1 (93) Kuntayhtymävaltuusto hyväksyi kuntayhtymän talousarvion ja suunnitelman vv kokouksessaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 (93) Kuntayhtymävaltuusto hyväksyi kuntayhtymän talousarvion ja suunnitelman vv. 2011 2013 kokouksessaan 30.11.2010."

Transkriptio

1 1 (93) 1 JOHDANTO Kuntayhtymävaltuusto hyväksyi kuntayhtymän talousarvion ja suunnitelman vv kokouksessaan Talousarvion yksityiskohtaisempaa toteutusta varten kuntayhtymähallitus vahvistaa käyttösuunnitelman. Käyttösuunnitelmassa tulosyksikkö toimii tulosalueensa osana huomioiden kuntayhtymähallituksen vahvistamat talousarvion täytäntöönpano-ohjeet ja muut määräykset. Käyttösuunnitelmassa tulosyksiköt on esitetty tulosalueittain: Erikoissairaanhoito Perusterveydenhuolto Sosiaalipalvelut Tukipalvelut Talousarvion ja -suunnitelman toimintaperiaatteita noudatetaan tulosyksiköiden toiminnassa. Kuntayhtymähallituksen rooli painottuu tulosalueiden määräraha- ja tulostavoiteseurantaan talousarviovuoden aikana. Tulosyksiköiden määräraha- ja tulostavoiteseuranta sekä kuntalaskutuksen osalta laskutussuoritteiden toteutuman sekä kuntalaskutushinnan seuranta yli- tai alilaskutuksen välttämiseksi ovat tulosalueen toimialajohtajien vastuulla. Kuntayhtymähallitus vahvistaa jäsen- ja ulkokunnille myytävien palvelujen hinnat erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon sekä sosiaalipalvelujen osalta vuodelle Kuntayhtymävaltuusto on päättänyt kuntalaskutuksen perusteista talousarvion käsittelyn yhteydessä. Kuntalaskutuksesta on myös yksityiskohtaiset määräykset kuntayhtymän perussopimuksen 22 :ssä. Asiakaspalvelujen ostot kauttalaskutetaan kunnilta Hintojen laskennan lähtökohtana ovat talousarvion mukainen kuntalaskutuksen määrä sekä suoritearviot. Yksikköhintoja voidaan tilivuoden aikana muuttaa hallituksen päätöksellä, mikäli muutokset eivät edellytä valtuuston vahvistaman määrärahan korotustarvetta. 2 TÄYTÄNTÖÖNPANO Talousarvion täytäntöönpanossa ja hankinnoissa sekä henkilöstövalinnoissa noudatetaan hallintosääntöä ja sen nojalla vahvistettuja määräyksiä sekä näitä täytäntöönpano-ohjeita.

2 2 (93) 3 OSAMÄÄRÄRAHAT JA TULOARVIOT 3.1 Sitovuus Käyttösuunnitelmassa kuntayhtymävaltuuston vahvistamat tuloarviot ja menomäärärahat jaetaan tulosyksiköiden osamäärärahoiksi sekä osatuloarvioiksi. Tulosyksiköitä sitovia osamäärärahoja ja osatuloarvioita ovat tulosyksikön ulkoisten toimintamenojen ja ulkoisten toimintatulojen yhteismäärät. Tulosyksiköitä sitovia suoritteita ovat palvelualueittain vahvistetut määrätavoitteet. Ohjeellisia tavoitteita ovat suunnitelmakaudelle esitetyt tulosaluekohtaiset suoritteet. Vahvistettua hinnastoa ei voida muuttaa ilman kuntayhtymähallituksen päätöstä. Investointiosan määrärahat sitovat kuntayhtymähallituksen vahvistamassa muodossa. Rakennusinvestoinneissa sitovuustasona on kustannusarvion loppusumma. 3.2 Osamäärärahojen ja osatuloarvioiden käyttäminen Tulosaluejohtaja voi tarvittaessa päättää osamäärärahojen ja tuloarvioiden käyttämisestä tulosalueen tulosyksiköiden välillä siten, että myös vastaava kate on varattu tulosyksiköiden kesken. 4 VALTUUDET 4.1 Hankintavaltuudet Sairaanhoitopiirin johtaja päättää: Rakentamiseen ja kunnossapitoon liittyvät suunnittelusopimukset, urakat ja muut hankinnat :oon saakka yli maksavat päättää kuntayhtymähallitus Investointiosan laiteista, kalustosta ja muista näihin verrattavista hankinnoista, kun hankinnan arvo vähintään ja enintään yli maksavista päättää kuntayhtymähallitus Energian hankintaan liittyvistä sopimuksista ja sitoumuksista Muista palveluostosopimuksista ja sitoumuksista, kun sopimuksen / sitoumuksen vuotuiset kustannukset ovat vähintään ja enintään yli maksavat päättää kuntayhtymähallitus Tulosalueen toimialajohtaja päättää: Yksikköhinnaltaan ja alle maksavat kone-, laite- ja irtaimistohankinnat, kulutus- ja käyttötavarahankinnat. Mikäli hankintasopimus koskee useampaa tulosaluetta, päätöksen tekee tulosaluejohtaja, jonka alueelle suurin osa hankinnasta arvioidaan kohdistuvan. Palvelusopimuksen ja sitoumukset, kun sopimuksen vuotuiset kustannukset ovat ja alle euroa. Mikäli palvelusopimus koskee useampaa tulosaluetta, päätöksen tekee tulosaluejohtaja, jonka alueelle suurin osa palvelusta arvioidaan kohdistuvan.

3 3 (93) Kulutus- ja käyttötavarahankinnat (materiaalikeskus, lääkehuolto, usean tulosalueen yhteinen hankinta). Tulosalueen tulosyksikön päällikkö päättää: Yksikköhinnaltaan alle maksavat kone-, laite- ja irtaimistohankinnat. Palvelusopimukset ja sitoumukset, kun sopimuksen vuotuiset kustannukset ovat alle Pienhankintaraja: Pienhankintojen hankintaraja on Tällöin kilpailutus tehdään :n hankinnoissa ns. kevyemmällä menetelmällä hintavertailuin, mutta ilman erillistä viranhaltijapäätöstä. 4.2 Myyntivaltuudet Sairaanhoitopiirin johtaja päättää: Käyttöomaisuuden myynnistä, kun myynnin arvo on vähintään ja enintään yli :n arvoisen myynnin päättää kuntayhtymähallitus Palvelujen myynnistä, kun myynnin arvo on vähintään ja enintään vuodessa. yli :n arvoisesta myynnistä päättää kuntayhtymähallitus Talouspäällikkö päättää: Irtaimen omaisuuden myynnistä, kun hinta on enintään Tulosalueen toimialajohtaja päättää: Palvelujen myynnistä, kun myynnin arvo on enintään vuodessa. 4.3 Vahingonkorvaukset Sairaanhoitopiirin johtaja päättää: Kuntayhtymän varoista maksettavista vahingonkorvauksista :oon saakka. Yli :n menevistä päättää kuntayhtymähallitus. 4.4 Potilaan sairaanhoidon ostopalvelut: Potilaan sairaanhoitoon liittyvien ostopalvelujen järjestämisessä noudatetaan erikoissairaanhoitolain (32, 33 :t) ja kansanterveyslain (17 ) määräyksiä, joissa sairaanhoitopiirin johtavan lääkärin, ylilääkärin ja terveyskeskuksen vastaavan lääkärin vastuulle ja ohjeistettavaksi on määrätty mm. potilaan sairaanhoidosta, sen aloittamisesta ja lopettamisesta päättäminen. 4.5 Toimivalta henkilöstöasioissa Henkilöstövalinnoissa noudatetaan hallintosäännön 5. Luvun määräyksiä. Palkkauspäätökset tulee määrätä voimassa olevan KVTES:n, Lääkäri VES:n ja teknisten sopimuksen rajoissa. Sairaanhoitopiirin johtoryhmä sopii em. sopimusten mukaisia palkkoja päätettäessä noudatettavista yhteisistä periaatteista ja linjauksista. Kuntayhtymähallitus päättää erikseen harkinnanvaraisten virkavapauksien ja palkantarkistusten ohjeista (hallintosääntö 57 :n 1 mom. 4 ja 9 kohdat).

4 4 (93) 4.6 Menotositteiden hyväksyminen Tulosalueen toimialajohtaja vastaa oman alueensa menotositteiden hyväksymisestä joko hyväksyen itse tai delegoiden. 5. TILIVELVOLLISET Kuntalain tarkoittamia tilivelvollisia ovat kuntayhtymähallitus, sairaanhoitopiirin johtaja, johtajaylilääkäri, hallintoylihoitaja, toimialajohtajat (hallintosääntö 38 ), talouspäällikkö (hallintosääntö 42 ).

5 ERIKOISSAIRAANHOITO 5 (93) OPERATIIVISEN TULOSYKSIKÖN STRATEGISET TAVOITTEET Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilö Väestö, potilaat ja asiakkaat Alueen väestö saa tarpeenmukaiset operatiiviset palvelut Hoitotakuu toteutuu Lähete- ja hoitoon pääsyseuranta x3/vuosi Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Prosessit ja rakenteet Saumattomat palveluja hoitoprosessit Operatiivisten erikoisalojen ydinprosessit ja niiden omistajuudet on määritelty Jatkohoitoon jonottavien määrä pienenee 10 % v tasosta Itsearviointi Sekä ydinprosesseja että palvelu- ja hoitoketjuja auditoidaan 1-2 / vuosi Jatkohoitojonoseuranta x 4/v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Prosessien omistajat Kustannukset, tehokkuus ja tuottavuus Operatiivisten palvelujen laadukas tuottaminen kuntien käytettävissä olevilla resursseilla Talousarvion kasvu vuosittain kestää 2% -tasolla Peruttujen leikkausten määrä < 4% kokonaisleikkausmäärästä Talouden toteuman seuranta kuukausittain Exraportista Leikkaustilastojen seuranta x 3 / v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Uudistuminen ja henkilöstö Operatiivisen tulosyksikön palvelutuotanto toteutuu oman henkilöstön ja ostopalveluhenkilöstön tarkoituksenmukaisella yhteiskäytöllä Henkilöstörakenne, henkilöstön saatavuus ja ammattitaito ovat talousarviosuunnitelman mukaisella tasolla Täydennyskoulutustavoite väh. 3pv/hlö toteutuu Lyhytkestoisten (alle 9 päivää) sairaus poissaolojen määrä vähenee 5% v tasosta Henkilöstöraportin mittareiden seuranta x 2/v Sairaus poissaoloseuranta x 4/v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Henkilöstöpäällikkö

6 6 (93) 600 Operatiivinen tulosyksikkö TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

7 ERIKOISSAIRAANHOITO KONSERVATIIVISEN TULOSYKSIKÖN STRATEGISET TAVOITTEET 7 (93) Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilöt Väestö, potilaat ja asiakkaat Turvata alueen väestölle tarpeenmukaiset palvelut Hoitotakuun toteutuminen Lähetekäsittely- ja hoitoon pääsyseuranta x3/vuosi Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Palvelu- ja hoitoprosessien saumattomuus Prosessit ja rakenteet rakennemuutoksessa uudistetulla toimintamallilla Konservatiivisten erikoisalojen keskeiset palvelu- ja hoitoprosessit ja niiden omistajuudet on määritelty Itsearviointi x 1/v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja Palvelu- ja hoitoketjuja osastonhoitajat auditoidaan väh. 1 / vuosi Prosessien omistajat Hoidossa toteutuu alueellisesti sovittu hoidonporrastus Jatkohoitoon jonottavien määrä pienenee 10 % v tasosta Jatkohoitojonoseuranta x 4/v Kustannukset, tehokkuus ja tuottavuus Konservatiivisten palvelujen tuottaminen kuntien käytettävissä olevilla resursseilla Talousarvion kasvu vuosittain kestää 2% -tasolla Talouden toteuman seuranta kuukausittain Exreportista Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Uudistuminen ja henkilöstö Tulosyksikön henkilökunnan tukeminen muutoksessa, ammatillisen osaamisen vahvistaminen ja työ hyvinvoinnin lisääminen Muutoksen tuki työnohjauksella Täydennyskoulutustavoite väh. 3pv/hlö toteutuu Lyhytkestoisten (alle 9 päivää) sairauspoissaolojen määrä vähenee 5% v tasosta Työnohjaustoteuman seuranta Henkilöstöraportin mittareiden seuranta x 2/v Sairauspoissaoloseuranta x 4/v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja erikoisalojen ylilääkärit ja osastonhoitajat Henkilöstöpäällikkö

8 8 (93)

9 ERIKOISSAIRAANHOITO AIKUIS- JA NUORISOPSYKIATRIAN TULOSYKSIKÖN STRATEGISET TAVOITTEET 9 (93) Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilö Väestö, potilaat ja asiakkaat Prosessit ja rakenteet Avohoitopainotteisuuden ja akuuttitoimintojen sekä potilaskeskeisyyden lisääminen palveluissa Mieli 2009-ohjelman mukaan. Koko Sosterin alueen ikääntyvän väestön tarpeiden huomioiminen. Oikea-aikaisuus potilaan hoidossa toteutetaan rakenteita muuttamalla. Perustetaan akuuttiyksikkö ja yhdistetään kuntoutus- ja ryhmätoimintoja sekä parannetaan yhteistyön edellytyksiä myös tilaratkaisuilla. Kustannukset, Pysytään 2%:n kehyksessä. tehokkuus ja tuottavuus Kustannusvaikuttavuutta aletaan seurata vaikuttavuusmittareiden käyttöönotolla. Uudistuminen ja henkilöstö Henkilöstön erikoisosaamisen parempi hyödyntäminen ja kehittäminen työnohjauksen ja koulutuksen avulla. Käyttösuunnitelman mukainen toiminnan painopisteen muutos. Yhdenvertaiset palvelut koko väestölle ikäryhmästä ja asuinpaikasta riippumatta. Akuuttityöryhmän onnistunut käynnistyminen ja osastohoitojaksojen väheneminen. Max. 2%:n aikuis- ja nuorisopsykiatrian kokonaismenojen kasvu. Osasto- ja avohoidossa otetaan käyttöön monipuoliset vaikuttavuusmittarit. Henkilöstön käyttö yli työyksikkörajojen muodostuu vakiintuneeksi toimintatavaksi. Koulutus- ja työnohjaussuunnitelmien toteutuminen. Käyttösuunnitelman mukaisten lukujen kk:nen seuranta. Kuntakohtainen kuntalaskutusja suoriteseuranta. Käyttösuunnitelman lukujen toteutumisen kk:nen seuranta. Talouden toteuman kk:nen seuranta. Vaikuttavuusmittereiden käyttöönotto v aikana. Osaamiskartoitus vuoden 2011 lopulla. Koul. ja työnohj. suunnitelmien toteutumisen seuranta,. Tulosyksikön esimiehet. Tulosyksikön esimiehet Tulosyksikön esimiehet Työhyvinvoinnin lisääntyminen. Sosterin paras yksikkö. Sosterin työhyvinvointikysely. Tulosyksikön esimiehet

10 10 (93) 620 Psykiatria TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Tuet ja avustukset 5 000,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 2 000,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 2 000,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

11 ERIKOISSAIRAANHOITO PÄIVYSTYS JA TARKKAILU -TULOSYKSIKÖN STRATEGISET TAVOITTEET 11 (93) Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilö Väestö, potilaat ja asiakkaat Päiväaikaisen päivystyksen aloittaminen Aloittaminen asteittain v osastonhoitaja ylilääkäri Puhelinpalvelun sisällön kehittäminen Asiakas saa yhteyden thyksikköön tarvittaessa Puhelinpalvelun tuottamat tilastot Prosessit ja rakenteet Triage Päivystyspotilaan hoitoprosessin kehittäminen/hiominen Triagen käyttöönotto v Potilaan sujuva kulku päivystysalueella Tilastot Efficasta Läpimenoaikojen mittaaminen osastonhoitaja ylilääkäri Kustannukset, tehokkuus ja tuottavuus Potilaan hoito tarkoituksen mukaisessa paikassa Potilaan hoito tapahtuu oikeassa paikassa Jonotusaikojen seuranta eri hoitolaitoksiin osastonhoitaja ylilääkäri Uudistuminen ja henkilöstö Henkilöstön määrän ja laadun sopeuttaminen päivystysalueen toiminnan muutoksiin Riittävä henkilöstön määrä ja laatu kaikkina vuorokauden aikoina Työvuorotaulukoiden laatiminen ja seuranta niiden avulla osastonhoitaja ylilääkäri

12 12 (93)

