi 1.7.2014 30.6.2015 Olen KHT-tilintarkastaja Olen HTM-tilintarkastaja Ilmoitusta voi tarvittaessa täydentää erillisillä liitteillä 1 Tiedot tilintarkastajarekisteriä

Lisätiedot

SISÄLTÖ Tilintarkastajien tutkinnot ja valvonta -työryhmä aloitti... Uusi valvontatietoilmoituslomake ja -ohje KHT- ja HTM-tilintarkastajille...

SISÄLTÖ Tilintarkastajien tutkinnot ja valvonta -työryhmä aloitti... Uusi valvontatietoilmoituslomake ja -ohje KHT- ja HTM-tilintarkastajille... TILINTARKASTUS 1/2011 28.3.2011 SISÄLTÖ Tilintarkastajien tutkinnot ja valvonta -työryhmä aloitti... 1 Uusi valvontatietoilmoituslomake ja -ohje KHT- ja HTM-tilintarkastajille... 2 KHT-yhteisöjen laaduntarkastukset

Lisätiedot

Tilintarkastusyhteisön valvontatietoilmoituksen täyttöohje

Tilintarkastusyhteisön valvontatietoilmoituksen täyttöohje valvontatietoilmoituksen täyttöohje Tilintarkastusyhteisöille on olemassa sähköinen asiointipalvelu, jossa tilintarkastusyhteisö voi vuositn tarkistaa yhteisön tilintarkastajarekisteriin merkityt yhteystiedot

Lisätiedot

2018 Tutkinta-asioiden vuosiraportti

2018 Tutkinta-asioiden vuosiraportti 2018 Tutkinta-asioiden vuosiraportti Tilintarkastusvalvonta Vuosiraportti 1 (9) Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 2 1.1. Vuosiraportin tarkoitus... 2 1.2. PRH:n tilintarkastusvalvonnan toiminta, tehtävät

Lisätiedot

Tilintarkastusyhteisön valvontatietoilmoituksen täyttöohje

Tilintarkastusyhteisön valvontatietoilmoituksen täyttöohje valvontatietoilmoituksen täyttöohje Avaamme 1.9.2017 tilintarkastusyhteisöille sähköisen asiointipalvelun, jossa tilintarkastusyhteisö voi vuositn tarkistaa yhteisön tilintarkastajarekisteriin merkityt

Lisätiedot

HT-, KHT- ja JHT-tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje

HT-, KHT- ja JHT-tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje HT-, KHT- ja JHT-tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje Avaamme 1.9.2017 lähtien tilintarkastajille sähköisen asiointipalvelun, jossa voit vuositn tarkistaa ja tarvittaessa päivittää tilintarkastajarekisteriin

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus tilintarkastustutkintojen ja niiden valvonnan uudistamiseen. - kommenttipuheenvuoro JHTT -näkökulmasta

Ajankohtaiskatsaus tilintarkastustutkintojen ja niiden valvonnan uudistamiseen. - kommenttipuheenvuoro JHTT -näkökulmasta Ajankohtaiskatsaus tilintarkastustutkintojen ja niiden valvonnan uudistamiseen - kommenttipuheenvuoro JHTT -näkökulmasta TILINTARKASTUKSEN JA ARVIOINNIN SYMPOSIUM Tampere 21.5.2015 Virpi Ala-aho JHTT-yhdistyksen

Lisätiedot

Liite. Nykytilan kuvaus. Tilintarkastajat ja tilintarkastusyhteisöt

Liite. Nykytilan kuvaus. Tilintarkastajat ja tilintarkastusyhteisöt Liite Nykytilan kuvaus Tilintarkastajat ja tilintarkastusyhteisöt Suomessa on kolmenlaisia hyväksyttyjä tilintarkastajia HTM-tilintarkastajia, KHTtilintarkastajia ja JHTT-tilintarkastajia. Näistä HTM-

