YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA"

Transkriptio

1 YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA 2009

2 YLEISÖTYÖ 2009 Helsingin Kaupunginteatterissa yleisötyö on osa teatterin vakituista toimintaa. Kaksivuotinen yleisötyön kehittämisprojekti päättyi Projektin tukijana toimi Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera. Projektin tavoitteeksi oli asetettu yleisötyöhön liittyvän toiminnan vakinaistaminen, säännönmukaistaminen ja laajentaminen sekä eri yleisöryhmien huomioiminen ja yhteistyöverkostojen rakentaminen. Tavoitteiden voi katsoa erinomaisesti täyttyneen. Teatterisäätiön hallitus päätti yleisötyötoiminnan vakinaistamisesta huhtikuussa 2009, jolloin yleisötyövastaava Mirja Neuvosen toimi vakinaistettiin. Vuoden 2009 aikana jatkettiin hyviksi todettuja toimintamuotoja, mutta kokeiltiin edelleen myös uusia. Teatteri järjesti erilaisille yleisöryhmille teosesittelyjä, työpajoja, teatterivierailuja ja kulissikierroksia. Tämän lisäksi järjestettiin kaikkiaan viisi pitkäkestoisempaa yleisötyöprojektia, joissa oli osallistujina niin lapsia, opiskelijoita, maahanmuuttajia kuin vanhuksiakin. Vuoden aikana toteutui noin 300 yleisötyötapahtumaa tai työpajaa, joihin osallistui yli 5000 ihmistä. Tämän lisäksi Maija Poppasen aakkoset -yleisötyöprojektissa syntynyttä esitystä Olipa kerran aakkoset kävi katsomassa 926 henkilöä. Osa yleisötyöprojekteista toteutettiin yhteistyössä alan oppilaitosten, koulutoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Yhteistyökumppaneita olivat mm. Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen, musiikin, sosiaalialan ja vanhustyön koulutusohjelmat, Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitos, Humanistisen Ammattikorkeakoulun kulttuurituottajien koulutusohjelma, Helsingin kaupungin sosiaalivirasto ja koulutoimi sekä Helsingin Juhlaviikot. Vuoden aikana Kaupunginteatteria ja sen yleisötyötoimintaa esiteltiin seminaareissa ja vierailuilla.

3 KAIKELLE YLEISÖLLE AVOIN TOIMINTA Teosesittelyt, keskustelutilaisuus, Muistojen Helsingissä valokuvanäyttelyn esittelyt ja Taiteiden yö Vuonna 2009 järjestettiin seitsemän avointa teosesittelyä, jotka liittyivät esityksiin Kielletyt laulut, Spring Awakening, Elokuu, Maija Poppanen, Valtakunnan häirikkö, Kuilu ja Salaa rakas. Kati Kaartisen Aina-näytelmään liittyen pidettiin yhdessä Suomen Vanhempainliiton ja Väestöliiton kanssa 11. toukokuuta keskustelutilaisuus Vanhemmuus iloa arjessa. Osallistujia tilaisuuksissa oli yhteensä 430. Näiden lisäksi järjestettiin erillisiä teosesittelyjä ja taiteilijatapaamisia ryhmille tilauksesta. Muistojen Helsingissä -valokuvanäyttely esiteltiin yleisölle kolmesti kevään aikana. Kaupunginmuseon tutkijat Marja Pehkonen ja Riitta Pakarinen esittelivät näyttelyn ja tilaisuuksissa oli yhteensä 100 vierasta. Vuoden lopussa kaupunginmuseo julkaisi vielä näyttelystä samannimisen kirjan. Taiteiden yönä teatteri järjesti kulissikierroksia sekä näytelmille Kuilu, Hardcore humppa ja Hemmafesten kullekin kolmesti avoimet harjoitukset. Näistä tilaisuuksista vastasi projektipäällikkö Marketta Eräsaari. Kulissikierrokset Teatteri järjesti kulissikierroksia ryhmille tilauksesta sekä avoimia kulissikierroksia Nuorisofestari lokaviikkojen, Koko perheen teatteripäivän sekä Taiteiden yön yhteydessä. Kierroksilla tutustuttiin teatterin eri osa-alueisiin ja päästiin kurkistamaan, mitä eri ammattiryhmät teatterissa tekevät esimerkiksi lavastamossa, puvustossa ja tarpeistossa. Kulissikierroksia pidettiin kaiken kaikkiaan 63 ja niille osallistui 1081 henkilöä.

