Viite: Lausuntopyyntö verkossa, määräpäivä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Viite: Lausuntopyyntö verkossa, määräpäivä 30.1.2004"

Transkriptio

1 Kuluttaja-asiamies Kuluttajavirasto PL 5, Helsinki Sähköpostitse Viestinnän Keskusliiton LAUSUNTO omasta, jäsenliittojensa ja jäsenyritystensä puolesta koskien Kuluttaja-asiamiehen luonnosta uusiksi ohjeiksi lapsiin kohdistuvasta mainonnasta Viite: Lausuntopyyntö verkossa, määräpäivä Viestinnän Keskusliitto 1 edustaa suomalaisia joukkoviestintää harjoittavia yrityksiä. Liiton jäsenkuntaan kuuluu aikakauslehden-, kirjan- ja sanomalehden kustantajia sekä lisäksi kaupallista sähköistä viestintää harjoittavia televisio- ja radioyrityksiä. Useilla mittareilla arvioituna liiton edustamat yritykset edustavat yli 90 prosenttia joukkoviestinnästä ja markkinoista. Tässä lausunnossa pystytään kommentoimaan ainoastaan pientä osaa ehdotuksista uusiksi lapsiin kohdistuvan mainonnan ohjeista. Lausunto jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa (1) kiinnitetään huomiota muun muassa ohjeiden peruslähtökohtiin, ristiriitaan muun lainsäädännön kanssa sekä käytettyyn terminologiaan. Toisessa osassa (2) puututaan ohjeiden eri kohtiin kirjattuihin vakavimpiin yksityiskohtiin erityisesti lehti- ja televisiomainonnan kannalta. 1 Viestinnän Keskusliiton jäsenliitot ovat Aikakauslehtien Liitto, Graafinen Teollisuus ry, Sanomalehtien Liitto, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Kaupallisten Televisioiden Liitto, Suomen Radioiden Liitto ja Viestintätyönantajat VTA. Liiton jäsenliitoista Suomen Kaupallisten Televisioiden Liitto (SKTL) on lisäksi antanut oman lausunnon. 1 (14)

2 ENSIMMÄINEN OSA Yleiskommentteja ehdotetuista uusista lapsiin kohdistuvista mainonnan ohjeista (jäljempänä yksipuoliset ohjeet) Uusien ohjeiden tarpeellisuudesta Kuluttaja-asiamies on lähtenyt muuttamaan olemassa olevia ohjeitaan ilman, että kuluttaja-asiamies tai kuluttajavirasto pystyisivät osoittamaan sellaisia markkina- tai markkinointihäiriöitä, joihin olisi tarpeellista puuttua yksipuolisilla ohjeilla. Kyseiset yksipuoliset ohjeet on laadittu muutaman yksittäistapauksesta johtuvan, kuluttaja-asiamiehen ja kuluttajaviraston käsiteltäväksi tulleen asian takia. Liiton mielestä kuluttaja-asiamies ei pysty osoittamaan uusien ohjeiden tarpeellisuudelle mitään järkevää syytä. Voidaankin kysyä: miksi korjata sellaista mikä ei ole rikki? Nykyiset ohjeet eivät kaikilta osiltaan ole hyvät, mutta niiden kanssa on totuttu toimimaan. Ei ole olemassa mitään perustelua tai järkevää syytä esimerkiksi sille, miksi yksipuolisissa ohjeissa on lähdetty siitä, että pienten lasten lehdissä tai pienille lapsille tarkoitettujen ohjelmien yhteydessä ei saa olla lapsiin vetoavia mainoksia lainkaan (kohta 6, sivu 6). Vaikka kuluttaja-asiamies ja -virasto onkin ottanut näyttävästi lapset ja nuoret painopistealueekseen vuosiksi , on näin järeiden yksipuolisten ohjeiden ilmaantuminen ilman etukäteistä alan konsultointia ollut joukkoviestintäalan toimijoille melkoinen yllätys. Yksipuoliset ohjeet on laadittu viranomaisen toimesta ilman, että asiaan osallisia elinkeinonharjoittajia olisi mitenkään etukäteen kuultu asian valmisteluvaiheessa. Liiton käsityksen mukaan ohjeiden laatimistapa ei vastaa hyvälle hallinnolle asetettavia vaatimuksia.! Ehdotus: vanhat ohjeet säilytetään sellaisenaan ja yksipuolisia ehtoja ei oteta ollenkaan käyttöön.! Vaihtoehtoisesti voidaan ajatella toimintatapaa, jossa ehdotetut yksipuoliset ohjeet unohdetaan ja uusia ohjeita ryhdytään valmistelemaan kokonaan uudestaan tiiviissä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Liitto on valmis osallistumaan tähän valmistelutyöhön.! Kieltojen sijaan kuluttaja-asiamiehen painopisteen tulisi olla sen ohjeistamisessa, mikä on hyvän tavan mukaista ja suositeltavaa silloin kun markkinointia suunnataan lapsille. Alan toimijat noudattavat lakeja ja asetuksia Yksipuolista ohjeista saa käsityksen, jonka mukaan mainostajat, markkinoijat, joukkotiedotusvälineet ja muu elinkeinoelämä toimisivat 2 (14)

3 vailla vähäisintäkään lainsäädännön tai muun normiston tuntemista. Mitään annettuja säännöksiä tai ohjeita ei noudatettaisi ja kaikessa toiminnassa noudatettaisiin vain niitä menettelytapoja, jotka ovat kunkin parhaaksi katsomia. Toivottavasti tämä käsitys on lähtökohtaisesti väärä eikä se ole ollut ohjeiden laatijoiden johtavana ajatuksena. Joukkoviestintä haluaa luonnollisesti ottaa oman vastuunsa siitä, miten lapsille ja nuorille suunnataan mainontaa ja markkinointia. Tätä vastuunkantoa ja lasten ja nuorten huomioon ottamista tapahtuu joka päivä mainonnan suunnittelussa. Yksipuoliset ohjeet eivät tunnu miltään osin ottavan huomioon noudatettuja menettelytapoja. Käytännössä yksipuoliset ohjeet on laadittu siten, että niiden noudattaminen tulisi osoittautumaan mahdottomaksi tehtäväksi. Yksipuoliset ohjeet eivät yksinkertaisesti ole käyttökelpoiset ohjeet.! Ehdotus: ohjeissa tulee ottaa huomioon se, että markkinoijat ja joukkoviestintä ottaa jokapäiväisessä toiminnassaan huomioon lapset ja nuoret mainonnan ja markkinoinnin kohderyhmänä. Ohjeiden laatimisen lähtökohdista Kuluttaja-asiamies näyttää pyrkivän ulottamaan toimivaltansa sellaisille lainsäädännön alueille, johon asiamiehellä ei olisi oikeutta puuttua. Tämä on erittäin merkittävä uusi aluevaltaus, joka on lähes poikkeuksetta vailla perusteita. Yksipuolisissa ohjeissa puututaan muun muassa arpajaislainsäädäntöön (kohta 9, sivu 8), henkilötietolainsäädäntöön (otsikon Internet alla kohta 5, sivu 14), perustuslakiin (useita kohtia), holhoustoimesta annettuun lakiin (esimerkiksi kohta 15, sivu 11) ja postitoiminnasta annettuun lainsäädäntöön (kohta 3, sivu 3). Kuluttaja-asiamies ei liiton mielestä voi mennä puuttumaan sellaiseen lainsäädäntöön, johon sillä ei itse ole toimivaltaa puuttua.! Ehdotus: kaikki ristiriidat voimassa olevan lainsäädännön kanssa tulee poistaa yksipuolisista ohjeista. Kuluttaja-asiamiehen tulee pidättäytyä vain kuluttajansuojalain puitteissa tapahtuvaan lain soveltamiseen. Ilmiselvä ristiriita perusoikeuksien kanssa Yksi vakavimmista puuttumisista ja samalla yksityiskohdista yksipuolisissa ohjeissa on puuttuminen yhtäältä perustuslaissa turvattuun sananvapauteen ja toisaalta samassa laissa turvattuun elinkeinonharjoittamisen vapauteen. Perustuslain 12 :n mukaan: Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia. 3 (14)

