Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi."

Transkriptio

1 Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista pensaista poistetaan huonoja, raihnaisia oksia (poista 1/3 vanhimmista oksista alhaalta saakka. Jätä sentin tapit). Näin saadaan tilaa uudelle kasvulle. Oikea ajankohta marjaomenapensaan leikkaamiselle on keväällä ennen silmujen puhkeamista. Marjaomenapensaan muotoilu leikatuksi aidaksi tyrehdyttää kukinnan. Marjaomenapensasta voi kalkita milloin vain, usein se tehdään keväällä muutaman vuoden välein. Moniravinteista puutarhalannoitetta suositellaan laitettavaksi varhain keväällä pensaan juuristoalueelle. Aronia Aronian lehti on soikea ja yksinkertainen. Lehden väri on kasvukaudella tummanvihreä, syksyä kohden ne saavat kauniin punaisen syysvärityksen. Kaikkien aronioiden marjat ovat syötäviä. Nuorilla pensailla tärkeintä on päästä kasvattamaan juuristoa ja lehtimassaa. Rikkakasvit heikentävät rivivälien kasvua ja hidastavat satoikään tuloa. Marja-aronialla 4-7 vuotiaat oksat ovat satoisimpia. Marjantuotannon ylläpitämiseksi lisätään leikkauksilla versojen valon saantia. Leikkaamalla poistetaan leveällä kasvavat ja vioittuneet versot. Leikkaus tehdään keväällä, kun pensaat ovat lepotilassa. Jotta pensaat uudistuisivat, suositellaan kaikkien oksien leikkausta cm:n korkeudelta joka vuosi. Alasleikkauksessa menetetään yhden vuoden sato. Aronia hyötyy kastelusta etenkin kuivina hellekesinä. Marjasinikuusama Täysikokoisena 1,5-2 metriä korkea ja noin metrin leveä. Sillä on kaunis, tiivis ja hieman pyöreähkö kasvutapa. Siniset mustikanmakuiset marjat kypsyvät heinäkuussa. Marjasinikuusama on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen, se viihtyy sekä auringossa että varjossa. Pensas ei yleensä tarvitse säännöllistä leikkausta, mutta se kestää hyvin sekä harvennus että tarvittaessa alasleikkauksenkin. Taikinamarja Taikinamarja on cm korkuinen pensas, joka tuottaa punaisia marjoja. Näyttää erehdyttävästi punaherukalta, mutta taikinamarjan marjat ovat mauttomia. Nopeakasvuinen, hyvin leikkausta kestävä, sekä auringossa että varjossa viihtyvä kasvi.

2 Nukkeruusu Vaatimaton matala pensasruusu. Hyvin piikikäs, kukat yksinkertaisia ja vaaleanpunaisia. Kukinta kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Kirvat hyökkäävät etenkin nuoriin versoihin. Jos kirvoja on paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois. Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Lannoitus varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset syys-kesän lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Reilu kastelu poutasäällä. Vähäinen leikkauksen tarve. Nuorennetaan viiden vuoden välein leikkaamalla keväällä kaikki oksat 20 cm:n mittaisiksi. Villiversot ja kuihtuneet kukat voi leikata heti pois. Valamonruusu Kirkkaanpunaiset kukat, joiden keskiosa valkoinen. Kukinta kesäkuun lopulta elokuulle, kauneimmillaan kukinta on heinäkuussa. Oksat lähes piikittömiä. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Sietää paahdetta. Jos kirvoja paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois. Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Lannoitus varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Reilu kastelu poutasäällä. Kuihtuvien kukkien leikkaus lisää elinvoimaa. Varhain keväällä vanhimpien oksien poistaminen parin vuoden välein. Juurivesojen säännöllinen harvennus. Pihlaja-angervo Erittäin helppohoitoinen koristepensas. Elinvoimansa vuoksi kestää hiukan epäpätevääkin hoitoa. Kukinta on komeinta auringossa tai puolivarjossa. Heinäkuussa pensaat täyttävät kukinnot ovat pystyjä, kartiomaisia ja kermanvalkoisia. Leikkaamisen suhteen ongelmaton pensas. Sitä ei tarvitse, mutta voi leikata. Sen voi halutessaan leikata jopa maata myöten vaikka joka vuosi. Teki niin tai näin, pihlajaangervo kukkii uskollisesti kesä kesän jälkeen.

3 Koivu-angervo cm matala ja tiheä pensas. Melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Kestää hyvin lumen painoa ja leikkausta. Juurivesojen vuoksi pensaasta tulee vanhana leveä. Kukinta kestää kesäkuun puolivälistä heinäkuun toiselle viikolle. Valkoinen kukinto on 3-6 cm leveä. Pitkät heteet tekevät kukinnosta pörröisen. Ei tarvitse säännöllistä leikkausta, mutta kestää hyvin jopa vuosittaisen alasleikkauksen 20 sentin korkeudelta varhain keväällä. Virpiangervo cm korkea pensas. Erittäin kestävä ja tuuhea. Vaatimaton kasvupaikan ja maan laadun suhteen. Runsas valkoinen kukinta kesä-heinäkuussa. Lehdistö tiheä ja raikkaanvihreä. Angervot ovat vapaasti kasvavia pensaita, joiden leikkaaminen ei ole välttämätöntä. Suositeltavinta on leikata virpiangervoa harventamalla pensasta säännöllisin väliajoin poistamalla vanhimpia oksia, jotta uudet runsaasti kukkivat versot saavat tilaa. Voidaan myös alasleikata, mutta sitten menetetään kukinta. Kestää hyvin talven lumipeitteen. Norjanangervo Kuuluu pensasangervoihin. Sen kauniisti kaareutuvat oksat ovat kukinnan aikaan täynnä kauniita valkoisia kukkia. Kukinta ajoittuu meillä alkukesään. Runsain kukkaloisto tulee aurinkoisessa paikassa. Norjanangervo on kauneimmillaan vapaasti kasvavana aidanteena tai aitana. Norjanangervon hoito on helppoa, sillä se ei juurikaan tarvitse lisäkastelua, kun se kerran on juurtunut kunnolla kasvualustaansa. Se menestyy melko hyvin karuhkossakin maaperässä ja sen talvenkestävyys on hyvä. Pensaiden leikkaaminen ei ole alkuvaiheessa tarpeen, koska norjanangervo versoo runsaasti ja kasvaa nopeasti tiheäksi pensaaksi. Kun pensaat ovat kasvaneet täysikasvuisiksi, niille tehdään hoitoleikkaus muutaman vuoden välein. Tällöin vanhimpia ja vähiten kukkivia oksia poistetaan varovasti maata myöten juuri kukinnan jälkeen. Unkarinsyreeni Unkarinsyreenissä on karheat, suomukkaat lehdet, kukat ovat tumman sinipunaisia. Sen kasvutapa on jäykähkö. Kestävä ja nopeakasvuisin syreeni. Usein kasvaa myös kaunisrunkoiseksi pieneksi puuksi. 2-4 metriä korkea.

4 Jos haluaa vapaasti kasvavan unkarinsyreeniaidanteen, joka kukkii joka kesä, sitä ei kannata leikata. Ainoastaan vanhimpia oksia kannattaa harventaa alhaalta saakka sitten, kun aidanne alkaa alaosistaan harventua. Jos haluaa tiheän näkösuojan, tulee aidanne leikata kerran tai pari vuodessa siten, että uutta kasvua jää jäljelle senttiä. Leikkaus tehdään alkukesän kasvun tyynnyttyä, juhannuksen tienoilla. Jos loppukesän kasvu on vielä kovin voimakasta, aidan voi tasoittaa seuraavan vuoden keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alaosa aidasta saa olla leveämpi kuin yläosa. Näin myös alaoksat saavat valoa. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista pensaista poistetaan huonoja, raihnaisia oksia (poista 1/3 vanhimmista oksista alhaalta saakka. Jätä sentin tapit). Näin saadaan tilaa uudelle kasvulle. Oikea ajankohta marjaomenapensaan leikkaamiselle on keväällä ennen silmujen puhkeamista. Marjaomenapensaan muotoilu leikatuksi aidaksi tyrehdyttää kukinnan. Marjaomenapensasta voi kalkita milloin vain, usein se tehdään keväällä muutaman vuoden välein. Moniravinteista puutarhalannoitetta suositellaan laitettavaksi varhain keväällä pensaan juuristoalueelle. Aronia Aronian lehti on soikea ja yksinkertainen. Lehden väri on kasvukaudella tummanvihreä, syksyä kohden ne saavat kauniin punaisen syysvärityksen. Kaikkien aronioiden marjat ovat syötäviä. Nuorilla pensailla tärkeintä on päästä kasvattamaan juuristoa ja lehtimassaa. Rikkakasvit heikentävät rivivälien kasvua ja hidastavat satoikään tuloa. Marja-aronialla 4-7 vuotiaat oksat ovat satoisimpia. Marjantuotannon ylläpitämiseksi lisätään leikkauksilla versojen valon saantia. Leikkaamalla poistetaan leveällä kasvavat ja vioittuneet versot. Leikkaus tehdään keväällä, kun pensaat ovat lepotilassa. Jotta pensaat uudistuisivat, suositellaan kaikkien oksien leikkausta cm:n korkeudelta joka vuosi. Alasleikkauksessa menetetään yhden vuoden sato. Aronia hyötyy kastelusta etenkin kuivina hellekesinä. Marjasinikuusama Täysikokoisena 1,5-2 metriä korkea ja noin metrin leveä. Sillä on kaunis, tiivis ja hieman pyöreähkö kasvutapa. Siniset mustikanmakuiset marjat kypsyvät heinäkuussa. Marjasinikuusama on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen, se viihtyy sekä auringossa että varjossa.

5 Pensas ei yleensä tarvitse säännöllistä leikkausta, mutta se kestää hyvin sekä harvennus että tarvittaessa alasleikkauksenkin. Taikinamarja Taikinamarja on cm korkuinen pensas, joka tuottaa punaisia marjoja. Näyttää erehdyttävästi punaherukalta, mutta taikinamarjan marjat ovat mauttomia. Nopeakasvuinen, hyvin leikkausta kestävä, sekä auringossa että varjossa viihtyvä kasvi. Nukkeruusu Vaatimaton matala pensasruusu. Hyvin piikikäs, kukat yksinkertaisia ja vaaleanpunaisia. Kukinta kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Kirvat hyökkäävät etenkin nuoriin versoihin. Jos kirvoja on paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois. Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Lannoitus varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset syys-kesän lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Reilu kastelu poutasäällä. Vähäinen leikkauksen tarve. Nuorennetaan viiden vuoden välein leikkaamalla keväällä kaikki oksat 20 cm:n mittaisiksi. Villiversot ja kuihtuneet kukat voi leikata heti pois. Valamonruusu Kirkkaanpunaiset kukat, joiden keskiosa valkoinen. Kukinta kesäkuun lopulta elokuulle, kauneimmillaan kukinta on heinäkuussa. Oksat lähes piikittömiä. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Sietää paahdetta. Jos kirvoja paljon, niiden peittämä oksa kannattaa leikata kokonaan pois. Sienitautien ennakkotorjuntana liian tiheiden kasvustojen välttäminen. Lannoitus varhaiskeväällä ja keskikesän tienoilla. Kalium- ja fosforipitoiset lannoitteet parantavat talvenkestävyyttä. Reilu kastelu poutasäällä. Kuihtuvien kukkien leikkaus lisää elinvoimaa. Varhain keväällä vanhimpien oksien poistaminen parin vuoden välein. Juurivesojen säännöllinen harvennus. Pihlaja-angervo Erittäin helppohoitoinen koristepensas. Elinvoimansa vuoksi kestää hiukan epäpätevääkin hoitoa.

6 Kukinta on komeinta auringossa tai puolivarjossa. Heinäkuussa pensaat täyttävät kukinnot ovat pystyjä, kartiomaisia ja kermanvalkoisia. Leikkaamisen suhteen ongelmaton pensas. Sitä ei tarvitse, mutta voi leikata. Sen voi halutessaan leikata jopa maata myöten vaikka joka vuosi. Teki niin tai näin, pihlajaangervo kukkii uskollisesti kesä kesän jälkeen. Koivu-angervo cm matala ja tiheä pensas. Melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Kestää hyvin lumen painoa ja leikkausta. Juurivesojen vuoksi pensaasta tulee vanhana leveä. Kukinta kestää kesäkuun puolivälistä heinäkuun toiselle viikolle. Valkoinen kukinto on 3-6 cm leveä. Pitkät heteet tekevät kukinnosta pörröisen. Ei tarvitse säännöllistä leikkausta, mutta kestää hyvin jopa vuosittaisen alasleikkauksen 20 sentin korkeudelta varhain keväällä. Virpiangervo cm korkea pensas. Erittäin kestävä ja tuuhea. Vaatimaton kasvupaikan ja maan laadun suhteen. Runsas valkoinen kukinta kesä-heinäkuussa. Lehdistö tiheä ja raikkaanvihreä. Angervot ovat vapaasti kasvavia pensaita, joiden leikkaaminen ei ole välttämätöntä. Suositeltavinta on leikata virpiangervoa harventamalla pensasta säännöllisin väliajoin poistamalla vanhimpia oksia, jotta uudet runsaasti kukkivat versot saavat tilaa. Voidaan myös alasleikata, mutta sitten menetetään kukinta. Kestää hyvin talven lumipeitteen. Norjanangervo Kuuluu pensasangervoihin. Sen kauniisti kaareutuvat oksat ovat kukinnan aikaan täynnä kauniita valkoisia kukkia. Kukinta ajoittuu meillä alkukesään. Runsain kukkaloisto tulee aurinkoisessa paikassa. Norjanangervo on kauneimmillaan vapaasti kasvavana aidanteena tai aitana. Norjanangervon hoito on helppoa, sillä se ei juurikaan tarvitse lisäkastelua, kun se kerran on juurtunut kunnolla kasvualustaansa. Se menestyy melko hyvin karuhkossakin maaperässä ja sen talvenkestävyys on hyvä. Pensaiden leikkaaminen ei ole alkuvaiheessa tarpeen, koska norjanangervo versoo runsaasti ja kasvaa nopeasti tiheäksi pensaaksi. Kun pensaat ovat kasvaneet

7 täysikasvuisiksi, niille tehdään hoitoleikkaus muutaman vuoden välein. Tällöin vanhimpia ja vähiten kukkivia oksia poistetaan varovasti maata myöten juuri kukinnan jälkeen. Unkarinsyreeni Unkarinsyreenissä on karheat, suomukkaat lehdet, kukat ovat tumman sinipunaisia. Sen kasvutapa on jäykähkö. Kestävä ja nopeakasvuisin syreeni. Usein kasvaa myös kaunisrunkoiseksi pieneksi puuksi. 2-4 metriä korkea. Jos haluaa vapaasti kasvavan unkarinsyreeniaidanteen, joka kukkii joka kesä, sitä ei kannata leikata. Ainoastaan vanhimpia oksia kannattaa harventaa alhaalta saakka sitten, kun aidanne alkaa alaosistaan harventua. Jos haluaa tiheän näkösuojan, tulee aidanne leikata kerran tai pari vuodessa siten, että uutta kasvua jää jäljelle senttiä. Leikkaus tehdään alkukesän kasvun tyynnyttyä, juhannuksen tienoilla. Jos loppukesän kasvu on vielä kovin voimakasta, aidan voi tasoittaa seuraavan vuoden keväällä ennen lehtien puhkeamista. Alaosa aidasta saa olla leveämpi kuin yläosa. Näin myös alaoksat saavat valoa.

A `St. Michel (Mikkeli) `Haaga`

A `St. Michel (Mikkeli)  `Haaga` A `St. Michel (Mikkeli) Kukka on nuppuasteella vaaleanpunainen, auetessaan lähes valkoinen, vaaleanvihreä pilkkuinen. Lajike on kotimaisista alppiruusuista talvenkestävin ja se kukkii kotimaista alppiruusuista

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI KOULUKATU 2; IISVEDENTIEN JA KOULUKADUN KULMASSA SISÄ-SAVON MIELENTERVEYSSEURA JUHLAVUODEN 2017 TEEMAT: SUOMI100 -ITSENÄISYYDEN JUHLAVUOSI (1917-2017): 'YHDESSÄ' SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA

Lisätiedot

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI

KESÄNEILIKKA LOBELIA PETUNIA ORVOKKI LOBELIA Sopii kaikenlaisiin istutuksiin, myös amppeliin. Viihtyy parhaiten puolivarjossa tai varjossa. On parhaimmillaan itseään voimakkaamman kasvin reunakasvina. Riippuva kasvutapa, voidaan istuttaa

Lisätiedot

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE

PIKKUPETUNIA (japaninkello) AMPPELIPETUNIA (Surfinia) AMPPELILOBELIA LUMIHIUTALE AMPPELIPETUNIA (Surfinia) Suosittu amppelikukka, joka kukkii ahkerasti koko kesän. Sopii puolivarjoon tai aurinkoon. Kastele ja lannoita säännöllisesti. Käytetään myös parvekelaatikoissa ja maanpeittokasvina.

Lisätiedot

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karviaisen viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Karviaisen viljely Suomessa Puutarhatilastot

Lisätiedot

Alppiruusut ja atsaleat

Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut kaipaavat hapanta maata, tuulilta suojatun, puolivarjoisan tai varjoi- san kasvupaikan. Heikkojuurisina ne hyö- tyvät katteen käytöstä, joka tasaa koste- us-olosuhteita

Lisätiedot

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII !"#$%&'"(')*+,,& Marjaomenapuu I VII Malus baccata Leveälatvuksinen pikkupuu. Lehdistö on vaaleanvihreä. Nuput ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punertavat. Valkoiset kukat halk. n. 5 cm. Hedelmät punaiset

Lisätiedot

Magnoliat. Magnolia Galaxy I Magnolia, roosa, Mahonia aquifolium IV Mahonia. Ikivihreät, kiiltävät, terävän hammaslaitaiset

Magnoliat. Magnolia Galaxy I Magnolia, roosa, Mahonia aquifolium IV Mahonia. Ikivihreät, kiiltävät, terävän hammaslaitaiset Magnoliat Magnolia kobus IV Japanin magnolia Mustilan kanta! Puutarhan kauneimpia kukkijoita, joka hätkähdyttää aikaisin keväällä lehdettömänä avautuvilla suurilla puhtaanvalkoisilla kukillaan. Kukkii

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

AMPPELITOMAATTI TUMBLER

AMPPELITOMAATTI TUMBLER AHKERALIISA o Monikäyttöinen, matala (20 30 cm) kesäkukka, joka viihtyy ruukussa, parvekelaatikossa, amppelissa ja kukkapenkissä. Menestyy sekä auringossa että varjossa. Kukkii ahkerasti koko kesän, jos

Lisätiedot

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V Atsaleat Violetta kanadanatsalea FinE I V Yksi talvenkestävimmistä lajikkeistamme. Aurinkoisella paikalla kauniin pyöreäksi kehittyvä pensas on erittäin hento ja tuuhea. Kukkii sinivioletein, perhosmaisin

Lisätiedot

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m.

Havupuut. Juniperus communis f. suecica V Pilarikataja. Erittäin sitkeä ja talvenkestävä kapean pilarimainen kataja. Korkeus 3 7 m. Havupuut Abies concolor III Harmaapihta. Leveä kartiomainen kasvutapa, korkeus 10 20 m. Säännölliset vaakasuorat oksat ja isot siniharmaat, litteät, pehmeät neulaset. Viihtyy aurinkoisella tai osan päivää

Lisätiedot

Macy s Pride. High Voltage. Pinktopia. Champagne Wishes. All The Rage

Macy s Pride. High Voltage. Pinktopia. Champagne Wishes. All The Rage Easy Elegance Ruusut Easy Elegance -pensasruusuvalikoiman ruusut ovat jatkuvakukintaisia, helppohoitoisia ja kauniita. Pitkän jalostustyön tuloksena on syntynyt erittäin talven- ja taudinkestäviä lajikkeita.

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle A-betoni, istutusastia TORI Tori on suorakaiteenmuotoinen sileä- tai rouhepintainen istutusastia. Leveys on 400 mm, pituus 1000 mm ja korkeus 400 mm. Paino 220 kg. Tori ja Puisto sarjojen istutusastioita

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET

VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET 1 (7) VIHERALUEIDEN HOITO-OHJEET KEVÄT HOITO Lannoita puut ja pensaat kevätlannoitteella (Kemiran puutarhan yleislannos 1 dl / pensas (5-10 kg / aari) tai Biolanin lannoiteaineet 20 30 l/ aari) annosteluohjeet

Lisätiedot

Opinnäytetyö Jari Saarinen

Opinnäytetyö Jari Saarinen Opinnäytetyö Jari Saarinen Työn numero 21/06 Työn nimi Työn ohjaaja Kimmo Tikkanen Sivumäärä CD Tiivistelmä: Tässä opinnäytetyössä käsittelen pensaiden leikkaamista ja eri leikkaustapoja. Miksi pensaita

Lisätiedot

Terttuherukan viljely ja lajikkeet

Terttuherukan viljely ja lajikkeet Kuvat Luke (S. Karhu, K. Laine) ja internet-kuvakaappaukset Terttuherukan viljely ja lajikkeet Saila Karhu & Jorma Hellstén Luonnonvarakeskus Piikkiö Tuoreherukan tuotanto -teemapäivä 8.11.2017 Marjamaat

Lisätiedot

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia Yleistietoa Viljelty Pohjois-Amerikassa 1900-luvulta saakka Nykyiset lajikkeet peräisin luonnonkannoista Nimetty saskatoon kaupungin mukaan Kasvin tuntomerkit

Lisätiedot

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO

KÄRHÖJEN JA KÖYNNÖSTEN ISTUTUS JA HOITO Isokukkaiset kärhöt ovat monien mielestä kauneimpia meillä kasvatetuista köynnöksistä. Pelkäämme turhaan kärhöjen talvehtimista, sillä oikein istutettuina ja hoidettuina ne talvehtivat suojaisessa paikassa

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014

Puutarha Nikkarit. Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi 16,90. Puuliljat! Kotimaiset luomuyrtit. Puistoalppiruusu KEVÄTSANOMAT 2014 Puutarha Nikkarit KEVÄTSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia puutarhanikkarit.fi Uusi myymälä avataan 12.4. Herttoniemeen Abraham Wetterintie 3 Tervetuloa! UUTTA Puuliljat! 10,- Lue lisää s. 2 Kotimaiset

Lisätiedot

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica Marjasinikuusama Lonicera caerulea var. edulis Lonicera caerulea var. kamtschatica Alkuperä ja hakusanat 2 Haskaps, Blue Honeysuckle, Honeyberry haskap Japani honeyberry Venäjä kamtschatica ja edulis Venäläiset

Lisätiedot

Kotimaiset Alppiruusut

Kotimaiset Alppiruusut Kotimaiset Alppiruusut Kookkaat lajikkeet ovat täysikasvuisina yli kahden metrin korkuisia. Ne ovat parhaita puistojen ja puistometsien lajikkeita. Kookkailla lajikkeilla talvenkestävyys on erityisen tärkeää,

Lisätiedot

Kurtturuusun torjuntaohje

Kurtturuusun torjuntaohje Kurtturuusun torjuntaohje 1 Kurtturuusun tunnistaminen Monivuotinen pensas, kasvaa 0,5 1,5 m korkeaksi Lehdet kiiltävät, tumman vihreät ja uurteiset Syksyllä lehdet kellastuvat Varressa ja oksissa tiheästi

Lisätiedot

!""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-&

!#$%&'()**+*&((,-(./#0/.-& !""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-& Pyrus communis PÄÄRYNÄT Aunen Päärynä (IV) Hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen, peiteväri punaruskea. Maultaan miedohkon makea. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Säilyy poiminnan

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite Piha-alueiden ja jalkakäytävien puhtaanapito Nurmikoiden hoito Pensaiden hoito PIHA-ALUEIDEN JA JALKAKÄYTÄVIEN PUHTAANAPITO Puhtaanapitotyöhön kuuluu

Lisätiedot

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi IMELÄKIRSIKAT FANAL I-II Saksa Melko voimakaskasvuinen puu. Leveä ja melko tiivis latvus, hieman riippuvat oksat. Aikainen ja runsas sato. Hedelmä keskisuuri, litteänpyöreä ja tumma violetinpunainen. Malto

Lisätiedot

23330 Pensaat ja köynnökset

23330 Pensaat ja köynnökset InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 1 23330 Pensaat ja köynnökset Infra 2015 Määrämittausohje 2333. 23330.1 Pensas- ja köynnösistutusten materiaalit Taimien toimittaja kuuluu Elintarviketurvallisuusviraston

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON:

Hautausmaiden kasvit -puut -pensaat -perennat -köynnökset -kesäkukat VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: VIHERALUEIDEN HOITO JA HAUTAUSMAAN KASVIT SUNTION ON: osattava valita hautausmaille soveltuvat kasvit hallittava kasvien istutus ja hoito osattava tavallisimpien kasvinsuojelumenetelmien käyttö tunnettava

Lisätiedot

Keräkaali. Keräkaali Premiere

Keräkaali. Keräkaali Premiere Bourbon F1 Tuotekoodi: 111001 100s 4,50 Castello F1 NiZ Tuotekoodi: 111101 100S 5.00 Coronet F1 Tuotekoodi: 111201 50s 4,50 Hyvänlaatuinen ja satoisa kesälajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa. Kerä

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

Puutarhuri Juha Toikan joulukukkien hoito-ohjeet

Puutarhuri Juha Toikan joulukukkien hoito-ohjeet Puutarhuri Juha Toikan joulukukkien hoito-ohjeet JOULUTÄHTI avaa joulutähden paketti vasta noin puolentunnin kuluttua sisälle saapumisesta pitää valosta ja lämmöstä, muttei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria

Lisätiedot

Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15

Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15 KANADALAISTEN PENSASRUUSUJEN TALVENKESTÄVYYSKOE 2016-2019 1(6) Kanadalaisten koeruusujen hoito-ohjeita 20.9.15 Kokeeseen osallistumisen reunaehdot: Nämä kanadalaisten ruusujen hoito-ohjeet ovat vain suosituksia,

Lisätiedot

Taimien istutusohjeet

Taimien istutusohjeet Taimien istutusohjeet Kärhöjen istutus Kasvupaikka: Aurinkoinen Kasvualusta: Tasaisen hikevä, runsasravinteinen, kalkittu ja salaojitettu kasvualusta. Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Håkansbölen kartanon työväenmäki Matti Liski ja Niina Alapeteri Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy PUUT 29.1.2008 LIITE 2 nro alue nro laji Suomalainen nimi halkaisija (cm) kuntoluokk a ikäluokka Muut

Lisätiedot

Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset

Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset Puistopuutarhuri Pirkko Tikka: Monivuotisten puutarhakasvien leikkaukset Leikkaamisen perusteita Vähäinenkin leikkaaminen vaikuttaa kasvin ulkonäköön ja hyvinvointiin. Leikkauksilla voi edistää kukintaa

Lisätiedot

1kpl KEVÄT 2011SANOMAT. 3 kpl TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT. Tarjous Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka. Tarjous. Terassin kevätsiivoukseen

1kpl KEVÄT 2011SANOMAT. 3 kpl TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT. Tarjous Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka. Tarjous. Terassin kevätsiivoukseen Pieni pala paratiisia www.taimia.fi TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin KEVÄT 2011SANOMAT Kestävä vanhanajan pelargoni Mårbacka 4 Kylmää kestävät sipulikukat, lemmikit ja kaunokaiset a 3, 3

Lisätiedot

MANSIKAN KUKKAVANA- ANALYYSIN TULKINTA

MANSIKAN KUKKAVANA- ANALYYSIN TULKINTA MANSIKAN KUKKAVANA- ANALYYSIN TULKINTA Pauliina Palonen Helsingin yliopisto Maataloustieteiden osasto, Viikki Plant Science Centre Pauliina Palonen 13/2/2018 1 MITÄ KUKKAVANA- ANALYYSI KERTOO? Arvio sadon

Lisätiedot

Kukkaopas. Voita. Pikakompostori! (Ks. takasivu) www.biolan.fi

Kukkaopas. Voita. Pikakompostori! (Ks. takasivu) www.biolan.fi Kukkaopas Voita Pikakompostori! (Ks. takasivu) www.biolan.fi Hoitokalenteri kukille KASVU- KAUDEN ALKU Mullanvaihto Ruukunvaihto Leikkaus Merileväuutetta sumutuksina tai kasteluveden mukana HUHTI TOUKO

Lisätiedot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot HOITO-OHJEET Viljelylaatikot Viljelylaatikoiden malleja Viljeltävistä kasveista yleistä Tarkista siemenien tuoteselosteesta tarvitseeko esikasvatusta, erityistä lämpöä (kasvihuone), soveltuuko avomaalle

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

ASUNTO-OY HELSINGIN NELIKULMA

ASUNTO-OY HELSINGIN NELIKULMA ASUNTO-OY HELSINGIN NELIKULMA ASUKASTIEDOTE Lokakuu 2016 Arvoisat osakkaat ja asukkaat 1. SYYSTALKOOT 24.10.2016 Taloyhtiön perinteiset syystalkoot pidetään maanantaina 24.10 klo 17.00 alkaen. Pihatalkoiden

Lisätiedot

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona Bataviansalaatti Lollo Tuotekoodi: 133151 1g/900s 1,00 Bataviansalaatti Lollo Rossa Tuotekoodi: 133201 1g/n.900s 1,00 Bataviansalaatti sekoitus Tuotekoodi: 133401 n.500s 4,40 Kiharaiset, rapeat lehdet

Lisätiedot

Herukkaviljelmän perustaminen

Herukkaviljelmän perustaminen Herukkaviljelmän perustaminen Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula Tutkija Kati Hoppula Suonenjoki 15.11.2013 Herukkaviljelmän sijainti Ei hallanaralle paikalle. Itärinne vähiten hallanarka,

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Digikasvio. By: Linda H

Digikasvio. By: Linda H Digikasvio By: Linda H Haapa Haapa Kuvauspäivä:10.9.2011 Kuvauspaikka: Suomusjärvi Kuvausmaasto: Sekametsä (Lehto) Tuntomerkit: lehti on sahalaitainen, Jonka lehti on pehmeä. Juolukka Juolukka Kuvauspäivä:

Lisätiedot

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019 VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua Marttaliitto 2019 VÄRIKKÄÄT JUURIKKAAT Juurikkaiden suku Beta vulgaris on vuoden 2019 vihannes. Juurikkaisiin kuuluvat punajuurikas sekä kelta-, raita- ja valkojuurikas

Lisätiedot

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011 Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja n viljely Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli Sisältö Viljelyn edellytykset Tuotannon suunnittelu Jäävuorisalaattilajikkeita Kukkakaalilajikkeita Parsakaalilajikkeita

Lisätiedot

6. KORISTEPENSAAT JA AITATAIMET

6. KORISTEPENSAAT JA AITATAIMET 6. KORISTEPENSAAT JA AITATAIMET Koristepensaat Suurin osa astiataimistamme kasvatetaan 3 litran ruukussa, mutta on myös muita kokoja, esim. 2 litran ja Jumbo-taimia 7,5 litran astiassa. Osa koristepensaista

Lisätiedot

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Heka-Maunula Oy:n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS :n isännöimien kiinteistöjen piha-alueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 18.11.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

Koristepensaat. touko-kesäkuussa. Happamat, tuoksuvat, omenamaiset hedelmät sopivat talouskäyttöön.

Koristepensaat. touko-kesäkuussa. Happamat, tuoksuvat, omenamaiset hedelmät sopivat talouskäyttöön. Koristepensaat Acer tataricum subsp. ginnala V Mongolianvaahtera. Lehdet sirot, kolmeliuskaiset. Loistava punainen syysväri. Viihtyy karuissakin olosuhteissa. Ei yleensä kaipaa leikkausta, mutta tarvittaessa

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod

TUOTEKUVASTO 2015. Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit. on valittu vuod TUOTEKUVASTO 2015 Amppelit - Ruukkukukat - Ryhmäkasvit - Hyötykasvit Tapio Koivula n Puutarha K on valittu vuod en 2014 Suomen kukk apuutarhaksi y Riippupetunia Amppelit Helppo hoitoinen, kukkien väreissä

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille!

Uksein kesäkukat. tervetuloa edullisille ja laadukkaille kukkaostoksille! 1 Uksein kesäkukat Hei. Olemme uusi kesäkukkatarha TornioN PIRKKIÖSSÄ. Olemme aloittaneet pienestä ja laajennamme toimintaamme pikkuhiljaa. toimipaikassamme on myös kesäkahvila, vanhassa navetassa. Joka

Lisätiedot

KOTIPIHAN PERENNAOHJE

KOTIPIHAN PERENNAOHJE KOTIPIHAN PERENNAOHJE Miten rakennetaan perennaryhmiä erilaisille kasvupaikoille: auringosta varjoon, kuivasta kosteaan? Tässä työohjeessa on monivuotisten kukkien istutusohjeita ja hoitoa helpottavia

Lisätiedot

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia.

Runko: Laho nousee runkoon. Isoja oksia poistettu kaksi kappaletta. Nämä leikkaukset ovat flush cut-leikkauksia. 112. Quercus robur 112. Quercus robur 75 cm syvä onkalo vähän alaviistoon, 54 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 70,7 cm keskimäärin 45 % Kaivettu juuristoalueella. Suuri onkalo sensorien 4 ja

Lisätiedot

OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU

OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU Devecon Group Oy OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU 1/8 OULUN ASEMATALOT - RAUTATIENKADUN YMPÄRISTÖTARKASTELU Muutosalue ja kohde Oulun Asematalot sijoittuvat pohjoisen alikulun/rautatiesillan

Lisätiedot

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7

ü)^ Taimet / . Käytetään 2-vuotisia avojuurisia . Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a L7 22.1.20L7 Taimet /. Käytetään 2-vuotisia avojuurisia "knip"taimia jossa on 5-8 sivuversoa.. Ei istutusleikkausta Kasvatusmenetelmä Puun osat: ';a Latva/ohtoverso Tuotanto-oksat lkkuna I Alaoksat/pöytä

Lisätiedot

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus

VIHERTYÖOHJE. JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi. Liitetään kaivulupaan NURMIKOT. Rakennustyöaikainen suojaus 1 JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI Tekninen toimi Liitetään kaivulupaan VIHERTYÖOHJE NURMIKOT Rakennustyöaikainen suojaus Säilytettävä nurmikko suojataan rakentamalla tukeva aita (korkeus 1,5 m) nurmikkoalueen ympärille,

Lisätiedot

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24%

KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% KOSKEN TL KESKUSTAN HOITO- JA KEHITTÄMISSUUNNITELMAN MÄÄRÄLUETTELO JA KUSTANNUSARVIO, sisältää alv 24% Alue Kustannuslaji kuvaus määrä yksikkö hinta/yks kokonaishin ta Kunnanvirasto Puiden/pensaiden hoitoleikkaus

Lisätiedot

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011

Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Oy Transmeri Ab Substral-tuotteet 2011 Painokelpoiset kuvat ladattavissa: Substral-aineistopankki http://holvi.artstudio.fi/transmeri/ Käyttätunnus ja salasana Transmerin kuluttajaneuvonnasta 0800 922

Lisätiedot

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2.

ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. ALKUSANAT...4 1. NURMIKON HOITO...4 HOIDON TAVOITE...4 NURMIKON HOITOTYÖOHJEISTUS...4 A. Käyttönurmikon hoito...4 1.1. Kevätkunnostus...4 1.2. Leikkuu...4 1.3. Syyskunnostus...5 1.4. Rajaus...5 1.5. Lannoitus

Lisätiedot

Fiskarsin pieni puutarhaopas

Fiskarsin pieni puutarhaopas Fiskarsin pieni puutarhaopas Kevennä otetta. Nauti puutarhasta. Kevennä otetta. Nauti puutarhasta. Raivaussaksien terissä on eroja Saksiterä sopii erittäin tarkkaan leikkaamiseen, koska voit leikata myös

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen Vadelmien tuotanto tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen Tavoitteet Mitä vadelman tuotannolla haetaan? Mihin markkinaan tuotetaan? Viljelläänkö yhtä tai useampaa lajiketta? Viljelläänkö

Lisätiedot

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta.

Runko: Halkeamia ja kuorettomia alueita ja runsaasti lahoa. Laho nousee myös onkalosta tyvellä. Poistettu iso oksa rungosta. 94. Quercus robur 94. Quercus robur 28 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 122,8 cm keskimäärin 70 % Poistettu iso oksa Paljon. Suuri laho-onkalo, joka on yksi metriä syvä sondilla mitattuna. Onkalo

Lisätiedot

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN

LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN LOHKOMUURIKIVI / KORKEUDEN VAIKUTUS PERUSTUKSEEN SEKÄ TUENNAN TARPEESEEN Yleistä Rakennettiinpa muurikivistä ladottavaa seinämää vain muutaman kymmenen senttimetrin korkuisena, tai pariin metriin nousevana

Lisätiedot

RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE

RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI KAAVOITUS JA MITTAUS NIINA AHLFORS, JAANA POHJOLA RAKENTAMISOHJEET SAUNANIITYN PIENTALOALUEELLE Yleistä Saunaniityn pientaloalue sijaitsee Saunakalliossa vajaan kolmen kilometrin päässä

Lisätiedot

Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä

Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä Puutarhamarttailua Ruukullinen yrttejä Marttaliitto ry Yrttiruukku parvekkeella ja pihalla Yksi- ja monivuotiset yrtit (monivuotiset kellariin tai maahan talveksi) Aurinkoinen, lämmin paikka. Suojataan

Lisätiedot

Jättiputki. -vaarallinen vieraslaji

Jättiputki. -vaarallinen vieraslaji Jättiputki -vaarallinen vieraslaji Jättiputki - vaarallinen vieraslaji Jättiputkea on tuotu Suomeen koristekasviksi komean kukintonsa ja kokonsa vuoksi. Jättiputki leviää nopeasti ja tehokkasti myös puutarhojen

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas

nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas Miten saat mieleisesi ja hyvän nurmikon Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi

Lisätiedot

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012

Omat pihakuvat kevät-syksy 2012 1 / 57 Krookukset heräävät keväällä ensimmäisinä lähes jäisestä maasta. Vuohenjuuri on joka keväinen väriläikkä pihan reunamilla. 2 / 57 Esikot rehottavat vielä, mutta jäävät pian nousevien ruusujen varjoon.

Lisätiedot

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia LUONNONKUKKAVISA Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. Kasvin pallomaiset kukat

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä

Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjakasvien vuotuisia hoitotöitä Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 4. tapaaminen 4.4. Joensuu Koonnut Marjo Marttinen ProAgria Keski-Suomi

Lisätiedot

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Marttaliitto ry Miksi papuja kannattaa kasvattaa? Papujen kasvatus on ekoteko: palkokasvit ylläpitävät maan kasvukuntoa, parantavat maan rakennetta ja sitovat

Lisätiedot

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT

ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT ALPPIRUUSUT JA ATSALEAT Alppiruusu tarvitsee erittäin kuohkean ja happaman maan, joka ph-arvo on 4,5-5. Luonnossa se kasvaa usein puiden alustoilla. Maa parannetaan turpeella, karkealla hiekalla ja mullalla

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS

Kiinteistö Oy Auroranlinnan isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS n isännöimien kiinteistöjen viheralueiden hoitourakka HOITOTYÖSELOSTUS TÄSSÄ URAKASSA NOUDATETAAN KIINTEISTÖRYL 09 Tässä työselostuksessa mainituin poikkeuksin 27.12.2012 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu

Lisätiedot

SataVarMa Mansikan syyshoito. Marja Rantanen Luonnonvarakeskus (Luke)

SataVarMa Mansikan syyshoito. Marja Rantanen Luonnonvarakeskus (Luke) SataVarMa Mansikan syyshoito Marja Rantanen Luonnonvarakeskus (Luke) 22.11.2017 Mansikan kukka-aiheet kehittyvät syksyllä Mansikan kausisatoiset lajikkeet ovat ehdollisia lyhyen päivän kasveja. Kesällä

Lisätiedot

Kanukat. 50-70... 12,00 Cornus alba Sibirica VI Korallikanukka. Kirkkaan punaiset versot, valkoiset kukkatertut, rehevänvihreätlehdet 30-50 15,00

Kanukat. 50-70... 12,00 Cornus alba Sibirica VI Korallikanukka. Kirkkaan punaiset versot, valkoiset kukkatertut, rehevänvihreätlehdet 30-50 15,00 Koristepensaat Acer tataricum subsp. ginnala V Mongolianvaahtera. Lehdet sirot, kolmeliuskaiset. Loistava punainen syysväri. Viihtyy karuissakin olosuhteissa. Ei yleensä kaipaa leikkausta, mutta tarvittaessa

Lisätiedot

SataVarMa-hankkeen Syyshoitokokeiden tuloksia Marja Rantanen. Luonnonvarakeskus

SataVarMa-hankkeen Syyshoitokokeiden tuloksia Marja Rantanen. Luonnonvarakeskus SataVarMa-hankkeen Syyshoitokokeiden tuloksia Marja Rantanen SataVarMa Mansikanviljelyn kilpailukyvyn parantaminen Lounais-Suomessa Marja Tuononen, Minna Pohjola ProAgria Länsi-Suomi Saila Karhu, Marja

Lisätiedot

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsi Iso siemen Korkea öljypitoisuus Satoisa Menestyy jopa IV-viljelyvyöhykkeellä 2 Miksi syysrypsiä? 1/2 Satoisampi vaihtoehto kuin

Lisätiedot

ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS

ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS AS. OY TINAKARTANO Parivaljakonkuja 2, 00410 Helsinki ULKOALUEIDEN HOIDON TYÖSELOSTUS 19.6.2014 Laatinut: Piha- ja puistosuunnittelu Pirttijärvi Heta Seppälä Sivu 2/11 SISÄLLYSLUETTELO Käsitteistä... 3

Lisätiedot

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri.

Puutarha Nikkarit 4, 90. 10,- 3,95/kpl 15,- Istuta ihanat syyskukat nyt. Pieni pala paratiisia. Kartiovalkokuusi (40-50 cm) Syysasteri. 10 cm (4 ) Puutarha Nikkarit SYYSSANOMAT 2014 Pieni pala paratiisia 8 711805 057589 ation: www.inspirationflowerbulbs.com www.kapiteyn.nl puutarhanikkarit.fi Product of KAPITEYN BREEZAND HOLLAND 34768

Lisätiedot

Valoa ja ihanaa syystunnelmaa hämärtyviin iltoihin kynttilöin, lyhdyin sekä ihanin kukin ja värein! 90 Syyshortensia 90 Pink Diamond

Valoa ja ihanaa syystunnelmaa hämärtyviin iltoihin kynttilöin, lyhdyin sekä ihanin kukin ja värein! 90 Syyshortensia 90 Pink Diamond Pieni pala paratiisia www.taimia.fi TÄYDEN PALVELUN PUUTARHATALOT PuutarhaNikkarin SYYS 2012SANOMAT Suloiset TULPPAANIT Baby Blue ja Candy Prince -Ihastuttavat aikaiset ja matalat uutuustulppanit tuovat

Lisätiedot

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011

Jättipalsamin torjuntaohje. Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin torjuntaohje Vieraslajit kuriin kummitoiminnalla Varsinais-Suomessa hanke v. 2010-2011 Jättipalsamin tunnistaminen Jättipalsami (Impatiens glandulifera) Kukinto on pystyssä oleva terttu Kukkien

Lisätiedot

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humala-info Pyhäjärvi-instituutti 15.2.2018 Johanna Pihala 1 Kasvupaikka Lämmin, aurinkoinen paikka, suojassa kovilta tuulilta Toisaalta sopivasta tuulesta voi

Lisätiedot

Herkullista satoa. viljelylaatikosta

Herkullista satoa. viljelylaatikosta Herkullista satoa viljelylaatikosta NÄIN ONNISTUT! 1. kasvatuksen tasapaino 2. taimikasvatus 3. hyvä maa 4. kastelu 5. lannoitus 6. kutsumattomat vieraat 7. kumppanuuskasvit 8. LAATIKON HELPOT JA HERKULLISET

Lisätiedot

Raisioagro. Nurmiopas 2014

Raisioagro. Nurmiopas 2014 Raisioagro Nurmiopas 2014 Valitse seokset niittostrategian mukaan Raisioagron nurmisiemenseokset ovat korkealaatuisen ja runsaan sadon tuottajia. Tilalla tehdään jo kylvövaiheessa valinnat sopivasta korjuustrategiasta.

Lisätiedot

Kasvikierros Isolla hautausmaalla

Kasvikierros Isolla hautausmaalla Kasvikierros Isolla hautausmaalla On täynnä vettä virtasi, janoiset siitä juotat, ja runsaan siunauksesi, maan kasvulle sä tuotat. Lehteen ja kukkaan, Luoja saat, auringon nousun, laskun maat iloksi ihmisille.

Lisätiedot

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia

Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia LUONNONKUKKAVISA Visassa mukana villejä ja viljelykarkulaisia 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. 1 Kasvista pitävät rehua syövät kotieläimet ja mehiläiset. Kasvin pallomaiset kukat

Lisätiedot