4 Koko perheen teatteripäivät Vuoden 2009 aikana toteutettiin kahdesti Koko perheen teatteripäivä -tapahtuma, jolloin aikuiset ja lapset pääsivät itse kokeilemaan teatterin tekemistä. Päivän aikana oli mahdollista teatteriesityksen katsomisen lisäksi osallistua teatteri- ja tanssityöpajoihin, kulissikierrokselle tai taiteilijatapaamiseen. Keväällä Aina -näytelmän jälkeen pidettiiin keskustelu, johon työryhmästä osallistuivat ohjaaja Olka Horila ja näyttelijät Vuokko Hovatta, Hannes Suominen, Aino Seppo, Jouko Klemettilä, Vappu Nalbantoglu ja Rauno Ahonen. Kiitos aivan loistavasta laatikkoleikkihetkestä. Mahtava idea ja tosi hieno kokemus sekä lapsille että aikuisille. Lämmin kiitos upeasta teatteripäivästä! Meidän kolme neitiämme olivat aivan innoissaan, eikä vieläkään ole oikein selvinnyt, kumpiko oli mukavampaa, päästä tekemään itse vai päästä kurkistamaan kulissin saloihin. Mieltymykset tuntuvat vaihtelevan vähän sen mukaan, mistä milloinkin syntyy juttua. Tosi hienoa, että te teatterilaiset jaksatte toteuttaa tällaisia elämyksiä lapsille (ja meille isovanhemmille). Se on myös upeaa, että lapset on huomioitu ohjelmistotarjonnassa. Tämä on erinomainen tapa pitää huolta siitä, että Kaupunginteatterilla on innostuneita asiakkaita myös tulevina vuosina. Minä ja tila -työpajat Yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa järjestettiin kaksi yleisölle avointa ja maksutonta Minä ja tila -työpajaa liittyen Sidi Larbi Cherkaouin tanssiteokseen Sutra, joka nähtiin Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä kolmesti Teoksessa oli Anthony Gormleyn suunnittelema lavastus, joka koostui 17 ihmisenkokoisesta vanerilaatikosta. Yleisötyövastaava Mirja Neuvosen vetämissä Minä ja tila -työpajoissa materiaalina oli pahvilaatikoita, joiden avulla tutkittiin merkityksiä ja suhdetta tilaan.

5 PÄIVÄ- KODIT Päiväkotiryhmät pääsivät kokeilemaan teatterin tekemistä sekä tarinan kertomista musiikin keinoin teatterilla pidetyissä työpajoissa. Keväällä Mirja Neuvosen pitämissä Tarinasta musiikiksi -työpajoissa liikuttiin, musisoitiin sekä käyttäen omaa ääntä että soittimia sekä tarinoitiin. Syksyllä lapset sukelsivat teatterin maailmaan teatteri-ilmaisunohjaaja Katja Kaulasen johdolla Teatteria improvisoiden -työpajoissa. Työpajoihin osallistui yhteensä 290 lasta 24 päiväkotiryhmästä. KOULUT JA OPPILAITOKSET Työpajoihin ja projekteihin osallistui vuonna 2009 yhteensä 1800 oppilasta ja 80 luokkaa. Vuoden aikana toteutui kolme pitempää taidekasvatusprojektia, joissa osallistujina oli koululaisia ja opiskelijoita. Kertatyöpajoja järjestettiin toisaalta esityksen katsomiseen valmistavina teosesittelytyöpajoina toisaalta liittyen yleisesti nykytanssiin, teatteri-improvisaatioon ja näyttelijäntyöhön.

6 Työpajat Peruskoulun ja lukion oppilasryhmille toteutettiin työpaja- ja esityspaketteja. Ennen esityksen seuraamista ryhmät osallistuivat toiminnalliseen työpajaan, jossa käsiteltiin esityksen teemoja. Työpajoja järjestettiin yhteensä 47 liittyen esityksiin Paavo 1,5, Aina, Viiru ja Pesonen, Spring Awakening, hardcore humppa, Maija Poppanen sekä Risto Räppääjä ja villi kone. Risto Räppääjä -esitys työpajoineen ylitti kaikki odotukseni! Lapset nauttivat, teatterissa mukana olleet kaksi äitiä olivat tyytyväisiä. Paljon on tullut nähdyksi ja tehdyksi lasten kanssa mutta tämä kokonaisuus oli huippu! Tiistain työpajassa olleet leikit ja räpit jo kolahtivat ja innostivat. Teatterielämys oli täydellinen. Palatessamme koululle istuin kahden oppilaani edessä ja kuuntelin, kun he juttelivat koko matkan esityksen yksityiskohdista, juonesta, hahmoista pohdiskellen, olivatkohan ne ikään kuin Riston unta vai miten ne niin suurina näyttäytyivät... Jos ei tällä tavalla kasvateta uutta teatteriyleisöä, niin miten sitten??? Keväällä näyttelijä Eija Vilpas piti yläkoululaisille ja lukiolaisille teatteri-improvisaatiopajoja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Peltoniemi Näytellään! -työpajoja alakoululaisille. Syksyllä alakoululaiset sukelsivat nykytanssin maailmaan tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen johdolla Tanssiaakkoset -työpajoissa. Teatterin tiloissa pidettyjä työpajoja toteutui 17. Syksyllä yleisötyövastaava Mirja Neuvonen piti Metropolia Ammattikorkeakoulun kahdelle sosiaalialan opiskelijaryhmälle työpajat yleisötyöstä. Työpajat rakentuivat Spring Awakening -esityksen teemojen ympärille. Tanssihaaste! projekti Helmi- ja maaliskuussa Helsinki Dance Companyn tanssijat kiersivät seitsemässä helsinkiläisessä ammatillisessa oppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa Tanssihaaste! -projektin merkeissä haastamassa nuoria keskustelemaan nykytanssista. Vierailuun liittyi lyhyistä tanssinäytteistä koostuvan esityksen seuraaminen sekä keskustelua nähdystä ja tanssista yleisemmin tanssijoiden kanssa. Vierailujen tarkoitus oli tehdä Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmää ja nykytanssia tutuksi. Mukana projektissa olivat tanssijat Sofia Hilli, Jenni-Elina Lehto, Inka Tiitinen, Mikko Lampinen, Kai lähdesmäki ja Valtteri Raekallio.

7 Spring Awakening -taidekasvatusprojekti Spring Awakening -musikaalin innoittamana toteutettiin yhteistyössä Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikanlaitoksen kanssa tammi-maaliskuussa 2009 taidekasvatusprojekti, johon osallistui 10 -luokka Aleksis Kiven peruskoulusta sekä ryhmä sosionomiopiskelijoita Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Työpajojen vetäjinä toimivat Teatterikorkeakoulussa maisteriopintojaan tekevät Katja Putkonen ja Seppo Välinen. Projektissa pohdittiin mm. itsetuntoa ja itseluottamusta teatterin ja tanssin keinoin. Oli todella mukavaa, itseluottamus kasvoi ja luokkahenki. Opittiin uusia leikkejä ja tutustuttiin teihin. (10 -luokan oppilas) Opettajat Opettajille tehtiin internetistä ladattava materiaalipaketti opetuksen tueksi liittyen näytelmään Aina. Opettajien koulutusiltapäivät pidettiin maaliskuussa Aina -näytelmän teemoista sekä syyskuussa liittyen musikaaliin Spring Awakening. Koulutuksiin osallistui yhteensä 30 opettajaa. Opettajien teatteripörssi tarjosi aina seuraavan kuukauden esityksiä erikoishintaan koululaisryhmille.

8 MAAHAN- MUUTTAJAT Helsinki maahanmuuttajien silmin Kaupunginteatteri toteutti talvella 2009 yhteistyössä Humanistisen ammattikorkeakoulun kanssa Helsinki maahanmuuttajien silmin -yleisötyöprojektin. Projektiin osallistui kolme erilaista maahanmuuttajaryhmää: peruskoulun valmistava luokka, aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusryhmä sekä ikääntyneiden maahanmuuttajien ja kotiäitien suomen kielen ryhmä. Jokainen ryhmä osallistui viiteen Maliisa Ralen vetämään teatterityöpajaan, joissa tutkittiin osallistujien omia kokemuksia ja ajatuksia Helsingistä, helsinkiläisyydestä ja Suomesta. Teemallisena innoittajana projektille toimi Missä kuljimme kerran -esitys. Maahanmuuttajien teatterivierailut Maahanmuuttajien teatterivierailuihin osallistui 7 ryhmää. Vierailuilla ryhmät tutustuivat teatteriin sekä kävivät seuraamassa harjoituksia. Vierailuihin osallistui yhteensä 130 henkilöä. On ollut ilahduttavaa, että meidän opiskelijat pääsevät tutustumaan teatteriin, seuraamaan esityksiä ja oppimaan teatterin välityksellä kieltä ja kulttuuria. Henkilökohtainen tavoitteeni kotoutumiskoulutuksen kouluttajana on herättää opiskelijat ajattelemaan, että he ovat helsinkiläisiä. Suomalaisia kun heistä ei kielikurssilla voi oikein tehdä ja stadilainenkin tuntuu vielä vähän kaukaiselta tavoitteelta. Tässä mielessä teatterivierailut ovat toimineet oivana apuna. Uskon myös, että näihin vierailuihin ja esityksiin osallistuneiden opiskelijoiden kynnys lähteä oma-aloitteisesti teatteriin madaltuu. (Kotoutumiskoulutuksen opettaja) Kuilun läpimenoharjoituksissa näytelmä oli kirvoittanut ryhmissä keskustelua suomalaisesta perhe-elämästä ( Huudetaanko suomalaisissa perheissä aina? ) ja suomalaisesta teatterinäyttelemisestä ja miten se eroaa opiskelijoille tutuista oman kotimaan teatterikokemuksista. Tyytyväisyyttä oli herättänyt se, että opiskelijat olivat jopa ymmärtäneet dialogia.

9 VANHUKSET Muistoja Helsingistä -yleisötyöprojekti Yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Helsingin sosiaaliviraston kanssa toteutettiin Muistoja Helsingistä -projekti. Projekti toteuttiin tammi- huhtikuussa Projektissa oli mukana 20 Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijaa, joista puolet oli varhaisiän musiikkikasvatuksen pääaineopiskelijoita ja puolet geronomi -opiskelijoita. Projekti koostui opiskelijoiden koulutusjaksosta, joka käsitteli niin ikääntymista kuin taiteellisia työtapojakin. Koulutusjakson päätteeksi moniammatilliset opiskelijaryhmät toteuttivat Muistoja Helsingistä -taideprojektin viidellä helsinkiläisellä vanhainkodin tai palvelutalon osastolla. Opin uutta musiikkipedagogina olemisesta. Sain uusia ideoita, siitä miten toimintaa voidaan tehdä, ehkäpä opin myös tuntemaan itseäni paremmin. Opin paljon asioita. Opin ylipäänsä paljon sitä, miten van- huksia tulee kunnioittaa ja heidän elämänkokemustaan arvostaa Lisää yhteistyötä muiden koulutusohjelmien kanssa. Nousee tulevaisuuden työmahdollisuuksia. Pienikin koskettaminen on ikäihmiselle merkittävää ja saattaa saada aikaan suuriakin tunteita. Heräsi ajatuksia ihmisen ja taiteen kohtaamisesta. (Opiskelijoiden palautteita projektista) Muistot minussa -työpajat Talvella 2009 tanssitaiteilija Hanna Brotherus piti kolme Muistot minussa -työpajaa helsinkiläisissä vanhusten palvelukeskuksissa. Työpajat olivat teemallisesti jatkoa edellisvuoden Silmissäni mennyt -yleisötyöprojektille.

10 Eri sukupolvia yhdistävä yleisötyöprojekti Maija Poppasen aakkoset MUU TOIMINTA Vuoden suurin yksittäinen yleisötyöprojekti Maija Poppasen aakkoset kokosi yhteen työskentelemään tanssitaiteilija Hanna Brotheruksen ja yleisötyövastaava Mirja Neuvosen johdolla viisi helsinkiläistä alakoulun luokkaa, joissa oli 102 lasta neljästä eri koulusta, 16 ikäihmistä sekä 13 Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikin ja esittävän taiteen koulutusohjelmien opiskelijaa. Projektin suunnittelu käynnistyi keväällä ja se toteutettiin elo-marraskuussa. Projektissa työskenneltiin Maija Poppasesta nousevien teemojen parissa tanssin, musiikin ja draaman keinoin. Mukana oli luokka Kaisaniemen ala-asteelta, 2. luokka Kallion ala-asteelta, kaksi 2. luokkaa Vallilan ala-asteelta sekä 4. luokka Eläintarhan alaasteelta. Kullakin luokalla oli 6 8 kummiaikuista. Ennen koulutyöskentelyn alkua ikäihmisille ja opiskelijoille pidettiin omia koulutyöskentelyyn valmistavia työpajoja. Kouluissa työskenneltiin viikoittain seitsemän viikon ajan. Projekti päättyi esitykseen Olipa kerran aakkoset, joka nähtiin studio Elsan näyttämöllä neljä kertaa marraskuussa. Esityksen kävi katsomassa yhteensä 926 katsojaa. Projektista on tehty erillisraportti. Oli kiintoisaa seurata projektin kasautumista ja miten aihetta (Maija Poppanen) luovasti ja vapaasti käsiteltiin. Välillä energiat meni lasten kaitsemiseen ja välillä taas onnistui yhteinen ryhmätyöskentely, joka tietenkin itse esityksissä erityisesti palkitsi! (Opiskelijan palaute) Projektista sain paljon elämäniloa ja virkistystä, elämän jatkuvuutta (Ikäihmisen palaute) Oli hauska treenata Aakkoset kanssanne. Se oli tosi kivaa. Ja sit esityspäivä oli kova jännitys mutta meni esitys kyllä nappiin ja oli hyvä olo esityksen jälkeen. (Oppilaan palaute) Toiminnallinen ilta teatterissa työyhteisölle Vuoden aikana teatteri järjesti kaksi työyhteisöille suunnattua teatteri-iltaa, jotka koostuivat teatteripajasta sekä esityksen seuraamisesta. Teatteri-iltoihin osallistui 40 henkilöä.

11 Medios -hanke Kaupunginteatteri osallistuu osatoteuttajana kahden vuoden mittaiseen ESR-hankkeeseen Medios. Hankkeen päätoteuttaja on Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke käynnistyi joulukuussa Hankkeen osaprojektissa luodaan verkkoon vuorovaikutteisen käsikirjoituksen työkalu, pilotoidaan se ja toteutetaan syntynyt käsikirjoitus studio Pasilan näyttämölle. Vuoden 2009 aikana luotiin työkalu, jota syksyllä testasivat Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen opiskelijat. Työkalua kehitetään edelleen käyttökokemuksen myötä. Syksyllä rekrytoitiin mukaan projektiin ryhmä nuoria, joka alkuvuodesta 2010 kirjoittaa pilottikäsikirjoituksen. Dramaturgi opettajana projektissa toimii Emma Puikkonen. Muuta Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyötoimintaa on vuoden mittaan esitelty vierailuilla mm. opiskelija-, eläkeläissekä työyhteisöryhmille sekä kolmessa kansainvälisessä seminaarissa; Theatre Education Art -seminaarissa Bratislavassa, Ylös -hankkeen seminaarissa Tampereella sekä Innovation and Creativity in the hands of the Young -seminaarissa Reykjavikissa.

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA

YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA YLEISÖTYÖ HELSINGIN KAUPUNGINTEATTERISSA VUONNA 2008 Syksyllä 2007 Helsingin Kaupunginteatterissa käynnistettyä kaksivuotista yleisötyön kehittämisprojektia vetää yleisötyövastaava Mirja Neuvonen. Projektin

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Näytäntövuonna 2007 2008 Helsingin YLEISTÄ

Näytäntövuonna 2007 2008 Helsingin YLEISTÄ YLEISÖTYÖ YLEISTÄ Näytäntövuonna 2007 2008 Helsingin Kaupunginteatterissa otettiin yleisötyö erityiseksi kehittämiskohteeksi. Perheteatterin johtajana vuodesta 2003 alkaen toiminut Anneli Mäkelä jäi eläkkeelle

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät

Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Tavoitteet Laadukkaat nuorisopalvelut Kriittiset menestystekijät kerhotoiminnan ylläpitäminen Tavoitteiden seurannan mittarit kerhojen kävijämäärät Toteuma 1.1. 31.12. 2015 Sählykerhoja sekä Tyttöjen Tippala-tyttökerho

Lisätiedot

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013

Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Koulupalvelut lukuvuosi 2012 2013 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän keksinnöistä ja haluaisin itse keksijäksi.

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI 6.9.2010, Muistiinpanot Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen Anna-Mari Tuovinen 24.11.2010 Lahden

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI

SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI SUJUVA OPINTOPOLKU LUKIOLAISESTA AKATEEMISEKSI ASIANTUNTIJAKSI Millaista yhteistyötä lukion henkilökunta toivoo yliopistojen kanssa? Loppukysely hankkeen yhteistyölukioiden henkilökunnalle Hankeraportti

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa

Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa Syrjintäselvityksen tulokset (vielä julkaisematon) : Syrjintä koulutuksessa: Erityistarkastelussa yhdenvertaisuuden toteutuminen opintojen ohjauksessa Nexhat Beqiri, Ylitarkastaja SEMINAARI: Oikeus oppimiseen

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat 11.5.2018 KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa 2017-2018 vuosiluokka 7 + tukioppilaat 5.9.2017. 1. aihe: Miten vuorovaikutus vaikuttaa? Oppitunnit 1-3. Meidän luokkamme ryhmänä. Laaditaan luokkakohtaiset

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 18.5.2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Terveys ry Hankkeessa

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1

YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI. Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 YHTEISTYÖTÄ LASTEN JA NUORTEN PARHAAKSI Tervetuloa mukaan vanhempaintoimintaan! Suomen Vanhempainliitto 1 Iloa lapselle ja nuorelle Vanhempaintoiminta joukkovoimaa hyvän elämän puolesta Vanhempaintoiminta

Lisätiedot

Kalevala-projekti 2012-2013

Kalevala-projekti 2012-2013 Kalevala-projekti 2012-2013 Turun Normaalikoulu 4B Jarno Nieminen, Henna Laaksonen, Riikka Haavisto, Jutta Digert Kalevala-projekti toteutettiin syksyn 2012 aikana, osana Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 24.10.2012 Turku Kjell Henrichson Yhteiskuntatakuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista

Lisätiedot

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13

Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Vantaan Osaava Vanhempi hanke/ Osallisena Suomessa hankekokeilu 2011-13 Luetaan yhdessä verkoston seminaari 17.11.2012, hankevastaava Kotoutumiskoulutuksen kolme polkua 1. Työmarkkinoille suuntaavat ja

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen

BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen BENCHMARKINGISTAKO HYÖTYÄ OPINNÄYTETYÖHÖN JA OHJAUKSEEN? Lahden tiedepäivä 10.11.2015 Päivikki Lahtinen Ontti hanke, jonka virallinen nimi oli : Työelämän ja ammattikorkeakoulun yhteistyön kehittäminen

Lisätiedot

MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen

MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen MAAILMAN KANSALAISENA SUOMESSA 2011 Elina Koskela Päivi Koski-Andberg Terhi Lehtinen TAVOITTEET Maailmankansalaisen taidot Erilaisuuden ymmärtäminen Omien ja ympäristön asenteiden tiedostaminen Suomalainen

Lisätiedot

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta

VESALASSA ONNISTUMME. Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana. toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta VESALASSA ONNISTUMME Marraskuu on ollut Vesalan ala-asteella kiireinen kuin jouluviikolla konsanaan. Kohokohtana oli Helsingin kaupungin RUUTIhankerahoilla toteutettu PAJAPÄIVÄ, josta tässä ja seuraavilla

Lisätiedot

Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke

Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke Terve Tanssi! - yhteisötanssihanke tanssihanke Tanssi vanhustyön n voimavarana Terve Kuopio/Tanssin aluekeskus Kuopio 2006-2008 Laura Pylkkänen/Anniina Aunola 2006 Mitä on yhteisötaide? taide? Yhteisötaiteen

Lisätiedot

Aallosta kestävän kehityksen osaajia

Aallosta kestävän kehityksen osaajia Aallosta kestävän kehityksen osaajia LUMA-toimintaa yläkouluille ja lukioille RCE Espoon Unelman päivän seminaari Tiistaina 2.12.2014 @ Espoon valtuustotalo Meri Löyttyniemi, Aalto kampuspalvelut, kestävän

