11110 Poistettavat, siirrettävät ja suojattavat puut ja muu kasvillisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "11110 Poistettavat, siirrettävät ja suojattavat puut ja muu kasvillisuus"

Transkriptio

1 InfraRYL / TK242 TR7 Päivitys Poistettavat, siirrettävät ja suojattavat puut ja muu kasvillisuus Tässä luvussa käsitellään työnaikaista kasvillisuuden poistoa, siirtoa ja suojausta. Pysyvät suojaukset käsitellään luvuissa 23100, ja Kasvualustat ja katteet, InfraRYL Nurmi- ja niittyverhoukset, InfraRYL Istutukset, InfraRYL Infra 2015 Määrämittausohje Hyötypuulla tarkoitetaan 1,3 m:n korkeudella halkaisijaltaan yli 80 mm:n puuta. Energiapuulla tarkoitetaan sitä ohuempia puita. Puut mitataan ostajan tai omistajan kanssa sovitulla tavalla. Työtä raportoitaessa osaraporttiin liitetään kuvat, jotka on otettu kohteista ennen rakentamista ja työtä luovutettaessa tai vastaava raportointimateriaali. ita raportoinnista ja mm. kuvien tallennusmuodoista on julkaisussa Urakoitsijan laaturaportointi. Suunnitelma-asiakirjoissa esitetään vähintään suojattava, siirrettävä ja poistettava puusto ja kasvillisuus suojaustapa, työjärjestys, siirto- ja poistomenetelmät sekä käytettävä kalusto katselmustarve. Urakkaohjelmassa esitetään vähintään työstä vastaavat henkilöt yhteystietoineen työturvallisuuden varmistus aikataulu katselmusten toteutus- ja raportointitapa. Infra (RT ) Urakkaohjelman laatiminen, maarakennustyö. YSE 1998 asiakirjamalli Urakoitsijan laaturaportointi, Tiehallinnon julkaisuja

2 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 Hyväksytty julkaisuun Poistettava kasvillisuus Infra 2015 Määrämittausohje Poistettavan kasvillisuuden materiaalit Poistettava kasvillisuus eritellään hyötypuuksi ja energiapuuksi. Hyötypuu jakautuu tukkeihin ja kuitupuuhun ostajan tai omistajan ohjeen mukaan Poistettavan kasvillisuuden alusta Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole Kasvillisuuden poistaminen Hyötypuu korjataan ja varastoidaan puutavaran ostajan tai omistajan ohjeiden mukaan. Hyötypuu kaadetaan tyvestä; kannon korkeus 0,1 0,2 m. Puissa ei ole lohkeamia, ruhjeita eikä likaa. Kaadettu hyötypuu varastoidaan sille osoitettuihin paikkoihin ottaen huomioon puutavaralajit, omistussuhteet, kulkutiet, kuljetusmahdollisuudet ja -ilmajohtojen turvaetäisyydet. Puutavaran poistamisessa hakkuupaikalta ja välivarastosta noudatetaan seuraavia aikoja: syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana kaadettu, ainespuun mittavaatimukset täyttävä mäntypuutavara kuljetetaan pois hakkuupaikalta tai välivarastosta Oulun ja Lapin lääneissä viimeistään 15. päivänä heinäkuuta ja muissa lääneissä viimeistään 1. päivänä heinäkuuta syyskuun alun ja kesäkuun lopun välisenä aikana kaadettu, ainespuun mittavaatimukset täyttävä kuusipuutavara kuljetetaan pois hakkuupaikalta tai välivarastosta Oulun ja Lapin lääneissä viimeistään 15. päivänä elokuuta ja muissa lääneissä viimeistään 1. päivänä elokuuta. Mikäli puutavaraa ei voida kuljettaa pois yllä mainittuina määräaikoina, se joko: a) kuoritaan viimeistään yhtä kuukautta ennen kuljettamiselle säädettyä määräaikaa tai b) sijoitetaan, peitetään tai sille suoritetaan muita toimenpiteitä siten, ettei puutavarasta merkittävästi pääse leviämään metsätuhoja aiheuttavia hyönteisiä. Laki metsätuhojen torjunnasta 2013/1087 Hyötypuuksi kelpaamaton poistettava puuvartinen kasvillisuus korjataan energiapuuna ostajan tai omistajan ohjeiden mukaan. Energiapuuta ovat mm. karsittu ranka, karsimaton ranka, hakkuutähde, kannot ja ylilaho kuusi. Energiapuu varastoidaan sille osoitettuihin paikkoihin ottaen huomioon energiapuulajit, omistussuhteet, kulkutiet kuljetusmahdollisuudet ja ilmajohtojen turvaetäisyydet. Suunnitelma-asiakirjoissa esitetään energiapuun varastointipaikat. Poistettavaa energiapuuta ei varastoida säilytettäväksi esitetyn kasvillisuuden alueelle eikä suojaalueille, esimerkiksi pohjaveden muodostumisalueille. Varastoalueet järjestetään avoimille kuiville paikoille siten, että haketettavaan materiaaliin ei varastoinnin aikana kulkeudu epäpuhtauksia. Haketettava materiaali voidaan myös peittää tarkoitukseen soveltuvalla peitteellä.

3 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 2 Hyväksytty julkaisuun Energiapuuksi kelpaamattoman puuvartisen kasvillisuuden polttamiseen hankitaan paloviranomaisten lupa. Polttoa ei tehdä kovan tuulen tai kuivuuden aikana. Puuvartisen kasvillisuuden polttomahdollisuus on selvitettävä kunnan jätehuolto- tai ympäristömääräyksistä. Tähteitä otetaan vastaan myös hyötyjäteasemilla. Tähteet siirretään pois maastosta ennen maansiirtotöitä. Tähteen seassa ei ole juurineen irrotettua kasvillisuutta. Tähteet ohjataan ensisijaisesti hyötykäyttöön, toissijaisesti ne poltetaan. Tähteen korjuu yhdistetään hyöty- ja energiapuun korjuuseen. Tähteet korjataan erillisiin kasoihin siten, ettei metsäkoneilla ajeta kasojen päältä. Niiden varastointipaikka merkitään suunnitelma-asiakirjoihin. Poistettavaksi merkitty kasvillisuus poistetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Mikäli puiden poisto vaarantaa liikenneturvallisuutta, laaditaan poistosta työmaan liikennejärjestelysuunnitelma Valmis poistettu kasvillisuus Rakennusalueella kaikki poistettavaksi merkitty kasvillisuus on poistettu Poistetun kasvillisuuden kelpoisuuden osoittaminen Työmaan järjestelyjen toteutumista seurataan työn aikana. Katselmuksen tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali taltioidaan ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan Kasvillisuuden poistamisen ympäristövaikutukset Meluvaikutukset pidetään mahdollisimman vähäisinä. Mahdollisimman paljon poistettavaa kasvillisuutta käytetään hyöty- tai energiapuuna.

4 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys Siirrettävä kasvillisuus Infra 2015 Määrämittausohje Siirrettävän kasvillisuuden materiaalit Kasvillisuus eritellään suunnitelma-asiakirjoissa Siirrettävän kasvillisuuden alusta Kenttäkerroskasvillisuuden alusta on samankaltainen kuin alkuperäisen paikan alusta. Muun kasvillisuuden kasvualusta on luvun tai mukainen Tuotteistetut kasvualustat, InfraRYL Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL Kasvillisuuden siirtäminen Kasvillisuuden siirtäminen, yleistä Istutettaessa kasvillisuutta uuteen paikkaan noudatetaan lukujen 23100, ja vaatimuksia ja ohjeita. Uuteen paikkaan istuttamisella tarkoitetaan kasvillisuuden siirtoa uuteen kasvupaikkaan, kasvien istuttamista ja istuttamisen vaatimia toimia Kasvualustat ja katteet, InfraRYL Nurmikko- ja niittyverhoukset, InfraRYL Istutukset, InfraRYL. Siirrettävä kasvillisuus osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Siirrettävien kasvien sijainti ja kunto tarkastetaan, ja ne merkitään aloituskatselmuksessa. Istutuspaikka on kyseisille kasveille soveltuva. Välivarastoinnin aikana ja tilapäisessä istutuspaikassa kasvillisuutta hoidetaan kunkin kasvin hoitoohjeita noudattaen siten, että kasvualusta pysyy kosteana ja kasvillisuus terveenä ja elinvoimaisena. Suunnitelma-asiakirjoissa esitetään vähintään siirron ajoitus uudelleenistutuspaikka mahdollinen välivarastointi Puiden siirtäminen Siirrettävät puut osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Siirrettävien puiden sijainti ja kunto tarkastetaan, ja ne merkitään aloituskatselmuksessa. Puut siirretään, kun ne ovat lepotilassa.

5 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 2 Suuren puun siirron esivalmistelu aloitetaan ennen varsinaisen rakennustyön käynnistymistä. Suurien puiden siirto vaatii kasvukautta kestävän esivalmisteluajan, jotta hienojuuristo ehtii kasvaa. Tänä aikana juuripaakun ympärille kaivetaan alimpien vaakajuurien tason alapuolelle ulottuva 300 mm leveä oja ja puun juuret leikataan käsin ympärysojasta, kuva 11112:K1. Tämän jälkeen oja täytetään uudelleen kasvualustalla tai esimerkiksi kevytsoralla. Kuva 11112:K1 Suuren puun siirron valmistelu. Siirrettävän puun juuripaakku pidetään ehjänä. Siirtoa varten esille kaivetun juuripaakun ympärille sidotaan tukeva kuitukangas, joka poistetaan, kun puu on uudessa istutuskuopassa. Siirto ja nostot tehdään puun paakusta nostaen. Puun runko ja oksat suojataan siirron ajaksi. Puun runko ja oksat eivät vaurioidu siirtotyön aikana. Suuren puun nostossa käytetään apuna nostolaitteita. Paakusta nostettaessa puun runko tuetaan niin, että se ei pääse heilumaan vapaasti. Runkoon kiinnitetään tukiköysi, jolla ohjataan runkoa siirtotyössä ja samalla varmistetaan, että runko ei pääse retkahtamaan paakusta. Nostotyössä paino on selvästi paakulla, ei rungolla. Kuvassa 11112:K2 on esimerkki puun rungon ja oksien suojaamisesta noston aikana.

6 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 3 Kuva 11112:K2 Suuren puun nosto ja rungon ja oksien suojaus. Siirretty puu istutetaan ja tuetaan kohdan mukaan Puistopuuistutusten tekeminen, InfraRYL. Siirretyssä puussa ei ole vaurioituneita oksia eikä runkovioituksia. Puun siirrossa vaurioituneet oksat siistitään yleisten puidenhoitotapojen mukaisesti seuraavaan terveeseen haaraan tai oksaan saakka. Vaurioituneiden oksien poistoa puun rungosta saakka vältetään. Juuriston ja latvuksen koon tasapainottavia leikkauksia ei tehdä Pensaiden ja köynnösten siirtäminen Siirrettävät pensaat ja köynnökset osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Siirrettävien pensaiden ja köynnösten sijainti ja kunto tarkastetaan, ja ne merkitään aloituskatselmuksessa. Pensaat ja köynnökset siirretään, kun ne ovat lepotilassa. Pensaat ja köynnökset voidaan istuttaa väliaikaisesti valeeseen (siirteeseen) ennen siirtämistään lopulliselle kasvupaikalle. Siirrettävän pensaan ja köynnöksen juuripaakku pidetään ehjänä. Siirtoa varten esille kaivetun juuripaakun ympärille sidotaan tukeva kuitukangas, joka poistetaan, kun pensas tai köynnös on uudessa istutuskuopassa. Siirretty pensas tai köynnös istutetaan kohdan mukaan Pensas- ja köynnösistutusten tekeminen, InfraRYL.

7 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys Nurmikoiden ja metsänpohjakasvillisuuden siirtäminen Maasta irrotetut siirrettävät nurmikko tai muut kasvillisuusmatot tai -rullat asennetaan suunnitellulle paikalle. Jos niitä ei voida asentaa heti, ne säilytetään kosteina auringolta suojattuina enintään 2 päivää, minkä jälkeen ne asennetaan suunniteltuun paikkaan. Jos niitä joudutaan välivarastoimaan kauemmin, rullat avataan ja lavat puretaan sekä huolehditaan kastelusta. Nurmikko- tai muu kasvillisuusmatto voidaan irrottaa ja käyttää uudelleen samalla paikalla rakennustöiden valmistuttua tai rakennusalueen uusilla kasvillisuusalueilla. Nurmikkolevyt irrotetaan esimerkiksi neliömäisinä paloina. Palan koko valitaan irrotuslaitteen ja käsittelytavan mukaan. Ohut kasvillisuuskerros voidaan irrottaa myös pitkinä suikaleina, jotka kierretään rullalle. Nurmikko- tai muut kasvillisuusmatot tai -rullat asennetaan soveltuvin osin kohtien , mukaan ja kuntta kohdan mukaan. Kuntta on varpukasvillisuuden peittämä siirretty metsänpohjamatto Siirtonurmikon asentaminen, InfraRYL Perennamaton asentaminen, InfraRYL Kuntta Muun kasvillisuuden siirtäminen Muun kasvillisuuden siirtäminen tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan Valmis siirretty kasvillisuus Takuuajan päättyessä siirretty kasvillisuus on tervettä ja elinvoimaista. Kasveissa ei ole kuorivaurioita eikä hoitamattomia katkenneita oksia tai vioittuneita versoja Siirrettävän kasvillisuuden kelpoisuuden osoittaminen Kasvillisuuden kunto tarkastetaan ennen siirtoa, siirron jälkeen ja takuuajan päättyessä. Katselmuksen tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali taltioidaan ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan Kasvillisuuden siirtämisen ympäristövaikutukset Yleisiä laatuvaatimuksia ei ole.

8 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys Suojattava kasvillisuus ja luontoalueet Tässä luvussa suojauksella tarkoitetaan rakentamisen aikaista suojausta. Määrämittausohje Suojattavan kasvillisuuden ja luontoalueiden materiaalit Suojauksessa käytettävät materiaalit eivät vaurioita kasvillisuutta. Suojauksessa käytettävät materiaalit esitetään suunnitelma-asiakirjoissa Suojattavan kasvillisuuden ja luontoalueiden alusta Säilytetään oleva alusta Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen Suunnitelma-asiakirjoissa säilytettäväksi esitetty kasvillisuus, siirtolohkareet, kalliopinnat, kosteikot ja muut luontoalueet suojataan. Säilytettävä kasvillisuus, siirtolohkareet, kalliopinnat, kosteikot ja muut luontoalueet merkitään maastoon ennen työn aloittamista. Säilytettäväksi tarkoitetuille puille, pensaille ja muulle kasvillisuudelle valitaan suojaustapa taulukossa 11113:T1 esitettyjen luokkien mukaan siten, että kasvien maanpäälliset ja maanalaiset osat eivät vaurioidu. Taulukko 11113:T1 Kasvillisuuden suojausluokat. Luokka Suojaamisen peruste Toimenpiteet 1 Alueella kaivetaan 2 Alueella liikutaan 3 Alueella ei liikuta Kasvuolojen muutokset ovat suuret tai kasvillisuuden lähellä tai juuristoalueella kaivetaan. Suojaukset pysyviä ja/tai työnaikaisia. Työnaikainen suojaus, kun työmaan rakenteet ulottuvat lähelle suojattavaa kasvia tai kasvin juuristoalueella joudutaan liikkumaan. Työnaikainen suojaus säilytettäville kasviryhmille alueilla, joilla säilytettävän kasvillisuuden kasvuolot eivät muutu rakentamisen takia. Rungon, oksiston ja juuriston suojaaminen sekä kasvin ravinne- ja vesitalouden säilyttäminen ennallaan tai parantaminen rakenteellisilla tai muilla toimenpiteillä. Rungon suojaaminen ja juuristoalueen maakerroksen tiivistymisen estäminen. Puiden ja muiden kasvien, kasviryhmien tai muiden luontoalueiden aitaaminen. Puiden suoja-aitaus ulotetaan 1,5 m latvuksen ulkopuolelle kuvan 11113:K1 mukaan. Jos säilytettävien puiden juuristoalueella liikutaan koneilla tai pidetään tilapäisrakennelmia, suojataan juuristo ja runko kuvan 11113: K2 mukaan. Puun runko suojataan rungon ympäri pystyyn kiinnitetyillä lankuilla tai soiroilla. Lankut ja soirot ulotetaan puun alimpiin oksiin, kuitenkin enintään 4,0 m:n korkeuteen. Rungon ja lankkujen tai soirojen väliin asennetaan pehmuste, kuten umpisolumuovi. Lankut ja soirot sijoitetaan siten, että ne eivät nojaa puun juuriin.

9 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 2 Suojaustoimenpiteitä ovat aidan rakentaminen yksittäisen kasvin tai kasviryhmän ympärille ja yksittäisen puun suojaaminen. Puulajien erityisvaatimukset otetaan huomioon suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Kuva 11113:K1 Puiden suojaus aidalla.

10 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 3 Kuva 11113:K2 Puun juuriston ja rungon suojaus. Suojaukseen käytetään 50 mm:n paksuisia soiroja. Juuriston alue suojataan maanpinnalle levitetyllä hiekkakerroksella, jonka päälle levitetään kantavan kerroksen kiviainesta, esimerkiksi mursketta. Hiekan raekoko on 2/6 mm ja murskeen tai muun kantavan kiviaineksen 0/32 mm. Hiekkakerroksen sijasta voidaan käyttää käyttöluokan N3 suodatinkangasta. Pengerrys- ja täyttöalueilla käytettäviä puun juuristoalueen suojaustoimenpiteitä esitetään luvussa Puun juuristoalueen rakenteet pengerrys- ja täyttöalueilla, InfraRYL. Yhtenäinen kasvillisuusalue suojataan aidalla. Aita rakennetaan työskentelyalueen sisälle jäävien suojattavien kasvien ympärille. Suoja-aidan korkeus on noin 1,5 m. Kasvillisuuden aitaaminen pai-

11 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 4 kalla rakennettavalla aidalla esitetään kuvassa 11113:K1. Aidalla suojattavaa aluetta ei käytetä varastointiin. Suojattava kasvillisuusalue voidaan aidata myös työmaakäyttöön tarkoitetuilla aitaelementeillä. Rakentamisen aikaiset suojarakenteet poistetaan rakentamisen päätyttyä. Pysyvät suojarakenteet rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisiksi ja ulkonäöltään hyväksyttäviksi. Jos työskentelytila puun alla ei riitä, alaoksia leikataan aloituskatselmuksessa sovitun mukaisesti ennen työn aloittamista. Poistettavat oksat sahataan terävällä käsisahalla. Vahingoittuneet halkaisijaltaan yli 20 mm:n versot sekä runkovauriot hoidetaan. Vahingoittuneet oksat hoidetaan yleisten puidenhoitotapojen mukaisesti seuraavaan terveeseen haaraan tai oksaan saakka. Vahingoittuneiden oksien poistoa puun rungosta saakka vältetään. Juuriston ja latvuksen koon tasapainottavia leikkauksia ei tehdä. Suurien puiden juuria katkotaan mahdollisimman vähän, jotta puiden ankkurointi maahan säilyy. Kaivutöitä ei tehdä 1,5 m:ä lähempänä säilytettävien puiden latvuksen reunaa. Jos kaivutöitä joudutaan tekemään tätä lähempänä, asiasta sovitaan töiden valvojan kanssa. Vahingoittuneet halkaisijaltaan yli 20 mm:n juuret hoidetaan. Katkottaessa säilytettävien puiden juuria juuri sahataan kohtisuoraan poikki ja juuristo suojataan kuvan 11113:K3 mukaan. Hoidettuja katkaisukohtia ei jätetä alttiiksi auringonpaisteelle, tuulelle eikä pakkaselle, vaan ne peitetään välittömästi kasvualustalla ja suojapeitteellä, kunnes kaivanto täytetään. Jos juuri katkaistaan kasvukauden aikana, kasvin juuristoalue kastellaan runsaasti ennen katkaisukohdan peittämistä. Jos kaivanto joudutaan pitämään täyttämättä viikkoa kauemmin, kastelu toistetaan kerran viikossa. Kuva 11113:K3 Puun juuriston suojaus kaivutöiden yhteydessä Valmis suojattu kasvillisuus ja luontoalue Valmis suojattu kasvillisuus ja luontoalue ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaisia.

12 InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 5 Rakennustöiden päättyessä puiden rungot ja kasvien versot eivät ole vioittuneita eikä maaperä ole haitallisesti tiivistynyttä kasvien juuristoalueella. Muiden luontoalueiden olosuhteet ovat pysyneet rakentamista edeltävässä tilassa. Väliaikaiset suojarakenteet on poistettu ja alueet siistitty. Luontoalueilla huolehditaan suojausten poistamisen jälkeen suojatun kohteen palauttamisesta yhtä hyvään kuntoon kuin se oli ennen suojausta. Suojattua luontoaluetta ei muuteta puistomaiseksi nurmikoksi tai muuten eriluontoiseksi kuin se on ollut ennen suojaustoimenpiteitä. Suojattu kasvillisuus on takuuajan päättyessä terve ja elinvoimainen Suojatun kasvillisuuden ja luontoalueiden kelpoisuuden osoittaminen Säilytettävän kasvillisuuden ja muiden luontoalueiden suojaukset todetaan ennen töiden aloittamista. Suojausten kunto sekä kasvillisuudelle tai luontoalueille aiheutuneiden vahinkojen hoito todetaan työn aikana tehtävin tarkastuksin. Kasvillisuuden ja luontoalueiden kunto tarkastetaan työtä luovutettaessa. Katselmuksen tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali taltioidaan ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaamisen ympäristövaikutukset Säilytettäviksi tarkoitettujen luontoalueiden ympäröivän maanpinnan korkeusasemat eivät muutu alueella siten, että luontoalueiden vesitalous tai veden luontaiset kulkureitit muuttuvat.

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen Kauniaisten kaupunki Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen sekä puiden kaataminen Kauniaisissa PL 52 02701 Kauniainen s-posti: etunimi.sukunimi@kauniainen.fi vaihde: (09) 50561 fax (09) 5056 535

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet

Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet Pääkaupunkiseudun vihertöiden ohjeet 1 Viheralueiden käytön valvonta kaivutöitä viheralueella viheralueen vuokraus työmaakäyttöön tilapäinen liikennejärjestely viheralueella Aloituskatselmus Työnaikainen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS

MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS. Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS MÄNTSÄLÄN KUNTA TEKNINEN PALVELUKESKUS Saviahon päiväkodin pihatyöt TYÖSELOSTUS 10.02.2009 MÄNTSÄLÄN KUNTA Työselostus Sivu 2 Sisältö 10000 MAARAKENTEET... 3 11113 SUOJATTAVA KASVILLISUUS... 3 20000 PÄÄLLYS-

Lisätiedot

5 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset RAKENNUSALUEELLA OLEVAT RAKENTEET

5 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset RAKENNUSALUEELLA OLEVAT RAKENTEET 5 6 1000 8 1000.1 Yleistä 8 1100 Puusto ja muu kasvillisuus 9 1110 Puuston ja muun kasvillisuuden kaataminen ja poisto 9 1111 Hyötypuun hakkuu 9 1111.1 Yleistä 9 1111.2 Työohjeet 9 1112 Jätepuun poisto

Lisätiedot

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen sekä arviointi maisematyöluvan tarpeesta puun kaatoon Kauniaisissa

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen sekä arviointi maisematyöluvan tarpeesta puun kaatoon Kauniaisissa Kauniaisten kaupunki Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen sekä arviointi maisematyöluvan tarpeesta PL 52 02701 Kauniainen s-posti: etunimi.sukunimi@kauniainen.fi vaihde: (09) 50561 fax (09) 5056

Lisätiedot

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset.

Taimet täyttävät taimiaineistolain (1205/94 ja laki sen muuttamisesta 727/00) ja sen perusteella annetuissa säädöksissä määrätyt vaatimukset. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23311 Puistopuut Puistopuulla tarkoitetaan puisto- tai muille viheralueille tai pihoille istutettavia puita, joiden rungonkorkeudelle ei aseteta erityisiä vaatimuksia.

Lisätiedot

3541 Puuistutusten tekeminen

3541 Puuistutusten tekeminen 1 3541 Puuistutusten tekeminen 3541.1 Puuistutusten materiaalit 3541.1.1 Puut Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) ylläpitämään taimiaineistorekisteriin. Taimet täyttävät taimiaineistosta

Lisätiedot

11410 Poistettavat pintamaat

11410 Poistettavat pintamaat InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 11410 Poistettavat pintamaat Määrämittausohje 1141. 11410.1 Poistettavien pintamaiden materiaalit Alueelta raivattavan materiaalin suhteen toimitaan suunnitelma-asiakirjojen

Lisätiedot

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen

Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen Kauniaisten kaupunki Kasvillisuuden ja luontoalueiden suojaaminen sekä puiden kaataminen Kauniaisissa 31.5.2010 päivitys 6.5.2015 PL 52 02701 Kauniainen s-posti: etunimi.sukunimi@kauniainen.fi vaihde:

Lisätiedot

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia.

Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Acer rubrum / Punavaahterat Kaikki 17 punavaahteraa tutkittiin silmämääräisesti tyviltä latvoihin saakka. Apuna käytettiin kiikaria ja 120 cm:n terässondia. Tällaisilta leikkausten tulisi näyttää Havainnot

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset.

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. 1 35 Viherrakentaminen 3521 Kylvönurmikon tekeminen 3521.1 Nurmikoiden materiaalit Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. Siemenkauppiaiden liiton siemenseosluokituksen

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS

KITTILÄN KUNTA Tekninen osasto. PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS PÄIVÄKOTI MUKSULAN ja SIRKAN KOULUN AIDAT TYÖSELOSTUS 31.3.2017 2 (5) Sisällys RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 3 RAKENNUSHANKKEEN KUVAUS... 3 SUUNNITTELIJAT, ASIANTUNTIJAT... 3 YLEISTÄ... 3 TEKNISET VAATIMUKSET...

Lisätiedot

BIOTOOPPIPOHJAINEN SUUNNITTELU, KASVILLISUUDEN TILAVARAUKSET, OLEMASSA OLEVAN KASVILLISUUDEN SÄILYTTÄMINEN

BIOTOOPPIPOHJAINEN SUUNNITTELU, KASVILLISUUDEN TILAVARAUKSET, OLEMASSA OLEVAN KASVILLISUUDEN SÄILYTTÄMINEN BIOTOOPPIPOHJAINEN SUUNNITTELU, KASVILLISUUDEN TILAVARAUKSET, OLEMASSA OLEVAN KASVILLISUUDEN SÄILYTTÄMINEN VANTAAN KASVILLISUUDEN KÄYTÖN PERIAATTEET SEMINAARI 15.2.2016 AINO-KAISA NUOTIO SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ,

Lisätiedot

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA Liite Yt 4 / 25.11.2010 KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA (Katu, puisto, tms.) Hyväksytty yhdyskuntatekniikan lautakunnassa 25.11.2010 97 1 1. Kaivutöissä noudatettavat ohjeet Tämä

Lisätiedot

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Kasvillisuusalueiden rakentaminen

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Kasvillisuusalueiden rakentaminen TUTKINNON SUORITTAJAN NIMI SYNTYMÄAIKA ARVIOINTIKOKOUKSEN TIEDOT AIKA PAIKKA ARVIOINTIKRITEERIT HAVAINTOJA TUTKINTOSUORITUKSESTA Työkohteeseen liittyvien suunnitelmien ja asiakirjojen noudattaminen noudattaa

Lisätiedot

18116 Esikuormituspenkereet

18116 Esikuormituspenkereet InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 18116 Esikuormituspenkereet Tässä luvussa käsitellään esikonsolidoitava maapohja ja esikuormituspenger. Menetelmiä sovelletaan hienorakeisten maakerrosten tiivistämisessä.

Lisätiedot

Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät

Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät Kokemuksia uudistetusta laista metsätuhojen torjunnasta Lapin metsätalouspäivät 28.-29.1. 2016 Rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Tommi Lohi Suomen metsäkeskus Laki metsätuhojen torjunnasta 1.1.2014, muutoksia

Lisätiedot

Metsätuholaki Seinäjoki SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä

Metsätuholaki Seinäjoki SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä Metsätuholaki Seinäjoki 10.4.2014 SMK / EKP / JPY/Rahoitus- ja tarkastustoiminto Mauri Hyytiä Metsätuholaki 1087/2013 Taustaa Metsäkeskuksen rooli (MK laki 8 ): metsien tilan seuranta, aloitevelvollisuus.

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho

Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka. Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Vauriopuiden korjuu ja hakkuutekniikka Koulutusaineisto pelastuslaitokselle MHY Kalajokilaakso, Jaakko Aho Työnjako Pelastuslaitos huolehtii terveyttä ja omaisuutta uhkaavan vaaran torjunnasta Yleisten

Lisätiedot

14341 Sivu- ja niskaojat

14341 Sivu- ja niskaojat InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14341 Sivu- ja niskaojat Määrämittausohje 1434. 14341.1 Sivu- ja niskaojien materiaalit 14341.2 Sivu- ja niskaojien alusta 14341.3 Sivu- ja niskaojien tekeminen 14341.3.1

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia.

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia. 112. Quercus robur 112. Quercus robur 75 cm syvä onkalo vähän alaviistoon, 54 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 70,7 cm keskimäärin 45 % Kaivettu juuristoalueella. Suuri onkalo sensorien 4 ja

Lisätiedot

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA

RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Ratakiskojen käsittely 1 (9) 4.7.1998 111/71/98 Ratahallintokeskuksen työmaat Työmaavastaavat Työpäälliköt Urakoitsijat Kunnossapitäjät RATAKISKOJEN KÄSITTELY TYÖMAALLA Kiskot ovat hankalasti käsiteltävästä

Lisätiedot

Kompostin käyttö maanparannuksessa aktivoi maaeliöstön kehittymistä. (Huom. jätevesilietekompostin raskasmetallipitoisuudet).

Kompostin käyttö maanparannuksessa aktivoi maaeliöstön kehittymistä. (Huom. jätevesilietekompostin raskasmetallipitoisuudet). Helsingin kaupunkitilaohje Kasvualustat http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/kasvualustojen-laatuvaatimukset-2/ Kasvillisuusalueelle kannattaa suunnitella joko alueelle tyypillistä tai kasvuolosuhteiltaan

Lisätiedot

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus

Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Metsätuholakiesitys ja monimuotoisuus Sini Eräjää, 24.1.2013 Lain tarkoitus (1 ) Tämän lain tarkoituksena on metsien hyvän terveydentilan ylläpitäminen ja metsätuhojen torjuminen. (Työryhmämuistio 2012)

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS

Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA TYÖSELOSTUS Ylivieskan kaupunki Tekninen palvelukeskus PL 70 84101 YLIVIESKA VIEMÄREIDEN SANEERAUS YLIVIESKA 2015-2016 2 (6) RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT Rakennushankkeen kuvaus Työ koostuu jätevesiviemärin sujutuksesta

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella.

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella. Pintaruhjeita, lahoa 290. Tilia cordata 290. Tilia cordata 126 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 48,7 cm keskimäärin 48 % Kaivettu juuristoalueella. Pintaruhjeita ja lahoa. Iso, kuollut oksa Asfaltti

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Ohje Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. Viitteet: 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1.

Ohje Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. Viitteet: 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1. 1 35 Viherrakentaminen Paikalla tehtävät kasvualustat esitetään julkaisussa InfraRYL. : 23112 Paikalla tehtävät kasvualustat, InfraRYL osa 1. 3511 Tuotteistetun kasvualustan tekeminen Tässä luvussa käsitellään

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Salon kaupunki Yhdyskuntatekniset palvelut 2011 Kaupunginvaltuusto 17.10.2011 116

Salon kaupunki Yhdyskuntatekniset palvelut 2011 Kaupunginvaltuusto 17.10.2011 116 Liite 1 KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVIEN TÖIDEN OHJEET JA MÄÄRÄYKSET Salon kaupunki Yhdyskuntatekniset palvelut 2011 Kaupunginvaltuusto 17.10.2011 116 YHTEYSTIEDOT: Sijoitussuunnitelman

Lisätiedot

Energiapuukauppa. Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on

Energiapuukauppa. Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on Energiapuukauppa Energiapuukauppa Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on Hinnoittelutapa vaihtelee, käytössä mm. /t, /m 3, /ainespuu-m

Lisätiedot

Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012

Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012 Sami Kiema puunhoidon työnjohtaja Helsingin kaupungin Stara, Läntinen kaupunkitekniikka Viikki 16.10.2012 Nykyään: Mikä kääpä, mitä aiheuttaa puulle, tarvitaanko mittauksia, onko puu jo riskitekijä ympäristölle,

Lisätiedot

Juurien kiinnitys / Puun sidonta

Juurien kiinnitys / Puun sidonta Juurien kiinnitys / Puun sidonta Puu saattaa tarvita apua pysyäkseen pystyssä kunnes puu on juurtunut tukevasti maahan - erityisesti korkeat puut suhteessa niiden multapaakkuihin Ympäröivä kasvillisuus

Lisätiedot

Kasvualustat. Helsingin kaupunkitilaohje

Kasvualustat. Helsingin kaupunkitilaohje Helsingin kaupunkitilaohje Kasvualustat http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/kasvualustojen-laatuvaatimukset-2/ Kasvualustalla tarkoitetaan niitä kasvillisuusalueen maakerroksia, joihin kasvin juuret

Lisätiedot

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO Isokukkaiset kärhöt ovat monien mielestä kauneimpia meillä kasvatetuista köynnöksistä. Pelkäämme turhaan kärhöjen talvehtimista, sillä oikein istutettuina ja hoidettuina ne talvehtivat suojaisessa paikassa

Lisätiedot

KAUPUNKISUUNNITTELIJAN TARKISTUSLISTA MAANKÄYTÖN HIILINIELUJEN LISÄÄMISEEN

KAUPUNKISUUNNITTELIJAN TARKISTUSLISTA MAANKÄYTÖN HIILINIELUJEN LISÄÄMISEEN KAUPUNKISUUNNITTELIJAN TARKISTUSLISTA MAANKÄYTÖN HIILINIELUJEN LISÄÄMISEEN Tarkistuslista on kaavoittajan ja suunnittelijan työn tueksi muodostettu apuväline hiilinielut huomioonottavan maankäytön suunnitteluun.

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta.

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta. 94. Quercus robur 94. Quercus robur 28 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 122,8 cm keskimäärin 70 % Poistettu iso oksa Paljon. Suuri laho-onkalo, joka on yksi metriä syvä sondilla mitattuna. Onkalo

Lisätiedot

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita?

Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Kirjanpainajatuhojen torjuntaopas Onko metsässäsi kuolleita kuusia tai myrskytuhopuita? Metsäkeskus 2014 { 2 } Mene metsään - tarkastele etenkin vanhoja kuusikoitasi! Löydätkö pystyyn kuolleita yksittäisiä

Lisätiedot

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla

Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Poistettavien puiden valinta laatuperustein harvennushakkuulla Manne Viljamaa TAMK http://puuhuoltooppimispolku.projects.tamk.fi/path.p hp?show=31 1. Harvennushakkuun terminologiasta Käsitteet tuulee olla

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta.

Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Rakentamistapaohjeet Rakentamistapaohjeet koskevat ek-merkinnällä osoitettuja tontteja: 405-1, 406-1, 406-24, 485-2 5, 490-1 4 sekä Avainkimpunmäen palstaviljelyaluetta. Korttelien ja tonttien numerot

Lisätiedot

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT

YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT 1 YLEISTEN ALUEIDEN VUOKRAUS- JA KAIVUTYÖT Yhdyskuntatekniikka OHJEET VUOKRAUS- JA KAIVUTÖIDEN SUORITTAMISESTA... 2 1. YLEISTÄ... 2 2. KAIVULUVAN HAKEMINEN... 2 3. ENNAKKOTOIMENPITEET... 2 5. JÄLKITYÖT...

Lisätiedot

Laturakan asemakaava-alueen katujen, kevyen liikenteen väylien ja ulkoilureitin rakentaminen sekä Rakkavaarantien suojatiejärjestelyt TYÖSELOSTUS

Laturakan asemakaava-alueen katujen, kevyen liikenteen väylien ja ulkoilureitin rakentaminen sekä Rakkavaarantien suojatiejärjestelyt TYÖSELOSTUS Laturakan asemakaava-alueen katujen, kevyen liikenteen väylien ja ulkoilureitin rakentaminen sekä Rakkavaarantien suojatiejärjestelyt TYÖSELOSTUS 25.3.2015 2 (10) Sisältö RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT...

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

Arboristi / Hortonomi Teppo Suoranta puh

Arboristi / Hortonomi Teppo Suoranta puh 3 4 5 6 1 2 7 Puut tutkittiin ensiksi silmämääräisesti. Tyvet ovat jonkin verran liian syvällä johtuen täyttömaasta. Halkeamia ja laho-onkaloita ei ole. Kasvupaikalla on tiivis maa ja pinta on katettu

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta

Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta Laki metsätuhojen torjunnasta ja omavalvonta Lämpöyrittäjäpäivä Kiihtelysvaara 4.4.2014 Mikko Korhonen, johtava esittelijä Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut, P-K Lain tavoite Tavoitteena on metsien

Lisätiedot

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN Kylmävarastointi 1 Kylmävarastointi Kylmävarastointia käytetään kuusihiomopuun, koivuvaneri- ja havutukkien laatumuutosten estämiseen Kylmävarastot tehdään tammi-maaliskuussa

Lisätiedot

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN

Metsätalous TOT 10/2003. Metsuri jäi puun alle TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Metsätalous 02. Puun kaataminen. Moottorisaha TOT-RAPORTTIEN HYÖDYNTÄMINEN TOT-RAPORTTI Metsuri jäi puun alle 10/03 TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus 56-vuotias metsuri NN oli kaatamassa suurta kuusta, joka oli kaatuessaan osunut lahoon koivuun. Koivu oli katkennut noin

Lisätiedot

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1

As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 As Oy Mäkärä Hakamaankuja 1 Asunto-osakeyhtiö Mäkärän tontin puut kuntoarvioitiin marraskuussa 2014. Kuntoarvioinnissa puista tutkittiin silmämääräisesti puun tyven, rungon ja latvuksen kunto. Lisäksi

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU

KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU TAMPEREEN KAUPUNKI LIITE 5 TURVALLISUUSASIAKIRJA KOUKKUTIE, KUMPUTIE, KUNNASTIE, LAALAHDENKUJA JA PEKANKATU RUOTULA JA TAKAHUHTI Suunnitelmanumerot:14105, 14104, 14103, 14163, 14164 TAMPEREEN KAUPUNKI

Lisätiedot

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN

UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavin kunta UIMARANNAN SANEERAUS JA LÄHILIIKUNTAPAIKAN RAKENTAMINEN Suunnitelmaselostus 9.12.2010 FCG Finnish Consulting Group Oy Suunnitelmaselostus I SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus yleistä puukaupasta puukaupan eri muodot puutavaran hintaan vaikuttavat tekijät; laatu, leimikkotekijät puukaupan kulku, yleiset ehdot

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Juurien kiinnitys/ Puun sidonta

Juurien kiinnitys/ Puun sidonta Juurien kiinnitys/ Puun sidonta Puu saattaa tarvita apua pysyäkseen pystyssä kunnes puu on juurtunut tukevasti maahan - erityisesti korkeat puut suhteessa niiden multapaakkuihin Ympäröivä kasvillisuus

Lisätiedot

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ENERGIAPUUKAUPAN VAIHTOEHDOT Pystykauppa (myydään ostajalle hakkuuoikeus, myyjä saa puusta kantohinnan

Lisätiedot

Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Valintakoe 2.6.2010 METSÄEKOLOGIA, METSÄVARATIEDE JA -TEKNOLOGIA

Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Valintakoe 2.6.2010 METSÄEKOLOGIA, METSÄVARATIEDE JA -TEKNOLOGIA Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Valintakoe 2.6.2010 METSÄEKOLOGIA, METSÄVARATIEDE JA -TEKNOLOGIA B-OSIO, 20p. (vastaaminen erillisille vastauspapereille): Metsäkoulu -kirjaan

Lisätiedot

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje

Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje Sähkö- ja telejohdot ja maantiet ohje 8.7.2015 Kaapeleiden sijoittaminen jyrkkäluiskaisen tien varressa Pirkanmaan ELY-keskus 8.12.2015 Jyrkkäluiskaisella tiellä kaapelipaikat voidaan täyttää seuraavasti:

Lisätiedot

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS 11.10.2018 VIHERTEHOKKUUS PERIAATTEET Puut pieniä puita Etupiha (köynnös + perenna) Etäisyys 4m rakennuksista Kapeimmilla kohdilla pylväspuita

Lisätiedot

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen.

Kiviaines Vaatimus Suodatinkerroksessa käytetään hiekkaa, jonka rakeisuus on kuvan 22342:K1 mukainen. 1 22342 Suodatinrakenteet 22342.1 Suodatinrakenteen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Lisätiedot

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Maanalaisten rakenteiden rakentaminen

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Maanalaisten rakenteiden rakentaminen TUTKINNON SUORITTAJAN NIMI SYNTYMÄAIKA ARVIOINTIKOKOUKSEN TIEDOT AIKA PAIKKA ARVIOINTIKRITEERIT HAVAINTOJA TUTKINTOSUORITUKSESTA Maanalaisen rakenteen rakentamiseen liittyvien suunnitelmien ja asiakirjojen

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU

OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU Devecon Group Oy OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU 1/8 OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU Muutosalue ja kohde Oulun Asematalot sijoittuvat pohjoisen alikulun/rautatiesillan

Lisätiedot

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014

Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina. Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Korjuujäljen seuranta energiapuun korjuun laadun mittarina Mikko Korhonen Suomen metsäkeskus 23.5.2014 Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen. 2 23.5.2014 3 Korjuujäljen

Lisätiedot

Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta. Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Vihervalvojakurssi HAMK 01.12.2015

Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta. Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Vihervalvojakurssi HAMK 01.12.2015 Puunhoito kaupunkiympäristössä & töiden valvonta Työnjohtaja, arboristi Sami Kiema Miksi puita kannattaa hoitaa? Puut ovat merkityksellisiä niin maisemallisesti, kuin terveydellisesti. Puusto luonnottomassa

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet

TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) Kemera 21 luonnonhoitohanke HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO. Hankkeen tavoitteet TOIMENPIDESUUNNITELMA 1 (6) HAUKIPURON LUONNONHOITOHANKE, POSIO Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena on vähentää Haukipuron valuma alueen metsäojitusalueilta tulevaa vesistökuormitusta Kitkajärveen

Lisätiedot

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein

Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kuljeta ja siirrä kaapelikelat oikein Kaapeli on arvokas tuote. Kaapelin kuljetuspakkaus on yleensä kela. Paksut laipat voivat vaikuttaa särkymättömiltä, mutta yli neljä tonnia painava kela on suhteellisen

Lisätiedot

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ

Sivu 1 / 5. Kuntatekniikka Kommunteknik 13.5.2015 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Sivu 1 / 5 VIHERALUEIDEN TAKUUAJAN HOIDON TYÖSELOSTUS 1. YLEISTÄ Tämän työselostuksen mukaiset takuuajan hoitotyöt käsittävät rakennusurakkaan kuuluvien viheralueiden hoitotyöt. Takuuajan hoito alkaa vastaanottokatselmuksessa

Lisätiedot

Uusiutuvan energian velvoite Suomessa (RES direktiivi)

Uusiutuvan energian velvoite Suomessa (RES direktiivi) Hakkuutähteen paalaus ja kannonnosto kuusen väliharvennuksilta Juha Nurmi, Otto Läspä and Kati Sammallahti Metla/Kannus Energiapuun saatavuus, korjuu ja energiaosuuskunnat Keski-Pohjanmaalla Forest Power

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita.

InfraRYL, Päivitys / KM 1 TK242 TR1 RTS 17:53. Ohje Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. InfraRYL, Päivitys 16.11.2017 / KM 1 16320 Ponttiseinät Tässä luvussa käsitellään rakentamisen aikaisia tukirakenteita. Määrämittausohje 1632. 16320.1 Ponttiseinien materiaalit Teräsponttiseinien rakentamisessa

Lisätiedot

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI

POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI POHJATUTKIMUSRAPORTTI KAUPPAKESKUS PALETTI VAASANTIE 2 43700 KYYJÄRVI 18.06.2014 Sisällysluettelo: 1. Projektin kuvaus 2. Alueen kuvaus 3. Maaperän kuvaus 4. Perustaminen 5. Kuivatus 6. Routasuojaus Liitteet

Lisätiedot

Håkansbölen kartanon työväenmäki Matti Liski ja Niina Alapeteri Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy PUUT 29.1.2008 LIITE 2 nro alue nro laji Suomalainen nimi halkaisija (cm) kuntoluokk a ikäluokka Muut

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

Manski uudistuu

Manski uudistuu Manski uudistuu 2016-2017 Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut Yhdyskuntatekniset palvelut 2 Rakentamisen toteutuksen organisaatio 27.12.2016 3 Rakentamisen toteutuksen organisaatio Yhteystiedot:

Lisätiedot

23111 Tuotteistetut kasvualustat

23111 Tuotteistetut kasvualustat InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23111 Tuotteistetut kasvualustat Tässä luvussa käsitellään paikalle tuodun tuotteistetun kasvualustan vaatimuksia. Tuotteistetulla kasvualustalla tarkoitetaan kasvualustaa,

Lisätiedot

Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013

Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013 Laki metsätuhojen torjunnasta 1087/2013 Esityksen sisällys 2 Lain tausta Lain tavoitteet Toimintaympäristö Määritelmiä Keskeisimmät muutokset Puutavaran poistamisen määräajat tai vaihtoehdot sen poistamiselle

Lisätiedot

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016 PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille Päivä 2 / 27.04.2016 Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat PKMO ry PKMO on yli 1000 pääkaupunkiseudulla asuvan metsänomistajan yhteinen

Lisätiedot

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVIEN TÖIDEN OHJEET JA MÄÄRÄYKSET

KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVIEN TÖIDEN OHJEET JA MÄÄRÄYKSET Ohje KIINTEISTÖTOIMIALA 2016 KADUILLA JA MUILLA YLEISILLÄ ALUEILLA TEHTÄVIEN TÖIDEN OHJEET JA MÄÄRÄYKSET YHTEYSTIEDOT: KAIVU- JA AITAAMISLUVAT Asiointi Turku-piste, puh. 02 330 000, katuluvat.kila@turku.fi

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET 1 (7) VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET KEVÄT HOITO Lannoita puut ja pensaat kevätlannoitteella (Kemiran puutarhan yleislannos 1 dl / pensas (5-10 kg / aari) tai Biolanin lannoiteaineet 20 30 l/ aari) annosteluohjeet

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO:E27329 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI K1 HUHTOTIE/MUSTANLAMMENTIE K2 RUKANTIE 13.11.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY. Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu

TYÖSELOSTUS TYÖNUMERO:E27329 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI K1 HUHTOTIE/MUSTANLAMMENTIE K2 RUKANTIE 13.11.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY. Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu TYÖNUMERO:E27329 PUDASJÄRVEN KAUPUNKI K1 HUHTOTIE/MUSTANLAMMENTIE K2 RUKANTIE SWECO YMPÄRISTÖ OY Mäkelininkatu 17 A 90100 Oulu S w e co Ympä r is t ö O y PL 88, 00521 Helsinki Mäkelininkatu 17 A, 90100

Lisätiedot

KAPU-istutuslaatikko 5-15. Sisällysluettelo:

KAPU-istutuslaatikko 5-15. Sisällysluettelo: 5-15 KAPU-istutuslaatikko Sisällysluettelo: KAPU-istutuslaatikot s. 2 KAPU Mellan 1500 x 1500 x 960 s. 3 KAPU Maxi 1500 x 2900 x 960 s. 4-5 KAPU Jumbo 1500 x 2900 x 960/720 s. 6-7 Maaritilät ja puiden

Lisätiedot