4 Viestintävälineiden käyttämiseen liittyvissä kohdissa yksipuolisissa ohjeissa on unohdettu se tosiasia, että myös lapset ja alaikäiset nauttivat sananvapaudesta perusoikeutena. Tähän oikeuteen kuuluu myös oikeus vastaanottaa tietoja ja muita viestejä kenenkään ennalta estämättä. Sananvapaussäännös perustuslaissa on sisältöneutraali. Toimituksellinen aineisto nauttii yhtälailla perustuslain suojaa kuin kaupallinenkin aineisto. Tietyissä yksittäistapauksissa lakien säätämisen yhteydessä eduskunnan perustuslakivaliokunta on antanut merkitystä sille, onko kyse sananvapauden ydinalueeseen kuuluvasta mielipiteen, uutisen tai muun tiedon välittämisestä. Kaupallisen sananvapauden ei ole muutamassa yksittäistapauksessa katsottu nauttivan yhtä vahvaa suojaa kuin mainittuun ydinalueeseen kuuluva sananvapaus. Tämä ei kuitenkaan merkitse, että viranomainen (tässä kuluttaja-asiamies) voisi etukäteen estää kaupallisten viestien levittämisen. Yksipuolisilla ohjeilla olisi käytännössä ennakollisten esteiden vaikutus. Esimerkin vuoksi voidaan todeta, että ohjeissa kielletään sanojen osta, kokeile, saat, koeta, kerää käyttäminen mainonnan ja markkinoinnin yhteydessä (kohta 3, sivu 3). Sanojen vain, ainoastaan, taskurahalla käyttäminen olisi yksipuolisten ohjeiden mukaan myös kiellettyä (kohta 8, sivu 8). Ohjeissa viitataan lisäksi siihen, että toimituksellisessa aineistossa ei saa käyttää logoja ja tuotteisiin liittyviä tekstiä. Nämäkin kiellot puuttuvat toimitukselliseen ja kaupalliseen sananvapauteen. Yksipuolisista ohjeista löytyy lukuisa määrä muitakin kohtia, jotka ovat suoraan tai epäsuorasti vastoin perustuslain sananvapaussäännöstä.! Ehdotus: yksipuolisista ohjeista tulee poistaa kaikki ne kohdat, jotka ovat ristiriidassa perustuslain sananvapaussäännöksen kanssa. Liitto on valmis erikseen pyydettäessä osoittamaan ne kohdat, jotka on poistettava. Kuluttajansuojaa ei ole nostettu normihierarkiassa perusoikeuksien tasolle. Viranomainen ei voi tehdä sellaisia ohjeita, jotka ovat ilmiselvässä ristiriidassa perusoikeuksien kanssa. Vallitsevan lainsäädännön mukaan viranomaisilla on erityinen velvollisuus noudattaa voimassa olevia lakeja ja muita säännöksiä. Ellei näin tapahdu, kansalaisten, yritysten ja muiden yhteiskunnan toimijoiden tasapuolinen ja yhdenvertainen kohtelu ei toteudu. Elinkeinon harjoittamisen vapaudesta ja oikeudesta säädetään perustuslain 18 :ssä. Yksipuolisten ohjeiden useassa kohdassa kielletään tietynlainen markkinointi ja mainonta. Kielloilla estetään elinkeinonharjoittajaa käyttämästä niitä keinoja, joita hän voimassa olevaa lainsäädäntöä noudattaen haluaisi käyttää. Yksipuolisilla ohjeilla estetään markkinoijaa valitsemasta itselleen sopivaa ammattia tai elinkeinoa. 4 (14)

5 ! Ehdotus: yksipuolisista ohjeista tulee poistaa kaikki ne kohdat, jotka ovat ristiriidassa perustuslain elinkeinon harjoittamista koskevan säännöksen kanssa. Liitto on valmis erikseen pyydettäessä osoittamaan ne kohdat, jotka on poistettava. Kuluttajansuojalain 2 luvun 1 :stä on saatu aikaiseksi 19 sivua kieltotekstiä, johon sisältyy kieltoilmaisu ei saa yhteensä 75 kertaa KSL 2 luvun 1 :n mukaan Markkinoinnissa ei saa käyttää hyvän tavan vastaista tai muutoin kuluttajien kannalta sopimatonta menettelyä. Yksipuolisista ohjeista löytyy ilmaisu ei saa yhteensä 75 kertaa. Miten on mahdollista, että yhdestä pykälästä on saatu aikaan näin valtavan määrän kieltoja! Aiemmin elinkeinoelämä on ollut siinä uskossa, että viranomaisohjeiden tarkoituksena olisi antaa ohjeita ja opastusta siitä, miten tietyissä asioissa ja tilanteissa olisi hyvä menetellä. Esimerkiksi tietosuojavaltuutetun antamat henkilötietolakia koskevat ohjeet pyrkivät antamaan henkilörekisterin pitäjille käytännöllisiä ohjeita myönteisessä hengessä. Kuluttaja-asiamiehen yksipuolisten ohjeiden tarkoituksena on selvästi ollut vain se, että mitä enemmän saadaan aikaan kieltoja, sitä parempi.! Ehdotus: yksipuolisia ohjeita tulee valmistella usean kohdan osalta uudelleen siten, että kategoristen kieltojen sijaan elinkeinonharjoittajille annetaan suosituksia ja opastusta. Käytetystä terminologiasta Yksipuoliset ohjeet ovat terminologisesti sisäisessä ristiriidassa. Esimerkkinä voidaan maininta, että alaikäisestä käytetään erilaisia nimityksiä: lapsi, nuori, alaikäinen, pieni aikuinen ja pieni lapsi ilman, että termejä olisi täsmennetty ikävuosilla. Terminologinen sekavuus ei ainakaan ole omiaan helpottamaan yksipuolisten ohjeiden ymmärtämistä tai käyttöä. Toisaalla tässä lausunnossa ehdotetaan, että yksipuolisten ohjeiden tulisi koskea ainoastaan alle 12-vuotiaita. Yksipuolisten ohjeiden terminologiaa tulee korjata johdonmukaisemmaksi.! Ehdotus: ristiriitainen terminologia pitää poistaa. Myös jokaisen yksittäisen ohjeen soveltuvuus tiettyyn ikäryhmään tulee ilmaista selkeästi mainonnan kohderyhmästä käsin. Lakien lisäksi on olemassa hyvin toimivia itsesääntelyjärjestelmiä Yksipuolisissa ohjeissa ei ole millään tavalla huomioitu sitä, että elinkeinoelämä ja muun muassa joukkotiedotusvälineet ylläpitävät ja kehittävät toimivia itsesääntelyjärjestelmiä. 5 (14)

6 Joukkotiedotusvälineet ja niissä työskentelevät journalistit ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita. Näiden ohjeiden yhdessä merkittävässä asiakohdassa kielletään sekoittamasta toimituksellista ja kaupallista aineistoa keskenään. Yksipuolisissa ohjeissa (esimerkiksi kohta 6, sivu 6) on kokonaan unohdettu, että Journalistin ohjeet sääntelevät vapaaehtoisesti kyseistä asiaa. Journalistin ohjeita valvova Julkisen sanan neuvosto antaa tarvittaessa ratkaisuja kielletystä piilomainonnasta. Joukkotiedotusvälineen on julkaistava langettava päätös. Toimivan itsesääntelyjärjestelmän takia on erittäin vaikea ymmärtää, miksi yksipuoliset ohjeet tunkeutuvat tälle alueelle. Julkisen sanan neuvoston lisäksi elinkeinoelämä ylläpitää ja kehittää useita muitakin itsesääntelyjärjestelmiä, joissa otetaan huomioon lapset ja alaikäiset mainonnan ja markkinoinnin vastaanottajina. Näistä voidaan mainita muun muassa Mainonnan eettinen neuvosto, Liiketapalautakunta ja Suomen Suoramarkkinointiliiton erilaiset hyvään kauppatapaan liittyvät ohjeistukset. Kansainvälisellä tasolla Mainonnan kansanvälisillä perussäännöillä on huomattava merkitys.! Ehdotus: yksipuolisista ohjeista tulee poistaa tarpeettomana kaikki sellaiset kiellot ja käskyt, joista on ohjeita tai määräyksiä jo olemassa olevissa itsesääntelynormeissa. Monessa kohdassa eri välineet asetetaan perusteettomasti eri asemaan Yksipuolisissa ohjeissa erilaisia välineitä kohdellaan eri tavalla. Verkkoaineistoa, televisiota, aikakauslehtiä ja suoramarkkinointia käsitellään kutakin syrjivällä tavalla suhteessa toisiin joukkoviestintä- tai markkinointikeinoihin. Monien esimerkkien joukosta voidaan mainita muun muassa se, että televisio- ja radiomainontaa käsitellään erityisen ankarasti antamalla hyvin tarkkoja ohjeita muun muassa mainosten sijoittelusta ja sisällöstä (muun muassa kohta 4, sivu 3 ja kohta 6, sivu 7). Aikakauslehdissä oleva mainonta asetetaan eriarvoiseen asemaan suhteessa muuhun printtimainontaan (kohta 6, sivu 6). Verkkomedian osalta yksipuolisissa ohjeissa on muuhun mediaan nähden suhteettomia kieltoja ja muita kuluttaja-asiamiehen ei-sallituksi katsomia menettelytapoja. Medioiden erilaiselle kohtelulle ei ole olemassa selkeitä syitä.! Ehdotus: yksipuolisissa ohjeissa eri välineitä tulee kohdella tasapuolisesti poistamalla kaikki välineiden eriarvoista kohtelua koskevat kiellot ja käskyt. Lapsen käsitteen ulottaminen kaikkiin alle 18-vuotiaisiin on ristiriidassa muun lainsäädännön kanssa Täysivaltaisuuden saavuttaminen 18-vuotiaana ei merkitse sitä, että samalla hetkellä alaikäisen maailma avautuu ja hän tulee tietoiseksi yhteiskunnasta. Tämä ajattelutapa tuntuu olleen yksipuolisten ohjeiden lähtökohta. 6 (14)