Lisätiedot

Maahanmuuttajien joustava perusopetus

Maahanmuuttajien joustava perusopetus Maahanmuuttajien joustava perusopetus Maahanmuuttajien joustava perusopetus OPM:n hankkeen toteutus Kontiolahdella OPM:n hankkeen toteutus Kontiolahdella Aija Vartiainen, Kontiolahden koulu, tammikuu 2008

Lisätiedot

KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET

KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET KOULULAISTEN MUODOSTELMALUISTELUKILPAILUT MALLIOHJELMA JA KILPAILUOHJEET SUOMEN TAITOLUISTELULIITTO ry Radiokatu 20, 00093 SLU office@stll.fi www.stll.fi Koululaisten muodostelmaluistelukilpailu Kenelle?

Lisätiedot

Elämyksi kehittämisseminaari

Elämyksi kehittämisseminaari Elämyksi myksiä sisält ltävä kehittämisseminaari Könkäällä 31.3.2008 Anne Korva Merja Saukkoriipi EVÄIT ITÄ ELÄMÄÄ ÄÄN N RYHMÄT Ylitorniolla ja Pellossa pidetty: pienten lasten vanhemmille eri työntekij

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Kotoportfolio on suunnattu maahanmuuttajakoulutusten opettajille ja ohjaajille.

Kotoportfolio on suunnattu maahanmuuttajakoulutusten opettajille ja ohjaajille. KOTO PORTFOLIO Kotoportfolio on teemoitettu ohjauksen työväline opiskelijan kotoutumisprosessin ja oman osaamisen näkyväksi tekemiseen. Se tukee maahanmuuttajan kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan

Lisätiedot

Kulttuurikansion toteutus

Kulttuurikansion toteutus Kulttuurikansio KULTTUURIKANSIO Perusopetuksen 9. luokan oppilas voi antaa erityisen näytön kulttuuri- ja taideaktiivisuudestaan toteuttamalla äidinkielen oppiaineeseen sisältyvän vapaavalintaisen Kulttuurikansiotehtäväkokonaisuuden.

Lisätiedot

15:15-esityksen opetusmateriaali

15:15-esityksen opetusmateriaali 15:15-esityksen opetusmateriaali Berlinki Rooleissa: Juha-Pekka Mikkola, Marjut Toivanen, Joachim Wigelius Suomennos: Juho Gröndahl Ohjaus: Kari Rentola Dramaturgit: Julia Schreiner, Emma Puikkonen Skenografia:

Lisätiedot

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla

Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla 20.11.2015 Pieksämäellä yli 500 nuorta suunnitteli tulevaisuuttaan nuorten johdolla Suunnitelmissa lukio Roope Salmisen juonnoilla yli 500 nuorta kokoontui Pieksämäen veturitorille suunnittelemaan polkuja

Lisätiedot

Vantaan sivistystoimi

Vantaan sivistystoimi Vantaan sivistystoimi Paula Ylöstalo-Kuronen Apulaiskaupunginjohtaja 12.9.2012 Sivistystoimen visio ja toiminta-ajatus Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten

Lisätiedot

NAAMIOIDEN TAKAA -hanke. Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa.

NAAMIOIDEN TAKAA -hanke. Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa. NAAMIOIDEN TAKAA -hanke Auttaa vahvistamaan nuorten itsetuntoa. 2016 aloitimme Trust-projektin Vihdissa, jossa yksin tulleet turvapaikanhakijat ja suomalaiset nuoret kokoontuivat tutustumaan toisiinsa

Lisätiedot

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA

LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA LASTEN JA NUORTEN KULTTUURIKESKUS VILLA ARTTU KEVÄT 2017 OHJELMA Susanna K. Lehto. Lasten ja nuorten taidekeskuksen arkisto Tervetuloa Villa Artun näyttelyihin, työpajoihin ja tapahtumiin! Pelattava näyttely

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ

OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ OPPILASTIEDOTE 2012-2013 TAITEEN PERUSOPETUKSEN LAAJAN OPPIMÄÄRÄN PÄÄTTÖTYÖ PÄÄTTÖTYÖ Keväällä 2013 Vantaan Tanssiopistossa voi suorittaa syventävien opintojen päättötyön. Päättötyön voivat suorittaa

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015

Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Koulupalvelut Lukuvuosi 2014 2015 Vierailu Tekniikan museoon oli hauska. Toivottavasti näemme vielä! (tyttö, 3. lk) Innostunut opas innostaa kävijää! (opettaja) Tekniikan museo on kiinnostava, koska pidän

Lisätiedot

KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE. Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015

KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE. Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015 KOULUJEN JA KYLÄYHDISTYSTEN YHTEISTYÖLLÄ VIREYTTÄ KYLÄT JA KOULUT -HANKE Lehtori Juha Oksanen 12.5.2015 Humak on valtakunnallinen Verkostoammattikorkeakoulu HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU Opiskelijoita

