ICT-valmistelun tilannekatsaus Maakuntauudistuksen johtoryhmä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ICT-valmistelun tilannekatsaus Maakuntauudistuksen johtoryhmä"

Transkriptio

1 ICT-valmistelun tilannekatsaus Maakuntauudistuksen johtoryhmä Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: Youtube: POPmaakunta

2 Esityksen sisältö 1. Tietohallinnon, ICT-palvelujen johtamisen ja palvelujen digitalisoinnin toimintamallit 2. Muutoksen hallinta kokonaisarkkitehtuurin avulla 3. Tietojärjestelmäkokonaisuuksien valmistelu 1. Toimialariippumattomat tietojärjestelmät 2. Tietojohtamisen tietojärjestelmät 3. Terveydenhuollon tietojärjestelmät 4. Sosiaalihuollon tietojärjestelmät 5. Valtiolta siirtyvät tietojärjestelmät 6. Pelastustoimi 4. Maakunnan ICT-infrastruktuuri 5. Maakunnan palvelujen digitalisoinnin suunnittelu 6. Maakuntien kansalliset palvelu- ja kehittämiskeskukset 7. Maakuntavalmistelun keskeiset ICT-riskit 8. Päätösesitys

3 #1 Tietohallinnon, ICTpalvelujen johtamisen ja palvelujen digitalisoinnin toimintamallit

4 POP Tietohallinnon, ICT-palvelujen johtamisen ja palvelujen digitalisoinnin toimintamallit ICT-valmistelussa on tunnistettu vaihtoehtoisia skenaarioita tietohallinnon ja ICT-toimintojen organisoimiseksi POP maakunnassa. Tietohallinnon, ICT-palvelujen ja digitalisoinnin johtamisen vaihtoehtoisten toimintamallien suunnittelun tueksi keväällä 2018 tutustuttiin suomalaisten suuryritysten (VR, Valio, Stora Enso, Kone) toimintamalleihin. 9/2018 käynnistettiin maakunnan tietohallinnon toiminta- ja organisaatiomallien syvällisempi valmistelu, joka kytkeytyy tiiviisti maakuntakonsernin ja sen virasto-organisaation valmisteluun. Suunnittelutyössä tuotetaan ratkaisuvaihtoehdot 1. Maakunnan tietohallinnon johtamiseen 2. ICT-palvelutuottajaverkoston johtamiseen 3. Maakunnan palvelujen digitalisoinnin johtamiseen 4. Lisäksi tavoitteena on pilotoida asukkaiden osallistamisen toimintamallia, jonka avulla voitaisiin säännöllisesti kerätä palautetta ja ideoita POP maakunnan alueen asukkailta ICT-ratkaisujen ja digitaalisten palvelujen kehittämiseen.

5 POP Tietohallinnon, ICT-palvelujen johtamisen ja palvelujen digitalisoinnin toimintamallit Valmisteluun osallistetaan syksyn aikana keskeiset tietohallinnon sidosryhmät ja asiantuntijat. Avainsidosryhmiksi on tunnistettu mm. organisaatioiden toimiva johto, tietohallinto- ja ICT-henkilöstö sekä palvelutuottajat, kehityspäälliköt ja prosessien omistajat. Aikataulutavoite 12/2018, johon mennessä on selvitetty vaihtoehtoiset mallit maakunnan päätöksenteon pohjaksi.

6 POP Tietohallinnon, ICT-palvelujen johtamisen ja palvelujen digitalisoinnin toimintamallit Maakuntauudistuksen ICT-muutosohjelman toteutus pohjautuu vahvasti kyvykkään kumppanin hyödyntämiseen toteuttamistoimenpiteissä. ICT-palvelutuotannon osalta on tehty selvitystyö Pohjois-Pohjanmaan liiton (PPL), Pohjois- Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP), Istekki Oy:n ja Lapit Oy:n kanssa. Selvitystyön pohjalta on luotu edellytyksiä yhteistyölle Istekin kanssa. Mahdollisen strategisen omistajuuden ja siihen liittyvien liikkeenluovutusten osalta PPSHP on tehnyt päätöksen, että asia ratkaistaan siinä vaiheessa, kun lakipaketeista ja maakuntauudistuksen etenemisestä on päätökset (11/2018).

7 #2 Muutoksen hallinta kokonaisarkkitehtuurin avulla (Marko Pylkkänen)

8 Muutoksen hallinta kokonaisarkkitehtuurin avulla Maakuntauudistuksessa on kyse monimutkaisesta organisaatioiden ja toimintojen yhdistämisestä. POP maakunnan suunnittelua ja kehittämistä tuetaan kokonaisarkkitehtuurin keinoin linkittämällä toisiinsa maakuntaorganisaatio ja sen toimintaan kytkeytyvät toimijat, palvelut, tiedot, tietojärjestelmät ja teknologia. Kokonaisarkkitehtuurityön keskeisin tavoite on varmistaa ratkaisujen yhteentoimivuus. Muutoksen suunnittelun näkökulmasta on ollut keskeistä hahmottaa lähtötilanne. Lähtötilannetta on kartoitettu useilla alueen organisaatioille kohdennetulla kyselyillä (mm. ICT-infrastruktuuri, tietojärjestelmät, ICT-sopimukset). Lisäksi kevään 2018 aikana toteutettiin ns. kuntakierros, jonka avulla tarkennettiin lähtötilannetiedot maakunnan tavoitetilan suunnittelun tueksi. Tavoitetilan määrittelyssä keskeinen väline on maakunnan tietojärjestelmäsalkku, josta tunnistetaan tavoitetilaan parhaiten sopivat (1) toimialojen yhteiskäyttöiset tietojärjestelmät sekä (2) toimialakohtaiset tietojärjestelmät. Tavoitetila ja järjestelmävalinnat tehdään tiiviissä yhteistyössä maakunnan toiminnasta vastaavien suunnittelijoiden kanssa (vastuuvalmistelijat, projektipäälliköt ja asiantuntijat). Tietoarkkitehtuurissa kuvataan maakunnan käsitteet ja tietoryhmät, joita tarvitaan mm. tiedon johtamiseen sekä erilaisten mittareiden ja integraatioiden rakentamiseen. Tietomäärittelyn ja erilaisten viitearkkitehtuurien osalta on käynnissä useita kansallisia yhteistyöhankkeita, joiden avulla parannetaan yhteentoimivuutta ja tiedon toissijaista käyttöä esimerkiksi johtamisen ja kehittämisen välineenä. Osallistuminen kansalliseen yhteistyöhön (mm. maakuntien viitearkkitehtuurityö ja sote-kokonaisarkkitehtuurityö) antaa maakunnalle mahdollisuuden vaikuttaa pitkän tähtäimen kansallisiin kehityspolkuihin.

9 Muutoksen hallinta kokonaisarkkitehtuurin avulla

10 #3 Tietojärjestelmäkokonaisuuksien valmistelu

11 #3.1 Toimialariippumattomat tietojärjestelmät (Tuomo Liejumäki)