7 Mainoksiin suhtautumisen opettaminen on vain yksi vanhempien ja koulujen kasvatusvastuuseen kuuluva asia. Lapsista ei voi kasvattaa kriittisiä kuluttajia, jos heidät suljetaan markkinoinnin piiristä alle 18- vuotiaina. Mainonnan neuvottelukunnan tilaama, TNS Gallup Oy:n tekemä viimeisin yleisön suhtautuminen mainontaan tutkimus (2003) kertoo, että vuotiaat suhtautuvat mainontaan hyvin myönteisesti. Mainitussa ikäryhmässä yleisasennoituminen mainontaan on myönteistä 71 %:n kohdalla (2003). Kielteisesti mainontaan suhtautuu tässä ikäryhmässä vain 11 %. Tutkimuksesta löytyy lisätietoja esimerkiksi Mainostajien Liiton verkkosivujen kautta. Kaikki alle 18-vuotiaat on yksipuolisissa ohjeissa asetettu kaikessa suhteessa samaan asemaan. Lähtökohta on aivan liian kaavamainen. Esimerkiksi 11-vuotias on kaikessa suhteessa myös mainonnan vastaanottamisessa eri asemassa kuin esimerkiksi vuotiais nuori aikuinen. Lainsäädäntö asettaa 15-vuoden ikärajaan monia oikeusvaikutuksia: muun muassa rikoslainsäädännössä, työlainsäädännössä ja holhoustoimesta annetussa lainsäädännössä on määräyksiä 15 vuotta täyttäneen vastuusta ja oikeuksista. 15 vuotta täyttänyt voi solmia työsopimuksen. Myös alle 15-vuotias voi päättää itse ansaitsemiensa varojensa käytöstä. Ristiriidassa lainsäätäjän selkeän tahdonilmaisun kanssa yksipuolisissa ohjeissa ei anneta mitään merkitystä esimerkiksi 15- vuoden ikärajalle. Kuvaavana esimerkkinä voidaan mainita, että mobiilipalvelujen yhteydessä alle 18-vuotiasta muropakettien, karkkipussien, lasten lehtien ja lapset helposti tavoittavissa kanavissa ei saa kehottaa tekemään ostoksia matkapuhelimen välityksellä tai käyttämään erilaisia mobiilipalveluja (Mobiilipalvelut, kohta 2, sivu 17). Jos yksipuolisia ohjeita ylipäätään pitää muuttaa, tulee niitä muokata olennaisilta osiltaan uudestaan siten, että ohjeet koskisivat nykyisten kuluttaja-asiamiehen ohjeiden tapaan ainoastaan alle 12-vuotiaita. Ikäryhmässä olevat nuoret eivät tarvitse samanlaista suojaa kuin alle 12-vuotiaat.! Ehdotus: jos ohjeita ylipäätään pitää antaa ja ohjeissa tarvitaan tiettyä ikärajaa, tulee niitä muuttaa siten, että ohjeet koskisivat vain alle 12-vuotiaita. Mainontaa ei voi arvioida yksinomaan lasten näkökulmasta Yksipuolisten ohjeiden yksi lähtökohtana on selvästi ollut se, että kaikkea markkinointia, joka on kenen tahansa nähtävissä, kuultavissa tai luettavissa, on arvioitava alaikäisen näkökulmasta. Näin ollen kaikkea mainontaa ja markkinointia olisi kuluttaja-asiamiehen mukaan arvioitava alaikäisen kannalta. Alaikäiset voivat nähdä mainontaa muun 7 (14)

8 muassa kadulla, kaupoissa, joukkoliikennevälineissä, lehdissä, mainoksissa, televisiossa ja verkossa. Yksikään elämänalue ei ole sellainen, etteikö alaikäinen voisi törmätä mainos- ja markkinointiviesteihin. Mainonta ja markkinointiviestit ovat olennainen osa nykyyhteiskuntaa. Nuoret tulee totuttaa ja opettaa erilaisten viestien käsittelyyn. Suoranaisen mainonnan lisäksi lapsi törmää jatkuvasti esimerkiksi ystäväpiirissä ja kaupoissa välillisiin markkinointiviesteihin. On aivan mahdotonta suojella lasta erilaisilta houkutuksilta. Yksipuolisten ohjeiden lähtökohta asettaisi mainonnan suunnittelulle todella kovat vaatimukset. Kohderyhmälle vuotiaat suunnatut aikakauslehdet eivät saisi sisältää lainkaan sellaista mainontaa, joka olisi yksipuolisten ohjeiden vastaista. Sanomalehdissä ei saisi olla lainkaan yksipuolisissa ohjeissa kiellettyä mainontaa: 17-vuotias autokoulua käyvä nuori henkilö ei saisi alistua auton tai moottoripyörän ostokehotuksille, vaikka kyseinen henkilö on varmasti kiinnostunut kyseisistä tuotteista ja haluaisi saada niistä tietoa mainonnan kautta. Televisiossa ei saisi näkyä, muulloin kuin yön pimeimpinä tunteina, tunnistettavia tavaramerkkejä tai muita kaupallisia tunnisteita, jotka kehottaisivat ostamaan tai loisivat mielikuvaa tuotteesta tai palvelusta. Yksi konkreettisimmista ylilyönneistä on ohje, jonka mukaan esimerkiksi televisiossa ja radiossa ennen kello 22:00 esitettyjen mainosten katsotaan tavoittavan lapsen. (Kohta 4, sivu 3). Televisiotoimijoiden kesken on hyväksytty tiukat ohjeet lapsille sopimattomien ohjelmien esittämisestä. Kyseisen ohjeen mukaan tällaisia ohjelmia tai niiden ennakkomainontaa ei esitetä ennen kello 21:00. Ohjelmien suositusikärajoista annetaan tiedot lehdissä ja kuulutuksissa ennen ohjelman alkua. Yksipuolisilla ohjeilla ei tätä ajankohtaa voida siirtää myöhemmäksi eikä ohjeissa tule antaa muiden ohjeiden vastaisia kieltoja. Nykyisessä mainostajien ja markkinoijien noudattamassa käytännössä ei ole osoitettu olevan mitään erityistä korjattavaa. Mainonta suunnitellaan kohderyhmän mukaan. Jos jollain muulla kuin tarkoitettuun kohderyhmään kuuluvalla henkilöllä on periaatteessa mahdollisuus nähdä, kuulla tai lukea toiselle kohderyhmälle tarkoitettua mainontaa, ei tämä mahdollisuus voi johtaa mainonnan kieltämiseen kokonaan.! Ehdotus: yksipuolisissa ohjeissa tulee luopua lähtökohdasta, jonka mukaan markkinoinnin tavoittavuutta arvioidaan alaikäisten näkökulmasta. Yksipuolisten ohjeiden näkemykset mainonnan vaikutuksista perustuvat vain käsityksiin ja ohjeiden laatijoiden arvostuksiin, ei tosiasioihin tai tutkittuun tietoon Kuluttaja-asiamiehen esittelemät ajatukset ja niistä johdetut ohjeet tukeutuvat monelta osilta ainoastaan kuluttaja-asiamiehen käsityksiin ja mielipiteisiin. 8 (14)

9 Lauseet kuten Lapsella ei ole kykyä ymmärtää kuvitteellisten ja tosiasioiden eroa (sivu 2), Mainosviestien rajoitukseton tulva vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen ja vaarantaa lapsen kasvatusrauhan (sivu 4) tai Mainonnassa, jossa ihmissuhteet kaupallistetaan, luodaan sopimattomasti mielikuva siitä, että ihmisarvo, elämän laatu ja hyvät sosiaaliset suhteet voidaan ostaa (sivu 5) ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, millaisten käsitysten ja mielipiteiden varaan yksipuoliset ohjeet on rakennettu. Käsitykset ja mielipiteet eivät ilmeisesti perustu tutkittuun tietoon tai tosiasioihin. Jos näin olisi, tutkimusten ja tiedon lähteet olisi asianmukaista merkitä kyseisten tietojen yhteyteen. Yksipuolisten ohjeiden rakentaminen vain käsitysten tai mielipiteiden varaan ei voi olla kestävä peruste ja/tai oikeutus ohjeille.! Ehdotus: yksipuolisista ohjeista tulee poistaa kaikki ainoastaan kuluttaja-asiamiehen omiin käsityksiin ja mielipiteisiin perustuvat näkemykset mainonnan vaikutuksista alaikäisiin. Käytetyt esimerkit kuvaavat yksittäistapauksia tai kuluttajaasiamiehen omia kannanottoja Yksipuolisten ohjeiden yhteyteen on otettu esimerkkejä erilaisista kuluttajansuojalain 2 luvun 1 :n yleislausekkeen soveltamistilanteista (sivut 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 18). Merkittävä osa näistä tulkintatilanteista on ollut kuluttaja-asiamiehen omia, oikeudellisesti sitomattomia kannanottoja. Markkinaoikeuden (entisen markkinatuomioistuimen) ratkaisut ovat koskeneet vain tietyiltä osiltaan alaikäisiin kohdistuvia markkinointitilanteita, joista kaikista ei voida vetää suoria johtopäätöksiä lain soveltamisesta. Ratkaisut ovat koskeneet spesifisiä tapauksia, joissa on ollut tiettyjä reunaehtoja. Ratkaisujen lopputuloksia ei voida yleistää. Sinänsä on positiivista, että erilaisia kannanottoja ja tuomioita esitellään yksipuolisten ohjeiden yhteydessä. Näiden ratkaisujen merkitys yleisinä lain tulkinnan välineinä tulee arvioida kuitenkin uudelleen. Parempi olisi, mikäli kannanotot ja tuomiot sijoitettaisiin erilliseen liitteeseen. Yksipuolisten ohjeiden yhteydessä ei näin ollen ole syytä esitellä sellaisia kannanottoja ja tuomioita, joilla ei ole suoranaista tekemistä itse kulloinkin käsiteltävän asian kannalta, tai joilla ei ole yleistä merkitystä.! Ehdotus: vain merkittävimmät tuomioistuimen ratkaisut on poistettava ohjeiden yhteydestä ja sijoitettava ne erilliseen liitteeseen. Kuluttaja-asiamiehen omia kannanottoja ei ohjeissa tarvita lainkaan. 9 (14)

10 TOINEN OSA Muutamia yksityiskohtaisiin lauseisiin pureutuvia kommentteja tai vaatimuksia edellä 1)-kohdassa esitettyjen lisäksi ehdotetuista uusista lapsiin kohdistuvista mainonnan ohjeista (jäljempänä yksipuoliset ohjeet) Seuraavassa esitettävät kommentit muutamaan yksityiskohtaan eivät merkitse sitä, että yksipuolisten ohjeiden muut osat olisivat liiton mielestä hyväksyttäviä. Kohta 2. Alaikäisiin kohdistuvaa markkinointia arvostellaan aina keskimääräistä tiukemmin! Lauseesta Alaikäisiin kohdistuva markkinointi on periaatteessa sallittua tulee poistaa ainakin sana periaatteessa.! Ainakin lause Tämän takia tietynlaisia markkinointikeinoja ei voida kohdistaa alaikäiseen lainkaan tulee poistaa kokonaan.! Ainakin lause Esimerkiksi markkinointiviesti, jossa kerrotaan, että joka viides pääsiäismuna sisältää yllätyksen, jää lapselle täysin abstraktiksi tulee poistaa kokonaan. Jos lapsella tarkoitetaan esimerkiksi alle 7-vuotiaita, on lause jotenkin ymmärrettävissä. Kohta 3. Mainos ei saa sisältää vetoomusta lapseen tai nuoreen kehottaen heitä suostuttelemaan vanhempiaan tai muita ostamaan hänelle mainostetun tuotteen! Ainakin lause Tämän takia mainoksissa ei saa vedota lapsiin esim. sellaisilla ilmaisuilla kuin osta, kokeile, saat, koet, kerää tulee poistaa kokonaan. Kyseiset sanat ovat sellaisia, joita ilman mainonta ei toimi. Kohta 4 Markkinointia, joka tavoittaa lapsen arvioidaan kuten lapselle suunnattua mainontaa! Ainakin lause Esimerkiksi televisiossa ja radiossa ennen kello esitettyjen mainosten katsotaan tavoittavan lapsen tulee poistaa. Perustelut on esitetty lausunnossa. Kohta 5. Mainostajan tulee kantaa yhteiskunnallinen vastuunsa kunnioittamalla vanhempien päätösvaltaa ja alaikäisen oikeutta tasapainoiseen kasvuympäristöön! Ainakin lause Lapsen käyttämiseen mainoksessa on ylipäätään oltava aina perusteltu syy tulee poistaa. Kyse on lapsen esiintymisestä, jonka kieltämiselle pitää olla perusteltu syy, eikä päinvastoin. Lähtökohtana tulee olla se, että yksittäisen markkinointikampanjan yhteydessä mainonnan suunnittelijalla ja toteuttajalla ei pidä olla mitään perusteluvelvollisuutta lapsen esiintymiseksi mainoksessa. Kuluttaja-asiamies ei ole osoittanut tilanteita, joissa lapsen esiintyminen olisi hyvän tavan tai liiketavan vastaista. Jos asiamies pitää 10 (14)

11 ratkaisussa KA 1997/40/1589 tarkoitetussa tilanteessa lapsen esiintymistä ongelmallisena, ei tästä voida vetää sellaista johtopäätöstä, että mainostajalla olisi perusteluvelvollisuus lapsen esiintymisestä mainoksessa.! Ainakin lause Markkinoinnissa ei ole hyväksyttävää vedota vanhempien kasvatusvastuuseen syyllisyydentuntoa herättämällä tulee poistaa kokonaan. Yksipuolisissa ohjeissa lienee kyse alaikäisiin kohdistuvasta markkinoinnista, ei vanhempien kasvatusvastuusta. Kohta 6. Lapsen on tunnistettava heti mainos mainokseksi! Koko kappale, joka alkaa Piilomainonta tai peitelty mainonta ei ole hyväksyttävää. Tämän takia markkinointia ei saa pukea tulee poistaa. Koko kappaleessa on kyse mainonnan ja toimituksellisen aineiston erottamisesta toisistaan. Asia hoituu toimivan itsesääntelyjärjestelmän (JSN) kautta.! Ainakin lause Tämän takia pienten lasten lehdissä tai pienille lapsille tarkoitettujen ohjelmien yhteydessä ei saa olla lapsiin vetoavia mainoksia lainkaan tulee poistaa. Terminologisesti ja erityisesti sisällöllisesti lause on käsittämätön.! Koko kappale, joka alkaa Televisiomainonnassa ei saa käyttää lapselle muusta yhteydestä tuttuja hahmoja tavalla tulee poistaa kokonaan. Kiellolla puututtaisiin ohjelmiston sisältöön. Mainosten erotettavuus on hoidettu lainsäädännöllä, jota vielä erikseen valvoo Viestintävirasto. Kohta 8. Mainonnassa ei saa ilman selkeää varaumaa esittää tuotteita, jotka eivät sisälly mainostettavan tuotteen hintaan! Ainakin lause Tämän takia mainonnassa ei saa perusteettomasti käyttää hintatietojen yhteydessä ilmaisuja vain, ainoastaan, taskurahalla tms. tulee poistaa. Kyse on viranomaisen selkeästä puuttumisesta kaupalliseen sananvapauteen.! Ainakin lause Televisiomainonnassa ei ole riittävää tuoda asiaa esiin vain tekstimuodossa, vaan asia on kerrottava ääneen niin, että pienikin alaikäinen ymmärtää sen tulee poistaa. Kohta 9. Lapselle ei saa kohdistaa arpajaisia ja kilpailuja, joihin voi osallistua tuotteen ostamalla! Koko kohta 9 ja kaikki sen alla olevat kappaleet tulee poistaa. Kyse on muun muassa arpajaislainsäädännön piiriin kuuluvista asioista, joihin ei ole edes tarpeen luoda uusia yksipuolisia, oikeudellisesti sitomattomia käyttäytymismalleja. Kohta 10. Kylkiäinen ei saa hallita markkinointia päätuotteen kustannuksella. Kylkiäinen ei saa olla keräilysarja. Lasta ei saa houkutella kanta-asiakaseduilla 11 (14)

12 ! Kohdan otsikointia tulee muuttaa. Lisäksi yksipuolisissa ohjeissa tulee kertoa, mitkä ovat kuluttajansuojalakiin sisältyvät sallittujen kylkiäisten ja lisäetujen käyttömahdollisuudet. Lain perusteella muun muassa kylkiäisten käyttö on sallittua, kunhan kuluttajalle annetaan riittävästi informaatiota tuotteiden hinnoista jne.! Yksityiskohtiin menevät kiellot kuten keräilysarjojen liittäminen esim. murojen markkinointiin on sopimatonta tulee poistaa. Kohta 12. Koulut ja päiväkodit eivät ole markkinointikanavia! Ainakin lauseet Ainoastaan sponsorin tunnistavaa logoa voidaan käyttää. Opetusaineistossa ei saa esiintyä mainontaa missään muodossa tulee poistaa. Yksipuolinen ohje kieltäisi käyttämästä esimerkiksi opetuksen yhteydessä aikakauslehtiä tai sanomalehtiä, koska näissä on mainoksia. Mediakasvatus ja lukemisen edistäminen kouluissa jäisi vaille arvokasta aineistoa yksipuolisen kiellon seurauksena. Opetushallitus on määrännyt mediakasvatuksen uudeksi koulutusalueeksi ja se on olennainen osa nykyistä opetustoimintaa. Mainontaakin käytetään apuna opittaessa erilaisten viestien tunnistamista. Tämän kohdan yhteydessä on myös huomattava, että opetushallitus on antanut omat ohjeet koulujen sponsoroinnista. Kohta 13. Alaikäisen toimiminen asiamiehenä edellyttää aina huoltajan suostumusta! Ainakin lause Alaikäisen toimiminen asiamiehenä edellyttää aina huoltajan suostumusta tulee poistaa. 15-vuotias saa itse solmia muun muassa työsopimuksen. Asiasta on jo olemassa lainsäädäntöä. Kohta 14. Lasta ei saa käyttää mainonnassa ilman perusteltua syytä! Ainakin lause Tämän takia lapsen käyttäminen mainoksessa ei ole hyväksyttävää ilman perusteltua syytä tulee poistaa edellä kohdassa 5 esitetyllä perusteella. Kohta 16. Vastuu markkinoinnista on kaikilla sen laatimiseen osallistuneilla! Molemmat kappaleet kohdan 16 alta tulee poistaa. Yksipuolisilla ohjeilla ei voida päättää tai määrätä siitä, kuka kantaa mahdollisen vastuun mainonnan sisällöstä. Asiasta on olemassa vakiintunutta käytäntöä sekä elinkeinoelämän piirissä että myös oikeudellista tulkintakäytäntöä. Toinen kappale kuvailee vain tietyn lain muutaman säännöksen sisältöä ja on siten tarpeeton. Internet, kohta 2. Mainonnan on oltava kaikkien käyttäjien tunnistettavissa 12 (14)

13 ! Koko kohta 2 kaikkine kappaleineen tulee poistaa kokonaan. Tässäkin on kyse toimituksellisen ja mainosaineiston erillään pitämisestä ja toisistaan erottamisesta, josta on olemassa itsesääntelyä. Internet, kohta 4. Lapsi ei voi päättää monimutkaisten sopimusehtojen hyväksymisestä! Ainakin lause Lapsen mahdollisuus laittaa rasti ruutuun suostumuksen merkiksi ei riitä tulee poistaa. Käytännössä suostumuksen hankkiminen muodostuisi mahdottomaksi. Internet, kohta 5. Lapselta ei voi kerätä henkilötietoja ilman huoltajan suostumusta! Koko kappale Lasten sivuilla ei pidä vaatia lasta rekisteröitymään sivujen käyttäjäksi tulee muuttaa. Yksipuoliset ohjeet eivät huomioi henkilötietolainsäädäntöä. Käytännössä hyvin suositut ilmaiset sähköpostiosoitepalvelut (Hotmail, Yahoo, Luukku.com jne.) tulisivat kielletyiksi. Asia kuuluu tietosuojavaltuutetulle.! Koko kappale Huoltajien suostumus henkilötietojen luovuttamiselle voidaan esimerkiksi pyytää lähetettäväksi tulee poistaa kokonaan. Henkilötietojen saaminen olisi käytännössä mahdotonta. Internet, kohta 7. Lapset eivät voi tehdä ostoksia verkkokaupasta! Kohdan otsikkoa pitää muuttaa. 15 vuotta täyttänyt on lainsäädännön valossa aivan kompetentti tekemään ostoksia myös verkkokaupassa. Verkkokaupan käyttämisen kieltäminen on verrattavissa siihen, että lasta kiellettäisiin jostain syystä käymästä kaupassa. Koko kappaleen sisältöä tulee muuttaa vastaavasti. Mobiilipalvelut, kohta 2. Mobiilipalveluiden markkinointia ei saa kohdistaa lapsiin! Koko kappale, joka alkaa Mainontaan voidaan puuttua myös sen jakelutavan takia. Muropaketeissa, karkkipusseissa tulee poistaa kokonaan. Yksipuolinen ohje on tältäkin osin tiettyjä jakelutapoja ja viestintätapoja syrjivä. Ohjeelle ei ole olemassa muutoinkaan mitään järkevää syytä. Alaikäisten ja perheen aikuisten syödessä samoja muroja kun ohjeiden mukaisesti kaikkea mainontaa arvioitaisiin alaikäisten näkökulmasta ei kyseisessä muropaketissa voisi olla esimerkiksi mainoksia kännyköiden logoista tai kuvaviesteistä. Vanhempien vastuuta valvoa, lukevatko nuoret myös aikuisten kohderyhmälle suunnattuja aikakauslehtiä ja katsovatko he aikuisille suunnattuja ohjelmia, ei voi siirtää mainostajille. Mobiilipalveluiden mainostamisen kielto yksipuolisissa ohjeissa vaikuttaisi merkittävästi esimerkiksi monen aikakauslehden kannattavuuteen heikentävästi ja kieltäisi koko mobiilitoimialan mainonnan. 13 (14)

14 Mobiilipalvelut, kohta 4. Silloin, kun kyse on tuotteesta tai palvelusta, jonka alaikäinen voi ostaa, markkinoinnissa annettavat ennakkotiedot on esitettävä erityisen selkeästi! Ainakin lause Esimerkiksi logojen, soittoäänten ja kuvaviestien markkinoinnissa lapsille on selvästi ymmärrettävällä tavalla kerrottava, että jokainen tilattu tuote maksaa aina uuden hinnan on muutettava. Lauseessa ei huomioida ollenkaan esimerkiksi sitä, että liittymän kuukausihintaan voi sisältyä tietty määrä logoja, kuvaviestejä jne. Valistus ja asianmukainen tiedottaminen hinnoista on tärkeää, mutta asia hoituu ilman yksipuolisia ohjeita. Lisätietojen antaminen Liitto antaa pyydettäessä lisätietoja tässä lausunnossa esitetyistä kommenteista ja näkemyksistä. VIESTINNÄN KESKUSLIITTO RY Håkan Gabrielsson Toimitusjohtaja Viestinnän Keskusliitto ry Lönnrotinkatu 11 A, Helsinki Puhelin (09) Telefax (09) Tiedoksi - Oikeusministeriö; ministeri Johannes Koskinen, ylijohtaja Pekka Nurmi, lainsäädäntöneuvos Marjo Lahelma - Kauppa- ja teollisuusministeriö; ministeri Mauri Pekkarinen, ylijohtaja Bo Göran Eriksson, hallitusneuvos Kristian Tammivuori - Liikenne- ja viestintäministeriö; ministeri Leena Luhtanen, ylijohtaja Harri Pursiainen, apulaisosastopäällikkö Liisa Ero 14 (14)

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa:

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa: 1 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 25.4.2006 Televisiodirektiivin uudistaminen Valtioneuvoston kirjelmä U 14/2006 vp Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin

Lisätiedot

Ohjeluonnos Lapset ja elintarvikkeiden markkinointi. Pääviestit. Kuluttajavirasto Johtaja Anja Peltonen elintarvikeohje@kuluttajavirasto.

Ohjeluonnos Lapset ja elintarvikkeiden markkinointi. Pääviestit. Kuluttajavirasto Johtaja Anja Peltonen elintarvikeohje@kuluttajavirasto. Kuluttajavirasto Johtaja Anja Peltonen elintarvikeohje@kuluttajavirasto.fi Helsinki 28.6.2005 Ohjeluonnos Lapset ja elintarvikkeiden markkinointi Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta kommentoida

Lisätiedot

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@mintc.fi cc: eero.paukku@mintc.fi Helsinki 7.11.2005 Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta

Lisätiedot

Yrityksen mainonta. muu markkinointi - mielikuvan luominen

Yrityksen mainonta. muu markkinointi - mielikuvan luominen Yrityksen mainonta & muu markkinointi - mielikuvan luominen Sisällysluettelo Yrityksen mainonta ja muu markkinointi... 3 Mainonnan ja muun markkinoinnin suunnittelu on tärkeää... 3 Markkinoinnin kilpailukeinot...3

Lisätiedot

LAUSUNTO KULUTTAJA-ASIAMIEHEN KIELTOHAKEMUKSESTA KOSKIEN INSERTTEJÄ

LAUSUNTO KULUTTAJA-ASIAMIEHEN KIELTOHAKEMUKSESTA KOSKIEN INSERTTEJÄ 1 6.8.2004 LAUSUNTO KULUTTAJA-ASIAMIEHEN KIELTOHAKEMUKSESTA KOSKIEN INSERTTEJÄ Sanoma Osakeyhtiö on pyytänyt Viestinnän Keskusliitolta (myöhemmin liitto) lausuntoa kuluttaja-asiamiehen 19.5.2004 päivätystä

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta.

Mainonnan eettinen neuvosto. Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainonnan eettinen neuvosto Antaa lausuntoja mainosten hyvän tavan mukaisuudesta. Mainontaan voi vaikuttaa Yritykset mainostavat lisätäkseen tuotteidensa ja palveluidensa menekkiä. Ne pyrkivät noudattamaan

Lisätiedot

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv.

Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen. kkv.fi. kkv. Lapset & kuluttajansuoja Lapsen oikeuksien ajankohtaispäivä 14.11.2017 Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Ajankohtaista Alaikäisiin kohdistuva kaupallinen vaikuttaminen on lisääntynyt merkittävästi

Lisätiedot

Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa. IAB Finland Paula Paloranta, Keskuskauppakamari

Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa. IAB Finland Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Vältä sudenkuopat natiivimainonnassa IAB Finland 1.3.2018 Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Muuttunut toimintaympäristö Erityyppisten aineistojen luonteen hahmottaminen vaativaa Viihde, journalismi,

Lisätiedot

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat?

Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Markkinoinnin FAQ mitä ovat hyvät tavat? Technopolis, Vantaa 18.3.2016 OTL, varatuomari Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely onko mitään tehtävissä? Entä jos haluan

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 362. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 4päivänä toukokuuta 2001

SISÄLLYS. N:o 362. Laki. vakuutusyhtiölain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 4päivänä toukokuuta 2001 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2001 Julkaistu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2001 N:o 362 368 SISÄLLYS N:o Sivu 362 Laki vakuutusyhtiölain muuttamisesta... 1029 363 Laki ulkomaisista vakuutusyhtiöistä annetun

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimuksen muotovaatimukset on säädetty laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä. Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei sopimusehtoja

Lisätiedot

Lausunto kuluttajansuojalain muutoksesta HE 32/2008 vp

Lausunto kuluttajansuojalain muutoksesta HE 32/2008 vp Eduskunnan talousvaliokunnalle Helsinki 21.5.2008 Lausunto kuluttajansuojalain muutoksesta HE 32/2008 vp Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto kuluttajansuojalain muuttamista

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta

Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta Alaikäisille suunnattu markkinointi ja mainonta lainsäädännön näkökulmasta Mainonnan eri muodot kuuluvat kuluttajasuojalain piiriin. 2 Markkinointi alaikäisille on sallittua, mutta sitä arvioidaan muuta

Lisätiedot

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa:

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa: Sosiaali- ja terveysministeriö Terveyspalveluosasto Terveyspalveluryhmä PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO 19.12.2003 LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriölle ASIA Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

KUV/7439/48/2009 22.9.2009

KUV/7439/48/2009 22.9.2009 KUV/7439/48/2009 22.9.2009 HALLITUKSEN ESITYS LAEIKSI TELEVISIO- JA RADIOTOIMINNASTA ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA JA VÄLIAIKAISESTA MUUTTAMISESTA SEKÄ TEKIJÄNOIKEUSLAIN 25 B ja 48 :N MUUTTAMISEKSI Kuluttajaviraston

Lisätiedot

Lausunto alkoholimainontatyöryhmän muistiosta

Lausunto alkoholimainontatyöryhmän muistiosta Helsinki 23.8.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo kirjaamo.stm@stm.fi Viite: Lausuntopyyntö 1.7.2010, STM085:00/2009 Lausunto alkoholimainontatyöryhmän muistiosta Viestinnän Keskusliitto kiittää

Lisätiedot

Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu. Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv.fi

Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu. Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014. kkv.fi. kkv.fi Kuluttajien luottamus markkinoihin ja kasvu Ylijohtaja, kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen KKV-päivä 23.10.2014 Kuluttajien vastuu kasvusta? Kuluttajien luottamus on yksi markkinoiden toimivuuden ja taloudellisen

Lisätiedot

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus TAUSTAMUISTIO 1 1 (5) 26.4.2016 Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus Työntekijöiden edustuksen nykytila Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu Luottamusmiehen

Lisätiedot

Yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista koskeva toimikunnan mietintö

Yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista koskeva toimikunnan mietintö Helsinki 9.4.2010 Oikeusministeriö PL 25 00023 Valtioneuvosto oikeusministeriö@om.fi Lausuntopyyntö OM 12/42/2006, 12.2.2010 Yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistamista koskeva toimikunnan mietintö Viestinnän

Lisätiedot

MALLIVASTAUKSET. Kauppaoikeus 1.10.2004 pakollinen aineopintotentti, täydennystentit

MALLIVASTAUKSET. Kauppaoikeus 1.10.2004 pakollinen aineopintotentti, täydennystentit MALLIVASTAUKSET Kauppaoikeus 1.10.2004 pakollinen aineopintotentti, täydennystentit 2 Tehtävä 1 (Toiviainen) Vastausten arvostelussa huomioon otettuja seikkoja: Aatu Avuttoman oikeus saada tietoja kaupasta.

Lisätiedot

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta

HE 38/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain. pakkauksissa tulee vuoden 2009 alusta olla yleinen varoitus tuotteen haitallisuudesta HE 38/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi alkoholilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kumottavaksi alkoholilain pykälä, jonka mukaan alkoholijuomien pakkauksissa

Lisätiedot

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 13.3.2008 Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto hallituksen esityksestä

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 8.9.2004 824/520/2004 Jakelussa mainitut JULKINEN VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA ASIANOSAINEN Finnet Com

Lisätiedot

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23

Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 B KULUTTAJAMARKKINOINNIN KESKEISET PELISÄÄNNÖT 23 Sisällys A YLEISTÄ MARKKINOINNISTA JA SEN SÄÄNTELYSTÄ 13 A1 Mikä on markkinointia? 13 A2 Tärkeimmät markkinointia sääntelevät säädökset 15 2.1 Kuluttajansuojalaki 15 2.2 Valtioneuvoston asetus kuluttajien

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa

Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa Markkinoinnin pelisäännöt muuttuvassa maailmassa Technopolis Business Breakfast, Kuopio 24.3.2017 Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Esitys Markkinointi somessa Markkinoinnin hyvä tapa Kilpailijan halventaminen

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI SUORAN LISÄELÄKEJÄRJESTELYN TURVAAMISESTA TYÖNANTAJAN MAKSUKYVYTTÖMYYDEN VARALTA

HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI SUORAN LISÄELÄKEJÄRJESTELYN TURVAAMISESTA TYÖNANTAJAN MAKSUKYVYTTÖMYYDEN VARALTA Lausunto 1 (5) 11.8.2014 Työ- ja elinkeinoministeriö Lausuntopyyntö TEM/1886/03.01/2013 HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI SUORAN LISÄELÄKEJÄRJESTELYN TURVAAMISESTA TYÖNANTAJAN MAKSUKYVYTTÖMYYDEN VARALTA Työ- ja

Lisätiedot

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 16.12.2015 *029 56 44200 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSION TIEDONANTO RAJAT YLITTÄVÄÄ TYÖELÄKETARJONTAA KOSKEVIEN VEROESTEIDEN POISTAMISESTA KOM(2001) 214 LOPULLINEN

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSION TIEDONANTO RAJAT YLITTÄVÄÄ TYÖELÄKETARJONTAA KOSKEVIEN VEROESTEIDEN POISTAMISESTA KOM(2001) 214 LOPULLINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Vero-osasto 8.11.2001 EU/291001/0844 Suuri valiokunta 00102 EDUSKUNTA ASIA: EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSION TIEDONANTO RAJAT YLITTÄVÄÄ TYÖELÄKETARJONTAA KOSKEVIEN VEROESTEIDEN POISTAMISESTA

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto

Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto Tehtävä: antaa pyynnöstä lausuntoja siitä, ovatko yksittäiset mainokset hyvän tavan mukaisia. Yritysten yhteiskunnallinen vastuu. Ei tutki mainonnan

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskus (jäljempänä ETK) on perustettu hoitamaan yksityisten eläkelaitosten yhteisiä palvelu-, ohjaus-, rekisteröinti- ja neuvonta-asioita.

Lisätiedot

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi

Ajankohtaista kuluttaja-asioista. Lakimies Kristiina Vainio kkv.fi. kkv.fi Ajankohtaista kuluttaja-asioista Lakimies Kristiina Vainio 16.6.2017 Kuluttajakasvatus koulussa Kuuluu moniin oppiaineisiin jokainen meistä on kuluttaja Kuluttajasopimukset ovat osa talouden hoitoa Esim.

Lisätiedot

Electronic Frontier Finland ry

Electronic Frontier Finland ry Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laiksi sähköisen viestinnän tietosuojalain muuttamisesta 17.8.2007 17.08.09 Electronic Frontier Finland ry www.effi.org 1. Yleistä Electronic Frontier Finland

Lisätiedot

Lausunto uuden mekanismin luomisesta seuraamaan sananvapautta

Lausunto uuden mekanismin luomisesta seuraamaan sananvapautta Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@mintc.fi cc: aleksandra.partanen@mintc.fi Helsinki 20.8.2007 Lausunto uuden mekanismin luomisesta seuraamaan sananvapautta Viite: LVM:n lausuntopyyntö

Lisätiedot

Lähiomaisen tai muun läheisen tai laillisen edustajan määritteleminen

Lähiomaisen tai muun läheisen tai laillisen edustajan määritteleminen Lähiomaisen tai muun läheisen tai laillisen edustajan määritteleminen 16.10.2007 Tutkimusasiamies Jari-Pekka Tuominen VSSHP/TUKIJA Lääketieteellisen tutkimuksen osalta taustalla lääketutkimusdirektiivi

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:9

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:9 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2008:9 Hakijat Asia Marja Kurki Oy, Suunnittelija A Huivikuosin tekijänoikeus Annettu 28.04.2008 Tiivistelmä Kysymys oikeudesta käyttää tekijänoikeudellisen teoskynnyksen

Lisätiedot

Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä

Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo PL 31 00230 Valtioneuvosto cc: kirsi.miettinen@mintc.fi Helsinki 13.6.2007 Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä Viestinnän Keskusliitto ry

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto

Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto Mainonnan eettinen neuvosto MEN tehtävä: antaa pyynnöstä lausuntoja siitä, ovatko yksittäiset mainokset hyvän tavan mukaisia Yritysten yhteiskunnallinen vastuu ei tutki mainonnan

Lisätiedot

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta:

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta: TIETOSUOJASELOSTE 1. Johdanto Avare Oy ("Avare") sitoutuu suojaamaan Fernando sivuston (sisältäen, mutta ei rajoittuen, seuraavan internetsivuston (http://fernando.fi) sekä kaikki siihen liittyvät keskustelufoorumit,

Lisätiedot

KUV/11192/48/

KUV/11192/48/ KUV/11192/48/2008 14.10.2008 Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle TYÖRYHMÄN ALUSTAVA EHDOTUS AUDIOVISUAALISISTA MEDIAPALVELUISTA ANNETUN DIREKTIIVIN (2007/65/EY) IMPLEMENTOIMISEKSI SUOMEN LAINSÄÄDÄNTÖÖN

Lisätiedot

Suostumus biopankkitutkimukseen

Suostumus biopankkitutkimukseen Suostumus biopankkitutkimukseen Lääketieteellisen tutkimusetiikan seminaari Riitta Burrell, STM 29.10.2013 Esityksen rakenne 1) Yhteiskunnallinen ympäristö, jossa näytetutkimusta harjoitetaan 2) Omistusoikeusmalli

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

Syrjinnän sääntely ja työelämä

Syrjinnän sääntely ja työelämä 1 Syrjinnän sääntely ja työelämä Esiteteksti heinäkuu 2004 (vain sähköisenä) Sisällysluettelo Lainsäädäntö... 2 Suomen perustuslaki (731/1999)... 2 Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)... 2 Työsopimuslaki (55/2001)...

Lisätiedot

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa

Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Alkoholijuomien markkinoinnin uudet säännöt 1.1.2015 MaRan Marraspäivä 19.11.2014 varatuomari Kai Massa Johdannoksi Alkoholilaissa lähtökohtaisesti väkevien alkoholijuomien mainostamisen täyskielto (poikkeuksena

Lisätiedot

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Ota kantaa Espoon päihdetilanteeseen Kyselyllä kartoitettiin Espoon asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ

VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ Ohje 1 (8) Dnro: 3.12.2015 1095/939/2013 VIESTINTÄVIRASTON OHJE TUOTESIJOITTELUSTA IL- MOITTAMISESTA JA SPONSORITUNNISTEIDEN SISÄL- LÖSTÄ Taustaa Toimialan kuuleminen Tässä ohjeessa tuodaan esiin Viestintäviraston

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

Ajankohtaista kilpailuneutraliteetista. kkv.fi. Apulaisjohtaja Arttu Juuti 27.8.2015. kkv.fi

Ajankohtaista kilpailuneutraliteetista. kkv.fi. Apulaisjohtaja Arttu Juuti 27.8.2015. kkv.fi Ajankohtaista kilpailuneutraliteetista Apulaisjohtaja Arttu Juuti 27.8.2015 Yleistä kilpailuneutraliteettisääntelystä Kilpailulain 4 a luku ei kiellä julkisyhteisöjä harjoittamasta taloudellista toimintaa

Lisätiedot

?Lasten suojelu erotettava HitBackin markkinoinnista?

?Lasten suojelu erotettava HitBackin markkinoinnista? ?Lasten suojelu erotettava HitBackin markkinoinnista? 15.2.2005 11:50 Timo Poropudas timo.poropudas@sanoma.fi Lasten suojelusta, esto-ohjelmista ja sensuurista noussut julkinen keskustelu jatkuu kiivaana.

Lisätiedot

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien.

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. 1 Yleistä 1.1 Ehdot ovat osa Imatran Kylpylä Fitness -jäsensopimusta (myöhemmin Jäsensopimus ), joka

Lisätiedot

Tapahtumat.infon käyttöehdot

Tapahtumat.infon käyttöehdot Tapahtumat.infon käyttöehdot Näitä verkkopalveluiden käyttöehtoja sovelletaan Tapahtumat.info:n (jäljempänä palveluntarjoaja) tuottamiin ja ylläpitämiin verkkopalveluihin. Verkkopalvelut tarkoittavat näissä

Lisätiedot

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Johdannoksi MaRa-alalla palveluita tarjottaessa huomioitava yhdenvertaisuuslainsäädäntö: Rikoslakiin sisältyvä

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia

Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia 31.5.2016 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia - miksi Suomen Yrittäjät ei hyväksy paikallista sopimista koskevaa kompromissia Suomen Yrittäjät hylkäsi paikallista sopivan kompromissiesityksen. Esityksen hyväksyminen

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ Helsinki 13.6.2012. Kuluttajavirasto. anja.peltonen@kuluttajavirasto.fi katri.vaananen@kuluttajavirasto.fi. Ehdotuksen pääkohdat

LAUSUNTOPYYNTÖ Helsinki 13.6.2012. Kuluttajavirasto. anja.peltonen@kuluttajavirasto.fi katri.vaananen@kuluttajavirasto.fi. Ehdotuksen pääkohdat LAUSUNTOPYYNTÖ Helsinki 13.6.2012 Kuluttajavirasto anja.peltonen@kuluttajavirasto.fi katri.vaananen@kuluttajavirasto.fi Kuluttajan valinnanvapauden lisääminen osoitteettoman jakelun vastaanottamisessa

Lisätiedot

Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp

Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp Helsinki 9.3.2010 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto E-kirjelmistä, jotka

Lisätiedot

HE 170/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annetun lain 1 :n ja tuloverolain 87 :n muuttamisesta

HE 170/1998 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annetun lain 1 :n ja tuloverolain 87 :n muuttamisesta HE 170/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tasavallan presidentin eläkeoikeudesta annetun lain 1 :n ja tuloverolain 87 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97)

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) 17 :n 1 ja 2 momentin tulkinnasta. Annettu Uudenmaan työsuojelupiirin pyynnöstä 18 päivänä maaliskuuta 1998.

Lisätiedot

Parkkisakko vai sopimus vai?

Parkkisakko vai sopimus vai? Minä ja tiede Parkkisakko vai sopimus vai? Vesa Annola Professori 2016 2 2016 3 2016 4 Korkein oikeus 2010:23 (16.3.2010) 9. Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus määrätä omistamansa tai hallitsemansa

Lisätiedot

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen.

suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai yleisöön vaikuttaminen. MAINONTA MED1 MITÄ MAINONTA ON?! Perinteisiä määritelmiä:! Mainonta on maksettua useille vastaanottajille suunnattua joukkoviestintää. Tunnistettavan lähettäjän tarkoituksena on yleisön suostuttelu tai

Lisätiedot

Lausunto Finanssipalvelujen ja tuotteiden markkinointi määräyksistä ja ohjeista

Lausunto Finanssipalvelujen ja tuotteiden markkinointi määräyksistä ja ohjeista Lausunto 1 (6) Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Lausuntopyyntö 14/2012, FIVA 6/01.00/2012 Lausunto Finanssipalvelujen ja tuotteiden markkinointi määräyksistä ja ohjeista Olette pyytänyt lausuntoa

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto 1 Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto Minulta on pyydetty asiantuntijalausuntoa koskien osapuolten velvollisuuksia soviteltaessa ulkopuolisen sovittelijan toimesta työelämän

Lisätiedot

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS 25.6.2008 Sakari Aalto 2 MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA

Lisätiedot

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta

Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta Ympäristöjaosto 103 19.11.2015 Lausunto Perämeren Jätelautakunnan jätehuoltomääräysten luonnoksesta 409/14.06/2015 Ympäristöjaosto 19.11.2015 103 Valmistelu: ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö Liitetiedostolla

Lisätiedot

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille

Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille Jutellaan murrosiästä! Tietoa ja tehtäviä kasvamisesta ja kehittymisestä 5.- ja 6.-luokkalaisille 1 Hei koululainen! Tässä tehtävävihkossa käsitellään murrosikään liittyviä asioita. Tehtävät ovat kotitehtäviä,

Lisätiedot

Mainonnan eettinen neuvosto 2014. Paula Paloranta Keskuskauppakamari 27.1.2015

Mainonnan eettinen neuvosto 2014. Paula Paloranta Keskuskauppakamari 27.1.2015 Mainonnan eettinen neuvosto 2014 Paula Paloranta Keskuskauppakamari 27.1.2015 Esitys Mikä mainonnan eettinen neuvosto (MEN) on Mitkä seikat vaikuttavat mainoksen hyvän tavan vastaisuuden arviointiin Vuoden

Lisätiedot

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00

Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992. klo 9.00 Perustuslakivaliokunnan kokous n;o 48 keskiviikkona 3.6.1992 klo 9.00 1) Nimenhuuto 2) Päätösvaltaisuus 3) HB 77 laiksi työllisyyslain väliaikaisesta muuttamisesta - Eduskunnan lausuntopäätös - I käsittely.

Lisätiedot

Liiketoiminnan siirtäminen uusille IT alustoille

Liiketoiminnan siirtäminen uusille IT alustoille Liiketoiminnan siirtäminen uusille IT alustoille AKVAn Syysseminaari Pia Ek, Counsel Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy 26.9.2012 Castrén & Snellman Rakenne Taustatietoja Markkinointi uusien kanavien

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5)

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta (TyV@eduskunta.fi) Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi vuosilomalain, merimiesten vuosilomalain ja sairausvakuutuslain

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014

Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014 Monikanavainen markkinointi ja kuluttajien kanavapreferenssit 2014 Kaupan liiton verkkokauppakoulutus Leena Poutanen 4.11.2014 Public Viestinnän sähköistyminen jatkuu 2 8.10.2013 Internal Itella Markkinointipalvelut/

Lisätiedot

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies

Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Lauri Nurmi, urheilutoimituksen esimies Sanomalehti onnistuu, jos sen levikkialueen urheilu- ja liikuntaväki pitää paikallista urheilujulkisuutta tärkeänä ja haluaa osallistua sen tuottamiseen ja ylläpitää

Lisätiedot

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE.

OHJEISTUS. GRAAFINEN YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. GRAAFINEN OHJEISTUS. YHTEISTYÖKUMPPANEILLE. 1.3.2015 Lue sivulta 1 kuluttajasuojalain vaatimukset lippujen hinnan ilmoittamisesta ja Lippupisteen logon käytöstä! LIPPUJEN HINNAN ILMOITTAMINEN ILMOITTELUSSA

Lisätiedot

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla

Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla Päätös 1 (5) Epäilty kilpailunrajoitus ulkomainonnan ja mainosmateriaalin painatuksen markkinoilla 1 Asia 2 Osapuolet 3 Ratkaisu 4 Asian vireilletulo Epäily kilpailulainsäädännön vastaisesta kielletystä

Lisätiedot

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön FAKTABAARIEDU Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön Faktabaari on ainoa Suomessa toimiva faktantarkistaja. Toimimme osana kansalaisyhteiskunnan pyrkimystä puolustaa itseään. Tavoitteenamme on jatkuva faktantarkistustoiminta

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Vastuullinen markkinointi

Vastuullinen markkinointi Vastuullinen markkinointi Keski-Suomen kauppakamari 29.1.2016 OTL, varatuomari Paula Paloranta Keskuskauppakamari Esitys Kilpailijan epäreilu menettely onko mitään tehtävissä? Entä jos haluan varmistaa

Lisätiedot

Käyttöehdot, videokoulutukset

Käyttöehdot, videokoulutukset Käyttöehdot, videokoulutukset Edita Publishing Oy PL 700, 00043 NORDIC MORNING www.editapublishing.fi Asiakaspalvelu www.edilexpro.fi edilexpro@edita.fi puh. 020 450 2040 (arkisin klo 9 16) 1 Yleistä Tämä

Lisätiedot

PUHELINMYYNNIN RAJOITUSPALVELU - PUHELIN- ROBINSON USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ

PUHELINMYYNNIN RAJOITUSPALVELU - PUHELIN- ROBINSON USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ PUHELINMYYNNIN RAJOITUSPALVELU - PUHELIN- ROBINSON USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ Mikä Puhelintarjonnan rajoituspalvelu eli Robinson- palvelu on? Lain mukaan kuluttaja voi antaa puhelinmyyntiä koskevan kiellon

Lisätiedot

Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä

Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä Valtakunnalliset kotityöpalvelupäivät 18.1.2013 Otto Markkanen, lakimies Asianajotoimisto Castrén & Snellman 1 TIETOSUOJA? YKSITYISYYS JA HENKILÖTIEDOT

Lisätiedot

TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN

TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN TIEDOTE 30.9.2010 ARPAJAISLAIN MUUTOKSET 1.10.2010 ALKAEN Arpajaislakiin on tehty muutoksia, jotka koskevat erityisesti rahapelien alaikärajaa ja rahapelien markkinointia. Arpajaislain muutokset tulevat

Lisätiedot

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle

LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle LAKIALOITE Alkoholilain 33 :n muuttamisesta Eduskunnalle Alkoholijuomat poikkeavat useimmista muista kulutushyödykkeistä, sillä ne aiheuttavat suuria terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja.

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle

Liikenne- ja viestintävaliokunnalle SIVISTYSVALIOKUNNAN LAUSUNTO 9/2009 vp Hallituksen esitys laeiksi televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä tekijänoikeuslain 25 b ja 48 :n muuttamisesta

Lisätiedot

6. Vuoden 2013 tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen

6. Vuoden 2013 tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen KUTSU OUTOTEC OYJ:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN Outotec Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään maanantaina 31.3.2014 kello 11.00 alkaen Finlandia-talolla, osoitteessa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 17/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi tapaturmavakuutuslain muuttamisesta Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 3 päivänä huhtikuuta 2002

Lisätiedot

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje:

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje: Linkit Linkit ovat hypertekstin tärkein osa. Niiden avulla sivut liitetään toisiinsa ja käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus liikkua muille kiinnostaville sivuille. Linkit Linkkejä on kolmea eri tyyppiä:

Lisätiedot

Lausunto työryhmän ehdotuksesta AV-direktiivin voimaan saattamiseksi

Lausunto työryhmän ehdotuksesta AV-direktiivin voimaan saattamiseksi Helsinki 17.10.2008 Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@mintc.fi cc: tarja.itaniemi@mintc.fi Lausunto työryhmän ehdotuksesta AV-direktiivin voimaan saattamiseksi Liikenne- ja viestintäministeriön

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13. Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1987:13 Asia Hakija Oikeus valokuvaan A Annettu 17.11.1987 Tiivistelmä A oli seuramatkoja tuottavan matkatoimiston markkinointisihteerinä työskennellessään kuvannut omalla

Lisätiedot

Nuoret ja pornoistunut arki

Nuoret ja pornoistunut arki Nuoret ja pornoistunut arki 9.4.2010 Väestöliitto Jussi Aaltonen Määritelmiä Ihmisoikeusnäkökulma Lapsi: alle 18-vuotias YK:n lapsen oikeuksien sopimus Lapsipornografia Ikää ei voida selvittää, mutta perusteltua

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria.

1. Lapsen oikeuksien julistus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Lapsen oikeuksien julistuksessa lapsiksi kutsutaan sekä lapsia että nuoria. Lapsen oikeuksien julistus Barnkonventionen på finska för barn och ungdomar YK:n lapsen oikeuksien julistus annettiin vuonna 1989. Lapsen oikeuksien julistuksessa luetellaan oikeudet, jotka jokaisella

Lisätiedot

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila

Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan. Matti Jutila Ihmisoikeudet haltuun nuorisotyössä: Oikeuksilla syrjintää vastaan Matti Jutila #ihmisoikeudet #nuorisotyö @ihmisoikeus @JutilaMatti Tarjolla tänään o Mitä oikeuksia puolustamme, kun vastustamme vihapuhetta?

Lisätiedot

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä

Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä Tämä tietosuojaseloste koskee henkilötietojen käsittelyä Kaupan liiton uutis- ja tapahtumakirjerekisterissä 1. Rekisterinpitäjä Kaupan liitto on rekisterinpitäjä ja vastaa henkilötietojen käsittelystä.

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Markkinoijan muistilista

Markkinoijan muistilista Markkinoijan muistilista Technopolis Business Breakfast, Lappeenranta 15.9.2016 VT, OTL Paula Paloranta, Keskuskauppakamari Esitys Kuvan käyttö markkinoinnissa Markkinoinnin tunnistettavuus Testituloksiin

Lisätiedot

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet

JARI JUSLÉN NETTI. mullistaa markkinoinnin. Hyödynnä uudet mahdollisuudet JARI JUSLÉN NETTI mullistaa markkinoinnin Hyödynnä uudet mahdollisuudet TALENTUM 2009 Copyright 2009 Talentum Media Oy ja tekijä Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Riikka Rajapuro Taitto: Lapine Oy ISBN

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot