Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia."

Transkriptio

1 1 313 Luonnonkivipäällystäminen Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ao. ministeriön tuotehyväksynnällä tai rakennuspaikkakohtaisilla kokeilla. Kivilaji tunnetaan. Kiven alkuperätiedot ilmoitetaan standardin SFS-EN mukaisesti. Kiven saatavuus on otettava huomioon materiaalia valittaessa. Suomessa Kiviteollisuusliitto ry on päättänyt, että louhimon sijainti ilmoitetaan EUREF FIN (~WGS84) -koordinaatistolla. Tiedot liitetään kelpoisuusasiakirjaan. Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. Kivien suunnitelma-asiakirjojen mukaisuus ja laatu tarkastetaan ensisijaisesti silmämääräisesti. Kivien ulkonäköä verrataan silmämääräisesti kivimalliin. Kivissä ei ole oleellisia poikkeamia mallista, mutta luonnonkiven luonnollinen värivaihtelu on sallittua. Kelpoisuus todetaan silmämääräisesti myös työn aikana. SFS-EN Natural stone. Denomination criteria Noppakivet Noppakivet täyttävät standardien SFS-EN 1342 ja SFS 7017 vaatimukset. Kivien koko on suunnitelma-asiakirjojen mukainen. Kaarelle ladontaa varten on noppakivien joukossa myös standardimittoja pienempiä kiviä. Lohkottujen sivujen suorakulmaisuuden vajaus pintaan nähden ei saa olla suurempi kuin 15 mm. Kiven vedenimukyky on < 0,3 paino-%. Noppakiven koko on yleensä 100 mm x 100 mm x 100 mm. (Sivumitat yleensä 50 mm, 90 mm tai 140 mm, Infra) Soveltuvin osin käytetään standardin SFS-EN 1342 vaatimuksia. SFS-EN 1342 Ulkotilojen noppa- ja nupukivet. Vaatimukset ja testausmenetelmät SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille ulkotilojen päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaaditut ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot

2 Nupukivet Nupukivinä käytetään lohkomalla ja viimeistelyhakkaamalla valmistettuja kiviä. Nupukivet täyttävät standardien SFS-EN 1342 ja SFS 1707 vaatimukset. Kivien koko on suunnitelma-asiakirjojen mukainen. Nupukiven koko on yleensä 140 mm x 140 mm x mm tai 140 mm x 170 mm x mm. Soveltuvin osin käytetään standardin SFS-EN 1342 vaatimuksia. Lohkottujen sivujen suorakulmaisuuden vajaus pintaan nähden ei saa olla suurempi kuin 15 mm. Kiven vedenimukyky on < 0,3 paino-%. SFS-EN 1342 Ulkotilojen noppa- ja nupukivet. Vaatimukset ja testausmenetelmät SFS 7017 Betonista tai luonnonkivestä tehdyille ulkotilojen päällystekiville, -laatoille ja reunakiville eri käyttökohteissa vaaditut ominaisuudet ja niille asetetut vaatimustasot Kenttäkivet Kenttäkivinä käytetään soikeita noin mm:n suuruisia luonnonkiviä. Muut suositeltavat koot ovat mm ja mm. Yliajettavilla tai koneellisesti kunnossapidettävillä alueilla koko on yli 150 mm. Jos kivet asennetaan maakosteaan betoniin, kiven koko voi olla pienempi. Kiven koolla tarkoitetaan tässä kiven suurinta läpimittaa. Kivien muoto on sellainen, että ulkonäöltään tasaisen pinnan tekeminen on mahdollista. Kenttäkivien koko tarkistetaan toimituserittäin ennen kivien asentamista Liuskekivet Asennushiekkaan asennettavat kivet ovat vähintään 40 mm:n ja betoniin asennettavat kivet vähintään 20 mm:n paksuisia. Yksittäisen kiven pinta-ala on vähintään 0,20 m 2. Jos liuskekiviä käytetään liikennöidyillä alueilla, on kivet asennettava asennusbetoniin. Kivet voivat olla vapaamuotoisia tai suorakaiteen muotoisia laattoja. Käytettävä kivimateriaali on väritykseltään ja lohkeavuudeltaan samanlaista. Liuskekivien laatu ja mittatarkkuus tarkastetaan ensisijaisesti silmämääräisesti toimituserittäin ennen kivien asentamista.

3 Lisätarvikkeet Asennushiekka, saumaushiekka ja asennusbetoni ovat kohdan mukaiset Lisätarvikkeet, MaaRYL Bitumiseos Bitumisaumaukseen käytettävä bitumi on Tiebitumi 50/70. Bitumiseosmassan sekoituslämpötila on C ja valutuslämpötila +150 C. Bitumiseoksen laatu todetaan toimitusasiakirjojen perusteella Kiveyksen alusta Alustan vaatimukset ovat luvun 311 mukaiset. Jos kiveys asennetaan asfaltin päälle, asfaltin on oltava tyyppiä ABK22 32/150 kg/m 2 ja kevyen liikenteen väylillä tyyppiä ABK22/120 kg/m 2. Materiaalin on täytettävä julkaisun Asfalttinormit mukaiset laatuvaatimukset. 311 Kantavan kerroksen tekeminen, MaaRYL Asfalttinormit 2008 päivityksineen Noppa- ja nupukiveyksen alusta Jos kiveyksellä päällystettävän alueen tasaushiekan alapuolella on vettä läpäisemättömiä sementillä tai bitumilla sidottuja rakennekerroksia, tehdään näiden kerrosten alimpiin kohtiin reikiä tai veden poistuminen kerroksen päältä järjestetään muulla tavalla, esimerkiksi käyttämällä avointa asfalttibetonia. Kantavan kerroksen yläpinta tehdään noppakivialueilla sellaiseen korkeusasemaan, että asennushiekkaa ja kiveystä varten jää kiven paksuus + 50 mm:n työvara. Avoimen asfalttibetonin vaatimukset esitetään julkaisussa Asfalttinormit. Asfalttinormit 2008 päivityksineen Kenttäkiveyksen alusta Jos kiveyksellä päällystettävän alueen tasaushiekan alapuolella on vettä läpäisemättömiä sementillä tai bitumilla sidottuja rakennekerroksia, tehdään näiden kerrosten alimpiin kohtiin reikiä tai järjestetään muulla tavalla veden poistuminen kerroksen päältä.

4 Asennushiekkakerroksen paksuus on mm. Kantavan kerroksen yläpinta tehdään sellaiseen korkeusasemaan, että asennushiekkaa ja kiveystä varten jää riittävä työvara. Asennettaessa kiviä maakosteaan betoniin, on betonikerroksen paksuus 100 mm ± 20 mm. Kiveys on saumattava samanlaisella maakostealla betonilla kuin asennuspohjassa käytettiin. Kun kivet asennetaan maakostealle betonille, betonilaatta jälkihoidetaan valun jälkeen joko estämällä kosteuden haihtuminen peittämällä betoni tai kastelemalla valua Liuskekiveyksen alusta Asennushiekan kerrospaksuus on mm. Jos liuskekiviä asennetaan betonin päälle, on betonipohja puhdas. Betonin päälle levitettävän maakostean betonin kerrospaksuus on mm. Asennushiekkakerroksen tai muun asennuspohjan paksuus tarkastetaan alusrakenteen yläpinnan korkeusmittausten perusteella valmiiseen pintaan verrattuna Kiveyksen tekeminen Noppa- ja nupukiveyksen tekeminen Kiveys tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaan. Pinnoitettavat alueet ja ladontamallit, niiden sijainti ja kaltevuus sekä saumojen latominen osoitetaan suunnitelma-asiakirjoissa. Asennuspohjana käytetään asennushiekkakerrosta sitomattomien ja sidottujen kerrosten päällä. Kiveyksen asennusalustaksi levitetään asennushiekkakerros, jonka paksuus määräytyy käytettävien kivien mukaisesti. Asennushiekkaa levitetään ja tasataan enintään yhtenä työpäivänä asennuksessa tarvittava määrä. Asennushiekkakerroksen pintaosaa ei saa tiivistää ennen kivien asentamista. Asennushiekkakerroksen tai muun asennuspohjan paksuus tarkastetaan alusrakenteen yläpinnan korkeusmittausten perusteella valmiiseen pintaan verrattuna. Kiveys tehdään niin, että kivet jakautuvat kokonsa, värinsä, kuluneisuutensa ym. ominaisuuksiensa puolesta tasaisesti koko kivettävälle alueelle eivätkä samanväriset kivet muodosta laikkuja tai raitoja valmiissa kiveyksessä. Samassa kivirivissä olevat kivet ovat saman levyiset. Kivet asennetaan siten, että kiveykseen ei synny pituussuuntaisia jatkuvia saumoja. Kivet upotetaan asennushiekkaan mahdollisimman kapein saumoin jättäen kiveykselle tarvittava tiivistymisvara. Kivien yläpintojen on oltava keskenään samalla tasolla jo ennen tiivistämistä. Kiveysten reunat tuetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Asennushiekalle asennettaessa kivet lyödään kevyesti laskuvasaralla paikalleen.

5 5 Saumat lakaistaan täyteen kuivaa saumaushiekkaa ja kiveys tiivistetään koneellisesti esimerkiksi tärylevyllä. Kiveys tiivistetään kg:n tärylevyllä. Kun kivet asennetaan maakostealle betonille, betonilaatta jälkihoidetaan valun jälkeen joko estämällä kosteuden haihtuminen peittämällä betoni tai kastelemalla valua. Maakostealle betonille asennettua kiveystä ei saa kuormittaa ennen kuin sekä kantavan laatan että asennuskerroksen betoni ovat saavuttaneet riittävän lujuuden. Sivumitaltaan 90 mm pienemmät noppakivet asennetaan maakosteaan betoniin. Noppa- ja nupukivikourut sekä kohdat, joissa kivien paikallaanpysyminen on varmistettava, asennetaan maakosteaan betoniin. Jäsennöityjen päällysteiden alle 0,5 m leveät noppakivikaistat asennetaan maakosteaan betoniin silloin, kun ne tehdään ennen muuta pinnoitusta. Maakostean betonin vähimmäispaksuus on 100 mm. Maakostean betonin sallittu paksuuden poikkeama on ± 20 mm. Asennettaessa kiveys asfaltin päälle, asennuspohja täyttää tasaisuudeltaan seuraavat mittavaatimukset: suurin sallittu pinnan tasaisuuspoikkeama kivettävillä alueilla on 4 mm/3 m. Pintojen reunat tuetaan soveltuvin osin luvun 3121 mukaisesti. Reunat tuetaan myös istutusten vaatimissa aukoissa Betonikivi- ja laattapäällysteen tekeminen, MaaRYL Kenttäkiveyksen tekeminen Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei ole esitetty reunatukea tai muuta reunan tukirakennetta, käytetään reunan tukemiseen lankkua kuten betonikivipäällysteen reunassa. Kivet ladotaan lappeellaan vieri viereen siten, että pinnasta tulee tasainen. Kiviä aseteltaessa otetaan huomioon tiivistysvara ja kivet jätetään mm tulevaa pintaa tai reunatukea korkeammalle. Kenttäkivien saumauksen yläpinta on 5 10 mm reunatuen yläpintaa korkeammalla. Erityistapauksissa, esimerkiksi historiallisissa kohteissa, kivet voidaan asentaa pystyyn. Maakostealle betonille asennettua kiveystä ei saa kuormittaa ennen kuin sekä kantavan laatan että asennuskerroksen betoni on saavuttanut riittävän lujuuden Liuskekiveyksen tekeminen Liuskekiveys rakennetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan.

6 Erikokoiset kivet jakautuvat tasaisesti koko kivettävälle alueelle. Kivet muotoillaan asennuksen yhteydessä. Saumojen risteykset ovat kolmen sauman risteyksiä. Kiveys saumataan kivituhkalla ellei suunnitelmissa ole toisin määritelty. Kivituhkan raekoko on 0/6 mm. Jos liuskekivien saumoihin on suunnitelma-asiakirjoissa esitetty nurmikko, sekoitetaan asennushiekkakerrokseen kasvuturvetta 10 paino-%. Kerroksen päälle levitetään Y-lannosta 0,1 kg/m Valmis kiveys Valmis noppa- ja nupukiveys Kiveyksessä ei silmämääräisesti havaita poikkeamia suunnitelma-asiakirjoihin verrattuna. Kiveyksessä ei ole rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti haitallisia kiviä. Materiaalien pinnat ovat puhtaita, eikä kivissä ole lohkeamia tai halkeamia. Kivien katkaisujälki on näkyvältä särmältään ehjä sekä suora liittyvän rakenteen tai sauman suuntaisesti. Näkyvä työstöjälki vastaa materiaalin alkuperäistä työstötapaa. Kivien väliset saumat ovat ladontamallin mukaisia. Reunatuen ja muun rakenteen välisen sauman leveys on enintään 10 mm. Sauma on tasaleveä. Saumaushiekalla saumatut saumat ovat täynnä saumaushiekkaa. Valmiissa kiveyksessä sallitaan seuraavat mittapoikkeamat, jos ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai ulkonäköä: rakenteen osien sijainti ja korkeusasema ±20 mm pituus- ja poikkisuunnassa 4 mm/3 m, kierrätyskiviä käytettäessä 9 mm/3 m. Reunatukeen liittyvän kiveyksen yläpinta on 3 mm reunatukea korkeammalla. Suurin sallittu hammastus on 3 mm. Hammastuksella tarkoitetaan tässä kivien sivusärmien välistä korkeuseroa. Kaivoihin liittyvä rakenne on 0 5 mm kannen yläpuolella, hulevesien keräilykaivoon liityttäessä kuitenkin 5 10 mm Valmis kenttäkiveys Kiveyksessä ei ole silmämääräisesti havaittavia poikkeamia suunnitelma-asiakirjoihin verrattuna. Kiveyksessä ei ole rakenteellisesti ja ulkonäöllisesti haitallisia kiviä. Materiaalien pinnat ovat puhtaita, eikä kivissä ole lohkeamia tai halkeamia. Valmiissa kiveyksessä sallitaan seuraavat mittapoikkeamat, jos ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai ulkonäköä: rakenteen osien sijainti ja korkeusasema ±20 mm

7 Valmis liuskekiveys Asennetut kivet tukeutuvat koko pohja-alaltaan asennusalustaansa, ja ne eivät keiku. Sauman leveys riippuu saumaustavasta ja on mm. Sauma on mahdollisimman tasaleveä. Valmiissa laatoituksessa mitta- ja tasaisuuspoikkeamat ovat sellaiset etteivät ne eivät haittaa rakenteen toimivuutta tai ulkonäköä. rakenteen osien sijainti ja korkeusasema ±20 mm pituus- ja poikkisuunnassa 4 mm/3 m. Vierekkäisten laattojen tasoero on enintään 10 mm Kiveyksen kelpoisuuden osoittaminen Kivipäällysteessä ei silmämääräisesti tarkastellen havaita poikkeamia suunnitelma-asiakirjoihin verrattuna. Kiveyksen mitat ja muoto todetaan työn aikana tehtävin tarkemittauksin käyttämällä 3 m:n oikolautaa vähintään 10 m:n välein tai vähintään tekemällä kolme mittausta. Poikkileikkauksissa korkeusasema mitataan pinnan reunoissa ja keskilinjalla sekä lisäksi kaikissa taitepisteissä. Katselmuksen tulokset, mittauspöytäkirjat, materiaalien toimitusasiakirjat ja muu kirjallinen materiaali kootaan työmaalla ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan. Esteettömään liikkumis- ja toimintaympäristöön on ohjeita RT-kortissa RT Esteetön liikkumis- ja toimintaympäristö Kiveyksen korjaustyöt Rikkoutuneet päällystekivet vaihdetaan vastaaviin ehjiin kiviin. Roudan tai painumien liikuttamat käyttöä haittaavat kivet asennetaan uudestaan ja samalla tasataan tarvittaessa kiveyksen alusta. Yksittäisiä kiviä korjattaessa suositellaan korjaus tehtäväksi vanhan päällysteen reunimmaisilla kivillä ja uudet kivet ladotaan vanhan päällysteen reunoille Kiveyksen tekemisen ympäristövaikutukset Meluun, pölyyn ja muihin ympäristöhaittoihin liittyvissä asioissa noudatetaan suunnitelmaasiakirjojen vaatimuksia.

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin.

Tätä lukua sovelletaan myös muihin sahaamalla valmistettuihin luonnonkivituotteisiin. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen Standardien SFS-EN 1341 ja SFS 7017 mukaan laatta on kappale, jonka nimellisleveys on suurempi kuin 150 mm ja yleensä suurempi kuin 2 kertaa sen paksuus. Tätä lukua sovelletaan

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään.

Vaatimus Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. 1 312 Betonikivi- ja laattapäällysteet 3121 Betonikivi- ja laattapäällysteen tekeminen Betonikivi: betonikivellä kokonaispituuden (pidemmän sivun) ja paksuuden suhde on enintään 4 ja se on joka kohdasta

Lisätiedot

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana.

Reunatukien kelpoisuus osoitetaan toimituserittäin toimitusasiakirjojen perusteella. Kelpoisuus todetaan myös silmämääräisesti asennustyön aikana. InfraRYL, päivitys 1 22110 Reunatuet Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22110.1 Reunatukien materiaalit 22110.1.1 Reunatuet Jos kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden

Lisätiedot

22111 Reunatuet luonnonkivestä

22111 Reunatuet luonnonkivestä InfraRYL, päivitys 1 22111 Reunatuet luonnonkivestä Infra 2015 Määrämittausohje 2211. 22111.1 Luonnonkivisten reunatukien materiaalit Reunatukena käytetään standardien SFS-EN 1343 ja SFS 7017 mukaista

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET

siltojen korjaus SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET 2.914 BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET siltojen korjaus TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA SILTAAN LIITTYVÄT RAKENTEET BETONIKIVIVERHOUKSEN TEKO TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 06/08 (korvaa ohjeen 12/95) 2.914 1 KÄYTTÖKOHTEET JA KÄYTÖN EDELLYTYKSET

Lisätiedot

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Liikennekuormituksen erityispiirteet Liikenteestä aiheutuva syklinen kuormitus on satunnaista, eri kokoisia, painoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

213213 Komposiittistabilointi (KOST)

213213 Komposiittistabilointi (KOST) InfraRYL, TK242/TR4, Päivitys 19.3.2015/KM 1 213213 Komposiittistabilointi (KOST) Infra 2015 Määrämittausohje 2132. 213213.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit 213213.1.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit,

Lisätiedot

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9

Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 KOVAT PINTAVERHOUSTYÖT, SADEVESIKOURUT, REUNATUET JA SORAPINTA 5300 SORAPINTA 9 Tienrakennustöiden yleiset laatuvaatimukset ja työselitykset 5 SISÄLTÖ 5300 SORAPINTA 9 5300.1 Yleistä 9 5300.2 Mitat 9 5300.3 Materiaali 9 5400 MUUT PÄÄLLYSTEET JA KOVAT PINTARAKENTEET 10 5400.1 Laatoitusten

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Esitteen otsikko 2006

Esitteen otsikko 2006 TYÖSELOSTUS KÄSIN ASENNETTAVAT PÄÄLLYSRAKENTEET Slogan Esitteen otsikko 2006 www.nurmijarvi.fi 1. Yleistä Työkohteiden määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN

ACO. Linjakuivatus. Asennusohjeet ACO DRAIN ACO Linjakuivatus Asennusohjeet ACO DRAIN Sisältö Käyttöalueet EN 433 -standardin mukaan 3 Symbolit ja kaatotyypit 4 Tärkeitä suunnittelu- ja asennusohjeita Yleiset ja erityiset asennusohjeet 5 ACO DRAIN

Lisätiedot

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy

HB MOSTONE RT 38691. HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy RT 38691 tuotetieto 1 tuotetieto heinäkuu 2015 RT 38691 412.1 Talo 2000 522.2 Talo 90 RT tuotetieto S SfB RT CAD -kirjastot 1 (6) HB-MOSTONE MOSAIIKKIBETONILAATAT HB-Betoniteollisuus Oy HB MOSTONE Kotimaiset

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Hyvä piha kestää elämää

Hyvä piha kestää elämää Hyvä piha kestää elämää RAKENNUSBETONI- JA ELEMENTTI OY RAKENNA ITSELLESI TOIMIVA PIHA Kuvassa Wanha Hollola -80 väri ruskea ja musta RB-päällystetuotteilla rakennat itsellesi toimivan pihan Pihakivistä

Lisätiedot

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET

ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET ISOT LAATAT SISÄ-JA ULKOTILAT ISON LATTIALAATAN ASENNUSJÄRJESTELMÄ TYÖOHJEET LATTIOIDEN LAATOITUS SISÄTILOISSA 1. Pohjusta tasoitettava huokoinen alusta 1:4 vedellä ohennetulla Start Primerilla. 2. Tasoita

Lisätiedot

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 RunkoRYL 2010 722 Hirsityö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 72 Puuelementtirakentaminen 722 Hirsityö Sisältö hirsikehikko pyörö-, höylä- tai liimahirrestä hirsikehikon pystytys muut vastaavat

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET

ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET ONTELOLAATASTOJEN REI ITYKSET JA VARAUKSET 1. Laattojen rei itys...3 2. Laattojen kavennukset ja vakiovaraukset...4 3. Erikoiselementit...7 4. Hormien sijoittelu ontelolaatastossa...8 4.1 Hormi laatan

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET

POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma. Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULU Rakennustekniikan koulutusohjelma Marko Naumanen PIHA-ALUEIDEN PÄÄLLYSTEET Opinnäytetyö Joulukuu 2012 OPINNÄYTETYÖ Joulukuu 2012 Rakennustekniikan koulutusohjelma Karjalankatu

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin

ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin 19.2.2009 Asennus ACO STAINLESS Lattiakourut teollisuustiloihin ja suurtalouskeittiöihin Lattiakouru vesieristämätön betonilattia Modular 1000 Modular 2000 Yleistä Modular-sarjan lattiakourut on tarkoitettu

Lisätiedot

LIITE 1 Otto Karhin puiston perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun ja Hallituskadun kulmaus KIVILUETTELO 11.3.2014

LIITE 1 Otto Karhin puiston perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun ja Hallituskadun kulmaus KIVILUETTELO 11.3.2014 LIITE 1 Otto Karhin puisto on perusparannus, vaihe II OTTO KARHIN PUISTO Uusikadun jaa Hallituskadun kulmaus k KIVILUETTELO 11.3..2014 Kiviluettelo 21.3.2014 2 LUONNONKIVIPÄÄLLYSTEILLE ASETETUT VAATIMUKSET

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma

Kauniaisten kaupunki Kuntatekniikka. YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma YLEISSUUNNITELMASELOSTUS KASAVUORENTIE Katusuunnitelma Infrasuunnittelu Oy D1010 19.5.2014 RAKENNUSSUUNNITELMA SISÄLLYS YLEISTÄ 1 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET 1 1.1 Kustannusarvio 1 2 MITOITUS JA LIIKENTEELLINEN

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM VANHAN LAATAN PÄÄLLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer laatta saumoihin,

Lisätiedot

NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT

NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT Jouni Marjaniemi NUPU- JA NOPPAKIVIPÄÄLLYSTEISEN KADUN RAKENNERAT- KAISUT Diplomityö Tarkastaja: professori Pauli Kolisoja Tarkastaja ja aihe hyväksytty Talouden ja rakentamisen tiedekuntaneuvoston kokouksessa

Lisätiedot

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13

13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 1 13260 Paalulaattarakenteet RTS 09:13 13261 Paikalla valettavat paalulaatat 13261.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit 13261.1.1 Paikalla valettujen paalulaattojen materiaalit tie- ja katurakenteissa

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta.

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta. 1 21421 Sirotepintaus (SIP) 21421.1 Sirotepintauksen materiaalit Laatuvaatimuksina esitetyistä materiaaliominaisuuksista toimitetaan tilaajalle joko käytetyn materiaalierän CE-merkintä tai tuoteseloste

Lisätiedot

1/8. Pisteiden laskentatapa. Graniittirake nnus Kallio Oy KIVILINJA OY. Lemminkäine n Infra Oy. A.Heikkilä Granit Oy

1/8. Pisteiden laskentatapa. Graniittirake nnus Kallio Oy KIVILINJA OY. Lemminkäine n Infra Oy. A.Heikkilä Granit Oy 1/8 TARJOUSTEN VERTAILUTAULUKKO 39H16 / Katukiveys ja saumaustyöt (Määritellyt valintaperusteet tärkeysjärjestyksessä) Saapuneita tarjouksia yhteensä: 4 Kelvollisia tarjouksia yhteensä: 4 Katukiveys ja

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ LATTIAKIVET LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ Käyttökohteita sisälattiat, takkojen edustat, terassien ja portaiden pinnoitukset, pihakiveykset maakosteaan betoniin asennettuna

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit...5 3 VALMISTUS...6

Lisätiedot

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2

BETONI. Osa-aineet: Kiviaineksen enimmäisläpimitta vähintään 8 mm. Rasitusluokka: Perustus XC2 Muut osat XC3, XC4 ja XF1 Suolarasitetut osat XF2 BETONI Betonituotteiden laadun tulee täyttää RunkoRYL 2000 kohdan 23.1 sekä By 50-2004 Betoninormit vaatimukset tai Eurocoden osan 2 Betonirakenteiden suunnittelu ja sen viitestandardien vaatimukset. Betonipinnan

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

Entisajan tunnelmaa. Käytännöllisyyttä pihaan. Ryhdikkyyttä puutarhaan

Entisajan tunnelmaa. Käytännöllisyyttä pihaan. Ryhdikkyyttä puutarhaan Entisajan tunnelmaa Käytännöllisyyttä pihaan Ryhdikkyyttä puutarhaan Betoninen pihakiviratkaisu on pitkäikäinen. Se on tehty kestämään kovaakin kulutusta. 50 ja 60 mm paksuiset pihakivet on tarkoitettu

Lisätiedot

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN

ASENNUSOHJE AMMATTILAISELLE SATINE MICROCEMENT MEDIUM SILEÄLLE, UUDELLE POHJALLE MÄRKÄTILAAN Suosittelemme aina käyttämään asentajaa, jolla on kokemusta mikrosementti-tuotteista. Tämä on erityisen suositeltavaa, kun kyseessä on märkätila. RAKENNE JA AIKATAULUTUS: 1. Cement primer + verkko, kuivumisaika

Lisätiedot

Projekti Kamppi lukuina

Projekti Kamppi lukuina Projekti Kamppi lukuina Projektiaika 8/2002 3/2006 Hankkeen kokonaisarvo lähes 400 M Työmaan pinta-ala 4 ha Laajuus: 135.000 br-m2, Tilavuus: 650.000 m3 Liiketiloja 37.000 m2 Toimistoja 12.000 m2 Asuntoja

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. ErgoFloor-kumilaatat. sivu 1 / 5 VARASTOINTI

ASENNUSOHJE. ErgoFloor-kumilaatat. sivu 1 / 5 VARASTOINTI ASENNUSOHJE ErgoFloor-kumilaatat sivu 1 / 5 VARASTOINTI Kumilaatat tulee säilyttää kuivassa tilassa, jonka lämpötila on yli +10C. Jos kumilaattoja säilytetään alle +10C lämpötilassa, tulee ne siirtää asennettavaan

Lisätiedot

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ LATTIAKIVET LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ Käyttökohteita sisälattiat, takkojen edustat, terassien ja portaiden pinnoitukset, pihakiveykset maakosteaan betoniin asennettuna

Lisätiedot

Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit

Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit Helsingin kaupunkitilaohje Luonnonkivimuurit ja -tukimuurit http://kaupunkitilaohje.hel.fi/kortti/luonnonkivi-massiivikivi-graniitti-liuskekivi/ Luonnonkiveä voidaan käyttää erittäin monipuolisesti muurien

Lisätiedot

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle

plus vdw 400 Sementtisaumalaasti > 3 mm Laatua ammattilaiselle vdw 400 plus Sementtisaumalaasti Sementtipohjainen, nopeastikovettuva erikoissaumalaasti betoni -ja luonnonkivien saumaamiseen sisällä ja ulkona. raskaasti liikennöidyille alueille > 3 mm tiivis = pieni

Lisätiedot

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39 RunkoRYL 2010 721 Puuelementtityö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39 72 Puuelementtirakentaminen 721 Puuelementtityö Sisältö puurakenteisten elementtien sekä niistä tehtävien rakennusosien laatuvaatimukset

Lisätiedot

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ

LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ LATTIAKIVET LATTIA-ASENNUKSIIN VALIKOITUJA VAPAA- MUOTOISIA LIUSKEKIVIÄ Käyttökohteita sisälattiat, takkojen edustat, terassien ja portaiden pinnoitukset, pihakiveykset maakosteaan betoniin asennettuna

Lisätiedot

Yksilölliset ratkaisut ympäristösi viihtyvyyden parantamiseen. Voimassa toistaiseksi YHTEYSTIEDOT: BETONILAATTA OY PUHELIN 02-5118800

Yksilölliset ratkaisut ympäristösi viihtyvyyden parantamiseen. Voimassa toistaiseksi YHTEYSTIEDOT: BETONILAATTA OY PUHELIN 02-5118800 Yksilölliset ratkaisut ympäristösi viihtyvyyden parantamiseen HINNASTO 2015 Voimassa toistaiseksi YHTEYSTIEDOT: BETONILAATTA OY PUHELIN 02-5118800 Tehdas 1. Alakyläntie 3, 20250 Turku Tehdas 2. Sorvarinkatu

Lisätiedot

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA

KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA Liite Yt 4 / 25.11.2010 KAIVUTYÖOHJEET JA LIIKENNEJÄRJESTELYT YLEISILLÄ ALUEILLA (Katu, puisto, tms.) Hyväksytty yhdyskuntatekniikan lautakunnassa 25.11.2010 97 1 1. Kaivutöissä noudatettavat ohjeet Tämä

Lisätiedot

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON.

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON. Deltapalkin asennus Tämä en asennusohje on tarkoitettu täydentämään projektikohtaista asennussuunnitelmaa. Peikon tekninen tuki voi tarvittaessa auttaa asennussuunnitelman laadinnassa. Jos asennussuunnitelman

Lisätiedot

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN

KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN KIVIEN JA LAATTOJEN ASENTAMINEN Asennuksen valmistelutyöt Ennen asennushiekan levittämistä tarkistetaan, että kantavan kerroksen pinta on tasainen, huolella tiivistetty ja että kallistukset on tehty suunnitelman

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET

PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET PROTECTA FR BOARD ASENNUSOHJEET SISÄLLYS Kaapelit ja kourut kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2 kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 2-3 Kupariputket kipsi-, kivi- tai betoniseinässä s. 3 Alupex-putket

Lisätiedot

MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA

MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA MAAKOSTEAN BETONIN KÄYTTÖ TASOKIVEYSTEN ALLA TEKIJÄ: Sakari Vepsäläinen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala

Lisätiedot

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

PÄÄLLYSTYSTÖIDEN TYÖSELOSTUS 2013

PÄÄLLYSTYSTÖIDEN TYÖSELOSTUS 2013 31.1.2013 ESPOON KAUPUNKI Päällysteet ja merkinnät PL 6400 00270 ESPOON KAUPUNKI PÄÄLLYSTYSTÖIDEN 2013 Päällysteet ja merkinnät 31.1.2013 2(9) SISÄLLYSLUETTELO 1. PÄÄLLYSTEMASSOJEN OHJEARVOT 3 2. MURSKEET

Lisätiedot

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1717/731/02 8.11.2002 1 (7) MÄNTYPUISTEN RATAPÖLKKYJEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot

Lisätiedot

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu.

LEIMASINBETONI. Maaliskuu 2011 SEMTU OY Puh. +358 9 2747 950 mailbox@semtu.fi PL 124, 04201 KERAVA Fax +358 9 2747 9540 www.semtu. LEIMASINBETONI Leimasinbetoni on paikallavalettua betonia, joka on läpivärjätty ja pintakuvioitu patentoiduilla muottimatriiseilla. Leimasinbetonia käyttämällä saadaan samanlaisia pintoja kuin luonnonkivillä

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST Sulanapitomattojen asennusohje SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST SnowTec-300- ja PSTsulanapito mattojen asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuskaapeli, sisältää kylmäkaapelin 4 m 3 x 1,5 mm

Lisätiedot

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys

Työn nro. PL 120 30101 Forssa puh. 03 4243 100 www.foamit.fi. Päiväys LOIVA YLÄPOHJA, KATTEEN ALUSTANA KEVYTSORABETONILAATAT puh 03 4243 100 wwwfoamitfi YP 101 Mahdollinen suojakiveys Vedeneristys VE 4080, kaksinkertainen kumibitumikermieristys, pintakermi sirotepintainen,

Lisätiedot

Betonilattiat 2014 BY45/BLY7

Betonilattiat 2014 BY45/BLY7 Betonilattiat 2014 BY45/BLY7 Kim Johansson, BY 9.4.2014 Tampere 1 Toimikunta 2011/1 2013/10 Pentti Lumme, puheenjohtaja Rudus Oy Martti Matsinen, BLY Jouko Ilvonen, Semtu Oy Casper Ålander, Celsa Steel

Lisätiedot

(+2v optio) 2. Hankintalaji. 3. Hankinnan kohde 1/20. Yhteystiedot: Turun kaupunki

(+2v optio) 2. Hankintalaji. 3. Hankinnan kohde 1/20. Yhteystiedot: Turun kaupunki 1/20 2454-2016 (+2v optio) Yhteystiedot: PL 115 (Linnankatu 31) Suomi Yhteyspiste(et): Hankinta- ja logistiikkakeskus puh. +358 505870443 jari.suistovaara@turku.fi : : : Hankintaviranomaisen luonne: Alue-

Lisätiedot

Tähän tieto kuvan kivistä. Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, harmaa. Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, karelia.

Tähän tieto kuvan kivistä. Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, harmaa. Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, karelia. Pihakivet Tähän tieto kuvan kivistä Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, harmaa Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, karelia. Pihaunelmasta unelmapihaksi Nojaa taakse, pistä silmät kiinni ja anna unelmien

Lisätiedot

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit RTA-, RWTL- ja RWTSnostoAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...2 2 RTA-NOSTOANKKUREIDEN MITAT...3 2.1 RTA-nostoankkureiden mitat ja toleranssit...3

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

UUTUUS! Loimukivien musta-valkoinen väritys sekä eläväinen pintakuvio ovat kuin luonnonkivissä.

UUTUUS! Loimukivien musta-valkoinen väritys sekä eläväinen pintakuvio ovat kuin luonnonkivissä. Pihakivet UUTUUS! Loimukivien musta-valkoinen väritys sekä eläväinen pintakuvio ovat kuin luonnonkivissä. Pihaunelmasta unelmapihaksi Nojaa taakse, pistä silmät kiinni ja anna unelmien syntyä. Haaveiletko

Lisätiedot

Tutustu kattavaan Lakka pihakivivalikoimaan ja herätä kivi eloon omalla pihallasi! Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, harmaa

Tutustu kattavaan Lakka pihakivivalikoimaan ja herätä kivi eloon omalla pihallasi! Antiikkikivi ja Antiikkikivi puolikas, harmaa Pihakivet Pihaunelmasta unelmapihaksi Nojaa taakse, pistä silmät kiinni ja anna unelmien syntyä. Haaveiletko klassisista kuvioista, kauniista kaarteista, modernista linjakkuudesta, antiikin rouheudesta

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

VIHERVALVOJAN KOULUTUS. Asfalttityöt. Sidotut rakenteet. INFRATEC / Matti Heino

VIHERVALVOJAN KOULUTUS. Asfalttityöt. Sidotut rakenteet. INFRATEC / Matti Heino Asfalttityöt Sidotut rakenteet 1 Asfalttipäällysteet Asfalttinormit 2011, korjauslehti 1.1.2013 - päällystetyypit normitettu - AB (asfalttibetoni) - ABS (sidekerroksen asfalttibetoni) - ABK (kantavan kerroksen

Lisätiedot

Kuntotutkimukset luonnonkivipäällysteen korjaustarpeen arviointiin

Kuntotutkimukset luonnonkivipäällysteen korjaustarpeen arviointiin Artturi Kuronen Kuntotutkimukset luonnonkivipäällysteen korjaustarpeen arviointiin Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomi-insinöörin tutkintoa varten. Espoossa 11.02.2013 Valvoja:

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 410 Skill Viherrakentaminen Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C 1 Päivä, Istutusallas ja ruukkuistutukset 2 Päivä, Puurakenteet ja Istutusaltaiden

Lisätiedot

Urheiluhiekat ja viherrakentaminen. liikuntapaikat ja piha-alueet.

Urheiluhiekat ja viherrakentaminen. liikuntapaikat ja piha-alueet. Urheiluhiekat ja viherrakentaminen liikuntapaikat ja piha-alueet www.fescon.fi HIEKAT LIIKUNTAPAIKAT Liikuntapaikkahiekat Asiakkainamme ovat erilaisten urheilukenttien ja piha-alueiden valmistajat ja niiden

Lisätiedot

Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista

Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista Hyvän rakentamistavan mukainen ohjeistus asuinhuoneistojen sisäisistä puuportaista Porrasvalmistajat ry 2013 2 Sisällys 1. Nousu, etenemä ja kulkulinja... 3 2. Muita ohjeita / määräyksiä... 4 3. Syöksyn

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE. www.pihakivi.com

PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE. www.pihakivi.com PIHAKIVIEN ASENNUSOHJE www.pihakivi.com SISÄLLYSLUETTELO Pihasuunnittelulla pihasta toimivampi 2 Pihakivien ja -laattojen käyttö 5 Pihakivien ja -laattojen valinta 6 Kiveyksen rakentamisen työvaiheet 7

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNINEN KESKUS GRANIITTI- JA BETONIKIVITYÖT V. 2016, HYVINKÄÄ URAKKAOHJELMA

HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNINEN KESKUS GRANIITTI- JA BETONIKIVITYÖT V. 2016, HYVINKÄÄ URAKKAOHJELMA HYVINKÄÄN KAUPUNKI TEKNINEN KESKUS GRANIITTI- JA BETONIKIVITYÖT V. 2016, HYVINKÄÄ HYVINKÄÄN KAUPUNKI 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOJA RAKENNUSHANKKEESTA 4 1.1 Rakennuttaja 4 1.2 Tilaaja 4 1.3 Rakennuskohde

Lisätiedot

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN

23312 Katupuut. InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 JULKAISTAAN InfraRYL / TK242/TR7, Päivitys 26.3.2015/KM 1 23312 Katupuut Katupuilla tarkoitetaan kadun- tai liikenneväylän keski- tai välikaistoille sekä lähelle kadunvartta istutettavia runkopuita, joiden rungonkorkeutta

Lisätiedot

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset.

3521.1 Nurmikoiden materiaalit Vaatimukset Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. 1 35 Viherrakentaminen 3521 Kylvönurmikon tekeminen 3521.1 Nurmikoiden materiaalit Kukin siemenseos täyttää siemenseosluokkansa itävyys-, puhtaus- ja muut laatuvaatimukset. Siemenkauppiaiden liiton siemenseosluokituksen

Lisätiedot

40 Hinnasto alv 24% Murske 0-16 mm 82,00. Asennushiekka 0-8 mm 80,00. Turvahiekka 1-8 mm 102,00. Kuorikate 145,00

40 Hinnasto alv 24% Murske 0-16 mm 82,00. Asennushiekka 0-8 mm 80,00. Turvahiekka 1-8 mm 102,00. Kuorikate 145,00 40 Hinnasto alv 24% Luonnonkivet, mullat, kuorikatteet Somero (singeli) on pyöreäksi hioutunutta, sorasta erilleen seulottua luonnonkiveä. Se soveltuu hyvin koristeluun, pihatielle, sokkelin viereen ja

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

saumaus- ja tiivistysaineet

saumaus- ja tiivistysaineet saumaus- ja tiivistysaineet POWERCOLOR Sementtipohjaisen saumalaastin uusinta sukupolvea sisältää hopea ioneja ja käytetään 1 5 mm leveisiin saumoihin. SILVER ACTIVE SYSTEM on oligodynaaminenhopea ionien

Lisätiedot

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7

Betonilattiat 2014 by 45 / BLY 7 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O OSA 1 YLEISTÄ... 9 1.1 SOVELTAMISALA... 9 1.2 BETONILATTIOIDEN PERUSTYYPIT... 10 1.2.1 Maanvarainen lattia... 10 1.2.2 Paalulaatta... 11 1.2.3 Pintabetonilattia... 11 1.2.3.1

Lisätiedot

RT 38422 LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET. Liuskemestarit Oy

RT 38422 LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET. Liuskemestarit Oy RT 38422 tarviketieto 1 TARVIKETIETO heinäkuu 2013 voimassa 31.8.2015 asti 1 (6) RT 38422 413 Talo 2000 523 Talo 90 S SfB LIUSKEKIVILAATAT, -MUURIT JA KATTOLIUSKEET ORIVEDEN MUSTA, LOKAN VALKOINEN, PALJAKAN

Lisätiedot

Onnettomuuksien ehkäisy / TP 4.3.2010

Onnettomuuksien ehkäisy / TP 4.3.2010 1 Ohje on laadittu yhteistyössä; Helsingin pelastuslaitoksen, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa Itä-Uudenmaan pelastuslaitos;

Lisätiedot