13 ERIKOISSAIRAANHOITO SAIRAANHOIDOLLISTEN PALVELUJEN TULOSYKSIKÖN STRATEGISET TAVOITTEET 13 (93) Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilöt Väestö, potilaat ja asiakkaat Asiakkaat saavat tarvitsemansa tutkimus-, arviointi-, ohjaus-, terapia- ja apuvälinepalvelut, joilla edistetään terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä. Hoitotakuun toteutuminen Seuranta x 3/vuosi Asiakastyytyväisyyden taso > vähintään 85 % tyytyväisiä palveluun Asiakaspalautekysely toteutetaan ainakin yhdessä työyksikössä / v. Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja ylilääkärit ja osastonhoitajat Prosessit ja rakenteet Sh palvelujen tulosyksikön toiminnassa huomioon otetaan toimintaan läheisesti liittyvien yksiköiden toiminta Palvelu- ja hoitoprosessien saumattomuutta kehitetään erikoissairaanhoidon erikoisalojen ja perusterveydenhuollon kanssa yhteistyössä Sulut ja toiminnan rajoitukset suunnitellaan yhdessä palveluja käyttävien yksiköiden kanssa Keskeiset palvelu- ja hoitoprosessit ja niiden omistajuudet on määritelty Sulku- / toiminnan rajoituspäivät tulosyksikössä ja koko tulosalueella Itsearviointi x 1/v Palvelu- ja hoitoketjuja auditoidaan väh. 1 / vuosi Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja ylilääkärit ja osastonhoitajat Prosessien omistajat Kustannukset, tehokkuus ja tuottavuus Palvelut tuotetaan käytettävissä olevilla resursseilla Talousarvion kasvu vuosittain kestää maksimissaan 2% -tasolla Talouden toteuman seuranta kuukausittain Exreportista Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja ylilääkärit ja osastonhoitajat Uudistuminen ja henkilöstö Tulosyksikön henkilöstön osaaminen varmistetaan riittävällä täydennyskoulutuksella Henkilöstö voi hyvin työssä Täydennyskoulutustavoite väh. 3pv/hlö/v toteutuu Lyhytkestoisten (alle 9 päivää) sairauspoissaolojen määrä vähenee 5% v tasosta Henkilöstöraportin mittareiden seuranta x 2/v Sairauspoissaoloseuranta x 4/v Tulosyksikköpäällikkö, ylihoitaja ja ylilääkärit ja osastonhoitajat Henkilöstöpäällikkö

14 14 (93)

15 PERUSTERVEYDENHUOLTO Palvelukortti Enonkoski 15 (93) Lähipalvelut A. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Palvelujen tuottamisessa vaihtoehtoisena mallina tavoitellaan vastaanotto- ja päivystyspalvelujen ulkoistamista erillisen suunnitelman mukaisesti (2+2 optiovuotta). Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen Lääkäri- hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen siten, että väestölle voidaan turvata palvelut lähipalveluna. Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä. Yleislääkärin palvelut A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lastenneuvolapalvelut - perhesuunnitteluneuvolapalvelut - aikuisneuvolapalvelut: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotukset, kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyvä ryhmä-toiminta Virka-aikaiset päivystyspalvelut omalta terveysasemalta. Lääkäripalvelut alkuun viitenä arkipäivänä /vk ja puolen vuoden jälkeen neljänä arkipäivänä /vk. Hoitajapalvelut kaikkina arkipäivinä. Palvelujen tuottamisessa vaihtoehtoisena mallina tavoitellaan vastaanotto- ja päivystyspalvelujen ulkoistamista erillisen suunnitelman mukaisesti (2+2 optiovuotta). Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi. Henkilöstömitoitus korkeintaan vuoden 2010 tasolla: Suositus lääkäri / 1700 asukasta. Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkas-tuksissa noudatetaan vähimmäis-vaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla Lähipalvelut Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä vuotiaille naisille viiden vuoden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) Rintasyöpäseulonnat tuotetaan ostopalveluna ja toteutetaan Savonlinnassa vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti)

16 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Koulu- ja opiskeluterveyden-huolto - terveyden- ja sairaan-hoitopalvelut terveyden-hoitajan ja lääkärin palveluina - koulutyön tulihenkilön palvelut A. Mielenterveystyö psykiatriset avopalvelut - hoitajan vastaanotto Palvelujen tuottamisessa vaihtoehtoisena mallina tavoitellaan vastaanotto- ja päivystyspalvelujen ulkoistamista erillisen suunnitelman mukaisesti (2+2 optiovuotta). Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikaistarkastusten toteuttaminen. Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. Koulutyön tukihenkilön palvelut tuotetaan omana toimintana. Palvelu tuotetaan omana palveluna. 16 (93) Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttami-seksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: Koulutyön tukihenkilö koululla 1 pv joka toinen viikko. Virka-aikana mahdollisuus saada yhteys sairaanhoitajaan. Lähipalvelut A. Suun terveydenhuolto - Suun terveydenhuolto ja korjaava hoito - Hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaan-ottopalvelut Palvelujen tuottamisessa vaihtoehtoisena mallina tavoitellaan vastaanotto- ja päivystyspalvelujen ulkoistamista erillisen suunnitelman mukaisesti (2+2 optiovuotta). Lähipalveluissa painopiste on lasten, kouluikäisten ja vanhusväestön palveluissa. Myös aikuisväestön palvelut ensisijaisesti lähipalveluina kunnan terveysasemalla. Sairaanhoitajan vastaanotto terveysasemalla 1pv viikossa. Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pääsee 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkastusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajien toimesta. Tavoitteena vastaanottopalvelut EK:lla lähipalveluina 5 ensimmäisenä suunnitelmavuonna 3 pv:nä ja sen jälkeen 2 pv:nä vk:ssa. Viikonloppupäivystys ja mahdollisen ostopalvelusopimuksen ulkopuolinen päivystys keskitetään Savonlinnaan. Henkilöstöresurssin arvio: 0,6 hammaslääkäriä 0,8 hammashoitajaa 0,2 suuhygienistiä

17 PERUSTERVEYDENHUOLTO Lähipalvelut A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - kuntouttava hoito (esim. leikkauksen tai muun sairaalahoidon jälkeinen kuntoutusjakso) - pitkäaikaishoito saattohoito ja vuorohoito A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Kunnassa ei ole omaa vuodeosastoa. Osastohoito (lyhytaikainen sekä pitkäaikainen hoito) tuotetaan jonkun Sosterin jäsenkunnan vuodeosastolla. Tavoitteena on kuntarajat ylittävän osastohoidon järjestäminen. Sairaankuljetuspalvelut tuotetaan ensisijaisesti Kerimäen sairaankuljetus-yksiköstä. 17 (93) Lähtövalmius aktiivityöaikana välitön ja varalla ollessa 15 min. A. Kuntoutus: - fysioterapeutin yksilö- ja ryhmäneuvontaan liittyvät palvelut - apuvälineiden käytönohjaus apuvälinejakelu keskitetysti SLN:ssa A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoitohoito ja terveydenedistäminen Kuntoutuksen fysioterapiapalvelu sisältyy uuden palvelusopimuksen piiriin. Sisällöstä vastaa tarjouskilpailun voittanut palveluntuottaja. Palvelujen tuottamisessa vaihtoehtoisena mallina tavoitellaan vastaanotto- ja päivystyspalvelujen ulkoistamista erillisen suunnitelman mukaisesti (2+2 optiovuotta). Toiminta linkittyy saumattomasti kunnan kotipalvelun toimintaan. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa Laitoshoidosta kotiuttamisen välitöntä palveluvaihetta kehitetään yhteistyössä kunnan kotipalvelun kanssa siten, että laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen on mahdollista 7 päivänä viikossa. ½ fysioterapeutin vuosityöpanos. 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstömitoituksessa huomioidaan väestön lisääntyvä palvelutarve.

18 PERUSTERVEYDENHUOLTO Alueelliset palvelut A. Radiologia Palvelut keskitetty Savonlinnaan ja / tai Kerimäelle. 18 (93) A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut ja toteutettu hoivapalvelu - ennaltaehkäisevät kotikäynnit Savonlinnan seudun Työterveys ry palveluntuottajana, sopimus voimassa toistaiseksi. A. Ympäristöterveydenhuolto - Terveysvalvonta Laatujärjestelmän kehittäminen. Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus). - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Valtion valvontatehtäviä (esim. eläin-suojelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi on helpompaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen > lisäksi: yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä. B. Sosiaalityöntekijäpalvelut (ESH,PTH) Palvelut tuotetaan keskitetysti, voidaan tarjota palvelua myös lähipalveluna esim. ksh:n asiakkaille. - Sosiaalipäivystys Selvitetään suunnitelmakauden aikana sosiaalipäivystyksen järjestämisen mahdollisuus alueellisena yhteispäivystyksenä. - Sosiaaliasiamiestoiminta Sosiaaliasiamiespalvelu hankitaan lukien Sosterilta. B. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) A-klinikkapalvelut kunnan väestölle Kuntoutushoitoon maksusitoumus kunnalta.

19 PERUSTERVEYDENHUOLTO Keskitetyt palvelut Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Kehitysvammahuollon palvelut - poliklinikkatoiminta - laitoshoito - asumispalvelut - avohuollon ohjaus - päivätoiminta TOIMITILAT Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla kunnassa lähipalveluina henkilöstöresurssin sallimissa rajoissa. Kasvatus- ja perheneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. Selvitetään suunnitelmakauden aikana kunnan kanssa yhdessä, mikä voisi olla Sosterin rooli jatkossa palvelujen tilaajana ja / tai tuottajana, missä laajuudessa ja missä aikataulussa huomioiden muuttumassa oleva lainsäädäntö. Peruskorjaus- ja tilojen muutostarpeet esitetään yksityisen palvelutuottajan toimesta kunnalle ja sovitaan palvelutuottajan ja kunnan välisessä neuvottelussa. 19 (93)

20 PERUSTERVEYDENHUOLTO 20 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka ENONKOSKI A. Suoritearviot Lähipalvelut PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto

21 PERUSTERVEYDENHUOLTO 21 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: yhteiskust.paikka Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti 7 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio Käynti (1 tunti) 45 Käynti ( 2-3 tuntia) 25 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 0 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 5 Muu ryhmäkäynti 0 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti Koulutyöntuki, ryhmäkäynti 60 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon 10 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Työterveyshuolto Terveysvalvonta Asukasluvun perusteella Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 120 Hyötyeläinkäynti 261 SOSIAALIPALVELUT Alueelliset palvelut Yhteiset: A-klinikka + Päihdehuolto yhteiskust.paikka A-klinikkakäynti 0 Päihdehuoltokeskus, asiointi 0 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 0 Pärnälän huoltokoti 0 Sosiaalityöntekijäpalvelut esh, pth, 1617 Asukasluvun perusteella

22 700 Enonkoski TA (93) TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Muut toimintatuotot 4 109,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut -491,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat -268,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 3 288,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 3 288,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

23 23 (93) PERUSTERVEYDENHUOLTO Palvelukortti Kerimäki, Lähipalvelut C. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden terveyskeskukseen. Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen Päivystystoiminnan osittainen keskittäminen yhteispäivystykseen asteittain 2011 lukien. Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna (lääkäri hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen) Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta Keskimääräinen hoitoonpääsyaika lyhenee vuosittain Hoito järjestetään kolmen kuukauden kuluessa ensisijaisesti omalla terveysasemalla Konsultaatiokäytäntöjä erikoissairaanhoidon kanssa kehitetään, pidetään tavoitteena myös esh:n lääkäripalvelujen tarjoamista terveysasemalla >> lähetteiden määrä erikoissairaanhoitoon vähenee. Henkilöstömitoitus liittyy päivystys-toiminnan kehittämiseen. Henkilöstömitoitus korkeintaan vuoden 2010 tasolla: Hoitohenkilöstörakennetta muutetaan luonnollisen poistuman myötä sairaanhoitajaja terveydenhoitaja-painotteiseksi. Suositus lääkäri / 1700 asukasta Aluejaosta (etelä-pohjoinen) luovutaan.

24 PERUSTERVEYDENHUOLTO 24 (93) Lähipalvelut A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lasten-neuvolapalvelut - perhesuunnitteluneuvolapalvelut - aikuisneuvolapalvelut: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotukset, kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyvä ryhmätoiminta Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi. Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkas-tuksissa noudatetaan vähimmäis-vaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 2 terveydenhoitajaa lääkäri 1pv viikossa Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä vuotiaille naisille viiden vuoden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) Rintasyöpäseulonnat tuotetaan ostopalveluna ja toteutetaan Savonlinnassa vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) A. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto - terveyden- ja sairaanhoitopalvelut terveydenhoitajan ja lääkärin palveluina - koulutyön tukihenkilön palvelut Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikaistarkastusten toteuttaminen. Terveydenhoito ja sairaanhoito alle 18 - vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille on maksutonta. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 1 terveydenhoitaja vähintään 1 lääkärin työpäivä vk:ssa A. Mielenterveystyö psykiatriset avopalvelut - hoitajan vastaanotto päivittäin - psykiatrin konsultaatio-palvelut Lähipalveluiden joustava liittyminen esh palveluihin. Mahdollisuus psykiatrin konsultatiiviseen vastaanottoon omalla paikkakunnalla. Virka-aikana mahdollisuus saada yhteys lähipalveluun

25 PERUSTERVEYDENHUOLTO Lähipalvelut A. Suun terveydenhuolto - suun terveydenhuolto ja korjaava hoito - hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanottopalvelut A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - kuntouttava hoito (esim. leikkauksen tai muun sairaalahoidon jälkeinen kuntoutusjakso) - pitkäaikaishoito - saattohoito ja vuorohoito A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna ja puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden lähipalveluun. Lähipalveluissa painopiste lasten, kouluikäisten ja vanhusväestön palveluissa. Aikuisväestön palvelut ensisijaisesti lähipalveluina kunnan terveysasemalla. Mikäli hml-resurssi on riittämätön, voidaan aikuisten palveluja keskittää Savon-linnaan. Hammaslääkäritilanteen parantuessa lisätään aikuisten palveluja lähipalveluina. Osastotoimintaa kehitetään kuntouttavana osastona ja lyhytaikaista kotihoitoa tukevaa hoitoa tarjoavana yksikkönä. Tavoitteena on kuntarajat ylittävän osastohoidon järjestäminen. Saattohoito toteutetaan kotikunnan omalla osastolla. Lyhytaikainen akuutti- ja jatkohoito keskitetään vuoden 2013 loppuun mennessä Savonlinnaan perutettavalle akuuttiosastolle. Kunnassa sijaitsee perustason ambulanssi- / sairaankuljetusyksikkö. Suunnittelukaudella kehitetään palvelu uuden terveydenhuoltolain linjausten mukaiseksi. Tavoitteena on pidemmällä aikavälillä kehittää toiminta ja henkilöstörakenne hoitotason yksiköksi. 25 (93) Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta psykiatrisessa lähipalvelussa Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla. Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pääsee 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkastusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajien toimesta. Sairaansijat, henkilöstö ja henkilöstörakenne mitoitetaan ensisijaisesti vastaamaan kunnan omaa tarvetta. Henkilöstösuunnittelussa huomioi-daan Sosterin vuodeosastojen profilointiin liittyvät henkilöstötarpeet (määrä ja rakenne). Hoitohenkilöstömitoituksessa tavoitteena on 0,6 0,7 hoitajaa / sairaansija Henkilöstörakenne muutetaan koulutuksen ja luonnollisen henkilöstöpoistuman myötä hoitotasoa vastaavaksi Henkilöstömitoitus: 5-6 sairaankuljettajaa Lähtövalmius aktiivityöaikana välitön ja varalla ollessa 15 min.

26 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoitohoito ja terveydenedistäminen *Toiminta linkittyy saumattomasti kotipalvelun toimintaan. siten. Hyvät yhteistyökäytännöt kotipalvelun kanssa tulee säilyttää. *RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. *Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa *Kotiuttamisen välitöntä palveluvaihetta kehitetään siten, että laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen on mahdollista 7 päivänä viikossa. *Vastuulääkäritoimintaa kehitetään. *Koneellinen lääkkeenjako otetaan käyttöön kattavasti. 26 (93) 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstömitoituksessa huomioidaan väestön lisääntyvä palvelutarve. Alueelliset palvelut A. Kuntoutus: - avohoidon yksilölliset fysioterapiapalvelut (neuvonta, ohjaus, fysikaaliset hoidot) - ryhmätoiminta - osastolla olevien asiakkaiden yksilö- ja ryhmäkuntoutus - apuvälinepalvelut (apuvälinekeskuksen toiminta keskitetty erikoissairaanhoidon kuntoutukseen) Liikuntaneuvonta ja terveyden edistämistyö ml. kaatumisten ehkäisy TULES- poliklinikkatoiminnan kehittäminen Fysioterapeuttien palvelut arkipäivisin terveysasemalla sekä avohoidon, että osastohoidon asiakkaille. Turvataan hyvin käynnistynyt saumaton yhteistyö erikoissairaanhoidon kuntoutusyksikön kanssa Kehitetään joustavat konsultaatiopalvelut Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla

27 PERUSTERVEYDENHUOLTO Alueelliset palvelut A. Radiologia Kuvantamistoiminnan jatkosta neuvotellaan radiologiayksikön edustajan, Kerimäen lähipalvelujen tulosyksikkö-päällikön sekä Kerimäen kunnan edustajien kanssa. 27 (93) Radiologisia palveluja tarjotaan terveysasemalla kahtena arkipäivänä viikossa. Asetus 1019/2004, hoitoon pääsyn toteuttamisesta ja alueellisesta yhteistyöstä A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut A. Ympäristöterveydenhuolto - Terveysvalvonta Savonlinnan seudun Työterveys ry palveluntuottajana, sopimus voimassa toistaiseksi. Laatujärjestelmän kehittäminen. Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus). Terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotot viikoittain terveys-asemalla - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi on helpompaa. Valtion valvontatehtäviä (esim. eläinsuo-jelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen > lisäksi: yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä.

28 PERUSTERVEYDENHUOLTO 28 (93) Keskitetyt palvelut Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Kehitysvammahuollon palvelut - poliklinikkatoiminta - laitoshoito - asumispalvelut - avohuollon ohjaus - päivätoiminta TOIMITILAT Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla kunnassa lähipalveluina resurssien sallimissa rajoissa. Kasvatusneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. Selvitetään suunnitelmakauden aikana kunnan kanssa yhdessä, mikä voisi olla Sosterin rooli jatkossa palvelujen tilaajana ja / tai tuottajana, missä laajuudessa ja missä aikataulussa huomioiden muuttumassa oleva lainsäädäntö. Peruskorjaus- ja tilojen muutostarpeet esitetään Sosterin toimesta kunnalle TAvalmistelun yhteydessä. Akuuttien korjaustarpeiden osalta sovitaan joustavat ja nopeat neuvottelukäytännöt.

29 PERUSTERVEYDENHUOLTO 29 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka KERIMÄKI A. PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Lähipalvelut Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto

30 PERUSTERVEYDENHUOLTO 30 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: yhteiskust.paikka Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti 12 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio Käynti (1 tunti) 300 Käynti ( 2-3 tuntia) 50 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 4 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 10 Muu ryhmäkäynti 4 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti Koulutyöntuki, ryhmäkäynti 190 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon 55 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Työterveyshuolto Terveysvalvonta Asukasluvun perusteella Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 630 Hyötyeläinkäynti 360

31 31 (93)

32 PERUSTERVEYDENHUOLTO 32 (93) Palvelukortti Punkaharju Lähipalvelut A. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Puhelinpalvelujen kehittäminen. Päivystystoiminnan osittainen keskittäminen yhteispäivystykseen asteittain 2011 lukien. Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen. Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä. Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna (lääkäri hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen) Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta Keskimääräinen hoitoonpääsyaika lyhenee vuosittain Hoito järjestetään kolmen kuukauden kuluessa ensisijaisesti omalla terveysasemalla. Konsultaatiokäytäntöjä erikoissairaan-hoidon kanssa kehitetään ja pidetään tavoitteena myös esh:n lääkäripalvelujen tarjoamista terveysasemalla >> lähetteiden määrä erikoissairaanhoitoon vähenee. Henkilöstömitoitus: Lääkärimitoitus /-resurssi suhteessa asiakaskäynteihin (suositus 1700 asukasta / lääkäri). Lääkärin ensi-sijainen sijoituspaikka Punkaharjun kunta, resurssia voidaan käyttää myös muiden kuntien palveluihin. A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lastenneuvola - perhesuunnitteluneuvola - aikuisneuvola: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotukset, kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyvä toiminta Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi. Hoitajaresurssi vuoden 2010 tasolla. Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveys-tarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 2 terveydenhoitajaa, lääkäri 1pv viikossa

33 PERUSTERVEYDENHUOLTO 33 (93) A. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto - terveyden- ja sairaanhoito-palvelut terveydenhoitajan ja lääkärin palveluina A. Mielenterveystyö - hoitajan vastaanotto päivittäin - psykiatrin konsutaatio-palvelut Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä Rintasyöpäseulonnat tuotetaan ostopalveluna ja toteutetaan Savonlinnassa. Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikais-tarkastusten toteuttaminen. Terveydenhoito ja sairaanhoito alle 18 - vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille on maksutonta. Terveysrastitoiminnan vakiinnuttaminen yläkoululaisille Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. Lähipalveluissa joustava yhteys / liittyminen esh palveluihin. Mahdollisuus psykiatrin konsultatiiviseen vastaanottoon omalla paikkakunnalla vuotiaille naisille viiden vuoden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteutta-miseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut tuotetaan oppilaitosten tiloissa. Henkilöstömitoitus: 1 terveydenhoitaja, vähintään 1 lääkärin työpäivä vk:ssa. Arkipäivisin virka-aikana mahdolli-suus saada yhteys lähipalveluun. Hoidontarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 1 sairaanhoitaja

34 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Suun terveydenhuolto Suun terveydenhuolto ja korjaava hoito Hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanottopalvelut Lähipalveluissa painopiste lasten, kouluikäisten ja vanhusväestön palveluissa. Työikäisen aikuisväestön palveluja keskitetään enenevässä määrin Savonlinnaan. Hammaslääkäritilanteen parantuessa lisätään aikuisten palveluja lähipalveluina. 34 (93) Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pääsee 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkastusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajien toimesta. A. Suun terveydenhuolto Arki- ja viikonloppupäivystys sekä erikoisosaamista vaativa hoito keskitetään Savonlinnaan. HML-suuhyg.-työparityöskentelyä kehitetään. Henkilöstöresurssin minimiarvio: 1 hammaslääkäri oikojahml (ostopalveluna) 1-2 pv /kk. 1 hammashoitaja 1 suuhygienisti A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - kuntouttava hoito (esim. leikkauksen tai muun sairaalahoidon jälkeinen kuntoutusjakso) - pitkäaikaishoito - saattohoito ja vuoro-hoito A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Tavoitteena kuntarajat ylittävän osasto-hoidon järjestäminen. Pitkäaikaishoitoa ja saattohoitoa sekä lyhytaikaista kotihoitoa tukevaa osastohoitoa tuotetaan lähipalveluna. Lyhytaikainen jatko- ja akuuttihoito pyritään keskittämään vuoden 2013 loppuun mennessä Savonlinnassa toimivalle akuuttiosastolle. Kunnassa sijaitsee perustason ambulanssi- / sairaankuljetusyksikkö. Suunnittelukaudella kehitetään palvelu uuden terveydenhuoltolain linjausten mukaiseksi. Tavoitteena on pidemmällä aikavälillä kehittää toiminta ja henkilöstörakenne hoitotason yksiköksi. Sairaansijat ja henkilöstö mitoitetaan piirin vuodeosastojen profiloinnin perusteella. Hoitohenkilöstömitoituksessa tavoitteena on 0,6 0,7 hoitajaa / sairaansija. Henkilöstörakenne muutetaan koulutuksen ja luonnollisen henkilöstöpoistuman myötä hoitotasoa vastaavaksi Henkilöstömitoitus: 5-6 sairaankuljettajaa Lähtövalmius: aktiivityöaikana välitön lähtövalmius ja varalla ollessa 15 min lähtövalmius

35 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Kuntoutus: - avohoidon yksilölliset fysioterapiapalvelut (neuvonta, ohjaus, fysikaaliset hoidot) - ryhmätoiminta - osastolla olevien asiakkaiden yksilö- ja ryhmäkuntoutus - apuvälinepalvelut A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoito ja terveydenedistä-minen Liikuntaneuvonta ja terveyden edistämistyö ml. kaatumisten ehkäisy TULES- poliklinikkatoiminnan kehittäminen Turvataan hyvin käynnistynyt saumaton yhteistyö erikoissairaanhoidon kuntoutusyksikön kanssa Toiminta linkittyy saumattomasti kotipalvelun toimintaan. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyt-tä edistävää, omavastuista toimintaa Laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen on mahdollista 7 päivänä viikossa. Kotiuttamisen välitöntä palveluvaihetta kehitetään yhdessä kotipalveluyksikön kanssa. Mahdollisuus koneelliseen lääkkeenjakoon siirtymiseen selvitetään suunnitelma-kaudella. Palvelut arkipäivisin terveysasemalla sekä avohoidon, että osastohoidon asiakkaille. Kehitetään joustavat konsultaatiopalvelut. 35 (93) Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla: 2 fys.terapeuttia ja 1 kuntohoitaja) 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla. (henkilöstötarpeen arvioin-nissa ja suunnittelussa otetaan huomioon lisääntyvä asiakasmäärä ja palvelujentarve )

36 PERUSTERVEYDENHUOLTO 36 (93) Alueelliset palvelut A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut Työterveyshuollon sopimukset tehdään asiakkaan tarpeen mukaan sisältäen vähintään lakisääteiset palvelut. Terveysasemalla on työterveys-hoitajan palvelut 4 pv vk:ssa, työterveyslääkäri 1 pv vk:ssa. A. Ympäristöterveydenhuolto Laatujärjestelmän kehittäminen. - Terveysvalvonta Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus). - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi on helpompaa. Valtion valvontatehtäviä (esim. eläin-suojelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen > lisäksi: yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä Keskitetyt palvelut A. Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Kehitysvammahuollon palvelut - poliklinikkatoiminta - laitoshoito TOIMITILAT Puheterapeutin ja psykologin palveluja tarjotaan lähipalveluina resurssien sallimissa rajoissa. Perheneuvolapalvelut keskitetysti SLN.ssa Selvitetään vuoden 2011 kuluessa, voiko kunta antaa järjestämisvastuun Sosterille ja missä laajuudessa >Sosterin rooli palvelujen tuottajana ja / tai tilaajana. Tavoitteena toimivat ja asianmukaiset tilat, jotka optimaalisessa käytössä. Sosterista kuntaan esitys muutos- tai peruskorjaustarpeesta.

37 PERUSTERVEYDENHUOLTO 37 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka PUNKAHARJU A. PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Lähipalvelut Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto

38 PERUSTERVEYDENHUOLTO 38 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti Käynti (1 tunti) 270 Käynti ( 2-3 tuntia) 65 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 0 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 20 Muu ryhmäkäynti 2 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti Koulutyöntuki, ryhmäkäynti Työterveyshuolto Terveysvalvonta Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 510 Hyötyeläinkäynti 388 yhteiskust.paikka 15 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio 6 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon 0 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Asukasluvun perusteella

39 39 (93)

40 PERUSTERVEYDENHUOLTO 40 (93) Palvelukortti Rantasalmi Lähipalvelut D. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden terveyskeskukseen. Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen Päivystystoiminnan osittain keskittäminen yhteispäivystykseen Osa päivystystoiminnasta säilyy lähipalveluna. Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna (lääkäri hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen) Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta Keskimääräinen hoitoonpääsy aika lyhenee vuosittain. Konsultaatiokäytäntöjä erikoissairaanhoidon kanssa kehitetään ja pidetään tavoitteena myös esh:n lääkäripalvelujen tarjoamista terveysasemalla >> lähetteiden määrä erikoissairaanhoitoon vähenee. Hoito järjestetään kolmen kuukauden kuluessa ensisijaisesti omalla terveysasemalla Hoitohenkilöstörakennetta muutetaan sh- ja th-painoitteiseksi luonnollisen poistuman myötä. Henkilöstömitoitus korkeintaan vuoden 2010 tasolla. Suositus lääkäri / 1700 asukasta

41 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lastenneuvolapalvelut,perhesuunnitteluneuvolapalvelut aikuisneuvolapalvelut: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotukset, kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyvä ryhmätoiminta A. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto - terveyden- ja sairaanhoitopalvelut terveydenhoitajan ja lääkärin palveluina Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä Rintasyöpäseulonnat tuotetaan ostopalveluna ja toteutetaan Savonlinnassa. Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikaistarkastusten toteuttaminen. Terveydenhoito ja sairaanhoito alle 18 - vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille on maksutonta. Terveysrastitoiminnan vakiinnuttaminen yläkoululaisille Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. 41 (93) Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuk-sissa noudatetaan vähimmäisvaati-muksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä vuotiaille naisille viiden vuo-den välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 2 terveydenhoitajaa lääkärin työpanos noin ½ pv viikossa Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttami-seksi järjestetään tarvittaessa lisä-käyntejä ja / tai kotikäyntejä. Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut tuotetaan oppilaitosten tiloissa. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 1 terveydenhoitaja lääkärin työpanos noin ½ pv vk:ssa

42 PERUSTERVEYDENHUOLTO 42 (93) A. Mielenterveystyö psykiat-rinen lähipalvelu - hoitajan vastaanotto päivittäin - psykiatrin konsultaatio-palvelut A. Suun terveydenhuolto - suun terveydenhuolto ja korjaava hoito - hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanottopalvelut Lähipalveluiden joustava liittyminen erikoissairaanhoidon palveluihin. Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna ja puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden lähipalveluun. Lähipalveluissa painopiste on lasten, kouluikäisten ja vanhusväestön palve-luissa. Työikäisen aikuisväestön palveluja myös lähipalveluna, jos resurssipulaa, voidaan aikuisten palveluja keskittää SLN:aan. Arki- ja viikonloppupäivystys keskitetään keskushammashoitolaan Savonlinnaan, samoin erityisosaamista vaativat toimenpiteet. Hammaslääkäri-suuhygienisti-työparityöskentelyä kehitetään edelleen Mahdollisuus psykiatrin konsultatiiviseen vastaanottoon omalla paikkakunnalla. Virka-aikana mahdollisuus saada yhteys lähipalveluun. Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteyden-otosta psykiatrisessa lähipalvelussa Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla:1-1,5 hoitajaa Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pääsee 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkastusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajan toimesta. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla: 1 hammaslääkäri ja oikojahammaslääkäri 2 pv /kk (omatoiminta tai ostopalvelu), 0,6 suuhygienistin työpanos, 2 hammashoitaja

43 A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - kuntouttava hoito (esim. leikkauksen tai muun sairaalahoidon jälkeinen hoitojakso) - pitkäaikaishoito - saattohoito ja vuorohoito A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Tavoitteena on kuntarajat ylittävän osastohoidon järjestäminen. Saattohoito ja kotihoitoa tukeva lyhytaikainen hoito toteutetaan kotikunnan omalla osastolla. Lyhytaikainen akuutti- ja jatkohoito keskitetään vuoden 2013 loppuun mennessä Savonlinnassa toimivalle akuuttiosastolle. Kunnan kanssa valmistellaan ja neuvotellaan vuoden 2011 aikana laitoshoitopainotteisuuden keventämisestä. Valmistellaan vastavuoroisuussopimus Juvan TK:n kanssa esim. akuuttiosasto-hoidon palveluista Juvan osastolla. Kunnassa selvitetään palveluasumisen lisäämisen mahdollisuus. Kunnassa sijaitsee perustason ambulans-si- / sairaankuljetusyksikkö. Suunnittelukaudella kehitetään palvelu uuden terveydenhuoltolain linjausten mukaiseksi. Tavoitteena on pidemmällä aikavälillä kehittää toiminta ja henkilöstörakenne hoitotason yksiköksi. Suunnitelmakaudella arvioidaan sairaankuljetuksen ja ensihoidon järjestelyt huomioiden tulossa olevan terveydenhuoltolain linjaukset. Sairaansijat ja henkilöstö mitoitetaan piirin vuodeosastojen profiloinnin perusteella. 43 (93) Hoitohenkilöstömitoituksessa tavoitteena on 0,6 0,7 hoitajaa / sairaansija. Lähtövalmius: aktiivityöaikana välitön lähtövalmius varalla ollessa 15 min lähtövalmius. Henkilöstömitoitus: 5-6 sairaankuljettajaa

44 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Kuntoutus: - yksilölliset fysioterapiapalvelut (neuvonta, ohjaus, fysikaaliset hoidot) - osastohoidossa oleville asiakkaiden yksilö- ja ryhmäkuntoutus - ryhmätoiminta - apuvälinepalvelut A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoitohoito ja terveydenedistäminen Toiminnassa painopisteenä liikuntaneuvonta ja terveyden edistämistyö ml. kaatumisten ehkäisy. Turvataan hyvin käynnistynyt saumaton yhteistyö erikoissairaanhoidon kuntoutusyksikön kanssa ja kehitetään TULESpoliklinikkatoimintaa. Toiminta linkittyy saumattomasti kunnan kotipalvelun toimintaan. Yhteistyötä kehitetään edelleen. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen suunnitellaan viiveettömäksi yhteistyössä kotipalvelun kanssa. Selvitetään koneelliseen lääkkeenjakoon siirtymisen mahdollisuus. Fysioterapeuttien palvelut arkipäivisin terveysasemalla sekä avohoidon, että osastohoidon asiakkaille. Kehitetään joustavat konsultaatiopalvelut erikoissairaanhoidon kanssa. 44 (93) Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla: 2 fysioterapeuttia 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstömitoitus vähintään vuoden 2010 tasolla (2,5 hoitajaa).

45 PERUSTERVEYDENHUOLTO 45 (93) Alueelliset palvelut A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut Työterveyspalvelut ja sopimukset nykyistä kattavammaksi kunnan alueella toimiville työnantajille ja niiden työntekijöille. Terveydenhoitajan ja / tai lääkärin vastaanotot viikoittain joko neuvolassa tai terveysasemalla. A Ympäristöterveydenhuolto Laatujärjestelmän kehittäminen - Terveysvalvonta Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus) - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi Valtion valvontatehtäviä (esim. eläinsuo-jelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa. B. Sosiaalityöntekijäpalvelut Perusterveydenhuollon sosiaalityöntekijän palveluja tarjotaan osastohoidossa oleville asiakkaille. - Sosiaalipäivystys Selvitetään suunnitelmakauden aikana sosiaalipäivystyksen järjestämisen mahdollisuus alueellisena yhteispäivystyksenä. - Sosiaaliasiamiestoiminta Suunnitelmakauden aikana selvitetään sosiaaliasiamiestoiminnan järjestäminen Sosterin palveluna. on helpompaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen + yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Palveluja tuotetaan myös lähipalveluina. Kunta päättää maksusitoumuksen myöntämisestä laitoskuntoutukseen. Joustavien konsultaatioyhteyksien luominen ja erikseen sovittavien vastaanottokäyntien järjestelmän luominen paikkakunnalle. Toimiva konsultaatio- ja vastaanottojärjestelmä paikkakunnalla.

46 PERUSTERVEYDENHUOLTO 46 (93) Keskitetyt palvelut Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Kehitysvammahuollon palvelut - poliklinikkatoiminta - laitoshoito - asumispalvelut - avohuollon ohjaus - päivätoiminta TOIMITILAT Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla kunnassa lähipalveluina henkilöstöresurssin sallimissa rajoissa. Kasvatus- ja perheneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. Selvitetään suunnitelmakauden aikana kunnan kanssa yhdessä, mikä voisi olla Sosterin rooli jatkossa palvelujen tilaajana ja / tai tuottajana, missä laajuudessa ja missä aikataulussa huomioiden muuttumassa oleva lainsäädäntö Suunnitelma toimitilojen käytön tehos-tamiseksi ja peruskorjausten toteuttamiseksi viedään päätökseen (=toimintojen keskittäminen saman katon alle). Suunnittelukauden aikana on saatava päätökset palveluprosessien toteuttamisesta liittyen vuodeosastotoimintaan, jotta investointisuunnitelmat kiinteistö-kantaan voidaan laatia. Peruskorjaus- ja tilojen muutostarpeet esitetään Sosterin toimesta kunnalle TA-valmistelun yhteydessä. Akuuttien korjaustarpeiden osalta sovitaan joustavat ja nopeat neuvottelukäytännöt.

47 PERUSTERVEYDENHUOLTO 47 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka RANTASALMI A. PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Lähipalvelut Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto ostopalvelut Juvalta Rantasalmen arvio 200 hoitopäivää ja 40 lääkärin vastaanottokäyntiä

48 PERUSTERVEYDENHUOLTO 48 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti Käynti (1 tunti) 75 Käynti ( 2-3 tuntia) 75 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 0 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 12 Muu ryhmäkäynti 0 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti Koulutyöntuki, ryhmäkäynti Työterveyshuolto Terveysvalvonta Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 514 Hyötyeläinkäynti 1028 yhteiskust.paikka 10 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio 0 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon 0 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Asukasluvun perusteella SOSIAALIPALVELUT Alueelliset palvelut Yhteiset: yhteiskust.paikka A-klinikka + Päihdehuolto A-klinikkakäynti 0 Päihdehuoltokeskus, asiointi 0 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 0 Pärnälän huoltokoti 0 Sosiaalityöntekijäpalvelut esh, pth, sos 4076 Asukasluvun perusteella

49 49 (93)

50 PERUSTERVEYDENHUOLTO 50 (93) Palvelukortti Savonlinna Lähipalvelut A. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan Pääterveysasemalla ja Savonrannan terveysasemalla, hoitajan vastaanottopalveluja tuotetaan edellisten lisäksi myös Itäisellä terveysasemalla. Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteispäivystykseen. Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä. Puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden terveyskeskukseen. Päivystystoiminnan keskittäminen yhteispäivystykseen asteittain 2011 lukien. Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteyden-otosta. Hoito järjestetään kolmen kuukauden kuluessa ensisijaisesti omalla terveysasemalla. Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna (lääkäri hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen) Keskimääräinen hoitoonpääsyaika lyhenee vuosittain. Konsultaatiokäytäntöjä erikoissairaanhoidon kanssa kehitetään, tavoitteena myös esh:n lääkäripalvelujen tarjoaminen terveysasemalla >> lähetteiden määrä erikoissairaanhoitoon vähenee. Henkilöstömitoitus liittyy päivystys-toiminnan kehittämiseen. >>Sosterin lääkärien virat kokonaistarkasteluun päivystyslääkäriresurssin osoittamiseksi päivystystoimintaan. Henkilöstömitoitus korkeintaan vuoden 2010 tasolla: Suositus lääkäri / 1700 asukasta Hoitohenkilöstörakennetta muutetaan luonnollisen poistuman myötä sairaanhoitajaja terveydenhoitaja-painotteiseksi.

51 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lastenneuvo-lapalvelut - perhesuunnitteluneuvolapalvelut - aikuisneuvolapalvelut: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotukset, kansantautien ehkäi-syyn ja hoitoon liittyvä ryhmätoiminta A. Koulu- ja opiskelutervey-denhuolto - terveyden- ja sairaan-hoitopalvelut terveyden-hoitajan ja lääkärin palveluina Palveluja tuotetaan kolmella terveysasemalla (Pääterveysasema, Itäinen terveysasema ja Savonrannan terveysasema). Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi. Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä Rintasyöpäseulonnat tuotetaan osto-palveluna ja toteutetaan Savonlinnassa. Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikaistarkastusten toteuttaminen. Terveydenhoito ja sairaanhoito alle 18 - vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille on maksutonta. Terveysrastitoiminnan vakiinnuttaminen yläkoululaisille. Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. 51 (93) Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäis-vaatimuksia. (= alle 1vuoden iässä vähintään 9 terv.tarkastusta ja 1-6 vuoden iässä vähintään 6 terveystarkastusta). Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla vuotiaille naisille viiden vuoden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuksissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia (=peruskoulussa jokaisella vuosiluokalla terveys-tarkastus, joista ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla laaja terveystarkastus. Opiskeluterveydenhuollossa vähintään 2 terveystarkastusta, AMK:ssa terveyskysely ja tarvittaessa terveystarkastus). Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut tuotetaan oppilaitosten tiloissa.

52 PERUSTERVEYDENHUOLTO Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto 52 (93) Henkilöstömitoitus terveydenhoitajien osalta vuoden 2010 tasolla, lääkäriresurssia kohdennettava aikaisempaa enemmän koulu- ja op.terveydenhuoltoon, jotta asetuksen mukainen toiminta mahdollistuu. >Ei edellytä uusien virkojen perustamista, vaan työnjaon uudelleen suunnittelua. A. Mielenterveystyö psykiatriset avopalvelut - hoitajan ja psykologin vastaanotto - psykiatrin konsultaatio-palvelut - mielitiimin palvelut A. Suun terveydenhuolto Suun terveydenhuolto ja korjaava hoito Hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanottopalvelut Suun terveydenhuolto Palveluiden joustava liittyminen esh psykiatrian avopalveluihin. Tuetaan mielenterveysasiakkaiden kotona selviytymistä mielitiimin kotipalveluna. Erikoissairaanhoidon lääkärin konsultaatiopalvelua kehitetään tukemaan perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluja Tuotantomalli on sidoksissa ympäristö-kuntien järjestelyihin ja niissä käytettävissä olevaan hammaslääkäriresurssiin. Arki- ja viikonloppupäivystys sekä erikoisosaamista vaativa hoito keskitetään keskushammashoitolaan. HML-suuhyg.-työparityöskentelyä kehitetään. Palvelut pääterveysasemalla arki-päivisin. Savonrannalla käy hoitaja maks. kerran viikossa Kerimäeltä. Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta psykiatrisessa lähipalvelussa. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla. Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pääsee 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkastusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajien toimesta. Tavoitteena vastaanottopalvelut SLN:ssa 5 pv:nä vk:ssa. Savonrannalla 2-3pv /vk:ssa Henkilöstöresurssin tarvearvio: 6,5-8,5 hammaslääkäriä 1,5 oikojahammaslkääk. 2,5 suuhygienistiä 11 hammashoitajaa

53 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - akuutti ja kuntouttava hoito - pitkäaikaishoito - saattohoito ja kotihoitoa tukeva vuorohoito A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Osastohoidon profiloimista jatketaan. Tavoitteena on kuntarajat ylittävän osastohoidon järjestäminen. Tavoitteena keskittää 2013 loppuun mennessä lyhytaikainen akuutti- ja jatkohoito piirin alueella mahdollisesti keskussairaalan tiloihin perustettavalle uudelle akuuttiosastolle (min. 26 hoitopaikan osasto). Sairaankuljetuspalvelut tuotetaan optio-vuoden 2011 ajan voimassa olevan ostopalvelusopimuksen (Etelä-Savon pelastuslaitos) mukaisesti. Vuoden 2011 aikana tehdään suunnitelma sairaankuljetustoiminnan järjestämiseksi v lukien. Valmistelussa huomioidaan tulevan terveydenhuoltolain linjaukset toiminnan järjestämiseksi. 53 (93) Savonlinnassa on kolme osastoa, joista yksi on profiloitunut akuuttiin ja kuntouttavaan hoitoon. Kaksi osastoa on hoivaosastoja ja näistä toinen on profiloitunut myös saattohoito-osastoksi. Henkilöstösuunnittelussa huomioi-daan Sosterin vuodeosastojen profilointiin liittyvät henkilöstötarpeet (määrä ja rakenne), uuden akuutti-osaston perustamien sekä lääkäri-resurssin käyttö tarvittaessa yli kuntarajojen. Hoitohenkilöstömitoituksessa tavoitteena on 0,6 0,7 hoitajaa / sairaansija. Akuuttiosastolla hoitajamitoituksen suositus on 0,8 hoitajaa / sairaansija. Hoitotason yksiköllä välitön lähtövalmius 24h Perustason yksiköllä välitön lähtövalmius 24h Lisäksi ma-pe klo 9-17 kiireettömiä kuljetuksia hoitava yksikkö.

54 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Kuntoutus: - avohoidon yksilölliset fysioterapiapalvelut (neuvonta, ohjaus, fysikaaliset hoidot) - ryhmätoiminta - osastolla olevien asiakkaiden yksilö- ja ryhmäkuntoutus - apuvälinepalvelut (apuvälinekeskuksen toiminta keskitetty erikoissairaanhoidon kuntoutukseen) A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoitohoito ja terveydenedistäminen Liikuntaneuvonta ja terveyden edistämistyö ml. kaatumisten ehkäisy TULES- poliklinikkatoiminnan kehittäminen Turvataan hyvin käynnistynyt saumaton yhteistyö erikoissairaanhoidon kuntoutusyksikön kanssa Toiminta linkittyy saumattomasti kotipalvelun toimintaan. Hyvät yhteistyökäytännöt kotipalvelun kanssa tulee säilyttää. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa Kotiuttamisen välitöntä palveluvaihetta kehitetään siten, että laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen on mahdollista 7 päivänä viikossa. Vastuulääkäritoimintaa kehitetään. Koneellinen lääkkeenjako otetaan käyttöön kattavasti. 54 (93) Fysioterapeuttien palvelut arkipäivisin terveysasemalla sekä avohoidon, että osastohoidon asiakkaille. Kehitetään joustavat esh:n konsultaatiopalvelut. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstömitoituksessa huomioidaan väestön lisääntyvä palvelutarve.

55 PERUSTERVEYDENHUOLTO 55 (93) Alueelliset palvelut A. Radiologia Kuvantamistoiminnan järjestämisestä SLN:ssa neuvotellaan radiologiayksikön edustajan, PTH:n tulosyksikköpäällikön sekä Savonlinnan kaupungin edustajien kanssa. A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut A Ympäristöterveydenhuolto - Terveysvalvonta Pääterveysasemalla on työterveyshuollon palveluyksikkö, josta tuotetaan työnantajien kanssa tehtyihin sopimuksiin perustuvia lakisääteisiä ja sisällöltään laajempia työterveyshuollon palveluja. Laatujärjestelmän kehittäminen. Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus). - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Valtion valvontatehtäviä (esim. eläinsuojelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa Työterveydenhoitajan, lääkärin ja työfysioterapeutin palvelut arkipäivisin terveysasemalla. TA-valmistelussa: työterveyslääkärin viran muuttaminen TTH:n ylilääkärin viraksi, lisäksi esitetään työpsyko-login vakanssia lisäresurssiksi. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi on helpompaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen > lisäksi: yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä. A. Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perhe-neuvola Kehitysvammahuollon palvelut - poliklinikkatoiminta - laitoshoito - asumispalvelut - avohuollon ohjaus päivätoiminta TOIMITILAT Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla resurssien sallimissa rajoissa. Kasvatusneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. Selvitetään suunnitelmakauden aikana kaupungin kanssa yhdessä, mikä voisi olla Sosterin rooli jatkossa palvelujen tilaajana ja / tai tuottajana, missä laajuudessa ja missä aikataulussa huomioiden muuttumassa oleva lainsäädäntö. Peruskorjaus- ja tilojen muutostarpeet esitetään Sosterin toimesta kunnalle TAvalmistelun yhteydessä. Akuuttien korjaustarpeiden osalta sovitaan joustavat ja nopeat neuvottelukäytännöt.

56 PERUSTERVEYDENHUOLTO 56 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka SAVONLINNA A. PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Lähipalvelut Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto

57 PERUSTERVEYDENHUOLTO 57 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti Käynti (1 tunti) 1290 Käynti ( 2-3 tuntia) 465 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 12 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 50 Muu ryhmäkäynti 25 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti Koulutyöntuki, ryhmäkäynti Työterveyshuolto Terveysvalvonta Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 1900 Hyötyeläinkäynti 463 yhteiskust.paikka 70 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio 120 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon 12 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Asukasluvun perusteella

58 58 (93)

59 PERUSTERVEYDENHUOLTO 59 (93) Palvelukortti Sulkava Lähipalvelut E. Vastaanottotoiminta - lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden terveyskeskukseen. Välitön yhteydensaanti virka-aikana omalle terveysasemalle ja virka-ajan ulkopuolella yhteis-päivystykseen Päivystystoiminnan keskittäminen yhteispäivystykseen asteittain 2011 lukien samalla selvitetään Kiireellinen hoito vuorokauden sisällä Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna (lääkäri hoitajatyöparityöskentelyn kehittäminen) Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteydenotosta Keskimääräinen hoitoonpääsyaika lyhenee vuosittain Hoito järjestetään kolmen kuukauden kuluessa ensisijaisesti omalla terveysasemalla Konsultaatiokäytäntöjä erikoissairaan-hoidon kanssa kehitetään ja pidetään tavoitteena myös esh:n lääkäripal-velujen tarjoamista terveysasemalla >> lähetteiden määrä erikoissairaan-hoitoon vähenee. Henkilöstömitoitus lääkärien ja hoitohenkilökunnan osalta on korkeintaan vuoden 2010 tasolla. A. Neuvolatoiminta: - äitiys- ja lastenneuvolapalvelut (asetus 380/ 2009) - perhesuunnitteluneuvolapalvelut - aikuisneuvolapalvelut: joukkoseulonnat, aikuisväestön rokotuk-set, kansantautien ehkäisyyn ja hoitoon liittyvä ryhmätoiminta Kehitetään terveyden ja hyvinvoinnin seurantajärjestelmää varhaisen puuttumisen tueksi ja erityisen tuen tarpeen tunnistamiseksi. Neuvolapalvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuk-sissa noudatetaan vähimmäisvaa-timuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteuttamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyn-tejä ja / tai kotikäyntejä.

60 PERUSTERVEYDENHUOLTO 60 (93) Kohdun kaulaosan syövän seulonnat toteutetaan neuvoloissa omana työnä Rintasyöpäseulonnat tuotetaan osto-palveluna ja toteutetaan Savonlinnas-sa vuotiaille naisille viiden vuoden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) vuotiaille naisille kuukauden välein (voimassa olevan asetuksen mukaisesti) A. Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto - terveyden- ja sairaanhoitopalvelut terveydenhoitajan ja lääkärin palveluina (asetus 380/ 2009) A. Mielenterveystyö - hoitajan vastaanotto päivittäin - psykiatrin konsultaa-tiopalvelut Toiminnan painopisteenä on terveydenedistäminen ja määräaikais-tarkastusten toteuttaminen. Terveydenhoito ja sairaanhoito alle 18 - vuotiaille oppilaille ja opiskelijoille on maksutonta. Terveysrastitoiminnan vakiinnuttaminen yläkoululaisille Kouluyhteisön ja opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus selvitetään moniammatillisesti joka kolmas vuosi. Lähipalveluiden joustava liittyminen erikoissairaanhoidon palveluihin. Ajanvarausvastaanoton kehittäminen lähipalveluna ja puhelinpalvelujen kehittäminen siten, että asiakkaat saavat vaivatta yhteyden lähipalveluun. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 2 terveydenhoitajaa lääkärin työpanos noin ½ pv viikossa Koulu- ja opiskeluterveyden-huollon palvelut järjestetään asetuksen 380/ 2009 mukaisesti. Määräaikaisissa terveystarkastuk-sissa noudatetaan vähimmäisvaatimuksia. Erityisen tuen tarpeen arvioimiseksi ja toteut-tamiseksi järjestetään tarvittaessa lisäkäyntejä ja / tai kotikäyntejä. Terveydenhoitajan ja lääkärin palvelut tuotetaan pääosin oppilaitosten tiloissa. Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla: 1 terveydenhoitaja lääkärin työpanos noin ½ pv vk:ssa Mahdollisuus psykiatrin konsul-tatiiviseen vastaanottoon omalla paikkakunnalla. Virka-aikana mahdollisuus saada yhteys lähipalveluun. Hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmantena arkipäivänä yhteyden-otosta psykiatrisessa lähipalvelussa Henkilöstömitoitus vuoden 2010 tasolla:1 hoitaja

61 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta - kuntouttava hoito (esim. leikkauksen tai muun sairaalahoidon jälkeinen hoitojakso) - pitkäaikaishoito - saattohoito ja vuorohoito Terveyskeskuksen vuodeosastotoiminta A. Sairaankuljetus (= Ensihoitopalvelu) Lähipalveluissa painopiste on lasten, kouluikäisten ja vanhusväestön palve-luissa. Työikäisen aikuisväestön palveluja keskitetään enenevässä määrin Savon-linnaan. Hammaslääkäritilanteen paran-tuessa lisätään aikuisten palveluja lähi-palveluina. Arki- ja viikonloppupäivystys keskitetään keskushammashoitolaan Savonlinnaan, samoin erityisosaamista vaativat toimenpiteet. A. Suun terveydenhuolto - suun terveydenhuolto ja korjaava hoito - hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanottopalvelut Hammaslääkäri-suuhygienistityöparityöskentelyä kehitetään edelleen. Tavoitteena on kuntarajat ylittävän osastohoidon järjestäminen. Saattohoito toteutetaan kotikunnan omalla osastolla. Lyhytaikainen akuutti- ja jatkohoito keskitetään vuoden 2013 loppuun mennessä Savonlinnassa toimivalle akuuttiosastolle. Kunnan kanssa valmistellaan ja neuvo-tellaan vuoden 2011 aikana laitoshoitopainotteisuuden keventämisestä tavoi-tteena vähentää vuodeosastopaikkoja (4-5 paikkaa) ja lisätä kunnan palveluasumis-paikkoja. Toistaiseksi jatketaan yksityisen palveluntuottajan voimassa olevan sairaankuljetussopimuksen mukaisesti. Suunnitelmakaudella arvioidaan sairaankuljetuksen ja ensihoidon järjestelyt huomioiden tulossa olevan terveydenhuoltolain linjaukset. 61 (93) Tavoitteena hoitotakuun toteutuminen siten, että kiireelliseen hoitoon pää-see 3 pv:ssä ja kiireettömät tarkas-tusajat saa 6 kk:n kuluessa. Välitön hoidontarpeen arviointi toteutuu hammashoitajan toimesta. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla: 1 hammaslääkäri ja oikojahammaslääkäri 1-2 pv /kk (omatoiminta tai ostopalvelu), 0,4 suuhygienistin työpanos, 1 hammashoitaja Sairaansijat ja henkilöstö mitoitetaan piirin vuodeosastojen profiloinnin perusteella. Hoitohenkilöstömitoituksessa tavoitteena on 0,6 0,7 hoitajaa / sairaansija. Lähtövalmius: aktiivityöaikana välitön lähtövalmius varalla ollessa 15 min lähtövalmius.

62 PERUSTERVEYDENHUOLTO A. Kuntoutus: - yksilölliset fysioterapiapalvelut (neuvonta, ohjaus, fysikaaliset hoidot) - osastohoidossa oleville asiakkaiden yksilö- ja ryhmäkuntoutus - ryhmätoiminta - apuvälinepalvelut A. Kotisairaanhoito - asiakkaan kotona toteutettu sairaanhoito ja terveydenedistäminen Toiminnassa painopisteenä liikuntaneuvonta ja terveyden edistämistyö ml. kaatumisten ehkäisy. Turvataan hyvin käynnistynyt saumaton yhteistyö erikoissairaanhoidon kuntoutusyksikön kanssa ja kehitetään TULESpoliklinikkatoimintaa. Toiminta linkittyy saumattomasti kunnan kotipalvelun toimintaan. Yhteistyötä kehitetään edelleen. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehi-tetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Laitoshoidosta kotihoitoon siirtyminen suunnitellaan viiveettömäksi yhteistyössä kotipalvelun kanssa. Selvitetään koneelliseen lääkkeenjakoon siirtymisen mahdollisuus. 62 (93) Fysioterapeuttien palvelut arkipäivisin terveysasemalla sekä avohoidon,että osastohoidon asiakkaille. Kehitetään joustavat konsultaatiopalvelut erikoissairaanhoidon kanssa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 tasolla: 2 fysioterapeuttia 75 vuotta täyttäneistä henkilöistä % asuu kotona joko itsenäisesti tai palvelutarpeen arvioinnin perusteella myönnetyn avun turvin. Henkilöstöresurssitarve: 3-3 1/2 hoitajaa (nykyisin 2 ½ -3)

63 PERUSTERVEYDENHUOLTO 63 (93) Alueelliset palvelut A. Työterveyshuolto - työterveyshoitajan ja lääkärin palvelut Terveydenhoitajan ja / tai lääkärin vastaanotot viikoittain terveysasemalla. A Ympäristöterveydenhuolto - Terveysvalvonta Laatujärjestelmän kehittäminen. Yhteneväiset prosessit alueella (esim. hyväksymishakemuksen käsittely ja tarkastus) - Eläinlääkintä Yhteisvastaanottojen muodostaminen. Useampi eläinlääkäri työskentelee samalta vastaanotolta käsin, jolloin toiminta on tehokkaampaa, osittainen erikoistuminen mahdollistuu ja rekrytointi on helpompaa. - Eläinlääkintä Valtion valvontatehtäviä (esim. eläinsuo-jelu ja eläintautien vastustaminen) hoitaa tehtävään erikoistunut eläinlääkäri, jonka palkkakustannukset maksaa valtio. Osaksi voisi tehdä myös laitosvalvontaa. Henkilöstöresurssi vuoden 2010 mukainen + yksi uusi valvontaeläinlääkärin virka sekä yksi yhteinen toimistotyöntekijä. B. Sosiaalityöntekijäpalvelut Perusterveydenhuollon sosiaalityöntekijän palveluja tarjotaan osastohoidossa oleville asiakkaille. - Sosiaalipäivystys Selvitetään mahdollisuus järjestää sosiaalipäivystys alueellisena yhteispäivystyksenä. - Sosiaaliasiamiestoiminta Neuvotellaan kunnan kanssa vuoden 2011 kuluessa mahdollisuudesta keskittää sosiaaliasiamiestoiminta Sosterin sosiaaliasiamiehelle. F. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Palveluja tuotetaan myös lähipalveluina. Joustavien konsultaatioyhteyksien luomi-nen ja erikseen sovittavien vastaanotto-käyntien järjestelmän luominen paikka-kunnalle Toimiva konsultaatio- ja vastaanottojärjestelmä paikkakunnalla

64 PERUSTERVEYDENHUOLTO 64 (93) Keskitetyt palvelut Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Kehitysvammahuollon palvelut - avohoidon palvelut - laitoshoito TOIMITILAT Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla kunnassa lähipalveluina henkilöstöresurssin sallimissa rajoissa. Kasvatus- ja perheneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. Selvitetään voiko kunta antaa Sosterille järjestämisvastuun. Sosterin rooli tilaajana ja / tai tuottajana (missä laajuudessa ja aikataulussa) Ei toistaiseksi tarvetta toimitilamuutoksiin

65 PERUSTERVEYDENHUOLTO 65 (93) Kuntalaskutuksen peruste/kustannuspaikka SULKAVA A. PTH EK KM PH RS SLN SR SU YHT: Lähipalvelut Vastaanottotoiminta 0 Avosairaanhoito, sh:n; th:n vo, ml. ryhmät Avosairaanhoito, lääkärin vo Neuvolatoiminta 0 Käynti terveydenhoitajalla, ml. ryhmät Lääkärin vastaanotto Kotisairaanhoito 0 Hoitajan käynti Lääkärin käynti 0 0 Kouluterveydenhuolto 0 Käynti koulu-/ opisk. terv. huollossa, ml. ryhmät Mielenterveystyö 0 Mielenterveysvastaanotto, ml. ryhmät Kuntoutus 0 Fysioterapia käynti, ml. ryhmät Sairaankuljetus Hammashuolto 0 Käynti suuhygienistillä, hammashoitajalla Hammaslääkärin vastaanotto KM PH RS SLN1 SLN2 SLN3 SU YHT: Vuodeosasto

66 PERUSTERVEYDENHUOLTO 66 (93) Alueelliset palvelut Yhteiset: yhteiskust.paikka Perhepalvelukeskus Puhelinkäynti 70 Yhdistetty Puhelinkäynti ja Puhelinkonsultaatio Käynti (1 tunti) 1290 Käynti ( 2-3 tuntia) 465 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 12 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 50 Muu ryhmäkäynti 25 Koulutyön tukihlö, yksilökäynti 120 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Koulutyöntuki, ryhmäkäynti 12 Siirretty koulu- ja opiskelijaterveydenhuoltoon Työterveyshuolto Terveysvalvonta Asukasluvun perusteella Eläinlääkintä Pieneläinkäynti 1900 Hyötyeläinkäynti 463 SOSIAALIPALVELUT Yhteiset: yhteiskust.paikka A-klinikka + Päihdehuolto A-klinikkakäynti 3800 Päihdehuoltokeskus, asiointi 7700 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 4700 Pärnälän huoltokoti Sosiaalityöntekijäpalvelut esh, pth, Asukasluvun perusteella

67 67 (93)

68 Kuntien yhteinen 68 (93) 760 Keskitetyt palvelut Perhepalvelukeskus (yhteisiä, keskitettyjä palveluja) - psykologipalvelut - puheterapiapalvelut - kasvatus- ja perheneuvolapalvelut Lasten ja nuorten psykologi- ja puheterapiapalveluja on saatavilla kunnissa lähipalveluina resurssien sallimissa rajoissa. Kasvatusneuvolapalvelut keskitetysti Savonlinnan yksikössä. 760 Kuntien yhteinen TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 Perhepalvelukeskus Suoritearviot Puhelinkäynti 120 Käynti (1 tunti) 2040 Käynti ( 2-3 tuntia) 765 Konsultaatio tai moniammatillinen hoitokokous 16 Verkostoneuvottelu/ hoitokokous 105 Muu ryhmäkäynti 31 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

69 69 (93) 770 TYÖTERVEYSHUOLTO STRATEGISET TAVOITTEET v Näkökulma Tavoite Tavoitetaso Mittari Vastuuhenkilö Väestö, potilaat ja asiakkaat Työterveyshuolto järjestää työikäiselle väestölle ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa sekä työnantajan tarpeesta lähtevää sairaanhoito ja muita terveyspalveluita Pystytään säilyttämään nykyiset asiakkuudet. -resurssien puitteissa sairaaanhoitopalveluita asiakkaiden määrä Työterveyshuoltoyksikön päällikkö Prosessit ja rakenteet Kustannukset, tehokkuus ja tuottavuus Uudistuminen ja henkilöstö Toteutetaan hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaista toimintamallia. Sairauksien hoidossa käypähoitosuositukset. Työkykyä tukevaa ja työolosuhteita parantavaa toimintaa. Sairauksien oikeaaikainen toteaminen ja hoito. Sairastavuuden ja työstä poissaolojen vähentyminen. Henkilökunnan osaaminen turvataan jatkuvalla perus-ja täydennyskoulutuksella. Ylilääkärin rekrytointi. Psykologipalvelujen saaminen Hyvän työterveyshuoltokäytännön toteutuminen Nollabudjetti: tulot kattavat kulut Akuutti sair.hoidossa vast.otolle 1-3 vrk Täydennyskoulutusvelvoite toteutuu Koko henkilökunta työterveyshuollon peruskoulutuksen käynyttä Asiakas työtyytyväisyyskyselyt Kyselyt työnantajille -talouden seuranta TTh-yksikön pääll. - työnantajien kanssa yhteistyössä sairauspoissaolojen seuranta TTH-yksikön pääll. TTH-yksikön pääll.

70 70 (93) 770 Työterveyshuolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

71 PERUSTERVEYDENHUOLTO 71 (93)

72 72 (93) 780 Ympäristöterveydenhuolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Avustukset ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 4 686,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 4 686,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

73 73 (93) SOSIAALIPALVELUT Kerimäki Lähipalvelut B. Kotipalvelu - kotona toteutettu hoivapalvelu - ennaltaehkäisevät kotikäynnit Toiminta linkittyy saumattomasti kotisairaanhoidon toimintaan. Ikäihmisten yksilöllisten palvelujen tarve kartoitetaan ennaltaehkäisevillä koti-käynneillä yhteistyössä ksh:n kanssa 75 vuotta täyttäneistä % saa säännöllistä kotihoitoa Henkilöstömitoituksessa otetaan lisääntyvä asiakasmäärä ja palvelujentarve huomioon. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa Kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyä kehitetään edelleen. Palvelusetelin käyttöönottomahdollisuus selvitetään. Suunnitelmakaudella selvitetään lapsiperheiden kotipalvelun aloittaminen (erityistilanteissa esim. synnytykset). Ei saa johtaa lisäresurssointiin henkilöstön osalta. Kotihoidon tukipalvelut - kotipalvelua tukevia palveluita esimerkiksi turvakauppakassi-, ateria- kylvetys- ja vaatehuoltopalvelu Selvitetään joidenkin tukipalveluiden osalta mahdollisuus palvelusetelin käyttöönotolle. Suunnitelmakaudella arvioidaan eri vaihtoehtoja koko turvajärjestelmän tuottamisesta joko ostopalveluna tai omana toimintana. Käyttöön otetaan uutta teknologiaa tukemaan hoivapalveluja

74 SOSIAALIPALVELUT 74 (93) Omaishoidon tuki - kotona toteutettu hoivapalvelu omaishoitajan toteuttamana. Vanhainkoti Palveluasuminen (osto) Järjestetään omaishoitajien lyhytaikainen sijaistus esim. palvelusetelin avulla. Varmistetaan omaishoitajien vapaapäivien aikainen lyhytaikainen hoito omaishoidon tukiasiakkaille. Esim. sijaishoitaja kotiin tai hoito- ja palvelusuunnitelman mukainen muu lyhytaikainen hoito esim. vanhain-kodissa. Kunnassa on yksi vanhainkoti, jossa tuotetaan pitkäaikaishoivaa sekä vuorohoitoa. Selvitetään mahdollisuus muuttaa palvelurakennetta palveluasumisen suuntaan suunnitelmakauden aikana. Kunta vastaa ja järjestää 5 6 % saa omaishoidon tukea Enintään 3 % 75 vuota täyttäneistä on pitkäaikaishoidossa joko vanhainkodossa (tai TK-osastolla) Henkilöstömitoitus sopeutetaan palvelurakennemuutokseen. Alueelliset palvelut B. Sosiaalityöntekijäpalvelut (ESH,PTH ja SOS) - Sosiaalipäivystys Tuotetaan lähipalveluna, organisoidaan keskitetysti. Selvitetään suunnitelmakauden aikana sosiaalipäivystyksen järjestämisen mahdollisuus alueellisena yhteispäivystyksenä. - Sosiaaliasiamiestoiminta Suunnitelmakauden aikana selvitetään sosiaaliasiamiestoiminnan järjestäminen Sosterin palveluna. B. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Palveluja tuotetaan myös lähipalveluina. Kunta päättää maksusitoumuksen myöntämisen laitoskuntoutukseen. Joustavien konsultaatioyhteyksien luo-minen ja erikseen sovittavien vastaanotto-käyntien järjestelmän luominen paikka-kunnalle Toimiva konsultaatio- ja vastaanottojärjestelmä paikkakunnalla.

75 SOSIAALIPALVELUT Kerimäki Suoritteet Yhteiset: Suoriteet / Kerimäkeläiset yhteiskust.paikka A-klinikka + Päihdehuolto A-klinikkakäynti 100 Päihdehuoltokeskus, asiointi 0 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 0 Pärnälän huoltokoti Asukasluvun Sosiaalityöntekijäpalvelut 5658 perusteella 75 (93) 800 Kerimäki TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Avustukset ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 3 948,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 3 948,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

76 SOSIAALIPALVELUT 76 (93) Punkaharju Lähipalvelut Kotipalvelu kotona toteutettu hoivapalvelu ennaltaehkäisevät kotikäynnit Toiminta linkittyy saumattomasti kotisairaanhoidon toimintaan. lähiesimiestoimintaa kehitetään. Ikäihmisten yksilöllisten palvelujen tarve kartoitetaan ennaltaehkäisevillä kotikäynneillä yhteistyössä ksh:n kanssa. RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. 75 vuotta täyttäneistä % saa säännöllistä kotihoitoa. Henkilöstömitoituksessa otetaan lisääntyvä asiakasmäärä ja palvelujentarve huomioon. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa Kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyä kehitetään edelleen. Kotipalvelua tarjotaan tarvittaessa myös lapsiperheille. Kotihoidon tukipalvelut - Kotipalvelua tukevia palveluita esimerkiksi turva-, kauppakassi-, ateria- kylvetys- ja vaatehuoltopalvelu Omaishoidon tuki - Kotona toteutettu hoivapalvelu omaishoitajan toteuttamana. Varmistetaan omaishoitajien vapaapäivien aikainen lyhytaikaisen hoidon tarve omaishoidon tukiasiakkaille. Tavoite 5 6 % saa omaishoidon tukea (v tilanne= 4,32 %) Mahdollisuus palvelusetelin käyttöottoon selvitetään vuoden 2011 kuluessa.

77 SOSIAALIPALVELUT 77 (93) Vanhainkoti Kunnassa on vanhainkoti, jossa tuotetaan pitkäaikaishoivaa sekä vuorohoitoa. Vanhusten hoitoa (laitoshoito ja avohoito) kehitetään PH:n vanhustenhuollon selvitystyöryhmän laatiman raportin 2010 mukaisesti. Lähipalvelut Palveluasuminen (oma) Helminauha + Toivola Enintään 3 % 75 vuota täyttäneistä on pitkäaikaishoidossa joko vanhainkodossa (tai TK-osastolla). Palveluasuminen (osto) Anna ja Aatu Alueelliset palvelut B Sosiaalityöntekijäpalvelut Palvelut järjestetään yhtenäisesti muitten jäsenkuntien kanssa. Kunnalle tuotetaan lähipalveluna sen tarvitsemat stt-palvelut. - Sosiaalipäivystys Keskitetään yhteispäivystykseksi. - Sosiaaliasiamiestoiminta Jatkuu Sosterin palveluna. B. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Joustavien konsultaatioyhteyksien luominen ja erikseen sovittavien vastaanottokäyntien järjestelmän luominen paikkakunnalle Toimiva konsultaatio- ja vastaanotto-järjestelmä paikkakunnalla.

78 SOSIAALIPALVELUT Punkaharju Suoritteet Yhteiset: Suoritteet / Punkaharjulaiset yhteiskust.paikka A-klinikka + Päihdehuolto A-klinikkakäynti 100 Päihdehuoltokeskus, asiointi 0 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 0 Pärnälän huoltokoti Sosiaalityöntekijäpalvelut 3804 Asukasluvun perusteella 78 (93) 810 Punkaharju TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Avustukset ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 2 600,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 2 600,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

79 SOSIAALIPALVELUT 79 (93) Savonlinna Lähipalvelut Kotipalvelu - kotona toteutettu hoivapalvelu - ennaltaehkäisevät kotikäynnit Toiminta linkittyy saumattomasti kotisairaanhoidon toimintaan. Ikäihmisten yksilöllisten palvelujen tarve kartoitetaan ennaltaehkäisevillä kotikäynneillä yhteistyössä ksh:n kanssa. 75 vuotta täyttäneistä % saa säännöllistä kotihoitoa RAI- toimintakykyarvioinnin käyttöä kehitetään palvelujen kohdentamisessa ja suunnittelussa. Kannustetaan ikääntyvän väestön terveyttä edistävää, omavastuista toimintaa. Kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyä kehitetään edelleen. Kotihoidon tukipalvelut - kotipalvelua tukevia palveluita esimerkiksi turva-, kauppakassi-, ateriakylvetys- ja vaatehuoltopalvelu, Kotipalveluresurssia kohdennetaan myös lapsiperheille (esim. vanhempien sairaustapauksissa tai muissa perheen erityistilanteissa). Suunnitelmakaudella arvioidaan eri vaihtoehtoja koko turvajärjestelmän tuottamisesta joko ostopalveluna tai omana toimintana. Käyttöön otetaan uutta teknologiaa tukemaan hoivapalveluja. Kehitetään ikäihmisten päivätoimintaa ja selvitetään kuljetukseen ym. tukeen liittyvät järjestelyt. Henkilöstömitoituksessa otetaan lisääntyvä asiakasmäärä ja palvelujen tarve huomioon. Omaishoidon tuki - kotona toteutettu hoivapalvelu omaishoitajan toteuttamana. Varmistetaan omaishoitajien vapaapäivän aikainen lyhytaikainen hoito omaishoidon tukiasiakkaille. Kehitetään omana työnä. 5 6 % saa omaishoidon tukea Vanhainkoti Kunnassa on yksi vanhainkoti Savonrannalla Enintään 3 % 75 vuotta täyttäneistä on pitkäaikaishoidossa joko vanhainkodissa (tai TK-osastolla) Palveluasuminen Palveluasumista ei lisätä ostopalveluna. Henkilöstömitoitus saatettava suosituksen mukaiseksi 0, 6 hoitajaa/ hoitopaikka.

80 SOSIAALIPALVELUT 80 (93) Alueelliset palvelut B. Sosiaalityöntekijäpalvelut (ESH,PTH ja SOS) Organisoidaan keskitetysti. - Sosiaalipäivystys Siirrytään alueelliseen yhteispäivystykseen suunnitelmakauden kuluessa. Valmistelu käynnistetään vuoden 2011 aikana. - Sosiaaliasiamiestoiminta Sosiaaliasiamiestoiminta järjestetään Sosterin palveluna Toimiva konsultaatio- ja vastaanottojärjestelmä paikkakunnalla. B. A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Avohoitopalveluja tuotetaan Savonlinnan yksikössä.

81 SOSIAALIPALVELUT Savonlinna Suoritteet Yhteiset: Suoritteet/Savonlinnalaiset: yhteiskust.paikka A-klinikka + Päihdehuolto A-klinikkakäynti 3800 Päihdehuoltokeskus, asiointi 7700 Päihdehuoltokeskus, yöpyminen 4700 Pärnälän huoltokoti 81 (93) 820 Savonlinna TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Maksutuotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Avustukset ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut Sosiaalityöntekijäpalvelut Asukasluvun perusteella VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

82 SOSIAALIPALVELUT 82 (93) 830 Kuntien yhteinen Alueelliset palvelut A-Klinikka + Päihdehuolto (yhteisiä, alueellisia palveluja) Palveluja tuotetaan myös lähipalveluina. Joustavien konsultaatioyhteyksien luomi-nen ja erikseen sovittavien vastaanotto-käyntien järjestelmän luominen paikka-kunnalle Toimiva konsultaatio- ja vastaanottojärjestelmä paikkakunnilla Sosiaalityöntekijäpalvelut Perusterveydenhuollon sosiaalityöntekijän palveluja tarjotaan osastohoidossa oleville asiakkaille. - Sosiaalipäivystys Selvitetään mahdollisuus järjestää sosiaalipäivystys alueellisena yhteispäivystyksenä. - Sosiaaliasiamiestoiminta Neuvotellaan kuntien kanssa vuoden 2011 kuluessa mahdollisuudesta keskittää sosiaaliasiamiestoiminta Sosterin sosiaaliasiamiehelle.

83 83 (93) SOSIAALIPALVELUT 830 Kuntien yhteinen TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 * Vyörytetyt nettokulut ,00 *** VYÖRYTETYT KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

84 TUKIPALVELUT 84 (93) 900 Talous-ja henk.palvelut TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

85 85 (93) 901 Tietohallinto ja arkistotoimi TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot 1 700,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

86 86 (93) 902 Osastonsihteerit ja rekrytointi TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat -930,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

87 TUKIPALVELUT 87 (93) 910 Kiinteistö-ja tekninen huolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot 3 000,00 * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

88 TUKIPALVELUT 88 (93) 911 Ravintohuolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Tuet ja avustukset 8 250,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

89 TUKIPALVELUT 89 (93) 912 Lääkehuolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

90 TUKIPALVELUT 90 (93) 913 Laitoshuolto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Muut toimintatuotot ,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut -800,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE 0,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE 0,00 Poistot ja arvonalentumiset Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

91 91 (93) KESKUSHALLINTO 920 Keskushallinto TA 2011 TOIMINTATUOTOT * Myyntituotot ,00 * Tuet ja avustukset ,00 * Muut toimintatuotot 1 200,00 ** ULKOISET TUOTOT YHT ,00 * Vyörytetyt nettotuotot ,00 ** VYÖRYTETYT TUOTOT YHT ,00 **** TOIMINTATUOTOT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKULUT Henkilöstökulut * Palkat ja palkkiot ,00 Henkilösivukulut * Eläkekulut ,00 * Muut henkilösivukulut ,00 ** Henkilöstökulut yht ,00 * Palvelujen ostot yht ,00 * Aineet, tarvikkeet, tavarat ,00 * Muut toimintakulut ,00 *** ULKOISET KULUT YHT ,00 **** TOIMINTAKULUT YHTEENSÄ ,00 TOIMINTAKATE ,00 Rahoitustuotot ja -kulut VUOSIKATE ,00 Poistot ja arvonalentumiset * Suunn.mukaiset poistot ,00 Satunnaiset erät TILIKAUDEN TULOS 0,00 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 0,00

92 SAIRAANSIJAT JA LAITOSHOITOPAIKAT Erikoissairaanhoito: Savonlinnan keskussairaalassa vuodeosastohoidon sairaansijat: Operatiivinen tulosyksikkö 77 Kirurgia, os 2A 28 Kirurgia, os 3A 28 Lasten-, naistent. sekä kir, os 2B 15 Tehostetun valvonnan yks. 6 Konservatiivinen tulosyksikkö 56 Sisätaudit, os 4A 22 Sisätaudit, os 5A 16 Keuhkosairaudet, os 4B 9 Neurologia, os. 4B 9 Kotiosasto (neurologia) 1 Psykiatrian tulosyksikkö, os7a 23 Päivystyksen tulosyksikkö 10 (tarkkailuosasto) Yhteensä 166 Perusterveydenhuollon vuodeosastohoito: Terveyskeskusten osastojen paikat Kerimäki 40 Punkaharju 24 Rantasalmi 31 Savonlinna 123 Sulkava 30 Yhteensä 248 Osa vuodeosastoista on profiloitunut. Näillä osastoilla hoidetaan muistihäiriöistä kärsiviä, tehostettua haavanhoitoa ja saattohoitoa tarvitsevia potilaita. Jokaisen kunnan terveyskeskuksen vuodeosastolla on valmiudet myös kotihoitoa tukevaan vuorohoitoon. Yksi Savonlinnassa sijaitsevista osastoista vastaa tehostettua kuntouttamista vaativien potilaiden hoidosta. 92 (93) Vanhainkotihoito: Vanhainkotien paikkatilanne: Kerimäki: 45 pitkäaikaispaikkaa, 5 lyhytaikaispaikkaa Punkaharju: 13 pitkäaikaispaikkaa, 1 lyhytaikaispaikka. Savonlinna: 20 pitkäaikaispaikkaa, 2 lyhytaikaispaikkaa Vanhainkotien lyhytaikaispaikat tarjoavat kotihoitoa tukevaa kuntouttavaa hoitoa Kotihoito ja palveluasuminen Laitoshoidon ja kotona tapahtuvan hoidon tukena ja mahdollistavana palveluna on kotihoito (= yhdistetty kotisairaanhoito ja kotipalvelu) niissä kunnissa, joissa vanhusten avohoito on mukana terveydenhuoltopiirissä. Palvelu on järjestetty kuntakohtaisena lähipalveluna: - Savonlinna, kolme (3) kotihoitoaluetta ja yhteensä 10 tiimiä - Punkaharju, yksi (1) alue ja kaksi (2) tiimiä - Kerimäki, yksi (1) alue ja kolme (3) tiimiä Palveluketjuun liittyy palveluasuminen, jota piirin omana toimintana on Punkaharjulla: - Toivola 14 asuntoa/ympärivuorokautinen henkilökunta - Helminauha 14 asuntoa, 23 asukaspaikkaa/ työntekijä klo Savonlinnassa - Karpalokoti 48 paikkaa/ympärivuorokautinen henkilökunta Ostopalveluna hankitaan palveluasumispaikkoja yksityisiltä palvelun tuottajilta. Sopimusten mukaisesti hankittavien paikkojen määrä on Punkaharjulla 15 ja Savonlinnassa 268 eli yhteensä 283 palveluasumispaikkaa.

93 93 (93)

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015

Palvelukortti Rantasalmi, suunnitelmakausi 2013-2015 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut: kiireetön ja puolikiireellinen hoito

Lisätiedot

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014

Palvelukortti Sulkava, suunnitelmakausi 2012-2014 Perusterveyden-huolto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Neuvolatoiminta Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Lääkärien ja hoitajien vastaanotto: kiireetön

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016 Perusterveydenhuolto Vastaanottotoiminta Palvelukuvaus Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016, päivitetty

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2016, päivitetty Perusterveydenhuolto Vastaanottotoiminta Palvelukuvaus Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2017

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2017 Perusterveydenhuolto Vastaanottotoiminta Palvelukuvaus Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2017

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2017 Perusterveyden-hu olto Palvelukuvaus Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Vastaanottotoiminta Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2018

Palvelukortti Savonlinna, suunnitelmakausi 2018 Perusterveydenhuolto Vastaanottotoiminta Palvelukuvaus Lääkärien ja hoitajien vastaanottopalvelut Rintasyöpäseulonnat Palvelujen sisältö, resurssit ja kehittämistarve Lääkärin vastaanottopalveluja tuotetaan

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMA

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMA TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2013 KÄYTTÖSUUNNITELMA Kuntayhtymähallitus 19.11.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Täytäntöönpano... 1 3 Osamäärärahat ja tuloarviot... 1 3.1 Sitovuus... 1 3.2 Osamäärärahojen

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2012

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2012 TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2012 KÄYTTÖSUUNNITELMA Kuntayhtymähallitus 13.12.2011 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 1 TÄYTÄNTÖÖNPANO 1 OSAMÄÄRÄRAHAT JA TULOARVIOT Sitovuus 1 Osamäärärahojen ja osatuloarvioiden

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2014 KÄYTTÖSUUNNITELMA

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2014 KÄYTTÖSUUNNITELMA TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2014 KÄYTTÖSUUNNITELMA Kuntayhtymähallitus 17.12.2013 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Täytäntöönpano... 1 3 Osamäärärahat ja tuloarviot... 1 3.1 Sitovuus... 1 3.2 Osamäärärahojen

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 KÄYTTÖSUUNNITELMA

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 KÄYTTÖSUUNNITELMA TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 KÄYTTÖSUUNNITELMA Kuntayhtymähallitus 16.12.2014 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Täytäntöönpano... 1 3 Osamäärärahat ja tuloarviot... 1 3.1 Sitovuus... 1 3.2 Osamäärärahojen

Lisätiedot

Sastamalan kaupunki INTIME/Talouden Suunnittelu

Sastamalan kaupunki INTIME/Talouden Suunnittelu 1/5 113 Osaprosessi: 600 SOTE-HALLINTO Myyntituotot 25 400 Maksutuotot 130 000 Tuet ja avustukset 3 800 Muut toimintatuotot 733 300 YHTEENSÄ 892 500 Palkat ja palkkiot -484 400 Eläkekulut -94 400 Muut

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 KÄYTTÖSUUNNITELMA

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 KÄYTTÖSUUNNITELMA TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2016 KÄYTTÖSUUNNITELMA Kuntayhtymähallitus 15.12.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Täytäntöönpano... 1 3 Osamäärärahat ja tuloarviot... 1 3.1 Sitovuus... 1 3.2 Osamäärärahojen

Lisätiedot

ERIKOISSAIRAANHOITO YHTEENSÄ

ERIKOISSAIRAANHOITO YHTEENSÄ 60 ERIKOISSAIRAANHOITO YHTEENSÄ Ulkoiset tuotot yht. 73 008 349,00 77 208 349,00 4 200 000,00 TOIMINTATUOTOT YHT. 73 008 349,00 77 208 349,00 4 200 000,00 Ulkoiset kulut yht. -51 982 441,00-56 182 441,00-4

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -2.760.511-898.040,97 32,5-741.613,91-156.427,06-2.187.337,47-2.928.951-3.085.378-2.814.511

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -2.760.511-898.040,97 32,5-741.613,91-156.427,06-2.187.337,47-2.928.951-3.085.378-2.814.511 00002105 SOSIAALITYÖ (03) 2014 / 2015 3001 Myyntituotot 1.500 499,77 33,3 997,71-497,94 1.146,48 2.144 1.646 1.500 3200 Maksutuotot 31.330 11.461,81 36,6 7.786,05 3.675,76 23.950,20 31.736 35.412 31.330

Lisätiedot

2014 TA 2015 TA 2016 TA 2017 TA

2014 TA 2015 TA 2016 TA 2017 TA TOIVAKAN KUNTA Sivu 1 2014 TA TA 2016 TA 2017 TA 2018 00004100 SOSIAALITOIMISTO Myyntituotot 2 610 2 400,00 Muut toimintatuotot 364 2 974 2 400,00 Henkilöstökulut -63 570-69 047,00-63 761,00 Palvelujen

Lisätiedot

TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,8 0, ,8 0,

TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ ,8 0, ,8 0, 00002110 TOIMEENTULOTUKI (04) Tuet ja avustukset 258.712 296.446 267.000 3,2-9,9 267.000 3,2-9,9 267.000 267.000 267.000 Muut toimintatuotot 31.858 30.000 20.000-37,2-33,3 20.000-37,2-33,3 20.000 20.000

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2018 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTI- KUNTAYHTYMÄ SUORITTEET JA MAKSUT

FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTI- KUNTAYHTYMÄ SUORITTEET JA MAKSUT FORSSAN SEUDUN HYVINVOINTI- KUNTAYHTYMÄ SUORITTEET JA MAKSUT 31.10.2014 Tuloslaskelma Tammikuu-Lokakuu 2014 Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Toteutunut 2014 Erotus Tot-% TA + muutos Toimintatuotot

Lisätiedot

Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat

Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat v POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Toiminta-alueiden käyttösuunnitelmat 2014 Yhtymähallitus 27.1.2014 6 KÄYTTÖSUUNNITELMA 2014 1 (14) SISÄLLYSLUETTELO: Sivu Kuntayhtymän

Lisätiedot

Eksote yhteensä 1000 EUR

Eksote yhteensä 1000 EUR EKSOTE Eksote yhteensä TP2018 Muutos, TP2017 2018 vs. 2017 Myyntituotot jäsenkunnilta 459 276 440 247 19 029 4,3 % 440 215 0,0 % Muut myyntituotot 14 961 14 813 148 1,0 % 13 765 7,6 % Myyntituotot yhteensä

Lisätiedot

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019

PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 PERUSTURVAOSASTON ALAISTEN TOIMINTOJEN KÄYTTÖSUUNNITELMAT VUODELLE 2019 Perusturvan hallinto Hyvinvointilautakunta vahvistaa sitovat käyttösuunnitelmat tulosyksikkö I-tasolla. Perusturvajohtaja, johtava

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

Selite TP 2017 TA 2018 Kyj:n esitys Muutos % ta 2018 Muutos % tp 2017

Selite TP 2017 TA 2018 Kyj:n esitys Muutos % ta 2018 Muutos % tp 2017 114 Tulosalue: 16 Hallinto- ja tukipalvelut Myyntituotot -122947-124000 -124000 0,9 Jäsenkuntien maksuosuudet Maksutuotot Tuet ja avustukset -33392-15200 -30200 98,7-9,6 Muut toimintatuotot -33846-29000

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunnan talousarvion käyttösuunnitelma vuodelle 2019 Talousarvion noudattamista koskevat ohjeet Talousarvion sitovuuden osalta kaupunginhallitus esittää noudatettavaksi

Lisätiedot

Puheenjohtajisto Taloustilanne

Puheenjohtajisto Taloustilanne Puheenjohtajisto 11.10.2016 Taloustilanne Ostopalvelut ja palvelujen käyttö, elokuu 2016 Ostopalvelulaskutus kaikki/esh kunnittain yhteensä 2013 2014 2015 2016 Enonkoski 156 673,95 79 199,15 242 989,03

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2010

TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2010 TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2010 Käyttösuunnitelma Kuntayhtymähallitus 15.12.2009 JOHDANTO 3 TÄYTÄNTÖÖNPANO 3 OSAMÄÄRÄRAHAT JA TULOARVIOT 4 Sitovuus 4 Osamäärärahojen ja osatuloarvioiden käyttäminen

Lisätiedot

PERUSTURVAN HALLINTO 8000 TULOSLASKELMA 8010 TOIMINTATUOTOT

PERUSTURVAN HALLINTO 8000 TULOSLASKELMA 8010 TOIMINTATUOTOT 00003401 PERUSTURVAN HALLINTO 8010 TOIMINTATUOTOT 8310 MYYNTITUOTOT 8314 MUUT SUORITTEIDEN MYYNTITUOTOT 300,00-100,0 8310 MYYNTITUOTOT 300,00-100,0 8010 TOIMINTATUOTOT 300,00-100,0 8502 PALKAT JA PALKKIOT

Lisätiedot

KUNTAKOHTAINEN PERUSTERVEYDEN HUOLLON JA SOSIAALIPALVELUJEN PALVELU SOPIMUS 2014

KUNTAKOHTAINEN PERUSTERVEYDEN HUOLLON JA SOSIAALIPALVELUJEN PALVELU SOPIMUS 2014 KUNTAKOHTAINEN PERUSTERVEYDEN HUOLLON JA SOSIAALIPALVELUJEN PALVELU SOPIMUS 014 (ENONKOSKEN KUNTA/ ITÄ-SAVON SAIRAANHOl TOPllRIN KY) Perusterveydenhuollon jaosto 18.1.013 36 Sosiaalijaosto 18.1.013 45

Lisätiedot

Harjavallan kaupunki

Harjavallan kaupunki Tuloslaskelma Huhtikuu 2017 31.5.2017 400 Harjavallan kaupunki Ta 2017 Tot. Jäljellä Tot % Tot. 2016 Muutos 16-17 Muutos% 16-17 Toimintatuotot 10 701 196 3 002 512 7 698 684 28,1 % 3 712 015-709 503-19,1

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä Yhteistoiminta-alueverkoston XII tapaaminen 21.10.2010 Toimitusjohtaja Leila Pekkanen Kuntayhtymän toiminta-alue Toiminta-alueen väestö n.40.100 Iisalmi 22.223 Kiuruvesi 9.403

Lisätiedot

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013

Terveyspalvelut 2013. Minna Mutanen 26.3.2013 2013 Minna Mutanen 26.3.2013 terveyspalveluiden johtaja johtava ylilääkäri Terveysneuvonta Tukipalvelut Avopalvelut Sairaanhoitopalvelut Sairaalapalvelut Laitehuolto Fysioterapia Tk-vuodeosastotoiminta

Lisätiedot

TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI

TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI TALOUSARVION 2016 SEURANTARAPORTTI 31.8.2016 Kumulatiivinen toteuma 66,67 % TULOSLASKELMA TA 2016 Toteuma 31.8.2016 Tot-% Tilinpäätösennuste Ulkoinen TOIMINTATUOTOT Myyntituotot 1 047 172 734 796 70,2

Lisätiedot

Hailuodon kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tulosalue TA: TA490 Perusturvahallinto :47:05

Hailuodon kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tulosalue TA: TA490 Perusturvahallinto :47:05 Hailuodon kunta Pääbudjetti Sivu 1 INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Tulosalue TA: TA490 Perusturvahallinto 5.12. 14:47:05 TOT 7 kk TA TA % TS 2018 TS 2019 Myyntituotot 860 Maksutuotot Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Perusturvalautakunta liite nro 2

Perusturvalautakunta liite nro 2 Äänekosken kaupunki Sivu 1 Perusturvalautakunta 25.10.2017 liite nro 2 03032110 Johto ja yleiset palvelut Myyntituotot 234 Muut toimintatuotot 508 742 Henkilöstökulut -470.660-452.700-452.700-370.975-81.725

Lisätiedot

PERUSTURVAN HALLINTO 8000 TULOSLASKELMA 8500 TOIMINTAKULUT

PERUSTURVAN HALLINTO 8000 TULOSLASKELMA 8500 TOIMINTAKULUT 00003401 PERUSTURVAN HALLINTO 8502 PALKAT JA PALKKIOT -41.700-41.700-26.025,99 62,4 8512 ELÄKEKULUT -9.100-9.100-5.883,12 64,6 8513 MUUT HENKILÖSIVUKULUT -2.340-2.340-941,24 40,2-11.440-11.440-6.824,36

Lisätiedot

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

TA Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA-2017 Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä TA17 LÄHTÖKOHDAT Perustamissuunnitelma 1/2016: Kuntayhtymän tavoitteena on saavuttaa keskiarvoisesti ennakoitavaan kustannuskehitykseen nähden

Lisätiedot

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% 2014 2014 01-08 2015 2015 01-08 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% 2014 2014 01-08 2015 2015 01-08 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS LAPUAN KAUPUNKI Sivu 1 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS 3010 TOIMINTATUOTOT/TULOT 3310 MYYNTITUOTOT 23.867,02 4.882,82 20,5 156.000 23.270,00 14,9 3320 MAKSUTUOTOT 501.076,30 319.207,05 63,7

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Kolmannesvuosiraportti elokuu 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Katariina Korhonen HÄLSOVÅRD / Förändr.budget /Muutettu talousarvio Förverkligat / Prognos / Social- och hälsovårdsnämnden Käyttö % Ennuste Sosiaali- ja terveyslautakunta

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 Terveydenhuoltolaki Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 45 min ESH järjestämisuunnitelma Laatu ja turvallisuus Ensihoito Välitön yhteydensaanti? Aamuiseen palaaminen Kaksoislaillistuksen poisto Potilasrekisterit

Lisätiedot

TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI

TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI TALOUSARVION 2017 SEURANTARAPORTTI 31.5.2017 SIIKAJOEN KUNTA Kumulatiivinen toteuma 41,67 % TULOSLASKELMA TA 2017 + muutokset Toteuma 31.5.2017 Tot-% Tilinpäätösennuste Ulkoinen TOIMINTATUOTOT Myyntituotot

Lisätiedot

TOIMINTAKATE , , ,19 4,53

TOIMINTAKATE , , ,19 4,53 Hailuodon kunta Tuloslaskelma, vertailu ed.vuoteen (toimitettu) 18.4.2017 21:26:41 INTIME/ULKOINEN TILIVUOSI 012017-122017 KAUSI 032017 LASKENNALLINEN 18/04/17 Vuoden alusta Vuoden alusta Muutos % 2016

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ Tilinpäätös 2013 Tilinpäätös 2013 Tuloslaskelma Ta 2013 Vuoden alusta Tot % Tp 2012 Myyntituotot -135 528 704,00-134 707 632,37 99,4% -130 563 982,39 Maksutuotot -12 762 912,00-12 850 692,15 100,7% -12

Lisätiedot

Tuloslaskelma Tammikuu-Joulukuu Opetus ja kultt.toimen hallin

Tuloslaskelma Tammikuu-Joulukuu Opetus ja kultt.toimen hallin Tammikuu-Joulukuu 4110 Opetus ja kultt.toimen hallin Ta Toimintatuotot 800 0 800 785 15 98,1 Myyntituotot 600 0 600 518 82 86,4 Muut toimintatuotot 200 0 200 267-67 133,5 Toimintakulut -223 277-2 096-225

Lisätiedot

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015

Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 1.12.2015 Käyttötalousosa TOT 2014 TA 2015 TA muutokset 2015 TA siirrot 2015 TA yhteensä 2015 TA 2016 TS 2017 TS 2018 TS 2019 Toimielin kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunt Määrärahat Käyttötalousosa

Lisätiedot

Tammi-elokuun tulos ja ennuste Hallitus

Tammi-elokuun tulos ja ennuste Hallitus Tammi-elokuun tulos ja ennuste Hallitus 23.9. Eksote yhteensä tammi-elokuu EKSOTE 1000 EUR Muutos Tammi-elokuu Koko vuosi TP 2014 E vs. TP 2014 Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Toteuma EUR

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna)

SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013. 312,6 vakanssia (303,6/1v/1ma/8avoinna) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO 2013 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA YKSILÖJAOSTO HYVINVOINTIJAOSTO SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perusturva HALLINTO Perusturva Toimistopalvelut Talousasiat Terveyspalvelujen

Lisätiedot

1) TULOSALUEIDEN ORGANISOINTI KUNTAKOH- TAISTEN KUSTANNUSPAIKKOJEN MUKAISESTI

1) TULOSALUEIDEN ORGANISOINTI KUNTAKOH- TAISTEN KUSTANNUSPAIKKOJEN MUKAISESTI 1) TULOSALUEIDEN ORGANISOINTI KUNTAKOH- TAISTEN KUSTANNUSPAIKKOJEN MUKAISESTI Luonnos Heikki P. 5.7.2010 Muutokset 27.7.2010, KL, TJ, HH, SP ja PM KUNTAKOHTAISET KUSTANNUSPAIKAT ENONKOSKI TK 1 KERIMÄKI

Lisätiedot

Tammi-kesäkuun tulos 2018

Tammi-kesäkuun tulos 2018 Tammi-kesäkuun tulos 28 Eksote Tammi-kesäkuun tulos ja ennuste 28 EKSOTE 28 Tammi-kesäkuu Koko vuosi milj. EUR Ennuste Jäsenkuntatuotot 28,9 28,9, 44,2 44,2, Nettotoimintamenot 229, 225,9-3,2 45,7 448,9-2,7

Lisätiedot

Tammi-heinäkuun tulos 2016

Tammi-heinäkuun tulos 2016 Tammi-heinäkuun tulos 2016 Eksote Tammi-heinäkuun tulos ja ennuste 2016 EKSOTE 2016 Tammi-heinäkuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 263,2 263,0 0,2

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 10.2.2011 Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Terveydenhuoltolain 34 Samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Päivitetty /AP

Päivitetty /AP Päivitetty 21.2.2018/AP EKSOTE Eksote yhteensä TP2017 Muutos, Muutos, % 2018 vs. 2017 2018 vs. 2017 TP2016 Muutos, % 2017 vs. 2016 Myyntituotot jäsenkunnilta 435 346 440 215-4 869-1,1 % 451 135-2,4 % Muut

Lisätiedot

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri

Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri Perusterveydenhuolto hyvinvointia kaikille turkulaisille Katariina Korkeila perusterveydenhuollon tulosaluejohtaja terveyskeskuksen vastaava lääkäri 2.6.2014 1 Mitä Turun PTH tekee huolehtii noin 180 000

Lisätiedot

Ta 2018 Tot Tot. % Tot. 2017

Ta 2018 Tot Tot. % Tot. 2017 Tuloslaskelma Tammikuu-Elokuu 2018 Tulosalue: 660, 690 Summatasot: Vastuualue 7.9.2018 Ta 2018 Tot. 2018 Tot. % Tot. 2017 Muutos% 2017-2018 Ennuste 31.12.2018 TP 2017 6610 Yhteiset palvelut Toimintatuotot

Lisätiedot

:55 sivu 1(5) TULOSLASKELMAOSAN TOTEUTUMISVERTAILU 1-1/2019. Talousarviomuutokset. Talousarvio

:55 sivu 1(5) TULOSLASKELMAOSAN TOTEUTUMISVERTAILU 1-1/2019. Talousarviomuutokset. Talousarvio 26. 2. 2019 14:55 sivu 1(5) 500 VARHAISKASVATUS Alkuperäinen MYYNTITUOTOT 20 944 0 20 944 0-20 944-100,0 % 0,0 % MAKSUTUOTOT 348 905 0 348 905 38 715-310 190-88,9 % 11,1 % YHTEENSÄ 369 849 0 369 849 38

Lisätiedot

Tilinp. TA+MUUT. TOT. TA muutos muutos % SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT

Tilinp. TA+MUUT. TOT. TA muutos muutos % SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT LAPUAN KAUPUNKI Sivu 1 SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT MYYNTITUOTOT 171.667 188.800 124.174 240.400 51.600 27,3 MAKSUTUOTOT 334.754 349.800 167.477 298.200-51.600-14,8 TUET JA

Lisätiedot

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS LAPUAN KAUPUNKI Sivu 1 SOSIAALIPALVELUT 3002 KÄYTTÖTALOUS 3007 TALOUS 3010 TOIMINTATUOTOT/TULOT 3310 MYYNTITUOTOT 213.176,00 213.176,00 100,0 240.400 215.248,46 89,5 3320 MAKSUTUOTOT 259.758,90 259.758,90

Lisätiedot

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT

Tilinpäät. Toteuma Käyttö% TA+muut Toteuma Käyttö% SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT LAPUAN KAUPUNKI Sivu 1 24010100 SOSIAALIPALVELUT KÄYTTÖTALOUS TALOUS TOIMINTATUOTOT/TULOT MYYNTITUOTOT 215.248,46 215.248,46 100,0 265.400 200.181,63 75,4 MAKSUTUOTOT 252.345,99 252.345,99 100,0 258.200

Lisätiedot

244 KEMPELE TALOUSARVION TULOSLASKELMA Koko kunta, ulkoiset tuotot ja kulut. TP 2016 TA+MUUT. 1. vaihe 2018 Ero% 2017 TOIMINTATUOTOT

244 KEMPELE TALOUSARVION TULOSLASKELMA Koko kunta, ulkoiset tuotot ja kulut. TP 2016 TA+MUUT. 1. vaihe 2018 Ero% 2017 TOIMINTATUOTOT TALOUSARVION TULOSLASKELMA 218 Koko kunta, ulkoiset tuotot ja kulut TP 216 TA+MUUT. 1. vaihe 218 Ero% 217 MYYNTITUOTOT 2 234 138 1 636 596 1 9 738 16,1 MAKSUTUOTOT 4 78 463 4 323 687 4 478 368 3,6 TUET

Lisätiedot

Toiminta-alueiden toimintasuunnitelmat 2016 ja käyttösuunnitelma

Toiminta-alueiden toimintasuunnitelmat 2016 ja käyttösuunnitelma POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄ Yhtymähallitus 21.12.2015 Toiminta-alueiden toimintasuunnitelmat 2016 ja käyttösuunnitelma sekä kalusto- ja laitehankinnat Sisällys 1.

Lisätiedot

Kaupunkikehityslautakunta&kp=50&kk=03...

Kaupunkikehityslautakunta&kp=50&kk=03... Sivu 1/8 Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Maaliskuu 2019 50 Kaupunkikehityslautakunta Summatasot: Vastuualue Ta Toteutunut 2019 Jäljellä Tot% Ta/Tot Tot kuluva kausi TP2018 Ennuste TP 2019 5000 Tekn toimen

Lisätiedot

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP

Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät 1-4/2015 ja TP Horisontti 6 000 Kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret: hoitopäivät ja 5 000 4 000 3 000 1 000 1 161 649 263 600 518 271 1 749 542 960 2 288 1 384 4 348 960 3 261 120 365 600 2 165 14 TP14 14

Lisätiedot

Tammi-elokuun tulos 2017

Tammi-elokuun tulos 2017 Tammi-elokuun tulos Eksote Elokuun tulos ja ennuste EKSOTE Tammi-elokuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 293,5 293,5 0,0 440,2 440,2 0,0 Nettotoimintamenot

Lisätiedot

Tammi-helmikuun tulos 2018

Tammi-helmikuun tulos 2018 Tammi-helmikuun tulos 218 Eksote Tammi-helmikuun tulos ja ennuste 218 EKSOTE 218 Tammi-helmikuu Koko vuosi milj. Ennuste Jäsenkuntatuotot 72,6 72,6, 435,3 435,3, Nettotoimintamenot 7, 67,9-2,1 443,5 439,3-4,2

Lisätiedot

Kaupunkikehityslautakunta&kp=50&kk=07...

Kaupunkikehityslautakunta&kp=50&kk=07... Sivu 1/2 Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Heinäkuu 2019 50 Kaupunkikehityslautakunta Ta Toteutunut 2019 Jäljellä Tot% Ta/Tot Tot kuluva kausi TP2018 Ennuste TP 2019 Toimintatuotot 7 737 545 4 737 639

Lisätiedot

Tammi-helmikuun tulos 2016

Tammi-helmikuun tulos 2016 Tammi-helmikuun tulos 2016 Eksote yhteensä EKSOTE 1000 EUR 2016 Tammi-helmikuu 2016 Koko vuosi TP Muutos E2016 vs. TP Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Toteuma EUR % TOIMINTATUOTOT Myyntituotot

Lisätiedot

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin Juha Kinnunen, shp johtaja Viimeinen sopimusohjauksen kehysseminaari? Vuoden 2018 talousarvion suunnittelu viimeinen tässä

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

Tammi-syyskuun tulos 2016

Tammi-syyskuun tulos 2016 Tammi-syyskuun tulos Eksote Tammi-syyskuun tulos ja ennuste EKSOTE Tammi-syyskuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 338,4 338,1 0,2 451,1 450,8 0,3 Nettotoimintamenot

Lisätiedot

Tammi-lokakuun tulos 2016

Tammi-lokakuun tulos 2016 Tammi-lokakuun tulos Eksote Tammi-lokakuun tulos ja ennuste EKSOTE Tammi-lokakuu Koko vuosi milj. EUR Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Jäsenkuntatuotot 376,0 375,7 0,3 451,1 450,8 0,3 Nettotoimintamenot

Lisätiedot

Tammi-heinäkuun tulos 2018

Tammi-heinäkuun tulos 2018 Tammi-heinäkuun tulos 28 Eksote Tammi-heinäkuun tulos ja ennuste 28 EKSOTE 28 Tammi-heinäkuu Koko vuosi milj. EUR Ennuste Jäsenkuntatuotot 255,8 255,8, 44,2 44,2, Nettotoimintamenot 265,8 26,9-3,9 453,9

Lisätiedot

Tammi-maaliskuun tulos 2016

Tammi-maaliskuun tulos 2016 Tammi-maaliskuun tulos 2016 Eksote yhteensä EKSOTE 1000 EUR 2016 Tammi-maaliskuu 2016 Koko vuosi TP Muutos E2016 vs. TP Toteuma Budjetti Erotus Ennuste Budjetti Erotus Toteuma EUR % TOIMINTATUOTOT Myyntituotot

Lisätiedot

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue

Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue Hoiva vanhustenpalvelujen tulosalue TP 2013 TP 2014 TA2015 Henkilöstömäärä 1196 1134 1071 Toimintakulut 102,4 M 99,4M 97,8 M joista henkilöstökulut 54 M 52,4 M joista asumis- ja hoiva-palvelujen ostot

Lisätiedot

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1)

PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTen perhepalveluiden palvelumalli Työryhmän raportti 31.5.2015 (liite 1) PoSoTe perhepalveluiden palvelumalli Yhteisöpalvelut Yhteiset palvelut Monialainen kuntoutus Sosiaalipalvelut Sosiaaliasiamies

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila

Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Opiskeluterveydenhuollon lainsäädännön kehitys ja nykytila Maire Kolimaa, neuvotteleva virkamies STM 25.05.11 Opiskeluterveydenhuolto kansanterveyslakiin vuonna 1977 kunnan velvollisuudeksi, terveyskeskukset

Lisätiedot

TP 2016 TA+MUUT. LTK 2018 Ero% 2017

TP 2016 TA+MUUT. LTK 2018 Ero% 2017 541 NURMES Toiminto: - - 999 Kohde: - - 582 TALOUSARVION TULOSLASKELMA 218 Projekti: - - 9891 5115 KAUPUNKIRAKENNEPALV. HALLINTO TP 216 TA+MUUT. LTK 218 Ero% 217 MYYNTITUOTOT 36 36 HENKILÖSTÖKULUT -28

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA PALVELUSOPIMUS LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Voimassa 1.1.2018 alkaen Loviisan kaupunginvaltuusto XX.12.2017 xxx Lapinjärven

Lisätiedot

Talousarvio Toimitusjohtaja Eetu Salunen

Talousarvio Toimitusjohtaja Eetu Salunen Talousarvio 2019 Toimitusjohtaja Eetu Salunen 14.11.2018 Palveluiden saatavuus on turvattava myös 2019 Palvelurakenne uudistuu Etulinja: Sujuvampi neuvonta ja yhteydensaanti Palvelut uudistuvat alkuvuonna.

Lisätiedot

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena 1 STLTK 26.02.2015 Liite 3 A JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2016 2017 kunnanvaltuuston 16.12.2014 päätöksen mukaisena SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN OSUUS 2 Toiminnan

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö. Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 sosiaali- ja terveyspiirin valmistelutyö Vammaistyö osana piirin valmistelutyötä 10.9.2008 Organisoitumisen lähtökohdat Organisaation on vastattava n perussopimuksen ja perustamissuunnitelman tavoitteita

Lisätiedot

Tammi-elokuun tulos 2018

Tammi-elokuun tulos 2018 Tammi-elokuun tulos Eksote Tammi-elokuun tulos ja ennuste 4,0 2,0 0,0-2,0-4,0-6,0-8,0-10,0-12,0-14,0-16,0 BUDJETTIERO, MILJ. EUR Nettotoimintamenot Jäsenkuntatuotot Yli-/alijäämä, kumul. toteuma - 0,0

Lisätiedot

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO

Paraisten kaupunki Tilinpäätös 2014 Sosiaali- ja terveysosasto TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Paula Sundqvist, sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille kuntalaisille ja kiireellinen

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Toimintakate , ,58-22,1

Toimintakate , ,58-22,1 Sairaanhoitopiiri yhteensä MK 1.1. - 31.12.2000 1.1. - 31.12.1999 Muutos Myyntituotot 1 638 734 148,85 1 539 127 273,53 Maksutuotot 103 910 751,60 105 268 535,84 Tuet ja avustukset 38 921 683,48 36 776

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO

Talousarvio & taloussuunnitelma 2016 Terveydenhuolto. Paraisten kaupunki TERVEYDENHUOLTO TERVEYDENHUOLTO Sosiaali- ja terveyslautakunta Sosiaali- ja terveysosasto, Paula Sundqvist, Sosiaali- ja terveysjohtaja Katariina Korhonen, ylilääkäri Toiminta Perusterveydenhuolto ja sairaanhoito kaikille

Lisätiedot

Kuntayhtymäjohtajan katsaus

Kuntayhtymäjohtajan katsaus Kuntayhtymäjohtajan katsaus Ostopalvelut maaliskuu 2016 MAALISKUU 2016 erotus Tili Ta 2016 Vuoden alusta Tot % Ed. vuoden tot. Tp 2015 vastaava 2015 4331 Somaattinen hpv 10 300 000,00 2 591 423,29 25,2

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström

ETELÄ-SAVON SOTE. Pertunmaa Hans Gärdström ETELÄ-SAVON SOTE Pertunmaa 19.2.2016 Hans Gärdström 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 2 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 3 22.2.2016 Jouko Luukkonen www.etelasavonsote.fi 4

Lisätiedot

PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2017

PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2017 PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2017 Psykiatrian tulosalue Myyntituotot 47 180,9 48 522,9 49 505,0 47 634,6 1 870,4 0,0 0,0 2,0 Myyntituotot jäsenkunnilta 41 032,1 41 125,8 43 165,7

Lisätiedot

PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016

PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 PSYKIATRIAN TULOSALUEEN KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2016 Psykiatrian tulosalue Myyntituotot 45 412,2 48 153,4 48 522,9 46 751,1 1 771,8 0,0 0,0 0,8 Myyntituotot jäsenkunnilta 39 068,3 41 667,1 41 125,8

Lisätiedot

KYSTERI Vuosi 2016 KUJON SEMINAARI 15.2.2016

KYSTERI Vuosi 2016 KUJON SEMINAARI 15.2.2016 KYSTERI Vuosi 2016 KUJON SEMINAARI 15.2.2016 Kuntayhtymän asettamat tavoitteet Tilipäätöksessä nollatulos Sijoitusrahaston korko on 3 % Peruspääoman korko on 1 % 18.3.2016 ep016 2 Taloussuunnitelma 2016-2018

Lisätiedot

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö

Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Alueellisen erikoissairaanhoidon tulosalueen toimintasääntö Johtokunta on hyväksynyt tämän toimintasäännön 4.12.2013 ja se on voimassa 1.1.2014 alkaen. Lisäykset (kursivoituna) johtokunta 5.2.2014 YLEISET

Lisätiedot

Valmisteluvaiheraportti (valitut yksiköt peräkkäin)

Valmisteluvaiheraportti (valitut yksiköt peräkkäin) n nimi 8/ 1621 Focus-projektit 10 40 TOIMINTAKULUT -88 563-276 487-276 487-45 099-1,54% 400 Henkilöstökulut -74 494-64 934-64 934-21 641-0,45% 430 Palvelujen ostot -13 974-202 072-202 072-17 487-0,24%

Lisätiedot

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -9.217-23.747-17.514 90,0-26,2-17.514 90,0-26,2-17.514-17.514-17.514

4999 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -9.217-23.747-17.514 90,0-26,2-17.514 90,0-26,2-17.514-17.514-17.514 005945 Yksityistietoimen hallinto 3001 Myyntituotot 4.492-100,0-100,0 3200 Maksutuotot 1.653-100,0-100,0 3300 Tuet ja avustukset 59-100,0-100,0 6.205-100,0-100,0 4001 Henkilöstökulut -13.058-16.567-10.034-23,2-39,4-10.034-23,2-39,4-10.034-10.034-10.034

Lisätiedot

TOIMINTAKATE , ,87-666,87 101,2

TOIMINTAKATE , ,87-666,87 101,2 Sastamalan kaupunki Talousarviovertailu 1 SIVU 1 3710 ELÄMÄNLAADUN HALLINTO * Palkat ja palkkiot 24.500,00-18.901,04-5.598,96-77,1 * Eläkekulut 2.700,00-2.389,25-310,75-88,5 * Muut henkilösivukulut 700,00-4.433,01-3.733,01

Lisätiedot

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II

Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Elokuu 8/2017 Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Hall 8/ Liite nro 3

Hall 8/ Liite nro 3 Hall 8/31.8.2017 Liite nro 3 Sisällys vertailu 1.1. 30.6.2017... 1 Tuloslaskelmat 2014 17... 2 Talousarvion toteutumavertailu 2017... 3 Toimintakate 2014 17... 4 Palkkojen toteutumat 1.1. 30.6.2017...

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUKSEN 30.6.2015 LIITETIEDOT

OSAVUOSIKATSAUKSEN 30.6.2015 LIITETIEDOT 2015 OSAVUOSIKATSAUKSEN LIITETIEDOT Sisällysluettelo Erikoissairaanhoito... 1 Kuntien palvelukäyttö 1.1.... 1 Ympäristöterveydenhuolto... 2 Kuntien palvelukäyttö 1.1.... 2 Sosiaali- ja perusterveydenhuolto...

Lisätiedot

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole

Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN 81 971 312 (13,3 %) Ltk 15.2.2012 s. 1/6 Osa mittareista muuttunut aiempaan verrattuna, joten vertailukelpoisuutta aiempiin tavoitteisiin ei kaikilta osin ole SOTEN PALVELURYHMÄT

Lisätiedot