12 Toimialariippumattomat tietojärjestelmät POP maakunnan valmistelussa on tehty päätös Monetra Oy:n hyödyntämisestä osana talous- ja henkilöstöhallinnon (TAHE) palvelukokonaisuutta. POP maakunta on yhteistyössä Monetran kanssa suunnitellut ja osittain toteuttanut maakunnan TAHEtietojärjestelmäkokonaisuutta. Maakunnan taloushallinnossa jatkossa hyödynnettävät tietojärjestelmät on valittu ja niiden osalta nojaudutaan voimakkaasti Monetran tarjoamiin tietojärjestelmiin. Tällä hetkellä suurin avoinna oleva asia on maakunnan tuleva henkilöstöhallinnon tietojärjestelmä. POP maakunnan henkilöstö- ja ICT-valmistelijat sekä alueen organisaatioiden henkilöstöhallinnon asiantuntijat arvioivat kahta vaihtoehtoista tietojärjestelmää SWOT-analyysin avulla. Tavoitteena on, että asiasta voidaan tehdä päätös marraskuussa Väliaikaishallinnolle otetaan käyttöön Monetran tarjoama Fivaldi-järjestelmä talous- ja henkilöstöhallinnon tarpeisiin. Sopimustenhallintaan on kilpailutuksella valittu Cloudia-järjestelmä. POP maakunta on aktiivisesti mukana Vimanan kansallisissa määrittelyhankkeissa, joista haetaan ratkaisua mm. asianhallintaan sekä verkkosivustoille. Näihin ratkaisuihin sitoutumisesta on tehtävä viralliset päätökset lähiaikoina. Sitoutuminen näihin ratkaisuihin tuodaan päätettäväksi, kun Vimanalta saadaan tarvittavat ohjeistukset. TORI-tietojärjestelmillä on riippuvuuksia maakunnan organisoitumiseen ja sitä kautta toimialojen ydintietojärjestelmiin. ICT-valmistelun kannalta on kriittistä, että tiedot mm. organisaatiorakenteesta (kustannuspaikat, toimipisteet, siirtyvä henkilöstä, jne.) saadaan riittävän ajoissa (tavoiteaikataulu 2020 vuoden alkupuolella). Tämä on edellytyksenä maakunnan toimivan tietojärjestelmäkokonaisuuden rakentamiselle.

13 #3.2 Tietojohtamisen tietojärjestelmät (Jari Vanhatalo)

14 Tietojohtamisen tietojärjestelmät POP maakunnan johtamisen kannalta tietojohtamista tukevat tietojärjestelmät tulevat olemaan keskiössä. Tiedon johtaminen ja tietovarastointi -projektissa on laadittu kevään aikana tietovarastoinnin arkkitehtuurisuunnitelma sekä kartoitettu maakunnan tietolähteiden (toimijoiden tietojärjestelmät) nykytilaa. Lisäksi tavoitteena on edistää maakunnan toimijoiden kirjaamiskäytäntöjen yhtenäistämistä, jonka avulla parannetaan tiedon laatua ja käytettävyyttä sekä hoitotyön että johtamisen tarpeisiin. PPSHP:n ICT-ympäristöstä on erotettu projektin toteutusvaiheen käyttöön tietotekninen ympäristö, jonne on siirretty ensimmäiset maakunnan tasoiset tietokokonaisuudet (väestö, erikoissairaanhoidon potilaskohtainen kuntalaskutus). Projektin seuraavissa vaiheissa POP maakunnan tietovarastoon siirretään kuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintatietoja (käynnit, asumispäivät, hoitopäivät) sekä mahdollisuuksien mukaan kirjanpidon toteumatietoja huomioiden kunkin organisaation tietojärjestelmien valmiudet tiedon tuotannossa ja siirroissa. Sote-toimintatiedon tietovarasto on tässä vaiheessa ns. tutkimusrekisteri, joka perustuu Sitra/THL:n tutkimuslupaan sekä tietoja luovuttavan organisaation suostumukseen. Tekninen tietovarastoratkaisu mahdollistaa toimintatietojen tuonnin myös muista toimialojen (esim. valtiohallinto, pelastustoimi) järjestelmistä myöhemmin tehtävän priorisoinnin pohjalta. Edellä kuvattujen tietojen siirtoon tarvitaan seuraavassa vaiheessa kuntatoimijoiden ICT- ja kirjaamisen asiantuntijoiden työpanosta. Ratkaisun rakentaminen hyödyttää laajasti alueen toimijoita eli organisaatiot saavat käyttöönsä vertailutietoa toisista maakunnan organisaatioista.

15 #3.3 Terveydenhuollon tietojärjestelmät (Pekka Kantola)

16 Terveydenhuollon tietojärjestelmät Perusterveydenhuollon osalta POP maakunnan käyttöön tulevan potilastietojärjestelmän konsolidointivaihtoehtoja viimeistellään tarvittavaa päätöksentekoa varten. Tavoitteena on rakentaa mahdollisimman riskitön ja kustannustehokas siirtymä yhtenäisiin kapasiteetti- ja tietojärjestelmäratkaisuihin. Tällä hetkellä selvitetään toteutuspolkua, jossa kuntien ja kuntayhtymien nykyiset järjestelmät päivitetään tarvittavilta osin ( pakolliset päivitykset ). Päivitysten yhteydessä eri toimijoiden tietojärjestelmät siirretäisiin vaiheistetusti yhteiseen, maakunnalle siirtyvään tuotantoympäristöön (PPSHP kumppanien tuella) 6/2019 6/2021 välisenä aikana. Yhteisen ICT-ympäristön määrittely ja käyttöönottojen vaiheistuksen suunnittelu (mm. päivitysjärjestys) on käynnissä ja vaihtoehdot päätöksenteolle esitellään loppuvuoden aikana, jotta toteutukset voidaan käynnistää heti kun maakuntalait on käsitelty eduskunnassa. Erikseen selvitetään, että voidaanko jo ennen vuotta 2021 siirtyä yhden rekisterinpitäjän malliin, joka helpottaisi yhtenäisen ICT-ratkaisun rakentamista. Tällä hetkellä selvitetään vaihtoehtoa, jossa Oulun kaupungin päivitysprojekti ja sen osaajat valjastettaisiin tulevan maakunnan alustan rakentamiseen. Tässä skenaariossa ensimmäisenä päivittäjänä olisi Oulun kaupunki, jolloin lähes puolet käyttäjistä ja merkittävä osa tarvittavista liittymistä toteutettu valmiiksi vuoden 2021 maakuntaan siirtyvässä tuotantoympäristössä. Tämä skenaario vähentäisi merkittävästi riskejä toimintojen siirtojen näkökulmasta. Tätä vaihtoehtoa selvitetään yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa.

17 Terveydenhuollon tietojärjestelmät Terveydenhuollon tietojen siirrossa maakunnan käyttöön tukeudutaan kansalliseen Kanta palveluun. Siirtämistä koskevat suunnitelmat ja toteutus tehdään kuntatoimijoiden ja maakuntavalmistelun yhteistyönä. Lisäksi nykyisiä tietojärjestelmiä varaudutaan käyttämään katselukäytössä niiden tietojen osalta, joita ei ole siirretty Kanta-palveluihin. Hoidon tukipalvelujen ja muiden integroituvien tietojärjestelmiä yhtenäistetään erillisen suunnitelman mukaan jo ennen maakunnan aloittamista. mm. kuvantaminen, apuväline ja kuntoutus, itseilmoittautuminen, sähköiset palvelut Sairaalatoimintojen ja erikoissairaanhoidon osalta kertomusjärjestelmänä jatketaan ESKO -tuoteperheen käyttöä ja sen laajentamista Oulun kaupunkisairaalan vuodeosastotoimintaan selvitetään. Tulevaisuuden sairaala -hakkeen teknologiaohjelman (UUTE) kehityskohteita yhteensovitetaan koko maakunnan SOTE ICT-kehittämistarpeisiin.

18 #3.4 Sosiaalihuollon tietojärjestelmät (Merja Hauhtonen)

19 Sosiaalihuollon tietojärjestelmät Sosiaalihuollon tietojärjestelmien yhtenäistämistä suunnitellaan osana terveydenhuollon tietojärjestelmien konsolidaatiota. Siirtymäajan tavoitteena on maakuntayhteinen sosiaalihuollon tietojärjestelmäratkaisu ja pitkässä juoksussa uudistaa ratkaisut kilpailutusten kautta maakunnan linjausten perusteella. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteentoimivuutta edistetään mm. asiakastietolakia uudistamalla. Sosiaalihuollon tiedonhallintaa ohjaa THL, jonka määrittelyjen pohjalta tietojärjestelmätoimittajat tulevat ratkaisemaan tiedonhallinnan toteuttamisen järjestelmissään 2021 mennessä. Maakuntauudistuksen pidentynyt siirtymäaika mahdollistaa sosiaalihuollon tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan paremman suunnittelun mm. asiakastietomallin käyttöönoton suunnittelulla (työ käynnistynyt 9/2018). Asiakastietomallin käyttöönoton suunnittelun tavoitteena on luoda maakunnalle yhtenäiset sosiaalihuollon prosessit ja toimintamallit, jotka perustuvat kansalliseen sosiaalihuollon palvelutehtäväluokitteluun, sosiaalihuollon palveluihin, palveluprosesseihin, prosessin vaiheisiin ja asiakirjoihin. Rakenteisten asiakirjojen käyttöönotto ajoittuu Kanta II -vaiheeseen 2021 mennessä. Rakenteisuuden tavoitteena on mm. tiedon käsittelyn tehostuminen ja jalostaminen kansalliseen ja maakunnan käyttöön. Maakuntavalmiudessa keskeistä on saattaa sekä sosiaali- että terveydenhuollon asiakirjat ja tiedot maakunnan käyttöön 2021 mennessä, vähintään siltä osin kuin ne tukevat erityistason ja akuutin tiedon tarvetta tiedon syntypaikasta tai muodosta riippumatta (tietointegraatio). Kansallinen Kanta-palvelu on keskeisessä roolissa tietojen saattamisessa maakunnan käyttöön. Tästä syystä maakuntavalmistelussa pyritään edistämään sosiaalihuollon nykyorganisaatioiden liittymistä Kantaarkistoon. Jatkosuunnittelussa tullaan arvioimaan, mitä ja missä laajuudessa järjestelmiä päivitetään huomioiden tulevan maakunnan tietotarve.

20 #3.3 ja 3.4 Maakunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät tulevaisuudessa?

21 Maakunnan linjattava SOTE-tietojärjestelmien uudistamisstrategia! Maakuntatasolla on ratkaistava halutaanko sote-toimintoihin yksi yhtenäinen kertomusjärjestelmä, jossa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon tiedot olisivat yhtenä loogisena kokonaisuutena. Tällä hetkellä ongelmana on ettei tiedot eri järjestelmistä näy ristiin ja tietoja kirjataan moneen paikkaan Sairaalaan asiakkaaksi tuloprosessissa on merkittävä tehostamispotentiaali (vrt. päivystys) Sosiaalihuoltolain mukaisia toimintoja hoidetaan laajasti terveydenhuollon tietojärjestelmissä Valinnanvapaus? YO-sairaalan toiminnot? Tulevaisuuden sairaala? Kotoa-kotiin? Ennaltaehkäisy? Terveydenhuollon pidemmän aikavälin uudistussuunnittelua tehdään kansallisessa SoteDigija UNA-yhteistyössä. Siirtymäajan tavoitteena on rakentaa maakuntayhteinen perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon? tietojärjestelmäratkaisu Ratkaisut tulee uudistaa kilpailutusten kautta maakunnan linjausten perusteella Kaikille SOTE-toiminnoille (yksi) yhteinen ratkaisu voidaan joko 1) hankkia markkinoilta tai 2) kehittää itse ESKO-järjestelmän investoimalla ESKO -tuoteperheen osalta tehdään ulkopuolinen arvio sitä koskevien tulevaisuuden linjausten tekemiseksi. Nämä edellä mainitut asiat kytketään maakunnan digi-strategiatyöhön

22 #3.5 Valtiolta (ELY) maakuntien käyttöön siirtyvät tietojärjestelmät (Matti Tauriainen)

23 Valtiolta siirtyvät tietojärjestelmät Vimana on käynnistänyt kansallisen projektin, jossa on selvitetty valtiolta maakuntien käyttöön siirtyviä tietojärjestelmiä (esiselvitysraportti julkaistu keväällä 2018). Vimana on perustanut projektitoimiston, jonka tehtävänä on suunnitella tekniset ratkaisut ja ratkaisujen käyttöönotot, joiden avulla tulevista maakunnista on mahdollista käyttää eri virastojen omistamia tietojärjestelmiä. Keskeisessä roolissa tulee olemaan Vimanan kansallinen kytkentäydin, jota kautta maakunnat liikennöivät kansallisiin ratkaisuihin sekä ministeriöiden ja virastojen tietojärjestelmiin. Vimanan projektitoimisto tarvitsee jokaisesta maakunnasta vastinpareja (n. 1 htv per maakunta) selvittämään maakuntakohtaiset tarpeet ja varmistamaan ratkaisujen toimivuus. POP maakunnan tarpeiden määrittelemiseksi tullaan tarvitsemaan tiedot valtionhallinnosta siirtyvästä henkilöstöstä, toimipisteistä sekä työssä mahdollisesti tarvittavista erikoistyövälineistä (esim. työasemaan kytkettävät lisälaitteet). POP maakunnan ICT-muutosohjelmassa on varauduttu rekrytoimaan tarvittavat valmisteluresurssit (projektipäällikkö/asiantuntija) sekä osallistamaan muut ICT-asiantuntijat, joiden tehtävänä on varmistaa POP maakunnan yhteensopivuus ja rakennuttaa tarvittavat ICT-ratkaisut. Valtiolta maakuntien käyttöön siirtyvien tietojärjestelmien tarkempi eteneminen selviää syksyn aikana, kun kansalliset aikataulut päivitetään Vimanan ja ministeriöiden toimista. STM:n johdolla on käynnissä maatalouslomituksen tietojärjestelmän uudistamisselvitys. Auki olevana asiana on ns. kasvupalveluviraston (TEM) ja Vimanan välinen roolitus ja työnjako.

24 #3.6 Pelastustoimen ICTratkaisut (Matti Tauriainen ja Marko Pylkkänen)

25 Pelastustoimen ICT-ratkaisut POP maakunnan alueella toimii kaksi pelastuslaitosta, joiden toiminnot ja ICT-ratkaisut yhdistyvät osana maakuntauudistusta. Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitos ovat yhteistyössä koonneet tietojärjestelmäkarttaa ja tunnistaneet konserniyhteisiä tietojärjestelmiä (mm. TAHE, ICT-infrastruktuuri, toimistosovellukset). Osana pelastuslaitosten valmistelutyötä on hahmoteltu tavoitetilaa tietojärjestelmien osalta. Pelastuslaitosten käyttöön tulee kansallisia ICT-ratkaisuja Turvallisuusverkon ratkaisut varautumiseen (TUVE) Tietojärjestelmiä (esim. KEJO), joiden käyttöönotto on suunniteltava yhteistyössä POP ICT-valmistelun kanssa yhteentoimivuuden varmistamiseksi. Vimanan hankesalkussa on myös valmisteilla kansallinen hanke pelastuslaitosten yhteisen valvontasovelluksen hankkimiseksi. POP ICT-muutosohjelmassa on varattu resursseja (mm. projektipäällikkö, ICTinfrainvestoinnit) pelastustoimialan tarvitsemien ratkaisujen rakentamiseksi. Tarvittavat rekrytoinnit on tarkoitus käynnistää heti kun maakuntauudistuksen etenemisestä on tarvittavat päätökset.

26 #4 Maakunnan ICTinfrastruktuuri (Marko Niskala)

27 POP maakunnan toiminta rakentuu maakunnallisen ICT-infrastruktuurin varaan POP maakunnan toiminnan tarvitsema ICT-infrastruktuuri rakentuu vaiheittain vuoteen 2021 mennessä. Tällä hetkellä valmistellaan eri osa-alueiden ratkaisusuunnitelmia yhteistyössä PPSHP:n ja POP maakunnan tulevien palveluntuottajien kanssa. Suunnitelmiin sovitetaan PPSHP:n nykyinen toimintaympäristö ja Tulevaisuuden Sairaalan Uusi Teknologia (TulSa/UUTE) -hankkeen myötä tulevat muutostarpeet. Vastuiden siirtymisen jouhevoittamiseksi POP maakunta tulee antamaan suosituksia siitä, miten vuosina hankittavien laitteistojen maakuntayhteensopivuus varmistetaan. Maakuntaan siirtyvä laitekanta on myös inventoitava, johon pyritään löytämään mahdollisimman automatisoitua ratkaisua. Inventoinnin pohjalta suunnitellaan laitekannan siirto.

28 POP maakunnan toiminta rakentuu maakunnallisen ICT-infrastruktuurin varaan POP alueen kattavan tietoliikennekilpailutuksen valmistelu on käynnistetty 12/2017 Tarjouspyynnön määrittely on loppusuoralla ja tavoitteena on laatia hankintasopimukset 4/2019 Yhteishankinnan avulla luodaan maakunnan laajuinen tietoliikenneratkaisu, jota voivat hyödyntää yhteishankintaan osallistuvat kuntatoimijat ja tuleva maakunnan kaikki toimialat. Yhteinen tietoliikenneratkaisu helpottaa palvelujen siirtoa kuntatoimijoilta ja valtionhallinnolta POP maakunnalle. Maakuntalainsäädännön astuttua voimaan väliaikaishallinnon valmistelutehtäviin rekrytoidaan iso joukko valmistelijoita, joita varten tarvitaan toimivat ICT-ratkaisut ja niihin liittyvät tukipalvelut. Tähän on hahmoteltu innovatiivista pilvipalveluun pohjautuvaa ratkaisua yhdessä palvelutuottajan kanssa. ICT-infrastruktuurin keskeisin suunnitteluperiaate on jatkuvuuden turvaaminen. Tästä syystä uudet maakunnan ratkaisut pyritään rakentamaan olemassa olevien rinnalle, joka mahdollistaa palvelujen häiriöttömän siirron pitkällä aikavälillä (5-10 vuotta). Toteutusvaiheessa huomioidaan kansallisten ratkaisujen kehittyminen (Vimana) ja niiden vaikutus lopputulokseen. Riskinä kokonaisuuden näkökulmasta on se, että kansalliselta tasolta ei hahmoteta muutoksen monimutkaisuutta, eikä sieltä saada riittävän selkeitä linjauksia suunnittelutyön tueksi.

29 #5 Maakunnan palvelujen digitalisoinnin suunnittelu (Juhani Heikka & Tapio Matinmikko)

30 POP maakunnan palvelujen asiakaslähtöinen digitalisointi on priorisoitu korkealle POP maakunnan ICT-valmistelussa on rakennettu ja pilotoitu työkalupakkia, jonka avulla käydään läpi toimialojen toimintaprosessit ja tunnistetaan palvelujen digitalisointipotentiaali erityisesti asiakkaiden näkökulmasta. Tätä varten on luotu prosessi ja arviointikehikko, jonka avulla voidaan jäsentää kyseessä olevan digitalisointitarpeen strategianmukaisuus, toteuttamiskelpoisuus ja digitalisoinnin avulla saavutettavat hyödyt. Valtiovarainministeriö rahoittama digitukihanke (POUTA) on käynnistetty PPL:n vetämänä syyskuun alusta. Hankkeessa tullaan kokoamaan koko maakunnan kattava digitukiverkosto, käynnistämään ja koordinoimaan sen toiminta. Hankkeen aikana tullaan muodostamaan pidemmän aikavälin toimintasuunnitelma sekä kannustin mallit digituen jatkuvuuden turvaamiseksi myös hankkeen jälkeen.

31 POP palvelujen digitalisointiprosessi

32 POP palvelujen digitalisointiprosessi

33 POP palvelujen digitalisointiprosessi

34 POP palvelujen digitalisointiprosessi Arviointikehikkoa on testattu sosiaalipalveluissa. Työvälineitä tullaan seuraavaksi kokeilemaan suunterveydenhuollon kokonaisuudessa. Seuraavassa vaiheessa menetelmän käytön osaamista pitää laajentaa palkkaamalla ICT-valmisteluun ICT-muutosohjelman mukaisia digitalisoinnin asiantuntijoita. Näin voidaan peilata läpi kaikki maakunnan toimialat ja nostaa keskeiset teemat osaksi maakunnan digi-strategiavalmistelua, jonka valmistelu on päätetty käynnistää (maakuntauudistuksen johtoryhmä ).

35 #6 Maakuntien kansalliset palvelu- ja kehittämiskeskukset

36 Maakunnille on perustettu 3 palvelukeskusta 1. Vimana, jonka toimialana maakuntien yhteiset ICT-ratkaisut 2. Maakuntien Tilakeskus, joka tarjoaa maakunnille niiden tarvitsemia tiloja ja työympäristöjä (ml. kiinteistöjen tietoliikennekaapeloinnit, laitetilat, kiinteistövalvontaratkaisut, jne.) 3. SoteDigi, jonka tehtävänä on kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja. 4. Näiden lisäksi PPSHP on yhtenä perustajajäsenenä mukana sairaanhoitopiirien perustamassa Una Oy:ssä, jonka kautta rakennetaan yhteishankintoja maakuntien asiakasja potilastietojärjestelmäkokonaisuuden uudistamiseksi. Kaikilla edellä mainituilla yhtiöllä on sidonnaisuuksia ja rajapintoja POP maakunnan tietohallinto- ja ICT-toimintoihin Kansallisten toimijoiden toimintoja vasta käynnistellään eikä niiden palveluista, sitovista aikatauluista, sopimuksista, työnjaosta, roolituksesta ole vielä selvyyttä Keskeinen asia huomioon otettavaksi on se, että maakunta vastaa palveluista ja niiden toimivuudesta. Näin ollen, mikäli kansallista tasolta ohjataan kansallisten ratkaisujen käyttöön (käyttö- tai muu velvoite) on niistä palveluista oltava tarvittavat faktat, sopimukset ja realistiset käyttöönottoaikataulut maakunnan käytettävissä viimeistään vuoden 2019 alkupuolella.

37 #7 Maakuntavalmistelun keskeiset ICT-riskit

38 ICT-valmistelun keskeisimmät riskit 1. Toteuttamisvaiheen resurssointi Jo nyt on näköpiirissä, että käynnistyvät ICT-muutostoimenpiteet vaativat merkittäviä henkilöresursseja, eikä kaikkia osaajia tulla löytämään sisäisten hakujen kautta. Tästä syytä maakunnan tulee rakentaa tarvittavat kumppanuudet (in-house) kuntoon, joka mahdollistaa joustavamman ja pitkäjänteisemmän resurssien hankkimisen. 2. Eri tasojen päätöksentekokyvykkyydestä POP maakuntavalmistelussa tulee luoda valmiuksia sille, että organisaatiorakenteista ja toimintamalleista kyetään päättämään ajoissa, jotta tarvittavat määritykset voidaan tehdä maakunnan käyttöön tuleviin tietojärjestelmiin. Kaikki ratkaisut on kyettävä testaamaan hyvissä ajoin ennen maakunnan toiminnan alkamista, jotta voidaan välttyä palvelutoiminnan häiriöiltä. 3. Toimijoiden epäselvät roolit Maakunnat ovat jo pitkään viestineet kansalliselle tasolle, että maakunnan ICT-toimijoiden (mm. Vimana, SoteDigi, Kela) roolit eivät ole riittävän selviä. Käytännössä maakuntien käytössä ei ole riittävän yksityiskohtaista tietoa suunnittelutyön pohjaksi. Tämä voi johtaa siihen, että maakuntien on tehtävä omat ratkaisunsa, koska riskit kasvavat muuten sietämättömän suuriksi. Vastuu palveluista ja niiden toimivuudesta on aina maakunnalla.

39 #8 Päätösesitykset

40 Muutosjohtajan esitys Maakuntauudistuksen johtoryhmä merkitsee ICT-valmistelun tilannekatsauksen tiedoksi.

POP maakunnan ICT-valmistelu on erittäin laaja kokonaisuus. Tähän tilannekatsaukseen on koottu ylätason tilannekuva keskeisimmiltä osa-alueilta.

POP maakunnan ICT-valmistelu on erittäin laaja kokonaisuus. Tähän tilannekatsaukseen on koottu ylätason tilannekuva keskeisimmiltä osa-alueilta. Maakuntauudistuksen johtoryhmä 68 18.09.2018 Pohjois-Pohjanmaan ICT-valmistelun tilannekatsaus Maakuntauudistuksen johtoryhmä 18.09.2018 68 POP ICT-valmistelu on organisoitu useaan alakokonaisuuteen. Kokonaisvastuu

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 8/ (19) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 8/ (19) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 8/2018 1 (19) Maakuntauudistuksen johtoryhmä Aika 18.09.2018 klo 09:00-12:17 Paikka Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu Läsnä Harju Pauli puheenjohtaja

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen ICT-työryhmä

Pohjois-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen ICT-työryhmä Pohjois-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen ICT-työryhmä ke 12.12.2017 klo 1415-16, skype-kokous Juhani Heikka, ICT-vastuuvalmistelija Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus / Pohjois-Pohjanmaan liitto

Lisätiedot

POP maakunnan ICT-valmistelu

POP maakunnan ICT-valmistelu POP maakunnan ICT-valmistelu Tietojärjestelmätoimittajien tapaaminen 4.4.2018 Valtiovarainministeriössä Juhani Heikka, ICT-vastuuvalmistelija Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus (PPL) Esityksen sisältö

Lisätiedot

ICT-valmistelun tilannekatsaus Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh:

ICT-valmistelun tilannekatsaus Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: ICT-valmistelun tilannekatsaus 20.12.2018 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041 Juhani.heikka@popmaakunta.fi Twitter:@JuhaniHeikka www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

SOTE ICT tilannekatsaus

SOTE ICT tilannekatsaus SOTE ICT tilannekatsaus Sote johdon kokous 20.2.2018 Pekka Kantola, projektipäällikkö Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus (Pohjois-Pohjanmaan liitto) SOTE ICT valmistelun tilanne 20.2.2018 SOTE ICT ohjausryhmä

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3. Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.2019 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041

Lisätiedot

POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät. Sote johton kokous Merja Hauhtonen Pekka Kantola

POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät. Sote johton kokous Merja Hauhtonen Pekka Kantola POP SOTE ICT toimialasidonnaiset järjestelmät Sote johton kokous 8.6.2018 Merja Hauhtonen Pekka Kantola Tilannekatsaus Sosiaalihuollon asiakastietomalli ja asiakirjat maakunnan käyttöön Sote ICT muutosohjelma

Lisätiedot

ICT-työryhmän tilannekatsaus

ICT-työryhmän tilannekatsaus ICT-työryhmän tilannekatsaus Maakuntauudistuksen ohjausryhmä 24.4.2017 Juhani Heikka Pääteemat 1. Esivalmistelun eteneminen 2. POP-IT hankkeen keskeisimpiä tuloksia 3. ICT-palvelujen järjestäminen 4. Rahoitusmahdollisuudet

Lisätiedot

Pirkanmaa2021 -tilannekatsaus

Pirkanmaa2021 -tilannekatsaus Pirkanmaa2021 -tilannekatsaus Katsaus ICT-valmistelun tilanteeseen 5.9.2018 -Heikki Valtonen, ICT projektipäällikkö, Pirkanmaan maakunta 5.9.2018 1 www.pirkanmaa2021.fi 23 KUNTAA 512 000 ASUKASTA 25 LUOVUTTAVAA

Lisätiedot

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén

SoteDigi Oy tilannekatsaus , SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy tilannekatsaus 1 23.4.2018, SOTE KA -kokous Marco Halén SoteDigi Oy, toiminta-ajatus Yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää ja hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja

Lisätiedot

POPmaakunta Asialista 1 (5)

POPmaakunta Asialista 1 (5) POPmaakunta Asialista 1 (5) Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus, ICT-työryhmä 8/2017 Aika: ke 15.11.2017 klo: 13.00 15.50 Paikka: skype-kokous Läsnä: (Pj) Juhani Heikka, ICT-vastuuvalmistelija, PPL Jari

Lisätiedot

Tietojärjestelmien ja sopimusten yhtenäistäminen ja uudistaminen. Case Pirkanmaa

Tietojärjestelmien ja sopimusten yhtenäistäminen ja uudistaminen. Case Pirkanmaa Tietojärjestelmien ja sopimusten yhtenäistäminen ja uudistaminen Case Pirkanmaa Rami Nurmi ICT-vastuuvalmistelija Pirkanmaan maakunta- ja sote-uudistushanke 5.11.2018 1 www.pirkanmaa2021.fi 79 23 KUNTAA

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta

Asiantuntijalausunto. Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP , Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Asiantuntijalausunto Veijo Romppainen, tietohallintojohtaja, PPSHP 3.5.2018, Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Yleistä Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän kokonaisuudistus sekä maakuntauudistus

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Tammikuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Tammikuu 2019 Toiminta-alueemme on koko Suomi Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja. Asiakkaitamme ovat tulevat

Lisätiedot

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä Mikko Huovila STM OHO DITI 1 15.3.2018 Mikko Huovila Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Yhteenveto maakuntadigivalmistelijoiden verkoston 13.3.2019 ja AKUSTI-foorumin johtoryhmän 15.3.2019 pohjalta 28.2.2019 Alueella

Lisätiedot

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén

SoteDigi Oy. Tilannekatsaus , IHE Finland Marco Halén SoteDigi Oy Tilannekatsaus 12.6.2018, IHE Finland Marco Halén 1 SoteDigi Oy Rooli ja taustaa Kehitysyhtiö, perustettu lokakuussa 2017 Kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja yhtenäispolitiikan

Lisätiedot

Lapin Digiaika-seminaari 2.0. SoteDigi Oy Päivi Hokkanen

Lapin Digiaika-seminaari 2.0. SoteDigi Oy Päivi Hokkanen Lapin Digiaika-seminaari 2.0 SoteDigi Oy Päivi Hokkanen 8.8.2018 1 SoteDigin toimintamalli Palvelujen käyttäjät Asiakasohjaus Palvelusopimukset Yhteistyökumppanit SoteDigi Yhteistyösopimukset Toimittajasopimukset

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Maakuntahallitus Maakuntahallitus Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus

Maakuntahallitus Maakuntahallitus Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus Maakuntahallitus 11 12.02.2018 Maakuntahallitus 123 04.06.2018 Uudenmaan maakuntauudistuksen ICT- hankkeen tilannekatsaus 510/04.00.02/2016, 15/00.00.00/2018 MHS 12.02.2018 11 Tiivistelmä Tulevan Uudenmaan

Lisätiedot

POPmaakunta 1(12) Projektipäällikkö, toimialariippumattomat tietojärjestelmät

POPmaakunta 1(12) Projektipäällikkö, toimialariippumattomat tietojärjestelmät POPmaakunta 1(12) Projektipäällikkö, toimialariippumattomat tietojärjestelmät Haemme määräaikaiseen työsuhteeseen projektipäällikköä (toimialariippumattomat tietojärjestelmät) valmistelemaan sote ja maakunta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 3/ (15) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu. Lukkarila Pirjo

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 3/ (15) Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu. Lukkarila Pirjo POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 3/2019 1 (15) Maakuntauudistuksen johtoryhmä Aika 12.03.2019 klo 09:00-11:33 Paikka Siikasali, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20, Oulu Läsnä Harju Pauli puheenjohtaja

Lisätiedot

Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä

Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä Esisuunnitteluhanke 29.11.2017 Tuija Kuusisto 1 29.11.2017 - Taustaa ja rajaukset Maakunnan digipalveluja järjestämistehtävässä on käsitelty Sitran laatimassa

Lisätiedot

SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Tilannekatsaus Jaakko Pentti, Hankejohtaja

SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Tilannekatsaus Jaakko Pentti, Hankejohtaja SoteDigi Oy Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita Tilannekatsaus 19.6.2018 Jaakko Pentti, Hankejohtaja 1 SoteDigi Oy Rooli ja taustaa Kehitysyhtiö, perustettu lokakuussa 2017 Kehittää sosiaali-

Lisätiedot

Esivalmisteluln sote-tiimin kokous ICT-ryhmän tehtävät ja alustava työsuunnitelma

Esivalmisteluln sote-tiimin kokous ICT-ryhmän tehtävät ja alustava työsuunnitelma Esivalmisteluln sote-tiimin kokous 23.3.2017 ICT-ryhmän tehtävät ja alustava työsuunnitelma Mikko Rotonen Helena Ylisipola ESIVALMISTELU -30.6.2017 Valmistelun vaiheet Luodaan edellytyksiä tehtävien, henkilöstön

Lisätiedot

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon

Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon Maakunnan tietohallinto ja ICTpalvelutuotannon organisointi Karri Vainio Pohjois-Savon maakuntatilaisuus 16.5.2018 ICT-muutoksen onnistumisen edellytykset 1.Tunnistetaan maakunnittain eroava lähtötilanne,

Lisätiedot

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta

Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Maakunnan tiedolla johtaminen ja tietoaltaan hyödyntäminen Jyrki Tirkkonen Liiketoimintapäällikkö, Tiedolla johtaminen ja informaation hallinta Jari Uotila Johtava konsultti, Uudet liiketoiminnot Istekki

Lisätiedot

SoteDigi Oy tilannekatsaus

SoteDigi Oy tilannekatsaus SoteDigi Oy tilannekatsaus 7.5.2018 1 SoteDigi Oy, toiminta-ajatus Yhtiön toiminta-ajatuksena on kehittää ja hankkia sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja ja uusia palvelutapoja. Niillä

Lisätiedot

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan

UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan UNA on valtakunnallinen julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyöhanke, jonka avulla sote-tietojärjestelmien ekosysteemiä uudistetaan vaiheittain UNA 1. vaihe Apotti Oy Maakuntien hallinto- ja

Lisätiedot

Uudenmaan maakunnan ICTvalmistelu

Uudenmaan maakunnan ICTvalmistelu Uudenmaan maakunnan ICTvalmistelu Palvelukeskukset maakunta- ja soteuudistuksessa 19.1.2018 Pertti Mäkelä Johtaja ICT-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja HUS-Tietohallinto Uusimaa2019 ICT-hanke Uusimaa

Lisätiedot

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke Mikko Huovila STM / DITI SOTE tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Q1/2018 Q2/2018 Q3/2018 Q4/2018 Q1/2019 Q2/2019 Q3/2019 Q4/2019 Valtakunnallisten toimijoiden

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto

Asiantuntijalausunto Sosiaali- ja terveysvaliokunta: HE 15/2017 edellyttämien ICT-ratkaisujen, tiedolla johtamisen, laaturekistereiden sekä SoteDigi Oy:n nykytilanne sekä uudistusta varten tarvittava valmistelu ja sen aikataulu

Lisätiedot

Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen

Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen Maakuntien järjestämistehtävissä tarvitsemat digipalvelut ja SOTE-tiedolla johtaminen 19.06.2018 Tuija Kuusisto, VM 1 20.6.2018 Etunimi Sukunimi Päätösseminaari - esityslista 19.6.2018 klo 08.30-16.00,

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset

Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset Maakuntauudistuksen ICT valmistelun ajankohtaiset 15.5.2017 Soteprojektiryhmä Tomi Hytönen Minna Saario 1 11.5.2017 ICT valmistelun alueita Valmisteltu ICTpalvelukeskuksen asetusluonnos (ML 119 ) Tehtävät

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus. Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Harri Hyvönen, Tj. ( alk.)

SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus. Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita. Harri Hyvönen, Tj. ( alk.) SoteDigi Oy, IT-toimittajatilaisuus Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluita 1 Harri Hyvönen, Tj. (1.5.2018 alk.) 4.4.2018 SoteDigi SoteDigi-yhtiö vastaa kansallisesti kehitettäviin sosiaali- ja

Lisätiedot

POPmaakunta Pöytäkirja 1 (5)

POPmaakunta Pöytäkirja 1 (5) POPmaakunta Pöytäkirja 1 (5) Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus, ICT-työryhmä 7/2017 Aika: pe klo: 09.02 11.55 Paikka: skype-kokous Läsnä (lihavoiduissa tapahtunut henkilömuutos, kaikki osallistujat eivät

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 10/ (10) Pohjois-Pohjanmaan liitto, kokoushuone Siikasali, Sepänkatu 20, Oulu

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 10/ (10) Pohjois-Pohjanmaan liitto, kokoushuone Siikasali, Sepänkatu 20, Oulu POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 10/2018 1 (10) Maakuntauudistuksen johtoryhmä Aika 14.11.2018 klo 13:05-16:13 Paikka Pohjois-Pohjanmaan liitto, kokoushuone Siikasali, Sepänkatu 20, Oulu Läsnä Harju

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto Kansallisen projektin projektipäällikkö 18.4.2013 sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN JA VAIKUTUKSET ICT- YHTEISTYÖHÖN POHJOIS-SUOMEN TILANNEKATSAUS JUHA KORPELAINEN HALLINTOYLILÄÄKRI, PPSHP TIETOHALLINTOYHTEISTYÖN OHJAUS- RYHMÄ 20.2.2015 1. Pohjois-Suomessa

Lisätiedot

Sote:n digimuutoksen toteutus

Sote:n digimuutoksen toteutus Sote:n digimuutoksen toteutus Valtiovarainvaliokunta 1 Sote:n digimuutoksen periaatteet ja tavoitteet asiakkaiden palvelut kyetään toteuttamaan mahdollisimman vähin häiriöin koko muutoksen ajan asiakkaiden

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 6/ (13) Kymmenen virran sali, ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Oulu

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 6/ (13) Kymmenen virran sali, ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Oulu POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 6/2018 1 (13) Poliittinen seurantaryhmä Aika 28.08.2018 klo 09:00-11:59 Paikka Kymmenen virran sali, ELY-keskus, Veteraanikatu 1, Oulu Läsnä Oikarinen Kyösti puheenjohtaja

Lisätiedot

Kansallinen muutostuki ja ohjaus

Kansallinen muutostuki ja ohjaus Kansallinen muutostuki ja ohjaus Vesa Lipponen Erityisasiantuntija, valtiovarainministeriö Kuntamarkkinat 13.9.2017 1 2.10.2017 - Etunimi Sukunimi Maakuntauudistus on Suomen kunnianhimoisin Digitalisaatiohanke

Lisätiedot

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle

Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Valinnanvapauden asettamat vaatimukset tiedonhallinnalle Sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen tietohallinnon neuvottelukunta, 1 Valinnanvapaus on osa sote-uudistusta Tavoitteena on, että valinnanvapaus

Lisätiedot

Tilannekatsaus

Tilannekatsaus Tilannekatsaus 1.3.2017 Muutoksen laatikot Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet 3 5 10 1 6 1 1 1 28 9700 htv EP Maakunnan päätöksenteko, toiminta ja asukkaiden osallistuminen Liikelaitos

Lisätiedot

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa

Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Kelan rooli maakunta- ja soteuudistuksessa Marjukka Turunen ja Maritta Korhonen Kela Kelan rooli maakunta- ja sote-uudistuksessa - lainsäädäntöpohja Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä

Lisätiedot

SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj

SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj SoteDigi - Uhka vai mahdollisuus? 1 SoteDigi Oy Harri Hyvönen, tj. 23.8.2018 Sotedigi Rooli ja taustaa SoteDigi Oy perustettu lokakuussa 2017 Yhtiö kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia ratkaisuja

Lisätiedot

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut

Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto. Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Päivi Leikkola vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Liikelaitos, alihankinnat ja asiakassetelipalvelut Sote-liikelaitos Liikelaitoksen toimipisteessä arvioidaan asiakkaan palvelutarve ja asiakkaalle tehdään

Lisätiedot

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA 14.4.2015 Tommi Oikarinen Suunnittelun lähtökohdat Sote-uudistuksessa tapahtuneet muutokset vaatineet muutoksia uudelleen suunnitteluun Uudelleen suunnitellut toimenpiteet

Lisätiedot

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY

MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY MAAN MUOKKAUS KYLVÖKUNTOON VIMANA OY Visiomme on digitaalisilla palveluilla menestyvät maakunnat. Asiakkaamme on maakunta, ja palvelemme maakuntaa siten, että asukkaan hyöty toteutuu. 28.1.2019 VIMANA

Lisätiedot

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4

1. Dokumentin tarkoitus Aikataulu ja projektin läpivienti Aikataulu Työmäärä ja kustannukset... 4 Maakunta- ja sote-uudistuksen ICT III, IV, V rahoituksen hallinnollinen loppuraportti Versio: 0.X Laatija: loppuraportti XX.XX.2019 2 (6) Sisällys 1. Dokumentin

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle

Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle Etelä-Pohjanmaan Työterveys Oy? Esitys VATE:lle 11.12.2017 Mikko Tanhuamäki vastuuvalmistelija, tukipalvelut Tanja Penninkangas, vastuuvalmistelija, SOTE-tuotanto Sisältö Tausta Työryhmän raportti, kevät

Lisätiedot

Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö. Maakuntien Sote ICT muutos isokuva. Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5.

Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö. Maakuntien Sote ICT muutos isokuva. Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5. Maakuntien ja kuntien kansallinen ja alueellinen yhteistyö Maakuntien Sote ICT muutos isokuva Selvityshenkilö Pekka Kantola 24.5.2016 Kansallinen AKUSTI -foorumi STM THL VM KELA www.kunnat.net/akusti Pohjois-Suomi

Lisätiedot

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu

Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Vaiheistusasetuksen sisältö ja aikataulu Muuta ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnosta ja digitalisaatiosta 26.8.2015 Maritta Korhonen Sisältö Vaiheistusasetus, luonnoksen esittely

Lisätiedot

Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö

Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö Johtaminen ja tiedon toissijainen käyttö Erityisasiantuntija STM Sosiaali- ja terveydenhuollon ATKpäivät 2018 Jyväskylä 1 21.5.2018 Henkilötietojen ensisijainen ja toissijainen käyttö Toissijainen käyttö

Lisätiedot

Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä

Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä Pelastustoimi ja varautuminen -työryhmä 5.6.2018 Esivalmistelun toisen vaiheen loppuraportti 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen ja maakuntauudistuksen (soma) esivalmistelun käytännön toteutus 9.12.2016 Soma-esivalmistelun organisaatio (maakuntahallitus 21.11.2016) Neuvottelukunta valmistelutahot,

Lisätiedot

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista

Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Sote-ICT Alustavia arvioita kustannuksista ja resurssitarpeista Johtavien viranhaltijoiden kokous 16.5.2017 KUNTIEN TIETOHALLINTO- JA ICT-PALVELUT MAAKUNNAN TIETOHALLINTO JA ICT- PALVELUT Hankkeen päävaiheet

Lisätiedot

Mitä palvelukeskukset tekevät?

Mitä palvelukeskukset tekevät? Mitä palvelukeskukset tekevät? Kuntamarkkinat 14.9.2017 Muutosjohtaja 1 20.9.2017 Tukipalvelumuutos ja Uusi maakunta Maakunta on hankintayksikkö Suhteet kuntiin hankintalain mukaiset Uudelleen järjestelytarve

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus

Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Maakuntauudistuksen tilannekatsaus Kuntamarkkinat 14.9.2017 Muutosjohtaja 1 Miksi maakuntauudistus tehdään? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen Toimintatapojen muutos Kansalaisten suorat vaikuttamismahdollisuudet

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus

Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Maakunta- ja sote-uudistus Ministerin tilannekatsaus Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Maakuntakierros, Kymenlaakso 19.10.2017 295 Hallitusohjelma: Yksinkertaistetaan aluehallinnon järjestämistä

Lisätiedot

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa

Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Alueellisella tietohallintoyhteistyöllä ja arkkitehtuurilla kohti uusia rakenteita ja toimintamalleja Pohjois-Suomessa Juhani Heikka & Markku Huotari, Oulun kaupunki 11.6.2014 TAVOITTEITA TIETOHALLINTOYHTEISTYÖLLE

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.5.2013 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2013 Tämä työsuunnitelma

Lisätiedot

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo

G4-arkkitehtuuriryhmä. Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet. Juha Rannanheimo G4-arkkitehtuuriryhmä Kokonaisarkkitehtuurityöhön perustuvat kehittämiskohteet ja toimenpiteet Juha Rannanheimo Neljän yliopistosairaanhoitopiirin yhteisen kehitystyön tavoitteet VSSHP, PSHP, PSSHP ja

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus Kuntajohtajakokous 24.3.2017 Kari Hakari muutosjohtaja Ajankohtaista Valtakunnallisesti:

Lisätiedot

Sote-tietopaketit Siun sotessa

Sote-tietopaketit Siun sotessa Sote-tietopaketit Siun sotessa 17.11. Sairaaloiden vaikuttavuus- ja tuottavuuspäivät Kirsi Kinnunen Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-tietopakettien taustaa Peruspalveluministeri

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen kehittäminen STM OHO DITI Tiedolla johtamisen SMART S Strategia ja strategiset tavoitteet M R A Mittaaminen ja data Analyysi ja analytiikka Raportointi ja visualisointi T Toiminnan

Lisätiedot

SoteDigi Oy. SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä Tuija Kuusisto

SoteDigi Oy. SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä Tuija Kuusisto SoteDigi Oy SoteDigi Oy:n tehtävistä, tämänhetkisestä tilanteesta ja etenemisen stepeistä 17.11.2017 Tuija Kuusisto 1 20.11.2017 Tuija Kuusisto Miksi SoteDigi Oy? 2 20.11.2017 Tuija Kuusisto Kehittämistoiminta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS. Maakuntauudistuksen johtoryhmä

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS. Maakuntauudistuksen johtoryhmä POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISVARAUTUMISEN TILANNEKATSAUS Maakuntauudistuksen johtoryhmä 21.12.2017 Valmiuspäällikkö Tapani Rossi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus MAAKUNTALAKILUONNOS HE 15/2017,

Lisätiedot

Projektikuvaus: Tukipalvelut

Projektikuvaus: Tukipalvelut Projektikuvaus: Tukipalvelut 25.4.2019 Sisällysluettelo 1. Yhteenveto... 1 2. Nykytila ja tavoitteet... 1 2.1 Nykytilan kuvaus... 1 2.2 Vaatimukset... 2 2.3 Tavoitteet... 3 3. Toteutus... 4 3.1 Työn sisältö

Lisätiedot

SOTE uudistus - talkoilla maakunnat viheriöimään

SOTE uudistus - talkoilla maakunnat viheriöimään SOTE uudistus - talkoilla maakunnat viheriöimään Käskyjen jako viljelystoimintaan 28.1.2019 Jari Porrasmaa Erityisasiantuntija (31.3.2019 asti) KEILANIEMEN VILJELYSKILLAN ASIALISTA REUNAEHDOT VILJELYSTOIMINNALLE

Lisätiedot

Konsernirakenne. POPmaakunta

Konsernirakenne. POPmaakunta Konsernirakenne Pohjois-Pohjanmaan maakunnan konsernirakenne LOPULLINEN päätös rakenteesta on saatava maakuntavaltuustossa alkuvuodesta 2019 JOTTA muu valmistelu pystytään toteuttamaan hallitusti ja tehokkaasti

Lisätiedot

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP

OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ. Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP OYS SOTE ICT -YHTEISTYÖ Kari Säkkinen, tietohallintojohtaja PPSHP 26.11.2014 MITEN YHTEISTYÖTÄ ON TEHTY TÄHÄN ASTI? - Tuotekohtainen yhteistyö, ns. toimittajalukitus - Sairaanhoitopiirien tietohallintojohtajien

Lisätiedot

Väliaikaishallinnon kokous Maakunnallinen näkökulma

Väliaikaishallinnon kokous Maakunnallinen näkökulma M A A K U N TA U U D I S T U S Väliaikaishallinnon kokous 15.6.2017 15.6.2017 Eija-Liisa Heikkilä 13.9.2017 Maakunnallinen näkökulma 1 M A A K U N TA U U D I S T U S MUUTOSJOHTAJIEN JORY Valmistelusuunnitelma

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön

Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Sosiaali- ja terveysministeriön näkökulma sote-muutokseen ja tietohallintoyhteistyöhön Terveydenhuollon atk-päivät 12.-13.5.2015 Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö Esityksen sisältö Sote-uudistuksen

Lisätiedot

SOTE ICT:n kuulumiset

SOTE ICT:n kuulumiset SOTE ICT:n kuulumiset 22.8.2018 - Sote ICT muutosohjelma ja kehityssalkku Lähtötilanne 2017 Siirtymävaiheen tavoitetila 2020 2023 Maakunnan aloituksen siirtymisestä vuoteen 2021 johtuen siirtymävaiheen

Lisätiedot

Sosiaalialan tiedonhallinta

Sosiaalialan tiedonhallinta Sosiaalialan tiedonhallinta Mitä Tikesos-hankkeen jälkeen? KASTE Itä- ja Keski-Suomen alueellinen johtoryhmä 21.12.2011 Antero Lehmuskoski Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Tieto on hallussa Milloin

Lisätiedot

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0

Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana. Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tieran kuntayhteiset ratkaisut ja yhteistyö muutoksen mahdollistajana Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Tiera lyhyesti Tiera on kuntatoimijoiden omistama osakeyhtiö, joka järjestää palveluita omistajilleen

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN PELASTUSTOIMEN JA VARAUTUMISEN VALMISTELU TYÖRYHMÄN TR3 TILANNEKATSAUS

POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN PELASTUSTOIMEN JA VARAUTUMISEN VALMISTELU TYÖRYHMÄN TR3 TILANNEKATSAUS POHJOIS-POHJANMAAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN PELASTUSTOIMEN JA VARAUTUMISEN VALMISTELU TYÖRYHMÄN TR3 TILANNEKATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEN JOHTORYHMÄ 8.6.2017 Pelastusjohtaja Petteri Helisten Oulu-Koillismaan pelastuslaitos

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

ICT:n mahdollisuuksien hyödyntäminen SOTE-TULEVAISUUSPÄIVÄ Kuntatalo Matti Franck, VSSHP

ICT:n mahdollisuuksien hyödyntäminen SOTE-TULEVAISUUSPÄIVÄ Kuntatalo Matti Franck, VSSHP ICT:n mahdollisuuksien hyödyntäminen SOTE-TULEVAISUUSPÄIVÄ Kuntatalo 10.5.2019 Matti Franck, VSSHP Sote kaatui kaatuiko ICT? Sotedigi-työryhmä 2016: Onko mahdollista tehdä esityksen mukainen ICT-muutos

Lisätiedot

TILANNE, SUUNNITELMAT JA ETENEMINEN Kalle Toivonen

TILANNE, SUUNNITELMAT JA ETENEMINEN Kalle Toivonen TILANNE, SUUNNITELMAT JA ETENEMINEN Kalle Toivonen 23.1.2018 VIMANA OY TEHTÄVÄT JA LAINSÄÄDÄNTÖ Yleisenä tehtävänä on kehittää ja järjestää asiakkailleen digitalisaatiota ja ICT:n hyväksikäyttöä edistäviä

Lisätiedot

AKUSTI-kesäseminaari 2018

AKUSTI-kesäseminaari 2018 AKUSTI-kesäseminaari 2018 12.-13.6. Nokia AKUSTI-kesäseminaari, 12.6.2018 Yrjö Koivusalo, VSSHP Mikä AKUSTI? Alueiden ja kuntien sosiaali- ja terveyden huollon tietohallintoyhteistyöfoorumi vuodesta 2014

Lisätiedot

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Maaliskuu 2019

Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja. Maaliskuu 2019 Yhteistyöllä yhteisiä yhdenvertaisia palveluja Maaliskuu 2019 Mistä on lähdetty? Kehitämme sosiaali- ja terveydenhuollon uusia kansallisia digitaalisia palveluja meille annetun pääomituksen turvin. Kantavia

Lisätiedot

Maakuntauudistus missä mennään?

Maakuntauudistus missä mennään? Maakuntauudistus missä mennään? Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Miksi maakuntauudistus tehdään? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen Toimintatapojen muutos Kansalaisten suorat vaikutusmahdollisuudet

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

Maakuntavalmistelun poliittinen ohjaus ja linjaus (.2017 kyselyn pohjalta) Maakuntahallitus ohjaa Erillinen poliittinen ohjausryhmä ohjaa, maakuntahallitus tekee päätökset VATE-työryhmä tai muu ohjaa,

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen ohjausryhmä

Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen ohjausryhmä Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen ohjausryhmä ICT-työryhmän tilannekatsaus Ma 20.2.2017 klo 13-16, ODL, Wegelius-sali Juhani Heikka Pohjois-Pohjanmaan maakunnan ICT-valmistelun organisoituminen ja

Lisätiedot

Maakunta- ja soteuudistuksen. digimuutosohjelma. Huhtikuu

Maakunta- ja soteuudistuksen. digimuutosohjelma. Huhtikuu Maakunta- ja soteuudistuksen digimuutosohjelma Huhtikuu 2018 1 Mitä maakunta- ja sote-uudistuksella tavoitellaan? Nykyistä yhdenvertaisemmat palvelut Kustannusten kasvun hillitseminen Hyvinvointija terveyserojen

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa KAOS-tilaisuus: SOTE-toiminnan kehittäminen ja kokonaisarkkitehtuuri ti 21.10 Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Sote-tieto hyötykäyttöön strategia keskeiset linjaukset (STM)

Sote-tieto hyötykäyttöön strategia keskeiset linjaukset (STM) Kuva: Pixabay Sote-tieto hyötykäyttöön strategia 2020 - keskeiset linjaukset (STM) 1. Kansalainen: Pystyn itse 2. Ammattilainen: Kyvykkäät käyttäjät ja fiksut järjestelmät 3. Palvelujärjestelmä: Niukkenevat

Lisätiedot

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista:

Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan mm. seuraavista asioista: Ajankohtaista (1/3) SOTEMAKU-johtoryhmä päätti kokouksessaan 17.3.2017 mm. seuraavista asioista: Väliaikaisen SOTE kuntayhtymän valmistelua ei jatketa, koska sen perustamiselle ei ole kuntakentässä riittävää

Lisätiedot

Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset. Vimana Oy. Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen

Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset. Vimana Oy. Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen Palvelukeskusten toimintaperiaatteet ja talousvaikutukset Vimana Oy Hallituksen puheenjohtaja Mirjami Laitinen 7.9.2017 1 31.1.2017 Ministerivaliokunnan linjaukset ICTpalvelukeskuksista Toimijoiden vastuut

Lisätiedot

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut

Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Maakunnan järjestämistehtävässä tarvitsemat digipalvelut Esisuunnitteluhankkeen työsuunnitelma 8.2.2018 1 16.2.2018 Tausta Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä esisuunnitteluhankkeen ohjausryhmänä

Lisätiedot

ICT-palvelujen järjestämisselvityksen käynnistäminen

ICT-palvelujen järjestämisselvityksen käynnistäminen ICT-palvelujen järjestämisselvityksen käynnistäminen POP maakuntavalmistelun johtoryhmä 23.11.2017 Juhani Heikka, ICT-vastuuvalmistelija Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistus (PPL) Esityksen sisältö 1. Kansalliset

Lisätiedot