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Liikkuva koulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä Kuvat: Liikkuva koulu / Jouni Kallio

Liikkuva koulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä  Kuvat: Liikkuva koulu / Jouni Kallio Liikkuva koulu aktiivisempia ja viihtyisämpiä koulupäiviä www.liikkuvakoulu.fi Kuvat: Liikkuva koulu / Jouni Kallio Liikkuva koulu -ohjelmassa on tärkeää lisätä liikettä ja vähentää istumista koulupäivän

Lisätiedot

RIKKA ENSI-ILTA. Marjaterttu Willman:

RIKKA ENSI-ILTA. Marjaterttu Willman: Vantaan Tanssiopiston jäsenkirje kevät 2016 10.3.2016/ toim. Tiina Jalkanen RIKKA ENSI-ILTA Marjaterttu Willman: Koreografiset työtapani pohjautuvat voimakkaasti liikkeeseen. Pyrin liikkeen kautta käsittelemään

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus muodostuu opettajien koulutuksesta,

Lisätiedot

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana

Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Arvostava kohtaaminen vertaistuen lähtökohtana Vertaistuki Samassa elämäntilanteessa olevat tai riittävän samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet henkilöt jakavat toisiaan kunnioittaen kokemuksiaan. Vertaisuus

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Kemianluokka Gadolin - Kiehtovaa kemiaa kaikille

Kemianluokka Gadolin - Kiehtovaa kemiaa kaikille Kemianluokka Gadolin - Kiehtovaa kemiaa kaikille Kemian opetuksen keskus, Kemma Kemian laitos Matemaa1s- luonnon3eteellinen 3edekunta Helsingin yliopisto Kemianluokka Gadolin toimii yhteistyössä Peruste:u

Lisätiedot

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA

OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA OPPILAITOS- NUORISOTYÖ LÄPÄISYN TEHOSTAJANA HISTORIA Idea lähtenyt kehittymään Pirkon erityisopettajan Sanna-Mari Jalavan opinnäytetyöstä Toisen asteen yhteys Ammatillisen koulutuksen ja nuorisotyön yhteiset

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys

HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys HYKKI HERÄÄ! Koko koulun yhteinen aamuviritys Kaikki liikkeelle yhdessä Miksi HYKKI HERÄÄ? Liikunta ja fyysinen aktiivisuus parantaa / kehittää / lisää muisti, tarkkaavaisuus, tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaidot

Lisätiedot

4. Yhdistyksen tilillä on n 600e ja käteiskassa koululla n. 112,90. Myyjäisistä tuli 75,70. Tilanne tammikuussa 15.1.2013.

4. Yhdistyksen tilillä on n 600e ja käteiskassa koululla n. 112,90. Myyjäisistä tuli 75,70. Tilanne tammikuussa 15.1.2013. Vallilan vanhemmat-yhdistyksen kokous 02.04.2013 Aika: Tiistai 02.04.2013 klo 18.00 Paikka: Vallilan koulun opettajanhuone 1. Läsnä Opettaja Sami Paavola Annu Kilpeläinen (3A) Anu Vauramo (6A) Kati Lounema

Lisätiedot

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä

TKI-toiminnan kirjastopalvelut. Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä TKI-toiminnan kirjastopalvelut Hanna Lahtinen, Amk-kirjastopäivät, 14.6.2016, Jyväskylä Sisältö 1. Esityksen taustaa 2. Tietoasiantuntijat hankkeissa 3. Ammatilliset käytäntöyhteisöt vs Innovatiiviset

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen Usko Kemppi ja elokuva Usko Kemppi kotiutui sodasta 1944. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho oli ohjaajana Suomi-Filmissä, ja hän järjesti tuttavalleen Usko Kempille työpaikan. Ensimmäisenä työpäivänä Risto

Lisätiedot

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.

Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016. Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00. Koulutuslautakunta 4 26.01.2016 Koulutuslautakunta 12 02.02.2016 Lisätalousarvio: Maahanmuuttajille järjestettävä valmistava opetus 882/12.00.01/2016 KOULTK 4 26.1.2016 Perusopetuslain 5 :n mukaan kunta

Lisätiedot

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2012 4.10.2012 Finlandia-talo Johanna Barkman & Pipsa Vario Pesäpuu ry Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Selviytyjät lastensuojelun kehittäjäryhmä..on

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008

VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008 1 KYSELY VANHUSTYÖN HARJOITTELUN KEHITTÄMINEN Helmikuu 2007 Yhteenveto kyselystä 02/2007 Anita Sipilä 17.2.2008 KYSELYN 2/2007 YHTEENVETO Kyselyn kohdejoukko Kysely kohdistettiin II-asteen vanhustyön opettajille

Lisätiedot

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa

Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Osaamisen arviointi korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisissä täydennyskoulutuksissa Suunnittelija Tarita Tuomola, Metropolia Ammattikorkeakoulu Koulutuspäällikkö Mika Saranpää, HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 Arvoisa opettaja! 2 Toimintakokemuspäivä 4 Sano päihteille ei 6 Bilepysäkki 7 Taistelu koulukiusaamista vastaan on alkanut! 8 Älä kiusaa! 9 Asennemittari

Lisätiedot

Perustiedot - Kaikki -

Perustiedot - Kaikki - KMO 13+ RTF Report - luotu 27.05.2015 15:22 Nimi Vastaaja Vastaamassa Vastanneet final 13+ 73 40 23 Yhteensä 73 40 23 Perustiedot 1. Ikäni on (39) Ikäni on 2. Olen ollut oppilaana (36) Olen ollut oppilaana

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU

TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU TOIMINNALLINEN ESIOPETUS HENNA HEINONEN UITTAMON PÄIVÄHOITOYKSIKKÖ TURKU Toiminnallinen esiopetus on: Toiminnallinen esiopetus on tekemällä oppimista. Vahvistaa vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja, sekä

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminnan opinnollistaminen. Verkkovirta-seminaari Tampereella 18.4.2016 Mai Salmenkangas, Metropolia

Vapaaehtoistoiminnan opinnollistaminen. Verkkovirta-seminaari Tampereella 18.4.2016 Mai Salmenkangas, Metropolia Vapaaehtoistoiminnan opinnollistaminen Verkkovirta-seminaari Tampereella 18.4.2016 Mai Salmenkangas, Metropolia Metropolian osahanke: Vapaaehtoistoiminnan opinnollistaminen Hankehakemuksessa luvattua:

Lisätiedot

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009 ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta on tarkoitettu kaikille alle kouluikäisten lasten isien ja lasten yhteiseksi kohtaamispaikaksi. Tapaamiset antavat mahdollisuuden tutustua muihin

Lisätiedot

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura

Myönteisen muistelun kortit. Suomen Mielenterveysseura Myönteisen muistelun kortit Muistelulla voidaan vahvistaa ja lisätä ikäihmisten mielen hyvinvointia. Myönteisen muistelun korteilla vahvistetaan hyvää oloa tarinoimalla mukavista muistoista, selviytymistaidoista,

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

Työryhmä 1: Opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen tunnistatko ja tunnustatko?

Työryhmä 1: Opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen tunnistatko ja tunnustatko? Työryhmä 1: Opiskelijan aikaisemmin hankittu osaaminen tunnistatko ja tunnustatko? Alustus Päivi Niska, koulutuspäällikkö, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin matkailuopisto Opiskelija

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille

KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille KAMU - Kaveriohjausta maahanmuuttajille Vapaaehtoistoiminnan harjoittelu - oppimisen arviointilomake sosionomiopiskelijoille Lomake täytetään vapaaehtoistoiminnan harjoittelun (4. Harjoittelu) lopuksi

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Akaan Verkko -hanke kuvina

Akaan Verkko -hanke kuvina Akaan Verkko -hanke kuvina Kiipula Talo, jota haaveilimme yhteiseen käyttöön yhdessä saman katon alla yrittäminen, yhdistysmaailma ja hanke. Talvi 2010. Hämeenlinnalainen Pikku Pena, Pentti Nyholm oli

Lisätiedot

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi

suurempi valoisampi halvempi helpompi pitempi kylmempi puheliaampi TEE OIKEIN Kumpi on (suuri) suurempi, Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) valoisampi kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) halvempi kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) helpompi

Lisätiedot

OU! Kirjaston yö taiteissa

OU! Kirjaston yö taiteissa OU! Kirjaston yö taiteissa Taiteiden yön toinen juhlajulkaisu 22.8.2013 1 Pääkirjoitus Taidetta ja remonttia K eskellä pääkirjaston remonttia vietettiin uuden Oulun kaupungin juhlavuoden taiteiden yötä.

Lisätiedot

Aikuisten maahanmuuttajien kotouttavan koulutuksen. Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä

Aikuisten maahanmuuttajien kotouttavan koulutuksen. Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Aikuisten maahanmuuttajien kotouttavan koulutuksen näkymät Yksikön päällikkö, opetusneuvos Leena Nissilä Helsinki 15.3.2011 Taustaa Lainsäädännön uudistaminen Maahanmuuttohallinnon h muutokset t Maahanmuuttajabarometri

Lisätiedot

äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä

äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä äänivitamiinia mielelle ja keholle 2009 AiP seminaari 8.9.2009 Eija Lämsä Eija Lämsä Palveluinnovaatio virikkeelliseen ja kuntouttavaan vanhustyöhön. Kehitetty Tekesin iwell hankkeessa vanhustyön toimijoiden

Lisätiedot

Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa

Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa Tukioppilastoiminnan vahvistaminen kouluissa Tukioppilastoiminta MLL toi Suomeen vuonna 1972 Yhdysvalloista Toimii tällä hetkellä n. 90 % perusopetuksen 7.-9.- vuosiluokkien kouluista Vuosittain yli 10

Lisätiedot

Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa.

Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa. Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa. «Liikkumisen ilo näkyy parhaten lapsessa. Maailman kokeminen ja ymmärtäminen edelyttää lapselta jatkuvaa liikettä,koskettamista, tuntemista,tuntemista, erottelemista

Lisätiedot