Lisätiedot

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N LAADUNVARMISTUSJÄRJESTELMÄN TOIMINTAKERTOMUS 1.4.2005 31.3.2006

HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N LAADUNVARMISTUSJÄRJESTELMÄN TOIMINTAKERTOMUS 1.4.2005 31.3.2006 1 (6) Keskuskauppakamarin Tilintarkastuslautakunnalle 4.9.2006 HTM-TILINTARKASTAJAT RY:N LAADUNVARMISTUSJÄRJESTELMÄN TOIMINTAKERTOMUS 1.4.2005 31.3.2006 1. Yleistä Laadunvalvonta on yksi erittäin tärkeä

Lisätiedot

Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje

Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje Avaamme 6.8.2018 tilintarkastajille sähköisen asiointipalvelun, jossa voit tarkistaa ja tarvittaessa päivittää tilintarkastajarekisteriin merkityt yhteystietosi

Lisätiedot

SISÄLTÖ Tilintarkastusmaksuasetuksen muutos... Selvitysmies Timosen raportti lausunnoille...

SISÄLTÖ Tilintarkastusmaksuasetuksen muutos... Selvitysmies Timosen raportti lausunnoille... TILINTARKASTUS 2/2011 22.6.2011 SISÄLTÖ Tilintarkastusmaksuasetuksen muutos... 1 Selvitysmies Timosen raportti lausunnoille... 1 Tilintarkastusalan valvojien pohjoismainen kokous Oslossa 8.- 9.6.2011...

Lisätiedot

PRH:n tilintarkastusvalvonta Tehtävät ja kokemukset. Tarkastuksen ja arvioinnin symposium 2017

PRH:n tilintarkastusvalvonta Tehtävät ja kokemukset. Tarkastuksen ja arvioinnin symposium 2017 PRH:n tilintarkastusvalvonta Tehtävät ja kokemukset Tarkastuksen ja arvioinnin symposium 2017 Tilintarkastusvalvonnan tehtävät Tilintarkastusvalvonta 1.1.2016 Uusi tilintarkastuslaki 1.1.2016 Tilintarkastusjärjestelmän

Lisätiedot

Läpinäkyvyysraportti. Idman Vilèn Grant Thornton Oy

Läpinäkyvyysraportti. Idman Vilèn Grant Thornton Oy Läpinäkyvyysraportti Idman Vilèn Grant Thornton Oy Header 2 1 Oikeudellinen muoto ja omistussuhteet Idman Vilén Grant Thornton Oy on suomalainen osakeyhtiö. Yhtiön omistavat henkilöinä sen palveluksessa

Lisätiedot

KANNANOTTOJA TILINTARKASTUSTA KOSKEVAN EU-SÄÄNTELYN JÄSENVALTIO- OPTIOIHIN

KANNANOTTOJA TILINTARKASTUSTA KOSKEVAN EU-SÄÄNTELYN JÄSENVALTIO- OPTIOIHIN KANNANOTTOJA TILINTARKASTUSTA KOSKEVAN EU-SÄÄNTELYN JÄSENVALTIO- OPTIOIHIN 2.3.2015 Taustaa Uudistetun tilintarkastusdirektiivin vaatimukset tulee saattaa osaksi Suomen lainsäädäntöä 17.6.2016 mennessä.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA

SISÄLLYSLUETTELO VERSIONHALLINTA 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kansainvälisen toiminnan arvot ja visio... 3 3. Kansainvälisen toiminnan Strategiset tavoitteet... 3 4. Kansainvälinen toiminta... 5 4.1 Kansainvälisen toiminnan

Lisätiedot

Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje

Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje Tilintarkastajan valvontatietoilmoituksen täyttöohje Avaamme 12.8.2019 tilintarkastajille sähköisen asiointipalvelun, jossa voit tarkistaa ja tarvittaessa päivittää tilintarkastajarekisteriin merkityt

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2015 kommenttipuheenvuoro. Tilintarkastajajärjestelmä ja valvonta

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2015 kommenttipuheenvuoro. Tilintarkastajajärjestelmä ja valvonta Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2015 kommenttipuheenvuoro Tilintarkastajajärjestelmä ja valvonta 21.5.2015 Tapani Vuopala KHT, Toimitusjohtaja tapani.vuopala@dhsaudit.fi 5/26/2015 Kommenttipuheenvuoron

Lisätiedot

JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET

JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET 1 JULKISHALLINNON JA -TALOUDEN TILINTARKASTUSLAUTAKUNTA JHTT-TILINTARKASTAJAN HYVÄKSYMIS- JA VALVONTAOHJEET Hyväksytty JHTT-lautakunnan kokouksessa 28.1.2009, 10. Muutokset on hyväksytty JHTT-lautakunnan

Lisätiedot

2015 Tilintarkastusalan markkinaseurantaraportti

2015 Tilintarkastusalan markkinaseurantaraportti 2015 Tilintarkastusalan 2015 1 (8) SISÄLLYSLUETTELO Tilintarkastusalan... 2 1. Tilintarkastusalan markkinarakenne Suomessa 2015... 3 1.1. Tilintarkastajien lukumäärä... 3 1.2. Tilintarkastusten lukumäärät...

Lisätiedot

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY

PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY PEFC SUOMI SUOMEN METSÄSERTIFIOINTI RY 10.12.2018 PEFC Suomen STRATEGIA 2019-2021 Johdanto PEFC Suomen strategiaan vuosille 2019-21 PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti,

Lisätiedot

2018 Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan

2018 Kertomus PRH:n tilintarkastusvalvonnan 2018 31.3.2018 2018 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. Yleistä... 2 2. Tilintarkastusvalvonnan virkamiehet... 3 3. Tilintarkastuslautakunta ja sen kokoonpano 2018... 3 4. Tilintarkastajien hyväksyminen...

Lisätiedot

TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA. Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto

TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA. Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto TILINTARKASTUSALAN SÄÄNTELYMUUTOKSIA Sanna Alakare Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampereen yliopisto 8.6.2017 Sisältö Tutkinto- ja valvontauudistus EU-sääntely Tulevia muutoksia Suomen Tilintarkastajat

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS. Toukokuu 201 0

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS. Toukokuu 201 0 LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS Toukokuu 201 0 Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi BDO Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki 1. OIKEUDELLINEN MUOTO JA OMISTUSSUHTEET BDO Oy on osakeyhtiömuotoisena toimiva

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

ISA-STANDARDIEN SOVELTAMISEN HAASTEET JULKISHALLINNON TILINTARKASTUKSESSA. Tiina Lind, KHT, JHT Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampere

ISA-STANDARDIEN SOVELTAMISEN HAASTEET JULKISHALLINNON TILINTARKASTUKSESSA. Tiina Lind, KHT, JHT Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampere ISA-STANDARDIEN SOVELTAMISEN HAASTEET JULKISHALLINNON TILINTARKASTUKSESSA Tiina Lind, KHT, JHT Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tampere ISA-STANDARDIT ISA-standardit = Kansainväliset tilintarkastusstandardit

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa

Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Kansainvälinen yhteistyö ja liikkuvuus jatkuvan kehittämisen välineenä ammatillisessa koulutuksessa Koulu goes Global 2.10.2012 Hämeenlinna Katriina Lammi-Rajapuro Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen

Lisätiedot

Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus

Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus Kesäkuu 2015 1 Oikeudellinen muoto ja omistussuhteet Idman Vilén Grant Thornton Oy on vuonna 1927 perustettu osakeyhtiömuotoinen KHT-yhteisö. Yhtiön

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön strategia 2025 Turvalliseen huomiseen Visio Suomessa asuvat turvallisuustietoiset ja -taitoiset ihmiset ja yhteisöt turvallisessa ympäristössä. Toiminta-ajatus on osaltaan

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen

Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen Ryhmätyö 1 EQAVET-suosituksen ohjeellisten kuvaajien hyödyntäminen Taustaa Ammatillisen koulutuksen laadunvarmistuksen eurooppalaisen viitekehyksen perustamisesta annetussa suosituksessa (EQAVET-suositus)

Lisätiedot

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022

PROFESSORILIITON STRATEGIA VUOTEEN 2022 HYVÄKSYTTY VALTUUSTOSSA 25.11.2016 TIEDOSSA TULEVAISUUS www.professoriliitto.fi Professoriliiton tehtävät Professoriliiton sääntöjen mukaan liitto toimii yliopistolain tarkoittamien yliopistojen, Maanpuolustuskorkeakoulun

Lisätiedot

Työpaja: Lapsiperheiden palvelujen uudistus kuka on keskiössä

Työpaja: Lapsiperheiden palvelujen uudistus kuka on keskiössä Työpaja: Lapsiperheiden palvelujen uudistus kuka on keskiössä Marja-Liisa Partanen ylijohtaja, Valvira Hyte-päivät 4.-5.10.2012 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Oulu HYTE 4.10.2012 Oulu 1 Sosiaali-

Lisätiedot

PRH:n strategia vuosille

PRH:n strategia vuosille PRH:n strategia vuosille 2018-2022 Asiakaskeskeisyys on työmme lähtökohta. Yhteistyössä rakennetut palveluketjut tarjoavat asiakkaalle sujuvan reitin asioiden hoitamiseen. Asiointi palveluissamme on helppoa,

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA

KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA KANSALLISEN OPPIMISTULOSTIEDON TUOTTAMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖISTÄ JA KANSALLINEN SEURANTA Kansallisen seuranta-arvioinnin tavoitteet ja periaatteet Oppimistulosten seuranta-arvioinnit 2008 2009 Tiedotustilaisuus

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINNAN PAINOPISTEET

SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINNAN PAINOPISTEET SISÄISEN TARKASTUKSEN TOIMINNAN PAINOPISTEET 2019-2022 Tarkastustoimikunta 3.12.2018 1 SISÄLLYS SISÄLLYS... 2 YLEISTÄ... 3 MISSIO... 4 VISIO... 4 ARVOT... 4 TOIMINTAYMPÄRISTÖ... 5 STRATEGISET PAINOPISTEET

Lisätiedot

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa.

1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen strategiaa. Vertaisarviointikriteerit Arviointialue: Kansainvälisyystoiminta ja strategia versio 1.0./13.9.2016 Kansainvälisen toiminnan suunnittelu 1. Oppilaitoksella on kansainvälisyysstrategia tai se on osa oppilaitoksen

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Työ- ja elinkeinoministeriön asetus Työ- ja elinkeinoministeriön asetus KHT- ja HTM-tilintarkastajan hyväksymisvaatimuksista Annettu Helsingissä 22 päivänä huhtikuuta 2008 Työ- ja elinkeinoministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 13 päivänä

Lisätiedot

TILINTARKASTUS asiakkaan opas

TILINTARKASTUS asiakkaan opas Pasi Horsmanheimo Maj-Lis Steiner TILINTARKASTUS asiakkaan opas Alma Talent Helsinki 2017 Tilaa Tilintarkastus asiakkan opas Alma Talent Shopista 5. uudistettu painos Copyright 2017 Talentum Media Oy ja

Lisätiedot

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja

Varman sisäinen tarkastus. Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Varman sisäinen tarkastus Sisäiset tarkastajat ry:n kk-kokous 19.5.2014 Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Jukka Ruuth, tarkastusjohtaja Toiminnan säännösperusta Finanssivalvonnan ohje: Mikäli valvottavan

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA:

SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO, LÄHIHOITAJA AMMATTITAIDON ARVIOINTI TUTKINNON OSA: TUTKINNON OSAN SUORITTAJA: RYHMÄTUNNUS / RYHMÄN OHJAAJA: TUTKINTOTILAISUUDEN AJANKOHTA: TUTKINTOTILAISUUDEN PAIKKA:

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle tilintarkastuslaiksi ja siihen liittyväksi lainsäädännöksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan annettavaksi uusi tilintarkastuslaki. Lisäksi uudistuksiin

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Tarkastuslautakunnan, tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen tehtävät Valtuuston perehdytystilaisuus 18.9.2017 Konsernihallinto Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.5.2018 COM(2018) 249 final 2018/0117 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ETA:n sekakomiteassa Euroopan unionin puolesta esitettävästä kannasta ETAsopimuksen liitteen XI (Sähköinen

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) code name 1 2 3 sum YAKJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 90 YAKJA15AYKJ01-1000 Toimintaympäristön muutos

Lisätiedot

LAUSUNTO SELVITYSMIEHEN RAPORTISTA TILINTARKASTAJIEN VALVONNAN YHTE- NÄISTÄMISESTÄ

LAUSUNTO SELVITYSMIEHEN RAPORTISTA TILINTARKASTAJIEN VALVONNAN YHTE- NÄISTÄMISESTÄ 1 (6) 230 / 31/ 2011 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Lausuntopyyntö TEM/1280/00.06.02/2011 22.6.2011 LAUSUNTO SELVITYSMIEHEN RAPORTISTA TILINTARKASTAJIEN VALVONNAN YHTE- NÄISTÄMISESTÄ Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 2014

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 2014 LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 2014 2 Läpinäkyvyyskertomus LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 1. OIKEUDELLINEN MUOTO JA OMISTUSSUHTEET 2. KANSAINVÄLINEN BDO-VERKOSTO BDO Oy (Y-tunnus 1893593-9) on KHT-yhteisö, jonka toiminta

Lisätiedot

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS)

YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) YRITYSJOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TUTKINNON PERUSTEET (LUONNOS) S I S Ä L T Ö I Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon osat ja muodostuminen ---------------------------------------- 3 II Yritysjohtamisen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia

MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia MAAHANMUUTTOVIRASTON Viestintästrategia 2013 2017 Lähtökohta Maahanmuuttoviraston viestintästrategia 2013 2017 pohjautuu valtionhallinnon viestinnälle lainsäädännössä ja ohjeissa annettuihin velvoitteisiin

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit

Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit Aikuis-keke hanke - Aikuiskoulutuksen kestävän kehityksen sisällöt, menetelmät ja kriteerit E N E M M Ä N O S A A M I S T A 21.11.2012 1 Mihin tarpeeseen hanke vastaa ja miten? Ammatillisella aikuiskoulutuksella

Lisätiedot

AMEO-strategia

AMEO-strategia AMEO-strategia 2022 9.10.2018 AMEOn missio ja visio AMEO-missio Ammatillisen erityisopetuksen tulevaisuuden rakentaja AMEO-visio Kaikille yhdenvertainen, saavutettava ja osallistava ammatillinen koulutus

Lisätiedot

Laadunvalvonta tarkastuksessa ja arvioinnissa. Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2019 Maria Koivusalo

Laadunvalvonta tarkastuksessa ja arvioinnissa. Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2019 Maria Koivusalo Laadunvalvonta tarkastuksessa ja arvioinnissa Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 2019 Maria Koivusalo Sisältö 1) Mitä tilintarkastuksen laatu tarkoittaa valvonnassa 2) Laaduntarkastuksen havaintoja

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996 TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 21.10.1996 Voimaantulo 1.1.1997 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ...5 1. VALVONTAJÄRJESTELMÄ... 5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 5 2. TARKASTUSLAUTAKUNTA...

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin tavaratarkastajalautakunta Tavarantarkastajalautakunnan strategia

Keskuskauppakamarin tavaratarkastajalautakunta Tavarantarkastajalautakunnan strategia Keskuskauppakamarin tavaratarkastajalautakunta 2017-2022 Tavarantarkastajalautakunnan strategia Asiantuntijaorganisaatio Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta hyväksyy (auktorisoi) tavarantarkastajat

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Ammatillisen koulutuksen suurseminaari Taitaja 2015 tapahtuma 6.5.2015 Turku Pääjohtaja Aulis Pitkälä Suomen ammatillinen koulutus tulevaisuuden haasteisiin vastaajana Ammatillista koulutusta kehitetty

Lisätiedot

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY Sosten arviointifoorumi 4.6.2015 Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY 1 Mistä on kysymys? Arviointi = tiedon tuottamista toiminnasta, siihen liittyvistä kehittämistarpeista sekä toiminnan vaikuttavuudesta

Lisätiedot

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen UUDISTUVA TILINTARKASTUSKERTOMUS Toukokuu 2016 Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen Tilintarkastuskertomus uudistuu sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten

Lisätiedot

VST. Osaamisen ja sivistyksen asialla

VST.  Osaamisen ja sivistyksen asialla VST www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Näyttötutkinnot Ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia tutkintoja Työkokemuksella, opinnoissa tai muun toiminnan kautta hankittu osaaminen osoitetaan

Lisätiedot

Valviran strategia

Valviran strategia Valviran strategia 2016 2020 Miten valvonta voi tukea sote-uudistuksen tavoitteita seminaari 9.3.2016 Säätytalo Ritva Kujala, hallintojohtaja Jussi Holmalahti, johtaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira

Lisätiedot

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernin riskienhallinnan arviointi - kommenttipuheenvuoro Tampere Talo, Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium 22.5.2015 Revisioneuvos Keijo Lappalainen sisältöä käsitteistöä taustaa vastuita

Lisätiedot

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013

Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyön toimintasuunnitelma 2013 Strategiatyöryhmä 18.2.2013 HUOM! Tämän toimintasuunnitelman on tarkoitus kuvata strategiatyöryhmän työtä ja tavoitteita, ei vielä itse strategiaprosessin yksityiskohtia.

Lisätiedot

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 1. OIKEUDELLINEN MUOTO JA OMISTUSSUHTEET 2. KANSAINVÄLINEN BDO

LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 1. OIKEUDELLINEN MUOTO JA OMISTUSSUHTEET 2. KANSAINVÄLINEN BDO LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 2014 BDO Läpinäkyvyyskertomus 2 LÄPINÄKYVYYSKERTOMUS 1. OIKEUDELLINEN MUOTO JA OMISTUSSUHTEET 2. KANSAINVÄLINEN BDO BDO Oy (Y-tunnus 1893593-9) on KHT-yhteisö, jonka toiminta käsittää

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella on yrityksen johtajalta edellytettävä yrityksen strategisen johtamisen

Lisätiedot

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon suorittaneella on yrityksen johtajalta edellytettävä yrityksen strategisen johtamisen

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

D3: Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen uudet rahoitusmallit vaikuttavat korkeakoulujen kv-toimintaan nyt ja tulevaisuudessa?

D3: Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen uudet rahoitusmallit vaikuttavat korkeakoulujen kv-toimintaan nyt ja tulevaisuudessa? D3: Miten ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen uudet rahoitusmallit vaikuttavat korkeakoulujen kv-toimintaan nyt ja tulevaisuudessa? Korkeakoulujen kv-kevätpäivät 16.5.2019 Kirsi Jokipakka, Kansainvälisten

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a MAAHANMUUTTOVIRASTON Strateg a 2013 2017 VISIO 2017 Maahanmuutosta kansalaisuuteen johtava asiantuntija, yhteistyökumppani ja palveluosaaja. Maahanmuuttovirasto on johtava toimija oleskeluluvan käsittelystä

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa

KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa KIVININET 30.10 Rajatonta kasvua Kaakossa Mikko Härkönen, TEM mikko.harkonen@tem.fi MIKÄ TEAM FINLAND? Team Finland verkosto edistää Suomen taloudellisia ulkosuhteita, maakuvaa, yritysten kansainvälistymistä

Lisätiedot

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä Euroopan tilintarkastustuomioistuin on Euroopan unionin toimielin, joka perussopimuksen mukaan perustettiin huolehtimaan unionin varojen tarkastamisesta.

Lisätiedot

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017

Laatu ratkaisee Tukimateriaalia. Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Laatu ratkaisee Tukimateriaalia Ammatillisen koulutuksen reformi nyt muutamme käytäntöjä Seminaari, syksy 2017 Työpajan Laatu ratkaisee tukimateriaalia Osaamisperusteiset tutkinnon perusteet ja koulutukset

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernien riskienhallinnan arviointi Vs. tarkastusjohtaja Markus Kiviaho JHTT, CGAP, CRMA Kuntakonsernien riskienhallinnan arvioinnin lähtökohtia ja kriteerejä

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot