YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA"

Transkriptio

1 1 YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA MTK:n yrittäjyysstrategian luonnos MTK-Uusimaan, Hämeen, Kaakkois-Suomen ja NSP:n maaseutuyrittäjävaliokunnan lausunto MTK:n yrittäjyysstrategiasta Strategialuonnos on varsin kattava ja laaja. Strategiassa pitää pystyä selkeämmin nostamaan esille mitä priorisoidaan ja konkreettiset toimenpiteet. Valiokunta esittää strategiaan seuraavia asioita: (punaisella)

2 2 Vihreä kasvu maalta tuo menestystä Suomelle Suomen suhteellinen vahvuus on puhtaissa ja runsaissa luonnonvaroissa, maaseudun vireässä yritysverkostossa ja vihreissä elinkeinoissa. Vihreille elinkeinoille riittää kysyntää tulevaisuudessa: ruuan, puun ja uusiutuvan energian ja yrittäjien tuottamien palveluiden tarve on väestönkasvun, ilmastonmuutoksen ja elintason nousun myötä rajussa kasvussa koko maailmassa. Yrittäjyys on luonteva ja usein ainoa tapa työllistyä maaseutualueilla. MTK:n yrittäjyysstrategiaan kuuluu myös maaseudun kasvuyritysten edunvalvonta. EU-jäsenyyden myötä ja rakennemuutos on edennyt nopeasti ja maatilojen määrä on ollut laskussa. Nykyisin yrittäjyys yhdistää jäseniämme. Monialaisten maatilayrittäjien lisäksi perinteisistä maa- ja metsätaloustuottajista on tullut yrittäjiä. Asenteet ja toimintatavat ovat muuttuneet selkeästi yrittäjämäiseen suuntaan. Sisäistämällä yrittäjyysajattelun selviytyy jatkossakin paremmin. Toimintaympäristössä ja toimijoissa tapahtunut muutos edellyttävät muutosta MTK:n edunvalvontaan. MTK:n jäsenten yritykset ovat pääasiassa perheyrittäjyyteen perustuvia mikroyrityksiä. Maatilat muodostavat maaseudun yritysten perusverkoston. Maaseudulla toimi vuonna 2011 noin maatilaa ja noin muuta mikroyritystä. Maatiloista noin kolmannes on monialaisia eli niillä harjoitetaan maatalouden lisäksi muuta yritystoimintaa. Monialaisilla maatiloilla harjoitettava muu yritystoiminta linkittyy yleensä vahvasti maa- ja metsätalouteen ja sen voimavaroihin. Myös maaseudun muiden mikroyritysten toiminta perustuu tai linkittyy usein maa- ja metsätalouteen tai niiden tuottamiin raaka-aineisiin tai palveluihin. Kasvumahdollisuuksia maaseudulla on uusyrittäjyyden kautta tiloille ja tästä syystä on tarve lisätä resursseja nimenomaan keskusliiton yrittäjätoimintaan ja kenttäorganisaation kouluttamiseen ja ohjaamiseen.

3 3 Toimintaa on kehitettävä jäsenen näkökulmasta MTK:n yrittäjyyden edunvalvonnalla edistetään maaseudulla toimivien MTK:n jäsenten yritysten toimintamahdollisuuksia, taloudellista kannattavuutta ja yrittäjien työssä jaksamista. Yrittäjyys ja yrittäjyyden edunvalvonta yhdistää kaikkia järjestön jäseniä toimialasta tai tuotantosuunnasta riippumatta. Kolmen erillisen jäsenryhmän sijasta jatkossa olisi vaiheittain siirryttävä kokonaisvaltaiseen jäsenkäsitteeseen ja yhteen jäsenryhmään. Koko MTK:n strategian oltava yhteinen maa-, metsä- ja maaseutuyrittämisen osalta, koska niillä on samat yrityskehykset. Konkreettiset toimenpiteet on kuitenkin tehtävä eri ryhmien osalta erikseen eli mitä järjestö tekee maatalous-, metsätalous- ja maaseutuyrittäjien osalta. MTK on järjestönä ja jäsenistönsä kautta toimien vahva ja paras maaseudun asioiden asiantuntija, tärkein maaseudun elinkeinojen edunvalvoja ja tehokas yhteiskunnallinen vaikuttaja. Edunvalvonnassa ja palveluissa painotetaan toimialoja, joissa yrittäjyys perustuu maaseudun luonnonvaroihin tai maaseutuympäristöön - raaka-aineisiin, tuotteisiin ja palveluihin. Jäsenistömme omistuksessa on pääosa luonnonvaroista. MTK:n jäsenten yritysten tuotteet ja palvelut ovat yhteiskunnallisesti erittäin tärkeitä mm. huoltovarmuuden turvaajina. MTK on maaseudun yrittäjien ensisijainen edunvalvoja. Maaseudulla harjoitettava yritystoiminta edellyttää, että yhteiskunnan perusrakenteita, palveluita ja infrastruktuuria ylläpidetään ja yritystoiminnan toimintaedellytyksiä maaseudulla kehitetään. Maaseudun yritystoiminnan edunvalvonta edellyttää MTK:lta vahvaa maaseudun yleisten asioiden edunvalvontaa. Edunvalvontaa tehdään järjestön kaikilla tasoilla. Keskusliitossa yrittäjyyden edunvalvontaa tekevät kaikki linjat ja ryhmät.

4 4

5 5 Toiminnan kulmakivet Keskitymme toiminnassamme luonnonvaroihin tai maaseutuympäristöön perustuviin vihreisiin elinkeinoihin, kuten maatalousyrittäjyyteen, metsätalousyrittäjyyteen, bioenergian tuotantoon, elintarvikeyrittäjyyteen, koneyrittäjyyteen, hevosyrittäjyyteen, virkistys- ja hoivapalveluihin sekä matkailuun. Parannamme toiminnallamme maaseudun elinkeinomahdollisuuksien hyödyntämistä. Yrittäjyyden edunvalvonta kattaa mm. poliittisen edunvalvonnan, markkinaedunvalvonnan, yhteiskunnallisen vaikuttamisen, kuluttajatyön ja viestinnän. Keskitymme edunvalvonnassamme yrittäjyyden esteiden poistoon, yritysten toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen ja sukupolvenvaihdosten edistämiseen. Edellytämme, että maaseutualueilla toimivia yrittäjiä kohdellaan oikeudenmukaisesti (ja tasapuolisesti, itsestään selvä asia, jota ei tarvitse tässä sanoa) muihin väestöryhmiin verrattuna. Maaseutualueiden infrastruktuuri ja palvelut ovat edunvalvonnan keskeisiä painopisteitä, sillä ne ovat maaseudulla harjoitettavan yritystoiminnan ja asumisen perusedellytys. Haluamme vahvistaa maaseudun yrittäjien asemaa päätöksenteossa. Teemme maaseudun elinkeinojen toimialojen edunvalvontaa yhteistyössä toimialaorganisaatioiden, muiden edunvalvontaorganisaatioiden ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Painopisteet 1. Teemme vahvaa yrittäjyyden edunvalvontaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti. Vahvistamme alueellista edunvalvontaa. MTK:n keskusliitto koordinoi järjestön maaseutuyrittämisen toiminnan MTK ohjaa riittävät resurssit järjestön maaseutuyrittämiseen MTK tekee yhteisen nettiporttaalin maa-, metsä ja maaseutuyrityksille Osallistumme edustamiemme elinkeinojen harjoittamiseen vaikuttaviin poliittisiin päätöksiin, politiikkaohjelmien ja säädösten valmisteluun. Panostamme siihen, että olemme tietoisia eri hallinnonalojen valmistelutyöstä riittävän ajoissa. Alueellisen edunvalvonnan tueksi keskusliitto tuottaa vaikuttavaa faktatietoa liittojen ja yhdistysten paikallisen edunvalvonnan tueksi. Paikallisessa vaikuttamisessa yrittäjyyden kehittäminen ja uusien yrityskokonaisuuksien löytäminen. Ennen kaikkea kykyä vastata paikalliseen kysyntään, lisäksi tukea hyväksi todettuja yrityksiä. Edistämme sukupolvenvaihdoksia. Edistämme nuorten yrittäjyyttä. Huolehdimme, että sovitut asiat toimeenpannaan mahdollisimman kevyellä byrokratialla. Teemme vahvaa markkinaedunvalvontaa.

6 6 Vaikutamme siihen, että ympäristö- ja maapolitiikkaa harjoitetaan elinkeinolähtöisesti, yrittäjyyttä edistäen ja maanomistajan oikeudet turvaten. Luomme puitteet, jotka helpottavat hyvien käytäntöjen luomista maanomistajien ja yrittäjien välillä Teemme vahvaa edunvalvontaa maaseudun yleisten asioiden puolesta Vaikutamme siihen, että yrittäjyyskasvatus tulee näkymään opetussuunnitelmissa. Pyrimme lisäämään kotitalousopetusta kouluissa. Vahvistamme veropolitiikan edunvalvontaa, jotta pystymme vastaamaan erilaisten yritysten ja eri yritysmuotojen tarpeisiin 2. Vahvistamme osaamista ja asiantuntemusta yrittäjyyden edunvalvonnassa. Tämä on erittäin tärkeää! Parannamme koulutuksella luottamus- ja toimihenkilöiden osaamista yrittäjyyden edunvalvonnassa. Parannamme osaamistamme yrittäjyyden ja työnantajana toimimisen saralla. Välitämme tietoa yleisistä yrittäjyyteen liittyvistä asioista, rahoitusmahdollisuuksista ja toimialakohtaisista erityiskysymyksistä. 3. Viestimme suomalaisen maaseudun vetovoimasta, tuotteista, tuotantotavoista ja palveluista sekä maaseudun yrittäjyydestä. Viestimme maaseutu yrittäjyyden mahdollisuuksista, menestystarinoista sekä edunvalvonnastamme. (Viestintä tärkeää, nostettava esille konkreettiset saavutukset ja mahdollisuudet) Kehitämme ja erilaistamme sisäistä ja ulkoista viestintää. Viestimme maaseudun yrittäjyydestä ja yritysmahdollisuuksista mm. koulujen kautta. Järjestämme maatilojen avoimia ovia ja kuluttajakampanjoita esitelläksemme maaseudun yrittäjyyttä ja tuotantotapoja. Kehitämme järjestön julkikuvaa siten, että olemme kiinnostava edunvalvontajärjestö uudelle yrittäjäsukupolvelle. (tämä kuuluu kohdan ensimmäiseksi) Säännöllisten yhteyksien luominen kuntien päättäjiin tavoitteena tuoda esiin maaseutuyrittäjille tärkeitä asioita. 4. Edistämme maaseudun uutta yritystoimintaa, innovaatioita ja yritysten kasvua

7 7 Osallistumme ohjelmatyön rahoitusinstrumenttien valmisteluun ja tiedotamme rahoitusmahdollisuuksista jäsenistöllemme. Edistämme yrittäjien verkostoitumista keskenään sekä autamme löytämään yhteistyökumppaneita. Toiminnan eri tasoilla lisätään yhteyksiä yrittäjäjärjestön kanssa ja haetaan synergiahyötyjä edunvalvontaan Osallistumme sähköisten kauppakanavien kehittämiseen. Edistämme lyhyiden toimitusketjujen toimintaa. 5. Palvelemme jäseniämme yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä Tuotamme jäsenillemme yrittäjyyteen liittyviä palveluita ja jäsenetuja. Huolehdimme, että MTK:n jäsenedut vastaavat jäsenkunnan ajankohtaisia tarpeita ja edistävät jäsenhankintaa. Parannamme yrittäjien työssä jaksamista ja hyvinvointia. Neuvomme jäseniämme maaseutuyrittämiseen liittyvissä edunvalvontakysymyksissä tai ohjaamme heidät oikean yhteistyötahon puheille. Periaatteelliset ja merkittävät kysymykset nousevat edunvalvonnallisiksi asioiksi. Näissä tapauksissa avustamme valitusten ja vastineiden tekemisessä. Teemme yhteistyötä neuvontajärjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa varmistaaksemme, että laadukas yritysneuvonta on edullisesti ja nopeasti kaikkien jäsentemme käytettävissä. (tämä kohdan ensimmäiseksi) Lisäämme yhteisöllisyyttä Parannamme yrittäjien työssä jaksamista ja hyvinvointia. Liitteen 1 taulukossa toimenpiteet liian yleisellä tasolla, nostettava esille mitä tarkoitetaan, mitä priorisoidaan ja miten tavoitteet toteutetaan. Lisää konkretiaa! Tässä valiokunnan tärkeimmiksi katsomat toimenpiteet: 1. MTK:n keskusliitto koordinoi järjestön maaseutuyrittämisen toiminnan 2. MTK ohjaa riittävät resurssit järjestön maaseutuyrittämiseen 3. MTK tekee yhteisen nettiporttaalin maa-, metsä ja maaseutuyrityksille 4. MTK:n tehtävä on tarjota yrittäjäkoulutuspaketteja maaseutuyrittäjille, koko järjestössä 5. Järjestämme koulutusta ja luennoimme yrittäjyyteen liittyvistä kysymyksistä, kuten työnantajana toimiminen, sopimusoikeus, kilpailuoikeus ja julkiset hankinnat. 6. Järjestämme koulutuksia yhdessä toimialaorganisaatioiden, neuvontajärjestöjen, koulutusorganisaatioiden, tutkimuslaitosten sekä koulutushankkeiden kanssa. 7. Kehitämme toimintatapoja ja viestintää siten, että MTK mielletään yrittäjäjärjestönä, tuotamme taustamateriaalia alueellisen edunvalvonnan tueksi 8. Järjestämme koulutusta ja materiaalia yrittäjyyden edunvalvonnasta ja mm. kuntavaikuttamisesta. Tiedotus yrittäjille Hilman kautta tarjoukset kuntaan ja kunnalle listat

8 8 yrittäjistä, jotta kunta voi tiedottaa tarjouksien tekemisajat yrittäjille. Kunnan valtuustoille infoja, mitä yrityksiä ja palveluja kunnasta löytyy. 9. Teemme koulutusmateriaalia, ohjeistuksia ja sopimusmalleja. 10. Teemme yhteistyötä oppilaitosten ja nuorten yrittäjyyteen keskittyneiden järjestöjen kanssa. 11. Tiivistämme yhteistyötä toimialaorganisaatioiden kanssa ja teemme yhteistyötä säädös- ja politiikkavalmistelussa yhteisissä asioissa. 12. Tiivistämme vuorovaikutusta jäsenten kanssa, jotta yrittäjien tarpeet tulevat huomioon otetuksi valmistelussa. 13. Suuri haaste löytyy siitä kuinka saadaan ns. Pienyrittäjät samalle viivalle isojen toimijoiden kanssa. Esim. Kuinka saadaan kuntien kilpailutus niin että se mahdollistaisi paikallisten pienempien toimijoiden osallistumisen kilpaan. Monesti kilpailutus on tehty niin että pienempi ei pysty siihen vastaamaan. Samalla pitäisi myös parantaa pienten toimijoiden yhteistyökykyä suuremmissa hankkeissa. 14. Yksi haaste on myös siinä miten saa houkuteltua yrittäjiä mukaan. Kuinka saadaan pieniä toimijoita ymmärtämään että he todella ovat juuri niitä pienyrittäjiä jotka voisivat hyötyä jäsenyydestä enemmänkin. Eli monesti entinen osa-aikaviljelijä on kuulunut MTK:hon mutta muuttaessaan pienyrittäjäksi hän onkin jäänyt taka-alalle tai siirtynyt johonkin toiseen järjestöön. Tähän ratkaisuksi ehkä parempi informaatio ja jäsenyydessä olevien hyvien yrittäjien nostaminen esille ja keulakuvaksi. 15. Suuri haaste on myös edunvalvonta muuttuvassa kuntakartassa. Eli missä niitä päätöksiä oikeasti tehdään. Vaikuttaminen ja oikeitten henkilöiden löytäminen. Tähän pitäisi oikeasti joka alueella olla nimetty henkilö tai ryhmä. Jonka kautta se yhteys päättäjiin olisi luonnollinen.

9 9 LIITE 1. Konkreettiset toimenpiteet yrittäjyysstrategian toimeenpanoa varten (luonnos, toimenpide-ehdotukset esimerkinomaisia) 1. Teemme vahvaa yrittäjyyden edunvalvontaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti. Vahvistamme alueellista edunvalvontaa TAVOITE TOIMENPIDE VASTUUTAHO Osallistumme edustamiemme elinkeinojen harjoittamiseen vaikuttaviin poliittisiin päätöksiin, politiikkaohjelmien ja säädösten valmisteluun. Panostamme siihen, että olemme tietoisia eri hallinnonalojen valmistelutyöstä riittävän ajoissa. Huolehdimme, että sovitut asiat toimeenpannaan mahdollisimman kevyellä byrokratialla 1. Tiivistämme yhteistyötä toimialaorganisaatioiden kanssa ja teemme yhteistyötä säädös- ja politiikkavalmistelussa yhteisissä asioissa. 2. Tiivistämme vuorovaikutusta jäsenten kanssa, jotta yrittäjien tarpeet tulevat huomioon otetuksi valmistelussa. 3. Edellytämme valmistelussa ja lausunnoissamme johdonmukaisesti aina maaseutu- ja yritysvaikutusten arviointia. 4. Vahvistamme yhteistyötä viranomaisten ja päättäjien kanssa. 5. Kartoitamme verkostoitumistarpeet ja pidämme säännöllisesti yhteyttä tärkeisiin sidosryhmiin Edistämme nuorten yrittäjyyttä Edistämme sukupolvenvaihdoksia 6. Vaikutamme siihen, ettei sukupolvenvaihdoksissa jatkossa tulisi verotaakkaa aloittavalle yrittäjälle. 7. Vaikutamme poliittisiin kannustimiin ja uusien yrittäjien aloitustukiin, jotta sukupolvenvaihdos on houkutteleva vaihtoehto riittävän varhaisessa vaiheessa. 8. Lisäämme osaamistamme ja kehitämme jäsenpalveluita sukupolvenvaihdoskysymyksissä.

10 10 Teemme vahvaa markkinaedunvalvontaa. 9. Vaikutamme siihen, että ympäristö- ja maapolitiikkaa harjoitetaan elinkeinolähtöisesti, yrittäjyyttä edistäen ja maanomistajan oikeudet turvaten. Luomme puitteet, jotka helpottavat hyvien käytäntöjen luomista maanomistajien ja yrittäjien välillä Teemme vahvaa edunvalvontaa maaseudun yleisten asioiden puolesta 10. Tehostamme mielipidevaikuttamista. Viestimme julkisuuteen suomalaisista kestävistä tuotantotavoista. 11. Ajamme ympäristölupamenettelyn elinkeinolähtöisyyttä, keventämistä ja riskiperusteisuutta 12. Tuotamme sopimusmalleja mm. maaseutuyrittäjien ja maanomistajien välille 13. Tehostamme vaikuttamistamme liikenne- ja viestintäministeriön suuntaan, jotta tiestöön ja tietoliikenneyhteyksiin liittyvässä päätöksenteossa maaseudun tarpeet otetaan huomioon 14. Edellytämme, että yhteiskunnan palvelut ovat kohtuullisella etäisyydellä myös maaseudun asukkaiden saatavilla. Vaikutamme siihen, että yrittäjyysopetus tulee näkymään opetussuunnitelmissa. Pyrimme lisäämään kotitalousopetusta kouluissa. Vahvistamme veropolitiikan edunvalvontaa, jotta pystymme vastaamaan erilaisten yritysten ja eri yritysmuotojen verotuksellisiin tarpeisiin Keskusliitto tuottaa vaikuttavaa faktatietoa liittojen ja yhdistysten paikallisen edunvalvonnan tueksi. 15. Teemme yhteistyötä oppilaitosten ja nuorten yrittäjyyteen keskittyneiden järjestöjen kanssa. 16. Torjumme maa- ja metsätalousmaan kiinteistöveron. 17. Lisäämme jäsenille tarkoitettua veroneuvontaa. 18. Hankimme riittävästi objektiivista tutkimustietoa vahvistaaksemme edunvalvontaa. 19. Teemme koulutusmateriaalia, ohjeistuksia ja sopimusmalleja. 20. Viestimme edunvalvontakysymyksistä järjestössä

11 11 2. Vahvistamme osaamista ja asiantuntemusta yrittäjyyden edunvalvonnassa. TAVOITE TOIMENPIDE VASTUUTAHO Parannamme koulutuksella luottamus- ja toimihenkilöiden osaamista yrittäjyyden edunvalvonnassa. 21. Tuotamme taustamateriaalia alueellisen edunvalvonnan tueksi 22. Järjestämme koulutusta ja materiaalia yrittäjyyden edunvalvonnasta ja mm. kuntavaikuttamisesta 23. Kehitämme toimintatapoja ja viestintää siten, että MTK mielletään yrittäjäjärjestönä. Parannamme osaamistamme yrittäjyyden ja työnantajana toimimisen saralla. Välitämme tietoa yleisistä yrittäjyyteen liittyvistä asioista, rahoitusmahdollisuuksista ja toimialakohtaisista erityiskysymyksistä. 24. Järjestämme koulutusta ja luennoimme yrittäjyyteen liittyvistä kysymyksistä, kuten työnantajana toimiminen, sopimusoikeus, kilpailuoikeus ja julkiset hankinnat. 25..Järjestämme koulutuksia yhdessä toimialaorganisaatioiden, neuvontajärjestöjen, koulutusorganisaatioiden, tutkimuslaitosten sekä koulutushankkeiden kanssa. 26. Lisäämme luottamushenkilökoulutuksiin yrittäjyyden edunvalvontaa. 27. Kehitämme verkossa toteutettavaa yrittäjäkoulutusta.

12 12 3. Viestimme suomalaisen maaseudun vetovoimasta, tuotteista, tuotantotavoista ja palveluista sekä maaseudun yrittäjyydestä TAVOITE TOIMENPIDE VASTUUTAHO Viestimme maaseutu yrittäjyyden mahdollisuuksista, menestystarinoista sekä edunvalvonnastamme. 28. Kehitämme ja erilaistamme sisäistä ja ulkoista viestintää. 29. Otamme järjestön yleiset sähköiset jäsenkirjeet sekä sektorikohtaiset jäsenkirjeet tehokkaaseen käyttöön 30. Jäsenrekisteristä on pystyttävä poimimaan nykyistä tarkemmin tietyn tuotantosuunnan/toimialan yrittäjät. Se mahdollistaa nopean täsmäviestinnän ajankohtaisista asioista Viestimme maaseudun yrittäjyydestä ja yritysmahdollisuuksista 31. Osallistumme erilaisiin messuihin ja näyttelyihin 32. Osallistumme nuorten yrittäjyyttä edistävien verkostojen toimintaan 33. Järjestämme maatilojen avoimia ovia ja kuluttajakampanjoita esitelläksemme maaseudun yrittäjyyttä ja tuotantotapoja 34. Järjestämme Herkkujen Suomi tapahtuman lähiruokatuottajille Kehitämme järjestön julkikuvaa siten, että olemme kiinnostava edunvalvontajärjestö uudelle yrittäjäsukupolvelle.

13 13 4. Edistämme maaseudun uutta yritystoimintaa, innovaatioita ja yritysten kasvua TAVOITE TOIMENPIDE VASTUUTAHO Osallistumme ohjelmatyön rahoitusinstrumenttien valmisteluun ja tiedotamme rahoitusmahdollisuuksista jäsenistöllemme. Edistämme yrittäjien verkostoitumista keskenään sekä autamme löytämään yhteistyökumppaneita Teemme verkostoitumissuunnitelman 37. Kehitämme maaseutuverkoston ja muiden yhteistyöverkostojemme työtä maaseutuyrittäjyyden näkökulmasta. Osallistumme sähköisten kauppakanavien kehittämiseen. Edistämme lyhyiden toimitusketjujen toimintaa.

14 14 5. Palvelemme jäseniämme yrittäjyyteen liittyvissä kysymyksissä TAVOITE TOIMENPIDE VASTUUTAHO Tuotamme jäsenillemme yrittäjyyteen liittyviä palveluita ja jäsenetuja. MTK:n jäsenedut vastaavat jäsenkunnan ajankohtaisia tarpeita ja edistävät jäsenhankintaa. Jatkossa pyritään lisäämään jäsenetuja, jotka hyödyntävät toimintaansa laajentavia ja kehittäviä yrittäjiä Neuvomme jäseniämme maaseutuyrittämiseen liittyvissä edunvalvontakysymyksissä tai ohjaamme heidät oikean yhteistyötahon puheille. 38. Jäsenrekisteristä on pystyttävä poimimaan nykyistä tarkemmin tietyn tuotantosuunnan/toimialan yrittäjät. Se avulla voidaan analysoida ja selvittää jäsenten palvelutarpeita. 39. Periaatteelliset ja merkittävät kysymykset nousevat edunvalvonnallisiksi asioiksi. Näissä tapauksissa voimme avustaa valitusten ja vastineiden tekemisessä. Teemme yhteistyötä neuvontajärjestöjen ja tutkimuslaitosten kanssa varmistaaksemme, että laadukas yritysneuvonta on edullisesti ja nopeasti kaikkien jäsentemme käytettävissä. Lisäämme yhteisöllisyyttä Parannamme yrittäjien työssä jaksamista ja hyvinvointia Järjestämme yhdistysten ja liittojen yrittäjävastaaville viihteelliset ajankohtaispäivät kerran vuodessa 42. Turvaamme maaseudun tukihenkilöverkon toiminnan jatkuvuuden

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA. MTK:n yrittäjyysstrategia

YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA. MTK:n yrittäjyysstrategia YRITTÄJYYS KASVAA MAASTA MTK:n yrittäjyysstrategia MTK:n Kevätvaltuuskunta 24.4.2013 Vihreä kasvu maalta tuo menestystä Suomelle Suomen suhteellinen vahvuus on puhtaissa ja runsaissa luonnonvaroissa, maaseudun

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Maaseudun kehittämisohjelman mahdollisuudet maahanmuuttajien kotouttamiseen Vastaanottava maaseutu Helsinki 22.1.2016 Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö Mahdollisuuksien maaseutu Maaseutuohjelmalla

Lisätiedot

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maakunnan yhteistyöryhmä 8.12.2014 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa

Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa 25.8.2014 Voimassaoleva vanha elinkeinostrategia tehty v. 2010 ja hyväksytty kunnanvaltuustossa 20.10.2010 Päivityksen tarkoituksena ajantasaistaa strategiaa sekä terävöittää sen sisältöä ja toteutusta

Lisätiedot

Maaseutuverkosto vartissa

Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkosto vartissa Levi 3.2.2016 Teemu Hauhia Maaseutuverkostopalvelut Sivu 1 3.2.16 Maaseutuverkosto vartissa Maaseutuverkoston tavoitteet ja toiminta Tehtävät Alueverkostot Palvelupaketit Sivu

Lisätiedot

Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun kehittämissuunnitelma vuosille 2014-2020 Sivu 12 1.10.2013 Puhtaiden luonnonvarojen energinen maakunta Pohjois-Karjalan maaseudun

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020. Maaseuturahoituksen uudet tuulet. Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Helsinki 11.-12.5.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020. Maaseuturahoituksen uudet tuulet. Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Helsinki 11.-12.5. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Maaseuturahoituksen uudet tuulet Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Helsinki 11.-12.5.2016 Ylitarkastaja Juuso Kalliokoski Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1

Lisätiedot

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto

Maaseutuohjelma vartissa. Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Maaseutuohjelma vartissa Leader-ryhmien puheenjohtajat 7.4.2015 Taina Vesanto Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen

Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Mitä tuleva maaseudun ohjelmakausi tuo mukanaan? Yhdistysten erityistuki-info 21.5.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Ohjelmakausi 2014-2020 EU:n kaikkia rahastoja koskevat strategiset tavoitteet: älykäs, kestävä

Lisätiedot

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016

ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 Uusimaa Kimmo Kivinen ja Janica Wuolle Tapahtumatalo Bank, Helsinki Capful Oy ALUEELLISET VERKOSTOPÄIVÄT 2016 OSA 2 Haastatteluiden huomiot 5 Haastatteluiden keskeiset löydökset

Lisätiedot

Pirkkalan valtuustoryhmien

Pirkkalan valtuustoryhmien Pirkkalan valtuustoryhmien ASENNE YMPÄRISTÖ TALOUS HYVINVOINTI TYÖ ASENNE ratkaisee kunnan menestyksen YMPÄRISTÖ tarjoaa toimivat ja turvalliset puitteet TALOUS mahdollistaa laadukkaat palvelut HYVINVOINTI

Lisätiedot

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa

PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 Luvassa kirkastuvaa PIRKANMAA 2025 PIRKANMAAN MAAKUNTASUUNNITELMA Pirkanmaan visio Vuonna 2025 Pirkanmaa on vauras, rohkeasti uudistumiskykyinen, osaamista hyödyntävä kasvumaakunta. Pirkanmaalla

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia

Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia Vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija Suomen Taiteilijaseuran strategia 2017-2021 suomen taiteilijaseuran strategia 2017 2021 VISIOMME Visiomme on vahva kuvataide hyvinvoiva kuvataiteilija. Suomen

Lisätiedot

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja

Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013. Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Hyväksytty liittokokouksessa 17.10.2013 Vahva ja tehokas jäsenistön edunvalvoja Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ry:n toimintastrategia 2014 2017 Visio Vahva, itsenäinen ja osaava toimija Toiminta-ajatus

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla yhteistyöllä yrittäjyyden asiat kuntoon. Kemijärven Yrittäjät ry

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

Maaseutu mahdollistajana katalyyttinä hevonen. Leena Rantamäki-Lahtinen MTT taloustutkimus

Maaseutu mahdollistajana katalyyttinä hevonen. Leena Rantamäki-Lahtinen MTT taloustutkimus Maaseutu mahdollistajana katalyyttinä hevonen Leena Rantamäki-Lahtinen leena.rantamaki-lahtinen@mtt.fi MTT taloustutkimus 31.5.2011 Taustaa Siitä huolimatta, että maailma kaupungistuu nopeasti, maaseutualueet

Lisätiedot

Huomisen tiennäyttäjä

Huomisen tiennäyttäjä Huomisen tiennäyttäjä 75 huomisen tiennäyttäjä HUOMISEN TIENNÄYTTÄJÄ SKAL on jäsentensä näköinen ja arvostat niitä. Järjestömme valvoo kokoinen, maanteiden tavaraliikenteessä toimivien yritysten ja kuljetusyrittäminen

Lisätiedot

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin UUSIA YRITTÄJIÄ, YRITYSTEN KEHITTÄMISTÄ JA TÄHÄN LISÄOTSIKKO, Kuva: maaseutuverkosto; Contum O ja Jyrki Vesa -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin Hankkeen hallinnoija: ProAgria

Lisätiedot

Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014

Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014 Mitä kyläturvallisuus oikein on ja miten sitä parannetaan Ideapaja Jyväskylässä 15.8.2014 Veli-Matti Ahtiainen projektipäällikkö Punainen Risti Lapin piiri Hyvinvointia ja turvallisuutta v-ma 2014 Punaisen

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseudun näkymiä

Keski-Suomen maaseudun näkymiä Keski-Suomen maaseudun näkymiä Nurmesta biokaasua, ravinteet viljelykiertoon seminaari 26.3.2013 Ulla Mehto-Hämäläinen Maaseudun näkymät ovat varsin haasteelliset Palvelut etääntyvät, kuntien talousvaikeudet

Lisätiedot

Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi

Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi Arvioinneista eväitä maaseutuverkostoyksikölle tiedottamisen, koulutuksen, hyvien käytäntöjen ja kansainvälistymisen tueksi, maaseutuverkostoyksikkö/mmm Sivu 1 8.12.2008 Maaseutuverkosto Manner-Suomen

Lisätiedot

Vihreää kasvua ja menestystä maalle

Vihreää kasvua ja menestystä maalle 3 -ohjelma linjaa MTK-järjestön yhteiskunnallista vaikuttamista, markkinavaikuttamista ja järjestön kehittämistä. Ohjelma hyväksyttiin Savonlinnan liittokokouksessa 28.-29.6.2012. Ohjelma on valmisteltu

Lisätiedot

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta 1( 9) 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Hyväksytty edustajiston kokouksessa 05/2012 2( 9) Yleistä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (HAMKO) on lakisääteinen, julkisoikeudellinen

Lisätiedot

Harvaan asutun maaseudun

Harvaan asutun maaseudun Harvaan asutun maaseudun verkosto Lapin HAMA Rauno Kuha 3.10.2015 Lapin kylätoimintapäivät Maaseudun yhteistyöryhmä Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR on valtioneuvoston asettama yhteistyöelin Yhteistyöryhmässä

Lisätiedot

Bioenergia-alan kehittäminen maaseuturahastossa 2014-2020 Kukka Kukkonen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Sivu 1 18.2.2015

Bioenergia-alan kehittäminen maaseuturahastossa 2014-2020 Kukka Kukkonen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Sivu 1 18.2.2015 Bioenergia-alan kehittäminen maaseuturahastossa 2014-2020 Kukka Kukkonen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Sivu 1 18.2.2015 Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN

LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN LAPUAN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN ARVOT Lapuan kaupunkikonsernin noudattamat arvot, joihin jokainen konsernissa työskentelevä henkilö sitoutuu. Oikeudenmukaisuus ja Tasapuolisuus Ihmisarvo on korvaamaton.

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 ELY-keskus Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020

Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Maatilojen investointi- ja aloitustuet uudella ohjelmakaudella Sanna Koivumäki Maa- ja metsätalousministeriö, Maaseudun kehittämisyksikkö Neuvoston ja parlamentin

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA

VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA VALTAKUNNALLISET MAKE HANKKEET MAASEUDUN KEHITTÄMISKOKONAISUUDESSA Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hämeenlinna 15.4.2011 Verkosto- ja hanketapaaminen Sivu 1 Valtakunnallinen hanketoiminta Toimintatapa

Lisätiedot

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle

Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Parempi työelämä uudelle sukupolvelle strategia 2013 2016 1 Kannen kuva: Samuli Siirala ISBN 978-952-5628-61-6 2 Visio: Parempi työelämä uudelle sukupolvelle Akavan opiskelijat ovat olemassa jotta uusi

Lisätiedot

Valoisamman tulevaisuuden tekijät

Valoisamman tulevaisuuden tekijät Valoisamman tulevaisuuden tekijät Luonnon-, ympäristö- metsätieteilijöiden liitto Loimu on edunvalvonta-, vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka toimii luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisen korkeakoulututkinnon

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 Toiminta-ajatus ja tehtävä toimii Suomen Yrittäjät ry:n virallisena aluejärjestönä Tehtävä: Jäsenyritysten kilpailukyvyn ja menestymisedellytysten ylläpitäminen ja parantaminen.

Lisätiedot

Kansainvälisten asiain valiokunta

Kansainvälisten asiain valiokunta Mietintö 1 (5) Kansainvälisten asiain valiokunta Rauhantyö, kansainvälinen solidaarisuus ja ay-oikeudet Esitykset 4.1.1 4.1.14 Liitto vaikuttaa asevarustelukehitykseen ja rauhantyöhön kansainvälisissä

Lisätiedot

Aluelautakunnat kylien asialla. ROVANIEMEN KAUPUNKI Maarit Alikoski 3.10.2015

Aluelautakunnat kylien asialla. ROVANIEMEN KAUPUNKI Maarit Alikoski 3.10.2015 Aluelautakunnat kylien asialla ROVANIEMEN KAUPUNKI Maarit Alikoski 3.10.2015 Osallisuus, vaikuttaminen ja elinvoima Aluelautakunnat tärkeä osa Rovaniemen kaupungin pitkäjänteistä itsehallinnon ja asukkaiden

Lisätiedot

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012 Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi Jaana Lerssi-Uskelin Ohjelma: Verkostot työhyvinvoinnin tukena Alustuspuheenvuorot ja työpaja Jatketaan toimintaa yhdessä! Yhteenveto Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin

Lisätiedot

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1 Johdanto Tämän toimintasuunnitelman on valmistellut Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Valmistelussa

Lisätiedot

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö

Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa. Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Kansainvälinen yhteistyö Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Sivu 1 17.11.2015 Kansainvälinen Leader-yhteistyö ohjelmakaudella 2007-2013 Missä onnistuttiin?

Lisätiedot

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto

Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto Rauman Tarina osa 2 Kaupunginvaltuusto 27.11.2017 Rauman Tarina 2, 2018-2021 2 Hyvinvointia ja elinvoimaa tukevat linjaukset Terveellinen, turvallinen ja palveleva Rauma Vireän elinkeinoelämän Rauma Hyvien

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot

Perustehtävä ja arvot Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Kaupunkistrategia

Kaupunkistrategia Elinkeinot Alueiden käytön strategia 2006 Alueiden käytön strategian päivitys 2012 Elinkeinojen kehittämisohjelma 2011-2016 Matkailun kehittämisohjelma 2012 2016 Kaupunkistrategia 2013 2016 Palveluhankintastrategia

Lisätiedot

Riistakonsernin tutkimusstrategia. Hyväksytty

Riistakonsernin tutkimusstrategia. Hyväksytty Riistakonsernin tutkimusstrategia Hyväksytty 3.5.2013 MMM:n tutkimus- ja kehittämisstrategia 2012-2017 Tutkimuksen ja kehittämistoiminnan perustehtävä (toiminta-ajatus) Tuotamme ennakoivasti tietoa, osaamista

Lisätiedot

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat

Tulossuunnittelu 2016-2019 Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Strategiset valinnat Kaakkois-Suomen ELY-keskus Strategiset valinnat Tulossopimusesityksen pitkän aikavälin strategiset tavoitteet Rajallinen määrä asioita Linjassa hallitusohjelman ja sen kärkihankkeiden kanssa Linjassa maakuntaohjelmien

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Pohjanmaa-hankkeen juhlaseminaari, Seinäjoki 25.3.2015 16.4.2015 Marjatta Montonen 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä HE 339/2014 vp Eduskunta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen MTK:n maatalous- ja maaseutupolitiikan AMK-konferenssi 19.3.2015 Maarit Hollmén, MTK Hevosmäärän historia 400 000 350 000 300 000 250 000 200 000 150 000

Lisätiedot

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA

KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA KUUSAMON LUONNONVAROJEN KÄYTÖN YHTEENSOVITTAMISSUUNNITELMA Kuusamon luonnonvarojen yhteensovittamissuunnitelman yhtenä osana on laadittu vuorovaikutusta lisäävä kysely luonnonvarojen merkittävyydestä sekä

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Viljelijätilaisuudet Savonia Iso-Valkeinen

Viljelijätilaisuudet Savonia Iso-Valkeinen Viljelijätilaisuudet Savonia 17.2.2015 Iso-Valkeinen 20.2.2015 Pauli Lehtonen, Pohjois-Savon ELY-keskus, 18.2.2015 1 Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Ohjelman yleisesittely ja keskeiset uudistukset

Lisätiedot

Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet

Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet Maaseudun biokaasu- ja biodieseltuotannon tuet BIOKAASU JA BIODIESEL Uusia mahdollisuuksia maatalouteen - seminaari 15.11.2007 Juha S. Niemelä Keski-Suomen TE-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma Tavoitteista tuloksiin

Maaseudun kehittämisohjelma Tavoitteista tuloksiin Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tavoitteista tuloksiin 1 Maaseutuohjelman kolme strategista painopistettä Edistetään biotaloutta ja sen osana maataloutta harjoitetaan taloudellisesti, sosiaalisesti

Lisätiedot

Lapin liiton myöntämä tuki 2018 Olli Pohjonen

Lapin liiton myöntämä tuki 2018 Olli Pohjonen Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma Lapin liiton myöntämä tuki 2018 Olli Pohjonen Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen 1 Tuettava toiminta: tuetaan uusien vähähiilisyyttä

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö

Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö Valtakunnallisen viestintäyhteistyön voima 21.8.2018 Viestinnän erityisasiantuntija Annukka Lyra maa- ja metsätalousministeriö Yli 70 % Suomen EU:lta saamasta rahamäärästä maaseudun ja maatalouden rahoituksen

Lisätiedot

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015

Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 NÄKYMIÄ MAALISKUU 2016 HÄMEEN ELY-KESKUS Hämeen ELY-keskuksen rahoituskatsaus 2015 ELY-keskuksen rahoitus Hämeen maakuntiin 72 milj. euroa Hämeen ELY-keskuksen toimialueen maakuntien työllisyyden, yritystoiminnan

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi 21.3.2016 Kehittämishankkeiden valintakriteerit 1.3.2016 alkaen ohjelmakaudella 2014 2020 Kehittämishankkeiden valintakriteereitä on muutettu, ja uusia valintakriteereitä sovelletaan 1.3.2016 alkaen vireille

Lisätiedot

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina

Perustehtävä ja arvot. Arvot toimintatapoina Perustehtävä ja arvot Kajaani luo asukkaille, yrityksille ja yhteisöille hyvinvointia, turvallisuutta, sujuvaa arkea sekä menestymisen edellytyksiä. Arvojamme ovat oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, turvallisuus,

Lisätiedot

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025

Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäpolitiikan suunta ja toimeenpano: Hallitusohjelma ja Kansallinen metsästrategia 2025 Metsäneuvos Marja Kokkonen MMM/LVO/MBY Puuta liikkeelle ja luontopolitiikkaa luottamuksella seminaari 14.10.2015

Lisätiedot

TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI

TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI TULOKSET MAASEUTUVERKOSTON SÄHKÖINEN KYSELY JA VERKOSTOANALYYSI MAASEUTUVERKOSTOYKSIKÖN TOIMINTA Maaseutuverkostoyksikön tuoma lisäarvo (2008 vs. 2012) OSA-ALUEEN KESKIARVO Kansainvälistymisen tuki 2,9

Lisätiedot

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi

Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Uusiutumiskykyinen ja mahdollistava Suomi Aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehityskuva 2050 Luonnos 9.1.2015 Suuntaviivat (tavoitteet) aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle Uudistuvan

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020

Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Maaseuturahaston mahdollisuudet 2014-2020 Satakunnan rahoitusinfo Pori 5.6.2014 Satakunnan ELY-keskus, Aluekehitysyksikkö, Timo Pukkila 6.6.2014 1 Maaseuturahasto Satakunnassa 2007-2013 Satakunnan ELY-keskus

Lisätiedot

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta!

Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035 Rakennetaan yhdessä hyvää tulevaisuutta! Satakunnan Tulevaisuuskäsikirja 2035, maakuntasuunnitelma, tehtiin satakuntalaisten yhteistyönä syksystä 2011 kevääseen 2012.

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto. Maaseutuosasto/Lapin TE-keskus

Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto. Maaseutuosasto/Lapin TE-keskus Maaseudun kehittämisrahoitus ohjelmakaudella 2007-2013 TE-keskus Maaseutuosasto Sivu 1 syys 2007 Kehittämisen lähtökohdat Ohjelmallista toimintaa: Euroopan maaseuturahasto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

Tervetuloa Aamukahville!

Tervetuloa Aamukahville! Tervetuloa Aamukahville! Yhteistyö 21.9.2015 Eija Harju Yhteistyö = Elinkeinojen kehittäminen Kyse uudesta tavasta toimia Toimenpide yhteistyö - Lisätään yrittäjien tietämystä ja valmiuksia yhteistyöhön

Lisätiedot

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018

OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 OAJ PÄÄKAUPUNKISEUDUN TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2018 1. Johdanto OAJ:n Pääkaupunkiseudun alueyhdistys edustaa pääkaupunkiseudun kaikkia niin suomenkuin ruotsinkielisiä opettajaryhmiä eli lastentarhanopettajia

Lisätiedot

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta

Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu. Alueiden uudistumisen neuvottelukunta Aluekehityksen tilannekuvan ja valtion ja maakuntien aluekehittämiskeskustelujen 2018 valmistelu Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 Aluekehityksen tilannekuva Aluekehityksen tilannekuva on

Lisätiedot

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa

Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Kansallinen CAP27-valmistelu ja yhteensovitus rakennerahastojen kanssa Sisältö - Maaseutu2030 tulevaisuustyö - Yhteisen maatalous- ja maaseutupolitiikan yhdeksän erityistavoitetta - Laajat toimenpiteet

Lisätiedot

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011

ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET. Hannu Koponen 21.9.2011 ILMASTOSTRATEGIA JA SEN TAVOITTEET Hannu Koponen 21.9.2011 Sektorikohtaiset tavoitteet vuoteen 2020 Vertailuvuosi 2004-2006 Liikenne -30% Lämmitys -30% Sähkönkulutus -20% Teollisuus ja työkoneet -15% Maatalous

Lisätiedot

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI

YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI YHDESSÄ TILLSAMMANS!- PÄÄTÖSSEMINAARI Maakuntajohtaja Ossi Savolainen Uudenmaan liitto 24.11.2009 UUDENMAAN LIITTO: hyvinvointia ja kilpailukykyä alueelle Uudenmaan liitto on maakunnan kehittäjä luo edellytyksiä

Lisätiedot

Lähidemokratian vahvistaminen

Lähidemokratian vahvistaminen Lähidemokratian vahvistaminen Kuntaliitosverkoston seminaari Kuntatalo 4.6.2014 Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, tutkija ritva.pihlaja@pp.inet.fi Lähidemokratiasta on? enemmän kysymyksiä kuin vastauksia,

Lisätiedot

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous

Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous Vihreä, keltainen, sininen ja punainen biotalous MMM:n tiekartta biotalouteen 2020 1 MMM:n hallinnonalan strategiset päämäärät Pellot, metsät, vedet, kotieläimet sekä kala- ja riistakannat ovat elinvoimaisia

Lisätiedot

Vihreä kasvu maalta on vastaus Suomen haasteisiin

Vihreä kasvu maalta on vastaus Suomen haasteisiin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki Puhelin 020 4131 www.mtk.fi Tutustu eduskuntavaaliteemoihimme tarkemmin osoitteessa www.mtk.fi/eduskuntavaalit ja

Lisätiedot

Saarijärven elinkeinostrategia.

Saarijärven elinkeinostrategia. Saarijärven elinkeinostrategia www.ssypkehitys.fi Sisällys 1. Strategian iso kuva 2. Visio 3. Asiakkaat 4. Toiminnan tärkeimmät fokukset 5. Toimintatapa 6. Isot strategiset muutokset 7. Strategian sisällölliset

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työterveyslaitos www.ttl.fi

Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työterveyslaitos www.ttl.fi Verkostot työhyvinvoinnin tukena Jaana Lerssi-Uskelin (11.9.2014) Työhyvinvointia edistäviä verkostoja 2014-2015 Työterveyslaitoksen koordinoimat verkostot Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto TTL:n koordinoimat

Lisätiedot

Maaseuturahaston toimenpiteet ja Satakunnan alueelliset painopisteet

Maaseuturahaston toimenpiteet ja Satakunnan alueelliset painopisteet Maaseuturahaston toimenpiteet ja Satakunnan alueelliset painopisteet 2014-2020 Rahoitusinfo Noormarkun klubi 12.2.2015 Satakunnan ELY-keskus, Maaseutuyksikkö, Timo Pukkila 11.2.2015 1 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide

Talousarvion 2016 laadintaohjeen liite 1. Kuntalainen ja asiakas. Tilaajan eli valtuuston asettama tavoite ja toimenpide Hyvinvoiva kuntalainen Ennaltaehkäisevien ja terveyttä edistävien palveluiden kehittäminen Varhaisen puuttumisen resurssien kohdentaminen ja palveluiden kehittäminen poikkihallinnollisesti 1. Liikuntapalveluissa

Lisätiedot

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi

Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Mahdollisuuksien maaseutu Kaakkois-Suomi Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Etelä-Karjalan MYR Koulutustilaisuus 13.11.2017 Kaakkois-Suomen ELY-keskus Maaseudun kehittäminen Manner-Suomen

Lisätiedot

Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala

Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala Oppilaitoksen rooli maatilojen kehittäjänä HUOMISEN OSAAJAT -HANKKEEN ASIANTUNTIJALUENTOPÄIVÄ 17.5.2013 Mustiala Koulutusjohtaja Susanna Tauriainen MTK ry 20.5.2013 Toimintaympäristön muutokset Koulutustoimikuntien

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017

ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 2 1. ITÄ-LAPIN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA-AJATUS Itä-Lapin kuntayhtymä on vuonna 1993 perustettu Itä-Lapin kuntien vapaaehtoinen yhteistyö- ja

Lisätiedot

CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014

CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014 CAP2020-uudistuksen ja kansallisten tukien valmistelun tilannekatsaus Mavin tukihakukoulutukset 2014 valtiosihteeri Risto Artjoki/ ylijohtaja Heimo Hanhilahti MMM 12.2.2014 Tampere ja 18.2.2014 Oulu Valmistelun

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020

Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020 Kumppanuus ja maaseutu 2014-2020 Nvm Sirpa Karjalainen Maa- ja metsätalousministeriö CAP valmistelut vuonna 2013 Irlannin puheenjohtajuuskauden tavoiteaikataulu 24. 25.6. Maatalouden ministerineuvosto,

Lisätiedot

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020

Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 Liitenro1 Kh250 Kv79 Pieksämäen kaupungin Strategia 2020 2 Pieksämäen kaupungin strategia 2020 Johdanto Pieksämäen strategia vuoteen 2020 on kaupungin toiminnan punainen lanka. Strategia on työväline,

Lisätiedot

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA)

Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) irene.roos@tts.fi Green Care vihreä hoiva maaseudulla (VIVA) Elinkeinojen

Lisätiedot

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA - MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2011-2024 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2011 2024 1 (4) JOHDANTO Strategia kattaa kuluvan valtuustokauden lopun ja kolme seuraavaa valtuustokautta. Tavoitteena

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan. Olemme poliittisesti

Lisätiedot

Allianssin. strategia

Allianssin. strategia Allianssin strategia 2021 VISIO 2021 ALLIANSSI EDISTÄÄ NUORTEN HYVINVOINTIA Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry on valtakunnallinen nuorisotyön vaikuttaja- ja palvelujärjestö, joka yhdistää nuorisoalan.

Lisätiedot

Biokaasutuotannon tuet. Maa- ja metsätalousministeriö

Biokaasutuotannon tuet. Maa- ja metsätalousministeriö Biokaasutuotannon tuet Maa- ja metsätalousministeriö MMM Biokaasutuotannon tuet Maatilainvestoinnit Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2007-2013 Bioenergiatuotannon avustus TEM Syöttötariffi Energiatuki

Lisätiedot

Kansallinen luonnonvarastrategia: Strategiaprosessin tavoitteet ja toteutus

Kansallinen luonnonvarastrategia: Strategiaprosessin tavoitteet ja toteutus Kansallinen luonnonvarastrategia: Strategiaprosessin tavoitteet ja toteutus Eeva Hellström Kestävän kehityksen toimikunnan ja Luonnonvarainneuvoston kokoukset 24.4.2008 Strategiprosessin asemointi Kansainvälinen

Lisätiedot