Mänttä-Sassin. Äänitasomallinnus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mänttä-Sassin. Äänitasomallinnus"

Transkriptio

1 Mänttä-Sassin Äänitasomallinnus Windcraft Oy Niemenkatu Lahti

2 Sisällysluettelo 1 TAUSTAA LENTOKENTTÄ LENTOTOIMINTA Lentopaikalle saapuvat/poistuvat lennot Laskukierroslento Lennokkitoiminta LENTOMÄÄRÄT Jakautuma Mänttä-Sassin lentomäärät AÄNENTASON MALLINNUS Ilma-alusten ryhmät Ryhma 1 (<100 hp moottorikoneet ja ultrat) Ryhma 2 (100 hp 150 hp moottorikoneet) Lennokit LIIKENNEMÄÄRÄT Ajallinen jakautuminen Suuntajakautuma Lentoreitit Saapuva/poistuva Laskukierroslentäminen Mänttä-Sassin lentomäärät Lentoprofiilit TARKASTELU Miten lentämisestä aiheutuva ääntä kuvataan Laskennoissa käytetyt suureet TULOKSET Lentotoiminta 30 lentoa/vuorokausi Moottorilentotoiminta, päiväaika (07-22) Lennokki lentotoiminta, päiväaikaan (07-22) Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) sivu 2 (2)

3 1 TAUSTAA Tämä on uusi äänentasomallinnus suunnitteilla olevalle Mänttä-Sassin lentopaikalle. Ympäristöluvan ohjearvojen seuraamista varten tässä äänenpaineenmallinnuksessa selvitetään päiväajan keskiäänitasoa L Aeq(7-22) db(a) kuvaavien kynnysarvojen mukaisia alueita kentän lähistöllä. Lisäksi on mallinnettu yöajan keskiäänitasot. Nämä on mallinnettu lentomäärillä 30, 50, 80, 100, 120 ja 150 lentoa päivässä. Nämä vastaavat harrastelentopaikalla vuotuista lentomäärää 1893, 3154, 5047, 6309, 7570 ja 9463 lentoa vuodessa. Vertailuksi Helsinki-Malmin lentoasemalla tehtiin vuonna operaatiota. Valtioneuvoston ohjearvot (993/1992) ovat olemassa keskiäänitasolle. Pysyvälle asutukselle keskiäänitason enimmäistasoksi on päivällä annettu 55 db(a) ja loma-asutusalueella se on päivällä 45 db(a). Yöajalle (22-07 paikallista aikaa) enimmäistaso on vanhoilla pysyvän asutuksen alueilla 50 db(a. Loma-asutusalueella enimmäistaso on yöllä 40 db(a). Sassi on vanhaa pysyvän asutuksen aluetta. Ohjeistusta ei ole hetkellisille enimmäisäänitasoille. Ns. ympäristödirektiivin (2002/49/EY) mukaan indikaattoriäänitasot tulee määrittää koko vuoden kaikkien päivien perusteella. Koko vuoden ajalle keskiarvoistetun liikenneaineiston pohjalta lasketut äänenpainearvot eivät kuitenkaan kuvaa hyvin harrasteilmailu lentokentän toiminnalle tyypillisen vuodenajoittain vaihtelevan liikenteen äänenpaineen leviämistä. Tämän takia tässä tarkastelussa on esitetty tarkastelu vilkkaan kesälauantain tilanteen mukaista äänitasoa, joka kuvaa tilastojen mukaan harrastelentopaikan toimintaa ympäristön kannalta reilummin. Raportti sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 01/2015 aineistoa. Käyttölisenssi LENTOKENTTÄ Mänttä-Sassin lentopaikka sijaitsee Mänttä-Vilppula kaupungissa 2 km Mäntän taajaman keskustasta itään. Kenttä on alunperin rakennettu Kenttä poistettiin virallisten lentopaikkojen luettelosta Nyt samaa kenttää ollaan ottamassa uudelleen käyttöön. Lähin asutus on kiitoradan itäpään eteläpuolella osoitteessa Sassintie 76 noin 110 metriä kiitotiestä. Länsipäässä lähimmät rakennukset ovat teollisuustiloja, lähimmät asutukset ovat osoitteessa Santalankatu 23 noin 260 metrin päässä kiitotiestä. Lentopaikalla on yksi kiitotie: 07/25. Kiitotiet on nimetty kansainvälisen käytännön mukaisesti perustuen niiden magneettisen suunnan astelukuun, josta jätetään viimeinen numero pois. Kiitoradan pituus on noin 735 m, ja sen pidentämismahdollisuutta noin sadalla metrillä tutkitaan parhaillaan. Magneettinen variaatio on noin 9 astetta itään (2015 lopun tilanne): 1. sivu 3 (39)

4 Kiitotien päiden koordinaatit ast min sek des asteina ast min sek des asteina ,52 62, ,39 24, , ,26 24, Ratojen tosi- ja magneettiset suunnat ovat: tosi suunta mag suunta 07 76,53 67, ,53 247,5 Lentopaikasta on luonnosteltu laskeutumiskarttaa, joka tullaan aikanaan julkaisemaan internetissä osoitteessa: Karttaa on käytetty mallinnuksen reittien pohjana: sivu 4 (39)

5 Lentopaikalla ei ole lennonjohtoa, vaan lentokoneiden päälliköt hoitavat porrastukset (se että lentokoneet eivät törmää toisiinsa) itsenäisesti. Koska lentopaikka on ns. valvomaton lentopaikka ei sen ympärillä ole erikseen perustettua lähi/lähestymisaluetta, eikä saapuvaa/lähtevää liikennettä ohjata minkään erityisen ilmoittautumispaikan kautta. Mänttä-Sassin lentopaikan lentoliikenne jakautuu kaikkiin suuntiin melko tasaisesti. Valvotuilla lentopaikoilla, joissa on lennonjohto, saapuva/lähtevä liikenne ohjataan yleensä tiettyjä reittejä kentälle/pois. Lentosääntöjen mukaisesti tiheään asutun alueen yläpuolella lentokorkeuden pitää olla vähintään 300 metriä (1000 jalkaa) maan pinnasta tai 300 metriä lähempänä olevan esteen yläpuolella. Karttaan merkitään Mäntän keskusta ja Savosenmäen hautausmaa alueiksi joiden yli lentämistä pitää välttää (meluvaimennusalueet). Samoin kentän laskukierroskuvio määritellään sijoittumaan kummallekin radalle eteläpuolelle kenttää, siten että 1 km länteen sijaitseva korkea piippu väistetään. Tämä ilmoitetaan lentopaikan tiedoissa lentäjille (em kartta), jolloin ne ovat myös vieraileville lentäjille tiedossa. Lentosäännöt edellyttävät lentäjää tutustumaan määränpään tietoihin ennen lentoa. Kuoreveden Hallin lentokenttä sijaitsee n 20 km päässä Mänttä-Sassi kentästä etelään. Hallin kenttä on valvottu lentokenttä ja sen ympärille on määritelty lennonjohdon toimialueeksi TMA ja CRT alueet. Mänttä-Sassin kenttä sijaitsee Hallin TMA (lähestymisalue) alapuolella. Hallin TMA:n alaraja on 2000 ft MSL (eli 600 m merenpinnan yläpuolella). Koska esteet (rakennusten tai puuston ylimmät kohdat) ovat Mäntän keskustassa noin 140 metrin korkeudella merenpinnasta, minimilentokorkeus keskustan yläpuolella on noin 440 metriä. Hallin lähialue (CRT) sijaitsee kentän eteläpuolella noin 6 km päässä kentästä. Hallin lähialue ulottuu maanpinnasta ylöspäin TMA rajaan asti. 3 LENTOTOIMINTA Ilma-alusten nousut ja laskut pyritään lentoturvallisuussyistä tekemään aina vastatuuleen. Ja useimmilla lentokoneilla on hyvin tiukat rajoituksen myötätuulilähtöihin. Tästä syystä vallitseva tuulen suunta määrää ensisijaisesti käytettävän kiitotien. Lentotoiminta lentokoneilla voidaan jakaa kahteen toisistaan poikkeavaan luokkaan: - lentopaikalle saapuviin/poistuviin lentoihin - laskukierroslentoihin. Lisäksi kentällä harrastetaan lennokkitoimintaa rajatulla alueella. Lentotoimintamuotojen erityispiirteitä on: 3.1 Lentopaikalle saapuvat/poistuvat lennot Saapuvan lentokoneen toimintaan voidaan vaikuttaa vain lentopaikan virallisella ohjeistuksella, joka on julkisesti saatavilla. Lentopaikasta julkaistaan lentopaikat.fi sivustolla laskukierroskartta, johon on merkitty noudatettavat laskeutumiskuviot ja korkeudet sekä ja mahdolliset meluvaimennusalueet ja mahdolliset lentorajoitukset. sivu 5 (39)

6 Tilastoa, mistä saapuvat lentokoneet tulevat ja mihin lähtevät lentokoneen ovat menossa ei ole. Lentopaikan lähistöllä ei ole sellaisia ilmatilarajoituksia, jotka aiheuttaisivat tähän tasaiseen jakautumaan merkittävä muutosta. Lähteviin lentokoneisiin pätevät samat käyttäytymismallit. Hallin lentoasema on etelässä 18 km päässä, mutta se on myös yksi lentojen kohde. Tässä mallinnuksessa liikenteen suunnat on arvioitu kohdistuvan tasaisesti neljään väli-ilmansuuntaantaa, koilliseen, kaakkoon, lounaaseen ja luoteeseen, kuhunkin 25%. 3.2 Laskukierroslento Lento, jossa ohjaaja suorittaa lentoonlähdön ja lentää sitten kentän kuvioiden mukaisesti samalle kiitoradalle laskuun. Tyypillisesti näitä kierroksia suoritetaan useita peräjälkeen. Tämä on tyypillinen lentäjän harjoituslento, jota jokainen lentäjä tekee, varsinkin jos lentämisessä on ollut taukoja. Näiden määrä oletataan olevan 10% kaikista lennoista. Kentällä on käytössä vasen kierros radalle 25 ja oikea kierros radalle 07. Vasen kierros = kaarrot vasempaan, oikea kierros = kaarrot oikeaan. 3.3 Lennokkitoiminta Lennokin lennätys tapahtuu alueella, joka on sovittu olevan kiitoradan länsipäässä olevalla asematasolla ja siitä 150 m säteellä, korkeudella melkein maanpinnasta sovittuu maksimikorkeuteen (500 m) asti. Lennon aikana koneella lennetään satunnaisesti ko. alueella ja lopuksi laskeudutaan. Sama kone voi lentää useamman kertaa päivässä. Lennokinlennättäjien kanssa on sovittu, että lennokkienlennätystä ei tapahdu samaan aikaan kun operoidaan oikealla lentokoneella, mutta samana päivänä voi olla sekä lennokkitoimintaa että toimintaa oikeilla lentokoneilla. Tässä mallinnuksessa kaikki koneet on oletettu olevan polttomoottorikoneita, joiden äänenpaineen taso on sama kuin Saksan viranomaisen sallima maksimiäänitaso. Tämä tietoisesti tehty valinta tuottaa tähän mallinnukseen todellisuutta suuremmat arvot, sillä ko on lennokkien joukossa varsin äänekäs moottori. Harrastajien joukossa sähkölennokit ovat vallanneet suosita. Sähkölennokin äänitaso on merkittävästi matalampi kuin polttomootorilennokin. Kahden Savikon lentopaikalla (EFNS) käytettävän lennokin äänitaso on mitattu ja niiden maksimiäänitaso oli 2,6 db(a) alle Saksan rajan. Huom: Logaritmiasteikosta johtuen jo 3 db ero tarkoittaa kaksinkertaista eroa äänenpaineen tasossa! Eli 2,6 db:n ero korvin kuunnellessa on jo lähes kaksinkertainen eli varsin merkitttävä. sivu 6 (39)

7 4 LENTOMÄÄRÄT 4.1 Jakautuma Ympäristödirektiivin mukaisesti kaikki lentotoiminta pitäisi jakaa tasan koko vuoden ajalle jokaiselle päivälle, mutta tällainen määritys ei anna toiminnan luonteen kannalta oikeaa kuvaa lentotoiminnasta aiheutuvista äänistä. Ympäristödirektiivi olettaa, että lentotoiminta olisi samanluonteista kuin liikennelentokentällä tapahtuva reittiliikenne, joka tapahtuu aikataulun mukaisesti vuoden ympäri, säästä riippumatta. Ympäristödirektiivin mukainen jakautuma tarkoittaisi, että Mänttä-Sassin jokaisella lentokoneella pitäisi lentää vuoden jokaisena 365 päivänä. Yksittäinen lento kestää tyypillisesti noin puoli tuntia. Tuollaiseen lähes 200:n lentotunnin vuosittaiseen lentomäärään yltää koko Suomessa vain harva harrastelentokone. Typillisesti vuodessa lennetään harrastelentokoneilla enintään 100 lentotuntia, joskin monella koneella lennetään vain noin tuntia vuodessa. Siis lentokertojakin on vähemmän kuin ympäristödirektiivin ajatusmallin mukaan olisi. Mänttä-Sassin lentopaikkaa kotikenttänä mahdollisesti pitävien koneiden nykyiset lentomäärät yhteensä on arvoitu olevan noin tuntia. Tässä harrastekentän äänitasomallinnuksessa on lentomäärää lähestytty seuraavasti: Koska Mänttä-Sassin lentotoiminta on harrastustoimintaa lisääntyy se hyvällä säällä ja vähenee huonolla säällä. Harrastajien vapaa-aikaa ei jakaudu tasaisesti. Monelle harrastajalle viikonloppuna on parempi mahdollisuus harrastaa lentämistä kuin arkipäivinä. Lentomäärien jakautumista varten on käytetty Räyskälän lentopaikan (Suomen vilkkain harrastelentopaikka) purjelentokoneiden hinauksista kerättyäjä tilastoja 1 ja voidaan myös olettaa, että muu harrastuslentäminen noudattaa riittävällä todennäköisyydellä samaa vuoden ja viikonsisäistä jakautumaa. Viikoittaiseen jakautumaan sään ei pitäisi vaikuttaa mitään, eli lentämisen mahdollistavan sään voidaan olettaa jakautuvan tasaisesti eri viikonpäivien suhteen. Räyskälän tilastojen (ohessa kuvassa vuoden 2008 jakautuma) mukaan lentotoiminta jakautui viikonpäiville seuraavasti: Maksimiarvoissa, keskiarvoissa ja mediaaneissa on kaikissa sama trendi; maanantai - torstai ovat hiljaisia, perjantaina ihmiset aktivoituvat, ja jos on hyvä sää he lentävät aktiivisesti. Perjantain keskiarvo on arkipäiviä korkeampi, mutta mediaani on alhaisempi, tulkittuna tämä tarkoittaa, että vähänkään huonompi lentosää ei innoita lentämään (koska vii- 1. Käytössä tilastot , yhteensä noin lennon tiedot. sivu 7 (39)

8 konlopun kaksi päivää on tulossa), mutta jos sää on hyvä, niin silloin lennetään aktiivisesti. Sunnuntaina lennetään myös vähän huonommassakin lentosäässä (maksimi pienempi kuin lauantai, mutta mediaani korkeampi kuin arkipäivinä), todennäköisesti syystä, että seuraavana päivänä on arki jolloin työ estää harrastelentämisen. Koska harrastelentäminen ei perustu aikatauluihin, lentomääriä yksittäiselle päivälle ei voida ennustaa. Räyskälästä saatujen tilastojen (n=137) mukaan yhden vuoden lentomäärät päivää kohti jakautuivat seuraavasti: Kukin palkki on yhden päivän aikana lennettyjen lentojen määrä. Vuoden aikana siis lentoja oli vain 137 päivänä eli 228 päivänä ei lennetty yhtään lentoa! Helposti miellettävissä, kun ajattelee talven hiljaisia aikoja säästä/päivän pituudesta johtuen. Sekä kesällä sadepäivät, jolloin yleensä ei tapahtu yhtään lentoa. Eli huippupäiviä on vain muutama. Jäljempänä lasketut vuotuiset lentomäärät perustuvat tähän tilastoon. Laskenta päivä on tämän jakautuman kolmanneksi vilkkain päivä. Tämä yksi päivä vastaa vuotuisesta lentomäärästä 1,5852%. Tasan jakautunut vuotuinen lentomäärä olisi 1/365 eli 0,2740 % päivässä. Moottorikoneilla lentämiseen vuotuinen kuukausijakautuma näiden tilastojen perusteella on arvioitu seuraavanlaiseksi. sivu 8 (39)

9 tammi 1 % helmi 2 % maalis 4 % huhti 11 % touko 17 % kesä 20 % heinä 20 % elo 13 % syys 6 % loka 3 % marras 2 % joulu 1 % Tärkein jakautuman selittäjä on Suomen sääolot. Koska harrastelentäminen on näkölentosääntöjen (VFR) mukaista lentotoimintaa, siihen vaikuttavat: - valoisan ajan pituus, - pilvikorkeus, - sade ja muu ilmassa oleva näkyvyyttä heikentävä aines, - tuuliolosuhteet. Talvella joulukuussa (Mäntässä) päivän pituus on 6 tuntia ja kesällä (touko-heinäkuu) lentokelpoista valoisuutta on 24 tuntia. Säätilasto kertovat että marraskuusta - helmikuuhun lentokelpoista säätä (joka edellyttää riittävää pilvikorkeutta, riittävää näkyvyyttä) on niukasti. Useamman viikon kestävät täysin VFR lentokelvottomat sääjaksot ovat tavanomaisia. Tuulet eivät suoraan estä lentämistä, mutta kovat tuulet ovat harrastajille epämukavia, joten ne vähentävät harrastelentämistä. Syksy on kovien tuulien tyypillistä esiintymistä. 4.2 Mänttä-Sassin lentomäärät Mänttä-Sassin lentomäärät ovat puhtaasti ennusteita. Lentopaikalle arvoidaan sijoittuvan noin kuusi kevyttä lentokonetta. Jotka siis voidaan katso pitävän kenttää kotikenttänään. Kotikenttä lentokoneet vuodessa arviolta yhteensä 180 lentoa. Joista muualta saatujen tilastojen perusteella voidaan arvioida olevan vajaa puolet laskukierroslentoja ja puolet lentoja pois/takaisin. Vierailevia lentokoneita arvoidaan käyvän lentokaudessa noin 100 kpl. Nämä ovat yleensä kaikki lentoja kentälle/pois sieltä. Räyskälän tilastojen mukaisesti, jos vuotuinen kokonaislentomäärä jaetaan tilastojen mukaisella jakautumalla kuukausille ja sieltä vielä erikseen viikonpäiville edellä arvioitu 280 lentoa vuodessa tarkoittaisi kesän vilkkaalle lauantaille 2,9 lentoa päivässä. Tämä on kovin pieni määrä. sivu 9 (39)

10 Arvioidaan että kauniina kesälauantaina, kenttää kotikenttämän pitävät koneet käyvät muutaman kerran lentämässä ja kentällä vierailee ulkopuolelta saman verran koneita. Päästäisiin siis noin lentoon päivässä. Tämä vastaisi vuotuista lentomäärää lentoa. Käytetään mallinnuksessa seuraavia kokonaislentomääriä: 30, 50, 80, 100, 120, 150 lentoa päivässä. Näin saadaan kuva miten lentomäärät näkyvät äänitasorasituksessa. Koneryhmien välillä määrät jaetaan 60% ultraluokan koneille ja 40% R2 luokan koneille. Koneluokat, katso kohtaa AÄNENTASON MALLINNUS Äänen leviämismallinnus tehtiin Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisen (FAA) ylläpitämällä INM (Integrated Noise Model) ohjelmistolla, sen versiolla 7.0c (Ohjelmistosta on olemassa myös versio 7.0d, mutta siinä on eroa versioon 7.0c vain raskaan liikenteen lentokonetiedoissa joten tällä asialla ei ole merkitystä tämän mallinnuksen lopputulokseen). Tämä ohjelmisto on sisällytetty nykyiseen AEDT ohjelmistoon. Ohjelmisto perustuu (kuten kaikki muutkin äänentasomallinnusohjelmat) ICAO circular 605-AN/1/25 normissa määriteltyihin menetelmiin. Ohjelman on myös European Civil Aviation Conference (ECAC) Doc 292 ohjeistuksen mukainen. INM ohjelmasta, katso: models/inm_model/ Lähdetietoina käytettiin ko ohjelman tietokannassa olevia lentokonemalleja, EASA:n tyyppihyksyntätietoja sekä EUROCONTROL in ylläpitämää äänitasotietokantaa, joka on osoitteessa Äänitasonlaskennoissa käytetty laskenta-alueen koko on 10 km x 10 km ja lentopaikka on alueen keskellä. Laskentapisteiden lukumäärä oli yli 5 miljoonaa, tarkka määrä ei voi sanoa, koska laskenta tihentää laskentahilaa paikoissa jossa äänitason kenttä muuttuu nopeasti. Laskenta suoritettiin kiitoteiden korkeustasolla olevalle akustisesti pehmeälle pinnalle. Laskentamallissa ei otettu huomioon laskenta-alueen maanpinnan erilaisia ominaisuuksia, maastonmuodon vaihteluita tai lähialueiden rakennusten suojaus- tai heijastusvaikutuksia. Mänttä-Sassin maasto on hyvin tasainen (tässä mielessä), eikä maastossa ole muotoja, jotka aiheuttaisivat äänitason kannalta suojaus tai heijastusvaikutusta. Virhe on olematon. Suurin osa äänikuormasta syntyy lentokoneen ilmassa ollessa, ja käytetyt lentokoneet lentävät suurimman osan lennostaan yli 150 metrin korkeudessa. Merkittävät äänikuormat syntyvät lähelle lentorataa, joten lentokone on lähes aina, maasta katsottuna, varsin korkealla taivaalla. Ääni siis etenee maastopisteeseen pääosin tyhjää ilmaa myöten. Maaston muodot vaikuttavat hyvin vähän tähän äänikuormaan. Mäntän tapauksessa vain Mäntänvuoren etelärinne on paikka, jossa maaston muodon mukaanotolla voisi olla juuri havaittava merkitys, mutta vain tilanteessa, jossa laskukierros olisi järjestetty kokonaan kentän pohjoispuo- sivu 10 (39)

11 lelle. Nyt kun monestakin syystä molempien ratojen laskukierros on eteläpuolella kenttää, laskukierros kulkee Mäntänvuoren etelärinteen päältä. Joten maastolla ei ole merkitystä sen alueen äänitasomallinnukseen. 5.1 Ilma-alusten ryhmät Tätä äänentasomallinnusta varten Mänttä-Sassin lentokoneet jaettiin seuraaviin ryhmiin: - Ryhma 1 (<100 hp moottorikoneet ja ultrat) - Ryhma 2 (100 hp 150 hp moottorikoneet) - RC lennokit Näiden koneiden äänenpainearvoiksi otettiin (ryhmän sisällä) sama edustava äänitaso tieto ja koneiden suorituskyvyn mukainen lentoprofiili määriteltiin käytössä olevan tiedon mukaisesti edustamaan todellisuutta Ryhma 1 (<100 hp moottorikoneet ja ultrat) Ryhmän tunnus on moottori joka on Rotax 912 sarjan lentokonemoottori. Yleensä kolmilapaisen potkurin pyörimisnopeus on lentoonlähdössä noin 2200 kierrosta minuutissa (rpm). Moottorin ja potkurin välissä on alennusvaihteisto ja äänitiedoissa oleva tehoasetus (thrust sett) on moottorin kierrosluku. Tunnistekuvia Suomen ilma-alusrekisterissä olevista tämän ryhmän lentokoneista: sivu 11 (39)

12 Tämän ryhmän äänenpainetieto on EASA tiedostoista otettuna näiden meluisammasta päästä. Noise levels (db) noise Thrust dist (ft) type Op mode setti LAMAX A LAMAX Approach ,0 51,6 47,3 42,8 35,8 28,3 23,2 17,8 12,2 7,0 LAMAX A LAMAX Approach ,2 52,8 48,5 44,0 37,0 29,5 24,3 18,8 13,0 7,7 LAMAX A LAMAX Approach ,2 56,7 52,3 47,7 40,4 32,4 26,9 21,1 15,0 9,1 LAMAX D LAMAX Depart ,9 64,2 59,7 55,0 47,3 39,0 33,3 27,2 20,8 14,2 LAMAX X LAMAX Level ,9 64,2 59,7 55,0 47,3 39,0 33,3 27,2 20,8 14,2 LAMAX D LAMAX Depart ,4 71,8 67,2 62,3 54,6 46,2 40,5 34,2 27,2 19,8 LAMAX X LAMAX Level ,6 68,0 63,4 58,6 50,9 42,7 37,0 30,9 24,1 17,1 LAMAX D LAMAX Depart ,9 73,2 68,6 63,7 55,8 47,3 41,3 34,9 27,8 20,4 LAMAX X LAMAX Level ,9 73,2 68,6 63,7 55,8 47,3 41,3 34,9 27,8 20,4 Tämä on Mänttä-Sassia kotipaikkanaan pitävien koneiden enemmistö Ryhma 2 (100 hp 150 hp moottorikoneet) Tämä ryhmä koostuu kaksi-nelipaikkaisista lentokoneista, joiden moottori on yleensä nelisylinterinen ilmajäähdytteinen lentokonemoottori. Potkuri on yleensä kaksilapainen ja lentoonlähdössä se pyörii noin 2400 rpm. Tunnistekuvia Suomen ilma-alusrekisterissä olevista tämän ryhmän lentokoneista: Tässä analyysissä käytettiin C152 (O-235) lentokoneen (kuvista vasen ylin) meluarvoja, joka on joukosta yleisin ja edustava hieman keskiarvoa meluisampi konetyyppi.: Noise levels (db) noise Thrust dist (ft) type Op mode setti LAMAX A LAMAX Approach ,0 55,6 51,3 46,8 39,8 32,3 27,2 21,8 16,2 11,0 LAMAX A LAMAX Approach ,2 56,8 52,5 48,0 41,0 33,5 28,3 22,8 17,0 11,7 LAMAX A LAMAX Approach ,2 60,7 56,3 51,7 44,4 36,4 30,9 25,1 19,0 13,1 LAMAX D LAMAX Depart ,9 68,2 63,7 59,0 51,3 43,0 37,3 31,2 24,8 18,2 LAMAX X LAMAX Level ,9 68,2 63,7 59,0 51,3 43,0 37,3 31,2 24,8 18,2 LAMAX D LAMAX Depart ,4 75,8 71,2 66,3 58,6 50,2 44,5 38,2 31,2 23,8 LAMAX X LAMAX Level ,6 72,0 67,4 62,6 54,9 46,7 41,0 34,9 28,1 21,1 LAMAX D LAMAX Depart ,9 77,2 72,6 67,7 59,8 51,3 45,3 38,9 31,8 24,4 LAMAX X LAMAX Level ,9 77,2 72,6 67,7 59,8 51,3 45,3 38,9 31,8 24,4 sivu 12 (39)

13 5.1.3 Lennokit Lennokkitoiminnan lennokkien äänitasot määriteltiin siten, että Saksassa määrätty lennokkien äänenpaineen maksimiarvo lähteestä: Lärmvorschrift für Luftfahrzeuge (LVL) Abschnitt 9: Flugmodelle, NFL II 70/04 Vom Noise levels (db) noise Thrust setti dist (ft) vasen ikkuna type Op mode LAMAX A LAMAX Approach 58 60,4 54,0 49,7 45,2 38,2 30,7 25,6 20,2 14,6 9,0 LAMAX A LAMAX Approach 61 61,6 55,2 50,9 46,4 39,4 31,9 26,7 21,2 15,4 10,1 LAMAX A LAMAX Approach 70 65,6 59,1 54,7 50,1 42,8 34,8 29,3 23,5 17,3 11,4 LAMAX D LAMAX Depart 83 67,5 60,8 56,3 51,6 43,9 35,6 29,9 23,8 17,4 11,5 LAMAX X LAMAX Level 83 67,5 60,8 56,3 51,6 43,9 35,6 29,9 23,8 17,4 10,8 LAMAX D LAMAX Depart 95 75,0 68,4 63,8 58,9 51,2 42,8 37,1 30,8 23,8 16,4 LAMAX X LAMAX Level 94 71,2 64,6 60,0 55,2 47,5 39,3 33,6 27,5 20,7 13,7 LAMAX D LAMAX Depart ,5 69,8 65,2 60,3 52,4 43,9 37,9 31,5 24,4 17,0 LAMAX X LAMAX Level ,5 69,8 65,2 60,3 52,4 43,9 37,9 31,5 24,4 17,0 Savikon (EFNS) kentällä toimivista lennokeista kaksi on mitattu, ja näiden äänitasot olivat noin 3 db(a) hiljaisemmat kuin em. normi sallisi. Tästä voi jo huomata, että lennokki, vaikka otettuna näin noin 3 db äänekkäämpänä, on merkittävästi hiljaisempi kuin ryhmän 1 lentokoneet. Lisäksi lennokit toimivat hyvin rajoitetulla alueella verrattuna lentokoneisiin. 6 LIIKENNEMÄÄRÄT 6.1 Ajallinen jakautuminen Harrasteilmailu tapahtuu näkölentosääntöjen (VFR) mukaisesti ja päivällä. Tämä tarkoittaa, että pilvikorkeus on riittävä ja näkyvyys riittävä. Suomessa talvikausi on lentämisen kannalta hyvin hiljaista aikaa eli harrasteilmailu keskittyy kesäkauteen. Syitä ovat sää ja aurinko. Keskitalvella lentämiselle soveltuvaa valoisuutta on vain noin 5 tuntia ja osin lyhyestä valoisuudesta johtuen sää on usein niin huono, ettei VFR lentäminen onnistu kuin hyvin harvoin. Lentosääntöjen määritelmä yöstä on aika, jolloin auringon keskipiste on alempana kuin 6 astetta horisontin alapuolella, tämä yö (joka estää lentämisen) on eri määritelmä kuin äänenpaineen raja-arvoissa mainittu yö. Ympäristödirektiivin mukainen aikajakautuma päivän tasolla on jaettu kolmeen aikasiivuun; D, E ja N. D (day) aikajakso on paikallista aikaa 7 19, E (evening) on paikallista aikaa ja N (night) on paikallista aikaa Näihin aikasiivuihin ko. direktiivissä on erilaiset painoitukset. Illalla (ja yöllä) lentäminen lasketaan äänitaso rasituksena suuremmaksi kuin päivällä lentäminen. Yön aikamääritelmä on sama kuin Valtioneuvoston ohjearvoissa käytetty. Liikenne yöllä (22-07) on joka tapauksessa vähäistä (vuodenaikoina, jolloin vallitsee pimeys, lentosäännöt eivät salli edes sitä), niin liikenne on keskitetty tässä mallinnuksessa D ja E aikajaksoihin. E ja N jaksot ovat edes osittain käytännöllisiä vain kesäisin valoisuuden takia. Lentosääntöjen takia illan N jakson alussa (eli heti kello 22 jälkeen) lentäminen on sallittu vain välisenä aikana. Aamun N jakso on kielletty lokakuun 7 ja helmikuun 23 välisenä aikana. Lentäminen illalla rajoittuu yön alkamisen takia siten että koko E jakso on käytössä huhtikuun 26 päivän ja elokuun 20 päivän välille. sivu 13 (39)

14 Lentosääntöjen yön määritelmä on hämärän päättymisestä illalla sen alkamiseen aamulla. Sinä aikana päivä VFR toiminta on kielletty. Ja Mänttä-Sassi tulee olemaan vain päivä-vfr hyväksytty. Yö toiminta edellyttäisi kenttävaloja ja jonkunasteista lennonjohtoa. Myöskin kentän este rajoitukset (lähialueen) olisivat tiukemmat. Seuraava kaavio esittää auringon nousu ja laskuajat paikallista aikaa Mäntässä sekä hämärän alku ja päättymishetket. N jakson lentomäärät on määritelty siten että 30 operaation päivässä tasolla, yöjaksolle osuu yksi (1) lento-operaatio (3,33%). Tämä lähinnä sitä mahdollisuutta varten, että jos sää on huonontumassa päivän aikana, lentäjä voi lähteä aikaisin aamulla matkalennolle (säätä väistäen). Tällöin koko päivän äänikuorma on joka tapauksessa matalahko, koska sää todennäköisesti estää lentämisen päivän aikana. Iltajakson (19-22) lentäminen on arvioitu olevan 20% kokonaislentomäärästä. Tämä on tarkoituksellisesti yläkanttiin arvioitu. Mänttä-Sassin toiminta ajoittuu lähinnä D jaksolle. Käytetty aikajaksotus on arvioitu seuraavaksi: D 76,67 % E 20 % N 3,33 % Lennokkitoiminta on mallissa oletettu tapahtuvan pelkästää päiväaikana ja iltaaikana samalla ajatuksella kuin moottorilentäminen, eli iltatoiminta 20% koko ajasta ja loput päivällä. Lennokkitoiminnassa ei ole samanlaista säätarvetta kuin sivu 14 (39)

15 moottorilentotoiminnassa, joten yö jakso ei ole käytännöllinen missään muodossa. Koko aikajaksoitus siis: D 80 % E 20 % N 0 % Lennokkitoiminta ei kuitenkaan pysty tapahtumaan samalla hetkellä kuin lentokoneiden lentäminen. Lennokit varaavat lennätyspaikan, jolloin samassa kohtaa ei ole suotavaa lentää lentokoneilla. Kun lentokoneiden päivittäinen lentomäärä kasvaa, ajankohdat jolloin lennokeilla voisi lentää vähenevät. Oletus on että molempien lentomäärät eivät voi tästä syysta kasvaa. Sentakia myöhemmin esitetyissä mallinnuksissa lentokoneiden lentomäärien kasvaessa, lennokkien lentomäärät pysyvät samana. Oikeastaan niitä pitäivi vähentää, mutta pitämällä ne samana, äänitasoja ei ainakaan aliarvioida (lennokit ovat hiljaisempia kuin moottorikoneet). 6.2 Suuntajakautuma Ilma-aluksen päällikkö valitsee lasku- tai starttisuunnan aina vastatuuleen, jos muut syyt eivät pakota valitsemaan toisin. Useimmilla lentokoneilla myös myötätuuleen startti/lasku on yksiselitteisesti kielletty. Tämän takia liikenteen jakautuma eri kiitoradoille voidaan arvioida erittäin hyvin tuulitietojen perusteella. Suomen tuuliatlaksen 1 tietojen perusteella Mänttä- Sassin matalalla tuulen suuntajakautuma on oheinen. Kuvassa on koko vuoden jakautuma. Asteikko on suhteellinen prosenttijakautuma 30 asteen suuntasektorein. Tuulet ovat pääosin lounaan suunnasta. Lähellä sijaitsevan Hallin lennonjohtaja on arvioinut Hallin kentän kiitoratojen käyttösuhteen olevan; kiitorata 08 / 30% ja kiitorata 26 / 70%. Mutta Halli on ympärivuotisesti käytetty, Mänttä-Sassi on voimakkaasti kesäkenttä. Tuulitiedoista havaitaan, että tuulien suunnissa talvella tuulet ovat lounaasta, kesällä ei niinkään. Oheisessa tuulijakautuma kuukausittain Mäntässä: 1. sivu 15 (39)

16 Kun Mäntän tuulen jaetaan kentän käyttöasteen mukaisesti kuukausille, saadaan tuulet kentänä käyttöasteen mukaisesti painotettuna. Ohessa tuulen suunnat täten painotettuina. Tällöin voidaan arvioida kiitoratojen käyttöastetta painotettujen tuulensuuntien mukaisesti. Tämän tuulitiedon perusteella eri ratojen käyttöaste: rata Tämä on hyvin linjassa Hallin lennonjohtajalta saadun arvion kanssa, ottaen huomioon Hallin suurempi käyttöaste talvella. Lennokkitoiminta tapahtuu radan keskeltä 150 m säteellä ja tuulensuunnalla ei ole tähän vaikutusta. 6.3 Lentoreitit Laskennassa käytetyt lentoreitit on tehty laskeutumiskartaan tulevan ohjeistuksen mukaisesti ja ovat: Saapuva/poistuva käyttöaste % % Karttaan piirretty saapuvat lentoreitit yllä määritellyistä suunnista ja miten lentäjä liittyy laskukierroskuvioon. Karttapohjat Maanmittauslaitoksen avoimesta aineista. sivu 16 (39)

17 Saapuvien lentojen reitit; sininen reitti on kiitoradalle 25 ja vihreä kiitoradalle 07., Lähtevän liikenteen reitit ovat vastaavasti. Sininen reitti on kiitoradalta 25 ja vihreä kiitoradalta 07: sivu 17 (39)

18 6.3.3 Laskukierroslentäminen Suoritetaan laskeutumiskartan mukaisesti vasemmalla kaarrolla radalle 25 ja oikealla kaarrolla radalle Mänttä-Sassin lentomäärät Lentomäärät olivat aiemmin määritellysti pienin arvo 30 lentoa / pv. Kun tämä jaetaan kiitoradoille / koneryhmille / kellonajoille saadaan seuraava jakautuma (lentoa päivässä per ) Yhteensä lennot: rata % 66 % 9,200 13,801 D (klo 07-19) 2,400 3,600 E (klo 19-22) 0,400 0,599 N (klo 22-07) Laskukierroslentäminen oli arvioitu 10% kaikesta. Ultraryhmä R1 60%, R2 ryhmä 40%. Lähtösuunnat, joita oli neljä, lentomäärät kuhunkin tasan jakautuen. sivu 18 (39)

19 Yhdistettynä lentomäärät eri reiteille ovat ultrat R1 Muut lentomäärät ovat samalla suhteella jaettu eri lajeihin/suuntiin/ aikoihin. Tämä antaa laskennallisesti oikean keskimääräisen kuvan äänikuormasta ympäristön kannalta. Lennokkitoiminnan toimintamäärät ovat: - normaali soolo lennätys 4 kpl á 6 min / päivä. 6.4 Lentoprofiilit Lento laji/suunta laskukierros 0,552 0,828 D matkalennot neljään eri suuntan kukin 0,144 0,216 E 0,024 0,036 N 1,242 1,863 D 0,324 0,486 E 0,054 0,081 N R2 laskukierros 0,368 0,552 D matkalennot neljään eri suuntan kukin 0,096 0,144 E 0,016 0,024 N 0,828 1,242 D 0,216 0,324 E 0,036 0,054 N Lentoprofiili tarkoittaa lentokoneen lentorataa siten kuin se todellisuudessa rakentuu. Taulukoissa (alla) on mallinnuksen koneiden lentoprofiilit. Matka lasketaan kiitotien alkupäästä edellä esitettyjä reittejä myöten. Korkeus, nopeus ja tehoasetus ko pisteessä ovat taulukon mukaiset. Jolloin aika ko kohtaan määräytyy näistä. Op mode on sama moodi kuin mitä äänitasotaulukoissa ( Ryhma 1 (<100 hp moottorikoneet ja ultrat), Ryhma 2 (100 hp 150 hp moottorikoneet) ja Lennokit ) on käytetty. Ultrat, lentoonlähtö (DEP) profiili: matka reitillä [m] korkeus [m] nopeus [km/h] tehoasetus [rpm] op mode depart depart depart , depart , depart , depart sivu 19 (39)

20 depart , depart , depart , depart Lentorata graafina olisi: Profiili ei ole lentokoneen äärirajoilla, vaan loivahko profiili. Käytännössä lentäjien profiili on jyrkempi, eli koneella noustaa jyrkemmin. Nousuprofiili maaston mukaisesti on todellisuudessa tyynellä kuvan mukainen: sivu 20 (39)

21 Ja kiitotieltä 07 : R2, lentoonlähtö (DEP) profiili: matka reitillä [m] korkeus [m] nopeus [km/h] tehoasetus [rpm] op mode depart depart depart depart , depart , depart depart , depart , depart , depart Ultrat, laskeutumis (APP) profiili: matka reitillä [m] korkeus [m] nopeus [km/h] tehoasetus [rpm] op mode Approach , Approach , Approach Approach , Approach sivu 21 (39)

22 Approach Approach Approach Approach Approach R2, laskeutumis (APP) profiili: matka reitillä [m] korkeus [m] nopeus [km/h] tehoasetus [rpm] op mode Approach Approach Approach Approach Approach Approach Approach Approach Approach Approach Laskukierrosten profiili on ultrilla: matka reitillä [m] korkeus [m] nopeus [km/h] tehoasetus [rpm] op mode depart depart depart Approach Approach Approach Approach depart depart depart depart depart Rivit luetaan siten, että rivi, jolla matka on 0 m, on läpilaskun kosketuskohta. Etäisyys on kosketuksesta eteenpäin ja taaksepäin. Laskukierroksen se osa, joka on enemmän kuin 4290 m radan alusta ja vähemmän kuin 3500 m kosketuksesta lennetään ensimmäisen/viimeisen rivin arvoilla (jotka ovat samat). Lennokeilla käytetty profiili on yksinkertainen profiili, jossa koko korkeusalue käytetään tasapuolisesti hyväksi. sivu 22 (39)

23 7 TARKASTELU 7.1 Miten lentämisestä aiheutuva ääntä kuvataan Ilma-aluksen aiheuttama ääni on lyhytkestoinen, ilma-aluksen nopeus on vähimmilläänkin noin 30 m/s (108 km/h) jolloin ohilentävä lentokone on edes kohtuu lähellä (< 1 km) noin minuutin ajan. Harrastuskäytössä olevien lentokoneiden ääni muodostuu potkuriäänestä ja moottorin äänestä (pakoäänestä). Moottorin ääni on samantapainen laajakaistainen ääni, kuin esimerkiksi autoista kuuluu. Potkuriääni taas koostuu kapeista yhden taajuuden äänikomponenteista. Yleensä kovimman äänen taajuus on suoraan laskettavissa potkurin kierrosnopeudesta ja lapojen määrästä. Ultrakevyt luokan koneilla tämä primääriäänen taajuus on n. 105 Hz ja suurempien harrastelentokoneiden n. 83 Hz. Potkurilentokoneen ääni on siis helposti tunnistettavissa voimakkaankin taustaäänen seasta. Oheinen kuva 1 esittää kahden yksimoottorisen potkurikoneen äänen taajuusjakautumaa. Ääni on laajakaistaista, vaikkakin tunnistettavaa potkurikomponenttien takia. Yksittäisen lennon äänen enimmäistaso Lmax eli sen suurin hetkellinen äänitason yleensä vaikuttaa siihen, miten havaittava ohilento koetaan. Myös ohilennon nopeus vaikuttaa ihmisen kokeman äänen haitallisuuden arvioon. Nopeasti nouseva / laskeva ääni koetaan ärsyttävämpänä kuin hitaasti nouseva/laskeva ääni, vaikka enimmäistaso olisi sama. Vaihtelevan lentotoiminnan aiheuttaman äänen kuvaamiseen käytetään suuretta, joka yhdistää äänitapahtumien hetkellisen tason ja tapahtumien lukumäärän. Koko vuorokauden lentojen yhteensä muodostama äänienergia kuvaa äänitason kokonaismäärää. Tätä äänitasoa kutsutaan keskiäänitasoksi Leq (ekvivalenttitaso). Jos koko tarkastelujakson ajan olisi tarkastelupaikalla jatkuvasti havaittavissa keskiäänitason osoittama äänen voimakkuus, olisi sen akustinen energia sama kuin kaikkien erillisten tapahtumien yhteensä. Keskiäänitasoa käytetään yleisesti kuvaamaan ympäristön äänitason suuruutta. Käytännössä havaittava äänitaso vaihtelee koko ajan ilma-alusten kohdalla erityisen selvästi, sillä 1. Reduction/Section-3-Airplane-Issues.htm sivu 23 (39)

24 tapahtumien esiintyminen voi olla harva ja tapahtuminen välillä ilma-alusten aiheuttamaa ääntä ei esiinny lainkaan. Keskiäänitaso eri paikoissa voidaan laskea, kun tiedetään erityyppisten ilmaalusten äänitasot ja lentojen määrä. Lisäksi tarvitaan tiedot lentoreiteistä ja niiden hajonnasta sekä tiedot lentoprofiileista (korkeus, nopeus, moottorin tehoasetus). Keskiäänitaso voidaan esittää karttapohjalla käyräesityksenä, jolloin voidaan kuvata kokonaisäänitilannetta laajallakin maantieteellisellä alueella. Kartasta saadaan myös vertailu varten kätevä pinta-ala tieto. Eli kuinka suurella pinta-alalla tietty keskiäänitaso ylittyy. 7.2 Laskennoissa käytetyt suureet Tämän selvityksen tuloksissa esitetyt suuret ovat päivä-ajan (klo 7-22) keskiäänitaso LAeq (7-22) ns. päivä-ilta-yöäänitaso, josta käytetään lyhennettä LDEN (DEN - Day - Evening -Night). LDEN on vuorokauden ajalla painotettu äänen keskiäänitaso, jossa ilta-ajan klo äänitapahtumia on painotettu +5 db ja yöajan klo äänitapahtumia on painotettu +10 db. Valtioneuvoston päätöksen (Vnp 993/1992) ohjearvot eivät sisällä painotusta, joten tämän raportin äänitasot (verrattuna ohjearvoihin) ovat illan ja yön osalta varovaiseen suuntaan yliarvioitu. Käytännössä painotus +5 db merkitsee ko. ajanjakson liikennemäärän kertomista kertoimella 3,16 ja painotus +10 db ajanjakson liikennemäärän kertomista kertoimella 10. LDEN-äänitasosuure on vakiintunut käytettäväksi Suomessa arvioitaessa ympäristön äänitasoja ja sen vaikutusta maankäyttöön. Ilma-alusten aiheuttamaa äänitasoa LDEN 55 db pidetään yleisesti maankäytön suunnittelun kannalta ohjaavana arvona asutuksen sijoittamisessa (Ympäristöministeriö 2001). Hetkelliselle äänitasolle LAmax ei ole annettu ohjearvoja. Yleiset ympäristön äänitason ohjearvot on valtioneuvoston päätöksen (Vnp 993/1992) mukaisesti annettu erikseen päivä- ja yöajan (painottamattomalle) keskiäänitasolle LAeq. LDEN on vuonna 2002 julkaistun EU:n ympäristödirektiiviin (2002/49/EY) mukainen äänitasoindikaattori (ajalle 07-22). Direktiivin mukaan indikaattoriäänitasot tulee määrittää vuoden kaikkien päivien keskiäänitasona. Koska harrasteilmailu lentokentän toiminta painottuu kesäaikaan ja päiväaikaan, direktiivin mukainen vuositarkastelu antaa epärealistisen lievän kuvan lentopaikan toiminnan vaikutuksista. Tässä raportissa on siksi tarkasteltu laskennallisen yhden päivän tilannetta. Mahdollisten hyvin satunnaisten yöaikaisten operaatioiden vaikutus päiväaikaiseen verhokäyrään ei vaikuta mitään (päiväaika on aikarajoitettu välille 07-22). Yöaikaisen keskiäänitason eli suureen LAeq (22-7) mukaiset verhokäyrät on laskettu erikseen. sivu 24 (39)

25 8 TULOKSET 8.1 Lentotoiminta 30 lentoa/vuorokausi Moottorilentotoiminta, päiväaika (07-22) Lentopaikan liikenne keskittyy kesäkauteen. Nämä tulokset on laskettu päivälentomäärän mukaisesti, kuten edellä on esitetty. Tulos on lentomäärälle 30 lentoa/päivä edellä esitetyllä jakautumalla (jossa ei ole yöajan lentoja). Tässä ei ole lennokkitoimintaa. Lentojen aiheuttama keskimääräinen äänitasokuorma L Aeq(7-22) laskennallisen tasoituksella. sivu 25 (39)

26 Käytetty asteikko on aina kuvan vasemmassa alakulmassa. Huomattakoon, että päivä ajan kynnysarvo 55 db(a) ylittyy vain kiitotien sisällä olevalla alueella (tumma vihreä). Alue, jolla L Aeq(7-22) 40 db raja ylittyy on vaalean sininen. Pinta-alaltaan se on 0,71 sqmi = 244 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikkönä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliömaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 45 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,20 sqmi = 69 hehtaaria. L Aeq(7-22) 50 db raja-arvo ylittyy kun väri muuttuu vaalean vihreäksi. Pinta-ala on 17 hehtaaria. L Aeq(7-22) 55 db raja-arvo ylittyy kun väri muuttuu vaalean vihreäksi. Pinta-ala on 3 hehtaaria Lennokki lentotoiminta, päiväaikaan (07-22) Käytetty lennokkitoiminta määrä on 4 lentoa kuten edellä kuvattu jakautuneena päiväaikaan (07-19) 80% ja iltaan (19-22) 20%. L Aeq(7-22) 50 db(a) on varsin pieni alue. Huomattavaa on että vaikka lennokkitoiminta yksistään aiheuttaa pienen äänikuorman, niin tässä kokonaisuudessa se vaikuttaa seuraavasti: Yhdistetyssä äänitaso laskennassa L Aeq(7-22) 55 db(a) alueen pinta-ala kasvaa 30% lennokkitoiminnan vaikutuksesta. sivu 26 (39)

27 8.1.3 Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Lennokkitoiminta (4 lentoa) ja moottorilentoiminta (30 lentoa/päivä), yhdessä aiheuttavat seuraavalaisen äänitasokuorman päiväaikaan: L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,01 sqmi = 3 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue on käytännössä kokonaan kiitoratalaueen sisällä. sivu 27 (39)

28 8.1.4 Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) Lentopaikan liikenne keskittyy kesäkauteen. Seuraavat tulokset on laskettu yöajalle, kuten edellä on esitetty. Tulos on kokonais lentomäärälle 30 lentoa/ päivä edellä esitetyllä jakautumalla, joista tässä on vain yöajan osuus. Tämä on perusteltu, koska päiväajan äänitaso rajakuorma 55 db on ajalle ja yöajan rajaarvo 50 db on ajalle Käytetty asteikko on aina kuvan vasemmassa alakulmassa. Lentojen aiheuttama keskimääräinen äänitasokuorma L Aeq(22-07) laskennallisen tasoituksella. Alue, jolla L Aeq(22-07) 50 db raja ylittyy on vaalean sininen. Pinta-alaltaan se on 0,02 sqmi = 7 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). sivu 28 (39)

29 Vaikka siis yöaikana on yksi lento-operaatio per 30 lentoa, eli tässä 30 lentoa/ päivä tapauksessa yöllä tapahtuu 1 lentoa, niin sen painotus on yöaikaan +10 kertainen kuten kohdassa 7.2 Laskennoissa käytetyt suureet sivulla 24 on esitetty. Josta syystä yöajan äänitasokuorma ei ole mitätön. Ohjeraja-arvo yöaikaan on 50 db(a). Tämä vajaa yksi yöaikaan (käytännössä aamulla ennen kello 7:ää) tapahtuva lento on rasittavampi kuin kaikki päivän aikaan tapahtuvat lennot yhteensä. Tällaisia yöaikaisia lentoja ei normaalisti ole. Yöaikana tapahtuvat lennot johtuvat pääsääntöisesti poikkeustilanteesta, esim. huonon sään vuoksi ei ole voitu lentää aikaisemmin Mänttä-Sassin kentälle eli on jouduttu odottamaan sään paranemista jne. Illalla lento on yleensä saapuva lento, jonka äänipaine on selkeästi lentoonlähtöä pienempi. sivu 29 (39)

30 lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Äänitason kuorma lentomäärällä: - moottorikoneet 50 lentoa/päivä - lennokit 4 lentoa / päivä Jakautumat koneryhmiin ja suuntiin ovat samat kuin edellä. Päiväajan äänitasokuormat jakautuvat seuraavasti:. sivu 30 (39)

31 L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,03 sqmi = 10 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 60 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,01 sqmi = 3 hehtaaria. sivu 31 (39)

32 lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Äänitason kuorma lentomäärällä: - moottorikoneet 80 lentoa/päivä - lennokit 4 lentoa / päivä Jakautumat koneryhmiin ja suuntiin ovat samat kuin edellä. Päiväajan äänitasokuormat jakautuvat seuraavasti:. sivu 32 (39)

33 L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,04 sqmi = 14 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 60 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,01 sqmi = 3 hehtaaria. sivu 33 (39)

34 lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Äänitason kuorma lentomäärällä: - moottorikoneet 100 lentoa/päivä - lennokit 4 lentoa / päivä Jakautumat koneryhmiin ja suuntiin ovat samat kuin edellä. Päiväajan äänitasokuormat jakautuvat seuraavasti:. sivu 34 (39)

35 L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,05 sqmi = 17 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 60 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,02 sqmi = 7 hehtaaria. Sama jakautuma, mutta suuremmalla mittakaavalla lentopaikan välittömästä läheisyydestä on: Yksikään rakennus ei ole L Aeq(7-22) 55 db(a) alueen sisällä. Lähimmät kaksi lännessä eivät ole asuinrakennuksia Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) Yöajan äänitasokuorma (L Aeq(22-7) 50 db(a) rajan) on alueeltaan pienempi kuin päiväajan rajan alue. sivu 35 (39)

36 lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Äänitason kuorma lentomäärällä: - moottorikoneet 120 lentoa/päivä - lennokit 4 lentoa / päivä Jakautumat koneryhmiin ja suuntiin ovat samat kuin edellä. Päiväajan äänitasokuormat jakautuvat seuraavasti:. sivu 36 (39)

37 L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,071 sqmi = 24 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 60 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,02 sqmi = 7 hehtaaria Moottorilentotoiminta, yöaika (22-07) Tulos on kokonais lentomäärälle 120 lentoa/päivä edellä esitetyllä jakautumalla, joista tässä on vain yöajan osuus. Alue, jolla yöajan raja-arvo L Aeq(7-22) 50 db raja ylittyy on vaalean sininen. Pinta-alaltaan se on 0,068 sqmi = 23 hehtaaria. Huom! Pinta-alan numerot ovat kartta tulosteessa vain 0,01 sgmi (= 3 hehtaaria) portain, mutta ohjelmasta saa yhden desimaalin enemmän numeerisessa tulosteessa. sivu 37 (39)

38 lentoa / vuorokausi Kaikki lentotoiminnat yhteensä, päivällä (07-22) Äänitason kuorma lentomäärällä: - moottorikoneet 150 lentoa/päivä - lennokit 4 lentoa / päivä Jakautumat koneryhmiin ja suuntiin ovat samat kuin edellä. Päiväajan äänitasokuormat jakautuvat seuraavasti:. sivu 38 (39)

39 L Aeq(7-22) 55 db(a) alue on uloin vaalean sininen alue. Pinta-alaltaan se on 0,09 sqmi = 31 hehtaaria (huomaa, että ohjelman käyttää merimailia yksikköä, joten asteikon yhteydessä olevat luvut ovat neliomaileja). Alue, jolla L Aeq(7-22) 60 db raja ylittyy on tummemman sininen. Pinta-alaltaan se on 0,03 sqmi = 10 hehtaaria. loppu sivu 39 (39)

Humppilan lentokenttä

Humppilan lentokenttä Raportti 4620-1a Meluselvitys Humppilan lentokenttä Meluselvityksen muutokset Numero Päiväys Muutokset 4620-1a Ensimmäinen versio Raportti 4667-1a 2(7) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.1 Tilaaja... 3

Lisätiedot

Melumittaus Laaksolahdessa

Melumittaus Laaksolahdessa Melumittaus Laaksolahdessa 7.6 11.12.27 Mittaus siirrettävällä mittausasemalla Melumittaus Laaksolahdessa 7.6-11.12.27 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. MITTAUSASEMAN SIJAINTI... 3 3. LENTOREITTIEN

Lisätiedot

Finavia Oyj A2/2010, Vol 2 Vantaa 16.7.2010. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 2010

Finavia Oyj A2/2010, Vol 2 Vantaa 16.7.2010. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 2010 Finavia Oyj A2/21, Vol 2 Vantaa 16.7.21 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Huhti-kesäkuu 21 Lentokonemelukatsaus 2/1 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS HUHTI-KESÄKUU

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 62. Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.06.2013 Sivu 1 / 1 2594/11.01.04/2013 62 Lausunto Finavia Oyj:lle Helsinki-Vantaan lentoaseman liikenteen meluntorjunnan toimintasuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Kari Kavasto,

Lisätiedot

Ilmailulaitos Finavia A5/2008, Vol 3 Vantaa 11.11.2008. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 2008

Ilmailulaitos Finavia A5/2008, Vol 3 Vantaa 11.11.2008. Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 2008 Ilmailulaitos Finavia A5/28, Vol 3 Vantaa 11.11.28 Helsinki-Vantaan lentoasema LENTOKONEMELUKATSAUS Heinä-syyskuu 28 Lentokonemelukatsaus 3/8 1 FINAVIA, HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA LENTOKONEMELUKATSAUS

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS

MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS Vastaanottaja Mäntsälän kunta, Maankäyttöpalvelut Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.3.2015 MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT MÄNNIKÖN JATKE, ASEMAKAAVAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYS MÄNTSÄLÄN KUNTA, MAANKÄYTTÖPALVELUT

Lisätiedot

Pohjolankatu 25, Tampere MELUSELVITYS. Toukokuu 2010. Tampereen kaupunki, Tilakeskus

Pohjolankatu 25, Tampere MELUSELVITYS. Toukokuu 2010. Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pohjolankatu 25, Tampere Toukokuu 2010 Joulukuu 2010 täydennetty Tampereen kaupunki, Tilakeskus Pohjolankatu 25, Tampere 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT... 3 2 MELUN OHJEARVOT... 3

Lisätiedot

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka

Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka Melumallinnus Erkki Heikkola Raportin otsikko ja kirjoittajat Latamäen Tuulivoimahanke, Luhanka - Melumallinnus Erkki Heikkola Numerola Oy Asiakas Ilmatar Luhanka Oy Tiivistelmä

Lisätiedot

LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS

LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI MELUSELVITYS 23.02.2015 MELUSELVITYS LUUVANIEMENTIE 2-6, HELSINKI 2 Päivämäärä 23.02.2015 Laatija Tarkastaja Pasi Myyryläinen Jari Hosiokangas Sisältää Maanmittauslaitoksen

Lisätiedot

Korpilahdelle suunnitellun harrasteilmailukeskuksen lentomelumalli

Korpilahdelle suunnitellun harrasteilmailukeskuksen lentomelumalli Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 104 / 2007 Korpilahdelle suunnitellun harrasteilmailukeskuksen lentomelumalli Toni Keskitalo Jyväskylä 2007 1. JOHDANTO Raportissa on laadittu

Lisätiedot

Helsinki-Malmi. Äänitasomallinnus

Helsinki-Malmi. Äänitasomallinnus Helsinki-Malmi Äänitasomallinnus 14.9.2016 Windcraft Oy Norolantie 14 15270 Kukkila www.windcraft.fi Tiivistelmä Edellinen Helsinki-Malmin lentoaseman äänentasomallinnus on tehty vuonna 2003. Sekä lentokoneet,

Lisätiedot

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013

KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS. Työ: E26478. Tampere, 4.12.2013 KOSKI Tl KESKUSTAN JA KOIVUKYLÄN OSA- YLEISKAAVOJEN MELUSELVITYS Työ: E26478 Tampere, 4.12.2013 PL 453 33101 TAMPERE Puhelin 010 241 4000 Telefax 010 241 4001 Y-tunnus 0564810-5 Toimistot: Turku, Tampere,

Lisätiedot

SEINÄJOEN LENTOASEMA LENTOTOIMINNAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSEN TÄYDENNYS, KIITORADAN PIDENNYS. Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta

SEINÄJOEN LENTOASEMA LENTOTOIMINNAN YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSEN TÄYDENNYS, KIITORADAN PIDENNYS. Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta Vastaanottaja Seinäjoen kaupunki ja Ilmajoen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 21.3.2012 SEIÄJOE LETOASEMA LETOTOIMIA YMPÄRISTÖMELUSELVITYKSE TÄYDEYS, KIITORADA PIDEYS SEIÄJOE LETOASEMA LETOTOIMIA

Lisätiedot

GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE. Meluselvitys. Lounaisvoima Oy

GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE. Meluselvitys. Lounaisvoima Oy GRÄSBÖLEN TUULIVOIMAHANKE Meluselvitys Lounaisvoima Oy 2.4.2013 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT... 4 2.1 Yleistietoa tuulivoimaloiden synnyttämästä melusta... 4 2.2 Laskentamalli...

Lisätiedot

Sako II, asemakaavamuutos

Sako II, asemakaavamuutos Sako II, asemakaavamuutos 4111579.3.7 Muutokset: A 4.10.2016 Muutettiin pohjaa B 5.10.2016 Muutettiin taas pohjaa 4111579.3.7 2 (6) Sako II, asemakaavamuutos SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 1.1 Tilaaja...

Lisätiedot

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS

Vastaanottaja Lapuan kaupunki. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Vastaanottaja Lapuan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 3.4.2013 LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS LAPUAN KAUPUNKI POUTUNLEHDON ASEMAKAAVAN MELUSELVITYS Päivämäärä 03/04/2013

Lisätiedot

Mittaukset: Sääolosuhteet mittausten aikana ( klo 14 17):

Mittaukset: Sääolosuhteet mittausten aikana ( klo 14 17): Speedwayradan melumittaukset 15.8.2015 Kohde: Kuusaankosken speedwayrata (Kuusaantie 26, Kuusankoski) Yhteystiedot: Kuusaankosken moottorimieskerho ry (http://www.kmmkry.net/alkusivu.htm). Toiminnan kuvaus:

Lisätiedot

Vapaa-aikapalvelukeskus Liikuntapaikat ja nuorisotilat Laitospäällikkö Ilkka Pellikka Pohjolankatu 14 74100 Iisalmi

Vapaa-aikapalvelukeskus Liikuntapaikat ja nuorisotilat Laitospäällikkö Ilkka Pellikka Pohjolankatu 14 74100 Iisalmi Melumallinnus 367/2007 1(10) Tilaaja: Käsittelijä: Iisalmen kaupunki Vapaa-aikapalvelukeskus Liikuntapaikat ja nuorisotilat Laitospäällikkö Ilkka Pellikka Pohjolankatu 14 74100 Iisalmi Jussi Kärtevä Symo

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN

MUISTIO 1 (3) KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN MUISTIO 1 (3) Päivämäärä 17.11.2014 Liite 6, 12.12.2014 KÄYTÖSSÄ OLEVIEN MELUNHALLINTAKEINOJEN VAIKUTUS VUODEN 2025 MELUENNUS- TEESEEN Tässä muistiossa kuvataan Trafin lisäselvityspyynnössä 25.02.2014

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE

TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE Tampereen RC Lentäjät ry. Toimintaohje (v1.4) 1(5) TOIMINTAOHJE KAANAAN (TEISKON) LENTOKENTÄLLÄ LENNÄTTÄVÄLLE 1. Saapuessasi lentokentälle tarkista onko lentokentällä toimintaa. Mikäli hallin ovet ovat

Lisätiedot

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233

Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys. Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Akaan raakapuukuormausalue Ratasuunnitelman meluselvitys Päiväys Tilaaja Liikennevirasto Projekti RR52233 Raportti 1/5 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Menetelmät ja lähtötiedot... 3 2.1 Melun ohjearvot... 3

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA PYÖREÄLAHDEN ASEMAKAAVA, MELUSELVITYS

SIILINJÄRVEN KUNTA PYÖREÄLAHDEN ASEMAKAAVA, MELUSELVITYS Vastaanottaja Siilinjärven kunta Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivääärä 13.10.2014 SIILINJÄRV KUNTA PYÖREÄLAHD ASEMAKAAVA, RISUHARJUN ASEMAKAAVA SIILINJÄRV KUNTA Päivääärä 13.10.2014 Laatija Jari Hosiokangas

Lisätiedot

Endomines Oy:n kaivospiirien ja kaivospiirihakemusten melumallit Pohjois-Karjalassa

Endomines Oy:n kaivospiirien ja kaivospiirihakemusten melumallit Pohjois-Karjalassa Endomines Oy:n kaivospiirien ja kaivospiirihakemusten melumallit Pohjois-Karjalassa Jyväskylän yliopisto Ympäristöntutkimuskeskus Tutkimusraportti 26/2013 Toni Keskitalo Jyväskylä 2013 1 / 20 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1348-98 (33/97)

Työneuvoston lausunto TN 1348-98 (33/97) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1348-98 (33/97) Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) vuorotyön määritelmästä. Annettu valtiovarainministeriön henkilöstöosaston pyynnöstä 22 päivänä huhtikuuta 1998.

Lisätiedot

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset

Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset 25.10.2012 1 (6) Tilaaja Suomen Tuulivoima Oy y-tunnus 24098903 Tuulivoimaloiden ympäristövaikutukset Savonrannan Syvälahden tuulivoimalat 25.10.2012 2 (6) Turbiinien varjovaikutus Turbiinin pyörivä roottori

Lisätiedot

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu

Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu Järvenpään Perhelän korttelin kutsukilpailu ehdotusten vertailu KERROSALAT K-ALA HUONEISTOALAT BRUTTO-A HYÖTYALA ASUNNOT LIIKETILAT YHTEENSÄ as. lkm ap lkm asunnot as aputilat YHT. liiketilat aulatilat,

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 2. 26.11.2009. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 2. 26.11.2009. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, MARRAS 2009 (2. 26.11.2009) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on tehnyt Taloustutkimus Oy YLE Uutisten

Lisätiedot

Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki MELUSELVITYS 20.8.2009. Seinäjoen kaupunki

Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki MELUSELVITYS 20.8.2009. Seinäjoen kaupunki Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle, Seinäjoki 20.8.2009 Seinäjoen kaupunki Eritasoliittymän suunnittelu kantatielle 67 Joupin alueelle 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT...

Lisätiedot

Mäntsälä - AERO. Äänitasomallinnus

Mäntsälä - AERO. Äänitasomallinnus Mäntsälä - AERO Äänitasomallinnus 18.9.2018 Windcraft Oy Norolantie 14 15270 Kukkila www.windcraft.fi 1 TAUSTAA......................................... 3 2 LENTOKENTTÄ...................................

Lisätiedot

Mäntsälä - Takametsä. Äänitasomallinnus

Mäntsälä - Takametsä. Äänitasomallinnus Mäntsälä - Takametsä Äänitasomallinnus 15.5.2017 Windcraft Oy Norolantie 14 15270 Kukkila www.windcraft.fi Sisällysluettelo 1 TAUSTAA...3 2 LENTOKENTTÄ...3 3 LENTOTOIMINTA...6 3.1 Lentopaikalle saapuvat/poistuvat

Lisätiedot

Kaavan 8335 meluselvitys

Kaavan 8335 meluselvitys Kaavan 8335 meluselvitys Hanke: 4022878 Pvm: 10.12.2010, korjattu 21.12.2010 Laatinut: Petri Jokinen Tausta Tampereen kaupunki tekee asemakaavamuutosta kiinteistölle VI -93-38. Tässä selvityksessä tarkastellaan

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, 17.2..12.3.2009 Toteutus YLE Uutiset Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on tehnyt Taloustutkimus Oy YLE Uutisten

Lisätiedot

Raportti. Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys. Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072

Raportti. Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys. Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072 ! Raportti Kiinteistö Oy Kalevan Airut 8479 asemakaavatyön meluselvitys 27.5.2016 Projektinumero: 307797 Donna ID 1 612 072 Sisältö 1. Johdanto... 1 2. Laskentamalli... 1 2.1. Lähtötiedot... 1 2.1.1. Suunnittelualue...

Lisätiedot

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS

OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS Liite 5 Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Meluselvitys Päivämäärä 14.12.2012 Viite 1510000008 OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMA KAAVOITUKSEN VALMISTELU, YLIVIESKA MELUSELVITYS RAMB LL OLMALAN 1. VAIHEEN ASEMAKAAVOITUKSEN

Lisätiedot

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä

Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Tuulipuisto Multian Vehkoolle Esimerkki tuulivoima-alueen analyysistä Sisä-Suomen tuulivoima-alueiden arviointi Esimerkki Tuuliatlaksen ja WASP-laskennan tuloksista Erkki Haapanen Mikkeli 3.11.2010 Erkki.Haapanen(at)tuulitaito.fi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Ympäristömelu Raportti PR3231 Y01 Sivu 1 (11) Plaana Oy Jorma Hämäläinen Turku 16.8.2014 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Mittaus 14.6.2014 Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Porvoonkatu

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO

RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 15.1.2016 Viite 1510024178 RAUMAN KAUPUNKI SUOMEN TÄRPÄTTI OY, TISLAAMOHANKE, RAUMA MELUARVIO RAUMAN KAUPUNKI MELUARVIO Päivämäärä 15.1.2016

Lisätiedot

SWECO YMPÄRISTÖ OY t o.d o p re

SWECO YMPÄRISTÖ OY t o.d o p re 26992 SWECO YMPÄRISTÖ OY repo002.dot 2013-09-20 Sisältö 1 SUUNNITTELUKOHDE 1 2 YLEISTÄ TIETOA MELUSTA 1 3 MELUMALLINNUS JA MELUKARTTOJEN TULKINTA 1 3.1 Laskennan perusteet 1 3.2 Laskentaohjelma 2 3.3 Melukarttojen

Lisätiedot

Melumallinnus Pellonreuna

Melumallinnus Pellonreuna Melumallinnus Pellonreuna JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI KAAVOITUS 2017 (28.4.2017) 1 TYÖN TARKOITUS Tässä melumallinnuksessa on tarkasteltu Kuokkalan Tikanväylän ja Pohjanlahdentien liikenteen aiheuttaman melun

Lisätiedot

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365

FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku. Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009. Selvitysalue. Geomatti Oy työ 365 FCG Planeko Oy Puutarhakatu 45 B 20100 Turku Kyrön kylä, Pöytyä Tärinäselvitys 26.10.2009 Geomatti Oy työ 365 Mittauspisteet A1, A2 ja A3 (Promethor Oy) Värähtelyluokan C ja D raja yksikerroksiselle rakennukselle

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA

Finavia Oyj 1.7.2011 KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA Finavia Oyj KOULUTUSLENTOTOIMINTA HELSINKI-MALMIN LENTOASEMALLA 2 (10) SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. YLEISTÄ ILMATILAN HALLINNASTA...3 2.1. Valvottu ja valvomaton ilmatila... 3 2.2. Minimilentokorkeudet...

Lisätiedot

Taalojärven rinteen asemakaavan melutarkastelu

Taalojärven rinteen asemakaavan melutarkastelu Taalojärven rinteen asemakaavan melutarkastelu Kittilä Tiina Kumpula 21.3.2016 Taalojärven rinteen asemakaavan melutarkastelu 21.3.2016 2 (4) 1 Taustatiedot Kittilän kunnassa Taalojärven alueella on käynnissä

Lisätiedot

Kaavan 8159 meluselvitys

Kaavan 8159 meluselvitys Tampereen kaupunki Suunnittelupalvelut Mittaus- ja Geotekniikkayksikkö Kaavan 8159 meluselvitys Hanke: 4010025 Pvm: 29.5.2008 Laatinut: Petri Jokinen SUUNNITTELUPALVELUT MITTAUS- JA GEOTEKNIIKKAYKSIKKÖ

Lisätiedot

Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu

Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu V8 Valtatie Pyhäjoen keskustan pääliittymän kohdalla (vt8 Virastotie Annalantie), Pyhäjoki Melutarkastelu 19.11.2012 Projektinumero: 304316 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät...

Lisätiedot

6.8 Erityisfunktioiden sovelluksia

6.8 Erityisfunktioiden sovelluksia 6.8 Erityisfunktioiden sovelluksia Tässä luvussa esitellään muutama esimerkki, joissa käytetään hyväksi eksponentti-, logaritmi- sekä trigonometrisia funktioita. Ensimmäinen esimerkki juontaa juurensa

Lisätiedot

TURUN JÄTTEENPOLTTOLAITOKSEN MELURAPORTTI

TURUN JÄTTEENPOLTTOLAITOKSEN MELURAPORTTI Ympäristömelu Raportti PR Y2008 10 Sivu 1 (7) Oy Turku Energia Jätteenpolttolaitos PL 105 (Linnankatu 65) 20101 Turku Turku 13.11.2013 TURUN JÄTTEENPOLTTOLAITOKSEN MELURAPORTTI Raportin vakuudeksi Olli

Lisätiedot

Työttömyyden kehityksestä maalis Vuodet ja 2013

Työttömyyden kehityksestä maalis Vuodet ja 2013 Työttömyyden kehityksestä maalis 2013 Vuodet 2007-2012 ja 2013 Työttömyyden kehitys 17 työttömyys % 15 13 11 9 7 työttömyys % vertaillen 07-08-09-10 -11-12-13 20 15 10 5 0 työttömyys % 07 työtömyys % 08

Lisätiedot

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009

Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Korpikenttien menetelmät EFNU MH2009 Tekijän huomautus Diaesitys on tehty harrastustyönä Esityksessä olevat tiedot eivät sellaisenaan ole lennonvalmistelussa käytettäviä tietoja Esitetyissä tiedoissa saattaa

Lisätiedot

Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset

Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Innopower OY Jouttikallion tuulivoimapuiston melu- ja varjostusmallinnukset Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23440 Raportti 1 (9) Märsylä Janne Sisällysluettelo

Lisätiedot

HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS

HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS repo002.dot 2013-09-20 HIRVASKANKAAN (VT 4/UURAISTENTIE) MELUSELVITYS E26192 SWECO YMPÄRISTÖ OY repo002.dot 2013-09-20 Muutoslista Hannele Kemppi Hannele Kemppi Elisa Huotari VALMIS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT

Lisätiedot

Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä

Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Juha Valtonen 7.11.216 1 Liikenneonnettomuuksien määrä eri talvipäivinä Tämä muistio on liite Liikenneturvan lausuntoon ehdotuksesta muuttaa raskaiden ajoneuvojen

Lisätiedot

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua

Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Ramboll Finland Oy Lapuan kaupunki Ritavuoren ak:n melusuojaus vaihe 2, Lapua Meluselvitys 21.12.2015 Ritavuoren ak:n melusuojaus, Lapua Lapuan kaupunki Meluselvitys 21.12.2015 Viite 1510020582 Versio

Lisätiedot

Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta

Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta Rambøll Finland Oy Tiehallinto/ Kaakkois-Suomen tiepiiri Vt 6 parantaminen Kärjen kylän kohdalla ja rinnakkaistiejärjestelyt, Lappeenranta Tiesuunnitelma Ympäristömeluselvitys 10.7.2009 Vt 6 parantaminen

Lisätiedot

Siuntion aseman pohjoispuolen meluselvitys 17.3.2008

Siuntion aseman pohjoispuolen meluselvitys 17.3.2008 Siuntion aseman pohjoispuolen meluselvitys 17.3.2008 S. Jokinen 17.3.2008 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 Esipuhe...3 2 Menetelmät ja lähtötiedot...3 3 Ohjearvot...3 4 Raideliikennemelun leviäminen...4 5 Johtopäätökset...4

Lisätiedot

Hailuodon lautta Meluselvitys

Hailuodon lautta Meluselvitys Hailuodon lautta Meluselvitys 1.7.2009 Laatinut: Mikko Alanko Tarkastanut: Ilkka Niskanen Hailuodon lautan meluselvitys Meluselvitys 1.7.2009 Tilaaja Metsähallitus Laatumaa Erkki Kunnari Veteraanikatu

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013

Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013 Raportti alustavasta tutkinnasta L2013-E1 Ultrakevyen lentokoneen lento-onnettomuus Orivedellä 8.5.2013 OH-U275 Rans Coyote II ES Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen 13 (ICAO:n Annex

Lisätiedot

SOMERON TUULIVOIMA- HANKE MELUMALLINNUS

SOMERON TUULIVOIMA- HANKE MELUMALLINNUS Vastaanottaja Ilmatar Somero Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.6.2013 Viite 1510001380-003 SOMERON TUULIVOIMA- HANKE MELUMALLINNUS SOMERON TUULIVOIMAHANKE MELUMALLINNUS Päivämäärä 27.6.2013 Laatija

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 23.3-15.4.2015 Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 23.3-15.4.2015 Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, huhtikuu 2015 (23.3.-15.4.2015) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on laatinut Taloustutkimus Oy YLE

Lisätiedot

Meluselvitys asemakaavamuutosta varten kiinteistöllä IKAALISTEN MYLLY OY

Meluselvitys asemakaavamuutosta varten kiinteistöllä IKAALISTEN MYLLY OY Meluselvitys asemakaavamuutosta varten kiinteistöllä 143-413-7-2 IKAALISTEN MYLLY OY Destia Oy Infrasuunnittelu Vantaa 20.2.2018 SISÄLLYS 1 SUUNNITTELUKOHDE 1 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT 2 2.1 Melutasojen

Lisätiedot

Salonpään koulu. A s e m a k a a v a n l i i k e n n e m e l u s e l v i t y s

Salonpään koulu. A s e m a k a a v a n l i i k e n n e m e l u s e l v i t y s Salonpään koulu A s e m a k a a v a n l i i k e n n e m e l u s e l v i t y s 1615787.1 2 (7) TIIVISTELMÄ Tässä selvityksessä tutkitaan tieliikenteen aiheuttamia äänitasoja Salonpään koulun asemakaavan

Lisätiedot

Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003

Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 Helsinki-Malmin lentoasema Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 Ilmailulaitos, A 7/2004 Vantaa, 30.6.2004 Helsinki-Malmin lentoasema, Ilma-alusten melun leviäminen, vuosi 2003 0 SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ...1

Lisätiedot

Keskustan osayleiskaavan meluselvitys

Keskustan osayleiskaavan meluselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA EURAN KUNTA Keskustan osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Raportti 1 (10) Matti Manninen Sisällysluettelo 1 Taustaa... 1 2 Ympäristömelun ohjearvot...

Lisätiedot

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI

KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.6.2014 KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI KORTTELIN 374 MELUSELVITYS, RAUMA RAUMAN KAUPUNKI Päivämäärä 23.6.2014 Laatija

Lisätiedot

Kouvolan ratapihan melumittaukset

Kouvolan ratapihan melumittaukset Kouvolan ratapihan melumittaukset 8.12. 9.12.2015 Kohde: Kouvolan ratapiha, Terminaalinkatu 1 Yhteystiedot: Tero Helve, VR Transpoint Toiminnan kuvaus: Ratapihalla tapahtuvaa junien liikennettä, vaunujen

Lisätiedot

Niskaperän osayleiskaavan meluselvitys

Niskaperän osayleiskaavan meluselvitys ROVANIEMEN KAUPUNKI Niskaperän osayleiskaavan meluselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 31.5.2016 P26781P002 Raportti 1 (5) Manninen Matti 31.5.2016 Sisällysluettelo 1 Taustaa... 1 2 Ympäristömelun

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUSELVITYS

YMPÄRISTÖMELUSELVITYS 16 Ympäristömelu Raportti PR-Y1535 Terramare Oy Turku 26.4.2010 Reijo Kultalahti Sivu 1(6) YMPÄRISTÖMELUSELVITYS Louhinta ja ruoppaustyön aiheuttama ympäristömelu Kohde: Länsisatama, Helsinki Raportin

Lisätiedot

VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere

VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere Pirkanmaan YH - Rakennuttajaosuuskunta VII-122-1,88 ja 91 (Pyynikin sairaala), Tampere Meluselvitys 19.1.2006 (LUONNOS) Viite 82112160 Versio Pvm 19.1.2006 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut TKl Ramboll

Lisätiedot

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

MELUSELVITYS TYÖNUMERO: HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN MELUSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600753 HAAPAVEDEN KAUPUNKI HAAPAVESI VATTUKYLÄN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS 19.10.2016 FIMIKM FIMIKM FILAHD LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Vatialantien jatkeen meluselvitys, Kangasala MELUSELVITYS. Kangasalan kunta

Vatialantien jatkeen meluselvitys, Kangasala MELUSELVITYS. Kangasalan kunta Vatialantien jatkeen meluselvitys, Kangasala 2010 Kangasalan kunta 2 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN TAUSTA JA LÄHTÖKOHDAT... 3 2 MELUN OHJEARVOT...3 3 MELULASKENTA... 4 3.1 MENETELMÄ... 4 3.2 LÄHTÖTIEDOT...

Lisätiedot

Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen melulta

Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen melulta 1(3) Tilaaja: SRV Westerlund Oy Sami Somero PL 515 02201 Espoo sami.somero@srv.fi Martinlaakson kaupunginosan korttelin 17544 suojaus raide-, tieliikenne- ja lentomelulta sekä kauppakeskuksen tavaraliikenteen

Lisätiedot

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia

Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Meluselvitys 1 (2) Valtatien 3 parantaminen Laihian kohdalla, tiesuunnitelma, Laihia 16T-2 Meluselvitys Melulaskennat on laadittu Liikenneviraston maanteiden meluselvityksen maastomallin

Lisätiedot

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS

RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS Vastaanottaja Tampereen Tilakeskus Asiakirjatyyppi Meluselvitys ID 1 196 308 Päivämäärä 25.8.2014 RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA NRO 8304 MELUSELVITYKSEN PÄIVITYS RAHOLAN KARTANON ALUEEN ASEMAKAAVA

Lisätiedot

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN

MIEHITTÄMÄTTÖMÄN ILMA-ALUKSEN JA LENNOKIN LENNÄTTÄMINEN al Määräysluonnos versio 5.5.2015 1 (6) Antopäivä: x.xx.2015 Voimaantulopäivä: x.xx.2015 Säädösperusta: Ilmailulaki (864/2014) 9, 57, 70 Voimassa: toistaiseksi Täytäntöön pantava EU-lainsäädäntö: - Muutostiedot:

Lisätiedot

Rambøll Finland Oy. Nokian kaupunki. Lehtimäen asemakaava. Ympäristömeluselvitys

Rambøll Finland Oy. Nokian kaupunki. Lehtimäen asemakaava. Ympäristömeluselvitys Rambøll Finland Oy Nokian kaupunki Lehtimäen asemakaava Ympäristömeluselvitys 13.9.2005 Rambøll PL 718 33101 Tampere Finland Puhelin+45 020 755 6800 www.ramboll.fi Nokian kaupunki Lehtimäen asemakaava

Lisätiedot

140000 12 Operaatiota/ tunti 40 35 30 25 20 15 10 5 0 Operaatiota tunnissa keskimäärin v. 2000 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 Tunti Laskeutumiset 120000 100000 80000 60000

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS

PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS Kaavaselostus, liite 2: Epaala-Pälkänevedentie, meluselvitys Vastaanottaja Pälkäneen kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 5.8.2011 PÄLKÄNEEN KUNTA EPAALA - PÄLKÄNEVEDENTIE, MELUSELVITYS PÄLKÄNEEN

Lisätiedot

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä:

Seuraavaa etuoikeusjärjestystä noudatetaan eri ilmatilarakenteiden ja ilmaliikenteen välillä: ILMATILANKÄYTÖN ETUOIKEUSJÄRJESTYS Etuoikeusjärjestys perustuu FUA-konseptin mukaan esitaktisella tasolla suoritettuihin ennakkoilmoitusmenettelytoimenpiteisiin. Ennakkoilmoituksia voivat jättää AMC:lle

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, toukokuu 2013 (29.4.-28.5.2013) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on laatinut Taloustutkimus Oy YLE

Lisätiedot

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu

Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Pohjoisväylän - Helsingintien liittymän toimivuustarkastelu Tarkasteluperiaatteet Tarkastelussa arvioidaan Terholan liikekiinteistön rakentamisen vaikutuksia Pohjoisväylän ja Hesingintien liittymän toimivuuteen.

Lisätiedot

Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää

Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio, Kankaanpää Melumallinnus Samir Abboud Raportin otsikko ja kirjoittajat Pohjois-Satakunnan tuulivoimakaavoitushanke, Kooninkallio - Melumallinnus

Lisätiedot

Lämpötila Tuulensuunta Tuulen nopeus Suhteellinen kosteus Tiistai 23.05.2006 o

Lämpötila Tuulensuunta Tuulen nopeus Suhteellinen kosteus Tiistai 23.05.2006 o 1 / 6 JOENSUUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖNSUOJELUTOIMISTO Jokikatu 7 80220 Joensuu JOENSUN UKONLAHDEN SYVÄSATAMAN MELUMITTAUKSET TAUSTAA Mittaukset suoritettiin liittyen Ukonlahden syväsataman ympäristölupaan.

Lisätiedot

Saimaankatu 29, Lahti

Saimaankatu 29, Lahti Lausunto 6265-1a 1(8) 30.1.2015 Meluselvitys Saimaankatu 29, Lahti Lausunnon muutokset Numero Päiväys Muutokset 6265-1a 30.1.2015 Ensimmäinen versio. Tämän asiakirjan osittainen julkaiseminen tai kopiointi

Lisätiedot

PORAPAALUTUKSEN AIHEUTTAMAN MELUN MITTAUS Pasilan Uusi Silta YIT Rakennus Oy

PORAPAALUTUKSEN AIHEUTTAMAN MELUN MITTAUS Pasilan Uusi Silta YIT Rakennus Oy 9.7.2015 PORAPAALUTUKSEN AIHEUTTAMAN MELUN MITTAUS Pasilan Uusi Silta YIT Rakennus Oy 7.7.2015 Helsinki Lf Segersvärd Oy Finnrock Ab Gsm: 010 832 1319 lf.segersvard@finnrock.fi 9.7.2015 SISÄLLYS TERMIT

Lisätiedot

Raideliikennemeluselvitys korttelille 55042

Raideliikennemeluselvitys korttelille 55042 Jarno Kokkonen Siru Parviainen 18.10.2013 1 Taustatiedot Tässä meluselvityksessä on tarkasteltu Espoon kaupungin Koivuhovinlaakson asemakaava-alueen kortteliin (kuva 1) raideliikenteen aiheuttamia melutasoja.

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Hiidenmäen meluselvitys

Hiidenmäen meluselvitys Hiidenmäen meluselvitys Hanke: Pvm: 15.6.2009 Laatinut: Petri Jokinen Tausta Tampereen kaupunki tekee asemakaavaa (8111 ja 8255) Ruskon kaupunginosassa. Tätä tarkoitusta varten on valmistanut melumallin

Lisätiedot

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa-Toivakka, Joutsa Meluselvitys

Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa-Toivakka, Joutsa Meluselvitys 16T-1 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa-Toivakka, Joutsa Meluselvitys Tiina Kumpula 21.6.2017 Tarkistanut: Martti Kokoi 29.6.2017 2 (6) 21.6.2017 Valtatien 4 parantaminen välillä Joutsa- Toivakka,

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 3. 27.1.2011. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 3. 27.1.2011. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, tammikuu 2011 (3. 27.1.2011) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on laatinut Taloustutkimus Oy YLE

Lisätiedot

HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti

HANKEKORTTI Ahjolan päiväkoti 41 Meluntorjunnan toimintasuunnitelma 2013 2018 Liite 4. 1/23 HANKEKORTTI 3.4.2013 Ahjolan päiväkoti Nykytilanne Hoitopaikkojen määrä 28 Melulähde Pispalan valtatie Keskimääräinen vuorokausiliikenne 19

Lisätiedot

POLIISITALON ASEMAKAAVAMUUTOS, KAAVA NRO 8430, TAMPERE

POLIISITALON ASEMAKAAVAMUUTOS, KAAVA NRO 8430, TAMPERE POLIISITALON ASEMAKAAVAMUUTOS, KAAVA NRO 8430, Meluselvitys 2.4.2014, ID 866 701 SISÄLLYS 1 SUUNNITTELUKOHDE 1 2 MENETELMÄT JA LÄHTÖTIEDOT 2 2.1 Melutason ohjearvot 2 2.2 Melulaskennat 2 2.3 Maastomalli

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Kemoran moottoriradan melupäästömittaukset

Kemoran moottoriradan melupäästömittaukset Kemoran moottoriradan melupäästömittaukset Pitkäkoski Oy/Kemoran moottorirata Sito-Yhtiöt Juha Korhonen 29.6.2012 2 (9) 29.6.2012 Kemoran moottoriradan meluselvitys SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Melun

Lisätiedot

Meijeritien asemakaavan meluselvitys

Meijeritien asemakaavan meluselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PAIMION KAUPUNKI Meijeritien asemakaavan meluselvitys Raportti LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.6.2015 Raportti 1 (5) Matti Manninen 18.6.2015 Sisällysluettelo 1 Taustaa...

Lisätiedot