Uudet proteiinilähteet hyönteiset elintarvikeketjussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Uudet proteiinilähteet hyönteiset elintarvikeketjussa"

Transkriptio

1 Uudet proteiinilähteet hyönteiset elintarvikeketjussa Tutkittua tietoa elintarvikkeista -seminaari Jokioisissa Tutkija Maarit Mäki

2 Ruokahyönteistutkimus Lukessa Luke on mukana v toteutettavassa, Turun yliopiston koordinoimassa Tekes-hakkeessa Hyönteiset ruokaketjussa. Mukana on useita yrityksiä. Luken vastuullisena tutkijana on erikoistutkija Hilkka Siljander Rasi ja mukana on joukko Luken tutkijoita. Hyönteiset ruokaketjussa -hanke tutkii mahdollisuuksia hyönteisten hyödyntämiseen suomalaisessa ruokaketjussa. Tutkimus painottuu kasvatettujen hyönteisten hyödyntämiseen ruuanlähteenä sekä raaka-aineena ruokaketjun eri osissa aina hyönteisten kasvattamisesta kuluttajille saakka käynnistyy Makeran rahoittama kaksivuotinen hanke Turvallista ja kestävää hyönteisrehua biotalouden sivuvirroista (HyväRehu), jossa Luken tutkijoita vetää erikoistutkija Maria Tuiskula-Haavisto. Tutkimushankeen päätavoite on selvittää erilaisten teollisuuden kasviperäisten sivuvirtojen soveltuvuutta hyönteisten rehuiksi.

3 Hyönteisopintomatka Hollantiin Marras-joulukuussa 2016 toteutettiin opintomatka Hollantiin, jossa tutustuttiin hyönteisten kasvatukseen ja prosessointiin. Matkan vetäjänä oli Susanne Heiska, Luken Joensuun toimipaikasta. Mukana olivat mm. Petti Marnila ja Maria Tuiskula-Haavisto. Matkakertomus on julkaistu Kehittyvä elintarvike-lehdessä 1/2017.

4 Hyönteiset ravinnon lähteenä Noin kaksi miljardia ihmistä 80 maassa Aasiassa, Afrikassa ja Amerikassa käyttää arviolta hyönteislajia (van Huis ym. 2013) Hyönteisten ravitsemuksellinen laatu on hyvin vaihteleva. Saman lajin sisälläkin vaihtelua voivat aiheuttaa mm. metamorfoosin vaihe, elinympäristö ja ruokavalio. (Van Huis ym. 2013). Esimerkiksi jauhomatojen omega-3 ja -6 rasvahappokoostumus on verrattavissa vastaaviin pitoisuuksiin kaloilla ja proteiini-, vitamiini- ja mineraalipitoisuus on samalla tasolla kalojen ja lihan kanssa. (Van Huis ym. 2013). Hyönteisten kasvatuksessa voidaan käyttää monenlaisia orgaanisia materiaaleja rehuna. Tuotannossa käytetyt rehut riippuvat lainsäädännön asettamista rajoitteista, saatavuudesta, sovellettavuudesta, tuotantojärjestelmästä ja kustannuksista. Johtuen hyönteisten erilaisista vaatimuksista, rehujen preferenssit vaihtelevat hyönteislajeittain.

5 Hyönteisten kasvatus Jauhopukki (Tenebrio molitor) on viljan, jauhojen ja ruokakauppojen tuholainen. Jauhomatoja on helppo kasvattaa ja ruokkia ja niiden proteiini on profiililtaan korkealaatuista. Näistä syistä niitä tuotetaan lemmikkieläinten ja eläintarhaeläinten rehuksi, mukaan lukien linnut, matelijat, pienet nisäkkäät, sammakkoeläimet ja kalat. Ne annetaan yleensä elävinä, mutta niitä myydään myös tölkeissä, kuivattuna tai jauheena. (Feedipedia n.d.). Jauhopukin elinkierto. Lähde: APH UK rescue. (

6 Hyönteisten kasvatus Kotisirkkaa A. domestica on helppo kasvattaa ja se voi tuottaa 6-7 sukupolvea vuodessa. Se on kaikkiruokainen ja voi syödä suuren valikoiman orgaanisia aineita. Tuotanto on mahdollista yli 20 ºC lämpötilassa ja ihanteellinen lämpötila on ºC. Noin 2000 hyönteistä voidaan kasvattaa neliömetrillä. Kuva: Entocube

7 Mikrobiologiset ja kemialliset vaarat Hyönteisten rehujen mikrobiologiset riskit ovat rinnastettavissa muiden eläinproteiinilähteiden tuotantoon. Samat laatuvaatimukset koskevat näitä rehuja, jotta lopputuotteen laatu olisi varmistettu. (EFSA 2015) Hyönteisistä valmistetun rehun ja elintarvikkeiden mikrobiologisten ja kemiallisten kontaminanttien esiintymiseen vaikuttaa hyönteislaji, kasvuvaihe, tuotantomenetelmä, rehu sekä prosessointimenetelmä. Merkittävin näistä tekijöistä on hyönteisille syötetty rehu. Vaikka hyönteisten suolisto tyhjätään paastoamalla, ne saattavat kontaminoitua kasvatusalustan mikrobeista. Hyönteisen ulkopinnalla voi olla myös niille patogeenisia mikrobeja. Hiivat ja homeet ovat potentiaalisia kontaminatteja hyönteisissä. Niiden leviämistä voidaan kuitenkin estää kuumentamalla ja hygieenisillä toimintatavoilla.

8 Mikrobiologiset ja kemialliset vaarat Rehun valinnalla voidaan vaikuttaa kemiallisten kontaminanttien määrään hyönteisissä. Hyönteisillä, joita kasvatetaan lyhyemmän aikaa, haitallisten aineiden kertymä on pienempi kuin pidempään kasvatetuilla. Kadmiumin ja muiden raskasmetallien kertymisestä hyönteisiin on kuitenkin näyttöä. Allergeenit. Prosessoinnin avulla voidaan vaikuttaa hyönteistuotteiden turvallisuuteen. Jauhomadon tropomyosiinin allergisoivaa vaikutusta saatiin vähennettyä kuumentamalla ja in vitro-digestoimalla, mutta ei kokonaan poistettua. (van Broekhoven ym. 2016) Liiallisen kitiinin saannin haitat. Luontaiset haitalliset tai myrkylliset aineet.

9 Hyönteisproteiini Tutkittujen hyönteisten peruskoostumus tuorepainossa (keskiarvo ± S.D., n = 2) (Yi ym., 2013).. Hyönteinen Kosteus (%) Rasva (%) Raakaproteiini (%) (sis. kitiinin typen) Muut komponentit (%) (mm. hiilihydr., mineraalit, vitam.) T. molitor (jauhomato) A. domesticus (kotisirkka) 63,5 ± 1,8 9,9 ± 1,0 19,1 ±1,3 7,5 ± 2,2 70,8 ± 2,0 3,6 ± 0,4 21,5 ± 0,5 4,1 ± 2,1 Tutkittujen hyönteisproteiinien potentiaalisia elintarvikekäyttöön soveltuvia ominaisuuksia olivat proteiinipitoisuus, proteiinin laatu ja geeliytymisominaisuudet. (Yi ym., 2013). Hyönteisistä on eristetty myös laajakirjoisia, antimikrobisia peptidejä (Yi ym. 2014).

10 Hyönteisten prosessointi Kokonaisia hyönteisiä voidaan syödä raakana, kuivattuna, murskattuna, jauhettuna tai ne voidaan kuumentaa keittämällä, paahtamalla tölkittämällä tai säilöä pakkaskuivattuna suolistamisen tai paastoamisen jälkeen. (Spiegel ym. 2013). Hyönteisistä voidaan prosessoida erottamalla proteiini, rasva tai kitiini. Länsimaissa proteiinijauheen käyttö olisi kuluttajille mieluisampaa kuin kokonaisten hyönteisten syöminen. Proteiinin funktionaaliset ja ravitsemukselliset ominaisuudet on tunnettava. Proteiinia voidaan käsitellä entsymaattisesti tai erotustekniikoilla kuten suodattamalla. (van Huis ym. 2013).

11 Hyönteisten prosessointi Kaavio syötävien hyönteisten tuotantoprosessista elintarvikkeeksi ja rehuksi (Rumpold & Schlüter 2013a).

12 Syötävät hyönteiset ovat potentiaalinen ravinnonlähde Jos hyönteisiä esimerkiksi myydään, markkinoidaan, luovutetaan tai tarjotaan elintarvikkeina, niitä koskee sama elintarvikelainsäädäntö kuin mitä tahansa muitakin elintarvikkeita. Muun muassa EU:n yleisen elintarvikeasetuksen ja hygienialainsäädännön lisäksi ne kuuluvat myös uuselintarvikelainsäädännön piiriin. Hyönteisten ravintoarvon on osoitettu olevan korkea ja siihen voidaan vaikuttaa ruokinnalla ja jopa parantaa ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin mm. hyönteisproteiinin ja -rasvan laadusta samoin kuin kivennäisaine- ja vitamiinikoostumuksesta. EU:n ulkopuolella hyönteisten käytöllä ravinnossa on pitkä käyttöhistoria, eikä niiden käytöllä ole voitu osoittaa merkittäviä terveysongelmia. Hyönteisiä voidaan ruokkia esimerkiksi kanarehulla ja kasviksilla. Elintarvikeketjuun tarkoitettujen hyönteisten ruokintaan käytettyjen materiaalien on oltava hyväksyttäviä. (Spiegel ym. 2013).

13 Hyönteisten käyttö eläinrehussa, potentiaaliset hyödyt Kärpäset ovat luonnollinen ravinnonlähde sioille, siipikarjalle ja useille kalalajeille. Niissä on korkea proteiinipitoisuus ja niissä on runsaasti muita hyödyllisiä ravintoaineita kuten rasvaa, mineraaleja ja vitamiineja. Niillä on tehokkaapi kyky käyttää rehua hyväksi kasvuunsa. Kasvihuonekaasuja ja ammoniakkia muodostuu vähemmän kuin nautakarjalla tai sioilla ja ne tarvitsevat vähemmän pintaalaa kasvatukseen. Tosin näihin tuloksiin on suhtauduttava alustavina, koska kokoluokka on erilainen. (McEldowney, 2016).

14 Hyönteiset ovat tasalämpöisiin eläimiin verrattuna ylivoimaisen tehokkaita rehun muuttamisessa eläinvalkuaiseksi ja rasvaksi. Monet heinäsirkka- ja termiittilajit pystyvät hyödyntämään myös selluloosaa suolistomikrobiensa avulla (Wolkers 2010).

15 Hyönteisten rehukäyttö V rehualan toimijoiden rekisterissä Suomessa oli kaksi toimijaa, jotka kasvattavat ja myyvät kokonaisia hyönteisiä (sirkat, jauhomadot) lemmikkien ruokintaan. (Root 2015) Mustasotilaskärpäsen (Hermetia illucens) toukista valmistettuja tuotteita on käytetty tuotantoeläinten rehututkimuksissa. EU komissio antoi luvan käyttää hyönteisproteiinia vesiviljelyssä lähtien.

16 Uuselintarvikelainsäädäntö muuttuu Nykyinen asetus uuselintarvikkeista (EC) 258/97 on epäselvä suhteessa kokonaisiin eläimiin kuten hyönteisiin. Jotkin EUmaat sietävät kokonaisia hyönteisiä ruokana. Uusi asetus (EU) 2015/2283 selkeyttää Hyönteiset ovat uuselintarvikkeita ellei niillä ole todistettua käyttöhistoriaa ennen vuotta 1997 Hyväksytään perinteisiksi elintarvikkeiksi kolmansissa maissa. Voidaan hakea lupaa lähtien. Kaikissa EU:n jäsenmaissa elintarvikkeena käytettävät hyönteiset (kokonaiset, osat tai prosessoidut) vaativat luvan. EFSA:n ohje asiakirjoista turvallisuuden arviointiin. (Mannonen, 2016) 16

17 Hyönteiset elintarvikkeena Merkittäviä EU-maissa toimivia hyönteisten tuottajia ja jatkojalostajia ovat mm. hollantilainen Protix ja ranskalainen Ynsect. Toistaiseksi Suomessa hyönteisiä ei saa myydä elintarvikkeeksi. Hyönteiskasvatus kiinnostaa yhä useampia, myös maatalousyrittäjiä.

18 Suomalaisia hyönteisalan yrityksiä Suomessa on puolenkymmentä yritystä, jotka kehittelevät menetelmiä yleisimpien ruokahyönteisten kasvatukseen. Finsect on vuonna 2015 perustettu hyönteismaataloutta edistävä palveluyritys, joka auttaa suomalaisia maatilayrityksiä kehittämään itselleen uuden elinkeinon syötävien hyönteislajien kasvatuksesta. EntoCube valmistaa laivakontteja, joissa on hyönteisten kasvatukseen soveltuvat olosuhteet. Kontti on käytössä mm. Sirisee Oy:n maatilalla. Porvoolaisyritys kehittää hyönteisruokatuotteita sirkoista ja jauhomadoista. Pohjolan hyönteistalous on Santtu Vekkelin v perustama yritys, joka valmistaa käyttövalmiita, myös automatisoituja hyönteisten tuotantoratkaisuja eri kokoisille toimijoille. Kuva: Entocube

19 Viitteet APH UK rescue. McEldowney, J Insects as a sustainable source of protein for animal feed. EPRS. van Huis, A., van Itterbeeck, J., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G. & Vantomme, P Edible insects: future prospects for food and feed security. FAO Forestry paper Mannonen, L The Novel Food Regulation (EU) 2015/2283. Diat Root, T Eviran kooste lainsäädännöstä. Diat Rumpold, B. A., & Schlüter, O. K. (2013a). Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 17, Spiegel, M., Noordam, M. Y., & Fels-Klerx, H. (2013). Safety of novel protein sources (insects, microalgae, seaweed, duckweed, and rapeseed) and legislative aspects for their application in food and feed production. Comprehensive Reviews in Food Science & Food Safety, 12(6), 662. Wolkers H Wageningen gets the bug Insects as a source of protein. Wageningen World. Magazine of Wa-geningen ur and klv about contributing to the quality of life. Issue 3: Yi, HY ym Insect antimicrobial peptides and their applications. Appl Microbiol Biotechnol 98: Yi, L. Ym Extraction and characterisation of protein fractions from five insect speciesfood Chemistry 141:

20

21 Kiitos!

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus KoneAgria 11.10.2018 Pertti Marnila, tutkija Susanne Heiska, erikoistutkija Hyönteismarkkinat, Milj. USA $ Hyönteisalalla odotetaan nopeaa kasvua

Lisätiedot

Hyönteiset rehuna Soveltuvuus ja ravintoarvo Lajit Turvallisuus

Hyönteiset rehuna Soveltuvuus ja ravintoarvo Lajit Turvallisuus Hyönteisalan toimijaksi Kaakkois-Suomeen? -työpaja, Kuusankoski 22.5.2017 Hyönteiset rehuna käyttö, kasvatus ja lainsäädäntö Tarja Root, Evira, rehujen turvallisuus ja laatu Hyönteiset rehuna Soveltuvuus

Lisätiedot

SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka

SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka SIRKKAA SOPASSA - hyönteisruoka Yleisesti hyönteisistä ravintona Suuri osa koko maailman väestöstä syö hyönteisruokaa (Thaimaa, Meksiko, Afrikka, Euroopassa alueita, Suomessakin (muurahaisen munat) Vuoden

Lisätiedot

Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena. Elintarvikeaamupäivä

Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena. Elintarvikeaamupäivä Hyönteiset ravintona ja raaka-aineena Elintarvikeaamupäivä 24.5.2017 1 Hyönteiset ruokaketjussa Tutkimusprojekti 2015-2017 Edistää hyönteisten hyödyntämiseen perustuvan osaamisen ja arvoketjun syntymistä

Lisätiedot

Yrittäjät Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä

Yrittäjät Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä Mitä syömme tulevaisuudessa -juttutuokio 8.6.2017 Yrittäjät Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä Tila Niemisen suvulla vuodesta 1940 Viljaporsaiden kasvatusta vuoteen 2004 Sukupolvenvaihdos vuonna 2013 Siirtyminen

Lisätiedot

Mustasotilaskärpäsen toukkien kasvatus Sahalahden sivuvirroissa. BioKierto projekti Sanna Taskila, Oulun yliopisto

Mustasotilaskärpäsen toukkien kasvatus Sahalahden sivuvirroissa. BioKierto projekti Sanna Taskila, Oulun yliopisto Mustasotilaskärpäsen toukkien kasvatus Sahalahden sivuvirroissa BioKierto projekti Sanna Taskila, 21.12.2018 Yleistä Kuva. Mustasotilaskärpäsen toukkia (vasen) ja aikuisia yksilöitä (oikea). (Kuva: Ari

Lisätiedot

HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA

HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA HYÖNTEISET PROTEIININ TUOTANNOSSA Pertti Marnila*,(pertti.marnila@luke.fi) Esittäjä Ekologisesti kestävää eläinproteiinia Rehunkäytön hyötysuhteen on esitetty olevan hyönteisillä ylivoimaisesti parempi

Lisätiedot

Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 21/2018. Hyönteiset ruokaketjussa. Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta.

Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 21/2018. Hyönteiset ruokaketjussa. Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 21/2018 Hyönteiset ruokaketjussa Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta Maarit Mäki Hyönteiset ruokaketjussa Hygieniariskien hallinta rehuntuotannon kannalta

Lisätiedot

Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle. Ylitarkastaja Riina Keski-Saari Mikrobiologinen elintarviketurvallisuus 16.1.

Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle. Ylitarkastaja Riina Keski-Saari Mikrobiologinen elintarviketurvallisuus 16.1. Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle Ylitarkastaja Riina Keski-Saari Mikrobiologinen elintarviketurvallisuus 16.1.2018 Esityksen sisältö Hyönteisten matka elintarvikkeeksi Uuselintarvikeasetus

Lisätiedot

Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot

Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot Tulevaisuuden valkuaisinnovaatiot HYÖNTEISET Satu Nokkonen, HAMK 2017 Hyönteisten ravitsemuksellinen koostumus Hyönteiset ovat erinomainen proteiinin lähde. Lisäksi ne sisältävät runsaasti rasvaa, vitamiineja,

Lisätiedot

Hyönteiset elintarvikkeina EE-talo

Hyönteiset elintarvikkeina EE-talo Hyönteiset elintarvikkeina 29.9.2017 EE-talo Tilaisuuden avaus Leena Räsänen, Evira Eviran ohjeistus hyönteiselintarvikkeista Valmisteilla, valmistuu viimeistään 1.11.2017 Osia julkaistaan Eviran nettisivuilla

Lisätiedot

Hyönteiset ruokaketjussa Kouvola

Hyönteiset ruokaketjussa Kouvola Hyönteiset ruokaketjussa 2015-2017 Kouvola 22.5.2017 1 Hyönteiset ruokaketjussa Tutkimusprojekti 2015-2017 Edistää hyönteisten hyödyntämiseen perustuvan osaamisen ja arvoketjun syntymistä Suomeen Tutkii

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

Elintarviketieteiden valintakoe Mallivastaukset. Tehtävä 3.1. Miksi tämä tutkimus on tehty? (5 p sisältö, 1 p kieli, yht.

Elintarviketieteiden valintakoe Mallivastaukset. Tehtävä 3.1. Miksi tämä tutkimus on tehty? (5 p sisältö, 1 p kieli, yht. Elintarviketieteiden valintakoe 19.5.2017 Mallivastaukset Tehtävä 3.1. Miksi tämä tutkimus on tehty? (5 p sisältö, 1 p kieli, yht. 6 p) Ruoantarve ja ruokavalion täydentäminen Väestönkasvu 2050 luvulle

Lisätiedot

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi

Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi Hyönteistuotannon tilanne ja tulevaisuus Suomessa Minustako hyönteisten tuottaja? Toholampi 16.3.2018 s. Kurikka Helsingin yliopisto, MMM Hyönteistalous osana suomalaista alkutuotantoa 2015 Finsect Foto:

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

HYÖNTEISTALOUDEN PAIKALLISET MAHDOLLISUUDET

HYÖNTEISTALOUDEN PAIKALLISET MAHDOLLISUUDET HYÖNTEISTALOUDEN PAIKALLISET MAHDOLLISUUDET Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Hämeenlinna, Bio- ja elintarviketekniikka Kevät, 2018 Sofia Teerikorpi TIIVISTELMÄ Bio- ja elintarviketekniikka Hämeenlinna

Lisätiedot

Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 44/2016. Hyönteisten käyttöä rehuna koskeva lainsäädäntö. Maria Tuiskula-Haavisto

Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 44/2016. Hyönteisten käyttöä rehuna koskeva lainsäädäntö. Maria Tuiskula-Haavisto Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 44/2016 Hyönteisten käyttöä rehuna koskeva lainsäädäntö Maria Tuiskula-Haavisto ScenoProt-hanke WP2 Alternative protein sourcestask 5 Hyönteisten käyttöä rehuna koskeva

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN VALKUAISINNOVAATIOT Hyönteiset ja mikrolevät. Satu Nokkonen, HAMK

TULEVAISUUDEN VALKUAISINNOVAATIOT Hyönteiset ja mikrolevät. Satu Nokkonen, HAMK TULEVAISUUDEN VALKUAISINNOVAATIOT Hyönteiset ja mikrolevät Satu Nokkonen, HAMK Hämeenlinna, 6.6.2017 ESIPUHE Tämä esiselvitystyö toteutettiin liittyen kahteen HAMKissa käynnissä olevaan hankkeeseen: Valkuaisosaamiskeskuksesta

Lisätiedot

Kotisirkan kasvattaminen - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila

Kotisirkan kasvattaminen - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Kotisirkan kasvattaminen - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Yrittäjät Hermanni Nieminen ja Sanne Seppälä Tila Niemisen suvulla vuodesta 1940, sukupolvenvaihdos vuonna 2013. Siirtyminen rehutuotannosta

Lisätiedot

Rehussa käytettävän formaldehydin tilanne EU:ssa Dioksiinimonitorointiasetuksen tarkastelu Tieteelliset kokeet ei-hyväksytyllä lisäaineella

Rehussa käytettävän formaldehydin tilanne EU:ssa Dioksiinimonitorointiasetuksen tarkastelu Tieteelliset kokeet ei-hyväksytyllä lisäaineella ETT Seminaari, Evira Rehussa käytettävän formaldehydin tilanne EU:ssa tarkastelu Tieteelliset kokeet ei-hyväksytyllä lisäaineella Eeva Saarisalo Maa- ja metsätalousministeriö Ruokaosasto Formaldehydi 1/4

Lisätiedot

Tulevaisuuden proteiinit -Hyönteiset

Tulevaisuuden proteiinit -Hyönteiset Tulevaisuuden proteiinit -Hyönteiset Susanne Heiska, FT MMM agronomi Erityisasiantuntija, innovaatiot Luonnonvarakeskus Luonnonvarakeskus Hyönteisproteiinit ovat kohta meillä Maailmalla:vuonna 2016 ruokahyönteisten

Lisätiedot

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen

Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet. Raija Tahvonen Ravitsemus, terveys ja Suomen luonnosta saadut tuotteet Raija Tahvonen Terveellinen ruokavalio on kasvivoittoinen Runsaasti: Kasviksia, marjoja ja hedelmiä Viljatuotteet pääosin täysjyväviljaa Kalaa ja

Lisätiedot

HYO NTEISET RUOKAKETJUSSA LOPPURAPORTTI

HYO NTEISET RUOKAKETJUSSA LOPPURAPORTTI HYO NTEISET RUOKAKETJUSSA 2015 2017 LOPPURAPORTTI Yhteystiedot: Jaakko Korpela Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus 20014 Turun yliopisto jaakko.korpela@utu.fi Hilkka Siljander-Rasi Luonnonvarakeskus

Lisätiedot

Ajankohtaista hyönteistutkimuksesta

Ajankohtaista hyönteistutkimuksesta Ajankohtaista hyönteistutkimuksesta Jarkko Niemi, Susanne Heiska, Miika Tapio ja Pertti Marnila Seminaari hyönteisalan toimijoille Ruokavirasto, 18.1.2019 Esityksen sisältö Luken hyönteishankkeita ja resursseja

Lisätiedot

Porkkanaa possuille, naurista naudoille?

Porkkanaa possuille, naurista naudoille? Porkkanaa possuille, naurista naudoille? Arja Seppälä, Vanhempi tutkija, Luonnonvarakeskus Mitä kotieläintuottaja haluaa tietää rehusta? Pysyyhän eläin terveenä syötyään rehua? Täyttyväthän viranomaisvaatimukset

Lisätiedot

Puusta Proteiinia? Henri Vanhanen. KoneAgria - Vaihtoehtoiset proteiinilähteet , Jyväskylä

Puusta Proteiinia? Henri Vanhanen. KoneAgria - Vaihtoehtoiset proteiinilähteet , Jyväskylä Puusta Proteiinia? KoneAgria - Vaihtoehtoiset proteiinilähteet 11.10.2018, Jyväskylä Henri Vanhanen Tutkija, Luonnonvarakeskus (Luke), Yliopistonkatu 6, 80100 JOENSUU 029 532 6609, henri.vanhanen@luke.fi

Lisätiedot

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa ArvoBio hanke, 12/2015 11/2018 Valtakunnallinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Porkkanapäivä 17.1.2018 Eila Järvenpää

Lisätiedot

Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt

Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt Uusia proteiinilähteitä ruokaturvan ja ympäristön hyväksi ScenoProt Suomen akatemian rahoittama strategisen tutkimuksen konsortiohanke, Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi (PIHI) ohjelma, 2015-2020

Lisätiedot

Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla-hankkeen kuulumisia

Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla-hankkeen kuulumisia Hyönteiskasvatuksen edistäminen Etelä-Pohjanmaalla-hankkeen kuulumisia Jarkko Niemi Luonnonvarakeskus Hankeen taustaa Hyönteisten tuottaminen rehuksi ja elintarvikkeeksi on varteenotettava keino proteiinin

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

HYÖNTEISET SIVUVIRTOJEN JALOSTAJINA

HYÖNTEISET SIVUVIRTOJEN JALOSTAJINA HYÖNTEISET SIVUVIRTOJEN JALOSTAJINA Pertti Marnila*,(pertti.marnila@luke.fi) Esittäjä Fazer tuo maailman ensimmäisenä hyönteisleivän ruokakauppoihin to, marras 23, 2017 08:09 CET Maatilan siat vaihtuvat

Lisätiedot

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016

Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Innovaatioaamupäivä 18.3.2016 Kauran tuotteistaminen Tuula Laukkanen 1 18/3/16 Fazer. All rights reserved Fazer Mylly osa Fazer konsernia Fazerin tarina alkoi vuonna 1891 Karl Fazerin avattua ensimmäisen

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus Uuselintarvikkeet Terveys ja elintarviketurvallisuus Johdanto Uuselintarvikkeiksi kutsuta an elintarvikkeita tai elintarvikkeiden ainesosia, joita on käytetty Euroopan unionissa (EU) vain vähän tai ei

Lisätiedot

Hyönteiset sivuvirtojen käsittelijänä

Hyönteiset sivuvirtojen käsittelijänä sivuvirtojen käsittelijänä, Susanne Heiska, Maija Karhapää, Pertti Marnila, Liisa Keto Luonnonvarakeskus ArvoBio hankkeen loppuseminaari ja puutarha-alan kiertotalouspäivä Seinäjoki, Tausta Tuotteet Laaja

Lisätiedot

Terveellistä ja turvallista ruokaa - palkokasveista

Terveellistä ja turvallista ruokaa - palkokasveista Terveellistä ja turvallista ruokaa - palkokasveista Erikoistutkija Minna Kahala & Erikoistutkija Eila Järvenpää Luke Jokioinen 30.5.2018 Palkokasveissa on paljon hyödyllisiä yhdisteitä toisaalta myös

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. maaliskuuta 2017 (OR. en) 7686/17 DENLEG 25 AGRI 162 SAN 121 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 24. maaliskuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049176/01

Lisätiedot

CASE BENELLA INNOTORI 20.4.2016

CASE BENELLA INNOTORI 20.4.2016 CASE BENELLA INNOTORI 20.4.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Key driverit Benella innovaation taustalla (yleensäkin innovoinnin taustalla) Haasteet joita lähdettiin ratkaisemaan Mitä saavutettiin? Mikä Benella oikein

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

Eläintilojen rehuhygienian ajankohtaiset Tieto itää! verkkoluento Katja Korkalainen

Eläintilojen rehuhygienian ajankohtaiset Tieto itää! verkkoluento Katja Korkalainen Eläintilojen rehuhygienian ajankohtaiset Tieto itää! verkkoluento Katja Korkalainen Uutta 2016 koulutuksen jälkeen Lainsäädäntömuutos (TSE-asetus (EY) N:o 999/2001) Hyönteisistä saatu käsitelty eläinvalkuainen

Lisätiedot

ICOPP hanke Uusien luomuvalkuaisrehujen sulavuus sioilla: Sinisimpukkajauho Mustasotilaskärpäsen toukkajauho

ICOPP hanke Uusien luomuvalkuaisrehujen sulavuus sioilla: Sinisimpukkajauho Mustasotilaskärpäsen toukkajauho ICOPP hanke Uusien luomuvalkuaisrehujen sulavuus sioilla: Sinisimpukkajauho Mustasotilaskärpäsen toukkajauho Tiina Kortelainen, Mikko Tuori, Hilkka Siljander-Rasi, Kirsi Partanen, MTT Kotieläintuotannon

Lisätiedot

Luomumaito tutkimuskohteena

Luomumaito tutkimuskohteena Luomumaito tutkimuskohteena Tuomo Tupasela, erikoistutkija, Luke 17.1.2017, Luomumaidon arvoketjutyöryhmän kokous, Helsinki, Viikki, kokoushuone Savotta, Latokartanonkaari 9 Maito-Inno hanke, MMM 2016-2019

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049730/04.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049730/04. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 25. elokuuta 2017 (OR. en) 11730/17 AGRILEG 154 SAATE Saapunut: 21. elokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049730/04 Asia: Neuvoston pääsihteeristö KOMISSION

Lisätiedot

Täydentämiseen liittyvä lainsäädäntö

Täydentämiseen liittyvä lainsäädäntö Täydentämiseen liittyvä lainsäädäntö Seminaari väitteistä ja täydentämisestä 27.11.2013 Elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström Maa- ja metsätalousministeriö Keskeinen lainsäädäntö 1. Euroopan parlamentin

Lisätiedot

HYÖNTEISPROTEIININ TUOTANNON YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET. Environmental impacts of the production of insect protein

HYÖNTEISPROTEIININ TUOTANNON YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET. Environmental impacts of the production of insect protein LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems Ympäristötekniikan koulutusohjelma Kandidaatintyö HYÖNTEISPROTEIININ TUOTANNON YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Environmental impacts of the production

Lisätiedot

Ötökät marssivat. ruokapöytään. Hyönteistalous tulee

Ötökät marssivat. ruokapöytään. Hyönteistalous tulee Hyönteistalous tulee Ötökät marssivat ruokapöytään Luonnonvarakeskuksen Jokioisten toimipiste sijaitsee keskellä kaunista, hiljaista maalaismaisemaa. Pelloilla tehtävästä tieteellisestä työstä vihjaavat

Lisätiedot

Proteiiniomavaraisuus miten määritellään ja missä mennään? Jarkko Niemi Luke / Talous ja yhteiskunta Scenoprot-hankkeen proteiiniaamu 24.8.

Proteiiniomavaraisuus miten määritellään ja missä mennään? Jarkko Niemi Luke / Talous ja yhteiskunta Scenoprot-hankkeen proteiiniaamu 24.8. Proteiiniomavaraisuus miten määritellään ja missä mennään? Jarkko Niemi Luke / Talous ja yhteiskunta Scenoprot-hankkeen proteiiniaamu 24.8.2016 Novel protein sources for food security (ScenoProt) Taustaa

Lisätiedot

Hyönteisalan mahdollisuudet rehun ja ruuan tuotannossa

Hyönteisalan mahdollisuudet rehun ja ruuan tuotannossa Hyönteisalan mahdollisuudet rehun ja ruuan tuotannossa Jarkko Niemi ja Maija Karhapää Luonnonvarakeskus Taustaa Hyönteisten tuottaminen rehuksi ja elintarvikkeeksi on varteenotettava keino proteiinin tuonnin

Lisätiedot

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena

Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Knowledge grows Kaura tulevaisuuden elintarvikkeena Fazer Mylly & Fazer Leipomot Tero Hirvi Heli Anttila Onnistuaksemme meidän tulee lähteä kuluttajan tarpeista liikkeelle Kuluttajan tarpeet edellä Tärkeää

Lisätiedot

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti

SATAKUNNAN BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA. Koordinaattori Sari Uoti SATAKUNNAN 30.11.2018 BIO- JA KIERTOTALOUDEN KASVUOHJELMA Koordinaattori Sari Uoti Kiertotalous ja Biotalous Kiertotalous on Satakunnalle ja satakuntalaisille yrityksille suuri mahdollisuus. Satakunnassa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. helmikuuta 2017 (OR. en) 6300/17 AGRILEG 43 VETER 17 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D048174/04

Lisätiedot

Riskinarviointiseminaari Ajankohtaista riskinarvioinnista - Raskasmetallit ympäristössä ja elintarvikkeissa Vierasainevalvonta Suomessa

Riskinarviointiseminaari Ajankohtaista riskinarvioinnista - Raskasmetallit ympäristössä ja elintarvikkeissa Vierasainevalvonta Suomessa Riskinarviointiseminaari 6.11.2015 Ajankohtaista riskinarvioinnista - Raskasmetallit ympäristössä ja elintarvikkeissa Vierasainevalvonta Suomessa Kaija-Leena Saraste Evira/Elintarvikehygienia 06.11.2015

Lisätiedot

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa

Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa Puutarhatuotannon uusi kiertotalous uutta arvoa ja liiketoimintaa ArvoBio kehittämishanke,12/2015 11/2018 Valtakunnallinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Hankkeen taustaa Jätehierarkian

Lisätiedot

Koirien ja kissojen eläinperäinen raakaruoka

Koirien ja kissojen eläinperäinen raakaruoka Esittelijä Hanna Laatio Sivu/sivut 1 / 5 1 Johdanto Lemmikkieläinten raakaruokinta eläinperäisillä aineksilla ja sitä kautta raakoja lemmikkieläinten rehuja valmistavien yritysten määrä sekä em. rehujen

Lisätiedot

Ravinnerikkaat viljelykasvit kansanterveyden perustana

Ravinnerikkaat viljelykasvit kansanterveyden perustana Ravinnerikkaat viljelykasvit kansanterveyden perustana Mervi Seppänen Maataloustieteiden laitos, Helsingin yliopisto Terveys tulee maatilalta, ei apteekista Health comes from the farm, not from the pharmacy

Lisätiedot

Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu. Kirsi Partanen

Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu. Kirsi Partanen Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu Kirsi Partanen Tarve uudistua Monitieteinen lähestymistapa Yhteistyö kotimaassa ja kansainvälisesti Toimintaympäristön muutos Budjettirahoituksen supistuminen Omista

Lisätiedot

Rautaisannos proteiinitietoa

Rautaisannos proteiinitietoa Novel protein sources for food security (ScenoProt) Rautaisannos proteiinitietoa Hard Rock Cafe, Aleksanterinkatu 21, Helsinki Tiistai 2.11. klo 9.15 10.15 Avaus ScenoProt-hankkeen johtaja, erikoistutkija

Lisätiedot

Työpaketti 4: Korkean lisäarvon lopputuotteet

Työpaketti 4: Korkean lisäarvon lopputuotteet Työpaketti 4: Korkean lisäarvon lopputuotteet Pirjo Mattila, Anssi Ahvonen, Jaakko Hiidenhovi, Eila järvenpää, Pertti Marnila, Sari Mäkinen, Teuvo Niva, Nora Pap, Anne Pihlanto, Jari Setälä, Anna-Liisa

Lisätiedot

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista MMM /RO/ETU Luettelo 11.12.2015 mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista Asetukset muodostavat kolme kokonaisuutta: 1) perusasetus:

Lisätiedot

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista MMM /RO/ETU Luettelo 30.4.2016 mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista Asetukset muodostavat kolme kokonaisuutta: 1) perusasetus:

Lisätiedot

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä 1.12.2017 Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Anne-Maria Pajari Dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto Pohjana suomalaiset ravitsemussuositukset

Lisätiedot

KESTÄVÄSTI KIERTOON yhdyskuntien ja teollisuuden ravinteiden hyödyntäminen lannoitevalmisteina. Markku Järvenpää, MTT Säätytalo 24.1.

KESTÄVÄSTI KIERTOON yhdyskuntien ja teollisuuden ravinteiden hyödyntäminen lannoitevalmisteina. Markku Järvenpää, MTT Säätytalo 24.1. KESTÄVÄSTI KIERTOON yhdyskuntien ja teollisuuden ravinteiden hyödyntäminen lannoitevalmisteina Markku Järvenpää, MTT Säätytalo 24.1.2013 MTT ja ruokajärjestelmä 5.2.2013 2 Biotalouden kestävä ainekierto

Lisätiedot

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista MMM /RO/ETU Luettelo 20.9.2018 mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista Asetukset muodostavat kolme kokonaisuutta: 1) perusasetus:

Lisätiedot

Tiedonsiirron pilottihanke: Electronic transmission of chemical occurence data

Tiedonsiirron pilottihanke: Electronic transmission of chemical occurence data Tiedonsiirron pilottihanke: Electronic transmission of chemical occurence data Tutkimusprofessori Anja Hallikainen Evira/Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö EFSAn ja Suomen välinen tieteellinen yhteistyöseminaari,

Lisätiedot

Kalaterveystilanteen hallinta elinkeinon kasvaessa

Kalaterveystilanteen hallinta elinkeinon kasvaessa KESTÄVÄ VESIVILJELY JA KALAKANTOJEN MONIPUOLINEN HOITO JA HYÖDYNTÄMINEN WORKSHOP 25.-27.10.2011, Savonlinna Kalaterveystilanteen hallinta elinkeinon kasvaessa Anna Maria Eriksson-Kallio DVM, M Aq Med Kalajaosto

Lisätiedot

Tullin elintarviketutkimukset 2013

Tullin elintarviketutkimukset 2013 Tullin elintarviketutkimukset 2013 Elintarvikevalvonnassa tutkittiin vuonna 2013 yhteensä 3137 tavaraerää. Eristä 52 % oli alkuperältään EU:n ulkopuolisista maista ja 44 % oli EU:n alueella tuotettuja

Lisätiedot

MUUTOKSET JA MAHDOLLISUUDET

MUUTOKSET JA MAHDOLLISUUDET ALKOHOLITTOMAN JUOMA-ALAN MUUTOKSET JA MAHDOLLISUUDET ELINTARVIKEVALMISTAJAN NÄKÖKULMA TIINA HÄMÄLÄINEN, VALIO OY ELINTARVIKEALAN VUOSISEMINAARI 27.11.2018 KUULUMISIA VALIOLTA: V A L I O YLI 100 VUOTTA

Lisätiedot

Lastenruokien vierasaineet

Lastenruokien vierasaineet Lastenruokien vierasaineet Liisa Rajakangas Elintarvikeylitarkastaja Maa- ja metsätalousministeriö Asetus Asetuksen (EY) N:o 1881/2006 muutokset Julkaistu virallisessa lehdessä Koskee (EY) N:o 1126/2007

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Elintarviketeollisuuden sivuvirrat hyödyksi hyönteistalouteen?

Elintarviketeollisuuden sivuvirrat hyödyksi hyönteistalouteen? Elintarviketeollisuuden sivuvirrat hyödyksi hyönteistalouteen? Gaia Consulting 16.1.2018 Agenda 1 2 3 4 5 6 Johdanto työpajan taustaa ja alkuhaastattelujen tuloksia Osallistujien esittelyt, mitä itsellä

Lisätiedot

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista

Luettelo mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista MMM /RO/ETU Luettelo 15.11.2016 mennessä julkaistuista luonnonmukaista tuotantoa ja luomutuotteita koskevista EU:n neuvoston ja komission asetuksista Asetukset muodostavat kolme kokonaisuutta: 1) perusasetus:

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D048570/03.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D048570/03. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. tammikuuta 2017 (OR. en) 5664/17 AGRILEG 23 VETER 9 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 20. tammikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D048570/03 Asia:

Lisätiedot

Muuntogeenisten rehujen valvonta

Muuntogeenisten rehujen valvonta Muuntogeenisten rehujen valvonta ETT:n Rehuseminaari 30.10.2018 Tiina O Toole Rehujaosto Merkintä varmistaa rehun jäljitettävyyden Muuntogeenisiä elintarvikkeita ja rehuja ei saa myydä tai markkinoida,

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. toukokuuta 2016 (OR. en) 8540/16 ADD 1 REV 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. toukokuuta 2016 Vastaanottaja: Neuvoston

Lisätiedot

Geenitekniikka säädeltyä

Geenitekniikka säädeltyä Muuntogeenisten organismien lupamenettelyt 13.4.2010 Leena Mannonen Maa- ja metsätalousministeriö Geenitekniikka säädeltyä 1. EY geenitekniikkadirektiivit implementoitu kansallisesti geenitekniikkalakiin

Lisätiedot

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM 1 Sisältö Hankehaku 2014 painoalueet Taustalla vaikuttavat asiakirjat Elintarviketurvallisuuselonteko

Lisätiedot

Outi Vartiainen KULUTTAJIEN SUHTAUTUMINEN HYÖNTEISISTÄ VALMISTETTUIHIN ELINTARVIKKEISIIN JA AIKOMUS KÄYTTÄÄ NIITÄ OMASSA RUOKAVALIOSSA TULEVAISUUDESSA

Outi Vartiainen KULUTTAJIEN SUHTAUTUMINEN HYÖNTEISISTÄ VALMISTETTUIHIN ELINTARVIKKEISIIN JA AIKOMUS KÄYTTÄÄ NIITÄ OMASSA RUOKAVALIOSSA TULEVAISUUDESSA Outi Vartiainen KULUTTAJIEN SUHTAUTUMINEN HYÖNTEISISTÄ VALMISTETTUIHIN ELINTARVIKKEISIIN JA AIKOMUS KÄYTTÄÄ NIITÄ OMASSA RUOKAVALIOSSA TULEVAISUUDESSA ITÄ-SUOMEN YLIOPISTO Filosofinen tiedekunta Soveltavan

Lisätiedot

Villikasvit ja tuoteturvallisuus erityistä huomioitavaa elintarvikelainsäädännöstä

Villikasvit ja tuoteturvallisuus erityistä huomioitavaa elintarvikelainsäädännöstä Villikasvit ja tuoteturvallisuus erityistä huomioitavaa elintarvikelainsäädännöstä Ylitarkastaja Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisältö Elintarvike

Lisätiedot

HYÖNTEISOPAS AMMATTIKEITTIÖILLE

HYÖNTEISOPAS AMMATTIKEITTIÖILLE SIRKKAA SOPASSA Ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa -hanke HYÖNTEISOPAS AMMATTIKEITTIÖILLE Minttu Hannola (toim.) 2018 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.3.2018 C(2018) 1585 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 21.3.2018, sellaisia jäämien enimmäismääriä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä, jotka on otettava

Lisätiedot

KALATALOUDEN INNOVAATIO -OHJELMAT

KALATALOUDEN INNOVAATIO -OHJELMAT KALATALOUDEN INNOVAATIO -OHJELMAT Kalastuksen Ohjelman innovaatio-ohjelma nimi tähän Blue Products Guy Svanbäck Kalaviikko 2018 22.3.2018 Lisäarvotuotteita silakasta, vähäarvoisista kalalajeista ja niiden

Lisätiedot

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Tutkimuksen tarkoitus on ymmärtää paremmin kuolioisen suolistotulehduksen syntyä

Lisätiedot

Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila

Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Hyönteistuotanto - Hermanni Nieminen, Niittykummun maatila Hyönteisten alkutuotannon vaatimukset VIRANOMAISILMOITUKSET Hyvissä ajoin (4vko) ennen toiminnan aloittamista ilmoitus alkutuotantopaikasta oman

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta. Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta. Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta Ylitarkastaja Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisällys Uuselintarvikkeet ja niiden valvonta Mitä tarkoitetaan

Lisätiedot

Inno-torin kyselyiden tuloksia

Inno-torin kyselyiden tuloksia Inno-torin kyselyiden tuloksia Johdanto Kysyimme kuluttajilta mm. millaisia tuotteita he käyttävät, kuinka usein ja mikä vaikuttaa tuotteen valintaan tai miltä osastolta tuotteen tulisi löytyä sekä millaisia

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 16.10.2002 KOM(2002) 561 lopullinen Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja siihen viittaavista merkinnöistä maataloustuotteissa

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE

LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE Lounais-Hämeen Kansalliset Seniorit ry, Forssa LAATUKAURASTA LISÄARVOA TEOLLISUUDELLE ja KULUTTAJALLE Veli Hietaniemi Uudet liiketoimintamahdollisuudet Luonnonvarakeskus Johdanto Kuluttaja arvostaa elintarvikkeissa

Lisätiedot

Suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksen. Johanna Suomi Riskinarviointi, Evira

Suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksen. Johanna Suomi Riskinarviointi, Evira Suomalaisten lasten raskasmetallialtistuksen lähteet Johanna Suomi Riskinarviointi, Evira Raskasmetallit Tässä tutkimuksessa: Kadmium (Cd) Lyijy (Pb) Arseeni (ias, epäorgaaninen arseeni) Elohopea (ihg,

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Täydentävät ehdot -ajankohtaista. Viljelijätukihakukoulutus hallinnolle Kevät 2018 Elintarvikehygienian jaosto Noora Tolin

Täydentävät ehdot -ajankohtaista. Viljelijätukihakukoulutus hallinnolle Kevät 2018 Elintarvikehygienian jaosto Noora Tolin Täydentävät ehdot -ajankohtaista Viljelijätukihakukoulutus hallinnolle Kevät 2018 Elintarvikehygienian jaosto Noora Tolin Elintarvikkeet Eläintilojen vaatimukset Kasvitilojen vaatimukset Loppuvuonna 2017

Lisätiedot

Laatukauran tuotanto ja siitä syntyvän kasvimassan hyötykäyttö termomekaanisen prosessin avulla (Laatukaura)

Laatukauran tuotanto ja siitä syntyvän kasvimassan hyötykäyttö termomekaanisen prosessin avulla (Laatukaura) Maaseudun innovaatioryhmien (EIP-ryhmät) tapaaminen, Messukeskus, Helsinki Laatukauran tuotanto ja siitä syntyvän kasvimassan hyötykäyttö termomekaanisen prosessin avulla (Laatukaura) Veli Hietaniemi Tutkija,

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista

KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista N:o L 55/22 \ FI Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 6. 3. 96 KOMISSION DIREKTIIVI 96/8/EY, annettu 26 päivänä helmikuuta 1996, laihdutukseen tarkoitetuista vähäenergiaisista elintarvikkeista (ETA:n kannalta

Lisätiedot

Rehuteollisuuden haasteita ja uusia ratkaisumalleja

Rehuteollisuuden haasteita ja uusia ratkaisumalleja Rehuteollisuuden haasteita ja uusia ratkaisumalleja Tampere 27.03.2014 Rehuteollisuuden haasteita. Maailman lihantuotannon pitää kaksinkertaistua v. 2050 mennessä kasvavan väestön ruokkimiseksi (FAO) Raaka-aineiden

Lisätiedot

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke

Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Miten yhdistää ruoantuotanto ja eläinten hyvinvointi? Eläinten hyvinvointikeskus EHK, Luonnonvarakeskus Luke Satu Raussi, FT, johtava asiantuntija Tiina Kauppinen, FT, erityisasiantuntija www.eläintieto.fi

Lisätiedot

EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin. europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen EU:n strateginen lähestymistapa ympäristössä oleviin lääkeaineisiin europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Lääkeaineiden päätyminen ympäristöön Farmaseuttisten tuotteiden jäämiä voi joutua ympäristöön

Lisätiedot

Ravitsemus- ja terveysväitteet

Ravitsemus- ja terveysväitteet Ravitsemus- ja terveysväitteet Ylitarkastaja Kaisa Kukkonen Tuoteturvallisuusyksikkö Lastenruoat ja niiden valvonta koulutus 30.10.2012 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1924/2006 elintarvikkeita

Lisätiedot

ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa

ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa ArvoBio - Puutarhatalouden sivuvirrat hyönteisten ruokinnassa Hyönteiskasvatuksen mahdollisuudet - sivuvirroista elintarvikkeeksi Kouvola, 16.1.2018 Satu Nokkonen, HAMK www.hamk.fi/arvobio Puutarhatuotannon

Lisätiedot

Eviran raskasmetallianalyysit, erityisesti arseenin määrittäminen. Riskinarviointiseminaari

Eviran raskasmetallianalyysit, erityisesti arseenin määrittäminen. Riskinarviointiseminaari Eviran raskasmetallianalyysit, erityisesti arseenin määrittäminen Eviran raskasmetallitutkimukset Eviran kemian ja toksikologian tutkimusyksikössä tutkitaan raskasmetalleja elintarvikkeiden lisäksi myös

Lisätiedot

Härkäpapu siipikarjan rehuna

Härkäpapu siipikarjan rehuna Härkäpapu siipikarjan rehuna OMAVARA-hankkeen loppuseminaari 19.3.2013, Raisio Erja Koivunen 1 Kotimaiset rehuvalkuaiskasvit siipikarjan ruokinnassa Aikaisemmissa hankkeissa tutkittua MTT:llä on aikaisemmissa

Lisätiedot